DW: Republica Moldova mai face un pas important spre Uniunea Europeană

luni, 24 ianuarie 2011

DW: Republica Moldova mai face un pas important spre Uniunea Europeană
Foto: ziuaveche.ro

“Republica Moldova mai face un pas spre Uniunea Europeană. Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, va înmâna autorităţilor de la Chişinău Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize”, scrie Deutsche Welle.


Potrivit editorialistului de la Deutsche Welle, Vitalie Călugăreanu, cu toate că documentul nu prevede un termen exact de implementare și totul va depinde de mersul reformelor în Republica Moldova, șeful diplomaţiei moldovene, Iurie Leancă, se arată convins că Moldova are nevoie de 18 luni ca să-l implementeze. Potrivit ministrului, Chişinăul a îndeplinit deja 64% din prevederile Planului de Acţiuni.

 

Deşi a activat într-o perioadă de provizorat şi incertitudine politică, fostul guvern al Alianţei pentru Integrare Europeană de la Chişinău a izbutit, în 2010, să atragă simpatia Uniunii Europene.  În materie de politică externă, anul trecut, Republica Moldova a înregistrat mai multe succese decât în toţi cei 20 de ani de independenţă. Faptul care a determinat Uniunea Europeană să încredinţeze, neoficial, Chişinăului rolul de lider regional.

 

“În timp ce Republica Moldova, care era considerat un stat non-european şi slab dezvoltat a trecut oficial la documente electronice de călătorie, Ucraina nu poate face acelaşi lucru chiar dacă are tehnologiile necesare şi resurse financiare ca să facă acest pas. Declaraţiile frecvente făcute la adresa UE, precum că aceasta este în criză şi Ucraina nu este dorită acolo, fac parte din retorica politicienilor anchilozaţi, lipsiţi de voinţă politică şi aserviţi intereselor ruseşti”, a declarat expertul Institutului Democraţiei din Ucraina, Natalia Beliţer, într-un comentariu critic la adresa administraţiei de la Kiev.

 

Anularea obligativităţii vizelor pentru moldoveni ar putea avea efecte colaterale extrem de benefice, cum ar fi, de exemplu, dispariţia separatismului şi reîntregirea Republicii Moldova, consideră editorialistul de la DW.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Deutsche Welle


Avril Lavigne a lansat un videoclip nou – “What The Hell”

 Avril Lavigne a lansat un videoclip nou – “What The Hell”
Foto: yowazzup.com

Avril Lavigne a lansat weekendul acesta videoclipul piesei “What The Hell”, primul single extras de pe albumul “Goodbye Lullaby”, însă abia acum a apărut la calitate bună pe canalul oficial de VEVO.




Sursa: bravonet.ro


Concurs pentru suplinirea postului de director general al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică

Concurs pentru suplinirea postului de director general al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică
Foto: forum.md

Ministerul Economiei anunţă concurs pentru suplinirea postului de director general al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE). Candidaţii trebuie să trimită o scrisoare de intenţie şi un curriculum vitae într-un format la alegere.


La această etapă nu trebuie trimise documente justificative (copii legalizate ale diplomelor/certificatelor, referinţe, dovezi privind experienţa profesională etc.), însă acestea vor fi prezentate, în caz de necesitate, într-o etapă ulterioară.

Pentru a facilita procesul de selecţie, corespondenţa cu candidaţii privind acest post vacant se va efectua prin e-mail la următoarea adresă: vlad.bogaciov@mec.gov.md (cu menţiunea „AEE”). Persoana de contact pentru informaţii suplimentare: Vlad Bogaciov, consultant superior, tel: (373) 22 25 06 75.

Data-limită : Cererile candidaturilor se acceptă prin e-mail (vlad.bogaciov@mec.gov.md) şi/sau prin scrisoare recomandată la adresa: Direcţia generală securitate şi eficienţă energetică, MD-2033, mun. Chisinau, str. Piata Marii Adunari Nationale 1, cel târziu pănă la 25 februarie 2011 (data e-mailului sau a ştampilei poştei, în cazul scrisorilor recomandate).

Ministerul Economiei îşi rezervă dreptul de a prelungi data-limită de depunere a cererilor pentru acest post vacant exclusiv prin publicarea unui anunţ în mass media sau/şi pagina web a Ministerului Economiei.

Pentru mai multe detaliiaccesaţi pagina web a Ministerului Economiei.

Sursa: UNIMEDIA


80 la sută din filmele difuzate de posturile tv din Moldova sunt piratate, declarație

80 la sută din filmele difuzate de posturile tv din Moldova sunt piratate, declarație
Foto: hotnews.md

Cca 80 la sută din filmele dufuzate de posturile TV din Moldova sunt piratate. Cel puțin așa susține preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţia Drepturilor de Autor şi Conexe ”Apollo”, Vasile Năstase. Acest fenomen își are locul pe motiv că cele trei instituții de stat, abilitate în acest domeniu: CCA, Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală și MAI nu monitorizează respectarea drepturilor de autor în cazul producției de filme.


Chiar dacă pirateria se pedepsește, prin amenzi de până la 500 mii lei și privațiune de libertate de până la 7 ani, majoritatea posturilor TV din Moldova difuzează filme furate. Potrivit lui Năstase, numai pentru a difuza o singură dată filmul american, ”Harry Potter”, un post de televiziune ar trebui să achite 50 mii euro. ”Au fost cazuri când un post tv din Moldova a difuzat acest film de patru ori într-o zi”, spune Năstase.

În acest sens, Asociaţia pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţia Drepturilor de Autor şi Conexe duce tratative cu companiile americane care dețin drepturile de autor asupra filmelor produse în SUA cum ar fi 20th Century Fox, Warner Bros Pictures, NBC Universal.  Astfel, există probabilitatea ca asociația pe care o prezidează Năstase să reprezinte drepturile de autor ale acestor companii și să le apere interesele în instanța de judecată. Asociația pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţia Drepturilor de Autor şi Conexe ”Apollo” monitorizează 17 posturi TV din Republica Moldova.

Sursa: UNIMEDIA



sursa: Unimedia

Încă 20 de zile de arest preventiv pentru angajatul CCA învinit de luare de mită

Încă 20 de zile de arest preventiv pentru angajatul CCA învinit de luare de mită
Foto: evz.ro

Terente Cherdivară, director administrativ al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), s-a ales cu 20 de zile de arest preventiv. O decizie în acest sens a fost luată astăzi, 24 ianuarie, de către Judecătoria Buiucani, după ce procurorii au solicitat prelungirea mandatului de arestare pentru încă 30 de zile.


Amintim că Cherdivară a fost arestat pe 21 ianuarie, pentru un termen de 72 de ore, fiind învinuit de corupere pasivă, într-un dosar în care este suspectat că a luat mită în valoare de 100 mii lei. În acelaşi caz, în care preşedintele CCA, Gheorghe Gorincioi figurează în calitate de bănuit.

Tot acest timp, Cherdivară se află în izolatorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. 

Sursa: UNIMEDIA


NASA va lansa satelitul Glory, care va studia încălzirea globală

NASA va lansa satelitul Glory, care va studia încălzirea globală
Foto: spacefellowship.com

NASA va lansa, la sfârşitul lunii februarie, satelitul Glory, care va avea misiunea de a analiza felul în care Soarele şi aerosolii influenţează clima terestră, au anunţat responsabilii acestei misiuni spaţiale, citaţi de AFP.
  


Satelitul Glory, a cărui lansare va avea loc pe 23 februarie, la ora 10.0 GMT, de la baza ariană Vandeberg din California, va continua să efectueze măsurători ale energiei solare şi ale radiaţiei solare, începute în urmă cu peste 30 de ani.
   
Aceste măsurători sunt indispensabile pentru oamenii de ştiinţă, interesaţi să descifreze misterul principalelor necunoscute în ceea ce priveşte schimbările de climă.
  
"Glory îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine una dintre cele mai mari probleme din domeniul schimbărilor de climă, identificate de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC): cuantificarea influenţei aerosolilor asupra echilibrului termic al planetei noastre", a declarat Michael Freilich, directorul departamentului Ştiinţe ale Pământului din cadrul NASA.
  
Satelitul va fi echipat cu două instrumente concepute special pentru analizarea unor elemente complexe din sistemul climatic terestru.
  
Primul dintre acestea se numeşte "Aerosol Polarimetry Sensor" şi va studia aerosolii care pot influenţa clima terestră, prin absorbţia sau reflecţia razelor solare şi prin modificarea norilor şi a volumului de precipitaţii.
  
Al doilea instrument se numeşte "Irradiance Monitor" şi măsoară energia solară absorbită de Terra.
  

Sursa: antena3.ro


Soarta rămăşiţelor lui Lenin se decide online

Soarta rămăşiţelor lui Lenin se decide online
Foto: adevarul.ro

Mai mult de 200.000 de ruşi şi-au exprimat votul într-un sondaj online, propus de partidul susţinător al Kremlinului "Rusia Unită", legat de subiectul înmormântării lui Vladimir Lenin.


Sondajul de pe site-ul www.goodbyelenin.ru cuprinde o singură întrebare: "Susţine-ţi decizia de înmormântare a trupului lui Vladimir Lenin?". Vizitatorii pot răspunde cu doar două variante: "Da" sau "Nu", potrivit Ria Novosti.

Până în momentul de faţă 200.000 de persoane au participat la acest sondaj. 70% dintre acestea au declarat că susţin decizia de îngropare a lui Vladimir Lenin, în timp ce 30% dintre respondenţi s-au declarat împotriva acestei iniţiative.

Lenin a murit în luna ianuarie a anului 1924 şi trupul său neînsufleţit şi îmbălsămat se află depus în momentul de faţă intr-un mausoleu situat in Piata Rosie din Moscova.
 
În anii de guvernare sovietică, o mulţime de cetăţeni sovietici şi delegaţii din ţările comuniste, au vizitat altarul.

Sursa: adevarul.ro


Demnitarii mai au 6 zile pentru a depune declarațiile de avere

Demnitarii mai au 6 zile pentru a depune declarațiile de avere
Foto: scoaladragasani.ro

Începând cu ziua de azi, 24 ianuarie, demnitarii au la dispoziţie încă şase zile pentru a-şi face publice averile. Până în prezent, 20 demnitari și-au depus declarațiile de avere, printre care 3 miniştri (ministrul Finanțelor, ministrul Economiei și ministrul Tineretului și Sportului), 2 procurori, 7 judecători şi 8 primari.
 


Conform art.3 lit. a) al Legii nr.1264-XV din 19.07.2002 privind declararea și controlul veniturilor şi al proprietății demnitarilor de stat, judecătorilor, procurorilor, funcționarilor publici și a unor persoane cu funcție de conducere, subiecţi ai declarării veniturilor şi a proprietăţii sunt: Preşedintele Republicii Moldova, deputaţii, membrii Guvernului, judecătorii Curţii Constituţionale, Curţii Supreme de Justiţie, curţilor de apel, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii, Procurorul General, procurorii şi adjuncţii acestora, membrii Curţii de Conturi, membrii Consiliului de administraţie a Băncii Naţionale a Moldovei, membrii Consiliului de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, avocaţii parlamentari, Preşedintele Comisiei Electorale Centrale şi adjuncţii lor (permanenţi), şeful şi adjuncţii şefului Aparatului Guvernului, şefii oficiilor teritoriale ale Aparatului Guvernului, conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale.

Comisia centrală de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate se află în sediul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupției.

Sursa: UNIMEDIA


Ea e cel mai tare «Iepuraş» Playboy din istorie

Ea e cel mai tare «Iepuraş» Playboy din istorie
Foto: connect.in.com

Motorul de căutare Google a realizat, recent, topul celor mai populari “Iepuraşi” Playboy din istoria celebrei reviste, în funcţie de numărul de căutări.


Surprinzător, pe locul întâi s-a clasat americanca Sara Jean Underwood, 26 de ani, la mare distanţă de ocupanta locului secund, celebra actriţă Pamela Anderson. Sara Jean a fost aleasă “Iepuraşul” anului în 2007 şi a apărut de două ori în Playboy, pe când Pamela a pozat de 14 ori pentru faimoasa publicaţie dedicată bărbaţilor.



Toyota rămâne lider mondial

Toyota rămâne lider mondial
Foto: loneleeplanet.com

Grupul japonez de automobile Toyota a rămas liderul mondial şi în 2010 cu 8,42 de milioane de vehicule vândute, potrivit cifrelor publicate luni de către firmă. În ciuda momentelor de criză care au zdruncinat-o la începutul acestui an, Toyota şi-a păstrat titlul de lider în construcţia mondială de maşini.


Vânzările Companiei Toyota au crescut cu 8% comparativ cu anul 2009, s-a anunţat într-un comunicat de presă.
Producatorul japonez l-a devansat pe rivalul său american General Motors, care la rândul său a vândut 8,39 milioane de unităţi, potrivit cifrelor anunţate de către firma Detroit.

La sfârşitul anului 2009 şi începutul lui 2010, Toyota a trebuit să retragă aproape nouă milioane de maşini la nivel mondial pentru diverse probleme tehnice, inclusiv pedala de acceleraţie care putea rămâne blocată în poziţie apăsată, dar şi sistemele de frânare care reacţionau cu întârziere, aceasta fiind una dintre cele mai grave crize din istoria sa.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la liberation.fr


Şantajul Moldova-Gaz şi replica Termocom-ului. Cernei: „Pocerk-ul” îl cunoaştem din anul 2000

 Şantajul Moldova-Gaz şi replica Termocom-ului. Cernei: „Pocerk-ul” îl cunoaştem din anul 2000
Mihai Cernei, directorul S.A. Termocom
Foto: termocom.md

Primarul Dorin Chirtoacă i-a cerut socoteală directorului S.A. Termocom şi a solicitat ca livrarea agentului termic către populaţie, să nu fie stopată în plină iarnă, chiar şi în condiţiile unor preţuri mari la gaze.


„Când aţi fost numit în funcţie, pe agendă dvs. au fost puse mai multe sarcini. Pregătirea de iarnă, livrarea agentului termic la timp, elaborarea unui grafic de economisire -  toate acestea le avem. Rămâne reglementarea şi revizuirea structurii tarifului, precum şi inventarierea bunurilor”, a mai spus Chirtoacă către conducătorul S.A. Termocom.

La rândul său, Mihai Cernei a spus că tariful la agentul termic nu depinde doar de Termocom. „ 821 lei pentru Gcal este un tarif care acoperă toate cheltuielile S.A. Termocom, cu care se poate de lucrat şi în continuare. Cât despre inventariere, este făcută”, a spus directorul S.A. Termocom, iar Chirtoacă a cerut ca datele  reviziei să fie publicate pe site-ul Primăriei.

„În ceea ce priveşte deconectările şi şantajul care s-a încercat vineri este evident pentru ce s-a făcut. „Pocerk-ul” ista noi îl cunoaştem încă din 2000”, a accentuat Cernei.

Edilul Capitalei a cerut ca stoparea furnizării gazului către cazangerii, în nici un caz să nu fie admisă.

Totodată, facturile pentru luna decembrie sunt în creştere faţă de luna precedentă. 71% din apartamente au primit facturi de până la 1500, 5% - de la 1500 la 2000 lei şi 933 apartamente facturi de peste 2000 lei.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi

 

 


Armata rusă ar putea renunța la celebrul Kalașnikov

Armata rusă ar putea renunța la celebrul Kalașnikov
Mihail Kalashnikov, creatorul AK-47
Foto: mouseguns.com

Ministrul rus al Apărării, Anatolii Serdiucov, a provocat discuții aprinse în societate, după ce a declarat că celebrul AK-47 este ”depășit moral”. Serdiucov a propus ca armele Kalașnikov și Dragunov să fie înlocuite cu arme automate importate.


Proiectul de achiziționare a armelor din străinătate face parte dintr-o amplă reformă a armatei ruse.

Militari de rang înalt, dar și experți în proiectarea armelor, l-au criticat pe Serdiucov, declarând că AK-47 este mândria țării, iar ministrul, nefiind militar, nu trebuie să adopte asemenea decizii importante.

Pușca Kalașnikov a fost inventată de ruși în perioada celui de-al doilea Război Mondial și a devenit cunoscută în toată lumea datorită siguranței, durabilității, utilizării simple și accesibilității prețului. Din această cauză, AK-47 a devenit arma preferată a teroriștilor.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la inosmi.ru


(Video) Telefonul viitorului: are trei ecrane şi rulează sistemul Android!

duminică, 23 ianuarie 2011

(Video) Telefonul viitorului: are trei ecrane şi rulează sistemul Android!
incont.ro

Noul concept de telefon mobil, denumit Flip, are trei ecrane, care, la nevoie, se pot plia intr-unul singur si arata mai mult decat magic, potrivit www.engadget.com.


Flip este deocamdata doar un concept, asa ca nu-ti face prea mari sperante, dar designul creat de Kristian Ulrich Larsen este deosebit.
 
Telefonul are triplu display, ruleaza sistemul de operare Android, iar tastatura este full QWERTY. Cele trei ecrane se pot plia intr-unul singur si se poate deschide ca o carte.
 
Are o forma magica, dar din nefericire acum nu putem decat sa visam la un astfel de telefon. Si sa speram ca va deveni realitate intr-un viitor nu foarte indepartat.



Sursa: incont.ro


Legătura bizară dintre sex şi durerea de cap

Legătura bizară dintre sex şi durerea de cap
click.ro

Ce-a fost mai întâi, sexul sau durerea de cap? A apărut un studiu medical care a demonstrat că sexul te scapă de durerile de cap, datorită eliberării de endorfine. Mai apoi, s-a arătat că în unele situaţii sexul poate fi cauza durerilor de cap sau le poate intensifica pe cele deja existente.


CÂND TE SCAPĂ SEXUL DE DURERI DE CAP!
Sexul este un proces biologic care îţi antrenează tot organismul, aşa că el poate bloca alte procese în derulare, cum ar fi o migrenă, indiferent de cauzele ei. Totuşi, dacă vrei să foloseşti sexul ca remediu împotriva durerilor de cap este vital să ţii cont de cauze.

De exemplu, durerea de cap poate fi cauzată de un dezechilibru hormonal, în special de surplusul de estrogen, care se petrece de regulă în timpul SPM-ului (sindromului premenstrual). În acest caz sexul echilibrează balansul hormonal şi te scapă de dureri.

Mai apoi, am amintit deja de endorfine, care se eliberează în timpul sexului şi care îţi ameliorează durerile de orice fel, alături de alt hormon, oxitocina, al cărei nivel creşte de cinci ori în timpul sexului. Nu în ultimul rând, sexul poate inhiba durerile de cap şi prin stimularea anumitor nervi. Unii sceptici spun însă că sexul ar opri durerile de cap doar pe moment, iar ele ar reveni la scurt timp.

CÂND PROVOACĂ SEXUL DURERI DE CAP!
Sexul poate fi cu uşurinţă o cauză a durerilor de cap, tocmai pentru că este un proces complex, care îţi antreenează tot corpul. Pentru început, nu începe să faci sex, dacă eşti deshidratată. Cum durerea de cap este o consecinţă a deshidratării, sexul, care este o activitate fizică intensă, te deshidratează mult mai repede şi mai tare. Aşa că el poate intensifica o durere deja existentă sau îţi poate declanşa una.

Alte efecte ale sexului în organism sunt contracţiile musculare, creşterea presiuni sanguine şi dilatarea vaselor de sânge în zona gâtului şi a capului. Aceste transformări pot cauza dureri de cap în special înainte de orgasm şi în timpul lui. Durerile de acest tip durează de la câteva minute, la câteva ore şi se instalează de regulă la baza craniului.

Sursa: unica.ro


Editorial de George Damian: "Ghimpu, Chirtoacă, Primăria, PR și presa"

Editorial de George Damian:
basarabia91.net

Am fost surprins să văd afirmaţiile lui Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă, făcute în ultimele zile la adresa presei din Republica Moldova. Bătălia pentru primăria Chişinăului a început mai repede decât mă aşteptam. Ghimpu a avut un mesaj destul de clar pentru partenerii de guvernare în legătură cu candidatura lui Chirtoacă la primărie, spunând că „va tăia în carne şi oase”. Apoi, amintind că el a luptat pentru o presă liberă, Ghimpu a avut un mesaj la fel de clar şi pentru presă: „Să ştiţi că Ghimpu rabdă până la un timp. Ghimpu rabdă critica, dar nu şi manipularea. Am să-i plesnesc şi eu când o să-mi plesnească răbdarea. Cum eşti presă liberă, dar scrii minciuni şi le dai la oameni să citească?”.


Şi Chirtoacă a avut reproşuri la adresa mass-media: „Când apar unele probleme în municipiu vine toată presa să filmeze. Când invit jurnaliştii la inaugurarea unei şcoli, nu vine nimeni”. Primarul Chişinăului a mai susţinut că nu are program să clipească de şapte ori pe săptămână la televizor, dar a afirmat că „PR-ul despre realizările de la primărie nu este aşa cum ar fi trebuit”. Greşeli peste greşeli după greşeli.

În primul rând, ameninţările nu au niciun rost. Cum o să-i plesnească Ghimpu pe ziarişti? Cu palma sau cu vorba? Oricare dintre cele două variante este la fel de proastă. Cea cu palma iese din discuţie, iar plesnitul cu vorba prezintă unele probleme. Dacă Ghimpu încearcă să se ia după Băsescu, greşeşte profund. Băsescu se distrează copios la Bucureşti după ce le-a creat ziariştilor un reflex pavlovian: când vrea să se vorbească despre el, trânteşte o „aroganţă” la adresa mass-media. După care analiştii se bulucesc să-l sfârtece. Şi uite-aşa Băsescu obţine expunerea media pentru care alţii plătesc bani grei. Aşa a şi câştigat Traian Băsescu ultimele alegeri, pe principiul „să vorbească orice presa, dar să vorbească despre mine” (de atâta înghesuială cu Băsescu cred că mulţi habar nu mai aveau cine era Geoană).

Ghimpu nu prea se află în poziţia lui Băsescu. Preşedintele României aproape că are garantat mandatul până în 2015, până atunci este intangibil (nici nu poate face mare lucru, dar măcar e liber să spună ce vrea). Ghimpu face parte dintr-o alianţă politică în care nu deţine prima poziţie. Şi nici nu va câştiga nimic, dacă porneşte la război cu presa. Cred că până în ziua de azi Ghimpu ar fi trebuit să se obişnuiască cu manipulările de presă şi să fi găsit şi mijloace de a le contracara. Şi Chirtoacă greşeşte profund când reproşează presei că reflectă doar „aspectele negative”. Asta e presa, destul de greu de schimbat mecanismul ei. Dar greşeala cea mai mare o reprezintă afirmaţia că „PR-ul despre realizările de la primărie nu este aşa cum ar fi trebuit”. Aici se intră în logica negustoriei, a vânzărilor - adică, primăria trebuie să îşi „vândă” către public realizările (când de fapt cetăţenii ar trebui să le simtă, nu să afle despre ele de la televizor).

Chirtoacă şi Ghimpu au fost un fel de „spărgători de gheaţă” la Chişinău. În epoca în care nu erau foarte mulţi care să crâcnească, ei au pornit lupta şi au avut parte de susţinere. Însă epoca „spărgătoarelor de gheaţă” a trecut pentru moment (sau aşa se crede), calota glaciară a fost crăpată (sau aşa se speră). Căliţi în lupte grele, gata de înfruntare, Chirtoacă şi Ghimpu pornesc din nou la bătălie - doar că şi-au ales adversarul greşit de această dată. Consilierii de presă care încasează bani grei pentru diverse campanii de PR acţionează, de fapt, în virtutea unei zicale româneşti: foaie verde-lobodă, gura lumii slobodă, numai pământul o astupă (în cazul presei vorbim de dictatură). Nu presa va fi principalul duşman al lui Chirtoacă în campania pentru primărie.

Sursa: Timpul


Preţurile în Republica Moldova: rezultatul factorilor externi şi al deficienţelor interne, susţin cercetătorii

Preţurile în Republica Moldova: rezultatul factorilor externi şi al deficienţelor interne, susţin cercetătorii
wall-street.ro

Unul dintre factorii, ce generează creşterea nivelului general al preţurilor în RM este evoluţia pe plan internaţional al  preţului resurselor energetice. RM, fiind un importator de astfel de resurse, nu poate evita impactul preţurilor de import al acestora asupra economiei naţionale. Totodată, deficienţele de ordin structural, cum ar fi ineficienţa funcţionării întreprinderilor de stat (în cazul dat a CET-urilor), precum şi utilizarea, într-o măsură excesivă, a practicilor anticoncurenţiale, distorsionează funcţionarea economiei şi influenţează negativ preţurile, susţin cercetătorii Insitutului de Economie, Finanţe şi Statistică al Academiei de Ştiinţă, Alexandru Stratan şi Alexandru Fala.


Majorarea preţurilor resurselor energetice influenţează economia naţională prin trei canale, explică cercetătorii Institutului:

1. Modificarea preţului de import a gazelor contribuie la modificarea tarifelor locale la gaze, iar scumpirea acestora din urmă cu 14-17% poate duce la o inflaţie de circa 4,7-6%.

2. Majorarea preţurilor la petrol are un impact mai mic asupra nivelului general al preţurilor. În costurile de producţie, cheltuielile de transport, implicit procurarea petrolului, au o pondere relativ mică, ceea ce face mai puţin sensibili agenţii economici la scumpirea petrolului. Scumpirea petrolului poate condiţiona majorarea preţurilor la serviciile prestate de companiile de transport.

3. Majorarea preţurilor la motorină va determina creşterea preţurilor la produsele agro-alimentare. Cheltuielile pentru motorină au o pondere importantă, de circa 20-25%, în costurile de producţie ale agenţilor agenţii economici încadraţi în agricultură.

Efectul social al majorări preţurilor este unul mult mai simţitor decât impactul asupra economicului, consideră cercetătorii. Luând în considerare nivelul scăzut al veniturilor, precum şi ponderea înaltă a cheltuielilor pentru serviciile comunale operate de gospodăriile casnice, majorările de preţuri la aceste produse vor afecta negativ nivelul de trai al populaţiei. Totodată, actuala majorare a preţurilor nu va afecta decisiv trendul inflaţiei.

Astfel, în cazul absenţei unor şocuri, cum ar fi condiţiile climaterice nefavorabile,  majorările de preţuri din perioada rece a anului vor fi urmate de o stabilizarea a inflaţiei în decursul primăverii, urmând ca în lunile de vară sa avem o deflaţie (efect sezonier determinat de sporirea ofertei producţiei agroalimentare). Pentru anul 2011 nivelul inflaţiei va fi sub 10% şi probabil îşi va urma trendul descrescător, astfel încât, către anul 2012 BNM se va apropia de nivelul ţintit al inflaţiei de circa 6%.

Sursa: UNIMEDIA


Un italian din doi crede că Berlusconi trebuie să demisioneze

Un italian din doi crede că Berlusconi trebuie să demisioneze
africanpath.ning.com

Unul din doi italieni crede că premierul italian Silvio Berlusconi ar trebui să demisioneze, ca urmare a scandalului în care este acuzat că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o prostituată minoră, arată un sondaj realizat săptămâna trecută şi publicat azi de Corriere della Sera.


Potrivit sondajului, 49% dintre respondenţi consideră că premierul ar trebui să renunţe la funcţie, în vreme ce 45% cred că el ar trebui să continue în fruntea guvernului. Berlusconi este anchetat de procurorii din Milano, care îl suspectează că a întreţinut relaţii sexuale cu mai multe prostituate, printre care o minoră, marocana Karima El Mahroug, cunoscută sub numele de scenă Ruby.

Premierul, care neagă acuzaţiile şi îi acuză pe magistraţi că îl persecută, a reiterat ieri că nu intenţionează să se prezinte în faţa procurorilor pentru a oferi explicaţii oficiale.

Cifrele arată că scandalul, care a dominat dezbaterea publică din Italia în ultima săptămână, nu a modificat intenţia de vot a cetăţenilor. Prin urmare, Poporul Libertăţii, partidul lui Berlusconi, se menţine la 30% din intenţia de vot, scor înregistrat şi anul trecut.

Presa din Peninsulă a remarcat, sâmbătă, că problemele premierului i-ar putea aduce necazuri chiar în coaliţia de guvernare. Umberto Bossi, şeful partidului Liga Nordului, aliatul lui Silvio Berlusconi, i-a recomandat premierului să meargă într-un concediu de odihnă. Bossi a precizat că nu a cerut demisia prim-ministrului, „pentru că ştim cu toţii că el nu face acest lucru”, potrivit declaraţiei acestuia.

Sursa: evz.ro


Expert: Noul reprezentant al UE în Moldova va pune în aplicare planul balcanic în rezolvarea problemei transnistrene

Expert: Noul reprezentant al UE în Moldova va pune în aplicare planul balcanic în rezolvarea problemei transnistrene
Miroslav Lajčák
ohr.int

"Miroslav Lajčák, fără îndoială, este un reprezentant al elitei diplomatice a Uniunii Europene, având o vastă experienţă în zone dificile şi aflate în conflict, precum în țările Balcanilor de Vest". Comentariul aparţine expertului în regiunea balcano-dunăreană, Vasili Kașirin, şi a fost făcut pe marginea desemnării fostului ministru de Externe al Slovaciei, Miroslav Lajčák, în calitate de reprezentant special al Uniunii Europene în Republica Moldova.


"Numirea unui diplomat de carieră, tânăr şi energic, care are în spate o experienţă vastă în rezolvarea problemelor complexe şi dificile ale politicii balcanice, la postul de reprezentant special al Uniunii Europene în Republica Moldova, poate servi o dovadă că oficialii de la Bruxelles într-adevăr au decis să facă din Moldova şi Transnistria, un vector cheie al politicii sale în Est şi intenţionează să facă schimbări calitative ale statutului UE în formatul de negocieri 5+2", consideră expertul.

Numirea lui Miroslav Lajčák ar trebui să fie văzută ca o altă verigă într-un lanţ de acțiuni și declarații ale cancelarului Angela Merkel. Posibil că se va face o încercare de a pune în aplicare în Republica Moldova și Transnistria același model realizat în Bosnia şi Herţegovina, care constă în integrarea și reținerea forțată de către jucătorii internaționali a unei comunități național-teritoriale integre în componența unui stat străin din punct de vedere spiritual și ideologic, este de părere expertul Vasili Kaşirin.

Pe de altă parte, Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a declarat anterior că procesul de reglementare transnistreană intră într-o fază nouă. Şi este important de notat faptul că inițiativa în aceste acțiuni în mod evident nu aparţine Rusiei. Or, rămâne întrebarea dacă Rusia este pregătită pentru aceste schimbări.

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la Regnum


(Video) Maşina fără şofer a fost testată în Suedia!

(Video) Maşina fără şofer a fost testată în Suedia!
captură video

Suedezii au testat o tehnologie care permite deplasarea unui convoi de masini doar cu un singur sofer. Este vorba despre asa numitele "trenuri rutiere", in care doar primul vehicul din coloana are sofer, restul masinilor ghidandu-se dupa acesta, potrivit BBC News.


Cei de la Volvo au dezvoltat un sistem wireless de monitorizare prin GPS, prin care sunt transmise date referitoare de viteza si de directie de la prima masina catre celelalte. Astfel, masinile “stiu” sa se deplaseze una dupa alta, pastrand aceeasi viteza si fara sa se tamponeze, asta in conditiile in care nu sunt legate intre ele.
 
La primul test, realizat de compania suedeza Volvo, convoiul a fost condus de un camion cu sofer, urmat de o limuzina care se conduce asingura si care a reusit sa pastreze distanta si viteza masinii din fata.
 
"Trenurile rutiere", dupa cum au fost denumite de cercetatori, vor putea circula pe drumurile Europei abia peste un deceniu si vor duce la reducerea consumului de combustibil si la cresterea sigurantei circulatiei.
 
"Trenul rutier" testat in Suedia face parte dintr-un proiect al Comisiei Europene, cunoscut sub numele de SARTRE – "Autotrenuri de siguranta pentru mediu".



Sursa: incont.ro


(Foto) Inna, în aceeaşi rochie ca Jennifer Lopez la NRJ Music Awards

(Foto) Inna, în aceeaşi rochie ca Jennifer Lopez la NRJ Music Awards
innaofficial.com

Aparitiile Innei pe covorul rosu sunt din ce in ce mai sofisticate. La festivalul francez de muzica NRJ Music Awards, Inna a purtat acceasi rochie stralucitoare Hervé Léger pentru care a optat si Jennifer Lopez de Revelion.


Inna a pasit pe covorul rosu al Palatului festivalului din Cannes ca o adevarat diva. Rochia in valoare de 1.500 de dolari i-a scos in evidenta formele si a fost o alegera inspirata, pe care am admirat-o deopotriva si pe Jennifer Lopez.

Chiar daca nu a reusit sa castige trofeul pentru "Revelatia internationala a anului", premiu pe care l-a luat Justin Bieber, Inna a fost o aparitie remarcabila.

Noi ii dorim sa paseasca in continuare pe covorul rosu, intocmai ca starurile internationale, si sa o tina tot asa in ceea ce priveste alegerile vestimentare.



Sursa: perfecte.ro


Cinci mituri despre Mihai Eminescu

Cinci mituri despre Mihai Eminescu
wordpress.com

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, poezia "Pe lângă plopii fără soţ" îi este dedicată Veronicăi Micle, iar în anii de studenţie petrecuţi la Berlin, tânărul de 22 de ani nu a reuşit decât să risipească banii de bursă primiţi de la Junimea, fără să-şi obţină doctoratul. De fapt, lucrurile nu stau chiar aşa.


1. Data naşterii: 15 ianuarie 1850
În arhiva bisericii Uspenia din Botoşani, ziua de "15 ghenarie 1850" este înregistrată drept ziua în care s-a născut Eminescu. Deoarece este o dată oficială, s-a crezut că aceasta este şi cea reală. Există însă multe alte surse care arată că Eminescu s-a născut pe 20 decembrie 1849.

În primul rând, Eminescu însuşi, atunci când a oferit o fotografie a sa societăţii Junimea, a notat pe verso ca dată de naştere 20 decembrie 1849. În plus, pe o Biblie care a aparţinut familiei Eminovici, tatăl poetului a notat cu mâna lui datele de naştere ale copiilor şi există mărturii privind existenţa acelui înscris pe Biblia respectivă: 20 decembrie. Un alt argument este că Titu Maiorescu a plănuit să scoată prima ediţie din poeziile lui Eminescu în decembrie 1883, tocmai pentru a-i face cadou de ziua lui acest prim volum. 

2. "Pe lângă plopii fără soţ" este dedicată Veronicăi Micle
În realitate, poezia nu a fost inspirată de Veronica Micle, ci de Cleopatra Poenaru, o doamnă ceva mai în vârstă, deosebit de spirituală şi inteligentă. Se pare că nu era extrem de sensibilă la curtea pe care i-o făcea Eminescu. Fiică a pictorului C. Lecca, Cleopatra era la acea vreme divorţată şi avea doi copii. 

3. "Luceafărul" spune povestea lui Eminescu şi a Veronicăi Micle
Deşi ar putea fi găsite mai multe asemănări între viaţa lui Mihai Eminescu şi "Luceafărul", o interpretare de acest gen nu face decât să simplifice sensurile poeziei. 

4. Perioada studiilor la Berlin este una ratată
De-a lungul timpului, s-a considerat că anii 1872-1874, pe care Eminescu i-a petrecut la studii la Berlin, au fost unii pierduţi deoarece el nu s-a întors în ţară cu diploma de doctor în filosofie pe care o aşteptau de la ei junimiştii, în special Titu Maiorescu. Studiul recent al Ilinei Gregori dedicat anilor petrecuţi de poet în capitala Imperiului German arată însă că acel interval a fost extrem de fertil pentru tânărul student. Spre exemplu, el mergea atunci la cursuri de egiptologie, care aveau să dea roade mai târziu, în opere precum "Egipetul" sau "Avatarii faraonului Tla".

5. Eminescu, victima unui asasinat politic
În legătură cu moartea lui Eminescu au apărut numeroase teorii, inclusiv unele care susţin că poetul a fost asasinat din cauza convingerilor sale politice naţionaliste. Practic, autorul unor astfel de teorii pretinde să fie crezut pe cuvânt, deşi nu citează anumite surse concrete.

Sursa: evz.ro


Ziua de mâine, 24 ianuarie - cea mai proastă zi din an, conform unui calcul matematic

Ziua de mâine, 24 ianuarie - cea mai proastă zi din an, conform unui calcul matematic
blogspot.com

Un cercetător britanic a inventat o formulă de calcul a celei mai proaste zile din an, din punct de vedere al stării noastre de spirit. Un investigator britanic susţine că cea mai proastă zi, din cele 365 ale anului, pentru starea noastră de spirit, este 24 ianuarie, care în acest an va fi într-o zi de luni.


Doctorul Cliff Arnalls, profesor al Universităţii din Cardiff (Ţara Galilor), a stabilit chiar formula de calcul pentru a explica descoperirea sa: 1/8C+(D-d) 3/8xTI MxNA, scrie Europa Press.

C este factorul climateric: în ianuarie zilele obişnuiesc să fie gri şi reci în Marea Britanie. În Spania se aşteaptă soare, dar temperaturile vor fi foarte scăzute.

Majuscula D reprezintă datoriile făcute pe perioada Sărbătorilor de Iarnă. Plata cardurilor de credit, la finele lunii, se apropie inexorabil. Daruri, cine şi ieşiri la discotecă, călătorii, loterii, cheltuieli în plus faţă de o perioadă normală şi stadiul conturilor noastre curente.

Litera d mic se referă la suma de bani încasată din salarii în ianuarie, iar T este timpul scurs de la Sărbători.

Litera I reprezintă perioada de la ultima încercare ratată de a renunţa la un obicei prost: Dorinţele şi propunerile de revelion încep să fie abandonate de mulţi: lăsatul de fumat, mersul la sala de gimnastică, slăbitul.

Totuşi, motivaţiile contează şi profesorul Arnalls le include în formula sa, cu litera M. Iar NA, de la final, este necesitatea de a acţiona pentru schimbarea stilului de viaţă, conform investigatorului.

Conform acestui calcul, cercetătorul galez a determinat că cea mai proastă zi din an este 24 ianuarie.

Sursa: Adevarul


Horoscopul săptămânii 24-30 ianuarie 2011

Horoscopul săptămânii 24-30 ianuarie 2011
ziare-pe-net.ro

Pentru tauri, ce va părea o piedică în următoarea săptămână va fi de fapt o deghizare a fericirii. Săgetătorilor, zilele următoare le aduce o îmbunătăţire a relaţiilor şi bună dispoziţie. Gemenii ar putea întâlni în timpul unei călătorii o persoană ce le poate deveni un prieten foarte bun. Iar scorpionii nu vor avea motive de plictiseală în această săptămână. Citeşte în continuare horoscopul integral pentru perioada 24-30 ianuarie 2011.


Berbec (21 martie - 20 aprilie)

Dacă în ultima vreme viaţa ta a fost agitată, încă nu te aştepta ca lucrurile să se liniştească chiar din această săptămână. Mai degrabă se vor înrăutăţi. Cu siguranţă vei privi cu uimire înapoi la începuturile anului 2011. Cu greu vei crede că ai reuşit să realizezi atât de multe lucruri într-o perioadă atât de scurtă. Uneori vei avea impresia că nu progresezi deloc. Fii sigur de un lucru, te deplasezi în direcţia bună. În primele zile, pregăteşte-te să primeşti mai mult ajutor din partea prietenilor şi colegilor, iar până la sfârşitul săptămânii, lucrurile se vor calma în jurul tău.

Taur (21 aprilie - 21 mai)

S-ar putea să ai o şansă să promovezi în carieră şi să-ţi îmbunătăţeşti situaţia materială. Aprecierea eforturilor tale va veni din sfere înalte, iar talentele îţi vor fi recunoscute la adevărata lor valoare. Un coleg mai în vârstă pare a fi reticent la anumite schimbări. Ceea ce unele persoane nu realizează este faptul că ei sunt străini de ceea ce se întâmplă în spatele cortinei, iar acest lucru este în avantajul tău. Ceea ce ţi se pare a fi o piedică poate fi de fapt o deghizare a fericirii.

Gemeni (22 mai - 21 iunie)

Influenţele astrale din această săptămână te avertizează în ceea ce priveşte cheltuielile. În toate demersurile tale care vor avea legătură cu banii, fii practic, întelept şi rezonabil. Într-o relaţie apropiată s-ar putea instala o anumită răceală, din cauza diferenţelor de opinii în legătură cu ce sumă ar trebui cheltuită în casă. Dacă vei fi de acord să vă ocupaţi în comun de bugetul alocat căminului, vei putea să vezi viitorul într-o manieră mult mai optimistă. În timpul unei călătorii poţi cunoaşte o persoană care îţi poate deveni un prieten foarte bun.

Rac (22 iunie - 21 iulie)

Dacă îţi vei vizita rudele doar din simţul obligaţiei, vei simti că a fost o pierdere de timp, mai ales dacă ei vor avea faţă de tine o atitudine ultrasensibilă şi critică. În această săptămână influenţele astrale îţi pot genera tensiuni şi o dispoziţie proastă. Chiar dacă va fi doar o perioadă trecătoare cu care te vei întâlni în mijlocul săptămânii, fii foarte atent la ce vei spune. Cu cât săptămâna se va apropia de sfârşit, cu atât te vei simţi mai în măsură să faci faţă oricărei opoziţii sau ostilităţi din partea celor din jur.

Leu (23 iulie - 22 august)

Caracteristica generală a evenimentelor din săptămâna ce va urma va fi aceea de a te atrage în diferite activităţi obişnuite şi evenimente sociale, cu scopul de a te concentra pe un proiect special. Acest lucru va fi deosebit de important pentru viitorul carierei tale. Respectul de sine ar putea suferi un regres din cauza unor probleme neaşteptate. Vei fi în măsură să treci surprinzător de repede peste aceste obstacole şi să faci faţă oricăror dezamăgiri de scurtă durată. Înainte de sfârşitul săptămânii, unele cheltuieli de care ai uitat ar putea face ravagii în bugetul tău.

Fecioară (23 august – 22 septembrie)

Nu ai fost niciodată o persoană care să se lase în voia imaginaţiei, purtată de visuri fanteziste. Cu toate acestea, ceva sau cineva îţi va trezi imaginaţia în aşa fel încât te vei gândi în mod serios să alegi altă direcţie. După o discuţie aprinsă, partenerul tău sau unul dintre colegii mai în vârstă, nu va avea niciun motiv să te împiedice să te lansezi într-un proiect care să-ţi pună la încercare abilităţile. S-ar putea să treacă ceva timp până când eforturile depuse vor deveni evidente şi vei fi recompensată pentru ele, dar nu lăsa aceste amănunte să te oprească. Vei prelua controlul şi vei simţi că personalitatea ta se schimbă.

Balanţă (23 septembrie - 22 octombrie)

Cu toate că mintea ta poate fi concentrată asupra vieţii sentimentale sau asupra planurilor sociale, nu vei ajunge chiar la sfârşitul săptămânii până când vei avea posibilitatea să faci ceva concret în legătură cu aceste preocupări ale tale. Poţi dobândi noi abilităţi şi tehnici care să te ajute în munca ta, iar acest lucru îţi va capta toată atenţia. Dacă până acum ai muncit foarte mult şi nu ţi-ai lăsat nicio lucrare neterminată, la sfârşitul săptămânii vei avea o mulţime de momente distractive şi relaxante. Dacă eşti la începutul unei relaţii amoroase, ia lucrurile pas cu pas.

Scorpion (23 octombrie - 21 noiembrie)

În curând ţi se vor prezenta noi provocări interesante şi nu vei avea niciun motiv de plictiseală. Cereri neaşteptate îţi vor oferi şansa să te eliberezi de orice lucru care a devenit prea previzibil sau incomod. Dacă tratezi angajamentele asumate într-un mod prea personal îţi vor afecta relaţiile cu persoanele apropiate. Acceptă noi aranjamente şi stabileşte noi limite de parteneriat, dacă este nevoie. Ar trebui să te arăţi, deasemenea, interesat şi mai mult de sănătate şi frumuseţea exterioară.

Săgetător (22 noiembrie - 21 decembrie)

Banii încă mai găsesc modalităţi de a fugi prea repede din buzunarul tău. Securitatea şi stabilitatea încep acum să fie un obiectiv major pentru tine şi vei fi pregătit pentru orice muncă care necesită concentrare şi minte practică. Atitudinea ta hotărâtă te va ajuta să rezolvi problemele financiare şi familiale. S-ar putea să fii în căutarea unui loc pentru a prinde rădăcini mai puternice. Îmbunătăţirea relaţiilor te va ajuta să-ţi recapeţi buna dispoziţie la fel ca şi evenimentele care sunt pe cale să apară în viaţa ta promiţându-ţi numai lucruri bune.

Capricorn (22 decembrie - 20 ianuarie)

Vei arăta lumii întregi că pentru tine nu va mai exista niciodată "niciodată". Ai văzut prea multe persoane schimbându-şi deciziile după ce au spus "niciodată", încât o parte din tine ştie că cineva care te-a părăsit se va întoarce din nou la tine. Chiar dacă acest lucru se va întâmpla într-o săptămână, o lună sau un an, instinctiv simţi că nu acesta este sfârşitul. Într-o zi vă veţi întâlni din nou. Dacă eşti singur, poţi cunoaşte în curând pe cineva care îţi va lumina viaţa.

Vărsător (21 ianuarie - 18 februarie)

Nivelul ridicat al intuiţiei tale te va aşeza într-o poziţie în care eşti cu doi sau trei paşi înaintea competitorilor tăi. Dacă ai întâmpinat obstacole atunci când ai incercat să-ţi realizezi obiectivele personale, începutul acestei săptămâni îţi va oferi metode mai pozitive şi pline de speranţă. Dacă eşti singur, vei nutri sentimente bune pentru o nouă relaţie care se poate transforma într-o poveste de dragoste, care se pare că îţi va cuceri inima şi sufletul.

Peşti (19 februarie - 20 martie)

Dacă te-ai implicat în orice proiect, având ca obiectiv bunăstarea altora, te poţi trezi la un moment dat în lumina reflectoarelor, buchetele de flori şi premiile iţi vor fi oferite de organizatori. Efortul depus de tine pentru strângerea de fonduri va depăşi aşteptările tuturor. La sfârşitul săptămânii, angajamentele faţă de un grup sau o organizaţie vor ajunge la final. Mai degrabă îţi va face plăcere să-ţi inventariezi obiectivele vieţii, decât să cauţi compania prietenilor.

Sursa: eva.ro


Sinteza politică pentru ultima săptămână a lunii ianuarie

Sinteza politică pentru ultima săptămână a lunii ianuarie
Colaj: UNIMEDIA

Săptămâna viitoare se anunţă a fi una încărcată pentru politicienii moldoveni. Deputaţii vor începe pregătirile pentru prima şedinţă a noii sesiuni a Parlamentului. Guvernul va continua desemnarea vice-miniştrilor. În curând, Moldova urmează să primească Planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Mâine, 24 ianuarie 2011, la Chişinău va sosi Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, scrie Publika TV.


Se aşteaptă că oficialul european va prezenta Guvernului de la Chişinău un plan de reforme, pe care ţara urmează să le implementeze pentru a obţine liberalizarea regimului de vize. Demnitarul european intenţionează să discute cu reprezentanţii de vârf ai Republicii Moldova despre intensificarea cooperării în domeniul justiţiei, a drepturilor civile şi securităţii. Vizita Ceciliei Malmström este planificată pentru 24-25 ianuarie.

Miercuri, pe 26 ianuarie, Comisiile permanente ale Parlamentului urmează să se întrunească pentru a analiza proiectele de lege, pe care deputaţii trebuie să le adopte în primul rând. Agenda primei şedinţe plenare trebuie să fie aprobată de către biroul permanent al Legislativului. Sesiunea Parlamentului va începe în primele zile ale lunii februarie. Deputaţii trebuie să numească noua componenţă a Comisiei Electorale Centrale şi a Curţii de Conturi.

Între timp, Guvernul va continua desemnarea vice-miniştrilor. La ultima şedinţă au fost numiţi 11 din cei peste 30 de miniştri adjuncţi. Locuri vacante au rămas aproape în toate ministerele.

Membrii coaliţiei de guvernământ ar trebui să se gândească la alegerea preşedintelui. Ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova, Valeri Kuzmin, intenţionează să discute despre situaţia politică actuală cu liderii tuturor partidelor parlamentare. Întâlnirea diplomatului cu Marian Lupu este planificată pentru săptămâna viitoare. Alegerea preşedintelui depinde în mare măsură de opoziţia comunistă.

Sâmbăta viitoare, plenul PCRM va decide dacă va înainta sau nu o candidatură pentru funcţia vacantă de vicepreşedinte al Parlamentului şi dacă va participa la alegerea şefului statului.

Sursa: Publika TV


Mirzoev: Misiunea FMI va evalua rezultatele, va actualiza estimările şi va discuta despre susţinerea creşterii economice durabile a Republicii Moldova

Mirzoev: Misiunea FMI va evalua rezultatele, va actualiza estimările şi va discuta despre susţinerea creşterii economice durabile a Republicii Moldova
Colaj: UNIMEDIA

"O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de domnul Nikolay Gueorguiev, va fi în vizită la Chişinău în perioada 2-16 februarie 2011. Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul înregistrat în realizarea programului cu FMI,  va actualiza estimările macroeconomice și va discuta cu autoritățile politicile macroeconomice și structurale în vederea susţinerii stabilităţii macroeconomice şi promovării creşterii economice durabile pe perioada următoare", se arată într-un comunicat plasat pe site-ul Reprezentanţei permanente FMI în RM.


"În timpul aflării sale în Moldova, misiunea va conduce discuţii cu autorităţile în contextul celei de-a doua evaluări a programului încheiat de Republica Moldova cu FMI, susținut prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă)", mai scrie în comunicat.

Amintim că Programul Moldovei cu FMI este pe trei ani şi a fost aprobat la 29 ianuarie 2010. El este susținut de un credit în valoare totală de 369,6 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), din care 120 milioane de DST (circa 180 milioane de dolari S.U.A.) au fost deja debursate. Următoarea tranşă de 50 milioane DST (circa 77 milioane dolari S.U.A.) din cadrul programului va fi transferată după finalizarea celei de-a doua evaluări a programului.

O jumătate din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare, care prevede rata dobânzii zero până la finele anului 2011, o perioadă de graţie de 5,5 ani și un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă, care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment, 1,27%), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie  de 4,5 ani.

Sursa: UNIMEDIA


10 must have pentru mirii din 2011

10 must have pentru mirii din 2011
mediafax.ro

Fiece pas care il organizam pentru nunta noastra, fiece detaliu si accesoriu il potrivim conform tendintelor noului an. Orice informatie in materie de trenduri este pretioasa, in special pentru mirese, care vizualizeaza atit de clar si colorat intregul eveniment. Specialistii spun ca 2011 este anul nuntilor sofisticate, pline de elemente vintage si accesorii deosebite.


1.
TREND : Sunt la moda buchetele foarte colorate, viu colorate si expresive.
DE CE? : Exact ca prezentarile de fashion, culorile vii reapar in 2011. Accesoriul floral in culorile aprinse va face un contrast neobisnuit cu intregul tau look de alba craiasa. Vorbim despre nuante vibrante ca rosu, galben si roz.

2.
TREND : Bijuteriile cu pietre albastre.
DE CE? :Specialistii spun ca inelul de logodna a lui Kate Middleton, logodnica printului William , nu are nici o legatura cu acest trend. Fie ca vei purta safire sau pietre swarovski, sau esti adepta bijuteriilor handmade, cerceii sau bratara albastra poate simboliza anume acel "BLUE" ce trebuie sa-l poarte mireasa pentru noroc.

3.
TREND : Mincare traditionala si sanatoasa.
DE CE ? : Suntem intr-o lupta continua cu mincarea nesanatoasa, in special pe la ceremonii. Oamenii din domeniu recomanda mincarea traditionala pentru a readuce treditia pe mesele invitatilor, totodata si mincarea sanatoasa. Cit mai multe fructe, salate ingenioase si legume la gratar.

4.
TREND : Bratarile masive.
DE CE ? : Anul acesta e nevoie de stralucire, in cazul in care nu ai o rochie foarte incarcata si bratara masiva corespunde stilului nuntii si personalitatii tale .

5.
TREND : Jobenul purtat de mire.
DE CE ? : Poate e de vina si stilul romantic care e la moda  acest an, poate datorita faptului ca jobenul era purtat  dintotdeauna doar de domni adevarati. Pentru o nunta romantica, regala si sofisticata recomandarile se indreapta spre joben, purtat de gentlemenii miri.

6.
TREND : Buzele miresei in culoarea anului- honeysuckle.
DE CE ? : Culoarea o mentionasem si ieri. E la moda sa ai buze naturale si apetisante tot timpul, de asta specilistii recomanda anume aceasta culoare a rujului.

7.
TREND : Penele.
DE CE ? : Penele sunt un must have a anului. Ele pot sa completeze perfect fiece detaliu al nuntii tale, de la torta , rochie sau  buchetul miresei. Sunt frumoase si dau un aer regal fiecarui element in care le folosesti.

8.
TREND : Butonii mirelui- personalitatea mirelui!
DE CE? : Butonii sunt cea mai perfecta cale de a iti lasa imaginatia la vedere, de a personaliza totalmente tinuta, plus la toate, anul acesta se poarta butonii personalizati, cum ar fu initialele mirelui, a miresei sau pus si simplu sa reflecte pasiunea lui.

9.
TREND : Invitatiile handmade.
DE CE? : Ele au fost tot timpul la moda, anul acesta insa capata o altfel de savoare. Sunt un must al anului, de aceea daca inca nu v-ati hotarit cum sau de unde sa le procurati, e bine sa alegeti modalitatea de a le confectiona acasa.

10.
TREND : Luna de miere - misiune importanta.
DE CE ? : Chiar daca ai avut nunta in anii trecuti insa nu ati avut parte de luna dulce a vietii, e timpul sa o organizati. Specialistii prognozeaza a fi anul marilor escapade de miere. In topul destinatiilor fiind locurile insorite, cu plaje fine si ape turcoaz.

Sursa: blogul thepinkbrideblog


În câteva săptămâni vor fi epuizate toate adresele web

În câteva săptămâni vor fi epuizate toate adresele web
adevarul.ro

Lumea va ajunge în situaţia în care toate adresele de internet vor fi epuizate, iar asta în doar câteva săptămâni, după cum susţine Vint Cerf, considerat părintele web-ului.


Cel care a pus bazele internetului prin conectarea calculatoarelor a declarat că este vina lui că cele 4,3 miliarde de adrese lansate pe piaţă în anul 1977 sunt pe cale să fie epuizate. "Am crezut că este doar un experiment şi m-am gândit că 4,3 miliarde de adrese sunt suficiente. Cine putea să ştie de cât spaţiu avem nevoie?", se întreabă Vint Cerf.

Pentru a înţelege cum funcţionează internetul trebuie să ştiţi că schimbul de informaţii dintre calculatoarele conectate la reţeaua de internet se realizează pe baza unor adrese unice, numite adrese Internet Protocol (IP).

Creşterea neprevăzută a solicitărilor de conectare la Internet nu poate duce decât la un singur rezultat: terminarea adreselor web. Cum cei 32 biţi alocaţi adreselor IPv4 s-au dovedit insuficienţi, spaţiul fiind limitat la 2 la puterea 32 posibile adrese unice, în prezent se lucrează la crearea IPv6 (Internet Protocol version 6), adică următoarea generaţie de protocol pentru internet. Astfel va fi posibilă mărirea spaţiului de adrese, de la 2 la puterea 32, la 2 la puterea 128, informează Discovery.

„IPv6 asigură în ciberspaţiu mai multe adrese decât toate grăunţele de nisip care există pe plajele din lume”, spunea comisarul european pentru Societatea Informaţională şi Media, Viviane Reding.

Sursa: Adevarul


Averi impresionante! Topul celor mai bogaţi oameni ai tuturor timpurilor!

Averi impresionante! Topul celor mai bogaţi oameni ai tuturor timpurilor!
slushpile.net

Clasamentul, realizat de Business Insider, cuprinde 20 dintre cele mai bogate personalitati ale tuturor timpurilor, de la antreprenori, la razboinici sau baroni. Lista nu include si monarhi, ale caror averi sunt considerate ca fiind bunuri publice.


1. John D. Rockefeller (1839 – 1937)
Avere estimata: 336 miliarde de dolari
A fondat Standard Oil in 1870, la varsta de 31 de ani si a construit majoritatea rafinariilor de petrol din SUA, ajungand in cele din urma sa controleze aproape 90% din afacerile cu petrol din America.
 
2. Andrew Carnegie (1835 – 1919)
Avere estimata: 309 miliarde de dolari
Carnegie a investit in afaceri cu otel intr-o perioada in care piata a explodat si in cele din urma a ajuns sa conduca imperiul producatorilor de otel din Statele Unite.
 
3. William Cuceritorul (1028 – 1087)
Avere estimata: 209 miliarde de dolari
A fost supranumit William Bastardul pana cand a condus cu succes batalia pentru cucerirea Angliei in 1066. Desi a devenit rege, averea estimata este dinainte de a urma pe tron, avand la baza proprietatile pe care le-a lasat fiilor lui, care au preluat conducerea regatului dupa el.
 
4. Cornelius Vanderbilt (1794 – 1877)
Avere estimata: 185 miliarde de dolari
In 1862 a inceput sa cumpere sine de cale ferata. Desi avea deja 70 de ani, Vanderbilt a facut grosul averii din aceasta afacere, in secolul al XIX-lea. Inainte de asta s-a ocupat de comertul cu vase.
 
5. Alan Rufus (1040 – 1089)
Avere estimata: 149 miliarde de dolari
Un luptator normand, care i s-a alaturat lui William Cuceritorul in razboiul pentru cucerirea Angliei in secolul al XI-lea, Alan „cel Rosu” avea 250.000 de acri de pamant din Yorkshire si pana la Londra. A detinut, de asemenea, Castelul Richmond din Yorkshire care, pentru acea vreme, era unul dintre cele mai impunatoare.
 
6. Bill Gates (1955)
Avere estimata: 136 miliarde de dolari
A fondat compania Microsoft, in 1975, alaturi de Paul Allen. A detinut actiuni la Microsoft in perioada de maxima dezvoltare a epocii computerelor. A fost, la un moment dat, cel mai bogat om al planetei.
 
7. William de Warenne (? - 1088)
Avere estimata: 134 miliarde de dolari
Originar din Normandia, William I de Warenne a participat la batalia de la Hastings si a fost recompensat cu proprietati in Sussex, Northfolk si Yorkshire. A devenit primul conte de Surrey.
 
8. John Jacob Astor (1763 – 1848)
Avere estimata: 121 miliarde de dolari
Un prosper comerciant de blanuri, aproape ca a instituit un monopol in SUA, la inceputul anilor 1800. A incercat mai multe afaceri si a investit in real estate, in special in New York.
 
9. Richard Fitzalan, al 10-lea conte de Arundel (1306 – 1376)
Avere estimata: 108 miliarde de dolari
Contele de Arundel a fost un lider militar, care a luptat pentru independenta Scotiei si in razboiul de 100 de ani. Averea s-a impartit intre fiii sai, care, la randul lor, au devenit conti de Arundel.
 
10. Stephen Girard (1750 – 1831)
Avere estimata: 105 miliarde de dolari
A inceput afacerile cu comertul, iar mai tarziu a devenit bancher. A infiintat o institutie financiara care-i poata numele.
 
11. John din Gent, duce de Lancaster (1340 – 1399)
Avere estimata: 101 miliarde de dolari
A fost membru al escortei regelui Richard al II-lea. Prieten si cumnat cu scriitorul Geoffrey Chaucer, care a compus un poem despre el si una dintre cele patru sotii ale sale.
 
12. A.T. Stewart (1803 – 1876)
Avere estimata: 88,9 miliarde de dolari
Antreprenor american, a infiintat primul magazin universal in Manhattan si si-a dezvoltat afacerile in retail.
 
13. Frederick Weyerhaeuser (1834 - 1914)
Avere estimata: 79,4 miliarde de dolari
A fondat compania care ii poarta numele, una dintre cele mai mari companii de cherestea din Statele Unite, dupa ce a venit din Germania, in secolul al XIX-lea.
 
14. Henry, duce de Lancaster (1310 – 1361)
Avere estimata: 77,5 miliarde de dolari
Diplomat englez, nobil, soldat si membru fondator al Ordinului Jartierei. A jucat un rol crucial in pastrarea pacii dintre Franta si Anglia si a fost patronul Colegiului Corpus Christi, de la Cambridge.
 
15. Carlos Slim (1940)
Avere estimata: 74,5 miliarde de dolari
A facut avere din multe afaceri, dar cele mai profitabile investitii le-a facut in telecom, in special la compania America Movil, una dintre cele mai mari corporatii din America Latina.
 
16. Jay Gould (1836 – 1892)
Avere estimata: 71,2 miliarde de dolari
Baron al cailor ferate si speculator pe aur, Jay Gould a fost artizanul expansiunii transporturilor in America secolului al XIX-lea. Impreuna cu bankerul lui, James Fisk, a dominat piata aurului la vremea respectiva.
 
17. Stephen Van Rensselaer (1764 - 1839)
Avere estimata: 68,5 miliarde de dolari
Sef al serviciilor secrete din America, Rensselaer a mostenit o avere impresionanta la vremea respectiva. Cu o parte din avere a fondat Institutul Politehnic Rensselaer.

18. Marshall Field (1834 –1906)
Avere estimata: 66,1 miliarde de dolari
A dezvoltat lantul de magazine Marshall Field and Co. in Chicago, in timpul Razboiului Civil.
 
19. Sam Walton (1918 – 1992)
Avere estimata: 64,5 miliarde de dolari
A fondat lantul de magazine Walmart in 1962 si este cunoscut pentru viata simpla pe care a trait-o. Pe masura ce Walmart se dezvolta, cei patru copii ai lui Walton au fiecare cate o avere de 20 de miliarde de dolari.
 
20. Warren Buffett (1930)
Avere estimata: 63,9 miliarde de dolari
A facut avere din investitii. Conduce mega-compania Berkshire Hathaway din 1970. Recent a declarat ca isi doneaza 99% din avere.

Sursa: incont.ro


Cum să dezgheţi maşina eficient

Cum să dezgheţi maşina eficient
romanialibera.ro

Nu mai este o surpriza pentru niciun sofer sa gaseasca in sezonul de iarna masina ingropata in zapada si inghetata bocna. Fiecare se descurca cum poate, cu lopeti, maturi, raclete si solutii de dezghetat, pentru a curata si utiliza masina in conditii optime. Dar nu toata lumea recurge la masurile potrivite pentru dezghetarea masinii si de multe ori, din graba, se produc pagube - se rup chederele, se zgarie sau sare vopseaua, se sparg geamurile.


Principalele probleme cu care ne confruntam atunci cand gasim masina inghetata sunt: dop de gheata in incuietori, usi blocate de gheata sau strat gros de gheata pe geamuri.
 
Primul pas care trebuie facut in acesta situatie este dezghetarea uneia dintre portiere pentru a putea intra in masina si a o porni.
 
Nu fortati usile pentru ca se pot rupe chederele. Solutia ar fi sa folositi un spray special pentru dezgetare, iar daca nu aveti unul puteti folosi lichid de parbriz special pentru iarna sau spirt. Turnati lichidul si asteptati sa-si faca efectul. Atentie! Nu folositi apa calda! Riscati sa se sparga geamurile sau sa sara vopseaua.
 
Odata intrat in masina, porniti motorul si dati drumul la incalzire. Atentie! Daca aveti senzor de ploaie, dezactivati-l, altfel veti avea surpriza neplacuta sa porneasca stergatoarele daca parbrizul este inghetat. Porniti stergatoarele doar in momentul in care parbrizul este complet dezghetat si curatat. Dar NU folositi stergatoarele daca acestea sunt inghetate, se vor deteriora foarte usor. Pentru a evita inghetarea lor este indicat sa le lasati ridicate sau sa le scoateti peste noapte.
 
Pentru dezghetarea parbrizului, folositi aceeasi metoda - cu spary-ul sau lichidul de parbriz. Cand gheata incepe sa se inmoaie folositi racleta pentru a o indeparta. Folositi racleta doar pentru geamuri,  nu si pentru caroserie. Riscati sa zgariati vopseaua.
 
Anumite recomandari sugereaza ca puteti folosi sare grunjoasa pentru dezghetarea geamurilor. Dar ar putea aparea probleme in momentul in care se prelinge pe caroserie. Poate afecta vopseaua.

Sursa: incont.ro


Un bărbat s-a filmat în timp ce trenul trecea peste el

Un bărbat s-a filmat în timp ce trenul trecea peste el
captură video

Imagini şocante publicate pe Youtube de către un bărbat care s-a filmat în timp ce un tren trecea peste el. Bărbatul a plasat  camera şi apoi s-a aşezat între linii şi a aşteptat trenul. După ce trenul a trecut, bărbatul a verificat dacă este rănit, s-a ridicat şi-a luat camera şi apoi a luat-o la fugă.


Potrivit Daily Mail, reprezentaţii căilor ferate britanice nu ştiu dacă înregistrarea a fost făcută în Anglia şi au considerat actul de vitejie al bărbatului ca fiind o mare prostie.

"Nu îndrăznesc să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă, în turbulenţa creată, haina bărbatului ar fi fost agăţată de tren", a spus purtătorul de cuvânt al căilor ferate.

Nici cei care au văzut filmul pe Youtube nu au fost impresionaţi de "gestul de vitejie". "Cât de plictisit, tâmpit şi suicidar trebuie să fii, ca să încerci aşa ceva?", a scris un comentator, în timp ce alţii au prezis că bărbatul nu o să mai trăiască mult dacă va continua "hobby-ul" său de înfruntare a morţii.



(Video) Prima apariţie TV a frumoasei Catherine Zeta-Jones

(Video) Prima apariţie TV a frumoasei Catherine Zeta-Jones
cinema8.ro

A fost descoperită prima apariţie TV a frumoasei actriţe Catherine Zeta-Jones. Este vorba despre o reclamă realizată pentru o companie feroviară, cu aproape un deceniu înainte ca Zeta-Jones să devină cunoscută la nivel mondial.


Spotul TV a fost filmat în anul 1991, când Catherine Zeta-Jones avea doar 21 de ani. Tânăra nu era cunoscută în afara Regatului Unit la acea vreme, jucând mai mult în piese de teatru.

Reclama a fost realizată pentru Deutsche Bahn Werbung, compania naţională feroviară din Germania. Aceasta o înfăţiează pe Zeta-Jones în ipostaza unei tinere soţii nefericite în preajma familiei sale, înainte de a fi purtată spre o viaţă plină de aventuri de către iubitul său.

Catherine Zeta-Jones a cunoscut celebritatea la nivel internaţional odată cu rolul jucat în "Masca lui Zorro", dar consacrarea ca actriţă a avut loc odată cu filmul "Traffic" şi câştigarea Globului de Aur pentru rol secundar.



Top 10 Cei mai sexy sportivi de la National Football League

Top 10 Cei mai sexy sportivi de la National Football League
blog.dhgate.com

Fotbalul american profesionist, aflat acum in plin sezon, aduce in prim plan sportivi puternici, talentati, ingeniosi, dar si carismatici si debordand de sex appeal. Iata-i pe cei mai doriti sportivi din liga profesionista de fotbal american!


Hunter Hillenmeyer
S-a nascut la Nashville, Tennessee, are 30 de ani, are numarul 92 in echipa Chicago Bears, unde este aparator. In plus, are o rubric pe site-ul TheStreet.com.



Eli Manning
Este quarterback la New York Giants si a implinit recent 30 de ani.



Joe Flacco
A debutat in 2008 la Baltimore Ravens, este quarterback si a implinit recent 26 de ani.



Larry Fitzgerald
Este originar din Minnesota, are 27 de ani si este primitor la Arizona Cardinals.



Mark Sanchez
Nascut in California, cu ascendenta mexicana, la cei 24 de ani ai lui este deja quarterback la New York Jets.



Miles Austin
Joaca de patru ani la Dallas Cowboys, are 26 de ani, iar anul trecut a avut o scurta relatie cu Kim Kardashian.



Peyton Manning
S-a nascut la New Orleans, are 34 de ani si este quarterback la Indianapolis Colts, echipa in care joaca din 1998. Este considerat unul dintre cei mai buni din toate timpurile.



Tom Brady
Cunoscut nu doar pentru ca este quarterback la New England Patriots, unde joaca de 10 ani, ci si pentru ca este sotul top modelului international Gisele Bundchen.



Tony Romo
S-a nascut la San Diego, California, are 30 de ani si joaca din 2003 la Dallas Cowboys, unde este quarterback. A avut o relatie cu Jessica Simpson, care a luat sfarsit in 2009, iar acum este cu Miss Misouri 2008 - Candice Crawford.



Wes Welker
Are 29 de ani, joaca la New England Patriots si detine doua recorduri in receptionarea a doua mingi foarte inalte in acelasi sezon.



Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la protv.ro