Succesiune la FMI: candidaturi până la 10 iunie, alegeri până la sfârşitul lunii iunie

sâmbătă, 21 mai 2011

Succesiune la FMI: candidaturi până la 10 iunie, alegeri până la sfârşitul lunii iunie

Fondul Monetar Internaţional a anunţat vineri ca va deschide luni până la 10 iunie candidaturile la postul de director general şi că îşi fixează ca "obiectiv" desemnarea numărului unu al său "până la 30 iunie".


Instituţia de la Washington a declarat că boardul său, reunit în timpul zilei, a decis o "perioadă de depunere a candidaturilor ce va începe la 23 mai 2011 şi se va încheia la 10 iunie 2011". 

FMI caută un succesor al francezului Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat joi şi este urmărit penal pentru crime sexuale la New York. 

Fondul a detaliat procedura pe care o va urma consiliul său de administraţie, compus din reprezentanţi din 24 de ţări şi grupuri de ţări. 

Candidaturile trebuie să fie transmise fie de aceşti reprezentanţi, fie de guvernatorii FMI (ministrul de finanţe sau şeful băncii centrale în funcţie de ţări). 

Dacă există trei sau mai puţine, ele vor fi dezvăluite la închidere la 10 iunie Dacă vor fi peste trei, acestea vor fi păstrate confidenţiale pentru a determina de preferinţă "prin consens", dacă nu printr-un vot, o listă scurtă de trei candidaţi cel mai bine plasaţi. 

Cei doi sau trei candidaţi care vor rămâne vor fi audiaţi de consiliul de administraţie la Washington. Această instanţă va căuta atunci un "consens" pentru a-l stabili pe noul şef al instituţiei, "deşi consiliul de administraţie îl poate selecta pe directorul general cu majoritate de voturi".

Sursa: agerpres.ro


Au fost domnişoare de onoare la nunţile altora

Au fost domnişoare de onoare la nunţile altora

Şi divele din showbizul internaţional au prietene foarte bune, alături de care au vrut să fie în cel mai important moment din viaţa lor, şi anume ziua căsătoriei. Din acest motiv, ele şi-au făcut în aşa fel programul încât să nu lipsească de la marele eveniment. Ba mai mult, vedetele au acceptat cu dragă inimă să fie domnişoare de onoare la nunţile la care au participat.


Superba blondă Cameron Diaz a fost domnişoară de onoare la nunta unei bune prietene care s-a măritat în 2006, în Franţa. Actriţa, care nu a ajuns încă în faţa altarului în calitate de mireasă, poate conta şi ea pe o domnişoară de onoare specială, în cazul în care va decide să se mărite. Este vorba despre colega ei de breaslă, Drew Barrymore. "Cameron este cea mai bună prietenă a mea şi aş fi onorată să mă aleagă să-i fiu domnişoară de onoare", a afirmat Drew.

Keira Knightley a fost domnişoară de onoare la nunta fratelui ei cu web designerul Kerry Nixon, în aprilie anul acesta.

Katherine Heigl a îmbrăcat rochia de domnişoară de onoare la nunta surorii ei, Meg, în octombrie 2006. "A fost extrem de complicat, pentru că am îmbrăcat o grămadă de ţinute până sora mea s-a decis asupra modelului. A fost extrem de pretenţioasă", a spus actriţa.
Jessica Simpson a fost şi ea în această ipostază la mariajul unei prietene, în anul 2005, şi s-a declarat încântată de experienţă. În octombrie 2008, Jessica Biel a fost domnişoara de onoare a colegei ei de breaslă, Beverley Mittchel, care s-a măritat cu actorul Michael Cameron.

Vivica A. Fox a renunţat la toate planurile ei pentru a asista, în aceeaşi calitate, la nunta lui Star Jones care a avut loc pe 13 noiembrie 2004 la New York. Rebecca Loos, despre care se spune că ar fi avut o aventură cu fotbalistul englez David Beckham, a fost domnişoară de onoare la căsătoria surorii ei, Elizabeth. Aceasta din urmă s-a măritat în iulie 2006 la Madrid, în Spania.
 
Vedeta hollywoodiană Renee Zellweger nu a avut încă posibilitatea să fie domnişoară de onoare în viaţa reală, deşi a declarat că ar fi încăntată să primească o asemenea ofertă. În schimb, actriţa a interpretat un astfel de rol în pelicula "The Edge Of Reason". Jessica Alba şi partenerul ei de viaţă, Cash Warren, nu puteau lipsi de la nunta unor buni prieteni, care a avut loc în septembrie 2010, la Beverly Hills. Actriţa a fost domnişoară de onoare, în timp ce Cash a fost cavaler pentru mire.

jessica biel domnisoara

jessica simpson domnisoara

katherine heigl domnisoara

keira knightley domnisoara

jessica alba domnisoara

vivica fox domnisoara

rebeca loos domnisoara

renee zellweger domnisoara

Sursa: cancan.ro


(video) Planetă locuibilă, descoperită în afara sistemului nostru solar

(video) Planetă locuibilă, descoperită în afara sistemului nostru solar
Foto: AFP

Oamenii de ştiinţă au anunţat, ieri, existenţa primei planete din afara sistemului nostru solar care îndeplineşte condiţiile esenţiale pentru susţinerea vieţii, anunţă telegraph.co.uk.


Cercetătorii francezi, de la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică, au început studierea stelei pitice rosii Gliese 581 încă din 2007. Ulterior, oamenii de ştiinţă au descoperit două planete stâncoase la marginea zonei de locuit Gliese 581d si Gliese 581c.

Ieri, astrofizicienii au anunţat că Gliese 581 d ar putea fi "prima planetă potenţial locuibilă descoperită vreodată".

Echipele conduse de Robin Wordsworth şi Francois Uita, de la Laboratorul de meteorologie dinamică din cadrul Institutuli Pierre Simon Laplace, Paris, în colaborare cu Laboratorul de Astrofizică din Bordeaux, şi-au publicat articolul ieri, în Astrophysical Journal Letters, referitor la noua lor descoperire, modelând pe calculator atmosfera planetei care ar dispune de mari cantităţi de dioxid de carbon.

Pentru a testa ipoteza posibilităţii existenţei vieţii, specialiştii francezi au dezvoltat un model numeric capabil să simuleze schimbări climatice potenţiale asupra exoplanetelor din zonă şi au descoperit că, în cazul unei atmosfere dense de dioxid de carbon, Gliese 581 d ar putea împiedica condensarea atmosferei, aceasta având şi o temperatură propice pentru a permite şi formarea oceanelor, norilor şi a ploilor.

Gliese 581d are o masă de şase ori mai mare decât cea a Pamântului, fiind de două ori mai mare ca dimensiune şi având o gravitaţie de două ori mai intensă decât pe Terra. 

O altă exoplanetă, Gliese 581c, se află însă prea aproape de soarele ei pentru a păstra apa, temperatura de la suprafaţa sa depăşind 1.000 de grade Celsius.

Concluzia specialiştilor francezi este că Gliese 581 d ar putea fi o planetă locuibilă, ale cărei condiţii ar fi favorabile existenţei vietii, ea fiind destul de asemănătoare cu Pământul. 



Sursa: jurnalul.ro


Luxul suprem: Maybach 62S încrustat cu diamante

Luxul suprem: Maybach 62S încrustat cu diamante
Foto: motorauthority

Un nou parteneriat exclusivist ia naştere în lumea auto. De această dată vorbim despre un proiect extrem de ambiţios, care implică sume astronomice.


Maybach a decis să îşi unească forţele cu celebrul bijutier elveţian de Grisogono pentru a da naştere unui exemplar 62S cu totul special. Rezultatul colaborării dintre cele două nume sinonime cu luxul va fi expus în cadrul petrecerii organizate de de Grisogono la Cannes, cu ocazia festivalului de film anual.

Până în prezent, bijutierul elveţian a încrustat diamante doar în cotiera dintre cele două locuri posterioare, însă designerii şi echipa de Grisogono se gândesc la o individualizare mult mai atentă. Am putea vedea diamante sau pietre preţioase încrustate şi în volan, în mânerul schimbătorului sau în scaune.

După prezentarea programată zilele următoare, proiectul va continua, Maybach şi de Grisogono urmând să personalizeze exemplarul cu mai multe pietre preţioase. Versiunea finală va fi gata la timp pentru ediţia de anul acesta a Salonului Auto din Dubai, programată în 10 noiembrie.

Dodon “cel europeanul” VS “show-man-ul” Chirtoacă, în spate cu “enigmaticul” Godea

Dodon “cel europeanul” VS “show-man-ul” Chirtoacă, în spate cu “enigmaticul” Godea
Foto: printscreen

Principalii contracandidaţi la alegerile pentru “problematicul” Chişinău, Igor Dodon şi Dorin Chirtoacă, tot mai mult se disting prin strategia electorală pusă în acţiune pentru a intra în graţia alegătorilor. Dodon păstrează o linie de comportament destul de pragmatică, manifestând reţinere faţă de “show-uri”. Atât viziunea strategică pentru alegeri, cât şi temperamentul personal, îl determină pe “omul” comuniştilor să adopte o conduită mai calmă şi lipsită de festivităţi şi concerte electorale


Accentul de seriozitate impus de Dodon contrastează însă cu abordarea “jucăuş-juvenilă” pe care ne-o demonstrează Dorin Chirtoacă. Mai degrabă involuntar decât conştient, dar el se conduce după un format de conduită impropriu unui candidat cu competenţe şi experienţă, spre care tinde el şi cum este considerat acesta de o bună parte din opinia publică a capitalei. Dacă la alegerile din 2007, liberalului i se imputa “tinereţea” şi lipsa acută de experienţă în domeniu, atunci în prezent indicatorul negativ a lui Chirtoacă rezultă din caracterul iresponsabil cu care el tratează electoratul.

În loc să-şi etaleze în prim plan competenţele şi realizările acumulate pe parcursul celor 4 ani, a reuşitelor la capitolul relaţionării cu administraţiile publice din Europa, a proiectelor aflate în derulare şi a celor planificate pe viitor, Chirtoacă îşi scoate în evidenţă trăsătura camuflată din greu anterior, şi anume – tinereţea.

Citeşte în continuare pe blogul lui Denis Cenuşa 

 

sursa: Unimedia

Postul PublikaTV a fost OFICIAL vândut

vineri, 20 mai 2011

Postul PublikaTV a fost OFICIAL vândut
Colaj: UNIMEDIA

Televiziunea de ştiri Publika TV a fost vândută, vineri, 20 mai, directorului general al staţiei, Dumitru Ţîra. Despre aceasta anunță instituția media într-un comunicat remis presei. 

Potrivit sursei, contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat la Chişinău, între reprezentanţii Bluelink Comunicazione, firmă care era acţionar majoritar la Publika TV şi Dumitru Ţîra. ,,Am decis să fac acest efort având în vedere valoarea acestui post de televiziune şi a echipei care a dat dovadă de profesionalism. Publika TV este deja un brand pe piaţa media din Moldova. Este prima mea investiţie de o asemenea anvergură şi am deplina convingere că într-un an şi jumătate va fi una profitabilă”, declară Dumitru Ţîra.


Potrivit sursei, schimbarea acţionarului majoritar nu se va reflecta în nici un fel în politica editorială a postului. ,,Adevăraţii stăpâni vor fi în continuare telespectatorii, care au găsit aici spaţiul în care pot spune liber ce gândesc”, mai spune noul proprietar.

UNIMEDIA precizează că Publika TV s-a lansat pe piaţă pe 7 aprilie 2010, aflându-se atunci în același holding media cu RealitateaTV din România. Ulterior, în presă au apărut mai multe informații în care se spunea că omul de afaceri român, Sorin Ovidiu Vântu, patronul trustului, ar avea probleme financiare. În presă au apărut zvonuri despre potențiale tranzacții. Recent, acesta a vândut RealitateaTV și PublikaTV omului de afaceri Elan Schwartzenberg, care timp de numai câteva săptămâni anunță o nouă tranzacție. Acesta confirmă faptul că i-a vândut pachetul majoritar al PublikaTV lui Dumitru Țîra. Potrivit presei din România, suma tranzacției este egală cu 1,5 milioane euro. Anul trecut, la lansarea PublikaTV în Moldova, postul anunța o investiție de peste 4 milioane de euro, deja efectuată.

Amintim că Dumitru Ţîra, noul proprietar, deţine funcţia de manager încă de la înfiinţarea companiei.

Sursa: UNIMEDIA


Contribuie şi tu la bucuria copiilor. Donează10 lei şi Cupon.md va dona încă 10 lei

Contribuie şi tu la bucuria copiilor. Donează10 lei şi Cupon.md va dona încă 10 lei
Foto: cupon.md

De 1 iunie, milioane de copii din întreaga lume îşi sărbătoaresc ziua copilăriei. Pentru unii copii, este una din puţinele zile în care aceştia se simt în centrul atenţiei, sunt iubiţi, doriţi şi apreciaţi. A.O. Asociaţia Creştină de Caritate “Bethania” mai bine de 10 ani la rând organizează în com. Ţînţăreni, r-ul Anenii-Noi, o sărbătoare a copilăriei pentru toţi copiii din localitate, din satele vecine, precum şi din orfelinate. În fiecare an participa până la 400 copii. Este o zi cu adevărat de neuitat când copii sunt invitaţi să îşi sărbătorească bucuria, libertatea şi dreptul de a fi copil.


Cupon.md alături de Asociaţia de Caritate “Bethania” îndeamnă să-i ajutaţi să dubleze suma de 10 000 lei care vor merge pentru a face o bucurie de neuitat copiilor cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor. Mulţi din copiii care vor participa la eveniment fac parte din familii social vulnerabile sau sunt orfani.

Cumpărând un cupon în valoare de 10 lei, vei dubla suma deoarece pentru fiecare 10 lei donaţi se vor dona încă 10 lei pentru sărbătoarea organizată pentru copiii din com. Ţânţăreni, Anenii-Noi. După încheierea sărbătorii pe site-ul Cupon.md vor fi postate mai multe imagini de la această sărbătoare.

În această zi, ei participă la un program organizat de lucrătorii şi voluntarii asociaţiei care constă din jocuri interactive, muzică, concursuri, desen pe faţă, multe cadouri şi surprize. La intrare, fiecare copil este întâmpinat de către un voluntar care repartizează copiii în grupuri a câte 50. Odată intraţi pe teritoriu, copiii pot merge la desenul pe faţa sau alte activităţi interactive cum ar fi: poze cu clovni, poze în grup, etc. Clovnii şi spectacolele muzicale sau spectacole de păpuşi prezentate de către teatrele din Chişinău fac ca această zi să fie într-adevăr specială pentru copii.

Programul începe la ora 10 dimineaţa şi durează până la 13.00-14.00 după masă. La plecare fiecare copil primeşte câte o îngheţată şi un cornişor. Sperând din toată inima că sărbătoarea aceasta să rămâne în inima fiecărui copil, o amintire plină de bucurie şi voie bună.

Vezi cum poţi să donezi pe site-ul www.Cupon.md!

Publicitate

 


 

sursa: Unimedia

Numărul afacerilor noi înregistrate, în creştere

Numărul afacerilor noi înregistrate, în creştere
Poză simbol
Foto: portal.radioiasi.ro

Numărul întreprinderilor înregistrate de Camera Înregistrării de Stat a crescut în ianuarie-aprilie 2011 cu circa 13,9% faţă de numărul celor înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2010. Astfel, potrivit datelor oficiale, în registrul de stat au fost trecute în primele 4 luni ale anului 2522 de noi întreprinderi.


Datele Camerei Înregistrării de Stat arată că numărul întreprinderilor înregistrate în teritorii a fost mai mic decât a afacerilor noi în capitală. În ianuarie-aprilie 2011, oficiile teritoriale au înregistrat 1096 de întreprinderi, iar oficiul din Chişinău - 1426.

Totodată, din registrul de stat, au fost radiate un număr de 1080 întreprinderi, cu 71 mai multe faţă de numărul celor radiate în ianuarie-aprilie 2010. Circa o treime din totalul de întreprinderi radiate în primele 4 luni ale anului curent sunt din afara Chişinăului. 

Potrivit situaţie din 1 mai curent, în RM sunt înregistrate 158 782 de întreprinderi, dintre care 83 445 sunt din mun. Chişinău. 47% din numărul total de întreprinderi sunt organizate ca societăţi cu răspundere limitată, iar 42% - ca întreprinderi individuale.

Deşi numărul întreprinderilor noi înregistrate a fost în creştere, menţionăm că acesta nu a atins încă nivelul de dinainte de criză. În acest context, amintim că în primul perioada ianuarie-aprilie a anilor 2009, 2008 şi 2007 s-au înregistrat 2769, 4319 şi respectiv 4418 întreprinderi noi. 

Sursa: UNIMEDIA


Iurie Leancă, a participat la Reuniunea ministerială a Triunghiului Weimar

Iurie Leancă, a participat la Reuniunea ministerială a Triunghiului Weimar
Foto: wikipedia.org

Vicepremierul Iurie Leancă, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a participat la 20 mai, în calitate de invitat special, la reuniunea Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor Triunghiului Weimar – Radoslaw Sikorski (Polonia),  Guido Westerwelle (Germania), Alain Juppé (Franţa), care s-a desfăşurat la Bydgoszcz (Polonia).


Evenimentul a constituit o bună oportunitate pentru informarea şefilor diplomaţiilor celor trei importante ţări UE despre ultimele evoluţii în procesul de modernizare a ţării, implementare a reformelor interne, precum şi despre parcursul european al RM. Au fost abordate progresele Guvernului Republicii Moldova în implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, precum şi pregătirile pentru lansarea negocierilor moldo-comunitare privind crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător.

Participanţii la discuţie au efectuat un schimb de opinii pe marginea obiectivelor propuse şi a aşteptărilor de la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Varşovia din 29-30 septembrie curent.

Un subiect aparte al discuţiilor cu partenerii europeni l-a constituit problematica transnistreană, Şeful diplomaţiei moldoveneşti apreciind rolul crescând al Uniunii Europene în procesul de reglementare a conflictului. În acelaşi context, au fost discutate perspectivele reluării negocierilor oficiale în formatul 5+2.

Triunghiul de la Weimar este un Consiliu de cooperare  franco-germano-polon, constituit de către Miniştrii de Externe ai celor trei ţări în anul 1991, în scopul intensificării colaborării dintre aceste statei şi susţinerii eforturilor de consolidare a rolului Poloniei renăscute pe arena internaţională. 

Sursa: UNIMEDIA


(video) Lacrimi pentru Pirlo la ultimul antenament al campioanei AC Milan

(video) Lacrimi pentru Pirlo la ultimul antenament al campioanei AC Milan
Foto: soccerbuzz.net

Zece ani a jucat Andrea Pirlo la AC Milan şi acum, după ce a câştigat un nou titlu cu "rosonerii", a semnat cu Juventus Torino. Unul dintre cei mai vechi jucători de la AC Milan, Andrea Pirlo, a efectuat, vineri, ultimul antrenament în tricoul "diavolilor".


Pentru a nu lăsa momentul să treacă neobervat, antrenorul a ţinut un scurt discurs, care i-a emoţionat până la lacrimi pe unii dintre jucători. Nici Andrea Pirlo, cunoscut pentru caracterul său puternic, nu a rămas stană de piatră, iar după încheierea discursului, când a fost îmbrăţişat rând pe rând de colegi, a plâns ca un copil.



În cei zece ani petrecuţi pe San Siro, Andrea Pirlo a disputat 401 meciuri oficiale în tricoul "rosonero", a marcat 41 de goluri, a câştigat 2 Ligi ale Campionilor, un Campionat Mondial al Cluburilor, două Supercupe ale Europei, o Cupă a Italiei, două titluri de campion în Serie A şi o Supercupă a Italiei.

Păruială electorală între liberali şi naţional-liberali

Păruială electorală între liberali şi naţional-liberali
Colaj: UNIMEDIA

Candidaţii la funcţia de consilieri municipali pe listele PL şi PNL, Oleg Cernei şi Andrei Donică, s-au încăierat ieri, 20 mai, în cadrul unei dezbateri electorale ce a avut loc la postul de radio Vocea Basarabiei. La un moment dat, cearta dintre cei doi a degenerat într-un adevărat scandal şi a fost solicitat chiar şi un echipaj al poliţiei.

Totul a început de la declaraţiile candidatului PNL, Andrei Donică, care a venit cu mai multe acuzaţii grave în adresa consilierilor din actuala componenţă a Consiliului municipal Chişinău, inclusiv din partea Partidului Liberal, pe care i-a învinuit de corupţie, acoperirea evaziunilor fiscale, protejarea „business-ului” ilegal din Capitală, etc.


În replică, liberalul Oleg Cernei i-a solicitat să vină cu nume concrete şi dovezi, în caz contrar avertizându-l că ar putea fi atras la răspundere pentru defăimare şi calomnie.

Acest lucru, însă, nu l-a oprit pe naţional-liberal, care a început să-şi ridice vocea,  replicile acestuia devenind tot mai acide. Într-un final emisiunea s-a sfârşit, cei doi au părăsit studioul, însă, disputa între cei doi participanţi nu s-a încheiat. Indignat de comportamentul lui Donică, reprezentantul PL a chemat poliţia.

Oleg Cernei susţine că Andrei Donică a manifestat o totală lipsă de respecta atât faţă de dânsul, cât şi faţă de moderatorul emisiunii şi alţi jurnalişti care au încercat să-l calmeze. „ A fost o totală lipsă de respect. Acesta i-a insultat pe jurnalistul Petru Bogatu, pe dna. Maria Saharneanu şi pe moderatorul emisiunii, dl. Grigore Mătăsaru, pe care i-a învinuit de imparţialitate. Donică m-a agresat atât verbal, cât şi fizic – acest lucru poate fi probat prin material audio şi video”, a declarat pentru UNIMEDIA, Oleg Cernei. „Este o ruşine. Este regretabil că PNL au pe listă asemenea persoane, care nu fac altceva decât să denigreze imaginea partidului”, a conchis acesta.

„PNL declară că pretinşii liberali şi democraţi au şi în aceste alegeri un comportament nedemn, nu se deosebesc, ba chiar îi întrec, pe comunişti prin impertinenţa, ilegalităţile şi prestaţia lor primitivă, de oameni abia ieşiţi din peşteră”, se menţionează într-un comunicat remis presei de către PNL.

Sursa: UNIMEDIA


De la începutul campaniei pentru alegerile din 5 iunie, concurenţii electorali au cheltuit circa 9 milioane lei

De la începutul campaniei pentru alegerile din 5 iunie, concurenţii electorali au cheltuit circa 9 milioane lei
Poză simbol
Foto: dordebasarabia.ro

În şedinţa de vineri, 20 mai 2011, Comisia Electorală Centrală a aprobat raportul financiar privind veniturile şi cheltuielile concurenţilor electorali în campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 iunie 2011 la venituri în sumă de 9 625 353,00  lei şi la cheltuieli în sumă de 9 327 200,32 lei, conform situaţiei la data de  20 mai 2011.


CEC a avertizat concurenţii electorali  Partidul Politic “Casa Noastră – Moldova”, Partidul Social Democrat, Mişcarea social-politică Republicană „Ravnopravie” şi Partidul Legii şi Dreptăţii pentru neprezentarea rapoartelor financiare la timp. Totodată, Comisia a solicitat Inspectoratului Fiscal Principal de Stat efectuarea unui control al veniturilor şi cheltuielilor celor patru partide politice avertizate.


 


Conform Regulamentului privind finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice, concurenţii electorali prezintă Comisiei Electorale Centrale, o dată la două săptămâni, rapoarte financiare, care trebuie să conţină informaţii referitoare la venituri şi cheltuieli conform destinaţiei. Raportul financiar aprobat vineri este cumulativ de la începutul perioadei electorale pentru partidele menţionate.


 


UNIMEDIA precizează că startul oficial al campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie 2011 a avut loc la 18 aprilie curent. În urma scrutinului,  urmează a fi aleşi 898 primari ai localităţilor şi 11.740 consilieri locali.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Marş pe patru roţi: "Ravnopravie" atrage atenţia asupra stării dezastruoase a drumurilor

(video) Marş pe patru roţi:
Foto: Liga Tineretului Rus

Mişcarea social-politică "Ravnopravie" a organizat astăzi, 20 mai, un marş auto prin Capitală pentru a atrage atenţia autorităţilor publice locale asupra stării dezastruoase a drumurilor. Circa 20 de maşini, cu drapelurile formaţiunii şi a Republicii Moldova, s-au aliniat în faţa Hotelului Chişinău, de unde au pornit cursa pe străzile pline de gropi din Chişinău.


Potrivit liderului mişcării şi aspirantului la fotoliul de primar general al municipiului Chişinău, Valerii Klimenco, numărul autoturismelor antrenate în această acţiune nu contează, ceea ce cu adevărat contează este mesajul care se doreşte a fi transmis. "Este o acţiune electorală, scopul căreia este de a atrage încă o dată atenţia autorităţilor din Chişinău asupra stării deplorabilă a drumurilor pe care noi suntem nevoiţi cu toţii zilnic să circulăm", a subliniat acesta.

Mişcarea social-politică "Ravnopravie" consideră că drumurile constituie una din principalele probleme ale Chişinăului, iar candidaţii electorali se folosesc de acest lucru, fac promisiuni deşarte pentru a câştiga alegători. "Candidaţii nu trebuie să mintă, să promită lucruri irealizabile. Dăunezi, dl. Dodon declara că anual va reconstrui în Chişinău câte 50 km de drumuri. Pentru a repara 1 km de drum este nevoie de 1 milion euro, adică este nevoi de un buget anual de 50 milioane de euro, doar pentru reparaţia străzilor. Întreg bugetul municipiului Chişinău este de 100 milioane euro. Este clar că sunt promisiuni irealizabile, oamenii nu trebuie să fie minţiţi", a accentuat Klimenco.

Şi pentru că suntem în campania electorală, Klimenco a venit cu propriile viziuni şi "soluţii". Acesta consideră că în fiecare an trebuie să fie plombate gropile formate pe parcursul iernii, iar paralel să fie organizate lucrări capitale pe străzile principale - pe porţiuni de 1-1,5 km de drum, dar să fie reconstruite calitativ şi să reziste fără reparaţii 10-20 de ani.

Organizatorii acţiunii şi-au propus să nu creeze incomodităţi şoferilor, cu toate aceste au pornit la drum blocând traficul şi încălcând şi regulamentul circulaţiei rutiere.



Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi

 


Contrabandă cu varză din Iran

Contrabandă cu varză din Iran
Foto: metropotam.ro

În scopul eschivării de la plata integrală a drepturilor de import de varză proaspătă în cantitate de 18 300 kg, crescută în Iran, șoferul unui autocamion, înmatriculat în Ucraina a prezentat documente false.


Potrivit Serviciului Vamal, actele de însoţire a mărfii, în sumă 7686 dolari erau fără amprentele organelor vamale ţărilor traversate de acest transport pe itenerarul Iran – Moldova.

În urma controlului fizic, oamenii legii au depistat actul veritabil de însoţire a mărfii - un invoice cu ștampilele organelor vamale din ţările traversate. În acest document era indicată şi suma de 12 444 dolari - costul de-facto al varzei în stare proaspătă. 

Materiale acumulate au fost transmise sectorului investigaţii operative pentru examinare şi adoptarea măsurilor ce se impun conform legislaţiei în vigoare.  

Sursa: UNIMEDIA


Prea grase să zboare în America: li s-a cerut să-şi cumpere câte două bilete

Prea grase să zboare în America: li s-a cerut să-şi cumpere câte două bilete
Foto: cbs

O mamă şi fiica ei, fiecare cântărind notabil, au fost obligate în Dallas de compania aeriană cu care zburau să-şi cumpere câte două bilete fiecare. "Dar încăpem în scaun", a protestat fiica, strateg politic de profesie, recunoscând că pre vremea când cântărea 180 de kilograme chiar îşi cumpăra două bilete.


Acum Kenlie Tiggeman, în vârstă de 30 de ani, din New York, nu are decât 120 de kilograme. Încape fără probleme în scaunul avionului, spune ea, şi de aceea nu înţelege de ce a fost "umilită" pe aeroport în faţa atâtor oameni, spunându-i-se că e "prea grasă să zboare" şi cerându-i-se să-şi cumpere, atât ea, cât şi mama ei, câte două bilete.

"Dacă un pasager nu încape în scaunul din avion fără ca mânerele acestuia să fie ridicate trebuie să-şi mai cumpere încă un loc. Dacă avionul nu are toate locurile ocupate, atunci banii plătiţi pentru locul în plus îi va fi returnată", a declarat, citat de televiziunea americană CBS, purtătorul de cuvânt al companiei aeriene Southwest. 

Politica companiilor aeriene în privinţa persoanelor supraponderale diferă, iar recomdările Administraţiei Aeriene Federale nu spun mai mult decât atât: fiecare pasager trebuie să aibă centură de siguranţă, care uneori se dovedeşte că trebuie să fie foarte mare. În urma scandalului, compania aeriană Southwest şi-a cerut scuze, le-a dat banii pe bilete înapoi şi le-a oferit vouchere gratis.

(video) Directorul general al companiei StarNet a primit titlul de „Maestru în tehnologia informaţiei şi comunicaţii"

(video) Directorul general al companiei StarNet a primit titlul de „Maestru în tehnologia informaţiei şi comunicaţii
Foto: itmoldova.com

De Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale, care este marcată la 17 mai, în cadrul unei ședințe festive, directorul general al companiei StarNet, Alexandru Machedon a primit titlul onorific şi insigna „Maestru în tehnologia informaţiei şi comunicaţii".


Totodată alți 3 angajaţi StarNet – Serghei Martus, director vânzări, Valeriu Gribincea, șef al Serviciului construcţie reţea şi Vasile Cebanovschi, specialist principal Serviciul IT au primit Diplome de onoare din partea Ministerului Tehnologie Informației și Comunicațiilor pentru munca depusă în prosperarea sectorului TIC din Moldova. 

„Sunt onorat să primesc această distincţie, care vine să confirme că eforturile şi angajamentele asumate mulţi ani în urmă în dezvoltarea tehnologiilor informaţionale din Moldova au fost îndeplinite. Acest premiu este un impuls pentru mine personal şi pentru compania StarNet de a îndeplini cu succes planurile asumate, dar şi de a obţine performanţe noi în viitor”, a declarat Alexandru Machedon.

În prezent, în compania StarNet activează 5 persoane care deţin titlul onorific de „Maestru în tehnologia informaţiei şi comunicaţii". 

StarNet şi-a asumat, începând din 2003, angajamentul ferm de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor prin facilitarea accesului la tehnologii moderne şi soluţii performante. În prezent, StarNet este unul din liderii pieţei de tehnologii informaţionale şi telecomunicaţii din Moldova, care a reuşit pe parcursul anilor să dezvolte şi să implementeze un spectru larg de servicii în domeniul comunicaţiilor electronice: acces la Internet rapid şi transport date prin fibră optică, creare a reţelelor corporative, servicii Data Centru etc. 

De asemenea, pe 17 mai, compania StarNet a participat la festivitatea de decernare a învingătorilor „Olimpiadei republicane la informatică”, în cadrul căreia a acordat olimpicilor şi profesorilor certificate valorice pentru utilizarea serviciilor StarNet de 1000, 500, 250 şi 150 lei.



Publicitate

sursa: Unimedia

(video) Beyonce şi fetele ei ne arată cum conduc lumea

(video) Beyonce şi fetele ei ne arată cum conduc lumea
Foto: rimel.ro

A fost lansat videoclipul la piesa Beyonce, ”Run the World” (Girls). Chiar dacă piesa nu e genială, videoclipul nu ne dezamăgeşte.


Se pare că videoclipurile “războinice” au devenit un trend  în lumea muzicală şi toţi regizorii merg pe ideea de bad woman, monster woman, warrior woman şi tot ce mai pot scoate ei rău din femei.

Rezultatul însă este unul spectaculos. Iar în Run The Worls (Girls), fetele stăpânesc deopotrivă bărbaţi şi sălbăticiuni pe o coregrafie destul de captivantă.

Iar ceea ce e şi mai spectaculos este faptul că Beyonce a slăbit considerabil. Cert este că nu mai are nici copănelele după care le lăsa gura apă gurmanzilor de femei (şi nu numai) şi nici popneţul excesiv de obraznic.



Sursa: rimel.ro


Gurbulea obligat să dezmintă și să plătească 10 mii de lei Svetlanei Chifa

Gurbulea obligat să dezmintă și să plătească 10 mii de lei Svetlanei Chifa
Colaj: UNIMEDIA

Judecătoria Buiucani a pronunțat astăzi o hotărâre în care îi dă câștig de cauză Svetlanei Chifa în dosarul intentat fostului Procuror General, Valeriu Gurbulea. Chifa a ținut să-și apere onoarea și demnitatea în cazul acuzațiilor lui Gurbulea, în care acestea spunea că Svetlana Chifa a fost reţinută în 2009 „pentru abuzuri comise la înfierea copiilor”. 

"Judecătoria Buiucani a decis încasarea de la Valeriu Gurbulea a unui prejudiciu moral în valoare de 10 mii lei, 5154 de lei pentru asistența juridică și 100 de lei taxa de stat. Totodată, instanța a hotărât că Valeriu Gurbulea să dezmintă în public acuzațiile aduse șefei Direcţiei Municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului", a declarat pentru UNIMEDIA avocatul Svetlanei Chifa, Viorel Savva.


Sentința a fost pronunțată de judecătoarea Liuba Pruteanu, judecătoria Buiucani. Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 20 de zile.

UNIMEDIA amintește că Svetlana Chifa a fost reținută în ianuarie 2009, iar apoi i s-a aplicat arest la domiciliu pentru 30 de zile, după care a avut interdicția de a părăsi țara. Atunci, AMN, membru al căreia era Svetlana Chifa, a declarat într-un comunicat că „Procuratura Generală comite încă o un act de executare a comenzilor politice ale Puterii comuniste, la baza căruia e pus un dosar fabricat, ca şi multe altele intentate reprezentanţilor Opoziţiei”.

Ulterior, Svetlana Chifa l-a atacat în judecată pe Valeriu Gurbulea pentru a-și apăra onoarea și demnitatea. 

Sursa: UNIMEDIA


Mihai Godea a prezentat cei ”7 pași împotriva corupției”

Mihai Godea a prezentat cei ”7 pași împotriva corupției”
Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie

Mihai Godea, candidat independent la Primăria Chișinău, a prezentat astăzi, 20 mai, oferta electorală pentru lupta împotriva corupției și cei 7 pași pe care urmează să-i implementeze în acest sens. Briefingul a avut loc în fața Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției.


”Centrul Anticorupție ar trebuie să fie un partener eficient în lupta cu corupția, din acest motiv am organizat evenimentul la sediul CCCEC”, a menționat Godea.

Astfel, printre cei 7 pași împortiva corupției se numără: responsabilitate personală pentru orice document prezentat, expertiza anticorupție a tuturor documentelor emise de primar, toată informația privind veniturile și averile - amplasate pe pagina web a Primăriei, implementarea programului e-primărie, fond special anticorupție, etc.

”Prin tot ceea ce îmi propun urmăresc 2 obiective: transparență în procesul decizional și în gestionarea banilor publici”, a subliniat Godea. 

În cadrul evenimentului, Mihai Godea a declarat că în calitate de deputat va înainta Parlamentului un proiect de lege privind lupta cu corupția.

Sursa: UNIMEDIA


Soldatul care a împușcat militarul de la Coșnița a fost condamnat

Soldatul care a împușcat militarul de la Coșnița a fost condamnat
Foto: ziare-pe-net.ro

Soldatul care din imprudență a îmușcat mortal militarul de la Coşniţa a fost condamnat la 3 ani de închisoare.


Potrivit Procuraturii Generale, sentinţa a fost pronunţată de Judecătoria militară Chişinău care l-a recunoscut pe soldat culpabil de încălcarea regulilor de mânuire a armei, care a provocat din imprudenţă decesul unei persoane. 

În cadrul acţiunilor de urmărire penală inculpatul a încheiat cu procurorul acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Amintim că la 20 martie 2011, în jurul orei 17.00 militarul serviciului în termen al Batalionului 3 Independent al FMP, dislocat în Coşniţa, Dubăsari a intrat în serviciul de gardă în calitate de santinelă, fiindu-i repartizată arma – pistol mitralieră de model AK 74.

Aflându-se în fumoarul corpului de gardă, fără necesitate, acesta a cuplat încărcătorul pistolului mitralieră. În acest timp de el s-a apropiat soldatul Gorodişteanu, care i-a introdus în ţeava armei un stilou. Uitând că încărcătorul armei este cuplat, militarul a apăsat pe trăgaci, rănindu-l mortal pe colegul său în regiunea capului. Victima a decedat în drum spre Spitalul Clinic Militar Central.

Sursa: UNIMEDIA


Festivalul Ecologic la 28 mai: „Împreună pentru un mediu sănătos”

 Festivalul Ecologic la 28 mai: „Împreună pentru un mediu sănătos”
Foto: redbubble.com

În premieră pentru Republica Moldova, Ministerul Mediului organizează la Chișinău Festivalul Ecologic. Evenimentul va avea loc pe 28 mai la orele 15, în incinta Teatrului de Vară și este dedicat Zilei Internaționale a Mediului.


Festivalul Ecologic are ca scop să promoveze necesitatea păstrării unui mediu sănătos. În cadrul acestuia vor participa copiii de la Centrul de Creație și Tineret „Artico” și de la Școala de arte „Alexei Stîrcea”, care vor prezenta numere cu tematică ecologică. 

În a doua parte a Festivalului pe scena Teatrului de Vară vor evolua artiști de estradă dar și oaspeți de peste hotare. Este vorba de trupa Megapolis, Frații Irina Anatol Bivol, Natalia Gordienko, Roxanna, Serj  Kuzenkov, Nelly Ciobanu și invitatul special din România, Mihai Traistariu. Intrarea este liberă.

Sursa: UNIMEDIA


Verdictul ANRE: Chişinău-gaz umflă facturile consumatorilor

Verdictul ANRE: Chişinău-gaz umflă facturile consumatorilor
Foto: bloombiz.ro

ANRE a iniţiat un control al corectitudinii facturării consumului de gaze naturale de către „Chişinău - gaz” SRL. În urma examinării mai multor petiţii, ANRE a constatat că furnizorul include în facturile de plată volume mai mari de gaze naturale decât cele real consumate.


În trim. I 2011, ANRE a verificat 27 de petiţii parvenite de la consumatorii de gaze naturale deserviţi de „Chişinău-gaz”, în care aceştia au reclamat corectitudinea facturării consumului de gaze. În majoritatea cazurilor, ANRE a constatat că furnizorul exagerează cu volumele de gaze naturale incluse în facturile de plată.

ANRE a iniţiat săptămâna curentă controlul altor 17 petiţii ale consumatorilor de gaze naturale, în care aceştia şi-au exprimat dezacordul cu includerea în facturile de plată a unor datorii mari pentru consumul de gaze. Rezultatele controlului vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice după finalizarea acestuia, susţine conducerea ANRE.

UNIMEDIA menţionează că în cazul, în care consumatorul nu a primit, în termenele stabilite de lege răspuns la petiţia sa adresată furnizorului sau dacă nu este satisfăcut de măsurile întreprinse de acesta, el este în drept să se adreseze la ANRE sau în instanţa de judecată.

Sursa: UNIMEDIA


Un englez îndrăgostit de maşina sa îşi parchează Ferrari-ul în mijlocul camerei

Un englez îndrăgostit de maşina sa îşi parchează Ferrari-ul în mijlocul camerei
Foto: dailymail.co.uk

Proprietarul fanatic al unui automobil Ferrari 355 Spider, îşi preţuieşte atât de mult maşina încât şi-o parchează în casă, relatează Daily Mail.


Jon Ryder, în vârstă de 28 de ani, locuieşte în Sheffield (Anglia), cu Ferrari-ul în mijlocul salonului, care este prevăzut cu o uşă de garaj la ieşire. Omul se relaxează astfel pe canapea în faţa televizorului, liniştit că iubita sa achiziţie galbenă este în siguranţă, îngrijită şi aproape de el.

"Am Ferrari-ul de mai bine de trei ani şi încă arată ca nouă. [...] Este piesa mea favorită din arta italienească şi îşi are locul ei de cinste în casă", a declarat mândru proprietarul autoturismului.

Sursa: antena3.ro


FIFA nu exclude posibilitatea ca votul pentru alegerea gazdei CM 2022 să fie repetat

FIFA nu exclude posibilitatea ca votul pentru alegerea gazdei CM 2022 să fie repetat
Foto: EPA

Prin vocea preşedintelui Sepp Blatter, FIFA nu exclude posibilitatea ca votul privind desemnarea gazdei Campionatului Mondial din 2022 să fie repetat. Şeful forului mondial a confirmat faptul că a fost deschisă o anchetă în acest sens, FIFA urmând să fie pusă în legătură cu persoana care a dezvăluit în cotidianul englez Sunday Times că mai mulţi membri ai Comitetului Executiv au primit mită pentru a alege Qatarul organizatoarea turneului final din 2022.


„Aşteptăm nerăbdători dovezile în acest caz. Ziarul respectiv a acceptat să ne pună în legătură cu persoana care a făcut toate acele dezvăluiri, apoi vom vedea cum ne poate ajuta în anchetă. Trebuie mai întâi să avem dovezile, apoi vom interveni. Am luat la cunoştinţă declaraţiile din Camera Comunelor, dar nu am primit nicio dovadă. Întreaga procedură nu poate dura mai mult de 11 zile, perioadă în care vom afla dacă aceste acuzaţii sunt reale sau nu. Dacă nu sunt adevărate, atunci cazul este închis”, a declarat Blatter.

În ceea ce priveşte o eventuală repetare a votului pentru desemnarea gazdei Campionatului Mondial din 2022, preşedintele FIFA nu exclude nicio variantă: „Aceasta este o idee care circulă deja peste tot, ceea ce este alarmant. Nu-mi cereţi acum să răspund cu da sau nu, lăsaţi-ne să o luăm pas cu pas. Este ca şi cum suntem la un proces, iar la un proces nu putem merge cu întrebări de genul «dacă» sau «în caz că»”.

Scandalul care a pus FIFA în alertă a început acum aproximativ o săptămână, atunci când, în cadrul unei şedinţe a Comisiei pentru Sport din Parlamentul Britanic în care trebuiau explicate motivele ratării organizării turneului final din 2022, parlamentarul Damian Collins a dezvăluit că Issa Hayatou şi Jacques Anouma, membri în Comitetul Executiv al forului mondial, au primit mită pentru a vota în favoarea Qatarului. Politicianul a adăugat că informaţiile sale se bazează pe o anchetă realizată de Sunday Times.

Sursa: antena3.ro


Accident feroviar soldat cu peste 850 de victime, în Africa de Sud

Accident feroviar soldat cu peste 850 de victime, în Africa de Sud
Foto: EPA/ INTACT

Un accident feroviar a avut loc joi seara la Soweto în Johannesburg (Africa de Sud), soldându-se cu peste 850 de răniţi, relatează AFP.


Accidentul a avut loc din cauza coliziunii dintre două trenuri, un tren lovind ultimul vagon al garniturii oprite în faţa sa.

"Dintre cei 875 de răniţi, doi sunt în stare gravă, ceilalţi prezintă răni uşoare", a precizat directorul companiei care se ocupă de trenurile de periferie din Africa de Sud.

Zeci de ambulanţe au fost mobilizate în zonă, pentru a transporta răniţii la spital. O echipă de anchetatori încearcă acum să afle cauzele accidentului.

Sursa: antena3.ro


Bărbaţii pot evita cea mai întâlnită formă de cancer dacă beau multă cafea

Bărbaţii pot evita cea mai întâlnită formă de cancer dacă beau multă cafea
Foto: AFP

Conform unui nou studiu amplu făcut de cercetătorii de la Şcoala Harvard pentru Sănătate Publică, consumul mare de cafea reduce riscul de dezvoltare al cancerului de prostată.


Bărbaţii care beau mai mult de şase ceşti de cafea pe zi vor avea un risc de dezvoltare a celei mai letale forme a cancerului de prostată cu 60% mai scăzut . Totodată, riscul de dezvoltare a oricărei forme de cancer de prostată va fi cu 20% mai scăzut la aceste persoane. Chiar şi în cazul în care bărbaţii beau între una şi trei ceşti de cafea zilnic, riscul de dezvoltare a cancerului va fi cu 30% mai scăzut.

Efectele au fost aceleaşi chiar dacă bărbaţii au consumat cafea cu cofeină sau una decofeinizată. Acest fapt îi duce pe cercetători la concluzia că scăderea riscului de a dezvolta cancerul de prostată este asociată cu antioxidanţii şi substanţele antiinflamatoare pe care cafeaua le conţine. Cercetătorii susţin că s-a obervat un risc scăzut de dezvoltare al cancerului de prostată chiar şi la bărbaţii care beau cafea, dar care fumează și nu fac exerciții fizice.

Cancerul de prostată este cea mai întâlnită formă de cancer diagnosticată în rândul bărbaţilor, dar aceasta nu este întotdeauna mortală. Un test de sânge poate detecta din timp cancerul şi îl poate clasifica în funcţie de gravitate pe o scară intitulată scorul Gleason. Cu cât punctajul este mai mare, cu atât riscul de răspândire este mai mare.

Factorii de risc sunt asociaţi cu dietele bogate în grăsimi, consumul de alcool, ereditatea şi expunerea la substanţe chimice.Studiul este cel mai mare efectuat până în prezent și a avut la bază examinarea consumului de cafea a 47.911 bărbaţi din Statele Unite. Aceştia au declarat, o dată la patru ani, ce cantitate de cafea au consumat, începând cu anul 1986 şi până în 2008.

Sursa: descopera.ro


Ala Popescu - şefă a Aparatului prezidenţial

Ala Popescu - şefă a Aparatului prezidenţial
Foto: ccrm.md

Fostul preşedinte al Curţii de Conturi, Ala Popescu, a ajuns șef al Direcției generale a Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Un decret prezidenţial a fost emis astăzi, 20 mai, de către preşedintele interimar Marian Lupu. Ala Popescu a fost recent înlocuită la Curtea de Conturi de către Serafim Urechean.


Potrivit wikipedia.org, Ala Popescu s-a născut la data de 20 octombrie 1958, în satul Colicăuți (raionul Briceni). A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat din Chișinău (1980) și Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova (2004).

Ulterior a urmat cursuri de perfecționare în domeniul procedurii legislative (ABA-CEELI Centrul George Marshall, Germania, 1998); în domeniul administrării publice (Olanda, 1997, 1999, 2002) și în domeniul protecției sociale raportată la metodele economico-financiare (Franța, 2002).

După absolvirea facultății, a fost angajată în cadrul Ministerului Justiției în funcția de redactor în Grupa pentru editarea Culegerii de acte legislative în vigoare ale RSSM, consultant-coordonator al Direcției sistematizarea legislației și pregătirea proiectelor de legi (1980-1990). Începând din decembrie 1990 a activat la Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, pe postul de consultant superior, șef al Direcției juridice, iar în noiembrie 2000 a fost numita prim-vicedirector al Cancelariei de Stat a Republicii Moldova.

La data de 16 decembrie 2004, prin Hotărârea Parlamentului, a fost numită în funcția de Președinte al Curții de Conturi a Republicii Moldova. A fost reconfirmată în această funcție la 22 decembrie 2005, pentru un mandat de 5 ani.

Ca o recunoaștere a activității sale în domeniul juridic, i-a fost conferită în anul 2003 Medalia „Meritul Civic”.

Ala Popescu este căsătorită și are doi copii.

Sursa: UNIMEDIA


Presa ucraineană: Kievul și Bucureștiul sunt interesați de stabilizarea situaţiei în Republica Moldova

Presa ucraineană: Kievul și Bucureștiul sunt interesați de stabilizarea situaţiei în Republica Moldova
Foto: cioaraandrei.blogspot.com

Ucraina şi România sunt interesate de stabilizarea situaţiei în Republica Moldova, scrie newsru.ua. Partea română consideră că restabilirea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova ar putea fi un pas important în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pentru Ucraina existența unei probleme teritoriale nesoluţionate la frontierele sale este, de asemenea, o barieră serioasă în calea integrării cu Uniunea Europeană.


Daca vreodată problema aderării Ucrainei la UE va fi discutată la modul serios, cu siguranță va fi abordată problema "găurii negre" - Transnistria.

Zilele acestea Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Konstantin Grişcenko, efectuează o vizită oficială la Bucureşti, la invitaţia ministrului Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la rus.newsru.ua


Misiune economică în Atena. Participă!

Misiune economică în Atena. Participă!
Foto: travelsplendid.com

În perioada 14 - 17 iunie 2011, Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova organizează o misiune economică în Grecia, or.Atena, la care sunt invitaţi să participe agenţii economici autohtoni. Despre aceasta a anunţat directorul Departamentului Dezvoltarea Competenţelor al CCI a Moldovei Mihai Bîlba, în cadrul unei şedinţe operative.


Pe 15 iunie, în cadrul misiunii economice va fi desfăşurat un forum, în cadrul căruia vor avea loc întrevederi bilaterale de afaceri pe sectoarele: agroalimentar, transport şi logistică, turism, industria uşoară, construcţii. „În cadrul forumului economic, vor fi desfăşurate întrevederi bilaterale şi Bursă de cooperare.

„Astfel, întreprinzători din RM vor avea posibilitatea de a purta discuţii separate cu reprezentanţii mediului de afaceri din Grecia şi vor avea loc vizite la întreprinderi”, a precizat Bâlba.

Potrivit sursei citate, misiunea economică în Grecia are drept obiective principale intensificarea relaţiilor comercial-economice moldo-elene, stabilirea contactelor directe de colaborare, promovarea produselor şi serviciilor moldoveneşti pe piaţa Greciei şi a Uniunii Europene, atragerea investiţiilor.

Misiunea economică în Grecia este organizată în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în Republica Elenă şi Camera de Comerţ Atena. Oamenii de afaceri interesaţi să participe la eveniment, se pot adresa la CCI a Moldovei, până pe 23 mai curent. Pentru informaţii suplimentare puteţi apela la tel: 23 87 70; 22 13 91.

Sursa: UNIMEDIA


Buliga: Nu la „fotbal printre tufari”, ci față în fața cu realitatea dură

Buliga: Nu la „fotbal printre tufari”, ci față în fața cu realitatea dură
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Nu la fotbal printre tufari, ci în vizită la institutele de cercetare în domeniul construcțiilor, pentru a vedea realitatea dură. Așa vede candidatul PD la funcția de primar general al Capitalei Valentina Buliga începutul unei colaborari pentru soluționarea problemei spațiului locativ din Chișinău. Astfel, aceasta "i-a pișcat" la o întâlnire electorală pe Dorin Chirtoacă și Igor Dodon, care se invită la dezbateri pe străzile Chișinăului. 

„Domeniul calității construcțiilor în Chișinău este atât de important încât fără să cunoști care este situația reală, nici nu trebuie să îți înaintezi candidatura. Noi astăzi trebuie să știm în ce fel de case locuim și de ce nu ne ajung aceste case de locuit, de ce prețurile în așa țară săracă cum e Republica Moldova sunt ca la Londra sau New York”, a declarat Buliga ieri, în cadrul unei întrevederi electorale cu reprezentanții institutelor de proiectare urbanistică, control și cercetare în domeniul calității construcțiilor. 


Candidatul PD a subliniat importanța calității construcției blocurilor în contextul unor eventuale seisme. La rândul lor specialiștii au confirmat că în cazul unui cutremur de pământ Chișinăul s-ar putea transforma într-un morman de ruine. Ei au subliniat că mai mult de jumătate din fondul locativ din Capitală astăzi este moral învechit și în unele din aceste case locuitorii ar trebui evacuați deja astăzi.

„De ce acești specialiști care bat alarma ani la rând nu sunt auziți? Nu la fotbal și la volei trebuie să mergem, dar la întâlniri cu experții în domeniu pentru a vedea realitatea dură”, a mai spus Buliga.

O altă temă abordată în cadrul discuției a fost necesitatea de a veni în Parlament cu o inițiativă legislativă de plafonare a prețurilor în construcție.

Sursa: UNIMEDIA


(foto) Voronin a legat cravate roșii pionerilor moldoveni

(foto) Voronin a legat cravate roșii pionerilor moldoveni

Peste 700 de elevi din toată Moldova au legat pentru prima dată cravata roșie ieri, 19 mai, de Ziua Pionerilor, anunță serviciul de presă al Partidului Comuniștilor. 


La Chișinău, evenimentul a fost celebrat la monumentul lui Lenin. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, i-a felicitat pe cei cca 150 de copii din Chișinău, care au aderat la organizația pionerilor din Republica Moldova.

„Sunt foarte bucuros că ați decis să faceți acest pas. A fi „pioner” înseamnă a fi primul în toate, a fi un exemplu. Cred că aveți o perspectivă bună să deveniți membrii Komsomolului. Pentru asta trebuie să vă perfecționați, să învățați bine”, le-a spus Voronin elevilor.

Organizația pionerilor din Republica Moldova a reînviat în 1997 și potrivit PCRM, numără cca 6 mii de membri.



Sursa: UNIMEDIA


Noi servicii electronice, lansate de CRIS „Registru”

Noi servicii electronice, lansate de CRIS „Registru”
Foto: printscreen/e-services.md

Portalul serviciilor electronice www.e-services.md  lansează noi servicii, destinate proprietarilor de mijloace de transport şi conducătorilor auto - „Comanda on-line a adeverinţei privind posesia mijlocului de transport pe blanchetă cu semne de protecţie”, şi „Comanda on-line a adeverinţei privind posesia permisului de conducere cu categoriile indicate pe blanchetă cu semne de protecţie”.


Implementarea acestor servicii se încadrează în acţiunile de realizare a Strategiei Naţionale de edificare a societăţii informaţionale „Moldova Electronică”.

Noile servicii oferă posibilitatea de a comanda în regim on-line adeverinţele necesare şi de a ridica documentul solicitat la oficiul teritorial de evidenţă a transportului şi documentare a conducătorilor auto, indicat la completarea comenzii.

Utilizarea noilor servicii on-line de comandare a documentelor  economiseşte timpul solicitantului şi permite  obţinerea  serviciilor de calitate cu cheltuieli minime, deoarece  solicitantul va plăti  numai costul documentului, plasând comanda serviciului prin Internet sau la telefon gratis.

Sursa: UNIMEDIA

 


(foto) Valeriu Pleșca a invitat ieri bloggerii la o degustație cu vinuri de colecție

(foto) Valeriu Pleșca a invitat ieri bloggerii la o degustație cu vinuri de colecție
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Candidatul Forței a III la funcția de primar al Capitalei, Valeriu Pleșca, s-a întâlnit ieri seara cu un grup de bloggeri. Acesta i-a invitat la o discuție despre politică, administrare, dar și pentru a gusta din vinuri rare.

"Eu și echipa noastră ne propunem să abordăm probleme reale. Ajunge cu demagogia și lupta între democrație și comunism. Oamenii au probleme reale - prețurile, tarifele la apă, lumină, la serviciile comunale, siguranța în oraș. Acestea sunt problemele pe care le au chișinăunenii", a declarat candidatul blocului electoral. 
 
La eveniment, politicianul a adus vinuri din anii 1988 (Cabernet), 1987 (Cabernet), 1986 (Auriu), dar și unul din 1957 (Vin de desert). 


Acestea aveau o vechime mai mare decât vârsta unor persoane prezente la întâlnire. "Sunt un colecționar, dar și un promotor al vinurilor de calitate. Cred că Moldova are capacitatea de a se face remarcată în toată lumea prin intermediul vinurilor. Trebuie să investim mai mult în acest domeniu, inclusiv în cunoașterea acestei licori", a declarat Pleșca, care spune că a făcut acest gest pentru a împărtăși experiența de vinuri speciale și cu alții.

În cadrul întâlnirii a fost prezent și academicianul Boris Găină, care a povestit și a explicat cum are loc o degustație de vin. "Îi mulțumesc întâi dlui Pleșca că a cumpărat aceste sticle în trecut și ne oferă posibilitatea să explorăm gustul anilor '80", a mai spus acesta, făcând o descriere a fiecărui vin prezent pe masă - culoare, gust, aromă, etc.

În cadrul degustației au fost prezentate și vinurile galusca boutiq wines. Vinifactorul Sergiu Galușca a adus la eveniment mai multe cupaje și vinuri produse în exclusivitate de către acesta. Printre ele cele mai apreciate au fost Vinul Miresei, Pinot Noir, Saperavi.

Potrivit lui Sergiu Galușcă, prețul unei sticle produse în anii '80 se poate ridica la câteva sute de dolari.

Vedeți mai jos o galerie foto de la evenimentul de ieri:









Sursa: UNIMEDIA


PPCD nemulțumit de traficul sufocant din Chișinău

PPCD nemulțumit de traficul sufocant din Chișinău
Foto: PPCD

Creșterea numărului deceselor și accidentelor rutiere, pierderile în domeniul economiei, scăderea vitezei de circulație în Capitală sunt doar câteva din problemele cauzate de gropile de pe străzi și ambuteiajele formate. De această părere este Radu Bușilă, candidatul PPCD la Primăria Chișinău şi consilierul municipal Alexandru Corduneanu.


”Acum 2 zile, în Chișinău a început repararea străzii Mihai Kogălniceanu, în zonă s-a circulat cu dificultate şi s-au creat incomodități pentru șoferi și pietoni din cauza ambuteiajelor. Primăria nu are niciun program de redirecționare a transportului, ce vom face atunci, când va demara reabilitarea completă a străzilor din Capitală?”, a întrebat Corduneanu.

Potrivit acestuia, municipiul Chișinău este orașul cu cele mai multe gropi, iar lipsa marcajelor și ambuteiajele duce la supraîncărcarea magistralelor și scăderii vitezii de circulație. Astfel, în 2010 viteza medie a scăzut până la 13 km/oră pe străzile principale. Timpul mediu de ajungere a ambulanței la destinație constituie 23 de minute.

Cu o soluție în acest sens vine justițiarul Radu Bușilă. Acesta promite crearea parcărilor, care vor majora capacitatea de circulație și de traversare a străzilor. De asemenea, construcția în afara Capitalei a unei centure de ocolire, reapararea mai frecventă a drumurilor folosite intens, amplasarea semnelor de circulație, crearea pasajelor, etc. 

Sursa: UNIMEDIA


Când se va retrage Buliga?

Când se va retrage Buliga?
Foto: tudorcojocari.wordpress.com

Scriam într-un articol mai vechi despre strategia conducerii PLDM de a ceda funcţia de primar general, pentru ca mai apoi să utilizeze gestul premierului în campania pentru parlamentare. Este bine cunoscută poziţionarea şovăielnică a verzilor atunci când sunt întrebaţi despre oportunitatea unor noi anticipate. De altfel, renunţarea la Bodiu este deja valorificată în actuala campanie pentru locale, când toate eforturile celui mai mare partid din Parlament se concentrează asupra viitorilor consilieri locali şi când li se arată oamenilor cât de nobili sunt liberal-democraţii. 


Am salutat cu toţii gestul lui Filat, având încrederea că acesta va fi unul benefic pentru menţinerea în administraţie a forţelor liberal-democrate. Mai mult, presa a bubuit câteva zile în şir despre nobleţea lui Filat care şi-a sacrificat interesele de partid de dragul Alianţei. Atunci nu văd de ce n-ar proceda în acelaşi fel şi candidatul PDM, Valentina Buliga, atrăgând simpatiile publicului în eventualitatea unor alegeri anticipate şi contribuind la consolidarea AIE. Am avea şi o serie de motive/indicii pentru a admite această fericită posibilitate.

În primul rând, în cazul în care PDM îşi va menţine candidatura pentru Chişinău, vor pierde la nivel imagistic, fiind percepuţi drept principalii vinovaţi de lipsa de integritate a Alianţei. Spun asta pentru că odată cu gestul lui Filat, imaginea AIE s-a mai luminat în faţa alegătorilor, dar nu destul, menţinerea PDM-ului în cursă umbrind această imagine mai bună, foarte importantă pentru ne-comunişti şi indecişi.

Continuare pe blogul lui Tudor Cojocariu... 

sursa: Unimedia