Un tânăr de 23 de ani a fost găsit mort într-o saună din Capitală

sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Un tânăr de 23 de ani a fost găsit mort într-o saună din Capitală
Poză simbol
Foto: bzi.ro

Un tânăr de 23 de ani a fost găsit mort în această dimineaţă într-o saună particulară de pe strada Calea Orheiului din Capitală. Bărbatul împreună cu un amic de al său au venit aici ieri seara şi împreună au consumat alcool, relatează Publika TV.


Prietenul său a plecat în jurul orei două noaptea. Victima însă a rămăs peste noapte.

Administratorul saunei l-a găsit fără suflare aproape de ora 6 dimineaţa.

Tânărul este locuitor al municipiului Chişinău.

La faţa locului s-a deplasat o patrulă a poliţiei pentru a învestiga cazul. Medicul legist în cadrul examinării la faţa locului, a anunţat că pe cadavru nu au fost depistate semne de moarte violentă. Circumstanţele decesului vor fi stabilite după efectuarea autopsiei.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Publika TV


Sfârşitul "Lumii": Arhipelagul artificial din Dubai se scufundă

Sfârşitul
Foto: skidubai.com

A ilustrat din plin explozia pieţei imobiliare, dar şi ambiţia antreprenorilor din Dubai. Dar criza globală financiară a băgat în colaps proiectul unic al celor din Emirate, intitutl "Lumea", care se confruntă acum cu un veritabil Armageddon, informează Daily Mail.


Proiectul - un arhipelag artificial - menit să recreeaze harta lumii este în pragul dezastrului după ce insulele au început să se scufunde. O companie care transporta turiştii pe insule încearcă să se retragă din contractul cu compania Nakheel, dezvoltatorul "Lumii", din cauza lipsei de interes, dar şi eroziunii nisipului de pe insule. 

Un avocat britanic al companiei Penguin Marine a declarat într-un tribunal că insulele "se scufundă gradual în apă". 

Doar una dintre "naţiuni" - Greenland - este locuită în prezent. Totuşi oficialii companiei Nakheel au negat că insulele s-ar scufunda.



Ce frumoasă e Mackenzie Foy, actriţa care va juca rolul fiicei lui Edward şi al Bellei

Ce frumoasă e Mackenzie Foy, actriţa care va juca rolul fiicei lui Edward şi al Bellei
Foto: twilightersanonymous.com

Unul din cele mai râvnite roluri pentru copii va fi interpretat de Mackenzie Foy, o actriţă în vârstă de 10 ani, dar care le-a cucerit inimile producătorilor filmelor din seria Twilight.


Micuţa Mackenzie Foy va interpreta rolul lui Renesmee, fiica lui Edward (Robert Pattinson) şi a Bellei (Kristen Stewart) în pelicula Twilight: Breaking Dawn Part 2. În noul film, Bella se căsătoreşte cu vampirul Edward şi îi dă naştere unei fetiţe - Renesmee.

Tânăra vedetă a mai jucat în seriale pentru copii precum Hawaii Five-O sau FlashForward.

Sursa: libertatea.ro 

 


Noi descoperiri ale telescopului Hubble prezentate de NASA

Noi descoperiri ale telescopului Hubble prezentate de NASA
Foto: NASA, ESA, and R. Massey (California Institute of Technology)

NASA organizează miercuri o nouă conferinţă de presă. Astronomii au împins puterea telescopului spaţial Hubble până la limite şi au făcut noi descoperiri, se arată într-o postare de pe site-ul NASA. Conferinţa se va axa în jurul acestora, descoperiri ce urmează să fie publicate în revista Nature.












Halep, eliminată la simplu în Australia

Halep, eliminată la simplu în Australia

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost învinsă sâmbătă în turul al treilea la Australian Open, primul turneu de Mare Şlem al anului, de poloneza Agnieszka Radwanska, cu 6-1, 6-2.


Halep este la prima sa participare la Australian Open ca senioară şi reuşeşte cea mai bună comportare la un turneu de Mare Şlem.

Halep s-a ales cu un cec de 54.500 dolari australieni şi 160 puncte WTA. Jucătoarea de origine constănţeană era ultima reprezentantă a României la simplu.

Sursa: tvr.ro 


Există riscul ca actuala guvernare să înlocuiască fosta “verticală a puterii” cu una nouă

Există riscul ca actuala guvernare să înlocuiască fosta “verticală a puterii” cu una nouă
Foto: printscreen

Guvernul trebuie să se detaşeze de moştenirea lăsată de PCRM, care aplica pe larg răfuiala cu raioanele controlate de oponenţii politici. Guvernarea actuală este hotărâtă să schimbe starea lucrurilor. Aceasta o cere emergenţa integrării europene, precum şi debarasarea de practicile guvernării comuniste.


În corespundere cu relaţiile dintre centru şi regiuni în statele UE, Chişinăul tinde să aplice modelul european de extindere a autonomiei administraţiei locale. Una dintre priorităţile Guvernului Filat-2 este “descentralizarea puterii”, susţinută de toate componentele Alianţei pentru Integrare Europeană-2.

Măsurile planificate vor viza înlocuirea “verticalei puterii” cu implementarea normelor europene în domeniu. Decentralizarea nu reprezintă doar un “moft politic” pentru detaşarea de moştenirea lăsată de PCRM, care aplica pe larg răfuiala cu raioanele controlate de oponenţii politici, folosind distribuţia inechitabilă a resurselor bugetare.

De calitatea procesului respectiv va depinde dezvoltarea propriu-zisă a regiunilor, integrarea lor in sistemul naţional economic, sustenabilitatea dezvoltării lor inclusiv în domeniul social, umanitar etc. Imitarea acestui proces sau realizarea lui întârziată pot avea repercursiuni asupra integrării europene a regiunilor şi respectiv capacităţile lor de a absorbi fondurile europene, aflate ulterior la dispoziţie.  Totuşi, există riscul că actuala-vechea guvernare va înfăptui această reformă de o manieră politizată, înlocuind fosta “verticală a puterii” cu una nouă, dar deja “pro-europeană”.

Continuarea pe blogul lui Denis Cenuşa

sursa: Unimedia

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu gripă a ajuns la 29

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu gripă a ajuns la 29
Poză simbol
Foto: jurnalul.ro

Pâna la data de astăzi, 22 ianuarie, în republică au fost confirmate, prin teste de laborator, 29 cazuri de gripă de sezon. În cea mai mare parte, cazurile de gripă au fost înregistrate în municipiul Chişinău şi raionul Ungheni. 12 dintre cazurile de gripă au fost înregistrate la copii cu vârsta de 0-17 ani şi două la femei însărcinate.


„În ultimele 24 de ore, în municipiul Chişinău, 129 de persoane au solicitat asistenţa medicală la domiciliu din cauza virozelor, dintre care 44 maturi şi 85 copii. Au fost internaţi trei maturi şi un copil cu suspecţie la gripa sezonieră", informează Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat remis presei.

Toate persoanele bolnave nu au fost vaccinate contra gripei. Specialiştii susţin că virusul AH1N1 s-a transformat în gripă sezonieră.

Cifrele existente la moment sunt de circa 1,5 ori mai mici ca cele din perioada similară a anului 2010.

Ministerul Sănătăţii recomandă insistent, la apariţia primelor simptoame de răceală să vă adresaţi medicului de familie.

Sursa: UNIMEDIA


Expert: Kievul trebuie să dea de înțeles Chişinăului şi Bucureştiului că statutul Transnistriei nu poate fi rezolvat fără consimţământul Ucrainei

Expert: Kievul trebuie să dea de înțeles Chişinăului şi Bucureştiului că statutul Transnistriei nu poate fi rezolvat fără consimţământul Ucrainei
Foto: printscreen

"În ultimele săptămâni Kievul "a dat-o în bară", nefăcând nici un efort pentru a influenţa evenimentele politice în direcția vulnerabilă şi totodată vitală pentru Ucraina de sud-vest. În lumina experienţei proprii, Ucraina, acum ar trebui să corecteze această greşeală prin dublarea eforturilor diplomatice în favoarea neutralității Republicii Moldova şi pentru a preveni orice agresiune faţă de Transnistria". De această părere este vice-directorul Institutului American în Ucraina, James George Jatras citat de RIA Novosti.


Potrivit lui, Kievul, chiar și cu întârziere, ar trebui să adopte o atitudine mai proactivă în ceea ce priveşte Republica Moldova şi, în special, Transnistria. 

Trebuie de demonstrat în mod clar că Ucraina nu va tolera în nici într-un caz forţa sau presiunea asupra Tiraspolului cu scopul constrângerii la supunere față de Chişinău, consideră expertul.

James George Jatras propune să fie efectuată o analiză complexă politică a relațiilor dintre Ucraina și Transnistria, în special a procedurilor la frontieră şi organizarea navigării pe Nistru. De asemenea, să fie adoptate proceduri care vor da posibilitatea importurilor şi exporturilor transnistrene să aibă un acces liber prin teritoriul Ucrainei. Este necesar, de asemenea, să fie analizată posibilitatea ca navigația comercială pe Nistru dintre Transnistria și Marea Neagra să fie efectuată sub pavilion ucrainean. 

"În orice caz, Kievul trebuie să dea de înțeles Chişinăului şi Bucureştiului că statutul Transnistriei nu poate fi rezolvat fără consimţământul Ucrainei şi Rusiei," opinează acesta.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la rian.ru

 


Juriul a selectat 60 de piese pentru Eurovision Moldova 2011

Juriul a selectat 60 de piese pentru Eurovision Moldova 2011
Foto: apa.az

60 de piese au fost alese pentru runda a doua a Selecției Naționale Eurovision 2011. Prima etapă, jurizarea materialului audio în lipsa interpreţilor, a avut loc pe data de 22 ianuarie. Piesele au fost selectate de juriul format din nouă persoane, specialişti şi personalităţi în domeniu.


Din juriu, au făcut parte interpreta, reprezentanta RM la Eurovision 2009, Geta Burlacu, producătoarea concursului "Şlagărul anului", interpreta Aura, compozitorul Anatol Chiriac, rectorul Academiei de Arte, Victoria Melnic,  compozitorii Andrei Sava şi Liviu Ştirbu şi alţii.

Criteriile de selectare de care s-a ținut cont au fost: originalitatea melodiei, textului, compoziţiei piesei, vocea şi maniera de interpretare, corespunderea cerințelor Regulamentului. Rezultatele selectării au fost certificate de către notarul Viorica Nagacevschi. 

După mai mult de cinci ore de audieri și dezbateri, organizatorii au anunțat cele 60 de piese admise pentru participare în cea de-a doua etapă, care va avea loc pe data de 29 ianuarie. 

Lista participanților etapei a doua, expusă în ordine alfabetică: 

Alex Belenki-Keep Me Strong
ALUZIA-RămîiAnastasia Denisiuc-What are you want from me
Anişoara Balmuş-You and I
Alexandru Șaptefrați-Сон
Aurel Chirtoacă-Încă îndrăgostit
Boris Covali & Cristina Croitoru-Break it up
Calalb Ionel-Mama
Carolina Gorun & Mircea Guţu-True Love
Constantinova-Insane
Corina Cuniuc-Şi tac
Cristi Cuculescu-Don't give up
Dana Marchitan-Lucky you Lucky me
Daniliuc Veaceslav &
Andrei Hadjiu-Summer is following
Danu Boian-I don't know
Diana Staver-love song
Doiniţa Gherman-Viaţa
Dyma-Crazy
El Pepino Feliz-A peace of luck
EL Radu-Tell me why
Elena Kondoraki-Take me
Formaţia "Ion Krasnopolski"-Cu fanfara pînă dimineaţa
Gloria-The best thing in my life
Heghea Tatiana-Save me tonight
Ianna Novac-The cave of Life
Ionel Istrati-Hot Girl
Irina Coval-Nu cred
Janet Erhan-What you say
KARIZMA-When Life is Grey
Katrina-Solo por tu amor
Katy Rain-Boy
Latişev Denis-It’s My First Dance with You
Mariana Mihaila-Mi rey!
Marina Damaschina-Good bye
Marry Popins-life goes on
MILENIUM-In memoriam
Missa-Take my hand
M-STUDIO-Night Reflection
Nadejda Kara-Moving On
Natalia Barbu-Let's Jazz
Natan-Dacă dragoste mai e
Nicole-Just your friend
Odry-Doina, dor nemărginit
Pasha Parfeny-Dorule
R.Mike-Now or never
RoMan-Listen Close 
RoMan-Dim the lights
Romanita-Hold me
Ruslan Taranu-Lumina mea
Scarlat Cristina-Every day will be your day
SereNado-Shuga Girl
Serghei Abalin-You rule my world
Sergiu Căruntu-Faith
Socican Dumitru-Mă pierd când o văd
Stela Boţan-Step back
Tavis KENT-Top of the world
Vadim Luchin & Tamaz Djgarcava-Always
Voloşenco Adriana-I can will the game
Zdob si Zdub-So lucky
Valeria Tarasova-This is my life

În Finala Naţională, care va avea loc pe data de 26 februarie, vor participa 25 de interpreţi și/sau formaţii.

sursa: Unimedia