A mai rămas un pas: Bugetul de stat pentru 2011 a fost votat "conceptual" în două lecturi

sâmbătă, 26 martie 2011

A mai rămas un pas: Bugetul de stat pentru 2011 a fost votat
Foto: romanialibera.ro

După mai bine de trei ore, timp în care au avut loc dezbateri şi mai multe luări de cuvânt, deputaţii au aprobat „conceptual” în prima şi a doua lectură proiectul de lege cu privire la bugetul de stat pentru anul 2011. Acesta a fost remis, în cele din urmă, în Comisia pentru enonomie buget şi finanţe spre examinare şi definitivare, ca ulterior acesta să fie prezentat legiuitorilor spre aprobare în lectură finală.

Proiectul Bugetului Naţional pentru anul curent a fost dur criticat de către opoziţie parlamentară, care a şi votat contra. Comuniştii au declarat că acest proiect de lege este unul anti-social, elaborat cu grave erori şi lacune în domenii agriculturii, educaţiei, sănătăţii şi politicilor pentru tineret. Potrivit fracţiunii PCRM prevederile cuprinse în proiectul de stat vor majora datoria externă a Republicii Moldova.


UNIMEDIA precizează că proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2011 a fost aprobat în Guvern la 12 martie curent şi transmis Parlamentului spre aprobare. În anul 2011, se prognozează că vor fi atrase la buget venituri în sumă de 19,07 miliarde lei. Cheltuielile bugetare, potrivit proiectului, vor constitui aproximativ 20,354 miliarde lei. Astfel, deficitul bugetar prognozat pentru anul 2011 va fi de circa 1,267 miliarde lei. 


În anul 2011, Produsul Intern Brut (PIB) va constitui 82,1 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 4,5% faţă de 2010. Rata medie a inflaţiei va fi de 7,5%, cota deficitului bugetar în PIB va constitui 1,9% sau 1,6 miliarde de lei faţă de 2,5% sau 1,8 miliarde de lei în 2010.

Sursa: UNIMEDIA


Peste 400.000 de oameni protestează la Londra împotriva măsurilor de austeritate

Peste 400.000 de oameni protestează la Londra împotriva măsurilor de austeritate

Peste 400.000 de oameni s-au strâns sâmbătă la Londra pentru a protesta împotriva măsurilor drastice de austeritate adoptate de guvernul britanic în încercarea de a ţine sub control cheltuielile publice.


În timp ce protestatarii paşnici se adunau în Hyde Park pentru a-l asculta pe liderul laburist Ed Miliband, un grup de anarhişti au luat cu asalt legendarul hotel Ritz şi au produs haos pe străzile capitalei britanice, informează cotidianul britanic Daily Mail. 

Sute de anarhişti - mulţi purtând cagule şi măşti - au întrerupt traficul, au provocat incendii în cele mai aglomerate zone ale oraşului: Piccadilly Circus, Oxford Street şi Regent Street. Vopsea, sticle şi mâncare au fost aruncate în direcţia unei clădiri aparţinând Royal Bank of Scotland. 

Potrivit Daily Mail, acesta este cel mai mare marş din 2003, când un milion de oameni au ieşit pe străzi pentru a se opune războiului din Irak. 

Scotland Yard a desfăşurat circa 4.500 de poliţişti pe străzi pentru a face faţă protestelor. Xinhua menţionează că între protestatari şi poliţişti au avut loc 'confruntări sporadice', iar geamurile mai multor magazine au fost făcute ţăndări. 

Sursa: agerpres.ro


Preliminariile EURO 2012: Luxemburg 0-2 Franţa

Preliminariile EURO 2012: Luxemburg  0-2 Franţa

Reprezentativa Franţei a învins în deplasare, cu scorul de 2-0 (1-0), selecţionata Luxemburgului, vineri seara, într-o partidă din cadrul Grupei D a preliminariilor Campionatului European de fotbal ediţia 2012.


ilippe Mexes a deschis scorul în prima repriză (min.28), rezultatul final fiind stabilit de Yoann Gourcuff în minutul 72. 

Arbitrul norvegian Tom Harald Hagen a condus următoarele formaţii: 

Luxemburg: 1-Jonathan Joubert - 5-Tom Schnell, 3-Guy Blaise, 4-Eric Hoffman, 17-Mario Mutsch - 14-Tom Laterza (2-Massimo Martino, min.54), 10-Ben Payal, 18-Lars Gerson (9-Daniel Da Mota, min.71), 8-Gilles Bettmer, 7-Charles Leweck (15-Jacques Plein, min.90+1) - 13-Aurelien Joachim 

Franţa: 1-Hugo Lloris - 2-Bacary Sagna, 4-Adil Rami, 5-Philippe Mexes, 3-Patrice Evra - 17-Yann Mvila, 8-Yoann 
Gourcuff, 7-Franck Ribery, 11-Samir Nasri, 15-Florent Malouda; 10-Karim Benzema 

Înaintea startului jocului, componenţii naţionalei "cocoşului galic" au afişat un mesaj de susţinere adresat internaţionalului francez Eric Abidal, care a fost operat recent de o tumoare la ficat. "Abi, ne gândim la tine, curaj!", scria pe tricourile de încălzire ale elevilor lui Laurent Blanc. 

Tot în cadrul acestei grupe, sâmbătă sunt programate partidele Bosnia-România (20,15) şi Albania-Belarus (21,00). 

Sursa: agerpres.ro


Robert Pattinson nu vrea să facă sex fără dragoste

Robert Pattinson nu vrea să facă sex fără dragoste

Actorul a mărturisit că simte un respect enorm pentru femei şi că nu poate face sex cu o persoană pentru care nu are sentimente puternice.


Robert Pattinson, în vârstă de 24 de ani, care are în prezent o relaţie cu colega sa de platou, Kristen Stewart, susţine că simte foarte mult respect pentru femei pentru că a fost crescut de surorile mai mari.

"Am un suflet romantic. Am crescut cu două surori mai mari şi am învăţat ce înseamnă respectul pentru femei. În cazul meu, sexul şi sentimentele merg mână în mână", a afirmat artistul de origine britanică.

De la 1 aprilie, operatorii TIC vor avea acces la infrastructura Moldtelecom

De la 1 aprilie, operatorii TIC vor avea acces la infrastructura Moldtelecom
Foto: moldtelecom.md

De la 1 aprilie curent, compania Moldtelecom (MTC) va oferi acces la infrastructura sa pentru companiile private din domeniul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor (TIC). Despre aceasta a anunţat directorul comercial MTC, Ion Roşca, în cadrul unei mesei rotunde, ce a avut loc pe 24 martie 2011.


Potrivit lui Roşca, MTC va pune infrastructura sa la dispoziţia tuturor operatorilor din RM, acest lucru fiind posibil în urma investiţiilor efectuate în perioada 2010-2011. În plus, MTC va oferi companiilor din domeniul TIC puncte de acces şi transport în bandă largă pe tot teritoriul RM, pentru ca aceştia să poată presta servicii de Bitstream şi închiriere de capacităţi.

„Misiunea operatorului naţional de telefonie fixă este de a avea rol de locomotivă a dezvoltării sectorului TIC din RM, oferind suport tehnic pentru dezvoltarea tuturor jucătorilor de pe piaţă şi buna desfăşurare a concurenţei”, a spus Ion Roşca.

Amintim că Agenţia Naţională pentru Reglementarea Telecomunicaţiilor (ANRCETI) a anunţat de curând că va pune în sarcina MTC anumite obligaţii speciale, dat fiind faptul că operatorul are putere semnificativă pe piaţa de resort. Printre obligaţiile MTC, se numără asigurarea accesului la unele elemente specifice ale reţelei proprii, la infrastructura asociată, precum şi obligaţia referitoare la controlul preţurilor.

Sursa: UNIMEDIA


KGB-istul Antiufeev de la Tiraspol „braţ la braţ” cu Urechean prin ţară, declaraţie

KGB-istul Antiufeev de la Tiraspol „braţ la braţ” cu Urechean prin ţară, declaraţie
Foto: wordpress.com

Şeful serviciilor speciale din Transnistria, colonelul KGB Vladimir Antiufeev, se plimbă prin Republica Moldova împreună cu Serafim Urechean. Cel puţin aşa susţine deputatul comunist, Vladimir Vitiuc, în cadrul şedinţei de astăzi, 26 martie, a Parlamentului.


„De ce Antiufeev se plimbă prin Moldova împreună cu Urechean, iar cetăţenii noştri sunt arestaţi în stânga Nistrului? Un exemplu este chiar şi incidentul de astăzi de la Corjova, când au fost reţinuti doi tineri”, a întrebat Vitiuc menţionând că Urechean şi Antiufeev ar fi fost împreună la Orhei, unde s-ar fi întâlnit cu autorităţile locale.

 

Deputatul PL, Gheorghe Brega, a subliniat că nu cunoaşte nimc despre vizita lui Antiufeev. „Eu nu l-am văzut, dar vreau să menţionez că Antiufeev de 8 ani bătătoreşte cărarea făcută de voi”, a declarat liberalul.

 

UNIMEDIA aminteşte că doi locuitori din Corjova, Dubăsari, au fost arestaţi în această dimineaţă în timp ce efectuau împreună cu alţi consăteni lucrări de amenjare a terenului de joacă pentru copii din localitate.

Sursa: UNIMEDIA


Să vinzi flori, nu e floare la ureche

Să vinzi flori, nu e floare la ureche
Colaj: UNIMEDIA

După ce pe UNIMEDIA a apărut ştirea cu privire la comercializarea florilor în gheretele din piaţa de pe str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, fără ca agenţii economici să aibă aparate de casă, Inspectoratul Fiscal de Stat Municipal, a efectuat un control operativ. 22 pavilioane au fost sigilate şi au fost aplicate sancţiuni în sumă de 167 mii lei. 


În cadrul controalelor efectuate, funcţionarii fiscali au sigilat 22 pavilioane fiind întocmite 26 acte de control, în care s-a consemnat lipsa sau neutilizarea maşinii de casă şi control.

Conform deciziilor emise, au fost aplicate sancţiuni fiscale în sumă de 167 mii lei.

În rezultatul acestor verificări, agenţii economici s-au conformat cadrului legal, procurând 30 maşini de casă şi control, care la moment se înregistrează la organul fiscal.

Sursa: UNIMEDIA


Ţigări şi alcool dosite de controlul vamal

Ţigări şi alcool dosite de controlul vamal
Foto: custom.gov.md

364 pachete de ţigări, nedeclarate și dosite de controlul vamal, au fost depistate într-un autoturism de marca „Mercedes” care s-a prezentat la pista de control a postului vamal Sculeni, al Biroului vamal Ungheni. Valoarea aproximativă a lotului de ţigări depistat, de marcă comercială „Monte Carlo Red”, este de 2730 lei.


Potrivit unui comunicat remis presei al Serviciul Vamal al Republicii Moldova, la volanul autoturismului se afla un cetățean al Republicii Moldova, domiciliat în  r-ul Ungheni, s. Todireşti. Țigările au fost reținute în vederea confiscării, iar pe cazul dat a fost întocmit un proces verbal, cu privire la contravenţie, fapta fiind calificată conform art.287 al.10 Cod Contravențional al Republicii Moldova.

În aceiași perioadă, echipa mixtă de control format din inspector vamali și ofițeri grăniceri au contracarat două încercări de fraudare a legislației în vigoare. Astfel, ţigări de producţie autohtonă au fost găsite în unul din spaţiile destinate bagajului în trenul „Chişinău - Bucureşti”. Atât însoţitorul de vagon, cât şi pasagerii acestuia au declarat că nu ştiu nimic de existenţa celor 500 pachete de țigări. Valoarea lotului de produse de tutun ridicată de către organul vamal în vederea confiscării este de cca. 7500 lei.

În rezultatul efectuării controlului fizic al unui autocar, care circula pe ruta „Chişinău-Zaporojie”, echipa mixtă de control a descoperit în portbagajul mijlocului de transport 80 sticle de 1,5 litri de băuturi alcoolice, 2000 de puieţi de trandafir şi 750 pachete de ţigări marca „Liana”, toate - fără acte de provenienţă. 

Cu referire la ultimul caz reamintim că Legea 1569, cu privire la introducere și scoaterea bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice , prevede că este posibilă transportarea peste frontiera de stat  fără achitarea drepturilor de import  a 5 litri de bere fabricată din malț sau 2 litri de vinuri naturale din struguri, inclusiv vinuri alcoolizate, must din struguri, vermuturi, băuturi alcoolice tari, lichioruri și alte băuturi spirtoase.

Sursa: UNIMEDIA

 


Ghimpu către PLDM: „Nu vă este ruşine, oligarhilor ce sunteţi”

Ghimpu către PLDM: „Nu vă este ruşine, oligarhilor ce sunteţi”
Colaj: UNIMEDIA

Circul din Parlament continuă şi astăzi. Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat nu pot împărţi meritele pentru elaborarea modificarilor ce vizează impozitarea indirectă.

„Când eu ieri am spus că Ministerul Finanţelor nu impozitează boierii cu vilele de trei-patru etaje, dar pe cei care au o capră şi aceea prăpădită, dvs. m-aţi pus în rândul oligarhilor. Şi astăzi voi spuneţi că propunerea de impozitare indirectă vine de la PLDM. Nu vă este ruşine? Nu manipulaţi cu oamenii. Vai de capul vostru, oligarhilor ce sunteţi”, a afirmat preşedintele PL, Mihai Ghimpu făcând referire la colegii din PLDM.


În urma acestor declaraţii, întreaga fracţiune a comuniştilor a răbufnit în hohote de râs.

„Dacă îmi daţi voie să răspund”, a solicitat preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă. „Guvernul Republicii Moldova a venit cu un proiect de lege, care a fost doar concretizat ca să nu fie interpretat greşit. Din 96 de amendamente, noi ne-am atribuit doar unul”, a explicat Ioniţa 

„Eu văd ce scrie aici în proiect, că redacţia aparţine PLDM-ului. Ruşine!”, a insistat liberalul.

Președintele fracțiunii PLDM, Mihai Godea, nu a ezitat să-i replicheze lui Ghimpu. „Amendamentul a venit de la Guvern și a fost concretizat la ședința AIE. În ce privește etichetările la adresa noastră, intenționam să cer o pauză, dar văd că dl Ghimpu a ieșit din sală, sper că se va răcori”, a spus acesta.

Amintim că în cadrul ședinței de ieri a Parlamentului, Mihai Godea a menționat că va cere o pauză de fiecare dată când temperaturile în capul unor parlamentari se vor ridica. Tot ieri, liberalul Mihai Ghimpu s-a arătat indignat că statul dorește să impoziteze și remitențele și aplică taxe prea mici pentru cei cu venituri mari, sufocându-i cu impozite pe cei cu venituri mici. La rândul său, Ioniță a precizat că taxarea remitențelor este o speculație iar cineva ar încerca să protejeze oligarhii sub paravanul moldovenilor de peste hotare.

 

Sursa: UNIMEDIA


Politică fiscală aprobată cu scârţ de către deputaţi

Politică fiscală aprobată cu scârţ de către deputaţi
Foto: flux.md

După mai multe de o oră de deliberări, proiectul legii cu privire la politica fiscală a fost votat în a doua lectură cu votul a 52 de deputaţi, opoziţia a votat împotrivă. Acum în Parlament urmează să fie discutat şi aprobat în două lecturi, proiectul Legii Bugetului Naţional pentru anul 2011.


Acum ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, prezintă Plenului Legislativului proiectul de lege. Acesta a solicitat în acest sens o jumătate de oră. Vor urma dezbaterile asupra proiectului.

UNIMEDIA precizează că proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2011 a fost aprobat în Guvern la 12 martie curent şi transmis Parlamentului spre aprobare. În anul 2011, se prognozează că vor fi atrase la buget venituri în sumă de 19,07 miliarde lei. Cheltuielile bugetare, potrivit proiectului, vor constitui aproximativ 20,354 miliarde lei. Astfel, deficitul bugetar prognozat pentru anul 2011 va fi de circa 1,267 miliarde lei. 


În anul 2011, Produsul Intern Brut (PIB) va constitui 82,1 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 4,5% faţă de 2010. Rata medie a inflaţiei va fi de 7,5%, cota deficitului bugetar în PIB va constitui 1,9% sau 1,6 miliarde de lei faţă de 2,5% sau 1,8 miliarde de lei în 2010.

Sursa: UNIMEDIA



Încă două persoane au fost reţinute de către miliţia transnistreană în Corjova

Încă două persoane au fost reţinute de către miliţia transnistreană în Corjova
Poză simbol

Doi locuitori din Corjova, Dubăsari, au fost arestaţi în această dimineaţă în timp ce efectuau împreună cu alţi consăteni lucrări de amenjare a terenului de joacă pentru copii din localitate, relateză PublikaTV.


Potrivit primarului de Corjova, Valeriu Miţu, cele două persoane au fost duse la Comisariatul de miliţie, iar preotul din localitate este şi el citat de miliţia transnistreană. „Astăzi am hotărât să amenajăm teritoriul şi lucrătorii s-au apucat, dar şi nişte oameni din sat o vrut să se implice. Colaboratori de miliţie au venit, i-au bruscat, au distrus scrâncioburile şi i-au arestat pe aceste două persoane care erau mai activi la lucru şi i-au dus în miliţie", a menționat Valeriu Mițu, citat de sursa menţionată.

Acest subiect a fost abordat şi în cadrul şedinţei de astăzi, 26 martie, a Plenului Parlamentului. Spicherul Marian Lupu a solicitat ca deputaţii să audieze un raport în acest sens la sfârşitul şedinţei. Vom reveni cu detalii.

UNIMEDIA aminteşte că la 2 martie curent, primarului şi consilierului de Corjova, Valeriu Miţul şi Iurie Coţofană, au fost arestaţi de către miliţia transnistreană după slujba de comemorare a victimelor războiului de pe Nistru şi duşi la secţia de miliție din Dubăsari. Ulterior, aceştia au fost condamnaţi la 7 zile de arest. După care, la 5 martie, cei doi au fost eliberați de transnistreni, ca urmare a implicării organizațiilor internaționale. 

Sursa: UNIMEDIA cu referire la publika.md


Union Fenosa, Primăria Chișinău și Armata Națională susțin Ora Planetei

Union Fenosa, Primăria Chișinău și Armata Națională susțin Ora Planetei
Foto: captura video

Municipiul Chişinău se alătură acţiunii mondiale „Ora planetei”, pentru al treilea an consecutiv. În acest sens, astăzi, pe 26 martie 2011, la ora 20.30, pentru o oră, în instituţiile municipale va fi stinsă lumina. „Facem apel către persoanele fizice şi juridice, oameni de afaceri şi comunităţi să adere la această acţiune de întrerupere voluntară şi rezonabilă a curentului electric”, se spune într-un comunicat de presă al Primăriei.


Și compania „Red Union Fenosa” se solidarizează al treilea an consecutiv cu milioanele de persoane din întreaga lume, care pledează pentru un mediu mai curat și salută inițiativa globală „Ora Planetei”. 

În acest context, Union Fenosa lansează un apel către clienţii săi, invitându-i să adere la acţiunea dată şi să-şi demonstreze ataşamentul prin deconectarea voluntară şi rezonabilă a aparatelor, corpurilor de iluminat şi a instalaţiilor consumatoare de energie electrică timp de 60 de minute, manifestându-şi astfel susţinerea iniţiativei de sensibilizare a populaţiei de pe mapamond privind fenomenul efectului de seră. 
Inițiativei se alătură și Armata Naţională. Militarii vor deconecta pentru o oră sursele de energie electrică sîmbătă, 26 martie, în efortul comunităţii mondiale de a organiza acţiunea „Ora Planetei”.

Ora Planetei va fi marcată la Chişinău cu un concert în parcul Dendrariu din sectorul Buiucani. Sâmbătă, 26 martie, între 20.30 şi 21.30, va avea loc un recital de tobe şi chitară, completate cu focuri de artificii. Evenimentul va fi organizat de Ministerul Mediului şi SalvaEco, cărora li s-a alăturat şi mişcarea Hai Moldova.

Demarând cu 2 milioane de persoane în 2007, care au participat pentru prima dată în Sydney (Australia) la Ora Planetei, în 2008 numărul acestora a depăşit 50 de milioane, iar în 2009 Ora Planetei a implicat 1 miliard de persoane în peste 1000 de mari oraşe ale lumii. Organizatorii estimează că în acest an la acţiune vor adera 128 de ţări şi peste 5000 de oraşe.

Sursa: UNIMEDIA


Ioniţă: Am lucrat toată noaptea. În total sunt 96 de pagini cu modificări la proiectul politicii fiscale

Ioniţă: Am lucrat toată noaptea. În total sunt 96 de pagini cu modificări la proiectul politicii fiscale
Foto: privesc.eu

Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe a lucrat toată noaptea pentru a pregăti amendamentele la proiectelul politicii fiscale. Declaraţii în acest sens au fost făcute astăzi, 26 martie, de către preşedintele Comisiei, deputatul PLDM Veaceslav Ioniţa, pentru PublikaTV.


„În total sunt 96 de pagini cu modificări. Toate solicitările parvenite de la deputaţii PL, PD şi de la opoziţie au fost luate în calcul”, a precizat Ioniţă.<

UNIMEDIA precizează că la 13:00 a început şedinţa Comisiei pentru economie, buget şi finanţe, iar la ora 14:00 va începe şedinţa Legislativului, unde va fi discutată politica fiscală. „Mâine proiectul politicii fiscale va fi votat în a doua lectură cu toate amendamentele și vom purcede la examinarea proiectului bugetului”, a declarat ieri, după şedinţa Parlamentului speakerul Marian Lupu. 

Sursa: UNIMEDIA

 


Tragedie într-o familie din Vîprova: Doi copii au decedat, după ce s-a produs o explozie pe un teren de viţă-de-vie

Tragedie într-o familie din Vîprova: Doi copii au decedat, după ce s-a produs o explozie pe un teren de viţă-de-vie
Poză simbol
Foto: adevarul.ro

(UPDATE 11:30) "Explozia s-a produs în jurul orei 8:30, într-o gospodărie din satul Vîprova. La faţa locului se află o echipă a Serviciului Protecției civile și situațiilor excepționale. Totodată, geniştii din cadrul MAI urmează să identifice care este originea obiectului exploziv. Informaţii suplimentare, deocamdată, nu avem", a informat adiţional, pentru UNIMEDIA, ofițerului de presă al Serviciului Protecției civile și situațiilor excepționale, Liliana Pușcaș.

Doi minori, un băiat de 14 ani şi sora acestuia de 16 ani, au decedat după ce în grădina de viţă-de-vie, unde aceştia îşi ajutam părinţii la lucrările de primăvară, a explodat un obiect necunoscut, informează PublikaTV. Tragedia s-a produs în satul Vîprova, raionul Orhei.


Deocamdată nu se cunoaşte tipul obiectului exploziv, nici originea acestuia. Oamenii legii nu exclud că în zonă ar mai putea fi găsite şi alte muniţii. Acest caz este cercetat de către poliţie.

Vom reveni cu detalii.

Sursa: UNIMEDIA



În 2011, vom avea mai multe drumuri reparate prin licitaţie

În 2011, vom avea mai multe drumuri reparate prin licitaţie
Poză simbol
Foto: adevarul.ro

În 2011, cel puţin 70% din lucrările de reparaţie şi întreţinere a drumurilor vor fi finanţate prin licitaţii, iar banii planificaţi pentru reparaţia drumurilor se vor ridica la cca 1,5 miliarde lei. Această sumă este cu 50% mai mare decât cea disponibilă în 2010, şi de aproape 3,5 ori mai mare decât în anul 2009, susţine conducerea Ministerului Economiei.


În acest an, urmează a fi reparate peste 337 mii m.p. de drumuri, potrivit datelor prezentate de viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Boris Gherasim, în cadrul şedinţei Consiliului de administraţie a Fondului rutier, prezidată joi de ministrul Economiei Valeriu Lazăr.

Potrivit lui Gherasim, administraţia de stat a drumurilor va instala în 2011 10 mii de indicatoare rutiere. Marcajele urmează a fi aplicate pe circa 3 mii de km de drum de importanţă naţională. Totodată, a fost planificată procurarea a încă 34 de gradere şi 33 de autospeciale pentru curăţirea şi întreţinerea drumurilor.

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a menţionat în cadrul şedinţei că în 2012, datorită fondurilor străine, banii alocaţi pentru infrastructura rutieră vor fi de două ori mai mulţi decât în acest an.

Sursa: UNIMEDIA


Vladimir Voronin îndeamnă AIE să demisioneze şi ameninţă cu tulburări în masă

Vladimir Voronin îndeamnă AIE să demisioneze şi ameninţă cu tulburări în masă
Foto: UNIMEDIA

Liderul Partidului Comuniştilor (PCRM) Vladimir Voronn a îndemnat Alianţa pentru Integrare Europeană să demisioneze şi ameninţă cu tulburări în masă. Voronin a făcut declaraţii în acest sens la şedinţa Clubului de presă de la Chişinău, desfăşurată vineri, 25 martie, transmite Info-Prim Neo.


„Guvernarea trebuie cât mai curând să-şi recunoască înfrângerea sa ideologică, organizaţională şi managerială şi să treacă timid în opoziţie, oferind posibilitatea echipei noastre să reconstruiască din nou Moldova după doi ani de atac de tip reider asupra economiei şi statalităţii ei”, a declarat liderul comunist. 

Printre ceea ce a calificat drept eşecuri ale actualei guvernări Vladimir Voronin a numit reducerea drastică a nivelul de administrare a ţării. „Nivelul de administrare a ţării se reduce din zi în zi. Guvernarea generează doar scandal după scandal, nepropunând societăţii nici un proiect pozitiv, nici o noutate optimistă. Degradarea economică, majorarea preţurilor, represiunile sociale acerbe – toate acestea se conturează nu ca o oarecare stare temporară, dar ca un model respectabil de dezvoltare, care s-a instaurat aproape pentru totdeauna. Nimeni nu discută cum să fie micşorate tarifele, cum să fie extinsă sfera pentru investiţii, cum să venim în ajutor oamenilor care trec printr-un adevărat dezastru”, a precizat liderul PCRM, citat de info-prim.md.

Voronin a criticat, de asemenea, deciziile guvernării legate de reglementarea conflictului transnistrean. El afirmă că aceste decizii creează o ambianţă favorabilă destrămării ţării. „Recenta înţelegere în problema gazului şi divizarea datoriei pentru gaz, provoacă destrămarea Moldovei şi recunoaşterea Transnistriei. Noua strategie a securităţii naţionale, bazată pe principiile confruntării cu Transnistria, reprezintă şi ea o provocare a distrugerii”, a spus el. 

Voronin a calificat situaţia din ţară drept explozivă. „Oamenii o duc tot mai greu, iar guvernarea strigă tot mai tare despre victorii. Problemele obiective, astfel ca datoria externă, crearea locurilor de muncă, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a nivelului de ocrotire a sănătăţii devin tot mai nerezolvabile, iar guvernarea este preocupată de împărţirea proprietăţilor. Noi am ajuns în situaţia când devine extrem de periculos să ascundem starea reală a lucrurilor. Este un semnal printre altele, pentru voi, jurnaliştii. În caz contrar, dimensiunile exploziei sociale vor fi atât de mari, încât nici chiar Partidul Comuniştilor, partid de opoziţie nu va fi în stare să o stăpânească”, a avertizat liderul comunist în şedinţa Clubului de presă de la Chişinău. 

UNIMEDIA precizează că în cadrul şedinţelor din Legislativ, de joi şi vineri, fracţiunea PCRM a silicitat demisia ministrului Apărării şi, respectiv a Finanţelor. Totodată, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat că este puţin probabil ca AIE "să conştientizeze necesitatea de a renunţa la putere" şi că Alianţă se "ţine cu toate fibrele de guvernare".

Sursa: UNIMEDIA cu referire la info-prim.md

 


Fukushima: Iod puternic radioactiv descoperit la sute de metri de ţărm

Fukushima: Iod puternic radioactiv descoperit la sute de metri de ţărm

Un nivel al iodului radioactiv de 1.250 mai mare decât cel normal a fost măsurat în mare la câteva sute de metri de centrala nucleară de la Fukushima, a anunţat sâmbătă Agenţia japoneză pentru siguranţă nucleară.


genţia a precizat că testele au fost realizate de compania de electricitate care gestionează situl, Tokio Electric Power (Tepco), folosind apă prelevată în largul reactorului 1. 

'Dacă beţi 50 de centilitri de apă cu această concentraţie de iod, veţi atinge dintr-odată limita anuală pe care o puteţi absorbi. Este un nivel relativ ridicat', a explicat un purtător de cuvânt al Agenţiei. El a explicat însă că 'radioactivitatea eliberată în mare se va dilua odată cu mareea, ceea ce înseamnă că ar fi necesară o concentraţie mult mai mare pentru ca algele şi animalele marine să o absoarbă'. 

Marţi, conţinutul de iod 131 a fost evaluat la un nivel de 126 de ori mai mare decât limita legală fixată de guvern, în apa din Oceanul Pacific prelevată în acelaşi loc din apropierea centralei de la Fukushima Daiichi. Concentraţia de iod radioactiv a crescut deci de aproape zece ori în câteva zile. 

Autorităţile publice au anunţat atunci o înăsprire a măsurilor de control asupra peştilor şi fructelor de mare pescuite de-a lungul coastelor. 

Situaţia de la centrala nucleară avariată de cutremur din nordul Japoniei nu s-a înrăutăţit, dar este nevoie de vigilenţă, a declarat sâmbătă secretarul general al guvernului nipon, Yukio Edano, citat de Reuters şi Kyodo. 

Yukio Edano a precizat că este greu de prognozat când va lua sfârşit criza de la centrala Fukushima Daiichi. 'Situaţia curentă este că facem tot ce putem pentru a preveni o înrăutăţire', a spus Edano, precizând că este necesar 'un enorm volum de muncă' pentru stabilizarea situaţiei. Acesta a adăugat că premierul Naoto Kan şi-a numit un nou consilier special, în persoana lui Sumio Mabuchi, fost ministru al infrastructurii, transportului şi turismului, care îl va înlocui în funcţie pe Manabu Terata. Acesta va colabora cu operatorul centralei, Tokio Electric Power Co, pentru a oferi soluţii la criza creată. 

Operatorul centralei de la Fukushima încearcă de la 11 martie, data la care s-au produs cutremurul şi tsunamiul devastatoare, să prevină producerea unei catastrofe nucleare. Peste 700 de ingineri lucrează în schimburi pentru a stabiliza unitatea şi s-au făcut progrese în sensul repornirii pompelor de apă pentru răcirea barelor de combustibil. Două dintre cele şase reactoare sunt acum percepute ca fiind sigure, dar celelalte patru sunt volatile, eliberând sporadic aburi şi fum. Cu toate acestea, Agenţia pentru siguranţă nucleară a precizat sâmbătă că presiunea în toate reactoarele s-a stabilizat, precizează Reuters. 

Sursa: agerpres.ro


Ia ne ponimaiu po moldavski!

Ia ne ponimaiu po moldavski!

Un popor care nu-şi preţuieşte limba şi nu luptă ca ea să fie vorbită pe teritoriul unde este la ea acasă, urmând să fie pusă în capul mesei, îi/îşi semnează sentinţa, fiind condamnat la pieire. Mai devreme sau mai târziu, acest popor va dispărea. Va dispărea odată cu vorbitorii ei. Fiindcă limba, vorbită la bucătărie, vorbită în surdină de către purtătorii ei, îşi pierde din importanţa majoră care ar trebui să-i revină în comunicarea dintre locuitorii tuturor etniilor unui sau altui stat. Iar odată cu ea vor muri şi vorbitorii ei, chiar de fizicul lor va mai fi prezent printre cei a căror limbă vor prelua-o.


Recent am asistat la o scenă care a avut loc în cabinetul unui medic.
Un tânăr cam de vreo douăzeci şi cinci de ani a intrat pentru a afla nişte amănunte despre testele făcute. S-a adresat în rusă. Medicul i-a vorbit în română.
– Ia ne ponimaiu po-moldavski! i-a tăiat-o scurt pacientul.
Fără să protesteze, bătrânul medic şi-a continuat spusa în rusă.
– Tinere, de ce nu vorbiţi româna, l-am întrebat?
N-a urmat nici un răspuns, aşa că am insistat asupra întrebării. Dar vizitatorul părea făcut din lut, rămânând mut. Atunci m-am văzut nevoită să-i vorbesc ruseşte.
– A ia ne moldovanin i ne zdeşnii, mi-a răspuns pe un ton biruitor bărbatul.
– Dar de unde sunteţi?
– Iz Belţ.
– Ei şi ce, doar asta nu-i Patagonia? E tot Republica Moldova. Pâinea de aici o mâncaţi, apa izvorâtă aici o beţi şi respiraţi aerul care o înconjoară. De ce nu-i vorbiţi şi limba, că-i la fel de dulce ca şi bunurile cu care vă alimentaţi, crescute pe acest picior de plai?
– Voobşce ia daje ne russkii, no ne viju neobhodimosti znat’ vaş iazâk. Mne dostatocino znat’ russkii, citobî obşceatsea.
M-am uitat îndurerată la bunul medic, care nu mă mai privea cu bucuria de care dăduse dovadă la intrarea mea în cabinetul său, şi m-am gândit îndurerată că are perfectă dreptate pacientul acesta când spune: “Mne dostatocino znati russkii, citobî obşceat’sea”.

Citeşte în continuare pe blogul lui Dragoş Galbur 

sursa: Unimedia

Boţan: Ieri a fost victoria PLDM, azi PL şi PD au un cuvânt de spus

Boţan: Ieri a fost victoria PLDM, azi PL şi PD au un cuvânt de spus
Foto: UNIMEDIA

„Votarea în prima lectură a proiectului privind politica fiscală a fost o victorie a PLDM, dar PL și PD au dat de înțeles că în lectura a doua nu va fi foarte simplu. Am putea asista la un fel de revanșă, pentru ca în final, proiectul privind legea fiscală să fie votat, însă fără elementele asupra cărora a insistat PLDM”. Declaraţia aparţine analistului politic, Igor Boţan, şi a fost lansată în cadrul emisiunii Fabrika de aseară.

În replică, deputatul democrat Valeriu Guma a sărit să infirme că PD este în acest caz perdant. „Categoric PD nu se califică drept perdant. Dimpotrivă, problemele de concept pe care noi le-am abordat au fost luate în calcul - două dintre ele au fost excluse, alte două urmează să fie examinate”, a subliniat acesta.


„Vom încerca să formulăm amendamentul într-o aşa o manieră ca să ţintim exact în ceea ce toată lumea este de acord. Deci, toţi sunt de acord că trebuie să avem un instrument de impunere a celor cu venituri foarte mari să plătească impozite de până la 18%”, a precizat preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, deputatul PLDM, Veaceslav Ioniţă.

La rândul său, Guma şi-a manifestat speranţa că mâine vom avea o redacţie nouă, care va fi acceptată. „În cazul în care nu reuşim să găsim o formulă reuşită, nu ne rămâne altceva, decât să lăsăm acest pachet ce ţine de anul 2012, care este foarte complicat. În caz că formula va fi nereuşită noi nu putem să riscăm”, a opinat democratul.

Amintim că atît democrații cât și liberalii au cerut excluderea sau cel puțin modificarea articolelor din proiect ce țin de metodele indirecte de impozitare. Asta pentru că în formula actuală, această metodă s-ar referi nu numai la cetățenii cu venituri și cheltuieli mari, dar și la persoanele fizice, care primesc bani de peste hotare sau care trimit acești bani în Republica Moldova.

Sursa: UNIMEDIA


Două moldovence, care au vrut să ajungă la Istanbul cu pașapoarte false, au fost reţinute în Ucraina

Două moldovence, care au vrut să ajungă la Istanbul cu pașapoarte false, au fost reţinute în Ucraina
Poză simbol
Foto: border.gov.md

Poliţiştii de frontieră ucraineni au reţinut la aeroportul din Harkov, Ucraina, două moldovence care încercau să plece la Istanbul cu paşapoarte false,relatează kharkov.comments.ua.


La punctul de control al documentelor, femeile au prezentat pașapoarte moldovenești, însă după un control mai riguros la ele au fost depistate două paşapoarte parţial falsificate ale cetăţenilor Federaţiei Ruse.

Femeile în vârstă de 59 şi respectiv 27 de ani, au explicat că au cumpărat documente false pentru a putea pleca în Turcia, deoarece anul trecut autorităţile competente din această ţară le-au interzis să intre pe teritoriul Turciei timp de 5 ani.

 

Paşapoartele false au fost confiscate, iar reprezentanţii companiei aeriene au refuzat să elibereze bilete.

Sursa: UNIMEDIA


Blogger moldovean - câştigătorul RoBlogFest, categoria Blog sub 18 ani

Blogger moldovean - câştigătorul RoBlogFest, categoria Blog sub 18 ani
Foto: printscreen

PaulSanduleac.com este blogul câștigător la RoBlogFest, categoria Blog sub 18 ani. Paul Sanduleac, în vârstă de 16 ani, este cetăţean al Republicii Moldova, elev la „Liceul Mihai Sadoveanu” din or. Cupcini. 


„De pe RoBlogFest.ro am aflat că am 74 de voturi. Concurentul apropiat (locul 2) are 72 de voturi. Asta înseamnă că fiecare vot a contat. Vă mulțumesc vouă, cititorilor mei, tuturor celor care m-au votat. Fără voi deasemenea n-aș fi reușit. Știu că mulți nu au reușit să se înregistreze, mulți au cheltuit timp pentru ca să poată vota. Pentru că ați răbdat toate astea și m-ați votat, vă mulțumesc”, scrie Paul pe blogul personal.

Acesta şi-a lansat acest blog în toamna anului 2008 pe wordpress.com. La 1 Ianuarie 2010 a trecut pe adresa www.PaulSanduleac.com

Sursa: UNIMEDIA


Chişinăul încheie sezonul de încălzire

Chişinăul încheie sezonul de încălzire
Foto: tribuna.ro

(UPDATE 9:05) Către ora 8.30 au fost deconectaţi toţi consumatorii din zona suburbană.  Termocom informează  despre disponibilitatea de a asigura şi în continuare cu servicii de termoficare instituţiile care resimt necesitatea acestora (spitale, instituţii preşcolare), în cazul în care şi schema de conectare admite continuarea furnizării energiei termice.

În legătură cu încălzirea timpului de afară, primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a semnat dispoziţie de încheiere a sezonului de încălzire 2010-2011, fiind ghidat de cererile parvenite de la gestionarii fondului locativ.


Astfel, începând cu seara zilei de ieri, Termocom a început să deconecteze toate obiectivele din Capitală, inclusiv grădiniţele, şcolile şi spitalele. Asta în condiţia în care, şefa Direcţiei Sănătate din cadrul Primăriei, Luminiţa Suveică, a sublinia că spitalele mai au necesitatea de a rămâne conectaţi la agentul termic, cel puţin o săptămână, având în vedere că în instituţiile medicale sunt internaţi copii, pacienţi cu vizoze şi infecţii respiratorii.

 Lucrările de deconectare vor dura mâine toată ziua. Primarul Dorin Chirtoacă a anunţat organizarea unei conferinţe pentru ora 11:00 cu privire la acest subiect. Vom reveni cu detalii.

UNIMEDIA precizează că la şedinţa de luni a Primăriei, viceprimarul Vlad Coteţ a propus încheierea sezonului de încălzire, luând în considerţie temperaturile ridicate din ultima perioadă. În mod obişnuit, sezonul de încălzire este încheiat când pe parcursul a trei zile consecutive temperatura media a aerului afară este de peste +8 grade Celsius. 

Amintim că sezonul de încălzire 2010-2011 a început la 6 octombrie.


 
Sursa: UNIMEDIA


Lazăr: Program anti-criză pentru sectorul de construcţii, finanţat de către donatorii străini

Lazăr: Program anti-criză pentru sectorul de construcţii, finanţat de către donatorii străini
Foto: UNIMEDIA

Industria construcţiilor, unul dintre motoarele economiei înainte de 2009, a fost cel mai grav afectată de criza economică şi îşi va reveni cel mai greu, abia către anul 2014- cel puţin aşa arată analizele Ministerului Economiei. Cauza acestei reveniri lente este lipsa unui model de finanţare pentru sector, anterior majoritatea investitorilor cumpărând locuinţe din banii câştigaţi peste hotare, se precizează într-un comunicat remis presei de către ME.


„Discutăm cu partenerii externi elaborarea unei legi privind ipoteca, urmată de linii de creditare speciale, care ar putea mulţumi atât companiile de construcţii, cât şi cumpărătorii de locuinţe”, a declarat viceprim-ministrul, ministru al Economiei, Valeriu Laăr,  la adunarea anuală a Federaţei patronale a constructorilor, drumarilor şi a producătorilor materialelor de construcţie „Condrumat”.

Totodată, Valeriu Lazăr a subliniat că criza are efectele unui purgatoriu, criza şi competiţia urmând să înlăture de pe piaţă rezistând companiile ineficiente şi „oamenii întâmplători”.

„Am definitivat un program anti-criză pentru sectorul de construcţii, care urmează a fi finanţat şi de către donatorii străini. Companiile de construcţii urmează să primească finanţări în baza licitaţiilor şi vor beneficia de aceşti bani companiile cele mai competitive şi eficiente”, a declarat ministrul.

El a precizat că doar pentru reparaţia drumurilor în anul curent sunt alocate 1,5 miliarde lei, iar în anul 2012 suma se va dubla datorită mijloacelor alocate de donatorii străini.

„Priorităţile Guvernului sunt în prezent perfecţionarea cadrului legislativ şi normativ în domeniul construcţiilor şi găsirea unui model de finanţare pentru acesta. Vrem nu doar să investim banii donatorilor străini în infrastructură, mai important este să creăm condiţii pentru generarea investiţiilor private în sector”, a conchis Lazăr.

Sursa: UNIMEDIA


Peste 9.500 de case evacuate în urma unui incendiu de vegetaţie în Colorado

Peste 9.500 de case evacuate în urma unui incendiu de vegetaţie în Colorado

Locatarii a peste 9.500 de imobile dintr-o suburbie a Denverului, capitala statului american Colorado, au fost evacuaţi din calea flăcărilor, după ce un incendiu de vegetaţie a izbucnit cu cinci zile în urmă la sud-est de oraş, relatează vineri Reuters.


Flăcările se răspândesc cu o viteză de 65 km/oră. Peste 400 de pompieri sunt angrenaţi în lupta cu focul. Nu există deocamdată informaţii despre eventuale victime. 

Incendiul a devastat deja aproape 650 de hectare de pădure în apropierea oraşului Franktown, situat la 55 km de Denver. Focul este dificil de localizat din cauza vremii uscate şi a vântului ce persistă la nordul Colorado. 

La începutul acestei săptămâni, Serviciul forestier din SUA (U. S. Forest Service) a avertizat în legătură cu probabilitatea ridicată de incendii. Potrivit acestuia, condiţiile meteorologice în Colorado sunt în prezent similare cu cele din 2002, când acest stat a suferit cel mai mare incendiu din istoria sa, denumit 'Fire Hayman'. Focul a pârjolit atunci aproximativ 56.000 de hectare de teren, iar 133 de case au ars din temelii. Populaţia a fost rapid evacuată din zona calamitată, peste 5000 de persoane au fost transportate în locuri sigure, fără să se înregistreze vreo victimă. 

Incendiile sunt frecvente în Colorado, în special în partea de nord a statului. Vara în acest stat se înregistrează cea mai înaltă temperatură medie din SUA, care ajunge chiar şi la plus 35 de grade Celsius. Ploile sunt fenomene rare aici, în schimb se produc frecvent tornade. De la începutul acestui an, circa 26 de mari incendii s-au înregistrat în Colorado.

Sursa: agerpres.ro


Gerard Butler se iubeşte cu Jessica Biel

Gerard Butler se iubeşte cu Jessica Biel
Foto: famous-everywhere.com

La doar câteva săptămâni de când cântăreţul Justin Timberlake i-a dat papucii frumoasei actriţe Jessica Biel, 29 de ani, aceasta şi-a găsit rapid consolarea.


Actorul Gerard Butler, 41 de ani, a fost cel care i-a sărit imediat în ajutor Jessicăi, cei doi fiind, de două săptămâni, nedespărţiţi.

Actorii au fost văzuţi, recent, ţinându-se de mână pe când se plimbau prin Hollywood şi se pupau cu foc.

Sursa: libertatea.ro 

 


Un fost angajat al Apple lansează o reţea socială

Un fost angajat al Apple lansează o reţea socială

Bill Nguyen (foto), un antreprenor în serie care şi-a vândut ultima sa companie către Apple în 2009, a lansat Color, o reţea de socializare pentru smart­phone-uri, care le permite utilizatorilor care instalează o aplicaţie pe mobil să par­tajeze poze, videoclipuri şi texte, simultan, în timp real cu alţi utilizatori care se află pe o rază de 46 de metri şi au un terminal cu acelaşi soft instalat.


Color este o aplicaţie gratuită şi poate fi instalată pe smartphone-urile cu platforma Apple iOS şi Google Android, scrie presa internaţională.

Pornind de la faptul că partajarea pozelor şi fişierelor cu conţinut video este cea mai populară activitate de pe Facebook, fondatorii Color speră că reţeaua va reuşi să devină un concurent pentru gigantul Facebook, care are peste 500 de milioane de utilizatori.

Nguyen crede că reţelele sociale şi aplicaţiile îi vor determina pe utilizatori să plece din faţa desktop-ului. "Această tranziţie a lumii post-PC va fi o schimbare fundamentală imensă."

Sursa: zf.ro

 


UTILE: Kitul anti-pană, o soluţie ieftină şi facilă pentru evenimente neprevăzute

UTILE: Kitul anti-pană, o soluţie ieftină şi facilă pentru evenimente neprevăzute

Automarket a testat un kit anti-pană, o alternativă la roata de rezervă şi o soluţie foarte rapidă de rezolvare a unei pene de cauciuc. Kitul Slime s-a dovedit uşor de utilizat. Pe şoselele patriei întâlnim pericole zi de zi. Fie că vorbim de şoferi neatenţi sau de alte obstacole, mai mult sau mai puţin naturale. Iar printre efectele nedorite de care ne lovim se numără şi penele de cauciuc. Acestea pot fi cauzate de diverşi factori, dar aici discutăm pene cauzate de cuie, cioburi şi alte asemenea obiecte ”uitate” pe şosea. Pe lângă roata de rezervă, care nu îi este la îndemână în fiecare moment al existenţei sale, ce altă soluţie mai are automobilistul la dispoziţie?


Am căutat pentru voi şi am găsit un răspuns independent de clasica roată de rezervă pe care din ce în ce mai mulţi tind să nu o mai aibă în portbagaj pentru a câştiga spaţiu: kit-urile de pană. În cazul de faţă, vorbim de un kit Slime, pe care am încercat să îl testăm pentru voi în condiţii speciale. Cum funcţionează acesta, cât costă şi alte detalii de acest gen aflaţi mai jos.

AVANTAJE ŞI DEZAVANTAJE

Evident, printre avantajele clare ale kitului de pana Slime se numără preţul mai mic decât cel al unei roţi de rezervă şi spaţiul pe care îl puteţi astfel economisi în maşină. Tot la capitolul avantaje notăm şi disponibilitatea unui compresor în kitul de pană Slime, element care în alte cazuri trebuie achiziţionat separat. De asemenea, timpul de depanare este foarte scurt (maximum 15 minute – noi am avut nevoie de zece minute cu tot cu fotografiile de rigoare), iar cel care se pune pe treabă nu se va murdări la fel ca în cazul schimbării cauciucului.

La capitolul dezavantaje intră mai ales limitările pe care le ai. Asta pentru că dacă gaura din pneul tău depăşeşte şase milimetri sau ai avut ghinionul de a-ţi tăia flancul cauciucului, kitul nu îţi mai este util. Bineînţeles, aceste “simptome” nu fac decât să-ţi arate că pneul este bun de aruncat, nici măcar profesioniştii din vulcanizări nefiind dispuşi să îl repare.



A început Formula 1: Vettel e în pole-position, Hamilton pe 2! Vezi ce au făcut piloţii Ferrari

A început Formula 1: Vettel e în pole-position, Hamilton pe 2! Vezi ce au făcut piloţii Ferrari

Vettel câştigă pole-positionul şi spulberă cu mai bine de 4 zecimi fostul record al circuitului, iar Hamilton reuşeşte să-i ia lui Webber în extremis locul 2.  Button e pe 4. Ferrari termină pe 5 si 8, prin Alonso şi Massa. Rusul Petrov e pe 6, Rosberg pe 7, Kobayashi pe 9 şi Buemi pe 10.


Vettel vrea să-şi apere titlul de anul trecut li Red Bull pare în continuare sp fie cea mai rapidă maşină, după testele din această iarna şi primele antrenamente oficiale de la Melbourne. 

Cu doi campioni mondiali, McLaren a venit în Australia cu o maşină radical modificată faţă de săptămâna trecută şi a căştigat deja o secundă pe tur faţă de monopostul cu design considerat prea revoluţionar.

Ferrari a mizat totul pe fiabilitate şi Alonso nu concepe să nu se lupte pentru titlul de campion mondial în acest sezon.

Ultimul, dar nu cel din urma, campion mondial prezent la startul noului an în F1, Michael Schumacher, nu crede că Mercedes este încă pregătită să lupte pentru titlu, dar este hotărât să câştige cel puţin o cursă.

 

GRILA COMPLETĂ

1. Sebastian Vettel  1’25.296

2. Lewis Hamilton 1’24.307

3. Mark Webber  1’24.658

4. Jenson Button 1’24.779

5. Fernando Alonso 1’24.974

6. Vitaly Petrov 1’25.247

7. Nico Rosberg 1’25.421

8. Felipe Massa 1’25.599
9. Kamui Kobayashi 1’25.626
10. Sebastien Buemi 1’27.066
11. Michael Schumacher 1’25.971
12. Jaime Alguersuari 1’26.103
13. Sergio Perez 1’26.108
14. Paul di Resta 1’26.739
15. Pastor Maldonado 1’26.768
16. Adrian Sutil 1’31.407
17. Rubens Barrichello 
18. Nick Heidfeld 1’27.239
19. Heikki Kovalainen 1’29.254
20. Jarno Trulli 1’29.342
21. Timo Glock 1’29.858
22. Jerome d’Ambrosio 1’30.822
23. Vitantonio Liuzzi 1’32.978
24. Narain Karthikeyan 1’34.293



Sursa: UNIMEDIA cu referire la sport.ro

 


Ora de vară: 5 motive pentru care e o povară

Ora de vară: 5 motive pentru care e o povară

În noaptea de sâmbătă spre duminică (26 spre 27 martie),vom trece la ora de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Trenurile de călători vor pleca din staţii după ora oficială de iarnă până în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 03:00, respectiv ora 04:00 de vară. După ora oficială de vară, trenurile vor pleca din staţii conform orelor din mersul trenurilor.


Află cum îţi poate influenţa sănătatea această schimbare şi de ce este considerată o adevărată povară pentru organismul uman!

Pe lângă cele câteva beneficii aduse de această schimbare, se pare că balanţa înclină mai mult către efectele negative generate de ea. Numeroasele studii realizate în acest sens scot în evidenţă motivele pentru care trecerea la ora de vară este o acţiune inutilă şi ne influenţează în mod negativ sănătatea:

1. Îţi dă peste cap toată rutina zilnică care te ajuta să fii mai organizat.

2. Ne perturbă ceasul biologic


Se pare că organismul uman nu se poate adapta acestei treceri la ora de vară şi ne influenţează ceasul biologic, potrivit unui studiu semnalat în publicaţia Current Biology. Acest efect este mai accentuat în cazul persoanelor care obişnuiesc să se trezească foarte devreme dimineaţa, avertizează specialiştii de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen.

3. Creşte riscul de infarct cu 10%


Trecerea la ora de vară ne afectează sănătatea inimii. Potrivit unui studiu apărut in publicaţia New England Journal of Medicine şi realizat de specialiştii de la Institutul Karolinska din Suedia, această schimbare creşte riscul de infarct miocardic, în special în săptămâna de după schimbarea orei.

4. Creşte rata sinuciderilor la bărbaţi

Un studiu australian apărut în 2008, publicaţia Sleep and Biological Rhythms a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului.

5. Creşte nivelul de stres şi cauzează tulburări de somn

Într-un studiu publicat în revista Science, cercetătorii de la Spitalul Barnes Jewish din St. Louis au descoperit o legătură între lipsa de somn şi sănătatea mentală. De aici, cercetările au continuat şi au scos la iveală creşterea nivelului de stres în condiţiile în care pierzi o oră de somn, continuând cu dificultăţile de concentrare şi învăţare cu care ne confruntăm la serviciu/şcoală.

De unde a pornit ideea cu ora de vară?


Ideea orei de vară aparţine celebrului om de ştiinţă Benjamin Franklin. În anul 1784 a scris un eseu numit "An Economical Project" în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. Pe când se afla la Paris, acesta s-a ocupat de modul în care lămplile cu ulei produceau lumină şi cât de eficiente erau acestea. Într-o dimineaţă de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6:00 surprins de cât de multă lumină îi intra în cameră. La început a crezut că sunt lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului. Dar, a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont.

Apoi, în anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic care a propus să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie şi să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie. 

În 1908, prima tentativă de a introduce această regulă s-a făcut în Marea Britanie, însă a fost întâmpinată negativ. Prima ţară care a adoptat ora de vară a fost Germania, pe 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. În ţara noastră ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932.

Până acum, 70 de ţări au introdus ora de vară. Doar ţările din zona tropicală, Japonia şi China se numără printre cele care nu au adoptat ora de vară.

Sursa: eva. ro


Iurie Leancă merge la Moscova

Iurie Leancă merge la Moscova
Foto: evenimentul.md

Iurie Leancă, viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova va efectua o vizită de lucru în Federaţia Rusă  la 29 martie curent, informează serviciul de presă al MAEIE.


În cadrul vizitei, Viceprim-ministrul Iurie Leancă va avea o întrevedere cu dl Serghei Lavrov, Ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, cu care va discuta un spectru larg de subiecte ce ţin de relaţiile bilaterale, precum şi unele chestiuni de pe agenda internaţională. La finele negocierilor cei doi miniştri vor semna Programul de colaborare între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse în domeniul umanitar pentru anii 2011-2013 şi Planul consultărilor interministeriale pentru anul 2011.

De asemenea, programul vizitei include întrevederi cu alţi reprezentanţi ai autorităţilor ruse, precum şi o întîlnire cu un grup de politologi specializaţi în domeniul relaţiilor internaţionale.

Sursa: UNIMEDIA

 

 


(video) A început Festivalul ”Zilele Basarabiei”

vineri, 25 martie 2011

(video) A început Festivalul ”Zilele Basarabiei”
Foto: UNIMEDIA

Astăzi, 25 martie, la București a început festivalul "Zilele Basarabiei". Evenimentele au debutat cu o conferință de presă, susținută de oameni de cultură și politicieni, din România și R. Moldova, cu prilejul deschiderii ediției a IV-a a Festivalului. 


Ștefan Miron, președintele Organizației Studenților Basarabeni, a declarat în cadrul conferinței, că, din păcate, tradițiile și valorile transmise de persoanele care au participat la Unirea de la 1918, au fost date uitării. ”Dacă secolele XVIII-IXX erau caracterizate de Epoca Iluminismului, în sec XXI trăim în secolul divertismentului, iar subiectele care constituie nucleul existenței românilor ca neam, nu mai sunt agreate și promovate de instituțiile media”, a opinat Miron.

La rândul său, Emil Constantinescu, ex-președintele României, a remarcat că tendința de obținere a unui statut social și a carierei face oamenii să uite de sentimentele de după revoluția anti-comunistă. ”Nu există niciun proiect politic, care să nu fie precedat de un proiect cultural. Insist asupra acestei viziuni comune a unui proiect național adresat Neamului Românesc. Dacă ne vom uni în acest proiect, nimic nu ne mai stă în față, iar Uniunea Europeană, ca un prim-obiectiv, trebuie să adune forțele noastre”, a declarat Constantinescu.

Tudor Darie, consilier al prim-ministrului R. Moldova, a menționat că ”prin intermediul Festivalului ”Zilele Basarbiei” se crează posibilitatea apropierii cetățenilor din Molodova și România.

Mircea Druc, ex-prim-ministru al R. Moldova, prezent la conferință, a afirmat că ”românii de 200 de ani nu renunță la Unire. Dacă acest ideal al Unirii nu va fi viu se va duce de râpă tot", a menționar Druc.

Tot astăzi, la Casa de Cultură a Studenților din București a avut loc expoziția ”Utopia podului de Flori”, iar în sala mare a fost prezentat filmul ”Golgota Basarabiei” și ”Basarabia - prăbușirea unei lumi”.

UNIMEDIA menționează că în perioada 24-29 martie 2011, atât în Moldova, cât și în România, vor avea loc manifestări culturale dedicate marcării a 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara Românească.



Sursa: UNIMEDIA
Pavel Novac, Rodica Căruntu


E oficial: Hagi a fost demis de la Galata!

E oficial: Hagi a fost demis de la Galata!
Foto: antena3.ro

Gruparea Galatasaray a anunţat pe site-ul său că a încetat colaborarea cu antrenorul român, scrie realitatea.net


Clubul Galatasaray Istanbul a anunţat, pe site-ul oficial, că începând de vineri a încetat colaborarea cu tehnicianul Gheorghe Hagi, de comun acord cu antrenorul român.

"Începând din data de 25 martie 2011, am decis să încetăm colaborarea cu directorul tehnic Gheorghe Hagi, antrenorul Bogdan Vintilă şi preparatorul fizic Giovanni Melchiorre, după ce am avut o discuţie cu aceştia şi am ajuns la o înţelegere. Îi mulţumim pentru eforturile depuse lui Gheorghe Hagi, care şi-a scris cu mândrie numele în paginile cele mai importante ale istoriei clubului Galatasaray şi este iubit de toţi cei care ţin cu echipa galben-roşie şi de club", se arată în comunicat.

Cele 3 puncte ale lui Mihai Ghimpu

Cele 3 puncte ale lui Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu, președinte PL
Foto: UNIMEDIA

Președintele liberal, Mihai Ghimpu, declară că sunt 3 lucruri care îl fac să nu voteze proiectul de lege cu privire la politica bugetar-fiscală. În pauza ședinței legislativului, acesta a menționat că liberalii sunt gata să voteze pachetul de legi, cu excepția a 3 puncte. 

"Noi am mai cedat niște lucruri, ca să mergem înainte. Votăm legea cu următoarele condiții: 1. excluderea centralizării fondului ecologic. Vorbim despre descentralizare, deci nu e nevoie de centralizare; 2. excluderea impozitelor indirecte. Noi nu putem impozita azi cetățenii care primesc bani de peste hotare. Aici trebuie să clarificăm unele lucruri. Sunt unii cetățeni moldoveni care sunt legalizați peste hotare, deci nu putem permite dubla impozitare;


3. nu suntem de acord cu deciziile unde ei cu inchiziția financiară ca în '37, ca Ministerul Finanțelor să ia locul instanțelor de judecată. Noi avem nevoie de stat democratic și nu de supraputeri ministerului finanțelor. În rest, noi votăm tot pachetul", a declarat Mihai Ghimpu azi în pauza ședinței legislativului.

"Am anunțat deja și în Alianță că PL nu va mai merge șantajat, dacă nu se discută cu noi pe probleme principiale, precum politica fiscală. Nu e bine când unele fracțiuni dictează altor fracțiuni", a precizat acesta.

De cealaltă parte, președintele fracțiunii PLDM, Mihai Godea îl acuză pe Mihai Ghimpu că s-a aliniat unor interese care vor să blocheze adoptarea proiectului cu privire la politica bugetar-fiscală. "Toate aceste artificii din Parlament au fost pentru a induce în eroare opinia publică. Regret declarațiile iresponsabile ale dlui Ghimpu în care se spune că se dorește impozitarea remitențelor. Ceea ce șochează e faptul că în loc să se alinieze efortului comun de estimare reală a veniturilor unor cercuri bogate și acesta să fie impozitat, el s-a aliniat unui grup care vrea să blocheze votarea bugetului”, a precizat acesta.

În acest moment deputații fac declarații în Parlament. 

Sursa: UNIMEDIA


LOL și OMG au fost incluse în Dicționar Oxford Explicativ

LOL și OMG au fost incluse în Dicționar Oxford Explicativ
Foto: spreadshirt.com

Două dintre cele mai cunoscute abrevieri din jargonul comunicării rapide şi informale din internet LOL ("râzând cu voce tare") și OMG ("O, Doamne") au fost incluse în Dicționar Oxford Explicativ (Oxford English Dictionary Online), relatează lenta.ru cu referire la OED Online. În dicționar a fost inclus și simbolul <3 echivalent al verbului "a iubi".


Potrivit lexicografilor, OMG şi LOL sunt folosite nu doar pe internet, dar și în publicații și vorbirea scrisă.

Mai mult decât atât, prima menţiune a OMG datează cu anul 1917 și a fost folosit în corespondenţa personală. LOL a apărut în anii 60 ai sec. XX și însemna "little old lady".

Semnul <3 reprezintă "forma verbală a cuvântului 'inimă'"LOL, OMG şi <3 nu sunt primele cuvinte din jargonul informal din internet incluse în Dicţionarul Oxford. Anterior, au fost incluse IMHO ("in my humble opinion - în opinia mea umila"), TMI ("too much information - prea multe informaţii") şi BFF ("best friends forever - cei mai buni prieteni pentru totdeauna").

Din august 2010, editorii Dicționarului Oxford Explicativ au renunțat să-l tipărească pe hârtie din cauza prețului mare la acesta.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la lenta.ru


Ioniță despre remitențe: Speculații! Oligarhi protejați sub paravanul moldovenilor de peste hotare

Ioniță despre remitențe: Speculații! Oligarhi protejați sub paravanul moldovenilor de peste hotare
Foto: UNIMEDIA

"Taxarea remitențelor este o speculație. Poziția Guvernului și a PLDM este de a pune, prin normă legală, în condiții egale, cetățenii simpli și pe cei cu venituri de milioane și facturi de mii de lei. Nu ține de remitențe".

Declarația aparține președintelui comisiei parlamentare economie, finanțe și buget, Veaceslav Ioniță.

Acesta a explicat că este vorba de 1-2 % din cetățeni, care urmează a fi impozitați și care în prezent se eschivează de la plata impozitelor. „Nu vreau să-i numesc oligarhi, dar am impresia că aceștia sunt protejați sub paravanul moldovenilor de peste hotare”, a mai spus Ioniță. 


De cealaltă parte, președintele PL, Mihai Ghimpu declară că liberalii sunt gata să voteze pachetul de legi, cu excepția a 3 puncte. "1. excluderea centralizării fondului ecologic. Vorbim despre descentralizare, deci nu e nevoie de centralizare; 2. excluderea impozitelor indirecte. Noi nu putem impozita azi cetățenii care primesc bani de peste hotare. Aici trebuie să clarificăm unele lucruri. Sunt unii cetățeni moldoveni care sunt legalizați peste hotare, deci nu putem permite dubla impozitare; 3. nu suntem de acord cu deciziile unde ei cu inchiziția financiară ca în '37, ca Ministerul Finanțelor să ia locul instanțelor de judecată. Noi avem nevoie de stat democratic și nu de supraputeri ministerului finanțelor. În rest, noi votăm tot pachetul", a declarat Mihai Ghimpu azi în pauza ședinței legislativului.

UNIMEDIA precizează că proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2011 propune norme care vor da posibilitatea organului fiscal de a efectua controlul direct asupra procedurii de executare de către executorii judecătoreşti pentru situaţiile în care statul apare ca și creditor. De asemenea, acesta prevede majorarea cu 50% a cotelor accizelor la băuturile alcoolice tari şi la ţigarete cu şi fără filtru.

Sursa: UNIMEDIA


Minister acuzat de trafic de copii

Minister acuzat de trafic de copii
Foto: trilulilu.ro

Mama băiatului de 16 ani, care a dispărut vara trecută, la Sulina, România, acuză Ministerul Tineretului și Sportului de trafic de copii. Declarațiile au fost făcute astăzi, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, organizată de Centrul național independent pentru investigații și apărarea drepturilor omului. La rândul său Ion Ceban, ministrul Tineretului și Sportului susține că doasarul pe acest caz a fost închis, iar incidentul este politizat.


”Dosarul intentat de procuratură a fost demult clasat şi nu există nicio probă de neglijenţă sau altceva ce ar compromite organizatorii vacanţei de vară pentru tineri, la Sulina, România”, se menționează într-un comunicat de presă emis de ministrul Tineretului și Sportului.

De asemenea, ministrul consideră că acest caz este politizat, iar Centrul naţional pentru apărarea drepturilor omului şi investigaţii ar trebui renominalizat în Centrul comunist de investigaţii, deoarece are în spate cunoscuţi jurişti-politicieni din cadrul fracţiunii parlamentare PCRM.

”Opoziția continuă practica de 70 de ani de a turna la moara oponenţilor prin falsificare, trafic de influenţă şi insinuări. Aceștia își doresc un nou show politic, chiar şi pe seama durerii acestei biete mame”, susține Ceban.

Mama copilului a mai declarat în cadrul conferinței, că a depus o cerere de chemare în Judecată a Ministerul Tineretului și Sportului. ”Trupul băiatului nu a fost găsit, iar România continuă investigațiile, intentând dosar de căutare”, a mai precizat aceasta.

UNIMEDIA amintește că băiatul dispărut se afla la o tabără de odihnă din Sulina şi participa la reuniunea tinerilor din comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării. 

Sursa: UNIMEDIA


Zona din jurul centralei Fukushima va fi locuibilă peste cinci ani

Zona din jurul centralei Fukushima va fi locuibilă peste cinci ani

Situaţia de la centrala nucleară Fukushima-1, avariată în urma devastatorului cutremur din 11 martie, nu prezintă niciun risc pentru locuitorii Japoniei, cu atât mai puţin pentru populaţia altor ţări, consideră directorul-adjunct al Institutului pentru probleme de dezvoltare a energiei atomice al Academiei Ruse de Ştiinţă, Rafael Arutiunian.


"Peste o lună de zile, urmele de iod nu vor mai putea fi identificate, iar starea radiaţiei se va ameliora simţitor, revenind la nivelul normal", a dat asigurări Rafael Arutiunian, vineri, într-o conferinţă de presă la Moscova. 

El a subliniat că teritoriul pe o rază de zece kilometri în jurul centralei va fi locuibil peste cinci ani, după ce va fi curăţat. 

Expertul a admis însă că peştele pescuit în apa mării, în apropiere de centrala nucleară, prezentă risc pentru sănătate, întrucât acesta acumulează un nivel al radiaţiei de o sută de ori mai mare decât apa. Dar contaminarea radioactivă a peştelui va fi de scurtă durată, a dat asigurări Arutiunian. 

Cea mai bună soluţie pentru a opri scurgerile de radiaţii este îngroparea reactoarelor centralei Fukushima într-un sarcofag de beton similar celui de la Cernobâl, a afirmat el, fără a putea estima intervalul necesar acestei lucrări. Arutiunian a precizat că, în cazul avariei de la Cernobâl, acesta a fost finalizat până în luna noiembrie 1986, în condiţiile în care accidentul s-a produs în luna aprilie a aceluiaşi an. 

După seismul de 9 grade, la centrala nucleară Fukushima-1 au avut loc o serie de explozii, provocate de ieşirea din funcţiune a sistemului de răcire. Au fost înregistrate emisii de radiaţii, autorităţile fiind nevoite să evacueze populaţia de pe o rază de 20 de kilometri.

Sursa: agerpres.ro


(foto) Chris Brown dansează cu femei aproape goale la lansarea albumului!

(foto) Chris Brown dansează cu femei aproape goale la lansarea albumului!

După ce şi-a ieşit din minţi la Good Morning America, a spart un geam şi-a ieşit în strada la bustul gol, Chris Brown s-a liniştit şi şi-a văzut de lansarea albumului.


În pantaloni de stofa, cu sacou dar fără tricou sau cămaşă dedesubt, Chris Brown şi prietenii săi au petrecut aseara la Webster Hall la lansarea albumului sau, "F.A.M.E.".

 

Şi cum orice petrecere dată de vreun rapper sau la care vin mulţi rapperi nu poate fi petrecere până nu apar nişte femei semi-îmbrăcate care să danseze provocator în jurul lor, nici Chris n-a "scăpat" de această plăcere.

 

 



Sursa: mtv.ro