Haos! CSJ stopează renumărarea voturilor pentru CMC

joi, 23 iunie 2011

Haos!  CSJ stopează renumărarea voturilor pentru CMC
Foto: UNIMEDIA/CSJ

La câteva ore de la pronunțarea deciziei Curții de Apel de a relua renumărarea voturilor pentru CMC, Curtea Supremă de Justiție a luat decizia de a suspenda procedura. În urma recursului depus de Partidul Comuniștilor, renumărarea va fi stopată până când CSJ nu va examina recursul în fond. 

Potrivit juristului PCRM, Sergiu Sârbu, cererea a fost depusă imediat după anunțarea deciziei Curții de Apel, adică astăzi, la prânz. Acesta însă a refuzat să spună numele judecătorului CSJ, care a pronunțat hotărârea.

Juristul PCRM a explicat că recursurile ce țin de procesul electoral se examinează în regim de urgență. „Rămâne la discreția instanței să stabilească ziua pentru examinarea recursului în fond”, a mai spus acesta.


Președintele Consiliului Electoral de Circumscripţe, Iulian Bălan a confirmat informația pentru UNIMEDIA. „Suntem neputincioși față de decizia CSJ, care nu poate fi contestată și ne supunem. Am stopat renumărarea”, a declarat acesta.

Astăzi, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că scopul PCRM este de a ajunge la Curtea Supremă de Justiție, prezidată de Ion Muruianu, lăsând să se înțeleagă că ar exista o înțelegere între comuniști și șeful CSJ.

Renumărarea mandatelor pentru CMC urma să înceapă astăzi dimineața. Ieri însă, la cererea unui consilier comunist, Judecătoria Centru a dispus amânarea procedurii până sâmbătă. Comuniști au invocat unele încălcări, comise de CEC

UNIMEDIA amintește că la 17 iunie, la solicitarea Partidului Liberal, Curtea de Apel a decis renumărarea voturilor pentru Consiliul Municipal Chișinău, unde PCRM a obținut majoritatea.  Potrivit liberalilor, renumărarea ar putea aduce încă un mandat în favoarea AIE, lipsind fracțiunea PCRM de majoritate în CMC.

Sursa: UNIMEDIA


Ucigaşii lui Marian Cozma au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă

Ucigaşii lui Marian Cozma au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă
Foto: stop.hu

Raffael Sandor şi Gyozo Nemeth au primit pedeapsa maximă, iar Ivan Sztojka va ispăşi 20 de ani de puşcărie.


Tribunalul din Veszprem a pronunţat sentinţa pentru ucigaşii lui Marian Cozma. Raffael Sandor şi Gyozo Nemeth au primit pedeapsa maximă, închisoarea pe viaţă, iar al treilea acuzat, Ivan Sztojka, a primit o sentinţă de 20 de ani.

Agenda.ro scrie că la înfăţişarea de miercuri avocatul lui Raffael Sandor a spus că acuzatul nu a vrut să ucidă, ci a fost nevoit să se apere împotriva mai multor atacatori.

"Poate fi învinuit Sandor Raffael că a scos cuţitul după ce în discoteca i s-a spart capul cu o sticlă de bere, iar pe stradă a fost atacat de 8-10 oameni?", a întrebat avocatul. Procurorul a spus însă că acuzaţii ştiau bine ce fac şi au dat cu piciorul de mai multe ori în capul lui Marian Cozma, în timp ce acesta zăcea nemişcat pe caldarâm.

Raffael Sandor şi-a cerut iertare de la familia lui Marian Cozma, declârand din nou că el l-a ucis pe handbalist, însă de ceilalţi sportivi nu s-a atins. Gyozo Nemeth şi-a cerut şi el iertare de la rudele lui Marian Cozma, apoi şi-a oferit un rinichi pentru Ivan Pesic, sportivul pe care l-a înjunghiat în rinichi.

Marian Cozma, jucator al echipei ungare MKB Veszprem si al naţionalei României, a fost ucis în ziua de 8 februarie 2009, în faţa barului Patriota, din Veszprem.

Atenţie şoferi! Mâine circulaţia pe str. Alexandru cel Bun va fi suspendată

Atenţie şoferi! Mâine circulaţia pe str. Alexandru cel Bun va fi suspendată
Foto: printscreen

Mâine, 24 iunie, între orele 8.00 – 17.00, va fi suspendat traficul rutier pe str. Alexandru cel Bun, tronsonul cuprins între str. Ismail şi str. Tighina, în legătură cu desfăşurărarea lucrărilor de defrişare şi curăţare a arborilor, informează serviciul de presă al Primăriei Chişinău. 


Microbuze: Rutele nr. 107, 116, 129, 180 – de pe  str. Mihai Eminescu pe str. Mitropolit Varlaam, str. A. Puşkin şi în continuare  pe traseele stabilite.

Ruta nr. 190 – de pe str. Armenească pe str. Mitropolit Varlaam, str. A. Puşkin şi în continuare pe traseele stabilite.

Pe str. Alexandru cel Bun, microbuzele de rută nr. 103, 104, 105, 108, 130, 132, 134, 135, 136, 148, 151, 157, 160, 162, 169, 171, 174, 185, 192, 37 vor circula după cum urmează:

 - Tronsonul cuprins între str. Ismail şi str. Tighina:De pe bd. D. Cantemir pe str. Avram Iancu, str. Tighina, str. Alexandru cel Bun şi în continuare pe traseele stabilite;

- Tronsonul str. Tighina – str. Vasile Alecsandri: De pe str. Alexandru cel Bun pe str. Tighina, str. Mitropolit Varlaam, str. Mihai Eminescu, str. Alexandru cel Bun şi în continuare pe traseele stabilite;

- Tronsonul str. Vasile Alecsandri – str. A. Puşkin:De pe str. Alexandru cel Bun pe str. Vasile Alecsandri, str. Mitropolit Varlaam, str. A. Puşkin, str. Alexandru cel Bun şi în continuare pe traseele stabilite;

- Tronsonul str. A. Puşkin – str. A. Diordiţa:De pe str. Alecsandru cel Bun pe str. A. Puşkin, str. Cosmonauţilor, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, str. Alexandru cel Bun şi în continuare pe traseele stabilite;

- Tronsonul str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni – str. S. Lazo:De pe str Alexandru cel Bun pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, str. Mitropolit Dosoftei, str. S. Lazo, str. Columna şi în continuare pe traseele stabilite.



Sursa: UNIMEDIA



China şi obezitatea: „Copilul unic” se îngrașă

China şi obezitatea: „Copilul unic” se îngrașă
Foto: Reuters

După ce autoritățile de la Beijing au impus acum câțiva ani ca familiile să aibă un singur copil, acum se constată că această generație a devenit supraponderală. Mult mai răsfățați, copii singuri la părinți sunt acum obezi, atrage atenția un raport al experților de Universitatea Jiaotong din Shanghai.


Raportul amintit indică faptul că, în ultima decadă, s-a constatat o creștere a obezității, cu 25 de procente, în rândul copiilor din școala primară, scrie „Daily Telegraph”.

În acest sens este criticată politica tot mai accentuată a Chinei de a copia cultura occidentală, inclusiv prin extinderea rețelelor de restaurante fast-food. O vină mare o poartă și părinții care încearcă să își arate afecțiunea față de unicul copil, îndopându-l cu alimente nesănătoase.

„Copiii au un regim greșit, un stil de viață sedentar și abia dacă știu câte ceva despre sport”, susține Paul French, autorul unei cărți pe această temă. 

Ca o consecință a acestui stil greșit de viață, au apărut și problemele de sănătate, cea mai răspândită boală fiind diabetul, și afecțiunile dentare.

Contaminată de cultura occidentală, China a organizat, la Beijing, și primul său concurs de mâncat, unde sute de oameni din toată țara s-au îndopat, la întrecere, cu hot-dog

Concluzia specialiștilor este că în urma creșterii nivelului de trai în China, a sporit și numărul persoanelor obeze. Dacă în 2005 erau 18 milioane de obezi, anul trecut numărul lor a ajuns la 100 de milioane, adică 8% din populația țării.

Sursa: evz.ro


Secretele managerilor de success, seminar Evenda

Secretele managerilor de success, seminar Evenda
Foto: evenda.md

Ce îi conduce pe directori și manageri spre succes? Cum obții mai multă influență și putere în management? Cum obții rezultate maxime de la angajații tăi? Evenda vă oferă oportunitatea să aflați răspunsul la toate  acestea în cadrul seminarului de 2 zile : ”Secretele managerilor de success (Leadership condus de business-trainerul Ran Tamari. Seminarul va avea loc pe 8-9 iulie în Chișinău, în incinta Summit Events, str.Tighina 49/3, Chișinău.


Seminarul este destinat directorilor, managerilor și proprietarilor de afaceri care doresc să câștige mai multă influență în management, să-și îmbunătățească  abilitățile de lider  și să obțină rezultate mai bune de la personalalul său.

Atenție! Înregistrându-vă până la 30  iunie, pe www.evenda.mdbeneficiați de o reducere în mărime de 10%.

Menționăm că anterior în Chișinău  business trainerul,Ran Tamari a susținut 2 traininguri : ”Instrumentele unui management performant” din 25-26 februarie  și ”Strategii și obiective pentru dezvoltarea afacerii” din 4-5 iunie 2011. În total la aceste evenimente au participat 45 de companii din Moldova, care au beneficiat de studii de caz a practicilor de management folosite în  alte țări precum și de analiza strategiilor și politicilor practicate în cadrul propriilor companii.

Pentru a afla mai multe detalii despre programul evenimentului și beneficiile participării la acest eveniment accesați pagina organizatorului www.evenda.md  sau contactați-ne la 93-10-96.

Publicitate

sursa: Unimedia

Cupon.md: Telefon Blackberry Curve 9300 cu doar un leu

Cupon.md: Telefon Blackberry Curve 9300 cu doar un leu
Foto: cupon.md

Site-ul Cupon.md a pregătit o surpriză - o șansă de a procura un telefon modern cu doar 1 leu. Doritorii trebuie doar să se înregistreze pe Cupon.md şi să procure cu 0 (zero) lei un cupon care îi înscrie automat în concurs. Pentru a mări şansele, pot fi invitați și prietenii să aplice la acest concurs. Pentru fiecare prieten adus - o şansă în plus.


La sfârşitul acestei oferte, va fi selectat un câştigător care va procura smartphone-ul BlackBerry 9300 cu doar 1 leu.


Cupon.md este un site pe care apar de câteva ori pe săptămână oferte exclusive - Reduceri de la -50% la -90% la fintess cluburi, spa, saloane de frumuseţe, localuri şi restaurante din Chişinău. Cuponul trebuie cumpărat în maxim 7 zile, iar reducerea este valabilă timp de o lună.


Publicitate

sursa: Unimedia

Comuniştii "îl ajută" pe Dodon să corecteze greșelile

Comuniştii
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

"O să îl ajutăm pe Igor Nicolaevici să corecteze greşelile de pe panouri". Declaraţia a fost făcută de către comunistul Eduard Muşuc, în cadrul unei conferinţe de presă, unde a fost rugat să comenteze greșeala de pe panourile lui Igor Dodon.


Zilele trecute în Capitală au apărut mai multe panouri prin intermediul cărora candidatul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, le mulţumeşte alegătorilor săi pentru susţinere în cadrul campaniei electorale. Pe lângă faptul că pe billboard-uri lipseşte sigla PCRM, pe ele s-a mai strecurat şi o greşeală gramaticală.

"Stimați chișinăueni, vă mulțumesc pentru încredere", se menționează în textul afișajului, de unde lipseșete un "i" în cuvântul "chișinăueni" (n.r. chișinăuieni).

Sursa: UNIMEDIA


Curtea de Apel: Renumărarea voturilor pentru CMC va avea loc

Curtea de Apel: Renumărarea voturilor pentru CMC va avea loc
Foto: gandul.info

Curtea de Apel a anulat decizia Judecătoriei Centru a de a amâna renumărarea mandatelor pentru Consiliul Municipal Chișinău. Recursul a fost depus de Consilul Electoral de circumcripție Chișinău. Astfel, renumărarea voturilor pentru CMC va începe astăzi la ora 18.00 și urmează a fi finisată mâine, ultima zi pe care o are la dispoziție CEC pentru această procedură.

Renumărarea mandatelor pentru CMC urma să înceapă astăzi dimineața. Ieri însă, la cererea unui consilier comunist, Judecătoria Centru a dispus amânarea procedurii până sâmbătă. Comuniști au invocat unele încălcări, comise de CEC. La rândul său, liderii AIE au criticat decizia instanței inferioare. Mihai Ghimpu a declarat că decizia Judecătoriei Centru a fost cumpărată, iar Marian Lupu a spus că în acest caz, Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să se autosesizeze.


UNIMEDIA amintește că la 17 iunie, la solicitarea Partidului Liberal, Curtea de Apel a decis renumărarea voturilor pentru Consiliul Municipal Chișinău, unde PCRM a obținut majoritatea.  Potrivit liberalilor, renumărarea ar putea aduce încă un mandat în favoarea AIE, lipsind fracțiunea PCRM de majoritate în CMC.

 

Sursa: UNIMEDIA


Valentina Naforniţă vine la Chişinău

Valentina Naforniţă vine la Chişinău

Soprana Valentina Naforniţă, câştigătoarea concursului internaţional de muzică clasică "BBC Cardiff Singer of the World 2011" va evolua mâine, 24 iunie, la Chişinău, în cadrul spectacolului "Într-o seară de cireşar", la închiderea Stagiunii Jubiliare a Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici". Concertul va avea loc pe 24 iunie, la Teatrul Verde, cu începere de la ora 19.00 şi este organizat de Filarmonica Naţională, cu susţinerea Primăriei municipiului Chişinău.


Valentina Naforniţă, soprană din Republica Moldova,  s-a aflat printre cei cinci finalişti ai concursului internaţional de muzică clasică din capitala Ţării Galilor, Cardiff.

Valentina Naforniţă a absolvit în 2006 Colegiul de muzică “Ştefan Neaga” din Chişinău, după care şi-a continuat studiile la Universitatea Naţională de Muzică din România. Este laureată a mai multor concursuri internaționale. 

Sursa: UNIMEDIA


Un moldovean ucis în Zatoka pentru 15 dolari

Un moldovean ucis în Zatoka pentru 15 dolari
Poză simbol
Foto: expresul.com/

În regiunea Odesa, doi tineri, cu vârsta de 18 şi respectiv 21 de ani, au fost arestați fiind suspectați  de cauzarea unor vătămări corporale grave unui cetăţean al Republicii Moldova. În urma loviturilor primite, victima a decedat în drum spre spital, relatează viknaodessa.od.ua.


Potrivit subdiviziunii Ministerului Afacerilor Interne,  crimă a fost comisă la 20 iunie în localitatea Zatoka (regiunea Odesa, Ucraina).

Scopul atacatorilor a fost un jaf. Aceștia au furat geanta victimei cu 15 dolari în ea. Reţinuţii, doi cetăţeni ai ucrainei, și-au recunoscut în totalitate fapta.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la viknaodessa.od.ua


Destiny`s Child s-ar putea reuni pentru un album

Destiny`s Child s-ar putea reuni pentru un album

Kelly Rowland, Beyonce Knowles șiMichelle Williams, unul dintre cele mai celebre și de succes trupe feminine ale tuturor timpurilor ar putea plănui o mare supriză pentru fanii lor. Deși este încă în stadiul de zvon, reprezentanții casei de înregistrări al artistei Beyonce, vor să le reunească pe cele trei artiste pentru un material discografic.


Conform unei surse citate de zimbio.com, managerii de la Columbia ar considera această reuniune un plan de rezervă, în cazul în care albumul ”4” a lui Beyonce nu ar avea succesul scontat. Noul material a lui Beyoncenu este considerat dintre cele mai bune, deoarece conține piese cu care fanii ei nu sunt obișnuiți.

Rămâne de văzut dacă zvonul se va adeveri și dacă vom fi martorii unei dintre cele mai importante reveniri.

Sursa: story.ro 

 


(video) Roberto Carlos, victima unui nou atac rasist în Rusia

(video) Roberto Carlos, victima unui nou atac rasist în Rusia

Celebrul fotbalist brazilian a fost victima unui nou atac rasist în Rusia, un spectator aruncând înspre fostul jucător al lui Real Madrid cu o banană, în finalul partidei dintre Krylia Sovetov Samara şi Anji Mahacikala.


Era minutul 90 şi echipa brazilianului conducea cu 3-0 pe terenul celor din Samara când, din tribune, o banană a zburat în direcţia lui Roberto Carlos. Acesta a luat fructul, l-a aruncat în afara terenului şi s-a dus direct către banca de rezerve, anunţând că nu mai poate continua să joace în aceste condiţii.

Înainte de a ieşi de pe gazon, el le-a transmis ruşilor că este al doilea atac de acest gen de la transferul său în Rusia.

"Îmi pare foarte rău pentru acest incident. Am fost primit cu căldura la Samara, am simţit sprijinul şi aplauzele în timpul meciului. Sper ca şefii fotbalului din Rusia vor face tot posibilul pentru a găsi şi pedepsi persoana care a făcut acest gest. Rasismul este inacceptabil. După meci, am fost oprit de fani ai celor de la Samara care şi-au cerut iertare şi m-au rugat să nu atac clubul pe care ei îl iubesc", a spus Roberto Carlos după meci.

Şeful Federaţiei ruse a anunţat măsuri fără precedent.

"Roberto Carlos este unul din cei mai mari fotbalişti care a venit să joace în prima ligă din Rusia şi a fost jignit fără ruşine. Nu vom tolera astfel de comportamente. Pedeapsa va fi extrem de aspră", a anunţat Sergey Fursenko, preşedintele Federaţiei ruse.

Este al doilea atac de acest tip al cărei victimă este Roberto Carlos după cel de la Sankt Petersburg, din startul sezonului.



Sursa: click.ro


Tiraspolul dă vina pe Chișinău. Carpov: Chișinăul nu acceptă condiționări

Tiraspolul dă vina pe Chișinău. Carpov: Chișinăul nu acceptă condiționări
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Reluarea consultărilor oficiale în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistean nu poate avea loc în baza declarațiilor goale și recursuri populiste din partea unei părți. Despre aceasta se declară într-un cominicat de presă al așa numitului minister de externe al RMN. 

Potrivit declarației, Tiraspolul consideră că în urma întrevederilor anterioare, în același format, partea moldoveanescă nu a întreprins acțiuni reale, care ar demonstra dorința politică a Chișinăului privind soluționarea anumitor probleme și formarea condițiilor necesare pentru reînoirea discuțiilor oficiale în formatul 5+2.


De cealaltă parte, vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, Eugen Carpov, a declarat în cadrul unei conferințe de presă desfășurată astăzi că partea moldovenească nu acceptă niciun fel de condiții pentru a da start discuțiilor oficiale. "Toți partenerii sprijină negocierile formale, care trebuie să pornească de la statul juridic special al Transnistriei, care apare în componența R. Moldova. Nu poate fi discutat niciun alt tip de soluționare decât bazat pe integritatea teritorială a R. Moldova. La Moscova am purtat discuții multe, dar până la sfârșit nu am reușit să convingem reprezentanții de la Tiraspol pentru a ajunge la o decizie pozitivă. Runda de la Moscova nu a fost încheiată, a fost suspendată. Ea va fi continuată într-o perioadă apropiată. Probabil din nou la Moscova. Ministrul Lavrov a fost prezent la reuniunea de deschidere și a reiterat aceleași teze care au la bază integritatea teritorială a R. Moldova", a precizat Carpov.

Întrebat de ce nu s-a ajuns la un numitor comun cu partea transsnistreană, Carpov a declarat că reprezentanții din stânga Nistrului au încercat să pună pe masa de discuții unele condiții, care ar prezenta o pistă falsă. "Ei încearcă să vorbească despre agenți economici din regiunea transnistreană și deblocarea economică de către partea moldovenească. În realitate, lucrurile stau un pic diferit. Negocierile oficiale trebuie începute fără precondiții. Acest argument e susținut în totalitate de participanții la formatul 5+2", a conchis Carpov.

Amintim că la 21 iunie, la Moscova, a avut loc cea de-a treia rundă de consultări neformale în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean, care a eșuat.

Sursa: UNIMEDIA


S-a dat drept avocat şi a extorcat de la un cetățean 1000 euro şi 4000 lei

S-a dat drept avocat şi a extorcat de la un cetățean 1000 euro şi 4000 lei
Foto: occidentul-romanesc.com

Un pretins avocat a fost reţinut ieri 22 iunie, de ofiţerii anticorupţie, fiind bănuit de trafic de influenţă. Acesta ar fi extorcat de la un cetăţean 1000 euro şi 4000 de lei pentru a-i soluţiona favorabil un dosar civil în Curtea de Apel. 


Potrivit declarantului, pseudo-avocatul susţinea că are influenţă asupra magistraţilor şi că îi poate determina să ia o decizie bună în cadrul litigiului.


Transmiterea banilor marcaţi „mită CCCEC” a avut loc sub controlul Centrului, fapt documentat cu mijloace speciale. Încercând să scape de urmărire, bănuitul a reuşit să arunce banii prin geamul automobilului, în scurt timp însă, acesta a fost localizat şi reţinut.

La moment bărbatul se află în Izolatorul CCCEC, fiind reţinut pentru 72 de ore. 

Sursa: UNIMEDIA


Tema liberalizării regimului de vize pentru moldoveni, discutată la Bruxelles

Tema liberalizării regimului de vize pentru moldoveni, discutată la Bruxelles
Foto: gov.md

Premierul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom. La întâlnire s-a pus sub discuție tema liberalizării regimului de vize pentru Republica Moldova.


Potrivit unui comunicat remis presei, Cecilia Malmstrom a susținut faptul că țara noastră a demonstrat un dinamism în ceea ce privește implimentarea condițiilor din prima fază privind liberalizarea regimului de vize. Aceasta spune că în curând va fi organizată a treia Reuniune a înalților oficiali în cadrul dialogului pe marginea liberalizării regimului de vize, în cadrul căreia se va discuta despre pașii ce urmează a fi întreprinși de Republica Moldova.

"Este important ca deja la acest moment moldovenii să fie informați despre beneficiile pe care le vor avea, dar și despre obligațiile ce le vor reveni în cadrul unui regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, pentru ca la intrarea lui în vigoare să fie bine pregătiți" a specificat Malmstrom.

Potrivit lui Vlad Filat, Guvernul RM va acționa și în continuare consecvent pentru a obține un regim liberalizat de vize, dar și pentru a atinge obiectivul prioritar, integrarea europeană a Republicii Moldova.

Sursa: UNIMEDIA


Raport final de monitorizare a presei: NIT televiziune partizană politic

Raport final de monitorizare a presei: NIT televiziune partizană politic
Foto: consiliulong.md

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a prezentat raportul final de monitorizare a presei în campania electorală. Potrivit raportului, practic toate posturile TV au avut un comportament fără abateri de la normele deontologice, cu excepția NIT, care a continuat să promoveze deschis PCRM.


Astfel, NIT a promovat imaginea lui Igor Dodon, candidatul PCRM la funcția de primar al Capitalei. În același timp, politica editorială a postului a fost îndreptată spre critica candidatului Partidului Liberal la funcția de primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, dar și spre întreaga alianță de guvernare. 


Totodată, NIT a încălcat vădit regulamentul CEC privind reflectarea campaniei electorale la alegerile locale generale din 5 iunie 2011 în mijloace de informare în masă din Moldova.

Postul de televiziune Prime TV a avut un comportament fără abateri semnificative de la normele deontologice. Totodată, în unele materiale s-a observat o ușoară favorizare a Partidului Democrat. Și în știrile Euro TV nu au fost înregistrate abateri grave de la normele deontologice.

În cadrul buletinelor de știri de la Jurnal TV, cel mai mediatizat a fost candidatul PL, Dorin Chirtoacă, acesta beneficiind de 64 de apariții în principalul jurnal de știri al zilei. Igor Dodon a fost prezentat în 50 de subiecte, în mare parte sub unghi neutru sau negativ.

Pe durata monitorizării, postul N4 în cadrul știrilor l-a favorizat pe prim-ministrul și președintele PLDM, Vlad Filat, dar și pe candidatul Victor Bodiu, până la retragerea acestuia din cursă. În unele știri a fost făcută trimitere la tandemul Filat-Bodiu.

În presa scrisă, publicația Adevărul nu a oferit o tendință de favorizare sau defavorizare a vreunui concurent electoral. În ziarul Timpul s-a remarcat o ușoară favorizare a candidatului PL la fotoliul de primar al capitalei.

Moldova Suverană și Nezavisimaia Moldova l-a avantajat pe Igor Dodon în timpul campaniei, în același timp dezavantajându-l pe contracandidatul său, Dorin Chirtoacă.

Sursa: UNIMEDIA
 


27 august - cea mai fericită zi pentru pușcăriașii moldoveni

27 august - cea mai fericită zi pentru pușcăriașii moldoveni
Foto: dorupope.com

Ziua de 27 august ar putea fi considerată cea mai fericită zi pentru pușcăriașii moldoveni. Asta pentru că tradițional, cu ocazia celebrării unor date marcante, șeful statului semnează un decret de amnistiere a deținuților.


Și în acest an, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, Marian Lupu a solicitat, printr-o scrisoare adresată ministrului Justiţiei, elaborarea unui proiect de lege privind amnistia unor pușcăriași.


Potrivit președintelui interimar, la 27 august 2011, poporul Republicii Moldova va marca o zi însemnată din istoria sa – douăzeci de ani de la proclamarea independenţei zi binevenită pentru adoptarea unei astfel de legi.

Lupu a solicitat ca în termeni restrânși, ministerul Justiției să examineze cu maximă atenție toate cazurile care pot cădea sub incidența proiectului de amnistie, astfel ca până la sfârșitul lunii, acesta să fie adoptat în Parlament. 

Cele mai mari șanse de a fi amnistiați le au condamnatele însărcinate sau cele care au în întreținere minori, deținuții invalizi sau cei în etate, dar și alte categorii de deținuți care merită reducerea sau anularea pedepsei. 

UNIMEDIA precizează că legi similare au mai fost adoptate în legătură cu aniversările a V-a şi a X-a de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.  Amnistia este actul ce are ca efect fie absolvirea de răspundere sau de pedeapsă, fie reducerea pedepsei aplicate.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Comuniștii: Renumărarea voturilor pentru CMC este compromisă. CEC: Declarații calomnioase

miercuri, 22 iunie 2011

(video) Comuniștii: Renumărarea voturilor pentru CMC este compromisă. CEC: Declarații calomnioase
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Chiar dacă renumărarea voturilor pentru Consiliul Municipal Chișinău este stabilită pentru ziua de mâine, 23 iunie, astăzi comuniștii au declarat că nerespectând norma legală și cu grave încălcări, Comisia Electorală Centrală deja a dat start procedurii. În replică, CEC respinge orice acuzații de netransparență, calificând declarațiile comuniștilor drept sfidătoare și calomnioase.

Potrivit CEC, astăzi, 22 iunie, au început pregătirile pentru renumărarea voturilor de mâine, adică transmiterea sacilor cu buletine de vot de la Judecătoria Centru spre preturile de sector, unde vor fi păstrate până mâine. Asta pentru a se încadra în timpul stabilit, astfel ca la sfârșitul zilei de mâine procedura să fie încheiată.  


Juristului Partidului Comuniștilor, Sergiu Sârbu, însă, susține că transmiterea materialelor electorale trebuie să aibă loc în ziua votării și nu cu o zi înainte. Comuniștii declară că buletinele sunt transmise ilegal preturilor de sector fără acte confirmative  și fără a înștiința observatorii. 

Mai mult, potrivit lui Sârbu, marea majoritate a sigiliilor de la sacii cu buletine de vot sunt deja deteriorate, ceea ce pune sub semnul întrebării toată procedura de renumărare. „În cazul în care vom depista încălcări grave, vom contesta renumărarea”, spune acesta. Sârbu mai spune că membrii birourilor electorale, unde instanța a stabilit încălcări în numărarea voturilor, trebuie substituiți, fapt ce nu a avut loc.

La rândul său, Comisia Electorală Centrală reiterează că observatorii acreditaţi şi reprezentanţii mass-media pot asista la toate procedurile electorale inclusiv la renumărarea voturilor. Pentru a asigura transparența procedurii, CEC a publicat și orarul acțiunilor întreprinse la 22 și 23 iunie. Potrivit CEC, membrii birourilor electorale, care au numărat buletinele de vot  se substituie doar în cazul în care instanța a constatat nereguli în birourile respective. Astfel de concretizări în decizia judecătorilor Curții de Apel nu figurează.

UNIMEDIA amintește că Partidul Liberal a cerut renumărarea voturilor pentru CMC, invocînd numeroase încălcări. Inițial, Judecătoria Centru a respns cererea liberalilor din lipsă de probe. Instanța superioară însă a dispus renumărarea voturilor. Liberalii susțin că în urma renumărării, ar putea obține încă un mandat în CMC, lipsind astfel comuniștii de majoritate.


Sursa: UNIMEDIA


Vom avea mai puține incidente cu navele aflate sub pavilionul moldovenesc

Vom avea mai puține incidente cu navele aflate sub pavilionul moldovenesc
Foto: expolicy.wordpress.com

Federaţia Internaţională a Lucrătorilor din Transport (FILT) a recunoscut drapelul moldovenesc drept unul "de convenienţă", or navele care navighează sub pavilionul Republicii Moldova se simt destul de confortabil, a declarat, miercuri, preşedintele Organizaţiei regionale a Sindicatului marinarilor din Rusia, Nikolai Suhanov.


Termenul "steag de convenienţă", înseamnă că proprietarul unei nave înregistrate într-o țară, plătește taxele către acel stat, care la rândul său oferă anumite înlesniri, însă echipajele de multe ori nu au nici măcar minime standarde de securitate socială.


Atâta timp cât pavilionul Republicii Moldova nu era recunoscut "de convenienţă", sindicatele nu puteau semna contracte colective care ar reglementa salariile marinarilor, inclusiv atunci când aceștia lucrau în zone periculoase, condiţiile de muncă, valoarea asigurării în caz de accident şi alte riscuri.

Până în prezent proprietarii de nave neconștiincioși, a căror nave navigau sub pavilionul Republicii Moldova, deseori încălcau drepturile de muncă ale marinarilor.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la dv.rian.ru


(foto) Kate Moss, topless la 37 de ani

(foto) Kate Moss, topless la 37 de ani
Foto: showbiz.ro

Pentru ca superba Kate Moss este, inca, unul dintre cele mai de succes fotomodele din lume, cei de la Liu Jo au ales-o sa fie imaginea colectiei de primava-vara 2011.


Model inca de la varsta de 14 ani, Kate Moss a fost aleasa de-a lungul anilor sa defileze si sa imbrace tinutele celebrilor designeri Gucci, Dolce & Gabbana, Calvin Klein, Chanel, Rimmel si Bulgari.

Desi a fost implicata in scandaluri cu droguri, mai exact, cocaina, Kate a revenit, fara nicio problema, cu contracte semnate pentru Rimmel, Agent Provocateur, Virgin Mobile, Calvin Klein Jeans si Burberry.

In toamna anului 2006, Kate Moss, celebra pentru pictorialele nud, a fost aleasa "Modelul anului" la British Fashion Awards.








Sursa: showbiz.ro


Ucraina: Iulia Timoşenko a reclamat la CEDO că acuzaţiile împotriva ei au caracter politic

Ucraina: Iulia Timoşenko a reclamat la CEDO că acuzaţiile împotriva ei au caracter politic
Foto: adevarul.ro

Fosta şefă a guvernului ucrainean Iulia Timoşenko, inculpată pentru abuz de putere, a anunţat azi că a depus o plângere pe lângă Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg pentru a denunţa caracterul politic al acuzaţiilor ce i se aduc, relatează AFP.


Ea a precizat, într-o conferinţă de presă, că plângerea este însoţită de ”dovezi ale represiunii politice” şi şi-a explicat decizia prin neîncrederea sa în ”justiţia venală a preşedintelui ucrainean ViktorIanukovici”, pe care îl acuză că a orchestrat personal procedurile deschise împotriva ei. 

Iulia Timoşenko urmează să fie judecată începând de vineri la Kiev. 

Iulia Timoşenko, unul din şefii Revoluţiei portocalii prooccidentale din 2004, este acuzată de abuz de putere în timpul mandatului său, la originea unor pierderi financiare grele pentru statul ucrainean. Parchetul a deschis mai multe anchete împotriva ei. Numeroşi alţi foşti înalţi responsabili din guvernul Iulie Timoşenko sunt şi ei vizaţi de anchete pentru abuz de putere. SUA şi europenii şi-au exprimat preocuparea în legătură cu o aplicare selectivă a justiţiei în Ucraina.



Mobiasbancă lansează parcări pentru biciclete

Mobiasbancă lansează parcări pentru biciclete
Foto: mobiasbanca.md

Mobiasbancă - Groupe Société Générale este prima bancă comercială care oferă clienţilor săi comoditatea şi siguranţa parcării bicicletelor lor. Astfel, Mobiasbancă demonstrează încă o dată că este o companie social responsabilă căreia îi pasă de mediul în care trăim şi este mereu alături de angajaţii şi clienţii săi.


Inspirată de ziua mondială a mediului, sărbătorită pe 5 iunie, banca a decis să contribuie la promovarea unui mijloc de transport sănătos, nepoluant şi care oferă mai multă libertate. Clienţii, dar şi angajaţii băncii, pot veni la bancă cu bicicleta, pot să o parcheze în siguranţă în timp ce vor fi deserviţi la bancă.

Primele trei parcări au fost instalate joi, 16 iunie curent, la oficiul central al băncii (Chişinău, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 81A), la filiala nr. 5 „Rîşcani” (Chişinău, str. Miron Costin 13/1) şi la filiala nr. 6 „Aneni” din oraşul Anenii Noi (str. Concilierii Naţionale 2). Proiectul de instalare a parcărilor pentru biciclete va continua, astfel încât parcările de biciclete să fie plasate la toate filialele băncii în toate localităţile unde este prezentă.

Mobiasbancă este o bancă care face parte dintr-un mare grup financiar-bancar şi de aceea doreşte să promoveze cele mai bune experienţe şi practici nu doar în domeniul bancar, dar şi în domeniul responsabilităţii sociale. Prin exemplul său banca doreşte să contribuie la schimbarea modului de gândire şi să contribuie la popularizarea deplasării cu bicicleta în ţara noastră. 





Publicitate

sursa: Unimedia

Mozilla a lansat browserul Firefox 5

Mozilla a lansat browserul Firefox 5
Foto: capital.ro

La trei luni de la lansarea versiunii 4 a Firefox, Mozilla i-a dat drumul noului browser, Firefox 5. Noul browser nu aduce prea multe mari schimbări de grafică faţă de versiunea anterioară, însă ţinteşte o performanţă mai bună şi mai rapidă a navigării pe Internet, notează Business Insider.


Dintre opţiunile care fac diferenţa faţă de ultima versiune Mozilla Firefox, noul browser aduce în prim plan "Do not track" şi suportul pentru animaţii CSS. Prima opţiune vizează confidenţialitatea navigatorului pe Internet, dedicată mai ales utilizatorilor de Android. Suportul CSS va ajuta internauţii să îşi creeze website-uri mult mai dinamice cu o mai mare uşurinţă şi abilitatea de a include slide-uri de text în browser. 

Pe lângă un mai bun suport pentru JavaScript şi Canvas, Firefox 5 va aduce o versiune nouă şi îmbunătăţită a add-blocker-ului şi funcţia "Find as you type", menită să fie folosită în timpul tastării unui text.

Pentru a ţine pasul cu cei de la Google Chrome, cei de la Mozilla au îmbunătăţit modul de căutare pe Internet. În plus, până la sfârşitul acestui an, se vor lansa şi versiunile 6 şi 7 ale browserului.

Sursa: money.ro


Numărul afacerilor noi înregistrate, în creştere

Numărul afacerilor noi înregistrate, în creştere
Foto: portal.radioiasi.ro

Numărul întreprinderilor înregistrate de Camera Înregistrării de Stat a crescut în ianuarie-mai 2011 cu circa 10,3% faţă de numărul celor înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2010. Astfel, potrivit datelor oficiale, în registrul de stat au fost trecute în primele 5 luni ale anului 3028 de noi întreprinderi.


Datele Camerei Înregistrării de Stat arată că numărul întreprinderilor înregistrate în teritorii a fost mai mic decât a afacerilor noi în capitală. În ianuarie-mai 2011, oficiile teritoriale au înregistrat 1332 de întreprinderi, iar oficiul din Chişinău - 1696.

Totodată, din registrul de stat, au fost radiate un număr de 1386 întreprinderi, cu 127 mai multe faţă de numărul celor radiate în ianuarie-mai 2010. Circa 73% din totalul de întreprinderi radiate în primele 5 luni ale anului curent sunt din afara Chişinăului. 

Potrivit situaţie din 1 iunie curent, în RM sunt înregistrate 158 986 de întreprinderi, dintre care 83 572 sunt din mun. Chişinău. 47% din numărul total de întreprinderi sunt organizate ca societăţi cu răspundere limitată, iar 42% - ca întreprinderi individuale.

Deşi numărul întreprinderilor noi înregistrate a fost în creştere, menţionăm că acesta nu a atins încă nivelul de dinainte de criză. În acest context, amintim că în perioada ianuarie-mai a anilor 2009, 2008 şi 2007 s-au înregistrat 3334, 4936 şi respectiv 5279 întreprinderi noi.


Sursa: UNIMEDIA


25 de ani de la golul secolului, marcat de Maradona

25 de ani de la golul secolului, marcat de Maradona
Foto: corrieredelmezzogiorno.corriere.it

Reuşita lui Maradona, din sfertul de finală cu Anglia, este considerată cea mai frumoasă a tuturor timpurilor. Un sfert de secol - atât a trecut de la golul care a lăsat toată lumea cu gura căscată. Acest gol marcat pe 22 iunie 1986, contra Angliei, l-a consacrat pe Maradona. 


Meciul conta pentru sferturile de finală al Campionatului Mondial din 1986 şi se juca pe stadionul Azteca, din Ciudad de Mexico. Toţi cei care l-au văzut îl consideră în unanimitate ca fiind cel mai frumos al tuturor timpurilor.



Mihai Godea lansează o Mișcare Politică

Mihai Godea lansează o Mișcare Politică
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Fostul prim-vicepreşedinte al PLDM şi candidatul independent la Primăria Chişinău, Mihai Godea, împreună cu alte personalități politice și formatori de opinie crează o Mișcare Politică.


Lansarea Mișcării Politce va avea loc mâine, la ora 14.00, în incinta Hotelului LeoGrand.


Amintim că Mihai Godea a părăsit PLDM, după care a candidat independent la primăria Chişinău. Godea a acumulta în cadrul alegerilor locale 0,82% din sufragii, adică 2840 voturi.

Sursa: UNIMEDIA


(video)Tehnologia cucereşte arta: A apărut robotul care-ţi schiţează portretul

(video)Tehnologia cucereşte arta: A apărut robotul care-ţi schiţează portretul
Foto: descopera.ro

Un artist de la Institutul Goldsmiths, parte a Universităţii din Londra, a lansat un braţ robotic ce este capabil să deseneze portrete umane, bazându-se pe abilităţile sale. Dispozitivul are "ochii" conectaţi la o minte artificială care simulează imperfect o parte din abilităţile pictorului. Maşinăria şi-a urmărit maestrul la muncă, în timp ce schiţa portrete, după care a pus în practică ceea ce a învăţat.


Proiectul AIKON va urma două căi principale de cercetare: prima dintre ele începe cu studiul schiţelor din arhive şi a notelor lăsate de artişti, iar cea de-a doua se bazează pe cunoştinţe ştiinţifice şi tehnologice contemporane.


"Chiar dacă încă parţiale, cunoştinţele acumulate cu privire la sistemele noastre perceptuale şi alte sisteme neurobiologice sunt suficient de avansate încât, împreună cu progresele recente în echipamente de calcul, viziune computerizată şi inteligenţă artificială, putem încerca să construim simulatoare computerizate sofisticate a cel puţin o parte din procesele de identificare perceptuală sau din cele cognitive, implicate în procesul de schiţarea a unei feţe de către artişti", susţine profesorul Fol Leymarie despre proiectul AIKON.

Sistemul a fost dintotdeauna limitat de lipsa de "sensibilizare" a ceea ce era desenat, iar următorul pas la care se va lucra este acela de a optimiza maşinăria, astfel încât să poată gândi singură şi să îşi poată forma un stil artistic propriu.





(video) Foc și pară la Guvern din cauza scandalului de la Franzeluța

(video) Foc și pară la Guvern din cauza scandalului de la Franzeluța
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Prim-ministrul Vlad Filat s-a supărat foc azi la ședința Executivului și i-a luat la întrebări pe miniştri în legătură cu incidentele care au avut loc astăzi, 22 iunie, la S.A. Franzeluţa. Acesta a solicitat de la Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Oleg Efrim, ministru al Justiţiei, precum şi lui Alexei Roibu, ministru al Afacerilor Interne, să soluţioneze această problemă şi să-l informeze despre mersul acţiunilor. 

"Directorul S.A. Franzeluţa, Eugen Baleca, a refuzat să prezinte careva acte Consiliului de Administrație, rapoartele arată 24 milioane lei prejudiciu statului şi acţionarilor. S-a întrunit Consiliul şi a decis demiterea directorului. Acesta a refuzat să se conformeze deciziei organului superior, s-a dus la judecătoria sectorului Botanica şi a venit cu decizia instanţei de restabilire în funcție. Angajaţii S.A. Franzeluţa sunt intimidaţi, nu li se pemite să asiste la prezentarea noului director. La moment sunt doi directori - cel nou, numit de consiliul de administraţie şi cel vechi, restabilit de instanţa de judecată", a precizat Bumacov.


"Aţi întins-o prea mult dl Roibu. Statutul dvs. şi atribuţiile pe care le aveţi vă permit să asiguraţi ordinea în ţara asta? Ce înseamnă să se umble cu mitraliere şi automate, degrabă vor veni cu tancuri la Guvern. Cer să asiguraţi ordinea. Aştept informaţii până seara. Cineva confundă proprietatea statului cu cea personală. Declaraţiile făcute astăzi de Baleca, că indiferent de Guvern, nu are de gând să se supună, reprezintă o sfidare a Guvernului, a legii şi a autorităţilor statului", a declarat prim-ministrul Vlad Filat.

Șeful cabinetului de miniștri l-a întrebat pe ministrul Justiţiei "cum de a fost posibil ca decizia în cauză să fie luată în decurs de 20 de minute, în condiţiile în care oamenii se judecă în decurs de zeci de ani". Premierul a solicitat explicaţii de la subalterni.

Publika.md scrie că directorul general al SA “Franzeluţa” a fost demis ieri de către Consiliul de Administraţie pentru că ar fi prejudiciat întreprinderea cu 24 de milioane de lei. La mai puţin de 24 de ore însă, Eugen Baleca a revenit în funcţie, în baza unei hotărâri judecătoreşti prin care decizia consiliului de administraţie a fost suspendată. Hotărâreaa judecătoriei Ciocana a fost atacată la Curtea de Apel de către Consiliu.

Azi dimineață urma să aibă loc o ședință a Consiliului de Administrație. Printre reprezentanții Ministerului Economiei și Finanțelor, la şedinţă nu a fost nici secretarul Consiliului de Administraţie, care a declarat că a fost încuiată în propriul birou, la indicaţia lui Eugen Baleca pentru a nu se prezenta. "La ora 8 şi 20 de minute mi s-a interzis să ies din blocul administrativ al ministerului Agriculturii. Am fost eliberată la 10.30. Între timp am sunat de două ori la poliţie. Nici poliţiei nu i s-a permis să intre în birou. Am fost eliberată de către şeful serviciului de pază al companiei, la indicaţia lui Baleca. Am solicitat pază pentru că viaţa mea este în pericol, Baleca mă terorizează de vreo trei luni", a explicat Svetlana Hamuraru, secretara Consiliului de Administraţiei al "Franţeluţa".



Sursa: UNIMEDIA


Sistemul de alimentare cu apă va fi reabilitat în Nisporeni, Grozești și Vărzărești

Sistemul de alimentare cu apă va fi reabilitat în Nisporeni, Grozești și Vărzărești
Foto: vranpress.blogspot.com

11,3 milioane de euro vor fi cheltuiți pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apă în raionul Nisporeni: primăriile Nisporeni, Vărzăreşti şi Grozeşti din Republica Moldova. 


Un Acord în acest sens va fi semnat la 24 iunie de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), Delegaţia Uniunii Europene (EUD) şi Agenţia de Dezvoltare şi Cooperare a Elveţiei (SDC).


Agenţia Austriacă a fost nominalizată ca responsabil major pentru implementarea proiectului în comun cu partenerii din R.Moldova.

În urma implementării acestui proiect vor beneficia de acces nelimitat lă apă potabilă calitativă circa 23 000 locuitori din localităţile menţionate.

Sursa: UNIMEDIA


Frumoasa actriţă indiană Aishwarya Rai este însărcinată

Frumoasa actriţă indiană Aishwarya Rai este însărcinată
Foto: 365greetings.com

Actriţa indiană Aishwarya Rai, câştigătoarea concursului de frumuseţe Miss World în anul 1994, este însărcinată cu primul ei copil.


Aishwarya Rai, în vârstă de 37 de ani, este căsătorită cu actorul de la Bollywood Abhishek Bachchan, fiul lui Amitabh Bachchan, o veritabilă legendă a filmului indian, cel care de altfel a şi anunţat această veste, marţi, printr-un mesaj postat pe Twitter, potrivit mediafax.ro.


"Voi deveni bunic! Aishwarya este însărcinată! Sunt atât de fericit şi de încântat!", a scris venerabilul actor indian.

Rai şi Bachchan s-au căsătorit în 2007. Aishwarya Rai, născută pe 1 noiembrie 1973, a lucrat mai întâi ca model, iar în anul 1994 a devenit prima femeie din India care a câştigat concursul Miss World. După acest succes, contractele publicitare şi rolurile au devenit tot mai numeroase şi mai consistente pentru Rai, despre care se spune că este în prezent actriţa cel mai bine plătită de la Bollywood.


Victimele fascismului, comemorate la Chișinău

Victimele fascismului, comemorate la Chișinău
Foto: moldova-suverana.md

În dimineața zilei de astăzi, la Complexul Memorial "Eternitate" a avut loc o depunere de flori, în memoria victimelor fascismului. Anume în această zi, 22 iunie, cu 70 de ani în urmă, trupele germane au trecut de hotarul Uniunii Sovietice.


Prezent la eveniment, președintele interimar, Marian Lupu, a declarat că această zi a dat startul unui calvar în Europa. "Este o zi tragică în istoria Republicii Moldova. Să ne gândim cum să nu facem aceste lucruri să se mai întâmple" a adăugat acesta.


La eveniment au fost prezenți ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, precum și reprezentanți ai Partidului Comuniștilor.

UNIMEDIA amintește că la 22 iunie 1941, germanii au început Operațiunea Barbarossa, scopul inițial al acestui atac spontan fiind cucerirea Rusiei Europene și a Ucrainei, până la Arhanghelsk în nord, și Astrahan în sud. Eșecul acestei operațiuni a dus, până la urmă, la înfrângerea Germaniei naziste. Uniunea Sovietică a suferit cele mai mari pierderi umane - cca 25 de milioane de oameni.

Sursa: UNIMEDIA


Comunistul Anatolie Tofan a renunţat la mandatul de consilier CMC

Comunistul Anatolie Tofan a renunţat la mandatul de consilier CMC
Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie

Consilierul comunist, Anatolie Tofan, a renunţat la mandatul de consilier din cadrul Consiliului municipal Chişinău (CMC).

 ”Declar că atât eu personal, cât și PCRM au fost ținta unui atac murdar și josnic care a avut scopul intoxicării și manipulării opiniei publice și denigrării echipei PCRM și candidatului la funcția de primar general al mun. Chișinău”, se scrie în cererea lui Tofan, remisă la redacție de către serviciul de presă al PCRM.


Potrivit documentului, Tofan a renunțat la mandat pentru a nu prejudicia imaginea partidului și echipei PCRM.

În cerere se mai scrie că Anatolie Tofan va acționa în judecată pentru lezarea gravă a onoarei și demnității, pentru grava încălcare a legislației în vigoare, persoanele și organele de stat responsabile. 

UNIMEDIA precizează că Anatolie Tofan, consilier actual al PCRM, este acuzat că ar fi violat şi ucis o minoră în urmă cu peste 20 de ani. Potrivit informaţiilor făcute publice de către PL, Tofan ar fi violat-o pe Larisa Mocreac, în vârstă de 12 ani, după care ar fi ucis-o prin înjunghiere, aplicându-I  trei lovituri  de cuţit în regiunea inimii și în abdomen.  Larisa Mocreac a decedat pe loc, iar peste 6 zile cadavrul acesteia a fost găsit îngropat în curtea casei. Pentru crima săvârșită, Tofan a fost condamnat la 10 ani de închisoare, ispășindu-și pedeapsa într-o colonie pentru minori.

Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru a ocupa o funcţie de răspundere publică, persoana nu trebuie să aibă antecedente penale nestinse pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie. Astfel, nu există norme legale care l-ar putea constrânge să renunţe la mandatul de consilier municipal.

Candidatul PCRM la funcţia de primar al Capitalei, Igor Dodon a promis în fața jurnaliștilor că va investiga personal cazul lui Tofan. "Eu vă promit că voi investiga personal istoricul acestui personaj din lista noastră de consilieri. Dacă se confirmă informațiile vehiculate în presă, acest personaj nu va mai fi membru al fracțiunii PCRM din CMC".

Sursa: UNIMEDIA


Prin decizia CEDO, va primi 15 mii de euro de la stat: A fost maltratat în închisoare

Prin decizia CEDO, va primi 15 mii de euro de la stat: A fost maltratat în închisoare

Încă o hotărâre CEDO împotriva RM a fost pronunțată ieri, 21 iunie, anunță asociația Juriștii pentru Drepturile Omului. Reclamantul Ipate Nichita s-a plâns, în particular, că în 2006, când era deținut într-un penitenciar din Chișinău, a fost maltratat şi nu a beneficiat de o anchetă efectivă privind maltratarea acestuia. Acesta urmează să primească din partea Guvernului Republicii Moldova 15100 de euro.


Potrivit lui Ipate, pentru că a refuzat să se transfere în altă celulă, pe când se afla în arest preventiv la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, a fost bătut de către ofiţeri, fiind lovit cu pumnii şi cu bastoane de cauciuc, apoi cu capul de perete. 


„Când nu a mai putut rezista, reclamantul a fost împins cu forţa în celula 121, unde el s-a lovit de fereastră, a spart-o, iar cu cioburile de sticlă a încercat să-şi taie venele în speranţa că poliţiştii vor înceta maltratarea şi vor chema un medic. Totuşi, maltratarea a continuat, iar ulterior reclamantul a fost prezentat unui psihiatru”, se spune în cererea reclamantului.

Ulterior Ipate a declarat greva foamei, a depus o plângere la Ministerul Justiției, însă aceasta a fost considerată nefondată. La data de 29 martie 2007 reclamantul a fost condamnat pentru omorul unei persoane şi tentativă de omor a unei alte persoane. De asemenea, el a fost condamnat pentru ameninţarea cu violenţă a cinci colaboratori din Penitenciarul nr. 13, care l-au escortat în altă celulă.

Curtea a concluzionat că investigarea plângerii reclamantului privind maltratarea acestuia a fost ineficientă şi prelungită în rezultatul refuzurilor repetate de a începe urmărirea penală şi a omisiunii de a efectua într-un termen rezonabil şi într-o manieră esenţială măsurile de investigaţie, după cum s-a constatat de către judecătorul de instrucţie. Aceste greşeli sunt incompatibile cu obligaţiile procedurale art. 3 CEDO.

Curtea a acordat reclamantului 15 mii de euro cu titlu de daune morale şi 100 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

UNIMEDIA precizează că CEDO a înregistrat, în 2010, cu aproape 1/3 mai puţine cereri îndreptate împotriva Moldovei decît în 2009.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Mercedes a doborât recordul mondial de drift

 (video) Mercedes a doborât recordul mondial de drift
Foto: autosaga.ro

Pilotul Mauro Calo a reusit sa doboare recordul mondial pentru cel mai lung drift. Masina devoratoare de anvelope a fost un Mercedes C63 AMG.


Desi Mercedes-Benz este privit de unii doar ca o marca eleganta care nu-si doreste sa fie asociata cu comportamentul antisocial de "racer boy", compania vrea sa demonstreze ca produce masini distractive si dovedeste inca o data acest lucru prin doborarea recordului pentru cel mai lung drift, pe circuitul Brooklands (Marea Britanie).


Driftul continuu de aproximativ 4 minute s-a desfasurat  in cadrul evenimentului Mercedes-Benz World, unde pilotul Mauro Calo a “alunecat” cu un sedan C63 AMG opt ture de pista.
Asa cum a promis, pilotul a parcurs 2.308 metri in derapaj controlat si a stabilit un nou record; a fumegat cu 394 de metri mai mult fata de distanta vechiului record.

Mauro Calo a doborat recordul de drift pe o pista cu o latime cat cea a lungimii masinii sale si a reusit sa intre in Cartea Recordurilor.

Urmariti cursa:



(video) Ciocan respinge acuzațiile comuniștilor: La 19 iunie nu am primit nicio contestație de la PCRM

(video) Ciocan respinge acuzațiile comuniștilor: La 19 iunie nu am primit nicio contestație de la PCRM
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Partidul Comuniștilor declară sus și tare că turul II al scrutinului pentru alegerea primarului de Chișinău a fost fraudat. Cu toate acestea, în ziua de 19 iunie, comuniștii nu au depus nicio contestație la Comisia Electorală Centrală, fapt confirmat chiar de președintele CEC. 


„La 19 iunie au fost depuse patru contestații, din care niciuna din partea Partidului Comuniștilor”, a declarat astăzi Iurie Ciocan.

Acesta a respins acuzațiile comuniștilor, care spun că CEC-ul a contribuit la fraudarea alegerilor, fiind la cheremul actualei guvernări. „Respingem orice învinuire în falsificări. Votarea din 5 iunie și 19 iunie a avut loc cu maximă transparență. Urmează instanța să decidă”, a mai spus Ciocan.

UNIMEDIA precizează că ieri, PCRM a depus o contestație la Judecătoria Centru, la care au fost anexate peste 200 de plîngeri ale alegătorilor, contestaţii ale observatorilor şi alte documente, care ar confirma fraudarea alegerilor din Chișinău. Astăzi, comuniștii au lansat și o linie fierbinte pentru colectarea încălcărilor admise în ziua votării de 19 iunie în municipiul Chişinău.



Sursa: UNIMEDIA 
Video: Privesc.eu 


În mai 2011, vânzările de valută în numerar au crescut cu peste 20%

În mai 2011, vânzările de valută în numerar au crescut cu peste 20%
Foto: pdlmedias.ro

În mai 2011, rulajul tranzacţiilor de cumpărare/vânzare contra lei moldoveneşti a principalelor valute străine efectuate pe piaţa valutară internă în numerar a constituit echivalentul sumei de 335,3 mln dolari SUA, majorându-se cu 6,1% comparativ cu luna aprilie. Cumpărările au crescut cu 2,8%, iar vânzarile - cu 20,6%, arată datele Băncii Naţionale a Moldovei.


Cumpărările nete ale principalelor valute străine pe piaţa valutară internă în numerar pe parcursul lunii mai 2011 au ajuns până la echivalentul sumei de 264,7 mln dolari SUA, iar vânzările de valută au constituit echivalentul sumei de 70,8 mln dolari SUA.


În structura rulajului total al tranzacţiilor de cumpărare/vânzare contra lei moldoveneşti a principalelor valute străine efectuate pe piaţa valutară interna în numerar, tranzacţiile în euro au constituit 57,4%, cele în dolari SUA - 34,6%, în ruble ruseşti - 6,8%, în lei româneşti - 0,6% şi în hrivne ucrainene - 0,6%.

Luna mai 2011 s-a caracterizat printr-o descreştere a tranzacţiilor în euro, ponderea acestora reducându-se cu 2,3%. Pe de altă parte, ponderea tranzacţiilor în dolari a crescut cu 2,2%. 
Sursa: UNIMEDIA


Blog: Cultivarea șpagofobiei

Blog: Cultivarea șpagofobiei

Ce-ar fi să-ți strecor o mită în timp ce citești acest articol? Procedăm în felul următor: tu te prefaci că ești captivat de lectură, iar eu între timp îți bag 10 lei în buzunar. Pe furiș, ca să nu observe nimeni. Satisfăcut? Oripilat? 


Dacă ești satisfăcut probabil că e mai bine să punem punct aici. Nu are rost să continuăm. Am făcut tranzacția cea mai frecvent întâlnită în Republica Moldova. Avem mâini dibace. Nu ne prinde CCCEC sau câte C-uri o fi având ei în prezent. În fine, știi tu, instituția care se ocupă de extirparea mitei. Ei au mâini lungi. Dar să ai mâini dibace e mai eficient decât să le ai lungi.

Dacă ești oripilat însă, hai să înțelegem de ce. Căci corupţia e naiba cu mai multe capete.

Primul cap te papă în felul următor. Există foarte multe reguli pentru derularea afacerilor. Există cozi, există certificate, există cerinţe stricte. În paralel există şi o cale uşoară. Dacă abordezi persoana potrivită în formatul potrivit, lucrurile pot să se rezolve foarte simplu. Mita funcţionează ca şi ghişeul unic. Te-ai pus în contact cu persoana respectivă, persoana respectivă ia receptorul în mână şi în 24 de ore ai toate portiţele deschise vraişte. Să nu ne imaginăm că mediul de afaceri îşi frământă conştiinţa cu probleme de ordin etic. Dacă aceasta e calea, aceasta să fie. Businessul fermentează şi în condiţii de corupţie. Cei care suferă ponoasele sunt consumatorii. Volens-nolens oamenii simpli sunt sponsorii neoficiali ai acestui sistem. Ca minimum, preţul mitei se reflectă în preţul produsului livrat pe piaţă. Ca maximum, preţul produsului livrat pe piaţă e dublu, fiindcă mita constrânge competiţia. Mita e cheia de la portiţă, dar e o cheie la care nu are acces fiştecare. Respectiv, avem ceea ce avem: o gaşcă de firme cu krîşă.

Continuare pe blogul lui Madrizen... 

sursa: Unimedia

Angelina Jolie, surprinsă de cât de bine se pricepe să fie mamă

Angelina Jolie, surprinsă de cât de bine se pricepe să fie mamă

Angelina Jolie mărturiseşte că cea mai mare surpriză pe care i-a rezervat-o viaţa este faptul că este o mamă foarte bună.


Şi pe lângă faptul că e o mamă bună, ei chiar îi place să stea cu copiii ei. Actriţa spune că nu şi-a imaginat niciodată că va avea 6 copii şi povesteşte că instinctele materne au apărut în 2005 când l-a cunoscut pe Brad.

 

"Să fiu mamă este una dintre cele mai mari surprize din viaţa mea. Când eram tânără nu mi-am imaginat că voi fi mamă, însă instinctele au apărut când am început să adopt şi când am început să locuiesc cu Brad care m-a făcut să vreau şi copiii mei. O familie mare poate crea haos, dar îţi dă şi o pace interioară, cel mai frumos sentiment din lume" a povestit actriţa.




Sursa: cancan.ro 


Jurnalist rus omorât în Extremul Orient

Jurnalist rus omorât în Extremul Orient
Poză simbol

Redactorul şef al postului de televiziune Kolîma Plus, Anatoli Bikov, a fost găsit mort miercuri dimineaţa în locuinţa sa din oraşul Magadan, în Extremul Orient rus, a afirmat un purtător de cuvânt al administraţiei locale, citat de RIA Novosti şi Vesti.


Pe corpul jurnalistului erau semne evidente ale unei morţi violente, notează portalul Gazeta. O anchetă a fost demarată în acest caz, a precizat purtătorul de cuvânt al Comitetului rus de anchetă. 

Anatoli Bitkov, în vârstă de 38 de ani, era membru al Uniunii jurnaliştilor din Rusia. El realiza emisiuni de ştiri şi de analiză. 

Sursa: agerpres.ro