Vasile Filip, vicedirector al Administraţiei de Stat a Drumurilor, a omorât o femeie într-un accident

joi, 15 iulie 2010

Vasile Filip, vicedirector al Administraţiei de Stat a Drumurilor, a omorât o femeie într-un accident
Foto: mw2.google.com

Vasile Filip, vicedirector al Administraţiei de Stat a Drumurilor, a omorât o femeie într-un accident. Filip se îndrepta cu maşina de serviciu spre satele inundate din raionul Hânceşti.


Accidentul s-a produs în urma unei manevre greşite, iar două femei au fost lovite în plin. Cele două femei au fost duse la spital, unde una a decedat. Cea de-a doua femeie accidentată este internată în secţia de reanimare.

Informaţia a fost confirmată de Ministerul de Interne. Vicedirectorul a fost internat la Spitalul din Hânceşti, iar la această oră este operat pentru că a suferit o ruptură de splină. Accidentul a avut loc ieri, 14 iulie 2010, la ora 17.30, pe şoseaua Chişinău-Leuşeni.

sursa: Unimedia

România, Republica Moldova şi Ucraina trebuie să conlucreze eficient întru prevenirea pagubelor produse de hazardele acvatice

România, Republica Moldova şi Ucraina trebuie să conlucreze eficient întru prevenirea pagubelor produse de hazardele acvatice
Comentariu: râul Nistru
Foto: UNIMEDIA

„În ultima vreme noi ne ciocnim foarte frecvent cu hazardele acvatice. Doi ani în urmă am avut cazuri de inundaţii pe Nistru, acum pe Prut. Cred că este necesar  de creat o echipă de cercetători, ingineri, hidrologi, atât din Moldova, cât şi din România şi chiar să-i atragem şi pe ucraineni, care să monitorizeze şi să avertizeze autorităţile competente în caz de pericol de inundaţii.” Propunerea aparţine preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca şi a fost lansată astăzi, 15 iulie, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă.


Potrivit academicianului acest proiect ar cunoaşte sprijinul comunităţii europene, a comitetului pentru pace şi de la NATO şi ar fi un exemplu pentru alte ţări de rezolvarea  problemelor transfrontaliere legate de hazardurile acvatice.

„Noi avem o situaţie foarte interesantă. Republica Moldova este situată în bazinul a două râuri – Nistru şi Prut, dar ambele râuri nu sunt ale noastre, este comun este transfrontalier. Cele mai complicate relaţii între ţări este acolo unde sunt râuri comune. Sunt mai multe probleme ecologice, sociale, economică, de securitate”, a menţionat Duca.

Preşedintele AŞRM că este nevoie de informaţie şi de crearea unor modele de viituri. „Când se ştie că de pildă în Criva sau în Lipcani, viteza apei este mare, atunci poţi să avertizezi toate satele şi oraşele care va fi fluxul pentru următoarea perioadă.
Astfel vor fi luate măsuri şi vor fi diminuate pagubele în urma inundaţiilor. De exemplu, dacă România construieşte diguri şi Moldova va fi de fiecare dată inundată şi vice-versa, iar relaţiile dintre state s-ar fi înrăutăţit”, a mai spus acesta.

 „Eu nu pot decât să salut o asemenea iniţiativă, a cărei necesitate poate fi observată în ambele state în aceste zile. Suntem expuşi pericolelor unor dezastre naturale. Această problemă este una regională şi angajează răspunderea tuturor statelor din bazinul râului Nistru – România, Republica Moldova şi Ucraina”, a subliniat Lazurcă.

Ambasadorul a precizat că această colaborare trilaterală trebuie să se materializeze prin crearea unui centru de supraveghere, de atenţionare timpurie şi de formulare a unor programe de ripostă pe moment sau pe termen lung împotriva dezastrelor naturale. „Eu mă angajez să transmit această propunere autorităţilor în domeniu din România”, a conchis Marius Lazurcă.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


Valeriu Pasat va candida la funcția de președinte al țării

Valeriu Pasat va candida la funcția de președinte al țării
Foto: UNIMEDIA

Fostul șef al SIS, Valeriu Pasat va candida la funcția de șef al statului. Anunțul a fost făcut chiar de el în această după amiază, transmite PublikaTV.

Potrivit sursei, acesta a vorbit despre candidatura sa la o întâlnire cu mai mulți analiști politici.

UNIMEDIA amintește că Valeriu Pasat este și inițiatorul grupului care promovează predarea obligatorie a religiei în școli. Acesta este susținut și de Mitropolitul Vladimir.

De mai bine de o lună, toată țara a fost împânzită cu panouri publicitare, care îl prezintă pe Valeriu Pasat alături de Mitropolitul Moldovei.


Fostul șef al serviciilor secrete a fost ales la 19 iunie președinte al Partidului Umanist din Moldova. Vicepreședinții partidului au fost aleși Ion Mereuță (fostul președinte al formațiunii), Mihai Manoli (ex-ministru al finanțelor) și Ion Coropcean.

Medicul Ion Mereuță și-a motivat decizia de a ceda conducerea partidului prin faptul că ar susține inițiativa lui Pasat și a Mitropolitului Vladimir de a introduce religia ca discplină obligatorie în școli.

Valeriu Pasat a revenit în atenția opiniei publice după ce, împreună cu Mitropolitul Vladimir, a pledat pentru organizarea Referendumului de introducere obligatorie a religiei ca obiect de studiu în școli.

UNIMEDIA amintește că Biserica Ortodoxă din Moldova a declarat deschis că se implică în politică și susține crearea unui partid politic. Liderii politici au criticat inițiativa, iar Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție au declarat ilegală decizia CEC de autorizare a colectării semnăturilor pentru organizarea referendumului.

sursa: Unimedia

SUA oferă sinistraţilor obiecte de primă necesitate în valoare de 250 de mii de dolari

SUA oferă sinistraţilor obiecte de primă necesitate în valoare de 250 de mii de dolari
Foto: piticulvesel.ro

Statele Unite ale Americii vor furniza pătucuri pentru copii, perne, pături, albituri, saci de dormit, şi obiecte de igienă personală, în valoare de peste 250 mii dolari pentru persoanele din zonele afectate. Totodată, Ambasada SUA va dona 50 de mii de dolari pentru procurarea obiectelor de prima necesitate pentru cei afectaţi.


Ambasada SUA "apreciază reacţia rapidă a Guvernului Republicii Moldova de a face faţă necesităţilor umanitare ale cetăţenilor săi în regiunile afectate" şi este gata să examineze posibilitatea acordării asistenţei suplimentare în cazul viitoarelor solicitări de acest fel din partea Guvernului Republicii Moldova.

UNIMEDIA aminteşte că anterior, Guvernul Republicii Moldova a cerut ajutor statelor membre ale Uniunii Europene, SUA şi CSI pentru depăşirea situaţiei create în urma calamităţilor naturale. 

sursa: Unimedia

Prim-ministrul Vlad Filat şi Comisarul European pentru Politică Regională Johannes Hahn au semnat astăzi Declaraţia cu privire la stabilirea dialogului în domeniul politicii regionale

Prim-ministrul Vlad Filat şi Comisarul European pentru Politică Regională Johannes Hahn au semnat astăzi Declaraţia cu privire la  stabilirea dialogului în domeniul politicii regionale
Foto: gov.md

Prim-ministrul Vlad Filat şi Comisarul European pentru Politică Regională Johannes Hahn au semnat astăzi Declaraţia cu privire la  stabilirea dialogului în domeniul politicii regionale între Republica Moldova şi Comisia Europeană. Documentul stabileşte cadrul de cooperare între Republica Moldova şi Uniunea Europeană în domeniul dezvoltării regionale.


Potrivit lui Johannes Hahn, "declaraţia este un punct de pornire care presupune anumite sarcini şi angajamente pentru ambele părţi". Comisarul European pentru Politică Regională a calificat drept semnal pozitiv faptul că actualul Guvern a început implementarea Legii privind dezvoltarea regională, votată  de Parlament încă în anul 2006.

Premierul moldovean a menţionat că în cadrul întîlnirii cu oficialul european a fost efectuată o trecere în revistă a evoluţiilor din ţara noastră, fiind punctate acţiunile ce urmează a fi desfăşurate în comun de Uniunea Europeană. Vlad Filat a subliniat că toate aceste eforturi trebuie să conducă la încheiere cu succes a negocierilor privind semnarea Acordului de Asociere, pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să beneficieze cît mai curînd de drepturi şi libertăţi europene.   

„Procesul în care sîntem implicaţi aici, în Republica Moldova, care vizează acţiunile noastre de integrare europeană, este un proces complex de reforme”, a spus Vlad Filat, mulţumind pentru sprijinul acordat în acest sens de Comisia Europeană.

La rândul său, Comisarul European pentru Politică Regională, a asigurat că UE va oferi în continuare sprijin Republicii Moldova şi a invitat specialiştii moldoveni să efectueze vizite în ţările Uniunii Europene pentru a face schimb de experienţă, mecanism care, în opinia lui Johannes HAHN, va contribui eficient la dezvoltarea relaţiilor moldo-comunitare.

UNIMEDIA precizează că Legea cu privire la dezvoltarea regională presupune  o politică a autorităţilor centrale, orientată spre planificarea şi realizarea unei dezvoltări social-economice teritoriale echilibrate pe tot teritoriul Republicii Moldova, spre sprijinirea nemijlocită a dezvoltării social-economice a zonelor defavorizate.

sursa: Unimedia

Academicianul Gheorghe Duca: Integrarea Republicii Moldova în UE este realizată şi prin intermediul comunităţii ştiinţifice

Academicianul Gheorghe Duca: Integrarea Republicii Moldova în UE este realizată şi prin intermediul comunităţii ştiinţifice
Foto: pes.ro

La 11 iulie a fost demarat procesul de cercetare moldo-română în cadrul unui program de granturi comun. Peste 400 de cercetători au fost implicaţi în 24 de proiecte de interes reciproc. „Raportul de colaborare dintre comunităţile ştiinţifice din România şi Moldova este o cale de accelerare a procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”. De această părere este ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă.

„Toate ţările din UE, care au trecut prin experienţa procesului integrării europene, s-au încadrat mai întâi în comunitatea ştiinţifică europeană”, a accentuat Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.


Potrivit ambasadorului,  proiectele lansate sunt axate pe mai multe direcţii strategice, ce vor contribui la modernizarea ambelor ţări.

„Peste 30 de instituţii de cercetare ştiinţifică din România şi Republica Moldova au depus 47 de dosare, care au fost examinate de experţi din ambele părţi. Au fost selectate 24 de proiecte comune, în domenii cheie ca – matematică, fizică, chimie, biologie, economie, precum şi medicină”, a mai spus Gheorghe Duca.

Proiectele, care sunt de interes reciproc, sunt finanţate în comun de către comunităţile ştiinţifice din ambele ţări. „Este mai uşor de colaborat cu România decât cu alte ţări europene, pentru că avem aceeaşi limbă şi suntem mai aproape. Suntem prima ţară din spaţiul post-sovietic care va fi asociată în Programul Cadru pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică -PC7”, a subliniat preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Academicianul a mai specificat că până acum programele de grant moldo-române au fost numai în domeniile exacte, nu şi cele umanistice. „Integrarea domeniului istoric şi a cercetătorilor români şi moldoveni ar permite evitarea speculaţiilor vizavi de istoria noastră”, a menţionat Duca.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


Juristul PCRM despre acuzaţiile lui Stati: "Nu comentăm! Imunitatea lui Voronin nu permite începerea unei urmăriri penale pe numele lui"

Juristul PCRM despre acuzaţiile lui Stati:
Foto: .blogspot.com

"Nu comentăm deocamdată declaraţiile lui Anatol Stati", a declarat juristul Partidului Comuniştilor, Sergiu Sârbu, solicitat să-şi facă publică poziţia referitor la acuzaţiile reprezentanţilor SA "Ascom" la adresa ex-preşedintelui Vladimir Voronin. Totodată, el a precizat că imunitatea parlamentară pe care o deţine liderul PCRM nu permite intentarea unei urmăriri penale pe numele acestuia.


Decizia Curţii Constituţionale din 16 decembrie 1999 spune că deputatul nu poate fi persecutat sau tras la raspundere juridică  pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitiul mandatului. Totodata, garantarea  juridică a independentei opiniilor deputatului în Parlament nu îl scuteşte de răspundere penală sau administrativă pentru delictul săvârşit în afara exerciţiului mandatului de deputat.

Potrivit legislaţiei, Vladimir Voronin beneficiază de imunitatea de preşedinte a ţării, funcţie pe care o deţinea în 2008 şi de imunitatea actuală de deputat. Dacă ultima poate fi retrasă prin votul majorităţii simple de deputaţi, cea de şef al statului poate fi retrasă prin votul a 2/3 a parlamentarilor.

UNIMEDIA aminteşte că Anatol Stati, proprietarul SA "Ascom" îl acuză pe Voronin de cauzarea prejudiciilor în valoare de peste 1,5 mlrd de dolari, ca urmare a adresării, în 2008, a unei scrisori defăimătoare omologului său kazah, Nursultan Nazarbaev, în care Voronin atenţionează a supra unor eventuale pericole ce le-ar putea cauza statului kazah omul de afaceri modovean. Dacă va fi găsit vinovat, Vladimir Voronin riscă de la 6 la 10 ani de privaţiune de libertate.

sursa: Unimedia

Marian Lupu: Boicotul referendumului de către PCRM va duce din nou la scindarea societății

Marian Lupu: Boicotul referendumului de către PCRM va duce din nou la scindarea societății
Foto: UNIMEDIA

Indiferent de decizia PCRM, oamenii vot ieși și vor vota. Poziția PCRM este una drestructivă și va duce din nou la scindarea societății. Declarația aparține liderului PDM, Marian Lupu, lansată în cadrul unei intervenții la ProTV Chișinău.


Liderul AMN, Serafim Urchean, consideră că PCRM nu are un candidat pentru președinție, motiv pentru care vor boicota referendumul. "Nu au un candidat destoinic pentru șefia statului, care ar putea aduna majoritatea voturilor electoratului", a precizat acesta.

Partidul Comuniștilor a anunțat după plenara de săptămâna aceasta că sunt pregătiți de alegeri și au chiar și un candidat la președinție. Vladimir Voronin a refuzat să facă public numele acestuia.

sursa: Unimedia

Nava moldovenească cu ajutoare pentru Gaza s-a întors în Egipt

Nava moldovenească cu ajutoare pentru Gaza s-a întors în Egipt
Foto: flickr.com

Nava sub pavilion moldovean inchiriata de fundatia unuia dintre fiii liderului libian Mohammed Gaddafi pentru a transporta ajutor in Gaza, a ancorat in cele din urma in portul egiptean El Arish, dupa ce Israelul a avertizat-o sa nu incerce sa sparga blocada.

Ministrul egiptean de externe Ahmed Aboul Gheit a declarat miercuri, 14 iulie 2010, ca Egiptul a permis vasului sa ancoreze la El-Arish, la cererea echipajului. Israelul amenintase ca va sechestra nava, in cazul in care acesta nu va renunta la tentativa de a se apropia de Gaza.


Vasul Amalthea isi va descarca incarcatura la El Arish si ajutoarele pentru Gaza vor fi trimise cu camioanele, sub supravegherea Semilunii Rosii, prin punctul de trecere de la Rafah, transmite NewsIn.

Nava incercase sa se apropie si in ziua precedenta de coastele din Gaza, primind semnalele de avertisment ale Israelului, si in cele din urma facuse cale intoarsa si ancorase in Egipt. Capitanul cubanez al vasului invocase o defectiune tehnica. Miercuri, nava a plecat din nou din portul Egiptean propunandu-si sa ajunga in Gaza cu 2.000 de tone de ajutoare constand in alimente si medicamente.

Nu este clar ce a convins persoanele aflate la bord, membri ai asociatiei libiene Gadhafi International apartinand lui Saif al-Islam Gadhafi, sa accepte sa renunte la transportul pe mare catre Gaza, scrie Haaretz. Radio Israel a relatat ca decizia ar fi fost luata dupa medierea milionarului austriac Martin Schlaff, care este un apropiat al familiei Gadhafi, dar si al ministrului de externe israelian Avigdor Lieberman.

Zeci de oameni asteptau miercuri in portul Gaza sosirea navei. Premierul Hamas Ismail Haniyeh a pledat insa in van pe langa organizatorii transportului ca nava sa nu-si schimbe cursul. Mai mult, el a cerut sa fie organizate mai multe astfel de "flotile ale libertatii".

La 31 mai, comandourile israeliene au urcat la bordul unei flotile organizate de o fundatie din Turcia care, in ciuda avertismentelor, se indrepta spre Gaza. Noua activisti au fost ucisi in cursul ciocnirilor de la bordul vaselor.

sursa: Unimedia

Procuratura Generală acordă sinistraţilor un ajutor de peste 160 de mii de lei

Procuratura Generală acordă sinistraţilor un ajutor de peste 160 de mii de lei
Foto: wordpress.com

Procuratura Republicii Moldova oferă sinistraţilor din zonele afectate recent de inundaţii, circa 120 de mii lei, după ce angajaţii au transferat în contul bancar, destinat sinistraţilor, salariile pentru o zi de muncă.
 
Concomitent, ca urmare a apelului lansat de Procurorul General, Valeriu Zubco, subdiviziunile Procuraturii au colectat 2 tone de ajutoare umanitare, oferite de angajaţii Procuraturii, estimate la aproximativ 40 mii lei, constând în alimente şi apă.


Astăzi, 15 iulie, ajutoarele umanitare urmează a fi distribuite locuitorilor din satele afectate de calamităţile naturale.

UNIMEDIA aminteşte că Ministerul Finanţelor a dechis un cont, pe care toţi doritorii pot transfera bani în sprijinul sinistraţilor. Mai multe instituţii de stat, dar şi private, precum şi unele partide politice au donat bani pentru persoanele rămase fără locuinţă, în urma inundaţiillor.

sursa: Unimedia

(Video) Strânge bani să-şi trimită telefonul în spaţiu

(Video) Strânge bani să-şi trimită telefonul în spaţiu
Foto: kickstarter.com

Un tanar antreprenor din Denver, Colorado colecteaza fonduri pentru un experiment inedit: trimiterea primului Android in spatiu. Pana acum, 66 de sustinatori ai ideei au reusit sa stranga 2.000 de dolari, la initiativa lui Danny Pier, "un tocilar impatimit al calculatoarelor", dupa cum se auto-descrie. Potrivit Mashable, acesta a lansat site-ul Kickstarter pentru a strange fonduri pentru trimiterea unui telefon Android in spatiu.


Pier crede ca poate pune telefonul intr-un balon meteorologic impreuna cu un telefon HTC Evo si folosindu-i camera, transmitatorul si tehnologia GPS pentru a urmari calatoria telefonului sau in spatiu.

Fondurile colectate vor fi alocate cheltuielilor de achizitionare a balonului, parasutelor de recuperare, heliului folosit pentru balon si a altor provizii. Pier va realiza si o aplicatie prin care telefonul va face fotografii si video, pe durata calatoriei, pe care le va transmite automat pe Pamant.

Calatoria telefonului in spatiu are ca scop o ambitie a IT-istului de a demonstra ca nu este atat de dificil sa trimiti un smartphone in spatiu, sa inregistrezi calatoria si sa-l aduci inapoi pe Pamant. El va duce vestea despre experiment pe toate canalele media, si daca acesta va fi incununat cu succes si daca va fi un esec si spera ca si alti oamenii ii vor urma exemplul.



sursa: Unimedia

Fundaţia Naţională a Tinerilor Manageri din România oferă 200 de burse pentru tinerii antreprenori din Moldova

Fundaţia Naţională a Tinerilor Manageri din România oferă 200 de burse pentru tinerii antreprenori din Moldova
Foto: eurosibiu.ro

Ministerul Tineretului şi Sportului în parteneriat cu Fundaţia Naţională a Tinerilor Manageri (FNTM) din România lansează un program de educație economică şi managerială. Programul este adresat tinerilor întreprinzători, actuali sau viitori oameni de afaceri din Republica Moldova, preocupaţi de dobândirea de cunoştinţe antreprenoriale şi manageriale, de iniţierea sau dezvoltarea propriei afaceri. În acest scop, FNTM oferă 200 de burse pentru beneficiari din Republica Moldova.


Primele  100  de  burse  vor  fi  oferite  în  cadrul  Programului  e-Learning  de  educaţie managerială, al carui conținut de management a fost dezvoltat în cadrul proiectului european strategic ”Rural-Manager”. Programul e-Learning de educaţie managerială se desfăşoară pe o perioadă de 6 luni, iulie 2010 – ianuarie  2011, prin intermediul unui portal, ce  conţine o platformă  de e-Learning, consultanţă şi  networking şi o platformă e-business de promovare a  produselor şi serviciilor beneficiarilor. Celelalte 100 de burse vor fi oferite pentru programul Credis Antreprenor, cursuri în limba engleză din cadrul Cisco Entrepreneur Institute, în cadrul parteneriatului FNTM cu Academia Credis.

Programul e-Learning presupune parcurgerea  a 5  module de  curs:
1. Plan de afacere
2. Management Financiar
3. Management strategic
4. Management de  proiect
5. Iniţiere  IT pentru afaceri.

În  vederea  absolvirii   Programului  de   instruire  managerială  şi   consultanţă   Rural-Manager, cursantul va promova testele online, aferente celor 5 discipline şi  va realiza  un proiect aplicativ pentru   rezolvarea  unei   probleme  întâmpinate   în  iniţierea  sau   dezvoltarea  afacerii   proprii.

Diploma  obținută la absolvire  are  certificarea Fundației Naţionale a Tinerilor Manageri, SIVECO România, bfz gGmbH Germania și a Asociației Euro<26. Dată limită   de   înscriere  Program e-Learning   de   educaţie  managerială este15 Septembrie 2010, prin completarea formularului electronic  de pe site-ul www.ruralmanager.ro.

Programul Cisco Entrepreneur Institute cuprinde opt module distincte prin care noțiunea de antreprenoriat este prezentată și aplicată în  diverse  ipostaze. Fiecare beneficiar al unei burse va parcurge, la alegere, un modul Cisco Entrepreneur Institute gratuit.

Modulele de bază:
1. Starting  a  Business
2. iExec Entreprise Essentials
3. Growing a Business

Module adiționale:
1. Entrepreneurial Mindset,
2. Smart Technology for a Smarter Business
3. Computer Literacy
4. Career Essentials
5. 5 Minute Articles

Data limită de înscriere Credis Antreprenor este de asemenea 15 septembrie 2010, prin completarea formularului electronic de pe http://antreprenor.credis.ro, cu specificația “Beneficiar bursă FNTM”.

Aceste programe vor fi completate cu organizarea de conferințe și seminarii speciale, în format clasic sau consultanță specializată în Republica Moldova și România.

sursa: Unimedia

Ministerul Educaţiei utilizează într-un document oficial termenul de "ţigan"

Ministerul Educaţiei utilizează într-un document oficial termenul de
Foto: UNIMEDIA

Din numărul total de locuri prevăzute în planul de înmatriculare cu finanţare bugetară în instituţiile superioare de învăţământ, 15% vor fi acordate unor categorii speciale de copii, printre care şi copiilor romi. Astfel prevede Regulamentul de organizare şi desfăşurare a admiterii la studii superioare de licenţă (ciclul I) în instituţiile de învăţământ superior, în punctul 11 (litera h), unde se utilizează termenul de "ţigan". Aceasta, în condiţiile în care termenul de "rom" este recomandat oficial de Consiliul European şi a fost solicitat spre recunoaştere în nenumărate rânduri de către Centrul Naţional al Romilor din Moldova, conform declaraţiei acordate pentru UNIMEDIA de către preşedintele Centrului Nicolaie Radiţa.


"Am ridicat această problemă şi anterior, dar autorităţile ne-au lăsat fără răspuns", a declarat Radiţa referindu-se la necesitatea de a fi luată o decizie oficială în utilizarea termenului de "rom", şi nu a celui de "ţigan". "Termenul de ţigan trebuie să îl lăsăm în trecut şi să stimulăm astfel integrarea comunităţii de romi în societate", a explicat preşedintele Centrului Naţional al Romilor.

Acesta a ţinut să aminteasă despre evenimentul din 8 aprilie curent, când a fost organizată manifestarea dedicată Zilei Internaţionale a Romilor, la care a fost prezent prim-ministul Vlad Filat, dar şi un reprezentant din partea Ministerului Educaţiei. Premierul a dat asigurări atunci în ceea ce priveşte deschiderea şi capacitatea Guvernului de a interveni în soluţionarea problemelor etnicilor romi. Totodată, Filat a evidenţiat necesitatea implementării tuturor prevederilor Planului de acţiuni de susţinere a romilor pentru anul 2010 şi trecerea la elaborarea altui document, care să ofere perspective de dezvoltare pentru etnia romă.

UNIMEDIA menţionează că Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Consiliului Europei la 13 iulie 1995. La ora actuală Republica Moldova este parte la 60 de convenţii ale Consiliului Europei, printre care şi la Convenţia-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale.

sursa: Unimedia

Plafonul pentru întregistrarea obligatorie ca contribuabil TVA s-a majorat de la 300 mii la 600 mii lei

Plafonul pentru întregistrarea obligatorie ca contribuabil TVA s-a majorat de la 300 mii la 600 mii lei
Foto: razbointrucuvant.ro

Conform proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Titlului III al Codului Fiscal, aprobat astăzi, 15 iulie 2010, în cadrul şedinţei Legislativului, contribuabilul se înregistrează benevol în calitate de plătitor TVA, dacă acesta, într-o perioadă de 12 luni consecutive, a efectuat livrări de mărfuri şi servicii în sumă ce depăşeşte suma de 50 mii lei, cu excepţia livrărilor scutite de TVA. În cazul când livrările respective depăşesc suma de 600 mii lei, contribuabilul se înregistreze ca plătitor TVA obligatoriu.


Necesitatea acceptării propunerii de reducere a plafonului de înregistrare benevolă ca contribuabil TVA este condiţionată de faptul că înteprinderile mici şi mijlocii care nu sunt plătitori de TVA nu-şi pot realiza mărfurile sale contribuabililor care sunt plătitori ai TVA, deoarece aceştia din urmă nu au trecere în cont a taxei respective şi sunt rezervaţi în a dezvolta relaţii economice cu ei.

Totodată, întreprinderile mici şi mijlocii care efectuează livrări de mărfuri şi servicii populaţiei nu doresc să fie înregistraţi ca contribuabili ai TVA. Mai mult decât atât, aceste întreprinderi se eschivează de multe ori de la eliberarea bonului de casă pentru a nu depăşi plafonul stabilit de legislaţie, micşorând cifra de afaceri şi ţinând dubla contabilitate.

Prin aceste modificări, se urmăreşte dezvoltarea durabilă a sectorului de întreprinzător privat precum şi înlăturarea obstacolelor pentru agenţii economici nou înfiinţaţi. De asemenea, se prevede că astfel se va impulsiona atragerea investiţiilor din partea populaţiei autohtone, ridicarea calităţii mediului de întreprinzător şi a climatului investiţional şi crearea locurilor de muncă.

sursa: Unimedia

(video) Vladimir Voronin a adus un prejudiciu lui Anatol Stati și cetățenilor R. Moldova în valoare de peste 3 miliarde dolari SUA, declară purtătorul de cuvânt ASCOM

(video) Vladimir Voronin a adus un prejudiciu lui Anatol Stati și cetățenilor R. Moldova în valoare de peste 3 miliarde dolari SUA, declară purtătorul de cuvânt ASCOM
Foto: vipmagazin.md/Colaj UNIMEDIA

"Vladimir Voronin a cauzat un prejudiciu material lui Anatol Stati în valoare de peste 1,5 miliarde de dolari, iar cetățenilor R. Moldova - un prejudiciu de circa 1,6 miliarde dolari americani. În total - este vorba de un prejudiciu de peste 3 miliarde dolari SUA. Vladimir Voronin s-a implicat în activitatea companiilor private moldovenești din Kazahstan. Totodată, acesta se face vinovat de faptul că R. Moldova nu procură gaz la preț mult mai ieftin - prejudiciind astfel și cetățenii R. Moldova. La sesizarea lui Anatol Stati, Procuratura Generală a intentat un dosar penal împotriva fostului președinte al R. Moldova".

Declarațiile aparțin lui Vitalie Diaconu, purtător de cuvânt ASCOM SA, lansate în urmă cu câteva minute la o conferință de presă.


"La 6 octombrie 2008, Vladimir Voronin a adresat o scrisoare personală președintelui Kazah, în care îl informa în mod eronat și intenționat despre activitatea ASCOM în Kazahstan. Ca urmare a scrisorii defăimătoare, autoritățile kazahe au inițiat un șir de controale, verificări, dosare penale/administrative, lucru ce s-a soldat cu confiscare activelor, imobilelor, au fost puse sub sechestru contractele, conturile, mijloacele bănești, terenurile de extragere a sondelor, rezervoarele de acumulare a țițeiului", a mai precizat Diaconu în timpul conferinței de presă de astăzi.

Potrivit lui, scrisoare lui Voronin a urmărit în mod evident eliminarea companiilor moldovenești petroliere din Kazahstan. "S-a ajuns în faza finală de deposedarea activelor. Conducătorii companiilor moldovenești au dosare penale, iar directorul general al companiei "Kazpolmunay", Sergiu Cornegruţă, a fost condamnat la 4 ani de privaţiune de libertate", a menționat Diaconu.

"În urma acțiunilor fostei Guvernări, care au zădărnicit încercarea ASCOM de a importa gaze la un preț mult mai ieftin în Moldova, de aproximativ 77 dolari/mia de metri cubi, a fost subminată nu doar securitatea energetică a țării noastre, dar și cea națională. Este mult prea gravă această ilegalitate. În rezultat, cetățenilor R. Moldova li s-a cauzat un prejudiciu de peste 1,6 miliarde dolari SUA. În total, Voronin a adus prejudicii companiei ASCOM și cetățenilor acestei țări în valoar de peste 3 miliarde dolari SUA", a ținut să sublinieze și Artur Lungu, vicepreședinte al ASCOM SA. 

Potrivit celor doi reprezentanți ai companiei petroliere, Anatol Stati nu a cerut despăgubiri din partea statului R. Moldova, dar din partea persoanei fizice Vladimir Voronin. Deocamdată, ASCOM nu a apelat la arbitraj internațional, dar s-ar putea să o facă după epuizarea tuturor căilor naționale din R. Moldova și Kazahstan.

UNIMEDIA precizează că la moment, urmărirea penală pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu a lui Vladimir Voronin şi alţi foşti factori de decizie, se află în curs de derulare, la fel ca şi majoritatea dosarelor intentate de instanţa de judecată din Kazahstan. Protocolul de intenţii privind aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova a fost încheiat în 2006, între Guvernul Moldovei şi SA "Ascom". Ulterior, contractul de vânzare-cumpărare a gazelor naturale nu a fost semnat de către "Moldova-Gaz". În prezent, SA "Ascom" este prezentă în Kazahstan, Sudan şi Irak.


Vedeți mai jos înregistrarea video a conferinței de presă:



Sursa: UNIMEDIA


Pericolul inundaţiilor la Vadul lui Vodă a scăzut. Plaja este în continuare acoperită de apă

Pericolul inundaţiilor la Vadul lui Vodă a scăzut. Plaja este în continuare acoperită de apă
Foto: UNIMEDIA

Pericolul inundaţiilor din zona Vadul lui Vodă a scăzut, după ce nivelul Nistrului a coborât cu 10-15 cm. Anunţul a fost făcut astăzi, 15 iulie, în cadrul şedinţei Comisiei municipale pentru situaţii excepţionale desfăşurate în zona plajei de la Vadul lui Vodă.

„Pericolul persistă, însă prognozele şi dinamica este pozitivă. Cota maximă a fost înregistrată la 13-14 iulie, când debitul a fost de 1300-1350 metri cubi pe secundă. Accesul în zonă în această perioadă a fost interzis, deoarece era pericol sporit de inundaţii”, a explicat şeful Direcţiei situaţii excepţionale de la Primărie, Iurie Buştiuc.


La moment plaja este inundată până la 12-13 metri. „După retragerea apei, nisipul va fi arat la o adâncime de 60-70 cm, iar mai apoi afânat. De asemenea, vom dezinfecta nisipul cu soluţii chimice, care să distrugă bacteriile”, a explicat şeful Direcţiei gospodărie şi spaţii verzi, Eliferie Hăruţă.

Şeful Centrului de medicină preventivă din municipiul Chişinău, Iurie Pânzaru, a subliniat că nisipului nu corespunde normelor sanitare. „Ar fi trebuit schimbat, nu arat, aşa cum se făcea în anii trecuţi. De asemenea, se vede cu ochiul liber, că apa în Nistru este murdară. După ce Nistrul va reveni în albie, vor fi preluate probe, iar mostrele de apă vor fi examinate în laborator, numai atunci vom putea spune dacă va fi posibil scăldatul în râu”, a menţionat acesta.

Iurie Pânzaru a anunţat că o problemă stringentă ar putea fi creată de ţânţarii din zonă. „Nu este vorba atât de înţepături, cât de pericolul de transmitere a malariei. Va trebui de făcut dezinsecţie, de cel puţin două ori, după ce se va retrage apa”, a accentuat Pânzaru.

În zona unde relieful este mai jos, va fi construit un dig de protecţie permanent, cu lungimea de 400-500 metri, care va permite protecţia în cazul unei cote la nivelul apei de 17 metri.

La moment, nivelul critic pentru râul Nistru este de 1500 metri cubi pe secundă, în caz de depăşire a acestui debit zona de odihnă Vadul lui Vodă ar fi fost inundată, iar agenţii economici şi taberele de odihnă ar fi fost evacuaţi, aşa cum s-a întâmplat în 2008.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


Cetățenii Republicii Moldova ar putea importa mașini cu vârsta de până la 10 ani

Cetățenii Republicii Moldova ar putea importa mașini cu vârsta de până la 10 ani
Comentariu: foto simbol
Foto: ziuacargo.ro

Cetățeanul de rând ar putea avea o posibilitate mai mare de a importa mijloace de transport. Parlamentul Republicii Moldova va vota, mâine, 16 iulie, un proiect de lege care prevede modificarea vârstei mașinilor care pot fi importate, de la 7 ani la 10 ani, proiectul de lege fiind înaintat de un grup de deputați din fracțiunea Partidului Liberal.


Potrivit autorilor, modificarea va duce la reducerea costului mijloacelor de transport auto și va oferi posiblitatea cetățeanului de rând de a importa mijloace de transport auto în scop personal. UNIMEDIA menționează că diferența de preț între mașinile de 7 și 10 ani costituie circa 2000 euro.

Amintim că restricția de import a autovehicolelor cu o vârstă ce nu depășește 7 ani a fost introdusă în anul 2005, fiind făcută în interesul unor importatori de autotrisme, astfel având de suferit cetățenii Republicii Moldova care, revenind în țară după aflarea lor peste hotare, nu puteau să-și introducă în țară autovehiculele cu termenul de exploatare ce depășește 7 ani, procurate pentru uz personal în perioada aflării lor la muncă.

Este cunoscut faptul că în zona transnistreană se aduc mașini mai vechi de 7 ani, se înregistrează acolo și circulă pe teritoriul Republicii Moldova. În acest context, modificarea votată de deputați va permite reducerea cazurilor de încălcare a legislației vamale și fiscale prin introducerea mijloacelor de transport auto în Republica Moldova prin Transnistria.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Ghenadi Onișcenko: Nu există un embargo total asupra vinurilor moldovenești!

Ghenadi Onișcenko: Nu există un embargo total asupra vinurilor moldovenești!
Foto: radio-bratina.ru

"Partida de vinuri moldovenești care nu sunt calitative vor fi întoarse în Moldova, iar cele bune - vor ajunge pe piața rusă". Declarația aparține șefului sanitar al Federației Ruse, Ghenadi Onișcenko, lansată azi pentru postul de radio Eho Mosckvî.


Potrivit lui, procesul de export din partea R. Moldova continuă, dar există un control mai riguros. "Discuțiile cu partea moldovenească au fost întrerupte deoarece aceasta a încetat să mai efectueze controlul producției sale, care a fost convenită anterior cu Federația Rusă", a mai precizat acesta.

UNIMEDIA amintește că potrivit lui Onișcenko și declarațiile lui anterioare, discuțiile cu partea moldovenească au fost întrerupte după declarațiile ministrului Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, în care acesta spunea că vinurile moldovenești sunt bune. Amintim că la începutul lunii iulie, șeful serviciului sanitar rus a declarat că vinurile moldovenești sunt bune de vopsit gardurile.

sursa: Unimedia

Un radioascultator "Echo Moskvî" din Tiraspol: Trăiesc sub regim de ocupaţie. Parlamentarul rus, Serghei Mironov: Nu e adevărat. Locuitorii Transnistriei sunt contra evacuării armatei a 14-a

Un radioascultator
Foto: flickr.com

"Tiraspolul nu se află sub regim de ocupaţie. Majoritatea locuitorilor regiunii transnistrene nu sunt de acord cu evacuarea armatei a 14-a, pentru că se tem şi înţeleg ce pericol îi paşte, mai ales când persoane de tipul lui Ghimpu desemnează astfel de "aniversări", a declarat preşedintele Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a Rusiei, Serghei Mironov, în cadrul unui dialog interactiv cu radioascultătorii "Echo Moscvî", după ce un radoascultător care s-a prezentat  ca fiind din capiatala regiunii transnistrene, a declarat că trăieşte sub un regim de ocupaţie.


"Vă sun din oraşul Tiraspol, care se află până acum sub ocupaţie. Spuneţi-mi, vă rog, fiind atât de indignată de decretul lui Ghimpu, Rusia până acum este aliatul lui Hitler?", a întrebat radioascultătorul, făcând aluzie la Pactul "Molotov-Ribbentrop".  El a mai adăugat că anume Rusia a fost cea care a impus Curtea Constituţională din Moldova să anuleze Decretul prezidenţial  al lui Mihai Ghimpu.

La rîndul său, Mironov a spus că unii politici din Moldova, care au obiceiul de a specula cu evenimentele istorice, "sfîrşesc, de obicei, nu prea bine."

sursa: Unimedia

Cosarciuc: „Nu există nici un document oficial care ar anunța întreruperea cosultărilor cu Federația Rusă în privința exporturilor de vin”

Cosarciuc: „Nu există nici un document oficial care ar anunța întreruperea cosultărilor cu Federația Rusă în privința exporturilor de vin”
Foto: amn.md

„Cine a spus că consultările au fost întrerupte? Nu există nici un document oficial care ar prevedea acest lucru. Din cele 43 camioane care au fost stopate la hotarul Federației Ruse, au rămas doar 23, celelalte au fost deja certificate și li s-a oferit dreptul de a livra producția pe teritoriu Rusiei”. Declarațiile aparțin ministrului Agriculturii și Industriei Alimenatere, Valeriu Cosarciuc, lansate azi, 15 iulie.


Ministrul a precizat că agenții economici moldoveni, producția cărora stă la terminale, au respectat în totalitate reglementările care li se impun, specificând totodată că așteaptă rezultatele testării oficiale a laboratoarelor din Federația Rusă pentru a vedea care totuși a fost problema.

Referindu-se la situația din domeniu, în general, ministrul a subliniat că producția moldovenească este, și în drum spre terminale, și la terminale, dând asigurări că vor fi întreprinse toate acțiunile necesare pentru ca situația să revină la normalitate și agenții economici din domeniu șă-și poată exporta producția.


Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Moldovenii vor putea importa și exporta mașini de epocă. Diplomații vor putea aduce în țară numai o mașină. VEZI AICI și alte prevederi

Moldovenii vor putea importa și exporta mașini de epocă. Diplomații vor putea aduce în țară numai o mașină. VEZI AICI și alte prevederi
Foto: comunicatemedia.ro

Dacă până acum, sub nici o formă, nu era posibilă importarea unei mașini de epocă, astăzi, 15 iulie, deputații Republicii Moldova, au votat în prima lectură, un proiect de lege care va permite acest lucru, însă cu condiția achitării la vamă a taxei de 10 mii euro și înregistrarea acesteia ca obiect de artă. Mai mult, dacă nici într-o țară, aducerea mașinii nu permitea exportul, mai apoi, exportul acesteia, în Republica Moldova va fi posibil.


Președintele Comisiei Parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Veaceslav Ionită a declarat că această modificare va permite moldvenilor să facă bani. „Nu există nicăieri posibilitatea, că dacă imporți o mașină de epocă, să o scoți mai apoi de pe teritoriul țării. Noi nu am impus această restricție și le permitem oamenilor să facă bani pentru că sunt mulți din cei care sunt gata să achite la import suma de 10 mii de euro, să repare mașina și să o vândă mai apoi undeva în afara țării”.

Mai mult, deputații moldoveni au votat și pentru ca diplomații noștri să nu poată aduce în țară atâtea mașini câte doresc. În urma intrării în vigoare a noilor prevederi, fiecare diplomat va putea importa o singură mașină, la sfârșitul misiunii.

În același context, o modificare a cunoscut și decizia Guvernului prin care cetățenii Republicii Moldova puteau aduce în țară mașini mai vechi decât termenul stabilit de lege și puteau sta pe teritoriul țării 180 de zile fără a lăsa gaj. Potrivit noilor prevederi, acest termen a fost redus la 90 de zile, iar cetățenii care nu mai ies de pe teriotul țării noastre cu mașina, vor primi o sancțiune egală cu frauda fiscală, adică taxa pe care trebuiau s-o achite la vamă.

UNIMEDIA amintește că gajul pe care cetățenii Republicii Moldova trebuiau să-l lase la vamă pentru aflarea temporară pe teritoriul Republicii Moldova cu o mașină mai veche, ajungea la suma de 2-3 mii euro.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Din acest an nu există limită de vârstă pentru a deveni student la zi

Din acest an nu există limită de vârstă pentru a deveni student la zi
Foto: colaj UNIMEDIA

Dacă până acum limita de vârstă pentru a face studiile cu frecvenţă la zi era de 35 de ani, Regulamentul de organizare şi desfăşurare a admiterii la studii superioare de licenţă (ciclul I) în instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova din acest an nu impune nicio limită de vârstă pentru a fi student la zi şi nici la studii cu frecvenţă redusă, a declarat astăzi, 15 iulie 2010, ministrul Educaţiei Leonid Bujor, în cadrul unei şedinţe cu rectorii instituţiilor de învăţămînt superior.


În acelaşi Regulament este menţionat că pentru deţinătorii atestatului de studii medii de cultură generală vor fi acordate 8% din numărul total de locuri, pentru deţinătorii diplomelor de bacalaureat – 82%, pentru deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate care solicită specialităţi sau domenii din formare profesională conform profilului studiat în colegiu – 10%.

Se stabileşte cota de 15% din numărul total de locuri (la fiecare specialitate/domeniu de formare profesională şi formă de învăţămînt) prevăzute în planul de înmatriculare cu finanţare bugetară, pentru diferite categorii speciale de copii, prioritate fiind acordată pentru cei orfani şi rămaşi fără îngrijirea părinţilor.

Regulamentul stabileşte că pentru candidaţii din stânga Nistrului vor fi acordate 550 de locuri. Pentru cetăţenii străini, termenul de depunere a dosarului pentru admiterea la studii într-o instituţie superioară de învăţământ din Republica Moldova, termenul a fost prelungit până la 1 octombrie.

Alte detalii despre modul de desfăşurare a concursului de admitere şi de înmatriculare a candidaţilor le găsiţi în Regulamentul de organizare şi desfăşurare a admiterii la studii superioare de licenţă (ciclul I) în instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova, aprobat la 7 iulie 2010.

Menţionăm că în acest an au fost admişi la bacalaureat 28 839 de elevi, dintre care 27 030 sau circa 94% au şi susţinut examenul. Dintre cei promovaţi, marea majoritate, 21 249 elevi, au dat examenul de BAC în limba română, 5 510 - în limba rusă, 18 - în ucraineană, 20 - în bulgară şi 33 - în limba găgăuză.  

sursa: Unimedia

(Video)Rezultatul autopsiei: Mădălina Manole s-a sinucis - a băut 400 ml de pesticid

(Video)Rezultatul autopsiei: Mădălina Manole s-a sinucis - a băut 400 ml de pesticid
Foto: divercitycafe.ro

Rezultatul autopsiei realizate de Institutul de Medicină Legală indică faptul că artista nu suferea de nicio boală cronică şi avea greutatea normală. Pesticidul Furadan, înghiţit în cantitate foarte mare a fost cel care a dus la moartea vedetei.

''Moartea a survenit foarte repede, în câteva minute. Este o otravă foarte puternică. Cantitatea ingerată a fost mare, cantitatea absorbită a fost mare. La doza asta este foarte greu să îţi imaginezi că putea fi salvată'', a precizat Dan Dermengiu, director al Institutului de Medicină Legală.


Potrvit autopsiei realizate de IML, cântăreaţa nu suferea de nicio boală cronică, avea greutate normală. Moartea acesteia a survenit peste un minut de la ingerarea substanţei.

Pesticidul care a provocat decesul Mădălinei Manole este extrem de toxic. Un singur mililitru din această substanţă poate fi fatal dacă este ingerat, spun medicii toxicologi. Pentru că face parte din grupa 1 de toxicitate, Furadanul nu poate fi comercializat. Cu toate acestea, pesticidul se găseşte în cele mai multe gospodării de la ţară.

Mădălina Manole a fost găsită decedată, miercuri dimineaţa, de soţul său, în locuinţa din Otopeni. Incidentul a fost anunţat de acesta în jurul orei 6.30, însă medicii sosiţi de urgenţă nu au mai putut-o salva pe interpretă.



Serviciul Vamal: O nouă captură de ţigări de contrabandă – peste 150 mii pachete

Serviciul Vamal: O nouă captură de ţigări de contrabandă – peste 150 mii pachete
Foto: Serviciul Vamal

150 mii pachete de ţigări „Fluieraş”, marcate cu timbre de acciz ale Republicii Moldova, în valoarea de peste 562 mii lei au fost depistate de către colaboratorii sectorului investigaţii operative „NORD”  în compartimentul marfar a unui camion. Produsele de tutungerie urmau să fie comercializate ilegal pe pieţele din statele vecine. Anunţul a fost făcut astăzi, 15 iulie, de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova.


Deoarece camionul se deplasa în apropierea frontierei moldo-ucrainene şi documentele prezentate conţin date neautentice, mijlocul de transport cu produsele de tutungerie a fost reţinut. Ofiţerii de urmărire penală au sarcina de a stabili toţi figuranţii reţelei preocupaţi de obiectul infracţiunii „contrabandă cu ţigări”. 

De la începutul săptămânii curente vameşii moldoveni au contracarat 5 cazuri de scoatere frauduloasă de pe teritoriul vamal al ţării prin contrabandă a 939 856 pachete de ţigări estimate  la peste patru milioane şi jumătate dolari SUA.
 
Produsele de tutungerie urmau să fie  comercializate ilegal peste hotarele ţări. Tendinţa de a trafica ilicit ţigări persistă datorită mai multor factori, esenţial fiind diferenţa dintre preţurile acestora pe piaţa internă şi cea externă, dar şi direcţionarea canalelor de scoatere ilegală din ţară a ţigărilor.

Sursa: UNIMEDIA


(Video) Digul de la Leuşeni a fost rupt în această dimineaţă. Vineri apa din luncă se va scurge în Prut.

miercuri, 14 iulie 2010

(Video) Digul de la Leuşeni a fost rupt în această dimineaţă. Vineri apa din luncă se va scurge în Prut.
Foto: UNIMEDIA

O parte din digul de la Leușeni a fost descoperit pentru evacuarea apei din Lunca Prutului

Digul de la Leuşeni a fost rupt în această dimineaţă, fiind dezgolită o fâşie de 80 cm în lăţime, cu o lungime de 60 de metri, a declarat astăzi, 14 iulie 2010, ministrul de Stat Victor Bodiu în cadrul briefingului de presă susţinut după şedinţa Executivului, ce a avut loc în satul Nemţeni.  „Partea rămasă a digului până la nivelurile apei din Prut şi cel din luncă, care astăzi s-au echilibrat, este de 50 de cm”, a confirmat pentru presă vice-directorul agenţiei „Apele Moldovei” Mihail Penicov, în timpul unei vizite la faţa locului a premierului Vlad Filat.


Nivelul apei în luncă creşte în acest moment cu 1 cm pe oră. Astfel, vineri se aşteaptă ca apa să treacă peste partea de dig rămasă şi să se scurgă în râul Prut. Mihail Penicov asigură că în aceste condiţii nu există riscul de a fi create alte probleme. Aceasta pentru că, conform prognozelor meteorologice şi acţiunilor realizate cu 2 zile în urmă la barajul Costeşti-Stânca, nivelul Prutului urmează să scadă în următoarele zile.

Acesta declară că prima viitură din iulie curent nu prezenta niciun pericol, însă aceasta a fost urmată de alte patru. „Volumul de apă adus de cele cinci viituri în râul Prut este egal cu volumul mediu de apă care trece în întreg anul prin acest râu”, a menţionat vice-directorul agenţiei „Apele Moldovei”.

Penicov a ţinut să explice care este diferenţa dintre inundaţiile din vara anului 2010 faţă de cele din 2008. „Vârful viiturii din 2008 a fost mare, dar apa s-a retras timp de 3 zile. Dar viitura din acest an ţine deja de 3 zile şi are încă un debit foarte mare”, susţine vice-directorul agenţiei „Apele Moldovei”. Aceasta este şi posibila explicaţie de ce digul de la Nemţeni nu a rezistat, dar cauza oficială va fi stabilită ulterior, prin crearea unei comisii speciale în acest scop, a declarat Mihail Penicov.

Amintim că digul din apropierea satului Nemţeni a cedat în seara zilei de 6 iulie. Apa s-a revărsat în lunca Prutului afectând satele din apropiere – Nemţeni,  Cotul Morii, Obileni şi Sărăteni.  Capacitatea luncii este de 50 de milioane de metri cubi de apă. O dată cu ruperea digului de la Leuşeni, şi o dată cu creşterea apei din luncă şi scăderea concomitentă a nivelului de apă din Prut, apa din luncă va trece în Prut şi ulterior se va retrage, conform explicaţiei premierului Vlad Filat, confirmată de vice-directorul agenţiei „Apele Moldovei” Mihail Penicov.

sursa: Unimedia

O persoană din zece nu poate procesa efectul 3D din filme

O persoană din zece nu poate procesa efectul 3D din filme
Foto: images4.okr.ro

Această problemă este dată de o boală a ochilor numită ambliopie. Un ONG din Marea Britanie, numit The Eyecare Trust a descoperit că o persoană din zece nu poate procesa imagini stereoscopice 3D.

Dacă aveţi dureri de cap sau disconfort vizual atunci când urmăriţi un film 3D, atunci aţi putea fi unul dintre cei şase milioane de oameni cu o vedere binoculară slabă, potrivit eurogamer.net.


Pentru ca un semnal 3D să fie recepţionat corect, ochii trebuie să lucreze sincronizat, dar 12% dintre oameni, cel puţin în Marea Britanie, nu probleme cu vederea care duc la dificultăţi în procesarea a două imagini simultan şi plasarea lor în trei dimensiuni.

Afecţiunea responsabilă pentru aceste simptome se numeşte ambliopie. Aceasta mai este numită şi "ochiul leneş", fiind o boală a sistemului vizual caracterizată prin slăbirea simţitoare a vederii. Ambliopia este o consecinţă a unei dereglări a vederii binoculare, fără leziune organică (potrivit Wikipedia). Vestea buna este că se poate trata.

Consumatorii vs ANRE: CSJ a spus "da" noilor tarife la gazele naturale, energia termică şi cea electrică

Consumatorii vs ANRE: CSJ a spus
Foto: consumator.md

Curtea Supremă de Justiţie a respins recursul fostului ministru al Apărării, Valeriu Pleşca, împotriva deciziei Curţii de Apel de a restabili noile tarife impuse de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Astfel, noile tarife la utilităţi rămân aplicabile în continuare, iar hotărârea anterioară a Curţii de Apel, prin care decizia ANRE de a majora tarifele a fost suspendată, este anulată.


Amintim că la 19 martie curent, Curtea de Apel a emis o încheiere cu privire la suspendarea deciziei ANRE de a majora tarifele energetice, în baza cererii lui Valeriu Pleşca, şi a stabilit ca până la pronunţarea unei sentinţe trebuie să fi aplicate tarifele vechi.

peste câteva zile, aceeaşi instanţă a anulat decizia din 19 martie şi a restablit noile tarife impuse de ANRE.

Actualul director al centrului pentru asistenţa socială a Mitropoliei Moldovei, Valeriu Pleşca, a depus un recurs la Curtea Supremă de Justiţie, dar acesta a fost respins, astăzi, 14 iulie. "Majorarea tarifelor va duce la falimentul multor companii, deci, vom fi martori nu numai al unui colaps social, ci şi al unui economic", a spus acesta, menţionând că va ataca ANRE în instanţa de judecată în continuare.

UNIMEDIA precizează că ANRE a majorat, la 14 ianuarie 2010, cu 30 la sută tariful pentru energia termică, cu 21% tariful la energia electrică şi cu 14 la sută tariful pentru gazele naturale. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică  a fost instiituită în 1997 şi este unicul organ care reglementează activitaăţile economice şi comerciale în sectoarele electroenergetic, de gaze naturale şi produse petroliere, prin acordarea de licenţe, promovarea unei politici tarifare adecvate şi protecţia drepturilor consumatorilor.


sursa: Unimedia

Organizatorii expoziţiei "Artă interzisă" au fost găsiţi vinovaţi de instigare la ură

Organizatorii expoziţiei
captură video_Youtube.com

Doi bărbaţi, care au organizat în 2007 o expoziţie controversată la un muzeu din Moscova, au fost găsiţi vinovaţi de incitare la ură, scrie BBC.În urmă cu trei ani, Andrei Erofeev şi Iuri Samodurov au organizat expoziţia "Artă interzisă", la Muzeul Sakharov, din capitala rusă. Într-una dintre picturi, capul lui Isus Hristos a fost înlocuit cu cel al lui Mickey Mouse. În alta, capul lui Isus a fost înlocuit de medalia "Ordinul Lenin", cea mai înaltă distincţie naţională a URSS.


Într-o altă reprezentare, o sticlă de Coca Cola era însoţită de mesajul "Acesta este sângele meu". Vizitatorii expoziţiei puteau admira lucrarea numai prin gaura cheii. Lucrările nu au fost realizate de Yerofeyev şi Samodurov, dar ei au fost socotiţi responsabili pentru că au permis vernisarea. 

Erofeev este un expert în artă, iar Samodurov este un fost director al muzeului Sakharov. Cei doi au declarat că deschiderea expoziţiei este forma lor de a lupta cu cenzura artei în Rusia. Expoziţia a deranjat enorm Biserica Ortodoxă Rusă. De altfel, procurorii au declanşat o anchetă în urma unei plângeri semnate de un grup ultra-ortodox din Rusia. 

Samodurov a fost amendat cu 200.000 de ruble (circa 5.000 de euro), în timp ce Erofeev are de plătit 150.000 de ruble (circa 3.750 de euro). Sentinţa este văzută drept un nou pas spre îngrădirea libertăţii de exprimare în Rusia.

Artişti de renume din Rusia au trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Dimitri Medvedev prin intermediul căreia 13 au cerut încetarea procesului. Argumentul lor a fost că verdictul "vinovat" ar fi o sentinţă "pentru întreaga artă contemporană rusă". Pentru Samodurov, este a doua acuzaţie de incitare la ură. În 2005, a fost amendat pentru o expoziţie numită "Atenţie: Religie!", organizată la acelaşi muzeu Sakharov.



Sursa: UNIMEDIA cu referire la evz.ro


(Video) Familiile care şi-au pierdut casele luate de ape vor avea parte "de o odaie, o bucătărie şi un antreu" la sfârşit de noiembrie

(Video) Familiile care şi-au pierdut casele luate de ape vor avea parte
Foto: UNIMEDIA

Familiile care şi-au pierdut casele luate de ape vor avea parte "de o odaie, o bucătărie şi un antreu" la sfârşit de noiembrie

În cadrul şedinţei Executivului de astăzi, 14 iulie 2010, ce a avut loc în satul Nemţeni, au fost stabilite „sarcini concrete pentru instituţii concrete în vederea demarării  lucrărilor de construcţie a locuinţelor afectate de inundaţii”, conform declaraţiei premierului Vlad Filat lansată în cadrul briefingului de presă susţinut de premier după şedinţa Cabinetului de miniştri.

Astfel, la 2 august va fi elaborată schema de amplasare a noilor case de locuit, la 10 august se va elabora documentaţia de proiect şi deviz, la 20 august va fi efectuată expertiza respectivei documentaţii, iar spre sfârşitul lunii noiembrie oamenii care şi-au pierdut casele în urma inundaţiilor din această vară din satele Nemţeni, Cotul Morii, Obileni şi Sărăteni,  vor avea un loc de trai, a declarat  ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale Marcel Răducan.


„Noi ne-am pus ca obiectiv să dăm sub cheie o odaie, o bucătărie şi un antreu. În rest persoanele se vor descurca singure. Important e să finalizăm lucrările de construcţie până  la începerea sezonului rece”, a menţionat Răducan.

În procesul de despăgubire a persoanelor ce au avut de suferit de pe urma inundaţiilor, se va face o diferenţiere, a declarat Filat. Aceasta pentru că, deşi majoritatea oamenilor şi-au pierdut singurul loc de trai, unii sunt proprietari şi ai altor case ce se află în partea localităţii rurale neafectate de calamităţi, iar alţii sunt proprietari ai caselor inundate, dar nu locuiesc de fapt în sat. Aceştia din urmă oricum vor fi despăgubiţi şi „vor fi pe o listă prioritară, dar nu în primă linie”, a ţinut să menţioneze prim-ministrul.

Pentru desfăşurarea lucrărilor de construcţii, pe şantier vor lucra mai mult de 1000 de oameni. „Dacă vor fi printre băştinaşii satelor din cei care vor avea calităţi necesare pentru a munci în construcţia acestor case, o vor putea face şi cred că vor avea şi prioritate în acest sens. Companiile care se vor ocupa de acest proiect vor lua această decizie, pentru că nu este vorba doar de forţă de muncă, dar şi de calitate”, a declarat Filat.

Săptămâna viitoare va fi determinat care este numărul exact de case ce urmează să fie construite. Data exactă de dare în exploatare a acestora va fi stabilită conform caietului de sarcini care va sta la baza concursului ce urmează să fie anunţat. „ Agenţii economici  participanţi la concurs îşi vor asuma termenele. Autorităţile de stat vor supraveghea costul şi calitatea”, susţine premierul.

Vlad Filat a ţinut să menţioneze că în zilele următoare Guvernul Republicii Moldova va înainta o solicitare oficială către Guvernul României pentru ca o parte din grantul de 100 de milioane de euro ce urma să fie acordat de români în următorii 4 ani, să fie destinat pentru construcţia caselor afectate de inundaţii. Menţionăm că anterior, Filat a declarat că autoritățile au nevoie de 400 milioane de lei pentru construcția caselor pentru sinistrați.

sursa: Unimedia

Un britanic a implorat să fie lăsat în viaţă, chiar înainte să fie deconectat de la aparate

Un britanic a implorat să fie lăsat în viaţă, chiar înainte să fie deconectat de la aparate
Foto: capital.ro

Un britanic rămas paralizat a implorat, clipind, să fie lăsat în viaţă, cu doar câteva momente înainte să fie deconectat de la aparate, relatează Sky News.

Richard Rudd, tată a doi copii, a reuşit să clipească de mai multe ori, chiar când se pregătea deconectarea sa de la aparate. Momentul a fost surprins de o cameră video folosită pentru un documentar despre pacienţii în comă.


Iniţial, medicii au spus că Rudd este în comă ireversibilă şi că ventilatorul este singurul lucru care îl mai ţine în viaţă. Familia şi-a dat permisiunea pentru întreruperea tratamentului. Când medicii se pregăteau, Rudd a început să clipească. Întrebat de doctori dacă vrea să trăiască, el a spus "da" mişcându-şi ochii. 
Cazul probabil va realimenta dezbaterile pe această temă. Rudd suferă de sindromul "de captivitate". Pacienţii pot auzi, simţi şi gândi, dar nu pot vorbi şi nu-şi pot mişca membrele. Totuşi, mişcarea ochilor este posibilă, dacă nervii ce conectează creierul cu muşchii ochilor nu au fost afectaţi.

Profesorul David Menon a spus că Rudd îşi aminteşte că a avut un accident şi "de trei ori a dat de înţeles că vrea ca tratamentul să continue".

Mădălina Manole pur şi simplu a ales să plece

Mădălina Manole pur şi simplu a ales să plece
Foto: madalinamanole.ro

Nu o condamn. A ales să plece. Deşi, este un gest cam egoit, iar pentru mulţi plecarea este simplă, eu nu-l înţeleg. Sunt un optimist şi un iubitor de viaţă. Deci, nu a murit, a plecat. Este ca şi cum ieşi din casa ta şi nu te mai întorci niciodată. După o ceartă, unii aleg să întoarcă spatele celui cu care a avut neînţelegerea. Dar dacă te cerţi cu viaţa? Ce se întâmplă în acest caz? Păi nu prea poţi să-i întorci spatele, iar după aceasta să te întorci.


De ce aş condamna-o? De ce o condamnă mulţi? Nu poţi să înţelegi cu adevărat ce este în sufletul omului. Aşa că în zadar încearcă psihologii să-i creeze un profil. Fie suferinţă mintală, fie fizică, ce contează? Ea a ales să plece. Noi să-i spunem doar la revedere. Ce mai putem face?

sursa: Unimedia

100 autocamioane urmau să obțină ilegal autorizații CEMT. CCCEC a intervenit la timp

100 autocamioane urmau să obțină ilegal autorizații CEMT. CCCEC a intervenit la timp
Foto: autofun.ro

Peste 50 de agenţi economici au denaturat intenţionat datele cu privire la caracteristicile tehnice ale camioanelor, falsificînd certificatele care atestă normele de poluare. În acest fel ei au obţinut de la Agenţia Naţională Transport Auto din subordinea Ministerului Transportului şi Gospodăriei Drumurilor autorizaţii  „CEMT” (Conferinţa Europeană a Miniştrilor  Transporturilor), în baza cărora a fost permisă deplasarea în spaţiul internaţional pentru 100 autocamioane, lipsind pe alţi transportatori de dreptul legitim de a obţine aceste certificate. Aceste date au fost constatate în urma unor verificări efectuate de ofițerii Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.


Potrivit investigaţiilor demarate de Centru şi agenţiile de ramură, unităţile de transport verificate corespundeau categoriei de poluare „Euro 3” şi nu „Euro4” - cea impusă de standardele internaţionale.  La falsificarea datelor ar fi participat experţi ai întreprinderilor care reprezintă uzinele producătoare de camioane pe teritoriul republicii, care au înscris în documentele despre starea tehnică a unităţilor de transport informaţii precum că acestea au fost reutilate, deşi adaptarea lor la normele internaţionale a fost una fictivă, neconfirmată de experţii autorizaţi ai uzinelor producătoare. Conform datelor operative deţinute de Centru, pentru obţinerea unei CEMT s-ar fi plătit între 1000 şi 2000 de euro pe lîngă taxa de stat.  

Pe acest caz, CCCEC a pornit urmărirea penală conform elementelor infracţiunii prevăzute de art. 361 Cod penal (Confecţionarea, deţinerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false), iar autorizaţiile CEMT utilizate ilegal au fost retrase şi repartizate agenţilor economici care deţin camioane cu categoria de poluare Euro 4 şi 5. 

Sursa: UNIMEDIA


RĂZBOIUL GRANZILOR. Anatol Stati l-a atacat în instanța de judecată pe Vladimir Voronin, pentru denigrarea imaginii și trafic de influență

RĂZBOIUL GRANZILOR. Anatol Stati l-a atacat în instanța de judecată pe Vladimir Voronin, pentru denigrarea imaginii și trafic de influență
colaj: UNIMEDIA

Miliardarul Anatol Stati l-a atacat în instanța de judecată pe fostul președinte, lider al PCRM, Vladimir Voronin, pentru denigrarea imaginii și trafic de influență.

Informația este confirmată de către consilierul lui Anatol Stati, Vitalie Diaconu, care a declarat pentru Jurnal de Chișinău că e vorba de două cazuri: „În prima situație este vorba de scrisoarea defăimătoare pe care a expediat-o Vladimir Voronin președintelui kazah în legătură cu Anatol Stati și prin care au fost aduse prejudicii unui antreprenor autohton, în cazul nostru fiind vorba de ASCOM. În al doilea caz, este vorba de un contract care trebuia să fie semnat în 2006, și în urma căruia urma ASCOM să livreze gaz la un preț de 77$. Acest contract nu a fost semnat, deși ajunsese pe ultima sută de metri. Avem informații precum că Vladimir Voronin a influențat anularea semnării contractului”.


Anterior, potrivit cotidianului Timpul de dimineață, Anatol Stati a adresat noului procuror general al RM, Valeriu Zubco, un demers prin care cere tragerea la răspundere a celor care au încercat să-i preia afacerea din Kazahstan, dar și „să se autosesizeze pe marginea faptelor scoase în evidenţă şi să pornească urmărire penală pe fapta săvârşită de Vladimir Voronin, cu atragerea la răspunderea stabilită, inclusiv conform normelor Codului Penal...”.

„Nu există niciun dubiu - scrisoarea defăimătoare privind persoana mea, trimisă de Voronin în Kazahstan, a urmărit scopul discreditării noastre şi eliminării de pe piaţa kazahă. Este o acţiune săvârşită cu exces de putere şi în niciun caz nu reprezintă un act de drept juridic”, declara președintele Ascom.

Până la această etapă, în dosarul cu pricina au fost audiaţi, în calitate de martori, Anatol Stati, fostul premier Vasile Tarlev, fostul ambasador al RM la Moscova, Vasile Sturza, şi fostul consilier prezidenţial Oleg Reidman. Potrivit procurorului care instrumentează cazul, printre cei care mai urmează să fie audiaţi se numără Vladimir Antosii, ex-ministru al Industriei şi Infrastructurii, şi Ghennadi Abaşkin, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al „Moldova-Gaz” SA. Totodată, în prezent se întocmeşte proiectul cererii de asistenţă juridică internaţională în Kazahstan pentru ridicarea documentelor legate de controalele efectuate la KPM şi TNG în baza scrisorii fostului preşedinte al RM.

„Nu pretind niciun ban, nu vreau despăgubiri. Vreau ca cei care se fac vinovaţi de denigrarea imaginii mele, de distrugerea afacerii mele, dar mai ales de faptul că cetăţenii RM sunt în continuare aduşi la limita sărăciei prin aceste preţuri exorbitante la gazele naturale, să fie pedepsiţi”, spune preşedintele ASCOM Group. „Înainte de toate, Voronin”, a declarat acesta pentru Timpul de dimineață.

UNIMEDIA amintește că Anatol Stati a fost deposedat de afacerea din Kazahstan după o scrisoare privată a lui Voronin către președintele kazah, în care primul îi cerea lui Nursultan Abişevici Nazarbaiev să ia măsuri față de afacerile lui Stati, care "asigura businessului său o acoperire politică, s-a amestecat în formarea politicii de cadre şi politicii externe a Moldovei, a pus la cale şi a finantat acţiuni propagandistice, într-o formă netransparentă formaţiuni politice aflate în opoziţie faţă de Puterea actuală".

sursa: Unimedia

Guvernul Republicii Moldova mai alocă 384 mii lei ca prim ajutor pentru sinistrați

Guvernul Republicii Moldova mai alocă 384 mii lei ca prim ajutor pentru sinistrați
Foto: UNIMEDIA

Pe lângă cele 750 mii lei alocate anterior de Guvernul Republicii Moldova pentru sinistrații din raionul Hâncești, astăzi, 14 iulie, cabinetul de miniștri a mai decis alocarea a 275 mii lei pentru persoanele care au avut de suferit. Prin aceeași hotărâre, s-au mai alocat mijloace financiare și pentru sinistrații din raionul Briceni - 32 mii lei și Ungheni - 77 mii lei.


Banii vor fi repartizați conform unor liste speciale și reprezintă  un prim ajutor pentru cetățenii care au avut de suferit în urma inundaiților din vara anului 2010 și sunt repartizați câte 500 de lei pentru fiecare sinistrat. Responsabilitatea pentru corectitudinea întocmirii listelor şi repartizarea mijloacelor financiare se pune în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale. 

Pe lângă aceasta, cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea potrivit căreia carburanţii şi combustibilii utilizaţi pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor vor fi scutite de achitarea accizelor. 

Mărfurile, lucrările şi serviciile destinate lichidării consecinţelor inundaţiilor vor fi impozitate la cota zero TVA. Mărfurile şi serviciile importate în acest scop vor fi scutite de taxe vamale şi taxele pentru efectuarea procedurilor vamale.  De asemenea, se permite achitarea în avans în mărime de 30% pentru mărfurile, lucrările şi serviciile contractate pentru lichidarea consecinţelor acestor calamităţi naturale.

UNIMEDIA precizează că Guvernul va determina în termen de 10 zile care sunt localităţile care vor cădea sub incidenţa acestor facilităţi pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor. 

Sursa: UNIMEDIA


Tănase îi critică dur pe cei care au blocat lichidarea judecătoriilor economice: "Îşi declarau suţinerea, iar în realitate îi chemau prin cabinete pentru a-i subordona pe cei corupţi"

Tănase îi critică dur pe cei care au blocat lichidarea judecătoriilor economice:
Foto: Alex Dimitrov

"Întradevăr, am fost obstrucţionaţi din toate părţile. În lupta noastră cu fărădelegile din justiţie nu am fost susţinuţi de nimeni, cu unele excepţii. În faţă toţi îşi declarau suţinerea, iar în realitate îi chemau prin cabinete pentru a-i subordona pe cei corupţi propriilor interese. La momentul potrivit, vom veni şi cu nume." Declarația îi aparține ministrului Justiției, Alexandru Tănase, ca reacție la o declarație anterioară a premierului Vlad Filat, în care se menționa că "interesele sunt foarte mari și lichidarea judecătoriilor economice este blocată deoarece nu se dorește" și că "AIE și-a asumat reforma în justiție, dar am lăsat-o doar pe seama dlui Tănase (ministrul Justiției - n. red.), pe care l-am lăsat singur."


"Sunt de acord cu declaraţiile Premierului Filat (...) În mediu am auzit mai multe discuţii că abia se aşteaptă înlăturarea ministrului Tănase din funcţie pentru a putea folosi justiţia în interes propriu la fel ca şi pe timpul comuniştilor. Este un semnal de alarmă dat întregii societăţi. În această ţară, nu se va putea schimba nimic fără schimbarea stării de lucruri în justiţie, cu implicarea tuturor actorilor politici", mai menționează Tănase.

Amintim că proiectul de lege privind lichidarea judecătoriilor economice a fost blocat în Parlamentul, întrucât, acesta a fost susţinut doar de 48 de deputaţi. Membrii AMN, Veaceslav Platon  și Valentin Cheptene, dar şi democratul Alexandru Stoianoglo au votat împotriva proiectului.

Ministrul Justiției Alexandru Tănase s-a arătat indignat de votul colegilor de Alianță: "Declarațiile precum că există câțiva deputați care au o altă părere nu trec. Cum e posibil ca în țară să putem organiza referendum, să schimbăm Constituția, dar nu putem schimba câțiva judecători (n.r. Muruianu) sau instanțe economice", a mai declarat Tănase.

"Concetrarea tuturor dosarelor economice la 2 etaje într-o clădire pe Ștefan cel Mare este un lucru anormal. Acest lucru favorizează preluarea forțată a afacerilor, chiar și prin metoda raider", a ținut să sublinieze ministrul Justiției.

Amintim deputatul comunist Vadim Mișin a declarat în cadrul unei emisiuni difuzate de TV7 că "PCRM ar fi gata să voteze în Parlament proiectul de lege de reformare a instanțelor de judecată, în care este prevăzută lichidarea judecătoriilor economice". Potrivit lui Mișin, ministerul Justiției are dreptate când spune că toate dosarele economice sunt concetrate în câteva locuri, iar acest lucru favorizează dezvoltarea corupției.

sursa: Unimedia

Ghimpu organizează ziua de naştere a unui copil sinistrat: Câteva torte ca să-şi servească prietenii şi o bicicletă cadou

Ghimpu organizează ziua de naştere a unui copil sinistrat: Câteva torte ca să-şi servească prietenii şi o bicicletă cadou
Poză simbol
Foto: blocnotes.ro

Preşedintele Mihai Ghimpu i-a promis unui copil sinistrat că de ziua sa de naştere va primi din partea şefului statului o bicicletă, iar pentru masa de sărbătoare,  câteva torte ca să servească toţi prietenii. Iulian Mihalache împlineşte mâine, 15 iulie, vârsta de 8 ani. Promisiunea a fost făcută astăzi, în cadrul unei vizite întreprinse de Mihai Ghimpu la tabăra „Cireşarii”, unde sunt plasaţi copii din satul Nemţeni.


Aflându-se în vizită la copiii din Nemţeni, Preşedintele Mihai Ghimpu le-a transmis încălţăminte, inventar sportiv şi jocuri distractive pentru fiecare, precum şi dulciuri. De asemenea şeful statului a declarat copiilor că în câteva zile aceştia vor fi asiguraţi cu haine şi încălţăminte. Mihai Ghimpu a dat indicaţii să fie examinată posibilitatea aflării acestor copii în această tabără pentru toată perioada estivală.
 
„Toţi copiii din localităţile afectate de inundaţii vor beneficia de toată susţinerea noastră sub toate aspectele - material, psihologic, medical, etc. Desigur, cel mai mare cadou pentru ei va fi reîntoarcerea în sânul familiei, într-o casă nouă şi luminoasă. Şi aceasta noi le vom asigură în cel mai scurt timp”, a accentuat Ghimpu.

În tabăra de vară „Cireşarii” din Vadul lui Vodă sunt plasaţi 32 de copii din familiile sinistrate din satul Nemţeni, raionul Hânceşti.

Sursa: UNIMEDIA