Jurnalistul italian Gianni Boninsegna: Situația descrisă în ziarul italian ”Il Giornale” este un borş moldovenesc condimentat cu prejudecăţi

vineri, 23 iulie 2010

Jurnalistul italian Gianni Boninsegna: Situația descrisă în ziarul italian ”Il Giornale” este un borş moldovenesc condimentat cu prejudecăţi
Foto: mec.gov.md

„Situația, descrisă neîndemânatic, pe paginile ziarului italian ”Il Giornale”, care la rândul său s-a inspirat din săptămânalul german Der Spiegel și din cel britanic Daily Express, pare a fi scenariul unei adevărate catastrofe”, scrie jurnalistul italian Gianni Boninsegna în cotidianul Il legno storto.  Articolul publicat în „Il Giornale” şi semnat de către Gian Micalessin este „un adevărat borș moldovenesc, condimentat cu prejudecăți şi preconcepţii trăsnite despre această republică ex sovietică, a cărei populație abia dacă ajunge la cifra de 4 milioane”, declară Boninsegna.


Potrivit autorului articolului din Il legno storto, „Republica Moldova și moldovenii, în special, sunt o oportunitate și nici într-un caz o povară atât pentru Italia cât și pentru restul Europei”.  Jurnalistul îl critică pe autorul articolului ”Il Giornale” Gian Micalessin, care scrie că  „Bucureştiul are grijă de a face cadou Uniunii Europene un nou, invizibil şi nedorit stat membru”.  “Gian Micalessinși, la sigur nu ştie nimic despre Moldova şi despre locuitorii săi, ba mai mult ca atât, nici măcar nu știe unde se află pe harta geografică”, susţine  Boninsegna.

 Acesta ţine să amintească de asemenea că, conform datelor făcute public de către Ministerul Afacerilor Interne din Italia și Institutul Național Italian de Statistică referitor la încălcările de lege săvârșite de către străinii aflați în Italia, emigranții moldoveni sunt ultimii în această lista.

„Imigranții moldoveni în Italia au drept scop îmbunătățirea propriei situații socio-economice.  Ei încearcă să-și depășească propria condiție. Astăzi Moldova, mai mult ca oricând, este apreciată, susținută și încurajată, nu numai  de către Uniunea Europeană, ci și de alte Organisme Internaționale”, mai scrie Gianni Boninsegna în cotidianul Il legno storto.

Amintim că la 19 iulie 2010, ziarul "Il Giornale" a publicat un articol, în care cetățenii moldoveni sunt caracterizați ca un pericol public pentru Uniunea Europeană, Republica Moldova este caracterizată drept "cea mai abandonată ţară europeană, un reziduu al fostului imperiu sovietic" și "o lume a mizeriei uitate", iar cetățenii moldoveni din Italia ar practica "activităţi subscrise sectorului criminalităţii".

Pe 21 iulie a fost lansată o petiţie online către publicația italiană "Il Giornale" şi Ambasada Republicii Moldova în Italia, prin care se cere ziarului să dezmintă public această informaţie. Dacă ieri, petiţia a fost semnată de 24 de persoane, astăzi numărul acestora s-a ridicat la 182. Printre semnatari sunt moldoveni din ţară şi din Italia, precum şi câţiva cetăţeni italieni.

sursa: Unimedia

0 Comments: