Vezi aici topul celor mai bine plătiţi lideri ai statelor

sâmbătă, 31 iulie 2010

Vezi aici topul celor mai bine plătiţi lideri ai statelor
Foto: realtorspgh.com

Revista Business Magazin a realizat un top al celor mai bine plătiţi lideri ai statelor. Potrivit revistei din România, pe primul loc în top se află premierul din Singapore, care încasează un salariu anual de peste 2 milioane de dolari.

Pe locul doi, la egalitate, se clasează cel mai important lider politic din Hong Kong şi premierul Kenyei. Aceştia căştigă aproximativ 430.000 de dolari pe an. Barack Obama ocupă poziţia a treia, cu un salariu anual de 400 de mii de dolari. Omologul său francez, Nicolas Sarkozy încasează cu 100 de mii de dolari mai puţin.


Preşedintele României, Traian Băsescu, are un salariu mult mai mic. El primeşte anual aproape 26 de mii de dolari. 

Şefii de stat din Argentina, Polonia şi China au salarii anuale cuprinse între 10.600 de dolari şi 74.000 de dolari se află.

Liderul Indiei încasează un salariu de 4.000 de dolari pe an.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova nu a fost inclus în acest top însă, potrivit datelor oficiale, Mihai Ghimpu are un salariu anual de circa 9.400 de dolari. 

Sursa: PUBLIKA.MD


YouTube acceptă filme cu 50% mai mari

YouTube acceptă filme cu 50% mai mari
Foto: excesivmusic.ro

Compania Google a acceptat să mărească de la 10 la 15 minute filmele care pot fi uploadate de useri pe site-ul youtube.com. Până acum, durata maximă a înregistrărilor video care puteau fi postate pe YouTube era de 10 minute, însă această capacitate a crescut recent la 15 minute. Pentru a marca evenimentul, pagina web a iniţiat un concurs denumit 15 minute de celebritate.


Este vorba de o competiţie prin care YouTube îi invită pe fani să profite la maximum de cele cinci minute suplimentare, printr-o înregistrare video în care să arate ceea ce ar dori ca lumea să ştie despre ei, potrivit unei note de presă emisă de pagina web. Data limită de postare a înregistrării este 4 august, iar titlul trebuie să conţină sintagma "yt15minutes".

Ulterior, YouTube va posta înregistrările video selecţionate în formatul unui anunţ, pe pagina iniţială a portalului, potrivit comunicatului.

Limitarea duratei filmelor a fost impusă, în special, din cauza combaterii pirateriei. Erau mulţi useri care încărcau filme întregi şi intrau în contradicţie cu legea drepturilor de autor. 

Această problemă s-a rezolvat prin intermediul unui soft care detectează automat filmele piratate încărcate pe YouTube.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Evenimentul Zilei


Sebastian Vettel va pleca din pole-position în Marele Premiu al Ungariei

Sebastian Vettel va pleca din pole-position în Marele Premiu al Ungariei
Foto: i.dailymail.co.uk

Pilotul german Sebastian Vettel (Red Bull) va ocupa prima poziţie pe grila de start a Marelui Premiu al Ungariei, a 12-a etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, care va avea loc, duminică, pe circuitul de la Hungaroring.


Sebastian Vettel, care a reuşit al şaptelea pole-position în acest sezon, a fost cel mai rapid în şedinţa de calificări de s]mbătă, fiind urmat de coechipierul său, australianul Mark Webber, de spaniolul Fernando Alonso (Ferrari) şi de brazilianul Felipe Massa (Ferrari).

Campionul mondial en-titre, britanicul Lewis Hamilton (McLaren), va pleca de pe poziţia a cincea, iar de pe locul şase va porni germanul Nico Rosberg (Mercedes).

Grila de start a Marelui Premiu al Ungariei este următoarea: 
1. Sebastian Vettel (Germania/Red Bull-Renault) 1:18.773 
2. Mark Webber (Australia/Red Bull-Renault) 1:19.184 
3. Fernando Alonso (Spania/Ferrari) 1:19.987 
4. Felipe Massa (Brazilia/Ferrari) 1:20.331 
5. Lewis Hamilton (Marea Britanie/McLaren-Mercedes) 1:20.499 
6. Nico Rosberg (Germania/Mercedes) 1:21.082 
7. Vitali Petrov (Rusia/Renault) 1:21.229 
8. Robert Kubica (Polonia/Renault) 1:21.328 
9. Pedro de la Rosa (Spania/Sauber-Ferrari) 1:21.411 
10. Nico Hülkenberg (Germania/Williams-Cosworth) 1:21.710

Sursa: gsp.ro


Cele mai mari pagube în ultimii 30 de ani. 701 case vor fi construite, 59 vor fi cumpărate

Cele mai mari pagube în ultimii 30 de ani. 701 case vor fi construite, 59 vor fi cumpărate
Foto: UNIMEDIA

701 case pentru sinistraţi vor fi construite, iar alte 59 vor fi achiziţionate în diferite raioane.Casele vor avea până la 6 camere, în dependenţă de numărul de membri ai familiei. Anunşul a fost făcut astăzi, 31 iulie, de către viceministrul de stat, Anatol Onceanu, în cadrul şedinţei Comisiei naţionale pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor.


Premierul a solicitat implicarea sinistraţilor în construcţia caselor respective.„Vreau să fie clar - vom fi foarte atenţi în ceea ce ţine achitarea despăgubirilor. Profitorii nu vor beneficia de ajutor. Vom monitoriza toate ajutoarele şi ne vom asigura ca acestea sunt distribuite celor care cu adevărat au avut de suferit de pe urma inundaţiilor”, a precizat Vlad Filat.

Precipitaţiile din ultimele două luni au cauzat cele mai mari pagube din ultimii 30 de ani.  Ultimele estimări arată că, în urma inundaţiilor în raionul Hânceşti, în localitatea Obileni, au fost inundate – 31 case, Sărăteni – 165 case, Nemţeni – 165 case, Cotul Morii – 685 case. În raionul Cantemir, în localităţile Goteşti -  3 case, iar în Gheoltosu – 4 case.

În raionul Ungheni, în oraş au fost inundate – 9 case, iar în localitatea Măcăreşti – 42 de case. De asemenea, au fost inundate peste 8300 hectare de suprafeţe agricole.  Lucrările de lichidare a consecinţelor inundaţiilor, dar şi de prevenire a acestora, continue să se desfăşoare, fiind implicate toată tehnica şi forţele necesare. 

Sursa: UNIMEDIA


PCRM sărbătoreşte 70 de ani de la crearea RSSM

PCRM sărbătoreşte 70 de ani de la crearea RSSM
Foto: img26.imageshack.us

La plenara Partidului Comuniştilor a fost adoptată o declaraţie, prin care se slăveşte trecutul sovietic al Republicii Moldova. Pe data de 2 august 2010 se împlinesc 70 de ani de la crearea RSSM. „Astăzi, după decenii, este evident că decizia adoptată în anul 1940 a devenit hotărâtoare pentru ţara noastră şi a fost o continuare logică în calea de restabilire a statalităţii Moldovei”, este menţionat în declaraţie.


PCRM susţine că în perioada sovietică, ţara noastră a cunoscut cea mai dinamică şi calitativă dezvoltare.

De asemenea, comuniştii se arată convinşi că noua guvernare „este una temporară”. 

Amintim că anterior, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a emis un decret prin care declara ziua de 28 iunie – zi a ocupaţiei sovietice. Decretul însă a fost anulat de către Curtea Constituţională, care l-a declarat neconstituţional.

Sursa: UNIMEDIA


Referendumului republican constituţional reprezintă unica cale de depăşire a crizei politice din Republica Moldova, declaraţie

Referendumului republican constituţional reprezintă unica cale de depăşire a crizei politice din Republica Moldova, declaraţie
Foto: moldovaunita.md

Partidul „Moldova Unită” consideră că desfăşurarea referendumului republican constituţional reprezintă unica cale de depăşire a crizei politice din Republica Moldova şi anunţă că va susţine desfăşurarea referendumului republican constituţional şi cheamă simpatizanţii partidului să susţină modificarea art. 78 din Constituţie.


În acelaşi timp partidul se arată convins că micşorarea pragului de validare a referendumului republican constituţional afectează condiţia principală de realizare a unui stat de drept şi democratic, în care dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valorile supreme, ce se manifestă prin asigurarea procesului decizional democratic, în care la luarea deciziilor participă majoritatea populaţiei, acordînd o legitimitate mai mare acestor decizii.

De asemenea, Partidul „Moldova Unită” subliniază că în perioada dintre data desfăşurării şi validării rezultatului referendumului republican constituţional, AIE trebuie să dizolve Parlamentul şi să organizeze alegerile parlamentare anticipate.

Sursa: UNIMEDIA


Tiraspolul respinge principiul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova

Tiraspolul respinge principiul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova
Foto: moldova.md

Tiraspolul nu este de acord cu principiul păstrării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în negocierile pentru găsirea unei reglementări a conflictului şi încearcă să arate că recunoaşterea independenţei Transnistriei ar fi mai convenabilă chiar şi Europei.

Reprezentantul Tiraspolului în procesul de negociere, ministrul de externe Vladimir Iastrebceak, a declarat într-un briefing de presă că mai este nevoie de consultări atunci când se vorbeşte despre păstrarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.


Vladimir Iastrebceak a mai declarat că începe să aibă impresia că diferendul transnistrean va fi rezolvat sub presiunea forţelor externe, astfel încât stânga Nistrului să fie alipită "artificial" malului drept.

"Alegerea Transnistriei este statul independent, care va putea ţine cont de interesele străine, ale ţărilor partenere şi ale ţărilor garante, dar care mai întâi de toate să îşi vadă de interesele proprii", a conchis reprezentantul Tiraspolului. 

Anterior, Ministerul de Externe de la Tiraspol a cerut Organizatiei Natiunilor Unite recunoaşterea independenţei, printr-o scrisoare transmisă la 26 iulie. "Republica moldovenească nistreană constată încă o dată şi atrage atenţia ONU că republica corespunde tuturor criteriilor internaţionale de stat independent şi întruneşte toate condiţiile necesare pentru a putea fi recunoscută pe plan internaţional".

La 22 iulie, Curtea Internaţională de Justiţie (CJI) de la Haga a decis că declararea independenţei Kosovo, la 17 februarie 2008, nu a încalcat legea internaţională.

UNIMEDIA aminteşte că autorităţile separatiste s-au adresat ONU şi în 2008, solicitând recunoaşterea independenţei şi făcând referire la evenimentele din Kosovo. La 22 iulie 2010, Curtea Internationala de Justitie (CJI) de la Haga a decis că separarea unilaterală a Kosovo de Serbia în 2008 nu a încălcat legea internaţională.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la REALITATEA.NET


Vinul şi apa minerală din Moldova şi Georgia, refuzate de Rusia

Vinul şi apa minerală din Moldova şi Georgia, refuzate de Rusia
Foto: gdb.rferl.org

Rusia a cerut vineri Belarusului şi Kazahstanului să ia măsuri pentru a împiedica vinul şi apa minerală din Republica Moldova şi Georgia să ajungă pe piaţa rusească, relatează agenţia de analiză Stratfor.

Potrivit agenţiei Interfax, citată de Stratfor, Ghenadi Onişcenko, şeful organizaţiei ruse pentru protecţia consumatorilor, Rospotrebnadzor, a declarat că această cerere   a fost formulată în cadrul Uniunii Vamale din care fac parte Rusia, Belarus şi Kazahstan.


Potrivit lui Onişcenko, această cerere nu însemană că Rusia îşi "impune voinţa" asupra Belarusului şi Kazahstanului, pentru a restrânge drepturile lor de a folosi aceste produse, ci doar îşi "exercită un drept" ca membru al Uniunii Vamale.

Dispute politice

Rusia avertizase anterior Republica Moldova că, dacă nu respectă standardele Moscovei pentru vin, Rusia va bloca complet importurile de vinuri moldoveneşti la 30 iulie.

Această măsură are legătură cu disputele politice dintre Rusia şi Republica Moldova cu privire la regiunea separatistă Transnistria.

Aceasta este prima dată când Moscova foloseşte Uniunea Vamală ca unealtă politică împotriva altor state. Incluzând Belarusul şi Kazahstanul, Rusia poate spori presiunile asupra R. Moldova şi Georgiei, un alt stat prooccidental din fosta Uniune Sovietică, potrivit agenţiei de analiză.

Sursa: Capital.ro cu referire la mediafax.ro


"Dragonul de mare" face din ce în ce mai multe victime

Foto: zooland.ro

Aproape 100 de persoane au fost înţepate de peştele dragon pe litoralul românesc în ultima săptămână, 16 turisti doar în cursul zilei de joi, iar medicii recomandă turiştilor să evite contactul cu peştii marini şi persoanelor întepate să solicite asistenţa medicală.


Numai în Constanţa 44 de persoane intepate de peşti (43 de dragon de mare şi o înţepătură de pisică de mare) s-au adresat la serviciul de urgenţă. În 31 dintre cazuri a fost vorba de adulţi şi restul de copii. Pacienţii nu au necesitat internare, prezentând doar reacţii minime alergice locale.

Înţepăturile peştilor nu reprezintă singura problema a turiştilor de pe litoralul românesc. Săptămâna aceasta valurile Mării Negre nu au mai adus la mal alge şi gunoaie, ci peşti morţi.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la 9am.ro


Cotul Morii rămâne a fi cea mai afectată zonă de inundaţii

Cotul Morii rămâne a fi cea mai afectată zonă de inundaţii
Foto: UNIMEDIA

Din  toate zonele afectate de inundaţii, satul Cotul Morii rămâne a fi cea mai afectată de această calamitate, iar la Nemţeni continuă lucrările la digul de protecţie. Acestea sunt principalele observaţii făcute de către ministrul de interne, Victor Catan, în timpul uneim vizite întreorinse în raionul Hânceşti.


Ministrul a inspectat satul Cotul Morii, cea mai afectată localitate, unde au loc lucrările de salubrizare, dezinfecție, colectarea păsărilor şi animalelor moarte. În localitate sunt instalate posturi poliţieneşti suplimentare pentru a lua sub protecţie bunurile şi casele rămase fără stăpân. Accesul în zonă rămâne limitat.

Potrivit reprezentanţilor MAI, în zona sinistrată activează un comisariat de poliţie cu statut special, pentru menţinerea ordinii publice. Este asigurată paza centrelor de colectare şi repartizare a ajutoarelor materiale şi centrelor de plasament temporar al persoanelor sinistrate.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore pe râul Prut s-a atestat o descreştere a nivelului apei în mai multe puncte de măsurare. La nord, pe segmentul Lipcani- Şirăuţi, descreşterea nivelului apei a variat între 0,32m şi 0,61m. Nivelul apei a scăzut şi în raioanele Ungheni, Hânceşti, Leova, şi Cantemir cu 0,04m şi 0,20m.

Sursa: UNIMEDIA


Ce paraziţi sălăşluiesc prin aşternuturi

Ce paraziţi sălăşluiesc prin aşternuturi
Foto: adevarul.ro

Aşternuturile pot fi un adevărat paradis pentru acarieni şi insectele din familia Cimex lectularius (ploşniţa de pat, stelniţa) ce se adună în jurul resturilor uscate de sânge, salivă, sudoare şi, practic toate fluidele corporale la care vă puteţi gândi.


Ploşniţa de pat, care nu are niciun centimetru lungime, străpunge pielea omului pentru a se hrăni cu sângele său, pe timp de noapte. Odată sătulă, ea se întoarce între cusăturile saltelei sau în crăpăturile din pereţi. Impresionant este că, în timp ce oamenii pot trăi câteva săptămâni fără hrană, ploşniţa de pat poate trăi până la un an, fără a mânca.

Unele persoane pot avea chiar şi reacţii alergice în urma muşcăturii.

Acarienii sunt alte insecte care ni se ascund sub pernă, reprezentând o adevărată problemă pentru persoanele care suferă de astm.

Ca şi cum simpla prezenţă a paraziţilor microscopici nu este suficientă, excrementele lor sunt cele care ne provoacă tuse sau strănut, scrie CNN.

Eliminarea acarienilor este aproape imposibilă, dar numărul acestora poate fi redus. Luaţi în considerarea o husă impermeabilă pentru saltea, pentru a împiedica accesul acarienilor în aşternururi şi pernă, spălaţi săptămânal lenjeria la temperatură ridicată, eliminaţi păturile ca aşternut, aspiraţi salteaua. De asemenea, dacă aveţi copii, introduceţi săptămânal jucăriile de pluş în congelator pentru 24 de ore, deoarece temperatura de -18 grade Celsius distruge acarienii.
 
Dacă aveţi animale de casă, evitaţi să le lăsaţi în pat.


Operatorii transportului auto solicită o monitorizare mai strictă în domeniu

Operatorii transportului auto solicită o monitorizare mai strictă în domeniu
Foto: images03.olx.ro

Operatorii ce activează în domeniul transportului auto au propus ca relaţiile internaţionale în domeniul transportului să fie gestionate sau monitorizate de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrări Europene şi au solicitat convocarea comisiilor mixte de specialitate cu Ucraina, Federaţia Rusă şi România. Propunerile au fost făcute în cadrul unei întălniri cu prim-ministrul Vlad Filat.


Transportatorii au expus problemele cu care se confruntă şi au lansat un set de propuneri privind ameliorarea situaţiei. Aagenţii economici din domeniu au menţionat necesitatea perfecţionării în continuare a cadrului legal în domeniu, combaterea mai eficientă a transportului ilicit de pasageri, rezolvarea problemelor din domeniul transportului marfar.
 
Vlad Filat a declarat că săptămîna viitoare va avea loc o şedinţă cu reprezentanţii ministerelor responsabile de gestionarea activităţilor în domeniul auto, precum şi cu membrii asociaţiilor de transport, menţionând, totodată, că problemele bilaterale în domeniul auto vor fi abordate şi în cadrul dialogului cu factorii de decizie din alte ţări. 

Sursa: UNIMEDIA 
 


Pro sau Contra: "Sînteţi pentru modificarea Constituţiei care să permită alegerea Preşedintelui Republicii Moldova de către popor?"

Pro sau Contra:
Foto: chivriga.com

"Sînteţi pentru modificarea Constituţiei care să permită alegerea Preşedintelui Republicii Moldova de către popor?". Aceasta este întrebarea inclusă pe buletinul de vot pentru referendumul republican din 5 septembrie. Modelul şi textul buletinului de vot a fost aprobat de către Comisia Electorală Centrală.


Buletinul va fi de culoare albă, va avea 25 de centimetri în lungime şi 16 în lăţime. Variantele de răspuns vor fi "pro" sau "contra". Buletinel de vot vor fi emise în limba română şi rusă.

Avocatul comuniştilor, Sergiu Sârbu, a menţionat că întrebarea sugerează răspunsul şi că ar fi corect ca ea să fie exclusă sau înlocuită.

Membrii CEC au votat însă impotriva propunerii comuniştilor, motivând că Parlamentul este cel care formulează întrebarea pentru referendum.

Bilanţul unui an democrat: Republica Moldova s-a apropiat de UE?

Bilanţul unui an democrat: Republica Moldova s-a apropiat de UE?
Foto: moldavie-moldova-magazine.com

Guvernarea liberal-democrată de la Chişinău a împlinit un an. Oamenii simpli spun că acum nu se mai tem să spună ce gândesc, analiştii politici afirmă că faţa Moldovei s-a schimbat, iar clasa politică vorbeşte despre o deschidere fără precedent a comunităţii internaţionale faţă de Republica Moldova, transmite Jurnalul Naţional.


Prima şi cea mai mare realizare a actualei guvernări liberal-democrate este evitarea falimentului. După 8 ani de guvernare, comuniştii au lăsat în urmă o gaură bugetară de 8,5 miliarde de lei moldoveneşti, ceea ce constituie 50% din valoarea unui buget anual al Moldovei. După căderea regimului Voronin, Uniunea Europeană, SUA, România şi organismele financiare internaţionale au aprobat programe speciale de relansare a Moldovei, iar Consiliul Europei s-a implicat rapid în soluţionarea crizei constituţionale provocată de imposibilitatea alegerii şefului statului în Parlament, consideră autorul articolului.

Potrivit sursei, actuala guvernare de la Chişinău s-a descurcat în condiţiile crizei economice mondiale şi chiar poate înregistra în acest an o creştere economică. "Situaţia financiară şi economică internă s-a stabilizat şi, posibil să avem anul acesta chiar o creştere economic, dar din punct de vedere managerial, alianţa a şchiopătat mult. Adesea am fost martori ai unor declaraţii contradictorii", a spus expertul independent Arcadie Barbăroşie.

Cel mai mare eşec vizibil al Alianţei este, însă, în opinia lui Nicolae Negru, cel legat de divizarea societăţii, moştenită de la guvernarea comunistă. "Ruptura se adânceşte şi riscă să devină una etnică, susţine analistul. O parte din vorbitorii de limba rusă care au votat cu AIE trec în tabăra PCRM, din motive ce ţintesc relaţia cu Rusia".

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Jurnalul Naţional


Decretul lui Mihai Ghimpu - invompetenţă juridică sau gest istoric?

Decretul lui Mihai Ghimpu - invompetenţă juridică sau gest istoric?
Foto: 4.bp.blogspot.com

Decretului presedintelui-interimar Mihai Ghimpu, privind comemorarea “Zilei ocupatiei sovietice”, a demonstrat un sir de maladii morale si intelectuale raspindite in masa in Moldova: inconsistenta logica, incompetenta profesionista, imprudenta politica, irelevanta identitatii istorico-nationale, si, pentru a face lista mai scurta – indiferenta totala.


Multe idei inaintate pot fi contestate, emotional sau/si logic, insa exista una, care mi s-a parut sa merite atentia de a fi scoasa in evidenta. Aceasta este anume ideea ca decretul lui Ghimpu i-a fortat pe multi sa-si dea arama pe fata, sa se auto-divulge, sa-si intrerupa viata clandestina sub acoperirea de democrati. Lupu, Filat, Urecheanu, despre comunisti voi avea o vorba aparte, judecatorii Curtii Constitutionale, variati analisti politici autohtoni care impinzesc ecranele televizoarelor, vorbind uneori non-sensuri si gonind plictiseala spre telespectatorii incurcati, etc.

Sa incepem de la comunisti, scotind in vigoare inconsistenta lor logica, incompetenta profesionista, si parafrazindu-l pe E. Lucas de la “Economist” – provincialismul proletar, manifestat prin samanism si mojicizm politic. Primul argument include faptul, ca acestea au preluat de la rusi faza sa porecleasca “fascist” pe oricare care critica trecutul sovietic sau chiar nu face parte din tabara lor. Nu stiu de ce multi considera ideologii PCRM destepti, daca acestea plagieaza metode de tehnologie politica din alte contexte istorico-politice, fara sa evalueze daca exista conditiile favorabile pentru crearea miturilor si actiunilor dorite. 

Moldova este o societate agrara, fapt care-i determina psihologia, valorile si modul de gindire a unei parti majoritare a electoratului. Adica, este ghidata de principiile insecuritatii existentialiste si valorilor conservativ-traditionale. Este corect, in acest cadru de analiza abstract, suntem similar rusilor, insa continutul acestui cadru este diferit si chiar conflictual. Securitatea existentialista are la origine dorinta de supravietuire fizica, care in societatea agrara este legata de teritoriu si posesia lui. In opinia unei bune parti a cetatenilor Moldovei “rusii ne-au luat Transnistria”. Valorile traditionale sunt cimentate de nationalizm, astfel incit ocupatia sovietica este si a fost perceputa (insist) drept ocupatia Moscovei, sau a rusilor. In Moldova nationalizmul nu este ideologic, dar generat anume de instinctul protectiei pamintului, teritoriului national. Astfel, ar fi foarte putini din cetatenii RM, care s-au nascut in familii unde se vorbeste “moldoveneasca” sa nu faca o legatura intre ocupatia sovietica si cele doua decenii de “arendare” de catre rusi a Transnistriei. Mai mult ca atit, Ghimpu in decret a facut o legatura directa intre aceste doua procese. Adica, apelurile politicienilor ca decretul este ilegitim, nu rezoneaza la alegatorul “moldovean”, ci in special la acei cetateni care se auto-identifica drept rusi, si care sunt o minoritate. Deci, daca logica data e corecta, Lupu si-a speriat din electorat, l-a respins, dezamagit, etc., caci a fortat un mesaj care este acceptat de patura de alegatori care oricum nu s-ar fi alatura in % considerabil partidului condus de Lupu, suspiciosi de faptul ca acesta a facut studii in Romania si Occident. Electoratul agrar rationalizeaza nu prin constructii logice, dar prin caleidoscopuri de imagini, si emotii, ambele fiind neclare pina la sfirsit pentru purtatorul lor, care reactioneaza intuitiv si impulsiv.

Initial, CC-ul in persoana Dlui Pulbere a argumentat “neconstitutionalitatea” decretului lui Mihai Ghimpu cu faptul ca cica “Presedintele interimar al RM, prin decretul sau, a incercat sa dea aprecieri juridice evenimentelor istorice si politice. Aceasta a fost motivul care a stat la baza hotaririi judecatorilor Curtii Constitutionale“. O evaluare a acestei fraze dar si a deciziei CC destul de interesanta a juristului si ministrului A. Tanase poate fi gasita aici. Insa, imediat sunt clare doua lucruri: a) D. Pulbere nu a indicat care articole din Constitutie au fost contrazise de decretul lui M.Ghimpu, adica “neconstitutionalitatea” a fost fals invocata; b) argumentul folosit nu tine de incalcarea legii, caci nu exista o lege care ar interzice aprecierea juridica a evenimentelor politice si istorice, si care de fapt nu are nimic cu Constitutia. Mai mult ca atit, aprecierile juridice de obicei si sunt facute in urma evenimentelor, istorice sau politice, pentru ca ofera un set de legi pentru a regula procese ce practic au demonstrat ca trebuie regulate pentru binele societatii. De fapt CC a abuzat puterea sa pentru a lua o decizie rupta de realitatea obiectiva si juridica.

Citeşte mai mult pe blog-ul Politicaexternalab

sursa: Unimedia

Igor Munteanu: Legislatia cu privire la partidele politice trebuie perfectionata imediat dupa alegerile parlamentare din 2010

Igor Munteanu: Legislatia cu privire la partidele politice trebuie perfectionata imediat dupa alegerile parlamentare din 2010
Foto: IDIS "Viitorul"

„Într-un sistem pluralist, anume partidele politice şi nu candidaţii independenţi sunt creditate cu cele mai mari şanse, şi tot partidele politice sunt instituţiile care permit cetăţenilor să-şi clarifice propriile alegeri, într-o situaţie electorală sau în afara ei”. Declaraţia aparţine lui Igor Muntean, lansată în cadrul prezentării studiului „Partidele politice din Republica Moldova: legi, practici şi reforme”.


Publicaţia evaluează tranziţia sistemului politic în Republica Moldova, prin intermediul cadrului normativ şi legislativ al partidelor şi elitelor politice. Studiul constată că legislația cu privire la partidele politice, adopată în 2007, nu și-a atins scopul urmărit inițial de a consolida transparența, eficiența și calitatea reprezentării cetățenilor, asigurând doar o aparentă și superficială aliniere la standardele europene existente în acest domeniu.
 
Autorul, Igor Munteanu, punctează asupra unor priorități și teme de acțiune, care ar trebui să fie abordate de către autoritățile Republicii Moldova, imediat după validarea alegerilor parlamentare din acest an, continuând seria de reforme profunde, cu impact asupra evoluției democratice. Doar astfel pot fi tratate deficienţele observate de către autor în urma evaluării cadrului de reglementare a partidelor politice, dar și a experiențelor electorale, înregistrate în Republica Moldova în ultimii ani.

Studiul poate fi descărcat aici.

Sursa: UNIMEDIA 


În toamnă, oraşul Străşeni ar putea fi asigurat integral cu apă potabilă

În toamnă, oraşul Străşeni ar putea fi asigurat integral cu apă potabilă
Foto: vidu.ro

Autorităţile locale din satul Micăuţi au solicitat repararea şi punerea în funcţiune a  3,6 km de apeduct, care ar permite asigurarea cu apă a întregului oraş Străşeni. Cererea a fost făcută în cadrul vizitei la staţia de pompare şi fântânile arteziene cu apă potabilă din sat a premierului Vlad Filat.


În satul Micăuţi, staţia de pompare este în deplină funcţiune, dar din cele 12 fântâni arteziene funcţionează doar trei. Fântânile au capacitatea de a asigura cu apă potabilă oraşul Străşeni şi două-trei localităţi din apropiere. În acelaşi timp debitul de apă existent permite asigurarea întregului raion cu apă potabilă.
 
Filat a menţionat că Guvernul se va implica şi va acorda ajutorul necesar, solicitând ca şi autorităţile locale să se implice în măsura posibilităţilor. Prim-ministrul a cerut ca lucrările de achiziţie a serviciilor, dar şi cele de reparaţie a apeductului, să înceapă neîntârziat, astfel încât cel târziu la 15 octombrie, 2010, oraşul Străşeni să fie asigurat integral cu apă potabilă.

Sursa: UNIMEDIA


Agricultura - o ramură importantă a economiei naţionale, va fi susţinută în continuare

Agricultura - o ramură importantă a economiei naţionale, va fi susţinută în continuare
Foto: gov.md

Circa 100 hectare livezi de prun, 150 hectare livezi de măr, 80 hectare de viţă-de-vie, precum şi de zeci de hectare însămânţate cu floarea-soarelui, porumb şi grâu sunt lucrate de către angajaţii întreprinderii Codru-ST” din satul Rădeni, Străşeni. Şeful executivului, Vlad Filat, a efectuat o vizită în sar pentru a lua cunoştinţă de tehnologiile agricole aplicate de întreprindere şi condiţiile de muncă a angajaţilor.


Mihai Cheleanu, vice-director „Codru-ST”, a informat că întreprinderea asigură cu loc de lucru sezonier până la 500 de persoane. SRL „Codru-ST” îşi comercializează producţia atât pe piaţa locală, cât şi peste hotare, în aşa state ca Olanda, Marea Britanie.
 
Vlad Filat a discutat cu oamenii despre condiţiile de muncă. Agricultorii au menţionat că administraţia întreprinderii are o atitudine bună, oferindu-le nu doar locuri de muncă, ci şi condiţii adecvate. Premierul s-a arătat satisfăcut de cele văzute la întreprindere, menţionând că aceasta oferă un exemplu la capitolul agricultură performantă.
 
„Exemplu Dumneavoastră arată că acolo unde se munceşte, sunt şi rezultate”, a declarat Filat, precizînd că agricultura este o ramură importantă a economiei naţionale şi Guvernul o va susţine în continuare.

Sursa: UNIMEDIA


Trafic de ţigări fără număr! Organizatorul Miss Piranda - capul reţelei!

Trafic de ţigări fără număr! Organizatorul Miss Piranda - capul reţelei!
Foto: 1.bp.blogspot.com

Organizatorul Miss Piranda este reţinut pentru trafic cu ţigări aduse din Ucraina şi Republica Moldova. Ion Petrişor  conduce o grupare infracţională. Până acum,55 de persoane au fost audiate de procurorii DIICOT, în cadrul unei anchete privind contrabanda cu ţigări. Peste 50 de percheziţii la domiciliu în Bucureşti, Constanţa, Neamţ, Suceava, Botoşani şi Covasna, în urma cărora au ridicat 500.000 de pachete de ţigări, informează NewsIn.


Valoarea prejudiciului, doar pentru ţigările capturate, potrivit anchetatorilor, se ridică în acest moment la suma de 5.000.000 de RON (echivalentul a peste 1.100.000 de euro).

Paul Iova, zis Ion Petrişor, în vârstă de 48 de ani, a fost reţinut în urma descinderilor la domiciliu. Organizatorul Miss Piranda îşi multiplica astfel veniturile de mai mult timp.

Potrivit surselor citate, membrii reţelei introduceau ţigările în România prin zona Izvoarele Sucevei. Baxurile cu ţigări erau cărate fie în spate, fie transportate cu calul şi căruţa. 

Atunci când nu făcea trafic de ţigări, Paul Iova era recunoscut drept Ion Petrişor, prietenul maneliştilor. Acesta mergea la cântări împreună cu Florin Salam, Nicolae Guţă sau Adi Minune. Datorită relaţiilor pe care le avea cu aceştia, a reuşit ca ani la rând să fie Organizatorul Miss Piranda, întrucât maneliştii nu îi refuzau invitaţiile.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la 9am.ro


Telefonul mobil are de 18 ori mai mulţi microbi decât capacul de la WC

Telefonul mobil are de 18 ori mai mulţi microbi decât capacul de la WC
Foto: hit.ro

Telefonul mobil dezvolta pe suprafata sa de 18 ori mai multi microbi si germeni decat capacul de la WC, au anuntat cercetatorii din Marea Britanie.

Potrivit expertilor, acesta este un real focar de infectii, deoarece pe suprafata gadgetului s-au descoperit culturi de salmonella, e.coli sau stafilococ auriu, relateaza gandul.info, citat de Mediafax.


Ceri Stanaway, coordonatorul cer cetarii, recomanda ca, dupa folosirea telefonului mobil, sa ne spalam pe maini, deoarece microbii ramasi pot infecta alimentele pe care vrem sa le mancam, iar riscul de a suferi de afectiuni digestive este destul de ridicat. 

"De exemplu, salmonella este printre cele mai raspandite boli de tip alimentar, care contamineaza omul prin ingestia de mancare infectata, mai ales daca lasam telefonul la indemana animalului de companie, care este purtator al acestui virus", spune Stanaway. 

Simptomele cele mai frecvente ale acestei boli sunt greata, durerile abdominale, diareea si starile de voma. Acestea incep sa-si faca aparitia de obicei la 12-72 deore dupa ingerarea alimentului contaminat.

Sursa: 9am.ro


Ştii să conduci pe autostradă? Iată principalele reguli!

Ştii să conduci pe autostradă? Iată principalele reguli!
Foto: libertatea.ro

Unii urasc mersul pe autostrada din cauza monotoniei, iar altii il adora pentru ca isi pot permite sa mearga cu viteze nerecomandate pentru alt gen de drumuri. Indiferent in care “tabara” esti, trebuie sa recunosti ca autostrada are un avantaj pe care nu-l poti ignora – rapiditatea. Iti permite sa ajungi mult mai repede la destinatie.


Desi poate suna ciudat, autostrazile sunt destul de sigure, mai sigure decat soselele normale. In principiu toata lumea merge in aceeasi directie si nu exista intersectii sau semafoare. Insa, atunci cand se intampla ceva, efectele sunt ingrozitoare, din cauza vitezei cu care se circula. Cel mai mare pericol este carambolul, acele accidente in lant produse din cauza faptului ca nu prea ai pe unde sa eviti o masina in derapaj, la viteza mare. Cu cat e mai aglomerat, cu atat creste riscul de a fi lovit din toate partile.

N-o sa spun acum ca trebuie intotdeauna sa mergi cu viteza legala. Sincer, poti fi responsabil si daca mergi mai tare (nu insa pana la inconstienta) cu riscul legal aferent. Dar pentru a evita accidentele trebuie respectate o serie de reguli de baza, obligatorii. Astfel, condusul pe autostrada poate fi destul de sigur, daca stii ce faci – pana la urma nu te-ai juca pe ro.partypoker.com daca nu ai sti regulile jocului. Iata cateva sfaturi foarte importante:

- cand intri pe autostrada, accelerezi hotarat pe banda de accelerare. De-aia se cheama asa. Nu te tarasti pana intri pe prima banda pentru ca ii vei incurca pe ceilalti. Ideea este sa ajungi la o viteza cat mai apropiata de a celor care circula pe autostrada cand intri pe prima banda.

- trebuie sa rulezi pe cat posibil pe banda 1, daca este libera. Banda 2 (sau 3, daca e cazul) trebuie folosita cand depasesti masinile de pe celelalte benzi. Chiar daca traficul e lejer este posibil sa vina din spate unul care merge cu viteza mai mare si atunci il incurci. E mai bine sa n-o faci. Nu mai zic faptul ca orgoliile prostesti sunt foarte periculoase, la fel ca si intrecerile pe autostrada.

- cand rulezi pe banda 1 si vezi ca cineva se incadreaza pe autostrada pe banda de accelerare, semnalizezi si treci pe a doua banda, pentru a-i face loc sa intre, dupa ce te asiguri. Nu franezi puternic pe prima banda pentru a-l lasa sa intre pentru ca e posibil ca cineva din spatele tau sa nu poata reactiona la timp. Ca regula generala, manevrele bruste trebuie evitate.

- nu se fac depasiri pe dreapta! Si nici pe banda de urgenta! Daca doua vehicule sunt in depasire (de obicei tir-uri), astepti pana cand cel care depaseste se retrage pe banda din dreapta si apoi treci.

- o greseala pe care am vazut-o la multi. Mergi pe a doua banda si vine cineva tare din spate. In functie de cat de cretin este poate da flash-uri. Atunci tu trebuie sa te retragi pe banda din dreapta. Din dorinta ta de a fi om simtit, nu te repezi direct sa faci manevra. Te asiguri si schimbi banda doar daca masina de pe prima banda este la o distanta convenabila si merge cel putin la fel de repede ca tine. Daca acea masina merge mai incet si tu intri in spatele ei, va trebui sa franezi brusc si – in functie de situatie – sa speri ca nu intri-n ea Nu se fac chestii de-astea! Indiferent cat de crizat este individul din spatele tau, schimbi banda doar cand esti sigur ca o faci in siguranta.

- atentie la blocaje. La zonele cu lucrari sau daca este vreun accident, coloana de masini se opreste. Cand opresti in spatele unei coloane semnalizeaza intotdeauna cu luminile de avarii, de cand observi ca cei din fata ta sunt opriti. trebuie sa faci asta pentru ca cei care vin din spate sa observe ca esti oprit (eu era s-o patesc odata in felul asta).

- nu te lasa doborat de oboseala. Este extrem de periculos sa conduci obosit pe autostrada. Si sigur vei obosi daca mergi mult, mai ales ca monotonia iti distrage atentia si face prea relaxat. In situatiile astea ajungi sa nu mai observi la timp coloanele de masini oprite din cine stie ce motiv (ce ziceam in paragraful de mai sus). Fa cate o pauza la fiecare 100 km (asta depinde de cat timp conduci), iesi din masina, bea ceva – nu alcool, si misca-te putin prin parcare.

- este imposibil ca atunci cand mergi pe autostrazile din afara sa nu ratezi vreo iesire. Nu opri, nici macar pe banda de urgenta si nu merge in marsarier. Risti sa fii luat in plin de o alta masina, posibil tir. Mergi mai departe si paraseste autostrada la urmatoarea iesire, dupa care te orientezi sa ajungi pe celalalt sens si apoi sa iesi unde trebuie. Un GPS este mai mult decat necesar, zic eu, si rezolva foarte simplu problemele de genul asta.

Sursa: 9am.ro


Înregistrările lui John Lennon, sigilate într-o capsulă a timpului

Înregistrările lui John Lennon, sigilate într-o capsulă a timpului
Foto: amoeba.com

Cea de-a 70-a aniversare a lui John Lennon va fi celebrată printr-o ceremonie de sigilare a unei capsule a timpului, care va conţine diverse obiecte expediate de fani, dar şi câteva înregistrări ale regretatului artistului britanic, după destrămarea grupului Beatles.


Pentru acest proiect, intitulat "The John Lennon Time Capsule", fanii din lumea întreagă sunt invitaţi să expedieze în lunile următoare fotografii, comentarii, înregistrări muzicale şi câteva gânduri personale despre moştenirea muzicală lăsată de John Lennon.

Capsula va fi sigilată pe 8 octombrie, cu o zi înainte de data la care John Lennon ar fi împlinit 70 de ani. Ceremonia va avea loc la Rock and Roll Hall of Fame Museum din statul Ohio (SUA), care va păstra această capsulă până la ceremonia de deschidere a acesteia, programată pentru 9 octombrie 2040, ziua când artistul britanic ar fi împlinit 100 de ani.

Sursa:  libertatea.ro


500 de oameni din nordul Pakistanului au murit în urma inundaţiilor

500 de oameni din nordul Pakistanului au murit în urma inundaţiilor
Foto: storage0.dms.mpinteractiv.ro

Dacă ruşii şi americanii au probleme serioase cu incendiile de vegetaţie, China şi Pakistanul luptă cu inundaţii de o amploare istorică. Aproape 500 de pakistanezi din nordul ţării au fost până acum ucişi de viituri, iar în China are loc o luptă disperată pentru evitarea unui dezastru ecologic, produs tot de ape.


În timp ce bilanţul victimelor inundaţiilor din Pakistan creşte aproape de la o oră la alta, elicopterele militare zboară non-stop pentru a salva sinistraţii refugiaţi de pe acoperişurile clădirilor care au rezistat viiturilor. Situaţia este extrem de riscantă pentru că majoritatea construcţiilor din zonele rurale sunt făcute din lut sau chirpici, ceea ce le face vulnerabile în faţa apelor. 

Pakistanul se confruntă cu cele mai grave inundaţii produse de ploile musonice din ultimele opt decenii. Aproape toate satele dintre metropolele Islamabad şi Peshawar sunt, în acest moment, sub ape, iar numărul sinistraţilor care au nevoie de ajutor de urgenţă e de ordinul zecilor de mii.

Coşmarul inundaţiilor a căpătat o notă şi mai dramatică în China, unde bilanţul victimelor inundaţiilor din această vară se apropie vertiginos de 1.000 de morţi. Numai în regiunea Jilin din nord-estul ţării, viiturile formate pe rîurile ieşite din matcă au ucis 30 de oameni, iar un sfert de milion de locuitori au fost evacuaţi de autorităţi. 

În aceeaşi regiune, autorităţile depun eforturi pentru a recupera 3.000 de butoaie cu substanţe chimice extrem de toxice, luate de viitură dintr-o uzină. Cele mai multe au fost adunate deja, dar până câmd nu vor fi toate recuperate, mai multe oraşe nu sunt alimentate cu apă potabilă. Patru milioane de oameni sunt afectaţi de această situaţie. 

În districtul Yongji, 27 de oamneni au murit în nici 24 de ore, iar numeroase localităţi au rămas fără electricitate, apă şi servicii de telecomunicaţii.

Vladimir Klitschko va lupta cu "Coşmarul Nigerian" pentru 3 centuri mondiale!

Vladimir Klitschko va lupta cu
Foto: blog.kievukraine.info

Vladimir Klitschko şi-a găsit adversar. În toamnă îşi va apăra cele 3 centuri pe care le deţine!

Deţinătorul titlurilor IBF, IBO şi WBO, Vladimir Klitschko îşi pune în joc cele 3 centuri împotriva lui Samuel Peter. Gala va avea loc pe 11 septembrie pe stadionul echipei de fotbal Eintracht Frankfurt.


Cei doi se întâlnesc pentru a doua oară în carieră. În 2005, ucrainianul a câştigat la puncte lupta cu Samuel Peter.
"Coşmarul Nigerian" a luptat şi cu celălalt membru al familiei Klitschko. În 2008, Vitali l-a făcut KO în runda a 8-a şi a câştigat centura WBC.

Sursa: kombat.ro


Presa străină: Comportamentl lui Onişcenco este calificat drept "isteric" chiar şi de ruşi

vineri, 30 iulie 2010

Presa străină: Comportamentl lui Onişcenco este calificat drept
Colaj: UNIMEDIA

Sanitarul şef al Rusiei, Ghenadie Onişcenco, neagă subtextul politic al "conflictului vinicol" moldo-rus. Însă, publicaţia Süddeutsche Zeitung scrie că mulţi consideră comportamentul lui Onişcenco "isteric". Potrivit analistul politic Valerie Khomyakov, Ministerului rus de Externe trebuie să să soluţioneze conflictele cu Moldova, mai degrabă prin mijloace politice,  decât cu ajutorul "ciomagului" cu numele Rospotrebnadzor, notează Inopressa.


Astăzi, 30 iulie, Chişinău şi Moscova vor purta un dialog, în cadrul căruia se va hotărâ soarta vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă. Se preconizează că reuniunea bilaterale va fi asistată de medicul sanitar principal, Ghenadie Oniscenko, autorităţile ruse şi ambasadorul Moldovei Andrei Neguţă. Ambasadorul Republicii Moldova intenţionează să transmită Rospotrebnadzor-ului documentatele ce przintă poziţia Chişinăului cu privire la situaţia creată.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la inopressa.ru


Mocanu: Moldova fără mafie, Moldova fără Plahotniuc

Mocanu: Moldova fără mafie, Moldova fără Plahotniuc
Colaj: UNIMEDIA

Fostul consilier prezidenţial, Sergiu Mocanu, anunţă astăzi, 30 iulie, presa că va organiza şi susţine o conferinţă de presă cu tema "Moldova fără mafie, Moldova fără Plahotniuc".


"Plahotniuc este numele regimului instalat la putere după ultimele alegeri parlamentare în Republica Moldova, iar esența acestui regim este politico–mafiotă", declara anterior Sergiu Mocanu.

Potrivit liderului Mișcarea Acțiunea Populară, societățile democratice nu se purifică prin alegeri, ci prin luptă. "Or, lupta o putem considera pierdută de pe acum, dacă acceptăm șantajul politic al grupării lui Marian Lupu: Ori ne învoim să trăim în țara lui P L A H O T N I U C, ori revin comuniștii la putere", scri Mocanu pe blog-ul său.

Sursa: UNIMEDIA


ATENŢIE ŞOFERI! Traficul rutier pe str. Lev Tolstoi şi str. Bariera Sculeni va fi suspendat

ATENŢIE ŞOFERI! Traficul rutier pe str. Lev Tolstoi şi str. Bariera Sculeni va fi suspendat
Foto: itransport.ro

Primăria municipiului Chişinău anunţă despre suspendarea traficului rutier pe str. Lev Tolstoi, tronsonul cuprins între străzile Mitropolit Varlaam şi Columna, în perioada 30 iulie – 23 august 2010.


De asemenea, traficul rutier va fi suspendat pe str. Bariera Sculeni, tronsonul cuprins între străzile Drumul Crucii şi Ţarinii, până pe data de 23 august a.c. Traficul rutier va fi suspendat în legătură cu executarea lucrărilor de reparaţie capitală a traseului termic magistral.
 
Conducătorii auto care traversează aceste zone sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară instituită în zonă. 

Sursa: UNIMEDIA


Training pentru jurnalişti – „Reflectarea referendumului constituţional în mass-media”

Training pentru jurnalişti – „Reflectarea referendumului constituţional în mass-media”
Foto: qpg.co.in

Jurnaliştii din Republica Moldova, care au o experienţă în jurnalism de cel puţin un an şi care sunt angajaţi ai unei instituţii media, pot să participe la training -ul „Reflectarea referendumului constituţional în mass-media”, care se va desfăşura în perioada 13-15 august.


Aplicarea la concursul de selecţie are loc prin expedierea unui dosar la adresa de e-mail Dumitru.LAZUR@coe.int. Dosarul trebuie să cuprindă un Curriculum Vitae actualizat, un formularul de aplicare completat (persoana de contact Dumitru Lazur), scrisoare de recomandare din partea redactorului-şef, prin care acesta îşi dă acordul de principiu în ce priveşte participarea jurnalistului la training în cazul selectării. Data limită de prezentare a dosarelor este 5 august 2010.

Jurnaliştii selectaţi vor fi instruiţi de experţii Consiliului Europei, dar şi ai Comisiei Electorale Centrale. Subiectele principale incluse în agenda trainingului: utilizarea corectă a terminologiei electorale; responsabilităţile şi drepturile jurnaliştilor în reflectarea campaniei pentru referendum şi Zilei Referendumului; strategii creative de reflectare echilibrată şi corectă a referendumului folosite de jurnaliştii din străinătate etc.

Concursul este deschis pentru toate instituţiile mass-media locale şi naţionale din Republica Moldova (ziare, agenţii de presă, portaluri informaţionale, posturi de radio şi TV).

Sursa: UNIMEDIA


Un iarmaroc de noapte cu produse agricole va fi deschis în preajma Pieţii Centrale

Un iarmaroc de noapte cu produse agricole va fi deschis în preajma Pieţii Centrale
Foto: tineretului.files.wordpress.com

Primăria municipiului Chişinău a permis organizarea şi desfăşurarea iarmarocului de produse agricole, cu comercializarea din unităţile de transport, pe str. Mitropolit Varlaam, în perimetrul str. Bulgară – str. Tighina. Iarmarocul va funcţiona zilnic, între orele 18.00 – 06.00, până pe data de 30 noiembrie 2010.


Potrivit unei dispoziţii a primarului general al capitalei Dorin Chirtoacă, gospodăriile agricole şi persoanele fizice vor desfăşura activitatea comercială în acest teritoriu, fără autorizaţie de funcţionare. Decizia de a autoriza desfăşurarea iarmarocului pe timp de noapte a fost luată având în vedere adresările producătorilor autohtoni şi pentru asigurarea populaţiei municipiului Chişinău cu legume, fructe, struguri şi alte produse agricole în anul 2010.

Sursa: UNIMEDIA


Massa nu va mai ceda în faţa lui Alonso: Mă voi lupta pentru victorie

Massa nu va mai ceda în faţa lui Alonso: Mă voi lupta pentru victorie
Foto: img.thesun.co.uk

Felipe Massa a negat ca este pilotul numarul doi la Ferrari, mentionand ca vrea victoria la Hungaroring, circuitul unde a suferit un accident grav in urma cu un an. In cadrul conferintei de presa dinaintea Marelui Premiu al Ungariei, brazilianul a precizat, de asemenea, ca nu-l va mai lasa pe Fernando Alonso sa-l depaseasca.


"Da, ma voi lupta pentru victorie aici, oricare ar fi conditiile", a declarat Massa in cadrul conferintei de presa, citat de Reuters. Intrebat daca va reactiona la fel in cazul in care va fi pus in aceeasi situatie ca in Marele Premiu al Germaniei (i-a cedat prima pozitie coechipierului Alonso), pilotul brazilian a raspuns: "Voi castiga. In momentul in care voi spune ca sunt pilotul numarul doi, atunci nu voi mai concura". 

Massa a declarat ca ceea ce s-a intamplat la Hockenheim l-a facut mai puternic si s-a enervat in momentul in care un reporter din tara sa natala a sugerat ca si-a tradat tara in momentul in care a acceptat sa indeplineasca ordinul echipei: "Intotdeauna voi face tot ceea ce pot pentru tara mea. Pentru mine, tara mea este cel mai important lucru. Am demonstrat lucrul acesta deja de multe ori in viata mea. Vreau tot ceea ce e mai bun pentru echipa. Nu sunt aici doar pentru a ma intrece. Sunt aici pentru a castiga. Atat timp cat sunt apt de victorii, trebuie sa merg pana la capat, sa ma lupt pentru a castiga". 

Rubens Barrichello, pus si el in aceeasi situatie ca Massa pe vremea cand concura alaturi de Michael Schumacher pentru Ferrari, a declarat: "Mi-a parut rau sa vad ca si el trebuie sa treaca printr-un lucru atat de rau. Nimeni nu ar trebui sa simta astfel de sentimente. Felipe este prietenul meu si as fi vrut sa nu treaca si el prin asta". 

Felipe Massa a ales sa-si asculte echipa in Marele Premiu al Germaniei si sa-i cedeze prima pozitie coechipierului sau, Fernando Alonso, desi o victorie ar fi fost foarte importanta pentru el, deoarece in acea zi se implinea un an de la accidentul sau de la Hungaroring. Brazilianul se intoarce acum pentru prima data de la accident pe circuitul din Ungaria, si marturiseste ca acel moment l-a schimbat: "Am ajuns sa respect mai mult viata. Cateodata ne gandim ca astfel de lucruri nu ni se pot intampla noua, dar nu e adevarat. Dupa ce trecem prin astfel de situatii intelegem ca nu suntem diferiti de celelalte persoane".

Sursa: Hotnews.ro


VEZI FOTO Explozie devastatore în China: Cel puţin 15 persoane au murit şi peste 3 sute au fost rănite, în urma unei explozii la o fabrică de mase plastice

VEZI FOTO Explozie devastatore în China: Cel puţin 15 persoane au murit şi peste 3 sute au fost rănite, în urma unei explozii la o fabrică de mase plastice
Foto: epochtimes.com

Potrivit datelor oficiale, cel puţin 15 persoane au murit şi peste 3 sute au fost rănite, în urma unei explozii la o fabrică de mase plastice din oraşul Nanjing, în estul Chinei. Acesta este bilanţul sumbru a exploziei care a avut loc miercuri, 28 iulie, la o fabrică de mase plastice din oraşul Nanjing, în estul Chinei.Cu toate acestea, martorii oculari spun că , după numărul de cadavre care sunt în zonă, numărul decedaţilor este de peste 100 de persoane.


Mulţi răniţi au arsuri foarte grave, iar prognosticul medicilor este rezervat. Deflagraţia a dărâmat clădirile pe o rază de o suta de metri, iar suflul a lovit în plin un autobuz aglomerat. 

Mulţi pasageri au ajuns la spital. Flăcările negre şi fumul toxic s-au ridicat la peste 20 de metri deasupra fabricii. Pompierii au reuşit să izoleze incendiul şi au început lucrările de curăţare. Echipe de salvare caută în continuare morţi şi răniţi. Conform primelor cercetări explozia s-a produs din cauza unei conducte de gaze fisurate.



Число жертв взрыва на китайском заводе в Нанкине  превышает 100 человек.



Sursa: UNIMEDIA cu referire la epochtimes.ru


Al-Qaeda pregătea atentate similare cu cele din 11 septembrie 2001 în oraşul Kabul

Al-Qaeda pregătea atentate similare cu cele din 11 septembrie 2001 în oraşul Kabul
Foto: counterterrorismblog.org

Ţintele vizate erau palatul prezidenţial al lui Hamid Karzai, reprezentanţa Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate, ambasadele americană şi britanică, precum şi hotelul Ariana.

Reţeaua teroristă al-Qaeda intenţiona să comită atentate similare cu cele din 11 septembrie 2001 în oraşul Kabul, capitala Afganistanului, arată documente publicate de site-ul WikiLeaks.org, citate de ediţia online a ziarului The Guardian.


Potrivit documentelor citate, Ayman al-Zawahiri, numărul doi în ierarhia al-Qaida, ordonase unei echipe de 22 de terorişti-kamikaze să urce la bordul unuia sau mai multor avioane pe care să le deturneze.

Ţintele vizate erau palatul prezidenţial al lui Hamid Karzai, reprezentanţa Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate, ambasadele americană şi britanică, precum şi hotelul Ariana.

Raporul militar despre acest complot are data 23 martie 2009. Potrivit documentului, existau şi o serie de complici, inclusiv generali afgani şi pakistanezi, precum şi un pilot al companiei aeriene afgane, implicat în furnizarea de instruire şi permise de acces teroriştilor.

În timp ce teroriştii de la 11 septembrie 2001 s-au pregătit în şcoli de pilotaj din Arizona şi Florida, atacatorii de la Kabul urmau să se pregătească la Karachi, în Pakistan.

Cei 22 de membri al-Qaeda erau arabi, pakistanezi, ceceni şi uzbeci cu acte de identitate afgane. Raportul conţine totuşi unele date neclare, referindu-se pe de o parte la un singur avion deturnat sau la mai multe ţinte vizate.

CEC: Încă 5 formaţiuni s-au înscris în calitate de participanţi la referendumul republican constituţional din 5 septembrie

CEC: Încă 5 formaţiuni s-au înscris în calitate de participanţi la referendumul republican constituţional din 5 septembrie
Foto: gdb.rferl.org

Comisia Electorală Centrală a înregistrat încă 5 formaţiuni politice în calitate de participanţi la referendumul republican constituţional din 5 septembrie 2010. Acestea sunt Partidul Umanist, Mişcarea Social-Politică a Romilor, Partidul Naţional Român, Partidul Muncii - care s-au pronunţat pentru referendum şi Mişcarea social-politică „Forţa Nouă”, care nu şi-a expus opţiunea în problema supusă referendumului. Astfel, CEC a înregistrat deja 20 de participanţi.


Tot astăzi, CEC a aprobat Instrucţiunea cu privire la procedura de vot cu urna mobilă. În conformitate cu prezenta instrucţiune, în cazul în care alegătorii, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu pot veni în localul de votare, în urma cererii scrise a acestora vor vota la locul aflării lor. 

Cererile vor fi depuse la biroul electoral al secţiei de votare la care este înscris alegătorul, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 18.00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00 dacă se prezintă şi certificat medical. Cererile se depun personal de către alegătorii solicitanţi. Persoana care se află în imposibilitate de a depune individual cererea, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, poate depune cererea prin intermediul unui membru al familiei sale sau, după caz, poate solicita asistentului social din cadrul primăriei intervenţia în acest sens. 

CEC a mai aprobat modelul şi textul buletinului de vot pentru referendumul republican constituţional din 5 septembrie 2010.

Sursa: UNIMEDIA


Hugh Hefner vrea să-şi deschidă cazinouri în Macao şi în Londra

Hugh Hefner vrea să-şi deschidă cazinouri în Macao şi în Londra
Foto: img.dailymail.co.uk

Tăticul Playboy Hugh Hefner vrea să-şi extindă afacerile şi s-a gândit să-şi deschidă câteva cazinouri în Londra(Anglia) şi în Macao (China).

Fondatorul Playboy, în vârstă de 84 de ani, vrea să se reorienteze după ce a înregistrat pierderi semnificative cu revista pe care o conduce.


"Vom inaugura cazinouri în Macao şi Londra. La cum merge media, cred că voi opta pentru alte domenii", a declarat Hefner.

Deşi poate fi considerat destul de bătrân, "Tăticul Playboy" este convins că va reuşi ca noile sale proiecte să devină chiar mai cunoscute decât revista pentru bărbaţi pe care a fondat-o.

Căldura şi aportul masiv de apă dulce ucid peştii din Marea Neagră

joi, 29 iulie 2010

Căldura şi aportul masiv de apă dulce ucid peştii din Marea Neagră
Foto: infotravelromania.ro

Sute de peşti morţi au fost scoşi la ţărm de apele Mării Negre, după ce, din cauza căldurii, dar şi a creşterii aportului de apă dulce vărsată în mare din Dunăre, în ultima perioadă a crescut mortalitatea piscicolă.

Potrivit responsabilului de comunicare al Administraţiei Bazinale de Apa Dobrogea-Litoral (ABADL), Catalin Anton, din cauza căldurilor ridicate, dar şi a aportului masiv de apă dulce provenit din Dunăre, în ultimele zile s-a constatat un fenomen de mortalitate piscicolă în apa Mării Negre, transmite corespondentul MEDIAFAX.


"Fenomenul a fost constatat iniţial pe plajele din Năvodari, Mamaia şi Constanţa şi se afla în extindere către sudul litoralului. Nu este un fenomen de mare amploare, dar poate provoca disconfortul turiştilor care merg pe plaje", a declarat Cătălin Anton.
Potrivit sursei citate, reprezentanţii ABADL au intervenit şi au strâns peştii care au ajuns la mal.

"Administraţia Bazinala Dobrogea Litoral înţelege disconfortul provocat turiştilor de apariţia acestui fenomen şi ia toate măsurile care se impun în aceste cazuri. Conducerea instituţiei a luat decizia să se intervină şi pe timpul zilei pentru a strânge peştii manual, iar în cursul nopţii să se lucreze cu utilaje specializate", a mai afirmat responsabilul de comunicare al ABADL.

Acesta a mai precizat că fenomenul va fi stopat în momentul revenirii salinităţii mării la valorile normale, ceea ce se va întâmpla cu ajutorul curenţilor marini care vor aduce din largul mării aport de apă cu salinitate crescută.

Sursa: 9am.ro


TOP 10 cei mai sexy bărbaţi de culoare

 TOP 10 cei mai sexy bărbaţi de culoare
Foto: static.topfilm.ro

Fără îndoială, apariţiile exotice a celor mai talentaţi actori de culoare în filme, nu vă lasă indiferente. Cu o frumuseţe aparte, carismă, mult umor dar şi sex-appeal, şi-au făcut repede loc în topul preferinţelor noastre. Aşadar, de această dată v-am pregătit un top special, o reprezentare echitabilă a celor mai sexy bărbaţi de coloare:


10. Djimon Hounsou: Djimon este un actor african talentat, dansator dar si un model recunoscut. In calitate de actor, a jucat in peste 30 de filme, dintre care amintim: Gladiatorul, seria Alias, Constantine, Heroes, Blood Diamond sau Eragon. A primit doua nominalizari la Oscar si o nominalizare la premiile Golden Globe.

9. Hill Harper: Impresioneaza la prima vedere prin farmec si naturalete. Insa, pe langa aceste calitati Hill Harper intruneste si alte indeletniciri: este un actor talentat de teatru si film, om de televiziune recunoscut si scriitor. In plus, este un apropiat al presedintelui Obama; acestia au fost colegi la prestigioasa universitate Harvard.

8. Mekhi Phifer: Este un actor american cu peste 40 de filme la activ, dintre care cele mai cunoscute: 8 Mile, I Still Know What You Did Last Summer, ER (serial TV), Honey si A Talent For Trouble. Este bun prieten cu Eminem, de altfel acesta l-a si mentionat pe Mekhi intr-unul din cantecele sale.

7. Eddie Murphy: Considerat unul dintre cei mai buni actori de comedie, Eddie Murphy a debutat pe micul ecran la varsta de 19 ani. In prezent se bucura de o cariera de succes, recompensata de-alungul timpului si cu un premiu important. Acesta a castigat un Grammy pentru albumul sau Eddie Murphy, Comedian. Talentul sau deosebit este dublat si de un aspect fizic pe masura.

6. Morris Chestnut: Un actor inalt, versatil si sexy, Morris Chestnut a interpretat roluri diferite in peste 60 de filme. Si-a demonstrat curajul si perseverenta in filme de actiune, a jucat de doua ori alaturi de Steven Segal, dar si-a dezvaluit si o alta latura a personalitatii, interpretand excelent si alte personaje. A jucat in mai multe comedii romantice, dar si in drame de exceptie.

5. Usher 

Un cantaret extrem de apreciat atat pentru muzica lui dar si pentru fizicul ademenitor. Secretul farmecului sau consta si intr-o atitudine plina de rafinament 

4. Boris Kodjoe

Privirea lui cu siguranta nu poate trece neobservata.  Actor si model, Boris Kodjoe  a fost inclus in 2002  de revista People intr-un top 50 al celor mai frumosi oameni din lume. Cele mai cunoscute filme in care a jucat sunt: Brown Sugar, Surrogates si Resident Evil: Afterlife. 

3. Will Smith 

Nu doar o figura interesanta si sexy, Will Smith a dovedit ca este un actor extrem de talentat care se adapteaza perfect in aproape orice rol. Producator de filme si cantaret a ajuns unul dintre cele mai mari superstaruri. De-a lungul carierei sale, a castigat numeroase premi Grammy, a primit 4 nominalizari la Golden Globe si doua nominalizari la Oscar.

2. Blair Underwood

Atragator si sarmant, ocupantul locului al II-lea in topul nostru, Blair Underwood este un actor american si om de televiziune. De asemenea, a fost inclus de revista People in Top 50 cei mai frumosi oameni si totodata a fost numit una dintre cele mai influente fete in anii '90.

1. Denzel Washington

Este unul dintre cei mai apreciati actori americani. Denzel conduce in topul pentru cele mai multe nominalizari la Oscar ale unui actor de culoare. In prezent se poate mandri cu 5 astfel de statuete prestigioase. In 1995 Revista Empire l-a inclus in Top 100 cele mai sexy celebritati din istoria filmului.

Sursa: Kudika.ro


Serafim Urechean: Am avut discuții cu Filat despre posibilitatea de a ne consolida împreună, dar nu ne-a reușit

Serafim Urechean: Am avut discuții cu Filat despre posibilitatea de a ne consolida împreună, dar nu ne-a reușit
Foto: iuriesandutza.files.wordpress.com

Liderul Alianței Moldova Noastră, Serafim Urechean, a anunțat în cadrul unei emisiuni la PublikaTV că a purtat discuții la începutul acestui an cu Vlad Filat în vederea unei "posibile consolidări". Acesta nu a precizat la ce s-a referit, însă a lăsat să se înțeleagă că discuțiile au eșuat.

"Am avut discuții cu dl Filat la începutul acestui an despre posibile consolidări, dar nu am ajuns la un numitor comun. Totodată, vreau să vă spun că AMN are succese, iar partidul nostru a avut un rol foarte important în alegerile din 5 aprilie și 29 iulie. AMN și-a îndeplinit cu brio angajamentul pe care ni l-am asumat. Nicio forță din actualul guvern nu s-a evidențiat mai mult pentru că este un guvern de coaliție și toți au contribuit în egală măsură", a precizat Urechean în contextul plecării consilierului municipal Pavel Caba de la AMN la PLDM.


Totodată, președintele AMN a declarat că formațiunea pe care o conduce face tot posibilul pentru menținerea integrității AIE. Serafim Urechean s-a arătat totodată indignat de faptul că alte partide din AIE acceptă membrii care pleacă din AMN. "Partidul AMN a fost unica forță timp de 10 ani, care a pregătit terenul pentru venirea la guvernare a forțelor democratice. Dacă colegii din AIE au decis să procedeze astfel, așa vom proceda și noi - veți vedea în următoarea perioadă cum oameni de la PLDM și PL vor adera la AMN", a conchis Urechean.

sursa: Unimedia

Cosarciuc: Moldovenii vor consuma carne euroconformă

Cosarciuc: Moldovenii vor consuma carne euroconformă
Foto: portaldeconchal.com.br

"Cetăţenii Republicii Moldova vor putea consuma carne de calitate şi totodată, să cunoască, de unde această carne provine, când animalele au fost sacrificate, dacă carnea respectivă a fost revigerată sau congelată şi când a pornit din locul exportului." Declaraţia apaţine ministrului agriculturii, Valeriu Cosarciuc.

Guvernul a aprobat astăzi, 29 iulie, regulamentul cu privire la trasabilitatea cărnii ca materie primă.


Potrivit ministrului agriculturii, astfel vom consuma carne proaspătă şi nu cea care a fost păstrată în frigiderile altor state timp de zeci de ani.

"Acest regulament este conform standardelor Uniunii Europene, plus la asta, vom putea urmări tot ce ţine de trasabilitatea produsului - export, import şi uz intern. Cei care vor importa, vor produce ori vor comercializa carnea pe piaţa Republicii Moldova vor fi obligaţi să prezinte documentele necesare ce ţin  de trasabilitatea produselor", a explicat Cosarciuc.

UNIMEDIA precizează că elaborarea Regulamentului tehnic "Carnea - materie primă. Producerea, importul şi comercializarea" a fost demarat în octombrie 2009.
 
Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


Vladimir Plahotniuc: Dacă nu-și retrage afirmațiile, dl Sergiu Mocanu va fi dat în judecată!

Vladimir Plahotniuc: Dacă nu-și retrage afirmațiile, dl Sergiu Mocanu va fi dat în judecată!
Foto: Colaj UNIMEDIA

Dacă nu-și retrage afirmațiile de astăzi, dl Sergiu Mocanu va fi dat în judecată. Anunțul a fost făcut pentru UNIMEDIA de către purtătorul de cuvânt al omului de afaceri Vladimir Plahotniuc, Diana Danu, drept răspuns la acuzațiile aduse de către Sergiu Mocanu astăzi pe blogul său.

Potrivit lui Danu, afirmaţiile făcute de către fostul consilier prezidențial sunt neadevărate, nedemonstrate, în mod clar, scrise doar din dorinţa de a-l denigra pe Dl Vlad Plahotniuc cu orice preţ.

"În condiţiile în care Dl Mocanu nu va face rectificările cuvenite, cerându-şi scuze în cel mai scurt timp, va fi acţionat în judecată", a conchis purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Plahotniuc.


UNIMEDIA amintește că Sergiu Mocanu a publicat astăzi un text pe blog în care l-a atacat dur pe omul de afaceri Vladimir Plahotniuc. Vezi detalii aici.

sursa: Unimedia

Sinistraţii îşi vor restabili gratuit actele de identitate pierdute în timpul inundaţiilor

Sinistraţii îşi vor restabili gratuit actele de identitate pierdute în timpul inundaţiilor
Foto: UNIMEDIA

Actele de stare civilă pierdute de către sinistraţii din zonele afectate de inundaţii vor fi restabilite gratuit. Actele vor fi restabilite la cererea solicitantului şi vor fi emise pe parcursul unei perioade de trei luni. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, 29 iulie, de către executiv.


Actele respective vor putea fi obţinute în baza actelor de identitate (buletin de identitate, forma nr. 9) sau a certificatelor eliberate de primăriile localităţilor respective cu aplicarea imaginilor foto ale titularului.

Tot astăzi, cabinetul de miniştri a alocat 206 mii de lei pentru acordarea ajutoarelor financiare unice persoanelor afectate de inundaţii.

Această sumă va fi distribuită în consiliile raionale în felul următor - 175 de mii vor reveni autorităţilor din Hânceşti, 16,5 mii de lei – consiliului raional Ungheni, 9 mii de lei –la Cantemir şi 5,5 mii de lei vor ajunge la  Nisporeni.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


Mihai Godea reacționează: Medicii nu au nevoie de facilitățile oferite de guvernare, ei sunt oameni împliniți, care luptă pentru o cauză

Mihai Godea reacționează: Medicii nu au nevoie de facilitățile oferite de guvernare, ei sunt oameni împliniți, care luptă pentru o cauză
Foto: PublikaTV

Personalitățile care au aderat astăzi la PLDM sunt oameni realizați pe deplin și nu au nevoie de facilitățile pe care le poate oferi guvernarea. Faptul că ei au venit la noi doar de onorează. Declarațiile aparțin vicepreședintelui PLDM, Mihai Godea, lansate în cadrul unei emisiuni la PublikaTV.

Potrivit lui, aderarea celor 14 medici la Partidul Liberal Democrat demonstrează că proiectul lansat acum 3 ani este unul de succes. "Chiar nu am să mă feresc să spun - PLDM a devenit principala forță politică din țară.


"Oameni precum Gheorghe Țâbârnă, Diomid Gherman nu au nevoie de partid sau de facilitățile pe care acesta le poate oferi. Aceștia oameni luptă pentru o cauză și în această situație eu cred că trebuie apreciați", a menționat Godea.

UNIMEDIA amintește că în ultima perioadă, personalităț notorii au aderat la Partidul Liberal Democrat. Este vorba de mai mulți rectori, oameni din domeniul sportului, iar acum academicieni și medici importanți din Moldova.

sursa: Unimedia

Oleg Cernei: Serafim Urechean a promovat în partid oameni precum Platon, acum trebuie să-și asume destrămarea AMN

Oleg Cernei: Serafim Urechean a promovat în partid oameni precum Platon, acum trebuie să-și asume destrămarea AMN
Foto: UNIMEDIA

"Sunt mirat de plecarea lui Pavel Caba din AMN. Cel puțin ar fi trebuit să rămână în fracțiune, pentru a-și onora angajamentele până la capăt. În CMC este așa o cașă acum, în fiecare ședință ne trezim cu noi plecări. A început turismul electoral". Afirmațiile aparțin consilierului municipal Oleg Cernei, lansate în cadrul unei emisiuni la PublikaTV, în timp ce comenta plecarea liderului fracţiunii Alianţei Moldova Noastră din cadrul Consiliului municipal Chişinău, Pavel Caba.


De cealaltă parte, Serafim Urechean a declarat că s-a întâlnit cu Pavel Caba azi dimineață, iar lucrurile care le-a auzit nu sunt noi. "Partidul AMN a fost unica forță timp de 10 ani, care a pregătit terenul pentru venirea la guvernare a forțelor democratice. Dacă colegii din AIE au decis să procedeze astfel, așa vom proceda și noi - veți vedea în următoarea perioadă cum oameni de la PLDM și PL vor adera la AMN", a conchis Urechean.

În cadrul aceleeași emisiuni televizate, Oleg Cernei s-a declarat nemulțumit și că nu acceptă fenomene în care foștii consilieri comuniști aderă la partidele liberale. "Regret că acum aceștia din comuniști au devenit trompetiști ai unor partide liberale", a precizat Cernei.

Oleg Cernei este fost membru al Alianței Moldova Noastră.

sursa: Unimedia

Cotidian: Sinistraţii din România, abandonaţi în favoarea moldovenilor de peste Prut. Reniţă: "Suntem fraţi şi fraţii trebuie să se ajute între ei"

Cotidian: Sinistraţii din România, abandonaţi în favoarea moldovenilor de peste Prut. Reniţă:
Foto: gov.ro

În timp ce inundaţiile din iunie-iulie au făcut prăpăd în judeţele din nord-estul României, iar acum au reînceput cu destulă forţă în aceeaşi zonă, guvernul Boc le poartă de grijă moldovenilor de peste Prut şi se face luntre şi punte să le mai acorde acestora "un ajutor de urgenţă cu titlu gratuit". Austeritate bugetară maximă la Bucureşti, dar un bănuţ tot se mai găseşte pentru Republica Moldova, transmite Cotidianul.


Drept răspuns la ajutorul de 100 milioane de euro acordat de autorităţile române pentru sinistraţii noştri, Iurie Reniţă, noul ambasador al Republicii Moldova la Bucureşti declară că România şi Republica Moldova aparţin aceleiaşi comunităţi lingvistice, istorice şi culturale, "suntem fraţi şi fraţii trebuie să se ajute între ei", susţine Reniţă, citat de Adevărul.ro


Sursa: UNIMEDIA