(Video, Foto) Acum, digul din Nemțeni poate fi restabilit, însă mai rămâne în pericol damba din Leușeni

joi, 22 iulie 2010

(Video, Foto) Acum, digul din Nemțeni poate fi restabilit, însă mai rămâne în pericol damba din Leușeni
Ruptura de 40m a digului din Nemțeni
Foto: UNIMEDIA

În continuare, digul de la Leușeni este în pericol

Risc de inundații și pentru alte localități din Hâncești, pe lângă Cotul Morii, Nemțeni, Obileni și Sărăteni, dar și pentru vama din Leușeni, după ce ruptura de 40 de metri a digului din Nemțeni râmâne nerestabilită, iar apa a început deja să provoace rupturi de 2-3 metri și în damba din Leușeni. Situația este supravegheată zi și noapte de colaboratorii forțelor de ordine care întăresc digul.

Potrivit autorităților din Hâncești, lucrările de resabilire a digului din Nemțeni vor începe chiar mâine, 23 iulie, iar în 3-4 zile vor fi finisate. De la începutul calamităților, accesul către ruptura digului a fost imposibil și asta pentru că digul nu a fost defrișat și abia acum a fost construită o cale de acces către locul unde damba a cedat.


Circa 500 colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Brigada de poliție „Fulger”, Comisariatele Criuleni, Ialoveni, Călărași, lucrează la întărirea digului din Leușeni. Aceștia sunt hrăniți și dorm împreună cu sinistrații la gimnaziul din satul Nemțeni, deja a cincea zi și spun că sunt dispuși să ajute până când situația va reveni la normal.

„Luptăm cu acest dig din primele zile și continuăm să-l supraveghem în permanență pentru că există risc să fie inundate și alte localități. Avem toate materialele și forțele necesare. Vom continua să întărim damba până nu se rezolvă cu digul din Nemțeni” a declarat colonelul de poliție din cadrul MAI, Alexei Armaș.

UNIMEDIA amintește că în urma ruperii dambei din Nemțeni 4 localități au fost înecate, 2 persoane decedate, 2475 de sinistraţi, 1105 case deteriorate și 4100 ha de semănături inundate.



Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


0 Comments: