Reprezentantul mitropoliei moldovenești în Rusia: Pasat prin acțiunile sale discreditează biserica

sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Reprezentantul mitropoliei moldovenești în Rusia: Pasat prin acțiunile sale discreditează biserica
Foto: UNIMEDIA

Valeriu Pasat pledează pentru introducerea în şcoli a "Bazelor culturii ortodoxe ", în speranţa să câştige lupta politică. Etalând relațiile sale cu Biserica Ortodoxă şi prietenia sa cu Mitropolitul Vladimir, el prin acțiunile sale discreditează biserica. Iar, recent Mitropolitul pur şi simplu a fost dezamăgit după ce Pasat l-a propus să fie ales preşedintele Republicii Moldova. Declaraţia aparţine reprezentantului mitropoliei moldovenești în Federaţia Rusă, stareţului Irineu.

Comentând situaţia bisericii din Republica Moldova, stareţul a confirmat existența unei sciziuni între adepţii Patriarhiei Moscovei şi Mitropoliei Basarabiei. "Practic, există o sciziune, dar aceasta nu se află într-o fază acută", a declarat el.Potrivit clericului, "oamenii sunt divizați în două", iar politicienii moldoveni contribuie nemijlocit la această divizare.


Prim-ministrul Republicii Moldova, a continuat stareţul Irineu, sprijină Mitropolia Moldovei, "vine la slujbele bisericești, s-a întâlnit cu părintele Andrei Kuraev". "Altceva Preşedintele în exerciţiu, dar termenul său curând expiră, şi multă lume este în aşteptarea rezultatelor alegerilor, care vor decide soarta ţării", a spus Irineu.

Potrivit lui, credincioşii pot merge, în acelaşi timp, la bisericile aparținând atât Mitropoliei Basarabiei cât și a Moldovei. "Nu văd nici o diferenţă de principiu, şi clericii din ambele mitropolii comunică unul cu celălalt." Și totuși Irineu este convins că "situaţia cere a fi soluționată."

Precizăm că fostul securist, Valeriu Pasat, a propus ca viitorul şef de stat să fie Mitropolitul Moldovei, ÎPS Vladimir. „Şeful statului trebuie să fie o personalitate nepartinică, care se bucură de autoritate şi respectul populaţiei ţării şi are capacităţi necesare pentru a consolida societatea. Spre exemplu, de ce nu Mitropolitul Moldovei?”, a declarat preşedintele Partidului Umanist, Valeriu Pasat.

În replică, ÎPS Vladimir a anunţat că Mitropolia Moldovei nu se va implica în lupta politică și nu-l va susține public pe Pasat. "Biserica, în calitatea sa de instituţie divino-umană, nu se implică în lupta politică. Conform Concepției Sociale a Bisericii Ortodoxe, este neadmisă participarea ierarhilor și clericilor în activitatea organizaţiilor politice în procesul electoral, astfel încât este interzisă şi susţinerea publică a candidaţilor şi formaţiunilor politice", au precizat cei de la Serviciul de Presă al Mitropoliei Moldovei.

Amintim că anterior, Mitropolitul Moldovei a declarat că-l va susţine pe Pasat în ascensiunea sa politică, pentru că rolul mitropolitului este să acţioneze în interesele Bisericii.

Sursa:  UNIMEDIA cu referire la newsru.com


Laureata Nobelului pentru Pace, Aung San Suu Kyi, a fost eliberată după 15 ani de detenţie

Laureata Nobelului pentru Pace, Aung San Suu Kyi, a fost eliberată după 15 ani de detenţie
Foto: REALITATEA.NET

Mii de susţinători s-au strâns pentru a da mâna cu activista San Suu Kyi, eliberată sâmbătă din arestul la domiciliu, relatează CNN.


"Sunt foarte fericită să vă văd din nou", a spus ea mulţimii. La sediul partidului Liga naţională pentru Democraţie s-au strâns, de asemenea, sute de oameni.

"Ea este simbolul speranţei poporului din Myanmar. Întreaga ţară se va ridica şi o a urma", a spus un expert.

Securitatea a fost sporită în Myanmar, dar nu este clar dacă din cauza eliberării militantei sau a primelor alegeri din această ţară în ultimii 20 de ani.

"Este perfect logic ca regimul să o elibereze, având în vedere că nu mai este o ameninţare electorală pentru el", a explicat un specialist al Amnesty International. Militanta nu poate candida, din cauza unei recente condamnări.

Apeluri pentru eliberarea ei au fost formulate peste tot în lume, chiar preşedintele american cerând acest lucru în cadrul turneului său în Asia.

Myanmar este condus de junta militară din 1962. În 1990, partidul lui Suu Kyi a câştigat alegerile parlamentare, la diferenţă mare, dar junta a respins rezultatul.

De-a lungul anilor, Suu Kyi a criticat de multe ori junta şi a decurajat investiţiile străine în Myanmar. În 1998, soldaţii au împiedicat-o să părăsească Yangon, dar militanta a refuzat să fie întoarsă din drum şi a fost ţinută închisă în microbuzul său timp de două săpămâni.

O femeie de 66 de ani a născut tripleţi - primii copii în cei 44 de ani de căsnicie

O femeie de 66 de ani a născut tripleţi - primii copii în cei 44 de ani de căsnicie
Foto: weirdasianews.com

Cea mai bătrână mama din lume trăieşte în Haryana, India, iar la vârsta de 66 de ani a născut tripleţi. Ceea ce este şi mai miraculos este că femeia, Bhateri Devi, nu a avut copii niciodată în cei 44 de ani de căsnicie, iar tripleţii au fost concepuţi prin înseminare artificială.


Cei trei copii, doi baieţi şi o fată, sunt “răzbunarea” femeii pe fostul ei soţ, care a divorţat de ea pentru că aceasta nu putea să îi ofere un moştenitor şi s-a recăsătorit de două ori, fără a avea însă succes în privinta copiilor, scrie weirdasianews.com.

“Tripleţii sunt o coincidenţă fericită. Bhateri a mai încercat de două ori să conceapă, însă fără succes, iar ultima dată am implantat trei embrioni şi am fost surprinşi că toţi trei au reuşit să se dezvolte. Aceasta este prima dată când o femeie de 66 de ani reuşeşte să ducă la bun sfârşit o sarcină de acest gen”, a declarat doctorul Anurag Bishnoi, de la Centrul Naţional de Fertilitate.

Deşi indianca este îngrijorată în privinţa vârstei înaintate, aceste griji sunt spulberate de fericirea visului împlinit de a deveni mamă.

Sursa: 9am.ro cu referire la weirdasianews.com


Scanerele corporale din aeroporturi ar putea cauza cancer

Scanerele corporale din aeroporturi ar putea cauza cancer
Foto: antena3.ro

Scanerele corporale cu raze X, folosite pe unele aeroporturi din lume, în special în Statele Unite, ar putea fi periculoase pentru sănătate, au avertizat oamenii de ştiinţă.


"Ni s-a spus că riscul este minim, dar statistic, vor fi cazuri de cancer de piele din cauza razelor X", avertizează medicul Michael Love, care conduce un laborator ce studiază razele X la departamentul de biofizică al Universităţii Johns Hopkins (Maryland, est).

"Nicio expunere la raze X nu poate fi considerată benefică. Ştim că razele X sunt periculoase, dar în aeroporturi, oamenii au o aşa nevoie să călătorească, încât sunt dispuşi să îşi rişte viaţa" din cauza acestor raze X, afirmă el.

În 2007, agenţia americană ce se ocupă de securitatea transporturilor, TSA (Transportation Security Administration), a început să folosească aceste scanere coroporale care dezvăluie întreg corpul uman, în aeroporturile din ţară.

Formula 1, ultima cursă: Hamilton are cel mai bun timp din teste la Abu Dhabi

Formula 1, ultima cursă: Hamilton are cel mai bun timp din teste la Abu Dhabi
Foto: Crispin Thruston/Action Images

Campionatul de Formula 1 a ajuns la ultimul mare premiu din 2010, defăşurat la Abu Dhabi. Lewis Hamilton a fost cel mai rapid în testele de vineri seară şi s-a declarat foarte optimist în ceea ce priveşte şansele sale de a câştiga titlul.


Hamilton, McLaren Mercedes, este obligat să câştige Marele Premiu de duminică pentru a-l putea învinge pe liderul clasamentului la piloţi, Fernando Alonso. Chiar şi aşa, şansele sale rămân destul de mici, avându-i în faţă pe cei doi piloţi de la Red Bull.

Fernando Alonso, de la Ferrari, are cele mai mare şanse la titlu, însă pentru a-l obţine trebuie să termine primul sau pe poziţia a doua. Dacă nu reuşeşte aceste clasări, titlul său depinde de rezultatele piloţilor de la Red Bull. Dacă Hamilton câştigă cursa de duminică, Alonso trebuie să obţină cel puţin 1 punct.

Mark Webber, de la Red Bull Racing, va fi campion dacă el câştigă şi Alonso nu termină pe primele două poziţii. Sebastien Vettel, coechipierul lui Webber, va triumfa dacă câştigă şi Alonso termină pe locul 5 sau mai jos. Ar avea şanse şi cu locul 2, cu condiţia ca Webber să fie cel mult pe 5 şi Alonso să nu intre în top 8.

Ultimul mare premiu din 2010 va avea loc duminică, la Abu Dhabi, de la 15:00.

Clasament:
1. Fernando Alonso , Ferrari 246p
2. Mark Webber, RBR-Renault 238p
3. Sebastian Vettel, RBR-Renault 231p
4. Lewis Hamilton,  McLaren-Mercedes 222p
5. Jenson Button  ,McLaren-Mercedes 199p
6. Felipe Massa ,Ferrari 143p
7. Nico Rosberg ,Mercedes GP 130p
8. Robert Kubica, Renault 126p
9. Michael Schumacher, Mercedes GP 72p
10. Rubens Barrichello ,Williams-Cosworth 47p
11. Adrian Sutil, Force India-Mercedes 47p
12. Kamui Kobayashi, BMW Sauber-Ferrari 32p
13. Nico Hulkenberg ,Williams-Cosworth 22p
14. Vitantonio Liuzzi, Force India-Mercedes 21p
15. Vitaly Petrov ,Renault 19p
16. Sebastien Buemi , STR-Ferrari 8p
17. Pedro de la Rosa , BMW Sauber-Ferrari 6p
18. Nick Heidfeld , BMW Sauber-Ferrari 6p
19. Jaime Alguersuari , STR-Ferrari 3p
20. Heikki Kovalainen , Lotus-Cosworth 0p
21. Jarno Trulli , Lotus-Cosworth 0p
22. Karun Chandhok , HRT-Cosworth 0p
23. Bruno Senna , HRT-Cosworth 0p
24. Lucas di Grassi , Virgin-Cosworth 0p
25. Timo Glock , Virgin-Cosworth 0p
26. Sakon Yamamoto , HRT-Cosworth 0p
27. Christian Klien , HRT-Cosworth 0p

În Georgia, mass-media ale căror proprietari sunt companii offshore vor fi scoase în afara legii

În Georgia, mass-media ale căror proprietari sunt companii offshore vor fi scoase în afara legii
Poză simbol
Foto: geralderaldo.files.wordpress.com

Parlamentul georgian urmează să adopte un proiect de lege care ar pune la dispoziţia societății informaţii despre proprietarii mass-media. Iniţiativa pentru adoptarea legii în cauză aparţine preşedintelui Parlamentului georgian, David Bakradze. Mass-media, ale căror proprietari sunt companii offshore vor fi scoase în afara legii în Georgia, relatează rosbalt.ru.


În plus, legea va obliga difuzorii o dată pe an să facă publice informaţii despre proprietari. În cazul în care compania este vândută, atunci publicul va trebui să cunoască numele noului proprietar nu mai târziu de 10 zile după data tranzacţiei. Autorii proiectului de lege le-au dat companiilor offshore un termen suficient "să iasă din umbră."

Potrivit sursei citate, iniţiativă legislativă nu va întâmpina rezistența în parlament, deoarece partidul de guvernământ este majoritar în legislativ.

Oponenții proiectului de lege avertizează că acesta are un dezavantaj major, prin faptul nu obligă mass-media să prezinte un raport cu privire la sursele sale de finanţare. Ei consideră că pentru o transparenţa financiară este importantă și transparenţa pieții de publicitate. Ei, de asemenea, consideră necesară simplificarea licenţierii, accesul liber la informaţii şi imparțialitatea proceselor de judecată.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la rosbalt.ru


Două drapele tricolor uriaşe au fost arborate pe Arcul de Triumf din capitală

Două drapele tricolor uriaşe au fost arborate pe Arcul de Triumf din capitală
Poză simbol
Foto: 27martie.files.wordpress.com

Grupul de acţiune "Deşteptarea" a arborat astăzi, 13 noiembrie, începând cu ora 8:00, două drapele tricolor uriaşe pe Arcul de Triumf din Piaţa Marii Adunări Naţional. Acţiunea va dura până la ora 16.


În fiecare zi de 13 a lunii, reprezentaţii acestui grup organizează câte un eveniment care are drept scop sensibilizarea societăţii privind necesitatea schimbării articolului 13 din Constituţia Republicii Moldova, prin înlocuirea sintagmei limba moldoveanească, cu limba română.

Evenimentul prefaţează şi următoarea acţiune a grupului - sărbătorirea zilei de 1 Decembrie pe străzile Chişinăului, desfăşurarea unui marş care va porni din dreptul hotelului Chişinău şi care se va pe bulevardul Ştefan cel Mare, până în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Marşul va fi organizat în colaborare cu Grupul de Iniţiativă Spirit Românesc şi va începe de la ora 16.00.

Sursa: UNIMEDIA


OTPL va sădi circa 400 de arbori în localitatea Cotul Morii

OTPL va sădi circa 400 de arbori în localitatea Cotul Morii
Poză simbol
Foto: maimultverde.ro

Douăzeci de tineri liberali vor planta aproximativ 400 de copaci pe teritoriul satului Cotul Morii din raionul Hânceşti, localitate care a fost afectată de inundaţiile dezastruoase din vara acestui an.


Membrii Organizaţiei de Tineret ai Partidului Liberal (OTPL) susţin că această acţiune are cu caracter strict ecologic. Arborii, preponderent arţari, vor fi plantaţi în apropierea satului nou construit, unde urmează să fie amenajat un parc.

Acţiunea va avea loc astăzi, 13 noiembrie, începând cu 11:30.

Sursa: UNIMEDIA


Incident electoral între un reprezentant PL şi mai mulţi membri a Partidului „Moldova Unită”

Incident electoral între un reprezentant PL şi mai mulţi membri a Partidului „Moldova Unită”
Colaj UNIMEDIA

Membrii Partidului „Moldova Unită – Единая Молдова” îl acuză pe consilierul local în comuna Tohatin, Ion Postolache, care este totodată şi membru al Partidului Liberal, că le-a interzis să plaseze afişe electorale în localitate. La rândul său, consilierul a negat acuzaţiile şi a spus că le-a făcut doar o observaţie tinerilor să nu deterioreze afişele electorale postate pe panouri de către alţi concurenţii electorali. Incidentul s-a produs ieri, 12 noiembrie, în comuna Tohatin.


„Ion Postolache le-a interzis membrilor Partidului „Moldova Unită – Единая Молдова” să facă agitaţie electorală în această comună, ameninţîndu-i cu răfuială fizică. Consilierul Liberal le-a interzis să încleie afişe electorale avînd comportament banditesc, limbaj vulgar şi indecent”, se arată într-un omunicat remis presei din partea formaţiunii MU.

Reprezentanţii MU consideră că incidentul dat este o încălcare a legislaţiei în vigoare şi cer organelor competente să se autosesizeze, iar consilierul să fie tras la răspundere.

„Eu eram prin preajmă şi am văzut cum tinerii au deteriorat mai multe afişe PLDM şi a altor concurenţi de pe panoul electoral, de accea m-am apropiat şi le-am făcut observaţie după cum au meritat. Le-am spus doar să nu rupă celelalte afişe, eu nu le-a interzis să încleie altele noi”, a precizat Ion Postolache pentru UNIMEDIA.

De asemenea, reprezentantul Partidului Liberal, Petru Grozavu, a menţionat că la adresa formaţiunii nu a parvenit nici un fel  plângere din partea MU.

Sursa: UNIMEDIA


Christina Aguilera, recompensată cu o stea pe Hollywood Walk of Fame

Christina Aguilera, recompensată cu o stea pe Hollywood Walk of Fame
Foto: citypass.com

Cântăreaţa americană Christina Aguilera va fi recompensată cu o stea pe bulevardul celebrităţilor din Los Angeles - Hollywood Walk of Fame -, în cadrul unei ceremonii care va avea loc luni, informează billboard.com.


Artista va fi posesoarea celei de-a 2.423-a stea de pe Hollywood Walk of Fame. Ceremonia de luni va avea loc cu doar câteva zile înainte de premiera de pe 24 noiembrie a musicalului "Burlesque", care marchează debutul cântăreţei Christina Aguilera în calitate de actriţă.

Christina Aguilera a câştigat patru premii Grammy, un Latin Grammy şi a vândut peste 46 de milioane de albume pe plan mondial.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la libertatea.ro


Tatăl Gabi Balint va promova Ziua Tatălui în Republica Moldova

vineri, 12 noiembrie 2010

Tatăl Gabi Balint va promova Ziua Tatălui în Republica Moldova
Foto: T.A.T.A.

Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor - T.A.T.A. i-a conferit proaspătului tătic, Gavril Pele Balint, titlul de membru de onoare al T.A.T.A, pentru implicarea sa în programele organizaţiei şi mai ales în susţinerea publică a iniţiativei legislative în România devenită Legea nr. 319 / 2009 privind instituirea Zilei Tatălui şi a Zilei Mamei.


Având doua fiice, Balint a fost de acord să devină purtătorul de mesaj al T.A.T.A în Republica Moldova, acolo unde antrenează echipa naţionala de fotbal. Antrenorul va promova Ziua Tatălui, fiind suporter al legiferării Zilelor Părinţilor şi în Moldova.

Într-un dialog cu un membru al organizaţiei T.A.T.A., tăticul Balint vorbeşte despre familie, despre părinţi, despre rolul tatălui in viaţa copilului, despre filosofia sa parentală.

Sursa: UNIMEDIA


Lituania este dispusă să ofere tot sprijinul necesar Republicii Moldova pentru implimentarea normelor europene în domeniul justiţiei

Lituania este dispusă să ofere tot sprijinul necesar Republicii Moldova pentru implimentarea normelor europene în domeniul justiţiei
Foto: 3.bp.blogspot.com

Lituania, statele baltice în general, servesc drept exemplu în spaţiul ex-sovietic la elaborarea unei legislaţii moderne. Deşi practica jurisdicţională a ţării prietene a avansat mult, mai ales de când este membră a Uniunii Europene, continuăm să avem sisteme destul de apropiate, relaţiile în domeniu fiind lejere şi, implicit, fructuoase. Declaraţia a făst făcute de către judecătoarea Curţii Constituţionale Valeria Şterbeţ, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Justiţiei al Lituaţiei, Remigijus Simasius.


Aceasta a subliniat că Lituania permite şi Curţii Constituţionale din Moldova să solicite, în anumite situaţii, avize sau puncte de vedere ale judecătorilor constituţionali lituanieni, care sunt de real folos la elaborarea deciziilor.

Ministrul lituanian a reconfirmat disponibilitatea instituţiilor de stat şi de drept lituaniene de a oferi Moldovei suportul şi informaţiile de natură să faciliteze implementarea mai operativă şi mai deplină a normelor europene.

Precizăm că ministrul Remigijus Simasius, însoţit de Austra Bernotiene, director al Departamentului de Drept Internaţional, şi Kestutis Vaskevicius, director al Administraţiei Curţilor Naţionale, s-a aflat într-o vizită de lucru, de două zile 11-12 noiembrie, în Republica Moldova.

Sursa: UNIMEDIA


(VIDEO) Milioane de pelerini la Mecca

(VIDEO) Milioane de pelerini la Mecca
Comentariu: Saudiţii aşteaptă 4 milioane de pelerini la Mecca
Foto: REALITATEA.NET

Autorităţile din Arabia Saudită se aşteaptă la o participare-record la pelerinajul din acest an. Orice musulman trebuie să facă  măcar o dată în viaţă un drum până la Mecca. În acest an, autorităţile Arabiei Saudite prevăd o participare record, de peste 4 milioane de oameni.


Pe străzi au fost mobilizaţi deja 100.000 de poliţişti pentru a nu apărea incidente la pelerinajul care începe în câteva zile.

Mecca, locul naşterii profetului Muhammad, este leagănul islamului. În perioada preislamică (înainte de secolul VII), Mecca era un puternic centru comercial, precum şi un loc de pelerinaj - la sanctuarul Ka'ba - pentru arabii idolatri care se închinau la pietre. Profetul Muhammad transformă Ka'ba în locul de pelerinaj ritual pentru musulmani.


Teatrul Republican „Luceafărul” la jubileul de 50 ani

Teatrul Republican „Luceafărul” la jubileul de 50 ani
Foto: tinypic.com

Teatrul Republican „Luceafărul” şi-a sărbătorit cea de-a 50 aniversare de la creare. Cu această ocazie, preşedintele interimar al statului, Mihai Ghimpu, a oferit distincţii de stat unui grup de colaboratori ai teatrului.


Pentru merite deosebite în dezvoltarea artei teatrale, succese remarcabile în activitatea de creaţie şi contribuţie substanţială la propagarea  valorilor  culturale, „Ordinul  de Onoare” a fost conferit actorilor Nina Doni, Valentina Izbeşciuc, Nina Vodă, Vladimir Zaiciuc şi Paulina Zavtoni.

Cu medalia „Meritul Civic” au fost decoraţi Iurie Odobescu, şef al atelierului de tîmplărie, şi Nicolae Viniciuc, şef al atelierului de croitorie.

Titlul onorific „Artist Emerit” a fost conferit actorilor Vladimir Isac, Veaceslav Mereuţă, Avelin Tabarcea şi Iulian Ursu.

Sursa: UNIMEDIA


Peste 21 de mii de persoane au verificat on-line listele electorale

Peste 21 de mii de persoane au verificat on-line listele electorale
Foto: chisinau.md

Din momentul lansării şi până în prezent aplicaţia on-line a fost accesată de peste 21300 de ori. În rezultatul verificării, cetățenii cunosc dacă au fost înscrişi pe listele electorale la secţiile de votare, unde urmează să voteze în ziua alegerilor parlamentare din 28 noiembrie curent. Iar în cazul în care răspunsul este negativ, alegătorul poate expedia Formularul cu toate datele necesare pentru includere în listă sau actualizarea informației.


Astfel, din cele peste 3500 de documente unice verificate, cele mai multe au fost înregistrate în sectorului Botanica (895) şi sectorul Râşcani (840). 350 de persoane au solicitat, prin intermediul Formularului on-line, includerea pe lista electorală sau corectarea datelor. Iar peste 1800 de alegători au precizat adresa localului de votare la rubrica ”Află unde să votezi!”.

Menţionăm că toate solicitările sunt procesate în timp de 2 zile şi se operează modificările respective în listele electorale. Astfel, accesând repetat programul, alegătorii pot verifica dacă sunt în listele electorale.

Cetăţenii cu drept de vot care au depus la preturile de sector o declaraţie de şedere, de asemenea, pot verifica dacă au fost incluşi în listele de bază. Amintim că declaraţia de şedere este un document de unică aplicare. Prin urmare, cererile depuse pentru referendumul din 05.09.2010 nu mai sunt valabile, iar pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, termenul de depunere a declaraţiilor a expirat la data de 28.10.2010.

Amintim că operarea modificărilor în liste este posibilă până la data de 22 noiembrie 2010.

Sursa: UNIMEDIA


Moldova va scoate cele șase avioane MIG-29 la licitație

Moldova va scoate cele șase avioane MIG-29 la licitație
Foto: saunalahti.fi

Guvernul Republicii Moldova a decis să scoată la licitaţie toate cele șase avioane MIG-29 pe care le deţine, deoarece nu a reuşit să le vândă prin negociere directă. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă.


"Avioanele au fost fabricate în 1988 şi demult nu sunt funcţionale. Prețul inițial al lotului, care include toate cele șase avioane, este de 8,5 milioane de dolari. Taxa de participare la licitaţie constituie trei mii de dolari. În afară de aceasta, participanții trebuie să lase un acont de 10% din valoarea iniţială a lotului. Licitaţia va avea loc pe 30 noiembrie la Aeroportul Internaţional Mărculești, care a fost anterior un aeroport militar pentru direcţia sud-vest a forţelor armate ale URSS ", a declarat Marinuţă.

Reamintim că ministerul moldovean al Apărării din luna iunie caută cumpărători pentru cele șase avioane, ca ulterior din banii obținuți să procure în schimb elicoptere noi MI-8.


În cazul în care nu vor putea fi comercializate, avioanele vor fi vândute la metal uzat.

Reamintim că Uniunea Sovietică a lăsat Republicii Moldova 32 de avioane MiG. Un avion a fost transmis României în contul datoriilor, patru au fost cumpărate de Yemen, iar 21 au fost vândute Statelor Unite ale Americii.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la vz.ru


Voronin îi răspunde lui Ghimpu: După 28 vom vedea cine de la cine suge

Voronin îi răspunde lui Ghimpu: După 28 vom vedea cine de la cine suge
Colaj Timpul

"Dihorii nu sug sânge din oameni, ei sug sânge din păsări. Ghimpu "niş" biologia cu cunoaşte. Oamenii o să aprecieze pe data de 28, cine de la cine suge". Declaraţia a fost făcută de către liderul comuniştilor Vladimir Voronin, citat de Protv Chişinău, drept replică la afirmaţiile făcute anterior de către liberalul Mihai Ghimpu.

Amintim că în cadrul unei întâlniri cu alegătorii preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a folosit un discurs plin de  metafore, epitete şi comparaţii. "Știți, la sat este un animal care suge sângele la păsări, așa ei sunt, sug, și sug, și sug, și sug, da noi tăcem, în loc  să luăm ciocanul  cela și să le dăm în cap", a declarat atunci Ghimpu, făcând referire la guvernarea comunistă.


În cadrul aceleeaşi întâlniri cu alegătorii, liderul PL a promis că va insista în Parlament să fie interzise simbolurile PCRM. "Comuniştii au văzut că riscă să le fie interzise secera şi ciocanul şi au ieşit cu steagul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. De parcă Ştefan cel Mare a fost prim-secretar de partid peste Moldova. Ei manipulează, aşa cum au făcut şi în cei opt ani de guvernare", a precizat Ghimpu.


Sursa: UNIMEDIA cu referire la Protv Chişinău


Victor Osipov: Implicarea României ar trebui să fie mai puţin politizată, este necesară o minimă prudenţă şi decenţă politică şi o maximă cunoaştere a efectelor declaraţiilor politice

Victor Osipov: Implicarea României ar trebui să fie mai puţin politizată, este necesară o minimă prudenţă şi decenţă politică şi o maximă cunoaştere a efectelor declaraţiilor politice
Foto: vipmagazin.md

Implicarea României în soluţionarea conflictului transnistrean ar trebui să fie una mai puţin politizată, prin declaraţii, şi mai mult axată pe lucruri concrete, pe sprijin în măsuri de consolidare a încrederii între cele două părţi. De această părere este vicepremierul Victor Osipov, negociatorul moldovean în problema transnisterană, care a acordat un interviu pentru hotnews.ro.


În cadrul inteviului el a îndemnat la "o minimă prudenţă  şi decenţă politică şi o maximă cunoaştere a efectelor pe care declaraţiile politice le au în această regiune. "Aceste efecte sunt de multe ori inverse faţă de ceea ce urmărim atunci când ne pronuţăm pozitiile", spune Osipov.

Transnistria nu a făcut niciodată parte din România Mare. Tocmai de aceea Osipov recomandă o prudenţă politică şi o temperare în declaraţii a politicienilor de la Bucuresti şi o mai mare implicare în măsuri concrete. 

Sursa: UNIMEDIA cu referire la hotnews.ro


Moldovean, suspect de triplu asasinat reţinut de români

Moldovean, suspect de triplu asasinat reţinut de români
Foto: indianvanguard.files.wordpress.com

Robert Gîrleanu, unul din liderii grupului de crimă organizată, căutat de autorităţile judiciare din Republica Moldova pentru un triplu asasinat comis în anul 2000, a fost reţinut de către anchetatorii români pentru contrabandă cu ţigări, relatează jurnalul.ro.


Pe numele lui autorităţile moldovene au emis un mandat de arestare în lipsă. Gîrleanu are dublă cetăţenie. Surse judiciare au precizat că acesta împreună cu alţi trei indivizi, în cursul anului 2000, au împuşcat trei persoane, le-au dat foc şi le-au îngropat. 

El a fost capturat şi reţinut de anchetatorii români, alături de alte şase persoane, în cadrul unei acţiuni de combatere a contrabandei cu ţigări. 

Anchetatorii au depistat într-o hală a unei firme din România, 1339 de baxuri de ţigări de diferite mărci provenind din Republica Moldova şi Ucraina. Taxele vamale aferente capturii de ţigarete depăşesc suma de un milion de euro, a informat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Cei şapte au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi duşi la instanţă cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.
 
Sursa: UNIMEDIA cu referire la jurnalul.ro


Afacerile operatorilor de telefonie mobilă au crescut cu 15,4% până la peste 155 milioane euro

Afacerile operatorilor de telefonie mobilă au crescut cu 15,4% până la peste 155 milioane euro
Foto: adevarul.ro

Afacerile celor trei operatori de telefonie mobilă activi pe piaţa din Republica Moldova, Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom, au depăşit 2,5 miliarde, (peste 155 milioane euro) în primele 9 luni din acest an, în creştere cu 15,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cel puţin a aşa arată datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementarea în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).


Consolidarea poziţiilor pieţei de telefonie mobilă a fost determinată, în temei, de majorarea vânzărilor înregistrate de companiile Orange Moldova şi Moldcell. Vânzările Orange Moldova au crescut cu circa 16%, ale Moldcell – cu 19,5%, iar ale Moldtelecom s-au redus cu 13,8%.

Unul din factorii creşterii veniturilor obţinute de operatorii de telefonie mobilă l-a constituit majorarea numărului de utilizatori ai serviciilor furnizate de acestea. În perioada de raport, numărul total al utilizatorilor de telefonie mobilă a crescut cu 9% şi a ajuns la 2 mil. 958,8 mii.

O creştere semnificativă a fost atestată şi în rândul utilizatorilor serviciului de acces la Internet prin reţelele 3G care consumă cel puţin 1 MB de trafic. Numărul acestora s-a majorat, de la începutul anului, cu 32,6% şi a ajuns la 1 octombrie 2010 la 105,9 mii.

În funcţie de cifra de afaceri, cea mai mare cotă de piaţă – de 73,03% - este deţinută de Orange Moldova. Companiile Moldcell şi Moldtelecom deţin cote de piaţă estimate la 24,59% şi, respectiv, 2,37%.

Sursa: UNIMEDIA


Expert rus: Unica posibilitate pentru Moldova de a se integra în UE este unirea cu România

Expert rus: Unica posibilitate pentru Moldova de a se integra în UE este unirea cu România
Foto: stelapopa.unimedia.md

Pentru alianța de guvernământ din Republica Moldova este esenţială recâștigarea încrederii alegătorilor în perspectivele europene ale ţării. În perioada alegerilor parlamentare anticipate, ca și anul trecut, partidele liberale au proclamat obiectivul principal integrarea europeană, scrie pravda.ru.


Ca şi celelalte țări din Parteneriatul Estic, Republica Moldova se află în relaţii speciale cu UE. Cu toate acestea, problema integrării europene nu se află pe ordinea de zi, deoarece ca o țară să fie inclusă în lista de aderare trebuie să răspundă cel puţin criteriilor minime ale UE, consideră directorul departamentului Integrare Europeana al Institutului European.

"Unica posibilitate pentru Republica Moldova de a se integra în UE este unirea cu România. Însă la moment, acest lucru este puţin probabil. Bruxelles deschis a lăsat să se înţeleagă că România şi fără Republica Moldova a creat o mulţime de probleme Uniunii Europene" a mai spus Potemkina.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la pravda.ru


(foto) Lexus CT 200h – recunoscut oficial drept unul din cele mai puţin poluante modele

(foto) Lexus CT 200h – recunoscut oficial drept unul din cele mai puţin poluante modele
Foto: Lexus

Lexus CT 200h a primit de curând omologarea oficială a datelor sale tehnice, care au indicat un rezultat chiar mai bun decât cel declarat iniţial de producător. Acum, Lexus CT 200h se poate mândri oficial cu statutul de lider între automobilele cele mai puţin poluante, anunţă importatorul oficial Lexus în Moldova,  compania „Continent” SRL.


Doar 87 g/km de CO2 emite Lexus CT 200h, datorită sistemului său inteligent de propulsie hibridă, această cifră fiind cu greu atinsă de reprezentanţii segmentelor cu dimensiuni inferioare de piaţă. Atunci când vine vorba de emisiile de NOx, Lexus CT 200h este un lider detaşat, în timp ce la capitolul particule poluante emisiile modelului sunt nule. 


Lexus prezintă şi un tabel comparativ, din care se poate observa că emisiile de 87 g/km sunt egale cu cele ale unui VW Polo BlueMotion, model dintr-un segment inferior, iar Smart fortwo, model aflat la distanţa de 2 segmente, emite cu doar 1 g/km mai puţin CO2. Competitorii din acelaşi segment sunt devanşaţi semnificativ de CT 200h.


Lexus declară că aceste rezultate, aparent incredibile, au devenit posibile datorită complexităţii sistemului sau de propulsie hibridă, aflat la cea de-a două generatie, dar şi datorită unui set mare de tehnologii, destinate să eficientizeze la maxim consumul şi regenerarea energiei la bord. 


Aici poate fi menţionat un senzor de umiditate, cu reglaj automat al deschiderii admisiei de aer în propulsor, care analizează parametrii aerului exterior, asigurând atingerea mai rapidă a temperaturii de funcţionare în motor. Motorul îşi atinge mai rapid temperatura optimă şi datorită unui sistem care, în primele momente de la pornirea motorului pe rece, recirculează gazele de eşapament pentru a încălzi mai rapid lichidul de răcire a motorului. 


De asemenea, utilizarea pe larg a LED-urilor, care consumă cu 45% mai puţină energie în raport cu elementele de halogen, permite o eficientizare suplimentară a utilizării energiei. Până şi sistemul audio îşi aduce contribuţia în eficienţa, dispunând de un amplificator de sunet care consuma cu 50% mai puţină energie şi cântăreşte cu 26% mai puţin decât unul convenţional. 


Se planifică, că noul model Lexus CT 200h să fie comercializat oficial în Moldova deja primăvara anului 2011 în salonul importatorului oficial Lexus compania “Continent” SRL.













sursa: Unimedia

PCRM scade dramatic, AIE are șanse de a acumula 61 de mandate

PCRM scade dramatic, AIE are șanse de a acumula 61 de mandate

Principala tendinta si surpriza care o arata sondajul prezentat astazi de Asociatia Sociologilor si Demografilor este ca pcrm scade dramatic in optiunile electoratului. Daca la inceputul campaniei pcrm era creditat in unele sondaje cu peste 42%, apoi in sondajul prezentat de CBS/AXA coboara la 39% ca azi sa ne arate doar 35,5%.


Principala explicatie a scaderii pcrm este faptul ca partidul se afla in campanie permanenta chiar din 29 iulie 2009, si la inceputul campaniei actuale era in avantaj fata de restul partidelor care abia acum o luna s-au implicat in campanie si astfel optiunile electoratului se echilibreaza incetisor. Alt motiv al scaderii pcrm este faptul ca polittehnologii acestuia aplica prea mult pr negru, de exemplu filmul cu explozia dambei de la Nemteni, si o parte de electorat fiind dezgustat migreaza catre alte optiuni. 

Este important si faptul ca Voronin nu si-a anuntat succesorul la presedintia pcrm si asta creaza o confuzie in rindul electoratului de stinga care intelege ca Voronin déjà nu mai poate conduce nici partidul nici tara din cauza virstei si a starii de sanatate, si in lipsa unui urmas prefera sa aleaga liderii altor partide cu doctrine apropiate, de exemplu pe Marian Lupu.

Astfel cu aproximativ  16 zile inainte de alegeri putem sa prognozam ca PCRM se va situa in jurul cifrei de 35% la viitoarele alegeri parlamentare si probabil ca nu va reusi sa blocheze alegerea presedintelui tarii. Daca va fi asa pcrm se va dezintegra si o parte din deputatii sai vor migra catre PD sau vor constitui un grup al independentilor. Este ultima electorala parlamentara a lui Voronin si s-ar putea intimpla ca impreuna cu el sa plece de scena politica si pcrm.

Vezi ce procent la alegeri ar putea acumula și partidele din AIE pe Blogul lui Roman Mihăeș

sursa: Unimedia

(VIDEO) INCREDIBIL! Vezi cum slăbesc halterofilii 5 kg într-o zi!

(VIDEO) INCREDIBIL! Vezi cum slăbesc halterofilii 5 kg într-o zi!
Foto: Agerpres

Toată lumea caută rețete miraculoase de slăbit. Pe halterofili nu-i întreaba nimeni. Ei slăbesc și 5 kg într-o zi.


Este și cazul cunoscutului halterofil din România, Antoniu Buci. Acesta a plâns mult după olimpiada de la Beijing. A trecut puțin pe lângă medalie, iar acum nu vrea să mai rateze podiumul. Înainte de Olimpiada de la Londra, Buci se antrenează, ridicând pe zi câte 13-15 tone de greutăți, adică 3 camioane, și nu consumă altceva decât apă cu lămâie. Aceste sacrificii îi ajută să slăbească cu până la 5 kg într-o zi.


Sursa: sport.ro


(FOTO) Antonio Banderas - căsătorit, dar obsedat de femei goale

(FOTO) Antonio Banderas - căsătorit, dar obsedat de femei goale
Foto: mobini.pl

Starul spaniol Antonio Banderas s-a reprofilat: a inaugurat la Madrid prima sa expozitie de fotografie. Toate cele 23 de portrete reprezinta femei goale si pline de senzualitate.


Renumitul actor spaniol Antonio Banderas, in varsta de 50 de ani, este admirat si invidiat deopotriva pentru talentul sau si pentru fizicul de adevarat latino lover. Are o cariera de succces si este mai tot timpul inconjurat de femei frumoase, spre disperarea sotiei sale, actrita americana Melanie Griffith, in varsta de 53 de ani. 

Si asta cu atat mai mult cu cat Banderas si-a petrecut mare parte din timp, in ultimele luni, fotografiind femei goale. El a realizat 23 de portrete cu tinere apetisante si a inaugurat prima sa expozitie fotografica, "Secretos sobre negro" (n.r. - "Secrete despre negru"), la Madrid. "Mi-a placut dintotdeauna sa fac fotografii, dar nu m-am gandit niciodata sa le expun. Insa, cand am primit propunerea, am fost in al noualea cer", a spus starul iberic. 

"Am ales sa fotografiez tinere nud si sumar imbracate pentru ca am vrut sa arat cat de minunate si importante sunt femeile in viata noastra. Ele sunt cele care ne domina. A fost o placere sa realizez aceste portrete cu doamne si domnisoare care te lasa cu gura cascata cand le privesti", a adaugat Banderas. "Nu stiu cat de bine s-a simtit sotia, Melanie, stiindu-ma inconjurat de atatea femei frumoase, dar nu mi-a facut crize de gelozie, pentru ca si-a dat seama ca este vorba de arta", a afirmat actorul. 



Sursa: cancan.ro


Sondaj: 38 % din populație consideră că Partidul Comuniștilor se face responsabil de declanșarea alegerilor anticipate din 28 noiembrie

Sondaj: 38 % din populație consideră că Partidul Comuniștilor se face responsabil de declanșarea alegerilor anticipate din 28 noiembrie

31 la sută din respondenții sondajului realizat de Asociația Demografilor și Sociologilor din Republica Moldovade sunt de părerea că moldovenii au decis să nu meargă la referendumul din 5 septembrie, fiind motivați de lipsa încrederii în partidele politce și liderii lor.

”Cetățenii moldoveni nu au mers la urne în ziua de 5 septembrie pentru că nu i-a convins nici un partid”, consideră 20 la sută din respndenți, iar 19 la sută susțin că motivul principal a fost informarea insuficientă a cetățenilor despre referendum.

18,6% din cei interogați spun că motivul neprezentării la referendum constă în faptul că partidele și-au promovat liderii proprii, în detrimentul interesului comun, iar 13 la sută consideră că un rol important în prezența scăzută a cetățenilor la referendum a constituit boicotarea acestuia de către Partidul Comuniștilor.


Totodată, 58 la sută din respondenți apreciază negativ faptul că în prezent în Republica Moldova s-a ajuns la alegeri parlamentare anticipate, 38% dintre aceștia considerând că de această situație se face responsabil Partidul Comuniștilor.


UNIMEDIA precizează că la referendumul din 5 septembrie au participat 31% din cetățenii moldoveni. Sondajul realizat de Asociația Demografilor și Sociologilor din Republica Moldova a fost realizat în perioada 1-10 noiembrie, pe un eșantion reprezentativ de 1500 de oameni, din 65 de localități.


Sursa: UNIMEDIA


(foto) VEZI AICI cum va arăta buletinul de vot pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie. Lungimea acestuia este de 945 mm

(foto) VEZI AICI cum va arăta buletinul de vot pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie. Lungimea acestuia este de 945 mm
Foto: Buletin de vot

Comisia Electorală Centrală a aprobat astăzi, 12 noiembrie, modelul şi textul buletinului de vot pentru alegerile parlamenatre anticipate din 28 noiembrie. Potrivit CEC, pentru acest scrutin au fost solicitate 2804408 de buletine şi vor fi tipărite 2 109 210 buletine în limba de stat şi 695 193 în limba rusă.

Potrivit lui Iurie Ciocan, secretar CEC, buletinul de vot este divizat în 39 de patrulatere, fiecare având dimensiunile de 110 mm pe 20 mm. Lungimea buletinului este de 945 mm, iar lăţimea de 140 mm.

La o distanţă de 15 mm deasupra primului patrulater se aplică două numere: în partea stângă – numărul de ordine al circumscripţiei electorale, iar în partea dreaptă – numărul de ordine al secţiei de votare. În patrulater, în partea stângă se imprimă simbolul concurentului electoral cu dimensiunile de 15 mm pe 15 mm; în centru se înscrie denumirea partidului, mişcării social-politice sau numele şi prenumele candidatului independent.


În partea dreaptă se imprimă un cerc cu diametrul de 15 mm, în care alegătorul urmează să aplice ştampila cu inscripţia „Votat”.

Distanţa dintre patrulatere este de 2,5 mm.

Menţionăm că numărul de persoane cu drept de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie este de 2649976.



Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu  


Cetăţenii moldoveni cu actele de identitate expirate vor putea vota la alegerile aparlamentare din 28 noiembrie

Cetăţenii moldoveni cu actele de identitate expirate vor putea vota la alegerile aparlamentare din 28 noiembrie
Foto: ronduldesibiu.ro

Comisia Electorală Centrală permite cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot să participe la votare, în cadrul alegerile parlamenatre anticipate din 28 noiembrie 2010, în baza actelor de identitate cu termen de valabilitate expirat. Decizia a fost luată azi, 12 noiembrie, în cadrul şedinţei CEC. 


În aprobarea acestei hotărâri, Comisia Electorală Centrală a reieşit din experienţa alegerilor trecute şi a ţinut cont de informaţia prezentată de ÎS „CRIS „Registru” prin care se confirmă un număr impunător de alegători deţinători ai actelor de identitate cu termen de valabilitate expirat.   

Precizăm că Partidul Liberal Democrat şi Partidul Liberal au depus la CEC un demers prin care au solicitat Comisiei să permită participarea la procesul de vot cu buletine şi paşapoarte expirate la momentul desfăşurării scrutinului.  

Potrivit celor două partide, astfel va fi asigurată exercitarea de către cetăţeni a dreptului la vot, iar cetăţenii aflaţi peste hotarele ţării nu vor fi nevoiţi să-şi perfecteze de urgenţă acte noi de identitate.  

UNIMEDIA aminteşte că o asemenea hotărâre a fost adoptată de CEC şi la alegerile locale generale din 2007 şi alegerile parlamentare din 2009, dar și la referendumul din 5 septembrie 2010.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


O femeie s-a trezit la viaţă după ce a fost ţinută la gheaţă, două zile

O femeie s-a trezit la viaţă după ce a fost ţinută la gheaţă, două zile
Foto: oron.ro

Miracol în Statele Unite. O femeie de 38 de ani, care suferise un infarct, a fost readusă la viaţă după ce a fost ţinută două zile în gheaţă. Deşi doctorii nu-i dădeau prea multe şanse de supravieţuire, această procedură medicală uluitoare a salvat-o.


Amy Moore a făcut stop cardiac la birou pe 14 septembrie şi a rămas fără puls timp de 20 de minute. Deşi nu era cunoscută cu probleme de inimă, Amy a suferit ceea ce medicii numesc "moarte cardiacă subită".

"M-am gândit că şansele ei de supravieţuire sunt, probabil, mai mici de 50%", a declarat Joe Rossi, cardiolog.

Medicii de la Universitatea din Carolina de Nord au testat o procedură la limită : hipotermia terapeutică. Au învelit trupul femeii într-o pătură de gheaţă şi i-au injectat fluide îngheţate, scăzîndu-i foarte mult temperatura corpului, ca să-i protejeze creierul şi inima. A stat două zile în această stare de comă indusă, timp în care cordul s-a refăcut.

"Un miracol. Ţinând cont prin ce a trecut, este chiar uimitor", a declarat Lisa Rose Jones, cardiolog.

La aproape două luni de la miraculoasa intervenţie, Amy, mamă a doi copii, se bucură din nou de viaţă. 



Scântei la Hâncești între simpatizanții PL și PDM din cauza panourilor electorale

Scântei la Hâncești între simpatizanții PL și PDM din cauza panourilor electorale
Foto: pl.md

Un panou electoral al Partidului Liberal a fost dat jos astăzi, 12 noiembrie, la Hânceşti şi altele patru vandalizate - unul la Călăraşi şi alte trei la Chişinău, pe Calea Orheiului. Potrivit unui comunicat de presă al PL, în primul caz, demontarea panoului a fost făcută la indicaţia primarului de Hânceşti, Alexandru Botnari, în celelalte patru autorii nu au fost identificaţi. Solicitat de UNIMEDIA, Botnari a declarat că nu are nici o atribuție cu afișele electorale ale formațiunilor politicice, acestea aparținând  agențiilor de publicitate private.


În același comunicat, Partidul Liberal mai menționează că surse din teritoriu au sesizat  Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL în legătură cu faptul că administraţia Agenţiei de publicitate, care a plasat panoul PL la Hânceşti, a fost somată telefonic de primarul oraşului, A.Botnari şi de persoane care s-au recomandat drept angajaţi ai SIS şi CCCEC să dea jos panoul cu echipa PL, în caz contrar le va fi retrasă autorizaţia de activitate. 

“Primarul Botnari este membru PDM şi pretinde să monopolizeze tot spaţiul publictar pentru echipa Lupu. Toţi stâlpii în oraş, contrar prevederilor legale, sunt afişate cu Lupu şi PDM”,  au declarat autorii sesizării, amintind că situaţia electorală la Hânceşti o aminteşte pe cea din iulie 2009, cînd acelaşi primar ordonase distrugerea afişajului electoral care nu aparţinea PDM. 

Drept răspuns, Primarul de Hâncești a spus că după ce a văzut că panoul electoral este demontat pentru a fi înlocuit cu altul, și de aceasta era acuzat el, a sunat agenţia de publicitate pentru a le solicita să lase panourile afișate conform contractului, însă responsabilii i-au declarat că ”se vor clarifica mai apoi” și nu au ascultat indicația lui Botnari.

Partidul Liberal anunță că va sesiza Comisia Electorală Centrală, SIS, CCCEC şi Comisariatul raional de Poliţie în cazul de la Hânceşti şi va cere aplicarea legii, indiferent de preferinţele şi simpatiile politice ale primarului Botnari şi angajaţilor SIS şi/sau CCCEC.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Guvernul Federal German oferă sinistraţilor ajutoare materiale pentru perioada de iarnă

Guvernul Federal German oferă sinistraţilor ajutoare materiale pentru perioada de iarnă
Foto: Caritas Moldova

Ajutoare materiale pentru perioada de iarnă sunt oferite sinistraţilor care au avut de suferit în urma inundaţiilor de pe Prut, de către Misiunea Catolică de binefacere "Caritas Moldova". În acest sens, Guvernul Federal German a pus la dispoziţie circa 300 mii euro.


Astfel, la 11 noiembrie, a început distribuirea nutreţurilor pentru animale şi a materialului semincer. Acest fapt va contribui la depăşirea perioadei de iarnă precum şi la asigurarea roadei din anul viitor.

De asemenea, urmează să fie reparate capital punctul medical şi grădiniţa din satul Obileni.

UNIMEDIA amintește că în urma ruperii barajului din Nemțeni 4 localități au fost înecate, 2 persoane decedate, 2475 de sinistraţi, 1105 case deteriorate și 4100 ha de semănături inundate.

Pagubele materiale provocate de inundaţiile din vara anului curent, precum şi pierderile economice generate de către acestea au fost estimate la 41,92 milioane dolari SUA

Sursa: UNIMEDIA


Ex-președintele Taiwanului și soția acestuia au fost condamnați la 19 ani de închisoare pentru corupție

Ex-președintele Taiwanului și soția acestuia au fost condamnați la 19 ani de închisoare pentru corupție
Foto: digalist.com

Curtea Supremă de Justiție din Taiwan l-a condamnat pe ex-președintele Taiwanului și pe soția acestuia la 19 ani de închisoare pentru corupție.


Fostul cuplu prezidențial este învinuit de luare de mită în afaceri legate de vinderea teritoriiilor pentru construcții, promovarea unor persoane în funcții înalte, spălare de bani și utilizarea ilegală a fondurilor bugetare. 

Potrivit estimărilor, numai în 2008, au fost cheltuiți ilegal 20 milioane dolari din bugetul țării.

Fiind arestat din 2008, fostul președinte Chen Shui-bian a negat toate acuzațiile, iar soția acestuia, fiind complice, a recunoscut doar spălarea de bani și falsificarea documentelor. Rudele acestui cuplu, implicați și ei în activități ilegale, au fost condamnate pe viață.

Chiar dacă decizia Curții Supreme nu poate fi atacată, avocații lui Chen Shui-bian și a soției acestuia au declarat că vor căuta orice posibilitate de a micșora termenul de 19 ani de închisoare, la care au fost condamnați clienții lor.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la reuters.com


Un vas de porțelan chinezesc a fost vândut pentru o sumă record de 83 milioane dolari

Un vas de porțelan chinezesc a fost vândut pentru o sumă record de 83 milioane dolari
Comentariu: Acest vas a fost vândut pentru o sumă record de 83 milioane dolari
Foto: bloomberg.com

În cadrul unei licitaţii desfăşurate la  expoziţia “Arta asiatică la Londra”, un vas de porţelan chinezesc din perioada dinastiei Qianlong a fost vândut pentru suma record de 83 de milioane de dolari.


Vasul de 40 cm înălțime a fost descoperit  într-o casă din Londra. După ce au analizat obiectul, specialiștii au constatat că vasul a fost confecționat în sec. XVIII, în timul domniei împăratului Qianlong. Ceea ce deosebește acest obiect de artă de restul este faptul că are un ornament foarte complicat și se este într-o stare perfectă.

Suma inițială a vasului de porțelan a fost de 1,5 milioane, astfel cumpărătorul, un colecționar din Pekin, a plătit de 50 ori mai mult.

Până în prezent, cel mai scump obiect de artă din cultura chineză era considerat manuscrisul poetului Huang Tingjian, care a fost cumpărat cu 66 milioane dolari. Cât privește vasele de porțelan, cel mai scump a fost vândut pentru 32 milioane dolari.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la bloomberg.com


Iurie Matei, membru PSD: Plahotniuc i-a deschis soţiei sale galerie de artă ca să nu stea la bucătărie

Iurie Matei, membru PSD: Plahotniuc i-a deschis soţiei sale galerie de artă ca să nu stea la bucătărie
Foto: vipmagazin.md

"Plahotniuc i-a deschis soţiei sale o galerie de artă ca să nu stea la bucătărie, dar ea nu se pricepe în artă". Declaraţia aparţine candidatului numărul 8 pe lista electorală a PSD, pictorul Iurie Matei şi a fost lansată astăzi, 12 noiembrie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta susţine că este necesar ca, în cadrul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte plastice, să fie deschisă specializarea de Management Cultural, care să pregătească art-dealeri profesionişti pentru domeniul cultural din Moldova.


"Nu există veriga dintre creatorul şi consumatorul de cultură, de aceea este necesar să fie pregătiţi manageri în domeniu care să poată vinde produsul cultural", a spus Iurie Matei. Potrivit acestuia, aceşti specialişti trebuie să cunoască o limbă străină, istoria artelor şi psihologia şi să activeze ca antreprenori privaţi.
 
O altă iniţiativă a Partidului Social Democrat este de a egala salariile angajaţilor din domeniul Culturii şi Artei cu cele ale angajaţilor din domeniul Educaţiei. În plus, PSD propune să fie creată o lege cu privire la statutul omului de creaţie. "Artiştii trebuie să aibă o legislaţie, astfel încât să le permită să câştige destui bani ca să nu-şi vândă imaginea pentru concurenţii electorali", consideră Iurie Matei.

În ceea ce priveşte drepturile de autor, social-democratul a menţionat că plata pentru acestea este infim de mică faţă de celelalte ţări. "Dacă ai un videoclip difuzat la Moldova 1, postul de televiziune îţi achită pentru drepturile tale de autor 70 de bani pentru fiecare minut, în timp ce în România această remuneraţie constituie 15 euro", a explicat Matei. El a menţionat că, în cele mai dese cazuri, în Moldova, autorul plăteşte şi nu lui i se plăteşte pentru creaţiile pe care doreşte să le facă publice prin intermediul surselor mass-media.

Suirsa: UNIMEDIA
Reporter: Daniela Dermengi
 

sursa: Unimedia

Moldova - un partener politic important pentru Lituania, declaraţie

Moldova - un partener politic important pentru Lituania, declaraţie
Foto: justice.md

Lituania vede în Republica Moldova un partener politic important. Declaraţia a fost făcută de către ministrul de Justiţiei al Lituaniei, Remigijus Simasius, care a mai menţionat că Lituania este interesată să dezvolte colaborarea cu Moldova în noi domenii, unde ţările noastre ar putea să se susţină reciproc.


Ministrul lituanian se află într-o vizită de lucru, de două zile 11-12 noiembrie, în Republica Moldova, în timpul căreia a avut o întrevedere cu viceministrul de Justiţie Oleg Efrim.

Cei doi miniştri au discutat despre implimentarea noilor tehnologii informaţionale în sistemul juridic. Acest segment este unul din domeniile forte ale Lituaniei, ea fiind printre primele ţări din Uniunea Europeană care realizează cu succes introducerea noilor tehnologiilor informaţionale în administraţia publică. 

Minstrul de Justiţiei al Lituaniei pe parcursul vizitei sale în Republica Moldova se va întâlni cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii, ai Curţii Constituţionale şi ai Uniunii executorilor judecătoreşti. La finalul vizitei va avea o deplasare la penitenciarul pentru femei de la Rusca.   

Sursa: UNIMEDIA


În premieră, un Catalog naţional de preţuri la medicamente! Agenţia Medicamentului: Dacă preţul în vamă va depăşi preţul din catalog, nu se va oferi autorizaţie de import

În premieră, un Catalog naţional de preţuri la medicamente! Agenţia Medicamentului: Dacă preţul în vamă va depăşi preţul din catalog, nu se va oferi autorizaţie de import
Foto: ziarulring.ro

O dată ce va fi realizat Catalogul naţional de preţuri la medicamente, Agenţia Medicamentului va elibera autorizaţii de import doar pentru produsele înregistrate în Catalog şi doar dacă preţul acestora în vamă nu depăşeşte preţul înscris în Catalog. Acest anunţ a fost făcut de către noul preşedinte al Agenţiei Medicamentului, Maria Cojocaru-Toma, astăzi, 12 noiembrie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă.


Ulterior, importatorii vor aplica un adaos comercial de până la 15% la preţul de achiziţie, iar farmaciile - un adaos de până la 25%.


Potrivit preşedintelui Agenţiei Medicamentului, acest Catalog naţional de preţuri va fi integral realizat până la sfârşitul lunii noiembrie-începutul lunii decembrie. Până la finalizarea întocmirii Catalogului, Agenţia Medicamentului va monitoriza importurile de produse farmaceutice, luând ca bază de comparaţie preţurile medii de pe piaţa din care s-a făcut achiziţia.

Potrivit datelor prezentate de Serviciul de avizare şi înregistrare a preţurilor la medicamente din cadrul Ministerul Sănătăţii, în anul curent a avut loc o micşorare cu 5% a preţurilor la medicamente produse în statele CSI şi Europa; la circa 8% din medicamente preţurile au rămas neschimbate, în timp ce la unele medicamente importate în special din Bulgaria, Vietnam şi India, preţurile au crescut în medie cu 10%.

În ultimele patru luni ale anului, potrivit sursei citate, s-au înregistrat diminuări de preţ cuprinse între 0,2% şi 27% pentru 2799 denumiri de medicamente, ceea ce reprezintă 42% din Nomenclatorul de stat al Medicamentelor.

Amintim că ieri, 11 noiembrie 2010, în cadrul şedinţei Executivului, la iniţiativa premierului Vlad Filat, a fost numit un nou director al Agenţiei Medicamentului. Astfel, din funcţie a fost destituit Nicolae Onilov şi a fost numită Maria Cojocaru-Toma. "Dincolo de constatări, trebuie să facem modificări şi la nivel de administraţie", a declarat prim-ministrul nemulţumit de activitatea de până acum a Agenţiei Medicamentului.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Daniela Dermengi


Euronews: O navă sub pavilion moldovenesc a fost reținută în Georgia

Euronews: O navă sub pavilion moldovenesc a fost reținută în Georgia
Poză simbol
Foto: mytex.ro

În portul exterior al orașului georgian Poti a fost reținut “pentru încălcarea regulilor de navigaţie” cargobotul “Pranik”  înregistrat sub pavilionul de stat al Republicii Moldova. Reținerea cargobotului a fost efectuată de Paza de Coastă a Georgiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră.


Potrivit Poliției de Frontieră la bordul navei se află 12 membri ai echipajului, dintre care 4 cetăţeni ruși, inclusiv căpitanul navei şi 8 cetăţeni ai Ucrainei. Ei nu sunt reţinuţi şi au dreptul la libera circulaţie în oraşul Poti, deoarece legile georgiene presupun reţinerea navei şi o amendă administrativă de circa 28,500 de dolari.

Ultima dată când o navă sub pavilion moldovenesc a fost reținută s-a întâmplat pe 15 august, în oraşul-port Novorossiisk (Rusia).

Sursa: UNIMEDIA cu referire la euronews.net


Fiecare al treilea moldovean consideră internetul cea mai importantă sursă de informare, potrivit unui sondaj

Fiecare al treilea moldovean consideră internetul cea mai importantă sursă de informare, potrivit unui sondaj
Foto: mpinteractiv.ro

Fiecare al treilea moldovean consideră internetul cea mai importantă sursă de informare, după, TV, ziare, radio, arată rezultatele sondajului Asociației Demografilor și Sociologilor din Moldova. Chiar dacă se poziționează pe locul 4 în topul celor mai populare surse de informare pentru cetățenii moldoveni, internetul și-a dublat rezultatul în comparație cu anul 2009.


Potrivit sondajului, internetul, preferat drept sursă primară de informare de către 31% respondenți, cedează radioului -  cu 42% și presei scrise - pentru care pledează 37 la sută din respondenți. Cea mai importantă sursă de informare, tradițional, rămâne televiziunea, preferată de 91% din cei interogați.

UNIMEDIA precizează că potrivit rezultatelor Barometrului Opiniei Publice din 2009, internetul era considerat drept cea mai importantă sursă de informare de către 14 % moldoveni.

Sursa: UNIMEDIA


PDM consideră inoportună adresarea lui Ghimpu către NATO: În afară de încărcătură electorală, nu contribuie la nimic. Poate duce la deteriorarea relațiilor cu Federația Rusă

PDM consideră inoportună adresarea lui Ghimpu către NATO:  În afară de încărcătură electorală, nu contribuie la nimic. Poate duce la deteriorarea relațiilor cu Federația Rusă
Foto: UNIMEDIA

”Partidul Democrat consideră inoportună  asemenea intervenții publice, care, în afară de încărcătură electorală, nu contribuie prin nimic la soluționarea diferendului transnistrean, având doar potențialul periculos de a crea impedimente viitoarei guvernări, inclusiv pe dimensiunea reglementării transnistrene”, scrie PDM într-un comunicat de presă cu referire la scrisoarea pe care prședintele interimar Mihai Ghimpu a înainta-o seceretarului general al NATO.


Mai mult, PDM consideră că retorica antirusă, reluată în plină campanie electorală, poate duce la deteriorarea relațiilor Republicii Moldova cu Federația Rusă, precum și reprezintă o subminare a eforturilor diplomatice europene în problema conflcitului transnistrean.  

”Considerăm că implicarea NATO în soluționarea problemei transnistrene este o inițiativă periculoasă, care riscă să erodeze cadrul constituțional al Republcii Moldova și care atentează la statutul de neutralitate, acesta fiind  o garanție clară a unității teritoriale a țării”, a mai precizat sursa.

PDM pledează pentru necesitatea identificării unei soluții viabile și pașnice a diferendumului transnistrean, reieșind din principiul suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. 


Sursa: UNIMEDIA


(grafic) Topul încrederii: Voronin pe primul loc, Filat pe 2 și Lupu pe 3

(grafic) Topul încrederii: Voronin pe primul loc, Filat pe 2 și Lupu pe 3
Foto: Colaj UNIMEDIA

Liderul Partidului Comuniştilor este în topul încrederii în rândul populaţiei (28.5%) şi este urmat de preşedintele liberal democraţilor, Vladimir Filat - 22.2%, arată datele sondajului Asociației Sociologilor și Demografilor, făcut public astăzi, 12 noiembrie.


Pe locul trei se situează preşedintele PDM, Marian Lupu, cu 14.2%, faţă de 11.4% ale liberalului Mihai Ghimpu. În topul persoanelor care se bucură de încredere din partea cetățenilor este şi prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, care este cotat în sondaj cu 4%. Liderul AMN, Serafim Urechean, acumulează 6.1% dintre preferințele electoratului. 


Totodată, 37,7% dintre respondenți declară că nu au încredere în nimeni. 


Sondajul “Vox-Populi – noiembrie 2010” a fost realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din R. Moldova în perioada 1-10 noiembrie pe un eşantion de 1 500 de respondenţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de aproximativ 2,6%.




Sursa: UNIMEDIA