U2 şi NASA au lansat un clip prin care sărbătoresc un an de colaborare

sâmbătă, 28 august 2010

U2 şi NASA au lansat un clip prin care sărbătoresc un an de colaborare
Foto: generaccion.com

Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională au vorbit în direct cu spectatorii veniţi la un concert U2.


Mesajele din spaţiu au fost una dintre surprizele pe care trupa U2 le-a făcut-o fanilor, în timpul turneului 360 de grade. Toate aceste intervenţii de pe Staţia Spaţială Internaţională au fost adunate într-un clip lansat de U2 şi NASA prin care sărbătoresc un an de colaborare.

Înainte să plece în turneul mondial, membrii trupei U2 au venit cu năstruşnica idee de a include în show-ul lor un dialog cu astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională. Deşi neobişnuită pentru NASA, cererea lor a fost acceptată. Au urmat apoi multe discuţii.

Astronauţii au recitat versurile melodiilor cântate de Bono şi au transmis diferite mesaje celor de pe Pământ, toate acestea pentru ca tot mai mulţi oameni să afle despre importanţa misiunilor din spaţiu. 


Masina lui David Beckham de vanzare pe Ebay!

Masina lui David Beckham de vanzare pe Ebay!
Foto: masini.ro

Una dintre masinile lui David Beckham, un TVR, este de vanzare pe Ebay. Modelul TVR Cerbera, o masina exotica si totdata rara, proprietatea superstarului David Beckham, este de vanzare pe site-ul de licitatii online, Ebay.


Este o masina cu caracteristici impresionante, al care pret probabil ca reflecta, in plus, si cine a detinut masina (sau cine o detine inca in prezent), mai mult, culoarea masinii a fost aleasa special, si personal, de catre sotia fotbalistlui, Posh (ex Spice Girls).

Arata superb (masina), dar costa o avere sa o detii si intretii. In costul masinii intra si placuta personalizata cu cel caruia i-a fost contruita, deci o dovada in plus ca i-a apartinut faimosului David Beckham.



Spioana Anna Chapman a pozat pentru o revistă pentru bărbaţi VEZI VIDEO

Spioana Anna Chapman a pozat pentru o revistă pentru bărbaţi VEZI VIDEO
Foto: mid-day.com

Pe internet a fost publicată o înregistrare video din timpul unei şedinţe foto la care a participat frumoasa spioană rusă Anna Chapman.


Anna Chapman, frumoasa rusoaică care a stat în centrul celui mai mare scandal cu spioni între Washington şi Moscova de la Războiul Rece încoace, a fost filmată în timp ce poza în ipostaze sexy pentru o revistă rusească pentru adulţi.

Şedinţa foto pentru revista "Heat" a avut loc la începutul lunii august şi s-a desfăşurat într-o cameră dintr-un hotel de cinci stele, cu vedere spre Palatul Kremlin, scrie guardian.co.uk.

Înregistrarea video, publicată de portalul rusesc lifenews.ru, o înfăţişează pe spioana Anna Chapman într-o rochie-mini turcoaz, pozând în ipostaze sexy pentru camerele de filmat.


Fanii greci s-au bătut cu cei turci şi au devastat stadionul "Şukru Saracoglu", în timpul meciului Fenerbahce - PAOK Salonic

Fanii greci s-au bătut cu cei turci şi au devastat stadionul
Foto: prosport.ro

Fenerbahce a fost eliminată joi, 26 august, din Europa League de PAOK Salonic, scor 1-1 (în tur: 0-1). Fanii celor două echipe s-au bătut înainte şi după meci, dar nu au stat liniştiţi nici în timpul partidei, când au aprins torţe şi au devastat stadionul "Şukru Saracoglu". Atât Fenerbahce, cât şi PAOK Salonic vor fi amendate de UEFA din cauza suporterilor care au devastat nu numai stadionul turcilor, dar şi împrejurimile arenei.


Totul a început când trei autocare cu greci au ajuns la "Şukru Saracoglu", unde elenii erau aşteptaţi de fanii gazdelor: grecii au trecut de cordonul de jandarmi care se presupunea că trebuie să-i protejeze şi i-au atacat pe rivali cu pietre şi sticle.
 
Turcii au ripostat imediat cu aceleaşi "arme", sub ochii forţelor de ordine, care au mărturisit ulterior că nu au avut cum să intervină pentru că fanii erau mult mai mulţi decât se aşteptau ei.

Înaintea meciului de joi seara, magazinele din jurul stadionului lui Fener aveau geamurile sparte. Nebunia provocată de ultraşii greci şi turci nu s-a oprit nici în timpul meciului, când aceştia au aprins sute de torţe. Fanii lui PAOK au rupt absolut toate scaunele din sectorul lor, folosindu-le pentru a le arunca în suporterii lui Fener şi în forţele de ordine. PAOK s-a calificat dramatic în grupele Europa League, după ce a fost condusă de Fener până în minutul 102, însă fanii nu s-au mulţumit cu atât. La ieşirea de pe stadion, au continuat bătaia cu suporterii turcilor, care, la rândul lor, le-au devastat autocarele.

Din fericire, nicio persoană nu a murit după scandalul dintre fani, însă aproximativ 30 de suporteri au ajuns la spital, unii dintre ei având răni foarte grave.


UE îţi dă, dar nu-ţi pune şi-n traistă

UE îţi dă, dar nu-ţi pune şi-n traistă
Foto: adevarul.ro

De mai multă vreme, Comisia Europeană se angajează să îmbunătăţească situaţia romilor în statele membre. Şi totuşi, prea puţine iniţiative au rezultate concrete.


În septembrie 2009, în Burgas - localitate de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre - poliţia evacua doua tabere locuite de romi. Oamenii erau scoşi cu forţa din locuinţe. Comunitatea exista de peste 50 de ani, mai bine de 40 de familii îşi găsiseră acolo un adăpost. Amnesty International a înregistrat exemple asemănătoare în multe alte ţări comunitare, precum Grecia, Italia sau România.

Şi totuşi, directorul organizaţiei pentru drepturile omului cu sediul la Bruxelles, Nicolas Berger, crede că s-au făcut progrese pentru o mai bună integrare a romilor în Europa. Între timp, s-au pus bazele unui summit european anual dedicat celei mai numeroase minorităţi de pe continent:

"Uniunea Europeană înregistrează evoluţii, chiar ultimul summit dedicat romilor a avut rezultate concrete. Ne lipsesc însă dovezile implementării planurilor, nu avem schimbări complete. Există semnale bune, dar Amnesty s-ar bucura să constate schimbări în viaţa de zi cu zi a romilor."

Uniunea Europeană sprijină proiecte ale statelor membre dedicate îmbunătăţirii traiului în comunităţile de romi. Ţările comunitare pot accesa bani din fondurile structurale europene. De peste un milion de euro au beneficiat romii din Ungaria, atunci când au fost refăcute străzile, construite locuri de joacă şi grădiniţe destinate în special comunităţii lor.

Pentru organizaţiile de apărare a drepturilor omului, îmbunătăţirea nivelului educaţional al romilor este vital în procesul de integrare al acestora în societate. Şi totuşi, în multe ţări, accesul romilor la educaţie este mizerabil, după cum susţine Mihai Surdu, de la fundaţia Roma Education Fund:

"Sistemele educaţionale, cu precădere cele din estul şi sud-estul continentului nu se concentrează pe acordarea de şanse egale tuturor copiilor. La testele de şcolarizare, cei mai mulţi copii de romi sunt respinşi. Pentru că nu au frecventat cursurile nici unei grădiniţe şi pentru că nu sunt obişnuiţi cu asemenea teste. Testele nu ţin cont de diferenţele culturale, ci sunt standardizate pentru populaţia majoritară."

Rezultatul este oglindit, de exemplu, în Slovacia: potrivit Amnesty International, mai mult de 80 la sută din copiii de romi sunt înscrişi la şcoli speciale. Mai sunt încă multe de făcut pentru mai buna integrare a romilor în societate, după cum constată şi Uniunea Europeană. Dar concretizarea planurilor revine fiecărui stat în parte, mai precizează oficialii de la Bruxelles.

Voronin despre Ghimpu și Filat: Ei conduc țara cu dispreț și în mod rușinos

Voronin despre Ghimpu și Filat: Ei conduc țara cu dispreț și în mod rușinos
Foto: Mediafax / AFP

"Mihai Ghimpu și Vlad Filat conduc Republica Moldova în mod rușinos, disprețuind tot ce aminește poporului moldovenesc de trecutul său glorios, ștergând toate speranțele pentru o eventuală schimbare în bine în viitor." Declarația îi aparține lui Vladimir Voronin, președintele PCRM, lansată pentru Ria Novosti.


Voronin este de părere că majoritatea societății a înțeles că a pierdut în 2009. "Ei au pierdut statul. Când un cetățean ca Ghimpu spune că este unionist, iar primul ministru pleacă în România și spune că se simte la el acasă, e cazul să le amintit acestor oameni denumirea statului în care trăiesc", declară Voronin.

Amintim că, în anul 2009, Voronin susținea că, în cazul în care fosta opoziție ar ajunge la guvernare, imediat va urma unirea R. Moldova cu România. Astfel, Guvernul Greceanîi își anunțase că scopul programului de guvernare este de a menține R. Moldova pe harta lumii. Această poziție a fost dur criticată de către fosta opoziție și experți.

După venirea la guvernare a partidelor din cadrul AIE, R. Moldova și-a păstrat statalitatea, a anunțat aprofundarea relațiilor cu Uniunea Europeană și a reușit atragerea unor fonduri importante pentru dezvoltarea infrastructurii și sferei sociale a R. Moldova.

sursa: Unimedia

Moldova – la ce-ţi mai servesc moldovenii?

Moldova – la ce-ţi mai servesc moldovenii?
Foto: pinkgirl.ro

Suntem o ţară pe cât de bogată, tot pe atât şi de săracă. Guvernul cu show-ul, cetăţenii cu banii. O economie asemenea unui viţel abia născut şi sugar de la două vaci: vaca UE (mai bine zis – Italia) şi vaca CSI (direct – F. Rusă) – “lins” din când în când, cu câte un embargou sau un pumn de promisiuni în cifre.


Ei bine, să trec şi la subiect. Pornesc de la faptul, că cu toţii ştim în ce mocirlă se află R. Moldova.

La ce mai serveşte “cetăţeanul” (cu părere de rău – în ghilimele) ţării acestea? La nimic! Cetăţeanul în RM este scos de mult pe linie moartă şi reînvie în electorale. Este pus direct pe post de prost. Aceiaşi prostime considerată de borfaşii politicului moldovenesc ca şi anterior de boierime.

Noi politicienii suntem ca taurii şi berbecii de încăpăţinaţi. Nu cedăm pentru că suntem mândri (mai mult din – maşină, vilă, apartament, firmă, amantă). Toate până la un timp – până dăm cu nasul în propriul rahat politic.

Iar tu cetăţene al Republicii Moldova, lasă sapa, mergi la urnă şi apărăţi “dreptul” (mă face să râd) sau făţi datoria sacră de moldovean.

Cetăţeanul – necesar doar manevrelor politicului, expuse direct prin alegeri locale, parlamentare, referendum şi alegeri prezidenţiale. Politicul – necesar satisfacerii poftelor trupeşti subiecţilor acestuia.

Drept exemplu: guvernul, ca drept mulţumire cetăţeanului muncitor la negru de peste hotarele ţării, acum chiar în sezonul de vară îl fură ca în codru prin mâna cursului de schimb valutar. Acuma vuiesc televiziunile de atâta creştere economică a Moldovei – ca-n vremurile bune ale comunismului voronist. Să creşti mare cetăţene!


Dacă Gheorghe Ghimpu era viu, ar fi fost el președintele R. Moldova, declară Mihai Ghimpu

Dacă Gheorghe Ghimpu era viu, ar fi fost el președintele R. Moldova, declară Mihai Ghimpu
colaj: UNIMEDIA

"Dacă Gheorghe Ghimpu era viu, ar fi fost el președintele Republicii Moldova. Nu eu, ci el ar fi fost promovat, deoarece Gheorghe Ghimpu a educat valorile democratice în noi." Declarația îi aparține lui Mihai Ghimpu, președintele interimar al R. Moldova, lansată ieri, 27 august, în cadrul unei ediții speciale a Publika TV.

Liderul PL și-a mai amintit că Gheorghe Ghimpu, cel care a arborat primul tricolor pe clădirea Parlamentului, a umblat cu drapelul mai multe zile, înfășurat de corp, așteptând cu nerăbdare ziua când urma să-l arboreze.

În cadrul emisiunii, primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, a declarat că la 27 august 2010 a trăit sentimente de mândrie, pentru că R. Moldova a împlinit 19 ani de independență.


Mircea Druc, primul premier al R. Moldova, a menționat că primul lucru pe care l-a făcut, atunci când a devenit premier, a cerut să-i fie tăiată linia telefonică dintre cabinetul premierului cu sediul Partidului Comunist. "Un premier nu lucrează la ordinul unui partid", a declarat Druc. Primul premier a mai menționat că este pentru prima dată când a fost invitat la o emisiune televizată la Chișinău în ultimii 20 de ani.

Amintindu-și de procesul de elaborare a Constituției, Mihai Ghimpu a declarat că la Biblioteca Națională era o singură carte despre "constituțiile țărilor burgheze". "Ulterior, am mai găsit Constituția SUA, a Franței și altor țări", a mai precizat Ghimpu.

sursa: Unimedia

12 morţi, după gravele alunecări de teren din nordul Turciei

12 morţi, după gravele alunecări de teren din nordul Turciei
Foto: REALITATEA.NET

Echipele de salvare au evacuat, într-o cursă contra cronometru, zeci de locuitori blocaţi în casele lor. Dezastrul s-a produs în timp ce oamenii se aflau la masă, după apusul soarelui, la finalul zilei de post din timpul Ramadanului.


Cel puţin 12 oameni au murit într-o regiune din nordul Turciei în urma alunecărilor de teren provocate de ploile torenţiale din ultima săptămînă. Mai multe case din oraşul Gundoglu (GündOu), kilometri de şosea şi stîlpi de electricitate au fost înghiţiţi în cîteva ore de un mal uriaş de pămînt dislocat de precipitaţii.

Echipele de salvare au evacuat, într-o cursă contra cronometru, zeci de locuitori blocaţi în casele lor. Dezastrul s-a produs în timp ce oamenii se aflau la masă, după apusul soarelui, la finalul zilei de post din timpul Ramadanului.

Potrivit autorităţilor, şapte oameni au fost răniţi. În plus, o persoană este dată dispărută şi are şanse minime de a mai fi găsită în viaţă.

Lindsay Lohan, externată de la dezintoxicare

Lindsay Lohan, externată de la dezintoxicare
Foto: rimel.ro

Lindsay Lohan este de ieri o femeie totalmente liberă. Oficial, Lindsay este dezintoxicată şi reabilitată psihic.


Aceasta a fost externată, după doar 22 de zile, din clinica de dezintoxicare unde fusese internată pentru 90 de zile de concediu tratament, în urma unei hotărâri judecătoreşti.

Şi cum fetele rele îşi schimbă mai des culoarea părului decât năravul, judecătoarea a avut grijă să pună condiţii aspre acestei eliberări înainte de termen. Astfel, Lindsay trebuie să rămână în California în următoarele trei luni, să consulte un specialistă în sănătate mintală de mai multe ori pe săptămână şi să participe la cinci întâlniri ale alcoolicilor anonimi pe săptămână!! Plus că trebuie să se supună la două teste antidrog neanunţate pe săptămână.


Sursa: rimel.ro


Diaspora, alternativa la Facebook, va fi lansată în septembrie

Diaspora, alternativa la Facebook, va fi lansată în septembrie
Foto: REALITATEA.NET

Diaspora va fi o reţea socială care pune accentul pe intimitate şi pe controlul personal al informaţiilor împărţite cu alţi utilizatori.


Diaspora, alternativa la Facebook, va fi lansată pe 15 septembrie, au transmis dezvoltatorii noul site de socializare. Aceasta se descrie drept o reţea socială care pune accentul pe intimitate şi care poate fi controlată de utilizator.

Proiectul, dezvoltat de patru studenţi din SUA, a strâns 200.000 de dolari până acum.

"Diaspora funcţionează, ne place şi va fi disponibilă începând cu 15 septembrie", au spus tinerii pe blogul lor.

"Vrem ca utilizatorii să poată avea din nou controlul informaţiilor pe care le împart cu alţii", a spus Max Salzeberg, unul dintre fondatorii, pentru BBC News.

Se pare că fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, ar fi donat bani pentru proiectul Diaspora.

Cei mai mulţi oameni cred că va fi extrem de dificil pentru Diaspora să ajungă la aceleaşi rezultate ca Facebook, care are acum 500 de milioane de utilizatori şi valorează aproximativ 33 de miliarde de dolari.


Pescuit ilegal la Beleu şi Manta

Pescuit ilegal la Beleu şi Manta
Aici se prinde inclusiv Somnul, acest peşte este interzis de pescuit conform legii
Foto: ro.greenmedia.md

Recent am avut plăcuta ocazie să revin în regiunea Beleu şi Manta. Am dat de situaţia care se întâlneşte în toate regiunile ţării. Şi aici, în zonele ocrotite de stat pescuitul ilicit are tentaculele tocmai în cultura rurală. Pescarii locali fără a ţine cont de legislaţie, de perioadă, de specii se ocupă intensiv de pescuitul tuturor speciilor de peşte.


Deşi legea e considerată a doua carte căpătâi aceasta nu e respectată. În conformitate cu Legea privind Fondul Ariilor Naturale Protejate de Stat, adoptata de către Parlamentul Republicii Moldova prin Hotărârea nr. 1538-XIII din 25.02.98, au fost declarate rare şi ocrotite de stat 269 de specii de plante. 126 de specii de plante rare, (81 de angiosperme, 1 gimnosperm, 9 pteridofite, 10 briofite, 16 lichenofite, 9 micofite) au fost incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova (2002).

În anexa I a Convenţiei privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa (Berna, 19 septembrie, 1979) au fost incluse 12 specii de plante vasculare care sunt răspândite în Republica Moldova. Conform actelor internaţionale această zone este un Sit Ramsar aflat în regiunea Prutului de Jos fiind reprezentat prin lacuri în lunca acestuia. Coordonatele geografice sunt 45°42′N 028°11′E, cu o arie de  19,152 hectare. Lacurile pot fi găsite în regiunea dintre oraşul Cahul, în aval şi satul Giurigiuleşti în lunca Prutului, în partea de sud-west a ţării, Prutul fiind graniţă de vest cu România.

Dar să revenim la subiect şi anume la pescuitul ilicit în lunca Prutului. Metodele folosite sunt destul de largi. Sunt folosite ostensile ca undiţa, plasele, năvoade mici. Desigur pe mâna infractorilor se află şi acumulatoare cu ajutorul cărora peştele este electrocutat şi se ridică la suprafaţă. Multe din metodele îndrăzneţe sunt şi ilegale prin faptul că sunt interzise de lege.

Continuare pe Greenmedia

sursa: Unimedia

Piaţa românească ar putea fi invadată de produse agro-alimentare din Republica Moldova

Piaţa românească ar putea fi invadată de produse agro-alimentare din Republica Moldova
Foto: calivitavelcu.ro

Piaţa românească ar putea fi invadată în curând de produse agro-alimentare din Republica Moldova. Autorităţile de peste Prut şi-ar putea redirecţiona către România exporturile de fructe şi legume, refuzate de Rusia.

Ministrul moldovean al Agriculturii şi omologul său român se vor întâlni, luni, 30 august, la Iaşi, pentru a discuta despre relaţiile comerciale bilaterale, după ce Rusia a suspendat importurile de fructe şi legume, pentru peste o sută de firme din Republica Moldova.


Scopul întâlnirii este ca noi să putem cataliza relaţiile noastre comerciale cu România. România este o piaţă mare, este aproape de noi, trebuie doar să ne promovăm foarte agresiv şi intens produsele noastre pe piaţa românească", spune ministrul Valeriu Cosarciuc, citat de postul Europa Liberă.

Pe de altă parte, premierul moldovean, Vlad Filat i-a trimis o scrisoare premierului rus, Vladimir Putin, în care i-a solicitat să intervină în problema exporturilor. 

"Noi ne concentrăm eforturile, pentru ca producţia moldoveană să ajungă pe piaţa rusă. Vom întreprinde toate acţiunile necesare în acest sens, dar avem nevoie şi de o deschidere dinspre partea rusă, pentru soluţionaea problemei", spune Vlad Filat.

Amintim, Moscova a limitat la 36 numărul companiilor din Republica Moldova, care exportau fructe şi legume în Rusia, faţă de 177, câte erau iniţial.

Sursa: rfi.ro
 


Rusia a impus restricţii la importurile de produse de origine animală din Franţa, Brazilia, SUA, Polonia şi Argentina

vineri, 27 august 2010

Rusia a impus restricţii la importurile de produse de origine animală din Franţa, Brazilia, SUA, Polonia şi Argentina
Foto: doktertomi.com

Autorităţile ruse au impus începând cu ziua de mâine, 28 august 2010, restricţii temporare la importurile de produse animaliere din două fabrici de lactate şi patru fabrici de prelucrare a cărnii din Franţa, informează news.finance.ua. O interdicţie de acest gen se referă şi la o întreprindere producătoare de carne de pasăre.

La 26 august curent, autorităţile de la Moscova au decis de asemenea restricţionarea temporară, începând cu 8 septembrie 2010, a importului de produse din carne din alte patru ţări - Brazilia, SUA, Polonia şi Argentina, scrie utro.ru.

Deciziile au fost adoptate de Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Rosselkhoznadzor) în legătură cu identificarea de încălcări ale cerinţelor sanitar-veterinare ruse şi a standardelor sanitare, potrivit unui comunicat de presă al serviciului.


În data de 20 august, Rosselkhoznadzor a restrâns importurile de produse de origine animală de la o companie franceză şi a menţinut interzicerea impusă anterior pentru furnizarea de astfel de produse de către alte patru societăţi din Franţa, comunică news.finance.ua.

La 26 august 2010, Rosselkhoznadzor a anunţat că va restricţiona temporar importul de produse din carne din Brazilia, SUA, Polonia şi Argentina. Sub incidenţa acestei decizii intră 2 fabrici din Brazilia şi câte o companie din celelate 3 ţări, scrie în comunicatul Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară, citat de utro.ru. Restricţiile sunt impuse în legătură cu identificarea de substanţe nocive şi interzise în produsele de origine animală.

Amintim că la 24 august curent, autorităţile de la Chişinău au primit din partea Rospotrebnadzor o listă actualizată a exportatorilor de fructe şi legume din Moldova acceptaţi de Federaţia Rusă. Această listă includea doar 33 de companii, anterior fiind un număr de 136. Listă a fost transmisă oficial la Chişinău, fiind semnată de şeful interimar Rospotrebnadzor Alexei Saurin. Oficialul rus susţine că au fost respinse acele companii exportatoare de fructe şi legume care au încălcat cerinţele inofensivităţii produselor de origine vegetală.

Anterior cazului cu exportatorii de legume şi fructe, la 12 august 2010, Rusia a interzis importul vinului din Moldova, printr-o scrisoare oficială la adresa tuturor birourilor vamale din Federația Rusă. Potrivit documentului, Rusia a introdus interdicție pentru vinuri, produse vinicole și coniacuri, produse în Moldova.

sursa: Unimedia

Curtea de Apel din Kiev nu a întors licența de emisie posturilor de televiziune ucrainești independente Piatyi Kanal și TVi

Curtea de Apel din Kiev nu a întors licența de emisie posturilor de televiziune ucrainești independente Piatyi Kanal și TVi
Foto: focus.ua

Ieri, pe 26 august, a avut loc ședința Curții de Apel Kiev care a lăsat în vigoare hotărârea Curții Administrative de la Kiev. Astfel, licențele de emisie ale posturilor de televiziune independente Piatyi Kanal și TVi rămân retrase. Toate cele șase demersuri ale reclamanților au fost respinse, informează focus.ua.

Decizia judecății va avea consecințe negative asupra celor două posturi de televiziune. Ele nu vor putea transmite pe tot teritoriul țării și audiența lor se va micșora semnificativ.


În timpul ședinței, în fața Curții de Apel Kiev a avut loc un miting de protest contra cenzurii la televiziune (vezi VIDEO). Mai mulți artiști și jurnaliști au ieșit să susțină cele două posturi TV independente.

Reamintim că în iunie, Curtea Administrativă de la Kiev a retras licențele de emisie posturilor de televiziune independente Piatyi Kanal și TVi câștigate la concursul organizat de Consiliul Național al Audiovizualului în luna ianuarie. Frecvențele eliberate au fost cedate trustului Inter care aparține lui Velerii Horoșkovskii, șeful SBU (n.r. - Serviciul de Informație și Securitate din Ucraina).

Ulterior, pe 14 august, trei posturi de televiziune din Ucraina, Piatyi Kanal, TVi și TRK Chernomorska au declarat greva de avertisment.

De la orele 19.00 până la orele 20.00, ele au afișat pe ecran fraza: ”Greva de avertisment a celor trei posturi de televiziune pentru a proteja libertatea presei în Ucraina”. Scopul acestei greve era de “a atrage atenţia publicului la ameninţările la adresa libertăţii de exprimare şi democraţiei în Ucraina”.



Sursa: UNIMEDIA


Scandalul dintre SUA şi Europa poate paraliza FMI

Scandalul dintre SUA şi Europa poate paraliza FMI
Foto: bloombiz.ro

FMI poate rămâne fără Consiliul Director. Această situaţie a apărut din cauza noului scandal dintre SUA şi Europa referitor la căile de reformare a acestui institut financiar.

Scandalul a început  din cauză că Europa a refuzat să vină în întâmpinarea cererilor SUA şi să acorde  ţărilor în curs de dezvoltare 2 locuri din cele 9 ale Consiliului Director format din 24 de mandate. Conforma mandatelor cotele creditelor FMI sunt împărţite. Europenii domină în FMI din ziua înfiinţării lui, cedând americanilor privilegiul analog în Banca mondială.


Se înţelege că ei nu vor ceda pur şi simplu poziţiile lor, de aceea ei sabotează de fapt hotărârea adoptată de liderii G20  la Pittsburgh încă în septembrie 2009. Atunci ei au realizat un compromis istoric, asumându-şi obligaţia de a împărţi cotele FMI în favoarea  ţărilor în curs de dezvoltare, a reamintit în interviul pentru „Vocea Rusiei" Boris Rubţov, expert la Academia financiară de pe lângă guvernul Rusiei.

„Este evident că pe măsura creşterii volumului specific al Chinei, Indiei, Braziliei şi într-o oarecare măsură al Rusiei, trebuie să sporească corespunzător şi rolul lor în timpul adoptării hotărârilor FMI. Cel mai degrabă şi americanii şi europenii  trebuie să cedeze un număr oarecare, aşa ceva ar fi logic", susţine Rubţov.

Termenul împuternicirilor noului Consiliu Director al FMI trebuie să înceapă la 1 noiembrie. În cazul lipsei unui compromis, FMI va fi cuprins de haos şi el nu va fi capabil să adopte decizii curente. În cel mai rău caz poate fi format un consiliu director „îngust". Totodată este evident că europenii nu vor ceda nici Elveţia, nici Belgia. De aceea cel mai degrabă „în afara jocului" se vor pomeni reprezentanţii Africii. Aşa ceva reprezintă un nou scandal, poate chiar şi mai rău, decât divergenţele dintre SUA şi Europa.

Şi mai dureroasă va fi reîmpărţirea zonelor de responsabilitate a membrilor Consiliului Director, deoarece mulţi din ei exprimă nu numai interesele ţărilor lor, ci şi ale unui anumit număr de alte ţări. Căutarea unei soluţii este complicată de o altă problemă veche: Europa nu este omogenă, deseori ea este neputincioasă în momentul adoptării în termen scurt a unor hotărâri consolidate. Mai ales într-o problemă atât de sensibilă ca renunţarea la unele privilegii proprii în favoarea ţărilor în curs de dezvoltare.

sursa: Unimedia

Kamara are interzis la relaţii intime 30 de zile

Kamara are interzis la relaţii intime 30 de zile
Comentariu: Kamara şi fosta lui iubită Ramona
Foto: libertatea.ro

Kamara Ghedi, mulatrul din trupa românească Alb Negru, a intrat in Ramadan de pe 11 august. In afara de faptul ca nu are voie sa manance si sa bea nimic inainte de asfintitul soarelui, trebuie sa se abtina si de la poftele trupesti timp de o luna.


Artistul trece printr-o perioada de incercare la care este supus de religia lui. Timp de 30 de zile artistul este in Ramadan.

Potrivit postului musulman, acesta nu are voie sa bea si sa manance nimic de la rasaritul si pana la apusul soarelui.

Insa, pentru ca este burlac, Kamara are si alte restrictii. In timp ce musulmanii insurati pot face dragoste cu sotiile lor dupa asfintit, cantaretul este nevoit sa se abtina total de la sex si sa aiba grija sa nu pacatuiasca nici macar cu gandul.

sursa: Unimedia

Singapore a înmânat drapelul olimpic Chinei

Singapore a înmânat drapelul olimpic Chinei
Foto: cor.ro

În Singapore s-au încheiat ieri, 26 august 2010, Jocurile Olimpice pentru Tineret. Pe principala arenă sportivă din centrul oraşului a fost coborât drapelul olimpic. El a fost transmis oraşului chinez Nanjing, capitala viitoarelor Jocuri Olimpice, care se vor desfăşura în anul 2014.


La Olimpiadă au participat tineri şi tinere cu vârste cuprinse între 12 şi 22 de ani.

Reprezentativa Rusiei a ocupat locul al doilea în clasamentul final pe echipe. Ea are în palmares 43 de medalii, din care 18 de aur, 14 de argint şi 11 de bronz.

Pe primul loc se situează China cu 51 de medalii, iar poziţia a treia este ocupată de Ucraina.  

sursa: Unimedia

Un film de animaţie despre viaţa ţiganilor va primi finanţare rusească de 5 milioane de euro

Un film de animaţie despre viaţa ţiganilor va primi finanţare rusească de 5 milioane de euro
Foto: 1235.ro

O companie ruseasca ofera 5 milioane de euro pentru realizarea filmului Tiganul 3D, "un desen animat 3D despre o istorie vesela din viata tiganilor si legile vietii de zi cu zi", scrie Animation Magazine. Tiganul 3D va fi primul film de animatie creat in Republica Moldova.


Studioul de animatie Simpals din Chisinau a anuntat ca are finantare pentru lungmetrajul Tiganul 3D, STV Film din Rusia urmand sa devina investitor in acest proiect.

Roman Stirbu, reprezentant al Simpals, a precizat ca vor fi angajati aproximativ 100 de oameni care vor lucra in urmatorii 5 ani pentru lungmetrajul de animatie, iar in luna septembrie se vor sustine cursuri de animatie 3D pentru viitorii angajati ai studioului basarabean.

Tiganul a pornit initial ca un proiect de scurtmetraj (10 minute), avand la baza un scenariu aprobat chiar de bulibasa romilor basarabeni, Artur Mircea-Mihai Cerari.

Muzica desenului animat este realizata de Zdob si Zdub, frontman-ul Roman Iagupov fiind un bun cunoscator al limbii si culturii tiganesti.

Pe langa proiectul Tiganul, studioul de animatie Simpals se poate mandri cu lansarea videoclipului pentru Hora din Moldova (Nelly Ciobanu), piesa clasata pe locul 14 la Eurovision, editia 2009.

In 2008, moldovenii au fost invitati in Statele Unite pentru a discuta conditiile unei colaborari cu celebrele studiouri Pixar-Disney, iar in 2009 au fost prezenti la Anim'est (in Bucuresti).

sursa: Unimedia

Declarația de Independență. Ia-o

Declarația de Independență. Ia-o
Foto: erizanu.cartier.md

De azi în Librăriile Cartier poți procura Declarația de Independență. Este un articol imprimat pe 62 x 42 cm. Este și în ramă. Se pune de asupra biroului. Președinții se schimbă. Declarația de Independență rămâne.


E un fel de Ștefan cel Mare și Sfânt. Dar este fără sabie.

Acolo limba de stat e numită română. Și sunt 270 de semnături. Sunt nume în dreptul cărora nu e nicio semnătură.

Declarația de Independență spune că Moldova nu e a lui Voronin, Filat sau Ghimpu. Este un vis. Care ar putea deveni realitate. Sau ar fi putut deveni realitate. Este o unitate de măsură. A ceea ce am fost, suntem și vom fi.

Dacă ar fi fost adoptată la 19 august, atunci unitatea noastră de măsură ar fi fost alta. Dar istoria nu suportă cuvântul „dacă”.

Asta este unitatea noastră de măsură. Și așa arată ea. Și așa arătăm noi. Și așa vom arăta.

Sursa:


Limitele eficienţei: Fiat 500 are acelaşi consum ca BMW 320d

Limitele eficienţei: Fiat 500 are acelaşi consum ca BMW 320d
Foto: motorstory.ro

Toti soferii isi doresc masini eficiente. Nu este vorba doar de cei care sunt la nivelul unui hatchback fara pretentii, ci de toata lumea. Si cei care cumpara masini premium, SUV-uri, orice, nu mai sunt indiferenti la consum. De ce se intampla asa? Pentru ca toti producatorii, inclusiv cei premium, au aratat ca se poate. Se poate face un SUV premium, de peste 300 CP care sa consume doar 11 l/100 km in oras. Nu 18 l/100 km, ca pana acum cativa ani, ba chiar peste 20% in cazul V8-urilor. Asta inseamna progres tehnologic, care genereaza eficienta.

Eficienta are insa niste limite, sustin expertii. Si urmatorul exemplu ilustreaza cat se poate de clar acest lucru. Vorbim despre doua masini cu totul diferite, din clase diferite, pentru categorii diferite de clienti, cu preturi deloc comparabile: Fiat 500 cu noul motor cu 2 cilindri, de 0,9 litri si BMW 320d EfficientDynamics Edition, cu motor turbodiesel de 2 litri si 163 CP.


Aceste versiuni sunt cele mai economice din gamele lor si cu toate ca sunt foarte diferite, au acelasi consum mediu!

Exact, o masina de clasa mini, cu motor de 0,9 litri, turbo, de 85 CP, are acelasi consum mediu ca o masina de clasa medie, premium, echipata cu un turbodiesel de 2 litri si 163 CP. Evident, performantele dinamice nu sunt comparabile.

Asta arata limitele eficientei, acum. Am mai spus-o, un motor mic, fie el si cu 2 cilindri, nu garanteaza valori exceptionale si de neatins de altele mai mari, in ceea ce priveste consumul. Pentru ca un motor mic depune mult mai mult efort pentru a propulsa masina decat unul mai mare. Nimeni nu va merge cu Fiat 500 0,9 TwinAir cum ar merge cu bicicleta. Va merge normal, cu acceleratii normale, dictate de rabdarea soferului si de trafic.

Iar rezultatul este acelasi, la nivelul consumului, cu al unei masini premium, sport.


sursa: Unimedia

Specialiștii japonezi au creat tehnologia "palpabilă" 3D

Specialiștii japonezi au creat tehnologia
Foto: www.france24.com

O echipă de cercetători japonezi a declarat, joi, că a creat tehnologia 3D, care va permite spectatorilor să atingă imagini pe care le văd.


"Este pentru prima dată când vom putea atinge imagini în aer liber", a spus Norio Nakamura, conducătorul echipei de cercetători din Institutul Naţional de Științe Industriale Avansate și Tehnologie.

”Tehnologia va schimba forma imaginilor tridimensionale ”atinse”, fiind ajutată de camere care vor monitoriza orice mișcare a degetelor”, a declarat cercetătorul japonez.

Nu se ştie când tehnologia va fi aplicată în scopuri practice, dar autorii cred că ea va fi folosită în operații chirurgicale şi în jocuri video permițând jucătorilor să simtă arma sau inventar sportiv pe care-l țin în mână. Aceasta tehnologie ar putea permite crearea unui muzeu virtual unde nu se va interzice de a atinge cu mâna obiectele expuse.

sursa: Unimedia

Şefii băncilor centrale din lume s-au întâlnit azi la simpozionul anual Federal Reserve

Şefii băncilor centrale din lume s-au întâlnit azi la simpozionul anual Federal Reserve
Foto: creditwritedowns.com

Şefii băncilor centrale şi alţi economişti de top din lume s-au adunat la Jackson Hole, o staţiune montană din Statele Unite, pentru întâlnirea anuală a Federal Reserve. Analiştii au aşteaptat cu interes discursul şefului Fed (n.r. - şeful sistemului de bănci centrale al Statelor Unite), Ben Bernanke, care a avut loc la ora 17.00, ora Moldovei. "Economia americană a încetinit mai mult decât estima Federal Reserve", a declarat Ben Bernanke la sfârşitul întâlnirii.

Analiştii se aşteptau ca viziunea lui Bernanke să fie diferită de cea a preşedintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, şi aşa şi a fost.


Bernanke a precizat că Fed dispune de instrumente suplimentare pentru a sprijini revenirea economiei. De altfel, el a subliniat că instituţia este pregătită să ia alte măsuri neconvenţionale dacă perspectivele economice s-ar deteriora semnificativ. În acest context dificil, Federal Reserve nu este pregătită să renunţe la măsurile monetare de sprijin pe care le-a adoptat până acum. Şeful Fed anunţase recent că vrea să majoreze plafonul de cumpărare a bondurilor de trezorerie şi să menţină dobânda cheie la minimul istoric.

O viziune complet diferită are şeful Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. Acesta a declarat în urmă cu câteva săptămâni că se gândeşte să mai renunţe la unele dintre măsurile de sprijin, pe măsură ce revenirea economică se consolidează.

Aşadar, cei de la Fed rămân precauţi în privinţa viitorului şi adaugă noi măsuri de sprijin, în timp ce BCE dă dovadă de optimism. În acest context, perspectivele optimiste pe care le-a arătat Trichet ar putea duce la întărirea euro în faţa dolarului, comentează analiştii de la Barclays.

sursa: Unimedia

Zilele Culturii şi Limbii Române în Basarabia

Zilele Culturii şi Limbii Române în Basarabia
Foto: OSB

În perioada 31 august – 2 septembrie 2010, în Republica Moldova va avea loc o serie de evenimente culturale menite să marcheze Ziua Limbii Române în Basarabia, sărbătorită anual pe 31 august. Evenimentele sunt organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti.


Astfel, miercuri, 1 septembrie 2010, de la ora 15.00, în scuarul Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău, vor avea loc concerte susţinute de trupe cunoscute de la Bucureşti şi Chişinău – Şuie Paparude, Alternosfera, Gândul Mâţei, Studio One, Cătălin Josan, Snails, care vor culmina cu un recital al legendarei formaţii Phoenix.

Tot în cadrul „Zilelor Culturii şi Limbii Române“, va fi organizată o caravană a cărţilor care se va deplasa la Chişinău, Cahul şi Bălţi, unde organizatorii vor oferi cărţi bibliotecilor şcolare, liceale si universitare. Vor fi donate peste cinci sute de titluri din fondul de carte al Bibliotecii Naţionale, din colecţiile editate sub egida Jurnalul Naţional şi din portofoliul Editurii Institutului Cultural Român.

Programul caravanei cărților este următorul:

31 august:
ora 9.30 – Liceul Teoretic Mihai Viteazul din Chișinău
ora 11.00 – Liceul Teoretic Gheorghe Asachi din Chișinău
ora 12.00 – Liceul Onisifor Ghibu din Chișinău
ora 13.30 – Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Chișinău

2 septembrie
ora 12.00 – Universitatea Bogdan Petriceicu Hasdeu din Cahul
ora16.00 – Biblioteca “Alecu Russo” din Bălți

sursa: Unimedia

Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Kiril, i-a felicitat pe cetățenii Republicii Moldova cu Ziua Independenţei

Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Kiril, i-a felicitat pe cetățenii Republicii Moldova cu Ziua Independenţei
Foto: rian.com.ua

Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Kiril, a felicitat pe Mihai Ghimpu și toți cetățenii Republicii Moldova cu Ziua Independenţei, comunică rian.com.ua. Înalt Prea Sfinţitul a solicitat Republicii Moldova să dezvolte relaţii bune cu Rusia, Belarus şi Ucraina, țări care constituie unitatea lumii ortodoxe a civilizației creștine, fapt care va ajuta Moldova la depăşirea problemelor politice şi sociale din ţară.


"Este îmbucurător faptul că statul moldovenesc, fiind legat istoric şi cultural cu multe alte ţări, urmăreşte să păstreze unitatea poporului său, care este imposibilă fără unitatea Bisericii Ortodoxe. Astăzi este deosebit de important de a dezvolta relaţii bune cu Belarus, Ucraina şi Rusia, care, împreună cu Republica Moldova formează lumea ortodoxă a civilizației creștine" – se spune în felicitarea patriarhului adresată lui Mihai Ghimpu şi cetăţenilor Republicii Moldova.

Potrivit patriarhului, încă vor trebui depăşite probleme "considerabile" cu caracter politic, economic şi social care au apărut din clipa când Republica Moldova a devenit țară independentă.

sursa: Unimedia

(Video) Mircea Snegur: Să nu confundăm independenţa statului cu independenţa economică

(Video) Mircea Snegur: Să nu confundăm independenţa statului cu independenţa economică
Foto: adevarul.ro

Mircea Snegur: Independența economică e imposibilă

"La 27 august 2010, poporul nostru şi-a îndeplinit visul de 50 de ani şi anume, de a deveni liber şi de a-şi decide de sine-stătător destinul", a declarat primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, astăzi, 27 august 2010. Acesta însă a atenţionat să nu confundăm termenul de independenţă a statului cu termenul de independenţă economică. "Noi suntem independenţi şi liberi, însă, dacă e să vorbim de aspectul economic, Moldova va fi mereu dependentă de pieţele de desfacere externe, şi nu doar ale Rusiei. De asemenea, va fi dependentă de importul de resurse energetice, şi nu doar de cele furnizate de ruşi", a ţinut să explice Snegur.


În condiţiile globalizării şi necesităţii de a soluţiona problemele economice ale ţării, Mircea Snegur consideră că o independenţă totală este practic imposibilă. Astfel, potrivit primului preşedinte, Moldova este dependentă de alte ţări prin relaţiile comerciale pe care le are cu exteriorul.

Cea mai mare restanţă, de la 1991 încoace, potrivit primului preşedinte al Republicii Moldova, este încetinirea ritmurilor reformelor economice şi imposibilitatea de rezolvare a problemele sociale, reducerea locurilor de muncă şi plecarea cetăţenilor peste hotare.

Mircea Snegur mai mare o tristeţe legată de Republica Moldova şi anume că aceasta este în continuare dezmembrată. În acest context, Snegur consideră că prezenţa forţelor armate ruse este motivul conflictului transnistrean nesoluţionat.

Amintim că la 3 septembrie 1990, Mircea Snegur este numit președinte al Republicii Moldova şi deține această funcție până la 1 decembrie 1996, când a pierdut alegerile în fața lui Petru Lucinschi. Fost activist al Partidului Comunist, Snegur a susținut proclamarea independenței Republicii Moldova și a acționat pentru recunoașterea noului stat de către Occident. La 27 august 1991, Parlamentul adoptă Declarația de Independentă prin care Republica Moldova este proclamată „stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul, fără niciun amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”.

sursa: Unimedia

Elevii din satul Obileni vor avea parte de un început de an şcolar, fără lipsuri

Elevii din satul Obileni vor avea parte de un început de an şcolar, fără lipsuri
Foto: UNIMEDIA

Elevii din satul Obileni, raionul Hânceşti, vor avea parte de un început de an şcolar, fără lipsuri. Asta datorită campaniei  „Ajută un elev sinistrat”, lansată de tinerii voluntari ai organizaţiei SparkTheWave. Circa 200 de elevi vor avea parte de rechizite şcolare în valoare de aproximativ 7000 lei.


Preţ de 7 zile, a câte 4 ore/zi,  aceştia au colectat donaţii, fiind asiguraţi doar cu o masă, loc pentru amplasarea acesteia şi fly-iere.

Scopul acestui act de caritate a fost de a ajuta cât mai mulţi elevi, din satul Obileni, care au avut de suferit în urma inundaţiilor, din vara anului curent,  să aibă un început de an şcolar fără lipsuri.

SparkTheWave este o organizaţie americană de voluntariat şi liderism, care desfăşoară proiecte de binefacere şi ajutor social, în unele ţări ale lumii, iar din anul 2009 şi în Republica Moldova.

Sursa: UNIMEDIA


VEZI rezultatele tragerii la sorţ. Sheriff Tiraspol şi-a aflat adversarii cu care va juca în Europa League: Dinamo Kiev, AZ Alkmaar şi Bate Borisov

VEZI rezultatele tragerii la sorţ. Sheriff Tiraspol şi-a aflat adversarii cu care va juca în Europa League: Dinamo Kiev, AZ Alkmaar şi Bate Borisov
Foto: /s52.radikal.ru

În urma tragerii la sorţ care a vut loc astăzi, 27 august, la Monaco, Sheriff Tiraspol şi-a aflat adversarii i cu care va juca în Europa League - Dinamo Kiev, AZ Alkmaar şi Bate Borisov.

AZ Alkmaar, este echipa din prima urnă valorică, Dinamo Kiev din a doua şi Bate Borisov din a treia.

Primul meci din grupe va avea loc pe 16 septembrie.



Sursa: UNIMEDIA


Hillary Clinton transmite Republicii Moldova: SUA susţine independenţa poporului moldovean

Hillary Clinton transmite Republicii Moldova: SUA susţine independenţa poporului moldovean
Foto: npsglobal.org

Secretarul de stat american Hillary Clinton a transmis un mesaj oficial Republicii Moldova, cu ocazia Zilei Independenţei, potrivit căruia Statele Unite îi susţine independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială şi că o va ajuta în continuare să se integreze în UE.


"Din numele preşedintelui Obama şi al poporului american, felicit poporul Republicii Moldova cu ocazia aniversării a 19 de ani de independenţă, la 27 august", scrie în mesajul transmis de Clinton.

"SUA sunt angajate de a conlucra cu poporul Republicii Moldova  pe calea construirii unei naţiuni democratice şi prospere. Programul Compact al Corporaţiei Millennium Challenge pe care l-am semnat în acest an este un testament al progresului pe care Moldova l-a obţinut în transparenţa guvernării, drepturile omului şi reforma economică", potrivit mesajului.

"Doresc poporului moldovean o celebrare frumoasă şi în siguranţă şi sper să continuăm consolidarea şi aprofundarea cooperării dintre ţările noastre", mai scrie în comunicatul american.

sursa: Unimedia

Avtovaz, partenerul rus al Renault, va lansa în 2011 un vehicul "ultra low-cost"

Avtovaz, partenerul rus al Renault, va lansa în 2011 un vehicul
Foto: argamarra.com

Avtovaz, partenerul rus al Renault, va lansa anul viitor un vehicul "ultra low-cost", care va costa în jur de 5 600 euro. Bineînţeles, cu sprijinul contructorului auto francez. Şi bineînţeles va fi din gama Lada.


Producătorul rus Avtovaz, la care Renault deţine 25% din acţiuni, este pe cale să-şi regândească celebra sa gamă Lada şi să lanseze pe piaţa internă, la sfârşitul lui 2011, o maşină nouă, Lada Granta: va costa 220.000 de ruble, echivalentul a 5.600 de euro.

Proiectul este dezvoltat de Avtovaz, iar Renault se ocupă de linia de producţie. Christian Esteve, directorul general al Avtoframos, filiala Renault din Rusia, a declarat la salonul de automobile de la Moscova că va discuta cu şeful producătorului rus despre cumpărarea viitoarei platforme, dacă modelul se va dovedi fiabil. O astfel de tranzacţie ar deschide pentru Granta porţile pieţelor externe.

Renault ştie din experienţa proprie că astfel de manevre pot avea un succes răsunător: grupul a dat lovitura cu modelul Logan, produs de Dacia, filiala sa din România. Logan-ul, destinat iniţial pieţelor emergente, se vinde acum cu precădere, foarte bine, în Europa Occidentală.

sursa: Unimedia

Pasagerilor unui avion li s-a spus din greşeală că se vor prăbuşi

Pasagerilor unui avion li s-a spus din greşeală că se vor prăbuşi
Comentariu: O greşeală informatică a băgat în sperieţi pasagerii unei curse British Airways
Foto: Grup RC

În timp ce zburau deasupra Mării Nordului, pasagerilor unei curse British Airways Londra-Hong Kong li s-a spus că piloţii urmau să facă o aterizare de urgenţă.


“Este un caz de urgenţă. S-ar putea ca în scurt timp să fim nevoiţi să facem o aterizare de urgenţă pe apă”, este mesajul înregistrat, rostit de o voce placidă feminină, pe care cei 275 de pasageri ai unei curse British Airways de la Londra la Hong Kong l-au auzit în timp ce se aflau deasupra Mării Nordului.

“Am crezut cu toţii că vom muri”, a declarat pasagera Michelle Lord, citată de Daily Mail.

Membrii echipajului au liniştit imediat pasagerii, spunându-le că nu există nicio urgenţă şi că a fost vorba de o greşeală.

Compania British Airways şi-a cerut scuze pentru alarma falsă şi a precizat că a fost provocată de o eroare a sistemelor informatice.

(Video) Minerii blocaţi în Chile au trimis un mesaj video

(Video) Minerii blocaţi în Chile au trimis un mesaj video
Foto: septemcastra.ro

Ministerul Chilian al Industriei Miniere a difuzat, joi seara, înregistrări video, cu o durată de 45 de minute, realizate de minerii blocaţi în subteran. Ei au filmat locul în care trăiesc, mănâncă şi dorm.


Imagini au fost filmate cu ajutorul unei camere miniaturale trimisă cu una dintre sondele utilizate pentru aprovizionare.

În mina chiliană "San Esteban", la o adâncime de 700 de metri se află 33 de mineri încă de pe 5 august. Ei au fost prinşi într-o galerie prăbuşită de o explozie.

În prezent autoritățile forează o sondă cu un diametru destul ca să permită scoaterea la suprafață a oamenilor.



sursa: Unimedia

Bacteriile curăţă oceanul de petrol

Bacteriile curăţă oceanul de petrol
Poză simbol
Foto: storage0.dms.mpinteractiv.ro

Deepwater Horizon a fost o statie petroliera de mare adancime. In 20 Aprilie 2010 a explodat si s-a declansat cea mai mare deversare de petrol din istoria Statelor Unite ale Americii. Luni de zile s-au gandit cum ar putea sa opreasca deversarea si sa curete mizeria generata. Dar se pare ca cineva se ocupa deja de asta.


Prin Septembrie 2009 DH a forat cel mai adanc put de extragere a petrolului din lume: 10683 metri. Cand statia a explodat petrolul a inceput sa iasa la suprafata poluand oceanul. Studii recent au observat ca exista, totusi, niste bacterii care pot curata oceanul de hidrocarburi.

Aceste bacterii, care fac parte din specia Alcanivorax, au capabilitatea de a se alimenta cu hidrocarburi. S-a descoperit faptul ca ele invie doar cand exista petrol in apa. Avand in vedere ca au aparut cam la o luna dupa ce deversarea a inceput bacteriile au avut parte de niste mese pe cinste.

Oricum, curatarea oceanului cu bacterii nu reprezinta solutia completa. Exista componente in petrol care nu pot fi descompuse de acest tip de bacterie. Deci vor fi nevoiti sa gaseasca o solutie mai buna.

Sursa: Arena IT cu referire la DicoverMagazine


Începe toamna cu Centrul Tânărului Jurnalist!

Începe toamna cu Centrul Tânărului Jurnalist!
Foto: jiunimea.gds.ro

Dacă eşti dornic de noi „senzaţii jurnalistice” alături de tineri activişti şi entuziaşti ca tine, dacă vrei să începi anul de studii învăţând cum se stabilesc relaţii durabile cu oameni interesanţi în timp ce faci şi jurnalism adevărat, atunci aplică pentru trainingul „Jurnalismul civic. Inovaţie în media sau Know-how-ul societăţii civile?”.


Pe parcursul a 3 zile, 18-21 septembrie, vei avea ocazia să înveţi de la profesionişti ce înseamnă jurnalismul civic, activismul civic, să efectuezi vizite de studiu la instituţii mass-media prestigioase din capitală, să întâlneşti oameni cunoscuţi din sfera ONG şi, toate acestea, alături de colegii tăi- tineri jurnalişti din toată republica, inclusiv Transnistria şi Găgăuzia.

Condiţiile de participare sunt:
Să fii tânăr jurnalist/student la facultatea de jurnalism (18-25 ani);
Să fii energic, activ, comunicativ şi responsabil;
Să ne expediezi CV-ul tău actualizat împreună cu o scurtă comunicare pe tema „Importanţa colaborării între jurnalişti şi societatea civilă” până la data de 12.09.2010 la adresa de e-mail ctjmoldova@gmail.com, cu specificaţia - training Jurnalism civic;
Tinerii jurnalişti din Transnistria şi Găgăuzia sunt încurajaţi să aplice.
 
Pentru mai multe detalii, contactaţi coordonatorul de proiect Covali Ecaterina (069302904) şi asistentul de proiect Acciu Valentina (069538129)

Activitatea face parte din cadrul proiectului „Dezvoltarea si promovarea reţelei naţionale a presei tinerilor din Moldova”, proiect implimentat de către Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova cu susţinerea financiară a AED (Academy for Educational Development).

sursa: Unimedia

Usher şi Justin Timberlake la MTV VMA 2010

Usher şi Justin Timberlake la MTV VMA 2010
Foto: jlcauvin.com

Dupa Eminem si Justin Bieber a aparut o noua serie de artisti ce vor aparea in cadrul MTV Video Music Awards 2010. Usher, Travis McCoy, Jason Derulo, Robyn si Paramore sunt cele mai recente nume adaugate pe lista celor ce vor face show pe scena VMA 2010.


Justin Timberlake si colegii sai din filmul Social Network vor inmana premii. Alte vedete care vor urca pe scena sa anunte castigatorii sunt: Nicki Minaj, Selena Gomez, Emma Stone, Ne-Yo, Penn Badgley, Trey Songz, Ke$ha si Ashley Greene. Gazda showului va fi Chelsea Handler.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 12 septembrie in Los Angeles si este una dintre cele mai mediatizate festivitati muzicale ale anului. Aici puteti vedea lista nominalizarilor. Lady Gaga a stabilit un nou record cu cele 13 nominalizari obtinute fiind urmata de Eminem cu 8.


Surpriză de 1 septembrie pentru elevii şcolii din Grozeşti: Mai multe săli de clasă au fost renovate, iar sala de sport - reutilată

joi, 26 august 2010

Surpriză de 1 septembrie pentru elevii şcolii din Grozeşti: Mai multe săli de clasă au fost renovate, iar sala de sport - reutilată
Foto: Edelweiss

La 1 septembrie, elevii şcolii din Grozeşti vor avea o surpriză plăcută. Şcoala lor a fost renovată, iar sala de sport a fost dotată cu cele mai performante aparate de forţă, de către Fundaţia EDELWEISS.

În cadrul vizitei la şcoala din Grozeşti, directorul executiv EDELWEISS, Aneta Serbuşca a menţionat că educaţia este una dintre cele mai importante direcţii de activitate a fundaţiei şi din această cauză suportul acordat acestei şcoli şi altor instituţii de învăţământ va continua. Doar în acest an, pentru lucrări de reparaţie şi amenajare a şcolii, dotare cu echipament şi cărţi de către Edelweiss au fost alocate peste 500 mii lei.


Directorul şcolii, Nina Jalbă, a spus că „suportul acordat de stat ajunge doar pentru supraviețuirea instituţiilor de învăţământ, dezvoltarea acestuia fiind lăsată de cele mai multe ori la discreţia unor granturi, bani colectaţi de la părinţi  sau ce se întâmplă spre regret destul de rar, susţinerea din partea unor lideri ai business-ului din Republica Moldova. În acest context suportul acordat de către Vlad Plahotniuc, rămâne a fi singura şansă pentru copiii din Grozeşti dorinţa de studii a cărora era frânată până nu demult dotările insuficiente a şcolii”.

Şcoala din satul Grozeşti este singura instituţie de învăţământ din această localitate. Aceasta se află sub patronajul Fondatorului EDELWEISS, Vlad Plahotniuc, din anul 2005.

Fundația EDELWEISS este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi apolitică, înfiinţată de către omul de afaceri Vlad Plahotniuc în scopul creării unor oportunităţi echitabile pentru oamenii talentați şi dezavantajaţi din Republica Moldova.  Fundaţia are misiunea de a contribui la dezvoltarea societăţii prin elaborarea şi implementarea unor proiecte în domeniul cultural, educaţional, social, economic şi de protecţie a mediului înconjurător. 




sursa: Unimedia

(video) Naguale va concerta LIVE la Chişinău în susţinerea sinistraţilor

(video) Naguale va concerta LIVE la Chişinău în susţinerea sinistraţilor
Foto: UNIMEDIA

Băieţii de la "Naguale" vin la Chişinău. Aceştia vor evolua LIVE în cadrul următorului concert din cadrul proiectului "Summer Boom",organizat de Asociaţia obştească „Lavinia”, care va avea loc sâmbătă 28 august, cu începere de la ora 20.00, la Aquapark Capitala din str Tăbăcaria Veche 23, lângă Gara Feroviară. Eşti aşteptat şi tu pentru a-ţi aduce contribuţia în fondul pentru sinistraţii din Republica Moldova în cadrul unui show live cu tobe, trompeta, voce, dj şi dansatori.


Cu participarea preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, dar şi alţi oficiali, la concertul Open-Air vor evolua live: trupa Naguale din România, Charisma şi Valeriu Croitoru. Scopul concertului este unul caritabil, fondurile acumulate urmând a fi donate sinistraţilor.

Intrarea va costa 100 lei, dar cei care vor veni între orele 20.00 - 21.00 vor achita jumătate din costul intrării. În plus, fiecare persoană care va dona 20 lei sau mai mult, va primi un tricou cu logo-ul Summer BOOM şi alte cadouri de la sponsori.

Nu-ţi uita costumul de baie pentru că vei avea posibilitatea să te bălăceşti pe cinste, să dansezi pe ritmuri fierbinţi şi să partici la concursuri cât încape. "Summer Boom" te va face să uiţi de caniculă şi stres. 


Sursa: UNIMEDIA


19 ani. Fată mare, gata de măritat?

19 ani. Fată mare, gata de măritat?
Foto: PublikaTV

Dacă aş fi preşedinte, or prim-ministru, or măcar ministru – m-aş duce şi pur şi simplu le-aş mulţumi oamenilor din acest bloc.


Fără gărzi. Fără obiective. Pe ascunselea. Că mi-ar fi ruşine de ei. Nici nu le-aş spune pentru ce le mulţumesc. Le-aş mulţumi şi aş tăcea. Nici de alegeri, nici de “puternic”, nici de corupţie nu le-aş spune nimic. Nici un alt cuvânt.

Pentru că aceşti oameni, prin acest gest, fac pentru ridicarea capului moldovenilor mai mult decât au făcut toate guvernele şi parlamentele cu toate programele lor din aceşti ultimi 19 ani…

Citește aici continuarea...


sursa: Unimedia

"Basarabia Necunoscută" a ajuns la volumul VIII

Foto: MAE

Istoriograful Iurie Colesnic, vicepreşedinte şi depuat MAE, a lansat oficial pe 26 august, volumul VIII din seria enciclopedică “Basarabia Necunoscută”. Cartea a fost prezentată de scriitorul şi academicianul Nicolae Dabija, deputatul Veaceslav Untilă şi poetul şi deputatul Ion Hadîrcă.


Poetul Ion Hadîrcă l-a comparat pe Iurie Colesnic cu un magician, care în carţile sale aduce la cunoştinţă lucruri ascunse şi interesante din trecutul nostru: „Fiecare personalitate prezentată în cărţile lui Iurie Colesnic poate deveni subiectul unui roman, valoarea istorică şi literară a „Basarabiei Necunoscute” nu are precedent”.

În paginile volumului VIII se regăsesc 26 de personalităţi care au lăsat o urmă importantă în istoria Basarabiei. Personalităţi care au marcat acele vremuri şi au influenţat viaţa politică, socială şi culturală din acele timpuri. Comisul Leontie Radu, care a propus în 1839 o constituţie modernă pentru acele timpuri, scriitorii din sudul Basarabiei, contemporani cu Mihai Eminescu, Moise N. Pacu şi Grigore Creţu Creţulescu, precum şi o serie de personalităţi din lumea artelor plastice, printre care basarabeanul Samson Flexor, clasicul picturii moderne din Brazilia, Alexandru Tarabuchin, primul preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din URSSM şi artistul Anatol Vulpe.

“Am participat de fiecare dată la lansările de carte ale prietenului şi colegului meu Iurie Colesnic şi de fiecare dată am avut emoţii mari. În „Basarabia Necunoscută”, Iurie Colesnic a prezentat oameni şi valori pe care nu le-am cunoscut sau am uitat de ele. Aceste opt volume la care a muncit atât de mult, nu sunt doar nişte cărţi, vor face parte din testamentul istoric lasat tinerei generaţii”, a declarat Veaceslav Untilă, preşedinte MAE.

La rândul său scriitorul şi academicianul Nicolae Dabija a accentuat câte destine extraordinare a avut Basarabia, dar care au fost lăsate în umbră. „Trebuia să vină un Iurie Colesnic care sa ne facă cunoştinţă prin cărţile sale cu nişte oameni deosebiţi şi unici. Când am citit primul volum din „Basarabia Necunoscută” am rămas şocat. Am citit toate volumele din această serie si am ajuns la o concluzie: Basarabia este necunoscută în Basarabia. Aceste personalităţi trebuie să ajungă în manualele şcolare, ca tânăra generaţie să îşi cunoască trecutul”, a spus Nicolae Dabija.

În cele 2058 pagini, cuprinse în 8 volume, din seria  „Basarabia Necunoscută”, Iurie Colesnic prezintă 218 personalităţi care au marcat şi au fost marcate de acele vremuri, iar cele 2000 de fotografii vin ca o completare, o retrospectivă în imagini a istoriei basarabene.

Sursa: UNIMEDIA


Consiliului Europei şi UE oferă suport logistic în vederea organizării referendumului la secţiile de votare de peste hotare în valoare de 1.1 milioane lei

Consiliului Europei şi UE oferă suport logistic în vederea organizării referendumului la secţiile de votare de peste hotare în valoare de 1.1 milioane lei
Foto: storage0.dms.mpinteractiv.ro

O contribuţie în valoare de aproximativ 1.1 milioane lei a fost oferită Guvernului Republicii Moldova pentru organizarea referendumului constituţional din 5 septembrie 2010 prin intemediul “Programului privind susţinerea democraţiei în Moldova”, o iniţiativă comună a Uniunii Europene şi Consiliului Europei şi a foste oferită drept răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova de a acoperi necesităţile aferente organizării referendumului.


Prin această finanţare se va oferi asistenţă noilor secţii de votare constituite peste hotarele ţării, şi vor fi susţine următoarele activităţi de bază : detaşarea personalului Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi achiziţionarea echipamentului şi materialului necesar pentru organizarea referendumului peste hotarele ţării.

Menţionăm că programul îşi propune să aplice standardele europene şi în activitatea sistemului judiciar, serviciului de urmărire penală, poliţiei, instituţiei ombudsmanului, mass-media şi Parlamentul Republicii Moldova.

Programul are şapte componente de bază, fiecare având un şir de obiective specifice:  evaluarea legislativă; asigurarea răspunderii pentru încălcarea drepturilor omului; respectarea garanţiilor pre-procesuale; consolidarea capacităţii instituţiei Ombudsmanului; sprijin pentru dezvoltarea mass-media pluraliste; suport pentru sporirea capacităţilor administrative şi politice ale Parlamentului Republicii Moldova; sprijin pentru elucidarea faptelor şi reconciliere.

Programul este finanţat de Uniunea Europeană şi va fi implementat de Consiliul Europei pînă în iulie 2011 şi are are un buget total de 4000000 de euro.  

Sursa: UNIMEDIA


Deputatul în primul Parlament Vasile Ursu: "Ce declaraţie pot să dau? Cea mai importantă declaraţie este cea a Independenţei!"

 Deputatul în primul Parlament Vasile Ursu:
Foto: gov.md

Deputaţii semnatari ai Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova s-au întâlnit astăzi, 26 august 2010, cu prim-ministrul Vlad Filat pentru a ciocni un pahar cu ocazia sărbătorii Ziua Independenţei celebrată în Moldova în data de 27 august. "Ziua Independenţei este o zi care a fost posibilă datorită curajului dumneavoastră. Ne vom strădui ca visele şi dorinţele pe care le-aţi avut acum 19 ani să le realizăm până la capăt. Vom reuşi pentru că noi toţi merităm acest lucru", a spus prim-ministrul Filat în mesajul său de felicitare şi mulţumire adresat deputaţilor semnatari ai Declaraţiei.


"A fost o decizie dificilă pentru toţi, nimeni nu era sigur unde va duce această Declaraţie. Unii aveau sentimentul de extra patriotism şi îşi doreau unirea cu România, alţii nu doreau despărţirea de fratele mai mare, Uniunea Sovietică, dar cu toţii am fost semnatari. Ce declaraţie pot să mai dau? Cea mai importantă declaraţie este cea a Independenţei!", a declarat fostul primar-interimar de Chişinău Vasile Ursu, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

"Deputaţii semnatari ai Declaraţiei de Independenţă erau de diferite naţionalităţi, printre care găgăuzi şi ruşi. Şi aceştia din urmă au semnat, nu doar pentru Independenţă, dar şi pentru tricolor şi imnul românesc "Deşteaptă-te române", a afirmat un alt deputat din primul Legislativ al Republicii Moldova, preotul Nicolae Robu.

Pantelei Sandulachi, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Parlamentul-90”, a înmânat prim-ministrului o copie după originalul Declaraţiei de Independenţă, restabilit la 26 aprilie curent. Amintim că originalul Declaraţiei din 1991 a ars în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009. Dacă atunci fusese semnat de 278 de deputaţi, la 26 aprilie, 6 dintre aceştia, membri ai Partidului Comunist, au refuzat să fie semnatari din nou.

"Textul Declaraţiei trebuie să fie cunoscut pe de rost de toţi cetăţenii", consideră premierul Filat, care a promis că va păstra cadoul, primit din partea deputaţilor semnatari ai Declaraţiei, în biroul său de la Guvern.

Sandulachi susţine că darul oferit premierului a costat aproximativ 600-700 de lei. "Ar fi binevenit ca toţi să aibă această Declaraţie. Poate vom reuşi să le multiplicăm şi, la un preţ mai redus, toţi cetăţenii doritori să le poată cumpăra", a spus Pantelei Sandulachi.

sursa: Unimedia

(Video) Ministerul Educaţiei: Toate actele, eliberate de instituţiile de învăţământ din Republica Moldova vor fi automat recunoscute în România şi în Uniunea Europeană

(Video) Ministerul Educaţiei: Toate actele, eliberate de instituţiile de învăţământ din Republica Moldova vor fi automat recunoscute în România şi în Uniunea Europeană
Foto: UNIMEDIA

Diplomele de facultate vor fi recunoscute automat pe ambele maluri ale Prutului

Diplomele, certificatele de absolvire şi titlurile ştiinţifice eliberate în Republica Moldova şi România vor fi recunoscute reciproc, ca urmare a modificării Acordului interguvernamental dintre România şi Republica Moldova. Diplomele elevilor, liceenilor, studenţilor, masteranzilor sau doctoranzilor moldoveni vor fi valabile în România şi Uniunea Europeană conform sistemului Bologna. Astfel, vor fi recunoscute atât diplomele eliberate după semnarea Protocolului, cât şi cele eliberate anterior.


În cadrul ceremoniei de semnare a Protocolului, ministrul Educaţiei, Leonid Bujor a declarat, astăzi, 26 august, că semnarea acestui document este un eveniment unic, care deschide mari posibilităţi pentru tinerii din Republica Moldova.

"Este un pas important spre integrarea europeană, un semnal politic foarte important", a menţionat ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului al României, Daniel Petru Funeriu, adăugând că pentru România educaţia a fost unul din primele domenii care s-a integrat în Uniunea Europeană.

Elevii şi studenţii moldoveni vor beneficia de toate drepturile, pe care le oferă obţinerea unei diplome, dreptul la continuarea studiilor şi dreptul la angajabilitate, însă cu respectarea reglementărilor relative la dreptul de muncă.

UNIMEDIA precizează că Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice a fost semnat în 1998. Totuşi, până în prezent, recunoaşterea unei diplome pe teritoriul statului vecin necesita unele proceduri birocratice. Acest Acord a suferit unelel modificări, ca urmare a faptului că România a devenit ţară membră a Uniunii Europene.


Sursa: UNIMEDIA


Ambasadorul Iurie Reniţă: Moldova are multe legume şi fructe ecologice de oferit României

Ambasadorul Iurie Reniţă: Moldova are multe legume şi fructe ecologice de oferit României
Foto: adevarul.ro

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, a dat asigurări la Bucureşti, în contextul noilor probleme apărute cu Rusia, că în Moldova există multe fructe şi legume ecologice şi spune că şi-ar dori foarte mult ca România să redevină principala ţară de destinaţie a exporturilor moldoveneşti, informează money.ro.

Iurie Reniţă este categoric împotriva amestecului factorului politic în relaţiile pur economice. El este de părere că problemele care au părut cu Moscova în legătură cu importurile de vin, fructe şi legume din Moldova ar trebui rezolvate exclusiv de experţi. Mai mult, într-un interviu acordat NewsIn, ambasadorul a sugerat că ar putea fi cerut ajutorul unor experţi internaţionali, pentru a elimina orice notă de subiectivism.


Reniţă a declarat că în cazul în care au fost depistate cantităţi de vin neconforme standardelor stabilite de ambele ţări - aşa cum reproşează Moscova - vinovaţii trebuie pedepsiţi, condiţia este însă neimplicarea politicului. "Am mai spus, este extrem de periculos să turmentăm politicul în relaţiile economice. De datoria noastră este să eliminăm factorul politic. Din păcate, pe alocuri (factorul politic) se implică foarte activ şi e foarte dăunătoare implicarea lui", a declarat Iurie Reniţă în interviul acordat NewsIn.

Pe de altă parte, ambasadorul a subliniat că problemele care au apărut cu Rusia determină Moldova să identifice şi alte pieţe de desfacere. "Era bine şi era necesar de mult timp ca să identificăm şi alte pieţe. Evident, (există) Uniunea Europeană. Pentru asta, e necesară calitate, responsabilitate, conformare cu standardele UE. Sunt mulţi agenţi economici, multe întrepinderi care exportă şi în România şi în multe ţări ale UE. Vă dau exemplul vinului: embargoul din Rusia a orientat mulţi exportatori spre UE. Polonia a devenit cel mai mare importator din UE al vinului moldovenesc", a spus ambasadorul.

Amintim că ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Valeriu Cosarciuc a declarat astăzi, 26 august 2010, că la începutul săptămânii viitoare va avea o întâlnire la Iaşi cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale român Mihail Dumitru. Aceştia vor discuta despre posibilitatea extinderii potenţialului de export al Republicii Moldova în România, susţine ministrul Cosarciuc.

sursa: Unimedia