11 sportivi moldoveni vor participa la prima ediţie a Jocurilor Olimpice pentru Tineret

vineri, 23 iulie 2010

11 sportivi moldoveni vor participa la prima ediţie a Jocurilor Olimpice pentru Tineret
Foto: olympic.md

Republica Moldova va fi reprezentată de 11 sportivi la prima ediţie a Jocurilor Olimpice pentru Tineret, care vor avea loc în Singapore vara aceasta. Moldovenii vor evolua la disciplinile atletism, box, caiac-canoe, înot, judo, taekwon-do, lupte feminine, tir cu arcul şi tenis de masă.

Pentru a obţine cotele de participare, sportivii au participat la competiţiile de calificare şi la cantonamente. În acest scop, Ministerul Tineretului şi Sportului a alocat peste 600 de mii de lei.


În cadrul conferinţei de astăzi, 23 iulie, unii antrenori s-au arătat mulţumiţi de condiţiile oferite pentru pregătiri, alţii, însă, au atras atenţia ministrului Tineretului şi Sportului asupra problemelor cu care se confruntă.

Antrenorul de atletism, Alexandr Gancenco, a mulţumit MTS şi Comitetului Olimpic pentru sprijinul acordat, dar a menţionat că din cauza situaţiei financiare dificile, numai doi sportivi vor participa la JOT, deşi rezultate bune au demonstrat cel puţin cinci atleţi. El a aminitit ministrului că atleţii moldoveni nu au un stadion, unde s-ar fi putut antrena, stadionul republican fiind distrus în 2002.

Antrenorul la înot a invocat lipsa unui bazin, în care să se antreneze sportivii. "Sunterm nevoiţi să ne antrenăm peste hotare", a spus acesta.

Pe de altă parte, antrenorii la taekwon-do şi la tir cu arcul s-au arătat mulţumiţi de echipament şi de condiţiile cantonamentului.

Ministrul Ion Cebanu a urat baftă sportivilor şi le-a dorit să aibă o performanţă bună. În context, el a anunţat că MTS a pregătit un proiect de hotărâre, care "să sperăm că va fi aprobat de Guvern". Potrivit proiectului, sportivul moldoveni, care vor aduce în Moldova medalia de aur a JOT vor primi un premiu bănesc de 15 mii de euro, medalia de argint - 10 mii de euro şi, respectiv, 5 mii de euro pentru medalia de bronz.

UNIMEDIA precizează că în cadrul primelor Jocuri Olimpice pentru Tineret de la Singapore vor participa circa 170 de ţări. Ele se vor desfăşura în perioada 14-26 august 2010. Cheltuielile pentru deplasarea, cazarea şi întreţinerea sportivilor moldoveni vor fi suportate de Comitetul Naţional Olimpic al Republicii Moldova.

sursa: Unimedia

0 Comments: