Consilierul premierului: Decizia Curţii de la Haga nu va avea impact asupra Moldovei

vineri, 23 iulie 2010

Consilierul premierului: Decizia Curţii de la Haga nu va avea impact asupra Moldovei
Foto: RFE/RL

"Eu nu cred că decizia Curţii de la Haga va avea un impact asupra Moldovei. Partenerii noştri externi merg, de fapt, pe un scenariu, obiectivul căruia este să urgentăm reglementarea conflcitului transnistrean în baza integrităţii teritoriale a Republicii Moldova", a declarat pentru "Europa Libera", consilierul premierului Vlad Filat, Nicu Popescu, comentând decizia Tribunalului ONU de la Haga privind recunoaşterea independenţei Kosovo.


Popescu a menţionat că situaţia Moldovei este diferită de cea a Kosovo, a Abhaziei şi a Osetiei de Sud, unde au avut loc războaie. "Este absolut de neimaginat ca în Republica Moldova situaţia să degenereze la un război şi vedem că după recunoaşterea independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud de către Rusia, acest tip de politică nu a devenit o abordare generală din Federaţia Rusă, ci o abordare care s-a referit în cazul exclusiv al Abhaziei şi Osetiei de Sud şi nu afectează Republica Moldova."

Consilierul a precizat că Moldova continuă să recunoască integritatea teritorială a Serbiei şi nu recunoaşte independenţa Kosovo, poziţie care nu poate fi schimbată de către decizia Tribunalului de la Haga.

UNIMEDIA precizează că ieri, 22 iulie 2010, Curtea Internationala de Justitie (CJI) de la Haga a decis că separarea unilaterală a Kosovo de Serbia în 2008 nu a încălcat legea internaţională. Decizia constituie un aviz consultativ care ar putea duce la sporirea presiunilor asupra statelor, care nu au recunoscut încă noul stat balcanic. Kosovo şi-a declarat independenţa în 17 februarie 2008. Noul stat a fost recunoscut până în prezent de 69 de ţări, inclusiv de Statele Unite şi 22 dintre cei 27 de membri UE, cu excepţia Spaniei, României, Greciei, Slovaciei şi Cipru.

sursa: Unimedia

0 Comments: