"Dacă e să căutăm locul lui Plahotniuc, ar fi bine să nu îl căutăm în spatele unui singur candidat. E în spatele tuturor"

sâmbătă, 14 august 2010

Foto: madrizen.com

Revenit din vacanță am descoperit că atmosfera politică în Republica Moldova s-a făcut caliente. Adică fierbinte. De-a binelea. În spatele fiecărui lider politic a fost identificată câte o umbră din biznis (iar io nu înțelegeam ce-i cu portretele drăguțe din facebook, având pe fundal scheme mafiote). A făcut-o Sergiu Mocanu. În spatele premierului Filat a fost identificat un semn de întrebare de mărime mijlocie. Ceea ce pe fundalul concret al celorlalți lideri se privea oarecum simpatic, vărsând o lumină favorabilă asupra liderului PLDM.


Să lăsăm pentru moment la o parte jocul de umbre și lumini. Două chestiuni sunt trecute cu vederea în raport cu această feudă pre-electorală:

   1. Moldovenii manifestă o înclinație fenomenală pentru teoria conspirației;
   2. Biznisu nu plasează niciodată toate ouăle într-o singură căldare și finanțează mai mulți candidați.

Talentul pentru teoria conspirației nu este unul recent. Îmi aduc aminte (fără mare chef) de epoca comunistă, când lui Marc Tkaciuk îi era atribuit, pe vrute sau nevrute, rolul de eminență cenușie. Se pare că totuși pe vrute. Personal am avut rezerve în raport cu această concluzie. Cardinalul sur? Pe semne că au fost citite prea multe romane cu mușchetari. Greu de crezut. Sigur că Monsieur Tkaciuk a avut o influiență considerabilă în culisele puterii, dar e naiv să-i atribuim rolul de mare păpușar. Chiar și în condițiile autocrației aproximative edificate în jurul familiei Voronin, păpușarii erau mai mulți și fiecare trăgea de sfoară după propriul plac și interese. Va bene. Asta în epoca comunistă. Ce se întâmplă acum?

Locul vacant de eminență cenușie încinge mințile și așa încălzite de caniculă. Nu e posibil să nu fie cineva acolo sus, gândește moldovanul. Păi cum să lași păpușile din capul lor! Cine să fie? Plahotniuc? Stati? Țopa? Băse? Vântu? Avem nevoie de o figură diabolică pe care să o responsabilizăm de criză, prețuri, arșiță, găuri bugetare și așa mai departe. Așa îmi închipui io că a început vânătoarea de păpușari. Spațiul mediatic liber și independent își joacă propria s-a carte: senzaționalul. În antichitatea comunistă se discuta despre Tkaciuk prin bukătării la o duzină de berici; despre biznisu din spatele liderilor alianței se discută la talkshowuri. Nu mai avem nevoie de seriale. Moldova, ai televiziune!

Stop așa. Concluzia acestor digresiuni post-vacanță este următoarea: nu există un singur păpușar. Există interese. Politice și economice. Interese care se grămădesc pe alte interese. E greșit să simplificăm problema vânând păpușari. Avem nevoie de instituții care să-și facă meseria. De la caz la caz. Fără isterie.

Partea a doua. După cum am conchis mai sus, biznisu (inclusiv și business-ul) nu-și plasează niciodată toate ouăle într-o singură căldare. E regula investițiilor #1. My friends, credeți că oamenii ăștea care și-au construit micile lor imperii financiare sunt atât de naivi încât să se expună riscului de a se lipi de un singur candidat? Viața unor astfel de imperii ar fi fost foarte scurtă. Eu nu știu nimic, citesc cărți doar. Și dacă vreți să vedeți cum funcționează, o puteți face foarte bine citind cu atenție „Tigrul alb” de Aravind Adiga. Acolo este vorba despre „democrația” indiană. Candidații fac turul businessmanilor și-și consolidează puterea în schimbul protecției. Greu de spus cine trage de sfori – politicianul sau afaceristul. E o relație simbiotică. Manus manum lavat. Și atât.

Stop a doua oară. Perechile se formează pentru a dansa vals. În afaceri, spre deosebire de dansuri, e altfel: dacă e să căutăm locul lui Plahotniuc, ar fi bine să nu îl căutăm în spatele unui singur candidat. E în spatele tuturor. Cei patru plus comuniștii, probabil. Întru dăiunirea imperiului. De fapt, judecând după frecventele sale apariții publice, mă întreb dacă nu cumva e cazul să-l căutăm în fața și nu în spatele candidaților.

Vom trăi și vom vedea. Dar nu e nimic nou sub lună.

sursa: Unimedia

500 de TIR-uri cu materiale de construcţie vor veni din România ca ajutor pentru construcția caselor sinistraților

500 de TIR-uri cu materiale de construcţie vor veni din România ca ajutor pentru construcția caselor sinistraților
Foto: gandeste.org

În prezent, autorităţile vamale din R. Moldova și România se pregătesc pentru a asigura un coridor verde pentru cele circa 500 de TIR-uri ce urmează să transporte materialele pentru construcția caselor sinistraților, ce au avut de suferit în urma inundațiilor. Informația a fost făcută publică la ședința Comisiei pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor.


Prim-ministrul Vlad Filat a cerut şi pregătirea din timp către recepţionarea ajutorului sub formă de materiale de construcţie pe care România a anunţat că-l va acorda ţării noastre.

Marcel Răducan a informat că spaţiul pentru stocarea acestor materiale de construcţie a fost deja identificat, fiind vorba atât de spaţii închise, cât şi de spaţii în aer liber, dar care sunt îngrădite şi păzite.

Amintim că ajutorul reprezintă o parte din grantul de 100 de milioane de euro, pe care președintele român Traian Băsescu a anunțat că România îl oferă pentru R. Moldova în anii 2009 - 2013.

sursa: Unimedia

PCRM a ordonat azi primarilor și președinților de raioane comuniști să boicoteze Referendumul

PCRM a ordonat azi primarilor și președinților de raioane comuniști să boicoteze Referendumul
Foto: img26.imageshack.us

Boicotarea Referendumului din 5 septembrie! - acesta a fost ordinul conducerii Partidului Comuniștilor, lansat azi, 14 august, adresat deputaților, structurilor raionale de partid, dar și primarilor și președinților de raioane comuniști.


Amintim că, anterior, PCRM a anunțat că va boicota Referendumul. De cealaltă parte, partidele din cadrul AIE optează pentru participarea largă a cetățenilor la Referendum, pentru modificarea art. 78 din Constituție, ce va permite alegerea președintelui țării de către popor.

sursa: Unimedia

Diacov despre scenariul ca PCRM să-l susțină pe Lupu la prezidențiale: Sunt speculații ieftine! PDM și PCRM vor avea candidați separați

Diacov despre scenariul ca PCRM să-l susțină pe Lupu la prezidențiale: Sunt speculații ieftine! PDM și PCRM vor avea candidați separați
În ciuda presiunilor, Lupu și Voronin privesc în direcții diferite
Foto: eleonora-lisnic.blogspot.com

"Sunt speculații foarte ieftine. Sigur că Partidul Democrat și Partidul Comuniștilor vor avea candidați diferiți la alegerile prezidențiale din toamnă." Declarația îi aparține președintelui de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, oferită pentru UNIMEDIA, ca reacție la informația prezentată în presă precum că Marian Lupu va fi candidatul comun al PCRM și PDM la alegerile prezidențiale.

Referitor la anumite presiuni ale Moscovei ca PCRM și PDM să accepte formarea unei coaliții de centru-stânga, Diacov a menționat: "Nu am auzit de astfel de discuții în cadrul partidului. Nu cred că este realist și nu cred că există astfel de presiuni."


"În turul doi este altceva. Atunci vom vedea cine și cu cine discută. Este absolut normal să existe diferite discuții în turul doi. În cadrul conducerii PCRM sunt unii oameni zăpăciți, dar alegătorii PCRM cu siguranță îl vor vota pe Marian Lupu chiar și fără anumite negocieri și compromisuri ale comuniștilor".

Amintim că, anterior, analistul Petru Bogatu a scris că "la Moscova se urzeşte de luni bune demolarea AIE şi constituirea unei alianţe de stânga pe osatura PCRM-PD".

"După câte se pare, intuind că fostul preşedinte comunist este un mare obstacol în calea formării unei coaliţii de stânga, Kremlinul încearcă să-l convingă pe acesta să se retragă", susține Bogatu, amintind de întâlnirea de la Moscova a lui Voronin cu Serghei Narâşkin, şeful administraşiei prezidenţiale din Rusia.

"Pentru a împinge PD în braţele PCRM, Kremlinul a cerut, pare-se, şi iniţierea unei moţiuni de cenzură în Parlament în urma căreia guvernul Filat urma să cadă. Până la urmă, s-a renunţat la această idee, întrucât preşedintele interimar Mihai Ghimpu nu ar fi acceptat niciodată să numească un premier de stânga. În această situaţie, în ciuda unei crize guvernamentale, actualul cabinet în frunte cu liderul PLDM, oricum, ar fi rămas la putere până după alegeri. În aceste împrejurări, Alianţa, formal vorbind, va exista până la desfiinţarea Legislativului, iar guvernul va avea suportul unei majorităţi parlamentare", conchide Bogatu.

sursa: Unimedia

(video) Filat: Elevii din satele afectate de inundaţii trebuie să poată începe anul de studii fără probleme

(video) Filat: Elevii din satele afectate de inundaţii trebuie să poată începe anul de studii fără probleme
Foto: www.romania-actualitati.ro

"Elevii din satele afectate de inundaţii să poată începe anul de studii fără probleme. Copiii urmează să fie asiguraţi nu doar cu ghiozdane şi rechizite şcolare, dar inclusiv şi cu haine, încălţăminte." Solicitarea a fost expusă de premierul Vlad Filat în adresa ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, în cadrul ședinței Comisiei pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor.


În cadrul şedinţei au fost discutate subiecte ce ţin de pregătirea către demararea construcţiei caselor pentru sinistraţi, zonele în care vor fi amplasate aceste case, procurarea de locuinţe pentru sinistraţii care doresc acest lucru, asigurarea oamenilor cu apă, alimente, produse igienice, situaţia din zona afectată de inundaţii din punct de vedere al normelor sanitare şi igienice.

Ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Marcel Răducan, a menţionat că lucrările de construcţie a caselor pentru sinistraţi urmează să demareze la data de 23 august, în care vor fi antrenate circa 1500 de persoane. Pentru o parte din lucrările de construcţie licitaţia deja a fost anunţată (560 de case cu două şi trei odăi), ofertele urmând să fie deschise în zilele apropiate, iar pentru alte lucrări – licitaţia va fi anunţată în scurt timp, a mai precizat oficialul.


 

Filat a solicitat ca, în cadrul selectării executanţilor lucrărilor de construcţie, să se ia în calcul şi faptul că asociaţia „Concordia” a anunţat deja că va construi 40 de case pentru sinistraţii din Nemţeni, nefiind exclusă posibilitatea construcţiei şi altor 40 de case.
 
Vasile Grama, Directorul Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, a prezentat schematic zonele unde urmează să fie construite case pentru sinistraţii din Cotul Morii, Nemţeni, Obileni şi Sărăteni. În paralel, a fost prezentată o scurtă informaţie despre forma de proprietate în care se află aceste terenuri şi măsurile ce se întreprind în acest sens.
 
Filat a anunţat că sinistraţii urmează să beneficieze şi de 500 de lei pentru cheltuieli curente. Anterior, aceştia au beneficiat de alte 500 de lei în acelaşi scop. Premierul a cerut factorilor de decizie să acţioneze operativ ca aceşti bani să ajungă cât mai repede la sinistraţi.      
 

sursa: Unimedia

Fenomenul Olimpia îşi trăieşte ultimile zile, scrie bloggerul Goncearuc

Fenomenul Olimpia îşi trăieşte ultimile zile, scrie bloggerul Goncearuc
Foto: Blogul lui Ivan Goncearuc

Înainte de începerea Diviziei Naţionale îmi propusesem să scriu mai multe despre situaţia internă din fotbalul autohton. Din păcate, din anumite motive, am cam întîrziat această treabă. Începînd cu această etapă, voi trece în revistă cele mai interesante evenimente din fotbalul autohton.


Duminică liderul campionatului, Olimpia Bălţi, va întîlni una dintre echipele care au făcut declaraţii mari înaintea acestui sezon - Rapid Ghidighici. Despre aroganţa fără margini a preşedintelui Kiseleov cunoaştem multe lucruri, acum cînd şi-a văzut echipa pe prima poziţie, iubirea de sine, probabil, i-a crescut şi mai mult (unde mai!!!) în pofida faptului că prima poziţie este una intermediară, Sheriff-ul suflîndu-le în ceafă.

După această etapă, probabil, îngîmfarea patronului bălţean va scădea mult - nu degeaba, doar Bunea joacă cu sabia de-asupra capului (conform surselor din interiorul clubului): greşeşte - şi a spus la revedere clubului pentru care a făcut atîtea. De cealaltă parte, Efros, adus cu mult tam-tam, încă nu simte presiunea aceasta din partea patronului celor de la Rapid, Victor Ostap, care are încredere în forţele "procuratorului".

Pentru bălţeni răsare şi o altă problemă gravă - Kiseleov nu mai poate cum putea odată să arunce cu bani (s-a cam terminat cu torsurile goale a lui Cheltuială şi ţîţele bălţencelor de pe programele oficiale ale meciurilor) - s-a cam schimbat puterea cu faţa nu în partea preferată a patronului bălţean, aşa că banuţii vor fi număraţi mai ceva ca în Duck Tales.

În concluzie putem afirma următoarele lucruri: fenomenul Olimpia, hranit artificial la "pieptul" patronului Kiseleov îşi trăieşte ultimile zile odată cu "tăierea ugerului" comunist, iar plecarea lui Bunea din postul de antrenor (personal o văd foarte posibilă) va pune capacul pe clubul nordean. Cioc-cioc, Rapid! Bate şi ţi se va deschide..... drumul spre cele trei puncte.

sursa: Unimedia

Actrita porno Montana Fishburne, acuzata de agresiune cu arma mortala

Actrita porno Montana Fishburne, acuzata de agresiune cu arma mortala
Foto: stirileprotv.ro

Se pare ca Montana Fishburne are probleme mult mai mari decat cea legata de opozitia tatalui ei de a urma o cariera porno. Fiica lui Laurence Fishburne, in varsta de 19 ani, este acuzata de agresiune cu arma mortala asupra fostei prietene a iubitului ei.


Montana Fishburne ar fi patruns ilegal in casa victimei pe care ar fi sechestrat-o in dormitor si ar fi batut-o. In februarie, ea a fost arestata sub acuzatiile de tentativa de privare de libertate si violenta fizica. Montanta a pledat nevinovata, insa procurorii din Los Angeles o acuza acum de alte doua infractiuni: atac cu o arma mortala si incalcarea proprietatii, comise in timpul aceluiasi atac.

Cele doua acuzatii se vor adauga la dosar pe 25 august, cand cazul Montanei Fishburne va fi cercetat de Curtea Superioara din metropola americana.

Potrivit Mediafax, care ii citeaza pe procurori, Jerome Greene, despre care site-ul TMZ.com afirma ca este iubitul Montanei Fishburne, se afla cu aceasta in timpul incidentului, insa nu a patruns in locuinta victimei. El a pledat deja vinovat la infracţiunea de "violenta fizica" si se afla in regim de eliberare condiţionata.

Nu este pentru prima oara cand Montana Fishburne a incalcat legile americane. Anterior, ea s-a declarat vinovata de incalcarea unei alte proprietati private, infractiune comisa in noiembrie 2009, pentru a beneficia de retragerea acuzatiilor formulate de procuratura.

sursa: Unimedia

Tatal tau este presedinte de raion?

Tatal tau este presedinte de raion?
Foto: roibu.unimedia.md

Intru-un exces de sinceritatea electorala Marian Lupu ne spune plin de sine cum s-a parafat afacerea functiilor de stat in frumoasa tarisoara. Mass-media noastra s-a aratat stupefiata de aceasta stare de lucruri, or nimeni nu si-a putut inchipui ca o alianta cu asemenea valori, principii si aspiratii poate proceda in acest josnic hal. Nimeni inafara de cei cu capul pe umeri.


Vom lasa acest subiect insa celor care cred ca revolutiile sunt posibile si chiar au loc. Noi ne vom ocupa de o alta declaratie a Lupului, deloc subtila, dar care nu a prezentat interes pentru falsa a patra putere in stat.

In galeria video a frumosului site www.unimedia.md gasim un video intitulat sugestiv “Marian Lupu despre partajarea functiilor in stat in stat intre AIE”. De la borna 1:40 Lupu ne spune ca “Domnul Chetraru pana in momentul de fi invitat pentru a fi inaintat in calitate de candidat al PDM-ului la aceasta functie nu l-am vazut niciodata in viata“. Nu e minunat? Eu de fapt credeam ca Lupu e ipocrit, ca s-au vazut de multe ori si nu neaparat la ocazii oficiale. Dar Lupu continua “Insa tatal acestui baiat (n.r. Chetraru pana la urma e un baiat, nu directorul CCCEC. De atras atentia la cum bate in masa Lupu) este un vechi membru, probabil chiar membru fondator la PDM, actualmente Presedintele organizatiei noastre raionale de partid Hincesti si Presedintele raionului Hincesti. O persoana pe care o stimez foarte si foarte mult“. Acum e limpede ca Lupu nu l-a vazut niciodata in viata pe Chetraru, dar in schimb l-a vazut de multe ori pe tatal lui Chetraru, or altfel de ce l-ar fi stimat foarte si foarte mult. Frumos. Dar Lupu nu se opreste aici si afirma ca Chetraru a fost o alegere buna si ca apreciaza ca nu a gresit pe dimensiunea profesionala. Ne intrebam retoric – pai nu de dimensiunea profesionala avea nevoie tara pentru care lupta revolutionarii? Nu. Sa aratam si unde a gresit dnul Chetraru. Aici.

Concluzii sunt multe de tras. Un lucru e cert – cand te gandesti sa te intorci din strainatate ca sa te inrolezi in aparatul de stat intreaba-te “Tatal tau este presedinte de raion?”

sursa: Unimedia

Şefa diplomaţiei europene condamnă amplasarea rachetelor ruseşti în Abhazia

Şefa diplomaţiei europene condamnă amplasarea rachetelor ruseşti în Abhazia
Foto: Grup RC

Decizia Rusiei de a instala rachete în Abhazia încalcă acordul pentru încetarea focului cu Georgia, a declarat Catherine Ashton.


Decizia Rusiei de a desfăşura rachete antiaeriene în provincia separatistă georgiană Abhazia ar încălca acordul pentru încetarea focului din 2008, a declarat vineri şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton, citată de DPA.

Instalarea de rachete S-300 în Abhazia "ar intra în contradicţie cu acordul de încetare a focului în şase puncte (...) şi ar risca să accentueze tensiunile din regiune", a avertizat ea într-un comunicat.

"Cer Rusiei să îşi respecte în totalitate obligaţiile (asumate - n.red.) prin acordul de încetare a focului", a spus Ashton.

Rusia şi Georgia au purtat un conflict armat de cinci zile în august 2008, din cauza regiunii separatiste Osetia de Sud. UE a mediat un acord de încetare a focului şi a refuzat să recunoască independeţa Osetiei de Sud şi Abhaziei.

Acordul de încetare a focului prevede ca atât Georgia, cât şi Rusia să îşi retragă forţele combatante în spatele liniei frontului.

sursa: Unimedia

Mai tare decât Formula 1: Autobuzul cu reacţie care atinge 590 de kilometri pe oră. VEZI VIDEO

Mai tare decât Formula 1: Autobuzul cu reacţie care atinge 590 de kilometri pe oră. VEZI VIDEO
Foto: RTV

Autobuzul super-rapid este creat din piese potrivite mai mult la avioane, decât la maşini. Un iubitor de automobile a construit un autobuz cu reacţie care ajunge la 590 de km pe oră.


Paul Stender şi echipa sa de la Indy Boys Inc., SUA, a creat un autobuz cu totul special: i-a montat un motor cu reacţie de la avionul de vânătoare Phantom, permiţându-i să atingă 590 de km pe oră! Acesta foloseşte 600 de litri de combustibil în doar câteva sute de metri.

Invenţia lui Stender scoate şi flăcări de 24 de metri pe la spate, creând nori imenşi de fum.

"Am creat autobuzul acesta din două motive. Primul este să distrez oamenii, este un autobuz cu reacţie. Al doilea este să ţin copiii departe de droguri. Motoarele cu reacţie sunt tari, drogurile nu", spune Stender, în vârstă de 43 de ani.

"Tot autobuzul a fost creat de mine. Cel original nu ar fi supravieţuit la o astfel de viteză. Îl prezentăm la multe şcoli şi încercăm să le arătăm că există chestii mult mai mişto decât să stea în faţa calculatoarelor", precizează inventatorul, potrivit Metro UK.

Stender a învăţat singur mecanică şi are acum o adevărată pasiune pentru a face lucrurile să meargă rapid.



"Am cumpărat un autobuz vechi de şcoală, însă doar 5% din componentele actuale sunt cele originale. Piesele folosite sunt mult mai potrivite pentru un avion, decât pentru o maşină", explică Stender.

"Cred că aşa m-am răzbunat pe zilele alea când autobuzul mă ducea încet, încet la şcoală", râde inventatorul.

sursa: Unimedia

Consiliul Europei a tăiat 3,6 miliarde de euro din buget

Consiliul Europei a tăiat 3,6 miliarde de euro din buget
Foto: RTV

Cele mai mari economii se vor face la nivelul fondurilor de coeziune, mai mici cu peste un miliard de euro. De asemenea Consiliul Europei a tăiat alocaţiile pentru fermieri şi pescari cu 820 de milioane de euro.


Guvernele Uniunii Europene au tăiat 3 miliarde şi jumătate din bugetul pe 2011 propus de Comisia Europeană. David Cameron, premierul Marii Britanii, a declarat că era necesar ca în parametrii bugetului comunitar să se reflecte măsurile de austeritate luate de guverne.

Cele mai mari economii se vor face la nivelul fondurilor de coeziune, mai mici cu peste un miliard de euro. De asemenea Consiliul Europei a tăiat alocaţiile pentru fermieri şi pescari cu 820 de milioane de euro. Vor fi reduse şi cheltuielile legate de administraţia Uniunii Europene, dar şi fondul de pensii pentru oficialii europeni cu 162, respectiv 22 de milioane de euro.

Varianta revizuită a bugetului de 126 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană va fi supusă la vot în Parlamentul European în luna noiembrie, dar dezbaterile vor începe de luna viitoare.

sursa: Unimedia

Un super-Pământ a fost înghiţit de Jupiter, la începutul sistemului solar

Un super-Pământ a fost înghiţit de Jupiter, la începutul sistemului solar
Foto: RTV

Jupiter are un nucleu prea mic dacă ţinem cont că este cea mai mare planetă din sistemul nostru solar.


Jupiter şi-ar fi câştigat poziţia de cea mai mare planetă din sistemul nostru solar prin „uciderea” unui rival important din apropiere, potrivit unei noi simulări care ar putea explica de ce planeta are un nucleu mic.

Despre Saturn şi Jupiter se credă că şi-un început existenţa ca planete telurice, cu o masă de doar câteva ori mai mare decât a Pământului. Graviţia a atras însă gaze din nebuloasă, oferindu-le o atmosferă consistentă.

Potrivit newscientist.com, toate planetele gazoase ar trebui să aibă nuclee de aceeaşi mărime, dar măsurători ale gravitaţiei lor au arătat că Jupiter are un nucleu cu o masă de la de două ori şi până la zece ori mai mare decât a Pământului, iar Saturn între 15 şi 30 mai mare.

Simulările realizate de Shu Lin Li de la Peking University şi colegii său au explicat de ce s-a întâmplat acest lucru. Au calculat ce s-ar fi întâmplat dacă o planetă de zece ori mai mare decât Pământul s-ar fi ciocnit de un gigant gazos. Energia coliziunii ar fi vaporizat o mare parte a nucleului, explicându-se astfel de ce nucleul lui Jupiter este atât de mic şi de ce atmosfera sa este mai bogată în elemente grele decât Soarele.

sursa: Unimedia

Judecătoria Buiucani a emis un mandat de arest de 20 de zile pe numele directorului unei companii work & travel, bănuit de escrocherie

Judecătoria Buiucani a emis un mandat de arest de 20 de zile pe numele directorului unei companii work & travel, bănuit de escrocherie
Foto: UNIMEDIA

Judecatoria Buiucani a emis mandat de arest pe numele lui Dumitru Jioara, director IERA, pe un termen de 20 de zile, transmite serviciul de presă al CCCEC. În acest moment, acesta este deținut în prezent în izolatorul CCCEC.

Amintim că Dumitru Jioară, director al Asociaţiei Obşteşti „International Express Recruit Ability” (IERA), a fost reţinut la 12 august de către Ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) fiind urmărit în cadrul unei cauze penale pentru comiterea „escrocheriei în proporţii mari”.


Potrivit ofiţerilor anticorupţie, Jioară este bănuit că şi-ar fi însuşit peste un milion de lei prin abuz de încredere şi înşelăciune de la mai multe persoane.În acest dosar figurează în jur de 40 de victime (studenţi) care susţin că pe parcursul anului 2009 – 2010 au achitat directorului IERA sume enorme de bani pentru a se angaja în câmpul muncii în SUA, prin intermediul unor programe, iar ajunşi în State au constatat inexistenţa firmei angajatoare. Deşi nu le-au fost asigurate condiţiile contractuale, nici până în prezent nu şi-au primit banii înapoi de la Dumitru Jioară care, susţin pătimiţii, i-ar fi indus în eroare cu rea-voinţă.

În fapt, directorul IERA, prin intermediul organizaţiei pe care o conduce, promitea angajarea la muncă în SUA, spunând că are în calitate de partener o companie americană interesată să ofere locuri de lucru pentru studenţi din Republica Moldova.

La rândul lor, studenţii care au depus mai multe plângeri la CCCEC în privinţa lui Jioară, declară că ultimul le cerea bani pentru prestarea mai multor servicii legate de  organizarea interviului la ambasadă, obţinerea vizei, plata pentru contract, preţul pentru biletul de avion, taxa la ambasadă, asigurare medicală. Doar de la două persoane, care au sesizat Centrul şi au prezentat confirmări, Jioară ar fi primit 60 000 lei.

În total, prejudiciul material cauzat de Jioară este estimat la peste 1 milion de lei, iar Centrul a pornit azi încă de cauze penale pe numele acestuia.

În prezent Dumitru Jioară se află în Izolatorul Centrului, dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă închisoare de la 7 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. CCCEC întreprinde toate acţiunile legale pentru restituirea prejudiciului material.

sursa: Unimedia

Diplomaţia de la Chişinău contraatacă: Rusia „reproduce o viziune tendenţioasă”

Diplomaţia de la Chişinău contraatacă: Rusia „reproduce o viziune tendenţioasă”
Foto: www.dw-world.de

Ministerul de Externe de la Chişinău a reacţionat la un comentariu al diplomaţiei ruse în care membrii „grupului Ilaşcu” au fost numiţi „călăi şi criminali”.


Ministerul rus de Externe a lansat aceste etichetări ca răspuns la decorarea „grupului Ilaşcu” cu cea mai înaltă distincţie în stat, „Ordinul Republicii”, de către preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău, comentariul Departamentului Informaţii şi Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse cu privire la decorarea grupului Ilaşcu „reproduce o viziune tendenţioasă şi eronată asupra evenimentelor dramatice de pe Nistru din 1992”. „Potrivit acestui mod de gândire, acţiunile întreprinse atunci de către autorităţile constituţionale moldoveneşti şi cetăţenii de rând pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt percepute într-o manieră negativă”. (...) „Cei care se călăuzesc de o asemenea logică, pentru a fi cât se poate de riguroşi şi obiectivi în evaluarea evenimentelor tragice din 1992 ar trebui în mod firesc să dea o apreciere adecvată şi forţelor secesioniste care atunci s-au ridicat împotriva puterii constituţionale în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, se menţionează în declaraţia diplomaţiei moldovene.

În document se face referire la Hotărârea Curţii Europene pentru Drepturile Omului în cazul „grupului Ilaşcu” prin care Federaţia Rusă a fost condamnată şi somată să plătească despăgubiri. Explică această situaţie analistul Anatol Ţăranu:

 „Atunci când un om este numit criminal - aceasta ar însemna că există o decizie judecătorească. Altminteri cum poţi să-l numeşti pe un om criminal? În cazul „grupului Ilaşcu” există o asemenea decizie judecătorească (instanţa de la Tiraspol – n.n.) – o judecătorie care nu este recunoscută şi, deci, din punct de vedere juridic, această decizie nu este valabilă. Dar există o altă decizie judecătorească –Hotărârea CEDO care a impus Federaţia Rusă să plătească despăgubiri acestor oameni. De ce Federaţia Rusă a plătit? Pentru că CEDO a spus: Federaţia Rusă controlează situaţia din Transnistria”.

„Republica Moldova este un stat liber şi nu are nevoie de dojeneala Rusiei, care va trebui să răspundă pentru agresiunea militară din 1992”.

Aşa a reacţionat Ilie Ilaşcu la comentariul diplomaţiei ruse: „Degeaba ei ne numesc călăi în propria noastră ţară, pentru că cei care au venit peste noi ca hoardele nomade, pârjolind totul în cale, a fost chiar Federaţia Rusă. Noi nu ne-am dus pe teritoriul Federaţiei Ruse să luptăm, ci ei, agresorii, au venit şi au pătruns în casele noastre şi staţionează şi în prezent aici”.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe de la Chişinău menţionează în declaraţia sa că „în viitorul apropiat, regimul anticonstituţional de la Tiraspol va marca din nou cu mult fast ziua pretinsei "RMN".

Diplomaţia de la Chişinău cheamă autorităţile Federaţiei Ruse „să se abţină de la participarea la acţiunile preconizate în regiunea de est a Republicii Moldova cu acest prilej, nu doar pentru a nu crea impresia susţinerii separatismului transnistrean, dar şi pentru a demonstra prin fapte ataşamentul faţă de principiile dreptului internaţional şi ale bunelor relaţii dintre state".

Într-un interviu acordat postului de radio rusesc „Golos Rosii" („Vocea Rusiei") şi liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, şi-a manifestat dezacordul în legătură cu decorarea “grupului Ilaşcu”:

“În opinia mea există soldaţi care vrei nu vrei execută ordine şi pe de altă parte sunt  criminali (…) si desigur nu face onoare nimănui când oamenii, care s-a dovedit că au comis crime atât din partea dreaptă a Nistrului cât şi din partea stângă sunt ridicaţi la rang de eroi”.

Ilie Ilaşcu a declarat că-l va acţiona în judecată pe Marian Lupu, iar analistul Anatol Ţăranu a declarat că din punct de vedere electoral, liderul PD lucrează împotriva propriului partid:

„Domnul Lupu a nimerit într-o situaţie foarte gravă. Ceea ce face el mă lasă portret. El face tot posibilul ca să nu fie ales preşedinte şi el, de fapt, loveşte în creşterea popularităţii PD. Deocamdată toţi paşii pe care i-a întreprins Lupu sunt paşi îndreptaţi împotriva ratingului partidului în preajma alegerilor parlamentare şi prezidenţiale”.

sursa: Unimedia

Banca Europeană pentru Investiţii este dispusă să susţină sectorul viti-vinicol din R. Moldova

Banca Europeană pentru Investiţii este dispusă să susţină sectorul viti-vinicol din R. Moldova
Foto: gov.md

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) va examina posibilitatea acordării asistenţei Republicii Moldova pentru susţinerea sectorului viti-vinicol. Declaraţia aparţine şefului Divziunii pentru Energie, Mediu şi ÎMM pentru Rusia, Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală din cadrul Departamentului pentru ţările vecine şi partenere ale Europei a Băncii Europene pentru Investiţii,  Constantin SYNADINO, care a făcut-o în cadrul întrevederii de astăzi cu Prim-ministrul Vlad FILAT, la finalul vizitei de informare la Chişinău, transmite serviciul de presă al Guvernului.


Oficialul a confirmat că, urmare a discuţiilor purtate cu responsabili de la ministerele Economiei şi cel al Agriculturii şi Industriei Alimentare, au fost identificate câteva opţiuni de realizare de către BEI a programelor investiţionale în domeniul agro-alimentar în Republica Moldova.   

Prim-ministrul a mulţumit pentru deschiderea BEI faţă de Republica Moldova şi a dispus responsabililor din cadrul Guvernului RM să elaboreze, în regim de urgenţă, setul de propuneri privind opţiunile de colaborare cu BEI, în vederea identificării variantei optime de contractare a asistenţei financiare în domeniul agro-alimentar. S-a convenit că, pînă la finele lunii septembrie, urmează a fi definitivate toate detaliile în acest sens.

sursa: Unimedia

Guvernul Filat aruncă pe apa sâmbetei jumate de milion de lei?

vineri, 13 august 2010

Guvernul Filat aruncă pe apa sâmbetei jumate de milion de lei?
Foto: lex.justice.md

Apare o nouă ediţie a Monitorului Oficial.
Privesc cuprinsul. Remarc mai multe hotărîri de guvern „Cu privire la alocarea mijloacelor financiare”. Zic să văd şi eu pentru ce se cheltuie banii publici.


Le iau pe rînd:

- 70 mii lei, pentru restabilirea acoperişului blocului locativ din satul Romăneşti, str.Şcolii, nr.14, deteriorat complet în urma vîntului puternic şi ploii – e ok. E foarte necesar. Nu se comentează.

- 3000 mii lei pentru implementarea Strategiei naţionale de edificare a societăţii informaţionale – „Moldova Electronică”, în vederea acoperirii cheltuielilor ce ţin de procesul deservirii şi întreţinerii Sistemului de telecomunicaţii al autorităţilor administraţiei publice – să zicem că e important. Nu comentez.

- 200,0 mii lei, în scopul organizării şi desfăşurării, în perioada 7-14 octombrie 2010 a celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Internaţional „Gala Internaţională a Teatrelor de Păpuşi „Licurici” – mă rog, festival internaţional. Mai lustruim imaginea, mai investim în cultura moldovenilor. E ok.

- 1000 euro - Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova, în vederea achitării contribuţiei de membru pe anul 2010 Reţelei Europene a Ombudsmanilor pentru copii (ENOC) – ok. Să zicem că e necesar, plus că nu e chiar atît de mult.

- 128 mii lei pentru transportarea a 200 copii din localităţile afectate de inundaţii la tabăra de odihnă din staţiunea Eforie Sud, judeţul Constanţa, România – foarte ok. Măcar cu ceva aceşti copii să fie susţinuţi.

- 682,8 mii lei pentru achiziţionarea materialelor de construcţie, conform prevederilor anexei nr. 3 la Hotărîrea Guvernului nr. 594 din 2 iulie 2010 „Cu privire la lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale” – e strict necesar.

- 500 mii lei (!) pentru Universitatea de Stat din Tiraspol, în scopul finanţării acţiunilor de marcare a 80 ani de la fondarea învăţămîntului superior din Republica Moldova – Care acţiuni? Ce sărbătorim?

Continuare pe blogul lui Oleg Cucoreanu

sursa: Unimedia

Goodridge face scandal! "Organizatorii K-1 nu m-au platit dupa lupta cu Mousasi"

Goodridge face scandal!
Foto: kombat.ro

Omul care nu a facut nimic in fata lui Morosanu la Local Kombat, Gary Goodridge e pus pe scandal. Luptatorul spune ca are de primit bani de la organizatorii circuitului K-1.


FEG, compania care patroneaza circuitele K-1 si DREAM este in razboi cu Gary Goodridge. Luptatorul din Trinidad and Tobago spune ca are de primit 30 000 $ dupa lupta cu Mousasi din decembrie 2009.

"Sunt suparat. Imi vreau banii. Am facut ce face orice luptator, am pastrat linistea. Mi-am castigat existenta de la ei in ultimii 13 ani, o sa plateasca. Au trecut deja 8 luni si nu fost platit. A venit momentul sa vorbesc acum.", a spus Goodridge.
Managerul lui Goodridge, Steve Rusich incerca sa recupereze banii omului pe care il reprezinta.

"Nu vor sa imi raspunda la mail-urile trimise. Avem un contract semnat. Trebuie sa plateasca", a zis Rusich.

Reprezentantul K-1 in Statele Unite, Mike Kogan a spus ca el nu are nicio legatura cu acest caz dar ca se va implica si va incerca sa afle adevarul.

Sursa: kombat.ro


(VIDEO) Beyonce, topless pentru House of Dereon

(VIDEO) Beyonce, topless pentru House of Dereon
Foto: beyonceworld.net

Beyonce ne surprinde cu doua pictoriale pentru campania de promovare a noii colectii a brand-ului House of Dereon.

Faptul ca s-a retras pentru o perioada din muzica, diva a avut mai mult timp sa se dedice casei sale de moda si astfel a reusit sa realizeze doua pictoriale foarte sexy.


In primul, diva adopta stilul glamor al anilor ’60, iar in cel de-al doilea se metamorfozeaza intr-un star punk rock foarte sexy, pentru care s-a lasat tatuata pe tot corpul.

Ambele pictoriale au fost realizat de celebrul fotograf Tony Duran.


Sursa: 9am.ro


O ladă de whisky vechi de 100 de ani a fost descoperită în Antarctica

O ladă de whisky vechi de 100 de ani a fost descoperită în Antarctica
Foto: REALITATEA.NET

Specialiştii speră să poate obţine mostre pentru a determina compoziţia pentru că reţeta originală a fost pierdută.

O ladă de whisky care a fost prinsă în gheaţa din Antarctica timp de 100 de ani a fost deschisă în sfârşit, dar nimeni nu va putea să o guste pentru că va fi păstrată pentru semnificaţia istorică.


Cutia recuperată dintr-o baracă din Antarctica a celebrului explorator Sir Ernest Shackleton, în 2006, a fost dezgheţată foarte uşor în ultimele săptămâni la Canterbury Museum din Christchurch, în Noua Zeelandă.

Lada de whisky a fost deschisă foarte greu, iar dinăuntru au fost scoase 11 sticle de Mackinlay's Scotch Whisky, învelit în hârtie şi paie pentru a fi protejate de rigorile vremii polare. Deşi lada era îngheţată bocnă, lichidul se putea auzi mişcându-se înăuntru. Temeperaturile de -30 de grade Celsius nu au fost suficiente pentru a îngheţa băutura spirtoasă, produsă probabil în 1896 sau 1897.

Whisky-ul nu va fi băut, dar specialişti vor analiza mostre din băutură pentru a vedea dacă poate fi replicată pentru că reţeta originală nu mai există. După analize, sticlele vor fi returnate în baraca exploratorului.

Pentru prima dată, cetățenii moldoveni, domiciliați în stânga Nistrului și în Bender, vor putea vota în Chișinău. Vezi toate secțiile de votare.

Pentru prima dată, cetățenii moldoveni, domiciliați în stânga Nistrului și în  Bender, vor putea vota în Chișinău. Vezi toate secțiile de votare.
Foto: agenda.ro

Pentru prima dată, cetățenii Republicii Moldova, domiciliați în unele localități din stânga Nistrului, în municipiul Bender și în unele localități ale raionului Căușeni, vor putea vota în cadrul referendumului din 5 septembrie în orașul Chișinău.

În acest scop, va fi deschisă o secție de votare specială, care va fi amplasată în incinta Direcției căilor ferate din Moldova, str. Vlaicu Pârcălab, 48.


”Această decizie a fost luată în favoarea cetățenilor Republicii Moldova, care au viza de reședință în stânga Nistrului, dar locuiesc în Chișinău”, a explicat secretarul CEC, Iurie Ciocan.

Pentru moldovenii, domiciliați în unele localități din stânga Nistrului, în municipiul Bender și în unele localități din raionul Căușeni, CEC va deschide 12 secții de votare: în satele Varnița, r. Anenii Noi; Copanca, r.Căușeni; Fîrlădeni, r. Căușeni; Hagimus, r.Căușeni; Doroțcaia, r.Dubăsari; Ustia, r.Dubăsari; Cocieri, r.Dubăsari; Sănătăuca, r.Florești; or. Rezina; Răscăieți, r.Ștefan Vodă. Adresa tuturor secțiilor de votare și localitățile pe care acestea le includ vezi aici.

Potrivit hotărârii CEC, aceste secții de votare vor avea urne speciale staționare, liste suplimentare și buletine de vot estimate cu aproximativitate, reieșind din experiența alegerilor anterioare.

Ministerul Afacerilor Interne va întreprinde toate măsurile necesare pentru menținerea ordinii publice în localitățile, unde vor fi deschise secțiile de votare. Mai mult, aceste secții vor beneficia de atenție deosebită din partea observatorilor naționali, internaționali și Comisiei Unificate de Control, în vederea monitorizării desfășurării pașnice a procesului electoral.

În cadrul ședinței de astăzi, 13 august, CEC a aprobat acreditarea a 94 de observatori naționali și 2 observatori internaționali, care vor monitoriza referendumul republican constituțional din 5 septembrie.

UNIMEDIA amintește că pe teritoriul Transnistriei locuiesc aproximativ 15% din alegătorii moldoveni, iar autorităţile moldovene nu au acces la datele privind registrul populaţiei, ceea ce face includerea locuitorilor din Transnistria în listele electorale de bază imposibilă. În perioada alegerilor, forţele separatiste recurg la diverse acţiuni de intimidare a populaţiei, instaurând o „stare excepţională”, organizând aplicaţii militare demonstrative cu utilizarea tehnicii moderne şi amplificatoarelor, concentrează trupe, muniţii şi tehnică blindată militară spre zona de securitate, blocând accesul alegătorilor spre secțiile de votare. În timpul alegerilor din 2009, circa 10 mii de cetățeni moldoveni din stânga Nistrului, din Căușeni și Bender au participat la vot.

Sursa: UNIMEDIA


Training pentru jurnalişti: Rolul mass-media în timpul referendumului consituţional

Training pentru jurnalişti: Rolul mass-media în timpul referendumului consituţional
Poză simbol
Foto: adrs.ltd.uk

Rolul mass-media în timpul referendumului consituţional este subiectul principal al unui training organizat în cadrul Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene “Programul privind Susţinerea Democraţiei în Moldova” (Componenta – Sprijin pentru dezvoltarea mass-media pluraliste) în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală.


Evenimentul de trei zile, care a început astăzi, 13 august, a adunat împreună 20 de jurnalişti şi redactori din mass-media naţionale şi locale din Moldova care vor discuta cum să reflecte eficient subiectele electorale în timpul şi după referendumul constitutional.
 
Trainingul este ţinut de experţii Robert Heukels (Olanda), fost director de programe la televiziunea publică din Olanda, Robertus Freijssen (Olanda), redactor-şef la televiziunea publică din Olanda, şi Cătălin Gamboş (Romania), redactor la Radio Romania.
 
Participanţii vor avea posibilitatea să obţină informaţii din prima sursă de la Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale, privind folosirea terminologiei electorale şi tehnicilor de reflectare în mass-media a procedurilor electorale.
 
Evenimentul va include sesiuni practice privind prevederile legale şi drepturile şi responsabilităţile jurnaliştilor în timpul referendumului constituţional.
 
În cadrul trainingului, jurnaliştii se vor întâlni cu reprezentanţii ONG-urilor şi partidelor politice, care vor participa la dezbateri privind reglementarile în timpul alegerilor şi relaţiile dintre mass-media şi politica.

Sursa: UNIMEDIA


CEC cere de la MAEIE detalii privind condițiile secțiilor de votare din străinătate

CEC cere de la MAEIE detalii privind condițiile secțiilor de votare din străinătate
Foto: orylex.files.wordpress.com

Comisia Electorală Centrală a solicitat Ministerului de Afaceri Externe și Integrare Europeană să prezinte, în termen de 7 zile, lista tuturor secțiilor de votare de peste hotare, cu descrierea succintă a fiecăreia din ele. ”Această cerință vine ca urmare a faptului că tot mai multe întrebări apar referitor la condițiile secțiilor de votare din străinătate”, a explicat secretarul CEC, Iurie Ciocan.


Reprezentantul PCRM la CEC, Sergiu Sârbu, a menționat că la moment, nu putem afirma dacă toate cele 45 de secții deschise înafara misiunilor diplomatice corespund criteriilor internaționale și Codului Electoral.

Amintim că potrivit MAEIE, Republica Moldova nu a încheiat nici un acord cu țările, în care urmează să se instituie secțiile de votare, confirmările din partea acestora fiind făcute prin intermediul unor notificări.

Potrivit Codului Electoral, votarea se efectuează în localuri special amenajate, dotate cu un număr suficient de cabine sau camere pentru a se evita aglomeraţia. Sediile secţiilor de votare se stabilesc, de regulă, în sediile aflate în proprietate publică şi se amenajează astfel încît să faciliteze accesul în ele al persoanelor în vîrstă şi cu dizabilităţi.

UNIMEDIA precizează că pentru referendumul din 5 septembrie vor fi deschise 78 de secții de votare în 27 de țări. 45 din ele vor fi deschise, în premieră, înafara misiunilor diplomatice. Partidul Comuniștilor a contestat decizia de deschidere a acestora, motivând că cele 45 de secții de votare de peste hotare reprezintă un risc pentru fraudarea rezultatelor referendumului.


Sursa: UNIMEDIA




Astăzi este Ziua Financiarului. Veaceslav Negruţă: Fără o doză de fanatism în domeniul finanţelor, nu vom reuşi prea multe

Astăzi este Ziua Financiarului. Veaceslav Negruţă: Fără o doză de fanatism în domeniul finanţelor, nu vom reuşi prea multe
Foto: 123goemploi.com

"Sistemul finanţelor publice joacă un rol cheie în dezvoltarea şi consolidarea economiei naţionale, iar lucrătorilor din domeniu le revine misiunea de a continua reformele începute pentru creşterea bunăstării populaţiei. Vă adresez cele mai sincere şi călduroase urări de bine şi sănătate şi îmi exprim recunoştinţa pentru contribuţia dumneavoastră remarcabilă la edificarea şi prosperarea statului nostru", a declarat ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţă astăzi, 13 august 2010, în cadrul unei ceremonii oficiale dedicate Zilei profesionale a Financiarului.


Ministrul a ţinut să aprecieze calităţile profesionale şi responsabilitatea de care dau dovadă angajaţii din domeniu financiar în activitatea lor şi le-a urat succese în exercitarea profesiei, încredere în forţele proprii, optimism şi împlinirea tuturor aspiraţiilor profesionale şi personale. "Fără o doză de fanatism în domeniul finanţelor, nu vom reuşi prea multe. Dacă sunteţi întrebaţi acasă de ce aţi venit atât de târziu de la serviciu, pune-ţi vina pe ministru", a declarat Negruţă cu o doză de umor.

La eveniment a fost prezent şi premierul Vlad Filat, care a venit cu un cuvânt de felicitare pentru angajaţii din domeniul financiar. "Graţie experienţei şi abilităţilor dumneavoastră, a fost realizată sarcina de a acumula la buget veniturile necesare, precum şi asigurată gestionarea corectă şi eficientă a acestora", susţine Filat. "Perioada care va urma nu va fi una simplă. Urmează un exerciţiu democratic, prin care vom vedea ce grad de maturitate are societatea. Să nu avem însă manifestaţii emotive pe fundalul exploziilor politice existente. Avem o sarcină concretă - să servim cetăţeanul", a ţinut să adauge prim-ministrul, la finalul mesajului său adresat sărbătoriţilor zilei profesionale.

UNIMEDIA menţionează că, cu ocazia Zilei Profesionale a Financiarului, a fost emis un ordin, prin care celor mai buni finanţişti desemnaţi le-au fost acordate premii de 700, 500 şi respectiv 300 lei, precum şi distincţii "Gloria Muncii", "Meritul Civic" şi "Om emerit". "Distincţiile au fost acordate prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova elaborat astăzi, 13 august 2010, şi urmează să fie publicat cât de curând", a menţionat ministrul Finanţelor. Potrivit acestuia, angajaţii ministerului vor ieşi mâine în afara Chişinăului, unde vor sărbători ziua lor profesională într-un cadru mai puţin formal. "Mâine să facem abstracţie de cifre şi să sărbătorim", i-a îndemnat Negruţă pe toţi finanţiştii.

sursa: Unimedia

(VIDEO) 29 august: Gustar - Ethno Music Festival

(VIDEO) 29 august: Gustar - Ethno Music Festival
Foto: gustar.md

Cetăţenii Republicii Moldova şi turişti din străinătate sunt invitaţi la  un dialog multicultural, Gustar – ethno music festival, ediţia I. Solii diferitor culturi vor putea gusta din rodul şi din creaţia muzicală internaţională, în stil etno. Evenimentul se desfăşoară pe 29 august,în perioada sărbătorilor naţionale.


Festivalul Gustar – ethno music festival se desfăşoară pe teritoriul rezervaţiei cultural-naturale Orheiul Vechi, în spaţiul viitorului Spaţiu Naţional Orhei.

În popor i se mai spune „gustar”- cuvânt arhaic, ce simbolizează luna când se coc şi se gustă cele mai multe fructe, inclusiv strugurii. 

Recitaluri susţinute artişti din Bulgaria, Peru, Romania, Germania,Republica Moldova . Festivalul va culmina cu un Ethno-House Party.


Sursa: UNIMEDIA


Iurie Colesnic a prezentat volumul VIII din “Basarabia Necunoscută”

Iurie Colesnic a prezentat volumul VIII din “Basarabia Necunoscută”
Foto: MAE

Istoriograful Iurie Colesnic a prezentat cel de-al 8-lea volum din seria enciclopedică, “Basarabia Necunoscută”. În paginile volumului 8 se regăsesc 26 de personalităţi marcante din istoria Basarabiei, care, prin aportul lor au schimbat mersul istoriei. Volumul continuă seria în care autorul  prezintă cele mai de seamă personalităţi basarabene, activitatea ştiinţifică, enciclopedica, administrativă, politică sau artistică desfăşurată de acestea.


Cu această ocazie, scriitorul a primit, prin decret prezidenţial, titlul onorific de Maestru al Literaturii, precum şi cea mai înaltă distincţie academică – medalia “Dimitrie Cantemir”. Din partea Guvernului, Iurie Colesnic a primit o diplomă de gradul 1 pentru “activitate îndelungată şi rodnică în domeniul dezvoltării şi promovării spiritualităţii poporului nostru, recuperării memoriei istorice a neamului, implicare activă în soluţionarea problemelor sociale culturale şi politice, precum şi în legatură cu aniversarea a 55 de la naştere.” 

Iurie Colesnic este Doctor Honoris Causa, membru corespondent al Academiei Internaţionale de Cadre UNESCO din Kiev, istoriograf, publicist, editor şi cărturar. El a împlinit joi, 12 august 2010, 55 ani, ocazie cu care a fost felicitat de prieteni şi colegi de breaslă. concomitent, iurie Colesnic este deputat și vice-președintele partidului ”Mișcarea Acțiunea Europeană”. Primul volum ”Basarabia necunoscută” a fost publicat în 1993.

Sursa: UNIMEDIA


Numărul copiilor din școlile internat s-a redus, grație serviciilor de reintegrare familială

Numărul copiilor din școlile internat s-a redus, grație serviciilor de reintegrare familială
Foto: daruim.blogspot.com

”Datorită dezvoltării serviciilor de reintegrare familială, a serviciilor comunitare şi celor specializate, numărul copiilor plasaţi în instituţiile rezidenţiale s-a micşorat cu 32,6% faţă de anul 2007”, a declarat astăzi, 13 august, ministrul Educației, Leonid Bujor,  în cadrul şedinţei Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului. Constatarea vine ca urmare a implementării Strategiei şi a Planului naţional de acţiuni privind reforma sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului pe anii 2007-2012.


Potrivit ministrului, s-a redus în special numărul copiilor din şcolile de tip internat. Totodată, în şcolile auxiliare şi cele speciale acest număr rămîne a fi constant. 

Leonid Bujor a mai comunicat că în anul 2009 a fost aprobat un Regulament-cadru privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor de tip rezidenţial, iar pentru anii 2010-2011 este preconizată transformarea a opt instituţii de acest fel.

Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, a informat că Ministerul pune un accent deosebit pe dezvoltarea serviciilor sociale în contextul prevenirii instituţionalizării şi încurajării procesului de dezinstituţionalizare a copiilor.

„În acest context, Ministerul elaborează regulamente-cadru de funcţionare a centrelor de zi pentru copiii cu disabilităţi, centrelor de plasament pentru asemenea copii, a centrelor maternale şi a centrelor de zi pentru copiii în situaţie de risc”, a precizat Buliga.

Actualmente în republică activează 76 case de copii de tip familial, 87 de asistenţi parentali profesionişti, 102 centre de zi, 28 de centre mixte, 2 centre de reabilitare socio-medicală şi 31 centre de plasament temporar pentru familiile cu copii şi copiii aflaţi în dificultate.  Sistemul rezidenţial de îngrijire a copilului, subordonat Ministerului, este constituit din 56 de instituţii cu un contingent de 7087 de copii, cca 17% dintre care au statut de orfani.

Sursa: UNIMEDIA


Comunistii moldoveni versus moldovenii “gastarbaiteri”

joi, 12 august 2010

Comunistii moldoveni versus moldovenii “gastarbaiteri”
Foto: www.financiarul.com

Lupta comunistilor impotriva referendumului se coverteste treptat intr-o actiune de restrangere a drepturilor politice a moldovenilor aflati la munca in Europa. Pe lista celor invinuiti de PCRM figureaza Comisia Electorala Centrala, Guvernul si Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, dar in principal partidele din coalitia de guvernare.


Acuzatiile PCRM au fost contrazise de CEC prin prevederile regulamentelor si ale Codului Electoral, care se refera la votul in strainatate la sectiile de votare suplimentare. Unitatile de votare deschise in afara misiunilor diplomatice si consulare sunt necesare pentru a face mai accesibila votarea moldovenilor de peste hotare, anterior impiedicata de vointa politica a comunistilor. Niciun fel de tratat sau acord cu autoritatile statelor gazda nu este prevazut de legislatia electorala, iar amenajarea sectiilor de votare trebuie asigurata de Ministerul de Externe si Guvern.[1] Totodata, cu sau fara inregistrarea prealabila, cetatenii moldoveni sunt liberi sa vina si sa voteze la referendum.

Efervescenta cu care comunistii actioneaza contra cetatenilor moldoveni scoate in evidenta cateva aspecte fundamentale:

- Comunistii vor sa induca opiniei publice locale falsa impresie ca referendumul a fost trucat si ca reforma constitutionala este nimic altceva decat tentativa AIE de a “uzurpa” puterea in stat. Sub aceasta acoperire, PCRM va construi campania electorala, animand segmentele non-liberale ale societatii, atinse de multiplele chestiuni controversate gestionate de echipa puternic neomogena a guvernarii actuale.

- Comunistii intentioneaza sa foloseasca imaginarul potential ”de falsificare” a alegerilor peste hotare pentru a diminua increderea electoratului in scrutinele viitoare. Atat discreditarea partidelor rivale pe plan local, cat si deteriorarea relatiilor cu partenerii externi, fac parte din obiectivele urmarite de PCRM. In cele din urma, ei planifica sa influenteze structurile europene pentru ca acestea sa faca demersuri catre autoritatile de la Chisinau in vederea restrictionarii votului peste hotare in afara misiunilor diplomatice existente. Totodata, cu cat mai acerba si scandaloasa va fi critica legata de sectiile suplimentare de vot, cu atat sporeste posibilitatea ca statele europene sa ridice eventuale impedimente pentru deschiderea acelorasi unitati la alegerile parlamentare si prezidentiale.

Votantii moldoveni din strainatate sunt de temut pentru comunisti, mai ales ca acestia intretin legaturi puternice cu alegatorii din tara, de aceea, distantarea lor de la afacerile electorale nationale are o importanta esentiala pentru opozitia comunista.

Continuare pe blogul lui Denis Cenușă

sursa: Unimedia

A te implica sau nu în politică?!

A te implica sau nu în politică?!
Foto: Alex Dimitrov

Sunt un tip retras. Nu îmi prea place să ies în evidență, să dezbat probleme, în special cele de tip politic. Să nu crede-ți că nu mă interesează ceea ce se petrece în țara aceasta. Mă interesează absolut tot, de la probleme politice până la cele mai stringente probleme sociale. Pur și simplu nu îmi place să le discut.


Nu demult am avut o dezbatere  cu tata referitoare la implicarea în politică. El zicea că trebuie, iar eu susțineam contrariul. Poate nu aveam dreptate, dar așa cred eu. O consider o treabă murdară, dar știți voi și banii sunt murdari, dar fără ei e greu. E  o murdărie necesară.

Un alt motiv este că oamenii politici uneori mă enervează, alteori mă amuză și niciodată nu trebuie să îi crezi.

De politică trebuie să te intereseze dar nu trebuie să te implici în ea. Numai dacă îți bagă cuțitul la os, numai atunci trebuie să te duci să le mai dai cu ceva peste nas.

Toată familia de pe tata e implicată în politică. Președinți de raion, vicepreședinți, consilieri

Când se adună la o sărbătoare numai despre asta și vorbesc. E interesant ceea ce fac. Gândesc la nivel mare, pe  când ei sunt destul de mici pentru a schimba ceva pentru o întreagă țară.

După mine politica e ca un drog. Odată  ce ai intrat în circuit, nu mai ieși de acolo, desigur cu fluctuațiile de rigoare în ceea ce privește postul.

La fel de bine recunosc că cei implicați în politică au putere și dacă vei dori să îți deschizi o afacere profitabilă apoi este necesar de relații. Atunci, cine știe, poate că mă voi băga și eu.

Voi ce zice-ți trebuie sau nu trebuie?

sursa: Unimedia

Unul dintre cei mai periculoşi infractori virtuali din lume a fost arestat

Unul dintre cei mai periculoşi infractori virtuali din lume a fost arestat
Foto: Grup RC

Ucraineanul Vladislav Horohrin a fost reţinut pe Riviera Franceză, în timp ce încerca să se se suie la bordul unui avion cu destinaţia Moscova.


Poliţia franceză l-a arestat pe ucraineanul Vladislav Horohrin, în vârstă de 27 de ani, pe aeroportul Nisa din Franţa, în timp ce se îmbarca într-o cursă cu destinaţia Moscova. Bărbatul a fost reţinut în baza unui mandat de arestare emis de Statele Unite.

Serviciile secrete din SUA l-au catalogat pe Horohrin drept “unul dintre cei mai periculoşi cinci infractori virtuali din lume”. Ucraineanul este acuzat că a făcut trafic pe scară globală cu informaţii legate de carduri de credit furate, relatează Telegraph.co.uk.

“Reţeaua pe care a pus-o pe picioare este una dintre cele mai sofisticate organizaţii infracţionale online din lume”, a declarat agentul american Michael Merritt, care a coordonat eforturile de prindere a lui Horohrin.

Se pare că urcraineanul ar fi folosit forumuri online ilegale, precum carder.su şi badb.biz, pentru a vinde informaţii legate de carduri de credit furate. Site-ul Badb.biz se laudă că a furat informaţii legate de un milion de americani şi îi îi întâmpină pe utilizatori cu următorul mesaj: “Vă aşteptând (sic!) să luptăm împotriva imperialismului american. În felul acesta investim fondurile SUA în economia rusească şi o ajutăm să crească”.

Horohrin urmează să fie extrădat în Statele Unite, unde riscă să fie condamnat la 12 ani de închisoare.

sursa: Unimedia

Rusia: Un sfert din grâne mistuite de incendii

Rusia: Un sfert din grâne mistuite de incendii
Foto: flickr.com

Rusia a pierdut un sfert din producţia de grâne din cauza incediilor, a declarat joi preşedintele Dmitri Medvedev, potrivit agenţiilor ruse de ştiri citate de CNN. Guvernul va trebui să prevină creşterea preţurilor la făină, pâine, carne şi lapte, a adăugat Medvedev, care a declarat că în trei regiuni a fost ridicată starea de urgenţă.


Incendiile şi seceta au distrus un sfert din recoltele de anul acesta, iar multe ferme sunt în pragul falimentului, a spus Medvedev la o întâlnire a Ministerului Agriculturii din sudul Rusiei.

„În momentul acesta, toată lumea, se gândeşte la acest lucru. Îi înţelegem şi pe oamenii obişnuiţi care se întreabă ce se va întâmpla după această vară extrem de toridă şi cum vor fi afectate preţurile la produsele de bază“, a continuat preşedintele Rusiei.
Medvedev a declarat că autorităţile vor monitoriza atent preţurile alimentelor pentru ca nimeni să nu profite de pe urma acestei situaţii. Suprafeţe extinse din Rusia au fost lovite în această vară de caniculă, secetă şi incendii. Şeful serviciului meteorologic rus a declarat că nu se prognozează ploi în această lună în Rusia.
În anumite regiuni situaţia este atât de dezastruoasă încât nu are rost să se înceapă plantarea culturilor de iarnă, a mai declarat acesta.

Premierul rus Vladimir Putin a anunţat deja un embargou asupra exportului de grâu care va începe pe 15 august şi va dura până la sfârşitul anului. Preşedintele Dmitri Medvedev a declarat că starea de urgenţă a fost ridicată în trei dintre regiunile afectate de incendii.

Zeci de mii de pompieri luptă însă cu incendiile în celelalte patru regiuni. Medvedev a ordonat Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă să ia măsuri speciale de precauţie pentru a proteja „locaţiile strategice“ de incendii.


Sursa: rfi.ro


(GALERIE FOTO) Tu ce făceai la 4 ani? Chinezii: performanţa şi durere pentru a uimi lumea în competiţii!

(GALERIE FOTO) Tu ce făceai la 4 ani? Chinezii: performanţa şi durere pentru a uimi lumea în competiţii!
Foto: sport.ro

Exerciţii dure, fără pauze, antrenamente aproape inumane pentru copii de 4 ani - totul în numele performanţei!

La JO din 2008, China a uimit lumea câştigând 100 de medalii! Chinezii au fost cei mai medaliaţi la gimnastică, unde metodele lor de pregătire, care de multe ori presupun un nivel ridicat de duritate, au atras contestaţii şi atenţia ONG-urilor.






Sursa: sport.ro


Vânzările mondiale de muzică pop se estimează în anul 2009 la 7,4 miliarde de dolari

Vânzările mondiale de muzică pop se estimează în anul 2009 la 7,4 miliarde de dolari
Foto: psychologytoday.com

Pop-ul rămâne genul muzical favorit la nivel mondial, cu vânzări de 7,4 miliarde de dolari anul trecut, cu aproape un miliard mai mult decât muzica rock, arată un studiu publicat de Music & Copyright, citat de NewsIn. Astfel muzica pop deţine 29,2% din vânzări, în timp ce rock-ul reprezintă 25,7%.


În 2009, pop-ul s-a vândut consistent, în special după moartea lui Michael Jackson. Vânzările albumelor megastarului au explodat pur şi simplu după 25 iunie, data la care lumea a aflat vestea despre decesul său.

Cifrele arată că în anul care a urmat s-au comericalizat peste 24 de milioane de discuri din care au rezultat peste 400 de milioane de dolari.

O contribuţie importantă au avut şi artişti ca Lady Gaga şi chiar Susan Boyle, care a devenit vedetă datorită concursului TV Britain's Got Talent.

Pop-ul şi rock-ul ocupă primele două locuri în topul genurilor muzicale de cel puţin 10 ani, cu ponderi similare în totalul vânzărilor.

Genul Rap/Hip Hop este, însă, în cădere liberă, de pe locul 3 în 2000 pe 7 la sfârşitul anului trecut.

sursa: Unimedia

O fetiţă de 10 ani a uimit juriul de la America's Got Talent. VEZI VIDEO

O fetiţă de 10 ani a uimit juriul de la America's Got Talent. VEZI VIDEO
Foto: realitatea.net

Jackie Evancho a smuls ropote de aplauze din partea publicului, după ce a interpretat o arie de Puccini.


O fetiţă de 10 ani din Pennsylvania a uimit cu vocea ei incredibilă juriul de la concursul America's Got Talent. Ea a fost de departe cea mai bună dintre cei 12 concurenţi, cu care s-a întrecut pentru 4 locuri în semifinala concursului, iar unii s-au grăbit să o numească "noua Susan Boyle".

Fetiţa cu voce de aur se va lupta pentru marele premiu de un milion de dolari şi un concert la Las Vegas.



(Video) Lupu sparge tăcerea: Procuratura Generală i-a revenit Alianţei "Moldova Noastră", iar SIS şi CCCEC - Partidului Democrat

(Video) Lupu sparge tăcerea: Procuratura Generală i-a revenit Alianţei
Procurorul General, Valeriu Zubco, a fost numit în funcţie de AMN
Foto: UNIMEDIA

Marian Lupu despre partajarea funcțiilor în stat între AIE

"Toate partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană au şi până în ziua de azi, câte un document semnat de toţi cei 4 lideri ai alianţei, unde este indicat: cine merge în funcţia de preşedinte al Parlamentului, cine este candidat pentru funcţia de prim-ministru, cine merge la Preşedenţie şi acolo este indicat, pentru Partidul Democrat - funcţia  sef al Serviciului de Informaţii şi Securitate şi pentru Alianţa "Moldova Noastră", în frunte cu Serafim Urechean - funcţia de Procuror General. Făcut semnat, document existent". Declaraţiile aparţin liderului PDM, Marian Lupu.

Întrebat dacă ulterior nu au fost făcute careva schimbări Lupu a dat asigurări că cum a fost semnat exact aşa a fost realizat.

Referindu-se la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei, Marian Lupu a declarat că acesta, la fel, a revenit Partidului Democrat, doar că în cadrul unei alte faze de discuţii, atunci când s-a discutat structura Guvernului.


Menţionăm că, dintre instituţiile de forţă, Ministerul Afacerilor Interne a revenit  Partidului Liberal Democrat, în frunte cu Vlad Filat, iar Ministerul Apărării a revenit Partidului Liberal, în frunte cu Mihai Ghimpu.

UNIMEDIA aminteşte că până acum, liderii AIE evitau discuţiile despre repartizarea funcţiilor în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


NAU – un prim oraş ecologic în lume, construit în capitala Republicii Moldova

NAU –  un prim oraş ecologic în lume, construit în capitala Republicii Moldova
Poză simbol
Foto: cms.arond.ro

NAU – un prim oraş ecologic în lume, construit în capitala Republicii Moldova. Este vorba de un proiect propus autorităţilor noastre de către arhitectul francez, Jean Michel Ruols.

Specialistul francez, care a venit într-o vizită în Republica Moldova, a declarat că în Franţa sunt investitori interesaţi de a construi acest oraş în Chişinău, cu contribuţia Guvernului ţării noastre.


„Realizarea acestui proiect ar fi o atracţie pentru turişti, care ar contribui substanţial la dezvoltarea economică a ţării”, a spus ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Marcel Răducan, menţionând că acesta ar putea fi un proiect pentru 2011.

Totodată ministrul s-a interesat de teritoriul care o va ocupa oraşul, costurile estimative ale proiectului, cât de eficientă ar fi o asemenea investiţie pentru capitala ţării noastre şi care sunt elementele infrastructurii.

Arhitectul francez a comunicat că suprafaţa prevăzută în proiect constituie 5 000 m², unde vor fi construite o biserică, un teatru, un cinematograf, şi alte elementele arhitectonice cu specific naţional. De asemenea, va exista şi o scenă imensă pe care vor putea fi susţinute spectacole muzicale de proporţii mari.

Potrivit oaspetelui, proiectul reprezintă o revoluţie ecologică integrală, care va avea forma a trei litere NAU, ceea ce semnifică un oraş nou, dar concomitent acesta este o abreviere a Chişinăului.

Sursa: UNIMEDIA


Banca Mondială susţine sectorul privat din Moldova cu 15 milioane de dolari SUA

Banca Mondială susţine sectorul privat din Moldova cu 15 milioane de dolari SUA
Foto: english.globalarabnetwork.com

Grupul Băncii Mondiale va susţine întreprinderile mici şi mijlocii din Moldova cu 15 milioane de dolari SUA. Aceşti bani vor fi acordaţi ca împrumut băncii comerciale Moldova-Agroindbank, care la rândul său va finanţa proiectele solicitanţilor de credite din businessul mic şi mijlociu. În acest sens, astăzi, 12 august 2010, a fost încheiat un acord de împrumut între banca comercială şi Corporația Financiară Internațională, instituție membră a Grupului Băncii Mondiale. Scopul împrumutului este de a susţine sectorul privat, susţin ambele părţi semnatare.


Pe lângă acordarea împrumutului, Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) a anunţat că banca comercială va intra în Programul Global al IFC de Finanţare a Comerţului. Aceasta va avea drept scop susţinerea în mod special a exportului, care este "o necesitate strategică", potrivit colaboratorilor băncii.

Directorul IFC pentru Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Europa de Sud Dimitris Tsitsiragos a declarat că Corporaţia are drept obiectiv susţinerea dezvoltării durabile a sectorului privat prin consolidarea sectorului financiar, extinderea sprijinului acordat afacerilor din Moldova în vederea atenuării efectelor crizei şi dezvoltarea sectoarelor strategice.

Cererile de credit ale întreprinzătorilor mici şi mijlocii sunt aşteptate la Moldova-Agroindbank începând de astăzi, asigură reprezentanţii IFC. Potrivit conducerii băncii, programul de acordare efectivă a creditelor din contul împrumutului contractat de la Banca Mondială va fi funcţional abia după 1-2 luni. Ratele de dobândă la credite vor varia în funcţie de termen, sumă, proiectul ce urmează să fie finaţat, dar şi de bonitatea contractantului de credit, susţine conducerea  băncii comerciale.

sursa: Unimedia

(VIDEO) Cel mai simplu şi rapid gol al anului

(VIDEO) Cel mai simplu şi rapid gol al anului
Foto: 101greatgoals.com

Golul s-a marcat în cadrul campionatului de tineret al Braziliei. Un jucător a marcat din cercul de la centrul terenului, imediat ce arbitrul a fluiert startul partidei.Componenţii echipei de tineret a clubului Corinthians sunt foarte pragmatici. Ei au reuşit unul dintre cele mai simple goluri ale anului şi, probabil, cel mai rapid.


Marcator a fost atacantul William, care a înscris din centrul de la centrul terenului, imediat după ce arbitrul a fluierat lovitura de începere a meciului.



Viorel Chetraru dezminte orice acuzaţie, cere despăgubiri morale şi materiale şi solicită mass-mediei să nu mai revină la subiectul Plahotniuc

Viorel Chetraru dezminte orice acuzaţie, cere despăgubiri morale şi materiale şi solicită mass-mediei să nu mai revină la subiectul Plahotniuc
Foto: UNIMEDIA

"Nu sunt „unealta criminală” a lui Plahotniuc, nu primesc indicaţii şi remunerări pentru executarea unor sarcini, nu semnez documente cu blanchetele Centrului prin birorurile unor oameni de afaceri, nu mi-a sponsorizat nimeni vacanţa mea. Nu voi permite nimănui să atenteze la credibilitatea şi stabilitatea instituţiei pe care o conduc şi dau un avertisment tuturor celor care cred că instituţiile statului pot fi atacate după cum le dictează interesul lor personal, să-şi revizuiască intenţiile, să nu se joace cu asemenea acuzaţii, care generează grave efecte juridice, discreditează, destabilizează şi demoralizează instituţia". Aşa a comentat directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei, Viorel Chetraru, acuzaţiile care i-au fost aduse.


Chetraru a spus că s-au promis probe, dar care întîrzie să vină şi auzim doar speculaţii, atacuri la persoane, manifeste elctorale. "Am aşteptat probe despre pretinsele legături dintre instituţia pe care o conduc şi omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Pînă azi nimic. V-aţi convins de acest fapt", a conchis şeful CCCEC.
 
Sursa a declarat că îl va acţiona în judecată pe cel care răspîndeşte informaţii denigratoare la adresa sa, care nu corespund realităţii şi va cere despăgubiri morale şi materiale.

În context, Chetraru a subliniat că "este un spectacol la care nu doreşte să se alăture", precizând că acţiunile de urmărire penală din birourile ofiţerilor nu se vor transpune în studiourile televizate. Mai mult, acesta a cerut presei să nu mai revină pe parcurs la acest subiect.
 
UNIMEDIA aminteşte că fostul consilier, Sergiu Mocanu, l-a acuzat pe directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei, Viorel Chetraru, că ar proteja şi favoriza anumiţi ofiţeri ai Centrului pentru îndeplinirea unor sarcini ilegale, că are întâlniri prin vile dosite din suburbiile Chişinăului, că este unealta lui Plahotniuc.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu