(foto) Cum arată noul Volkswagen Jetta - Golf sedan

miercuri, 29 decembrie 2010

(foto) Cum arată noul Volkswagen Jetta - Golf sedan
Foto: zf.ro

Volkswagen a prezentat primele imagini cu noul Volkswagen Jetta, sedanul de segment compact realizat pe platforma lui Golf 6 şi care este asamblat în Mexic şi comercializat atât pe piaţa nord-americană cât şi cea europeană. Faţă de generaţia anterioară noul Jetta a crescut cu 9 cm şi a ajuns la 4,64 m lungime, fiind cu 13 cm mai scurt decât Passat. În acelaşi timp, portbagajul are tot 510 litri, mai puţin faţă de Skoda Octavia - 560l sau Renault Fluence - 530 litri - principalii săi concurenți.


Gama motorizărilor este similară cu cea a Golf, fiind alcătuită momentan dintr-un motor pe benzină, de 1,2 litri TSI de 105 CP şi două dieseluri, de 1,6 litri TDI şi 105 CP şi unul de 2,0 litri TDI şi 140 CP. Ulterior aceasta va fi extinsă cu cel pe benzină de 1,4 TSI în ambele versiuni de 122 şi 160 CP dar şi 2,0 TSI de 200 CP.

Pe piața din România, noul VW Jetta are un preţ cuprins între 16 mii euro și 23 mii euro cu TVA.

Echiparea de bază include printre altele aer condişonat, computer de bord, geamuri electrice, şase airbaguri, închidere centralizată şi radio-CD cu suport pentru MP3.

Sursa: zf.ro


Lady Gaga, Eminem si Justin Bieber, artiştii cel mai bine vânduţi în 2010. Vezi aici clasamentul

Lady Gaga, Eminem si Justin Bieber, artiştii cel mai bine vânduţi în 2010. Vezi aici clasamentul
Colaj: aceshowbiz.com

Lady Gaga este extrem de fericită. Albumul sau “The Fame Monster” a fost declarat cel mai bine vândut material în anul 2010, cu aproape şase milioane de copii vândute în întreaga lume. Albumul de debut al artistei, “The Fame”, a fost relansat în anul 2009, într-o formă extinsă, sub denumirea de “The Fame Monster” şi iată că s-a vândut extrem de bine.


După ce a aflat minunata veste, artista pe numele său real Stefani Germanotta, le-a scris fanilor pe Twitter şi pe Facebook: “The Fame Monster a fost numit cel mai bine vândut album al anului 2010! Sunt atât de încântată şi încrezătoare în viitor, speranţă şi multă muncă şi-ţi vei îndeplini visele!”

Pe locul doi, la mică distanţă, s-a clasat Eminem, cu albumul “Recovery”, urmat de starul adolescent Justin Bieber, ajuns pe locul trei cu albumele din seria “My World”. Alte staruri care au intrat în clasament sunt Taylor Swift, cu “Speak Now”, Susan Boyle cu “The Gift” şi Black Eyed Peas, cu “The E.N.D”.

Topul a fost intocmit de un site german, Media Traffic, care a obţinut listele vânzărilor de albume dintr-o multitudine de surse din întreaga lume. Iată şi topul:

“The Fame Monster” – Lady Gaga (5.8 milioane de copii)
“Recovery” – Eminem (5.7 milioane de copii)
“My Worlds”, “My World” + “My World 2.0” – Justin Bieber (5.6 milioane de copii)
“Need You Now” – Lady Antebellum (3.6 milioane de copii)
“Speak Now” – Taylor Swift (3.5 milioane de copii)
“The Gift” – Susan Boyle (3 milioane de copii)
“The E.N.D” – Black Eyed Peas (3 milioane de copii)
“Crazy Love” – Michael Buble (3 milioane de copii)
“Soldier of Love” – Sade (2.3 milioane de copii)
“The Element of Freedom” – Alicia Keys (2.3 milioane de copii)

Sursa: utv.ro 


În anul 2011, ar putea izbucni războiul gazelor între Rusia și Republica Moldova

 În anul 2011, ar putea izbucni războiul gazelor între Rusia și Republica Moldova
1235.ro

În anul 2011, ar putea izbucni un nou război al gazelor. De data aceasta între Rusia și Republica Moldova, relatează postul de radio rus Eho Moskvî. Aceasta pentru că Chişinăul intenţionează să revizuiască formula de calcul a preţului de procurare a gazelor ruseşti și în același timp să majoreze tariful de tranzit. Amintim că ieri, 28 decembrie 2010, experţii de la IDIS Viitorul au pregătit un raport în care sunt enumerate pretențiile principale și măsurile care urmează a fi întreprinse. Aceste măsuri, potrivit experţilor moldoveni, vor consolida securitatea energetică a ţării.


Nu se știe cum va reacționa Moscova, dacă propunerile enunţate de experţii de la IDIS Viitorul vor fi implementate. Anterior, declarațiile vecinilor că ar dori revizuirea preţului la gaz au condus în mod inevitabil la înrăutățirea relațiilor. Este suficient să amintim despre războiul gazelor între Rusia și Ucraina care a izbucnit în ajunul anului 2009.

„Faptul că există sau nu în prezent intermediari, sau dacă s-au plătit şi se plătesc anumite comisioane pentru contractul de livrare a gazelor nu putem şti cu siguranţă, în condiţiile în care contractul este declarat confidenţial. Cu siguranţă, efectul secretizării reprezintă o nelegiuire faţă de consumatori”, declară autorul studiului „Expirarea contractului dintre Gazprom şi Moldovagaz – noi oportunităţi de consolidare a securităţii energetice a Republicii Moldova”, expertul în eficienţă energetică, Ion Muntean.

Pentru negocierea următorului contract cu Gazprom, Muntean recomandă revizuirea formulei de calcul a preţului de procurare a gazelor ruseşti de către S.A. Moldovagaz, prin micşorarea sau excluderea ponderii preţului barilului de petrol în preţul final al gazelor naturale şi stabilirea unei referinţe faţă de cotaţiile de pe pieţele internaţionale de profil. Totodată, expertul IDIS recomandă trecerea la contractele care au la bază valuta de referinţă euro faţă de cele semnate în dolari americani.
 

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la Eho Moskvî


99 de avocaţi au primit licenţa, după susţinerea examenului de calificare

99 de avocaţi au primit licenţa, după susţinerea examenului de calificare
Foto: lawcenter.ro

99 de avocaţi, care au susţinut examenul de calificare în profesie, au primit licenţele astăzi, 29 decembrie. La eveniment de înmânare a licenţelor a participat viceministrul justiţiei, Gheorghe Susarenco şi preşedintele Baroului Avocaţilor din Moldova, Gheorghe Amihalachioaie.


Un corp de avocaţi puternic va oferi mai puţine şanse judecătorilor să pronunţe hotărâri ilegale şi să încalce legea”, a declarat Gheorghe Susarenco în cadrul evenimentului. De asemenea, viceministrul le-a amintit tinerilor avocaţi că au un rol important la înfăptuirea justiţiei şi că, de modul în care îşi îndeplineşte sarcinile un avocat, depinde şi concluziile hotărârii pe care o pronunţă judecătorul.

Viceministrul i-a felicitat pe tinerii avocaţi şi a menţionat că ei sunt acei avocaţi care vor activa în baza noilor amendamente adoptate de Parlament ce vin să reformeze profesia de avocat. Gheorghe Susarenco a declarat că schimbările adoptate de Legislativ au drept scop atât consolidarea rolului avocatului în societate, cât şi sporirea calităţii actului de justiţie. 

În anul 2010 au fost eliberate de Ministerul Justiţiei 302 licenţe pentru exercitarea profesiei de avocat. Anul trecut 148 de licenţe. În Republica Moldova activează în prezent circa 1600 de avocaţi.

Sursa: UNIMEDIA

 

 


Vrei să bei mult la petrecerea de Revelion? Află cum să previi mahmureala

Vrei să bei mult la petrecerea de Revelion? Află cum să previi mahmureala
cotidianul.ro

Exista mari sanse sa exagerezi cu alcoolul in perioada Sarbatorilor de iarna, insa exista o multime de lucruri pe care le poti face inainte de petrecere pentru a reduce efectele mahmurelii.


Avocado si fasolea coapta elibereaza din energia lor treptat, asa ca daca le consumi inainte cu cateva ore sa mergi la petrecere, nu iti va fi foame. Daca vei adauga sos Worcestershire, te va ajuta sa nu simti efectele alcoolului. In acest fel vei preveni si scaderea naturala a nivelului de zahar din sange din cauza alcoolului, arata Daily Mail.

De asemenea, daca vrei sa eviti efectele alcoolului, consuma cotlet de miel cu cartofi dulci, mazare, iaurt probiotic si un pahar cu apa. Daca iei aceasta masa in jurul orei 14:00, iti va ajuta organismul in absorbtia alcoolului, dupa cum spune nutritionistul Sarah Schenker.

Nutritionistul Carina Norris spune ca o alta gustare perfecta in aceste cazuri este formata dintr-o chifla facuta din cereale integrale, somon afumat, rosii si crema de branza, urmata de o banana si un pahar cu apa.

De asemenea, mai poti sa scapa de efectele alcoolului, daca inainte de a bea vei consuma budinca de orez, cateva felii de mango si o ceasca de ceai.

O idee buna ar fi si omleta de oua, cu paine de secara si un pahar de lapte cu grasime de 1%.

Sursa: ziare.com


Prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală rămâne 2 478 lei

Prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală rămâne 2 478 lei
info-prim.md

Compania Naţională de Asigurări în Medicină dă startul procesului de încasare a primelor şi eliberare a poliţelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru anul 2011, începând cu data de 30 decembrie 2010. Astfel, până la data intrării în vigoare a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2011, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală va constitui 2 478 lei.


Şi în acest an vor fi aplicate reduceri pentru anumite categorii de persoane. Astfel, de o reducere de 75% din mărimea primei, ceea ce constituie suma de 619,50 lei, vor  putea beneficia proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă. Excepţie fac proprietarii de terenuri pentru grădinărit şi loturi pentru legumicultură, indifirent de faptul dacă acestea au fost sau nu date în arendă sau folosinţă pe bază de contract, dar şi cu excepţia proprietarilor invalizi sau pensionari.
 
De 50% reducere din costul primei, adică suma ce constituie 1 239,00 lei vor putea beneficia:
- fondatorii de întreprinderi individuale, cu excepţia pensionarilor sau invalizilor;
- persoanele fizice care, pe bază de contract iau în arendă sau folosinţă terenuri cu destinaţie agricolă, cu excepţia grădinilor şi loturilor pentru legumicultură;
- titularii de patentă de întreprinzător, cu excepţia titularilor pensionari sau invalizi;
- persoanele fizice care dau în arendă unităţi de transport, încăperi, utilaje şi alte bunuri materiale, cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă, de la care fac excepţie grădinile şi loturile pentru legumicultură;
- alţi cetăţeni ai Republicii Moldova, care nu sunt angajaţi şi nu fac parte din niciuna din categoriile enumerate şi nu sunt asigurate de Guvern

Persoanele care beneficiază de 50% reducere vor achita prima şi vor putea obţine poliţa de asigurare obligatorie de asistenţă medicală la oficiile poştale, iar celelalte categorii de persoane (care vor achita prima de asigurare cu reducere 75% şi integral) – la agenţiile teritoriale ale CNAM.

Sursa: UNIMEDIA


Pavlicenco: PL trebuie să ceară ce crede de cuviinţă, pentru a-şi putea asuma răspunderea guvernării, alături de PD şi PLDM

Pavlicenco: PL trebuie să ceară ce crede de cuviinţă, pentru a-şi putea asuma răspunderea guvernării, alături de PD şi PLDM
Foto: europalibera.org

"De ce PL cere o instituţie de drept? Oare PL a făcut la fel cu celelalte partide? PL-ul, daca nu va reuşi să gestioneze domeniul respectiv conform legii şi cu voinţa politică, risca să îşi șifoneze imaginea, asta trebuie să o ştie, dar nici apriori să spui că acest partid nu trebuie să mai vrea ceva, nu e corect". Declaraţia aparţine liderului Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco, şi a fost lansată în cadrul unei postări pe blogul personal.


Vitalia Pavlicenco este de părere că Partidul Liberal este în drept să ceară, în procesul de partajări, ce funcţii crede de cuviinţă. Aceasta pentru ca PL să-şi poată asuma, alături de PLDM şi PDM, responsabilitate în actul de guvernare.

Amintim că, în cadrul negocierilor din 27 decembrie 2010, Mihai Ghimpu a lansat pentru prima dată condiţia ca, în procesul de partajări, PL să deţine una dintre cele trei structuri de drept: Procuratura Generală, CCCEC sau MAI. Conducerea PDM susţine că nu pretinde la aceste insistuţii. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat în mai multe rânduri, că nu poate veni în funcţia de prim-ministru cu "mâinile legate", adică fără MAI.

Sursa: UNIMEDIA


VEZI aici discursul integral al lui Vladimir Voronin, de la începutul primei şedinţe a Parlamentului

marți, 28 decembrie 2010

VEZI aici discursul integral al lui Vladimir Voronin, de la începutul primei şedinţe a Parlamentului
Foto: moldova.org

Preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin a deschis astăzi prima şedinţă a noului Legislativ de legislatura a XIX-a, fiind cel mai vârstnic dintre deputaţi, informează icomunicat.md. În cadrul şedinţei a fost anunţată crearea celor 4 fracţiuni parlamentare – PCRM, PLDM, PD şi PL.


Vezi în continuare alocaţiunea liderului PCRM:

„Astăzi îşi începe activitatea Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIX. Parlamentul, apariţia căruia indiscutabil a fost o încercare specifică de depăşire a crizei politice profunde, care continuă în ţară deja pe parcursul a unui an şi jumate. Şi cum nu ar fi rezultatele politice ale alegerilor, cît de crîncenă, murdară şi înverşunată nu ar fi fost campania electorală, eu presupun că însăşi faptul petrecerii alegerilor – înseamnă o mare victorie a opiniei publice, victorie a majorităţii poporului nostru. Poporul a dorit alegeri, poporul a dorit claritate, poporul a dorit să-şi demonstreze suveranitatea în mod clar şi distinct. Şi aceasta s-a înîmplat.

Totuşi, în virtutea faptului că lungile luni de instabilitate politică în Republica Moldova ar fi trebuit să înveţe ceva clasa noastră politică, aceasta cu părere de rău nu s-a întîmplat. Noi vedem că fierbînţeala confruntării încă nu a cedat locul năzuinţei nobile de a unifica în sfîrşit poporul, de a se ridica deasupra schemelor primitive şi învechite de divizare a societăţii în ai „săi” şi străini”, proeuropeni şi antieuropeni, prooccidentali şi proruseşti. Virusul agresiunii „7 aprilie” încă nu mai lasă să se liniştească cîteva mii de „patrioţi ai ideologiei de pogrom” şi ai haosului nesfîrşit. Ultima lună ei tindeau să impună Moldovei viziunea sa asupra rezultatelor alegerilor, viziunea sa privind viitorul ţării. Şi iată cîteva zile în urmă acest viitor a fost prezentat, în sfîrşit, în mod expresiv în Piaţa Marii Adunări Naţionale sub formă de declaraţii înţepătoare, agresive, pline de ură, care amintesc mai degrabă lexiconul periculos din timpurile războiului transnistrean, decît un discurs al susţinătorilor integrării europene. Dar toate aceste blesteme deja seamănă a anacronism, mai degrabă sînt stupide, decît de temut. Şi cel mai bine pentru salvarea onoarei acestor tribuni ar fi aplicarea unei logici mai productive şi moderne – logica toleranţei, dialogului şi cooperării.

Poporul nostru a obosit de acest „tunet de tamtamuri şi mormăieli din războiul rece” şi eu presupun că nu se mai merită a fi pusă la încercare toleranţa poporului. Mai mult ca atît, noi toţi înţelegem foarte bine că pe 28 noiembrie majoritatea absolută a poporului moldovenesc a ales nu între Moscova şi Bruxelles, dar în mod exclusiv – Moldova, propria Ţară, propria Patrie, propria viaţă. Şi în acest proces de votare, această majoritate absolută, desigur că credea şi în parcursul european al Moldovei, şi într-un nou nivel de parteneriat strategic cu Rusia, şi în reîntregirea paşnică a ţării, şi într-un nivel calitativ nou al politicii sociale şi echităţii. Amintiţi-vă că toate aceste cuvinte de speranţă, bune intenţii şi chemări au fost rostite, fără excepţie, de către toţi participanţii în campania electorală.

Şi din aceste considerente, dragi prieteni, sîntem obligaţi să ne ridicăm cu adevărat la acel nivel al responsabilităţii şi patriotismului, aşteptat de la noi de întreaga ţară. Să fim fideli cuvîntului dat alegătorului, indiferent de rolul pe care urmează să îl avem în acest Parlament – rolul de guvernare responsabilă sau opoziţie principială.

Vreau să cred, că Parlamentul de legislatura a XIX va reuşi să devină organul legislativ capabil să realizeze concilierea şi consolidarea, va putea să identifice acea ordine de zi naţională care va uni toţi patrioţii Republicii Moldova.

În următorii patru ani noi trebuie cu adevărat să facem imposibilul: să obţinem libertăţile europene, să realizăm un salt în modernizarea economiei noastre, să atingem un nivel destoinic al calităţii vieţii poporului nostru. Fiţi de acord, că toate celelalte scopuri sînt în umbra acestor sarcini. Dacă realizăm aceste obiective – înseamnă că obţinem ceva mai mult, obţinem principalul – independenţa veritabilă a Republicii Moldova.

Într-un bun ceas noului Parlament!”

Sursa: UNIMEDIAErnst & Young: Riscurile şi oportunităţile anului 2011!

Ernst & Young: Riscurile şi oportunităţile anului 2011!
stalkked.com

Reglementările şi gradul de conformare rămân anul viitor principalele riscuri pentru mediul de afaceri la nivel global, potrivit unui raport al Ernst&Young, care ţine cont de opiniile oamenilor de afaceri şi ale analiştilor. Există, însă, şi oportunităţi importante, precum potenţialul de dezvoltare al pieţelor emergente şi investiţiile în IT.


2011 se anunţă un an cu riscuri la nivel global, dar şi cu ocazii speciale pentru companii. Potrivit Ernst&Young, analiştii şi directorii de companii consideră că principalul risc pentru mediul de afaceri ţine de reglementări şi gradul de conformare. Aceeaşi problemă a fost pe primul loc şi în acest an. Pe de altă parte, tăierile de costuri şi o posibile revenire economică lentă reprezintă alte riscuri majore.
 
Raportul Ernst&Young mai arată că directorii de companii au identificat o nouă primejdie anul viitor: expansiunea rolului pe care îl au guvernele. Pe de altă parte, marile companii sunt entuziasmate de creşterea cererii din pieţele emergente.
 
Acesta este cea mai importantă ocazie pe care anul nou o poate aduce. Inovaţiile şi îmbunătăţirea strategiilor ar putea reprezenta alte oportunităţi de profit în noul an. În plus, 2011 ar putea aduce veşti bune şi pentru cei care investesc în IT şi tehnologii curate, cu impact mai redus asupra mediului, mai arată raportul Ernst&Young.

Sursa: money.ro


Natalie Portman se pregăteşte să devină soţie şi mămică în 2011

Natalie Portman se pregăteşte să devină soţie şi mămică în 2011
Foto: iconsoffright.com

Actriţa Natalie Portman s-a logodit cu coregraful Benjamin Millepied şi se pare că aşteaptă şi primul copil, informează revista People. Natalie Portman şi Benjamin Millepied s-au cunoscut anul trecut la o petrecere de Anul Nou in New York City, în perioada în care derulau filmărilor peliculei Black Swan, în care Natalie Portman interpretează rolul unei balerine.


Prestaţia actriţei în Black Swan, catalogată de criticii de film ca excepţională, i-a adus acesteia o nominalizare la premiile Globurile de Aur, iar presa internaţională o vede şi favorită şi la Oscar.

Filmul BlacK Swan este un thriller psihologic american în regia lui Darren Aronofsky. Portman interpretează impecabil rolul unei balerine aflate în căutarea perfecţiunii tehnice, încât aceasta devine o obsesie care îi distruge mintea şi trupul.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Culmea tupeului în fotbal: Un jucător i-a dat pantalonii jos arbitrului

(video) Culmea tupeului în fotbal:  Un jucător i-a dat pantalonii jos arbitrului
Foto: screenshot/ youtube

Jucătorul brazilian, Carlos Alberto,  i-a dat pantalonii jos arbitrului în timpul unui meci de caritate Brazil All-Star Game în Rio de Janeiro. Prin acţiunea sa fotbalistul a vrut să arate nemulțumirea față de decizia arbitrului. Ca urmare, Alberto nu a primit nici o pedeapsă. Mai mult decât atât, a reușit să bată două goluri, totuși echipa lui a pierdut meciul.


sursa: Unimedia

(video) Hadârcă, vicepreședintele PL: Nu acceptăm rolul de frate mai mic, suntem parteneri egali, asta trebuie de înțeles din capul locului

(video) Hadârcă, vicepreședintele PL: Nu acceptăm rolul de frate mai mic, suntem parteneri egali, asta trebuie de înțeles din capul locului
Foto: privesc.eu

”PL a pus problema ca fiecare din cele trei partide să dețină o instituție de drept și e normal așa să fie. Am dori ca în documentul final pe care îl vom semna să fie scoase toate surprizele care ar pune pe cineva din partide în situații neplăcute, în situația de ”frate mai mic”. Noi nu ne dorim acest lucru, suntem parteneri egali, asta trebuie înțeles din capul locului”.


Declarația a fost lansată de vicepreședintele Partidului Liberal, Ion Hadârcă, astăzi, 28 decembrie, la sfârșitul primei ședințe a noului Legislativ.

Acesta susține că nu ”e problema PL că negocierile trilaterale merg încet”, precizând că din partea colegilor de la PLDM și PD nu s-a făcut ”nici jumătate de pas care ar demonstra că PL ar putea aștepta un răspuns favorabil în ceea ce ține de partajarea celor trei instituții de forță”. ”Problema este în încredere”, a conchis Hadârcă, menționând că PL speră în continuare că Alianța de centru-dreaptă se va constitui.

UNIMEDIA amintește că PLDM și PD consideră că anume Partidul Liberal este cel care a blocat finalizarea negocierilor trilaterale. Atît liderul PLDM, Vlad Filat, cît și vicepreședintele formațiunii, Alexandru Tănase au lăsat să se înțeleagă că PL ar trebui să fie mai realist și nu ar trebui să impună condiții. Președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a declarat că negocierile urmau să fie finalizate acum 2 zile, dacă liberalii nu veneau cu pretenții pe ultima sută de metri.Sursa: UNIMEDIA 
Video: Privesc.eu 


Cele mai vechi rămăşiţe ale omului modern, descoperite în Israel

Cele mai vechi rămăşiţe ale omului modern, descoperite în Israel
Poză simbol

Ştiinţa reuşeşte încă o dată să fie ironică. Arheologii au descoperit cele mai vechi rămăşiţe aparţinând omului modern - unde credeţi - într-o peşteră din Ţara sfîntă! Descoperirea dă peste cap deopotrivă un argument al creaţionismului şi principala teorie despre originea lui Homo Sapiens.


Arheologii au găsit numeroşi dinţi de om, a căror structură este similară cu cea a danturii omului modern, precum şi unelte fabricate din cremene. Vechimea dată de testele de laborator variază între 200.000 şi 400.000 ani.

Cele mai vechi rămăşite de Homo Sapiens cunoscute pînă acum au fost găsite în Etiopia şi erau vechi de 200.000 de ani, ceea ce i-a făcut pe paleontologi să creadă că acolo s-ar afla şi originea omului modern. Pe de altă parte, creaţionismul inspirat de Biblie susţine că primul om, Adam, a fost creat de Dumnezeu în ziua a şasea după chipul şi asemănarea sa, acum vreo 10.000 de ani.

Descoperirea conduce oamenii de ştiinţă spre o ipoteză de lucru ce contrazice şi anulează ambele teorii.

"Această concluzie poate avea o importanţă semnificativă, pentru că este probabil unul dintre primele indicii către schimbarea paradigmelor pe care le folosim când vorbim despre evoluţia umană", a declarat arheologul Avi Gopher.

Descoperirea arheologilor de la Universitatea Tel Aviv a fost făcută în peştera Qessem din centrul ţării, un sit paleolitic găsit acum 10 ani.

(video) Democratul Plahotniuc şi liberalul Munteanu au primit în dar de ziua lor mandatele de deputaţi

(video) Democratul Plahotniuc şi liberalul Munteanu au primit în dar de ziua lor mandatele de deputaţi
Colaj: UNIMEDIA

Astăzi, 28 decembrie 2010, îşi serbează ziua de naştere membru PDM, Vladimir Plahotniuc, şi vicepreşedinte PL, Valeriu Munteanu. Ce dar mai frumos puteau primi cu această ocazie dacă nu mandatele lor de deputaţi în noul Parlament ales.


Amintim că şedinţa solemnă de înmânare a legitimaţiilor noilor deputaţi a început astăzi, 28 decembrie 2010, la ora 14.00.

Deputaţii şi-au primit mandatele în ordine alfabetică.

La ora 15.00 va avea loc prima şedinţă a Legislativului.  Urmăriţi şedinţa LIVE pe UNIMEDIA.

Menţionăm că liderii partidelor ce au acces în Parlament nu au făcut deocamdată declaraţii oficiale privind crearea unei coaliţii de guvernare.Sursa: UNIMEDIA


În perioada sărbătorilor de iarnă, MAI va intensifica controlul fluxului de produse alcoolice și alimentare contrafăcute

În perioada sărbătorilor de iarnă, MAI va intensifica controlul fluxului de produse alcoolice și alimentare contrafăcute
Foto: hotnews.md

În perioada sărbătorilor de iarnă, fluxul de produse alimentare și spirtoase contrafăcute, precum și creșterea nejustificată a prețurilor la acestea sporește, avertizează Ministerul Afacerilor Interne.

Direcția de investigare a fraudelor din cadrul MAI anunță că, începând cu 15 decembrie curent, în comun cu organele abilitate, a intensificat controlul activității de antreprenoriat, în scopul de a nu admite pătrunderea mărfii contrafăcute pe teritoriul Republicii Moldova, precum și de a curma creșterea neîntemeiată a prețurilor la aceste produse în perioada sărbătorilor.


În acest sens, DIF a organizat o ședință cu directorii a cca 12 piețe comerciale din capitală, în care s-a discutat despre prevenirea încălcărilor regulilor de comerț, solicitîndu-se concursul şi aportul nemijlocit al fiecărui administrator în parte la asigurarea inviolabilităţii pieţei de mărfuri necalitative şi contrafăcute..

Timp de aproape 2 săptămâni au fost depistate 12 cazuri de trafic cu marfă contrafăcută, în valoare de peste 200 mii lei, 4 secții clandestine de contrafacere a băuturilor alcoolice, preponderent în Chișinău, Bălți și Cahul și peste 20 de cazuri de comercializare a produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat. În această perioadă din circuit a fost scoasă marfă în valoare de cca un milion de lei.

Potrivit reprezentanților DIF, în comparație cu anii precedenți, numărul liniilor clandestine de contrafacere a băuturilor spirtoase este în descreștere, la fel ca și numărul de încălcări admise de antreprenori în centrele comerciale.

UNIMEDIA precizează că de la începutul anului, Direcția de Investigare a Fraudelor a MAI a depistat şi a anihilat 13 filiere clandestine de falsificare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice, fiind scoase din circulaţie produse contrafăcute şi materie primă în valoare de peste 560 mii lei. Au fost efectuate peste 1200 verificări la agenţi economici pe întreg teritoriul ţării, fiind depistate 837 contravenţii și aplicate amenzi în mărime de cca 600 mii lei. În total, marfa industrială, precum și produsele alimentare, articole de tutun și băuturile alcoolice confiscate în acest an, valorează cca 9 milioane de lei.

Sursa: UNIMEDIA


Barack Obama şi Hillary Clinton, cei mai admiraţi în 2010

Barack Obama şi Hillary Clinton, cei mai admiraţi în 2010
Colaj: topnews.ro

Preşedintele american, Barack Obama, şi secretarul de stat american, Hillary Clinton, sunt două dintre personalităţile cele mai admirate în Statele Unite în anul ce tocmai se încheie, potrivit unui sondaj publicat ieri de Institutul Gallup, relatează AFP.


Cu 22%, Barack Obama este bărbatul cel mai admirat de americani, cu mult în faţa predecesorilor săi George W. Bush (5%) şi Bill Clinton (4%).

În top sunt şi fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela şi fondatorul Microsoft Bill Gates.

În 2008 Obama a ieşit pe primul loc cu 32 de procente, iar în 2009 cu 30%. În topul celor mai admiraţi zece bărbaţi de către americani se mai află Papa Benedict al XVI-lea, reverendul Bill Graham, fostul preşedinte Jimmy Carter, prezentatorul de televiziune Glenn Beck şi Dalai Lama.

Pentru cel de al nouălea an consecutiv, secretarul de stat Hillary Clinton este cea mai admirată femeie, depăşindu-le în preferinţele americanilor pe fosta guvernatoare de Alaska Sarah Palin şi pe prezentatoarea de televiziune Oprah Winfrey sau pe Prima Doamnă a Statelor Unite Michelle Obama.

Şi nu e singurul record. Hillary Clinton a fost cea mai admirată femeie de 15 ori în acest sondaj din 1992, când soţul ei a fost ales preşedinte. Ea conduce cu 17% în acest an, urmată de Sarah Palin (12%), Oprah Winfrey (11%) şi prima doamnă Michelle Obama, cu 5%, scrie AP, citată de Agerpres.

Pe următoarele locuri în topul celor mai admirate femei se mai află, cu 2% sau mai puţin, fostul secretar de stat Condoleezza Rice, regina Elisabeta a II-a, actriţa Angelina Jolie, fostul premier britanic Margaret Thatcher, lidera opoziţiei din Myanmar, Aung San Suu Kyi, precum şi fostele prime doamne Laura Bush şi Barbara Bush.

Sondajul USA Today-Gallup, realizat în perioada 10-12 decembrie, este efectuat telefonic pe un eşantion de 1.019 adulţi şi are o marjă de eroare de plus minus 4%.

Sursa: evz.ro 


IDIS Viitorul: Evenimentele triste din sectorul gazier îşi au rădăcina în contractul misterior negociat de comunişti. Anul 2011 - şansa Moldovei de a renegocia preţul gazelor ruseşti

IDIS Viitorul: Evenimentele triste din sectorul gazier îşi au rădăcina în contractul misterior negociat de comunişti. Anul 2011 - şansa Moldovei de a renegocia preţul gazelor ruseşti
1235.ro

Anul 2011 reprezintă şansa Republicii Moldova de a renegocia preţul de achiziţionare a gazelor de la Gazprom, dar şi taxa de tranzit a gazelor ruseşti spre Balcani. Totodată, se iveşte ocazia de a aminti părţii ruse despre necesitatea revizuirii structurii proprietăţii în cadrul S.A. Moldovagaz. Un impediment serios îl reprezintă confidenţialitatea contractului actual şi acţiunile monopolistului rus. Toate acestea împiedică formarea unei pieţe interne competitive a gazelor naturale. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului „Expirarea contractului dintre Gazprom şi Moldovagaz – noi oportunităţi de consolidare a securităţii energetice a Republicii Moldova”, prezentat azi, 28 decembrie 2010, de către IDIS „Viitorul”.


„Faptul că există sau nu în prezent intermediari, sau dacă s-au plătit şi se plătesc anumite comisioane pentru contractul de livrare a gazelor nu putem şti cu siguranţă, în condiţiile în care contractul este declarat confidenţial. Cu siguranţă, efectul secretizării reprezintă o nelegiuire faţă de consumatori”, declară autorul studiului, expertul în eficienţă energetică, Ion Muntean.

Pentru negocierea următorului contract cu Gazprom, Muntean recomandă revizuirea formulei de calcul a preţului de procurare a gazelor ruseşti de către S.A. Moldovagaz, prin micşorarea sau excluderea ponderii preţului barilului de petrol în preţul final al gazelor naturale şi stabilirea unei referinţe faţă de cotaţiile de pe pieţele internaţionale de profil. Totodată, expertul IDIS recomandă trecerea la contractele care au la bază valuta de referinţă euro faţă de cele semnate în dolari americani.
 
Studiul IDIS conisideră necesară revizuirea structurii proprietăţii S.A. Moldovagaz, prin inventarierea şi reevaluarea proprietăţii de gazoducte construite din bani publici, ai investitorilor privaţi şi ai populaţiei, precum şi capitalizarea acestora ca şi cotă a RM în acţiuni ale statului şi investitorilor în S.A. Moldovagaz. Totodată, este nevoie de a clarifica cu partea transnistreană aspectul legat de tranzitul gazelor ruseşti. Aceasta deoarece distanţa tranzitată de conductele magistrale în Transnistria este inferioară celei ce tranzitează teritoriul din dreapta Nistrului. Respectiv, taxa percepută trebuie să fie proporţională. În acest caz, şi venitul RM ar creşte de pe urma acestor servicii, este de părere Ion Muntean.

Expertul IDIS sugerează decidenţilor să acumuleze într-un fond separat veniturile acumulate de pe urma tranzitului gazelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova şi să nu le includă ca până acum în formula de calcul a preţului la gaze naturale pentru consumatorii finali în mod egal. Astfel, se vor putea acorda subvenţii doar pentru categoriile social-vulnerabile ale populaţiei. Pentru întreţinerea acestor magistrale, ar trebui să fie stabilită o taxă aparte, adaugă autorul.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Urmărește începând cu ora 14.00, în direct pe UNIMEDIA, ceremonia solemnă de înmânare a legitimaţiilor de deputat

(video) Urmărește începând cu ora 14.00, în direct pe UNIMEDIA, ceremonia solemnă de înmânare a legitimaţiilor de deputat
Foto: parlament.md

(UPDATE 14:30) Reprezentanții CEC au adus felicitări celor 101 deputați ai Parlamentului de Legislatura a XIX-a, dar în special deputatului PDM - Vladimir Plahotniuc și PL - Valeriu Munteanu, care își sărbătoresc astăzi ziua de naștere.

(UPDATE 14:10)
Legitimațiile sunt înmânate de președintele Comisiei Electorale Centrale, Eugeniu Știrbu și secretarul CEC, Iurie Ciocan. Lista conform căreia deputații  primesc legitimațiile este aranjată în ordine aflabetică indiferent de partidul din care fac parte. 


De la ora 14:00 urmăreşte live pe UNIMEDIA ceremonia solemnă de înmânare a legitimaţiilor pentru deputaţii din Legislatura a XIX-a. Ulterior, portalul nostru de ştiri va transmite live şi prima şedinţă a noului Legislativ care va avea loc astăzi, începând cu ora 15:00.

Prima şedinţă a noului Parlament va fi prezidată de către decanul de vârstă, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. Cei 101 de deputaţi urmează să aleagă preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii, să formeze grupurile parlamentare şi comisiile permanente.

De asemenea, Parlamentul legal constituit va forma o comisie specială pentru alegerea noului şef al statului. Decizia trebuie luată cu votul a cel puțin 61 de deputați, în cel mult două luni de la data constituirii Parlamentului şi urmează a fi validată de Curtea Constituţională. 
Noul şef al statului desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, iar premierul desemnat prezintă Legislativului programul său de activitate şi lista viitorilor membri ai Guvernului. Cabinetul intră în exerciţiul funcţiunii după ce obţine votul de încredere al Parlamentului.

sursa: Unimedia

(video) Vezi imagini video ÎN DIRECT de la prima ședință a Parlamentului R. Moldova

(video) Vezi imagini video ÎN DIRECT de la prima ședință a Parlamentului R. Moldova
Colaj: UNIMEDIA

VEZI IMAGINI VIDEO în direct din Parlamentul R. Moldova. 

(UPDATE, 14.39) Vladimir Voronin înainte de ședința Parlamentului: Am emoții. Eu cred că vom alege Preşedintele Parlamentului până la Anul Nou. Aceasta este dorinţa alegătorilor. 

Azi la ora 14.00 a început ședința de înmânare a mandatelor de deputat pentru noii deputați aleși în Parlamentul de Legislatura a XIX-a. Începând cu ora 15.00, urmează să înceapă prima ședință a noului Parlament. 

Amintim că până în acest moment, cei 101 deputați nu au reușit să formeze o coaliție de guvernare. Negocierile dintre PD cu PCRM, dar și cele cu PLDM, PL nu au ajuns la un numitor comun, deși a trecut exact o lună de la scrutinul Parlamentar din 28 noiembrie 2010.


Prima şedinţă a noului Parlament va fi prezidată de către decanul de vârstă, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. Cei 101 de deputaţi urmează să aleagă preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii, să formeze grupurile parlamentare şi comisiile permanente.

De asemenea, Parlamentul legal constituit va forma o comisie specială pentru alegerea noului şef al statului. Decizia trebuie luată cu votul a cel puțin 61 de deputați, în cel mult două luni de la data constituirii Parlamentului şi urmează a fi validată de Curtea Constituţională. Noul şef al statului desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, iar premierul desemnat prezintă Legislativului programul său de activitate şi lista viitorilor membri ai Guvernului. Cabinetul intră în exerciţiul funcţiunii după ce obţine votul de încredere al Parlamentului.Sursa: UNIMEDIA 
Video: Privesc.EU 


Kia Pro C'eed 2011 facelift

Kia Pro C'eed 2011 facelift
Foto: autobook.ro

Kia a publicat o serie de poze cu versiunea cu facelift Kia Pro C'eed 2011 cu putin intainte de debutul oficial de la Salonul Auto de la Geneva din martie 2011.


Principalele modificari estetice sunt reprezentate de noile faruri si noua bara de protectie fata ce propune un aspect mai dinamic cu guri de aer mai mari, iar din punct de vedere al optiunilor de motorizare, hatchul in 3 usi se asteapta sa primeasca motorul diesel optimizat de 1.6 litri in 4 cilindri ce dezvolta 128 cai putere si un cuplu de 255 Nm.

Acest nou motor diesel vine ca o completare a gamei de motoare compusa din trei motoare diesel si trei pe benzina.

Vom reveni cu mai multe detalii cu privire la noul Kia Pro C'eed 2011 facelift o data cu apropierea debutului Salonului Auto de la Geneva 2011.Sursa: autobook.ro


Katy Perry: În dormitor nu sunt timidă. Am trucuri magice

Katy Perry: În dormitor nu sunt timidă. Am trucuri magice
Foto: infocera.com

Toată lumea a rămas uimită când Russell Brand s-a cuminţit brusc după ce a cunoscut-o pe Katy Perry, cu care s-a şi căsătorit în luna octombrie. Cu renumele de adevărată maşină de făcut sex, vedeta tv a devenit un bărbat de casă. Cum de s-a ajuns aici? Dezvăluie însăşi frumoasa cântăreaţă.


„Am secrete şi trucuri magice, bineînţeles. Nu le pot împărtăşi, pentru că atunci veţi şti cu toţii. Dar să spunem că nu sunt timidă. Şi nu port niciodată pijama. Niciodată”, a declarat starul.

În plus, interpreta îşi plănuieşte programul cu grijă, astfel încât ea şi partenerul ei să fie mai mereu împreună.

„Mă asigur că avem timp. Suntem amândoi ocupaţi, dar asta este o parte importantă a vieţii mele. Numesc asta doze în programul meu. Sunt weekend-uri pentru Russ şi weekend-uri pentru mine şi prietenele mele”, a completat Katy Perry.

Sursa: vdtonline.ro


Butoniera domnului Președinte

Butoniera domnului Președinte
Foto: erizanu.cartier.md

Adevărații gentlemeni ai Basarabiei poartă costumele cu două numere mai mari. Așa pari mai zdravăn. Mai pieptos. Poți cuprinde la piept cu ambele mâini o damigeană de tulburel, roada anului 2010. Ești lat în umeri. Ești român basarabean. Și punctum. 

Așa era și Președintele Mihai Ghimpu. Până săptămâna trecută. Când și-a tras un costum ajustat pe constituția lui. O cravată italiană. O cămașă italiană. Butoniere englezești. Și un ceas elvețian. 


După aia domnul Președinte a acordat un ajutor de 25 000 euro pentru inima unui băiat. Gest nobil.

După aia domnul Președinte a scos un șumuiac de bani, cam așa cum face Gigi Becali, a selectat o bancnotă sau două și a pus-o în plicul savantului anului acad.Mihai Cimpoi. În fața telecamerelor. În fața acad. Cimpoi.

După aia domnul Președinte a vrut ministerul de Interne.

Ca să lupte cu corupția.

Sculptorul Tudor Cataraga şi soţia sa au decedat aseară într-un accident rutier

Sculptorul Tudor Cataraga şi soţia sa au decedat aseară într-un accident rutier
captură video protv.md

Sculptorul Tudor Cataraga şi soţia sa Dora au murit într-un grav accident rutier. Tragedia s-a produs în seara zilei de ieri, 28 decembrie 2010, pe traseul Chişinău-Leuşeni. Automobilul în care se aflau cei doi, a intrat într-un camion, după care s-a răsturnat într-un şanţ. Sculptorul Tudor Cataraga este autorul Monumentului Libertăţii, dedicat evenimentelor din 7 aprilie 2009, care urma să fie instalat în faţa Parlamentului.


Camionul de care s-a izbit maşina presăra material antiderapant pe carosabil şi aparţinea societăţii pe acţiuni "Drumuri Nisporeni".

Potrivit Poliţiei Rutiere, accidentul s-a produs din cauza vitezei şi a carosabilului umed, iar vinovat de acesta se face şoferul automobilului.

La faţa locului a venit şi ambulanţa, iar medicii au constatat decesul celor doi.

Sculptorul Tudor Cataraga este autorul Monumentului Libertăţii dedicat evenimentelor din 7 aprilie 2009, dar şi al altor lucrări monumentale celebre, cum ar fi "Îngerul de veghe" - Ion Dumeniuc, "Mihai Eminescu", "Tron Medieval", "Început şi sfârșit".

Sursa: UNIMEDIA


Rafael Nadal, sportivul european al anului 2010. Vezi topul

Rafael Nadal, sportivul european al anului 2010. Vezi topul
Foto: Reuters

Rafael Nadal a fost ales sportivul anului 2010 în Europa în urma anchetei realizate de agenţia poloneză de presă PAP. În stabilirea rezultatelor s-a ţinut cont de voturile a 25 de agenţii de presă de pe Batrânul Continent. 


Cu toate că a avut un început de an slab, Nadal şi-a revenit odată cu începerea turneelor pe zgură. Ibericul a cucerit, printre altele, titlurile de Grand Slam de la Roland Garros, Wimbledon şi US Open.

Demn de menţionat este faptul că Nadal a obţinut al doilea succes în ultimii trei ani, iar Roger Federer, marele său rival, are deja în palmares cinci distincţii PAP.

Clasamentul anului 2010:

1. Rafael Nadal (Spania/Tenis) 179 puncte
2. Sebastian Vettel (Germania/Formula 1) 155
3. Blanka Vlasic (Croaţia/Atletism) 114
4. Marit Bjoergen (Norvegia/Schi nordic) 93
5. Andres Iniesta (Spania/Fotbal) 85
6. Xavi Hernandez (Spania/Fotbal) 81
7. Christophe Lemaitre (Franţa/Atletism) 62
8. Caroline Wozniacki (Danemarca/Tenis) 51
9. Simon Ammann (Elveţia/Schi nordic) 46
10. Sebastian Loeb (Franţa/WRC) 45.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la hotnews.ro 


De Crăciun, BCR Chişinău a fost alături de copiii de la Grădiniţa „Fluturaş” din Nemţeni

De Crăciun, BCR Chişinău a fost alături de copiii de la Grădiniţa „Fluturaş” din Nemţeni

Banca Comercială Română Chişinău S.A. a sărbătorit ajunul Crăciunului alături de copiii din clasa 0 de la Grădiniţa „Fluturaş” din s. Nemţeni, r. Hânceşti.


Pentru micuţii din clasa BCR de la Grădiniţa din Nemţeni, Moş Crăciun a venit mai devreme şi a fost adus de echipa BCR Chişinău. Cei 20 de copii l-au primit pe Moşul după cum e obiceiul - cu poezii, colinde şi urături. La rândul său, Moş Căciun le-a oferit copiilor dulciuri, pentru a simţi gustul sărbătorilor de iarnă.

„Copiii de la grădiniţa din Nemţeni ne-au făcut o mare surpriză, întâmpinându-ne cu poezii şi colinde. Prin urmare, surprizele şi darurile de Crăciun au fost reciproce. După cum am menţionat şi anterior, vom continua să investim în educaţia lor şi în anul 2011, fiind ferm convinşi că anume investiţiile făcute în educaţie reprezintă cheia unui viitor mai prosper în R. Moldova”, a declarat Sorin Andrei, preşedintele executiv al BCR Chişinău S.A.

În septembrie a.c., 20 de copii din grupa pregătitoare de la Grădiniţa „Fluturaş” din s. Nemţeni au fost luaţi sub tutela BCR Chişinău, fiind astfel formată grupa BCR. Sprijinul iniţial oferit de BCR Chişinău acestor copii a constat din rechizite şcolare. Ulterior, BCR Chişinău a oferit gimnaziului din Nemţeni mai multe articole de mobilier, printre care mese, scaune şi dulapuri, în valoare de peste 18.000 lei.

Suportul acordat de către BCR Chişinău gimnaziului din Nemţeni se înscrie în campania internă ,,BCR - partener al comunităţii”, lansată în iulie 2010, pentru a oferi ajutor oamenilor afectaţi de inundaţiile din vara anului curent.

Publicitate

sursa: Unimedia

Din anul viitor, agenţii economici ce realizează tranzacţii comerciale la import în UE vor fi obligaţi să depună o declaraţie sumară

Din anul viitor, agenţii economici ce realizează tranzacţii comerciale la import în UE vor fi obligaţi să depună o declaraţie sumară
mediafax.ro

Din 1 ianuarie 2011, intră în vigoare noile reglementări ale Uniunii Europene în materie de securitate a tranzacţiilor comerciale, anunţă Serviciul de Presă al Ministerului Economiei. Astfel, devine obligatorie depunerea prealabilă a declaraţiei sumare din partea agenţilor economici, care realizează tranzacţii vamale, logistice internaţionale la import către autorităţile vamale ale Uniunii Europene.


O declaraţie sumară de intrare/ieşire reprezintă un mesaj electronic transmis către autorităţile vamale ale UE, înainte de a introduce/scoate mărfurile în/din Comunitate. Datele ce urmează a fi incluse în declaraţiile sumare vor fi diferite în funcţie de modalitatea de transport şi se referă la : descrierea mărfurilor (denumirea mărfurilor, cantitate, greutate, număr de articole, etc.), expeditor, destinatar, transportator, traseul bunurilor, precum şi alte detalii referitoare la transportul mărfurilor.

Potrivit conducerii Ministerului Economiei, scopul acestei măsuri este de a spori securitatea şi siguranţa comerţului internaţional, asigurând autorităţilor vamale ale UE condiţii necesare pentru o analiză mai bună a riscurilor.

Termenul limită pentru transmiterea datelor variază în funcţie de mijloacele de transport utilizate: de la 24 de ore înainte de încărcare pentru transportul maritim de mărfuri, până la o oră înainte de sosire pentru traficul rutier sau chiar mai puţin pentru transportul aerian. Informaţii mai detaliate pot fi accesate aici.

De asemenea, în vederea punerii în aplicare a regulamentului REACH şi a legilor privind pesticidele, Consiliul UE a operat modificări în listele produselor chimice periculoase care fac obiectul cerinţelor de notificare la export şi import, precum şi de restricţii la export. Pentru detalii pot fi accesate adresele: register.consilium.europa.eu/pdf/en/10/st15/st15637.en10.pdfregister.consilium.europa.eu/pdf/en/10/st15/st15639.en10.pdf

Nerespectarea cerinţelor sus-menţionate va genera întârzieri la trecerea punctelor de frontieră ale UE.

Sursa: UNIMEDIA


Sub influența alcoolului și-au omorât fiul, bunica, colegul, prietenul. Cinci infractori au fost condamnați la ani grei de închisoare

Sub influența alcoolului și-au omorât fiul, bunica, colegul, prietenul. Cinci infractori au fost condamnați la ani grei de închisoare
Foto: ziare-pe-net.ro

Recent, în Republica Moldova au fost săvârșite cîteva crime teribile, toate din ele fiind cauzate de consumul excesiv de alcool. Potrivit Procuraturii Generale, cinci infractori au fost condamnați din această cauză.  


Pentru un bărbat din Ceadîr-Lunga următorii 13 ani care îi va petrece la închisoare sunt pedeapsa stabilită de instanţa de judecată pentru că şi-a omorît fiul şi şi-a bătut crunt soţia. Potrivit procurorilor, infractorul în vîrstă de 69 ani fiind în stare de ebrietate a început o ceartă cu fiul lui. În scurt timp agresorul a pus mîna pe un topor şi l-a lovit. Victima a decedat pe loc. În procesul urmăririi penale s-a stabilit că bărbatul îşi bătea des soţia, care în urma loviturilor grave era ţintuită la pat de ceva timp. Inculpatul anterior a mai fost judecat pentru viol şi furt. 

Un  tînăr de 22 ani din Comrat a fost condamnat la 9 ani închisoare pentru că  a înjunghiat mortal un fost coleg de clasă. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, tînărul împreună cu amicul său a servit alcool în exces, la un moment el a înjunghiat prietenul de pahar cu un cuţit de bucătărie, care a rămas pe loc fără suflare. Pentru a ascunde urmele infracţiunii, agresorul a dus cadavrul în apropierea rîului Ialpug, unde l-a îngropat şi i-a luat telefonul mobil. Infractorul s-a întors la locul infracţiunii, a ascuns cuţitul şi a trimis mesaje sms anonime tatălui victimei ca acesta din urmă să nu anunţe poliţia şi prietenului decedatului cu conţinutul că acesta ar fi în viaţă. Aceste circumstanţe au dus la tergiversarea cauzei. Procurorii vor ataca sentinţa deoarece o consideră prea blîndă. De la inculpat va fi încasată o sumă de 101800 lei drept prejudiciu moral şi material în folosul tatălui victimei. Amintim că anterior procuratura a dat publicării cazul dat încă la faza cînd s-a depistat cadavrul. 

Un alt caz cutremurător a avut loc într-o localitate din r-ul Criuleni. Datorită probelor acumulate de procurori, un tînăr de numai 17 ani a fost condamnat la 10 ani 6 luni închisoare pentru omor şi răpirea unei motociclete.  Potrivit acuzatorilor de stat, inculpatul fiind sub influenţa alcooluilui a cerut de la bunica sa 100 lei pentru a-şi mai cumpăra alcool. Femeia l-a refuzat, iar nepotul a luat-o la pumni şi a înjunghiat-o de cîteva ori cu un cuţit. Victima s-a stins din viaţă în cîteva clipe. 

Prin sentinţa Judecătoriei Ciocana, doi bărbaţi de 48 şi 23 ani vor face 10 şi respectiv 12 ani închisoare pentru că au bătut pînă la moarte un prieten de pahar. Din actul de învinuire reiese că cei trei au consumat împreună alcool, la un moment victima a fost învinuită ca ar fi sustras un telefon mobil şi o sticlă cu rachiu. Înfuriaţi agresorii au bătut crunt bărbatul şi l-au dus în stradă. Victima a decedat în spital peste cîteva zile. Menţionăm că bărbatul de 23 ani a mai fost în conflict cu legea, din care cauză i s-a stabilit o pedeapsă mai mare. 

Sursa: UNIMEDIA


Alianța sub pericol? La 15 minute de la începutul negocierilor, Mihai Ghimpu, Vlad Filat și Marian Lupu, au părăsit reședința de stat, fără a face declarații pentru presă

Alianța sub pericol? La 15 minute de la începutul negocierilor, Mihai Ghimpu, Vlad Filat și Marian Lupu, au părăsit reședința de stat, fără a face declarații pentru presă
Foto: UNIMEDIA

Cea de-a 11 rundă de negocieri trilaterale între PL, PD, PLDM a durat 15 minute. Acum câteva minute, cei trei lideri, împreună cu reprezentanții formațiunilor, au ieșit împreună din sală și au părăsit reședința de stat, ignorând presa. Această întîlnire urma să fie una decisivă, având loc cu câteva ore înaintea primei ședințe a noului Legislativ.


UNIMEDIA precizează că în urma întîlnirii trilaterale de ieri, Mihai Ghimpu,  a declarat că PL își dorește una din cele trei structuri de forță.  La rându lor, PD și PLDM au declarat că discuțiile trilaterale urmau să se sfârșească acum 2 zile, doar că pe ultima sută de metri, Partidul Liberal a venit cu niște cerințe ce vizează procesul de partajare a funcțiilor. ”Nimeni nu este in situația să înainteze condiții. Cei care înaintează condiții urmăresc alt scop decât crearea unei alianțe pro-europene și democratice”, a precizat ieri Vlad Filat.  Președintele de onoare PD, Dumitru Diacov a precizat că ”liberalii sunt cei care trebuie să ofere un răspuns".

Sursa: UNIMEDIA


Orange a desemnat câştigătorul unui milion de lei

luni, 27 decembrie 2010

Orange a desemnat câştigătorul unui milion de lei
Foto: orange.md

Compania Orange a desemnat marele câştigător al concursului „Câştigă un milion cu Orange”, care s-a desfăşurat în perioada 14 octombrie-22 decembrie. Fericitul câştigător, care a devenit milionar este Dumitru şi este din Chişinău. Totodată, clienţii Orange care au participat la concurs au intrat în posesia altor premii precum: hanorace, telefoane mobile Nokia 2220s, maşini Peugeot 107 sau premii băneşti în valoare de 10 mii lei.


Extragerea finală a concursului a avut loc la 23 decembrie, câştigătorul Premiului Mare de 1 milion de lei, din motive de securitate a preferat ca numele său să nu fie făcut public. Tot atunci, alţi 9 clienţi Orange au primit cheile de la noul lor automobil - Peugeot 107.

În perioada desfăşurării concursului, 60 de participanţi au intrat în posesia celor 10 mii de lei, care erau împărţite zilnic. Totodată, au fost oferite 30 de premii surpriză, câte un telefon Nokia 2220s, iar 100 cei mai activi participanţi au primit hanorace. Câştigătorii premiilor au mulţumit Companiei Orange pentru cadourile oferite şi i-au îndemnat pe toţii clienţii să participe la acţiunile şi concursurile organizate de Orange, să creadă în minuni pentru că acestea se îndeplinesc.

„Pe parcursul acestui concurs, aproximativ 1 milion de sms-uri au fost expediate de către clienţii Orange. Totodată, anul acesta am avut mai multe premii decât în anul precedent, care au fost acordate în fiecare zi. Suntem bucuroşi că am anunţat câştigătorii chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, de Crăciun şi Anul Nou”, a menţionat Mickael Faure, Directorul Marketing şi Comunicare de la Orange Moldova.

Toate extragerile din concurs au fost automatizate şi au avut loc în prezenţa unei comisii independente, şi a unui notar, ceea ce a asigurat transparenţa şi excluderea intervenţiei factorului uman în procesul extragerii.Publicitate

sursa: Unimedia

Deutsche Welle: Oamenii percep scumpirea gazelor anunţată de Moscova ca pe un semnal că viitoarea alianţă va fi una de centru-dreapta

Deutsche Welle: Oamenii percep scumpirea gazelor anunţată de Moscova ca pe un semnal că viitoarea alianţă va fi una de centru-dreapta
greenathome.ca

"Cât de sinistru şi bizar ar suna, dar este pentru prima dată când o bună parte din moldoveni se bucură de scumpirea gazelor anunţată de Rusia". Astfel consideră editorialistul Deutsche Welle, Vitalie Călugăreanu. "În condiţiile în care liderii politici moldoveni ezită să anunţe ce fel de alianţă va guverna ţara în perioada următoare, urmând logica rusească, oamenii percep scumpirea anunţată de Moscova ca pe un semnal că viitoarea alianţă va fi una de centru-dreapta", mai scrie editorialistul de la Deutsche Welle.


Amintim că MoldovaGaz a anunţat oficial pe 24 decembrie 2010, că începând cu 1 ianaurie 2011, gazele vor fi importate în Moldova la un preţ majorat, cu circa 8%. Un acord în acest sens a fost semnat la Moscova, de către preşedintele MoldovaGaz Alexandru Gusev. În aceste condiţii, MoldovaGaz va plăti pentru o mie de metri cubi de gaze importate din Rusia 290 de dolari, faţă de 268 cât plăteşte acum,.

Dacă majorarea preţului de import ţine de capacitatea de negociere dintre Guvernul de la Chişinău şi Gazprom, atunci tarifele pentru consumatorii casnici sunt stabilite de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Amintim că acum câteva zile, directorul ANRE, Victor Parlicov, a declarat că scumpirea gazului pentru consumatorii finali este inevitabilă. În caz contrar, MoldovaGaz va suporta pierderi de milioane.

Menţionăm că astăzi, 27 decembrie 2010, începând cu ora 16.00, a început cea de-a zecea rundă de negocieri între PLDM, PDM şi PL. Mâine, 28 decembrie, la ora 15.00, va avea loc prima şedinţă a noului Parlament ales. În cadrul şedinţei, Guvernul îşi va prezenta în mod oficial demisia în faţa Legislativului. Liderii partidelor ce au acces în Parlament asigură că până mâine va fi anunţată viitoarea coaliţie de guvernare.

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la Deutcshe Welle


Roman Abramovici va avea în centrul Londrei un "palat"

Roman Abramovici va avea în centrul Londrei un
Foto: realitatea.net

Patronul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici a cumpărat o clădire din centrul Londrei în valoare de 150 de milioane de lire sterline (230 de milioane de dolari) pe care intenţionează să o transforme într-un "palat" somptuos cu şase etaje şi trei niveluri subterane, informează dailymail.co.uk.


Clădirea se află în Lowndes Square din Londra şi are o suprafaţă totală de 2.790 de metri pătraţi. Noul "palat", după ce va fi amenajat, va avea opt dormitoare, opt săli de baie, o piscină interioară şi apartamente pentru personalul auxiliar.

Cele cinci etaje de deasupra parterului şi cele trei niveluri subterane vor găzdui, în plus, un cinematograf, o saună, o sală de clasă pentru copii şi o cameră pentru divertisment. Patru dintre etajele superioare vor avea acces şi la o parcare exterioară multietajată.

Clădirea constă în două blocuri unite, care au fost despărţite în nouă apartamente, în anul 1998. De-a lungul anilor, miliardarul rus Roman Abramovici a cumpărat aceste apartamente, unul câte unul, cu intenţia de a transforma clădirea într-o reşedinţă unică, amenajată sub forma unui "palat", fără a schimba însă exteriorul clădirii.

Un singur locuitor! Populaţia celei mai mici aşezări din lume!

Un singur locuitor! Populaţia celei mai mici aşezări din lume!
captură video

Cea mai mica asezare din lume se afla in Wyoming, SUA. A fost fondata in secolul 19, ca sa aiba unde locui muncitorii care construiau o mare sosea continentala. Acestia au plecat insa la un moment dat si n-a mai ramas aproape nimeni, dar Buford a supravietuit: figureaza pe harta si are propriul cod postal. Oamenii sunt pur si simplu uimiti ca pot face cunostinta cu intregul oras intr-o clipa, spune Don Sammons, singurul locuitor al acestei asezari.


In vremurile sale bune, Buford avea vreo 2.000 de locuitori. Populatia s-a tot micsorat de-a lungul timpului. Don s-a mutat aici in 1980, cand oraselul era deja pustiu.

"La inceput, am fost eu si sotia mea. Pe urma s-a nascut fiul nostru. Cu vreo 15 ani in urma, sotia mea a murit. Iar acum vreo trei ani, baiatul meu s-a mutat", povesteste Don.

Asa ca barbatul a ramas singur. Numai simtul umorului nu l-a parasit: "Intrunirile sunt intotdeauna amuzante. De obicei, eu am castig de cauza. Fiul meu spunea ca e dictatura, cand inca locuia aici. I-am spus ca primeste drept de vot cand va implini 18 ani".

Doar soferii care trec pe autostrada din apropiere ii mai tin companie barbatului.

Astăzi se împlinesc 31 de ani de la introducerea trupelor sovietice în Afganistan

Astăzi se împlinesc 31 de ani de la introducerea trupelor sovietice în Afganistan
Foto: Ministerul Apararii

Cu ocazia celei de-a 31 aniversare de la introducerea trupelor sovietice în Afganistan, sute de persoane, printre care veterani ai războiului, locuitori ai capitalei și oaspeți au depus flori astăzi, 27 decembrie, la memorialul „Feciorilor Patriei – Memorie Eternă”. La eveniment a participat și ministrul Apărării, Vitalie Marinuță.


Marinuţa a menţionat că militarii dispăruţi fără veste în perioada războiului din Afganistan în anii 1979-1989 vor fi căutaţi în continuare. În acest sens, a adăugat ministrul Apărării, guvernul R. Moldova a adoptat la începutul anului hotărîrea privind  căutarea locurilor înmormîntărilor, exhumării, identificarea osemintelor şi re-înmormîntarea militarilor dispăruţi fără veste în Patrie. Vitalie Marinuţa a mai precizat că eforturile în cauză se desfăşoară în limitele mijloacelor financiare prevăzute în bugetul de stat.

Potrivit datelor oficiale, în războiul din Afganistan au participat circa 12 500 de moldoveni, 297 de persoane au căzut pe cîmpul de luptă, iar alte patru persoane au dispărut fără veste. De remarcat în final că retragerea trupelor sovietice din Afganistan a început în anul 1987, iar ultimele unităţi au fost evacuate în februarie 1989.

Sursa: UNIMEDIA


Moldovagaz solicită Termocom-ului să achite datoriile, în caz contrar va sista livrarea gazului

Moldovagaz solicită Termocom-ului să achite datoriile, în caz contrar va sista livrarea gazului
Foto: casata.md

SA „Moldovagaz” a avertizat SA „Termocom” că va sista livrarea de gaz către mai multe cazangerii, dacă aceasta nu va achita o datorie de 41 de milioane de lei, inclusiv pentru perioada 1-15 decembrie curent. Furnizorul de căldură a fost informat printr-o scrisoare transmisă de Moldovagaz.


În scrisoare se menţionează în caz de neachitare, din 27 decembrie vor fi debranşate cazangeriile Sud şi Vest, iar din 28 decembrie oraşul Vadul lui Vodă şi suburbia Cricova. La rând în următoarele zile sunt localităţile suburbane Grătieşti şi Ciorescu, Dobruja, Durleşti, Băcioi, Tohatin, Coloniţa şi Vatra.

În răspuns, directorul SA Termocom, Mihai Cernei, a menţionat că întreprinderea va onora astăzi plăţile pentru noiembrie. „Cum să înţelegem acest document din partea Moldovagaz? Facturile pentru perioada 1-15 decembrie vor fi emise abia după data de 10 ianuarie, prin urmare populaţia va putea achita după 10 ianuarie, conform legislaţiei. Cum poate să plătească Termocom pentru gazul consumat atât timp cât facturile nu au fost transmise la cetăţeni”, s-a întrebat primarul Dorin Chirtoacă, solicitând Termocom-ului să revadă condiţiile de achitare a serviciilor către Moldova-Gaz pentru anul 2011.

Proporţia de achitare pentru gazele consumate de Termocom este de 85%.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


Scrisoare către Mihai Ghimpu

Scrisoare către Mihai Ghimpu
Foto: luchianiuc.com/blog

Stimate dle. Ghimpu, Eu am votat PL, și chiar dacă voi primi un val de comentarii și opinii din partea prietenilor, recunosc acest fapt. Am votat PL-ul nu pentru echipă, nu pentru comentatorii cu ochelari de cal, nu pentru ceea ce s-a făcut în domeniul tineret în anul 2010 ci pentru că sunteți Dvs acolo lider. Sunteți cel care și-a demonstrat verticalitatea în acest an. 


După episodul de azi al negocierilor a devenit clar că, la moment, sunteți cel care condiționați crearea AIE 2. Sunteți cel care dorește un organ de control. Cel care vrea pârghii. Cum credeți cine va conduce această pârghie? Poate Ciobanu?

Continuare pe blogul lui Eugen Luchianiuc... 

sursa: Unimedia

Mihai Ghimpu a oferit distincţii de stat pentru 6 instituţii de învăţământ liceal, pentru promovarea valorilor naţionale şi muncă prodigioasă

Mihai Ghimpu a oferit distincţii de stat pentru 6 instituţii de învăţământ liceal, pentru promovarea valorilor naţionale şi muncă prodigioasă
Mihai Ghimpu și Victor Ambroci
Foto: UNIMEDIA

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a oferit pe ultima sută de metri distincţii de stat pentru 6 instituţii de învăţământ preuniversitar din Capitală, printre care şi Liceul „Spiru Haret”.


„Eu sunt mândru că am ajuns în liceul dvs. şi vreau să mulţumesc pedagogilor pentru munca depusă în a păstra valorile noastre naţionale în perioada  foarte grea, când comuniştii au vrut să ne ia istoria şi limba. A fost un  adevărat act de bărbăţie, pentru că a-ţi riscat să rămâneţi fără loc de muncă. Munca dvs. este de preţ, decretul este doar o atenţie a statului”, a menţionat preşedintele interimar Mihai Ghimpu în cadrul ceremoniei de înmânare a Ordinului de Onoare Liceului „Spiru Haret”.

Ghimpu a mai spus că a vrut să ofere mai multe distincţii, pentru mai multe licee, doar că acest lucru nu a fost posibil, de aceea a selectat doar 6 instituţii. „Oamenii spun că am decorat pe prea mulţi, de fapt, eu i-am decorat pe cei care merită”, a explicat acesta.

În adresarea sa către elevi, acesta a spus că îşi doreşte ca ei să ducă la bun sfârşit lupta pentru cauza naţională. „Este o luptă începută de familia mea, de mine şi fraţi mei. De noi nu scăpaţi, ce nu voi reuşi eu va continua nepotul meu”, a precizat Ghimpu.

 

La rândul său, directorul Liceului „Spiru Haret”, Victor Ambroci a ţinut să mulţumească pentru înalta distincţie, din partea întregului colectiv didactic şi al elevilor. „Inspirată idee dl. preşedinte de a acorda unui corp didactic o asemenea distincţie înaltă de stat. Această distincţie ne va motiva şi ne face să perseverăm pe acest drum”, a afirmat directorul instituției de învățământ.

În decret este menţionat că distincţia a fost conferită pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în cadrul instituţiei preuniversitare.

UNIMEDIA precizează că Ordinul de Onoare a fost oferit astăzi şi liceelor Mihai Viteazul, Gheorghe Asachi, Mihai Eminescu,  Mihail Berezovschi şi Ion Creangă.

Sursa: UNIMEDIA


Grozavu: Clădirea de la intersecţia străzilor Bănulescu-Bodoni şi Columna a fost demolată ilegal. Chirtoacă: Nu avem pârghii de interzicere a demolărilor neautorizate

Grozavu: Clădirea de la intersecţia străzilor Bănulescu-Bodoni şi Columna a fost demolată ilegal. Chirtoacă: Nu avem pârghii de interzicere a demolărilor neautorizate
Foto: screenshot/ Publika TV

Monumentul de aritectură de importanţă locală situat pe str. Bănulescu-Bodoni 51 a fost demolat pe 25 decembrie. "Clădirea a fost demolată neautorizat, iar ziua de Crăciun a fost aleasă intenţionat", consideră viceprimarul de ramură, Nistor Grozavu.


Acesta a specificat că Primăria împreună cu Inspecţia de Stat în Construcţie vor acţiona în judecată antreprenorul şi că vor informa procuratura despre acest caz.

La rândul său, primarul Dorin Chirtoacă a subliniat că Primăria nu are pârghii pentru a interzice construcţiile şi demolările neautorizate. "La noi ceea ce trebuie să fie demolat, nu se demolează, iar ce trebuie de păstrat, se demolează", a spus edilul capitalei.

"Legislaţia este blândă şi prevede doar o amendă de până la 3600 lei, dar nici aceasta, din păcate, nu a fost niciodată aplicată", a subliniat şeful cabineteului primarului, Lilian Carp.


Edificiul demolat făcea parte din patrimoniul cultural-istoric al capitalei şi era parte a monumentului de importanţă naţională – Centrul istoric al municipiului Chişinău.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


Auditorii au depistat nereguli în modul de gestionare a banilor publici de către funcţionari. Chirtoacă: Vreau câte o explicaţie în scris pentru fiecare abatere

Auditorii au depistat nereguli în modul de gestionare a banilor publici de către funcţionari. Chirtoacă: Vreau câte o explicaţie în scris pentru fiecare abatere
Poză simbol
Foto: informatiiprofesionale.ro

Şefii direcţiilor de învăţământ din capitală sunt suspectaţi că au cumpărat materiale de construcţie la preţ dublu decât cel de piaţă. Aceasta temă a fost abordată de către primarul Dorin Chirtoacă astăzi, 27 decembrie, în cadrul şedinţei operatve de la Primărie.


Potrivit acestuia, auditorii au depistat nereguli după ce au analizat modul în care sunt utilizaţi banii publici de către funcţionari. "Au fost procurate 832 cutii de vopsea la un preţ de 144 lei pentru cutie, dublu faţă de preţul de piaţă. Pentru linoeum 60-100 lei linoleum, iar pentru un metru pătrat de teracotă 257 lei", a subliniat Chirtoacă.

Primarul a cerut şefilor de direcţii să dea explicaţii în scris pentru fiecare abatere depistată.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


(video) ”Dezamăgire” pentru fanele lui Alexandru Manciu. S-a terminat cu burlăcia, interpretul s-a logodit!

(video) ”Dezamăgire” pentru fanele lui Alexandru Manciu. S-a terminat cu burlăcia, interpretul s-a logodit!
Foto: Facebook

Tânărul interpret Alexandru Manciu s-a logodit. Cel puțin așa scrie cântărețul pe rețeaua de socializare Facebook. Spre dezamăgirea fanelor sale, Manciu a postat și câteva fotografii în care acesta apare alături de iubita sa Olga Onica, în vârstă de 19 ani.


Potrivit unor surse din preajma interpretului, Alexandru și Olga s-au logodit acum câteva săptămâni, iar nunta este planificată pentru anul viitor.

Alexandru Manciu s-a născut la Tiraspol, la 24 martie 1986, unde părinţii lui, Elena şi Sergiu, erau studenţi la Colegiul de muzică. Apoi, familia Manciu s-a mutat la Bender, unde practic a început cariera viitorului star. A început să cînte pe la patru ani. Primul concurs la care a participat a fost „De la 5 la 20”, din Bender. Pe la cinci-şase ani, tatăl lui l-a adus pentru prima dată la Chişinău, la televiziunea moldovenească. În anii care au urmat, familia Manciu se mutase la Chişinău, iar Alexandru, în anii ceea, a participat la foarte multe concursuri din Rusia, România, Ucraina, Polonia. 

Potrivit Vip Magazin, în perioada adolescenţei, a început să i se schimbe vocea şi Alexandru s-a oprit de cîntat. În schimb, după absolvirea Liceului „C. Porumbescu”, şi-a continuat studiile la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, facultatea de instrumente cu coardă, specialitatea vioară. S-a dedicat studiilor şi, deşi îşi dorea o carieră muzicală, nu s-a grăbit să se lanseze în show-business, dar a început să compună melodii. Participarea sa în cadrul proiectului televizat „Fabrica de staruri” a fost ca o provocare, care mai apoi i-a adus succesul, devenind marele câștigător. Manciu a obţinut atunci un contract cu o casă de discuri şi un elegant Ford Focus.

Vedeți mai jos câteva imagini din timpul burlăciei lui Alexandru Manciu: Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu