Preşedintele Federaţiei de tenis din Moldova a ajuns ilegal în postul pe care îl deţine, susţine Serghei Zaicenco

sâmbătă, 4 septembrie 2010

Preşedintele Federaţiei de tenis din Moldova a ajuns ilegal în postul pe care îl deţine, susţine Serghei Zaicenco
Foto: captura Publika TV

Preşedintele Federaţiei de tenis din Moldova a ajuns ilegal în postul pe care îl deţine. Cel puţin aşa susţine fostul secretar general al forului din Moldova, Serghei Zaicenco. "Aceşti oameni ocupă ilegal acest post şi folosesc resursele administrative în folosul lor." - spune Zaicenco. "Fosta federaţie ne-a lăsat doar datorii şi probleme" - îi răspunde noul preşedinte Ion Ţurcan, prezentat oficial astăzi într-o conferinţă de presă.


Omul de afaceri Igor Ţurcan a fost prezentat oficial în funcţia de preşedinte al Federaţiei de Tenis din Moldova. Ales în funcţie în urma Congresului federaţiei din primăvara acestui an, Ţurcan împreună cu staff-ul său au creat practic o nouă federaţie. Vechii angajaţi au fost demişi.

Serghei Zaicenco, care a condus anterior federaţia, nu este deacord cu schimbările, şi aduce acuzaţii grave noii conduceri!

Noua federaţie condusă de Ţurcan a început deja lucrul, fără a ţine cont de acuzaţiile lui Zaicenco.

În noul sezon, Campionatul Moldovei la tenis se va desfăşura sub egida federaţiei conduse de Igor Ţurcan. Deşi nu se implică, fostul conducător al forului, Serghei Zaicenco condamnă acest fapt şi a promis pentru Publika TV că în următoarele zile va prezenta dovezi despre ilegalitatea activităţilor noii federaţii.



sursa: Unimedia

Filat s-a întâlnit cu ambasadorul SUA: Mulţumit pentru ajutorul acordat de SUA în vederea lichidării consecinţelor inundaţiilor

Filat s-a întâlnit cu ambasadorul SUA: Mulţumit pentru ajutorul acordat de SUA în vederea lichidării consecinţelor inundaţiilor
Foto: gov.md

Premierul Vlad Filat a avut ieri, 3 septembrie, o întrevedere cu Asif J. Chaudhry, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.


În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte ce ţin de relaţiile moldo-americane şi perspectiva intensificării cooperării bilaterale dintre cele două state.
 
Prim-ministrul a apreciat caracterul ascendent al colaborării dintre ţările noastre, menţionînd în context că, începînd cu  1 septembrie, a intrat în vigoare Programul „Compact”.

Filat a mulţumit pentru ajutorul acordat de SUA în vederea lichidării consecinţelor inundaţiilor, precizând că acesta este de un real folos.
 
Ambasadorul a reiterat disponibilitatea ţării sale de a susţine şi în continuare Republica Moldova pe calea reformelor democratice.

sursa: Unimedia

Compania "Şerif" de la Tiraspol deţine ramurile-cheie în afacerile din Transnistria

Compania
Foto: captura Publika TV

Administraţia de la Tiraspol n-are idee de politica antimonopol. Transnistria îşi are propriul monopolist - celebra "Şerif". Compania deţine ramurile-cheie în afaceri.


Dispune de o reţea de staţii PECO, supermarketuri, pieţe, ba chiar deţine monopolul asupra comercializării articolelor de tutun. Cauza acestei stări de lucruri o vom dezvălui în reportajul special la Publika TV. Filmările s-au făcut cu o cameră ascunsă.

Depozitele de legume, de la care se aprovizionează supermarketurile "Şerif" şi alte magazine mai mici, aparţin aceleaşi companii. "Şerif" şi-a achiziţionat o piaţă chiar în centrul Tiraspolului, iar aproximativ 90 la sută din staţiile PECO din Transnistria se află în posesia companiei.

Cel mai bun stadion din Moldova este "Şerif". Proiectul de construcţie a complexului sportiv, dotat cu hotel şi echipament, este estimat la 12 milioane de dolari. Chiar şi echipa de fotbal, care a obţinut de zece ori titlul de campioană a Moldovei şi al cărei sponsor este "Şerif", poartă acelaşi nume.



sursa: Unimedia

Comunistul Muntean: Îmi place mesajul PL pentru Referendum: "Inteligent" îl exclude pe Ghimpu, "incoruptibil" îl exclude pe "Filat", iar "demn" și "curajos" îl exclude pe Lupu

Comunistul Muntean: Îmi place mesajul PL pentru Referendum:
Foto: captura Publika TV

"Apreciez și îmi place mesajul Partidului Liberal pentru organizarea Referendumului. "Inteligent" îl exclude pe Ghimpu, "incoruptibil" îl exclude pe "Filat", iar "demn" și "curajos" îl exclude pe Lupu." Declarația îi aparține lui Iurie Muntean, secretar general al PCRM, lansată ieri, 3 septembrie, la Publika TV.

"Rămâne o singură candidatură la funcția de președinte al țării - Zinaida Greceanîi", a replicat pe un ton umoristic Alexandru Tănase, prim-vicepreședinte PLDM.

Mâine, 5 septembrie, va avea loc Referendumul de modificare a Constituției pentru alegerea șefului statului de către popor. Cetățenii sunt invitați să voteze "pro" sau "contra" la secțiile de votare între orele 07:00 - 21:00.


Amintim că, până în acest moment, la funcția de președinte al țării și-au anunțat intenția de a participa Marian Lupu, președinte PDM, Vlad Filat, președinte PLDM și Valeriu Pasat, președinte PUM.

PL, AMN și PCRM nu și-au anunțat candidaturile.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a precizat că ar putea susține o candidatură unică la prezidențiale în cazul în care alegerile parlamentare și prezidențiale ar fi organizate în zile diferite. Dacă vor fi organizate într-o singură zi, atunci PL ar urma să aibă propria candidatură.

Serafim Urechean, președinte AMN, este de părere că AIE ar urma să aibă o candidatură unică.

PCRM nu are propria candidatură. În culisele partidului se discută despre posibilitatea desemnării lui Andrei Neguță, ambasadorul RM în Federația Rusă sau Zinaida Greceanîi, ex-premier.

sursa: Unimedia

Alexandru Tănase i-a recomandat lui Iurie Muntean "să nu se tragă de şireturi cu Igor Boţan"

Alexandru Tănase i-a recomandat lui Iurie Muntean
Foto: captura Publika TV

Deşi ambii susţin că au citit recomandările Comisiei de la Veneţia, Igor Boţan şi Iurie Muntean împărtăşesc păreri diferite despre prevederile cu privire la pragul de validare în alegeri, propus în documentul oficialilor europeni, transmite Publika.md.


Secretarului general al PCRM, Iurie Muntean, îi displace modificarea în Codul Electoral, potrivit căreia a fost redus pragul de participare la referendumul constituţional, de la 3/5 la 1/3 din numărul alegătorilor.



Analistul politic Igor Boţan propune ca exemplu Elveţia, ţara referendumurilor, unde rata de participare a cetăţenilor la plebiscit scade continuu. Muntean îi ripostează că în Elveţia, la fiecare două săptămânii se desfăşoară câte un referendum.

Pe de altă parte, Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte PLDM i-a recomandat secretarului general al PCRM "ca în materie de reglementare şi desfăşurare a referendumurilor să nu se tragă de şireturi cu domnul Boţan".

sursa: Unimedia

Süddeutsche Zeitung: A treia parte din băieţii şi fetele din R. Moldova cresc fără părinţi

vineri, 3 septembrie 2010

Süddeutsche Zeitung: A treia parte din băieţii şi fetele din R. Moldova cresc fără părinţi
Foto: www.romania-actualitati.ro

Ziarul Süddeutsche Zeitung atrage atenţia asupra situaţiei copiilor din Moldova ai căror părinţi au fost nevoiți să-i părăsească şi să plece la muncă peste hotare. A treia parte din băieţi şi fete din Moldova cresc fără părinţi, scrie publicația.


Cu toate acestea, situaţia financiară a "orfanilor sociali" este mai bună decât a colegilor lor. Ei se îmbracă mai bine, au computere și telefoane mobile. Copii rod urechile părinţilor, îndemnându-i să plece la muncă în străinătate. Totuși copii nu cunosc cât de greu este să câștigi acești bani.

Şi într-adevăr, viața părinţilor care muncesc peste hotare nu este uşoară. Aproximativ jumătate din emigranți moldoveni sunt angajaţi în calitate de muncitori sezonieri în Rusia, Ucraina și alte republici din fosta Uniune Sovietică. Şi ei sunt tratați acolo ca oameni de clasa a doua.

Cealaltă jumătate muncește în Occident - în Italia, Spania şi Portugalia. Doar o parte mică de moldoveni este angajată legal. Alții muncesc în frică și nu pot veni acasă de ani de zile. Deoarece vor trebui, din nou, să plătească transportatorilor 4 – 5 mii de euro, să dea mită funcţionarilor pentru vize false.

Problema moldovenilor, dar şi copiilor lor are o singură soluție: politicienii moldoveni ar trebui să creeze condiţiile pentru redresarea economică a țării şi lupta împotriva corupţiei şi a birocraţiei, să îmbunătăţească sistemul de învăţământ, pentru a atrage investitori din Europa Occidentală. Ca urmare, vor apărea noi locuri de muncă, şi oamenii nu vor mai trebui să plece de acasă în căutare de lucru.

sursa: Süddeutsche Zeitung / dw-world.de

sursa: Unimedia

Un biciclist bosniac a fost spulberat de o şoferiţă drogată. VEZI VIDEO

Un biciclist bosniac a fost spulberat de o şoferiţă drogată. VEZI VIDEO
Foto: RTV

Un accident terifiant a îngrozit opinia publică din Bosnia. Camerele de supraveghere a traficului au surprins cum un biciclist este aruncat zeci de metri prin aer!


Biciclistul a trecut, regulmentar, printr-o intersecţie, dar a fost lovit în plin de o maşină, care venea cu mare viteză pe contrasens. Potrivit poliţiştilor bosniaci, la volan era o tânără, care ar fi fost sub influenţa drogurilor.

Impactul a fost aşa de puternic că biciclistul a fost proiectat zeci de metri prin aer, după care s-a strivit de carosabil.



sursa: Unimedia

Peleşul, pe locul 6 în topul celor mai frumoase castele din lume

Peleşul, pe locul 6 în topul celor mai frumoase castele din lume
Foto: Flickr - Chodaboy

Castelul Peleş este unul dintre cele mai spectaculoase din lume. Este concluzia unui top realizat de site-ul opentravel.com, în care castelul din Sinaia figurează pe poziţia a şasea. Pe primul loc a fost clasat Castelul Hohenzollern din Germania.


"Poziţionat în peisajul idilic al Munţilor Carpaţi din România, Castelul Peleş este o construcţie de poveste", spun convinşi cei care au realizat clasamentul. La construcţia castelului, începută în 1873, au lucrat muncitori de toate neamurile: români, italieni, albanezi, greci, germani, maghiari, turci, polonezi, cehi şi francezi.

Primul loc în topul realizat de site-ul de turism este ocupat de castelul Hohenzollern din Germania, care a fost reşedinţa faimoasei dinastii omonime. A fost construit în secolul al 11-lea, distrus complet în 1423 şi reconstruit patru decenii mai târziu. Este un castel spectaculos nu doar prin construcţie, ci şi prin peisajul pe care-l oferă de la peste 850 de metri altitudine.

Pe locul doi în clasament este castelul Howard, din Marea Britanie. Arată ca un castel, dar, de fapt, este o reşedinţă privată veche de trei secole înconjurată de grădini uriaşe.

Urmează în top, pe poziţia a treia, castelul Alcazar din Spania. Construcţia a început ca un fort al arabilor, în secolul al 12-lea. În Evul Mediu, a fost una dintre principalele fortăreţe ale ţării, care l-a inspirat pe Walt Disney atunci când a creat castelele sale de poveste.

sursa: Unimedia

Stare de urgenţă în Noua Zeelandă, în urma cutremurului. VEZI VIDEO

Stare de urgenţă în Noua Zeelandă, în urma cutremurului. VEZI VIDEO
Foto: RTV

În Noua Zeelandă a fost decretată stare de urgenţă, după ce un seism puternic cu magnitudinea de 7,2 a lovit vineri seara al doilea oraş ca mărime al ţării, Christchurch.


Penele de curent au lăsat în beznă Christchurch, un oraş cu 350.000 de locuitori, iar mai multe drumuri şi imobile au fost distruse. Starea de urgenţă va permite autorităţilor să organizeze un răspuns coordonat, pentru a veni în sprijinul sinistraţilor.

Câteva zeci de persoane au primit ajutor medical pentru fracturi şi contuzii, dar nu au fost raportate decese. Potrivit seismologilor, cutremurul a fost resimţit circa 40 de secunde şi a fost urmat de mai multe replici, dintre care cea mai puternică a avut o magnitudine de 5,3.



sursa: Unimedia

Anonimatul in blogging

Anonimatul in blogging
Foto: soacramica.eu

In secolul trecut cetatenii europeni luptau pentru dreptul la viata privata, azi, generatia numerica influentata de viziunea americana, revendica dreptul de a spune si a arata lumii intregi tot ce le trece prin minte. Socul dintre libertatea exprimarii si prezervarea anonimatului este inevitabil. (lexpress.fr)


In vara asta a avut loc un scandal care nu a depasit frontiera Greciei, desi era implicat un personaj de renume mondial. Politia locala de pe o insula greaca a inceput perchezitia vaselor maritime din port.  Ajungand la bordul unui yacht, nici mai mult nici mai putin luxos ca altele, a cerut capitanului lista de pasageri. Asta a refuzat. O data, de doua ori, pana s-a ajuns la galagie si amenintari. Dupa 5 minute de confruntari a iesit la bord… Monica Bellucci. Ciufulita, botita, cu ochii scaparand de fulgeri, a facut o isterie de mai mare dragul, la care politia s-a retras socata, dar cuminte de pe vas. Monica se afla cu cele doua fiici pe vas. A platit  bani grei ca sa ramana linistita in anonimat. Pentru cei care inca nu stiu, Monica Belucci probabil ca e unica mama celebra care nu a aratat lumii fata celor doua fiici (poza atasata la post e unica disponibila pe net). Asta e dreptul ei. Asa precum altele au dreptul sa vanda poza piciului proaspat scos din burta pentru milioane de dolari. Fie pentru binefaceri rasunatoare, fie pentru o celebritate precoce. Sau, ambele in acelasi paner.

Anonimatul ca optiune

Nu sunt neghiobi cei de la wordpress, blogspot, yahoo cand au oferit internautului optiunea de anonimat. Chestiune fina de psihologie care, studiata bine si oferita gratios, seduce milioane de capete si atrage venit fabulos. Orice om sanatos la minte, se plimba frumos prin lumea asta (reala si virtuala) cu doua carti de vizita la bord. Una intima –  cea pe care o vede in baie dimineata, ciufulita, botita, patata si in proasta dispozitie uneori, alta sociala – iesita proaspat din casa, parfumata, curatita si la cravata. Daca incurci cumva aceste doua carti, la lucru botit, acasa la cravata, devii in ochii lumii un idiot neadaptat. Punct.

Internetul iti ofera o iluzie care te cucereste prin libertatea de a te simti comod in proprii papuci 24 din 24 ore. Gratuit. Unicul risc de care nimeni nu aminteste in contract e ca putini stiu sa se foloseasca de aceasta libertate. Daca pornesti la drum cu gandul sa faci din blog doar un instrument de discreditare tintit asupra unei persoane reale sau a unui fenomen, mari sunt riscurile ca dupa un timp scurt blogul sa dispara in valurile agitate ale netului. Tentatia e mare, dar critica constanta plictiseste. Inca nimeni nu a devenit popular DOAR criticand si destrugand prin cuvinte. Dar daca a reusit sa devenina – Jos manusile pentru o strangere de mana! Probabil ca succesul e legat de un stil absolut fenomenal de a expune lucrurile. Ati stiut ca lucrurile negative sunt mai carismatice decat cele nobile? Stilul e totul, cuvintele nimic.

Anonimatul ca parte din caracter

Prin ce m-a sedus anonimatul? Stiati ca unul din dezavantajele anonimatului e ca, daca tintesti popularitatea, trebuie sa-ti rasufleci manecele si sa lucrezi mult? Pentru ca pornesti la drum absolut gol. Fara viza, valiza, CV si recomandari. Hai incearca sa devii cineva cand nimeni nu te stie? Intr-un domeniu absolut strain si nou. Iata ce m-a intrigat pe mine. O provocare noua si grea din start.

Cand esti persoana publica si deschizi un blog semnat cu propriul nume, a doua zi poti avea deja pana la sute de vizite. Cand esti un nimeni anonim, nu-ti ramane decat sa te multumesti cu 5 vizite pe zi. Daca vrei mai mult, pune mintea si degetele in miscare, baby.

Stiti, cand esti un nebun (asa spune lumea de obicei cand nu vede un potential in tine sau vreo perspectiva) si mergi inainte fara ca sa intorci capul, poti atinge culmi nebanuite. Pentru asta nu e nevoie nici macar de o strategie. Asta se numeste pasiune. Energia pentru ea vine de la oamenii care te citesc, de la care culegi feedback-uri cu grade diferite de critica sau admiratie. E o placere groaznica (pana la perversitate) sa urci niste scari, fara a fi impins din urma de cineva fata de care trebuie sa fii o viata recunoscator. Sau obligat. Libertate deliranta!

Eu una nici in viata reala nu prea ma expun in fata apropiatilor. Ei stiu despre viata mea privata exact cat le permit eu sa stie. Nu vad de ce as face-o pe net. Uneori apar tentatii. Strasnice, navalnice. Orice om vrea sa culeaga ovatii si flori (mai putin oua bortelite), daca le merita, privind spectatorii sai in fata. Asta face parte din constructia unei personalitati cu emotii sanatoase. Eu insa imi dau prea bine seama CE pierd catarandu-mi ego-ul pe piedestal. Pe internet nu poti fi niciodata suficient de prudent.

Nu ma vad in drept sa recomand anonimatul de la vest la est. E doar o optiune care decurge din scopurile autorului si, deseori, din caracterul acestuia. Eu ma simt comod in el, asa cum ma simt comod in grupa mea sangvina si culoarea ochilor. E tot atat de firesc, vreau sa zic.

Altul, pana cand nu-si vede poza catarata pe toate gardurile, nu adoarme implinit. E dreptul sau.

Intr-un caz sau altul doar extremele ar trebui evitate.

Anonimatul si socul inevitabil

Nu poti sa circuli voios si activ pe net fara ca sa lasi urme. Nu exista anonimat absolut. Nimeni nu poate sa ti-l garanteze. Intr-o zi totul se termina. Sau se transforma? Depinde de autorul blogului.

sursa: Unimedia

Enquirer: John Travolta e homosexual

Enquirer:  John Travolta e homosexual
Foto: tvnz.co.nz

"L-am cunoscut pe John în 1998, după ce s-a căsătorit cu Kelly. Cred că mariajul este doar de ochii lumii pentru că lui John îi plac bărbaţii şi face sex fără să ştie Kelly", spune autorul cărţii pentru Enquirer.


Zvonuri despre viaţa sexuală a actorului John Travolta au scos la iveală faptul că actorul ar fi întreţinut relaţii homosexuale făcând parte dintr-o sectă gay, potrivit hotmommagossip.com.

Bănuiala că actorul ar fi gay a fost publicată în National Enquirer. Travolta îşi înşeală soţia de 19 ani încoace. Kelly este însărcinată cu al treilea copil. Travolta şi Preston l-au pierdut anul trecut pe Jett, fiul lor cel mare. Cei doi mai au o fiică, Ella Bleu.

Despre multe celebrităţi au fost zvonuri că ar fi homosexuali şi nu vor să recunoască. Cel mai recent caz este cel al lui John Travolta, care se presupune că ar avea o viaţă sexuală duplicitară.

În cartea "You'll Never Spa in This Town Again", autorul Robert Randolph scoate la lumină viaţa secretă a vedetelor de la Hollywood.

În 2006, John a fost surprins sărutând un bărbat, angajat să aibă grijă de copii, înainte de a urca într-un avion. În 2007 actorul l-a sărutat pe Kirk Douglas, care a părut complet şocat. Apoi în 2008  Michael Pattinson, membru al unei biserici,  a declarat că John ar avea o relaţie cu starul porno Paul Barresi. Nu s-a confirmat niciodată.

Robert susţine că John ar fi fost interesat de el.

"S-a dat la mine de câteva ori. De fiecare dată l-am refuzat, iar John nu s-a oprit din a o înşela pe Kelly ori de câte ori a avut ocazia".

Deocamdată Travolta nu a făcut nicio declaraţie cu privire la această carte.

Robert a trecut de un detector de minciuni cu povestea lui.

sursa: Unimedia

Vanity Fair: Fondatorul Facebook este cea mai influentă persoană din lume

Vanity Fair: Fondatorul Facebook este cea mai influentă persoană din lume
Foto: RTV

Noua generaţie de magnaţi ai Internetului influenţează lumea. Cel puţin asta reiese dintr-un top al celor mai influente persoane realizat de publicaţia Vanity Fair.


Pe primul loc în clasament se află fondatorul platformei de socializare  Facebook, Mark Zuckerberg, urmat de "părintele" Apple, Steve Jobs.

Pe locul al treilea s-au clasat fondatorii Google: Sergey Brin, Larry Page şi Eric Schmidt, pe locul al cincilea - fondatorul Amazon, Jeff Bezos, iar pe locul al nouălea - fondatorii Twitter, Evan Williams şi Biz Stone.

Practic, primele zece locuri din topul Vanity Fair sunt dominate de magnaţii internetului. Nici actorii şi cântăreţii nu stau prost la capitolul persoane influente. Johnny Depp e pe locul 20 în top, Lady Gaga pe 23, iar Tom Hanks, pe 25. Celebra realizatoare de televiziune, Oprah Winfrey a prins doar locul 34, urmată de Bono de la U2.

sursa: Unimedia

(Video) Moldova a învins Finlanda, scor 2-0

(Video) Moldova a învins Finlanda, scor 2-0
Comentariu: Anatolie Doroș (centru)
Foto:www.uefa.com

Victorie istorică pentru Moldova! Naţionala lui Balint a învins pe teren propriu Finlanda cu 2-0, în meciul de debut din preliminariile EURO 2012.

Alexandru Suvorov a marcat primul gol al tricolorilor în minutul 69 după ce a executat impecabil o lovitură liberă de la 20 de metri. Peste cinci minute, Anatolie Doroş a adus tribunele în delir, după ce a marcat cel de-al doilea gol în poarta finlandezilor, cu un şut puternic de la mare distanţă.

Aceasta este prima victorie din istorie a naţionalei Moldovei în meciurile cu Finlanda.

În celelalte partide ale grupei E, Olanda a câștigat la un scor categoric de 5-0 pe San Marino, iar Suedia - Ungaria s-a finisat 2-0. Moldova se află pe locul 2 în grupă, la egalitate cu Suedia. Pe locul întâi se află vicecampioana mondială Olanda.


Moldova v-a juca următoarea partidă pe 7 septembrie în Budapesta, împotriva selecționatei Ungariei.



Circa 70% din polițiști vor fi implicați în menţinerea ordinii publice în perioada desfăşurării referendumului constituţional

Circa 70% din polițiști vor fi implicați în menţinerea ordinii publice în perioada desfăşurării referendumului constituţional
Foto: www.amn.md

În perioada desfăşurării referendumului constituţional din 5 septembrie 2010, circa 70% din efectivele Comisariatelor de Poliţie din cadrul Departamentului de poliţie vor fi implicate în menţinerea ordinii publice şi asigurarea bunei desfăşurări a plebiscitului.


“Principala sarcină a Ministerului Afacerilor Interne în această zi va fi prevenirea, contracararea şi constatarea contravenţiilor şi infracţiunilor în activitatea electorală; acordarea asistenţei preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare la asigurarea ordinii publice în localul de votare şi pe teritoriul din preajmă,” a declarat Chiril Moțpan pentru presa ucraineană.
 
Potrivit acestuia, MAI "va asista organele electorale şi administraţiei publice locale în vederea păstrării bunurilor materiale la consiliile şi birourile electorale, escortarea transportării buletinelor de vot şi asigurarea integrităţii acestora şi a altei documentaţii electorale."
 
"Efectivul implicat se va afla în ţinută poliţienească şi fără arme din dotare. Din momentul închiderii birourilor de votare, paza se va efectua de angajaţii de poliţie înarmaţi cu arme din dotare, plasaţi în exteriorul secţiilor, care nu vor admite aflarea şi intrarea persoanelor străine în incintă”, a mai spus Moțpan.
 
În ziua de 5 septembrie, în cadrul MAI va funcţiona linia fierbinte de telefon.
 
sursa: UNIMEDIA cu referință la Kyivpost

sursa: Unimedia

Ministerul Apărării nu poate găsi cumpărători pentru cele şase avioane MiG-29

Ministerul Apărării nu poate găsi cumpărători pentru cele şase avioane MiG-29
Foto: www.zvezda.org.ru

Ministrul apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuță susţine că Moldova nu poate găsi cumpărători pentru cele şase avioane MiG-29 care au rămas în dotarea Armatei Naţionale.


La conferinţa de presă care a avut loc vineri, cu ocazia aniversării a 19-a de la crearea Armatei Naţionale, Ministrul Apărării a declarat că anunţul de vânzare al aeronavelor a fost afișat pe site-ul Aeroportului Internaţional Mărculești, unde se află în prezent avioanele, precum și pe site-urile Ministerului Apărării și Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice.

Cu toate că prețul avioanelor nu este stabilit, Vitalie Marinuță a declarat că "de îndată ce vor apărea cel puţin doi cumpărători, vor fi declarate preţul şi data licitaţiei”.

"Sperăm să vindem avioanele cu cel puţin 1 milion de dolari fiecare, deoarece ele valorează acești bani. Cu banii obținuți vom putea procura elicoptere şi alte echipamente necesare pentru armată", a spus ministrul.

V.  Marinuță nu vede necesitatea de a păstra avioane în dotarea Armatei Naţionale, deoarece reparația lor ar costa circa 30 milioane de dolari.

"Cel mai bine ar fi dacă avioanele ar fi vândute acum 10 ani, când starea lor tehnică era mai bună. Nu ştiu dacă vom reuși să le vindem, deoarece avioanele similare sunt și în Ucraina, şi în România, şi ei de asemenea nu pot să le vândă", - a spus ministru.

Dacă Ministerul Apărării nu va reuși să vândă avioanele în cauză, ele vor fi demontate şi duse la fier uzat.

Reamintim că Uniunea Sovietică a lăsat Republicii Moldova 32 de avioane MiG. Un avion a fost transmis României în contul datoriilor, patru au fost cumpărate de Yemen, iar 21 au fost vândute Statelor Unite ale Americii.

sursa: DZD

sursa: Unimedia

O moldoveancă de 20 de ani şi-a cumpărat buletin românesc cu 100 de euro

O moldoveancă de 20 de ani şi-a cumpărat buletin românesc cu 100 de euro
Foto: morar.catavencu.ro

O cetățeancă a Republicii Moldova a fost prinsă de poliţiştii de frontieră români când încerca să treacă ilegal frontiera din România în Ungaria, folosindu-se de un act de identitate fals. Fata a recunoscut că a cumpărat actele din Moldova.


”Azi noapte, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, pe sensul de ieşire din ţară, s-a prezentat pentru a călători în Spaţiul Schengen o persoană care s-a legitimat cu carte de identitate eliberată de autorităţile din România. Cu ocazia controlului de frontieră, lucrătorii noştri au constatat că documentul de identitate prezentat spre verificări nu conţine elementele de identitate specifice actului original, fiind fals”, a declarat Mihaela Leş, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad.

Denisa B., o tânără moldoveancă de 20 ani a declarat că documentul de identitate pe care l-a prezentat la frontieră l-a procurat în Republica Moldova, contra sumei de 100 euro. A recurs la această metodă pentru că nu poseda viză pentru Spaţiul Schengen şi dorea să ajungă în Italia.

Poliţiştii de frontieră o cercetează acum pentru fals privind identitatea şi tentativă la trecerea ilegală a frontierei de stat.


sursa: Unimedia

(VIDEO) Astăzi ai şansa să te întâlneşti cu preşedintele interimar prin oraş. Maşina de serviciu cu numerele de înmatriculare RM P 001 s-a defectat şi Mihai Ghimpu a ales mersul pe jos

(VIDEO) Astăzi ai şansa să te întâlneşti cu preşedintele interimar prin oraş. Maşina de serviciu cu numerele de înmatriculare RM P 001 s-a defectat şi Mihai Ghimpu a ales mersul pe jos

S-a defectat mașina prezidențială

Nu e pentru prima dată când preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, merge prin oraş pe jos. Dacă prima oară a făcut-o pentru a le demonstra comuniştilor că nu are nevoie de maşina de serviciu, de această dată maşina s-a defectat şi asta pentru că "statul e sărac şi umblă cu toate rablele care au rămas de la comuniştii", spune preşedintele interimar pe un ton amuzant. Incidentul a avut loc astăzi, 3 septembrie, atunci când, la sfârşitul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate, preşedintele a vrut să meargă la masă.

"Eu ştiu că preşedintele ţării, preşedintele Parlamentului trebuie să aibă maşini, dar dacă statul e sărac... Eu nu sunt din cei care vin şi îşi iau mobilă nouă, maşini noi, trebuie să folosim banii în altă parte", a declarat Mihai Ghimpu.

Cu toate acestea, preşedintele interimar şi-a păstrat buna dispoziţie, subliniind că se va folosi de maşina personală. "A mea e mai bună decât a statului. Eu am tanc-mercedes", a menţionat Ghimpu zâmbind.


UNIMEDIA aminteşte că preşedintele interimar, preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, "s-a mai plimbat" pe jos prin oraş, dorind să le demonstreze deputaţilor comunişti că nu are nevoie de maşina de serviciu.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Samsung vrea să facă concurenţă iPad-ului Apple şi lansează tableta tactilă Galaxy

Samsung vrea să facă concurenţă iPad-ului Apple şi lansează tableta tactilă Galaxy
Foto: Wall Street Journal

Ca şi iPad-ul, tableta Galaxy conţine funcţiile de bază, cum ar fi e-mail şi persoane de contact, plus oferă avantajul unui ecran mai mare, acces la Wi-Fi şi o programă pentru citirea revistelor, cărţilor şi ziarelor. De asemenea, bateria este detaşabilă, iar tableta poate fi uşor conectată la un PC.


Samsung Electronics Co a lansat, ieri, 2 septembrie, tableta tactilă Galaxy, cu ajutorul căreia doreşte să facă concurenţă cu iPad-urilor companiei Apple. 

Tabletele Galaxy reprezintă o potenţială sursă de venituri noi pentru Samsung, care doreşte să iasă din competiţia intensă a afacerii cu smartphone-uri, unde a pierdut mult teren.

Preţul estimativ a tabletei tactile Galaxy este de circa 200-300 dolari, preţul final va varia în funcţie de mărimea subvenţiilor operate de distribuitor.

Samsung nu va vinde tabletele direct la consumatori, ci mai degrabă va apela la vânzările prin intermediul partenerilor săi.

Tabletele vor fi distribuite pentru prima oară în Italia, ulterior acestea vor putea fi procurate şi pe alte pieţe. Se aşteaptă lansarea tabletei Galazy în SUA, care va avea loc peste câteva luni.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Wall Street Journal


Alegătorii din sectorul centru al capitalei vor vota la 5 septembrie în baza Registrului Electronic

Alegătorii din sectorul centru al capitalei vor vota la 5 septembrie în baza Registrului Electronic
Foto: .parties.e-democracy.md

43 de secţii de votare din sectorul Centru al municipiului Chişinău vor testa Registrul Electronic al Alegătorului în ziua Referendumului Constituţional. Deşi implementrea totală a Registrului Electronic este preconizată pentru alegerile din 2011, Comisia Electorală Centrală a început testarea acestuia din 2009.

Registrul Electronic vine să soluţioneze problema listelor electorale, să reducă numărul listelor suplimentare şi să prevină votul multiplu.


Alegătorul sectorului Centru va merge în ziua de 5 septembrie la una din secţiile de votare, în care va fi testat registrul Eelctronic. Datele personale ale acestuia vor fi introduse în baza de date şi operatorul va stabili automat dacă cetăţeanul are dreptul să voteze sau dacă a votat anterior în altă secţie de votare. Pentru un birou electoral sunt necesare 2 calculatore, iar pentru a înregistra o persoană în baza de date sunt necesare 18 secunde.

Testările anterioare au demonstrat că utilizatea Registrului Electronic a redus numărul listelor electorale suplimentarte de la 4% la 0,2%. Principalul scop al acestuia este minimalizarea erorilor şi prevenirea multiplicării votului.

Registrul Electronic presupune crearea listelor electorale a cetăţenilor cu drept de vot în format electronic, pe baza datelor Registrului Populaţiei. Aceste liste vor fi trimise CEC şi, ulterior, admnistraţiilor locale, care le vor compara cu cele pe care le deţin. Astfel, vor fi uşor depistate dublările şi se vor face corectările necesare.

Cu timpul, listele electorale pe hârtie vor dispărea, iar listele noi vor fi tipărite în baza sistemului informaţional.

UNIMEDIA precizează că proiecte pilot de acest gen s-au desfăşurat deja cu succes în timpul alegerilor parţiale locale din s. Ştefăneşti şi s. Semionovca, r-nul Ştefan Vodă (noiembrie 2009) şi or. Sângera, mun. Chişinău. Testarea unor module ale Sistemului Informaţional Automatizat de Stat “Alegeri” este realizată de către Comisia Electorală Centrală cu sprijinul proiectului „Suport electoral pentru Moldova” al PNUD Moldova/UE.


sursa: Unimedia

Traian Băsescu le cere ambasadorilor să explice de ce România susţine Republica Moldova

Traian Băsescu le cere ambasadorilor să explice de ce România susţine Republica Moldova
Foto: badpolitics.ro

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut miercuri ambasadorilor să explice în capitalele unde îşi îndeplinesc misiunea de ce România susţine Republica Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană şi decizia de a simplifica foarte mult procedura de acordare a vizelor şi a cetăţeniei pentru cetăţenii moldoveni.


"Ce vă cer este să explicaţi de ce România doreşte acest lucru, de ce România dă cetăţenia, a simplificat atât de mult procedura de cetăţenie, de acordare a cetăţeniei pentru cei care şi-au pierdut fără voia lor cetăţenia română, ei şi urmaşii lor. De ce vorbim aceeaşi limbă, de ce avem aceeaşi cultură, de ce avem aceeaşi veneraţie şi pe o parte, şi pe alta a Prutului, pentru Eminescu sau pentru Ştefan cel Mare. Aveţi obligaţia să explicaţi în capitale acest lucru", le-a spus Băsescu ambasadorilor, cu ocazia Reuniunii anuale a diplomaţiei române. 

Şeful statului le-a mărturisit că la început, în 2005-2006, avea probleme extraordinare în discuţiile cu omologi săi atunci când vorbea despre Republica Moldova şi că aceştia nu înţelegeau de ce el, în primele participări la Consiliul European, ţinea să se facă o remarcă în concluzii Consiliului despre Republica Moldova. 

"Lucrurile nu sunt întotdeauna cunoscute de oamenii politici, chiar cei din Europa, şi efortul de a explica de ce România susţine Republica Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană este un efort pe care trebuie să îl preia toată diplomaţia românească", a precizat preşedintele Băsescu. 

El a adăugat că acest lucru trebuie să-l facă până când "prietenii noştri europeni" vor înţelege de ce România dedică atâta efort pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. 

Sursa: AGERPRES


Guvernul: Cele cinci şcoli profesionale vor continua să activeze, dacă vor prezenta un plan de restructurare viabil

Guvernul: Cele cinci şcoli profesionale vor continua să activeze, dacă vor prezenta un plan de restructurare viabil
Foto: gov.md

Cele cinci şcoli profesionale-tehnice ce urmau a fi reorganizate, vor continua să activeze, însă cu condiţia prezentării unui Plan de restructurare pînă la începutul noului an bugetar. Propunerile de restructurare vor fi înaintate de către conducerea şcolilor în coordonare cu administraţia publică locală şi vor ţine cont de specificul fiecărei instituţii.

Acesta este rezultatul întâlnirii premierului Vlad Filat şi ministrului Educaţiei, Leonid Bujor cu directorii şcolilor.


Ministrul Educaţiei a amintit că procedura de reorganizare a celor cinci şcoli profesional-tehnice a început încă în anul 2007, această chestiune fiind discutată în fiecare an, ca pînă la urmă să fie stopată din considerente electorale. Bujor a explicat că menţinerea acestor instituţii este iraţională din cauza numărului mic de elevi la aceste şcoli.

Astfel, dacă în ţările Uniunii Europene la un profesor revin cîte 17 elevi, atunci la şcolile polivalente din localităţile Ciulea, Târnova, Bălţi, Cantemir şi Târgul Vertujeni unui profesor îi revin, în medie, 2 elevi.

„Din aceste considerente Guvernul a aprobat decizia de reorganizare a acestor instituţii, prin metoda absorbţiei de către alte instituţii cu un număr mai mare de elevi”, a spus Ministrul Educaţiei.

Preşedinţii de raioane şi directorii şcolilor profesional-tehnice au declarat că înţeleg necesitatea reorganizării acestor instituţii, însă au atras atenţia asupra laturii sociale a problemei.

Premierul a menţionat că în cazul în care nu va fi dovedită necesitatea continuării activităţii acestor şcoli, "se vor lua măsurile care se impun", precizând că de finanţare trebuie să beneficieze doar şcolile profesional-tehnice viabile.

UNIMEDIA precizează că Guvernul a decis să desfiinţeze cele cinici şcoli profesionale-tehnice din localităţile Ciulea, Târnova, Bălţi, Cantemir şi Târgul Vertujeni, prin comasare acestora cu alte instituţii de acelaşi fel. În cele cinici şcoli învaţă circa 500 de elelvi şi activează peste 240 de cadre didactice. Ulterior, profesorii de la şcoala de meserii din Târgul Verejeni au declarat că vor trece în gestiunea administraţiei transnistrene, pentru a-şi păstra locurile de muncă.

sursa: Unimedia

Reclamă televizată la marijuana medicală în SUA. VEZI VIDEO

Reclamă televizată la marijuana medicală în SUA. VEZI VIDEO
Foto: canidoit.org

Reclama este o colecţie de testimoniale din partea unor pacienţi ai CannaCare care laudă utilizarea cannabisului în medicină.


Un post de televiziune din statul american California a difuzat, pentru prima dată în Statele Unite, o reclamă la CannaCare, o clinică din Sacramento care foloseşte cannabisul în scopuri medicale.
Difuzarea reclamei a stârnit deja controverse, criticii temându-se că i-ar putea influenţa negativ pe copii.

Televiziunea KTXL din Sacramento, care a difuzat reclama, este afiliată reţelei Fox.

Reclama este o colecţie de testimoniale din partea unor pacienţi ai CannaCare care laudă utilizarea cannabisului în medicină. Poveştile celor care apar în reclamă sunt alese să se muleze pe stereotipul utilizatorului de calmante grele. O femeie frumoasă şi tânără povesteşte că a fost diagnosticată cu o boală a sistemului osos, iar o alta, între două vârste, spune că a fost accidentată de un şofer beat.

Produsele medicale din cannabis pot fi cumpărate, pe bază de reţetă, în 14 dintre cele 50 de state ale Americii. Cum publicitatea la medicamentele eliberate pe reţetă sunt permise în SUA, va fi greu să se găsească o cale pentru interzicerea reclamelor la marijuana.


Avionul cu ajutor umanitar din partea Rusiei, în valoare de un milion de dolari, a fost întâmpinat astăzi la Aeroport

Avionul cu ajutor umanitar din partea Rusiei, în valoare de un milion de dolari, a fost întâmpinat astăzi la Aeroport
Foto: gov.md

Ajutorul umanitar din partea Rusiei, în valoare de un milion de dolari a aterizat astăzi, 3 septembrie, în Aeroprtul Chişinău. El a fost întâmpinat de premierul Vlad Filat şi Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valerii Kuzmin. Cele 20 de tone de mărfuri, ce includ corturi, bărci, staţii electrice mobile, diferite seturi pentru situaţii excepţionale sunt destinate sinistraţilor din Republica Moldova.


Premierul a mulţumit conducerii Federaţiei Ruse şi poporului rus pentru ajutorul umanitar oferit, precizînd că acesta este unul necesar şi de real ajutor. El a precizat că cele două staţii electrice mobile sînt extrem de utile, deoarece vor asigura cu energie electrică orăşelul constructorilor, ce ridică case pentru sinistraţii din raionul Hînceşti.

„Acest ajutor este cu siguranţă un gest simbolic care corespunde spiritului tradiţional de prietenie dintre statele noastre. Federaţia Rusă tot timpul a fost deschisă să ajute în situaţii dificile, în pofida faptului că, în acest an, şi ţara noastră s-a confruntat cu probleme din cauza calamităţilor naturale”, a precizat Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valerii Kuzmin.

Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că acest ajutor demonstrează că "relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă sînt bune, fireşti şi este necesar să fie dezvoltate în continuare".

UNIMEDIA precizează că ajutorul umanitar a fost livrat de avionul cargo al Ministerului Situatiilor Exceptionale din Federatia Rusa, ca răspuns la rugămintea părţii moldoveneşti de a oferi asistenţă umanitară pentru a ajuta persoanele afectate de inundații pe râul Prut.


sursa: Unimedia

NIT a admis încălcări la reflectarea campaniei pentru referendum. Reprezentantul televiziunii: "Interesul sporit pentru subiectele privind boicotarea referendumului vine de la telespectatori"

NIT a admis încălcări la reflectarea campaniei pentru referendum. Reprezentantul televiziunii:
Foto: blogspot.com

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) anunţă că postul privat de televiziune NIT a admis 12 încălcări la reflectarea campaniei pentru referendumul constituţional din 5 septembrie, transmite Info-Prim Neo.


Reprezentantul Direcţiei Monitorizare, Dinu Ciocan, explică că încălcările ţin de prezentarea opiniilor părtinitoare şi lipsa sursei a doua. 

Reprezentantul NIT, Dmitri Bezobrazov, explică că interesul sporit pentru subiectele privind boicotarea referendumului vine de la cererea telespectatorilor, care îşi exprimă doleanţele prin scrisori semnate colectiv. Totodată, Bezobrazov susţine că NIT a prezentat în subiectele difuzate părerea tuturor actorilor implicaţi în eveniment. 

O decizie în acest sens, dar şi sancţiunele necesare vor fi discutate în cadrul unei şedinte urmatoare de către CCA.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Info-Prim Neo


Vehiculele electrice de la Ford vor avea baterii răcite şi încălzite cu lichid

Vehiculele electrice de la Ford vor avea baterii răcite şi încălzite cu lichid
Foto: automarket.ro

Temperatura acumulatorilor vehiculelor electrice de la Ford va fi controlată cu ajutorul unui lichid pentru menţinerea performanţelor la nivelul maxim indiferent de temperatura ambientală.


Viitorul Focus electric de la Ford va fi echipat cu acumulatori Litiu-ion răciţi cu lichid. Pentru un mai bun control al temperaturii, aceşti acumulatori vor beneficia de un sistem de încălzire care va funcţiona tot cu ajutorul unui lichid. Astfel, acumulatorul va fi la temperatura optimă de funcţionare pe întreaga perioadă în care este folosit pe vehicul, oferind astfel performanţele maxime disponibile la momentul respectiv. Majoritatea vehiculelor electrice prezentate până acum folosesc baterii răcite cu aer, inferioare în ceea ce priveşte performanţele.

Noii acumulatori ai lui Focus EV sunt furnizaţi de coreenii de la LG Chem prin subsidiara lor americană – Compact Power Inc. General Motors foloseşte acelaşi tip de acumulator pe modelul Chevrolet Volt, care va debuta în noiembrie. Spre deosebire de Volt, modelele electrice de la Ford nu vor avea un sistem de extindere a autonomiei cu ajutorul unui motor cu combustie internă. Cei de la Ford au anunţat că versiunea electrică a lui Focus va avea o autonomie de 160 de kilometri şi că va fi construit în Michigan.

În ciuda faptului că nu beneficiază de acumulatori răciţi cu lichid, Nissan Leaf are aceeaşi garanţie ca şi Chevrolet Volt pentru acumulatorii săi. Ambele vehicule au o garanţie de opt ani sau 160.000 de kilometri pentru acumulatorii lor care folosesc tehnologie Litiu-ion. Rămâne de văzut în ce măsură vor observa clienţii diferenţele dintre celor două tipuri de sisteme de răcire a acumulatorilor, despre care specialiştii în industrie spun că sunt majore.

Lady Gaga - Statuia Libertăţii în variantă excentrică. FOTO

Lady Gaga - Statuia Libertăţii în variantă excentrică. FOTO
Foto: protv.ro

Născută la New York ân urma cu 24 de ani, Lady Gaga întruchipează Statuia Libertatii pe coperta celei mai recente ediţii din revista V Magazine, iar alături îi stă celebrul designer Marc Jacobs.


Lady Gaga isi arata iubirea fata de orasul ei natal, New York, pozand drept Statuia Libertatii in revista "V magazine". Bineinteles, artista este intr-o tinuta nonconformista, in timp ce designerul Marc Jacobs, identificat de multe ori cu brand-ul Louis Vuitton, este foarte elegant - costum negru si papion.

Nascuta in Manhattan, Lady Gaga este foarte mandra ca este newyorkeza: “New York-ul pune lucrurile in perspective”, spune, simplu, cantareata.



Sursa: protv.ro


Păcat că analistul Vladimir Socor nu mai este citat de Omega, ci doar de Unimedia sau alte site-uri

joi, 2 septembrie 2010

Păcat că analistul Vladimir Socor nu mai este citat de Omega, ci doar de Unimedia sau alte site-uri
Foto: forum-ekonomiczne.pl

Vladimir Socor şi-a schimbat stilul. Dacă acum un an-doi era citat doar de Omega şi Kompania, la rubrica “Analist occidental”, textele sale fiind scrise după mintea şi sufletul lui Voronin şi Gaşca, acum discursul analistului nostru s-a transfigurat. Pun pariu că Voronin îi detestă articolele, în cazul în care le citeşte, publicate acum de Unimedia sau alte situri la rubrica “Politolog american”.


Deşi scrie frumos şi convingător, personal nu mai am încredere în acest personaj. Poate că e de vină abilitatea lui de a se adapta foarte rapid şi uşor la discursurile agreate de Puterea sau guvernarea unei ţări la care se referă în analizele sale. Nu ştiu exact, dar îi echivalez întotdeauna afirmaţiile cu ale agitatorilor electorali. Aceştia pot să-mi fie simpatici dacă sunt cu partidul la care ţin ori viceversa, dar în acelaşi timp nu uit niciodată că respectivii au un rol şi o menire de îndeplinit, nişte obligaţii specifice.

E onorabil pentru un analist politic să rămână credibil, indiferent de guvernare. Păcat că analistul sus-numit nu mai este citat de Omega. Oare de ce?

Sursa: Blogul Alternativ


1,1 milioane lei pentru gustarea gratuită promisă elevilor din instituţii private

1,1 milioane lei pentru gustarea gratuită promisă elevilor din instituţii private
Foto: obiectivbr.ro

Începând cu 1 septembrie 2010, elevii din clasele I-IV din gimnaziile şi liceele private din ţară vor primi zilnic gratuit o gustare ce va consta dintr-un corn şi un pahar de lapte. În acest scop, s-a decis astăzi, 2 septembrie 2010, în cadrul şedinţei Executivului, alocarea a 1,1 milioane de lei.


De alimentare gratuită sub formă de dejun vor beneficia suplimentar 1400 de copii, a declarat ministrul Educaţiei Leonid Bujor.

Costul unui dejun pentru toţi elevii claselor primare este de 6 lei pentru o persoană.

Amintim că această iniţiativă a fost lansată în cadrul şedinţei cabinetului de miniştri din 4 august curent. Atunci ministrul Bujor declarase că, în dependenţă de posibilităţile financiare, se va decide dacă şi elevii din clasele V-VI vor primi un pahar de lapte şi un corn pe zi. Deocamdată, nu s-a luat nicio decizie în acest sens.

sursa: Unimedia

E-Guvernarea Republicii Moldova - sisteme MPoint şi MCloud

E-Guvernarea Republicii Moldova - sisteme MPoint şi MCloud
Poză simbol
Foto: narcosphere.narconews.com

Sisteme MPoint şi MCloud, pentru prestarea serviciilor electronice companiilor şi publicului, vor fi implimentate în Republica Moldova.

Un Acord de Înţelegere în vederea acordării de asistenţă Guvernului Republicii Moldova în implementarea politicilor de e-Guvernare a fost semnat astăzi, 2 septembrie, de către ministrul de Stat, Victor Bodiu, ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, Alexandru Oleinic şi Directorul Programului de Asistenţă Rapidă pentru Buna Guvernare al USAID, Roger Vaughan.


Scopul Memorandumului este stabilirea parametrilor asistenţei care urmează a fi oferită Cancelariei de Stat şi Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor pentru crearea unui Centru de guvernare electronică şi elaborarea recomandărilor privind prestarea serviciilor de guvernare electronică companiilor şi publicului.

Multe dintre recomandările proiectului privind politicile şi programele de guvernare electronică vor fi inovatoare, instituţiile guvernamentale asumîndu-şi responsabilitatea realizării schimbărilor propuse. 
 
Memorandumul este încheiat în cadrul Acordului dintre Guvernul Statelor Unite ale Americii şi Guvernul Republicii Moldova cu privire la cooperare în vederea facilitării acordării asistenţei. Documentul vine să completeze acordul cu Banca Mondială din data de 15 iunie 2010, cu privire la susţinerea politicilor de guvernare electronică ale Guvernului de la Chişinău.

Sursa: UNIMEDIA


(VIDEO) Eşti ministru şi nu ai îndeplinit ordinele şefului statului? VEZI AICI cum eşti "lăudat" de preşedinte

 (VIDEO) Eşti ministru şi nu ai îndeplinit ordinele şefului statului? VEZI AICI cum eşti
Foto: UNIMEDIA

Neînțelegeri între Ghimpu și Marinuță

"Eu ţi-am dat dispoziţie ca Comandant Suprem, pe mine nu mă interesează ce a hotărât Comisia! Când îţi spun eu, să rezolvi problema! Şi să-mi raportezi!" Acesta a fost un fragment al discuţiei telefonice dintre preşedintele interimar, Mihai Ghimpu şi ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, care a avut loc astăzi, 2 septembrie, la Obileni, în timpul receptării ajutorului umanitar din România.

Ghimpu l-a telefonat pe ministrul Apărării, după ce locuitorii satului Obileni şi Cotul Morii s-au plâns că soldaţii Armatei Naţionale nu i-au ajutat să-şi transporte lucrurile personale din casele inundate. "Eu am vorbit cu ministrul Apărării şi l-am rugat să vorbească cu primarii ca să vedem de ce ajutor au nevoie oamenii. Eu am dat ordin ca Comandant Suprem al Armatei şi am dat dispoziţie să vină soldaţii să ajute oamenii bătrâni să-şi scoată lucrurile din case", a spus Ghimpu.


Pe de altă parte, preşedintele raionului Hânceşti, Anatol Chetraru, susţine că indicaţia de a nu utiliza contingentul Armatei Naţionale pentru evacuarea lucrurilor personale a oamenilor în etate din localităţile sinistrate a fost dată de premierul Vlad Filat în cadrul şedinţei Comisiei Naţionale Situaţii Excepţionale, lăsând să se înţeleagă că ministrul Apărării este pus într o situaţie, în care nu ştie pe cine să asculte.

"Din păcate, doritori de a specula pe seama sinistraţilor sunt foarte mulţi şi vedem acest lucru mai ales în ultimele zile, mă refer aici la preţul la pâine, de exemplu. Guvernul şi premierul nu au de gând să comenteze toate prostiile, deoarece au alte lucruri mai importante de făcut, cum ar fi asigurarea cu acoperiş a sinistraţilor. Nu acuz direct pe nimeni, dar mă refer la toţi cei care nu şi văd altceva de făcut decât să speculeze pe seama sinistraţilor", a declarat purtătorul de cuvânt al premierului.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, nu a fost găsit pentru a comenta situaţia.


Sursa: UNIMEDIA



Dublu ghinion: O moldoveancă, reţinută pentru fals privind identitatea şi tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat, a aflat că titularul paşaportului este căutat prin Interpol

Dublu ghinion: O moldoveancă, reţinută pentru fals privind identitatea şi tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat, a aflat că titularul paşaportului este căutat prin Interpol
Foto: 370.lt

O moldoveancă, Lidia M. în vârstă de 30 ani, domiciliată în oraşul Tiraspol, a fost reţinută în punctul de trecere Chişinău Aeroport sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals privind identitatea şi tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat.


La controlul de frontieră, aceasta a prezentat un paşaport, emis de autorităţile Lituaniei. Vameşii au avut suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului, fiindcă nu prezenta toate elementele de siguranţă. În urma verificărilor, s-a stabilit că fila în care sunt înscrise datele titularului era total falsă.

 La fel, în timpul investigaţiei cazului, inspectorii controlului de frontieră au determinat că titularul paşaportului, cetăţeanul lituanian, se află în căutare de Interpol. 

Tânăra a relatat că a cumpărat respectivul paşaport în anul 2008, în Israel, de la un cetăţean bulgar în schimbul sumei de 500 euro. Cea în cauză a mai precizat că a ieşit din ţară legal, însă la expirarea vizei din paşaportul moldovenesc a recurs la metoda ilegală pentru a circula fără careva impedimente în Spaţiul Schengen. 

Sursa: UNIMEDIA


Incidentul din Corjova - în atenţia Procuraturii din Dubăsari

Incidentul din Corjova - în atenţia Procuraturii din Dubăsari
Foto: procuratura.md

În urma incidentului din Corjova, Procuratura raionului Dubăsari a decis astăzi, 2 septembrie, declanşarea unei cauze penale pe faptul încălcării egalităţii în drepturi a cetăţenilor, violării dreptului la libertatea întrunirilor şi uzurpării de calităţi oficiale, anunţă serviciul de presă al Procuraturii Generale.


Amintim că, în dimineaţa zilei de ieri, sub pretextul precum că gimnaziul din s. Corjova ar fi minat, circa 20 de miliţieni din Dubăsari au înconjurat şi au verificat teritoriul adiacent clădirii. Peste aproximativ o oră, clădirea gimnaziului a fost deconectată de la energia electrică. Către ora 07:00, când administraţia şi profesorii au început să se prezinte, gimnaziul a fost înconjurat pe întreg perimetrul de aproximativ 50 colaboratori de miliţie.

Printre persoanele care au luat parte activă la măsură dată au fost: şeful miliţiei Nicolai Pestov, şeful M.G.B.- ului Alexandru Lubiaghin cu 4 subalterni, reprezentanţi ai căzăcimii - circa 10 persoane în frunte cu Iurii Calinchin şi „reprezentantul drepturilor omului” din regiunea Transnistriei Fiodor Policinschii.

Astfel, în momentul în care directorul gimnaziului, Constantin Sucitu cu locţiitorul Valeriu Caimacan au încercat să arboreze drapelul la intrarea în clădire, circa 10 miliţieni au pătruns în instituţie, încercând să blocheze scara, cu ajutorul căreia urma să fie instalat drapelul. 
 
Potrivit procurorilor, acţiunile întreprinse de către forţele de ordine transnistrene au avut scopul de a împiedica desfăşurarea careului solemn dedicat zilei de 1 septembrie, în cadrul unei instituţii de învăţământ cu predare în limba română, unde urma să fie intonat Imnul Republicii Moldova şi arborat Drapelul de Stat.

Prin urmare persoanele nominalizate au încălcat drepturile şi libertăţile cetăţenilor, garantate prin Constituţie, au violat dreptul la libertatea întrunirilor prin împiedicarea ilegală a desfăşurării manifestaţiei şi au uzurpat calitatea oficială.

Urmărirea penală este condusă de Procuratura Dubăsari, fiind întocmit un plan de acţiuni întru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă a circumstanţelor cauzei pentru stabilirea adevărului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Asigurare de un milion de dolari pentru părul unui jucător de fotbal american

(video) Asigurare de un milion de dolari pentru părul unui jucător de fotbal american
Foto: realitatea.net

Troy Polamalu nu a plătit din propriul buzunar asigurarea, ci a primit-o cadou din partea companiei Procter & Gamble, în slujba căreia şi-a pus la dispoziţie părul cârlionţat, lung de un metru.


Podoaba capilară impresionantă a jucătorului de fotbal american Troy Polamalu, de la echipa Pittsburgh Steelers, i-a adus de-a lungul timpului contracte consistente cu compania  Procter & Gamble, care l-a folosit în reclame la diferite mărci de şampon. Pentru a fi siguri de serviciile lui Polamalu şi în viitor, reprezentanţii companiei i-au asigurat părul pentru un milion de dolari.

La prima vedere, pare că este vorba despre o poliţă de asigurare aproape inutilă, însă lucrurile nu stau tocmai aşa. În 2006, în timpul unui meci, Troy Polamalu a fost la un pas să-şi piardă podoaba capilară, după ce un adversar l-a apucat de păr şi l-a trântit la pământ, relatează BBC News Online.



Guvernul propune noi obiective de ameliorare a situaţiei în domeniul drepturilor omului

Guvernul propune noi obiective de ameliorare a situaţiei în domeniul drepturilor omului
Foto: trilulilu.ro

Planul de acţiuni domeniul drepturilor omului (PNADO) pentru anii 2011-2014, care presupune implementarea unor schimbări pozitive în domeniul asigurarării drepturilor omului în Republica Moldova, a fost aprobat de Cabinetul de miniştri astăzi, 2 septembrie, fiind elaborat la iniţiativa Ministerului Justiţiei.


PNADO prevede aderarea Republicii Moldova la instrumentele internaţionale în domeniul drepturilor omului la care încă nu este parte, precum şi un şir întreg de acţiuni ce vizează asigurarea accesului liber la justiţie, perfecţionarea mecanismelor naţionale de apărare a drepturilor omului, consolidarea grupurilor defavorizate, sporirea nivelului de pregătire profesională, morală şi disciplinară a cetăţenilor în domeniul drepturilor omului.   

Un aspect important al PNADO 2011-2014 îl reprezintă mecanismul de monitorizare a implementării obiectivelor propuse. În acest scop, Guvernul urmează să creeze Comisia Naţională pentru implementarea PNADO pentru anii 2011-2014, iar la nivel local implementarea  va fi monitorizată de coordonatorul în domeniul drepturilor omului.

Pentru implementarea PNADO 2011-2014 sunt preconizate surse financiare din bugetul public naţional, mijloace financiare ale organizaţiilor internaţionale, organizaţiilor necomerciale, donaţii ale societăţilor comerciale şi cele oferite de persoanele fizice.

Planul de acţiuni domeniul drepturilor omului pentru anii 2011-2014 va intra în vigoare după ce va fi aprobat de Parlamentul Republicii Moldova.


Sursa: UNIMEDIA 


Transnistria a sărbătorit în stil sovietic 20 de ani de la proclamarea independenţei - cu tancuri şi discursuri războinice

Transnistria a sărbătorit în stil sovietic 20 de ani de la proclamarea independenţei - cu tancuri şi discursuri războinice
Foto: cugetliber.files.wordpress.com/

Liderii separatişti de la Tiraspol au sărbătorit în stil sovietic 20 de ani de la proclamarea unilaterală a independenţei de Republica Moldova, în prezenţa a numeroşi oficiali ruşi, relateaza Reuters.


Tancurile au defilat pe artera centrală a capitalei auto-proclamatei republici, într-un spectacol cu accente războinice în care liderul separatist Igor Smirnov a lăudat Rusia pentru faptul că îşi menţine trupele aici şi a atacat "naţionaliştii fascişti" din Moldova.

UNIMEDIA precizează că Guvernul a dezaprobat marcarea a celor 20 de ani de la crearea RMN şi a îndemnat Rusia şi Ucraina să se abţină de la participarea la acest eveniment.

La eveniment, care va dura trei zile, au fost sunt invitaţi deputaţi din Duma de Stat a Federaţiei Ruse şi Rada Ucrainei. Totodată, ministerele de externe din cele două state au emis dispoziţii ambasadorilor acreditaţi în Republica Moldova – Valerii Kuzmin (Federaţia Rusă) şi Serghii Pyrozhkov (Ucraina), prin care li se cere să se deplaseze cu această ocazie în Transnistria. 

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Hotnews.ro


La parada militară din Tiraspol au participat circa o mie de soldaţi

La parada militară din Tiraspol au participat circa o mie de soldaţi
Foto: reuters.com

Parada militară cu ocazia a 20 de ani de la apariţia Republicii Moldoveneşti Nistrene a avut loc astăzi, la Tiraspol, în piaţa centrală.


Numită în cinstea comandantului rus Alexandr Suvorov, parada militară a fost deschisă de o unitate de toboşari din Academia Ministerului Afacerilor Interne, după care au defilat unităţile armatei transnistrene, Ministerului de Interne, Ministerului Justiţiei, Securităţii şi cazacii. În parada au participat circa o mie de militari.

Apoi a urmat tehnică militară aflată în dotarea armatei transnistrene, inclusiv tancuri T-64Б, maşini blindate BTR-70, MTLB, BRDM-2, diferite sisteme de artilerie inclusiv antiaeriană (precum şi lansatoare de rachete de producţie proprie).

La festivităţi au participat oaspeţi din Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno-Karabah, Rusia. Delegaţia rusească a fost reprezentată de politicienii, Alexandru Rutskoi, Serghei Baburin, Elena Drapeko.

Imediat după parada, în piaţă, a fost prezentată o piesă de teatru. Sărbătoarea se va încheia cu focuri de artificii.





Sursa: UNIMEDIA cu referire la rian.ru


Mihai Ghimpu a participat la sărbătoarea primului sunet la Liceul „Gheorghe Ghimpu” din satul de baştină

miercuri, 1 septembrie 2010

Mihai Ghimpu a participat la sărbătoarea primului sunet la Liceul „Gheorghe Ghimpu” din satul de baştină
Foto: prm.md

„De 1 septembrie nu am putut trece indiferent pe lângă satul meu de baştină Coloniţa, pe lângă şcoala în care am învăţat. Am vrut să fiu alături de consătenii mei şi de copiii lor care învaţă în acest liceu, care de nouă ani poartă numele fratelui meu, Gheorghe Ghimpu”, a menţionat Preşedintele în deschiderea careului solemn cu ocazia începerii noului an şcolar în faţa elevilor, părinţilor şi profesorilor prezenţi.


Preşedintele i-a îndemnat pe elevi să fie mândri de faptul că „sunt fii ai satului Coloniţa, care, de-a lungul anilor, a crescut oameni harnici, deştepţi şi gospodari” şi i a invitat în vizită la vila prezidenţială de la condriţa.

El a  a venit şi cu cadouri pentru Liceul „Gheorghe Ghimpu”, oferind câteva seturi de carte pentru biblioteca acestei instituţii de învăţământ, printe care se regăsesc mai multe exemplare din volumul semnat de Gheorghe Ghimpu „Conştinţa naţională a românilor moldoveni”, îndemnându-i pe elevi să se ghideze în activităţile lor de adevăr şi dreptate şi să valorifice moştenirea înaintaşilor.

UNIMEDIA precizează că tot astăzi, Preşedintele Mihai Ghimpu a participat şi la careul solemn cu ocazia începerii anului şcolar la liceul „Mihail Sadoveanu” din capitală.

Sursa: UNIMEDIA


Cei amnistiaţi fiscal în 2007 ar putea să fie obligaţi să-şi achite restanţele

Cei amnistiaţi fiscal în 2007 ar putea să fie obligaţi să-şi achite restanţele
Foto: agenda.ro

Curtea constituţională anunţă că mâine, 2 septembrie 2010, va examina sesizarea Curţii Supreme de Justiţie privind neconstituţionalitatea amnistiei fiscale aplicate în Republica Moldova pentru restanţele persoanelor fizice şi juridice reflectate în sistemul de evidenţă al Serviciului Fiscal de Stat, al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, inclusiv în sistemul de evidenţă specială, la situaţia din 1 ianuarie 2007. Articolele 27, 28 alin. (3), 29 alin. (2) şi 34 alin. (1) din Legea pentru punerea în aplicare a titlurilor I şi II ale Codului fiscal, din 24 aprilie 2007, fac referinţă la definiţia amnistiei fiscale, la subiecţii şi obiectele amnistiei, precum şi la procedura de aplicare.

În cazul în care Curtea Constituţională ar declara ca fiind neconstituţionale prevederile articolelor enunţate mai sus, "atunci vom fi în situaţia în care normele legale vizate vor reveni la situaţia iniţială de până la modificare, inclusiv prin anularea privilegiilor acordate, ceea ce ar însemna ca obligaţiile impuse de legislaţie urmează a fi executate inclusiv de cei, care prin norma declarată neconstituţională au fost scutiţi de executarea lor", a explicat la solicitarea UNIMEDIA, avocatul Sergiu Bucătaru.


Potrivit Legii pentru punerea în aplicare a titlurilor I şi II ale Codului fiscal din 24 aprilie 2007, amnistia fiscală presupune "anularea restanţelor persoanelor fizice şi juridice reflectate în sistemul de evidenţă al Serviciului Fiscal de Stat, al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, inclusiv în sistemul de evidenţă specială, la situaţia din 1 ianuarie 2007, la impozitele, taxele, la alte plăţi, la majorările de întârziere şi la amenzile aferente bugetului de stat, la contribuţiile de asigurări sociale de stat, la primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, la majorările de întârziere şi la amenzile aferente bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, neachitate la data punerii în aplicare a prezentului capitol, inclusiv amânate şi eşalonate (reeşalonate) conform legislaţiei în vigoare".

"Sesizarea Curţii Supreme de Justiţie adresată Curţii Constituţionale, este înaintată în temeiul art. 121  din Codul de Procedură Civilă, care prevede că dacă în procesul judecării pricinii, se constată că norma de drept ce urmează a fi aplicată sau care a fost deja aplicată este în contradicţie cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, iar controlul constituţionalităţii actului normativ este de competenţa Curţii Constituţionale, instanţa de judecată este în drept să sesizeze Curtea Constituţională pentru a verifica constituţionalitatea actului respectiv", a declarat avocatul Sergiu Bucătaru. Acesta spune că, dacă Curtea Constituţională ar declara ca fiind neconstituţională amnistia fiscală, cei care nu şi-au onorat obligaţiile fiscale pentru că au fost amnistiaţi fiscal, urmează să-şi achite restanţele.

Amintim că în aprilie 2007, Parlamentul Republicii Moldova a decis să implementeze un pachet de legi privind reforma fiscală şi anume legalizarea capitalului, amnistia fiscală şi cota zero pe venitul reinvestit. Fostul Ministru al Economiei şi Comerţului Igor Dodon, declarase atunci că aceste legi sunt o iniţiativă fără precedent de la declararea independenţei. "Considerăm că a venit timpul să căutăm alţi factori care vor asigura creşterea economică pe viitor. Aceste noi premise trebuie să se bazeze, în primul rând, pe  investiţii, reducerea economiei tenebre şi  nu în cele din urmă pe facilitarea investiţiilor în producere. De aceea s-a propus lansarea a trei reforme: legalizarea capitalului, amnistia fiscală şi reformarea sistemului de impunere a persoanelor juridice", spunea Dodon într-un interviu acordat pentru allmoldova.com.

Actualul ministru al Finanţelor Veaceslav Negruţă a asigurat încă de la începutul anului că o nouă amnistie fiscală nu va mai avea loc în Moldova. Ministrul consideră că pachetul de legi privind liberalizarea economiei, implementat de fosta guvernare, nu a dat rezultate satisfăcătoare. Negruţă susţine că deşi pe parcursul amnistiei fiscale au fost radiate restanţe ale agenţilor economici în sumă de 4 miliarde de lei, situaţia nu se schimbă, agenţii economici continuă să acumuleze noi datorii. „Când analizăm mai în detalii situaţia, vedem că nu-şi îndeplinesc obligaţiile faţă de stat nu acei agenţi economici care le este cu adevărat greu, dar cei care au fost privilegiaţi pe parcursul mai multor ani. Tratamentul neechitabil al agenţilor economici, al contribuabililor, este principala cauză a acumulării datoriilor în lanţ la buget şi a indisciplinei financiare”, consideră ministrul Negruţă, citat de info-prim.md.

sursa: Unimedia

Peste 100 de persoane au fost arestate la Moscova şi Sankt Petersburg

Peste 100 de persoane au fost arestate la Moscova şi Sankt Petersburg
Foto: КИРИЛЛ ЛЕБЕДЕВ

Peste 100 de persoane au fost arestate după mitingul de la Moscova şi Sankt Petersburg care a avut loc ieri pe 31 august. Manifestaţia a fost organizata de opoziţia rusă şi de militanţii pentru drepturile omului. Ei au scandat lozinci “Rusia va fi liberă” şi “Rusia fără Putin” şi au cerit demisia premierului rus.


La protest au participat şi câţiva deputaţi europeni, care au criticat violenţa cu care au acţionat poliţiştii ruşi.
Anterior, premierul Vladimir Putin a promis că "Manifestanţii care ies în stradă fără autorizaţie, vor primi o bâtă în cap".

Pe data de 31 a fiecărei luni în mai multe oraşe din Rusia şi din lume se desfăşoară protestele în susţinerea articolului 31 din constituţia Federaţiei Ruse care prevede dreptul la libera întrunire. De fiecare dată aceste proteste degenerează într-o confruntare cu numeroasele forţele de ordine.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la gazeta.ru


Mihai Ghimpu şi-ar fi deposedat verişorul de 104 metri pătraţi de teren

Mihai Ghimpu şi-ar fi deposedat verişorul de 104 metri pătraţi de teren
Foto: flux.md

Vladimir Ghimp, vărul preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, intenteaza un proces de judecată împotriva Consiliului local Coloniţa. Acesta susţine că, la indicaţia lui Mihai Ghimpu şi a primarului general al capitalei Dorin Chirtoacă, Consiliul a luat decizia de a-l deposeda de o porţiune de teren pe care o avea în proprietate, pentru a o transmite în proprietatea vărului său, preşedintelui interimar Mihai Ghimpu.


La solicitarea UNIMEDIA, specialistul în reglementarea regimului proprietăţii funciare din cadrul primăriei Coloniţa, Zinaida Ghimp, a declarat că este vorba despre o porţiune de drum de 4 metri lăţime, care se întinde pe o suprafaţă de 104 m.p. şi care desparte casa lui Vladimir Ghimp de casa părinteasă a preşedintelui interimar. Specialistul în reglementarea regimului proprietăţii funciare susţine că părinţii lui Mihai Ghimpu i-au dat nepotului lor loc de casă acum circa 40 de ani. În urma inventarierii cadastrale din perioada 2003-2004, în urma unei erori, porţiunea de drum, aflată în proprietatea părinţilor preşedintelui interimar, a trecut în cea a nepotului. Vladimir Ghimp a profitat de această eroare şi a scos gardul care delimita proprietăţile celor doi verişori, extinzându-şi grădina, susţine Zinaida Ghimp.

"Mihai Ghimpu nu este implicat, să nu vorbească prostii Vladimir Ghimp. Acolo (n.r. - la casa părintească a preşedintelui interimar) sunt alţi moştenitori. Vladimir Ghimp mereu a avut tendinţa de a-şi murdări verişorii", a declarat pentru UNIMEDIA, specialistul în reglementarea regimului proprietăţii funciare Zinaida Ghimp.

Vladimir Ghimp şi reprezentantul său în instanţă va dezvălui mai multe detalii şi va prezenta probe video mâine, 2 septembrie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă.

sursa: Unimedia