(video) Premierul rus, Vladimir Putin, s-a dat în spectacol joi seara, cântând LIVE în cadrul unui show de caritate desfășurat la Sankt-Petersburg

sâmbătă, 11 decembrie 2010

(video) Premierul rus, Vladimir Putin, s-a dat în spectacol joi seara, cântând LIVE în cadrul unui show de caritate desfășurat la Sankt-Petersburg
Foto: vesti.ru

Premierul rus, Vladimir Putin, continuă să producă subiecte de presă. După ce în trecut în mass-media au apărut imagini foto cum șeful executivului Federației Ruse pilotează avioane de luptă, cum își etalează mușchii la pescuit sau cum se fotografiază alături de un tigru, Putin a cântat joi seara LIVE în cadrul unui bal de caritate. 

Mai mult, pe lângă piese în limba rusă, Vladimir Putin a cântat și în limba engleză. Totodată, acesta a interpretat la pian și melodia piesei "Cu ce începe Patria" ("С чего начинается Родина"). Toate acestea au vut loc în cadrul unui concert de caritate dedicat susținerii acțiunilor întreprinse de Federația Rusă în lupta împotriva cancerului şi bolilor oftalmologice la copii. Prestația premierului rus a fost aplaudată în picioare de cei prezenți la eveniment.


Vezi mai jos cum a cântat Putin LIVE:






Sursa: UNIMEDIA cu referire la VESTI.ru


România va aloca R. Moldova 15 milioane de euro pentru combaterea schimbărilor climatice

România va aloca R. Moldova 15 milioane de euro pentru combaterea schimbărilor climatice
Foto: newworldquestions.blogspot.com

România, deşi afectată în acest moment de efectele crizei economice globale, va continua să susţină angajamentul U.E. şi al statelor sale membre de a contribui la finanţarea timpurie în perioada 2010-2012, urmând să aloce Republicii Moldova contribuţia sa la finanţarea internaţională timpurie, a declarat ministrul mediului şi pădurilor, Laszlo Borbely. 


Oficialul a precizat că sunt deja în curs de identificare tipuri de proiecte care vizează combaterea schimbărilor climatice, a căror valoare o să fie de 15 milioane euro în perioada 2010-2012. "Sunt vizate în primul rând proiectele care au ca scop creşterea eficienţei energetice în şcoli şi dezvoltarea infrastructurii de transport", se spune într-un comunicat de presă al Ministerului mediului al României.

Ministerul român precizează că aceste direcţii de dezvoltare încurajează dimensiunea europeană a cooperării bilaterale în domeniul schimbărilor climatice, având la bază obiectivul strategic al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

În marja Conferinţei de la Cancun ministrul László Borbély a discutat cu omologul din Republica Moldova, Gheorghe Șalaru, referitor la proiectele ce urmează a fi dezvoltate în cadrul "Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova".

În acest sens, partea moldoveană a precizat că va prezenta în cel mai scurt timp o lista de proiecte ce urmează a fi finanțate în cadrul Acordului cu partea romană, se mai spune în comunicat.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Ministerul Mediului Român


The Moscow Times: 5 motive pentru care Rusia poate adera la NATO

The Moscow Times: 5 motive pentru care Rusia poate adera la NATO
Foto: topnews.in

Directorul departamentului de planificare a politicilor din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, Aleksandr Kramarenko, oferă în ediţia de joi a cotidianului rus de limbă engleză, The Moscow Times, 5 motive pentru care Rusia poate adera la NATO, într-o replică punctuală la un articol semnat de Michael Bohm, anunță financiarul.ro


Vedeți mai jos cele 5 motive expuse de Kramarenko:

1. Rusia deţine controlul civil şi democratic asupra forţelor sale armate, ceea ce poate fi dovedit cu uşurinţă urmărind dezbaterile din mass-media din Rusia. Unii cred chiar că acest control nu poate fi mai civil decât este deja cazul. Mai mult decât atât, în istoria Rusiei, inclusiv în perioada sovietică, ţara a avut întotdeauna o tradiţie îndelungată în această privinţă. Controlul de către organizaţiile neguvernamentale poate să nu fie ideal, dar şi aici au fost realizate progrese constante. Există, de asemenea, o deschidere amplă în afacerile militare ale Rusiei. Luaţi, de exemplu, cea mai recentă doctrină militară, publicată în luna februarie. Deşi poate fi înţeleasă nemulţumirea lui Bohm cu privire la starea societăţii ruse – de altfel împărtăşită de către clasa politică a Rusiei şi de către publicul larg, acesta trebuie să aibă în vedere amploarea şi profunzimea tulburărilor prin care Rusia a trecut în ultimele două decenii, precum şi faptul că Rusia de azi a fost modelată, printre altele, de factori externi, inclusiv de politicile contradictorii faţă de Rusia ale fostei administraţii americane a preşedintelui George W. Bush. Din fericire, scrie Kramarenko, relaţiile americano-ruse s-au îmbunătăţit considerabil după ce Obama a fost ales preşedinte, ceea ce explică de ce statutul de viitor membru al Rusiei la NATO a devenit parte a discuţiei politice.

2. Există un obicei larg răspândită în rândul anumitor elite occidentale – şi în rândul publicului larg – de a crede că Occidentul ştie ce este mai bine pentru Rusia decât Rusia în sine. Atunci când autorul a declarat că “Rusia are nevoie de NATO ca duşman”, el s-a referit la opiniile exprimate de către unii politicieni şi jurnalişti marginali. Dmitri Rogozin, reprezentantul Rusiei la NATO, este un campion ferm al unei relaţii consolidate dintre Rusia şi NATO. Ceea ce acesta a scris pe Twitter în luna martie cu privire la planificarea militară a NATO împotriva Rusiei este adevărat. Poate că NATO este mai responsabilă decât Rusia pentru o lipsă de transparenţă în afacerile militare, scrie Kramarenko. Legat de doctrina militară a Rusiei, ea nu susţine că NATO este un pericol în sine, ci mai degrabă că expansiunea spre est a Alianţei este mai aproape de graniţele Rusiei.

3. În ceea ce priveşte China, aderarea Rusiei la NATO nu ar reprezenta o ameninţare pentru aceasta, de vreme ce va exista o structură tripolară de cooperare în domeniul securităţii între SUA, Uniunea Europeană şi Rusia. Natura sa se va schimba astfel radical. Ar fi dificil să ne imaginăm un NATO care funcţionează pe bază de consens, angajându-se în acţiuni militare ostile împotriva Rusiei. Evenimentele din august 2008 oferă dovezi ample în acest sens. Astfel, nu va fi nimic în mod inerent anti-chinez în cazul în care Rusia se alătură NATO, la fel cum nu există nimic în mod inerent anti-rus în întoarcerea Franţei în structurile militare ale Alianţei şi nimic anti-occidental în uniunea chinezo-rusă din cadrul Organizaţiei Cooperării de la Shanghai (SCO).

4. Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) nu este o imagine în oglindă a NATO. Dacă Rusia va deveni membră a NATO, Alianţa s-ar transforma în ceva nou. Acest lucru ar rezona foarte bine cu tendinţele actuale în domeniul afacerilor internaţionale, inclusiv cu conceptul formulat de fostul consilier de securitate naţională, Zbigniew Brzezinski, al unei reţele de securitate la nivel mondial.

5. Ambiţiile globale ale Rusiei sunt rezonabile. Rusia este mulţumită să fie una din principalele naţiuni din lume, adică să fie exact acolo unde se află astăzi. Rusia este un membru de frunte al G-20, G-8, BRIC şi SCO. De asemenea, Rusia crede că sfârşitul Războiului rece a abolit în mod eficient statutul de superputere. Kramarenko îşi exprimă totodată dezacordul cu privire la afirmaţia lui Bohm că aderarea Rusiei la NATO este o “iluzie.” Desigur, scrie responsabilul rus, Rusia nu va bate la uşa Alianţei, dar dacă NATO va invita Rusia să se i alăture, pentru Moscova ar fi dificil să refuze invitaţia. „Impresia mea – scrie Kramarenko – este că această realitate este bine înţeleasă de către partenerii Rusiei, dar că unii sunt cu adevărat speriaţi de perspectiva unei eventuale aderări a Rusiei la NATO”.

Acesta este motivul pentru care dezbaterea este distorsionată şi prezentată în mod greşit, este de părere el. Pentru a acoperi incapacitatea psihologică a NATO de a face o ofertă de aderare Rusiei, Alianţa plasează responsabilitatea în curtea Rusiei. De fapt, remarcă oficialul rus, adevărata problemă pare a fi refuzul de a coopera cu Rusia de pe poziţii egale şi având în vedere interesul reciproc.

(video) Michael Jackson revine! Revedeţi-l în videoclipul "Hold My Hand"

(video) Michael Jackson revine! Revedeţi-l în videoclipul
Foto: captura video Youtube

"This life don’t last forever". Aşa răsună primul vers al piesei "Hold My Hand" al lui Michael Jackson feat Akon. Emoţionant, înduioşător, tulburător, vibrant - sunt doar câteva cuvinte care ar putea descrie videoclipul. 

Secvenţele cu regele pop intercalate cu cadre înfăţişând cete de copii dansând şi imitatori ai artistului sensibilizează şi nasc amintiri în oricine a ascultat cel puţin o melodie de-a lui. 


Menţionăm că "Hold My Hand" este prima melodie scoasă după moartea lui Michael Jackson, după care au mai urmat "Much Too Soon", "Breaking News", care fac parte din albumul "MICHAEL", primul material discografic ce va fi lansat dupa moartea megastarului.



Sursa: UNIMEDIA cu referire la rimel.ro


De ce nu se reface Alianta?

De ce nu se reface Alianta?
Foto: pavlicenco.md

De ce se formeaza atit de greu alianta proeuropeana? Si ce va fi, in definitiv? La drept vorbind, nimeni nu a crezut, presupun, ca va fi chiar atit de anevoioasa refacerea AIE. Imi amintesc, seara, cind au fost anuntate rezultatele exit-poll-ului, “napolenul verde” deja isi savura, la sediul PLDM, superioritatea fata de toti, inclusiv fata de comunisti. Dar nu a fost sa fie, pentru ca nimic din ce e artificial nu rezista. Ba chiar am spune ca s-a vazut, destul de repede, ca minciuna iese la suprafata. Voi aduce citeva argumente si voi arata ce cred eu despre actuala situatie. Anatol Taranu a confirmat ce spusesem anterior – acum refacerea AIE depinde de Filat. Are voturi, dar, ca in bancul cela – la ce ii folosesc? Nu-i folosesc, pentru ca le-a cistigat pe cale oneroasa.


Asa cum am vazut, nu s-a reusit “ajustarea” rezultatelor PLDM-ului la rezultatele “exit-poll-ului” lui Vasile Dincu. Ca presedinte al PNL, care a avut mesajul Unirii cu Romania in campania electorala (si va promova continuu acest mesaj), am spus simbata, cind CEC-ul ne-a adunat in preziua alegerilor, ca acest exit-poll va fi o incercare de masluire a alegerilor. Am spus ca votantii PNL nu aveau sa spuna deschis ca vor fi votat pentru un PNL aflat in opozitie, al carui presedinte (adica persoana mea, trecuta la categoria “Rebelul anului”, cu alti trei candidati in revista VIP) l-a criticat dur pe Filat si partidul sau pe parcursul unui an si ceva. Asa este la noi – oamenii inca au frica in maduva oaselor si pot spune, fara temere, doar ca au votat partide aflate la putere sau pe comunisti, ultimul partid, odios, reusind sa-si creeze atasamente puternice in anii cit a impartit societatea in “ai nostri” si “ceilalti”. Iata ca astazi, cind Curtea Constitutionala a dispus renumararea voturilor (presupunerea fiind o falsificare in favoarea PLDM), si Serafim Urecheanu, si Dumitru Ciubasenco, si Nicolae Chirtoaca (pe care i-am ascultat la Jurnal TV) au vorbit “altfel” despre “fraudarea” alegerilor, adica si-au dat slobod la gura. Sint sigura de ceea ce ni s-a spus – ca s-au furat voturi si de la PNL.

Continuare pe blogul Vitaliei Pavlicenco...

sursa: Unimedia

Federatia Moldovenească de Fotbal va primi de la UEFA 9 milioane de euro în perioada 2012-2016

Federatia Moldovenească de Fotbal va primi de la UEFA 9 milioane de euro în perioada 2012-2016
Foto: topnews.in

Decizia a fost luată ieri de către Comitetul Executiv al UEFA în cadrul ședinței de la Praga (Cehia). Banii fac parte dintr-un amplu program HatTrick III, prin care UEFA va sustine financiar 53 de asociatii de fotbal din Europa.


Saitul oficial al UEFA scrie că viitorul proiect de 4 ani prevede cu 15% mai mulți bani decât pentru HatTrick II, în care a fost inclusă și FMF.

Banii vor fi acordați în tranșe și sunt destinați implementării sistemului de licențiere, fotbalului feminin și competițiilor de anvergură inferioară. În prima etapă, din 2012, forul condus de Pavel Ciobanu va primi 3 milioane de euro, iar apoi câte 1.5 milioane de euro pe an până în 2016.

Programul Hat Trick a fost lansat în 2003. Astfel UEFA și-a explicat deviza ”Nouă ne pasă de fotbal” (We Care About Football). Programul este finanțat din banii obținuți de UEFA în urma organizării turneelor finale ale campionatului european.

(video) Localurile din Capitală se întrec în oferte pentru Revelion. Vezi aici meniurile și prețurile propuse

(video) Localurile din Capitală se întrec în oferte pentru Revelion. Vezi aici meniurile și prețurile propuse
Foto: PublikaTV

Cu trei săptămâni înainte de Revelion, localurile din Capitală se întrec în oferte. Restaurantele încearcă să ademenească clienţii cu bucate alese, dar şi cu interpreţi de renume, în timp ce cluburile de noapte pregătesc show-uri inedite, cu fulgi artificiali şi Crăciuniţe în bikini.


Pentru noaptea Revelionului, restaurantele pregătesc între zece şi 18 feluri de gustări. Deoarece 2011 este anul iepurelui, din meniu nu va lipsi friptura din iepure. Dacă simţiţi că veţi avea nevoie de o zeamă pentru a vă reface după o noapte de distracţii, există restaurante care o vor servi din contul casei.

Cei care s-au decis să petreacă Revelionul într-un restaurant, trebuie să scoată din buzunar cel puţin o mie de lei de persoană. În unele localuri, însă, distracţia va costa şi două mii de lei, sumă comparabilă cu salariul unui profesor.

Amatorii cluburilor de noapte au însă alternative. Anul Nou la o discotecă v-ar putea costa de două ori mai puţin.

În pofida ofertelor generoase, totuşi, majoritatea moldovenilor aleg să petreacă noaptea dintre ani acasă, cu familia sau în ospeţie.



Sursa: PublikaTV


Partidul Democrat nu ar fi discutat astăzi cu PCRM, dacă în AIE ar fi fost totul bine, este de părere Ghimpu

Partidul Democrat nu ar fi discutat astăzi cu PCRM, dacă în AIE ar fi fost totul bine, este de părere Ghimpu
Foto: Moldova1

Președintele Partidului Liberal și președinte interimar, Mihai Ghimpu este de părere că formațiunea condusă de Marian Lupu nu ar fi avut discuții și negocieri astăzi cu Partidul Comuniștilor, dacă în fosta Alianță de guvernare ar fi fost înțelegere. Potrivit lui, divergențele din Alianță joacă festa partidelor democratice în momentul negocierilor.


"Da, recunosc, am avut probleme în Alianță, dar nu le-am făcut publice întotdeauna. Dacă totul era bine în Alianță, PD nu stătea azi la masă cu comuniștii. Dacă unii oameni nu au înțeles ce lucruri ne-au adus la situația actuală, nu trag nicio concluzie, atunci nu ne mai salvează nimic. Cred că unii profită de situația creată. Eu tot să spun că fără PL nu ceilalți pot face nimic. Dar nu e bine să facem asta, trebuie să discutăm și să facem compromisuri", a ținut să precizeze președintele interimar în cadrul unei intervenții în această dimineață la Radio Moldova.

 Referindu-se la ajutoarele financiare oferite de instituțiile internaționale, liderul liberal a menționat că în acest moment Moldova are nevoie de susținere. "La ziua de astăzi, fără UE, fără Banca Mondială nu avem posibilitatea să depășim această criză economică. UE nu va susține un stat care vrea să se mențină la putere prin banii care-i oferă. UE va susține politica de creare a locurilor de muncă, va susține banii investiți în pentru politicile sociale", a ținută să sublinieze Ghimpu, negând astfel ideea precum că banii oferiți în calitate de ajutoare pentru Moldova ar fi folosiți în scopuri personale.

Sursa: UNIMEDIA


Acuzație șocantă: Marile bănci ale lumii, înregistrate în paradisuri fiscale

Acuzație șocantă: Marile bănci ale lumii, înregistrate în paradisuri fiscale
Foto: capital.ro

Evaziunea fiscală a multinaționalelor face ca statele în dezvoltare să înregistreze pierderi de 125 de miliarde de euro anual, se arată într-un raport al unui ONG francez.


Mișcare a Bisericii Catolice, un comitet catolic pentru lupta împotriva foametei, Terre Solidaire, este una dintre cele mai puternice ONG-uri din Franța. În anul 1993 a obținut titlul de Grande Cause Nationale. Acesta este motivul pentru care comunicărie pe care le transmite sunt luate foarte în serios.

 

"În fiecare an, evaziunea fiscală a multinaționalelor creează o pierdere de 125 de miliarde de euro pentru țările aflate în curs de dezvoltare, adică de 4 ori mai mult decât suma necesară a FAO pentru eradicarea foametei", acuză cei de la Terre Solidaire.

 

Organizația vehiculează un număr de 50 de companii multinaționale care au filiale înregistrate în paradisuri fiscale. Două dintre ele Lloyds și Bosch nu furnizează nicio informație în acest sens. Celelalte 48 recunosc că au peste 4.748 de filiale înregistrate în țări cu slabă transparență fiscală, adică 21% din totalul de filiale.

 

Astfel, Deutsche Bank are sute de filiale înregistrate în paradisuri precum Delaware.

 

De asemenea, Barclays deține 383 de filiale înregistrate în acest mod, adiă 36% din total, BNP Paribas 347 și Unicredit 345.

 

Olanda, unde fiecare din cele 50 de mari grupuri deține câte cel puțin 20 de filiale, cuprinde aproximativ 18% din filiallele declarate, se mai arată în raport.

 

Sursa: capital.ro

 


Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu se întâlnesc acum pentru a negocia formarea unei coaliții de guvernare

Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu se întâlnesc acum pentru a negocia formarea unei coaliții de guvernare
Colaj: UNIMEDIA

Liderii PLDM, PD și PL se întâlnesc azi seara la Palatul Republicii pentru a negocia despre posibilitatea de a forma o coaliție de centru-dreapta. Întrunirea dintre Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu este programată să începă la ora 17.30.

Echipele de negociatori au fost formate până acum după cum urmează: la PLDM - Vlad Filat, Mihai Godea și Alexandru Tănase, la PL - Mihai Ghimpu, Ion Hadârcă si Anatol Șalaru, PD - Marian Lupu, Dumitru Diacov și Vladimir Plahotniuc.

Prim-vicepreşedintele PLDM, Mihai Godea a declarat ieri, în cadrul unei emisiuni la Publika TV, că astăzi se vor finaliza discuţiile privind împărţirea celor trei funcţii cheie din stat, dar şi a funcţiilor din instituţiile subordonate Parlamentului. "Ne vom strădui să ieşim cu rezultate concrete din întâlnirea de mâine (n.r. - 10 decembrie)", a conchis acesta.


Precizăm că în dimineața zilei de astăzi, PD a avut o întrunire bilaterală cu PCRM. Potrivit reprezentanților celor două formațiuni, aceștia au discutat organizarea guvernării și despre candidaturi pentru funcția de președinte al țării. Marian Lupu a precizat că PD nu a luat încă o decizie și negociază cu ambele părți până se va ajunge la o formulă agreată și de democrați.

UNIMEDIA amintește că până în prezent au avut loc mai multe întâlniri bilaterale. În ultima săptămâna s-au purtat discuții între PLDM-PL, PD-PL, PCRM-PD, PLDM-PD. Informațiile vehiculate de presă spun că PCRM și PD ar fi format deja o coaliție, iar negocierile sunt doar o simulare. De cealaltă parte, reprezentanții Partidului Democrat declară că informațiile nu sunt adevărate și că formațiunea rămâne pe poziția de echilibru.

Sursa: UNIMEDIA.MD


Un moldovean a încercat să transporte 1 kg de canabis în Moscova

Un moldovean a încercat să transporte 1 kg de canabis  în Moscova
Foto: wikimedia.org

Un tânăr, de 22 de ani, din satul Răscăieţii Noi, raionul Ştefan Vodă a încercat să transporte 1 kg de canabis în Moscova, spre comercializare. Cânepa a fost descoperită de către poliţie, în vagonul nr.17 al trenului nr.47 cu ruta „Chişinău - Moscova”.


 

Un caz similar s-a produs la gara feroviară din capitală. Oamenii legii au reţinut doi bărbaţi, cu vârsta de 33 şi 52 de ani, originari din raionul Ungheni, care aveau asupra lor circa un kilogram de marijuana. Inşii au venit în municipiul Chişinău cu trenul de pe ruta Ocniţa-Chişinău şi urmau să vândă narcoticele contra sumei de 6 mii de lei.

 

Drogurile ridicate au fost expediate la laboratorul de expertiză din oraşul Călăraşi şi din capitală. Materialele acumulate se află în gestiunea organelor de urmărire penală şi urmează ca legea să-şi spună cuvântul.

 

Reiterăm, persoanele culpabile de comiterea infracţiunilor legate de droguri riscă de la 2 la 15 ani de închisoare.

 

De la începutul anului curent poliţia a înregistrat 2158 cazuri legate de narcomanie.



Sursa: UNIMEDIA

 


În curând, pe ecrane vor apărea 4 filme documentare dedicate situaţiei drepturilor omului în Republica Moldova. VEZI AICI trailerele

În curând, pe ecrane vor apărea 4 filme documentare dedicate  situaţiei drepturilor omului în Republica Moldova. VEZI AICI trailerele
Foto: UNIMEDIA

În curând pe ecrane vor apărea 4 filme documentare dedicate  situaţiei drepturilor omului în Republica Moldova. Proiectul media întitulat Drepturile omului pe Ecrane, realizat de Agentia Media SudEst din Germania în parteneriat cu Comitetul pentru Libertatea Presei/Imedia și ONG-ul Generatia Tinerilor, își propune să sensibilizeze opinia publică asupra drepturilor primordiale ce ţin de funcţionarea legilor, minorităţi, toleranţă, libertatea de expresie. 


 

O atenție specială în campania media care însoțește acest proiect a fost acordată  tinerilor - 20 de participanti ai training-ului "Realitatea drepturilor mele" au fost antrenaţi în crearea unei serii de filme  de un minut, care să reflecte propriile lor viziuni asupra respectării drepturilor în comunitatea din care provin.

 

În cadrul campaniei media a fost organizat și un Festival pe Roţi, în cadrul căruia sunt prezentate şi discutate atît cele 4 filme realizate de jurnaliştii profesionişti, cît şi filmele de un minut ale tinerilor participanţi la training. Festivalul va poposi în 10 oraşe din intraga tara, unde vor avea loc întîlniri cu participarea experţilor, diverselor ONG-uri, reprezentanţi media, societatea civilă, etc.

 

Agenţia Media SudEst cu sediul în Bremen, Germania activează din 1999, implimentînd cu succes diverse proiecte media în Sud Estul Europei. Începind cu anul 2008, Agenţia, în parteneriat cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a USM, a organizat training-uri de Jurnalism TV pentru studenţi.

 

Proiectul “Drepturile Omului pe Ecrane”  este susţinut financiar de Ministerul de Externe al Germaniei si Fundaţia Konrad Adenauer.

 

Cele 4 filme documentare vor fi difuzate la TV Moldova 1, IPNA “Teleradio-Moldova” fiind principalul partener media al proiectului.   

 

Prezentarea publica la Chisinau va avea loc pe 15 decembrie, ora 15.00 la Summit Conference Center.

 

Vezi în continuare trailerele. 

 

 






Sursa: UNIMEDIA.MD

 


Mutu se retrage în 2014

Mutu se retrage în 2014
Foto: sport.libero.it

Într-un interviu acordat cotidianului La Nazione, fotbalistul a declarat că vrea să-şi încheie cariera la Fiorentina, iar cele mai importante momente fotbalistice de până acum au fost calificarea la Euro 2008 şi victoria asupra lui PSV Eindhoven.


Deşi s-a vorbit de diferite destinaţii pentru Adrian Mutu, este din ce în ce mai sigur că acesta va continua la Fiorentina. Şefii grupării Viola i-au propus prelungirea contractului pentru cinci ani, dar fotbalistul a declarat într-un interviu acordat cotidianului La Nazione că intenţionează să se retragă din fotbal peste trei ani.

 

Cinci ani, 66 de goluri la Fiorentina, un număr necunoscut de cazinouri. Geniu pe teren, imatur în

afara lui. Aşa s-a remarcat fotbalistul român Adrian Mutu.

 

BMW Seria 1 M Coupe, prezentat oficial, după o campanie de teasing fără precedent

BMW Seria 1 M Coupe, prezentat oficial, după o campanie de teasing fără precedent
Foto: Worldcarfans.com

După o campanie de teasing fără precedent, BMW a prezentat oficial Seria 1 M Coupe. Conceput ca un urmaş spiritual al originalului M3, Seria 1 M Coupe “întruchipează inconfundabilul sentimen oferit de un automobil M într-o formă ultra concentrată”, relatează Worldcarfans.com, care citează comunicatul oficial de presă al producătorului german. Maşina dispune de o parte frontală agresivă, faruri bi-xenon cu “sprâncene” LED, aripi proeminente şi jante uşoare, din aliaj, de 19 inch. Vor fi disponibile doar trei culori exterioare – alb Alpine, negru Sapphire Metallic şi portocaliu Valencia Metallic.



La interior, cabina dispune de scaune şi volan sport, piele Boston şi Alcantara. Apoi, instrumentarul de bord a fost redesenat iar cusăturile de la scaune sunt realizate cu aţă portocalie, pentru contrast. 
Clilenţii pot opta pentru dual-zone automatic climate control, acces comfort, un sistem audio Harman Kardon, BMW ConnectedDrive – conexiune la internet şi sistem de navigaţie GPS cu ecran de 8,8 inch.



Aşa cum se presupunea, puterea este furnizată de un twin-turbo de 3.0 litri cu şase cilindri în linie, ce dezvoltă 250 kW / 335 CP şi un cuplu maxim de 500 Nm. Este cuplat exclusiv la o transmisie manuală cu şase trepte. În total maşina cântăreşte 1.450 kg, ceea ce-i permite să accelereze de la 0 la 100 km/h în 4,9 secunde, 0-200 km/h în 17,3 secunde, iar viteza maximă este limitată la 250 km/h. În privinţa consumului, cifrele estimative sunt 9,6 litri la 100 km (consum mediu) şi emisii CO2 de 224 g/km.

 


Pentru a se asigura că maşina are un comportament potrivit numelui pe care-l poartă, inginerii i-au instalat o suspensie specială din aluminiu cu dublu pivot în partea din faţă. În plus, Seria 1 M Coupe are un diferenţial M care “răspunde la diferenţele în viteza rotaţiilor în cazul roţilor dreapta din spate, redirecţionând cuplul într-o fracţiune de secundă”. 

Deşi este promovată ca o maşină sport pură, BMW-ul Seria 1 M dispune de o grămadă de tehnologie pentru a nu ieşi de pe şosea. Printre acestea se numără: DSC (Dynamic Stability Control), Antilock Brakes (ABS), control anti derapaj (ASC), Dynamic Brake Control (DBC) şi Cornering Brake Control (Control la frânare în curbe - CBC).



BMW Seria 1 M Coupe va debuta la Salonul Auto din America de Nord şi apoi va intra în showroom-urile europene din luna mai, cu un preţ de pornire de 50.000 de euro (inclusiv TVA).

 
Sursa: antena3.ro


În cea de-a treia subzonă a Zonei Economice Libere „Bălţi” pot demara primele proiecte investiţionale

În cea de-a treia subzonă a Zonei Economice Libere „Bălţi” pot demara primele proiecte investiţionale
Foto: zelb.md

În urma transmiterii în gestiunea Ministerului Economiei a terenului necesar, în cea de-a treia subzonă a Zonei Economice Libere „Bălţi” pot demara primele proiecte investiţionale, comunică Serviciul de Presă al Ministerului Economiei pe icomunicat.md. La prima etapă au fost transmise 100,66 ha, ulterior urmând să fie transmise restul terenului cu suprafaţă de 35,83 ha.


Administraţia zonei libere este disponibilă să demareze activităţile necesare pentru amenajarea teritoriului respectiv, necesare pentru lucrările de proiectare şi construcţie a obiectelor infrastructurii inginereşti şi comunale, precum şi necesare pentru iniţierea procedurii creării parcurilor industriale.

Din cele 136,4 ha, doar 110 ha sunt destinate pentru crearea noii subzone. Se presupune că pe teritoriul în afara zonei libere, Administraţia va construi o parcare, un centrul expoziţional şi comercial şi un hotel. Totodată, pe teritoriul transmis se planifică crearea unor parcuri industriale şi business incubatoarelor.

Ministerul Economiei susţine că instituirea subzonei nr.3 va spori potenţialul investiţional disponibil atât al zonei libere, cât şi al municipiului Bălţi în ansamblu. 

Sursa: UNIMEDIA


MAE al României: Conexiunile între aderarea României la Schengen și relația României cu Republica Moldova sunt artificiale

MAE al României: Conexiunile între aderarea României la Schengen și relația României cu Republica Moldova sunt artificiale
Foto: karadeniz-press.ro

Ministerul Afacerilor Externe al României precizează că afirmațiile ministrului francez pentru afaceri europene, Laurent Wauquiez, referitoare la pretinsa nerecunoaștere de către România a frontierei de stat cu Republica Moldova nu corespund realității, relatează hotnews.ro.

Reacția vine după ce Franța a adus noi argumente pentru a arăta că România și Bulgaria nu sunt gata să adere la zona Schengen. Guvernul francez invoca, printre altele, faptul că Romania nu recunoaște frontiera cu Moldova.


"Conexiunile între chestiunea aderării României la Spațiul Schengen și relația României cu Republica Moldova sunt artificiale. Acestea constituie o încercare de deviere a discuției către subiecte nelegate de criteriile Schengen, pe care România le îndeplinește, conform tuturor evaluărilor misiunilor europene de verificare în domeniu", se arata intr-un comunicat MAE al României.

MAE român reamintește că frontierele României de după cel de-al Doilea Război Mondial au fost stabilite prin Tratatul de Pace de la Paris din 1947. Totodată, România a recunoscut independența R. Moldova exact în ziua proclamării ei, pe 27 august 1991. "Acest gest a fost total și complet, un act de voință politică ce, potrivit dreptului internațional, implică recunoașterea tuturor elementelor constitutive ale unui stat, inclusiv frontierele sale. Frontiera dintre Romania și R. Moldova nu este disputată", se precizează în comunicat.

Reamintim că, România și R. Moldova au semnat în noiembrie 2010 Tratatul privind regimul frontierei de stat, colaborarea li asistența mutuală în probleme de frontieră. Documentul stabilește un regim juridic modern al frontierei comune și creează baza necesară pentru cooperarea între autoritățile de frontieră din Romania și Republica Moldova.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la hotnews.ro


Runda de negocieri nr. 2! Primele declarații după întâlnirea dintre Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu

Runda de negocieri nr. 2! Primele declarații după întâlnirea dintre Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu
Colaj: UNIMEDIA

Liderii PLDM, PD și PL s-au întâlnit azi seara la Palatul Republicii pentru a negocia despre posibilitatea de a forma o coaliție de centru-dreapta. Întrunirea dintre Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu s-a încheiat după cca o oră și jumătate de discuții.

La ieșirea de la întâlnire, Filat s-a arătat optimist vă se va reuși crearea unei coaliții de centru-dreapta, iar PLDM-PD-PL vor continua cursul pro-european al R. Moldova. Marian Lupu a declarat că nu poate cataloga discuțiile ca negocieri. "Am discutat despre toată gama mecanismelor care constituie actul de guvernare. Au fost discuții relevante, din punctul meu de vedere", a precizat acesta. De cealaltă parte, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că discuțiile merg înainte, iar PLDM trebuie să vină cu un răspuns referitor la unele propuneri care au apărut. Președintele PL a lăsat să se înțeleagă că cei trei lideri PLDM-PD-PL se vor întâlni în această seară din nou și la Cricova, unde vor merge cu Președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.


Echipele de negociatori au fost formate până acum după cum urmează: la PLDM - Vlad Filat, Mihai Godea și Alexandru Tănase, la PL - Mihai Ghimpu, Ion Hadârcă si Anatol Șalaru, PD - Marian Lupu, Dumitru Diacov și Vladimir Plahotniuc.

Vedeți mai jos declarațiile celor 3 lideri participanți la întrunirea de astăzi:

Vlad Filat, președinte PLDM: Am continuat discuțiile. Astăzi am purces chiar și la negocieri. Așa cum am spus și data trecută nu este ușor, dar este necesar. Am discutat despre o partajare echitabilă a responsabilităților pe domenii concrete și asigurarea funcționării instituțiilor statului. Cred că pentru următoarea întâlnire, vom fi în situația în care să avansăm pe documente concrete. Sunt încrezător că vom reuși să asigurăm o coaliție pro-europeană, pentru a continua procesele începute anul trecut. Am discutat despre un model de partajare a funcțiilor, dar nu despre funcții în special. Suntem gata să facem compromisuri rezonabile. Modelul propus de PLDM e acceptat de toate componentele AIE, dar având în vedere realitățile prezente, există posibilitatea ca PDM să dețină întâi funcția de președinte al Parlamentului, pentru ca ulterior să candideze pentru funcția de președinte al țării. Din câte am înțeles, există deschidere în acest sens și din partea PL.

Marian Lupu, președinte PDM: Pentru ca să vă ridic dispoziția, cu titlu de glumă, puteți să dați declarația de dimineață și am terminat. Dacă e să revenim la serios, acum seara au continuat discuțiile și schimbul de opinii. Convorbirile s-au concentrat pe mecanismele de guvernare. Au fost discuții relevante din punctul meu de vedere, cu exemple reușite din trecut referitor la activitatea din Parlament și Executiv. În egală măsură, s-a discutat și despre disfuncționalități. Nu aș putea spune că sunt chiar negocieri. Foarte mult depinde de închiderea discuțiilor cu privire la principii. PDM este interesat de discuții pe toată gama de mecanismelor de guvernare, care nu constă în 3 funcții.

Mihai Ghimpu, președinte PL: Discuția a continuat. De data aceasta am abordat și probleme mai concrete. Odată ce a existat o activitate în comun a Alianței, înafară de principii se discută și problemele care ne-au dezbinat/abătut de la o activitate corectă. Am discutat și aceste aspecte. Desigur că discuția, de data aceasta, a făcut un pas spre Alianță între aceste 3 partide. Dar, încă e devreme. Sunt și unele probleme mai sensibile, de altă natură, la care PLDM trebuie să dea răspuns. Nu pot să vă spun mai multe. Cred că lucrurile merg înainte, spre bine. Au existat probleme în cadrul Alianței, nu avem ce ascunde. De aceea, acum trebuie să stabilim totul pe foaie pentru a arăta că putem să fim o echipă omogenă, puternică. PL va face tot posibilul pentru ca această Alianță să existe. Dacă va fi nevoie să facem niște schimbări pentru o perioadă - vom accepta. Dar, nu vom accepta ca PL să rămână numai cu înțelegea și cu onoarea. Vreau să vă spun și altceva, sunt convins că vom găsi cele două voturi, poate chiar acum la renumărare.

Sursa: UNIMEDIA


A fost semnat un acord între MAE al României şi FAO privind efectuarea recensământului agricol în Republica Moldova

A fost semnat un acord între MAE al României şi FAO privind efectuarea recensământului agricol în Republica Moldova
Foto: gorjeanul.ro

Ministerul Afacerilor Externe al României şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) au semnat astăzi, 10 decembrie 2010 la sediul FAO din Roma, un acord privind efectuarea recensământului agricol în Republica Moldova în perioada 2011-2012, se spune într-un comunicat de presă al MAE al României.


Potrivit acordului, România va aloca în acest scop o contribuţie de 500.000 Euro. Fondurile provin din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare al MAE pentru anul 2010 şi vor acoperi asistenţa tehnică oferită de FAO.



Proiectul pentru realizarea recensământului agricol este co-finanţat de România şi Suedia şi implementat de FAO şi de Biroul Naţional de Statistică din Republica Moldova.


Acordul a fost semnat, pentru Ministerul Afacerilor Externe din România, de către Adina Lovin, însărcinatul cu afaceri a.i., Ambasada României la Roma, şi, pentru FAO, de către José María Sumpsi Viñas, Asistentul Directorului General FAO pentru Departamentul de Cooperare Tehnică. La ceremonia de semnare a acordului a participat şi ambasadorul Republicii Moldova la Roma, în calitate de reprezentant al statului beneficiar.


Reamintim că, în acest an, MAE al României a alocat în total o contribuţie de 2 milioane Euro pentru proiecte în Republica Moldova, finanţate din bugetul de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare.

Sursa: UNIMEDIA


Administratorii liniilor de maxi-taxi din Chişinău cer scumpirea călătoriei până la 5 lei

vineri, 10 decembrie 2010

Administratorii liniilor de maxi-taxi din Chişinău cer scumpirea călătoriei până la 5 lei
Poză simbol
Foto: fellnertravelinfo.com

Cinci lei pentru o călătorie cu microbuzul. Atât vor administratorii liniilor de maxi taxi din Chişinău, care spun că suportă pierderi după recenta scumpire a carburanţilor, transmite Publika TV.


Decizia de majorare a tarifelor ar trebui aprobată de către Consiliul municipal Chişinău. Administratorii rutelor ameninţă cu judecată, în caz că cerinţelor lor vor fi trecute cu vederea. "Atâta timp cât transportul o să circule în bază de carburanţi, ori de câte ori preţul la carburanţi va fi modificat, de fiecare dată va fi nevoie de revizuit tariful în transport. El poate să fie şi până la 4 lei şi peste cinci. Eu nu pot azi să spun", a precizat preşedintele asociaţiei transportatorilor privaţi, Ion Mămăligă. 

În replică, şeful Direcţiei Transport de la Primărie, Veaceslav Ţernă, spune că deocamdată nu poate fi vorba de nicio scumpire şi le-a sugerat şoferilor mai bine să respecte regulile de circuaţie, să oprească în staţiile amenajate şi să fie mai amabili cu pasagerii.

UNIMEDIA precizează că duminică mai multe staţii PECO din ţară au afişat preţuri majorate la carburanţi. Astfel, litru de benzină cu cifra octanică A95 a ajuns să coste 15 lei, iar cel de motorină - 13,40 lei. De la începutul anului, benzina s-a scumpit de şase ori şi s-a ieftinit de 2 ori, iar preţul motorinei a crescut de 5 ori şi s-a redus o singură dată.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Publika TV


(video) Peisajul întâlnirii PDM-PCRM: Frig, jurnaliști în stradă și incertitudine de a obține declarații

(video) Peisajul întâlnirii PDM-PCRM: Frig, jurnaliști în stradă și incertitudine de a obține declarații
Foto: Eugen Luchianiuc

(UPDATE 11:20) Jurnaliștilor li s-a permis accesul pe teritoriul Palatului Republicii. Vezi în știre înregistrarea video ”Cum trec jurnaliştii la întâlnirea liderilor PD şi PCRM”.

Liderii Partidului Democrat și cei ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova se află în acest moment la masa de negocieri. Deși întâlnirea a fost programată pentru ora 10:00, aceasta a fost amânată pentru o oră mai târziu. Între timp, reprezentanții insituțiilor de presă nu doar că nu au acces în Palatul Republicii, acolo unde are loc întrevederea, dar angajații Serviciului de Protecție și Paza nu le permit jurnaliștilor să intre nici pe teritoriul instituției.


Astfel, reprezentanți ai peste zece instituții mass-media sunt nevoiți să aștepte în stradă, la temperatura de 0 (zero) grade, când vor ieși de la negocieri reprezentanții celor 2 formațiuni. Cu toate acestea, există probabilitatea ca mass-media să nu obțină declarații de la președinții PDM și PCRM.

Amintim că o situație asemănătoare a fost înregistrată la întâlnirea post-electorală a PDM cu PLDM, atunci când jurnaliștii au așteptat sfârșitul discuțiilor în stradă, la ușa unui restaurant din capitală, afară fiind înregistrate temperaturi de sub zero grade. La sfârșitul discuțiilor, Marian Lupu și Vlad Filat au refuzat să vorbească cu presa, liderul PLDM invitând apoi mass-media la Guvern, unde a făcut declarații.



Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu
Video: Privesc.eu


Publika TV va difuza documentarul "Return to Europe" şi anunţă că intenţionează să realizeze un nou episod: "Moldova - Return to Europe"

Publika TV va difuza documentarul
Foto: Fundaţia ERSTE Foundation

Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de televiziune produse în Europa de Sud - Est în ultimii ani, documentarul "Return to Europe", va fi lansat în Republica Moldova începând cu 13 decembrie. Publika TV le oferă telespectatorilor săi posibilitatea unică de a viziona cele zece episoade ale documentarului care descriu actuala situaţie politică şi socială din ţările Balcanice şi din Europa de Sud-Est, evenimentele tragice care au avut loc  recent şi lupta acestor ţări pentru un viitor mai bun în Europa, informează icomunicat.md.


În cadrul proiectul "Return to Europe", persoanele care au contribuit la progresul regiunii de la mijlocul anilor 1990, au posibilitatea de a comenta situaţia actuală: artişti, avocaţi, jurnalişti, activişti, primari, chiar şi jucători de fotbal îşi exprimă opinia cu privire la progresele înregistrate de ţările lor. 

Zece episoade de 50 de minute oferă o nouă perspectivă asupra prezentului şi viitorului statelor din Sud-Estul Europei şi reprezintă un exemplu bun de urmat pentru Republica Moldova.
 
Proiectul include următoarele ţări: Muntenegru, Albania, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, România, Bulgaria, Grecia, Turcia si Kosovo. Fiecare dintre aceste ţări vine cu o istorie şi o abordare unică pentru atingerea obiectivelor proprii de dezvoltare.
 
Publika anunţă intenţia de a continua acest proiect prin producerea şi lansarea celui de-al 11-lea episod, numit "Moldova: Return to Europe". Prin acest film documentar, Publika împreună cu Fundaţia ERSTE şi Asociaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare în Moldova îşi propun să scoată în evidenţă unul dintre cele mai importante experimente - familiarizarea publicului din ţările Uniunii Europene şi Statele Unite ale Americii despre evenimentele ce au marcat istoria recentă a Republicii Moldova.

Dumitru Ţîra, directorul general al Publika, menţionează: "Este o oportunitate extraordinară pentru Republica Moldova de a participa activ la acest proiect european, alături de alte ţări din Europa de Sud-Est, cu care împărtăşim aceleaşi valori şi aşteptări pentru un viitor european".
 
Documentarul Return to Europe este câştigătorul premiului ERASMUS EuroMedia Award (EU) 2008 pentru o remarcabilă producţie media europenă a Societăţii pentru Educaţie şi Comunicare din Europa (ESEC).

Documentarul a fost prezentat la New York (SUA), Budapesta (Ungaria), Berlin (Germania), Bruxelles (Belgia), Roma (Italia), Atena (Grecia), Istambul (Turcia), Oxford şi Londra (Marea Britanie).

Sursa: UNIMEDIA


Presa rusă: Buna desfăsurare a Summit-ului CSI a fost împiedicată. Ghimpu a devenit unicul şef de stat care a refuzat să vină la Moscova

Presa rusă: Buna desfăsurare a Summit-ului CSI a fost împiedicată. Ghimpu a devenit unicul şef de stat care a refuzat să vină la Moscova
Colaj: UNIMEDIA

”Buna desfăsurare a Summit-ului Comunităţii Statelor Independente a fost împiedicată. În ultimul moment, Preşedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a refuzat să sosească în capitala Rusiei, motivând situația politică complicată. Astfel, Ghimpu a devenit unicul şef de stat care a refuzat să vină la Moscova pentru a participa la Summit-ului CSI”, scrie gazeta.ru.

Mai mult, Mihai Ghimpu a declarat că la Chișinău au loc negocierile în privința creării unei coaliții post-electorale, iar la reuniunea Consiliului şefilor de state al Comunităţii Statelor Independente nu au fost planificate careva subiecte de o importanță principială. Astfel, șeful statului moldovenesc a semnat un decret prin care l-a delegat la Summit pe viceprim-ministrului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr.


Potrivit publicației ruse, liderul din Moldova este un susținător principal al integrării Republicii Moldovei și României și totodată oponenul dislocării trupelor armate ruse în regiunea transnistreană. ” Vara trecută, un scandal a fost provocat prin decretul său prin care ziua de 28 iunie este declarată zi de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice și pe care Moscova a văzut ca un pas anti-rus. Adevărat, iniţiativa Ghimpu nu a gasit nici sprijin în parlament”, scrie gazeta.ru.

Presa rusă mai anunță că motivul pentru care Mihai Ghimpu nu merge la Moscova este faptul că Kremlinul a făcut lobby pentru crearea unei coaliţii dintre partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi Partidul Democrat, pentru care la Chișinău a mers șeful administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Naryshkin. 

Pe de altă parte, există un alt motiv pentru care șeful statului moldovenesc a refuzat să participe la Summit-ului CSI și anume faptul că astăzi, în Republica Moldova se află Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek și este foarte important ca actualul lider moldovean să poată conta pe susținerea acestuia în scopul păstrării Alianței pentru Integrare Europeană.

Amintim că ieri, 9 decembrie, președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a semnat un decret privind participarea Republicii Moldova la reuniunea Consiliului şefilor de state al Comunităţii Statelor Independente. Totodată, decretul prevede şi delegarea împuternicirilor ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, de a semna în numele Republicii Moldova, unele documente incluse în ordinea de zi a reuniunii.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la gazeta.ru
Redactor: Maia Visterniceanu


Reprezentanţii societăţii civile îndeamnă actorii politici să manifeste coerenţă între promisiunile preelectorale şi acţiunile postelectoral

Reprezentanţii societăţii civile îndeamnă actorii politici să manifeste coerenţă între promisiunile preelectorale şi acţiunile postelectoral
Poză simbol
Foto: 1.bp.blogspot.com

10 organizaţii ale societăţii civile cheamă partidele politice care au acces în Parlament să desfășoare negocierile în baza angajamentelor anterioare de apropiere față de UE și a progreselor înregistrate până în prezent. "Considerăm vitală continuarea reformelor economice, aplicarea standardelor democratice şi edificarea unui stat de drept în Republica Moldova fapt pentru care apreciem drept inoportune şi periculoase orice fel de negocieri şi alianţe politice care nu ar ţine cont de aşteptările cetăţenilor exprimate prin votul din 28 noiembrie 2010", se menţionează în apelul organizaţiilor societății civile față de partidele politice, relatează icomunicat.md.


Semnatarii declaraţiei îndemnă actorii politici să manifeste coerenţă între promisiunile preelectorale şi acţiunile postelectorale, să dea dovadă de respect pentru voinţa poporului şi să desfăşoare negocierile pentru constituirea alianţei de guvernare într-o atmosferă transparentă, constructivă, bazată pe responsabilitate, încredere şi deschidere între părţi, prin aceasta confirmând vocația europeană a clasei politice din Republica Moldova. 

"Salutăm dialogul inițiat în vederea constituirii unei alianțe de guvernare de către partidele politice care au acces în Parlament după alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. În același timp, suntem profund îngrijorate de o insuficientă flexibilitate și clarviziune a actorilor politici implicați în negocieri care în acest fel riscă să pună în pericol continuitatea parcursului european al Republicii Moldova. Prin acest comportament, partidele politice participante la negocieri agravează starea de incertitudine din societate și alimentează îngrijorarea cetățenilor privind șansele formării unei alianţe de guvernare capabile să țină cont de valorile și principiile pentru care au optat majoritatea cetăţenilor la ultimul scrutin", se menţionează în apel.

Semnatari:

Ion Manole, Președinte, Asociația Promo-LEX
Petru Macovei, Director executiv, Asociația Presei Independente (API)
Nadine Gogu, Directoare executivă, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Sandu Coica, Președinte, Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM)
Serggiu Neicovcen, Director executiv, Centrul CONTACT
Daniela Terzi-Barbăroșie, Directoare executivă, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD)
Ion Bunduchi, director executiv, Asociația Presei Electronice (APEL)
Sorin Mereacre, Președinte, Fundația Est-Europeană
Ludmila Popovici, Directoare executivă, RCTV Memoria
Vasile Spinei, Președinte, Centrul Acces-info

Sursa: UNIMEDIA


(video) Declarații după întâlnirea Voronin-Lupu: Am vorbit despre organigrama Guvernării, încă nu s-a decis nimic. Nu am discutat despre funcții

(video) Declarații după întâlnirea Voronin-Lupu: Am vorbit despre organigrama Guvernării, încă nu s-a decis nimic. Nu am discutat despre funcții
Foto: Colaj UNIMEDIA

Liderii Partidului Democrat și cei ai Partidului Comuniștilor au ieșit în urmă cu câteva minute de la întâlnirea programată pentru ora 11.00. Potrivit lor, aceștia au discutat despre organigrama viitoarei guvernări, despre principiul echilibrului, dar și potențiali candidați pentru funcția de președinte al țării.  

Vladimir Voronin (PCRM) a menționat că s-a discutat și versiunea în care președinte al țării să fie propusă o persoană din afara politicului. De cealaltă parte, Marian Lupu (PD) a subliniat că discuțiile vor continua, atât cu PCRM, cât și cu PLDM-PL, cu care se va întâlni în seara zilei de astăzi. "Noi mizăm pe principiul echilibrului, vectorul de integrare europeană. Nu am discutat despre retragerea lui Vladimir Voronin din orice funcție publică", a precizat liderul democrat.  


Vedeți mai jos principalele declarații făcute de Vladimir Voronin și Marian Lupu după runda de negocieri de azi dimineață: 

Vladimir Voronin, președinte PCRM: S-a decis că trebuie să activăm, să lucrăm, să promovăm interesele R. Moldova. Când vom termina definitiv tratativele vom face anunțuri. Cred că nu a mai rămas mult timp până atunci. Nu am partajat funcții. Am lucrat puțin la organigrama de guvernare. Nu putem să spunem pentru ce funcții pledăm pentru că nu am terminat definitiv cu organigrama. Mai mult am lucrat asupra următoarei structuri a guvernului, dacă nu înțelegeți ce este asta organigramă. Propuneri parvin din ambele părți. Cea mai importantă înțelege care a fost astăzi este ca persoanele să fie alese în bază de profesionalism. Trebuie să ne ridicăm mai sus de ambițiile de partid. Nu vom insista ca aceste persoane să fie alese din lista membrilor de partid. Încă nu am pus punct, dar ne oprim la cele 16 ministere care există acum. Nu este adevărat că am ajuns la spital după întâlnirea cu Serghei Narîșkin. Este adevărat că am fost atacat de un virus după întâlnirile electorale și acum urmez un tratament medical. Dacă vom forma o coaliție cu PD vom oferi funcții și celor din opoziție dacă vor face față. La fel am făcut și în 2001. Am vorbit și despre propunerea ca la funcția de președinte să fie înaintată o persoană care nu este parlamentar, care este din afara politicului. Se discută și versiunea cu privire la modificarea Constituției. 

Marian Lupu, președinte PDM: Vreau să vă asigură că PDM nu a cerut ca jurnaliștii să fie blocați la poartă. Astăzi a continuat dialogul cu reprezentanții PCRM. Am discutat în detalii la nivel de priorități referitor la politica internă și externă, inclusiv despre vectorul de integrare europeană. Nu am discutat repartizări de funcții sau detalii de acest gen. Am vorbit despre structura organelor executive. Nu aș putea să menționez că astăzi constatăm punerea anumitor puncte. Este un proces care trebuie să continue.  Este greu de spus termenul limită pentru finisarea negocierilor. Depinde mult și despre flexibilitatea părților. PD nu este în favoarea tergiversării negocierilor și discuțiilor, mai ales că factorul de timp este crucial - nu avem adoptată nici politica fiscală, nici legea bugetului pentru 2010. Trebuie să ne mișcăm cât mai repede. Noi discutăm în ambele direcțiii. Totul este în interesul țării. Declarațiile de presiune a partenerilor nu vor merge. Noi mizăm pe principiul echilibrului. Nu am discutat subiectul cu privire la retragere lui Vladimir Voronin din orice funcție publică. Mi-a plăcut reportajul ProTV de ieri. Vă felicit. A fost o idee extrem de ingenioasă. Referitor la faptul protagonistul "câinele-lup" care a mâncat/a ales carnea din vasul în care era PL-PLDM nu îl comentez și vă las pe dvs să interpretați.  




Sursa: UNIMEDIA


Buzek: Formarea viitoarei coaliţii de guvernare este problema internă a RM. Filat: Mi-aş dori ca dreptul nostru suveran să fie respectat în aceeaşi manieră exemplară de către toţi partenerii noştri

Buzek: Formarea viitoarei coaliţii de guvernare este problema internă a RM. Filat: Mi-aş dori ca dreptul nostru suveran să fie respectat în aceeaşi manieră exemplară de către toţi partenerii noştri
Foto: europarl.europa.eu

"Formarea viitoarei coaliţii de guvernare este o problemă ce ţine de politica internă a RM şi depinde în totalitate de cetăţenii ţării dvs. UE şi Parlamentul European nu doresc şi nu vor influenţa deciziile luate în acest sens". Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului European Jerzy Buzek şi a fost lansată astăzi, 10 decembrie 2010, în cadrul unui briefing de presă comun cu premierul Vlad Filat. Prim-ministrul a menţionat în acest context că şi-ar dori ca dreptul suveran al RM de a lua decizii să fie tratat în aceeaşi manieră exemplară de către toţi partenerii ţării noastre.


"Noi vrem ca RM să aibă acces pe piaţa UE, investiţiile europene să ajungă în ţara dvs. şi să vă consiliem în ce priveşte combaterea corupţiei", a declarat Buzek, care consideră că susţinerea Parlamentului European în acest sens nu va depinde de viitoarea coaliţie de guvernare. Jerzy Buzek a menţionat că în vederea unei cooperări mai bune cu instituţiile europene, RM trebuie să fie compatibilă cu valorile europene, iar pentru aceasta este nevoie de o schimbare în RM.

"Pe parcursul unui an şi 3 luni, am avut o relaţie de parteneriat pe care am administrat-o într-o manieră excelentă. N-am avut situaţii în care să se pună condiţii sau să se impună puncte de vedere. Mi-aş dori ca dreptul suveran al RM să fie respectat în aceeaşi manieră exemplară de toţi partenerii noştri, pe care, la rândul nostru, îi tratăm cu respect", a spus Vlad Filat.

Menţionăm că preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek se va întâlni astăzi şi cu liderii PDM şi PL şi cu secretarul general al PCRM:

13:30 - prânz de lucru cu Mihai Ghimpu, urmată de o întâlnire cu presa;

15:15 - întâlnire cu Marian Lupu, lider PDM;

16:05 - întâlnire cu Iurie Muntean, secretar executiv PCRM.

Cu detalii despre întrevederile oficialului european, vom reveni în ştirile de pe parcursul zilei.



Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Daniela Dermengi


Flash-mob: Toţi avem dreptul la viaţa privată! VEZI FOTO

Flash-mob: Toţi avem dreptul la viaţa privată! VEZI FOTO
Foto: UNIMEDIA

Mai mulţi activişti din domeniul Drepturilor Omului s-au adunat în scuarul de lângă monumentul lui Ştefan cel Mare şi au participat la un flash-mob, scopului căruia este sensibilizarea opiniei publice privind protecţia datelor cu caracter personal. Anume aşa au vrut să încurajeze trecătorii să înveţe mai mult despre dreptul la viaţa privată. Acţiunea a fost organizată cu ocazia Zilei Drepturilor Omului de către Amnesty International Moldova şi Centrul National pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal.


Protestatariii au format un cerc şi înconjuraţi de o panglică ce simbolizează bariera legală de protecţie a datelor cu caracter personal împotriva accesului ilicit sau întâmplător, distrugerii, modificării, blocării, copierii, răspândirii, precum şi a altor acţiuni ilicite. Toţi cei din cerc purtau foi de hârtie cu inscripţii: „Am dreptul la viaţă privată”, „Opriţi accesul ilegal la datele mele cu caracter personal”, „Protejează-mi datele cu caracter personal”, etc. De asemenea participanţii au distribuit pliante cu informaţii despre dreptul la viaţa privată şi moduri de protecţie acestuia. 

„În Moldova noi deseori cerem respect pentru astfel de drepturi ca dreptul la libertate şi siguranţă sau libertatea de exprimare şi întruniri. Dar avem şi alte drepturi, care tot trebuie să fie protejate. Dreptul la viaţa privată este la fel de important, deşi nu toţi oamenii în Moldova conştientizează că de fapt îl au. Acţiunea noastră ţine să lumineze acest lucru”, a spus Gheorghe Zugravu, Coordonator pe Campanii în cadrul Amnesty International Moldova.

Organizatorii spun că ideea de a organiza un asemenea flash-mob a apărut din dorinţa de a sensibiliza societatea Republicii Moldova faţă de domeniul protecţiei datelor cu caracter personal. „Dreptul la inviolabilitatea vieţii private, la secretul personal şi familial este un drept fundamental care stă la baza demnităţii umane şi a devenit unul dintre cele mai importante drepturi umane ale epocii moderne, fiind recunoscut în întreaga lume în diferite regiuni şi culturi. Asigurarea siguranţei în tratamentul datelor cu caracter personal şi protecţiei acestora, constituie un subiect de mare actualitate”, a precizat Valeria Bănărescu, Consultant principal în Direcţia juridică şi relaţii cu publicului în cadrul Centrului National pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal.

La 10 decembrie comunitatea internaţională aniversează Ziua Drepturilor Omului în amintirea adoptării Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Acest document consacră drepturile şi libertăţile fundamentale, printre care şi dreptul la viaţa privată. Acelaşi drept este protejat şi de Constituţia Republicii Moldova.

Anul acesta Ziua Drepturilor Omului a fost celebrată a 60-a ora. Declaraţia Universală a Drepturilor Omului a fost adoptată cu 62 de ani în urmă. 





Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


(VIDEO) Curtea Constituţională a decis renumărarea voturilor

(VIDEO) Curtea Constituţională a decis renumărarea voturilor
Foto: flux.md

Curtea Constituţională a luat decizia de a revedea rezultatele alegerilor anticipate din 28 noiembrie şi a dispus renumărea voturilor. Decizia a fost luată ca urmare a contestaţiei depuse de către comunişti, care au acuzat încălcări la întocmirea proceselor verbale de către secţiile de votare. Pentru renumărarea voturile statul va cheltui peste şapte milioane de lei.

Comisia Electorală Centrală urmează să emită o hotărâre prin care va anunţa  membrii tuturor secţiilor de votare despre hotărârea Curţii Constituţionale şi va stabili o zi pentru renumărarea buletinelor. În cazuri speciale, CEC poate stabili mai multe zile pentru renumărare. Buletinele vor fi transportate de la instanţele de judecată de sector la secţiile de votare. Acolo, aceiaşi membri vor renumăra toată ziua voturilor. Este vorba de peste 20 de mii de membri din aproape două mii de secţii.


Membrii secţiilor de votare vor fi remuneraţi la fel ca şi în ziua alegerilor, adică, vor primi câte 430 de lei brut, iar după reţinerea impozitelor suma se reduce la 360 de lei. După renumărare, la fel ca şi în ziua scrutinului, se fac procese-verbale care sunt expediate comisiilor de circumscripţii. La rândul lor, comisiile vor expedia procesele la Comisia Electorală Centrală. Procedura trebuie efectuată nu mai târziu de o zi după renumărare. După ce vor fi cunoscute rezultatele renumărării, Curtea Constituţională poate dispune prelungirea termenului privind pronunţarea unei decizii asupra acestor rezultate.

UNIMEDIA precizează cu renumărarea voturilor poate fi efectuată în decurs de 7 zile maxim.



Sursa: UNIMEDIA cu referire la Publika TV


Ghimpu despre hotărârea Curţii Constituţionale de renumăre a voturilor: Poate se vor găsi cele două mandate care nu se ajung pentru alegerea şefului statului. Tănase: Nimic nu se va schimba

Ghimpu despre hotărârea Curţii Constituţionale de renumăre a voturilor: Poate se vor găsi cele două mandate care nu se ajung pentru alegerea şefului statului. Tănase: Nimic nu se va schimba
Foto: tanase.md

"Eu consider că este dreptul fiecărui concurent de a solicita renumărarea voturilor. Anul trecut comuniştii de asemenea au solicitat renumărarea voturilor. Câteva milioane de lei din banii publici au fost cheltuiţi pentru acest lucru, însă nimic nu s-a schimbat". Declaraţia aparţine prim-vicepreşedintelui PLDM, Alexandru Tănase, şi a oferită în direct pentru Publika TV.


Potrivit lui, negocierile privind crearea coaliţiilor de guvernământ nu vor fi afectate de această hotărâre de renumărare a voturilor.

La rândul său, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, speră că în urma renumărării voturilor se vor găsi cele două mandate care nu se ajung pentru alegerea şefului statului.


Sursa: UNIMEDIA


O moldoveancă, reținută în Rusia, va fi judecată pentru contrabandă cu diamante în valoare de cca un milion de dolari

joi, 9 decembrie 2010

O moldoveancă, reținută în Rusia, va fi judecată  pentru contrabandă cu diamante în valoare de cca un milion de dolari
Foto: bitel.kg

Procuratura Generală a Federației Ruse a remis în instanța de judecată dosarul penal, deschis pe numele unei cetățence a Republicii Moldova, reținută pentru contrabandă cu diamante în valoare de 25 milioane ruble rusești sau cca 1 milion de dolari, transmite Serviciul de Presă al Procuraturii Generale a Rusiei.


Potrivit procurorilor, din 2001 până în 2003, moldoveanca Inga Baranovskaia, împreună cu patru complice a organizat o rețea, care avea drept scop transportarea diamantelor din Rusia în Moldova. În urma acțiunilor de contrabandă, cei patru au transportat ilegal peste graniță pietre prețioase cu greutatea de aproximativ 7 kg, în valoare de cca un miilion de dolari. 

Trei complice au fost condamnați de la 3 la 11 ani de închisoare, iar al patrulea este dat în urmărire internațională. Inga Baranovskaia era dată în urmărire internațională până în 2009, când a fost reținută în Bulgaria. În prezent, aceasta este arestată preventiv.

Sursa: UNIMEDIA


Republica Moldova nu a semnat documentele privind colaborarea politico-militară a statelor membre ale CSI

Republica Moldova nu a semnat documentele privind colaborarea politico-militară a statelor membre ale CSI
Foto: mfa.gov.md

Viceministrul afacerilor externe și integrării europene, Andrei Popov a participat azi, 9 decembrie, la reuniunea Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe al statelor-membre ale CSI, care şi-a desfăşurat lucrările la Moscova. Potrivit serviciului de presă al MAEIE, delegaţia ţării noastre, în conformitate cu legislaţia în vigoare, nu a semnat documentele privind colaborarea politico-militară a statelor membre ale CSI.   


Agenda reuniunii a inclus mai multe subiecte referitoare la diverse domenii de interes comun, inclusiv proiecte de documente ce ţin de Strategia cooperării în domeniul tineretului, Concepţia de colaborare în sfera culturii, Planul consultărilor interministeriale pentru anul 2011, declararea anului 2011 drept An al sporirii securităţii alimentare, colaborarea în domeniul combaterii terorismului, traficului de fiinţe umane, circulaţiei ilicite a substanţelor narcotice etc.   

Părţile au coordonat, de asemenea, o serie de documente, care urmează a fi aprobate în cadrul reuniunii Consiliului Şefilor de Stat al statelor-membre ale CSI, preconizată pentru 10 decembrie curent, la Moscova. 

Sursa: UNIMEDIA


68 de persoane au murit de frig în Polonia

68 de persoane au murit de frig în Polonia
Foto: news-poland.com

68 de persoane au murit în Polonia, începând din luna noiembrie, din cauza frigului şi ninsorilor abundente, a anunţat poliţia citată de DPA. 53 de persoane şi-au pierdut viaţa numai luna această, potrivit autorităţilor.


Oficialii au cerut populaţiei să anunţe poliţia atunci când observă afară persoane sub influenţa alcoolului sau fără adăpost sau dacă are informaţii despre bătrâni care nu îşi pot încălzi locuinţele.

De asemenea, autorităţile au sfătuit oamenii să plece cu taxiul de la petreceri la care au consumat alcool.

Potrivit statisticilor poliţiei, majoritatea victimelor frigului sunt persoane fără adăpost sau bete.

Sursa: NewsIn


Dacia în 2012: un monovolum, o utilitară şi un model de oraş

Dacia în 2012: un monovolum, o utilitară şi un model de oraş
Foto: automarket.ro

Următoarele modele de serie pe care Dacia le va scoate pe piaţă în Europa vor fi un monovolum, o utilitară şi un model de dimensiuni mici destinat oraşului. Informaţia a fost publicată de jurnaliştii cotidianului francez Le Figaro, care au analizat creşterea şi originile Dacia într-un articol intitulat "Dacia, lingoul de aur al Renault".


"Aceste noi modele vor inaugura o nouă etapă în termeni de design, iar preţurile lor vor fi mai coborâte ca niciodată", spune Alain Launay, directorul centrului de design pe care Renault l-a deschis acum doi ani în Bucureşti. Cele trei modele vor fi lansate începând cu anul 2012 pe pieţele europene.

În ceea ce priveşte situaţia imaginii Dacia în raport cu cea a mărcii-mamă Renault, oficialii centrului tehnic Renault din România ne dau din nou detalii interesante despre evoluţia brandului în perioada următoare. Astfel, conform declaraţiilor lui Gerard Detourbet, Dacia va rămâne un constructor care va oferi modele de bază, în timp ce modelele create de Renault vor fi din ce în ce mai sofisticate. 

Un alt element atins de materialul publicat de jurnaliştii francezi este fiabilitatea modelelor Dacia, care reuşesc să se situeze constant în fruntea topurilor europene de acest tip. "Cele mai multe defecte ale maşinilor de astăzi au la origine complexitatea sistemelor electronice. Modelele Dacia utilizează sisteme electronice de bază care au fost dezvoltate acum cinci-zece ani, deci sunt evident mult mai fiabile decât cele ale maşinilor de ultimă generaţie", spune Benoit Abadie, directorul adjunct al Centrului Tehnologic pe care Renault l-a inaugurat în acest an în România.

Kuzmin: Vizita lui Narîșkin nu este o intervenție în treburile interne ale Republicii Moldova. Când au dat buzna oficialii europeni, nimeni nu s-a indignat

Kuzmin: Vizita lui Narîșkin nu este o intervenție în treburile interne ale Republicii Moldova. Când au dat buzna oficialii europeni, nimeni nu s-a indignat
Valeri Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse în Moldova
Foto: Colaj UNIMEDIA

"Spre deosebire de oficialii europeni, șeful administrației de la Kremlin, Serghei Narâșkin, a întreprins o vizită în Republica Moldova după alegerile parlamentare. Iată de ce vizita acestuia nu poate fi interpretată ca o intervenție în politica internă a țării. Mai ales că, imediat după plecarea lui Narâșkin, la Chișinău au dat buzna un șir de oficiali europeni și nimeni nu se arată indignat de intervenția acestora în politica internă moldovească.

Nici nu mai spun de numeroasele declarații din partea reprezentanților UE sau din București, făcute în timpul campaniei electorale, de genul ”cu susținere, apreciere înaltă, recunoașterea succeselor atinse”, la adresa unor concurenți electorali". 


Declarația aparține ambasadorului rus în Republica Moldova, Valerii Kuzimin, citat de portalul All Moldova, care a asigurat că vizita oficialului rus a fost o dovadă a interesului pe care îl are Moscova pentru depășirea crizei politice din Republica Moldova.

Kuzimin susține că ”orice putere care va guverna Republica Moldova este condamnat la relații bune cu Federația Rusă”, din cauza  interesului economic pe care îl are Republica Moldova față de Rusia, din punct de vedere a exportului, a consumului de resurse energetice, al cetățenilor moldoveni care lucrează în Rusia și fac transferuri de bani. ”Despre acest lucru i-a vorbit și Ghimpu lui Narâșkin - rămâne să vedem concordanța cuvintelor cu faptele”, a conchis diplomatul.

Și deputatul PCRM Vadim Mișin a criticat vizitele oficialilor europeni în R. Moldova, declarând că aceștia se amestecă în politica internă a R. Moldova. Despre vizita lui Serghei Narîșlin, Mișin nu crede că este o imixtiune în treburile interne ale R. Moldova. 

UNIMEDIA amintește că ieri, 8 decembrie, premierul Vlad Filat a declarat că vizita oficialului rus poate fi calificată drept o intervenție în treburile interne ale Republicii Moldova. Menționăm că Serghei Narâșkin s-a întâlnit cu președintele interimar Mihai Ghimpu și cu liderii PD și PCRM, dar nu s-a întâlnit cu liderul PLDM, Vlad Filat. Ieri, într-o vizită oficială la Chșinău au venit și miniștrii de Externe ai Suediei și Poloniei. Aceștia au avut întrevederi cu toți cei patru lideri ai formațiunilor politice, care au acces în Parlament - PCRM, PLDM, PD, PL.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Allmoldova


Misiunea FMI acordă suport autorităţii fiscale din Republica Moldova

Misiunea FMI acordă suport autorităţii fiscale din Republica Moldova
Foto: blogspot.com

În perioada 2-13 decembrie curent la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat se află în vizită de lucru misiunea FMI de asistenţă tehnica în domeniul fiscal. Scopul acestei misiuni constă în stabilirea aşteptărilor, priorităţilor şi problemelor existente în domeniul administrării fiscale.


În prima zi a aflării reprezentanţilor misiunii FMI la Chişinău, a avut loc întâlnirea cu conducerea IFPS, în cadrul căreia a fost prezentat Planul de dezvoltare şi priorităţile în administrarea fiscală, conformarea contribuabililor, structura organizatorică a Serviciului Fiscal de Stat şi statele de personal.

În zilele următoare, va fi prezentat Planul de dezvoltare a Serviciului Fiscal de Stat al Republicii Moldova pentru anii 2011 – 2015 şi Programul de conformare a contribuabililor pentru anul 2011. De asemenea, vor urma discuţii privind necesitatea unor ajustări la situaţia existentă şi căile de implementare, inclusiv cerinţele faţă de asistenţa tehnică necesară.

Pe lângă acestea, programul de lucru al misiunii va conţine şi familiarizarea experţilor misiunii cu "Programul de asigurare a colectării impozitelor pe 2011: conţinut, ajustări, efecte", informează Serviciul de Presă al IFPS.

Sursa: UNIMEDIA