TIME: Trupele ruse, care susţin regimul separatist din Transnistria, vor trebui să plece acasă

sâmbătă, 12 martie 2011

TIME: Trupele ruse, care susţin regimul separatist din Transnistria, vor trebui să plece acasă
Foto: RIA Novosti

"Micul stat ex-sovietic, Republica Moldova, nu s-a bucurat niciodată de vizita unui președinte american, nici măcar a unui vicepreședinte. De aceia, sosirea lui Joe Biden la Chișinău a fost precedată de un mare tam-tam." Astfel descrie vizita lui Joe Biden revista americană Time. 

"Însă bucuria moldovenilor nu a fost împărtăşită de oficialii de la Moscova. Pentru ei, caracterul familiar al vizitei părea enervant, iar evenimentul o întoarcere în perioada președinției lui George W. Bush, în epoca "aşa numitelor" revoluţii colorate neagreate de Kremlin.

"Revoluţia Twitter" din aprilie 2009 a adunat la Chişinău zeci de mii de oameni contra Partidului Comuniștilor de orientare pro-rusă, care în curând a cedat puterea Alianţei pentru Integrare Europeană. Aici, sprijinul Washingtonului nu a fost atât de pronunțat așa s-a întâmplat în cazul celorlalte revoluții colorate. După ce a vizitat Chişinăul, Biden a rămas cu ideea că Republica Moldova a urmat exemplu minunat al Georgiei şi Ucrainei.


Vizita lui Joe Biden la Chișinău nu va fi văzută în mod necesar cu ochi buni de Rusia. Revolta moldovenilor, în ochii Moscovei, arată ca o altă încercare a Occidentului de a smulge fostul stat sovietic din sfera influenței rusești. Acest fapt este enervant pentru Rusia, deoarece în Republica Moldova încă mai există contingentul militar rus, precum şi un mare depozit de arme conservat din perioada sovietică.

Vineri, prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, s-a exprimat destul de explicit - cea mai mare problemă a Republicii Moldova este conflictul îngheţat din Transnistria, unde se află circa 1.500 de militari ruşi. "Avem nevoie de sprijinul Statelor Unite în soluţionarea conflictului transnistrean", a declarat Vlad Filat atunci, care a promis în discursul său din Scuarul Teatrului de Operă și Balet din Chișinău că va da o mână de ajutor Republicii Moldova în acest sens. De fapt, acest lucru ar însemna că trupele ruse care susţin regimul separatist din Transnistria vor trebui să plece acasă, iar teritoriul va trebui să fie reîntors sub conducerea noului guvern pro-occidental de la Chişinău", scrie TIME.

"Această stare de lucruri nu va fi acceptată cu uşurinţă de Moscova, mai ales dacă Statele Unite se vor implica prea mult, spune director adjunct al programului pentru Europa şi Eurasia de la centrul Carnegie pentru Pace de la Washington, Matthew Rojansky. "Dacă Biden va insista în a spune că America va lua sub aripa sa, Republica Moldova, va atrage împotriva sa tot felul de forțe inamice din politica rusă," mai spune expertul.

Parlamentarul rus, Konstantin Kosaciov, consideră că "administraţia Bush urmărea interesele sale ignorând aspirațiile Rusiei, obraznic și fără să țină cont de părerea cuiva, însă echipa lui Obama încearcă să acţioneze delicat şi fără emfază". Potrivit lui, este foarte puţin probabil că Republica Moldova va fi o piedică în resetarea relațiilor între Rusia și Statele Unite. În primul rând deoarece sprijinul Transnistriei a creat mai multe probleme Rusiei decât s-a anticipat, "parcă ai duce o valiza fără mâner," spune oficialul rus.

"Totuși, Moscova ar prefera în continuare ca Statele Unite să nu se implice direct în problema dată. "Ne putem descurca și fără americani", a mai spus Kosaciov. Întrebarea constă în faptul dacă Washingtonul de data aceasta va rămâne pe tuşă. După vizita lui Biden e puțin probabil", conchide publicația americană.

Sursa: UNIMEDIA


AMN va pune mâine în discuţie la Consiliul Naţional strategia pentru alegerile locale

AMN va pune mâine în discuţie la Consiliul Naţional strategia pentru alegerile locale
Foto: amn.md

Alianţa Moldova Noastră va discuta în şedinţa Consiliului Naţional al formaţiunii de duminică, 13 martie, modul în care va participa la alegerile locale din această vară. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele AMN, Vasile Bălan, pentru Publika TV. Deşi a precizat că, deocamdată, nu a fost luată nicio decizie, el nu exclude o posibilă fuzionare cu un alt partid politic.


La alegerile locale generale din 2007, Alianţa Moldova Noastră a obţinut 19,61 la sută din voturi pentru Consiliile raionale şi Municipale şi 17,61 de procente pentru Primării, având 157 de primari.

La alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, AMN a obţinut 9,77 la sută din voturi, iar la anticipatele din iulie a aceluiaşi an - 7,35%.

Sursa: Publika TV


Mel Gibson, condamnat pentru că a agresat-o pe Oksana Grigorieva. Vezi ce pedeapsă a primit actorul!

Mel Gibson, condamnat pentru că a agresat-o pe Oksana Grigorieva. Vezi ce pedeapsă a primit actorul!
Foto: Hepta

Actorul australian Mel Gibson scapă ieftin după ce a altoit-o în repetate rânduri pe fosta sa iubită, Oksana Grigorieva. Un tribunal din Los Angeles a stabilit ca actorul să fie plasat trei ani în regim de eliberare condiționată și să urmeze timp de un an consiliere psihologică împotriva violenţei domestice.


Potrivit people.com, Gibson a fost condamnat, totodată, la 16 ore de muncă în folosul comunităţii şi la plata unor amenzi.

Mel Gibson (55 de ani)  a pledat vinovat, vineri, în faţa tribunalului din Los Angeles și a recunoscut că a lovit-o pe rusoaică.

Sursa: libertatea.ro

 


5 motive să nu renunţi la cafea

5 motive să nu renunţi la cafea

Cu nu mai puţin de 18.000 de studii ce i-au fost dedicate în ultimii 10 ani, cafeaua este, de departe, una dintre „vedetele” cercetărilor din domeniul nutriţiei. Mulţi o consideră o plăcere vinovată, alţii şi-au asumat dependenţa de cafeină şi nu lipsesc nici cei care au transformat-o într-un bun prilej de a servi „ceva bun şi dulce la cană sau pahar”, sub forma diverselor specialităţi calde şi reci pline mai curând cu zahăr, frişcă şi siropuri. Nutriţioniştii de la EatingWell Magazine spun că există cel puţin cinci motive să nu ne temem de cafea.


1. Protejează inima. 
Consumul moderat de cafea (între una şi trei ceşti pe zi) este asociat cu un risc mai scăzut de infarct. Explicaţia – cantitatea mare de antioxidanţi dintr-o „porţie” de cafea, mai mare decât cea din afine. Pe moment, cafeaua creşte tensiunea arterială şi pulsul, dar pe termen lung ea reduce tensiunea pentru că antioxidanţii pe care îi conţine activează acidul nitric, lărgind vasele de sânge.

2. Ţine diabetul la distanţă. 
Antioxidanţii din cafea sporesc sensibilitatea celulelor la insulină, „responsabilă” cu reglarea nivelului de zahăr din sânge. Persoanele care beau patru sau mai multe ceşti de cafea pe zi prezintă un risc mai scăzut de a face diabet de tipul 2.

3. Ficatul tău o adoră.
Nu există foarte multe cercetări în această direcţie, dar acele câteva ce au fost consultate de experţii de la EatingWell Magazine arată că băutorii de cafea nu prea suferă de ciroză sau de alte boli ale ficatului.

4. E „de bine” pentru creier.
Persoanele care beau ceva mai multă cafea – adică până la cinci ceşti pe zi – pot fi mai agitate dar sunt mai la adăpost de maladia Alzheimer şi de Parkinson. Antioxidanţii (tot ei!) previn degradarea celulelor creierului şi stimulează neotransmiţătorii. 

5. Nu te doare capul.
... sau, cel puţin, dacă e să te doară, te poţi trata cu cafea. Chiar dacă nu e vorba de durerile de cap provocate de lipsa cafeinei. Studiile arată că 200 de miligrame de cafeină (cantitate conţinută în aproximativ 450 de grame de cafea peparată) pot calma inclusiv migrenele. Nu este încă foarte clar cum. Ce se ştie este că acti­vitatea celulelor creierului este stimulară de cafeină şi că acest „impuls” duce la o uşoară contractare a vaselor de sânge din jur.

O teorie susţinută de dr Robert Shapiro de la Universitatea din Vermont este că această contractare a vaselor de sânge din creier duce la înlăturarea presiunii care provoacă durerea.

Sursa: jurnalul.ro


ULTIMA ORĂ Un nou cutremur de 6 pe scara Richter s-a produs în Japonia. Bilanţul a ajuns la 1.700 de morţi

ULTIMA ORĂ Un nou cutremur de 6 pe scara Richter s-a produs în Japonia. Bilanţul a ajuns la 1.700 de morţi
Foto: kansascity.com

Un nou cutremur de 6 pe scara Richter s-a produs în nord-estul Japoniei cu puţin timp în urmă. Seismul este o replică la cel de 8,9, produs vineri. Presa de la Tokio anunţă că cel puţin 1.700 de persoane şi-au pierdut viaţa ca urmare a dezastrului din ultimele două zile.


În prezent, bilanţul oficial al seismului şi tsunamiului care i-a urmat este de 900 de morţi şi peste 700 de persoane dispărute.

Presa de la Tokio anunţă, însă, că cel puţin 1.700 de persoane şi-au pierdut viaţa. Pe de altă parte, autorităţile din prefectura Miyagi (nord-estul Japoniei) au anunţat că nu au absolut nici o informaţie despre aproape 10.000 de locuitori ai oraşului-port Minamisanriku, consideraţi dispăruţi după ce tsunami-ul a lovit localitatea, anunţă AFP.





În Capitală se dă startul curăţeniei generale de primăvară

În Capitală se dă startul curăţeniei generale de primăvară
Foto: vodadaniel.wordpress.com

Luni, 14 martie curent, în Chişinău va începe campania de salubrizare de primăvară. Până pe 20 aprilie, vor fi curăţate toate străzile, cartierele locative, spaţiile verzi, teritoriile libere nevalorificate. De asemenea, vor fi lichidate gunoiştile neautorizate. În cadrul campaniei, vor mai fi amenajate şi terenurile aferente instituţiilor de învăţământ, ale spitalelor, centrelor de sănătate, cât şi a cimitirelor.


Potrivit unei dispoziţii a viceprimarului de Chişinău Nistor Grozavu, pe perioada campaniei de salubrizare, în zilele de joi şi vineri o comisie municipală de profil va verifica pe teren starea ecologico-sanitară a oraşului.

Sursa: UNIMEDIA


În rând cu lumea: O săptămână de informare şi pentru consumatorii moldoveni

În rând cu lumea: O săptămână de informare şi pentru consumatorii moldoveni
Foto: botosaneanul.ro

Ministerul Economiei, în colaborare cu Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţia Consumatorilor, desfăşoară în perioada 14-18 martie 2011 „Săptămâna de informare a consumatorilor”, comunică Serviciul de Presă al Ministerului Economiei. Evenimentul va avea loc cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor.


În acest an, tema propusă pentru ziua de 15 martie, care marchează Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, este „Consumatorii optează pentru servicii financiare corecte”. În această zi, la Chişinău, va fi organizată o masă rotundă cu tema Protecţia intereselor economice a consumatorilor.

Pe parcursul întregii săptămâni, vor fi desfăşurate întâlniri de informare şi consultare a consumatorilor şi agenţilor economici din raioanele ţării. În câteva centre comerciale din capitală vor fi organizate puncte de informare, la care consumatorii vor fi consiliaţi despre achiziţionarea de bunuri şi servicii, dar şi despre obligaţiile care le revin la cumpărare.

Menţionăm că, începând cu anul 1983, în fiecare an, pe date de 15 Martie este marcată Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Astfel, în întreaga lume, au loc manifestări care aduc în conştiinţa publică importanţa cunoaşterii şi protejării drepturilor oamenilor în calitate lor de consumatori.

Sursa: UNIMEDIA


NG: Chişinăul va trăi nu după spusele Moscovei, ci a Washingtonului

NG: Chişinăul va trăi nu după spusele Moscovei, ci a Washingtonului
Foto: printscreen

Directorul Centrului Berthold Beitz de pe lângă Consiliul German pentru Relaţii Externe, Alexander Rahr, a comentat pentru ziarul Nezavisimaia Gazeta semnificația vizitei lui Joe Biden la Chișinău. "Barack Obama încearcă să construiască un nou model de relaţii cu Rusia, însă establishment-ul american are o atitudine suspicioasă față de Rusia. Joe Biden joacă rolul unui lobbist al politicilor care nicidecum nu sunt îndreptate spre apropierea cu Rusia. El este cel care promovează politica la care a renunțat Obama. La un moment dat Biden a zburat în Georgia, într-un moment foarte dificil în relațiile acestei țări cu Rusia. Acum a venit la Chişinău", a declarat Rahr.


Potrivit lui, în prezent Republica Moldova este o verigă esenţială a politicii occidentale în zona fostei Uniuni Sovietice. Aici se află trupele ruse care rămân un simbol al Războiului Rece. SUA şi UE sunt cointeresate ca aceste trupe să plece din regiune. Despre aceasta a discutat Biden la Chișinău. Europa consideră că este necesar ca trupele rusești să se retragă în Federaţia Rusă, iar Transnistria să se integreze cu Republica Moldova. Doar astfel va exista stabilitatea la hotarele Uniunii Europene. Politica Statelor Unite promovează distanţarea țărilor din fostul lagăr socialist de Rusia, a țărilor care au fost considerate anterior zona de influenţă a Moscovei, conmsideră expertul german.

Publicația mai scrie că politicienii moldoveni au afirmat că Statele Unite și Europa lucrează activ în această direcție, însă ruşii nu acţionează în nici un fel. "Republica Moldova a devenit o piatră de încercare. Rusia nu se grăbește să-şi retragă trupele din Transnistria, deoarece este ameninţată să piardă imaginea de supraputere. Cu toate acestea Moscova nu se implică în procesele politice din Republica Moldova", consideră Alexander Rahr.

Sursa: UNIMEDIA


Teste Barcelona, ziua 3: Michael Schumacher, cel mai rapid

Teste Barcelona, ziua 3: Michael Schumacher, cel mai rapid
Foto: Reuters

Michael Schumacher (MercedesGP) a fost cel mai rapid în cea de-a treia zi a testelor de la Barcelona, germanul reuşind un timp de 1:21.249. Multiplul campion mondial a fost urmat de Fernando Alonso (1:21.614) şi de coechipierul Nico Rosberg (1:21.788). 


Teste Barcelona, clasament ziua a treia: 


1.  Michael Schumacher - Mercedes 1:21.249 (67 tururi)
2.  Fernando Alonso - Ferrari 1:21.614 (141)
3.  Nico Rosberg - Mercedes 1:21.788 (22)
4.  Nick Heidfeld - Renault 1:22.073 (67)
5.  Rubens Barrichello - Williams 1:22.233 (89)
6.  Kamui Kobayashi - Sauber 1:22.315 (98)
7.  Jaime Alguersuari - Toro Rosso 1:22.675 (72)
 8.  Sebastian Vettel - Red Bull 1:22.933 (64)
 9.  Heikki Kovalainen - Lotus-Renault 1:23.437 (138)
10. Paul di Resta - Force India 1:23.653 (42)
11. Adrian Sutil - Force India 1:23.921 (26)
12. Pastor Maldonado - Williams 1:24.108 (11)
13. Jenson Button - McLaren-Mercedes 1:25.837 (57)
14. Jerome D'Ambrosio - Virgin-Cosworth 1:27.375 (46)


În sfârşit avem buget de stat pentru 2011, aprobat de Guvern

În sfârşit avem buget de stat pentru 2011, aprobat de Guvern
Foto: rferl.org/

Guvernul a aprobat astăzi, 12 martie, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2011. În anul 2011, se prognozează că vor fi atrase la buget venituri în sumă de 19,07 miliarde lei. Cheltuielile bugetare, potrivit proiectului, vor constitui aproximativ 20,354 miliarde lei. Astfel, deficitul bugetar prognozat pentru anul 2011 va fi de circa 1,267 miliarde lei. 

În anul 2011, Produsul Intern Brut (PIB) va constitui 82,1 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 4,5% faţă de 2010. Rata medie a inflaţiei va fi de 7,5%, cota deficitului bugetar în PIB va constitui 1,9% sau 1,6 miliarde de lei faţă de 2,5% sau 1,8 miliarde de lei în 2010.


Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa a precizat în cadrul şedinţei de Guvern că datoria de stat internă nu va depăşi 5,6 miliarde de lei, iar cea externă va fi de 1,2 miliarde de dolari. Pentru investiţii va fi contractat un credit de 1,6 miliarde de dolari de la FMI, BERD, BEI. 

„Importurile se vor majora cu peste 14%, iar exporturile - cu 15%. Salariul mediu pe economie va fi majorat cu 11% şi va ajunge la suma de 3300 de lei. Fondul de remunerare a muncii va creşte cu 14%, faţă de 2010. Totodată, pentru 2011 sunt prevăzute intrări de granturi de peste hotare de 2,1 miliarde lei, cu 151 de milioane de lei mai mult faţă de anul 2010”, a mai adăugat Negruţa. 

Potrivit sursei, veniturile totale la buget în 2011 vor fi de 19,1 miliarde, 14,8 miliarde de lei dintre care le vor constitui cele fiscale. În acelaşi timp, cheltuielile pentru anul curent sunt de 20,4 miliarde de lei. Astfel, statul va cheltui mai mult cu 1,6 miliarde de lei faţă de anul precedent.

Acum proiectul bugetului avizat de Guvern urmează să fie dezbătut şi aprobat în trei lecturi de către Legislativ. 

UNIMEDIA precizează că aceasta a fost cea de-a doua încercare a Cabinetului de miniştri de a aproba Bugetul de Stat pentru 2011. În cadrul şedinţei Executivului din 2 martie, miniştrii Partidului Liberal şi Partidului Democrat au blocat aprobarea documentului,invocând că acesta trebuie mai întâi discutat în Consiliul AIE şi apoi propus spre aprobare Guvernului.

Sursa: UNIMEDIA


Efectele economice ale cutremurului din Japonia

Efectele economice ale cutremurului din Japonia
Foto: Wall Street

Seismul puternic din Japonia nu a cauzat doar valuri tsunami, incendii şi alunecări de teren, ci şi consecinţe, deocamdată dificil de evaluat, în mediul economic şi de afaceri. Vedeţi în continuare care sunt efectele economice imediate ale cutremurului din Japonia, identificate de wall-street.ro


1. Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo este la minimul ultimelor cinci săptămâni
Contractele futures pe indicele Nikkei au căzut cu 3% după închiderea şedinţei bursiere. Indicele Hang Seng al bursei de la Hong Kong a picat şi el cu 1,8%, iar în Singapore piaţa s-a prăbuşit cu peste 3%. Şi bursele europene au deschis pe scădere. Indicii futuresc Euro STOXX 50, DAX în Germania şi CAC din Franţa au avut căderi de 0,7 şi 0,8%.

2. Yenul s-a depreciat semnificativ faţă de dolar şi euro
Moneda japoneză a coborât cu 0,3% faţă de dolar. Analiştii anticipează o corecţie abruptă a yenului şi decizia din partea Băncii Japoniei de a menţine înclinaţia către dobânzi mai mici la consiliul de săptămâna viitoare. Seismul a cutremurat întreaga piaţă financiara din Asia, toate bursele şi monedele de pe acest continent fiind afectate.

3. Cosecinţe în asigurări
Munich Reinsurance şi Swiss Reinsurance Co, două dintre cele mai mari companii de asigurare din lume, au înregistrat scăderi ale cotaţiilor de pe bursele europene.

4. Fabrici închise
Toyota, cel mai mare constructor auto din lume, a închis trei fabrici, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei. Denso Corp, cel mai mare producător de piese auto din Japonia, a anunţat că o fabrică în sudul oraşului Miyagi a fost afectată. Probleme din cauza seismului au apărut şi în cazul Sony, Canon şi East Japan Railway Co, cel mai mare operator feroviar.

5. Industria petrolieră, în pericol

Mai multe centrale nucleare şi rafinării petroliere din Japonia s-au închis. Mai multe instalaţii industriale, inclusiv o rafinărie şi o fabrică de oţel, au ars. Potrivit experţilor, în contextul creşterii puternice a preţului petrolului, care a afectat perspectivele economiei globale, seismul de vineri ar putea determina banca centrală a Japoniei sa păstreze o politică monetară care ar favoriza economia.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Wall Street


Asia: După cutremurul din Japonia, un vulcan a erupt în Indonezia: VEZI VIDEO

Asia: După cutremurul din Japonia, un vulcan a erupt în Indonezia: VEZI VIDEO
Foto: irishweatheronline.com

Unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia, Karangetang, a erupt vineri, aruncând lavă şi gaze mistuitoare, anunţă agenţia Sofia News.


Potrivit Washington Post, autorităţile evacuează rezidenţii care locuiesc în apropierea Muntelui Karangetang. Până în prezent nu au fost raportate victime.

Muntele care atinge 1.784 de metri se află în Siau, parte a lanţului insular Sulawesi. Ultima erupţie a avut loc în august când patru persoane au fost ucise. Erupţia a avut loc la câteva ore după devastatorul cutremur cu magnitudine 8.9 care a afectat Japonia şi care a produs un tsunami de 10 metri.

În noiembrie 2010, cel mai periculos vulcan din Indonezia, Merapi, a erupt provocând moartea a peste 58 de oameni şi rănind alte zeci de persoane.

 




Procurorii solicită pedepse mai dure pentru 5 poliţişti

Procurorii solicită pedepse mai dure pentru 5 poliţişti
Foto: garduldefier.wordpress.com

Procuratura din Soroca va ataca sentinţa instanţei de judecată prin care şase persoane, printre care cinci colaboratori de poliţie ai comisariatului din raion, au fost condamnaţi cu termen de probă pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, şanta, răpirea unei persoane, vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale şi va cere pedepse mai dure, informează serviciul de presă al Procuraturii Generale.


Potrivit procurorilor, poliţiştii şi-au depăşit atribuţiile de serviciu, când au reţinut ilegal în stradă o persoană şi au transportat-o la comisariatul raional, aplicându-i multiple lovituri cu pumnii, picioarele şi un baston de cauciuc. În continuare, patru dintre poliţişti au cerut de la victimă 1000 lei pentru a înceta acţiunile violente şi a-l elibera.

Din datele procurorilor mai rezultă că, în martie 2010 doi dintre inculpaţi, împreună cu o a treia persoană, la iniţiativa unei femei, l-au răpit pe soţul acesteia,  pe care l-au transportat într-o pădure din regiune şi l-au bătut crunt.

Recent, instanţa de judecată  a condamnat inculpaţii la pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 ani 6 luni şi 5 ani închisoare cu termen de probă pe o perioadă de 3 ani. Poliţiştii vor mai trebui să achite amenzi între 6000 şi 10000 lei pentru prejudiciile cauzate.

Procurorii nu sunt de acord cu această sentinţă pe care o consideră prea blândă şi în scurt timp o vor ataca în modul stabilit de lege.

Sursa: UNIMEDIA


Un reprezentant al coaliţiei de guvernare şi al opoziţiei sunt aşteptaţi la Paris

Un reprezentant al coaliţiei de guvernare şi al opoziţiei sunt aşteptaţi la Paris
Foto: osradio.ru

La 21-24 martie se vor deplasa la Chișinău raportorii Comisiei de monitorizare pentru Republica Moldova, Piotr Wach şi Lise Christoffersen. La 25 martie delegaţia RM la APCE - un reprezentant al coaliţiei de guvernare şi un reprezentant al opoziţiei - este invitată la reuniunea Comisiei de monitorizare care va avea loc la Paris.


Precizăm, totodată, că parlamentara Ana Guțu, vice-preşedintă APCE a participat la reuniunile Biroului şi  Comisiei permanente a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care s-au desfășurat în perioada 10-11 martie la Paris.

Agenda reuniunilor a inclus chestiuni, printre care crearea unui comitet ad hoc în vederea monitorizării situaţiei deţinuţilor politici din Belarus, reforma Consiliului Europei, reforma APCE, susţinerea democraţiilor emergente în ţările arabe după revoluţiile în lanţ, adoptarea avizului la Convenţia europeană cu privire la prevenirea violenţei domestice împotriva femeii, avizul Comisiei regulament, imunităţi şi afaceri instituţionale referitor la reprezentarea echitabilă a grupurilor politice în delegaţiile naţionale, rezoluţia şi recomandarea cu privire la culturile agricole modificate genetic, rezoluţia şi recomandare cu privire la prevenirea delincvenţei juvenile ş.a.

Sursa: UNIMEDIA


Kristen Stewart şi Taylor Lautner, evacuaţi de pe platoul de filmare din cauza cutremurlui din Japonia

Kristen Stewart şi Taylor Lautner, evacuaţi de pe platoul de filmare din cauza cutremurlui din Japonia
Foto: Northfoto

Seismul puternic de 8,9 grade ce a avut loc în Japonia s-a resimţit şi în America de Nord. Actorii Kristen Stewart şi Taylor Lautner au fost evacuaţi de pe platoul de filmare a peliculei ”Breaking Dawn”, de frica tsunamiului care a fost anunţat să se producă pe coastă.


Niciunul dintre actorii seriei ’Twilight’ nu a fost rănit şi nu păreau să fie într-un pericol real, însă reprezentanţii au preferat să ia toate măsurile de precauţie şi să-i mute de pe Insula Vancouver (British Columbia, Canada), unde se filma.

Una dintre actriţele din noul film, Tinsel Korey, înspăimântată de dezastrul natural, a scris pe contul personal de Twitter: ”Ne evacuază din cauza unei alerte de tsunami. Dacă acesta este ultimul meu tweet, vă iubesc. Sfârşit”.


Oxana Iuteș pleacă de la ProTV Chișinău și se retrage din presă

Oxana Iuteș pleacă de la ProTV Chișinău și se retrage din presă
Oxana Iuteș
Foto: ProTV Chișinău

Oxana Iuteș s-a despărțit de familia ProTV Chișinău. Informația a fost confirmată de către aceasta în urmă cu câteva minute. 

"Da, este adevărat. Vineri, 11 martie, a fost ultima mea zi de muncă la ProTV", a declarat Iuteș pentru UNIMEDIA, precizând că se retrage din mass-media și va munci în cadrul unui proiect finanțat de o organizație internațională. Aceasta nu a oferit mai multe detalii, dar a precizat că în activitatea ei de mai departe va interacționa cu jurnaliștii. 

"Experiența de până acum a fost unică, am amintiri foarte frumoase, sunt de nedescris. Am certitudinea că spiritul Pro a schimbat și poate schimba multe lucruri pentru oamenii simpli.


Despărțirea a fost grea, dar după atâția ani de jurnalism îmi doresc un alt ritm de viață. Le sunt recunoscătoare tuturor colegilor de acolo pentru că mi-au fost alături și la bine și la greu. Deși au trecut mulți ani de atunci, nu am să uit niciodată cine din ProTV Chișinău m-a ajutat când am avut cea mai mare nevoie", a subliniat jurnalista pentru UNIMEDIA.

Precizăm că Oxana Iuteș a lucrat la ProTV Chișinău mai bine de 8 ani. Aceasta și-a început cariera prin munca de reporter pe știri externe, apoi a fost prezentator al știrilor din sport. Ulterior, cca 4 ani a prezentat jurnalul de noapte de la ora 22.30. În ultima perioada, aceasta a fost reporter și prezentator al știrilor de week-end.

Sursa: UNIMEDIA


(foto, video) McLaren scoate la încălzire noul MP4-12C GT3

(foto, video) McLaren scoate la încălzire noul MP4-12C GT3
Foto: autoblog.com

Oficialii McLaren au prezentat publicului versiunea de competiţie GT3 a supercar-ului MP4-12C. Aceştia au realizat cu brio câteva teste pe circuitele britanice Mira şi Silverstone şi sunt convinşi că maşina va face faţă cu bine încercărilor din competiţia de GT3.


Dezvoltătă în colaborare cu echipa CRS Racing, MP4 GT3 dispune de o caroserie din material compozit cu un splitter faţă revizuit. De asemenea, pragurile laterale au fost remodelate, deflectorul de aer a primit un look mai agresiv, iar eleronul este fix.

Sub capotă, modelul britanicilor ascunde un propulsor V8 de 3.8 litri modificat special pentru a face faţă competiţiei. Pentru a putea fi omologat de FIA, noul MP4 GT3 dispune de amortizoare speciale, de o cuşcă de protecţie şi de un sistem de frânare mult mai performant care foloseşte etriere de provenienţă Akebono.

"Pentru cei care au văzut noul MP4-12C cu siguranţă nu vor fi surprinşi să vadă că atenţia pentru detalii a făcut diferenţa şi în cazul versiunii GT3. Calitatea este cuvântul nostru de ordine", a declarat Chris Goodwin, test-driver şef McLaren. Noul MP4 GT3 va face o serie de teste pe câteva circuite europene omologate de FIA, urmând ca în sezonul viitor un număr limitat de exemplare să fie livrate piloţilor privaţi.








BREAKING NEWS: Explozie nucleară la Fukushima, mai mulţi angajaţi sunt răniţi

BREAKING NEWS: Explozie nucleară la Fukushima, mai mulţi angajaţi sunt răniţi
Foto: AFP/Jiji Press

Agenţia niponă Jiji a anunţat sâmbătă că o explozie puternică s-a auzit la centrala nucleară de la Fukushima. Un nor alb s-a ridicat deasupra centralei. Radioactivitatea este de 20 de ori mai mare. Mai mulţi angajaţi ar fi răniţi, iar pereţii şi acoperişul centralei ar fi fost distruse de explozie.

Miezul reactorului s-ar fi topit. Au loc scurgeri de cesiu radioactiv de 1000 de ori mai mari decât cele normale. Fukushima se află la aproximativ 250 de kilometri distanţă de Tokio.

Lucrătorii de Fukushima nu au putut să răcească reactoarele şi astfel presiunea din miezul reactoarelor a crescut foarte mult.



Premierul japonez a cerut evacuarea de urgenţă a celor 45.000 de locuitori din zonă. Măsurătorile nivelului substanţei radioactive continuă. 

Totuşi, singurul pericol imediat pentru Tokio ar fi cel legat de alimantarea cu energie electrică, iar compania de electricitate a acerut locuitorilor capitalei nipone să reducă la minimum consumul.

Mai mult de 215.000 de persoane au fost evacuate şi cazate în adaposturi din nordul şi estul Japoniei. Mai mult de 100.000 de persoane au fost evacuate numai în prefectura Fukushima.

Numărul total al persoanelor evacuate ar putea fi mult mai mare, însă poliţia nu dispune încă de informaţii privind situaţia din prefectura Miyagi, cel mai grav afectată de cutremur. 

Guvernul a decis evacuarea populaţiei pe o rază de 10 kilometri în jurul centralei nucleare Fukushima 1 şi pe o rază de trei kilometri în zona centralei Fukushima 2, unde au fost înregistrate defecţiuni ale sistemelor de răcire a reactoarelor. 

Sursa: UNIMEDIA cu referire la realitatea.net

 

 

 


MAI: Acces "înterzis"

MAI: Acces
Foto: Eugen Luchianiuc

Poza, făcută la intrarea în Grădina Publică Ștefan cel Mare din Chișinău, fost postată pe blogul lui Eugen Luchianiuc.


Sursa: UNIMEDIA


Cum se formează un tsunami. VEZI GRAFICĂ

Cum se formează un tsunami. VEZI GRAFICĂ
Foto: realitatea tv

Acest tip de valuri se formează atunci când are loc un cutremur sub apă.  Focarul cutremurului este punctul unde apare o ruptură,  pietrele se sparg şi sunt generate primele unde seismice. Energia împinge apa în sus deasupra nivelului mării. Acesta este punctul de naştere al unui tsunami şi, în primă fază, pe ţărm se vede că apele se retrag foarte mult, ca din senin.


Cuvântul "tsunami" provine din limba japoneză, din cuvintele: "tsu" care înseamnă "port" şi "nami" care înseamna "val" (val de port).

Acest tip de valuri se formează atunci când are loc un cutremur sub apă.  Focarul cutremurului este punctul unde apare o ruptură,  pietrele se sparg şi sunt generate primele unde seismice. Energia împinge apa în sus deasupra nivelului mării. Acesta este punctul de naştere al unui tsunami şi, în primă fază, pe ţărm se vede că apele se retrag foarte mult, ca din senin.



"Odată ce apa a fost împinsă în sus, forţa gravitaţională acţionează pe suprafaţa apei. Capacitatea unui val tsunami de a-şi mentine viteza este dată de adâncimea apei. Un val tsunami se miscă mai repede în ape adânci decât în ape cu adâncime mică. Aşa se face că un val tsunami are cam un metru atunci cand se deplasează prin ape adânci şi poate atinge înălţimi foarte mari când se apropie de ţărm, unde apa este mai mică", a explicat meteorologul Realitatea TV, Mihai Huştiu.

Unei viteze de 80 - 100 km /h în cazul unui val normal, îi corespunde o viteză de  800 - 1 000 km / h pentru un tsunami. Dacă frecvenţa valurilor obişnuite este de 5 - 20 secunde, pentru tsunami aceasta este de 10 minute - 2 ore, iar dacă  lungimea valurilor obişnuite este de 100 - 200 metri - pentru tsunami, acesat este de 100 - 500 km.



Sursa: realitatea.net 

 


Cea mai frumoasă soţie de fotbalist divorţează

Cea mai frumoasă soţie de fotbalist divorţează
Foto: pravda.sk

După divorţul lui Tony Parker de Eva Longoria, un alt cuplu celebru se desparte. Fostul jucător de la Real Madrid, francezul Christian Karembeu şi modelul cu cele mai lungi picioare din lume, Adriana Sklenarikova divorţează.


"Nu mi-am înşelat soţul niciodată însă de câteva luni stăteam separat. Îmi pare extrem de rău că s-a ajuns aici”, spune femeiea care are picioarele de 1,26 metri.

"Nu am putut suporta viaţa pe care o duceam. M-am simţit abandonată. Am avut o viaţă frumoasă împreună şi nu regret nimic. Putem să spunem că am evoluat în mod diferit. Nu mai avem aceleaşi nevoi. Am preferat să ne oprim aici. Avem amintiri foarte frumoase împreuna şi nu vreau să le stricăm”, spune Adriana.

Sursa: sport.ro


Un nou cutremur puternic s-a produs în nord-vestul Japoniei. VEZI catastrofa cu ochii tăi

Un nou cutremur puternic s-a produs în nord-vestul Japoniei. VEZI catastrofa cu ochii tăi
Foto: boston.com

Un nou cutremur puternic s-a produs la ora locală 3.49 în Japonia, în prefectura Niigata, din nord-vestul ţării, adică de cealaltă parte a insulei faţă de cea unde a fost localizat vineri epicentrul cutremurului de 8,9 care a fost urmat de un tsunami. Potrivit institutului american USGS, seismul a avut magnitudinea 6,2, însă agenţia meteorologică niponă, care are propria scară de măsurare, a calculat că noul seism a avut 6,6.


Un nou cutremur puternic a zguduit sâmbătă, după ora 4.00 (vineri, 21.00, ora Moldovei) arhipelagul nipon, anunţă agenţia AP. De această dată seismul s-a produs într-o parte a Japoniei opusă coastei pacifice, care a fost devastată vineri de un cutremur şi un tsunami.

Noul cutremur s-a produs la numai un kilometru adâncime faţă de fundul mării, în vestul coastei insulei Honshu şi are epicentrul la 195 de kilometri de Tokyo şi la numai 46 de kilometri de Nagano, potrivit institutului american USGS, citat de NewsIn.

Hipocentrul acestuia a fost localizat la numai un kilometru adâncime, potrivit institutului american de geofizică USGS, care a evaluat magnitudinea acestuia la 6,2. Agenţia meteorologică niponă, care are propria scară de măsurare, a calculat că noul seism a avut 6,6.

Trei sferturi de oră mai târziu s-a produs o nouă replică puternică, al cărei hipocentru a fost localizat tot la un kilometru adâncime, potrivit institutului american de geofizică USGS.

Poliţia a anunţat că a primit informaţii despre alunecări de teren în oraşul Tokamachi. De asemenea, s-au produs avalanşe în aceeaşi regiune dar şi în vecinătatea oraşului Tsunan. Construcţii din lemn, între care o primărie şi un garaj, au fost distruse şi mai multe porţiuni din Drumul 117 au fost blocate în satul Sakae, în prefectura Nagano, a declarat un oficial local citat de Kyodo.

Agenţia meteorologică nu încetează să lanseze alerte în legătură cu noi replici.

Cutremurul produs vineri în nord-estul Japoniei a avut zeci de replici cu magnitudine peste 5, dar acest seism produs sâmbătă dimineaţă (ora locală a Japoniei) s-a produs într-o locaţie opusă.

De altfel, la trei minute după producerea acestui nou cutremur, care a avut coordonate diferite, o nouă replică de 6,1 s-a produs de partea cealaltă a insulei, în apropierea coastei estice, în zona unde a avut epicentrul cutremurul devastator cu magnitudine de 8,9, mai anunţă NewsIn.

Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit institutului american de geofizică (USGS) şi 8,8 potrivit Agenţiei japoneze de meteorologie. Seismul s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora Moldovei) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estul Japoniei. Acesta a fost urmat de peste 60 de replici cu magnitudinea cuprinsă între 5,4 şi 7,3 şi de mai multe valuri seismice, dintre care unul a ajuns la zece metri înălţime în Sendai. Sute de oameni au murit şi circa 88.000 de oameni sunt daţi dispăruţi.

Vedeţi mai jos câteva imagini surprinse în urma dezastrului natural produs în Japonia (sursa foto: boston.com)


























Sursa: UNIMEDIA cu referire la realitatea.net

 


(video) Tânărul, care a ţinut în suspans farmaciile din sectorul Buiucani, a ajuns pe banca acuzaţilor

(video) Tânărul, care a ţinut în suspans farmaciile din sectorul Buiucani, a ajuns pe banca acuzaţilor
Foto: captura video/youtube

Tânărul, care a ţinut în suspans farmaciile din sectorul Buiucani, a ajuns pe banca acuzaţilor fiind învinuit de procurori de comiterea jafului şi tâlhăriei, anunţp serviciul de presă al Procuraturii Generale.


Potrivit Procuraturii sectorului Buiucani, tânărul de 24 ani, este învinuit că la finele anului 2010, a pătruns în 4 farmacii din sectorul Buiucani, unde în scopul sustragerii banilor a ameninţat farmacistele cu un cuţit de bucătărie. Acesta a reuşit să sustragă în acest mod peste 9 mii lei.

Tânărul mai este învinuit şi de Procuratura sectorului Centru pentru că, aflându-se în incinta unui magazin de bijuterii din centrul Capitalei, a sustras din vitrină o planşetă pe care erau anexate 60 de perechi de cercei confecţionaţi din aliaj pe bază de aur, cauzând o pagubă materială de peste 73 mii lei.

La solicitarea procurorilor instanţa de judecată a eliberat pe numele inculpatului mandat de arestare. Cauzele penale au fost conexate şi expediate în instanţa de judecată pentru examinare.

Amintim că făptaşul a fost reţinut de către ofiţerii Comisariatului general de poliţie al mun.Chişinău (CGP) în comun acord cu ofiţerii Direcţiei Poliţiei Criminale a DGSO a Departamentului Poliţie MAI. Acesta s-a dovedit a fi originar din regiunea transnistreană or. Dubăsari, anterior judecat pentru comiterea furturilor, jafurilor, tâlhăriilor. 

Totodată s-a stabilit că tânărul în cauză era anunţat în urmărire penală pentru infracţiuni analogice de către miliţia din or. Dubăsari, care evadase din locurile de detenţie. Fiind audiat de către oamenii legii, tipul a relatat cu amănunte modul de jefuire a farmaciilor. 

În cazul în care vinovăţia făptuitorului va fi demonstrată riscă privaţiune de libertate în termen de la 6 la 10 ani de închisoare.



Sursa: UNIMEDIA

 

 

 


The New York Times: Republica Moldova s-a apropiat și mai mult de Statele Unite

The New York Times: Republica Moldova s-a apropiat și mai mult de Statele Unite
Foto: topnews.net.nz/

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden a îndemnat Republica Moldova să lupte împotriva corupţiei şi să pună în aplicare reformele democratice pro-occidentale, declarând în discursul său susținut în scuarul Teatrului de Operă şi Balet că Washingtonul va oferi un suport pentru cea mai săracă ţară din Europa care își dorește o apropiere de UE, scrie prestigioasa publicație americană The New York Times.


Potrivit publicației, Republica Moldova s-a apropiat și mai mult de Statele Unite, deoarece comuniştii au pierdut alegerile, iar reformatorii au venit la putere. În luna ianuarie 2010, Washingtonul a acordat Republicii Moldova un grant 262 de milioane de dolari pentru a îmbunătăţi economia ţării împotmolită în recesiune.

Cât priveşte problema transnistreană, Joe Biden a declarat tranșant că "viitorul Transnistriei este în Republica Moldova, iar viitorul Republicii Moldova în Europa."

Vicepreşedintele Statelor Unite a declarat ca Statele Unite susțin calea europeană a Republicii Moldova şi s-a pronunțat în favoarea implementării reformelor democratice. "Considerăm că Republica Moldova este un stat european, care ar trebui să se integreze în UE", a spus  Joe Biden.

Sursa: UNIMEDIA


Comuniştii şi reacţia „bolnăvicioasă” la vizita lui Joe Biden. VEZI ce cred analiştii politici

vineri, 11 martie 2011

Comuniştii şi reacţia „bolnăvicioasă” la vizita lui Joe Biden. VEZI ce cred analiştii politici
Foto: UNIMEDIA

Partidul Comuniştilor din Moldova a calificat vizita vicepreşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, drept o umilinţă a moldovenilor. Potrivit opoziţiei parlamentare, prim-ministrul Vlad Filat a avut un comportament „caricatural” şi că anume din acest considerent fracţiunea comunistă a refuzat să se întâlnească cu oficialul american, într-un cadru larg, cu participarea tuturor partidelor parlamentare, relatează ProTV Chişinău.

„Vlad Filat şi-a permis să se comporte ca un aborigen dintr-o colonie, în faţa unui reprezentant de mâna a doua a metropolei. Cel mai umilitor, pentru mine, a fost că, chiar şi speach-ul său, în calitatea sa de prim-ministru, l-a prezentat de pe tribuna pe care era stema Statelor Unite ale Americii. Mă iertaţi, ieşit din comun", a declarat secretarul executiv al PCRM, Iurie Muntean, citat de Publika TV.


Declaraţiile comuniştilor nu au lăsat fără replică analiştii politici. Aceştia consideră reacţia PCRM este una bolnăvicioasă şi că însuşi faptul că ei s-au agăţat de detalii nesemnificative denotă că totul a fost organizat la cel mai înalt nivel. „Ei s-au agăţat de stema de pe tribune. Nu au găsit ceva mai sugestiv, acest lucru demostrează că a fost totul  organizat perfect, chiar şi protocolul”, a precizat analistul politic, jurnalistul Vasile Botnaru, în cadrul emisiunii „Studiou deschis” la TV7.

Analistul politic, Oazu Nantoi, a susţinut opinia lui Vasile Botnaru şi a precizat că PCRM ar fi făcut mai bine în acest caz, dacă în genere s-ar fi abţinut de la declaraţii. „Şi asta o spun comuniştii, în condiţiile în care liderul lor,  Vladimir Voronin, pe timpu când era preşedinte al Republicii Moldove şi-a ros pantolonii în toate antecamerele de la Moscova”, a subliniat Nantoi.

Totodată, comuniştii mai susţin că oamenii, care au asistat în scuar la discursul vicepreşedintelui american, au fost aduşi organizat de PLDM, fapt categoric negat de către liberal-democraţi „Oamenii au fost aduşi, evident că au fost aduşi. Fiecare reprezentant al PLDM din teritoriu a avut indicaţii clare în privinţa numărului de cetăţeni prezenţa carora el urmează să asigure în scuarul TNOB”, a adăugat Muntean.

La rândul său, ministrul vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a afirmat că este uimit de poziţia comuniştilor. „Când vorbim de politica internă politicienii se pot criticata reciproc cât doresc, însă cînd vine vorba de politica externă, ei trebuie să vină cu o poziţie unică, consolidată”, a conchis ministrul.

Sursa: UNIMEDIA
 


AMN în dilemă

AMN în dilemă
Foto: 3.bp.blogspot.com/

Alianţa „Moldova Noastră” se află la răspântie de drum, iar în sânul partidului există divergenţe. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile preşedintelui de onoare a Partidului Democrat, Dumitru Diacov, care susţine că AMN este curtat de democraţi şi liberal-democraţi pentru a participa împreună la alegerile locale.


„În AMN există trei grupuri de opinie. Unul doreşte ca AMN să rămână aşa cum este, de sine stătător, şi să meargă singuri la alegeri. Un alt grup pledează pentru apropierea de PD şi un altul de fuzionarea cu PLDM”, a explicat Diacov, relatează ProTV Chişinău.

Potrivit sursei, liderul AMN, Serafim Urechean a declarat că el personal nu ştie despre nicio ofertă de fuzionare din partea democraţilor. Totodată, el a evitat să spună dacă are propuneri de la liberal-democraţi. Liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, Mihai Godea, nu a negat că formaţiunea sa poartă discuţii cu AMN, dar a precizat că e devreme să se vorbească despre o ofertă politică.

Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) s-a constituit la 19 iulie 2003 prin fuziunea Alianţei Social-Democrate din Moldova (ASDM), Partidului Liberal (PL) şi a Alianţei Independenţilor din Republica Moldova (AIRM). AMN are drept doctrină politică social-liberalismul. La 25 iunie 2005, în cadrul celui de-al VI-lea Congres al AMN, Serafim Urechean a fost desemnat preşedintele formaţiunii, funcţie pe care o deţine până în prezent.

UNIMEDIA precizează că la ultimele alegeri din 2010, AMN a acumulat 2.05% voturi, nu a trecut pragul electoral şi a rămas înafara Legislativului. Amintim că recent, PL şi MAE au semnat un acord de fuzionare.

Sursa: UNIMEDIA

 


Fotografia Zilei: "Păstraţ curăţănia"

Fotografia Zilei:
Foto: vizitator UNIMEDIA

Corect în rusă, stâlcit în română. Acest anunţ este postat, potrivit unui vizitator UNIMEDIA, în unul din localurile sectorului Buiucani, care se află în preajma cinematografului "Flacără".


Sursa: UNIMEDIA


Roşiile s-au ieftinit cu până la 23%

Roşiile s-au ieftinit cu până la 23%
Foto: gradinavisata.wordpress.com

La piaţa agricolă din Chişinău, preţul la roşiile de seră a scăzut cu circa 4-5 lei. Astfel, dacă saptămâna trecută, roşiile costau 22 lei/kg, la moment le găsim pe piaţă la un preţ de 17.00-18.00 lei/kg, adică cu circa 18-23% mai redus, scrie bursa agricolă AgraVista.


Potrivit operatorilor de piaţă, ieftinirea roşiilor este determinată de micşorarea preţului acestoa în ţările din care se importă, precum şi datoriă ofertei mari de roşii, înregistrată la moment pe piaţă.

Spre comercializare sunt expuse, în cantităţi reduse, roşii Cherry, care sunt ambalate în caserole a câte 1 kg şi sunt vândute la un preţ de 35-40 lei/kg.

Amintim că, începând cu luna martie, pe piaţă au apărut şi roşii de origine autohtonă, acestea fiind cutlivate în Transnistria. Preţul acestor roşii ajunge peste 40 lei/kg. Cea mai mare cantitate din roşiile de import comercializate în RM sunt aduse din Turcia.

Sursa: UNIMEDIA


GALERIE FOTO: Joe Biden în Scuarul TNOB

GALERIE FOTO: Joe Biden în Scuarul TNOB
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Azi, 11 martie, pentru prima dată în istoria sa, R. Moldova a fost vizitată de un vicepreședinte american. Joe Biden a venit astăzi la Chișinău pentru a transmite un mesaj de susținere oamenilor din R. Moldova, dar și clasei politice. Acesta a declarat că SUA este un partener al R. Moldova și va susține țara noastră pe calea reformelor democratice. 

Potrivit lui, guvernarea de la Chișinău a reușit o performanță în ultimul an și jumătate, dar mai are încă mult de muncit. "Ne dorim o Moldovă în Uniunea Europeană, pentru că astfel vor avea de beneficiat toți". În finalul discursului său, vicepreședintele american a binecuvântat SUA, dar și R. Moldova. "Wait me back", a spus acesta la microfon în timp ce se îndrepta spre ieșirea de pe scenă.


UNIMEDIA vă invită să urmăriți mai jos o galerie foto din Scuarul Teatrului de Operă și Balet. Acolo, premierul Vlad Filat și vicepreședintele SUA Joe Biden au ținut câte un discurs.















Sursa: UNIMEDIA


 
Știri
Templates Novo Blogger