Record la inscrieri pentru joburi in institutiile UE: 160 pe loc

sâmbătă, 26 iunie 2010

Record la inscrieri pentru joburi in institutiile UE: 160 pe loc
Foto: conorreidy.files.wordpress.com

Examenele de preselectie sunt mai degraba teste de inteligenta. Criza si somajul ridicat din toate statele membre ale Uniunii Europene au dus la o crestere spectaculoasa a numarului de persoane care s-au inscris pentru concursurile prin care cei interesati pot ajunge sa lucreze intr-una din institutiile UE. Un numar-record de 51.639 de persoane si-au validat aplicatia pentru 323 de locuri pe liste de rezerva.


Concurenta cea mai mare este pentru posturile din administratia publica europeana.

La primele examene de anul acesta pentru posturile de administratori intr-una din institutiile Uniunii Europene si-au validat aplicatia nu mai putin de 51.639 de persoane pentru 323 de locuri pe liste de rezerva.

Nu numai cifra per soa nelor inscrise a fost un record, ci si lis ta celor care au sustinut examenul de pre selectie, aproximativ 37.000 de candi dati. La compe titiile din anii trecuti erau aproxi mativ 25.000 de persoane inscrise. Inte resul imens pentru aceste competitii a fost generat in special de criza finan ciara, de somajul ridicat din toate statele membre si, nu in ultimul rand, de nesi guranta locu rilor de munca. Intr-o ma sura mai mica a contribuit si noua me to da de selectie in vigoare de anul acesta, prin care testul de cunostinte despre tra tatele, institutiile si politicile UE a fost in­locuit cu un test de rationament abstract.

Insa testele de ratio nament abstract sunt mai putin familiare candidatilor din sta tele din Europa de Est, care detin o pon dere mult mai mare din totalul celor in scrisi, in comparatie cu persoanele din statele membre vechi ale Uniunii Europene.

Continuare în Financiarul

sursa: Unimedia

Primăria Chișinău va instala luni o piatră comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist

Primăria Chișinău va instala luni o piatră comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist
Foto: blogspot.com

Primăria municipiului Chişinău va instala, pe data de 28 iunie în Piaţa Marii Adunări Naţionale, o piatră comemorativă. Ulterior, pe acest loc, din faţa sediului Guvernului, va fi edificat un monument în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist. O dispoziţie în acest sens a semnat primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, transmite serviciul de presă al primăriei mun. Chișinău.


Amintim că potrivit unui decret a preşedintelui interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, ziua de 28 iunie 1940 a fost declarată Zi a ocupaţiei sovietice. După publicarea decretului în Monitorul Oficial, anual, această zi va fi consemnată drept Ziua ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist. La 28 iunie, vor fi coborâte în bernă drapelele de stat, iar la ora 10.00, va fi păstrat un moment de reculegere.

sursa: Unimedia

România, în dispută directă cu Rusia pentru R. Moldova

România, în dispută directă cu Rusia pentru R. Moldova
Foto: www.romanialibera.ro

La doar o zi după ce în presa internaţională au apărut informaţii potrivit cărora Germania a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria, acelaşi lucru îl face şi România, somând Moscova, într-un document oficial, să-şi evacueze militarii şi muniţiile din estul Republicii Moldova, taxându-le drept o ameninţare la adresa ţării sale. Astfel, pe aliniamentul Vest-Est, se întrezăreşte o schimbare de ton, scrie în ediţia de vineri a Jurnalului de Chişinău editorialistul Petru Bogatu, citat de Agerpres.


Marţi, cotidianul Nezavisimaia Gazeta de la Moscova a publicat articolul "Gambitul transnistrean al Angelei Merkel", preluat în aceeaşi zi de agenţia oficială de ştiri a României "Agerpres", în care se arată că Berlinul ar fi îndemnat Kremlinul să renunţe la prezenţa sa militară la Nistru în schimbul unui sprijin pentru iniţiativa preşedintelui rus privind un nou pact de securitate europeană. Cu alte cuvinte, Merkel i-a propus lui Medvedev un târg. Ruşii să plece din Transnistria, iar germanii, în replică, vor accepta un dialog în vederea identificării unei noi arhitecturi de securitate pe continentul european, menţionează articolul.

Autorul menţionează că din acest moment "a intrat în joc" şi România, care într-un document oficial se exprimă asupra necesităţii retragerii trupelor ruse din Transnistria. "Oficialităţile române au reacţionat prompt. Au intrat în joc exact în momentul în care urmau să aducă mingea în faţa porţii adverse. Miercuri, la Bucureşti a fost făcută publică Strategia Naţională de Apărare a Ţării (SNAT), în care, în special, se menţionează că "staţionarea trupelor ruseşti în Republica Moldova, în apropierea graniţelor României, constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale"", potrivit ziarului cittat.

România se arată ostentativ deranjată de prezenţa militară rusească şi avertizează că nu va mai sta cu mâinile în sân, subliniind apăsat că "înţelege să se implice activ în promovarea unei soluţii care să vizeze demilitarizarea regiunii, prin retragerea trupelor si armamentelor staţionate ilegal". Parcă se aude o altfel de voce dinspre Bucureşti, comentează autorul.

SNAT punctează fără menajamente: "Trupele ruse sunt o ameninţare la adresa României". Scurt şi cuprinzător. Cuvintele sună tare şi, oricum ai da, aduc un element nou în relaţia cu Rusia, potrivit aceluiaşi articol.

Acelaşi autor menţionează în articol interesul din ce în ce mai sporit al Occidentului în problema transnistreană. "Cancelarul german profită, pesemne, de un moment propice pentru a-l determina pe Medvedev să cedeze la Nistru în schimbul unei considerabile asistenţe occidentale, menite să contribuie la modernizarea Rusiei", conform articolului citat.

Gestul Germaniei nu este deloc singular. Cu ocazia vizitei lui Dmitri Medvedev în Statele Unite, bunăoară, în ciuda eforturilor depuse de Barack Obama de a reseta relaţiile cu Moscova, preşedintele american, pentru prima dată în ultimele luni, a cerut fără echivoc retragerea necondiţionată a trupelor ruse de pe teritoriul georgian ca o condiţie prealabilă a participării SUA la modernizarea Rusiei.

Poziţia Casei Albe rezonează cu cea a cancelarului german. Această coincidenţă nu are cum să fie accidentală. Occidentul are nevoie de Rusia, dar şi viceversa. În aceste circumstanţe, SUA şi UE încearcă să speculeze problemele Moscovei pentru a o determina să fie, cel puţin, ceva mai loială decât este acum.

Totuşi, aşa cum consideră reputatul politolog şi directorul Programului Rusia-Eurasia din cadrul Consiliului german pe probleme de politică externă, Alexander Rahr, citat de Jurnal de Chişinău, este puţin probabil ca Rusia să facă până la urmă concesii semnificative. În timpul apropiat, aceasta nu va ceda în ce priveşte teritoriile şi domeniile de care ţine cu dinţii şi care sunt vitale pentru autoidentificarea ei ca putere regională.

Partea bună a ultimelor evoluţii este că, în ecuaţiile politice ruso-occidentale, Republicii Moldova i s-a rezervat un rol aparte. Pentru a-şi atinge obiectivele geostrategice, UE şi SUA luptă pentru Republica Moldova. Noile împrejurări le silesc, vrând-nevrând, să bage la înaintare România, fără de care această bătălie nu are sorţi de izbândă.

Bucureştiul intră în disputa directă cu Rusia pentru Republica Moldova pentru a crea Occidentului superioritate. Dar nu numerică, ci calitativă, concluzionează Jurnal de Chişinău.

sursa: Unimedia

Site-uri care te ajută să îţi faci traseul pentru vacanţă

Site-uri care te ajută să îţi faci traseul pentru vacanţă
Foto: www.go4it.ro

Un mijloc foarte practic de a pleca în vacanţă sau în concediu este maşina personală. Şi nu doar în ţară, ci şi în diverse ţări europene. Plecând cu maşina, ai libertatea de a-ţi alege traseul şi de a vizita numeroase alte locuri pe care le-ai rata dacă ai merge cu trenul sau avionul.


Când pleci în concediu cu maşina trebuie să stabileşti mai întâi traseul. Fie că vrei să găseşti cel mai rapid traseu sau vrei să te opreşti pe drum pentru a vizita diverse locuri, este foarte important să ai un traseu bine stabilit.

Pentru asta există site-uri care te ajută să găseşti traseul optim. Sunt site-uri pe care, în principiu, nu trebuie decât să alegi punctul de pornire şi destinaţia. În afară de traseul optim, pe aceste site-uri poţi găsi numeroase alte informaţii utile de la distanţa de parcurs, la posibilităţile de cazare.

Map24.com

Map24 este un site pe care l-am folosit de mai multe ori înainte de a pleca în vacanţă cu maşina. De aceea, pot spune că informaţiile oferite şi rutele stabilite sunt în cele mai multe cazuri corecte.

Tu alegi punctul de pornire şi destinaţia. Dacă există mai multe oraşe cu acelaşi nume, va trebui să-l alegi pe cel dorit. După selectarea oraşelor, cel mai bun traseu va fi evidenţiat pe hartă cu o linie mai groasă.

Vei şti, printre altele, distanţa pe care trebuie să o parcurgi şi timpul aproximativ până la destinaţie. Există trei moduri de afişare: satelit, hartă propriu-zisă şi hibrid (modurile hartă şi satelit sunt suprapuse).

Map24 are o interfaţă simplă care face uşoară citirea informaţiilor şi accesul funcţiilor. Deasupra hărţii există o bară cu diverse funcţii utile, printre care printarea şi marcarea anumitor zone de pe hartă.

Acest site poate fi folosit fără a-ţi face un cont. Însă, dacă alegi să-ţi faci un cont, poţi beneficia de anumite facilităţi. De exemplu, poţi salva diverse destinaţii pentru a le localiza rapid.

viamichelin.com

Poate cel mai bun şi cel mai cuprinzător planificator de rute este Viamichelin. Dincolo de stabilirea rutelor care nu reprezintă vreo problemă nici în cazul localităţilor mai exotice, Viamichelin oferă o cantitate foarte mare de informaţii utile.

Stabilirea rutelor se poate face pe mai multe criterii. Poţi alege ruta cea mai rapidă, cea mai scurtă, cea mai economică sau cea mai plăcută din punctul de vedere al peisajelor. Pentru fiecare rută poţi vedea distanţa, timpul şi costul combustibilului. Nu lipseşte nici prognoza meteo pentru regiunile traversate.

Exact ca un GPS, pe Viamichelin poţi vedea o mulţime de puncte de interes de-a lungul traseului: restaurante, hoteluri, puncte turistice, spitale, sedii administrative, mall-uri etc. Tot pe hartă sunt afişate şi limitele de viteză pentru anumite segmente de drum. Este adevărat că diferă cantitatea de informaţii de la ţară la ţară. Vestul Europei beneficiază de mai multe date decât ţările din est.

Hărţi online

Google, Yahoo, Bing şi alte hărţi online îţi pot indica şi ele traseul dintre două puncte. Nu oferă însă informaţiile utile de care site-urile menţionate anterior dispun. Totuşi, doar pentru o informare rapidă, poţi apela şi la acestea.

Yahoo Maps

Vei afla care este traseul cel mai drept şi alte câteva informaţii. De exemplu, Yahoo îţi arată distanţa şi timpul necesar, precum şi indicaţii precise pentru urmarea traseului.

Chiar dacă se dovedesc de un real folos, nu trebuie să te bazezi exclusiv pe aceste site-uri când pleci într-o excursie. Uneori informaţiile nu corespund.

Pe de altă parte, acestea nu sunt singurele site-uri pentru planificarea rutelor. Dacă ştii altele şi le consideri bune, nu ezita să le împărtăşeşti şi celorlalţi cititori.

sursa: Unimedia

Inundaţii puternice în Ucraina: mii de case au fost inundate. VEZI VIDEO

Inundaţii puternice în Ucraina: mii de case au fost inundate. VEZI VIDEO
Foto: RTV

Mai multe localităţi din vestul Ucrainei sunt sub ape, după ce mai multe râuri s-au revărsat în urma ploilor torenţiale.


În unele zone, nivelul apei a ajuns la cinci metri. Mii de case au fost inundate, 13 poduri şi 60 de kilometri de şosele au fost distruse de puhoaie.

Autorităţile au anunţat că 12 localităţi au rămas fără curent electric din cauza intemperiilor.

Până în prezent, valoarea pagubelor materiale a ajuns la două milioane de dolari.



sursa: Unimedia

PCRM se afla într-o situație deplorabilă și trebuie să-i mulțumească lui Mihai Ghimpu, consideră Cernenco

PCRM se afla într-o situație deplorabilă și trebuie să-i mulțumească lui Mihai Ghimpu, consideră Cernenco
Foto: www.pauliddon.net

"Partidul Comuniștilor are o ocazie foarte bună să revină la ședințele Parlamentului R. Moldova. Comuniștii se aflau într-o situație deplorabilă și trebuiau să explice alegătorilor de ce nu participă la ședințele Parlamentului. Acum, Mihai Ghimpu le-a oferit o posibilitate foarte bună, pentru care PCRM ar trebui să-i mulțumească." Declarația aparține analistului Mihai Cernenco, lansată în cadrul unei emisiuni de la Publika TV.

Cernenco a mai amintit că esența decretului lui Mihai Ghimpu este corectă și condamnarea armatei ruse de ocupație este prevăzută și în Declarația de Indpendență a R. Moldova.

Deputatul comunist Eduard Mușuc a criticat însă decretul lui Mihai Ghimpu, precizând că Mihai Ghimpu ar proteja prin acest act România Mare și că ar fi renunțat la regiunea Transnistreană.


Amintim că decretul președintelui interimar a fost criticat de către colegii din AIE și de către opoziție.

PCRM și Moldova Unită au solicitat demisia lui Mihai Ghimpu.

Sursa: UNIMEDIA


PSD îi cere lui Mihai Ghimpu să prezinte scuze publice

PSD îi cere lui Mihai Ghimpu să prezinte scuze publice
Foto: blogspot.com

Mihai Ghimpu să-şi prezinte demisia și să-și ceară scuze publice de la întreaga populaţie. Aceasta este poziția Partidului Social Democrat, expusă într-o declarație de presă.


Decretul lui Ghimpu vine să dezbine societatea moldovenească, să învrăjbească şi să tensioneze relaţiile dintre cetăţenii Republicii Moldova, uitînd că ţara noastră este o ţară multietnică, susține PSD.

Formațiunea face apel către toată populaţia Republicii Moldovă şi comunitatea internaţională să primească acest decret ca pe o poziţie personală şi subiectivă a lui Ghimpu şi nici de cum ca pe o poziţie oficială a Republicii Moldova.

sursa: Unimedia

AIE are o poziție unică față de decretul lui Ghimpu și va fi anunțată luni, la ora 08:00, susțin Filat, Lupu și Urechean

AIE are o poziție unică față de decretul lui Ghimpu și va fi anunțată luni, la ora 08:00, susțin Filat, Lupu și Urechean
Foto: www.flux.md

(UPDATE: 16:40) "Alianța pentru Integrare Europeană are o poziție față de decretul semnat de către Mihai Ghimpu. Dar din motive etice și de corectitudine politică, va fi consultată și cu PL, după care o vom anunța luni, la ora 08:00 dimineața." Declarația îi aparține președintelui PDM, Marian Lupu, după întâlnirea celor trei lideri din cadrul AIE.

Premierul Vlad Filat, lider al PLDM, a declarat că "decretul a fost doar unul dintre subiectele discutate, deoarece există și alte subiecte cum ar fi necesitatea rectificării bugetului, care este unul de importanță majoră pentru țară".

Serafim Urechean, președinte AMN, a menționat că partidele din cadrul AIE depun toate eforturile pentru menținerea unității Alianței și a mai subliniat că Mihai Ghimpu este doar un președinte "interimar".


"Luni vom cere și unele lămuriri. Nu e nimic ieșit din comun și nimeni nu caută să-l pedepsească pe Ghimpu, deoarece cea mai mare pedeapsă o va face electoratul. Juriștii noștri spun că decretul este anti-constituțonal și asemenea decizii țin de competența Parlamentului", a mai adăugat Urechean.

Amintim că liderii PLDM, PD și AMN s-au adunat într-o ședință a Alianței pentru Integrare Europeană, fără participarea liderului PL. În cadrul s-a discutat atât despre decretul lui Mihai Ghimpu, cât și despre agenda ședinței Parlamentului și inundațiile din ultima perioadă.

În același timp, Mihai Ghimpu a fost văzut în jurul orei 13:00 de reporterii UNIMEDIA la Piața Centrală la cumpărături, în zona halei agricole. Ghimpu era însoțit de paza de corp.

Amintim că ieri, 26 iunie, premierul Filat a anunțat că azi, 26 iunie, la ora 15:00, era planificată o ședință a Alianței pentru Integrare Europeană, în cadrul căreia va fi examinată situația decretului emis de președintele interimar Mihai Ghimpu referitor la comemorarea zilei de 28 iunie drept zi a ocupației sovietice.

Ulterior, vicepreședinta PL, Corina Fusu l-a contrazis pe liderul PLDM: "Filat nu are dreptul să decidă când are loc ședința AIE, deoarece președinția Alianței este deținută prin rotație, iar în acest moment este deținută de Partidul Liberal. Noi am anunțat prin intermediul secretariatului că ședința AIE va avea loc luni în prima jumătate a zilei".

sursa: Unimedia

Ghimpu: Nu-mi anulez decretul

Ghimpu: Nu-mi anulez decretul
Foto: gdb.rferl.org

"Nu-mi anulez decretul". Declarația aparține președintelui interimar Mihai Ghimpu, cu referință la decretul semnat referitor la comemorarea victimelor ocupaţiei sovietice din 28 iunie 1940.


UNIMEDIA precizează că la 24 iunie preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a desemnat ziua de 28 iunie drept Zi de Comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice din 1940, "când trupele sovietice au ocupat teritoriul Basarabiei şi partea de nord a Bucovinei, contrar voinţei populaţiei acestor ţinuturi".

Amintim că decretul președintelui interimar a fost criticat de către colegii din AIE și de către opoziție.

PCRM și Moldova Unită au solicitat demisia lui Mihai Ghimpu.

sursa: Unimedia

Filat a vizitat satele afectate de inundații

Filat a vizitat satele afectate de inundații
Foto: gov.md

Satele Zăicana, Hruşevo, Boşcana şi Coşerniţa, afectate de inundații, au fost vizitate azi, 26 iunie, de către premierul Vlad Filat, care s-a documentat la fața locului asupra situaţiei create în ultimele zile. Premierul a fost însoțit de ministrul afacerilor interne Victor Catan, responsabilii din cadrul Departamentului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale şi de conducerea raionului Criuleni.


Dumitru Simon, preşedintele raionului Criuleni, a declarat că, în urma ploilor abundente, pagubele se estimează la circa 3 mil. lei, cele mai mult fiind afectate reţelele de drumuri locale. Preşedintele raionului a menţionat că, în comun cu specialiştii Departamentului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, s-au întreprins deja un şir de acţiuni în vederea soluţionării problemelor apărute, precizînd că, totuşi, situaţia rămîne destul de dificilă. El a spus că, pe lîngă drumuri, au avut de suferit şi gospodăriile oamenilor, în special grădinile şi gardurile.
 
Filat a mers în mai multe gospodării afectate, a discutat cu oamenii şi cu autorităţile locale despre măsurile care s-au întreprins pînă în prezent şi ce  urmează să fie făcut în continuare.
 
Premierul le-a recomandat autorităţilor locale ca, până la venirea ajutorului de la Guvern, să mobilizeze oamenii şi resursele de care dispun şi să ajute gospodăriile afectate, dar în orimul rând să fie ajutate persoanele singure şi cele nevoiaşe.
 
Premierul a solicitat autorităţilor locale să facă calculele necesare şi să le prezinte la Guvern. „Luni după amiază se va întruni Comisia pentru situaţii excepţionale şi vom lua deciziile ce se impun”, a spus Prim-ministrul.
 

sursa: Unimedia

Banca Mondială susţine relansarea economică a Moldovei cu 25 milioane dolari SUA

vineri, 25 iunie 2010

Banca Mondială susţine relansarea economică a Moldovei cu 25 milioane dolari SUA
Foto: mondonews.ro

Consiliul de Directori al Băncii Mondiale a aprobat astăzi, 25 iunie 2010, un credit de finanţare pentru Republica Moldova în sumă de 25 milioane dolari SUA pentru o operațiune de politici de dezvoltare în scopul relansării economice. Principalul obiectiv al acestei operațiuni constă în asigurarea unei finanţări adecvate a cheltuielilor prioritare pentru relansarea economică şi protecţia socială a păturilor vulnerabile pe toată durata reformelor fiscale, precum şi crearea premiselor pentru o relansare durabilă în perioada ulterioară crizei graţie exporturilor şi investiţiilor private.


Operaţiunea de politici de dezvoltare se axează pe sprijinirea Programului de Stabilizare şi Relansare Economică al Guvernului Republicii Moldova prin stimularea relansării economice şi reducerea impactului exercitat de recesiunea severă indusă de criză asupra persoanelor pauperizate.

“Banca Mondială a intervenit rapid în acoperirea nevoilor financiare ale Republicii Moldova pe durata crizei economice actuale”, a constatat managerul de ţară al Băncii Mondiale în Republica Moldova Melanie Marlett. “Sperăm ca împrumutul în valoare de 25 milioane dolari SUA, aprobat astăzi, să accelereze relansarea economică a Moldovei şi să susțină o creştere economică pe termen scurt şi mediu”, a mai adăugat Marlett.

Suma de 25 milioane dolari SUA va completa programul sprijinit de Fondul Monetar Internațional ce vizează ajustarea fiscală cu măsuri de ameliorare a structurii bugetului şi stimularea creșterii economice. Principalele obiective ale Operaţiunii de politici de dezvoltare sunt sporirea finanţării destinate întreţinerii drumurilor, susţinerea producătorilor agricoli individuali şi a producătorilor vinicoli, crearea unui sector energetic mai viabil comercial, creşterea calităţii serviciilor de Internet accesibile publicului, ameliorarea mediului de afaceri prin reducerea volumului de timp necesar pentru înregistrarea unei afaceri.

sursa: Unimedia

Stepaniuc îl critică pe Dodon: Mesajul comunist este fals şi duplicitar

Stepaniuc îl critică pe Dodon: Mesajul comunist este fals şi duplicitar
Colaj: UNIMEDIA

Fostul militant comunist Victor Stepaniuc i-a adresat o scrisoare deschisă actualului militant comunist Igor Dodon."Sunteţi un economist de forţă, uneori aveţi capacitatea de a vorbi convingător despre fenomenele economice, îndeosebi macroeconomice. Totodată, permiteţi-mi să nu fiu de acord cu unele concluzii, mai ales cu laudele exagerate în adresa politicii economice a PCRM din ultimii ani de guvernare", scrie Stepaniuc în scrisoarea publicată de timpul.md



"Aveţi dreptate, când spuneţi că, în 2006, aţi atras ţara într-o reformă economică. Însă această reformă nu a fost una social-orientată, ci una de sorginte liberală, care nu are nimic cu doctrina comunistă. Astfel, datorită viziunilor Dvs. monetariste şi liberal-economice, PCRM „s-a schimbat la faţă” şi a preluat politicile partidelor de dreapta", declară fostul comunist. 

Stepaniuc mai scrie că merită a fi menţionate  câteva acţiuni „reformatoare”, care, în opinia lui şi a multor analişti, au avut efecte antisociale profunde:
-stabilirea cotei „0” la impozitul pe venitul reinvestit, care a adus beneficii uriaşe companiilor mari şi bogate;
-legalizarea capitalului, care a fost doar în interesul unor clanuri de „prihvatizatori”, care au jefuit economia naţională în anii 1991-2005;
-subvenţiile destinate agriculturii, în 80% de cazuri, au nimerit în buzunarul companiilor mari şi bogate etc.

Drept rezultat al aplicării politicilor şi instrumentelor liberale, Victor Stepaniuc subliniază că: 
- s-a realizat consolidarea unor monopoluri multisectoriale şi clanuri oligarhice; 
- au dat faliment mii de întreprinderi mici şi mijlocii; 
- numărul locurilor de muncă în economie nu s-a majorat, ci s-a redus esenţial.

"Şi toate aceste „minuni” le-a realizat un partid de stânga, care se pretinde apărător al maselor largi ale populaţiei!", precizează fostul ideolog al comuniştilor.
 
Fostul prim-vicepremier pe probleme sociale consideră că în aceste condiţii, încercarea lui Dodon de a le da sfaturi liberalilor aflaţi azi la guvernare este una alogică şi confirmă falsul şi duplicitatea mesajului liderilor comunişti."Pe de o parte, PCRM învinuieşte Guvernul actual de promovarea politicilor antisociale, iar pe de altă parte,dvs. căutaţi să convingeţi acest Guvern să înveţe din reformele lui Dodon, care au fost şi mai liberale" conchide acesta..

Sursa: UNIMEDIA cu referire la timpul.md


Lupu cere anularea decretului prezidenţial semnat de Ghimpu, în caz contrar ameninţă cu neparticiparea la manifestările de la 28 iunie

Lupu cere anularea decretului prezidenţial semnat de Ghimpu, în caz contrar ameninţă cu neparticiparea la manifestările de la 28 iunie
Foto: replicaonline.ro

"Îi recomand domnului Ghimpu să mai regândească acest decret şi să-l anuleze, în caz contrat Partidul Democrat nu va participa la manifestările care vor fi organizate în ziua de 28 iunie. Aceasta este prima poziţie neconsolidată a Alianţei pentru Integrare Europeană". Declaraţia aparţine liderului Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, lansată azi, 25 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă.


Lupu a precizat că ceea ce reflectă decretul este poziţia lui Ghimpu şi a Partidului Liberal, dar nicidecum a Alianţei. "Am luat legătura şi cu alţi colegi din AIE şi au aceeaşi părepe", a subliniat preşedintele PDM cerând în regim de urgenţă întrunirea Alianţei în format larg pentru a găsi un numitor comun în acest sens. "Mai am speranţa că vom ajunge la un consens", a adăugat Lupu.

Liderul democrat s-a arătat îngrijorat de soarta AIE după asemenea paşi: "Asemenea acţiuni vin să lovească în Alianţă. Orice decizii necoordonate destabilizează şi dezechilibrează AIE".

UNIMEDIA aminteşte că ieri, 24 iunie, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a semnat un decret prezidenţial prin care ziua de 28 iunie este desemnată zi de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice din 1940. Această acţiune a fost criticată de membrii AIE, dar şi de alţi lideri politici şi experţi.

sursa: Unimedia

Mondialul surprizelor. Plăcute și neplăcute

Mondialul surprizelor. Plăcute și neplăcute
Foto: analizemd.blogspot.com

Deja ne-am obișnuit ca la acest Mondial fiecare grupă se furnizeze câte cel puțin o surpriză. Din A nu a ieșit Franța, în B favoritele Nigeria și Grecia au părăsit competiția în detrimentul Coreei de Sud, Grupa C a fost câștigată de SUA, în D sârbii au fost eliminați, iar în F Italia a ocupat ultimul loc. Nici Grupa E nu a fost lipsită de surprize, Japonia mergând în optimi în detrimentul mult mai titratelor Danemarca și Camerun.


Olanda a confirmat și nu prea. Chiar dacă au luat maximum de puncte, batavii parcă nu au avut același joc super spectaculos cu care ne-au obișnuit până acum. Asta ar putea fi în avantajul lor până la urmă, deoarece întotdeauna au fost eliminați din cauza exuberanței excesive pe faza ofensivă și delăsarea din defensivă.

Olanda – Slovacia și Japonia - Paraguay vom avea în optimi. Olandezii ar trebui să treacă fără probleme în sferturi, în timp ce duelul dintre asiatici și sud-americani pare a fi unul foarte echilibrat.

Mâine se stabilesc ultimele două meciuri din optimi. Vom afla dacă vom avea un alt meci șoc în această fază, dacă Spania va bate Chile și va întâlni în optimi Brazilia sau Portugalia.

Mondialul surprizelor. Plăcute și neplăcute.

sursa: Unimedia

BERD finanţează eficienţa energetică din Moldova cu 13 milioane de euro

BERD finanţează eficienţa energetică din Moldova cu 13 milioane de euro
Foto: business-forum.ro

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a încheiat astăzi, 25 iunie 2010, un memorandum cu două bănci comerciale din Moldova prin care oferă 13 milioane de euro pentru finanţarea proiectelor de investiţii în eficienţă energetică ale companiilor locale. „Suntem încântaţi să avem o colaborare cu Moldova-Agroindbank şi Moldindconbank într-un astfel de domeniu strategic cum este eficienţa energetică. Prin aceste proiecte, BERD va ajuta companiile din Moldova să optimizeze consumul de energie şi să majoreze eficienţa”, a declarat Francis Malige, directorul BERD pentru Instituţii Financiare, Balcanii de Vest, Belorusia, Moldova şi Turcia.


Băncile vor avea posibilitate să acorde credite de până la 2 milioane euro companiilor private din Moldova. Sub-debitorii care vor dezvolta proiecte investiţionale de eficienţă energetică vor beneficia de granturi oferite de Uniunea Europeană, de până la 10-20% din valoarea sub-creditului, la terminarea cu succes a sub-proiectelor desfăşurate. Suma grantului va depinde de economia tehnologică şi energetică obţinută la finisarea proiectelor. Companiile vor beneficia şi de asistenţă tehnică gratuită pentru estimarea potenţialului de eficienţă energetică şi implementarea proiectelor.

Resursele creditului BERD vor fi folosite pentru a finanţa investiţiile în schimbarea echipamentului uzat, renovarea şi înlocuirea cazanelor, instalarea contoarelor, izolarea termică, renovarea sistemelor de distribuţie termică şi energetică, sistemelor de energie solară, biogaz.

Creditele respective sunt parte ale facilităţii de finanţare în domeniul eficienţei energetice durabile din Moldova (MoSEFF), lansate în februarie 2010. Se estimează că proiectele implementate din cadrul MoSEFF vor duce la o economie energetică de 22 000 MWh anual şi o reducere a emisiilor de CO2 de 6 600 tone anual, ce constituie echivalentul a 2,3 milioane de metri cubi de gaz importat.

UNIMEDIA menţionează că până în prezent BERD a investit peste 400 milioane euro în diverse sectoare ale economiei Republicii Moldova. Resursele BERD au mobilizat investiţii suplimentare de peste 330 milioane euro.

sursa: Unimedia

Jurnalist rus: Ghimpu este cunoscut pentru declarațiile sale psihopate!

Jurnalist rus: Ghimpu este cunoscut pentru declarațiile sale psihopate!
colaj: UNIMEDIA

Președintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a fost luat în seamă atât de autoritățile ruse, cât și de jurnaliștii din Federația Rusă. Maxim Șevcenco, cunoscut jurnalist rus, apropiat Kremlinului, a menționat că declarațiile și decretul lui Mihai Ghimpu cu privire la declararea zilei de 28 iunie - Ziua ocupației sovietice, sunt psihopate. Afirmațiile au fost făcute de acesta în cadrul unei emisini difuzate de postul de radio Eho Moskvî. "Ghimpu este cunoscut deja pentru declarațiile sale psihopate", a precizat Șevcenco.

Întrebat de moderatoarea emisiunii dacă Federația Rusă ar trebui să atragă atenție acestor declarații, Șevcenco a răspuns afirmativ.


"Da, chiar merită să atragă atenție și încă cum. Rusia presează transnistria să se unească cu acest stat fascist, care la rândul lui își dorește reunificarea cu România. Pot să spun sigur că transnistrenii nu vor deveni niciodată români, nu vor trăi niciodată sub dictatură românească. Au trăit, s-au săturat deja. Pentru a se apara de acest marasm, în 1992, au pus mâna pe arme. Dacă va fi nevoie, vor intra din nou în război", a precizat Șevcenco în cadrul aceeași emisiuni de la Radio Eho Moskvî.

UNIMEDIA amintește că președintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a decretat ziua de 28 iunie - Ziua ocupatiei sovietice și de comemorare a victimelor regimului totalitar de ocupație.

sursa: Unimedia

Voronin și toată „armata” sa vor veni, luni, la ședința Parlamentului

Voronin și toată „armata” sa vor veni, luni, la ședința Parlamentului
Foto: topnews.in

Comuniștii au decis să participe la ședința plenară a Parlamentului, de luni, 28 iunie,  “exclusiv, pentru a apăra dreptul majorităţii societăţii moldoveneşti asupra istoriei, asupra memoriei, asupra demnităţii personale“. Declarația a fost făcută chiar de președintele PCRM, Vladimir Voronin, pentru agenția OMEGA.


“Atunci când forţele Alianţei, într-o formă laşă, pun toată vina pentru politica promovată doar pe umerii lui Ghimpu, în momentul în care şeful statului ales de ei unanim, nimiceşte valorile fundamentale ale ţării noastre, când printr-o semnătură se încearcă lichidarea celui mai mare partid din Moldova, noi – comuniştii suntem obligaţi să devenim garantul ireversibilităţii democraţiei moldoveneşti“, a accentuat preşedintele PCRM.

Potrivit sursei, liderul comunist a accentuat că intenţionează să vină luni în Parlament pentru a zădărnici proiectul le lege prin care „liderul Alianţei pentru Integrare Europeană intenţionează să se răfuiască cu Partidul Comuniştilor prin interzicerea simbolisticii acestuia”. “Îi este de ajuns acestui cvartet laş şi codaş politici, care conduc Moldova, să transpună vina unul pe altul. A venit timpul să ţină piept unui răspuns“, a concluzionat Vladimir Voronin.

Pentru data de 28 iunie este planificată o şedinţă specială a Parlamentului, unde partidele conduse de Mihai Ghimpu, Marian Lupu, Serafim Urechean şi Vladimir Filat intenţionează să discute trei proiecte de lege. Deputaţii coaliţiei de guvernare vor examina, la iniţiativa lui Mihai Ghimpu, proiectul de lege despre aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului totalitar comunist din Moldova, modificări la Legea cu privire la partidele politice, precum şi proiectul de Lege despre abrogarea Concepţiei Politicii Naţionale.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la OMEGA


(Foto) Tănase despre minorii din Penitenciarul nr.13: „Statul i-a lipsit de libertate, nu şi de dreptul de a trăi în condiţii umane”

(Foto) Tănase despre minorii din Penitenciarul nr.13: „Statul i-a lipsit de libertate, nu şi de dreptul de a trăi în condiţii umane”
Foto: UNIMEDIA

„Statul i-a lipsit de libertate, nu şi de dreptul de a trăi în condiţii umane. În condiţiile noi de detenţie, foştii puşcăriaşi nu vor ieşi înrăiţi, nu vor reprezenta un pericol pentru cetăţeni şi se vor reintegra mai uşor în societate”. Declaraţia aparţine ministrului  de Justiţie, Alexandru Tănase, şi a fost lansată astăzi, 25 iunie, în cadrul evenimentului de inaugurare a celulelor reparate din Penitenciarului nr. 13 Chişinău.


În cadrul penitenciarului au fost renovate 5 celule unde sunt deţinuţi minorii aflaţi în arest preventiv şi o sală de sport.Lucrările de reparaţie au cuprins instalarea unui sistem nou de canalizare şi grup nou sanitar, sistem de ventilaţie forţată, montarea uşilor şi geamurilor noi. De asemenea tinerii din detenţie beneficiază şi de un mobilier mai confortabil.

Lucrările au costat circa 386 mii lei şi au fost suportate în totalitate de către Ministerul Justiţiei.

În cadrul instituţiei, la moment, în total sunt 879 de deţinuţi, dintre care 72 femei şi 19 minori.


Vezi mai jos o galerie foto. 







Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


„Moldova Unită” cere demisia lui Ghimpu: „Mihai Ghimpu, care s-a declarat deschis unionist, defăimează intenţionat conştiinţa naţional-statală moldovenească”

„Moldova Unită” cere demisia lui Ghimpu: „Mihai Ghimpu, care s-a declarat deschis unionist, defăimează intenţionat conştiinţa naţional-statală moldovenească”
Foto: UNIMEDIA

Și partidul „Moldova Unită ” se arată revoltat de comportamentul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, care prin decret prezidenţial a declarat ziua de 28 iunie-Ziua ocupaţiei sovietice şi de comemorare a victimelor regimului totalitar de ocupaţie. Membrii PMU cer demisia lui Ghimpu din funcțșia de Președinte al Parlamentului și Președinte inteimar. „Acţiunea respectivă este un act de ofensă la adresa majorităţii poporului moldovenesc, care sute de ani a luptat pentru identitatea sa naţională, pentru dreptul de a trăi într-o Moldovă liberă şi suverană”, declară PMU.


Partidul „Moldova Unită - Единая Молдова” încearcă să atragă atenţia opiniei publice asupra faptului că Mihai Ghimpu, unul din exponenţii de bază a forţelor româno-unioniste, care s-a declarat deschis unionist, defaimează intenţionat conştiinţa naţional-statală moldovenească. „Condus de instinctele româno-unioniste, Mihai Ghimpu se arată preocupat de interesele statului român, ignorînd cu desăvîrşire interesele Moldovei contemporane, care a fost restabilită ca entitate statală în urma înţelegerii sovieto-române din 28 iunie 1940”, mai adaugă sursele.

Mai mult, membrii PMU consideră că decretul semnat de Mihai Ghimpu aduce prejudicii enorme relaţiilor Republicii Moldova cu Federaţia Rusă-succesoarea de drept a URSS, care este un partener strategic al ţării noastre, unul din actorii principali ai tratativelor în problema transnistreană.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Mesajul lui Lazăr pentru investitori: „Dacă nu rişti nu bei şampanie”

Mesajul lui Lazăr pentru investitori: „Dacă nu rişti nu bei şampanie”
Foto: europalibera.org

„Nu aşteptaţi alegerile din toamnă şi nici alegerile locale, alegeri există mereu pe tot parcursul vieţii”, a declarat ministrul Economiei Valeriu Lazăr, astăzi, 25 iunie 2010, în ultima zi a Săptămânii investiţionale, în cadrul unei întrevederi cu investitorii italieni. În acelaşi context, Lazăr a ţinut să spună că cel care nu riscă nu bea şampanie. „De aceea eu zic să riscăm ca să putem bea şampanie dar nu să o bea altcineva în locul nostru”, a declarat ministrul.


Valeriu Lazăr susţine că înţelege filosofia şi logica investitorilor care caută previzibilitate şi stabilitate, dar realitatea e că nimeni nu le poate spune cum va arăta situaţia din Moldova în viitorul apropiat. Pe această cale, ministrul a îndemnat investitorii să investească în Moldova şi să nu aştepte alegerile din toamnă şi alegerile locale, pentru că „dacă nu rişti nu bei şampanie”.

Lazăr nu a ezitat nici astăzi să spună invitaţilor străini la „Business Week Moldova 2010” că este un politician tânăr şi onorat de partidul din care face parte. În plus, acesta susţine că, indiferent de schimbările politice ce vor avea loc după alegeri, nu va ieşi din politică şi asigură că va duce la bun sfârşit toate lucrările iniţiate în prezent, în calitate de ministru al Economiei.

Pe final de discurs, Valeriu Lazăr a îndemnat investitorii să vină cu proiecte investiţionale concrete. „Veniţi cu iniţiative, pentru că Guvernul şi Ministerul Economiei vă asigură tot sprijinul în implementarea lor. Eu personal, în calitate de fost consultant investiţional, vă ofer servicii gratuite de consultanţă”, a mai declarat ministrul.

sursa: Unimedia

Poziţia MAE-ului român faţă de cazurile de mită de la consulatele româneşti de la Chişinău

joi, 24 iunie 2010

Poziţia MAE-ului român faţă de cazurile de mită de la consulatele româneşti de la Chişinău
Foto: mediafax.ro

Ambasada României din Moldova a atenţionat autorităţile de la Chişinău privind perpetuarea, în exteriorul Ambasadei, a unei activităţi de „consiliere” sau de „intermediere” din partea unor cetăţeni moldoveni. Aceştia, deseori percep taxe ilegale pentru urgentarea eliberării vizelor şi pentru depunerea dosarului pentru obţinerea cetăţeniei române, precizează Ambasada României la Chişinău într-un răspuns transmis, marţi, 22 iunie curent, la solicitarea Mediafax.


Ambasada României şi Ministerul Afacerilor Externe au solicitat autorităţilor locale de la Chişinău, responsabile pentru ordinea publică în spaţiul exterior ambasadei, să nu tolereze ca intermediarii să obţină venituri pentru servicii care se prestează oricum în mod gratuit. Cele două instituţii constată  „cu profundă preocupare, că situaţia evocată se perpetuează şi în prezent, cu apelurile repetate, care au rămas fără rezultat", informează Mediafax, citat de RFI România.

Ambasada a prezentat şi o serie de date statistice. Astfel, în anul 2009 au fost eliberate 78 429 de vize, au fost preluate 5 265 de cereri de paşapoarte, au fost efectuate 4 330 de acte notariale şi au fost înscrise 7 701 acte în registrele române de stare civilă. De la data de 31 martie până în prezent au fost preluate 10 469 de cereri de permise de mic trafic de frontieră, fiind personalizate 6 781 de asemenea permise, care se trimit titularilor prin poştă. În prezent, pentru că este o perioadă estivală, se înregistrează un aflux suplimentar de solicitări de servicii consulare. Astfel, zilnic sunt procesate circa 750 de cereri de vize, iar personalul şi-a prelungit activitate pentru a face faţă numărului mare de solicitări, susţine Ambasada.

Răspunsul Ambasadei României la Chişinău vine după ce luni agenţia de presă Omega a prezentat în pagina sa electronică un material în care acuza faptul că la intrarea în Consulatul României se face business pe seama celor care vor să obţină paşaport românesc. "Cetăţenii Moldovei care doresc să-şi perfecteze un paşaport al statului român pot alege să stea săptămâni întregi sub gardul Consulatului României de la Chişinău sau să achite o sumă de la 300 lei până la peste 100 EURO pentru un loc mai aproape pe listă", scria Omega.

Sursa: RFI România


Un grup de jurnaliști cer Guvernului și Parlamentului să ia atitudine mai fermă față de cazul Muruianu

Un grup de jurnaliști cer Guvernului și Parlamentului să ia atitudine mai fermă față de cazul Muruianu
Foto: info-prim.md

„Cerem Guvernului şi Parlamentului să manifeste mai multă fermitate în asanarea sistemului judecătoresc şi să salveze justiţia de acei magistraţi care şi-au făcut drept normă încălcarea legii şi a eticii profesionale. Fără  asemenea măsuri societatea riscă să rămână ostatică fostului regim corupt, iar eforturile de modernizare şi democratizare a Republicii Moldova pe care le întreprinde noua guvernare vor fi pulverizate şi nu îşi vor avea nici un efect”. Acesta este mesajul pe care îl înaintează un grup de jurnaliști print-o declarație adresată conducerii Republicii.


Aceștia spun că societatea civilă şi presa din Republica Moldova constată cu îngrijorare perpetuarea unui fenomen reprobabil care, la o anumită etapă,  ar putea compromite grav şi irevocabil opţiunea europeană a majorităţii cetăţenilor ţării, referindu-se la comportamentul pe care îl demonstrează unele instituţii care sunt obligate să asigure supremaţia legii şi a dreptului în stat – Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) – şi care, prin acţiunile lor, nu fac altceva decât să continue procesul de discreditare a justiţiei, proces început pe timpul fostei guvernări comuniste.

„În pofida probelor incontestabile care le sunt prezentate, în pofida logicii şi a bunului simţ, aceste organe, deşi constituite după principii democratice, continuă să adopte decizii dubioase, să prolifereze protecţionismul, inconsecvenţa, interesul de clan după principiul „Corb la corb nu-şi scoate ochii”. Acest comportament al unor reprezentanţi ai justiţiei este probat aproape în fiecare zi prin documente care demonstrează grave încălcări de etică profesională din partea unor magistraţi şi de cârdăşie politică a acestora cu fostul regim comunist”, precizează semnatarii.

În opinia surselor, evenimentele legate de cazul Ion Muruianu au descoperit adevărata esenţă a unui sistem putred şi retrograd care a încorsetat justiţia în chingile intereselor de grup şi personale şi care se transformă într-un avanpost al celor care, pe orice cale, încearcă să obstrucţioneze procesul de reformare a justiţiei şi de integrare europeană a Republicii Moldova.  

Vezi mai jos lista semnatarilor:

1. Valeriu Saharneanu, Preşedinte al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova,
2. Petru Bogatu, vice-preşedinte al Uniunii Jurnaliştilor, expert politic, 
3. Val Butnaru, director general, Jurnal Trust Media,
4. Veceslav Ţibuleac, director, postul de radio Vocea Basarabiei
5. Aneta Grosu, redactor-şeg, „Ziarul de Gardă”,
6. Nicolae Dabija, redacor-şef, „Literatura şi Arta”,
7. Sorina Ştefârţă, redactor-şef, cotidianul naţional TIMPUL
8. Vitale Nagacevschi, Asociaţia „Juriştii pentru Drepturile Omului,
9. Petru Macovei, director executiv, Asoaciaţia Presei Independente,
10. Anatol Golea, director, Analitic Media Grup,
11. Efim Bârdan, director, TV regional Albasat, Nisporeni,
12. Victor Cobăsneanu, director, săptămânalul regional „Observatorul de Nord”, Soroca,
13. Tudor Iaşcenco, director, săptămânalul regional „Cuvîntul”, Rezina,
14. Catalina Molodoi, director, ziarul „Capitala” („Stoliţa”) . 
15. Rodica Iuncu, ziaristă,
16. Lucia Bacalu, director, săptămânalul regional „Expresul de Ungheni”,
17. Alecu Reniţă, director, publicaţia „Natura”. 

Lista este deschisă. 

Sursa: UNIMEDIA


Premieră în Australia: Prima femeie premier

Premieră în Australia: Prima femeie premier
Foto: abc.net.au

Australia are pentru prima oara, începând de azi, 24 iunie curent, o femeie în funcţia de premier în persoana Juliei Gillard, în urma demiterii surprinzătoare în cadrul Partidului Laburist a lui Kevin Rudd a cărui popularitate scăzuse considerabil, transmite Mediafax. Kevin Rudd, în vârstă de 52 de ani, a devenit astfel primul premier australian înlăturat în ultimii 19 ani. Predecesorul său, Bob Hawke, a fost demis în 1991.


De profesie avocat, Gillard, în vârstă de 48 de ani, născută în Ţara Galilor, a obţinut voturile parlamentarilor laburişti, care s-au adunat pentru a desemna un succesor al lui Kevin Rudd, a cărui popularitate s-a diminuat considerabil după o serie de schimbări la nivel politic. Rudd a demisionat recent de la conducerea partidului dupa ce a deţinut timp de doi ani şi şapte luni funcţia de premier.

"Sunt foarte onorată", a declarat Julia Gillard la ieşirea din sediul Parlamentului din Canberra. Ea a anunţat ulterior organizarea unui scrutin în următoarele luni. "Le-am cerut colegilor mei să facă o schimbare la nivelul conducerii deoarece cred că un Guvern bun era pe cale de a fi pierdut", a afirmat ea.

Acest "puci" din cadrul Partidului Laburist a luat pe multă lume prin suprindere, inclusiv pe specialişti. "Viteza cu care au fost făcute schimbările este halucinantă. Ieri la aceeaşi oră, nimic nu prefigura un astfel de scenariu", a afirmat politologul Elizabeth van Acker.

Julia Gillard, necăsătorită şi fără copii, urmează să-şi preia atribuţiile după ce va depune jurământul în cursul zilei în faţa guvernatorului general al Australiei, Quentin Bryce. Ministrul australian de Finanţe, Wayne Swan, care beneficiază de un nivel mare de popularitate pentru rolul său în timpul crizei financiare, va deţine funcţia de vicepremier, ocupată până în prezent de Gillard.

sursa: Unimedia

Republica Populară Democrată Coreeană cere 65 de trilioane de dolari de la SUA

Republica Populară Democrată Coreeană cere 65 de trilioane de dolari de la SUA
Foto: stiride10.ro

Autorităţile Republicii Populare Democrate Coreene cer de la SUA despăgubiri în valoare de 65 trilioane de dolari pentru daunele cauzate în urma împărţirii peninsulei Coreene din 1945.

Potrivit acestora, calculele daunelor în urma uciderii a circa un milion de cetăţeni ai RPDC, rănirii a 2 milioane de coreeni, constituie 26 trilioane de dolari, iar în urma sancţiunilor americane, introduse cu 60 de ani în urmă - 13,7 trilioane de dolari. 17 trilioane de dolari Pyongyang-ul cere pentru distrugerea bunurilor în timpul Războiului Coreean din anii 1950-1953.



Separarea peninsulei în Coreea de Nord şi Coreea de Sud a avut loc în 1945, după înfrângerea Japoniei, care a cotropit ţara în timpul celui de-al doilea război Mondial. Ulterior, URSS şi SUA au semnat acordul de la de la Panmunjon, care consfinţeşte separarea peninsulei conform paralelei 38. Astfel, Coreea de Nord, rămasă sub controlul URSS, porneşte pe calea experimentului comunist,iar Coreea de Sud - pe cea a capitalismului.

Dorinţa conducerii de a influenţa zona opozantului a dus la izbucnirea războiului între americani, pe de o parte şi sovietici şi chinezi, pe de altă parte. În 1953 a fost semnat Tratatul de Pace între Pyongyang şi Seul.


sursa: Unimedia

Piesa "Dear Mama", a rapperului Tupac Shakur, a fost inclusă în patrimoniul cultural american

Piesa
Foto:realhiphopsince79.com

Celebra piesa a lui Tupac Shakur(2Pac), "Dear Mama", din 1995, a fost declarată comoară naţională şi a fost inclusă în Arhiva de înregistrări a Statelor Unite ale Americii.Prin urmare, Dear Mama va face parte din patrimoniul cultural al Americii, alături de melodii precum "Radio Free Europe" a trupei R.E.M., "Tuttu Frutti" a lui Little Richard si "Smokestack Lightning" a lui Howlin' Wolf.


De asemenea, Arhiva de înregistrări a Statelor Unite ale Americii se îmbogăţeşte cu albumele "Red Headed Stranger"(Willie Nelson) şi "Horses"(Patti Smith), precum şi cu compilaţia "I Started Out As A Child"(Bill Cosby).

În prezent, Arhiva de Înregistrări a SUA cuprinde un număr de 300 de înregistrări. 

Pentru ca un material să poată fi inclus în acest patimoniu el trebuie să aibă o anumită semnificaţie din punct de vedere culural şi estetic şi o vechime de cel puţin zece ani.

Single-ul Dear Mama, al lui Tupac, a fost considerat de către membrii National Recording Preservation Board "un omagiu emoţionant şi elocvent dedicat atât mamei sale, cât şi tuturor mamelor care se chinuie să-şi ferească familiile de dependenţe, sărăcie şi indiferenţă socială".

Tupac Amaru Shakur, a decedat la în 1996 la vârsta de 25 de ani. 2Pac a fost un artist american renumit pentru stilul lui de rap şi muzica sa, cariera de actor, poezii şi activitatea socială.

Este cunoscut în Guinness Book of World Records ca fiind rapperul cu cele mai multe vânzări de albume din lume, peste 75 de milioane, 50 de milioane doar în America. Majoritatea cântecelor lui Tupac sunt despre viaţa grea din ghetouri, rasism, problemele din societate. Artistul este cunoscut pentru susţinerea egalităţii rasei şi este considerat ca fiind cel mai mare rapper al tuturor timpurilor.



Sursa: UNIMEDIA cu referire la bestmusic.ro


Ce fac englezii cand se intalnesc in lift cu nemtii? VEZI VIDEO

Ce fac englezii cand se intalnesc in lift cu nemtii? VEZI VIDEO
Foto: captura imagini video

"Two World Wars and one World Cup, England, England!" - asta e melodia pe care toti copiii o invata in aceste zile, inainte de meciul cu Germania.


Postul TV MTN a realizat cel mai nostim spot de promovare al meciului Anglia - Germania la Mondial.



Moldova se lipseşte de Vistierie de Stat şi economiseşte la buget 1,5 milioane lei

Moldova se lipseşte de Vistierie de Stat şi economiseşte la buget 1,5 milioane lei
Foto: stirileprotv.ro

În şedinţa Executivului de astăzi, 24 iunie 2010, a fost aprobat  Proiectul de hotărâre a Guvernului „Cu privire la dizolvarea Vistieriei de Stat a Republicii Moldova, modificarea, completarea şi abrogarea unor hotărâri ale Guvernului”. Ca urmare a lichidării Vistieriei de Stat, atribuţiile de gestionare şi valorificare a metalelor preţioase, pietrelor preţioase  confiscate sau fără stăpân îi revin Serviciului Fiscal de Stat, şi parţial Băncii Naţionale a Moldovei, iar obiectele confiscate, care prezintă valoare istorică, ştiinţifică, artistică sau altă valoare culturală, precum şi a obiectelor de cult, vor fi transmise în posesia  Ministerului Culturii.


În acest scop, Ministerul Finanţelor va institui comisia de lichidare a Vistieriei de Stat şi va asista procesul de dizolvare a acesteia. Din această comisie vor face parte reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Inspectoratului Fiscal, Ministerului Culturii,  Băncii Naţionale a Moldovei, Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, conform declaraţiei ministrului Finanţelor Veaceslav Negruţa.

Transmiterea activelor şi pasivelor, mijloacelor fixe, valorilor Fondului de Stat al metalelor preţioase şi pietrelor preţioase şi a altor bunuri materiale ale Vistieriei de Stat se va efectua în termen de 60 de zile, în baza unor acte de primire-predare. Autorităţile cărora li se transmit bunurile aflate în gestiunea Visteriei de Stat sunt responsabile pentru asigurarea integrităţii şi gestionarea acestora.

Cheltuielile aferente cheltuielilor de expertizare şi/sau evaluare a bunurilor prestate de către experţi sunt suportate din contul mijloacelor încasate de la vânzarea bunurilor confiscate. Conturile de plată aferente cheltuielilor de expertizare şi/sau evaluare a bunurilor ce urmează a fi transmise în evidenţa Inspectoratului Fiscal de Stat pe municipiul Chişinău, prezentate de către autorităţile împuternicite de confiscarea bunurilor, se achită din contul bugetului, până a fi preluate în evidenţă.

UNIMEDIA menţionează că, potrivit declaraţiilor ministrului Finanţelor, Vistieria de Stat urmează să fie lichidată ţinând cont de experienţa altor state, unde vistieriile au fost desfiinţate încă în anii '90. Totodată, Negruţa consideră că întreţinderea Vistieriei de Stat este mai mult costisitoare decât eficientă. Astfel, până acum pentru întreţinerea Vistieriei de Stat au fost alocaţi anual circa 1,5 milioane de lei din buget.

sursa: Unimedia

NY TIMES: Scurgerile de petrol afectează vieţile oamenilor simpli

NY TIMES: Scurgerile de petrol afectează vieţile oamenilor simpli
Foto: nytimes.com

Nadejda Damian a venit în Alabama, din Republica Moldova, cu scopul de a lucra în calitate de menajeră în apartamentele de pe plajă, în scurt timp după ce au avut loc scurgerile de petrol  în Golful Mexic, transmite nytimes.com. Odată ajunsă în state, tânăra şi-a dat seamă că datorită petrolului revărsat în apele oceanului numărul turiştilor a scăzut, iar în loc să facă bani şi să beneficieze de o experienţă de vară inedită, ea va irosi banii cu care a plecat de acasă .


În incapacitate de a-şi găsi o altă slujbă, tânăra a ajuns la concluzia că pe lângă taxele pe care le-a achitat şi cheltuielile pe care le suportă, veniturile ei vor scădea cu circa 1000 de dolari. „Acum când mă voi întoarce la studii, va trebui să lucrez noaptea”, a menţionat Nadejda Damian.

Nadejda Damian a lucrat anul trecut în Texas la două joburi şi a reuşit să aducă acasă 3000 de dolari. Cu toate acestea ea rămâne optimistă. „Eu ştiam engleza din Texas, acum ştiu engleza din Alabama”, a spus ea jurnaliştilor de la nytimes.com

Sursa: UNIMEDIA cu referire la nytimes.com


Rusia critică decretul lui Ghimpu de comemorare a ocupației sovietice: "Este o prostie şi un alfabetism istoric"

Rusia critică decretul lui Ghimpu de comemorare a ocupației sovietice:
preşedintele Comitetului Dumei de Stat pentru Relaţii Externe, Constantin Cosaceov
Foto: kommersant.ru

28 iunie - Zi a ocupaţiei sovietice

"Este o prostie şi un alfabetism istoric. E regretabil faptul că pentru guvernarea actulă a Moldovei sunt mai importante dividendele politicii interne decât adevărul istoric şi responsabilitatea morală pentru ceea ce se întâmplă", a declarat preşedintele Comitetului Dumei de Stat pentru Relaţii Externe, Constantin Cosaceov, comentând decretul președintelui interimar Mihai Ghimpu referitor la desemnarea zilei de 28 iunie ca Zi de Comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice din 1940.

Cosaceov consideră că "nu trebuie să reacţionezi la o prostie, fie şi la nivel politic", dar a precizat că "Rusia trebuie să reacţioneze la calificarea trupelor ruse din regiunea transnistreană drept trupe de ocupaţie", lucru ce se afirmă în document.


Politicianul a calificat decizia lui Ghimpu drept una odioasă, o dovadă a faptului că "guvernarea actuală din Moldova luptă cu opoziţia comunistă".

UNIMEDIA precizează că astăzi, 24 iunie, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a desemnat ziua de 28 iunie drept Zi de Comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice din 1940, "când trupele sovietice au ocupat teritoriul Basarabiei şi partea de nord a Bucovinei, contrar voinţei populaţiei acestor ţinuturi".

sursa: Unimedia

Ziariştii din Republica Moldova sunt învăţaţi să facă jurnalism de investigaţie

Ziariştii din Republica Moldova sunt învăţaţi să facă jurnalism de investigaţie
Foto: i.clubafaceri.ro

10 jurnalişti din Rezina, Şoldăneşti, Grigoriopol, Anenii-Noi şi Leova au învăţat Jurnalismul de Investigaţie în cadrul Proiectului „Protecţia şi abilitarea victimelor Traficului de Fiinţe Umane şi Violenţei in Familie”.


Timp de o zi si jumătate, tinerii gazetari au primit informaţie complexă despre fenomenul violenţei şi al traficului de fiinţe umane: cauze, consecinţe, statistici, legislaţie şi cazuri concrete.

De asemenea, participanţii la training au studiat etica şi deontologia în realizarea investigaţiilor jurnalistice referitor la violenţa în familie şi traficul de fiinţe umane. Au urmat pas cu pas realizarea unei investigaţii şi au încercat să pună în practică fiecare pas studiat.

Tinerii jurnalişti urmează să publice propriile investigaţii pe blogurile personale, în presa şcolară, ziarele de tineret raionale şi cele naţionale.

Violenţa în familie şi traficul de fiinţe umane sunt două dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Republica Moldova. Fiecare a patra femeie din ţară este victima a violenţei în familie, fie fizică, sexuală, psihologică sau economică. 

Acţiunea a avut loc în zilele de 21-22 iunie şi face parte din proiectul „Stop TRAFICULUI de fiinţe umane si VIOLENTEI în familie” implementat de către Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova(CTJM), cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA), Misiunii în Moldova a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa(OSCE) şi este finanţată de Guvernul Japoniei, prin Fondul ONU pentru Securitate Umană.

Sursa: UNIMEDIA


O pictoriţa a fost premiată pentru tabloul mamei sale moarte

O pictoriţa a fost premiată pentru tabloul mamei sale moarte
Foto: Daphne Todd

Pictoriţa britanică Daphne Todd a primit premiul pentru cel mai bun portret, pentru că a pictat-o pe mama sa moartă, care a decedat la vârsta de 100 de ani.


Todd este ex-preşedintele Asociaţiei Regale a Portretiştilor. La vârsta de 63 de ani, ea a devenit cel mai în vârstă câştigător al concursului. Potrivit acesteia, ea a pictat-o de câteva ori pe mama sa, când aceasta era vie şi a considerat că e necesar să i eternizeze portretul post-mortem.

"Am pictat tabloul timp de trei zile înainte de funeralii", spune pictoriţa. Ea a mai precizat că portretul i-a întristat pe câţiva membri ai familiei, în special, pe fratele ei, care "nu mai doreşte să vorbească cu ea". "Eu cred că mama arată splendid", a mai spus Daphne Todd.

Laureata va primi şi un premiu bănesc, în valoare de 25 de mii de lire sterline.


sursa: Unimedia

Averea celor 10 milioane de milionari din lume acoperă pierderile cauzate de criza financiară globală

Averea celor 10 milioane de milionari din lume acoperă pierderile cauzate de criza financiară globală
Foto: blogspot.md

În pofida crizei economice globale, în anul 2009 numărul milionarilor în dolari la nivel global a crescut la 10 milioane, cu 17% faţă de anul 2008, potrivit studiului realizat de banca de investiţii Merrill Lynch şi compania Capgemini, publicat în raportul anual, World Wealth Report. Averea celor mai bogaţi oameni din lume a crescut în 2009 comparativ cu anul 2008 cu 19%, ajungând la 39.000 de miliarde de dolari. Această sumă este suficientă pentru acoperirea aproape integral a pierderilor cauzate de criza financiară mondială.


Cea mai rapidă creştere a averii a avut loc în India, China şi Brazilia, iar în regiunile America Latină şi Asia-Pacific au fost consemnate niveluri record, arată studiul.

Numărul asiaticilor bogaţi a urcat la trei milioane, ajungând din urmă Europa. Averea acestora a avansat cu 31%, la 9 700 miliarde de dolari, devansând pentru prima dată pe europeni (9 500 de miliarde de dolari). În America de Nord, numărul milionarilor a crescut cu 17%, iar averea acestora cu 18%, la 10 700 de miliarde de dolari.

Cei mai mulţi milionari locuiesc în Statele Unite – 2,87 milioane, Japonia – 1,65 milioane, Germania – 861 500 şi China – 477 000, conform datelor publicate în raportul anual World Wealth Report. Elveţia a înregistrat cea mai ridicată concentraţie de milionari, de 35 la fiecare 1.000 de adulţi.

UNIMEDIA menţionează că, conform datelor Serviciului Fiscal, cel mai mare venit declarat pentru anul 2009 de către un cetăţean moldovean este de 4,5 milioane de lei. Până în prezent, cinci moldoveni au raportat venituri de peste un milion de lei. Cel mai mare venit obţinut până în prezent este de peste 22 de milioane de lei. El a fost declarat în 2008, când aproape 180 de contribuabili au raportat venituri de peste un milion de lei. Acesta este cel mai mare număr de milionari înregistrat într-un an în Moldova.

sursa: Unimedia

TOP 10 femei celebre cărora le plac femeile

TOP 10 femei celebre cărora le plac femeile
Foto: advocate.com

Multe dintre doamnele şi domnişoarele celebre de la Hollywood au declarat, mai devreme sau mai târziu, că au avut sau că îşi dorec o relaţie intimă cu o altă femeie. Fapt care, trebuie să recunoaştem, incită multe minţi. N-am trecut-o pe Lindsay Lohan pentru că prea se scrie mult despre ea şi brăţara ei. Un TOP 10 al celebrităţilor feminine care nu exclud posibilitatea de a avea o aventură cu o persoană de acelaşi sex.


10. Vanessa Carlton a declarat de curând că este o bisexuală mândră. Ceea ce s-ar putea traduce şi prin faptul că îi plac şi femeile.

09. Kesha e, momentan, una dintre cele mai pe val artiste. Declaraţia ei cu tentă bisexuală a fost: "Îmi plac oamenii. Nu pot spune că sunt gay sau hetero, dar îmi plac oamenii". Aha, aparent îi plac oamenii. Şi pentru bunăstarea fanteziilor, şi femeile.

08. Megan Mullaly este, fără îndoială, un gay icon perfect. Ea a mărturisit în urmă cu ceva timp că este bisexuală, dar că nu a avut nicio relaţie serioasă cu o femeie. Dar ce mai înseamnă serios în ziua de azi?

07. Domnişoara Cameron Diaz nu s-a sfiit niciodată să facă declaraţii şocante, una dintre acestea fiind: "Pot fi atrasă sexual de o femeie, dar asta nu înseamnă că mă voi îndrăgosti de ea. Şi chiar dacă fac sex cu o femeie nu înseamnă că sunt lesbiană".

Adevărul e că lesbiană nici nu mai fusese până acum.

06. Nici doamna Aguilera nu a rămas indiferentă la farmecele sexului slab. Ea a mărturisit că uneori e hipnotizată de feminitatea şi frumuseţea unor femei. Dar asta doar ca să le arate bărbaţilor din viaţa ei că nu sunt stăpânii sexualităţii ei. Până se hotărăşte ea dacă e bi sau nu, să trecem mai departe.

05. Doamna GaGa face în continuu declaraţii care te lasă mască pentru că nu poate trăi altfel. Una dintre cele mai drăguţe a fost cea conform căreia ea avea fantezii cu femei atunci când era cu iubitul ei. "You've been a very bad girl, GaGa! A very very bad girl!".

04. Anna Paquin a făcut campanie publicitară din bisexualitatea ei: "Bună, sunt Anna Paquin, sunt bisexuală şi mi se rupe!". Bravo fată! Cum era vorba aia? Cu nepăsarea trecem marea?

03. Fergie a fost o perioadă considerată lesbiană totală şi nimeni nu mai ştie de ce pentru că a avut apoi şi o serie de iubiţi. Ea a spus plină de nostalgie că a experimentat mai multe lucruri cu alte domnişoare, dar că nu a avut jamais o iubită stabilă. Păcat, dar timpul nu a intrat în sac.

02. Drew Barrymore a trecut rapid de la dragostea pentru extratereştrii la cea pentru femei. Ea a declarat că în tinereţe a ieşit cu multe femei pentru că era ca şi cum şi-ar fi explorat propriul trup prin intermediul altei persoane. Să zicem că la ea scuza asta a anatomiei ţine pentru că e fată serioasă.

01. Megan Fox a mărturist anul trecut că ar face sex cu o femeie care nu a făcut niciodată sex cu un bărbat pentru că bărbaţii sunt murdari, aşa că, deocamdată, face sex doar cu bărbaţi. Pentru cunoscători voi asemănă această declaraţie cu dilema Jessicăi Simpson vis-a-vis de pui şi ton.

Sursa: tabu.ro


Rusia va scumpi vodca cu 100%, în încercarea de a reduce consumul acesteia

Rusia va scumpi vodca cu 100%, în încercarea de a reduce consumul acesteia
Foto: liveinternet.ru

Statisticile arată că jumătate de milion de ruşi mor anual din cauza consumului exagerat de vodcă. Statul va dubla preţul la spirtoase şi duce în prezent o campanie de reclame-şoc pentru a contracara alcoolismul. În următorii trei ani, o sticlă de vodcă ar urma să coste 200 de ruble (aproximativ 80 de lei).


Reclamele-şoc sunt difuzate în fiecare calup de publicitate al televiziunilor de stat din Rusia, care arată efectele nocive ale alcoolului. O astfel de reclamă arată drumul vodcii în organismul uman, trecând mai întâi prin gât, apoi ajungând la inimă, plămâni, creier şi ficat şi cauzând explozii pe parcurs.

Ca un semn al luptei împotriva consumului exagerat de alcool, producătorii de băuturi spirtoase din Rusia au fost excluşi de la Forumul Economic care a avut loc recent la Sankt Petersburg. În fruntea "ofensivei" este chiar preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, care a declarat în mai multe rânduri că alcoolismul este o "calamitate naţională", în parte responsabilă pentru speranţa mică de viaţă din Rusia - puţin peste 60 de ani.

Rusia a mai recurs la astfel de campanii şi în trecut, fără a obţine totuşi rezultate notabile. Campania dusă de Mihail Gorbaciov, pe lângă faptul că nu a obţinut rezultatele scontate, a dus la scăderea dramatică a popularităţii acestuia.

Specialiştii avertizază însă, că majorarea preţului la alcool va provoca creşterea cantităţii de vodcă contrafăcută.


sursa: Unimedia

Ministrul de externe al Rusiei: Uniunea Europeană poate participa la menținerea păcii în Transnistria

Ministrul de externe al Rusiei: Uniunea Europeană poate participa la menținerea păcii în Transnistria
Foto: news.xinhuanet.com

"Uniunea Europeană poate participa la acțiunea de pacificare din regiunea Transnistreană". Declarația aparține ministrului de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, citat de Itar-tass.

"Dacă UE nu ar fi rupt în 2003 semnarea memorandumului Kozak, ar fi fost deja în Transnistria", a mai adăugat Lavrov.

Amintim că declarația lui Lavrov survine după ce Germania a cerur Rusiei evacuarea trupelor armate ruse de pe teritoriul transnistrean, în schimbul promovării ideii de securitate europeană, iniţiată de preşedintele rus, Dmitrii Medvedev.

"Numai în cazul în care Rusia va îndeplini condiţiile Berlinului, Europa va discuta cu Moscova problema securităţii europene, în cadrul Comitetului Rusia - UE", scrie publicaţia rusă Nezavisimaia Gazeta.


Potrivit politologului german, directorul Programului Rusia-Eurasia din cadrul Consiliului german pe probleme de politică externă, Alexander Rahr, Memorandumul semnat la 5 iunie de către Medvedev şi Merkel constituie răspunsul Europei la iniţiativa preşedintelui rus de a semna Acordul pentru Securitate Europeană : "Haideţi să soluţionăm problema cu retragerea trupelor ruse din Transnistria, din cauza căreia nu funcţionează Tratatul privind limitarea forţelor convenţionale în Europa şi nu există încredere în regiunea Mării Negre, iar apoi ne vom înţelege asupra arhitecturii comune de securitate”.

La rândul său, preşedintele Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a Rusiei, Serghei Mironov a declarat recent că Rusia ar putea fi de acord de a înlocui armata rusă din regiunea Transnistreană cu un centru european pentru pregătirea forţelor pacificatoare sau salvatorilor pentru statele CSI, sub egida Statelor Unite ale Americii şi Federaţiei Ruse.

UNIMEDIA precizează că ideea instituirii Comitetului Rusia - UE a fost lansată cu ocazia unei întâlniri bilaterale între liderul de la Kremlin, Dmitrii Medvedev şi cancelarul german Angela Merkel, la Meseberg la 5 iunie. Tot atunci, cei doi lideri au semnat un Memorandum în acest sens şi au convenit că noul organ se va ocupa şi de problema transnistreană. În prezent, pe teritoriul transnistrean se află circa 1500 de militari din fosta Armată a 14-a a URSS.

Anterior, premierul Vlad Filat a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel, care i-a promis premierului că se va implica mai activ în vederea soluționării conflictului transnistrean.

sursa: Unimedia

Doi japonezi au realizat primul robot-fluture

Doi japonezi au realizat primul robot-fluture
Foto: IOP

Doi cercetatori de origine japoneză, unul de la Universitatea din Tokyo şi celălalt de la Harvard, şi-au unit forţele pentru a crea primul fluture robotic, spre a studia felul în care aceste delicate creaturi se deplasează prin aer. Ca model au avut fluturele Coada rândunicii, care a fost excelent replicat cu ajutorul a câtorva materiale uzuale.


Chiar şi nervurile aripilor au fost fidel realizate, având rol de a rigidiza structura. Şi au demonstrat că simpla bătaie de aripi determina şi înaintarea în zbor, iar corpul are o mişcare pasivă în contratimp cu aripile. Studiul lor va aduce informaţii valoroase în domenii ca biometrica şi aerodinamica, şi va permite realizarea de aparate de zbor care vor putea pluti prin aer folosind metode complet noi.



Soros: Planurile Germaniei de reducere a cheltuielilor reprezintă un pericol pentru Europa

Soros: Planurile Germaniei de reducere a cheltuielilor reprezintă un pericol pentru Europa
Foto: altiusdirectory.com

Planurile de economii ale Germaniei pentru reducerea deficitului bugetar riscă să "distrugă proiectul european", iar destrămarea zonei nu poate fi exclusă, a declarat miliardarul George Soros, într-un interviu acordat săptămânalului german Die Zeit, preluat de Reuters."Dacă germanii nu-şi schimbă politica, ieşirea lor din uniunea monetară ar fi benefică pentru restul Europei", a menţionat miliardarul.


Cancelarul german, Angela Merkel, a prezentat la începutul lunii iunie planuri pentru reducerea cheltuielilor publice cu 80 miliarde euro în următorii patru ani, cu scopul de a scădea deficitul structural al Germaniei sub limitele reglementate de UE până în 2013. "Acum, germanii îşi trag vecinii spre deflaţie, care ameninţă să provoace o fază lungă de stagnare. Şi asta conduce la naţionalism, probleme sociale şi xenofobie. Democraţia însăşi ar putea fi ameninţată. Germania este izolată global. De ce nu permite creşterea salariilor? Asta ar ajuta alte state din UE să se ridice de jos", comentează Soros.

Merkel a apărat planurile bugetare la începutul săptămânii, dupa ce preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a promovat ideea "răbdării" în privinţa reducerii cheltuielilor bugetare. Un înalt oficial german a declarat marţi, 22 iunie curent, că Berlinul nu se aşteaptă la presiuni pentru noi măsuri de stimulare economică din partea altor state care vor fi prezente în acest weekend la summit-ul G20 din Toronto.

sursa: Unimedia