TOP 10 transferuri care ar fi putut schimba istoria fotbalului!

duminică, 18 iulie 2010

TOP 10 transferuri care ar fi putut schimba istoria fotbalului!
Foto: sport.ro

În această perioadă modernă în care fotbalul pare calculat dinainte pasă cu pasă, iar transferurile sunt gândite cu mult înainte ca acestea să se materializeze, eşecurile manageriale sunt tot mai rar întâlnite. Istoria "sportului rege" notează însă câteva episoade, care dacă ar fi avut parte de un happy-end probabil că ar fi schimbat faţa fotbalului.


Goal.com a realizat un top al transferurilor ratate, iar pe listă se regăsesc nume mari precum Pele, Maradona, Cristiano Ronaldo, Ronaldinho, Alfredo Di Stefano sau Alan Shearer. Cauzele pentru care au eşuat aceste mutări variază de la proasta inspiraţie a cluburilor sau management defectuos la erori impardonabile din partea fotbaliştilor în cauză.

10. Frank Worthington: de la Huddersfield Town la Liverpool, în 1972

Atacantul englez a fost la un pas de un transfer pe Anfield, la începutul anilor '70, dar fotbalistul celor de la Huddersfield nu a trecut cu brio de testele medicale. În momentul efectuării vizitei medicale, medicii au descoperit că atacantul suferă de hipertensiune arterială, dar managerul din acea perioadă al "cormoranilor" nu a renunţat la ideea de a-l achiziţiona. Bill Shankly i-a recomandat lui Worthington să ia o mică pauză, să se relaxeze şi mai apoi să revină pentru a da din nou testele. Problema lui Worthington a fost că a înţeles greşit recomandarea lui Shankly, atacantul participând la numeroase petreceri în cele câteva săptămâni de vacanţă. Evident, în cea de-a doua "sesiune" de teste medicale a dat din nou greş, dar jucătorul nu a considerat că ratarea transferului s-a produs din pricina vieţii sale extrasportive: "Am avut doar ghinion", a declarat acesta.

9. Ronaldinho: de la Paris Saint Germain la Real Madrid

Puţini iubitori ai fotbalului cunosc faptul că Ronaldinho a fost aproape de un transfer în Scoţia la Saint Mirren în 2001. În cele din urmă "magicianul" brazilian a fost acontat de francezii de la PSG, iar după două sezoane petrecute în Hexagon, Ronaldinho a intrat în vizorul marilor cluburi europene. Înainte de a ajunge pe Nou Camp, la Barcelona, Ronaldinho a fost în discuţii şi cu marii rivali ai catalanilor, Real Madrid, dar madrilenii au renunţat la achiziţia vedetei braziliene pentru că...era urât. Madrilenii l-au adus în schimb pe David Beckham, dar ironia sorţii a făcut ca Ronaldinho să fie aplaudat la scenă deschisă chiar pe Santiago Bernabeu, după o evoluţie încântătoare într-un "El Clasico". Pe lângă marile forţe din Primera, şi Manchester United l-a mai dorit pe starul sud-american în 2003, dar englezii au renunţat rapid la intenţia de a-l transfera

8. Preben Elkjaer: de la Lokeren la Arsenal în 1984

În 1984, "tunarii" de la Arsenal şi-au manifestat intenţia de a-l transfera pe atacantul celor de la Lokeren, dar englezii au ezitat mult înainte de a demara negocierile pentru atacantul danez. În cele din urmă englezii s-au reorientat şi l-au transferat pe Paul Mariner, atacant la Ipswich Town în acel moment. Timpul a dovedit că a fost o mişcare cel puţin neinspirată a celor de la Arsenal, deoarece Preben Elkjaer a devenit campion al Italiei cu Verona, în sezonul 1984-1985 şi a impresionat în naţionala ţării sale la Campionatul Mondial din 1986.

7. Luis Figo: de la Sporting Lisabona la Parma/Juventus în 1995

La vârsta de 22 de ani, unul dintre cei mai importanţi fotbalişti ai Portugaliei a fost la un pas de a se transfera la două dintre forţele campionatului italian din anii '90. Parma şi Juventus l-au dorit pe Figo, dar lusitanul a comis o eroare capitală: a semnat cu ambele cluburi, iar urmarea acestei greşeli poate fi uşor de anticipat. Autorităţile italiene i-au interzis să evolueze la vreuna dintre cele două formaţii, însă acest episod s-a dovedit ulterior a fi o întâmplare fericită pentru Figo. Mijlocaşul ofensiv a ajuns la Barcelona, apoi a făcut parte din echipa "galactică" a Realului, pentru ca în final să ajungă în Serie A, la Inter Milano.

6. Johan Cruyff: de la Ajax la Dumbarton în 1982

La fel ca şi Ronaldinho, şi marele Cruyff a fost la un pas de a ajunge în campionatul Scoţiei. Aflat în mijlocul unui conflict cu şefii celor de la Ajax, Cruyff lua tot mai în serios o depărţire de "lăncieri", dar mutarea la Dumbarton nu s-a mai realizat niciodată. Cruyff a mai rămas un sezon la Ajax, pentru ca mai apoi să semneze o înţelegere pentru un an cu Feyenoord, echipă la care şi-a încheiat cariera de jucător.

5. Alan Shearer: de la Southampton la Manchester United în 1992 şi 1996

Istoria Premier League s-ar fi scris altfel dacă Shearer ar fi ales să ajungă pe Old Trafford în detrimentul celor de la Blackburn Rovers în 1992 sunt de părere jurnaliştii englezi. Manchester United nu ar mai fi fost nevoită să-l cumpere pe Eric Cantona, iar atacantul englez ar fi avut posibilitatea să-şi treacă în palmares mai multe trofee. Shearer şi-a păstrat "antipatia" pentru "diavoli" şi în 1996 când l-a refuzat din nou pe Sir Alex Ferguson, alegând să meargă la Newcastle United.

4. Cristiano Ronaldo: de la Sporting Lisabona la Juventus în 2003

Acest transfer ratat nu ar fi fost niciodată cunoscut opiniei publice, dacă Luciano Moggi nu ar fi ales să vorbească despre acest lucru. Moggi a dezvăluit că l-a remarcat pe Ronaldo înaintea celor de la Manchester şi a încercat aducerea lusitanului la Torino, dar transferul implica şi o trecere a lui Marcelo Salas în Portugalia. Cum chilianul nu a fost de acord cu tranzacţia, Juventus l-a ratat pe Cristiano. Este de notorietate faptul că Ronaldo a ajuns în cele din urmă pe Old Trafford după ce elevii lui Sir Alex Ferguson l-au rugat pe acesta să-l transfere pe puştiul care le "ascunsese" mingea într-o partidă amicală.

3. Diego Maradona: de la Argentinos Juniors la Sheffield United în 1978

Napoli probabil că s-ar fi închinat unui alt zeu, dacă Sheffield United reuşea să-l transfere pe marele Maradona în 1978. 600.000 de lire cereau cei de la Argentinos Juniors pentru cel ce avea să devină, în opinia multora, cel mai mare fotbalist din istorie. Suma li s-a părut a fi una indecentă englezilor care au preferat să plătească doar 160.000 de lire celor de la River Plate pentru Alex Sabella. Maradona a mai rămas până în 1981 la Argentinos Juniors, apoi a petrecut un sezon la Boca, pentru ca în 1982 să facă pasul spre fotbalul din Europa, fiind "înrolat" de Barcelona.

2. Pele: de la Santos la Real Madrid sau Juventus în anii '60

Spre deosebire de marele său rival în topul celor mai buni fotbalişti all-time, brazilianul Pele nu a jucat niciodată pentru o echipă din Europa, deşi, firesc, a avut oferte. În anii '60, Real Madrid, Juventus sau Manchester United au dorit să-l achiziţioneze, dar starul brazilian a ales să rămână la Santos.

"Real Madrid m-a dorit, alături de Juventus şi Manchester United. De fapt, preşedintele lui Juventus aproape că ajunsese la un acord cu oficialii celor de la Santos, transferul meu incluzând şi o sponzorizare a celor de la Fiat pentru Santos. M-am gândit serios la un transfer în Europa, dar am ales să rămân la echipa pe care o iubesc cel mai mult", a declarat chiar Pele, în urmă cu un an, pentru Eurocalcio.

1. Alfredo di Stefano: de la Millionarios la Barcelona în 1953

Di Stefano reprezintă unul dintre motivele pentru care Barcelona şi Real se urăsc atât de tare. Cele două super-forţe şi-au disputat transferul atacantului argentinian în 1953, iar madrilenii au avut în cele din urmă câştig de cauză. Legenda spune că formaţia catalană a ajuns la un acord cu fostul club al jucătorului, River Plate, dar echipa la care evolua în acel moment Di Stefano, Millionarios, nu a dorit să recunoască tranzacţia. În ciuda faptului că gruparea columbiană nu şi-a dat acordul, Di Stefano a venit în Europa şi chiar a evoluat pentru Barcelona în câteva partide amicale. Liga Spaniolă de Fotbal a făcut lumină în acest caz, decretând că atât River Plate cât şi Millionarios trebuie să fie de acord cu acest transfer. Pe fir a intrat Real Madrid care a oferit celor de la Millionarios 1,5 milioane de pesos, în timp ce Barcelona a oferit 4 milioane de pesos clubului River Plate. Pusă în faţa unei situaţii extrem de complicate, Liga Spaniolă a interzis definitiv "importurile" de jucători pentru a preîntâmpina astfel de cazuri. În cele din urmă Real Madrid şi l-a adjudecat pe Alfredo Di Stefano, iar după două etape de la startul sezonului, argentinianul debuta pentru Los Blancos.

Sursa: sport.ro


0 Comments: