Vinurile din Moldova au pierdut din imagine şi trebuie să lupte pentru piaţa rusească, declaraţie

marți, 20 iulie 2010

Vinurile din Moldova au pierdut din imagine şi trebuie să lupte pentru piaţa rusească, declaraţie
Foto: vinuri-alese.ro

Dacă în anul 2005, 50% din vinurile importate pe piaţa rusească erau din Republica Moldova, atunci la începutul anului 2010 această cotă a scăzut până la 12%. "În pofida binecunoscutei istorii a vinificaţiei din Moldova şi a faimosului oraş vinicol subteran "Cricova", imaginea vinurilor din Moldova s-a deteriorat pe parcurs. Iar, în condiţiile în care pe piaţa rusă au pătruns şi vinurile altor ţări şi producţia rusească de vinuri a crescut, cel moldovenesc trebuie să facă faţă acestei lupte concurenţiale", a declarat astăzi, 20 iulie 2010, expertul independent rus în domeniul culturii vinului în Europa Iulia Melik-Parsadonova, în cadrul unei conferinţe video la care au participat reprezentanţi de la Moscova şi Chişinău.


"Noi nu avem teamă de concurenţă, dar să fie o concurenţă loială, cinstită. Vinurile moldoveneşti au trecut la standarde europene, calitatea lor a crescut, folosim mai puţine substanţe chimice, muncim ca vinul nostru să fie un produs ecologic", susţine preşedintele Comisiei parlamentare pentru agricultură şi industria alimentară Dmitrii Todoroglo. Acesta a ţinut să menţioneze că cerinţele de calitate impuse de Federaţia Rusă faţă de vinurile moldoveneşti sunt mai înalte decât cele ale importatorilor europeni.

Substanţă invocată de Rusia că ar fi fost găsită de această dată în vinurile importate din Moldova, numită dibutilftalat, nu există în Regulamentul cerinţelor impuse de Federaţia Rusă, susţine Todoroglo. "Dacă se doreşte adăugarea ei suplimentar, vom învăţa cum să o identificăm şi vom rezolva şi această problemă. Noi considerăm că ea nu există în vin, dar urmează să primim rezultatele de laborator şi să avem nişte pretenţii clare", a mai adăugat preşedintele Comisiei parlamentare pentru agricultură şi industria alimentară.

Iulia Melik-Parsadonova nu a putut să spună dacă celelalte vinuri de import de pe piaţa rusească sunt verificate dacă au dibutilftalat, însă a ţinut să asigure că toţi exportatorii de vinuri trebuie să treacă printr-un control riguros înainte de a avea acces pe piaţa din Rusia. Aceasta a mai declarat că îi place cum în Moldova se interpretează problemele şi cum se găsesc soluţiile, dar le-a sugerat exportatorilor de vinuri din Moldova să-şi schimbă strategia de marketing şi să informeze ce au de oferit bun consumatorului din Rusia.

"Suntem de-acord că trebuie să ne promovăm calitatea produselor, dar solicităm în acelaşi timp ca să nu se facă campanii anti-reclamă pentru vinurile noastre în Rusia", a ţinut să comenteze în acest context Dmitrii Todoroglo. "Noi suntem cointeresaţi să îmbunătăţim calitatea vinurilor noastre, fără a avea anumite ambiţii şi împotriviri. Un eventual embargo impus vinurilor noastre ar fi pentru Moldova un complex economic, social şi politic, pe care nu ni-l dorim", a mai adăugat preşedintele Comisiei parlamentare pentru agricultură şi industria alimentară.

UNIMEDIA amintește că la sfârșitul lunii iunie zeci de camioane cu vin moldovenesc au fost blocate în vama rusească de lângă Moscova. Şeful sanitar al Federației Ruse Ghenadi Onișcenko a declarat atunci că vinurile moldovenești sunt bune de vopsit gardurile, deoarece conțin substanțe interzise.

sursa: Unimedia

0 Comments: