Cea mai scumpă carte din lume, scoasă la licitaţie

sâmbătă, 11 septembrie 2010

Cea mai scumpă carte din lume, scoasă la licitaţie
Foto: llc.ed.ac.uk

Cea mai scumpa carte din lume, "Birds of America", cu 1.000 de ilustratii a aproape 500 de specii de pasari in marime naturala, care, in urma cu 10 ani, a fost vanduta pentru 8,8 milioane de dolari, va fi scoasa din nou la licitatie, pe 7 decembrie, la Londra, de casa Sotheby's, potrivit bbc.co.uk.

Cartea din secolul al 19-lea, semnata de John James Audubon, este disponibila in numai 119 exemplare, dintre care 108 sunt pastrate in biblioteci si muzee. In urma cu 10 ani, un exemplar a fost vandut pentru suma de 8,8 milioane de dolari (5,7 milioane de lire sterline).


Lui Audubon i-a luat 12 ani sa realizeze acest studiu, timp in care a calatorit in toata America impuscand pasari, pe care apoi le atarna de un fir si le picta. Artistul a mers apoi in Marea Britanie sa isi publice cartea, pe care a promovat-o printre bogatasi.

Sotheby's scoate la vanzare pe 7 decembrie un exemplar, evaluat la o suma cuprinsa intre 4 si 6 milioane de lire sterline, care i-a apartinut raposatului Lord Hesketh, alaturi de alte piese din colectia acestuia.

Printre acestea se numara un exemplar din "Mr. William Shakespeares Comedies, Histories. & Tragedies", prima colectie tiparita, in format in-folio, cu piesele dramaturgului, incluzand 36 dintre cele 38 de opere dramatice.

Sotheby's a apreciat ca volumul, publicat in 1623 si cunoscut drept "First Folio", este "cea mai importanta carte din intreaga literatura engleza".

Dintre cele 750 de exemplare despre care se crede ca au fost tiparite, in prezent nu se stie decat de existenta a 219 unitati. Exemplarul scos la licitatie de Sotheby's, din care lipsesc trei pagini, este evaluat la 1,5 milioane de lire sterline.

Scrisori ale reginei Elisabeta I a Angliei, referitoare la Maria Stuart a Scotiei, fac de asemenea parte din oferta licitatiei organizate de Sotheby's.

"Sa avem toate aceste piese intr-o singura licitatie este remarcabil, cu siguranta nu s-a mai intamplat de cand sunt eu aici, in 15 ani, si nici oamenii care sunt mai de demult nu-si amintesc", a spus David Goldthorpe, specialist in carti si manuscrise la Sotheby's.

sursa: Unimedia

Primarul de Shanghai: "Moldova este o țară renumită prin vinurile sale, iar China are un mare potenţial la capitolul consum". Vlad Filat: Experienţa chineză prezintă interes pentru Moldova

Primarul de Shanghai:
Foto: gov.md

Participarea Republicii Moldova la expoziţie denotă interesul țării noastre față de China, faţă de dezvoltarea relațiilor bilaterale, dar şi faţă de oportunităţile la capitolul promovare în plan internaţional, oferite de această expoziţie, a declarat astăzi, 11 septembrie 2010, prim-ministrul Vlad Filat în cadrul unei întrevederi cu primarul oraşului Shanghai Han Zheng.

„Moldova este o țară renumită prin vinurile sale, iar China are un mare potenţial la capitolul consum. În trecut, în China se consuma preponderent lichior, acum însă tot mai mulți preferă vinul”, a menţionat în acest context oficialul chinez.


Primarul de Shanghai a mulțumit premierului Filat pentru vizita sa în China, dar şi pentru implicarea Republicii Moldova în organizarea și desfășurarea expoziției mondiale Shanghai-2010. Primarul chinez a menţionat că își dorește ca expoziţia să intre în istoria omenirii prin noul concept pe care-l prezintă.

Vlad Filat a mulțumit pentru oportunitatea de a se afla la Shanghai, precizând că este impresionat de cele văzute până acum.„Am zburat cu colegii circa 12 ore ca să ajungem aici și am înţeles că distanța dintre state nu face diferiți oamenii, ceea ce înseamnă că împreună putem face lucruri frumoase”, a declarat prim-ministrul Vlad Filat. În cadrul întrevederii cu Han Zheng, premierul a vorbit de asemenea despre perspectivele ţării noastre, inclusiv legate de integrarea europeană.

Primarul a menţionat că participarea Republicii Moldova şi, în special, participarea delegaţiei guvernamentale, este o posibilitate de a face mai cunoscută țara noastră în lume și oportunitățile de business care există aici. Oficialul chinez consideră că este foarte important ca Moldova să-şi promoveze vinurile pe piaţa chineză. „Moldova este o țară renumită prin vinurile sale, iar China are un mare potenţial la capitolul consum", a precizat Han Zheng.

Prim-ministrul l-a invitat pe primarul oraşului Shanghai să viziteze ţara noastră, menţionând că experienţa chineză prezintă interes pentru Moldova. „Suntem o ţară mică, dar cu certitudine avem perspective mari şi muncim pentru a le valorifica”, a spus Vlad Filat.

UNIMEDIA menţionează că expoziţia de la Shanghai a fost lansată acum 134 de zile și va mai dura încă circa 5 luni. În total, la expoziţie participă 246 de state. Prim-ministrul Vlad Filat, însoţit de membrii delegaţiei Guvernului Republicii Moldova, se va află în Republica Populară Chineză timp de 4 zile.

sursa: Unimedia

Top 10 cel mai bine plătiţi jucători de tenis

Top 10 cel mai bine plătiţi jucători de tenis
Foto: 1235.ro

Tenisul este sportul in care nu exista discriminare in privinta valorii premiilor acordate la turneele masculine sau feminine. De exemplu, la US Open, premiul pentru campion este de 1,7 milioane de dolari si pentru sportivi si pentru sportive. Asa se face ca top 10 cele mai mari castiguri din tenis in acest an este impartit intre 5 barbati si 5 femei, potrivit Forbes.


La alcatuirea topului au fost luate in considerare venituri din premii, din contracte cu sponsorii, din reclame, in ultimele 12 luni, inaintea platii taxelor si comisioanelor catre agenti.

Liderul topului este Roger Federer, care a castigat 43 milioane dolari in ultimele 12 luni. Veniturile vin atat din turneele pe care le-a castigat, cat si de la contractile cu sponsori precum Nike, Wilson, Gillette, si Mercedes-Benz.
 
1. Roger Federer
Venit: 43 milioane dolari
Sponsori: Nike, Credit Suisse, Gillette


 

2. Maria Sharapova
Venit: 24,5 milioane dolari
Sponsori: Nike, Prince, Tiffany


 

3. Rafael Nadal
Venit: 21 milioane dolari
Sponsori: Nike, Kia Motors, Babolat


4. Serena Williams
Venit: 20 milioane dolari
Sponsori: Nike, Hewlett-Packard, Kraft


 

5. Venus Williams
Venit: 15 milioane dolari
Sponsori: Wilson, American Express, Kraft


6. Andy Roddick
Venit: 14 milioane dolari
Sponsori: Lacoste, Lagardere


7. Novak Djokovic (egalitate)
Venit: 10 milioane dolari
Sponsori: Sergio Tacchini, Head, FitLine


 

7. Andy Murray (egalitate)
Venit: 10 milioane dolari
Sponsori: Adidas, Head, RBS


 

9. Ana Ivanovic
Venit: 7 milioane dolari
Sponsori: Adidas, Yonex, Rolex


 

10. Jelena Jankovic
Venit: 5 milioane dolari
Sponsori: Anta, Orbit


Sursa: incont.ro


22% din populaţia Chinei este reprezentată de şomeri

22% din populaţia Chinei este reprezentată de şomeri
Foto: angryasianman.com

China are peste 220 de milioane de şomeri, reprezentând 22% din populaţia activă a ţării, care depăşeşte un miliard de persoane, conform datelor guvernamentale publicate vineri, citate de AFP.


Potrivit datelor oficiale, numai 780 de milioane de chinezi au un loc de muncă. "China se confruntă cu o mare problemă pe piaţa muncii, în prezent şi în viitorul previzibil”", a declarat Yi Chengji, purtător de cuvânt al Ministerului Resurselor Umane şi Securităţii Sociale.

Pe măsură ce urbanizarea Chinei se accelerează, presiunile de pe piaţa muncii, din partea numeroşilor lucrători inactivi din mediul rural, sunt tot mai puternice.

"În prezent, există circa 100 de milioane de lucrători rurali fără slujbe care vor să obţină locuri de muncă în oraşe a spus Yi.

Situaţia de pe piaţa chineză a muncii este de mult timp neclară, în condiţiile în care guvernul nu a publicat decât statistici privind şomajul din zonele urbane.

China traversează o fază de urbanizare inedită, în care sute de milioane de oameni sunt atraşi de dezvoltarea puternică a oraşelor.

Populaţia urbană a ţării va creşte la peste 700 de milioane de persoane până în 2015, depăşind pentru prima oară populaţia rurală, a declarat, în iulie, Li Bin, şeful agenţiei de planificare a populaţiei.

În China, ţara cu cea mai numeroasă populaţie din lume, de peste 1,3 miliarde de locuitori, a avut loc o creştere semnificativă a forţei de muncă, cu mai mult de 112 milioane persoane în ultimul deceniu, depăşind un miliard de oameni, potrivit datelor oficiale.

Cea mai lentă maşină de poliţie. Un tractor!

Cea mai lentă maşină de poliţie. Un tractor!
Foto: Mason News Service

Cea mai lenta masina de politie le apartine britanicilor. Masina este de fapt un utilaj agricol, adica un tractor. Ornat cu tot ce trebuie, adica in culorile masinilor de politie britanice si cu girofar. Unul modern, mic, aerodinamic, a carui viteza maxima este de 40 km/h.


Va intrebati daca au innebunit? Probabil ca da, atata vreme cat au dat 60.000 euro pe acest utilaj de 5 tone, iar in acest pret nu intra si modificarile specifice unui vehicul al politiei.

 

Au si ei contribuabilii lor si trebuie sa justifice acest monstru. Oficialii politiei britanice spun ca tractorul este necesar pentru a combate infractiunile din mediul rural, unde furturile de tractoare sunt la ordinea zilei. Numai anul trecut au fost furate circa 2.000 de tractoare, in valoare totala de aproximativ 50 de milioane de euro. Majoritatea ajung in Europa de Est si Rusia.

 

Mai in gluma, mai in serios, politistii spun ca tractorul politist va fi prezentat la tot felul de manifestari agricole pentru a-i incuraja pe fermieri sa-si protejeze mai bine utilajele impotriva furturilor.

 

Tehnologia în 2020: Jobs se retrage, noi zburăm şi avem joburi virtuale

Tehnologia în 2020: Jobs se retrage, noi zburăm şi avem joburi virtuale
Foto: bloombiz.ro

Punand cap la cap viziuni ale expertilor, date actuale si proiectii de dezvoltare ale celor mai indraznete proiecte care astazi sunt numai pe hartie, revista Forbes a intocmit o lista a viitoarelor posibile progrese tehnologice.


Anul 2011

In 2011, cyber spionajul va lua amploare, devenind o arma tot mai folosita de guvernele lumii. In viziunea Forbes, oamenii de stiinta din Rusia ar urma sa descopere o retea imensa de spionaj cibernetic pusa pe picioare de colaborarea americano-israeliana. In acelasi an, masina zburatoare Terrafugia Transition va fi pusa in vanzare, la pretul de 200.000 de dolari.

 

Anul 2012

Forbes se asteapta ca, in 2012, departamentul de Justitie american sa inceapa o ancheta plecand de la monopolizarea pietei de tablet PC-uri de catre Apple.

Anul 2014
Soldatii din Afghanistan ar putea fi dotati, din 2014, cu exoschelete robotizate de tipul HULC3. Acestea au rolul de a creste rezistenta si forta celor care le poarta.

Anul 2016
Doi ani mai tarziu, se vor deschide primele ferme de joburi virtuale, cel mai probabil in Carolina de Sud. Oamenii ar putea primi un salariu, fiind garzi de corp sau culegatori in jocuri virtuale.

 

Anul 2018
Anul 2018 ar putea fi marcat de inaugurarea Trans-Eurasia Express. Cel mai rapid tren din lume va circula intre Paris si Beijing si va sparge recordul de 480 km/ora.

 

Anul 2019

Anul 2019 va fi marcat de retragerea lui Steve Jobs de la conducerea Apple. Cu aceasta ocazie, Jobs ar urma sa doneze 50 de miliarde de dolari fundatiei lui Bill Gates. Urmatorul CEO Apple ar urma sa fie numit Jonathan Ive, actual vice-presedinte.


 


Anul 2020
Prima nava spatiala privata aterizeaza pe luna, avand sase barbati si doua femei la bord. O calatorie pe luna cu Virgin Galactic, compania lui Sir Richard Branson, va costa 200 de milioane de dolari.

 


Sursa: bloombiz.ro


Un an de când Mihai Ghimpu deţine funcţia de preşedinte interimar. Voronin: Este un interimat prelungit artificial. O ducem tot mai rău şi mai rău în fiecare zi

Un an de când Mihai Ghimpu deţine funcţia de preşedinte interimar. Voronin: Este un interimat prelungit artificial. O ducem tot mai rău şi mai rău în fiecare zi
Foto: stiribasarabia.blogspot.com

Astăzi, 11 septembrie 2010, se împlineşte un an de când Mihai Ghimpu deţine funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova.

Ex-preşedintele Vladimir Voronin, solicitat de mass-media, a ţinut să menţioneze în primul rând că astăzi se împlineşte un an de când şi-a dat demisia din funcţia de conducător al statului. "Am făcut un pas corect pentru a le da voie să preia conducerea. Cu părere de rău însă problemele stringente ale ţării nu au fost rezolvate şi obligaţiunile nu au fost exercitate. Este tot mai rău şi mai rău în fiecare zi", a declarat Voronin.


Acesta a fost rezervat în a da vreo apreciere calităţilor de conducere ale lui Mihai Ghimpu, menţionând doar că este un interimat "prelungit artificial" de către însuşi preşedintele interimar.

Bilanţul activităţilor lui Mihai Ghimpu pe parcursul unui an de interimat, realizat de publika.md, începe cu decretul referitor la crearea Comisiei de Condamnare a Comunismului. Proiectul de hotărâre pe marginea Raportului, înaintat de Ghimpu, prevedea condamnarea regimului totalitar, interzicerea simbolurilor comuniste, precum şi elaborarea unei legi a lustraţiei. Însă unele componente ale Alianţei de guvernămnt s-au opus adoptării acestei hotărâri pe motiv că ar "scinda societatea". Comunismul nu a fost condamnat, iar proiectul de hotărâre urmează a fi "studiat foarte bine", au declarat cei patru lideri ai Alianţei.

Cu prilejul paradei de 9 mai de la Moscova, discuţiile în contradictoriu au devenit mai evidente. Iniţial, Mihai Ghimpu era gata să participe, dar s-a răzgândit, după ce Alianţa a insistat ca militarii moldoveni să defileze la paradă. Astfel, Mihai Ghimpu a ales să fie prezent la manifestaţiile de la Chişinău. Ulterior, sub presiunea partenerilor, Mihai Ghimpu a acceptat ca militarii noştri să participe la paradă, iar el a mers doar la summit-ul liderilor CSI.

Dar peste o lună, preşedintele interimar al ţării a semnat un decret prin care declara 28 iunie Ziua comemorării ocupaţiei sovietice, ceea ce a trezit numeroase dispute în societate şi în cadrul Alianţei.

Nici reacţia Rusiei, moştenitoarea URSS, nu a întârziat. La scurt timp după semnarea decretului, o cantitate importantă de vinuri moldoveneşti a fost blocată în vama Solnţevo, de lângă Moscova, pe motiv că vinul ar conţine substanţe nocive. Deputaţii Dumei de Stat au condamnat decretul şi l-au acuzat pe Ghimpu de tentativă de înrăutăţire a relaţiilor moldo-ruse. Mai târziu, Curtea Constituţională a anulat decretul.

În timpul interimatului său, Mihai Ghimpu a stabilit şi un record la capitolul acordării de distincţii de stat. Potrivit preşedintelui, "fiecare cetăţean care a făcut ceva bun merită o distincţie". Numai în luna august el a conferit 51 de titluri, medalii şi ordine.

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la PUBLIKA.MD


Eurodeputatul Traian Ungureanu: "Ce viitor poate să dea Rusia Republicii Moldova? Ştim deja din trecut."

Eurodeputatul Traian Ungureanu:
Comentariu: Traian Ungureanu
Foto: europalibera.org

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, eurodeputatul Traian Ungureanu a declarat că Moldova "are de câştigat tot ce a pierdut până acum" dacă va merge pe calea integrării europene. "Cred că Moldova ştie ce este Rusia şi că viitorul ei nu este acolo. Sigur că Europa şi Uniunea Europeană nu sunt soluţia miraculoasă, nu schimbă lucrurile într-o zi sau într-o oră, dar le schimbă. Ce viitor poate să dea Rusia Republicii Moldova? Ştim deja din trecut", a declarat în acest context Traian Ungureanu.


Eurodeputatul Ungureanu consideră că Uniunea Europeană şi-a făcut datoria faţă de Republica Moldova. "Cum s-ar zice: banii sunt pe drum, iar sprijinul european nu este nicio clipă în dubiu. Moldova are o percepţie, o primire, o imagine foarte bună în acest moment la Bruxelles", susţine eurodeputatul.

 

"Suntem deja în campanie electorală, o campanie electorală prelungită. Domnul Pasat nu poate fi atât de naiv încât să creadă cu adevărat că Moldova poate întoarce spatele Uniunii Europene aşa că astea sunt declaraţii de campanie, sunt aceleaşi declaraţii pe care le-am văzut, din păcate, şi la referendum, acolo unde parlamentarii şi politicienii comunişti anunţau că Moldova se pregăteşte de unirea cu România. Sper că asemenea acte de politică naivă, copilărească, nu o să se mai repete sau măcar nu o să mai fie crezute de moldoveni”, susţine Traian Ungureanu.

 

Moldova a anulat taxa de poluare pentru transportatorii străini

Moldova a anulat taxa de poluare pentru transportatorii străini
Foto: celmaitaredinparcare.ro

Taxa de poluare pentru transportatorii străini care se află pe teritoriul Republicii Moldova a fost anulată, a declarat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii drumurilor, Anatol Șalaru în cadrul unei întâlniri la Ministerul Transporturilor din Ucraina, relatează serviciul de presă al Ministerului Transporturilor şi Comunicaţiilor din Ucraina, citat de unian.net.


O altă problemă care a fost soluționată, în timpul vizitei, a fost uniformizarea sarcinii maxime admise pe osia simplă pentru camioanele care circulă pe teritoriul Republicii Moldova şi Ucrainei. În Ucraina, sarcina maximă admisă este de 11 tone, iar în Republica Moldova - 8 tone. Partea moldovenească a acceptat să mărească acest parametru până la cel ucrainean de 11 tone.

De asemenea, în timpul întâlnirii, reprezentanţii agenţiilor de transport au discutat problemele cu care se confruntă transportatorii ucraineni la vamă transnistreană. Potrivit acestora, pentru lipsă de înregistrare obligatorie a mărfurilor la vama transnistreană, transportatorilor din Ucraina se aplică sancţiuni la terminalele vamale ale Republicii Moldova, faptul considerat de partea ucraineană ca fiind o discriminare.



Delegaţia Republicii Moldova a asigurat că taxele vamale pentru operatorii de transport străini vor fi aceleaşi ca şi pentru operatori din Republica Moldova, iar unele amendamente la lege care urmează a fi aprobate în Parlament vor elimina necesitatea de a înregistra încărcăturile care circulă dintre Ucraina și Transnistria, informează unian.net.

În cadrul aceleiași întrevederi, s-a decis acordarea Republicii Moldova a încă 2 000 de permise "Euro-2" cu plata taxelor de drum. De asemenea, Ucraina a acordat Republicii Moldova permisiunea de a deservi două rute regulate de autobuz Dubăsari – Odessa şi Chişinău – Kotovsk.

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la unian.net


Alimente care te scapă de riduri

Alimente care te scapă de riduri
Foto: ziarulring.ro

Ştiai că pielea nu se hrăneşte doar din cremele pe care le aplicăm zilnic, ci şi din alimentele care le consumăm? Specialiştii susţin că îmbătrânirea pielii poate fi prevenită în mod natural printr-o alimentaţie corectă şi prin evitarea factorilor nocivi. Antioxidanţii reprezintă secretul. Aceştia protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi, ajutând la menţinerea aspectului tânăr al pielii. "Optează pentru o dietă bogată în fibre care să cuprindă cât mai multe fructe şi legume. Opt, zece porţii pe zi te vor ajuta să-ţi păstrezi prospeţimea pielii. Atât fructele cât şi legumele sunt sărace în calorii şi ajută la detoxifiere şi la regenerarea celulară," explică dr. June Breiner, medic internist, pentru EverydayHealth. 


Alege fructele colorate datorită conţinutului bogat de antocianina, precum căpşuni, afine, zmeură, cireşe, mure, rodii. Aceste fructe conţin o cantitae mare de oxidanţi care repară şi protejează celulele pielii.


Broccoli. Quercetina este un antioxidant puternic care poate fi găsit în broccoli, dar şi în afine, ceapă sau mere.

 
Spanacul. Luteina o poţi găsi în spanac şi în alte legume verzi. Aceasta are proprietăţi antioxidante şi ajută pielea să-şi menţină hidratarea. 

 
Usturoi. Alliumul este un antioxidant puternic şi poate fi găsit din plin în usturoi şi ceapă. Pe lângă faptul că protejează pielea, întăreşte şi sistemul imunitar.

 
Soia. Antocianina se găseşte în cantităţi mari în soia. Boabele de soia au un conţinut bogat de izoflavoni care au efect de anti-îmbătrânire. 

 
Ceai. Catechinele găsite în ceaiul verde, ciocolata neagră şi vinul roşu, au un puternic efect antioxidant. Câteva ceşti de ceai pe zi te vor ajută să îţi protejezi celulele de radicalii liberi.

 
Vinul. Pe lângă conţinutul bogat de catechine, vinul conţine şi resveratrol, cunoscut pentru efectul anti-îmbătrânire, fiind un antioxidant important.

 
Morcovii sau alte legume de culoare galbenă sau portocalie conţin betacaroten, important atât pentru sănătatea pielii cât şi a ochilor.

 
Tomate. Licopenul din grepfrut, tomate, pepene roşu reprezintă un aliat puternic în lupta împotriva radicalilor liberi. Are puterea de a lupta împotriva îmbătrânirii pielii produse de soare şi poate neutraliza radicalii liberi.

 
Nuci. Consumă nuci şi seminţe zilnic pentru a profita de grăsimile "bune", antioxidanţii şi mineralele, atât de importante pentru sănătatea pielii. 

 
Somon. Este recomandat să mănânci somon de cel puţin 3 ori pe săptămână, datorită conţinutului bogat de omega 3 şi proteine de calitate. Dacă urmezi această recomandare, vei observa efectele asupra pielii în aproximativ 6 săptămâni, susţine specialistul.

 
Apa. Nu uita de apa atât de importantă pentru pielea ta, dar şi pentru întregul organism, şi consuma 6-8 pahare de apă pe zi.

 

Sfat: Consumă cât mai multe fructe şi legume crude. Dacă le găteşti, optează pentru gătitul la abur pentru a păstra conţinutul de antioxidanţi. 

 
Pentru sănătatea pielii tale...
 
Limitează consumul de alcool. Consumul excesiv de alcool poate bloca producţia de hormon antidiuretic, pielea devine deshidratată şi predispusă la riduri. De asemenea, alcoolul dilată vasele de sânge şi creşte circulaţia sângelui spre piele. În acest caz, pot apărea vinişoare subţiri la nivel pielii, "nasul roşu" asociat cu bautorii înrăiţi şi afecţiunea numită rozacee. Psoriazisul poate fi un alt efect secundar al consumului excesiv de alcool. 
 

Renunţă la tutun! Fumul de ţigară conţine monoxid de carbon, cunoscut că afectează circulaţia periferică, micile capilare care furnizează sânge pielii. De asemenea, fumatul opreşte absorbţia de vitamina C, antioxidant necesar în producerea de colagen.


Redu consumul de dulciuri şi alimente procesate. Acestea cresc activitatea radicalilor liberi.

 

Sursa: eva.ro


Sexy moldovencele între adevăr şi prejudecată

Sexy moldovencele între adevăr şi prejudecată
Foto: blogspot.com

Ori de cate ori nu intru in vorba cu vreun francez , imediat sesizeaza accentul meu. E foarte greu sa te dezbaieri de el, iti trebuie ani si ani de zile. Dar, nu despre asta vreau sa dezbat in postare de azi. Dupa « le petit accent» urmeaza fireasca intrebare: «De quelle origine êtes - vous?». Moldova , nu-i prea spune nimic francezului. Vii cu explicatii: «Un mic stat in Europa de Est, infatisat pe harta ca un ciorchine, intre Romania si Ucraina. La auzul acestor explicatii, unii mai discreti arboreaza un suras ironic in coltul gurii, afisand si o mina care mimeaza interesul fata de draga noastra Moldovioara, bineinteles o face din amabilitate, neinteresandu-l catusi de putin subiectul. Altii mai cu tupeu incep sa te bombardeze cu un torent de prejudecati din cele mai dezagreabile: «Pai da, Europa de Est, cel mai sarac stat din Europa. Aveti multa coruptie etc."


Bineinteles, cele mai multe prejudecati sunt adresate femeilor noastre. "Da, da femeile din Est (nu fac diferenta dintre moldovence, romance, rusoaice, ucrainence) aveti femei extrem de frumoase, dar usoare. Toate viseaza sa se marite cu vreun european si sa obtina rezidenta in UE. Dar multe ajung prostituate in cluburile de noapte de la noi. Iar functionarii vostri de stat sunt traficanti de fiinte umane … A, da mai aveti moldovence mame surogate"

 

De multe ori, aceste clisee mai sunt argumentate cu exemple : "Ca uite nu stiu carui francez i-a tras teapa o moldoveanca, l-a curat de bani". In aceste conditii, conversatia devine din ce in ce mai neplacuta, ba chiar iritanta. Apoi trece la etapa urmatoare. Un studiu minutios al persoanei tale, fixandu-si privirea si ochii stransi intre pleoapele intredeschise, te scaneaza din varful testei capului pana la unghiile de la picioare. Te studiaza ca pe o bestie si parca ar vrea sa te intrebe, daca stii sa citesti. Jenata, de scarba, nu-ti vine sa zici nici de originele tale romanesti, ca-l incurci pe francez si mai tare cu cele doua state romanesti. Faci si mai rau, te confunda cu romii care cersesc si fura prin metro-uri. Daca te dai de partea rusilor, se incepe… " Mafia ruseasca, Lenin, Comunism, Marx etc". Desi, francezi au un fel de fascinatie halucinanta fata de rusi, Rusia, Putin, sufletul rusesc.

 

Va veti indigna, veti spune ca acesti francezi sunt niste ignorati si ca inafara de Franta lor, pe care o cred buricul pamantului nu stiu nimic. Nu vreau sa dau dreptate nici frumoaselor noastre femei, dar nici francezilor "ignoranti". Mai nou, ca aceste stereotipuri sunt transpuse si in cinematografie. De exemplu, filmul « Les invitées de mon père », este povestea unei frumoase moldoveance fara scrupule, pe nume Tatiana care se casatoreste cu un octogenar francez pentru a obtine acte. In final, invitata batranului francez devine o adevarata calamitate pentru copiii acestuia, fiind pe punctul de a fi dezmosteniti de tatal lor. (mai multe citeste aici vezi si banda de anunt a filmului – Les invitées de mon père).

 

Mai multi moldoveni s-au suparat tare rau pe producatorii filmului care au pus intr-o lumina proasta imaginea si reputatia moldovencelor. Circula si o petitie pe care au semnat-o, insa nu mai stiu daca au adresat-o la Haga sau la Strasbourg si daca au avut vreo reactie din partea autoritatilor franceze. Pe mine nu m-a deranjat acest film. Bineteles, sunt exagerari, dar reprezinta in mare masura si realitatea.Ce fel de arta fara exagerari? Regizorul a reusit sa exprime diferenta de mentalitate, extravaganta si perfiditatea femeilor noastre, tabieturile si defectele francezilor, prejudecatile ambelor parti. De ce sa ne ascundem dupa deget? Da, bineinteles o fi operand cu stereotipuri occidentalii, dar si unele argumente sunt de beton armat in favoarea lor : Sexturismul care e in floare la Chisinau, videochaturi de pe internet cu moldovence care-si arata nurii strainilor si se masturbeaza contra unor sume frumusele de euro, forumurile straine despre voyage, despre cat costa o "printesa moldoveanca" pe noapte.

 

Am facut si propriile mele constatari : Stand in rand la Vatican la intarea in Biserica di Saint Pietro : cum credeti cui nu i-au permis gardienii sa intre in sfantul lacas ? Desigur, unei moldovence, care avea o fusta care abia ii acoperea fesele. Totusi, un pic de rusine, cand vii sa vizitezi mormintele papilor, poate, in cea mai sfanta locatie a crestinatatii, te imbraci decent.

Ma deranjeaza mult ca trebuie sa fiu asociata cu aceste sexy moldovence. Mai degraba mi-ar placea moldovencele sa revina la imaginea misterioasa a brunetei fermecatoare cu ochii gingasi de caprioara, fringand ca un carbune inimele barbatilor, cu un mac rosu ca si buzele sale suave prins delicat in parul negru ca pana corbului, tinand in mana un strugure de vita de vie si purtand o ie care-i evidenteaza feminitatea. Aceasta moldoveanca femecatoare elogiata in cantecul "Smugleanka - moldoveanka". Bineinteles, nu trebuie sa condamnam toata populatia feminina din Moldova pentru cateva individe in minoritate. Cu regret, nu toate si-au ales destinul, daca e sa ne referim la moldovencele traficate. Sarmanele femei, din cauza saraciei si dorintei de a le oferi copiilor lor un viitor mai bun au ajuns sa fie inrobite si obligate sa se prostituieze. Va invit sa vizionati serialul "Matrioski" de productie belgiana dedicat acestui dureros subiect, il gasiti aici in varianta franceza.

Igor Smirnov: Singurul lucru pozitiv poate fi considerat dialogul între mine şi prim-ministrul Vladimir Filat

Igor Smirnov: Singurul lucru pozitiv poate fi considerat dialogul între mine şi prim-ministrul Vladimir Filat
Foto: basarabia91.net

Liderul autoproclamatei Republici transnistrene a declarat că participarea Transnistriei în formatul de negocieri 5+2 se află încă sub semnul întrebării, relatează rian.com.ua. "Din partea Chişinăului nu se aude nimic altceva decât cuvinte goale. Grupurile de experţi, de exemplu, nu lucrează. Deşi nu putem da vina pe Moldova. Ei se află acum în suspans, deoarece nu ştiu ce fel de guvern va fi mâine, şi se tem să facă vreun pas greșit", a declarat liderul transnistrean.


Potrivit acestuia, singurul lucru pozitiv poate fi considerat dialogul între el şi prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat. "Am început constructiv să dialogăm cu prim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Filat. Când trebuie, ne contactăm şi discutăm pe diferite subiecte", a explicat Smirnov.

Pentru luna septembrie au fost programate la Viena, negocieri informale în formatul "5 +2", în care Moldova şi Transnistria participă în calitate de părți implicate în conflict, Rusia, Ucraina şi OSCE în calitate de mediatori, iar UE şi SUA în calitate de observatori.

"Noi încă ne mai gândim – să participăm în acest format, sau nu. Pe fundalul politicienilor moldoveni care se află acum la putere, nu observăm nici o acțiune concretă din partea lor. Și domnul Osipov complică situaţia prin declaraţiile sale, după care nu am nici o dorinţa de a discuta cu oamenii din alianţa de guvernământ,"a declarat Igor Smirnov vineri, 10 septembrie 2010, șefului Misiunii OSCE în Moldova.

El a subliniat că, până când în Moldova nu vor fi soluționate problemele interne ale țării, nu ne așteptăm la activitatea normală şi rezultate concrete.

sursa: Unimedia

Peste 100 de oameni, acuzați de pedofilie, au fost arestați în Polonia

vineri, 10 septembrie 2010

Peste 100 de oameni, acuzați de pedofilie, au fost arestați în Polonia
Foto: lideruldeopinie.ro

În Polonia, poliția a arestat 102 persoane, acuzate în păstrarea și difuzarea prin internet a pornografiei infantile.


Potrvit reprezentantului poliției poloneze, Mariusz Sokolowski, la 7 și 8 septembrie curent au fost întreprinse percheziții în circa 114 apartamente, oficii și internet-cafe, în urma cărora au fost confiscate 133 de calculatoare, CD și DVD, ce conțineau imagini porno.

Aceasta nu este prima operațiune de acest gen, organizată de poliția poloneză. În aprilie 2010, în rezultatul perchezițiilor, au fost reținute 111 persoane, iar, în ianuarie 2010, au fost arestați 120 de oameni.

Potrivit legii Poloniei, pentru difuzarea pornografiei infantile, un cetățean polonez riscă până la 8 ani de privațiune de libertate.


Sursa: UNIMEDIA cu referire la lenta.ru 


Cumătrismul este o chestie de tranziţie, declaraţie

Cumătrismul este o chestie de tranziţie, declaraţie
Foto: transparency.md

"Cumătrismul este o chestie de tranziţie. A fost prezentă în anii 70-80 şi în statele europene", a declarat astăzi, 10 septembrie 2010, Eugene Stuart, consilier internaţional de politici publice, în cadrul unui club de presă cu genericul "Armonizarea legislaţiei la standardele UE în domeniul achiziţiilor publice şi politica din Republica Moldova". În calitate de co-autor al ghidurilor sectoriale privind proprietatea intelectuală şi dreptul de proprietate intelectuală, Stuart consideră că nu ar trebui să fim pesimişti, pentru că schimbările la nivel de mentalitate vor avea loc chiar în următorii ani, în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.


Experţii internaţionali susţin că unele recomandări pe care le-au formulat în ghidurile sectoriale sunt deja puse în aplicare în Republica Moldova. În ceea ce ţine de cadrul de reglementare al sectorului de achiziţii, experţii consideră că nu este destul ca să existe o lege bună pentru a combate astfel de fenomene ca cumătrismul şi corupţia. "Corupţia este ca un business şi, ca în orice afacere, sunt implicate cel puţin 2 persoane - una care ia şi alta care dă", a declarat şeful de echipă al proiectului UE "Suport pentru implementarea acordurilor între Republica Moldova şi UE" Martin Horseling. Astfel, acesta consideră că problema nu este doar în mentalitatea funcţionarilor publici, ci în general a societăţii.

În contextul discuţiilor despre achiziţiile publice şi corupţia din acest sector, directorul general al Agenţiei Achiziţii Publice Ştefan Creangă a declarat că începând cu 2011 va fi implementat un sistem de achiziţii electronice. "Astfel, factorul uman "de unde iau şi cui să dau" va dispărea", consideră Creangă.

Menţionăm că cele două ghiduri sectoriale ce ţin de legislaţia şi politicile cu privire la politica intelectuală şi respectiv la achiziţiile publice, prezentate astăzi în cadrul Clubului de Presă, sunt finanţate de UE, în cadrul proiectului "Suport pentru implementarea acordurilor între Republica Moldova şi UE". Acest proiect, în sumă de 5,3 milioane de euro, a fost lansat la Chişinău în august 2008 şi va funcţiona până la finele anului curent.

Şeful Delegaţiei UE în Moldova Dirk Schuedel consideră că aceste publicaţii reprezintă un studiu important al progreselor realizate în ţara noastră, precum şi al provocărilor existente în perspective, în domeniile protecţiei intelectuale şi achiziţii publice.

sursa: Unimedia

Ucraina va trimite ajutor umanitar Republicii Moldova în valoare de circa 14 mii dolari SUA

Ucraina va trimite ajutor umanitar Republicii Moldova în valoare de circa 14 mii dolari SUA
Foto: UNIMEDIA

Cabinetul de Miniştri al Ucrainei va acorda ajutor umanitar Republicii Moldova în valoare de 120 mii de hrivne (circa 14 mii dolari SUA), scrie rbc.ua. "Suma necesară va fi alocată din Fondul de Rezervă al Bugetului de stat", scrie în ordonanța Cabinetului de Miniștri.


Amintim că la 25 august 2010, pe site-ul președintelui ucrainean Victor Ianukovici a apărut un decret prin care acesta cere Cabinetului de Miniştri să acorde un ajutor umanitar de urgenţă Republicii Moldova.

După cum se menţionează în document, decizia de a oferi ajutor umanitar a fost adoptată în vederea depăşirii consecințelor cauzate de inundații care au avut loc în Republica Moldova şi este ghidată de principiile umanitare.

Anterior, Republica Moldova a cerut ajutor comunităţii internaţionale pentru a depăși consecințele inundaţiilor dezastruoase care au avut loc recent în ţară.

sursa: Unimedia

Cooperarea Republicii Moldova cu PNUD va viza și regiunea transnistreană

 Cooperarea Republicii Moldova cu PNUD va viza și regiunea transnistreană
Foto: voceabasarabiei.net

„Implementarea programelor la nivel de ţară, destinate inclusiv regiunii transnistrene, care vor spori încrederea între maluri şi revenirea populaţiei din stânga Nistrului în procesele economice şi sociale ale Republicii Moldova.”

Acesta a fost unul din subiectele de bază, discutate în cadrul întrevederii a ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iurie Leancă, cu Administratorul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Preşedintele Grupului de Dezvoltare al Naţiunilor Unite, Helen Clark.


Șeful diplomaţiei moldoveneşti a trecut în revistă ultimele evoluţii ale situaţiei social-politice din Republica Moldova corelîndu-le cu eforturile autorităţilor de promovare a reformele pe plan naţional.

La rîndul său, înaltul demnitar ONU a apreciat înalt capacitatea Guvernului moldovenesc de a se concentra pe obiectivele propuse. În contextul susţinerii din partea PNUD a reformei Administrării Publice, dna Helen CLARK a exprimat disponibilitatea organizaţiei de a oferi asistenţă în implementarea unui nou proiect care presupune antrenarea unui număr de 150-200 de experţi internaţionali, printre care originari din Republica Moldova, în prestarea unor servicii de consultanţă în domeniile pe care le va stabili Guvernul.


Sursa: UNIMEDIA


Moldovenii consumă anual de 4 ori mai puţină miere decât europenii

Moldovenii consumă anual de 4 ori mai puţină miere decât europenii
Foto: magazindemiere.ro

"Pe teritoriul Republicii Moldova, în perioada sovietică, producţia de miere era de 6 ori mai mare. Este necesar ca ramura apiculturii să fie reabilitată", a declarat astăzi, 10 septembrie 2010, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Apicultorilor Gilles Ratia, în cadrul unei conferinţe de presă. Aflat pentru prima dată în Republica Moldova, Ratia susţine că ţara noastră are un important potenţial de dezvoltare a apiculturii, dar mai există loc de îmbunătăţiri pentru a se ridica la standardele europene.


"Europa este cel mai mare producător de miere, dar şi cel mai mare consumator. Oferta europeană de miere însă acopere doar în măsură de 42 la sută cererea la acest produs, astfel încât pe piaţa europeană mierea se importă din alte ţări, ca China, Argentina, Mexic", susţine Gilles Ratia.

Dacă în Germania pe cap de locuitor revine anual 1 kg de miere, în Franţa - 700 g, iar media europeană este de 600 g, în Republica Moldova consumul anual de miere nu depăşeşte 150 g, a ţinut să menţioneze în acest context Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor Ştefan Condratiuc.

Condratiuc susţine că, în rezultatul vizitei inspectorilor europeni de la finele lunii mai curent, mierea din Moldova este deja acceptată pe piaţa europeană. "Potenţialul de export al Republicii Moldova este de 2500 de tone, dar posibilităţile reale în acest an vor constitui 700-1000 tone, luând în consideraţie condiţiile climaterice mai puţin favorabile", a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor.

Gilles Ratia a enumerat efectele benefice ale produselor apicole, menţionând că dacă "albina este importantă, atunci şi apicultorul trebuie să fie important". În acest context, s-a menţionat necesitatea deschiderii unui Institut de Cercetare-Dezvoltare, asemănător celui din România şi din alte ţări europene, care să aibă misiunea de a stabili măsurile de luat pentru a respecta standardele europene de calitate.

"Apicultura este o tradiţie foarte veche în Moldova, care joacă un rol socio-economic foarte important. Această meserie poate ajuta tinerii să obţină un trai decent în spaţiul rural", a declarat Ştefan Condratiuc, care asigură că apicultura este o afacere profitabilă.

sursa: Unimedia

Doi moldoveni au traversat înot râul Prut ca să ajungă în Franţa

Doi moldoveni au traversat înot râul Prut ca să ajungă în Franţa
Comentariu: Cei doi migranţi clandestini arată pe unde au trecut frontiera
Foto: adevarul.ro

În noaptea de 9 septembrie 2010, în jurul orei 03.30, polițiștii de frontieră români au prins, cu ajutorul aparaturii de observare pe timp de noapte, doi cetățeni ai Republicii Moldova care au traversat ilegal graniţa dintre România şi Republica Moldova, relatează adevarul.ro.


Cei doi tineri, care nu aveau documente de identitate asupra lor, au fost reţinuţi. Din declaraţiile lor a rezultat că sunt fraţi, că se numesc Ivan şi Nicolae Mihai, în vârstă de 24 ani, respectiv 19 ani. Ei spun că au traversat înot râul Prut cu intenţia de a ajunge în Franţa, pentru a-şi căuta un loc de muncă.

Asupra celor două persoane, poliţiştii de frontieră au găsit  bani şi două genţi cu haine.

Au fost întocmite dosare penale, cele două persoane fiind cercetate în temeiul "intrare în ţară prin trecere ilegală a frontierei de stat", faptă prevăzută şi pedepsită de legislaţia în vigoare.



Ghimpu: Eu întotdeauna am fost contra comunismului, și nu contra Rusiei și cetățenilor ruși

Ghimpu: Eu întotdeauna am fost contra comunismului, și nu contra Rusiei și cetățenilor ruși
Foto: UNIMEDIA

"Dacă un an și jumătate în urmă, cineva ar fi spus că Ghimpu va deveni președinte, această declarație ar fi percepută ca o glumă", așa caracterizează  Partidul Comuniștilor venirea lui Ghimpu la postul de președinte al Republicii Moldova. Ca și pe Viktor Iuşcenko, pe Mihai Ghimpu nu-l interesează ratingul lui, ci doar "adevărul istoric", pe care el consideră că-l înţelege mai bine decât ceilalţi cetăţeni ai Republicii Moldova, scrie Andrei Krikunov în revista electronică 2000.net.ua.


După părerea lui Ghimpu, cea mai mare performanță a actualei guvernări este însăși crearea Alianței pentru Integrare Europeană, dar și trecerea comuniștilor în opoziție. „Cu toate că noua guvernare nu a reușit să aleagă un președinte, au avut loc multe schimbări pozitive, a fost adoptat un program democratic de guvernare, au început o serie de reforme, Uniunea Europeană şi diferite organizații internaţionale au acordat un sprijin Republicii Moldova în valoare de mai mult de 2 miliarde de dolari, dintre care jumătate - credit, restul - subvenţii. Cu ajutorul acestei asistenţe, a fost posibilă stoparea declinului economic şi crizei, iar ulterior și o creştere economică. Dar cel mai important este că cetățenii Republicii Moldova se simt cu adevărat liberi”, spune Ghimpu.

Cel mai mare neajuns, după părerea lui Ghimpu, rămâne a fi nealegerea președintelui țării și scăderea fluxului de investiţii. O altă problemă este Transnistria. Președintele interimar consideră că Moldova trebuie să-i susțină pe toți locuitorii din stânga Nistrului indiferent de naționalitate, ba chiar mai mult decât o face Rusia, sau Ucraina.

Președintele interimar a asigurat că în momentul semnării decretului cu privire la declararea zilei de 28 iunie, Zi a ocupaţiei sovietice, el nu s-a gândit la ratingul lui sau partidului său. După părerea lui nu se poate de construit un stat democratic, care va ascunde crimele și politica antiumană. În cazul în care președintele Moldovei va semna doar acele documente care le plac Moscovei, atunci semnatarul se va transforma în guvernatorul moscovit.

După părerea lui Ghimpu fascismul este o ideologie criminală, ca și comunismul. ”Prin acțiunile mele eu nu sunt împotriva Rusiei, dar consider : că ceia ce fac, o fac pentru ţara noastră”, a asigurat Ghimpu. ”Eu întotdeauna am fost contra comunismului, și nu contra Rusiei și cetățenilor ruși”, a mai adăugat el.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la 2000.net.ua


Peste 200 de fizicieni din 20 de state ale lumii vor participa la Conferința Științifică Internațională din Chișinău

Peste 200 de fizicieni din 20 de state ale lumii vor participa la Conferința Științifică Internațională din Chișinău
Foto: scienzapertutti.lnf.infn.it

Institutul de Fizică Aplicată al AȘM va găzdui pe parcursul unei săptămâni peste 200 de cercetători din domeniul fizicii și ingineriei din circa 20 de state ale lumii


Este vorba despre cea de a V-ea ediţie a Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale cu genericul “Ştiinţa materialelor şi fizica materiei condensate”(MSCMP-2010), dedicată jubileului de 100 ani de la naşterea academicianului Boris Lazarenko.

”Conferinţa ştiinţifică internaţională MSCMP-2010 are o importanţă semnificativă pentru dezvoltarea ştiinţelor fizico-tehnice la scară mondială, inclusiv şi în Republica Moldova, pentru menţinerea şi promovarea imaginii ţării noastre în exterior, pentru atragerea investiţiilor străine în dezvoltarea ştiinţei”, se psune într-un comunicat al AȘM.

Conferința se va desfășura în perioada 13-17 septembrie, fiind organizată de Institutul de Fizică Aplicată (IFA) al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, cu participarea Universităţii de Stat din Moldova, Universităţii Tehnice a Moldovei, Institutului de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii al AŞM şi Societăţii Fizicienilor din Moldova.


Sursa: UNIMEDIA


Cum se transformă iPod-ul în ceas de mână

Cum se transformă iPod-ul în ceas de mână
Foto: money.ro

Noul iPod Nano, cu 50% mai mic, cu touch screen şi fără butoane - Mp3 playerul ăsta s-a născut ca să fie purtat la mână!


Așa s-au gândit cei ingenioși și acum iată-l, un ceas în toată regula, odată ataşat la curelele, pe care producătorii iLoveHandles şi Maratac Nylon le-au creat special pentru cea de-a şasea generaţie a iPod Nano. 

O curea specială - care costă între 17 şi 20 de dolari – şi hocus pocus! mp3 playerul Apple se transformă în ceas digital în toată regula (şi le pune totodată uitucilor o soluţie la înde-mână pentru a nu-şi mai rătăci mitielul gadget)

La doar o săptămână de când Jobs a dezvelit noua linie de iPod-uri mai mulţi producători s-au îngrămădit să exploateze această nişă: în timp ce cei de la Maratac Nylon au lansat o curea textilă, care se vinde cu 17 $, ce se introduce în clema Nano-ului, disponibilă în mai multe culori, cei de la iLoveHandles au mers pe varianta durabilităţii, alegând să producă cuurele din piele, disponibile de la 19,95 $, cu un sistem de prindere special creat pentru noul iPod Nano.


Sursa: money.ro


Schuebel: Comisia de la Veneţia nu a recomandat un referendum în Republica Moldova

Schuebel: Comisia de la Veneţia nu a recomandat un referendum în Republica Moldova
Foto: info-prim.md

"Recomandările Comisiei de la Veneţia din primăvara anului curent nu au prevăzut un referendum în Republica Moldova, dar Alianţa pentru Integrare Europeană a decis să organizeze acest referendum", a declarat Dirk Schuebel, șeful delegaţiei UE în Moldova, pentru BASA-press. Comisia a propus găsirea compromisului în Parlament pentru a modifica Constituţia, însă AIE a decis să petreacă referendumul.


Totuși, Schuebel este mulțumit de rezultatul plebiscitului, deoarece rezultatele acestuia au fost democratice, iar referendumul în sine s-a desfăşurat în mod corect şi liber.
” În Republica Moldova există nişte păreri că scăderea pragului de validare a referendumului nu reprezintă o alegere democratică, dar există ţări unde pragul de validare a fost scăzut. Dar, în acelaşi timp, desigur că trebuie să existe o participare oarecare”, a declarat șeful delegaţiei UE.

Schuebel crede că ţara este orientată corect. În Republica Moldova este o democraţie, unde statul de drept se implementează.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la BASA-press


Subaru promite şase modele noi până în 2014

Subaru promite şase modele noi până în 2014
Foto: automarket.ro

Subaru va lansa în următorii până în 2014 şase modele noi, ca urmare a planurilor sale de expansiune. Cel mai important model va fi probabil coupe-ul sportiv, elaborat în parteneriat cu Toyota.


În condiţiile în care toţi marii constructori pregătesc o extindere serioasă a gamei în următorii trei ani, Subaru nu poate pierde teren pe Bătrânul Continent. Constructorul japonez promite şi el şase noi modele până la finele lui 2014. Primul pas în acest sens va fi făcut anul acesta, în luna noiembrie, odată cu debutul Salonului Auto de la Los Angeles, acolo unde niponii vor expune un Forester revizuit.

Anul cel mai important va fi însă 2012, când nu mai puţin de trei noi apariţii Subaru vor ajunge la saloanele auto din Europa. Este vorba despre noua generaţie a modelului Tribeca şi despre al treilea urmaş al seriei Impreza, desenat de Osamu Namba, designerul şef al japonezilor, care îşi propune să creeze o familie de variante populare ale celor mai reprezentative modele Subaru.

Tot în 2012 va sosi şi primul model complet nou pregătit de Subaru, o surpriză pe care mulţi o intuiesc: omologul deja celebrului Toyota FT-86. Spre deosebire de fratele de proiect, coupe-ul Subaru va adopta propulsorul de 2.5 litri benzină al actualului Impreza STI.

Tot în următorii ani, Subaru va oferi clienţilor săi şi primele versiuni hibride, sub caroseria modelelor japoneze urmând să se regăsească trenuri de propulsie furnizate de Toyota. Ultimul set de premiere este aşteptat în 2014, când publicul va face cunoştinţă cu faceliftul modelelor Legacy şi Outback.

Deficitul de cont curent al UE a ajuns la 50,8 miliarde euro

Deficitul de cont curent al UE a ajuns la 50,8 miliarde euro
Foto: money.ro

Deficitul de cont curent al Uniunii Europene însuma 50,8 miliarde euro în cel de-al doilea trimestru din acest an, mai mare cu 13,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, potrivit datelor preliminare publicate vineri de Eurostat. Astfel, în intervalul aprilie-iunie, deficitul de cont curent al UE era de 50,8 miliarde euro, echivalentul a 1,7% din produsul intern brut (PIB) al blocului comunitar, după ce în primul trimestru din 2010 fusese de 34,8 miliarde euro (1,2% din PIB).


În trimestrul II din 2009, deficitul de cont curent al UE a fost de 44,7 miliarde euro, echivalent cu 1,5% din PIB.

În cel de-al doilea trimestru, UE a înregistrat un excedent de 18,6 miliarde euro al balanţei serviciilor, în creştere faţă de nivelul de 16,4 miliarde euro realizat în aceeaşi perioadă din 2009. În primul trimestru din 2010, surplusul din servicii a fost de 10,8 miliarde euro.

În zona euro, deficitul de cont curent în trimestrul II era de 24,4 miliarde euro, echivalent cu 1,1% din PIB-ul zonei euro, după ce în primul trimestru din 2010 fusese de 25,4 miliarde euro. În trimestrul II din 2009, zona euro avea un deficit de cont curent de 22 miliarde euro.

Balanţa serviciilor din zona euro a înregistrat un excedent de 10,9 miliarde euro, în creştere faţă de nivelul de 6,9 miliarde euro realizat în trimestrul II din 2009. În primul trimestru din 2010, surplusul din servicii a fost de 3,3 miliarde euro.

Datele publicate de Biroul European de Statistică în acest raport sunt doar date preliminare şi vor fi revizuite.

Sursa: NewsIn


PE votează astăzi o rezoluţie privind expulzările de romi

PE votează astăzi o rezoluţie privind expulzările de romi
Foto: Grup RC

Comisia Europeană a fost acuzată că nu a luat măsurile care se impuneau pentru protejarea romilor deportaţi din Franţa. Socialiştii, Liberalii, Comuniştii şi Verzii din Parlamentul European vor prezenta o rezoluţie astăzi, prin care i se cere Franţei să suspende repatrierea romilor.


Aproape 1.000 de persoane au fost trimise înapoi în România şi Bulgaria din luna iulie, în cadrul controversatei operaţiuni declanşate de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, relatează euronews.net. Parlamentarii europeni vor să ştie dacă Parisul a încălcat vreo lege, avertizând totodată că alte ţări ar putea fi tentate să ia măsuri similare.

În discursul despre "starea Uniunii" de marţi, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a cerut întărirea măsurilor de protecţie pentru cea mai mare minoritate etnică din UE, romii (aproape 12 milioane pe întreg teritoriul Uniunii Europene), şi le-a cerut liderilor europeni să stea departe de rasism şi discriminări. Cu toate astea, Barroso nu s-a referit direct la Franţa, iar unele voci l-au acuzat că ar fi încercat să muşamalizeze scandalul.

“Ar fi trebuit să spună în mod deschis că acţiunile Franţei contravin tratatelor europene. Este atât de simplu”, a declarat liderul Verzilor din PE, Daniel Cohn-Bendit.

Stenogramele Vîntu-Popa: "Aş prefera să stai să-ţi f… tu capul aici, să mă întreţii pe mine"

joi, 9 septembrie 2010

Stenogramele Vîntu-Popa:
Foto: RTV

Transcrierile convorbirilor dintre SOV şi Nicolae Viorel Popa, interceptate de procurori şi ataşate propunerii de arestare a lui Sorin Ovidiu Vîntu, au apărut, joi seară, pe mai multe site-uri din România.


Extrase din cererea de arestare a lui SOV trimisă de procurori la Tribunal au apărut pe Hotnews şi au fost citite, de asemenea, de Robert Turcescu în cadrul unei intervenţii telefonice la Realitatea TV, la Ora de foc. Cu titlul "Cele 33 de pagini ale rechizitoriului SOV - Popa", documentul a apărut şi pe blogul lui Robert Turcescu.

"Prin ordonanţa din data de 8 septembrie 2010 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale:  - împotriva învinuitului VÎNTU SORIN OVIDIU, pentru comiterea infracţiunii de favorizarea infractorului prev. de art.264 din Codul penal", scrie în referat, potrivit blogului lui Robert Turcescu.

"Astfel, din probele administrate în cauză a rezultat că, la începutul lunii octombrie 2009, la solicitarea condamnatului POPA NICOLAE, care se afla în Indonezia , inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU a dispus transferul sumei de 50.000 de euro într-un cont bancar din Indonezia, la care condamnatul avea acces, pentru ca acesta, cu ajutorul banilor să întreprindă demersurile necesare zădărnicirii executării pedepsei ce i-a fost aplicată. Suma de bani îi era necesară condamnatului POPA NICOLAE în primul rând pentru a putea să-şi ,,asigure posibilităţile,, de a nu fi descoperit de autorităţile poliţieneşti internaţionale (INTERPOL) îndrituite să pună în aplicare mandatul european de arestare emis pe numele său, dar şi pentru întreţinerea sa. Această operaţiune a fost intermediată de către inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU împreună cu inculpatul ŢURCAN OCTAVIAN şi a fost finalizată la începutul lunii noiembrie 2009", mai arată documentul.

Acesta conţine şi o serie de stenograme ale convorbirilor telefonice ale lui SOV.

"În data de 09.10.2009, la ora 12:12:27, SORIN OVIDIU VANTU îl contactează, prin intermediul telefoniei mobile pe POPA NICOLAE.  În cadrul discuţiei, POPA NICOLAE menţionează că „ajungem la partea cu banii (…) generalul …, ai mei…”, afirmând „ce trebuie acum … trebuie 43 000”, cei doi convenind ca acesta să primească anual o sumă de 200 000, „preferabil de primit cam în perioada asta (…) înainte de sărbători.”

Câteva extracte din convorbirile care apar în rechizitoriu:

Sorin Ovidiu Vântu : – Da, VIOREL.

Popa Nicolae: – Aaa! Da, salut! Ce faci?

Sorin Ovidiu Vântu : – Spune, VIOREL!

Popa Nicolae : – …

Sorin Ovidiu Vântu : – Alo!

Popa Nicolae : – Alo, da! Stai un pic. Dormeam. Lasă-mă să-mi revin un pic. Ok! Sorin Ovidiu Vântu, întrebare: când mi-ai trimis banii pe care zici că mi i-ai trimis?

Sorin Ovidiu Vântu : – Nu pe care zic. Pe care ţi i-am trimis, bă, băiatule. Deci azi, mâine, conform calendarului, trebuie să-i ai în cont.

Popa Nicolae : – N-au ajuns şi…

Sorin Ovidiu Vântu :- Asta este. Sunt trimişi, am verificat, cel târziu mâine, dacă nu cumva chiar şi astăzi trebuie să-i ai în cont.

Popa Nicolae : – De ce te simt că eşti supărat pe mine?!

Sorin Ovidiu Vântu : – Nu sunt supărat, băi. Sunt f… în toate părţile, am un milion de treburi, sunt bombardat cu cerinţe de bani din 7.000 de direcţii. E o criză uriaşă aici, nu sunt supărat, sunt întins în toate direcţiile, asta este tot, am şi alte treburi, nu sunt numai la dispoziţia ta. Nu pot să stau…eu sunt cu 7.000 de oameni pe cap şi tu îmi dai 5.000 de telefoane pe oră. Băi, VIO, ce-i cu tine, te-ai tâmpit? Ce-i cu tine?

Popa Nicolae: – Nu m-am tâmpit, dar înţelege că mi-e greu şi mie.

Sorin Ovidiu Vântu : – Bă, sunt de acord că ţi-e greu, dar până una-alta eu te întreţin, punct. Deci nu-mi crea o presiune mai mare decât cele pe care le am.

Popa Nicolae: – Să ştii că dacă strigi la mine, nu rezolvă absolut nimic.

Sorin Ovidiu Vântu : – Sunt nervos!

Popa Nicolae : – Şi eu pot să fiu nervos. Tu nu ştii cât de nervos pot să fiu şi eu câteodată.

Sorin Ovidiu Vântu – Ei! Distinse Popa Nicolae , ştii ceva? Enervează-te! Banii ţi i-am trimis, azi-mâine trebuie să sosească. Punct.

Popa Nicolae: – Auzi?

Sorin Ovidiu Vântu : – Te rog!

Popa Nicolae: – Când mi-ai zis distinse Popa Nicolae, m-ai făcut să râd.

Sorin Ovidiu Vântu : – Poftim?

Popa Nicolae: – Eu te iubesc, mă. Când mi-ai zis distinse Popa Nicolae, m-ai făcut să râd. Sorin Ovidiu Vântu, te iubesc, tu nu ştii cât de mult te iubesc eu pe tine. Eşti aşa de tâmpit şi de… Ce dracului! Hai, mă…

Sorin Ovidiu Vântu : – Deci am grijă. Şi ceea ce spun că fac, aia şi fac.

Popa Nicolae : – Alo!

Sorin Ovidiu Vântu : – Nu mai pune chestiuni suplimentare. Băi, tu habar n-ai ce este aici. Şi în ce situaţie reală sunt.

Popa Nicolae : – Vrei să-ţi răspund cu asemenea? Tu habar n-ai ce este aici şi habar n-ai…

Sorin Ovidiu Vântu : – Ştii ceva? Îţi dau cuvântul meu că aş prefera să stai să-ţi f… tu capul aici, să mă întreţii pe mine acolo.

Popa Nicolae : – Dumnezeule, dar ştii că aş vrea să se poată întâmpla chestia asta? Aş vrea!

Sorin Ovidiu Vântu : – Bine. VIOREL, hai că suntem prea nervoşi.

Popa Nicolae : – Alo! Alo!

Sorin Ovidiu Vântu : – VIOREL, m-auzi?

Popa Nicolae: – Da, te aud.

Sorin Ovidiu Vântu : – Am un milion… Am şi alte treburi, ţi i-am trimis, bagă la cap să-ţi vină. O să chem şi pe frate-tu să-i dau şi pentru părinţii tăi. Gata! Nu mă mai f… la cap. Pa!"

Alt extras:

Popa Nicolae :- Alo?

Sorin Ovidiu Vântu:- Salut.

Popa Nicolae- Salut.

Sorin Ovidiu Vântu :- Scuză-mă, tati... Sunt locuri, ţi-am spus, de unde nu pot vorbi din diverse considerente.

Popa Nicolae:- Da, mi se pare normal, nu trebuie să te scuzi.

Sorin Ovidiu Vântu :- Da, golănaş mic. Spune, bătrâne.

Popa Nicolae: - Da... Păi, Sorin, în primul rând am aflat cum îl cheamă pe ăla, care acuma se duce pe la ai mei, a fost deja de două ori...

Sorin Ovidiu Vântu :- Da... Cum îl cheamă?

Popa Nicolae:- COSTEA.

Sorin Ovidiu Vântu :- Da...

Popa Nicolae :- Am şi un număr de mobil pe care l-a lăsat el la ai mei, ca să i-l dea lu' frati-miu, să-l sune frati-miu, dar frati-miu nu vrea să-l sune. Mi se pare normal.

Sorin Ovidiu Vântu :- Am înţeles. OK, să-mi dai un SMS cu numele şi cu telefonul lui.

Popa Nicolae:- OK, OK. Măcar am aflat de el. Ţi-am zis, a fost deja de două ori... Nu ştiu, e de capul lui... habar nu am.

Sorin Ovidiu Vântu :- Da... Deci să-mi dai un SMS cu telefonul... şi locul de unde este.

Popa Nicolae:- Asta nu ştiu exact. Ţi-am zis, e subcomisar la Poliţia Capitalei. Să-l f.. în gură.

Sorin Ovidiu Vântu :- Păi da, dacă e la Capitală... Eşti sigur că e de la Capitală?

Popa Nicolae:- Ba da... Deci asta ştiu... Numai atâta ştiu. Numai numele şi numărul ăsta de telefon.

Sorin Ovidiu Vântu :- OK. Mi-l dai pe...

Popa Nicolae:- Îţi dau SMS.

Sorin Ovidiu Vântu :- ... pe SMS, da.

Popa Nicolae:- Zi-mi şi mie de fii-mea. Ştii ceva, cum este?

Sorin Ovidiu Vântu :- Bătrânelule, ţi-am mai spus. E doar pe iarbă, nu e pe altceva...

Popa Nicolae:- Îhî...

Sorin Ovidiu Vântu :- Anturajul este prost, GIGELU cu care este combinată nu are prea mare afecţiune pentru ea, e o prietenă de-a lui printre multe altele. GIGELU are 31 de ani... ăăă... soluţia pe care o recomand văzând despre ce... şi o tapează de bani. Soluţia pe care... Ăla nu lucrează nicăieri. Soluţia pe care o am vizajez eu, prietene, este să nu-i mai dai nici 5 bani. De ce-ţi sugerez soluţia asta? Exact aceeaşi problemă am avut-o eu cu IOANA şi exact asta este soluţia pe care am mers. Nu i-am mai dat 5 bani. Şi după o perioadă de ură, revoltă şi furie, şi-a revenit şi totul este OK. Şi era tot la vârsta asta.

Popa Nicolae:- Am înţeles.

Sorin Ovidiu Vântu :- De aceea taie-i orice sursă de finanţare. Sugerez să-i ducă maică-sa mâncare, strict de mâncare, şi să-i lase bani foarte, foarte puţini, cât să aibă pentru ţigări. Deci nu-i mai da bani. Marea problemă a fiică-tii, s-a obişnuit cu bani mulţi, toacă bani mulţi, a ajuns să-şi plătească propria ei curte, şi de aici tot derapajul. Nedându-i bani, o obligi să se angajeze, cum s-a angajat fiică-mea la LONDRA. Că nu i-am mai dat eu bani, şi s-a angajat. Şi-a găsit un serviciu şi a început să muncească. Când a început să muncească şi să câştige banii ei, brusc a devenit foarte cumpătată cu aceşti bani.

Popa Nicolae:- Na... bine... Ea munceşte. Înţeleg acuma că s-a înscris la altă facultate, să înceapă altă facultate. Ar fi pe un drum.

Sorin Ovidiu Vântu :- Ă... să muncească să-şi plătească. Nu-i mai da bani. Toată povestea ei vine de la bani.

Popa Nicolae:- Extra bani nici n-am de unde, şi oricum hotărâsem să nu-i mai dau...

Sorin Ovidiu Vântu :- E, las-o în p.. mea, că i-ai dat zeci de mii, sute de mii... Lasă-mă dracului în pace. Am aflat mai multe. Deci nu-i mai da bani. Las-o să trăiască dintr-o leafă şi-ţi garantez că în 6 luni de zile povestea asta va fi un vis urât. Mai departe.

Popa Nicolae:- Păi, na, mă... cu ăsta... acum ajungem la partea cu banii. Generalul…, ai mei...

Sorin Ovidiu Vântu :- Da. Deci ai tăi, când vrei să vină?

Popa Nicolae:- Aş fi vrut să ajungă la mine înainte de 12 decembrie, când e ziua lu' taică-miu şi face 80 de ani.

Sorin Ovidiu Vântu :- S-a făcut. Mă ocup. Mai departe.

Popa Nicolae:- Cu generalul... dă semne, e... ţi-am zis, el nu...

Sorin Ovidiu Vântu :- Da măi, trebuia să-mi dai... Băi bătrâne, trebuia să-mi dai nişte scoruri. Zi...

Popa Nicolae:- Ţi-am zis, la el, ce trebuie acuma... trebuie 43 000.

Sorin Ovidiu Vântu :- Am înţeles. Ţi-ai fixat care e suma lunară, după aia, de care ai nevoie?

Popa Nicolae:- O... suma anuală, Sorin... m-am gândit că un 200 000 ar acoperi inclusiv generalul, salariul lui lunar... anual.

Sorin Ovidiu Vântu :- Te referi la suma anuală, da?

Popa Nicolae:- Da, da, da.

Sorin Ovidiu Vântu :- S-a făcut. Deal.

Popa Nicolae:- Preferabil de primit întodeauna cam în perioada asta, ca să fie şi înainte de sărbători, să nu stau de sărbători să aştept.

Sorin Ovidiu Vântu :- Bine, s-a făcut.

Popa Nicolae:- Cam astea.

Sorin Ovidiu Vântu :- Bine, golănaş mic. Hai, te sărută Sorin, golane, şi încep să iau măsuri pentru toate alea.

Popa Nicolae:- OK, s-a făcut. Mersi mult.

Sorin Ovidiu Vântu :- Bine, banditule. Te pup. Pa.

Popa Nicolae:- Bine, şi eu te pup.

Sorin Ovidiu Vântu :- Pa, pa.

În data de 30.10.2009, la ora 12:29:24, SORIN OVIDIU VANTU, prin intermediul telefoniei mobile, îl contactează pe POPA NICOLAE . SORIN OVIDIU VANTU afirmă că "acesta e circuitul, cam 10 zile, după cum bine ştii", iar POPA NICOLAE îl contrazice susţinând că "au venit şi de pe o zi pe alta".

În continuare reiese că respectivul circuit a fost stabilit în urmă cu "vreo doi ani". POPA NICOLAE solicită bani pentru ca părinţii săi să efectueze o excursie în Indonezia, cu escală la Amsterdam, de unde ar urma să fie procurate fără rezervare biletele de avion pentru destinaţia finală. În acest sens, cei doi stabilesc ca POPA VIRGIL, fratele celui în cauză, să ia legătura cu SORIN OVIDIU VANTU

Popa Nicolae:- Da?

Sorin Ovidiu Vântu:- Salut, bătrâne! Mă auzi?

Popa Nicolae:- Eu te aud.

Sorin Ovidiu Vântu:- Acuma te aud şi eu. Bătrânelule, plata s-a efectuat, urmează să-ţi vină. Deci era efectuată plata. Mă auzi?

Popa Nicolae:- Da, te aud, numai că... Na, ca naiba...

Sorin Ovidiu Vântu:- Măi, asta e. Ăsta e circuitul. Cam 10 zile, după cum bine ştii, fac pe circuit. Întotdeauna aşa a fost.

Popa Nicolae:- Au venit şi de pe o zi pe alta, câteodată. Mă rog, asta e... Asta vroiam, să fii sigur că a făcut-o.

Sorin Ovidiu Vântu:- Da, mami. Stai puţin, nu ştiu când îţi ajung ţie, efectiv de la ultimul virament. Dar eu ca să ţi-i trimit, tati, fac mai multe transferuri, nu fac... Înţelegi tu? Şi de aceea zic, circuitul face 10 zile. Dar ţi-am mai spus şi acum vreo doi ani că ăsta e circuitul. Deci s-au trimis, golane, nu-ţi fă probleme. Ştii că nu mă joc cu poveştile astea. Ştiu în ce situaţie eşti, nu mă joc cu d-astea. Au fost trimişi, tati, urmează să-ţi vină.

Popa Nicolae:- Of, of, of...

Sorin Ovidiu Vântu:- Alo?

Popa Nicolae:- Da, te aud, te aud.

Sorin Ovidiu Vântu:- Pentru rest. Pentru rest, pentru părinţii tăi. Să-l sune pe LUCIAN BORONEA cineva din partea... Frati-tu să-l sune pe LUCIAN BORONEA, pentru bilete şi aranjamente de marş.

Popa Nicolae:- Stai niţel, ce bilete? Bilete... el nu poate să aranjeze decât din BUCUREŞTI pentru AMSTERDAM, atât. Restul, după cum am vorbit, trebuie cumpărate de acolo, pe loc. Nu are ce să aranjeze LUCIAN. N-am vorbit aşa?

Sorin Ovidiu Vântu:- Am uitat, tati. OK.

Popa Nicolae:- Nu, da stai un pic. Nu, hai ca să nu avem neînţelegeri. Adică, să nu înţelegi tu greşit.

Sorin Ovidiu Vântu:- Am înţeles, măi, mi-ai spus. Am uitat... Ho!

Popa Nicolae:- OK.

Sorin Ovidiu Vântu:- Gata, ho... Să mă caute VIRGIL. Dar problema este, eşti sigur că VIRGIL nu va cheltui banii?

Popa Nicolae:- Sunt sigur. Am vorbit cu el...

Sorin Ovidiu Vântu:- N-am nici o încredere în omul ăla, asta e toată treaba.

Popa Nicolae:- Nici eu nu am. Nici eu nu am, şi de aia am vorbit cu el, nu numai o dată, şi i-am spus aşa: "Băi, gândeşte-te, să nu te pună dracu' să pui banii, să zici că-i pui pentru o zi, sau pentru o oră, că nu ştiu ce scoţi, pentru că este ultima ocazie când eu pot să-i văd pe babaci. Să nu te pună dracu'". Zice: "Nu. Îţi jur pe sufletul copilului meu, şi pe mine, îţi jur pe mine că nu fac nimic...".

Sorin Ovidiu Vântu:- Bine, să mă caute... Alo?

Popa Nicolae:- Da?

Sorin Ovidiu Vântu:- Să mă caute luni... să mă caute frati-tu.

Popa Nicolae:- OK.

Sorin Ovidiu Vântu:- Bine... Bine. Te pup, bătrâne.

Popa Nicolae:- Şi eu te pup. Aştept. OK".

"Trebuie precizat că modalitatea de transfer a banilor care  a fost aleasă pentru a evita identificarea tranzacţiei/tranzacţilor şi persoanele implicate. De aceea, s-a convenit ca transferul să se realizeze din contul bancar al unei societăţi comerciale înregistrate în Cipru, controlate de inculpatul Vântu Sorin Ovidiu, în contul bancar al unei societăţi comerciale înregistrate în Indonezia. Alegerea acestei modalităţi de operare nu a fost întâmplătoare, ci a fost determinată de cunoaşterea de către inculpaţi a regimului sub care funcţionează societăţile bancare , comerciale din cele două ţări şi în acest context a dificultăţilor pe care le-ar întâmpina organele judiciare în obţinerea de informaţii oficiale ", mai arată rechizitoriul.

Întregul document, aici.

sursa: Unimedia

Sorin Ovidiu Vîntu a primit mandat de arestare pentru 29 de zile

Sorin Ovidiu Vîntu a primit mandat de arestare pentru 29 de zile
Foto: RTV

Vîntu, înainte de a fi scos din boxa acuzaţilor, a declarat: "Ruşine, doamnă, ruşine! Asistaţi la cea mai cumplită perioadă din istoria României de după 1989".


Sorin Ovidiu Vîntu a fost arestat pentru 29 de zile. Alături de el au mai fost privaţi de libertate omul de afaceri Octavian Ţurcan şi şoferul lui Vîntu, Stoian Alexandru.

Tribunalul Bucureşti a hotărât, vineri, ora 01.40, arestarea pentru 29 de zile a lui Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi Stoian Alexandru. După aflarea sentinţei, SOV a declarat: "Ruşine, doamnă, ruşine! Asistăm la cea mai neagră perioadă din istoria noastră".

Avocaţii celor trei au declarat că vor formula recurs la hotărârea de arestare preventivă. Avocatul lui Ţurcan a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că nu li s-au arătat toate mijloacele de probe şi toate interceptările.

Inculpaţii au dat declaraţii în faţa judecătoarei care, anterior, a ascultat pledoaria acuzării, apoi pe cea a apărării, şedinţa ţinându-se cu uşile închise.

Procurorii îi acuză de favorizarea infractorului, mai precis că i-au trimit bani lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul prăbuşirii FNI.

Procurorii Parchetului General au făcut, în cursul zilei de joi, 10 percheziţii în mai multe locaţii, în dosarul în care sunt cercetate circumstanţele în care Nicolae Popa a fugit din România. Potrivit aceleiaşi surse, din locuinţa lui Sorin  Ovidiu Vîntu procurorii au ridicat mai multe calculatoare.

Totodată, Parchetul General informează că, în urma comisiilor rogatorii efectuate în Indonezia şi Cipru, au fost predate documente de către autorităţile competente în conformitate cu procedura asistenţei judiciare în materie penală. Totodată s-a procedat la audierea lui Nicolae Popa.

Extrase din cererea de arestare a lui SOV trimisă de procurori la Tribunal au apărut pe Hotnews şi au fost citite, de asemenea, de Robert Turcescu în cadrul unei intervenţii telefonice la Realitatea TV, la Ora de foc. Cu titlul "Cele 33 de pagini ale rechizitoriului SOV - Popa", documentul a apărut şi pe blogul lui Robert Turcescu.

Cine este Nicolae Popa

Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI, a fost arestat la Jakarta în decembrie 2009. Fostul director Gelsor era urmărit internaţional din anul 2002. Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Popa a fost dat în urmărire internaţională la începutul anilor 2000, când a fugit din România. A părăsit ţara după izbucnirea scandalului FNI în care peste 400.000 de persoane au fost păgubite. Pe numele lui Nicolae Popa, în ianuarie 2002, a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru săvârşirea de infracţiuni economice, iar în iunie 2009, un mandat de executare a pedepsei închisorii pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi delapidare, fiind condamnat la 15 ani de închisoare.

În ianuarie 2010, Nicolae Popa a solicitat suspendarea executării pedepsei cu închisoarea dată de autorităţile româneşti. Cererea a fost însă înaintată Poliţiei din Indonezia care a refuzat-o pe motiv că Popa nu este deţinutul lor, ci al României. Informaţia a apărut în ziarul The Jakarta Globe. Autorităţile indoneziene au declarat că Nicolae Popa a fost arestat în baza mandatului trimis de către Interpol, la cererea Poliţiei Române. Pe de altă parte, apărătorii din Jakarta ai acuzatului susţin că poliţia indoneziană nu are niciun motiv să îl ţină încarcerat pe Popa în perioada procesului de extrădare. Şi asta deoarece Popa a trăit timp de nouă ani în Indonezia fără să comită vreo infracţiune.

sursa: Unimedia

Imagini din înregistrarea făcută de Mădălina înainte de a se sinucide, făcute publice

Imagini din înregistrarea făcută de Mădălina înainte de a se sinucide, făcute publice
Foto: gandul.info

ProTV a difuzat, joi, în timpul emisiunii "Happy Hour", primul cadru din înregistrarea de adio pe care cântăreaţa Mădălina Manole şi-a făcut-o în oglindă, înainte de a se sinucide.


Cântăreaţa Mădălina Manole a avut o frică serioasă de blesteme, ea fiind pasionată de Tarot, au declarat, joi, la Happy Hour apropiaţi ai cântăreţei, informează Gândul. Aceasta a scris în jurnalul său, în septembrie 2005, după o întâlnire cu un ghicitor în cărţi că "are cununiile legate", motiv pentru care relaţia ei cu Şerban Georgescu s-ar fi destrămat.

După întâlnirea cu ghicitoarea, Mădălina Manole şi-a notat în jurnal, la "Casa Sănătăţii" următoarele lucruri: "risc de accident, moment de labilitate, casa nebunului, stare angoasă".

"După ce a divorţat de Şerban Georgescu, a spus că nu se va mai căsători niciodată, orice s-ar întâmpla. Mădălina a fost la un domn care i-a ghicit în cărţi. Şi i-a spus că are cununiile legate, iar ea zicea: 'Uite, are dreptate, nu o să mă mai mărit'", povesteşte un prieten al cântăreţei. Se întâmpla prin 2002-2003.

În aceeaşi perioadă, Mădălina s-a întâlnit şi cu un parapsiholog, Lucian Iordănescu, cu care vroia să vorbească despre blesteme. "Nu ştiu cine m-a blestemat, dar se pare că vine pe filiera maternă", i-ar fi spus cântăreaţa acestuia. Mădălina nu vroia însă să meargă la vrăjitoare, dar spunea că ar vrea ca totul să se rezolve mai repede. A spus că îl va mai suna pe Iordănescu, dar nu a mai făcut-o.

De ce este acuzat și ce pedeapsă riscă Vîntu?

De ce este acuzat și ce pedeapsă riscă Vîntu?
Foto: RTV

Potrivit Parchetului General, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi trimis bani fostului director de la Gelsor Nicolae Popa prin intermediul unor apropiaţi. Săptămâna trecută ar fi venit documente de la Comisia rogatorie din Cipru, ţară de unde ar fi fost expediaţi bani într-un cont din Indonezia.


Conform Parchetului General, „în baza dispoziţiilor numitului Sorin Ovidiu Vîntu, Ţurcan Octavian a transmis sume de bani, prin transfer bancar, dintr-un cont deschis la o bancă din Nicosia-Cipru, în contul unei societăţi comerciale înregistrate în Indonezia". Destinatarul final al banilor era, potrivit anchetatorilor, prietenul lui Sorin Ovidiu Vîntu, Nicolae Popa.

În urma monitorizării lui Nicolae Popa, procurorii susţin că au probe potrivit cărora acesta i-a solicitat omului de afaceri, la începutul lunii octombrie 2009, bani ca să-şi poată asigura întreţinerea şi pentru a nu fi nevoit să revină în România.

Vîntu ar fi dispus transferul sumei de 44.500 de euro dintr-un cont bancar la care avea acces. Această operaţiune, care a fost finalizată la sfârşitul lunii noiembrie 2009, ar fi fost intermediată de Octavian Ţurcan, audiat de asemenea în acest dosar. După ce transferul banilor a fost perfectat, la data de 2 decembrie 2009, poliţia indoneziană, la solicitarea colegilor români, l-a identificat şi l-a reţinut, la Jakarta, pe Nicolae Popa.

Nicolae Popa a fost condamnat definitiv în România la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune în dosarul FNI. Parchetul General a deschis un dosar în care face cercetări pentru a depista împrejurările în care a plecat din ţară Nicolae Popa. De asemenea, Popa este condamnat la 12 ani de închisoare şi în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare (FNA). Măsura nu este însă definitivă.

În ianuarie 2002 a fost dat în urmărire internaţională şi a devenit una dintre cele mai căutate persoane, alături de „mama FNI" - Ioana Maria Vlas, care s-a predat în 2003 autorităţilor de la Bucureşti, după ce se ascunsese timp de trei ani în Israel.

Potrivit unor surse judiciare, Ministerul indonezian al Justiţiei şi-a dat acordul pentru extrădare şi a mai rămas doar ca preşedintele Susilo Bambang Yudhoyono să semneze documentele.

Dacă procurorii vor menţine acuzaţia de favorizare a infractorului în cazul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, acesta riscă, dacă va fi condamnat, să facă cel mult şapte ani de închisoare.

Potrivit Codului Penal, infracţiunea de favorizare a infractorului se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani. Conform art. 246, CP, „ajutorul dat unui infractor fără o înţelegere stabilită înainte sau în timpul săvârşirii infracţiunii, pentru a îngreuia sau zădărnici urmărirea penală, judecată sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infracţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 7 ani. Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru autor”.

sursa: Unimedia

Dosarul vicecomisarului r.Călărași, acuzat că a provocat moartea colegului său, trimis în instanță

Dosarul vicecomisarului r.Călărași, acuzat că a provocat moartea colegului său, trimis în instanță
Foto: procuratura.md

Dosarul vicecomisarului raionului Călărași, acuzat de încălcarea regulilor de securitate a circulației, soldată cu decesul unui om, a fost trimis în instanța de judecată.

La momentul accidentului, inculpatul se afla în stare de ebrietate, iar, ulterior, acesta s-a eschivat de la examenul medical.


Aminitim că la 27 octombrie 2009, pe traseul Ungheni – Chişinău, la ieşirea din s.Corneşti s-a produs un accident rutier cu implicarea a doi colaboratori de poliţie care se deplasau cu automobilul de serviciu. În urma accidentului unul dintre poliţişti a decedat.

Potrivit procurorilor, vicecomisarul raionului Călărași a pierdut controlul asupra automobilului, a derapat, după care s-a lovit în construcţia fostei Staţii de Pompare a Apei din s.Corneşti, Ungheni. În rezultatul accidentului pasagerul, ofițer de poliție, a decedat pe loc.

Imediat după producerea accidentului, vicecomisarul a fost adus la spitalul raional pentru a fi supus testării alcooscopice, examenului medical şi prelevării probelor biologice, ultimul însă, s-a eschivat cu rea-voinţă de la prescripţiile legale, părăsind spitalul. 

Potrivit procurorilor, deşi sunt probe incontestabile care indică asupra vinovăţiei acestuia, confirmate şi prin declaraţiile martorilor, vicecomisarul insistă că nu el s-ar fi aflat la volan în acea noapte tragică, ci ofiţerul decedat.


Sursa: UNIMEDIA