Anchetă la Bulboaca: Microbuz fără licență

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Anchetă la Bulboaca: Microbuz fără licență
Foto: Grigore Vieru

Ministerul Transporturilor anunță terminarea anchetei în cazul tragicului accident de la Bulboaca în care 8 persoane și-au pierdut viața, iar alte 15 au fost rănite. Potrivit sursei, în rezultatul verificărilor efectuate s-a stabilit că microbuzul din 1993 circula pe ruta Anenii Noi- Șerpeni, în baza permiselor de activitate. De asemenea, unitatea de transport menționată nu era înregistrată în anexa licenței, precum și nu era înregistrată în anexele licenței a nici unui alt agent economic posesor de licență de transport auto de călători. 


MTID declară că unitatea de transport respectivă a fost implicată ilegal în activitate pe ruta Anenii Noi-Șerpeni, precum și în activitatea anterioară de pe ruta Chișinău-Șerpeni. Totodată, această unitate de transport activa contrar orarului de circulație pentru cursele aflate în gestiunea Î.I,, Țurcan N.V’’. Ministerul spune că nu dispune de atribuții legale de control și nici pârghii reale de sancționare a eventualelor încălcări din domeniul transportului rutier.

UNIMEDIA amintește că la 1 noiembrie, un microbuz a traversat ilegal calea ferată. În rezultat, acesta a fost lovit de o locomotivă. În rezultatul impactului, 8 persoane au decedat, iar alte 15 au ajuns la spital. Guvernul a decis alocarea a 100 mii lei pentru familiile victimelor.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Șoferiță periculoasă la Ciocana! "Era să ne omoare"

(video) Șoferiță periculoasă la Ciocana!
Foto: captura imagini video Youtube

Un vizitator UNIMEDIA a trimis la redacția portalului nostru de știri o secvență video - dovada că o femeie blondă, aflată la volan, i-ar fi pus viața în pericol. 


"Vreau să arătați la toata lumea cum merge la volan blonda care a pus în pericol viața a mai multor oameni. S-a întâmplat ieri, 4 noiembrie 2011 la ieșirea din or. Chișinau ( sec. Ciocana). Vă dați seama ce s-ar fi putut întâmpla dacă avea o viteză mai mare? Trebuia să aleg: ori viața mea, a soției și a copilului de 1.5 ani sau viața celor doi tineri de pe marginea drumului. Voi cum ați proceda ? Aș vrea ca cei de la poliția rutieră să demonstreze public procesul verbal pentru această infracțiunea", se spune în mesajul vizitatorului.

Vedeți mai jos secvența video expediată la redacție: 



Sursa: UNIMEDIA


Petru Jitaru a fost reținut pentru 72 de ore

Petru Jitaru a fost reținut pentru 72 de ore
Colaj: UNIMEDIA

Fostul director al companiei „Global Business Consultanță”, Petru Jitaru, a fost reținut pentru 72 de ore ieri seara de colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit purtătorului de câvânt al MAI, Eugeniu Onică, acesta a fost audiat în calitate de bănuit. 

"Petru Jitaru a declarat că nu-și recunoaște vina. A fost audiată și casierița companiei, care la fel nu-și recunoaște vina. Ea e cercetată în stare de libertate. În cazul lui Petru Jitaru, după cele 3 zile de reținere, se va cere arest preventiv", a declarat sursa.


UNIMEDIA amintește că în luna octombrie, un grup de tineri au declarat, la o conferință de presă, că circa 150 de persoane au devenit victime ale unei firme care le-a propus contracte de muncă în SUA și Canada. După ce au achitat companiei „Global Business Consultanță”, fiecare câte 2-3 mii de euro, tinerii au rămas fără bani și contracte de muncă. Aceștia îl acuză pe directorul instituției, Petru Jitaru, că i-a înșelat și a fugit cu banii. Tinerii s-au arătat nemulțumiți de lipsa de acțiuni a MAI, PG și CCCEC pe acest caz.

De cealaltă parte, Jitaru a declarat presei că nu este vinovat, spunând că acuzațiile aduse lui nu se bazează pe probe, ci pe emoții. „Acest grup de cetățeni operează cu insinuări, presupuneri și emoții, dând o interpretare tendențioasă, superficială și incorectă a situației. Au dezinformat opinia publică ”, a spus Petru Jitaru. Potrivit sursei, compania „Global Business Consultanță” a fost vândută, iar noului administrator i-au fost transmise procesele verbale corespunzătoare, toate documentele societății, documentele ce țin de clienți, actele contabile, banii aflați la balanța societății. Ulterior, firma a fost vândută către un alt proprietar.

Ana Axintie, unul dintre tinerii păgubiți, a declarat pentru UNIMEDIA că tinerii au achitat banii pentru contractele de muncă în timpul când Petru Jitaru era director al companiei. „După ce a vândut firma nu ne-au prezentat noul proprietar, nici nu ne-au informat despre contractele noastre”, a menționat sursa citată. 

Vedeți aici detalii.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Nuntă în SUA! Mireasa și tatăl dezlănțuiți în dans

(video) Nuntă în SUA! Mireasa și tatăl dezlănțuiți în dans
Foto: captura imagini video Youtube

Dansul miresei cu tatăl ei a devenit o tradiţie a nunţilor moderne, în special în Statele Unite. Ashley Richmond a realizat un moment special alături de tatăl ei în aplauzele invitaţilor, care au avut parte de o surpriză, scrie realitatea.net.


După un început lent pe melodia "My Girl" a trupei Temptations, cei doi s-au dezlănţuit pe un mix format din nouă piese - de la hiturile din tinereţea bărbatului până la piesele preferate ale fiicei lui.

Potrivit dailymail.co.uk, Ashley şi tatăl ei au dansat diferit pe fiecare piesă, cei doi stârnind râsetele celor prezenţi la eveniment. În timpul dansului, mireasa zâmbeşte continuu, tatăl ei fiind foarte serios şi atent să nu greşească vreo mişcare.



Suntem ultimii în Europa și la capitolul prosperitate

Suntem ultimii în Europa și la capitolul prosperitate

Centrul londonez de studii analitice Legatum Institute a publicat recent ratingul prosperității pentru anul 2011. Potrivit acestui clasament, Republica Moldova se plasează pe locul 79 din cele 110 state analizate, ridicându-se 7 poziții comparativ cu anul trecut. 


Cel mai bun rezultat, Moldova a înregistrat la capitolul educație, aflându-se pe poziția 58. “În pofida egalităţii între sexe şi dimensiuni relativ mici ale claselor, moldovenii au un nivel scăzut de satisfacţie privind educația”, comentează autorii studiului.

După educație, cel mai bine Republica Moldova stă la capitolul legat de securitatea populației, ocupând locul 67 pe acest domeniu. Totodată, studiul nuanțează și încurajarea spiritului antreprenorial, al posibilităților întreprinzătorilor, ocupând locul 69. Potrivit experților, “potenţialul antreprenorial al Moldovei este limitat de infrastructura tehnologică slabă”.

Cea mai proastă poziție a Republicii Moldova este cea legată de libertățile personale. "Moldovenii sunt nemulţumiţi de libertăţile lor personale şi sunt adesea intoleranți față de "străini", consideră autorii studiului.

Primele zece clasate în studiu sunt Norvegia, Danemarca, Australia, Noua Zeelanda, Suedia, Canada, Finlanda, Elveția, Olanda şi Statele Unite. România se află pe poziția 58, Ucraina pe 74, iar Rusia pe 56.

Topul este încheiat de Zimbabwe și Republica Centrafricană.

Vedeți aici detalii despre Moldova.

Sursa: UNIMEDIA


Felicitare de la liberali pentru Băsescu

Felicitare de la liberali pentru Băsescu
Foto: giorno24.blogspot.com

Ieri, 4 noiembrie, președintele român Traian Băsescu și-a sărbătorit ziua de naștere. Liberalii din R. Moldova i-au expediat o scrisoare publică în care îl felicită pe oficialul român. "Excelenţă, Cu ocazia zilei Dumneavoastră de naştere, am deosebita plăcere să Vă adresez sincere felicitări, urări de bine şi de apreciere a întregii Dumneavoastre activităţi îndreptată spre binele românilor de pretutindeni.


Vă doresc sănătate, putere de muncă şi curaj pentru a oferi continuitate eforturilor noastre de împlinire a idealului naţional, a relaţiilor deosebite pe care le are Republica Moldova cu România şi care vor cunoaşte, cu siguranţă, noi perspective într-un viitor european comun. Vă mulţumesc pentru faptul că personal aţi fost şi continuaţi să fiţi un susţinător constant şi consecvent al Republicii Moldova în realizarea parcursului său european, dar şi pentru faptul că aţi demonstrat pe parcursul activităţii Dumneavoastră că sângele apă nu se face. Relevanţa unităţii de limbă, cultură, identitate şi istorie dintre noi au cunoscut o dezvoltare fără precedent în perioada de când sunteţi Preşedintele României şi al tuturor românilor, fapt pentru care vă suntem recunoscătoril", se spune în scrisoarea liberalilor.

UNIMEDIA precizează că Traian Băsescu este președinte al României. Acesta a împlinit ieri 60 de ani.

Sursa: UNIMEDIA


Presa rusă: Ucraina ar putea cere preț mai mic la gaz pentru a accepta Rusia în OMC

Presa rusă: Ucraina ar putea cere preț mai mic la gaz pentru a accepta Rusia în OMC
Foto: en.rian.ru

Ucraina are mai puțin de o săptămână până la 10 noiembrie pentru a începe discuţiile cu Rusia, şi, eventual, să blocheze procesul de aderare a Federației Ruse la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Despre aceasta au relatat surse confidențiale din cadrul OMC pentru agenția de presă ITAR-TASS. Mai mult decât atât, Rada Supremă a Ucrainei a inclus în agendă un proiect "privind crearea unui grup de lucru care va examina aderarea Rusiei la OMC." 

Potrivit prim-viceprim-ministrului ucrainean, ministru al Dezvoltării Economice şi Comerţului din Ucraina, Andrei Kliuiev, pentru permisiunea de aderare a Rusiei la OMC Ucraina ar putea cere reducerea preţului la gaz. 


Potrivit aceleiași surse, deşi este posibil ca o ţară să se opună acordării statutului de membru pentru Federaţia Rusă, șansele că i se va refuza aderarea la OMC sunt foarte mici, asta deoarece anterior în istoria acestei organizaţii astfel de cazuri nu au avut loc. Oricum, teoretic, Ucraina are îndeajuns timp pentru a soluționa toate probleme cu Federația.

Totodată, șeful delegaţiei ruse la negocierile privind aderarea Rusiei la OMC, Maxim Medvedkov, a declarat că "până în ultimul moment, orice se poate întâmpla." Potrivit acestuia, până în prezent Ucraina nu a înaintat nici o pretenţie.

UNIMEDIA reamintește că până de curând, cel mai mare obstacol în calea aderării Federației Ruse la OMC a fost Georgia. Totuși, aceasta a cedat presiunilor Uniunii Europene privind aderarea Federației Ruse la Organizația Mondială a Comerțului.

R. Moldova nu a negociat deocamdată un preț pentru gazele rusești, care vor fi livrate începând cu 1 ianuarie 2012.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Canon va lansa o cameră video „genială”

(video) Canon va lansa o cameră video „genială”
Foto: dpreview.com

Canon a prezentat cea mai nouă cameră produsă de companie, modelul C300. Acesta reprezintă un aparat de fotografia şi o cameră, care înregistează imagini de calitate înaltă. Specificaţiile tehnice ale camerei surprind până şi producătorii de filme, relatează dprieview.com.


Astfel, filmul Mobius a fost filmat în întregime cu noul model C300 al Canon, iar imaginile spun de la sine despre calitatea camerei. Compania Canon a anunţat că noua cameră va avea lentile interschimbabile, iar performanţa fotografiilor cât şi cea a imaginilor video este una remarcabilă. Aceasta va fi utilizată cu lentile de tipul EF, PL sau EF EOS.

Într-un comunicat remis presei, Canon anunţă că are o dimensiune a pixelilor mai mare decât pentru camerele video profesionale, o sensibilitate sporită şi zgomot redus. Camera poate filma în Full HD 1920x1080, iar lansarea oficială în mai multe state ale lumii va avea loc, conform estimărilor, la sfârşitul lunii ianuarie şi martie a anului 2012.

Astfel, noul Canon C300 va putea fi achiziţionat de toţi doritorii la un preţ de circa 20.000 de dolari.



Sursa: UNIMEDIA


Social-democrații, acuzați de Delegația UE de difuzarea unor informații eronate

Social-democrații, acuzați de Delegația UE de difuzarea unor informații eronate
Foto: vipmagazin.md

Partidul Social-Democrat a emis joi, 3 noiembrie, un comunicat de presă în care se vorbește despre o întâlnire cu Delegația UE în R. Mldova. În cadrul acesteia, PSD s-a arătat îngrijorat despre "interesul cetăţenilor români de etnie romi de a se stabili în Republica Moldova şi trecerea în masă a frontierei de stat".


Potrivit comunicatului PSD, delegația este preocupată de desfăşurarea calitativă a dialogului Moldova - UE privind liberalizarea regimului de vize, dar nu poate interveni în dialogul Moldova-România, deoarece țara noastră nu este un stat membru UE.

De cealaltă parte, Delegația UE în Moldova a emis o declarație în care spune că textul social-democraților nu reflectă discuţiile din cadrul întâlnirii în "manieră corectă". Comunicatul precizează următoarele:

- Delegația Uniunii Europene dorește să poarte dialog cu forțele politice din Moldova, cu condiția respectării principiilor de bază.

- Declaraţii împotriva romilor şi a României nu se acceptă sub nici o formă în cadrul acestui dialog.

- Nu există nici o legătură dintre pretinsa migrație a romilor și succesul dialogului privind procesul de liberalizare a regimului de vize dintre UE și Republica Moldova.

- Delegația Uniunii Europene nu este în cunoștință de cauză despre vreo amenințare care ar putea pune în pericol ordinea publică în legătură cu migrarea persoanelor din România spre R. Moldova. Formatul potrivit pentru astfel de aspecte este dialogul bilateral dintre Republica Moldova și România.

- Incluziunea socială a populației rome este o prioritate a UE, atât la nivel de politică internă, cât și dialogul pe care îl poartă cu statele partenere.”

Sursa: UNIMEDIA


Mai multe companii vinicole pe piața rusă

Mai multe companii vinicole pe piața rusă
Foto: foodanddrinkdigital.com

"Serviciul Federal sanitar rus Rospotrebnadzor extinde numărul de companii care sunt acceptate să livreze produsele sale vinicole pe piața Federației Ruse". Declarația îi aparține medicului sanitar şef din Rusia, Ghenadi Onişcenko, făcută vineri pentru agențiile de presă ruse


"Astăzi a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii întreprinderilor vinicole moldoveneşti, în cadrul căreia am discutat posibilitatea extinderii pe piața Federației Ruse a livrărilor de vinuri de calitate din Republica Moldova. Totodată, a fost luată o decizie pozitivă cu privire la admiterea a două companii moldovenești pentru prelucrarea ulterioară a produselor sale vinicole la o întreprindere din Rusia," a mai spus Onişcenko.

Sursa: UNIMEDIA


Încă un gând de-al lui Smirnov: Aderarea Transnistriei la Ucraina

Încă un gând de-al lui Smirnov: Aderarea Transnistriei la Ucraina
Foto: stiri.rol.ro

Liderul republicii nerecunoscute, Igor Smirnov, nu exclude posibilitatea organizării unui referendum privind aderarea Transnistriei la Ucraina. Despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru publicația Ukraina Moloda.


"Comunitatea ucraineană să organizeze și să desfășoare un referendum. Şi dacă poporul va decide să fim cu Ucraina, să fie așa. Însăşi societatea creează un stat," a declarat Smirnov.

"Cred că dorinţa de a fi cu Ucraina nu a dispărut. Desigur, de la bun început, această idee a existat în comunitatea ucraineană care locuiește în regiune. Altceva e cum vor reacționa ceilalți oameni," a mai spus liderul autoproclamatei republici.

Amintim că, anterior, Ministerul ucrainean de Externe a declarat că Transnistria este parte a Republicii Moldova şi trebuie să se întoarcă sub controlul Chişinăului. Autoritățile de la Kiev de fiecare dată menționează că nu examinează aderarea Transnistriei la Ucraina, deoarece aceasta ar putea declanşa procesul de revizuire a frontierelor, care să aibă consecințe negative asupra statului ucrainean.

Sursa: UNIMEDIA


Grecia. Guvernul a primit votul de încredere al Parlamentului

Grecia. Guvernul a primit votul de încredere al Parlamentului
Foto: Parti socialiste via Flickr

Premierul grec a primit azi votul de încredere al majorităţii deputaţilor, în schimbul căruia a anunţat că e dispus să înceapă discuţiile pentru formarea unui guvern de coaliţie. Reuters scrie că socialistul Georgios Papandreou l-ar putea lăsa pe ministrul său de finanţe să formeze noul executiv. Guvernul a primit 153 de voturi. Împotrivă au votat 145 de deputaţi. 


Sesiunea dramatică a parlamentului de la Atena s-a terminat în noaptea de vineri spre sâmbătă după ce guvernul premierului socialist Georgios Papandreou a câştigat votul de încredere al deputaţilor. 145 de parlamentari au votat împotriva guvernului Papandreou, 153 pentru. Votul surpriză, cel cu numărul 153, a venit de la o deputată a socialistă care s-a reîntors în grupul parlamentar al partidului aflat la guvernare, după o perioadă de rebeliune.

Într-un discurs teatral, aplaudat cu entuziasm de o parte a parlamentarilor, Georgios Papandreou a îndemnat toate partidele din Grecia să coopereze "în interesul oamenilor". "Este nevoie de un guvern puternic", a spus premierul socialist.

Problema referendumului anunţat de premier şi primit cu ostilitate în UE a fost tranşată în mod oficial. Ministrul de finanţe elen a anunţat că Atena renunţă la consultarea publică pe tema planului de salvare. Franţa avertizase ceva mai devreme prin vocea ministrului francez al Afacerilor Europene, Jean Leonetti, că Grecia va fi exclusă din zona euro şi din Uniunea Europeană dacă nu acceptă planul decis de statele europene la 27 octombrie, pentru a încerca să rezolve criza datoriilor.

În marja summitului G20 de la Cannes, liderii UE au presat Grecia să ajungă la un acord pentru susţinerea şi implementarea planului de salvare.

Storage Federation, un răspuns la cererea tot mai mare de „stocare inteligentă” pentru serviciile cloud

vineri, 4 noiembrie 2011

Storage Federation, un răspuns la cererea tot mai mare de „stocare inteligentă” pentru serviciile cloud

IDC estimează că, până în 2012, 85% dintre aplicaţiile noi vor fi proiectate special pentru a fi accesate din cloud. Asta înseamnă că livrarea „agilă” a acestor aplicaţii virtualizate şi de cloud necesită conectarea mai multor sisteme de stocare, astfel încât acestea să se comporte ca o singură entitate.


Cunoscut şi sub conceptul de „storage federation”, această caracteristică poate elimina nivelul suplimentar de aplicaţii de virtualizare, contribuind astfel la reducerea costurilor de administrare şi a riscurilor de a diminua nivelul de disponibilitate al centrului de date, spun cei de la HP. În această idee, compania îşi extinde portofoliul Converged Storage cu HP Peer Motion, un nou software ce le permite clienţilor să migreze transparent încărcarea aplicaţiilor între resursele de stocare existente în data center, găzduite atât în mediile virtualizate de stocare, cât şi în cloud.


HP a introdus, de asemenea, noul HP P10000 3PAR Storage Systems, un echipament ce susţine livrărea serviciilor IT către companii în medii cloud publice şi private, în sistem IT-as-a-Service (pe sistemul IaaS – infrastructură ca serviciu). Cu alte cuvinte, posibilitatea de a livra simultan servicii către mai mulţi clienţi prin consolidarea  aplicaţiilor cu variate cerinţe de capacitate şi performanţă, tehnologii de thin provisioning (realocare dinamică a spaţiilor de stocare între servere – n.r.) avansate.

Această tehnologie permite utilizarea eficientă a capacităţii disponibile şi o soluţie autonomă de reechilibrare a nivelului de încărcare a sistemului pentru a permite companiilor să fie mai agile, spune producătorul.

„Sistemele tradiţionale de stocare de acum 20 de ani nu au fost proiectate pentru a face faţă unui mediu atât de dinamic, în care IT-ul este livrat în sistem as-a-service. Acest fapt forţează companiile să iniţieze proiecte de virtualizare costisitoare şi ineficiente, fiind obligate să utilizeze elementele de care dispun deja”, spune Chris Johnson, vicepreşedinte HP Storage EMEA. „Adevărata federalizare a echipamentelor de stocare, integrată în soluţiile HP Converged Storage, poate răspunde mediilor imprevizibile cu funcţionare continuă ce deservesc clienţi diferiţi, reducând, în acelaşi timp, cheltuielile, în special cele administrative precum şi riscul.”


Publicitate

sursa: Unimedia

Grecia renunţă oficial la ideea referendumului

Grecia renunţă oficial la ideea referendumului
Foto: George Papandreu

Grecia a renunţat oficial la ideea organizării unui referendum pe tema planului european de susţinere financiară, a anunţat astăzi Ministerul elen al FInanţelor, transmite Reuters.


Ministrul grec de resort, Evangelos Venizelos, s-a opus de la început acestui plebiscit.


Potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe, oficialul i-a informat telefonic despre această decizie pe liderul Eurogrup, Jean-Claude Juncker, pe comisarul UE pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, şi pe ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble.

Ideea unui referendum pe tema planului UE de susţinere financiară a Greciei fusese anunţată de premierul Giorgios Papandreou, atrăgând critici dure din partea liderilor UE, care au ameninţat chiar cu eliminarea Greciei din blocul comunitar.

"Neacceptarea planului înseamnă ieşirea din euro, neacceptarea planului pentru greci înseamnă ieşirea din Europa", a declarat ministrul francez al Afacerilor Europene, Jean Leonetti, adăugând că nu doreştre să se întâmple acest lucru.



Anji îl vrea pe Farfan: Oferã un salariu de 6 milioane de euro pe sezon

Anji îl vrea pe Farfan: Oferã un salariu de 6 milioane de euro pe sezon
Foto: blogspot.com

Fotbalistul peruan Jefferson Farfan este noua țintã a oficialilor de la Anji Mahachkala. Rușii se gândesc sã-l ia pe atacantul celor de la Schalke 04 pentru un salariu de 6 milioane de euro pe sezon, însã vor mai trebui sã aștepte pânã acesta va ajunge în Rusia, scrie eurosport.ru.  


Anji totuși nu este singurul club care pretinde sã-l ia pe peruan, în lupta pentru atacant au mai intrat Juventus și Malaga. Clubul rusesc însã este favorit în acest caz, pentru cã oferã cel mai mare salariu.


Astfel, Farfan poate sã-și aleagã echipa la care va evolua, încã de la începutul lui 2012, pentru cã contractul lui se încheie în vara anului viitor. Dar, potrivit regulamentului, jucãtorul are dreptul sã încheie contract cu o viitoare echipã cu 6 luni înainte de plecare.

În aceeași ordine de idei, Farfan ar putea rãmâne la Schalke, însã toate eforturile depuse de club pentru a semna o prelungire a contractului nu au dat nici un rezultat.

UNIMEDIA precizeazã cã Jeffersona Farfan evolueazã la Schalke 04 din 2008. Acesta și-a început cariera în 2001, la echipa peruanã Alianza Lima, iar din 2004 el evolua pentru PSV Eindhoven.


Sursa: UNIMEDIA


(video) Șelin: Dodon a făcut o greșeală

(video) Șelin: Dodon a făcut o greșeală
Foto: UNIMEDIA

Președintele Partidului Social-Democrat, Victor Șelin, este de părere că pasul de astăzi a lui Igor Dodon este o greșeală. 


"Eu cred că dl Dodon a făcut o greșeala mare. Am presupus că va pleca, dar pentru că nu i se acceptă planul de modernizare al PCRM. A ieșit că el a plecat din PCRM pentru a ajuta la alegerea președintelui. Nu împărtășim această viziune. Ne-am schimbat opinia despre Igor Dodon. Ne dăm seama că s-a pregătit de aceasta, pentru a forma un bloc din partidele mici: Partidul Popular Social (fondat de Victor Stepaniuc), Partidul Regiunilor (Mihail Formuzal). Cred că acesta e scopul lui", a declarat acesta pentru UNIMEDIA.

Potrivit sursei, Dodon ar fi avut o înțelegere cu AIE înainte de a părăsi fracțiunea PCRM din Parlament. "Probabil va oferi posibilitatea AIE să guverneze, iar el își va consolida partidul", a mai spus Șelin.

UNIMEDIA amintește că la ora 10.00 Igor Dodon, Zinaida Greceanâi și Veronica Abramciuc au anunțat că părăsesc fracțiunea PCRM din Parlament. Aceștia spun că sunt gata să voteze pentru șeful statului, pentru a scoate țara din criză. "Este un gest de bun simț față de cetățeni. În acțiunile politicienilor nu trebuie să existe șovăieli, dacă situația o cere. Pe mine nu mă interesează soarta AIE. Sunt de părere că AIE trebuie să dispară ca un vis urât, deoarece se face vinovată de starea din societate. Au avut o politică nocivă. Pe noi ne preocupă evitarea alegerilor anticipate distrugătoare pentru țară", a spus Dodon.



Sursa: UNIMEDIA


Cupon.md: Reducere -50% la biliard în Classic Biliard Club

Cupon.md: Reducere -50% la biliard în Classic Biliard Club
poză simbol
Foto: cupon.md

Indiferent de ce tip de biliard preferi: pool, snooker sau piramida, toate trei te aşteaptă în Biliard Club Classic. Atmosfera plăcută şi o companie bună îţi poate crea o dispoziţie pozitivă pe o săptămână întreagă. Astfel, cupon.md vine cu o ofertă nouă: cumpără cu doar 10 lei cuponul şi primești o reducere de 50% la biliard în Classic Biliard Club.


Pentru a beneficia de această ofertă, este necesar să intraţi şi să vă înregistraţi pe site, apoi să procuraţi un cupon cu doar 10 lei. Acest cupon îl prezentaţi în Biliard Club Classic şi puteţi juca câte ore doriţi de biliard şi veţi achita doar jumate din preţ.


Această e o ofertă unică care nu poate fi găsită nicăieri în altă parte. Şi asta datorită exclusivităţii ofertelor ce apar pe Cupon.md. Iar pentru a nu rata nici o ofertă cu reduceri de la -50% este suficient să daţi un LIKE la pagina noastră de facebook sau să vă înregistraţi pe Cupon.md pentru a primi ofertele la adresa de e-mail. 


Publicitate

sursa: Unimedia

(video, foto) Au protestat contra "închiderii școlilor cu predare în limba rusă"

(video, foto) Au protestat contra
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Liga Tineretului Rus din Moldova alături de simpatizanții Partidului „Patrioții Moldovei” și Partidului Social Democrat au organizat un miting la Teatrul Național de Operă și Balet. Activiștii, înarmați cu pancarde „Să apărăm școlile ruse”, „Toți uniți - vom fi nebiruiți”, „Limbile Moldovei - patrimoniul țării” - au protestat împotriva închiderii școlilor și grupelor universitare cu predare în limba rusă.

Totodată, tinerii au marcat „Ziua unității naționale”. Cu aceast prilej în scuarul teatrului a fost organizat un concert. De la eveniment nu a lipsit președintele Partidului „Patrioții Moldovei”, Mihail Garbuz, liderul și secretarul PSD, Victor Șelin și, resprectiv - Sergiu Coropceanu.


„Prin intermediul acestui eveniment vrem să demonstrăm că cetățenii multietnici din R. Moldova sunt uniți. Totodată, în țară sunt închise multe școli și licee, acest lucru nu va duce la consolidarea societății. Considerăm că autoritățile intenționat provoacă aceste probleme”, a declarat președintele Ligii Tineretului Rus, Igor Tuleanțev. 


La rândul său, Victor Șelin a declarat că în cadrul evenimentului de astăzi au fost discutate principalele probleme privind inegalitatea din societate și că urmeză să fie înaintată o rezoluție către autorități. Liderul PSD și-a exprimat nemulțumirea că sunt închise mai multe instuții de învățământ cu predarea în limba rusă. „Tinerii trebuie să aibă posibilitatea de a alege în ce limbă să studieze, ca mai apoi să-și demonstreze abilitățile”, a mai spus sursa citată.

Tot astăzi, în scuar, un grup de tineri urma să organizeze o contra-demonstrație. În final doar zeci de tineri au venit la miting.


Sursa: UNIMEDIA


„O democrație este mai puternică cu cât este în stare să-i protejeze pe cei mai vulnerabili”, declarație

„O democrație este mai puternică cu cât este în stare să-i protejeze pe cei mai vulnerabili”, declarație

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, s-a aflat într-o vizită de patru zile în Republica Moldova. La finele acesteia, Pillay a susținut o conferinţă de presă, în cadrul căreia s-a împărtățit cu impresiile sale despre republica Moldova.


Aceasta s-a arătat îngrijorat de condițiile economice din țară. „Am văzut cu ochii mei sărăcia și condițiile materiale proaste în care mulți moldoveni trăiesc. Problemele ce țin de salarii mici și infrastructura publică proastă au implicări serioase asupra realizării eficiente a drepturilor economice și sociale”, a punctat comisarul.

Ea a salutat strategia de reformă a sectorului justiției, care a fost aprobată în prima lectură ieri de către Parlament. Potrivit lui, o justiție mai bună și total independentă este esențială pentru protecția și promovarea drepturilor omului în toate domeniile.

„Traficul fiinţelor umane, în special al femeilor şi fetelor, rămâne o preocupare majoră în Moldova, în ciuda eforturilor evidente ale Guvernului de a combate acest fenomen. Este clar că sunt necesare măsuri suplimentare pentru a aborda această nenorocire care distruge atât de multe vieţi, inclusiv urmărirea penală a acestor infractori, indiferent de faptul cine sunt şi cât de puternici pot fi”, a menționat Navi Pillay.

Mesajul acesteia pentru Guvern și public este ca diversitatea este una dintre cele mai importante valori. „O democrație este mai puternică cu cât este în stare să-i protejeze pe cei mai vulnerabili. Această lege va elabora normele, care deja stau la baza Constituției Moldovei, pentru a asigura că toți oamenii se bucură de aceeași demnitate și același respect în drepturile sale fundamentale”, a precizat comisarul ONU pentru Drepturile Omului.

„Sper să aud despre eforturile reînnoite ale Guvernului și Paramentului și a altor sectoare de reafirmare a mesajului despre asigurarea drepturilor omului pentru toți.  Aștept cu nerăbdare să aud despre schimbările pozitive de aici în viitor astfel încît să împărtășesc exemplul excelent al Moldovei cu lumea întreagă”, a concluzionat diplomatul.

În cadrul vizitei, ea a avut un șir de întrevederei cu înalţi oficiali ai Republicii Moldova, inclusiv cu preşedintele interimar, prim-ministrul şi alţi miniştri, oficiali din domeniul justiţiei şi membri ai Parlamentului. De asemenea, înaltul oficial ONU va vizita regiunea transnistreană. 

Sursa: UNIMEDIA


În ianuarie-septembrie 2011, transferurile către Moldova s-au ridicat la 1,064 miliarde dolari

În ianuarie-septembrie 2011, transferurile către Moldova s-au ridicat la 1,064 miliarde dolari
Poză simbol
Foto: voceabasarabiei.net

În primele 9 luni ale anului, în Moldova au intrat prin intermediul băncilor echivalentul a 1,064 mlrd dolari SUA, transferaţi din străinătate de către persoanele fizice rezidente şi nerezidente. Această sumă este cu aproximativ 19% mai mare decât cea transferată în aceeaşi perioadă a anului 2010, arată datele BNM.


În primele trei trimestre ale anului, cei mai mulţi bani veniţi de peste hotare în Moldova, prin sistemul bancar, au fost înregistraţi în perioada iunie-septembrie, când s-au făcut transferuri de 420,98 mln dolari SUA.

În trim.III 2011, 39,9% din transferurile de mijloace băneşti realizate prin sisteme de transfer internaţional de bani au fost în dolari SUA, 41,3% - în euro şi 18,8% - în ruble ruseşti. Începând cu luna mai, ponderea transferurilor în euro depăşeşte ponderea celor în dolari. Menţionăm că o astfel de tendinţă nu a existat din vara anului 2008.

Amintim că anul trecut, în Moldova au intrat prin intermediul băncilor 1,244 miliarde dolari SUA, transferaţi din străinătate de către persoanele fizice rezidente şi nerezidente, sau cu 5,24% mai mare decât în anul 2009.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Cristiano Ronaldo: 100 de goluri la Real Madrid

(video) Cristiano Ronaldo: 100 de goluri la Real Madrid
Foto: guardian.co.uk

Cristiano Ronaldo şi Lionel Messi se „duelează” pentru a obţine un număr tot mai mare de goluri la echipele pentru care joacă. Ronaldo a făcut cifră rotundă în această săptămână, în meciul cu Lyon, când a marcat golurile cu numărul 99 şi 100, relatează gsp.ro


Messi, însă, are dublu faţă de jucătorul madrilenilor, iar acum, starul de la FC Barcelona ajunge la tocmai 202 goluri. Totuşi, cum Messi a debutat la Barcelona în 2005, iar Ronaldo a început să joace pentru Real în 2009, statisticile ar putea arăta şi o egalitate.

Precedentul sezon a fost unul glorios pentru Cristiano Ronaldo, care a înscris tocmai 53 de goluri în toate competiţiile pentru Real. Fanii portughezului au pregătit şi un video cu „ocazia” celor 100 de goluri.

Precizăm că Cristiano Ronaldo este la Real Madrid din 2009. Până atunci, sportivul a evoluat la Manchester United, tocmai 6 ani. Până atunci însă, portughezul a jucat pentru clubul Sporting Lisabona.



Sursa: UNIMEDIA


Un remake al filmului "Dirty Dancing" va fi lansat în 2013

Un remake al filmului

Un remake al filmului "Dirty Dancing", regizat de cineastul Kenny Ortega, va fi lansat pe marile ecrane nord-americane pe 26 iulie 2013, informează variety.com.


Acest proiect cinematografic va fi produs de compania Lionsgate. Filmul va avea lansarea în aceeaşi zi cu "Phineas and Ferb", produs de studiourile Disney. În luna august, reprezentanţii companiei Lionsgate au anunţat că remake-ul filmului "Dirty Dancing" va fi regizat de cineastul Kenny Ortega.

Kenny Ortega este coregraful filmului original, lansat în 1987, dar şi regizorul documentarului "This Is It", un film despre viaţa şi cariera cântăreţului Michael Jackson. Kenny Ortega va fi şi producător al filmului, alături de Debra Martin Chase, producătoarea peliculelor "Prinţesa îndărătnică/ The Princess Diaries" şi "Patru prietene şi o pereche de blugi/ The Sisterhood of the Traveling Pants"

Filmul "Dirty Dancing" a fost lansat în 1987 şi i-a avut ca protagonişti pe Patrick Swayze şi Jennifer Grey. Filmul a avut încasări de 213,9 milioane de dolari pe plan mondial.

Sursa: cancan.ro 

 


Calea Ferată din Moldova are un nou șef

Calea Ferată din Moldova are un nou șef
Poză simbol
Foto: moldova.md

Întreprinderea de Stat ,,Calea Ferată din Moldova”are un șef. Printr-un ordin al ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Anatol Șalaru, în funcția de director general a fost numit Vitalie Strună, informează serviciul de presă al MTID.


Potrivit aceluași ordin, Sergiu Tomșa care a asigurat interimatul funcției, din 17 martie 2011 până în prezent, a revenit la funcția deținută anterior, de inginer – şef.

Amintim că, funcția de director general al Căilor Ferate a devenit vacantă la 17 martie 2011, după ce ministrul Anatol Șalaru l-a demis pe fostul director al interprinderii, Ilie Țurcanu.

Țurcan a fost demis pentru că în perioada administrării Î.S „Calea Ferată din Moldova” nu a asigurat elaborarea unui plan util de activitate ceea ce a dus la imposibilitatea controlului şi monitorizării procesului de gestionare al întreprinderii. 

Vitalie Strună are 40 ani și este originar din orașul Călărași, Republica Moldova.  Acesta are 15 de ani de experiență în management, cu roluri funcționale în operațiuni de transport feroviar, contracte comerciale, logistică.


Sursa: UNIMEDIA


(infografie) 22 milioane EURO pentru reparația a 6 străzi din Capitală

(infografie) 22 milioane EURO pentru reparația a 6 străzi din Capitală
Colaj: UNIMEDIA

Șase străzi și artere principale din centrul municipiului Chișinău vor fi reconstruite integral. Lucrările nu vor ține doar de reparația carosabilului - va fi reconstruită întreaga infrastructură: de la rețele subterane până la spațiile de parcare, trotuare și iluminat public. Este vorba de străzile bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Constantin Negruzzi, str. Tighina, str. Vasile Alecsandri, str. Alexandru cel Bun și str. 31 August 1989. În acest sens, Primăria Chișinău intenționează că contracteze un nou împrumut de 22 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI).

Anunțul a fost făcut public astăzi, 4 noiembrie, de către primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă.


Edilul a precizat că aceste 6 străzi nu au fost selectate de Primărie, ci de experții BERD, care au calculat fluxul de circulație, gradul de încărcare a străzilor și impactul economic ce va putea fi obținut după reabilitarea acestora. Anume ei au decis că aceste străzi sunt prioritare pentru a fi reabilitate.

Însă, pentru a contracta împrumutul este nevoie de aprobare din partea Consiliul municipal Chișinău. „Avem și un prim test pentru fracțiunile din CMC. Nu văd de ce un proiect de dezvoltare a municipiului Chișinău să fie respins. Proiectul cu troleibuzele a fost primul dintre Primărie, BERD și BEI, acesta va fi cel de-al doilea”, a punctat acesta.

Precizăm că municipalitatea va trebui să co-finanțeze acest proiect cu circa 10 milioane euro. Această este, însă, o cifră estimativă. În cazul în care decizia va trece de CMC, va fi organizat un tender, la care vor putea participa companii licențiate în reabilitarea drumurilor, atât din țară, cât și internaționale.

Creditul este acordat pentru un termen 10 ani, cu o  perioadă de grație de 2 ani și o dobândă de 5%.

UNIMEDIA menționează că acesta va fi cel de al treilea împrumut contractat de Primăria municipiului Chișinău pentru reabilitarea infrastructurii drumurilor. Până acum au fost creditate 10 milioane euro în cadrul Programului „Genesis” și 3 milioane dolari de la IFS. Primul program prevede reconstrucția a 10 străzi din municipiu, la unele obiective lucrările deja au început. La al doilea este prevăzut reabilitarea bd. Alecu Russo, lucrările vor începe la primăvară. Paralel, din contul bugetului municipal de efectuează lucrări de reparație a str. Columna. 



Sursa: UNIMEDIA
Autor: Cristina Buzovschi


Accident grav în Capitală: Un BMW a intrat cu viteză într-un autobuz de rută

Accident grav în Capitală: Un BMW a intrat cu viteză într-un autobuz de rută
Foto: cgp.md

Un grav accident rutier, cu implicare unui autobuz de rută, a avut loc astăzi, în jurul orei 11.15, pe str. Vasile Alecsandri din Capitală. Un echipaj al poliției rutiere s-a deplasat imediat la fața locului pentru a constata circumstanţele producerii accidentului, informează serviciul de presă al CGP.


Astfel s-a stabilit că șoferul unui BMW 525, în vârstă de 26 ani, a tamponat din spate autobuzul care staţiona conform regulamentului. Potrivit informaţiilor preliminare, automobilul s-ar fi deplasat cu viteză excesivă. În urma impactului, din BMW nu a rămas decât un morman de fiare.

Conducătorul auto, care se afla la volanul automobilului, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, însă, la scurt timp acesta a fugit din instituţie. Poliţia investighează cazul şi nu exclude versiunea că suspectul ar fi fost în stare de ebrietate.





Sursa: UNIMEDIA


Opţiune revoluţionară de la StarNet Television: Constructor TV!

Opţiune revoluţionară de la StarNet Television: Constructor TV!
Foto: StarNet

StarNet revoluționează pe piaţa multimedia din Republica Moldova și lansează în premieră Constructorul de pachete TV. Serviciul a fost lansat la data de 3 noiembrie și permite utilizatorilor IPTV să selecteze şi să configureze propria combinaţie de canale TV, disponibile pe lângă pachetul de bază. Astfel, clienţii îşi aleg singuri grila de canale preferate.


„Constructorul de pachete este o premieră pe piaţa din Moldova. Prin intermediul acestei aplicaţii clienţii au libertatea de a-şi construi propria televiziune şi de a urmări canalele preferate. Fie că este vorba de cele mai bune canale de film adunate într-un singur pachet, fie de o combinaţie de canale pentru toată familia, cu posturi de desene animate, sport, noutăţi, filme şi divertisment, Constructorul TV este soluţia inovativă care permite clientului să fie stăpânul televiziunii sale”,  a declarat Alexei Munteanu, marketing manager de la StarNet.  


Noul serviciu de la StarNet Television - Constructorul TV – poate fi testat gratuit de fiecare utilizator IPTV până în data de 30 noiembrie 2011. În această perioadă, clienţii au posibilitatea să acceseze toate canalele TV, la o super calitate a sunetului şi imaginii. 

De menționat că în prezent, pachetul de bază include 43 de canale TV, iar clienţii îşi pot construi televiziunea dintr-o ofertă bogată de canale suplimentare, inclusiv în format HD.  

Utilizatorii IPTV au posibilitatea să îşi modifice grila oricând doresc şi au la dispoziţie diverse modalităţi de configurare a pachetului suplimentar: on-line, prin intermediul Contului Personal de pe site-ul www.starnet.md, în centrele de vânzări StarNet sau prin telefon, la Serviciu Suport Clienţi. 

Directorul Marketing StarNet, Octavian Hera, a menționat că dezvoltarea StarNet Television este abia la început. „În scurt timp, vom oferi noi suprize clienţilor noştri, care vor transforma experienţa din faţa televizorului într-un spectacol fascinant, pentru toată familia”, a mai spus sursa menționată. 

StarNet apreciază sugestiile şi recomandările clienţilor săi pentru dezvoltarea soluţiilor propuse. Pe pagina de Facebook pot fi iniţiate discuţii despre noile opţiuni de la StarNet Television. 

Publicitate

sursa: Unimedia

Şeful misiunii FMI: Moldova nu a respectat câţiva indicatori stabiliţi

Şeful misiunii FMI: Moldova nu a respectat câţiva indicatori stabiliţi
poză simbol

Misiunea FMI și autoritățile RM au ajuns la un acord în cadrul celei de-a patra revizuiri a programului încheiat în baza Mecanismului de Finanțare Extinsă. "Finalizarea revizuirii a patra a programului va permite Moldovei să primească 50 milioane de DST, adică circa 77 mln dolari SUA, pentru a-și consolida rezervele valutare", a declarat şeful misiunii FMI, Nikolay Gueorguiev, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, condițiile Programului se realizează în parametrii conveniţi, dar câțiva indicatori ai programului nu au fost respectați.


"A fost depășit plafonul privind deficitul bugetului Guvernului și ținta indicativă cu privire la reducerea arieratelor la cheltuielile Guvernului, iar realizarea criteriului de performanță structural cu privire la reformarea cadrului de restructurare a datoriilor a fost întârziată. Toate celelalte criterii de performanță, ținte indicative și criteriile de performanță structurale aplicabile, stabilite pentru sfârșitul lunii septembrie, au fost respectate", a spus şeful misiunii FMI. 

  
Potrivit lui Gueorguiev, este de așteptat ca în anul 2012, creşterea economică a RM să încetinească drept consecinţă a încetinirii creșterii economice la nivel mondial. "Rata creșterii economice se va reduce de la 6,5 % în 2011 la 4% în 2012. În același timp, anticipăm că în anul 2012 rata inflației se va reduce până la 6,5%, iar deficitul contului curent va scădea până la 11,25% din PIB", a declarat oficialul. 

Gueorguiev a salutat angajamentul autorităților de a moderniza în regim de urgență administrarea fiscală, de a reforma mecanismul de alocare a subvențiilor în agricultură, de a ridica pragul venitului minim garantat, de a majora bugetul pentru ajutorul social, precum şi majorarea alocațiilor pentru perioada rece a anului. De asemenea, misiunea FMI a apreciat politica monetară promovată de Banca Naţională a Moldovei drept una adecvată, având în vedere perspectivele de atenuare a presiunilor inflaţioniste. 

Sursa: UNIMEDIA


Liberalii supărați! Tăierile din salarii pentru deputații care boicotează, nesusținute de PLDM și PCRM

Liberalii supărați! Tăierile din salarii pentru deputații care boicotează, nesusținute de PLDM și PCRM
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Proiectul înaintat de liberali, potrivit căruia, pentru boicotarea ședințelor Parlamentului, deputaților li se va tăia din salarii, nu a fost susținut de liberal-democrați și comuniști. Inițiativa legislativă urma să fie votată astăzi în lectură finală, dar deputatul PLDM, Valeriu Ghilețchi, a venit cu propuneri de a-l modifica. Proiectul a fost discutat aprins, iar în final, autorul acestuia, președintele comisei juridice a Parlamentului, Victor Popa, l-a retras. Comuniștii l-au criticat și când a fost votat în prima lectură, iar astăzi, deputatul PLDM a venit cu un amendament.


Documentul prevede că absența deputaților de la ședințele Parlamentului în caz de boicotare se consideră motiv neîntemeiat și se sancționează prin reținerea îndemnizației (diurnei), dar și a salariului pentru zilele lipsă.

Potrivit lui Ghilețchi, „boicotul” și „protestul” sunt niște acțiuni politice, care nu trebuie sancționate. El a propus excluderea a 3 din 5 articole din lege.

La rândul său, liberalul Victor Popa a declarat că în acest caz, proiectul poate fi aruncat la urna de gunoi. „Retragem proiectul, iar Valeriu Ghilețchi să-și asume responsabilitatea. Dacă două treimi din proiect vor fi excluse, poți să-l arunci la urna de gunoi. Sunt trei puncte cheie, nu mai are rost”, a spus Popa. 

UNIMEDIA precizează că fracțiunea PL a propus un proiect de lege, potrivit căruia deputații care vor lipsi nemotivat de la ședințele Parlamentului vor fi sancționați prin rețineri de salarii. Astfel, parlamentarii vor primi la sfârșitul lunii un salariu pe care l-au meritat, adică proporțional cu munca depusă.

Potrivit proiectului, absența deputaților de la ședințele Parlamentului în caz de boicotare a ședințelor acestuia se consideră motiv neîntemeiat și se sancționează prin reținerea îndemnizației (diurnei), dar și a salariului pentru zilele lipsă. 

De asemenea, se consideră motiv neîntemeiat lipsa deputaților de la o ședință a Legislativului, în rezultatul protestului față de un proiect inclus în ordinea de zi, anunțat de către președintele fracțiunii sau de către deputații neafiliați. „În practica parlamentară a Republicii Moldova însă este utilizat boicotul ședințelor Parlamentului pe perioade îndelungate de timp ceea ce trebuie calificat ca eschivare directă de la exercitarea suveranității naționale, drept oferit de către popor prin intermediul alegerilor”, consideră autorii proiectului. Până în prezent, din cauza unei lacune legislative, deputații care boicotau ședințele în plen ale Parlamentului dar și participarea la comisiile parlamentare erau lipsiți doar de diurnă, primind regulat, în volum deplin, salariile stabilite pentru activitatea de deputat.

UNIMEDIA precizează că lideri la capitolul absenței de la ședințele Parlamentului sunt deputații comuniști. Fracţiunea PCRM a fost prezentă doar la 20 de ședințe din cele 31 convocate în cadrul sesiunii trecute, acumulând o rată de neparticipare de 35,5%. Diurna deputatului este de 50 de lei, pe când pentru o zi lipsă din salariul parlamentarului îi vor fi reținute cca 350 de lei. Salariul unui deputat este de cca 7500 lei.

Sursa: UNIMEDIA


(foto) Rămășițele unui dinozaur, descoperite la Cahul

(foto) Rămășițele unui dinozaur, descoperite la Cahul
Foto: UNIMEDIA

În satul Colibași, raionul Cahul, a fost depistat craniul unui dinozaur. Rămășițele au fost găsite la 1 noiembrie curent, de un locuitor al satului respectiv.


Potrivit lui Vasile Grigorița, directorul muzeului din cadrul Liceului teoretic „Vasile Alecsandri” din Colibași, a declarat că în vara anului trecut consătenii au găsit niște oase de dimensiuni mari, însă au fost pierdute pentru că nu li s-a dat importanță.


„Craniul respectiv doresc să-l las la muzeul școlii, pe care-l conduc, ca și copiii din zona noastră să poată vedea aceste oseminte”, a spus sursa citată.

Grigorița a remarcat că craniul depistat este într-o stare foarte bună, păstrându-se foarte bine dinții, care sunt de dimensiuni impunătoare. Acesta spune că craniul de dinozaur ar putea aparține speciei „stegoceras”.

Directorul muzeului din Colibaș a anunțat profesorii de arhiologie de la Universitatea ,,Bogdan P. Hașdeu’’din Cahul, care și-au asumat responsabilitatea să cerceteze cazul mai detailat.




Stegoceras


Sursa: UNIMEDIA


Dacia va scoate pe piaţă un nou model în 2012, care va fi produs în Maroc

Dacia va scoate pe piaţă un nou model în 2012, care va fi produs în Maroc

Dacia va scoate pe piaţă un model complet nou anul viitor. Nu e însă o veste bună până la capăt. Viitorul prototip, botezat X 52, nu va fi produs la noi, la Mioveni, ci tocmai în Maroc. Maşina va fi dotată cu motoare Euro 5 pe benzină, de 1.4 şi 1.6 litri.


Deocamdată, producătorul român este destul de zgârcit cu detaliile. A lăsat însă să se înţeleagă că Dacia X52 va avea pentru variantele de top dotări de clasă superioară, de la cutie automată, la faruri LED.

Noua berlină românească va putea fi cumpărată şi la noi, la un preţ de pornire de 11.000 de euro.

Guma se consideră nevinovat: S-au găsit „binevoitori” în Moldova

Guma se consideră nevinovat: S-au găsit „binevoitori” în Moldova
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Deputatul PD, Valeriu Guma, condamnat ieri de către un Tribunal de la București la 2 ani de închisoare cu suspendare, se consideră nevinovat și declară că va ataca decizia în instanța ierarhic superioară. Democratul bănuiește că în aceast caz de condamnare sunt implicați niște „binevoitori” din Moldova, dar a evitat să dea nume.

„Decizia Tribunalului este o surpriză pentru mine. E o istorie cu barbă de vreo 5-6 ani. Eu mă consider nevinovat şi nu mă tem de nimic. Picioarele se trag de aici, de la noi. S-au găsit binevoitori, care au făcut o faptă bună nu doar pentru mine, dar şi pentru familia mea. Este chestiunea mea privată. Însă, cred că este o lovitură, inclusiv și în PD”, a declarat Guma, citat de publika.md.


Potrivit lui, decizia instanței este una nejustificată, de aceea el va merge până în pânzele albe pentru a-și face dreptate și va ajunge chiar și la CEDO. „Am totală încrederea că până la sfârşit, voi găsi dreptatea şi voi fi achitat. Voi ataca această decizie la CEDO, am pregătit şi materiale”, a mai spus deputatul, menționând că este gata să renunțe la imunitatea parlamentară.

UNIMEDIA precizează că Valeriu Guma a fost găsit vinovat de către un tribunal din România de cumpărare de influenţă, complicitate la luare şi dare de mită. Acesta a fost condamnat la  2 ani de închisoare cu suspendare și obligat să achite statului român 25.000 de lei cheltuieli judiciare. Decizia nu este definitivă.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Voronin a părăsit ședința Parlamentului: Cei trei și-au pierdut demnitatea, n-am știut de plecare!

(video) Voronin a părăsit ședința Parlamentului: Cei trei și-au pierdut demnitatea, n-am știut de plecare!
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a plecat de la Parlament, după ce deputații PLDM au solicitat o pauză, imediat după anunțul lui Igor Dodon. Voronin nu a dorit să facă declarații, spunând doar că " decizia celor trei comuniști este o noutate și că aceștia și-au pierdut demnitatea". 

"Este treaba lor. În statutul partidului nostru este clar indicat că intrarea este liberă, dar e liber și oricine vrea să părăsească partidul. Pentru noi este o noutate. Eu nu am nicio informație. Chestiile acestea nu se comentează, așa, din drum. Abia ieri am primit documentul lui Dodon referitor la propunerile de modernizare a partidului.


O să analizăm și o să vedem. Cea mai mare democrație e la comuniști. De aceea toate aceste probleme se discută în partid. Alegerea șefului statului a fost scopul antrenamentelor din ultimul timp, făcute inclusiv de Dodon și de alții care stau în spate”, a declarat președintele PCRM, ieșind din clădirea Palatului Republicii.

Întrebat dacă gestul celor trei deputați comuniști l-a întristat, Voronin a spus că regretă că s-a recurs la asemena metode pentru a alege președintele. „Aici nu e vorba de întristare sau bucurie, e vorba de demnitatea oamenilor, în primul rând. Dacă cu așa metode se hotărăsc problemele alegerii șefului statului, prin așa jocuri murdare, vai și hal de noi, de toată țara. Ei trei și-au piedut demnitatea și nu numai ei”, a adăugat liderul comuniștilor.

Cât despre candidatura la postul de șef al statului, pe care o vor susține Dodon, Greceanâi și Ambramciuc, Voronin a spus că o cunoaște, dar a refuzat să spună nume. „Știu cine este președintele pentru care vor vota. Veți vedea ce va urma. Nu vă grăbiți”, a menționat el. Întrebat dacă în această situație, PCRM o va susține pe Greceanâi în calitate de candidat la funcția de șef al statului, Voronin a zâmbit - „O să ne clarificăm”.

Liderul PCRM nu a exclus că cei trei ar putea pleca la partidul creat de bașkanul Găgăuziei, Mihail Formuzal. „Deja nu mă miră nimic”, a spus zâmbind comunistul.

UNIMEDIA amintește că la ora 10.00 Igor Dodon, Zinaida Greceanâi și Veronica Abramciuc au anunțat că părăsesc fracțiunea PCRM din Parlament. Aceștia spun că sunt gata să voteze pentru șeful statului, pentru a scoate țara din criză. "Este un gest de bun simț față de cetățeni. În acțiunile politicienilor nu trebuie să existe șovăieli, dacă situația o cere. Pe mine nu mă interesează soarta AIE. Sunt de părere că AIE trebuie să dispară ca un vis urât, deoarece se face vinovată de starea din societate. Au avut o politică nocivă. Pe noi ne preocupă evitarea alegerilor anticipate distrugătoare pentru țară", a spus Dodon.

Sursa: UNIMEDIA


Nelimitează-te cu BlackBerry de la Orange

Nelimitează-te cu BlackBerry de la Orange

Toți utilizatorii telefoanelor BlackBerry de la Orange se bucură de şi mai multă libertate în comunicare. În premieră în Moldova, Orange lansează opţiunea BlackBerry nelimitat pentru toți clienții săi. 


Aceasta înseamnă că de azi putem lăsa cuvintele să zboare, folosind toate posibilităţile de comunicare BlackBerry care, utilizate prin APN blackberry.net, pot fi folosite nelimitat:

- chat (Instant Messaging şi BlackBerry Messenger, cu ajutorul căruia putem comunica în timp real cu utilizatorii acestei mărci de smartphone din întreaga lume)

- reţele sociale, inclusiv Facebook şi Twitter
- e-mail cu acces în timp real la 10 căsuţe poştale
- navigare pe Internet

Astfel, acum toți cei care preferă un mod activ de viaţă si comunicare au posibilitatea să beneficieze din plin de avantajele telefoanelor inteligente BlackBerry de la Orange, care, sunt disponibile la preț foarte avantajos pentru smartphone. 

Opţiunile BlackBerry nelimitat pot fi activate atât la PrePay (cu 29 lei pentru 7 zile şi 99 lei pentru o lună), cât şi la Abonament (cu 89 lei pentru o luna şi 129 lei cu 500 MB aditțonal pentru alte APN-uri).  

Night club top 100
Cu ocazia lansării acestei opțiuni, fanii paginii Orange pe facebook, în special tinerii clubberi, sunt invitați să participe la concursul – Night club top 100. Pentru aceasta, participanții trebuie să încarce o poză într-un club, iar cei care primesc cele mai multe like-uri, au şansa să câştige unul din 5 telefoane BlackBerry, care vor fi distribuite saptamanal. La final, va fi formată o comunitate de top 100 clubberi, care pe lângă faimă vor primi și premii speciale. 

Mai multe surprize placute îi aşteaptă pe cei care planifică să se distreze în acest weekend într-un club de noapte sau să meargă la shopping.  

Astfel, în data de 4 noiembrie seara, în clubul Drive, şi în seara de 5 noiembrie, la Studio, toți participanții vor avea ocazia să descopere avantajele fantastice ale celui mai popular smartphone în rândul tinerilor din întreaga lume si să se bucure de premiile de la Orange.

Aceaste oportunităţi sunt valabile și pentru cei care planifica să meargă la cumpărături sâmbătă, după orele 15.00, la Malldova sau duminică la centru comercial Sun City.            
De asemenea, în cadrul promoţiilor organizate în cluburile de noapte și centrele comerciale clienţii vor primi vouchere speciale, care procurarea unui telefon BlackBerry de la Orange, care oferă opțiunea BlackBerry nelimitat gratuit, timp de 3 luni. 

Detalii www.orange.md/blackberry

Publicitate

sursa: Unimedia

(foto) Un rus a trăit cu 26 de cadavre în casă, pe care le-a costumat în păpuşi

(foto) Un rus a trăit cu 26 de cadavre în casă, pe care le-a costumat în păpuşi
Foto: lifenews.ru

Un profanator de morminte din Rusia a trăit o bucată bună din timp cu 26 de cadavre de femei în casă, pe care le-a costumat în păpuşi şi în ursuleţi de pluş. Bărbatul a ales cadavrele pe sprânceană, fiind interesat doar de „prospături”: femei care au murit la vârste cuprinse între 15 şi 26 de ani.


Anatoly Moskvina a dezgropat cadavrele din sute de cimitire şi le-a târât în apartamentul său din oraşul Nizhny Novgorod, scrie Daily Mail.


Bărbatul în vârstă de 45 de ani a îmbrăcat scheletele în rochii, iar pe unul dintre ele l-a făcut să arate ca un ursuleţ de pluş. În plus, îi plăceau doar „prospăturile”: Toate cadavrele au aparţinut unor femei care muriseră la vârste cuprinse între 15 şi 26 de ani.

Obsesia morbidă a rusului a fost descoperită de către părinţii săi, care l-au vizitat când s-au întors dintr-o vacanţă.

Istoric şi jurnalist care cunoaşte 13 limbi străine, Anatoly Moskvina a fost descris de către vecini drept un geniu şi obişnuia să doarmă într-un sicriu sau pe băncile din cimitire. Bărbatul a fost arestat în primă fază, însă a fost ulterior eliberat. Nu se ştie încă ce pedeapsă riscă.

(foto) Un băiat de 9 ani își vinde tablourile pentru 16.000 de lire sterline fiecare

(foto) Un băiat de 9 ani își vinde tablourile pentru 16.000 de lire sterline fiecare
Foto: apropo.ro

Poreclit "micul Monet", un baiat de 9 ani isi vinde tablourile ca painea calda si deja a strans bani pentru a-si putea cumpara un apartament. Britanicul Kieron Williamson a reusit sa acumuleze anul trecut, din vanzarea tablourilor sale, 150.000 de lire sterline.


Succesul la public al tanarului pictor a inceput la o emisiune dedicata copiilor, in urma cu cinci ani. In 2010, un documentar al Canalului 4 l-a inclus pe Kieron Willamson intr-un grup ce prezenta copii supradotati.


Acum el se pregateste pentru vernisajul noii sale expozitii din orasul Holt, unde lucrarile lui in ulei, acuarela si pastel au un pret de pornire de 5.000 lire sterline si pot ajunge chiar la 16.000 de lire sterline.

Temele lui Kieron pentru desen sunt cat se poate de simple, majoritatea fiind preponderent scene si peisaje din locul in care locuieste. Totusi, farmecul picturilor micului artist i-a facut pe admiratori sa ii cumpere lucrarile in doar 30 de minute de la inceperea expozitilor.



Sursa: apropo.ro