SUA: Business moldovenesc cu PROSTITUATE

sâmbătă, 19 februarie 2011

SUA: Business moldovenesc cu PROSTITUATE
Foto: headlinesafrica.com

Moldovenii fac business cu prostituate nu doar în Europa, dar și în Statele Unite. Presa americană anunță că moldovenii suspectați de proxenetism în SUA au fost dați pe mână justiției americane. Mai multe persoane bănuite de implicare în racolarea de prostituate în statul Florida, SUA, au apărut vineri în fața tribunalului federal din Orlando, relatează Orlando Sentinel. 

Printre suspecți apare și o moldoveancă, Tatiana Belinschi, în vârstă de 25 de ani, recent acuzată şi arestată pentru escrocherie și încercarea de a înșela statul american. 

Tribunalul îi acuză, de asemenea, pe fostul soţ al lui Belinschi, Roman Caraiman şi Alexandru Postică în racolarea femeilor pentru prostituție. Acestea urmau să lucreze în saloanele de masaj în toată țara. Suspecții racolau cetăţenii din afara Statelor Unite prin intermediul Internetului. 


Procurorul a declarat instanţei că probele în acest dosar sunt de necontestat. În investigaţie au fost implicate persoane sub acoperire și s-au făcut interceptări telefonice. Potrivit procurorului, Roman Caraiman a reușit să fugă în Europa, iar Belinschi și-a recunoscut vina.

În timpul desfășurării ședinței de judecată, Tatiana Belinschi a solicitat azil politic. Curtea a hotărât s-o trimită la închisoare până la următoarea ședință de judecată pentru a evita riscul ca bănuita să părăsească țara.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Protestele din lumea arabă continuă

(video) Protestele din lumea arabă continuă
Foto: thedailybeast.com

Protestele din lumea arabă continuă. În Bahrain, forţele de securitate au deschis focul asupra protestatarilor în a şasea zi consecutivă de demonstraţii împotriva guvernului. Cel puţin 50 de oameni au fost răniţi. Proteste violente au loc şi în Libia şi Yemen.


Vineri, protestatarii din capitala Bahrainului au încercat să pătrundă în piaţa centrală, dar au fost opriţi violent de către forţele de ordine care au deschis focul asupra lor. Oamenii, majoritatea neînarmaţi, au scandat cuvântul "pace" în timpul atacului. Cel puţin 50 de persoane au fost rănite.

Prinţul Salman, unul dintre fiii regelui Hamad, a cerut oamenilor să nu mai iasă pe stradă. El va discuta cu toate partidele politice din Bahrain, în speranţa că miscările de protest vor înceta.

Numărul celor morţi în timpul protestele din Libia este incert. Amnesty International susţine că cel puţin 78 de oameni au murit în confruntările dintre populaţie şi forţele de securitate. În Benghazi, martori oculari susţin că mai mulţi soldaţi s-au alăturat protestatarilor împotriva regimului lui Muammar Gaddafi. Guvernul libian a blocat accesul la mai multe site-ui de Internet şi a întrerupt alimentarea cu energie electrică a zonelor afectate de proteste.

În Yemen, patru oameni au murit în confruntările violente din oraşul Aden. Protestatarii au incendiat o secţie de poliţie şi mai multe birouri ale guvernlului. S-au înregistrat zeci de răniţi în timpul confruntărilor dintre autorităţi, susţinători ai guvernului şi oamenii care cer plecarea imediată a preşedintelui Ali Abdullah Saleh.


Primăria muncipiului Chișinau își asumă patronajul reconstrucției bisericii din parcul "La izvor"

Primăria muncipiului Chișinau își asumă patronajul reconstrucției bisericii din parcul
Biserica a ars în întregime noaptea trecută
Foto: vizitator UNIMEDIA

Primăria mun. Chișinău declară că este gata să-și asume patronajul pentru reconstrucția bisericii "La izvor", care a ars noaptea trecută.


"Primaria municipiului Chisinau considera ca oricare ar fi cauzele incediului, aceasta biserca trebuie reconstruita si redata enoriasilor, comunitatii precum si tuturor locuitorilor municipiului Chisinau. In acest sens, Primarul general, Dorin Chirtoaca a luat legatura cu Mitropolia Moldovei si a propus implicarea Primariei, a Consiliului Municipal Chisinau, a directiilor si intreprinderilor municipale, a agentilor economici si a societatii civile din municipiu, precum si a locuitorilor capitalei si a celor din republica, dar si a cetatenilor nostri aflati peste hotare in reconstructia bisericii", se menționează într-un comunicat remis presei.

Dorin Chirtoacă declară că își asuma in mod personal raspunderea si patronajul asupra reconstructiei bisericii din parcul "La izvor". Pentru aceasta vor fi alocati bani din fondul de rezerva, vor fi acumulate mijloacele financiare si materialele de constructie necesare. De asemenea va fi deschis si un cont bancar pentru acumularea donatiilor din partea tuturor celor care vor dori sa ajute.

Directia situatii exceptionale a municipiului si Comisariatul de politie al sectorului Buiucani investigheaza cauzele producerii incendiului pentru a stabili daca este vorba despre o intamplare nefericita sau daca biserica a fost incendiata in mod intentionat.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Postul CBS din SUA a arătat lumii întregi portretul regelui Moldovei - cea mai bețivă țară din lume

(video) Postul CBS din SUA a arătat lumii întregi portretul regelui Moldovei - cea mai bețivă țară din lume
Colaj: UNIMEDIA

Moldova devine subiect de amuzament pentru mass-media internațională. După publicarea studiului Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la cantitatea de alcool consumată de o persoană pe an, postul CBS a anunțat că în R. Moldova este monarhie. 

Într-una din edițiile emisiunii Late Night, al cărei prezentator este comedianul David Letterman, postul de televiziune CBS a făcut o glumă pe seama faptului că Republica Moldova este țara cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor din lume. 

Letterman recunoaște că nu știe prea multe în geografie și afirmă că Moldova este o monarhie, arătând publicului larg portretul regelui Moldovei.


"Acum vă spun o glumă. A auzit cineva despre așa o țară Moldova? Ea se află pe primul loc la capitolul consumul de alcool în lume. Moldova consumă mai mult alcool decât orice altă țară din lume, pe cap de locuitor, desigur. Să fiu onest, nu pricep prea multe în geografie. Dar voi știți ceva despre Moldova? Este o monarhie. Ei au un rege – regele Moldovei. Noi avem un portret al lui

Vedeți mai jos imaginile difuzate de CBS acum câteva zile. Acestea au fost expediate la redacție de către un vizitator UNIMEDIA din SUA.



Sursa: UNIMEDIA


Beyonce şi Jay-Z sunt pe cale să se despartă

Beyonce şi Jay-Z sunt pe cale să se despartă
Foto: hovied.com

Jay-Z vrea să devină tată în timp ce Beyonce se concentrează deocamdată pe carieră. Cei doi şi-au propus să stea o perioadă separaţi ceea ce a alimentat şi mai mult speculaţiile că sunt în pragul divorţului, potrivit dbtechno.com. 


Jay-Z a închiriat un apartament în Los Angeles, iar soţia lui a rămas la New York. Nu este prima dată când apar zvonuri despre despărţirea unuia dintre cele mai solide cupluri de la Hollywood.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la realiatea.net


SECRETELE hibernării urșilor, explicate de cercetători. VEZI VIDEO

SECRETELE hibernării urșilor, explicate de cercetători. VEZI VIDEO
Foto: aanimale.com

Oamenii de ştiinţă cred că dacă mecanismul poate fi reprodus la oameni, atunci "ora de aur" - perioada de timp critică după ce un om a suferit un atac de cord, un atac cerebral sau un traumatism major - ar putea fi extinsă la "ziua de aur". 


Oamenii de ştiinţă au descoperit că urşii negri îşi încetinesc metabolismul cu 75% pentru a dormi aproape jumătate de an, fără a mânca sau a bea apă, scrie realitatea.net.

În acelaşi timp, îşi încetinesc bătăile inimii dramatic, câteodată având chiar o bătaie la 20 de secunde.

Acesta este primul studiu în care cercetătorii au putut monitoriza urşii negri din America de Nord, în timpul hibernării lor de şapte luni. Rezultatele i-au uimit pe experţi.

Ei spun că descoperirile sunt extrem de importante pentru medicină - ar putea permite doctorilor să încetinească metabolismul pacienţilor în timp ce aşteaptă tratamentul salvator. Rezultatele ar putea ajuta şi astronauţii în lungile călătorii prin spaţiu, aceştia intrând în hibernare până la destinaţie.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că în timpul hibernării urşilor, pulsul încetineşte de la circa 55 de bătăi pe minut la doar 14.

"De fiecare dată când ursul respiră, inima lui accelerează pentru un scurt moment, ajungând la pulsul unui urs care se odihneşte pe timp de vară. După ce respiră, inima încetineşte din nou", a explicat dr. Olvind Tolen, de la Universitatea din Alaska.

Cercetătorii, care au publicat studiul în revista Science, au studiat cinci urşi negri capturaţi de autorităţi, atunci când s-au apropiat prea mult de oraşele din Alaska.

În sălbăticia din Alaska, urşii îşi petrec între 5-7 luni în hibernare, în fiecare iarnă. În acest timp, ei nu mănâncă, nu beau, nu urinează şi nu defechează. Totuşi, primăvara ies din bârlog în cele mai bune condiţii de sănătate. Oamenii de ştiinţă au implantat în corpurile urşilor studiaţi transmiţătoare radio pentru a monitoriza pulsul, temperatura corpului şi activitate musculară. Măsurătorile nivelului de oxigen din sânge au arătat că urşii şi-au încetinit metabolismul la doar 25% faţă de cel din timpul verii. Metabolismul încetinit îi ajută să trăiască doar din grăsimea acumulată în timpul verii şi toamnei.

Temperatura corpului a fluctuat între 30 - 36 grade Celsius, într-un ciclu de şapte zile, un lucru nemaiîntâlnit până acum la alte animale care hibernează. Când temperatura corpului a ajuns la 30 de grade, urşii au început să tremure, iar temperatura a ajuns la 36 de grade.



Sursa: UNIMEDIA cu referire la realitatea.net


Chirtoacă: Alegerile locale vor fi un mare test

Chirtoacă: Alegerile locale vor fi un mare test
Foto: jurnal.md

Analiștii politici sunt de părere că alegerile locale din această primăvară/vară sunt de o importanță deosebită. Potrivit lor, este greu de spus cine va câștiga. 

"Cine va câștiga astăzi este foarte greu de spus. Bătălia va fi foarte strânsă", a declarat directorul IPP, Arcadie Barbăroșie în cadrul unei emisiuni la JurnalTV.


De cealaltă parte, Nicolae Chirtoacă, fost ambasador al R. Moldova în SUA, este de părere că situația politică din țară devine tot mai dramatică. "Nu cunoaștem nici data alegerilor, deși mai sunt câteva luni, cresc prețurile peste tot. Alianța ar trebui să se grăbească să aleagă șeful statului", a opinat diplomatul în cadrul aceleași emisiuni televizate.

Precizăm că data alegerilor nu a fost stabilită. Acestea urmează să aibă loc la sfârșitul primăverii sau la începutul verii.

Sursa: UNIMEDIA


Din 2012, piaţa zahărului din Moldova se îndulceşte cu un nou producător

Din 2012, piaţa zahărului din Moldova se îndulceşte cu un nou producător
Foto: civilizationsfuture.com

Începând cu anul 2012, pe piaţa zahărului din Republica Moldova va intra un nou producător. Este vorba despre compania poloneză Polish Sugar. Despre aceasta a anunţat premierul Vlad Filat, în cadrul unei emisiuni la Publika TV. Potrivit prim-ministrului, apariţia unui actor pe piaţă va intensifica concurenţa şi va influenţa modul de formare a preţurilor la zahăr. 


În prezent, în Moldova sunt doi producători de zahăr: "Magt Vest" şi "Südzucker-Moldova", companii ce controlează peste 90% din vânzările de pe piaţa internă. În urma unei înţelegeri amiabile, producătorii au hotărât la 15 februarie curent să-şi suspende exporturile de zahăr. Potrivit lor, aceasta pentru preveni o criză pe piaţa internă şi pentru a evita scumpirea acestui produs. 

"Avem zahăr destul pentru a acoperi consumul, dar pentru a preveni o criză, consiliul a apelat la această decizie", a declarat ministrul Vasile Bumacov. El susţine că intervenţia pe piaţă a statului prin măsuri administrative este una dintre cele mai puţin dorite decizii în acest sens.

Producătorii de zahăr din Moldova menţionase anterior că dacă exportul va continua, atunci există riscul ca preţul zahărului la consumator să ajungă în perioada vară-toamnă până la 20 de lei/kg. Amintim că ultima scumpire a zahărului a avut loc cu mai puţin de o lună în urmă, când preţul zahărului la producător a crescut până la 12 lei/kg, adică cu 60 de bani. Această scumpire a fost determinată de aceeaşi cauză, volumul mare de zahăr exportat.

În luna ianuarie, în cadrul şedinţei privind problema preţurilor, organizată la Guvern, viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Dumitru Godoroja, a menţionat că o cantitate semnificativă de zahăr iese din ţară prin contrabandă.

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la Publika TV


Planul Ucrainei referitor la Palanca

Planul Ucrainei referitor la Palanca
Foto: satulpalanca.wordpress.com

Creşterea nivelului Mării Negre va afecta statele limitrofe, însă cel mai tare va fi afectată Ucraina. Odata cu ridicarea nivelului Marii Negre, Ucraina poate pierde legatura fizică cu peninsula Crimeea, care în perspectivă poate deveni insulă. Al doilea moment ar fi că Ucraina poate să-şi piardă din poziţionarea sa strategică şi geografică la hotarele de sud a RM (satul Palanca) şi estul Romaniei, de aici apare şi logica tendinţei statului ucrainean de a rupe traseul de la Palanca. 


Ridicarea nivelului Marii Negre automat va duce la creşterea nivelului apei din limanul Nistrului. În aceste circumsţante Republica Molodova are de cîştigat, deoarece apele limanului pot ajunge pînă la traseul satului Palanca, pentru care Ucraina atît de tare se zbate.

Astfel, Repulica Moldova poate deveni un stat cu ieşire la mare, fără ca să aiba nevoie de portul Giurgiuleşti, plus la aceasta RM are şanse să-şi redobîndească teritoriile pierdute (Sudul Basarabiei), din motiv ca acest teritoriu va fi izolat de restul Ucrainei.

Traseul de la Palanca daca va trece în proprietatea Ucrainei va servi unica legatură la acest teritoriu şi mai mult ca atît le va permite ucrainenilor să construiască baraje care sa împiedice revărsarea apei din liman.

Continuare pe blogul Satul Palanca... 

sursa: Unimedia

Urmasul lui Messi: Iturbe! Vezi ce goluri da la 17 ani

Urmasul lui Messi: Iturbe! Vezi ce goluri da la 17 ani
Foto: fourfourtwo.com

La 17 ani, Iturbe e deja obisnuit al meciurilor de seniori din Argentina! El a semnat cu FC Porto, insa va mai juca cativa ani la clubul din tara sa natala. 


Tanarul mijlocas argentinian e comparat deja cu Messi si considerat drept urmasului Balonului de Aur.

Iturbe a dat aseara doua goluri in Copa Libertadores, la meciul castigat de echipa sa, Cerro Porteno, cu 5-2 in fata celor de la Colo Colo.


www.Sport.ro

sursa: Unimedia

Ardei dulce, iute la preţ

Ardei dulce, iute la preţ
Foto: www.yuksek.ro

Pe piaţa angro din Chişinău, preţul ardeiului se menţine la nivelul de 40 lei/kg deja pentru a doua săptămână, fiind în creştere faţă de perioada anterioară cu circa 7 lei sau 21%, informează Bursa agricolă AgraVista


Comercianţii afirmă că majorarea preţului este determinată de scumpirea producţiei în ţările de import. Un alt motiv ar fi cererea mică de ardei pe piaţă.

În perioada rece, cea mai mare parte a producţiei de ardei este importată din Turcia şi Olanda.

În luna ianuarie 2011 Moldova a importat circa 140 tone de ardei dulci.

Sursa: UNIMEDIA


Decizie finală: Mișcarea Acțiunea Europeană va fuziona cu Partidul Liberal

Decizie finală: Mișcarea Acțiunea Europeană va fuziona cu Partidul Liberal
Colaj: UNIMEDIA

Partidul condus de Mihai Ghimpu și cel condus de Veaceslav Untilă vor fuziona. Decizia a fost luată astăzi și a fost anunțată de liderul MAE, anunță PublikaTV

Astfel, grupurile de lucru PL și MAE pregătesc actele necesare pentru a "consfinți unirea". Mihai Ghimpu a anunțat ieri în cadrul Clubului de Presă că discută de mai mult timp cu MAE în privința fuzionării. Totodată, acesta a menționat că nu vrea să aibă discuții cu PNL în acest sens. 

De cealaltă parte, liderul MAE, Veaceslav Untilă declară că discuțiile durează de câteva săptămâni. "PL este o formațiune parlamentară, e normal să mergem noi la ei", menționează acesta. 


UNIMEDIA amintește că Mișcarea Acțiunea Europeană a participat în mod independent la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. Atunci, aceasta a reușit un scor electoral de sub 2%.

Partidul Liberal a fost votat de 9,96% dintre alegători și a acces în Legislativ.

Sursa: UNIMEDIA


Americanii au închis "din greșeală" 84 mii de site-uri

Americanii au închis
Foto: CNET

Actiunea departamentului american de securitatea interna "Sa ne protejam copii", a carei lansare a avut loc in aceasta saptamana, si care viza lupta impotriva site-urilor pedopornografice, a intampinat o mare problema. "Din greseala", autoritatile americane au blocat 84.000 de site-uri care nu aveau insa continut ilegal, scrie ziare.com


Asta desi operatiunea autoritatilor viza doar zece site-uri cu probleme.

Cum organismul care genereaza numele de domeniu, se afla sub jurisdictia americana, politia poate cere ridicarea numelui de domeniu. In alte tari, serviciile de politiei iau masuri impotriva celor care gazduiesc astfel de site-uri.

Insa o eroare a facut ca autoritatile sa blocheze domeniul Free DNS, serviciu care genereaza nume de domeniu si care permite corespondeta intre adresa web a unui site si adresa sa de Internet Protocol.

Rezultatul actiunii autoritatilor americane: 84.000 de site-uri, care sunt dependente de acesti furnizori, au devenit inaccesibile.

Free DNS a precizat ca niciunul dintre site-urile care utilizeaza serviciul sau nu a publicat continut pedopornografic. Desi serviciul a fost pus in functiune, acesta are nevoie de trei zile pentru a functiona normal.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la ziare.com


Google îl sărbătorește astăzi pe vestitul sculptor român Constantin Brâncuși

Google îl sărbătorește astăzi pe vestitul sculptor român Constantin Brâncuși
Foto: google.com

Motorul de căutare Google îl sărbătorește astăzi pe vestitul sculptor român Constantin Brâncuși. Pe prima pagină, gigantul american a plasat câteva din operele omului de artă.


Astfel, Google aniversează 135 de ani de la nașterea sculptorului. UNIMEDIA precizează că omul de artă Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876, Hobița, județul Gorj. A fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Acesta a fost ales postum membru al Academiei Române. Francezii îi pronunță numele Brancusi.

La începutul carierei sale, sculpturile lui Brâncuși au constat mai ales din reprezentări clasice ale formei umane. Perioada dintre 1897 și 1907 este caracterizată de o acumulare sensibilă cunoștințe și îndemânare, dar și de căutarea a diferite soluții de modelare a materialelor.

Figură centrală în mișcarea artistică modernă, Constantin Brâncuși este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avantgardei pariziene. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși. Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură și desen.

Sursa: UNIMEDIA


Suedia: Strategie nouă de dezvoltare cu Republica Moldova

Suedia: Strategie nouă de dezvoltare cu Republica Moldova
Foto: anneliadolfsson.files.wordpress.com

Pe 17 februarie guvernul suedez a adoptat o noua strategie de cooperare care va sta la baza cooperarii moldo-suedeze. Obiectivul general al strategiei este de a contribui la integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana, precum si apropierea de valorile acesteia. Suedia este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali în Republica Moldova, iar strategia confirmă angajamentul Suediei in suportul acordat in dezvoltarea relatiilor dintre Moldova si Uniunea Europeana în cadrul Parteneriatului Estic, se menționează într-un comunicat expediat de Ambasada Suediei la Chișinău. 


Potrivit sursei, obiectivul strategic al Guvernului Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană şi pe parcursul ultimilor ani s-au inregistrat progrese semnificative în aceasta privinta. "Suedia poate, prin intermediul suportului considerabil acordat prin intermediul ambasadei noastre la Chişinău, să contribuie la îndeplinirea acestor angajamente", a declarat ministrul suedez pentru Dezvoltare şi Cooperare, Gunilla Carlsson.

Sprijinul suedez va cuprinde trei sectoare: Democraţie, drepturile omului şi egalitate de gen; infrastructură durabilă, şi dezvoltarea pieţei. Sprijinul va consolida în continuare armonizarea legislaţiei si concordarea acesteia cu cea a Uniunii Europene, cu accent deosebit pe egalitatea de gen şi respectarea drepturilor omului. Investiţiile în infrastructura energetică va completa sprijinul pentru reformele instituţionale si va contribui la dezvoltarea durabilă, în conformitate cu angajamentele internaţionale. Creşterea schimburilor comerciale va fi impulsionata prin armonizarea si concordarea la legislatia UE, precum si prin asigurarea unor costuri mai mici de a face afaceri în Republica Moldova.

Guvernul suedez se angajează să contribuie la consolidarea instituţiilor din Moldova şi capacitatea acestora de a livra servicii de calitate cetăţenilor. "Prin suportul acordat dezvoltarii pietii si sprijinul acordat companiilor mici, dorim sa contribuim la creşterea economică şi a bunăstării cetăţenilor moldoveni, iar participarea femeilor in procesul de luare a deciziilor, precum si in viata economica a tarii va contribui semnificativ la asigurarea prosperităţii acesteia", a spus Ambasadorul suedez în Republica Moldova, Ingrid Tersman.

Suportul acordat de Suedia reprezinta aproximativ 12 milioane euro pe an, cu posibilitatea de a creste spre sfirsitul perioadei de patru ani.

Sursa: UNIMEDIA


(video) LadyGaga a apărut îmbrăcată la o emisiune TV într-un prezervativ uriaș

(video) LadyGaga a apărut îmbrăcată la o emisiune TV într-un prezervativ uriaș
Foto: remotepatrolled.com

Lady Gaga a apărut la emisiunea "Good morning America" îmbrăcată într-un prezervativ uriaş pentru a promova sexul protejat, potrivit click.ro

Cântăreaţa a venit în calitate de purtător de cuvânt al unei campanii care urmăreşte informarea tinerilor despre sex. "Mama mea mi-a vorbit despre sex la o vârstă fragedă", a mai spus Gaga.


Ea a pus în vânzare mai multe articole cu design-ul noii sale melodii "Born This way". Banii strânşi vor fi direcţionaţi spre această campanie: "Putem să facem mai mult şi să protejăm generaţiile viitoare".

"Am adoptat o ţinută în conformitate cu subiectul pe care îl vom aborda: sexul protejat şi cum putem preveni infectarea cu HIV", a spus Gaga.




Sursa: UNIMEDIA cu referire la realitatea.net


Nicu Timofti a părăsit postul ProTV Chișinău

Nicu Timofti a părăsit postul ProTV Chișinău
Foto: ProTV

Vești proaste la ProTV Chișinău. Reporterul și prezentatorul știrilor din sport, Nicu Timofti, a decis să părăsească postul de televiziune. Informația este confirmată și de Sandu Grecu pe blogul său, care scrie că Timofti a ales să muncească la Prime. 

Potrivit sursei, fostul prezentator ProTV nu va face sport la noul loc de muncă, ci va participa la realizarea de talk-show-uri. 

"Pro TV nu va avea un alt prezentator de sport, cel puțin o perioadă de timp până când va gasi un înlocuitor pentru Nicu Timofti", mai scrie Grecu pe blogul său, care spune că acesta nu mai lucrează deja de câteva zile la ProTV. 


Înainte de a ajunge pe sticlă, jurnalistul a fost animator de radio. În trecut, de la ProTV la Prime a plecat și Petru Jelihovschi, care a ajuns directorul postului despre care se spune că ar fi controlat de Vladimir Plahotniuc.

Sursa: UNIMEDIA


Fotografia Zilei: Urmîătoarea verificare

Fotografia Zilei: Urmîătoarea verificare
Foto: vizitator UNIMEDIA

Fotografia Zilei: Urmîătoarea verificare. Poză trimisă la redacție de către un vizitator UNIMEDIA. 


sursa: Unimedia

(video) Incendiu la Sculeni

(video) Incendiu la Sculeni
Foto: captura imagini video Youtube

Un incendiu a avut loc azi dimineață la sectorul Sculeni al Capitalei. Imagini video despre incident au fost postate pe Internet. Potrivit descrierii, incendiul a avut loc în zona bisericii de la izvor. 


Vom reveni cu detalii.











Sursa: UNIMEDIA


Românii - exhibitionişti, moldovenii - timizi

Românii - exhibitionişti, moldovenii - timizi
Foto: cojocari.ro

Deci nu se poate. Am râs atât de mult încât mi-a explodat cămaşa. Aţi văzut varianta românească a emisiunii Got Talent, adică Românii au talent? Aţi văzut-o? Doamne, este incredibil. Dacă vă e trist, dacă simţiţi că viaţa din jur este ternă, dacă vreţi să vă creaţi o dispoziţie nebună înainte de a ieşi în oraş, vă recomand show-ul. Este ceva… Ceva de râzi până nu mai poţi. 


Da, mulţi români au tot felul de talente remarcabile. Da, mulţi fac lucruri incredibile. Dar tot atât de adevărat este că foarte mulţi sunt ciudaţi rău. Câtă minte îţi trebuie ca să ieşi pe o scenă, în faţa a sute de oameni, să ştii că milioane de oameni se vor uita la tine, iar tu să zici că ai un talent aparte pentru cântatul pe tastele telefonului mobil? Mai mult, să spui răspicat că ţi s-a descărcat telefonul. Nu-i înţeleg pe unii oameni care au atât de multă exhibiţie. A se face de râs reprezintă un sens în viaţă pentru ei. Latră, urlă, ţopăie, vorbesc aiurea, dansează oribil, cântă execrabil. Ce se întâmplă cu noi, oamenii? De ce ne apucă uneori o nebunie ca asta? Sincer, am râs de m-au luat dracii, dar parcă nu râdeam până la capăt. Mă întrebam, de ce unii oameni nu realizează cât sunt de penibili?

Pe urmă mi-am amintit de frica patologică a moldovenilor de a se face de râs. Ştiţi doar, când copilul pleacă în lume, părinţii îi spun, vezi, nu ne fă de râs. Când moldoveanul dă o nuntă, nu se poate face de râs şi trânteşte o masă de ar hrăni o ţară din Africa timp de o săptămână. Mai bine mori decât să te faci de râs. Asta-i motto-ul moldovenilor. Mă gândeam, oare ce succes ar avea o astfel de emisiune printre moldoveni? Cred că ne-am plictisi. De ce? Pentru că ar veni doar cei cu adevărat buni şi puţini ne-ar zmulge un hohot sănătos de râs. Moldovenii nu vor să se facă de râs… În schimb, la români este pe dos. Mulţi s-ar umili în public, doar, doar cineva-i va băga în seamă. Nu contează, fie şi pentru un minut.

Continuare pe blogul lui Vitalie Cojocari... 

sursa: Unimedia

Cel mai bun articol de analiză politică scris în 2010 în presa georgiană este despre Moldova

Cel mai bun articol de analiză politică scris în 2010 în presa georgiană este despre Moldova
Foto: Presa Georgiana

Clubul Experţilor Independenţi din Georgia a atribuit premiului întâi articolului "Merkel, sau Clinton - Moldova ocupată, sau Georgia ocupată", scris de Gocha Mirtskhulava. 


"Aș dori să-i mulţumesc primului-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, care prin gândirea sa politică, dragostea mare pentru ţara sa şi ceea ce pentru mine contează cel mai mult, prin atitudinea sa faţă de mass-media a fost într-adevăr un model demn de urmat. Consider că deocuparea Georgiei şi Republicii Moldova este un proces inevitabil", a spus autorul la decernarea premiului.

În articolul său, autorul face o paralelă între situația în care s-au pomenit Georgia și Republica Moldova după destrămarea Uniunii Sovietice. În ambele foste republici sovietice o parte din teritoriu nu este controlat de autoritățile oficiale, iar soluționarea acestor conflicte nu va fi ușoară.

Potrivit organizatorilor articolul este relevant nu numai pentru ziua de azi, dar și pentru viitor.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la kavkazweb.net


WikiLeaks: Washingtonul îl consideră pe Berlusconi un "clovn politic"

WikiLeaks: Washingtonul îl consideră pe Berlusconi un
Foto: celebrityroast.com

Washingtonul îl consideră pe premierul italian Silvio Berlusconi un "clovn politic", potrivit unor documente WikiLeaks publicate vineri de ziare care nu aparţin grupului de presă al premierului, relatează portalul 7sur7, citat de NewsIn


Premierul a ajuns să-i ofenseze pe aproape toţi liderii europeni. Totuşi, în pofida comportamentului său de artist de circ, Berlusconi este "de neocolit" pentru SUA, potrivit documentelor.

La Repubblica şi L'Espresso au început să analizeze vineri peste 300.000 de documente confidenţiale ale ambasadei americane din Roma.

Documentele prezintă o viziune critică şi caustică asupra Italiei.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la NewsIN


PCRM a înaintat un proiect care stabilește termeni concreți pentru alegerea președintelui

vineri, 18 februarie 2011

PCRM a înaintat un proiect care stabilește termeni concreți pentru alegerea președintelui
Foto: UNIMEDIA

Partidul Comuniștilor insistă asupra stabilirii unui termen concret privind alegerea șefului statului. În acest sens, comuniștii au înaintat la Parlament o inițiativă legislativă, prin care cer ca șeful statului să fie ales în termen de 2 luni de la constituirea noului Parlament.


Potrivit deputatului comunist, Sergiu Sârbu, PCRM solicită amendarea Legii cu privire la alegerea președintelui și propune ca, în cazul în care Republica Moldova va mai avea un președinte interimar, mandatul acestuia să dureze 2 luni, după care va urma alegerea șefului statului.

„Evident că în situația actuală, termenul de 60 de zile a fost depășit. În acest caz, noi propunem o normă de tranziție - 2 luni de la intrarea în vigoare a acestui proiect de lege, astfel ca în aprilie să putem opera cu termeni concreți”, a declarat Sârbu pentru UNIMEDIA.

Deputatul comunist a menționat că scopul acestei inițiative este de a executa hotărârea Curții Constituționale, în contextul în care AIE își dorește tergiversarea procedurii de alegere a șefului statului.

Precizăm că pentru a fi adoptat, proiectul urmează a fi votat de 51 de deputați. Potrivit lui Sârbu, fracțiunea PCRM va depune toate eforturile pentru a convinge parlamentarii să voteze proiectul. 

Sursa: UNIMEDIA


Cazul mitei de la CCA: Cherdivară - la judecată, Gorincioi - bănuit

Cazul mitei de la CCA: Cherdivară - la judecată, Gorincioi - bănuit

Dosarul şefului Direcţiei Administrative a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Terentie Cherdivara, învinuit de corupere pasivă, a fost deferit justiției. În aceleași timp, procurorii informează că, în privinţa preşedintelui CCA, Gheorghe Gorincioi, materialele cauzei sunt cercetate într-o procedură separată, acesta continuând a fi bănuit.


Cherdivară este învinuit că ar fi extorcat 110 mii lei pentru a nu iniţia controale de verificare a calităţii mărfurilor şi volumelor serviciilor executate de către un agent economic, în rezultatul executării contractului de achiziţii semnat cu CCA. Potrivit unei versiuni preliminare, banii urmau să ajungă în buzunarul lui Gheorghe Gorincioi.

Cherdivară a fost prins în flagrant și în prezent este deţinut în izolatorul de detenţie provizorie al CCCEC. 

Amintim că anterior, avocatul lui Cherdivară a cerut Curţii de Apel schimbarea formei de arest, dar cererea a fost respinsă.

Sursa: UNIMEDIA


Ioniţă: Marii acţionari cer drepturi, iar noi le vom da obligaţii

Ioniţă: Marii acţionari cer drepturi, iar noi le vom da obligaţii
Foto:

Comisia parlamentară de economie, buget şi finanţe nu a acceptat modificarea Legii privind societăţile pe acţiuni, prin care marilor acţionari li se dă dreptul de a cere retragerea obligatorie a restului acţiunilor deţinute de acţionarii minoritari ai societăţii. "Menţionăm că în Republica Moldova există circa 170 mii de mici acţionari. Această modificare de lege ar fi fost împotriva lor", a explicat preşedintele comisiei, Veaceslav Ioniţă, menţionând că foarte rar se întâmplă ca un proiect de lege să fie respins din prima lectură, aşa cum a fost în acest caz.


"Acţionarul care individual sau împreună cu persoanele sale afiliate deţine mai mult de 90% din volumul total de acţiuni cu drept de vot ale societăţii […] este în drept să ceară retragerea obligatorie a restului acţiunilor deţinute de acţionarii minoritari ai societăţii. Acest drept poate fi realizat în cazul în care numărul persoanelor afiliate, care deţin mai mult de 90% din acţiunile cu drept de vot ale societăţii, nu depăşeşte 5 persoane şi fiecare persoană afiliată deţine individual nu mai puţin de 5% din acţiunile cu drept de vot ale societăţii", aşa sună noul alineat al art. 26 din Legea privind societăţile pe acţiuni, propus spre aprobare în Parlament şi neacceptat de către comisia de economie, buget şi finanţe.

Preşedintele comsisiei, Veaceslav Ioniţă, susţine că această iniţiativă legislativă vine din partea unui grup de mari investitori. Dar pentru că în RM avem aproximativ 170 mii de mici acţionari, Ioniţă a menţionat că legea va fi modificată în aşa manieră încât de drepturi să beneficieze aceste persoane, şi nu marii acţionari.

Astfel, comisia parlamentară a decis să fie revizuite normele, astfel încât să fie garantat dreptul acţionarului minoritar de a cere acţionarului majoritar să-i cumpere acţiunile, precum şi să-i acopere cheltuielile de evaluare a acestora.

Menţionăm că această modificare la Legea privind societăţile pe acţiuni a fost anterior aprobată în Guvern şi contrasemnată de către ministrul Economiei, ministrul Finanţelor şi ministrul Justiţiei.

Sursa: UNIMEDIA


Cadoul lui Ghimpu pentru premierul român Emil Boc: O sticlă de coniac de 100 de euro

Cadoul lui Ghimpu pentru premierul român Emil Boc: O sticlă de coniac de 100 de euro
Foto: gov.ro

Presa românească a publicat o listă a cadourilor primite de prim-ministrul României, Emil Boc, pe parcursul anilor 2009 şi 2010. Printre acestea se regăseşte şi un cadou primit în 2010 din partea preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Este vorba de un coniac în valoare de 100 de euro.


Potrivit informaţiilor făcute publice, din lista totală a cadourilor, Boc a păstrat doar o cravată primită în dar din partea omologului său italian, Silviu Berlusconi şi un stilou de la Papa Benedict al XVI-lea, ambele cadouri fiind primite în 2009.

Precizăm că în perioada 27-28 aprilie, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a întreprins o vizită de lucru în România, în cadrul căreia s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali români, printre care preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc.

Vezi în contiuare lista de cadouri primite de Boc în 2010, făcută publică de MEDIAFAX:

- o sticlă de coniac (100 euro) de la preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu
- o plachetă cu ramură de măslin (65 euro) de la ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cipru
- un porţelan "Leul Bavariei" (50 euro) de la premierul Landului Bavaria- un serviciu cafea din sticlă (150 euro) de la preşedintele Georgiei
- o plachetă argintată (50 euro) de la primarul Romei
- o farfurie de porţelan "Harta Europei" (80 euro) de la preşedintele Parlamentului European
- un tablou mozaic (130 euro) de la preşedintele Autorităţii Palestiniene
- "Porumbelul Păcii" argintat (100 euro) de la preşedintele statului Israel
- o farfurie argintată (120 euro) de la preşedintele Republicii Malta
- un serviciu cafea porţelan (200 euro) de la preşedintele Republicii Ungare
- un platou argintat (180 euro) de la preşedintele Republicii Arabe Siriene

Guvernul României precizează că premierul nu a păstrat niciun cadou primit în anul 2010.

UNIMEDIA menționează că timp de 2 ani, doar Mihai Ghimpu i-a dăruit lui Boc alcool.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la mediafax.ro


Cum a reuşit Egiptul să oprească internetul

Cum a reuşit Egiptul să oprească internetul
Foto: aindreas.com

Conform raţionamentului convenţional, internetul este prea descentralizat pentru a putea fi pur şi simplu oprit de guvernul unui stat. Însă Egiptul a reuşit acest lucru, iar specialiştii IT încep să-şi dea seama cum de a fost posibil.


Cairo controlează liniile de internet care conectează Egiptul la restul lumii, susţin inginerii IT, citaţi de New York Times. În teorie, internetul funcţiona în casele oamenilor, însă, în practică, a fost atât de interconectat cu serverele din străinătate încât a putut fi “oprit”, relatează Newser.com.

“Au săpat, surprinzător, până la ultimul strat al cablurilor de internet şi au oprit întregul trafic. Evenimentul nu are precedent”, a declarat şeful unei compannii de monitorizare a internetului.

S-ar putea însă ca acesta să nu rămână singurul eveniment din istorie de acest fel. Multe alte regimuri autoritare controlează în acelaşi mod punctele cheie ale traficului online internaţional, spun specialiştii IT.

Oprirea internetului nu l-a salvat pe Hosni Mubarak, însă “există oameni care vor spune că treaba aceasta a funcţionat foarte bine, doar că a fost pusă în pactică prea târziu”.

Egiptul a rămas fără internet în dimineaţa zilei de 28 ianuarie, în momentul în care erau lansate apeluri pentru organizarea unor manifestaţii antiguvernamentale. 

Blogul oficial al Google a anunţat apoi, după câteva zile, că a dat drumul unui serviciu care le permite egiptenilor fără conexiune la internet să transmită mesaje pe reţelele de socializare. Acest lucru a fost posibil în urma unei colaborări cu inginerii de la Twitter şi Say Now. Serviciul a pus la dispoziţia oamenilor trei numere de telefon unde au putut înregistra un mesaj audio, transmis apoi pe Twitter.

Sursa: antena3.ro


Piatră în ograda Guvernului RM: Pe Onișcenko îl doare sufletul pentru vinul moldovenesc

Piatră în ograda Guvernului RM: Pe Onișcenko îl doare sufletul pentru vinul moldovenesc
Colaj: UNIMEDIA

Șeful Serviciului Sanitar rus "Rospotrebnadzor", Ghenadi Onişcenko, asigură că vinurile moldovenești nu au niciun risc să fie supuse unui embargo, dar se arată îngrijorat de calitatea tot mai proastă a acestuia. În cadrul unui interviu pentru Interfax, Onișcenko a recunoscut că situația degradantă a vinului moldovenesc îl consumă emoțional, pentru că Republica Moldova îi trezește sentimente nostalgice.

"Rareori observ o astfel de neglijență din partea autorităţilor față de ramura economiei care determină bunăstarea economică a țării.


Dacă e să vorbesc de mine personal, e regretabil să urmăresc această situație. Cu mult timp în urmă, era cât pe ce să-mi leg începutul carierei cu Republica Moldova. Situația actuală îmi provoacă frământări personale," a declarat Onişcenko.

Acesta a menționat că anume iresponsabilitatea guvernării de la Chișinău a dus la înrăutățirea calității vinului moldovenesc.

UNIMEDIA amintește că în anul 2010 Rusia a rebutat peste 2 milioane de litri de vin și coniac produs în Republica Moldova. În același timp, în urma unor întrevederi bilaterale ale specialiștilor ruși și moldoveni, "Rospotrebnadzor" a extins lista exportatorilor din țara noastră. Șeful Serviciului Sanitar rus s-a remarcat prin declarația pe care a făcut-o în vara anului 2010, când a spus că vinul moldovenesc este bun de vopsit gardurile.

Sursa: UNIMEDIA


Barcelona, cea mai buna echipa din lume a deceniului

Barcelona, cea mai buna echipa din lume a deceniului
Foto: popmarket.wordpress.com

Formatia spaniolă FC Barcelona este cea mai buna echipă la nivel mondial, din ultimul deceniu, potrivit unui top realizat de Federația Internațională de Istorie si Statistica a Fotbalului (IFFHS).


FC Barcelona a devansat trei echipe din Anglia: Manchester United, Liverpool și Arsenal, transmite Mediafax.

Câștigătoarea Ligii Campionilor, Internazionale Milano, este pe locul cinci, iar Bayern München - pe poziția 6.

Sahtior Donetk are cea mai semnificativă creștere în top. Formația lui Mircea Lucescu a reușit să ajungă pe locul 24, deși nu a figurat în clasamentul anterior.

Potrvit unui alt top, realizat de firma germană Sport Markt, FC Barcelona este cel mai iubit club din Europa, cu 57,8 de milioane de suporteri.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la mediafax.ro


JurnalTV anunță în mod oficial schimbarea conceptului în televiziune generalistă

JurnalTV anunță în mod oficial schimbarea conceptului în televiziune generalistă
Foto: Corneliu Gandrabur

JurnalTV anunță în mod oficial schimbarea conceptului în televiziune generalistă, anunță iComunicat. Potrivit sursei, cu ocazia aniversării unui an de activitate, JURNAL TV îşi asumă o nouă provocare prin implementarea conceptului de televiziune generalist. 


"Acum vrem să oferim celor care ne privesc mai mult decât cel mai complet flux de ştiri, transmis 24 de ore din 24 de ore, minut cu minut, mai mult decât emisiuni şi evenimente difuzate în direct. Vom prezenta, din 5 martie 2011, cele mai captivante filme, cele mai interesante seriale, cele mai bune documentare, precum şi cele mai distractive desene animate", se menționează în comunicatul de presă.

"Punctul forte al noului concept JURNAL TV îl reprezintă difuzarea licenţiată a filmelor, serialelor, documentarelor şi a desenelor animate. JURNAL TV este primul şi unicul post de televiziune din Republica Moldova care are încheiate contracte direct cu producătorii străini de la care a şi achiziţionat filme, seriale, desene animate şi documentare: 20th Century Fox ("Fox") - Television Distribution; Metro-Goldwyn-Mayer Inc. (MGM); NBC Universal, Inc. - Television Distribution; Warner Bros. Entertainment, Inc. (Warner Bros.); The Walt Disney Company.

Potrivit administrației companiei, JurnalTV va prezenta din oră în oră, în regim LIVE, starea vremii din mai mult de 70 de destinaţii de pe 6 continente.

Sursa: UNIMEDIA


Dacă unii bărbaţi celebri ar fi fost femei…

Dacă unii bărbaţi celebri ar fi fost femei…
Foto: bravonet.ro

Deseori ne gândim la vedetele noastre preferate în diferite ipostaze, mai mult sau mai puţin amuzante. Ce-aţi zice dacă ne-am închipui câţiva dintre cei mai celebri actori de la Hollywood în pielea unor femei? Oare cum ar arăta?











Al Pacino:



Nicolas Cage:



Arnold Schwartzneger:



Matt Damon:



Brad Pitt:



Sursa: bravonet.ro


(video) ŞOCANT: Ofiţerii turci trag în recruţi cu muniţie adevărată

(video) ŞOCANT: Ofiţerii turci trag în recruţi cu muniţie adevărată
Foto: captura video/youtube

Cât de departe poţi merge ca să-ţi demonstrezi curajul de militar? Este întrebarea pe care şi-o pun în prezent comandanţii armatei turce. Aceştia au demarat o anchetă după ce un film şocant, în care un ofiţer îşi pune soldaţii în pericol de moarte la un antrenament, a ajuns pe internet.


Ceea ce vedeţi este un antrenament al Beretelor Maro, una dintre unităţile de elită ale armatei turce. "Beretele" folosesc aşa-numita "tragere pe încredere", în care ţintele sunt ţinute de camarazi şi se foloseşte muniţie de război.

Problema a apărut după ce căpitanul unui detaşament format din tineri recruţi a aplicat exerciţiul cu subordonaţii săi fără experienţă, iar înregistrarea a apărut pe YouTube.

Filmul a indignat deopotrivă conducătorii civili şi militari ai armatei.


Suporterii, scandalizaţi după anunţarea preţurilor pentru finala Ligii Campionilor

       Suporterii, scandalizaţi după anunţarea preţurilor pentru finala Ligii Campionilor
Foto: uefa.com

UEFA a fixat cele mai mari preţuri din istorie pentru finala Ligii Campionilor, ediţia 2010/2011, care se va disputa pe 28 mai, pe stadionul Wembley, din Londra. Astfel, cu numai 100 de zile înaintea finalei, forul european a iscat un adevărat scandal atât prin costul ridicat al biletelor, dar şi prin faptul că, din 86.000 de locuri, cât este capacitatea stadionului Wembley, doar 11.000 vor fi scoase la vânzare pe 24 februarie pentru publicul larg, neutru. Câte 25.000 de bilete vor reveni cluburilor finaliste, iar restul se vor distribui în interiorul "familiei fotbalului european", după cum se precizează pe site-ul UEFA.


Preţurile biletelor sunt de 150 de lire sterline pentru Categoria a treia, 225 de lire pentru Categoria a doua şi 300 de lire pentru Categoria întâi. De asemenea, tichetele pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii care se deplasează în scaune cu rotile vor costa 80 de lire, iar pachetele pentru tineri (un adult plus un minor) la categoria a doua costă 338 de lire.

Vânzarea biletelor se va face exclusiv pe site-ul oficial al UEFA, prin completarea unui formular online. Fiecare peroană va putea achiziţiona cel mult două bilete, care vor fi personalizate, iar dacă cererea va depăşi oferta, biletele vor fi alocate prin tragere la sorţi. Pe lângă costul biletului, cumpărătorii vor trebui să achite şi taxe administrative de 26 de lire, pentru europeni, respectiv 36 de lire pentru cei care comandă din afara continentului.

Ca o ironie, având în vedere faptul că biletele sunt cele mai scumpe din istoria competiţiilor sportive majore şi costă dublu faţă de cele de la finala Cupei Mondiale din Africa de Sud, UEFA avertizează că niciun bilet nu va fi vândut prin agenţii de turism şi că cei interesaţi nu trebuie să se lase păcăliţi şi să cumpere bilete la "preţuri exorbitante" de la persoane care i-ar putea înşela.

"Să le ceri fanilor să scoată din buzunar între 150 şi 300 de lire pentru un singur meci este revoltător. «Cireaşa de pe tort» şi cel mai dezgustător este însă că a fost impusă şi o taxă de administrare", spune Michael Brunskill, reprezentant al Federaţiei Suporterilor de Fotbal, citat de Daily Mail, el acuzând UEFA că încearcă să profite de pe urma suporterilor.

NASA: Exploziile solare vor paraliza Pământul în 2013

NASA: Exploziile solare vor paraliza Pământul în 2013
Foto: NASA

Soarele şi-a aprins fitilul. Ne pregăteşte o serie de explozii care vor paraliza Pământul. Sunt previziunile sumbre ale cercetătorilor de la NASA, care anunţă că în 2013 vom fi martorii unui adevărat tsunami solar. Prima explozie a avut loc acum trei nopţi şi a fost cea mai mare din ultimii patru ani.


A fost cu noi de la începutul lumii. Ne-a încălzit, ne-a dat speranţă într-o zi ploioasă şi ne face dimineţile senine. Prietenul nostru, Soarele, ne poate deveni duşman în câteva clipe. Cercetătorii de la NASA au aflat că astrul nostru este cam neliniştit.

Marţi noapte, Soarele a strănutat spre Pământ, dacă putem spune aşa. O uriaşă explozie solară, cea mai mare din ultimii patru ani, care a trimis radiaţii periculoase în spaţiu ce se îndreaptă cu 900 de kilometri pe secundă spre Terra. Asta înseamnă că au ajuns chiar acum. Nu vă speriaţi. Nu se întâmplă nimic. Pământul ne-a apărat de strănutul soarelui cu ajutorul unei umbrele magnetice. Dar să lăsăm un specialist să ne explice ce s-a întâmplat.

"Aceste explozii îndreptate înspre Pământ reprezintă de fapt curent electric care vine dinspre Soare până la noi şi în cazul noastru, cei care locuim la suprafaţa Pământului, nu se întâmplă nimic, nu simţim nimic".

Există însă oameni, meteosensibili, care au avut nişte migrene şi stări depresive în aceste zile. Le vor trece curând. Însă, nu în asta constă importanţa exploziei solare de alaltăieri. De fapt, ea a fost primul tunet al furtunii solare care ne aşteaptă.


În 2013 va avea loc un adevărat tsunami solar. Exploziile vor fi mai puternice decât 100 de milioane de bombe cu hidrogen, scrie antena3.ro. Ce se va întâmpla pe Pământ? Sateliţii vor fi primii loviţi de radiaţii, telecomunicaţiile vor ceda. Cercetătorii cred că tsunami-ul solar va produce o pană de curent mondială în 2013. Acum, ştiu la ce vă gândiţi! 2012, 2013, calendarul mayaşilor, sfârşitul lumii... Să fie acesta un semn al apocalipsei sau, pur şi simplu, o coincidenţă cosmică? Om trăi, om vedea şi om vorbi despre toate acesta în 2014.

(foto) Bertone B99 - concept retro dedicat formelor vechiului Jaguar XJ

(foto) Bertone B99 - concept retro dedicat formelor vechiului Jaguar XJ
Foto: autoblog.it

Bertone a publicat primele imagini ale conceptului pe care casa italiană de design îl va expune în cadrul Salonului Auto de la Geneva din acest an. Prezentat anterior într-un teaser care nu spunea prea multe despre formele sale, prototipul celor de la Bertone se numeşte oficial B99. Dacă numele celebrează cei 99 de ani de activitate a companiei italiene, conceptul în sine este un tribut adus formelor retro ale vechiilor generaţii Jaguar XJ (1968-2001).


Conceptul imaginat de Bertone nu are nicio legătură cu planurile Jaguar, fiind o operă independentă. Acesta măsoară 4.5 metri în lungime, 1.95 metri în lăţime şi doar 1.35 metri în înălţime. 

Conform primelor informaţii disponibile, caroseria noului prototip va fi produsă din aluminiu modelat 100% manual, pentru ca produsul finit să aibă farmecul modelelor pe care carosierii italieni le produceau acum câteva zeci de ani.

Sub capotă, Bertone B99 va avea un sistem de propulsie hibrid produs de ramura tehnologică a companiei italiene, Bertone Energia.





Situaţia la trafic în Capitală: Străzile au fost deszăpezite, iar transportul public circula în regim normal

Situaţia la trafic în Capitală: Străzile au fost deszăpezite, iar transportul public circula în regim normal
Poză simbol
Foto: prinbrasov.com

În sectoarele municipiului se circulă obişnuit, iar cantitatea de zăpadă căzută până la această oră n-a influenţat traficul rutier pe arterele de circulaţie ale capitalei, înformează serviciul de presă al Primăriei Chişinău. Transportul public activează conform graficului unei zile obişnuite. 250 de troleibuze, 96 de autobuze şi 1600 de microbuze sunt implicate în traficul rutier al capitalei.


Pe tot parcursul nopţii, 24 de unităţi speciale ale Regiei „Exdrupo" au intervenit pe arterele principale şi pe străzile pe care circulă transportul public, la deszăpezirea şi curăţarea drumurilor, precum şi la împrăştierea materialului antiderapant. Peste 750 metri cubi de nisip cu sare au fost presuraţi până la acest moment. La deszăpezire sunt antrenate şi 17 autospecialele „Haco" din dotarea Regiei Locativ-Comunale, care acţionează pentru curăţarea trotuarelor, în vederea îmbunătăţirii traficului pietonal. Dis-de-dimineaţă, 520 de persoane au fost implicate la curăţarea zăpezii.Drumarii activează în continuu.

Serviciile municipale monitorizează în continuare situaţia şi sunt pregătite să acţioneze în regim non-stop, pentru a interveni în orice situaţie. În cartiere, căile de acces sunt curăţate după prioritate.

Primăria Chişinău solicită conducătorilor auto să fie prudenţi la drum şi să parcheze regulamentar autoturismele, pentru a permite unităţilor specializate să efectueze lucrări de deszăpezire. Totodată, autorităţile municipale cer agenţilor economici şi gestionarilor privaţi ai fondului locativ să-şi curăţe zăpada din faţa sediilor în care activează, precum şi teritoriile adiacente blocurilor locative pe care le administrează. 

Sursa: UNIMEDIA


(video) Două case de avocatură consiliază intrarea pe piaţa din Republica Moldova a investitorilor străini

(video) Două case de avocatură consiliază intrarea pe piaţa din Republica Moldova a investitorilor străini
Poză simbol
Foto: mec.gov.md

Casa de avocatură „Hanganu, Tănase şi Partenerii” anunţă că, în colaborare cu Societatea de Consultanţă şi Avocatură „Dănilă, Petre şi Asociaţii” din România, consiliază intrarea pe piaţa din Republica Moldova a investitorilor străini.


În ianuarie 2011 cele două case de avocatură au semnat şi înregistrat la Baroul Bucureşti un parteneriat de exclusivitate, clienţii urmând să beneficieze de consultanţă în ambele ţări. Casa de avocatură „Dănilă, Petre şi Asociaţii” derulează proiecte de extindere şi pe piaţa din Bulgaria, începând cu toamna anului 2010.

 În Moldova, prin intermediul acestei colaborări sunt derulate două proiecte majore, prin care îşi anunţă extinderea o societate cu capital privat românesc şi un grup multinaţional.

Compania românească care şi-a anunţat venirea în Republica Moldova este S.C. Transchim SA, care este o companie de transport marfă recunoscută de 30 de ani pe plan intern şi internaţional de către marii producători de echipamente industriale, de către transportatori şi casele de expediţie din domeniu.

Transchim S.A. oferă şi servicii de casă de expediţii, furnizând logistica necesara proiectelor de transport industrial, transport maritim şi fluvial, operaţiuni portuare, transport feroviar şi formalităţi vamale pe întreg teritoriul Europei. În Republica Moldova se intenţionează dezvoltarea în particular a serviciilor de transport rutier de mărfuri.

Grupul multinaţional este interesat în particular de sectorul bancar din Republica Moldova, planificând deschiderea până la sfârşitul anului a unei sucursale.

Până la sfârşitul anului, casele de avocatură estimează creşterea portofoliului pentru Republica Moldova până la 10 proiecte de extindere.



Sursa: UNIMEDIA


Cei mai buni studenți din țară au primit câte un laptop din partea Guvernului

Cei mai buni studenți din țară au primit câte un laptop din partea Guvernului
Foto: eac.md

12 cei mai buni studenți din Republica Moldova, câștigătorii bursei anuale de 12 mii lei, au primit câte un laptop din partea Guvernului. Tinerii au fost selectați în urma concursului „Burse de merit 2010”, organizat de Ministerul Educației.


Cei 80 de studenţi au primit burse de gradul III, a câte 5 mii lei, gradul II - a câte 8 mii lei și gradul I - a câte 12 mii lei, iar la inițiativa premierului Vlad Filat, Guvernul a promis că va oferi câștigătorilor burselor de gradul I câte un laptop.

„Faptul că sunteți atât de buni ne face să credem că în sistemul nostru educațional există tineri care semnifică un viitor performant pentru domeniul științei și învățământului din Republica Moldova”, a declarat ministrul Educației, Mihail Şleahtiţchi, astăzi, 18 februarie, în cadrul evenimentului de înmânare a laptop-urilor, exprimându-și speranța că aceste premii le vor prinde bine tinerilor în activitatea lor de zi cu zi. 

UNIMEDIA precizează că "Bursele de Merit" este un concurs, care se organizează timp de 15 ani consecutiv, la inițiativa Consiliului Rectorilor din Republica Moldova și are ca scop să desemneze cei mai talentați studenți din țară. În 15 ani de la iniţierea burselor de merit, peste 3600 de studenţi au participat la acest concurs, dintre care peste o mie au devenit cîştigători. 

Sursa: UNIMEDIA


Nu sunt matematician și nici boxer emoționat.

Nu sunt matematician și nici boxer emoționat.
Foto: www.esanu.name

Nenii de la Banca Mondială au hotărât să crediteze Republica Moldova pentru implementarea e-gov-ului. După selecții de profesioniști care a durat câteva luni, astăzi (17 feb.) au invitat un grup de bloggeri/IT-șnici pentru a se da și ei cu părerea asupra planurilor lor de viitor. Au venit mulțișori, se așteptau la biscuiți și ceai, dar a fost doar apă chioară, la propriu și la figurat. 


Echipa din 9 persoane de la egov.md, sunt toți veniți din sectorul privat în cel public. Unii școliți prin țări cu e-cultură. Au alcătuit o poveste frumoasă despre e-transformarea Republicii Moldova de lasă pe oricine din non-IT cu gura căscată.

Însă realitățile Republicii Moldova sunt cu totul altele. Majoritarea cetățenilor nu au idee de o simplă comunicare online, email adresă, nu mai spun de certificate electronice că te apucă groază.

Când bloggeri-ii au început să le strice din povestea lor frumoasă, ne-au numit aroganți și că ne răstim la ei, educații. Și că trebuie să fim mândri că evem posibilitatea să ne întâlnim cu ei, pentru că ei o fac în afara orelor de lucru. De parcă bloggeri sunt plătiți că ajută țara prin ce pot. Eu sincer nu am avut intenția de ai ofensa!

Continuare pe blogul lui Vitalie Eșanu... 

sursa: Unimedia

În 2010, Republica Moldova a înregistrat o creştere de 6,9%

În 2010, Republica Moldova a înregistrat o creştere de 6,9%
Poză simbol
Foto: business-forum.ro

Biroul Naţional de Statistică informează că, conform datelor operative, în anul 2010, produsul intern brut al Republicii Moldova a fost în creştere, în termeni reali, cu 6,9% faţă de anul 2009. Această majorare a fost determinată de sporirea valorii adăugate brute produse în sectoarele de bunuri şi servicii, de creşterea impozitelor pe produse, precum şi datorită creşterii consumului final.


Valoarea adăugată brută produsă în sectorul de bunuri a crescut cu 7,8% în raport cu anul 2009, influenţând pozitiv (cu 1,7%) indicele de volum al produsului intern brut. Sectorul de bunuri a contribuit la formarea produsului intern brut în proporţie de 25,2% faţă de 21,8% în anul 2009. 

Valoarea adăugată brută produsă în sectorul de servicii s-a majorat comparativ cu anul precedent cu 6,2%, contribuind cu 4,0% la sporirea PIB. Creşterea a fost condiţionată, în special, de majorarea valorii adăugate brute din transporturi şi comunicaţii (cu 11,0%), urmată de creşterea valorii adăugate brute din comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (cu 8,9%), din construcţii (cu 7,3%). Contribuţia sectorului de servicii la formarea PIB s-a diminuat de la 63,9% în anul 2009 la 60,2% în anul 2010. 

Volumul impozitelor pe produse colectat la bugetul public naţional a depăşit cu 9,9% nivelul anului precedent, influenţînd cu 1,6% creşterea PIB. Contribuţia volumului impozitelor pe produse la formarea produsului intern brut a constituit, în perioada de referinţă, 17,2% faţă de 16,7% în anul precedent. 

Consumul final total s-a majorat cu 7,1% comparativ cu anul precedent, în special, pe seama creşterii cu 9,0% a consumului final al gospodăriilor populaţiei, influenţând cu 8,0% şi 7,9% respectiv creşterea produsului intern brut. Formarea brută de capital fix a crescut cu 17,2% faţă de anul 2009, contribuind cu 3,9% la creşterea produsului intern brut.

În 2010, exporturile şi importurile de bunuri şi servicii s-au majorat respectiv cu 12,8% şi 13,7% faţă de anul anterior. Decalajul export-import (rata de acoperire) s-a ameloriat, consttuind în 2010 de 1 la 0,51 faţă de 1 la 0,50 în anul 2009. 

Amintim că, potrivit celor mai recente prognoze, în anul 2011, autorităţile esimează o creştere economică cu 4,5%, inflaţie de 7,5% şi un deficit raportat la PIB de 1,9%

Sursa: UNIMEDIA


Creşterea accizelor la petrol şi taxei rutiere – soluţie pentru ca drumurile să fie reparate

Creşterea accizelor la petrol şi taxei rutiere – soluţie pentru ca drumurile să fie reparate
Poză simbol
Foto: guratirgului.ro

Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor din Republica Moldova (UTD) solicită o majorare a accizelor la petrol şi taxei la drumuri. Despre acest lucru a informat astăzi, 18 februarie, viceministrul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, Boris Gherasim, în cadrul unei conferinţe de presă.


Potrivit sursei, transportatorii au propus o majorare a accizelor de la produsele petroliere  - la benzină de la 2700 la 3000 lei, adică cu circa 11% şi la motorină de la 1150 la 1500 lei, cu circa 30%. „Aceste majorări, însă, nu neapărat ar duce la creşterea preţului la pompă, deoarece noi considerăm că mai sunt rezerve. În schimb, acestea ar aduce 120-130 milioane în conturile ministerului, care ar putea fi folosiţi pentru reparaţie drumurilor”,  a explicat Gherasim.

Cât despre mărirea fondului rutier, la maşinile mici s-a solicitat dublarea taxelor rutiere, iar la camioane şi autobuze o creştere cu 30%-40%. „Acum se achită o taxă 150 lei. Eu cred că dacă se va achita 300 lei pentru un an de zile, pentru a te folosi de drumuri nu este mult. Fără mijloace financiare noi nu putem repara drumuri, din altă parte statul nu are de unde să-i ia decât de la utilizatorii de drumuri. Majorarea taxelor ar aduce circa 60-70 milioane lei anual”, a mai spus viceministrul.

Dacă vor fi sau nu luate în calcul propunerile UTD, Ministerul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor nu a putut preciza. „De abia s-a finisat lucrul cu FMI, de aceea nu este nimic cert şi nu putem spune nimic. Conceptual Ministerul Finanţelor are deja o viziune clară”, a specificat Boris Gherasim.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


Situaţia în sistemul municipal de sănătate: Salarii mici, volum mare de lucru, utilaj învechit, insuficienţa cadrelor medicale

Situaţia în sistemul municipal de sănătate: Salarii mici, volum mare de lucru, utilaj învechit, insuficienţa cadrelor medicale
Poză simbol
Foto: ecb.int/

Salarii mici, lipsa de utilaje noi, insuficienţa cadrelor, acestea sunt principalele probleme care există în sistemul de sănătate al municipiului Chişinău. Un raport al activităţii Direcţiei Sănătate pe anul 2010, a fost prezentat în cadrul unei reuniuni cu participarea şefilor instituţiilor medicale publice din cadrul municipiului Chişinău, directori de spitale. La eveniment au participat primarul general, Dorin Chirtoacă, vicepremierul Mihai Moldovanu şi Ministrul Sănătăţii, Adrian Usatâi.


Şefa Direcţiei Sănătate a Primăriei Chişinău, Luminiţa Suveică a menţionat că finanţările programelor sociale sunt suficiente. Consiliul Municipal Chişinău a alocat surse pentru programele privind susţinerea diabeticilor, prin procurarea insulinei şi a testelor pentru verificarea nivelului de glucoză în sânge; programul ce vizează protezarea dentară gratuită pentru pensionari şi invalizi, alocându-se în aceste scopuri 1,1 milioane lei;  pentru alimentarea gratuită a copiilor în primul an de viaţă (din familiile social  dezavantajate) – peste 5,7 milioane lei, în scopul procurării produselor lactate adaptate; susţinerea  Programului „Anticancer”, prin alocarea sumei de 120 mii lei pentru procurarea preparatelor antidolore etc. 

Totodată, sistemul Ocrotirii Sănătăţii din municipiul Chişinău se confruntă şi în prezent cu aceleaşi probleme ca şi ani trecuţi: salarii mici, volum mare de lucru, utilaj medical învechit, migrarea cadrelor, insuficienţa de asistente medicale, starea clădirilor spitalelor etc.

La rândul său, primarul general, Dorin Chirtoacă a remarcat că municipalitatea a alocat în acest an ramurii Ocrotirii Sănătăţii surse în volum dublu faţă de anul trecut şi că pe an ce trece bugetul Direcţiei Sănătate este în creştere, deşi veniturile municipiului Chişinău în ultimii 3 ani sunt cu 30 la sută mai mici. Edilul a ţint să remarce că aportul municipalităţii este mai substanţial chiar faţă de cel al statului, nemaivorbind de alocările în celelalte unităţi administrative.

Sursa: UNIMEDIA


 
Știri
Templates Novo Blogger