(video) Obama anunță retragerea trupelor americane din Irak

sâmbătă, 22 octombrie 2011

(video) Obama anunță retragerea trupelor americane din Irak
Foto: Reuters

Statele Unite vor retrage trupele din Irak până la sfârşitul acestui an. Declarația aparține preşedintelui american, Barack Obama, și a fost făcută vineri după o conferință video cu premierul irakian Nuri al-Maliki. Cei doi oficiali au afirmat că sunt în deplin acord cu privire la modul în care militarii vor fi retrași, relatează Reuters.

„După cum s-a promis, restul trupelor noastre aflate în Irak se vor întoarce acasă până la sfârşitul anului. După aproape nouă ani, războiul Americii în Irak se încheie”, a anunțat președintele american. Obama a anunțat că în prezent cele două ţări trec la o „nouă etapă”, iar relația între ele va fi un parteneriat egal bazat pe respect reciproc.


„Ultimul soldat american va pleca din Irak cu capul sus, mândru de succesul său, ştiind că poporul american sprijină trupele noastre”,  a mai spus acesta.

În ultima perioadă, rolul militarilor americani în Irak s-a redus la consilierea forţelor de securitate când numărul de incidente armate a scăzut brusc. Totuși, autoritățile Irakiene au declarat că ar dori menținerea prezenței trupelor Statelor Unite pentru menţinerea păcii între arabi şi kurzi irakieni aflați în conflict la nordul țării.



Sursa: UNIMEDIA


Microsoft creşte încet, dar sigur: Office a adus cel mai mare profit

Microsoft creşte încet, dar sigur: Office a adus cel mai mare profit
Foto: wikia.com

Compania Microsoft a înregistrat un profit de 5,47 miliarde de dolari în trimestrul 3 al acestui an, în creştere uşoară faţă de perioada similară a anului 2010. Gigantul IT a avut anul trecut 5,41 miliarde de dolari profit.


Vânzările companiei au crescut în acest trimestru cu 7%, astfel au ajuns la valoarea de 17,37 miliarde de dolari, scrie Reuters. Cea mai profitabilă divizie a Microsoft a fost Office, care a adust un profit de 5,6 miliatde de dolari companiei americane. Office a înregistrat şi o creştere de 8% faţă de acelaşi sezon al anului trecut.

Windows nu a înregistrat o creştere considerabilă în acest sezon, doar 2%. Divizia de servere şi utilităţi ale companiei a avut totuşi o creştere de 10% faţă de trimestrul trei al anului 2010, profitul s-a egalat cu 4,2 miliarde de dolari.

De asemenea, oficialii companiei se aşteaptă ca divizia de calculatoare business să crească mai rapid decât cea a calculatoarelor în perioada următoare. Totuşi, Microfost a avut şi pierderi, ele au fost create de portalul online MSN şi motorul de căutare Bing. Segmentul a adus pierderi de 494 milioane de dolari, mai mici faţă de alte sezoane ale anului 2011.

UNIMEDIA precizează că Microsoft are peste 90 mii de angajaţi, care activează la reprezentanţele companiei din întreaga lume. Cifrele de afaceri ale producătorului american de software cresc cu fiecare an, utilizatorii fiind interesaţi mai mult de inovaţiile aduse pe piaţă de Microsoft.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la dailybusiness.ro 


A fost lansat proiectul „LeaderSHE – Young Women Leaders’ Academy”

A fost lansat proiectul „LeaderSHE – Young Women Leaders’ Academy”
Foto: leadershe.md

La data de 10 octombrie a fost lansată perioada de aplicare în cadrul proiectului „LeaderSHE – Young Women Leaders’ Academy”. Acest proiect este orientat spre fetele care își doresc să se implice în schimbarea comunității și să contribuie la dezvoltarea democrației participative în Moldova prin dezvoltarea capacității de lider.


Proiectul va dura 10 luni, și obiectivul major al acestuia este de a dezvolta și a sprijini tinerele cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani în antrenarea abilităților de conducere, auto-descoperire, respectul pentru diversitate, cât și angajamentul civic.

În cadrul „LeaderSHE – Young Women Leaders’ Academy” vor fi desfășurate diverse activități, printre care cursuri de instruire și informare în domeniul leadership-ului, sesiuni de mentorat, training-uri pe scrierea și gestionarea proiecte etc. Aplicarea va avea loc până la sfârșitul acestei săptămâni.

UNIMEDIA vă sugerează să accesați site-ul www.LeaderSHE.md pentru mai multe detalii.

Sursa: UNIMEDIA


Termocom face publică lista rău platnicilor

Termocom face publică lista rău platnicilor
Poză simbol
Foto: stiri.rol.ro

În pragul demarării sezonului de încălzire 2011-2012, SA „Termocom” face apel către consumatori în vederea achitării plăţilor restante pentru perioadele anterioare de încălzire.


Potrivit furnizorului de căldură, până acum 323 de blocuri locative din mun. Chişinău au achitat consumul de energie termică la nivel de peste 100%. 429 de blocuri locative au achitat consumul de energie termică la nivel de 90-100%. Nivelul de achitare a 595 de blocuri locative variază între 80 – 90%, iar în proporţie de 70 – 80% au achitat consumul 122 de blocuri locative.

La nivel de 60 – 70% au achitat 68 de blocuri locative, iar 22 blocuri  înregistrează achitări de 50 – 60%.

Totodată, blocurile locative din str. Gh. Asachi, 25; I. Soroceanu, 75; V. Alecsandri, 70 şi 109; str. Doina 150V şi 150B; Sarmizegetusa, 94/1; str. Podişului, 8 şi 16; str. Burebista, 68/1; str. Coca, 26V şi str. M. Kogălniceanu, 86 înregistrează un nivel de achitare de 40 – 50%.

Blocurile din str. Ismail, 45; std. Studenţilor, 2/3; str. Braniştii, 5/2, 7/1, 7/3; str. Lazo, 21 şi str. Florăriei, 1, bl. 2J au un nivel de achitare de 30 – 40%.20 – 30% achitări au efectuat blocurile locative din str. M. Eminescu, 60; str. Braniştii, 5/3 şi str. Podişului, 12, iar blocurile locative din str. Otovasca, 27 A;  Costiujeni, 8/ 3; str. A. Vlahuţa, 7; str. Vadul lui Vodă, 17 Z, 17 K şi V. Lupu, 42 Ş au atins un nivel de achitare de doar 10 – 20%.

Codaşe la capitolul achitări sunt blocurile locative din str. Vlaicu Pîrcălab, 35, Ismail, 50 şi str. Sarmizegetusa, 47/3, care înregistrează achitări la nivel de 0 - 10%. 

Sursa: UNIMEDIA


Topul celor mai fiabile mărci auto

Topul celor mai fiabile mărci auto

Când îți cumperi o mașină, încep cheltuielile. Poate nu în primii ani, dacă îți achiziționezi una nouă, dar în timp vehiculele se degradează mai mult sau mai puțin și încep să „mănânce” din ce în ce mai mulți bani. Și dacă prețul benzinei tot continuă să crească, măcar să-ți iei o mașină care se uzează mai greu și pe care s-o poți folosi cât mai mulți ani.


Poate că sunt unele dintre cele mai dorite mașini, dar mărcile Land Rover și Range Rover se află în coada clasamentului celor mai fiabile mașini, arată o analiză prezentatăde Daily Mail.

Potrivit analizei, cele mai de încredere mașini la mâna a doua sunt cele coreene și japoneze, Honda, Toyota și Suzuki deschizând lista producătorilor care fac cele mai sigure mașini. De altfel, primele zece poziții sunt ocupate de mașini produse în Coreea și Japonia.
 
Pe de alta parte, când vine vorba de costurile de întreținere a mașinilor care cu o vechime cuprinsă între 3 și 8 ani, proprietarii de mașini produse în Europa plătesc cel mai puțin.
 
De altfel, mărcile europene care se regăsesc în partea superioara a clasamentului sunt Skoda și Smart, care ocupă locurile 11 și, respectiv, 12 în analiza citată.
 
Mașinile au fost evaluate luând în considerare un „index al siguranței”, calculat în funcție de costurile de reparație, vechime și frecvența defecțiunilor care apar în timp.
 
În ceea ce priveste costurile de reparații, cele mai mari sunt cele pentru Porsche, cu 690 de lire sterline, urmată de Mazda, cu 463 de lire și Jeep, cu 438 de lire sterline.
 
La polul opus se găsesc modelele de la Fiat, Renault și Ford, cu o sumă medie pentru reparații în jur de 250 de lire sterline. De altfel, dintre cele mai ieftin de reparat mașini, 7 din 10 sunt modele europene.
 
Cât privește defecțiunile cel mai des inregistrate, există din nou diferențe între mașinile europene și cele Orient. De exemplu, o treime dintre defecțiunile mașinilor europene apar la sistemul electric, în timp ce proprietarii de Subaru, Lexus și Suzuki se confruntă cel mai adesea cu probleme de suspensie.
 
Iată în continuare topul celor mai fiabile mărci de mașini:
 
1. Honda 19. Peugeot
2. Toyota 20. Volkswagen
3. Suzuki 21. Rover
4. Lexus 22. Volvo
5. Mitsubishi 23. BMW
6. Mazda 24. Seat
7. Subaru 25. Jaguar
8. Hyundai 26. Audi
9. Kia 27. Vauxhall
10. Nissan 28. Mercedes-Benz
11. Skoda 29. MG
12. Smart 30. Chrysler
13. Daewoo 31. Jeep
14. Ford 32. Saab
15. Citroen 33. Renault
16. Porsche 34. Alfa Romeo
17. Fiat 35. Land Rover
18. Mini  

Sursa: incont.ro
 


Lindsay Lohan a ratat prima zi de lucru la morgă

Lindsay Lohan a ratat prima zi de lucru la morgă

Actriţa Lindsay Lohan, căreia i s-a revocat miercuri eliberarea condiţionată pentru nerespectarea condiţiilor, nu s-a prezentat joi la morgă, unde trebuia să efectueze primele ore de muncă în folosul comunităţii, a anunţat institutul medico-legal, citat de 20minutes.ch.


Actriţa de 25 de ani, care a rămas în libertate după ce a plătit cauţiunea de 100.000 dolari, trebuie să efectueze cel puţin 16 ore de muncă la morga din Los Angeles, înaintea audierii din 2 noiembrie la Curtea superioară din Los Angeles.

Ca să fie pe placul judecătoarei Stephanie Sautner, sătulă de încălcările repetate ale condiţiilor eliberării condiţionate de către tânăra actriţă, Lohan ar trebui să aibă o comportare ireproşabilă.

Lindsay Lohan urma să se prezinte la morgă la 08h00, dar a sosit doar la 08h41 şi n-a mai fost lăsată să intre. "Poate să revină, dar la ora comunicată", a spus Craig Harvey, director al institutului medico-legal. Actriţa s-a scuzat pe Twitter, spunând că nu se va mai repeta: "Îmi pare rău pentru confuzia pe care am creat-o la institutul medico-legal. Nu se va mai întâmpla, acum ştiu unde să mă duc!"

În luna mai, Lindsay Lohan a primit o pedeapsă de 120 de zile de închisoare - efectuate la domiciliu - şi 480 de ore de muncă în folosul comunităţii, după ce a furat un colier de 2.500 dolari. Ea urma să facă orele de muncă la un centru social pentru femei, însă a lipsit de nouă ori, iar alteori n-a rămas decât o oră, în loc de patru. Furtul colierului constituia deja o încălcare a unei alte eliberări condiţionate, pentru conducere în stare de ebrietate şi deţinere de stupefiante.

Sursa: evz.ro


Bărbaţii au şi ei ceasul lor biologic

Bărbaţii au şi ei ceasul lor biologic

Nu numai femeile trebuie să-şi facă griji pentru timpul care trece, capacitatea de procreare scăzând odată cu vârsta. Cercetători brazilieni afirmă că, după 41 de ani, şansele de a deveni tată scad considerabil, relatează 7sur7.be.


Paula Fettback, cercetător la Huntington Reproductiva din Brazilia, consideră că vârsta bărbaţilor în momentul procreării este foarte importantă. Împreună cu echipa sa, a studiat efectul vârstei bărbatului asupra unui ovul sănătos şi tânăr la o fecundare in vitro.

Ei au constatat o scădere a fecundităţii masculine, până la 7% pe an, între 41 şi 45 de ani. Dincolo de 45 de ani, scăderea ar fi şi mai rapidă. Cercetătorii au mai observat că fecundarea in vitro eşuează când taţii au în medie 45 de ani. Specialista braziliană afirmă că 'şi bărbaţii au un ceas biologic.

Nu este acelaşi ca cel al femeilor, dar nu pot aştepta la infinit ca să aibă copii'. Există fără îndoială, şi excepţii, cum ar fi cântăreţul Rod Stewart (tată a opta oară la 66 de ani), ceea ce-i face pe experţii în domeniul fertilităţii să fie sceptici în privinţa rezultatelor studiului menţionat. Ei consideră că ele trebuie luate în seamă cu precauţie, încheie 7sur7.be.

Bătălie pentru Anglia: United - City, mai mult decît o rivalitate locală

Bătălie pentru Anglia: United - City, mai mult decît o rivalitate locală

Pentru prima oară din sezonul 1967-1968, cluburile din Manchester sînt implicate amîndouă în lupta pentru titlu în Premier League. Deşi s-ar putea crede că la cei 69 de ani ai săi le-a trăit pe toate, Sir Alex Ferguson se pregăteşte de o nouă premieră.


Pentru întîia oară în 25 de ani de cînd e pe banca lui Manchester United, "şocul" cu City, de mâinei, vizează mai mult decît supremaţia locală. Umila concitadină de altădată vine acum în fieful campioanei din postura liderului Premier League.

"În ultimii doi ani, cu toate investiţiile care s-au făcut acolo, City a realizat un salt remarcabil, astfel că derby-ul Manchesterului a căpătat o tot mai mare importanţă în peisajul Premier League. Duminică chiar vom avea un meci tare: noi de pe locul doi, ei de pe primul. E o situaţie care nu-mi convine şi trebuie s-o schimbăm", a comentat Ferguson.

Omologul Roberto Mancini are însă ceva împotrivă: "Sîntem pregătiţi să facem un meci mare. United e o echipă incredibilă pe Old Trafford şi am putea fi mulţumiţi şi cu o remiză. Dar nu e mentalitatea noastră. Vom merge acolo să cîştigăm". Ultima oară cînd United şi City s-au bătut pentru coroana Angliei a fost în sezonul 1967-1968. Atunci au triumfat "cetăţenii". 

579,5 milioane de euro a cheltuit şeicul Mansour numai cu achiziţiile de jucători începînd din 2008, cînd a preluat-o pe City

19 titluri de campioană a Angliei are United în palmares, faţă de numai două în dreptul lui City (1937, 1968)

UNITED ŞI CITY FAŢĂ ÎN FAŢĂ
Linii de clasament1.
Man. City 8 7 1 0 222.
Man. United 8 6 2 0 20

Bugete
United 350 milioane euro
City 400 milioane euro

Valoarea loturilor
United 405,3 milioane euro
City 433,5 milioane euro

Top salarii
UNITED1. Rooney 9,5*2. Rio Ferdinand 6,53. Evra 5
CITY1. Yaya Toure 102. Aguero 93. Tevez 8

*Sumele reprezintă milioane de euro anual

Sursa: gsp.ro


Locuitorii Capitalei panicați de mirosul înțepător de gaze. DSE: Totul e în ordine, se fac lucrări profilactice

vineri, 21 octombrie 2011

Locuitorii Capitalei panicați de mirosul înțepător de gaze. DSE: Totul e în ordine, se fac lucrări profilactice
Foto: tion.ro

De mai bine de două ore, locuitori din diferite sectoare ale municipiului Chișinău sună într-una la Serviciul Situații Excepționale, Serviciu Intervenție Gaze - 904 și Moldova-Gaz, fiind panicați de mirosul înțepător care se simte fie la intrarea în bloc, fie în apartamente. Cele mai multe apeluri parvin din zona de Centru, Botanica, Buiucani și Rîșcani. Informații în acest sens au fost oferite pentru UNIMEDIA de către purtătorul de cuvânt al DSE, Liliana Pușcașu.

Sursa a declarat că nu este vorba de scurgeri de gaz, ci de lucrări profilactice. Așa cum gazul propriu-zis nu are miros, în sisteme a fost introdus un deodorant cu miros înțepător care poate ajuta la depistarea locurilor unde pot avea loc scurgeri de gaze. Serviciile vor efectua verificări, vor stabili locațiile și în cazurile când vor fi depistate scurgeri vor remedia defecțiunile.


Potrivit Lilianei Pușcaș, astfel de lucrări profilactice au loc de 2-3 ori pe an și nu există motiv pentru îngrijorare. Deocamdată, serviciul clienți de la Moldova-Gaz este suprasolicitată și nu poate face față numărului mare de apeluri. 

UNIMEDIA precizează că Moldova-Gaz nu a informat că astăzi vor avea loc lucrări profilactice.

Sursa: UNIMEDIA


Tragedie în Telenești: Un băiat de 7 ani a decedat

Tragedie în Telenești: Un băiat de 7 ani a decedat
Poză simbol
Foto: ziare-pe-net.ro

Un băiat de 7 ani a decedat, după ce a fost lovit de un autoturism. Tragedia s-a produs în această după-amiază în satul Negureni raionul Teleneşti, în jurul orei 15:00, informează serviciul de presă al poliției rutiere.


Șoferul, în vîrstă de 34 de ani, conducea automobilul de model Volkswagen T4 care tracta o remorcă. Din motive neclare, conducătorul auto a comis tamponarea pietonului minor.

În urma leziunilor corporale primite victoma a decedat la faţa locului.

UNIMEDIA menționează că în ultimele 24 de ore, pe teritoriul ţării s-au produs 8 accidente rutiere soldate cu 2 persoane decedate şi 7 persoane traumatizate. Altele, 62 accidente s-au soldat fără persoane pătimite.


Sursa: UNIMEDIA


Anji va avea antrenor italian

Anji va avea antrenor italian
Foto: telegraph.co.uk

Renumitul antrenor, Marcello Lippi ar putea antrena formaţia echipa Anji. Clubul a purtat negocieri mai multe săptămâni la rând cu italianul de 63 de ani, iar foarte curând acesta poate fi numit în funcţia de antrenor principal, transmite sport.rbc.ru.


Presa italiană anunţa în ultima perioadă faptul că Lippi ar putea accepta un contract în valoare de 3,5 milioane de euro, pentru a antrena echipa ruşilor până în luna mai a anului 2013. În acelaşti timp, odată cu venirea lui Marcello Lippi la club, ar putea ajunge la Anji şi fostul apărător de la Inter Milano, Marco Materazzi. Acesta a anunţat recent finalizarea carierei sale de jucător.


Potrivit sursei menţionate, serviciul de presă al Anji Mahacikala a anunţat recent că nu există informaţie oficială despre venirea lui Lippi şi a lui Materazzi, cel puţin la această oră.

UNIMEDIA precizează că, la moment, echipa Anji este antrenată de Roberto Carlos, care face interimatul antrenorului secund, antrenor principal însă este Andrei Gordeev. Ultimul a fost desemnat în funcţie după demisia lui Haji Hajiyev de la clubul rusesc. Menţionăm că Marcello Lippi a antrenat mai multe cluburi din Italia, precum AC Siena, Atalanta BC, Juventus Torino, Internazionale Milano, dar şi selecţionata de fotbal a Italei, între anii 2004-2006 şi 2008-2010.

Sursa: UNIMEDIA


Jaguar pregăteşte două modele accesibile ca preţ

Jaguar pregăteşte două modele accesibile ca preţ

Veşti bune pentru fanii Jaguar care şi-ar fi dori un model care să poarte sigla constructorului britanic, dar nu şi-au permis până acum acest lucru. Marca din Albion va scoate pe piaţă în următorii ani câteva modele ceva mai abordabile ca preţ, dar la fel de elegante sau sportive, în funcţie de preferinţe.


Primul dintre acestea va fi coupe-ul sportiv care va deriva din conceptul C-X16 (foto), care şi-a făcut apariţia la Salonul de la Frankfurt şi a fost primit cu urale de jurnaliştii prezenţi la evenimentului german. Acesta va da naştere unui coupe cu două uşi care va reprezenta urmaşul de drept al lui E-Type. Modelul va dispune atât de motoare convenţionale pe benzină şi motorină, cât şi de o versiune hibridă, urmând să aibă un preţ ceva mai scăzut decât cel al lui Porsche Boxster, principalul rival de piaţă.

Cealaltă apariţie interesantă se va adresa celor care aşteaptă de foarte mult timp un model Jaguar care se va potrivi multor buzunare în adevăratul sens al cuvântului. Marca britanică va aduce pe piaţă în 2014 un model care se va bate de la egal la egal cu Seria 3, C-Klasse şi Audi A4 şi care nu va avea un preţ de bază mai mare de 30-40 de mii de euro. Conform primelor informaţii, noul model va fi atât sedan, cât şi coupe şi cabriolet şi va beneficia de motoare interesante cu patru şi şase cilindri.

Pe lângă cele două modele dedicate volumului, jaguar va scoate pe piaţă în 2013 versiunea facelift a lui XJ, în acelaşi an urmând să înceapă producţia lui C-X75, supercarul hibrid care a fost dezvelit oficial la Salonul de la Paris, în luna septembrie a anului viitor. Acesta va avea un preţ de circa 750.000-1.000.000 de euro şi va fi produs în doar 250 de exemplare.

Inundaţii în Thailanda: Premierul decretează stare de dezastru

Inundaţii în Thailanda: Premierul decretează stare de dezastru

Premierul thailandez Yingluck Shinawatra a decretat vineri stare de dezastru, ca urmare a celor mai grave inundaţii din ultimele decenii, în Thailanda, care în ultimele zile ameninţă capitala ţării, Bangkok, informează EFE.


Această decizie îi permite şefului guvernului să conducă personal strategia naţională de luptă împotriva inundaţiilor.

Dna Yingluck Shinawatra a explicat că a ordonat pază militară la principalele obiective civile din Bangkok, fiind mobilizaţi 50.000 de soldaţi şi 30.000 de poliţişti. 

Anterior, şefa guvernului de la Bangkok nu a exclus dar a ezitat să decreteze stare de urgenţă, pentru a nu descuraja investiţiile străine în Thailanda. 

Thailanda se confruntă din iulie cu cele mai grave inundaţii din ultimele zeci de ani, care au provocat moartea a peste 340 de persoane. 

De două săptămâni, noul guvern de la Bangkok, învestit în luna august, îşi dă măsura valorii încercând să evite inundarea metropolei cu 12 milioane de locuitori. 

"Albă ca Zăpada" din spaţiu: Misterioasa planetă din sistemul solar, acoperită de gheaţă

Foto: NASA

O planetă pitică, aflată în apropierea lui Neptun şi poreclită "Albă ca Zăpada" este acoperită de gheaţă şi a avut o atmosferă, în trecut, potrivit unui nou studiu.


Chiar dacă Albă ca Zăpada - cunoscută oficial sub numele 2007 OR10 şi care orbitează soarele ca parte din centura Kuiper - este, de fapt, roşie, jumătate din suprafaţa sa este acoperită de apă îngheţată, ţâşnită, în trecut, din criovulcani, spun cercetătorii.
Nuanţa roşiatică a planetei pitice este cauzată de un strat subţire de metan, rămăşiţă  a fostei sale atmosfere.

"Era, odată, o lume micuţă, activă, cu vulcani cu apă şi o atmosferă. Acum este îngheţată, moartă şi cu o atmosferă care se scurge în spaţiu", a declarat principalul autor al studiului, Mike Brown, de la Caltech.

Albă ca Zăpada este cât jumătate din Pluto. Precum Pluto, face parte din centura Kuiper, un inel de corpuri de gheaţă care orbitează soarele, în spatele orbitei lui Neptun.

Cercetătorii mai cunosc o planetă roşie acoperită de gheaţă: Quaoar, descoperită tot de Mike Brown şi de colegii săi, în 2002. Se crede că şi aceasta a fost acoperită, în trecut, de atmosferă, însă gravitaţia sa nu a fost suficient de puternică pentru a ţine substanţele chimice , iar lumea îngheţată a început să îşi piardă atmosfera în spaţiu.

Advanced iOS development training

Advanced iOS development training
poză simbol

Asociaţia Naţională a Companiilor Private din Domeniul TIC (ATIC) organizează un training de 2 zile în iOS development pentru utilizatori avansaţi. Trainer - Paul Ardeleanu, inginer software şi user interface designer cu sediul la Londra.


Paul Ardeleanu este un trainer cu experienţă. Acesta face prezentări regulate la evenimente tech şi la întâlnirile programatorilor de la iPhone store din Londra. Este şef pe dezvoltare la HG Apps Store, cu sediul la Londra. A reuşit să prezică sfârşitul calculatorelor aşa cum le ştiam şi apariţia şi dominaţia mondială a interfeţelor touch. 


Advanced iOS development training este un curs specializat cu durata de două zile, creat pentru specialişti cu un nivel avansat de cunoştinţe în domeniu. La training veţi putea să vă extindeţi cunoştinţele teoretice şi mai ales practice de programare iOS. Cursul include şi o prezentare despre elaborarea jocurilor pentru iPhone şi iPad. Participanţii vor primi şi o copie a softului Programming in Objective-C.

Cum pot specialiştii în IT să fie mereu solicitaţi şi înalt apreciaţi pe piaţa internă şi internaţională? Doar dacă cresc profesional şi sunt în permanenţă la curent cu toate tehnologiile noi din domeniul de specializare. Şi pot să le aplice. Ei pot să experimenteze, să caute soluţii, să înveţe din Internet. E posibil. Dar pentru asta e nevoie de timp şi multe ore de antrenament. Dar pot şi să profite de avantajele pe care le oferă un training specializat. Informaţie exactă la subiect, răspuns instant la toate întrebările, consultanţă, training one to one şi aplicarea pe loc a lucrurilor învăţate.

Advanced iOS development training este un curs practic, care învaţă participanţii lucruri concrete, aplicabile. Cursul constă din prezentări, discuţii în grup, exerciţii practice, dar mai ales sesiuni de programare asistată de trainer. Până la sfârşitul instruirii fiecare participant va elabora şi va trimite pentru aprobare propria idee de aplicaţie pentru iPhone sau iPad.

Cerinţe faţă de participanţi: să cunoască bazele programării iOS, dar şi să fie iPhone developeri deja înregistraţi. Preţul trainingului: pentru membrii ATIC – 305 eur, pentru non-membri – 395 euro.

Advanced iOS development training se va desfăşura în perioada 4-5 noiembrie 2011 la Chişinău. Persoanele interesate se pot înregistra pînă la 30 octombrie 2011 la adresa events@ict.md sau la tel 887001.

Agenda. Prima zi: 
Short review of Objective C (with a review of C)
Memory management
Design patterns (MVC, Delegation, etc.)
Core Data
Core Motion
Camera & Photo library      
A doua zi:
iOS4 - what's new
iPad specifics frameworks
Drawing and animation
Intro to game development
Game Center
Debugging and optimisation

Publicitate

sursa: Unimedia

Conferinţă ştiinţifică dedicată aniversării a 20-a a independenţei R. Moldova, organizată la Lisabona

Conferinţă ştiinţifică dedicată aniversării a 20-a a independenţei R. Moldova, organizată la Lisabona

În contextul activităţilor dedicate aniversării a 20-a a independenţei Republicii Moldova, Ambasada ţării noastre în Republica Portugheză în parteneriat cu Academia de Ştiinţe din Lisabona a organizat o conferinţă ştiinţifică, la care au participat membri ai corpului diplomatic străin acreditaţi în Portugalia, reprezentanţi ai mediilor academice şi de creaţie, liderii asociaţiilor culturale ale moldovenilor din Portugalia. Despre aceasta anunță un comunicat remis la adresa UNIMEDIA.


Prezent la eveniment în calitate de reprezentant oficial din partea Republicii Moldova, Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, membru al Guvernului, a făcut o trecere panoramică în revistă a celor 20 de ani de independenţă. Duca a înmânat profesorului Eduardo R. de Arantes e Oliveira, preşedintele Academiei de Ştiinţe din Lisabona, o copie a  Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, care va fi păstrată în Muzeul Academiei portugheze.


La rândul său, Valeriu Turea, Ambasadorul RM în Republica Portugheză, s-a referit la eforturile depuse de autorităţi, în consens cu voinţa poporului, de a edifica un stat modern, bazat pe principii de drept, care are drept obiectiv strategic aderarea la Uniunea Europeană.

„Republica Moldova are convingerea că Uniunea Europeană este suficient de inteligentă şi puternică să depăşească criza în care se află şi să înţeleagă că „sfârşitul istoriei” nu e nici aici şi nici acum. La rândul ei, Moldova are suficientă răbdare, dar şi voinţă politică necesară pentru a demonstra că poate intra în spaţiul comunitar, la timpul cuvenit, pe principii de meritocraţie”, a menționat Turea. 

 

Sursa: UNIMEDIA


Și chișinăuienii vor plăti mai mult pentru căldură: Plus 10% pentru o gigacalorie

Și chișinăuienii vor plăti mai mult pentru căldură:  Plus 10% pentru o gigacalorie
Poză simbol
Colaj: UNIMEDIA

Și locuitorii Capitalei vor achita mai mult pentru agentul termic. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi, 21 octombrie, tarife noi pentru livrarea energiei termice, pentru CET-1, CET-2, precum şi a tarifului de livrare a agentului termic pentru „Termocom”.  Consumatorii vor achita 987 lei  pentru o gigacalorie, adică cu 89 lei mai mult decât în sezonul trecut de încălzire, ceea ce reprezintă o creștere de 9.9% a tarifului.
 
Până acum tariful la încălzire în Chișinău era de 898 lei pentru o gigacalorie. Chiar și așa, tariful la căldură în Capitală rămâne cel mai mic din țară.


Asta cu toate că „Termocom” a fost dispus să accepte tariful de 967 lei pentru o gigacalorie, cu 69 lei mai mult , adică o creștere de  circa 7,7% a tarifului. „Propunerea Termocom de a-și micșora suplimentar cheltuielile cu 10 milioane lei nu se accepta având în vedere că aceste sume deja au fost cheltuite de întreprindere în perioada de vară la investiții. A fost deja pusă la situația în care să-și micșoreze cheltuielile”, a conchis Victor Parlicov, directorul ANRE.

Amintim că furnizorul de căldură „Termocom” a solicitat o majorare a tarifului la încălzire cu 16%. Astfel consumatorii urmau să plătească cu 150 de lei mai mult pentru o gigacalorie, adică 1045 lei. Termocom a motivat cererea sa prin faptul că CET-1 și CET-2, de la care cumpără căldura, au majorat prețurile cu 32% și respectiv 23%.



Menționăm că ultima modificare a tarifelor la energia termică şi electrică, produse de CET-uri, a fost operată de ANRE la sfârşitul lunii ianuarie 2011. Atunci,  tariful la căldură furnizată de Termocom a crescut cu 9,4%. 

UNIMEDIA amintește că acum o săptămână, 15 furnizorii termici din țară au solicitat ANRE majoararea tarifului la căldură cu 10-70%, ca urmare a scumpirii gazului natural, începând cu 1 octombrie. Consumatorii plătesc în medie cu 23% mai mult pentru gazele naturale.

Sursa: UNIMEDIA


Jurnalistul Petru Bogatu atacat în stradă

Jurnalistul Petru Bogatu atacat în stradă
Foto: jurnal.md

Cunoscutul ziarist Petru Bogatu a fost atacat în stradă. Informația a fost făcută publică de către deputatul PL, Valeriu Saharneanu. Acesta a spus azi de la tribuna Parlamentului că în una din zilele precedente, jurnalistul care activează în cadrul ziarului Jurnal de Chișinău a fost atacat în timp ce se afla pe str. Pușkin din Capitală.


"Petru Bogatu este președinte al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova. Îmi cer scuze de la el că fac publică această informație fără să-l previn. El nu a reușit să vadă cine este atacatorul. Ultimul i-a provocat o comoție cerebrală", a spus Saharneanu.

Declarațiile liberalului vin după ce astăzi în Parlament a fost discutat intens subiectul cu privire la acțiunile structurilor de forță în cazul evadării din Moldova a lui Eduard Baghirov.

Saharneanu și-a exprimat speranța că poliția și organele de drept își vor face treaba și vor găsi vinovatul în cazul atacului asupra lui Petru Bogatu.

Totodată, mai mulți deputați PL au solicitat ca autoritățile R. Moldova să ceară Federației Ruse extrădarea lui Eduard Baghirov.

Sursa: UNIMEDIA


Lazăr: Vrem să deţinem locul 1 în topul Băncii Mondiale a ţărilor reformatoare

Lazăr: Vrem să deţinem locul 1 în topul Băncii Mondiale a ţărilor reformatoare
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

"Locul doi în topul Băncii Mondiale a ţărilor reformatoare este unul onorabil, dar vrem să deţinem întâietatea în anul viitor". Declaraţia aparţine ministrului Economiei Valeriu Lazăr și a fost făcută în cadrul unei şedinţe de evaluare a rezultatelor studiului „Doing business 2012” al Băncii Mondiale, comunică Serviciul de Presă al Ministerului Economiei.


Lazăr a adus mulţumiri tuturor celor care au contribuit la îmbunătăţirea ratingului Republicii Moldova cu 18 poziţii, până la locul 81 în topul Băncii Mondiale privind uşurinţa desfăşurării afacerilor. „Salutăm această apreciere a Băncii Mondiale pentru reformele iniţiate şi promovate de noi. Am început deja evaluarea carenţelor indicate în raportul Băncii Mondiale în vederea înlăturării lor cât mai rapide. Ne-am propus o agendă ambiţioasă în acest sens”, a spus ministrul.


Reformele planificate pentru anul acesta şi anul 2012 prevăd adoptarea mai multor legi, printre care adoptarea unui nou Cod al construcţiilor, implementarea unor legi recent aprobate, cum ar fi Legea privind Ghişeul unic şi cea privind autorizările în activitatea de întreprinzător. În acelaşi timp, urmează a fi aprobate planul de acţiuni privind eliminarea barierelor netarifare în comerţ şi Legea privind reglementarea controalelor şi inspecţiilor de stat.

Potrivit raportului Băncii Mondiale „Doing business 2012”, RM a implementat reforme în patru domenii examinate de raportul Doing Business: Lansarea afacerii, Obţinerea unui credit (informaţii creditare), Executarea contractelor, Rezolvarea insolvabilităţii. Astfel, Moldova s-a plasat pe locul 2 în top 10 ţări din lume care au implementat reforme în domeniul reglementării activităţii de întreprinzător ce au dus la îmbunătăţirea climatului de afaceri. 

sursa: Unimedia

Kim Kardashian divorţează de Kris Humphries

Kim Kardashian divorţează de Kris Humphries

Au trecut doar două luni de la căsătorie şi faimosul cuplu se destramă. Zvonurile s-au adeverit! Kim divorţează de Kris deoarece nu se înţeleg. Surse apropiate declară că ei se ceartă constant, iar Kim nu se simte pregătită pentru un asemenea pas uriaş.


De asemenea, Kris a fost văzut în Miami şi New York flirtând cu diverse domnişoare. Cuplul a fost văzut recent la un restaurant unde erau însoţiţi de sora lui Kim, Kourtney, şi iubitul acesteia, Scott Disick. Cei patru au luat cina împreună iar la despărţire Kim si cu Kris au preferat să nu se ţină de mână.

"Nu ştiu când vor anunţa despărţirea sau de ce s-au căsătorit de la bun început, dar relaţia lor s-a sfârşit. Kim stă la un hotel din New York, dar Kris nu o vizitează. De asemenea, aceasta şi-a făcut planuri de vacanţă pentru următorul an şi soţul ei nu este inclus. Am auzit că a fost deja la un avocat foarte bun în divorţuri", a declarat o sursă apropiată cuplului pentru DailyMail.

Sursa: cancan.ro


Escrocherie de 5 mln de lei în Direcția asitență socială Drochia: Directorul și contabila, reținuți

Escrocherie de 5 mln de lei în Direcția asitență socială Drochia: Directorul și contabila, reținuți
poză simbol
Foto: adevarul.ro

Oamenii legii au reținut directoarea și contabila Direcţiei generale asistenţă socială şi protecţie a familiei Drochia, suspectate de implicarea în mai multe cazuri de fraudă. Prin metode ilegale femeile și-au însușit 5 milioane de lei.


Potrivit Ministreului Afacerilor Interne, în luna februarie curent, suspectele au falsificat documente oficiale și au sustras 5 milioane de lei. Și anume, femeile au introdus datele eronate a unor persoane inexistente, care urmau să beneficieze de asigurări sociale.


În prezent directoarea și contabila sunt cercetate în stare de libertate. Pe marginea acestui caz au fost pornite 27 de cauze penale. Dacă vor fi găsite vinovate inculpatele riscă de la 8 la 15 ani de închisoare. 


Sursa: UNIMEDIA


(doc) Neînţelegeri între MTS şi Federaţia de Taekwondo: Ministerul nu dă bani, Feredaţia - acte

(doc) Neînţelegeri între MTS şi Federaţia de Taekwondo: Ministerul nu dă bani, Feredaţia - acte
poză simbol

Între Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) şi Federaţia Moldovenească de Taekwondo (FMT) are loc un conflict de interese. Ministerul acuză Federaţia că nu a prezentat actele necesare pentru plecarea la Campionatul European din Napoli, iar de cealaltă parte, Federaţia a fost întrecută de un club sportiv, cel puţin la participarea în cadrul competiţiei din Italia.


Totul a început de la necesitatea participării lotului naţional la Campionatul European de Taekwondo din Napoli, Italia, care se va desfăşura într 20 şi 24 octombrie, anunţă Serviciul de Presă al MTS. Astfel, Ministerul a examinat demersul FMT de participare la europene, însă a refuzat să ofere bani pentru asta. Suma care urma să fie alocată ajunge la circa 6 mii de euro. În acelaşi timp, MTS menţionează că FMT nu a prezentat nici actele de confirmare a funcţionalităţii sale, nici invitaţia oficială de la organizatorii Campionatului European, dar nici confirmarea includerii sale în lista membrilor Federaţiei Internaţionale de Taekwondo (ITF).


Contactaţi de UNIMEDIA, reprezentanţii Federaţiei Moldoveneşti de Taekwondo nu au dorit să comenteze informaţia. Mai mult, Clubul sportiv „Altair” a emis un demers către Minister, pentru ca membrii acestuia să poată participa la europene din surse financiare proprii. Clubul este membru direct al ITF din 2007.

UNIMEDIA precizează că conflictul de interese dintre MTS şi FMT a început încă din 2010, când Ministerul a solicitat prezentarea actelor ce confirmă funcţionalitatea Federaţiei de Taekwondo, iar cea din urmă a emis doar 3 din cele 6 documente, adică Copia certificatului de înregistrare, Extrasul din registrul de Stat şi Statutul Federaţiei, înregistrate în 1992. Ministerul a anunţat că va pune sub discuţie tema dată în următoarea şedinţă a Colegiului MTS.



Sursa: UNIMEDIA


Ședința CMC, din nou amânată: Consilierii nu pot împărți comisiile de specialitate

Ședința CMC, din nou amânată: Consilierii nu pot împărți comisiile de specialitate
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Nici astăzi consilierii din cadrul Consiliului municipal Chișinău nu s-au putut înțelege cu privire la repartizarea comisiilor de specialitate. După lungi dispute, liderii fracțiunilor s-au întrunit pentru a discuta, iar la final au anunțat că ședința CMC de astăzi, 21 octombrie, a fost amânată pentru 3 noiembrie la solicitarea comuniștilor. Fracțiunea PCRM a solicitat timp pentru a se consulta și pentru a definitiva cererile sale.

Partidul Liberal a propus un mod de repartizare „echitabil” și „proporțional”, în opinia lor. Fiecărei fracțiuni ar urma să-i revină președinția a câte o comisie importantă și, respectiv, majoritatea membrilor în acea comisie. PL insistă să dețină Comisia economie, buget și finanțe; PLDM - Comisia juridică și PCRM - Comisia pentru construcții, arhitectură și resurse funciare. Restul comisiilor, ar reveni comuniștilor și raportul ar fi 5 la 2.


Consiliul municipal Chișinău dispune de 7 comisii speciale: Comisia juridică (7 membri), Comisia pentru buget, economie și finanțe (7 membri), Comisia pentru ecologie și gospodărie locativ-comunală (7 membri), Comisia pentru energetică, servicii tehnice, transport și comunicații (7 membri), Comisia pentru construcții, arhitectură și resurse funciare (9 membri),  Comisia pentru educație și ocrotirea sănătății (7 membri), Comisia pentru protecția socială, culturală, mass-media și relații interetnice (7 membri).

De cealaltă parte, PCRM este gata să cedeze președinția în 3 comisii, cu condiția că vor avea majoritate în toate comisiile. Comuniștii urmează să analizeze propunerea liberalilor și să vină cu un răspuns.

Totodată, PL a propus crearea unui Birou Permanent al CMC. „Deocamdată, niciuna din fracțiuni nu are majoritate în Consiliu. De aceea am decis ca propunerile și ordinea de zi să fie aprobată prin consens la un Birou Permanent al CMC”, a declarat Chirtoacă.

Liberalii consideră că este nevoie de crearea unui Birou Permanent al CMC pentru examinarea și aprobarea proiectelor ordinii de zi a ședințelor. Din partea fiecărei fracțiuni vor fi delegați câte doi consilieri. Primarul general face parte din oficiu din Birou.

Deși salută crearea Biroului, consilierii comuniști nu sunt de acord cu repartizarea delegaților. „Eu am propus să nu fie unul neformal, ci formal. Să fie reprezentat echitabil fiecare formațiune. Să nu fie câte unul de la fiecare, ci după numărul de mandate”, a subliniat Boris Golovin, președintele fracțiunii PCRM din CMC. În prerogativele Biroului ar intra examinarea și aprobarea ordinei de zi. Ședințele biroului vor avea loc cu cel puțin 7 zile înainte de ședința CMC și vor fi deschise pentru mass-media.

UNIMEDIA precizează că astăzi, consilierii locali s-au întrunit în ședință pentru a aproba formarea comisiilor de specialitate a CMC. Comuniștii urmau să propună membri pentru componența nominală a comisiilor, conducerea comisiilor și să decidă dacă va fi sau nu creat un birou permanent neformal.


Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi 


Italia: O moldoveancă și-a ucis concubinul din gelozie?

Italia: O moldoveancă și-a ucis concubinul din gelozie?
Foto: affaritaliani.libero.it

Cetățeanca Republicii Moldova, Ina Celma, în vârstă de 32 de ani, a fost arestată sub acuzație de omucidere a concubinului său Marco Chiapparoli, un profesor de matematică în vârstă de 34 de ani. Bărbatul a fost găsit mort într-un apartament din comuna Carisolo ce se află la nordul Italiei, scrie presa locală.


Potrivit anchetatorilor, motivul crimei a fost gelozia. După ce l-a înjunghiat pe iubit, femeia a încercat să se sinucidă. Polițiștii au găsit-o la locul crimei cu râni de cuțit la mâni și în regiunea abdomenului. După șapte ore de operație, pacienta a pierdut mult sânge. Acum viaţa ei este în afara oricărui pericol.

Între timp, Magistratul Curţii din Trento, Licia Scagliarini a declarat că tinerii trebuiau să joace nunta în luna decembrie, până la Crăciun. Potrivit vecinilor cei doi au fost „într-o relaţie foarte bună”.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la affaritaliani.libero.it


(video) Siri nu e o exclusivitate: Android are două aplicaţii asemănătoare lansate mai demult

(video) Siri nu e o exclusivitate: Android are două aplicaţii asemănătoare lansate mai demult
Foto: onlinesocialmedia.net

În timp ce Apple face „gălăgie” cu noua aplicaţie de pe iPhone 4S - Siri, care poate fi integrată, mai nou, şi pe iPhone 4, Android are lansate de ceva timp două alternative. „Voice Actions” a fost integrată în Android înainte ca Siri să fie lansat, iar aplicaţia nu funcţionează mai rău decât cea de pe iOS 5, relatează arenait.net.     


Astfel, după cum se vede în primul filmuleţ, „Voice Actions” interpretează acţiunile la fel ca Siri, doar că nu răspunde cu o voce atunci când funcţionează. Şi asta nu e tot, mai este şi „Vlingo”, care de asemenea merge pe Android, foarte asemănătoare cu prima aplicaţie, însă design-ul diferă.


UNIMEDIA precizează că aplicaţia Siri a fost anunţată de Apple pe 4 octombrie, la o conferinţă organizată de companie. Programul exectuă o mulţime de comenzi spuse de utilizator doar cu vocea şi răspunde la toate, ca o secretară reală. Acesta funcţionează pe noile smartphone-uri iPhone 4S, însă unii au încercat programul şi pe iphone 4 şi au spus că se integrează perfect.

 



Sursa: UNIMEDIA


Fetiţa călcată de două maşini în China şi ignorată de trecători a murit

Fetiţa călcată de două maşini în China şi ignorată de trecători a murit
Foto: captura imagini video Youtube

Fetiţa de doi ani din sudul Chinei care a fost călcată de două maşini şi ignorată de 18 trecători a murit, au anunţat surse de la spitalul unde era tratată, citate de BBC News.


Anterior, medicii au spus că este puţin probabil ca Wang Yue, aflată în comă după accidentul din 13 octombrie, să supravieţuiască.


Un purtător de cuvânt al spitalului a dat asigurări că medicii au făcut tot posibilul pentru a salva copilul, fiica unor muncitori imigranţi.

Opinia publică chineză este în stare de şoc, după difuzarea imaginilor în care fetiţa de 2 ani lovită de o maşină a fost lăsată de trecători să zacă în stradă, unde a fost lovită, câteva minute mai târziu, de un al doilea vehicul.

Moldova şi Gazprom, în plin proces de negocieri a noului contract de livrare a gazului

Moldova şi Gazprom, în plin proces de negocieri a noului contract de livrare a gazului
poză simbol
Foto: adevarul.ro

Republica Moldova şi furnizorul rus „Gazprom” sunt în toiul negocierilor pe marginea semnării noilor contracte privind condiţiile de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova şi tranzitare a lor pe teritoriul ţării, începând cu anul 2012. Potrivit Serviciului de Presă al SA "Moldovagaz", ultima întrunire la nivel de experţi, a treia la număr, a avut loc la 5 octombrie curent la Moscova, în cadrul căreia părţile s-au înţeles asupra anumitor aspecte referitoare la aceste contracte.


Data-limită de achitare cu „Gazprom” pentru furnizarea lunară a gazelor naturale ar urma să fie prelungită până la data de 26 a lunii ulterioare celei de gestiune, anterior în contract fiind stipulată data de 20. Această măsură va permite citirea indicilor echipamentelor de măsurare şi emiterea facturilor de plată până la data de 5 a lunii ulterioare, cu achitarea lor până la data de 15, ceea ce îi va oferi consumatorului 10 zile în plus pentru efectuarea plăţilor respective până a fi deconectat de la reţeaua de aprovizionare cu gaze pentru neachitare. 


De asemenea, grupul de experţi ai „Gazprom” a fost de acord să examineze argumentările părţii moldave vizavi de valoarea puterii calorifice a gazelor naturale utilizate în calculul preţului la gaze. Mai mult de atât, la şedinţă au fost puse în discuţie principiile de formare a preţului de livrare a gazelor naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, începând cu anul 2012.

Conform rezultatelor şedinţelor anterioare (15 iulie şi 7 septembrie 2011), părţile au hotărât ca durata de valabilitate a noului contract privind condiţiile de furnizare a gazelor naturale în RM şi a contractului privind condiţiile de tranzitare a gazelor naturale pe teritoriul republicii să constituie 3 ani (perioada 2012-2014). Runda următoare de negocieri este preconizată pentru finele lunii curente şi se va desfăşura la Moscova, scrie sursa citată.

Amintim că la finele acestui an expiră contractul încheiat în anul 2008 între Guvernul Republicii Moldova şi concernul rus Gazprom. Potrivit acestui contract, semnat de Guvernul Tarlev, tarifele la gazele naturale livrate ţării noastre de către Rusia sunt revizuite o dată la trei luni.

Sursa: UNIMEDIA


Însoțitoarea de tren învinuită de trafic de influenţă a ajuns pe banca acuzaţilor

Însoțitoarea de tren învinuită de trafic de influenţă a ajuns pe banca acuzaţilor
poză simbol

Însoțitoarea de tren, în vârstă de 27 de ani, suspectată de trafic de influenţă, a ajuns pe banca acuzaților, informează Serviuciul de presă al Procuraturii Generale.


Angajată este învinuită că ar fi cerut 3000 de euro de la o persoană pentru a-i facilita angajarea în cadrul ÎS „Calea ferată a Moldovei”. Din spusele declarantului, suspecta i-ar fi promis că are influenţă asupra unor responsabili ai CFM şi că-i poate determina să-l angajeze în calitate de însoţitor de vagon pe ruta Chişinău-Moscova.


Femeia a fost prinsă în autogara Bălți, în momentul în care primea 3000 de euro marcaţi „mită CCCEC”.

Dacă va fi găsită vinovată, aceasta riscă până la 6 ani de închisoare sau amendă de până la 60 000 lei.

Sursa: UNIMEDIA


(doc) Patronul JurnalTV, Victor Țopa, condamnat la 10 ani de închisoare?

(doc) Patronul JurnalTV, Victor Țopa, condamnat la 10 ani de închisoare?
Foto: jurnal.md

Noutăți pe frontul Mișcării Antimafie. O scrisoare trimisă la redacția UNIMEDIA anunță că patronul Jurnal Trust Media, Victor Țopa, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Potrivit vizitatorului, documentul face trimitere la un caz mai vechi, legat de VictoriaBank. 

"În data de 19 octombrie 2011 în privința cetățeanului Victor Țopa a fost pronunțată sentința prin care acesta a fost recunoscut vinovat comiterea infracțiunii prevăzute de art. 189, alin (6) CP (șantajul, adică cererea de a se transmite cu dreptul asupra bunurilor proprietarului amenințând cu violența persoana și rudele acesteia, urmate de dobândirea bunuriloir cerute, sărvârșite în proporții deosebit de mari), fiind stabilită o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de 10 ani cu ispășirea acesteia în penitenciar de tip închis", se menționează în scrisoarea anonimă remisă la adresa UNIMEDIA.


Victor Țopa nu a comentat deocamdată documentul trimis presei. Sergiu Mocanu a confirmat pentru UNIMEDIA informația din scrisoare, precizând că mai este o persoană condamnată. 



Amintim că Victor Țopa, alături de Viorel Țopa, Sergiu Mocanu și Răzvan Paveliu au declanșat Mișcarea Antimafie împotriva vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc, în vara anului 2010. Ultimul a fost acuzat că și-a pus sub control toate instituțiile statului și fabrică dosare împotriva persoanelor incomode. Mai mult, Mocanu l-a acuzat pe Plahotniuc că ar sta în spatele atacului raider asupra Moldova-AgroindBank din această vară.

În luna septembrie a acestui an, Victor Țurcan, fostul președintele VictoriaBank a organizat o conferință de presă în care a declarat că "Viorel și Victor Țopa sunt niște bandiți, care acum 4 ani, prin escrocherie ș-au însușit 14% din acțiunile VictoriaBank. Potrivit lui, abia peste cîțiva ani, „luându-și inima în dinți”, adevărații acționari, adică fostul vicepreședinnte VB și cumnata lui Țurcanu, Alina Prodisvet, soția lui Țurcanu - Valentina Țurcan și compania Profinanțe SRL, au ignorat amenințările și prin judecată, și-au redobândit pachetul de acțiuni". De cealaltă parte, Viorel Țopa a declarat în septembrie pentru UNIMEDIA că Țurcanu a fost eliberat în 2005 de CCCEC, la intervenția Procuraturii Generale, iar aceste două instituții acționează la comanda prim-vicepreședintelui Parlamentului. „Iată că Țurcanu nu-l mai învinuiește pe Plahotniuc de nimic, ba chiar și disciplinat votează absolut tot „ce trebuie” în VictoriaBank”, spune Viorel Țopa în declarația sa.

Sursa: UNIMEDIA


Manchester City va merge cu „frica-n sân” la meciul din Napoli

Manchester City va merge cu „frica-n sân” la meciul din Napoli
Foto: dailymail.co.uk

După toate cele întâmplate în oraşul Napoli, acum cei de la Manchester City îşi fac griji pentru siguranţa fanilor, care vor merge acolo pe 22 noiembrie. Tema siguranţei pentru meciul din noiembrie a fost pusă sub discuţie de oficialii clubului britanic, scrie dailymail.co.uk.  


Astfel, cazul care a avut loc acum câteva zile, când doi suporteri ai clubului german Bayern Munchen au avut de suferit după ce mai multe persoane i-au atacat şi înjunghiat cu cuţitele, i-a pus pe gânduri pe oficialii de la City. Mai mult, ei au reamintit şi despe alte cazuri de violenţă şi agresivitate, care au avut loc în preajma stadionului San Paolo din Napoli. De cele mai multe ori, în astfel de cazuri au avut de suferit fani sau suporteri ai echipelor adversare Napoli.

„Sportul nu este compatibil cu violenţă. De aceea, condamn cu fermitate ceea ce s-a întâmplat”, a declarat primarul oraşului Napoli, Luigi De Magistris, într-un interviu. La fel, oficialul a mai amintit şi despre cazul fanilor Liverpool, care au fost atacaţi înaintea unui meci din cadrul Europa League, din 2010.

UNIMEDIA precizează că echipele din grupa A, Napoli şi Manchester City vor disputa pe 22 noiembrie o partidă din cadrul fazei grupelor ale Ligii Campionilor. Meciul va avea loc pe stadionul San Paolo din Napoli, Italia, cu începere de la 20:45.

Sursa: UNIMEDIA


Şerban Huidu: „Am omorât trei oameni. Vreau să plătesc”

Şerban Huidu: „Am omorât trei oameni. Vreau să plătesc”
Foto: exclusivnews.ro

Vedeta TV din România, Şerban Hudiu recunoaşte toată vina pe care o are şi vrea să răspundă cum se cuvine în faţa legii pentru cele săvârşite. Potrivit starului de televiziune Nadine Voindrouh, Huidu poartă povara vinovăţiei pentru tragedia pe care a provocat-o duminică, 16 octombrie, în care trei persoane au murit, transmite Cancan.ro.


„Nadine, am omorât trei oameni. Vreau să plătesc şi vreau să se facă dreptate”, i-a spus Şerban Huidu lui Voindrouh. Mai mult, aceasta a declarat că Şerban este un om drept, care nu vrea să se ascundă. „Vrea să plătească. Sunt lângă el. Suntem prieteni de 15 ani, am crescut împreună, acum pe drumul ăsta pe care îl are de dus nu vreau să se simtă singur”, a mai spus starul de televiziune.

Nadine Voindrouh a mai adăugat că Huidu vorbeşte numai despre cei trei oameni care şi-au pierdut viaţa. „Nu voia, nu voia să-i spun o vorbă bună. El nu vrea să fie în confort, e dispus să primească orice lovitură”, a conchis Voindrouh.

UNIMEDIA aminteşte că în această duminică, Şerban Huidu a provocat un accident, în care trei persoane şi-au pierdut viaţa. Primele două au decedat pe loc, iar cea de-a treia a murit la spital. Huidu mergea cu familia sa la Braşov, iar autoturismul său a intrat pe contrasens şi a izbit dur o altă maşină, care circula regulamentar.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la b1.ro


SUA: 50 de fiare sălbatice eliberate de proprietarul unui ZOO privat, ucise de poliție

SUA: 50 de fiare sălbatice eliberate de proprietarul unui ZOO privat, ucise de poliție

Zeci de animale exotice, printre care tigri, urși grizzly, lei, babuini, pume și lupi, au sfârșit tragic într-o stranie partidă de vânătoare, desfășurată timp de o zi și o noapte, într-un orășel din statul american Ohio. Din motive pe care poliția doar le bănuiește, Terry Thompson, proprietarul unei grădini zoologice private a eliberat toate animalele, dupa care și-a pus capăt zilelor.


Din cele peste 50 de fiare sălbatice, care s-au plimbat ore întregi în apropierea unei zone locuite, doar șase animale au fost capturate vii și duse la o rezervație din apropiere. Pe celelalte, le-au împușcat polițiștii, motivând că localnicii erau în pericol, așa că n-au avut de ales, scrie Daily Mail.

"A trebuit sa omorâm 48 de animale. Printre acestea se numără un lup, șase urși bruni, doi urși grizzly, nouă lei, opt leoaice, un babuin, trei pume și 18 tigri", a declarat șeriful Matt Lutz, din comitatul Muskingum, Ohio.

Polițiștilor li s-a ordonat să ucidă animalele în locul folosirii tranchilizantelor pentru că exista teama ca acestea să nu se piardă în întuneric, iar mai apoi să-și recapete cunoștința. "Aceste animale nu stăteau pe loc și aveau un comportament agresiv", a completat șeriful.

Poliția a recepționat zeci de apeluri de la localnici.

Politiștii au făcut o vizită la grădina zoologica din apropiere. Acolo, l-au găsit mort pe proprietar și toate cuștile deschise. A început vânătoarea. N-aveau destule arme cu tranchilizant, așa că soluția a fost să le împuște.

Organizațiile de protecție a animalelor din toată lumea sunt scandalizate. Cu toate acestea, însuși Jack Hanna, un zoolog cunoscut în toată țara, a apărat decizia șerifului. Însă, a deplâns moartea tragică a tigrilor bengalezi. "Cand am auzit că 18 tigri au fost omorâți, am fost dezamăgit. Tigrul este cea mai magnifica creatura de pe fața pământului", a declarat Hanna.

Cât despre omul care a provocat acest masacru, presa scrie gestul a fost probabil un ultim act de răzbunare. El avusese mai multe probleme cu legea și abia ieșise din închisoare, unde a stat un an pentru deținere ilegală de arme.

Sursa: jurnalul.ro


Morgan va prezenta la Geneva modelul revizuit Plus 8

Morgan va prezenta la Geneva modelul revizuit Plus 8

Salonul Auto de la Geneva va marca un nou moment important în istoria Morgan. După ce a reinventat 3Wheeler, automobilul legendar cu doar trei roţi, constructorul britanic plănuieşte lansarea unei versiuni revizuite a modelului Morgan Plus 8. Se pare că producătorul a contactat deja câţiva clienţi pentru a le împărtăşi vestea, însă nu a furnizat prea multe detalii.


Este foarte probabil ca Plus 8 să vină cu aer condiţionat în standard, jantele de pe Aero 8 şi opţiunea unei transmisii automate. Ceea ce se va afla sub capotă rămâne însă un mister. Este cert însă faptul că vom regăsi un motor cu opt cilindri, numele Plus 8 sugerând chiar această trăsătură. Dacă până acum sub capotă s-au perindat unităţi de provenienţă Buick/Rover, BMW şi Ford, nici de această dată nu ar fi exclus să asistăm la instalarea unui propulsor de origine americană.

Viitorul Plus 8 va oferi opt culori de caroserie, cu posibilităţi numeroase de personalizare, însă numărul de exemplare va fi unul extrem de redus. Asamblarea manuală şi caracterul exclusivist vor face ca preţul final să ajungă la aproximativ 80.000 de euro.

Nicole Scherzinger, singură. S-a despărţit de pilotul Lewis Hamilton

Nicole Scherzinger, singură. S-a despărţit de pilotul Lewis Hamilton

Cântăreaţa Nicole Scherzinger, fostă Pussycat Dolls, s-a despărţit de iubitul Lewis Hamilton, după o relaţie de patru ani. Motivul principal este lipsa timpului.


Pilotul de Formula 1, în vârstă de 26 de ani, şi artista de 33 de ani au luat-o pe drumuri separate, după ce şi-au dat seama că nu mai au timp de relaţia lor, văzându-se din ce în ce mai rar.

"Nicole şi Lewis sunt amândoi foarte ocupaţi şi au stiluri de viaţă agitate. În ultimul timp nu au reuşit să-şi facă timp să se întâlnească atât cât ar fi vrut. Încă vorbesc la telefon dar nu este acelaşi lucru ca discuţiile faţă în faţă. Amândoi ar vrea să facă relaţia să meargă, însă acum este pe butuci. S-au mai certat până acum şi s-au împăcat până la urmă", a declarat un apropiat al cuplului.


Ai mulţi prieteni pe Facebook? Ai anumite arii cerebrale mărite

Ai mulţi prieteni pe Facebook? Ai anumite arii cerebrale mărite

Activitatea de pe reţelele de socializare scoate la iveală informaţii preţioase despre creierul nostru: dimensiunile anumitor arii cerebrale sunt corelate cu nivelul de socializare pe net.


Un recent studiu realizat de cercetătorii de la Colegiul Universitar din Londra (UCL) a relevat faptul că acele persoane care sunt mai sociabile în general tind să aibă amigdalele cerebrale mai mari, în timp ce aceia care socializează mult în mediul online prezintă creşteri în volum ale altor zone cerebrale precum sulcusul temporal superior (STS) drept, gyrusul temporal median stâng şi cortexul entorhinal drept. STS este partea creierului care ne ajută să recunoaştem emoţiile altor oameni, gyrusul temporal median este implicat ân reacţiile noastre la aceste emoţii, iar cortexul enthorinal are o legătură strânsă cu memoria.

Studiul cercetătorilor bitanici a inclus 125 de studenţi. Aceştia au fost examinaţi, iar rezultatul RMN a fost coroborat cu numărul de prieteni ai fiecăruia atât din lumea reală, cât şi de pe Facebook. După identificarea legăturii dintre ariile mărite ale creierului şi prietenii de pe reţeaua de socializare, alţi 40 de studenţi au fost examinaţi, pentru a confirma rezultatul obţinut: există o corelaţie între intensitatea activităţii de socializare online şi dimensiunile anumitor porţiuni ale creierului.

"Este posibil să existe şi un al treilea factor care conduce totul, care operează modificările creierului în funcţie de numărul de prieteni. Rezultatul obţinut nu este capabil să ne spună întreaga poveste, însă ne poate răspunde la o serie de întrebări importante", a declarat Gearing Rees, membru al UCL.

Smirnov: Transnistria nu e proiectul Rusiei. Ne vom descurca și fără ajutorul ei

Smirnov: Transnistria nu e proiectul Rusiei. Ne vom descurca și fără ajutorul ei
Foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

“Transnistria nu este proiectul Rusiei.Noi apreciem gesturile ei, însă dacă nu ne va mai ajuta, vom strânge cureaua și vom rezista". Declarația a fost lansată de către liderul autoproclamatei RMN, Igor Smirnov, în cadrul unui interviu pentru Echo Moscvi.


Totodată, Smirnov a subliniat că Transnistria este Rusia. „Noi niciodată nu am trăit în statul cu denumirea Moldova. Noi nu am participat la crearea legislației moldovenești, deoarece nu ni s-a oferit cuvântul. De aceia am fost nevoiți să părăsim parlamentul pe atunci sovietic”. 


Potrivit liderului separatist de la Tiraspol, doar în Transnistria există o națiune moldovenească adevărată. “Moldova nu va exista. Ei acolo deja sunt uniți. Hotarele sunt deschise, învățământul este românesc, istoria este a românilor. Ei învață acolo că rușii sunt ticăloși și ocupanți,” consideră Smirnov.

Referindu-se la schimbarea atitudinii Federației Ruse față de persoana sa, Smirnov crede că Moscova îl respinge deoarece el nu vrea să integreze Transnistria în Moldova.

UNIMEDIA amintește că recent, Moscova a declarat oficial că nu-l dorește pe Smirnov la cârma Transnistriei. Federația Rusă acordă ajutor în valoare de 15 dolari pentru fiecare pensionar din stânga Nistrului.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la echo.msk.ru


Euro cade, dolarul creşte

Euro cade, dolarul creşte
poză simbol

Pe piaţa valutară internă, dolarul american încheie săptămâna cu o tendinţă de scumpire. Pe piaţa valutară internaţională, dolarul american se depreciază faţă de euro. În raport cu moneda unică europeană, leul moldvenesc prezintă o apreciere.


Astfel, pentru astăzi, 21 octombrie 2011, cursurile oficiale leu/euro şi leu/dolar anunţate de Banca Naţională a Moldovei sunt stabilite la nivelul de 16,0808 MDL/EUR şi 11,6435 MDL/USD. Faţă de ieri, euro e mai ieftin cu 1,47 bani, iar dolarul american - mai scump cu 2,01 bani. 


BNM stabileşte cursul oficial al leului faţă de dolarul SUA. Cursurile oficiale pentru celelalte valute străine se stabilesc în funcţie de cotaţia lor faţă de dolarul SUA pe pieţele internaţionale din acea zi. Pe piaţa valutară internaţională, cursul dolarului american are tendinţa de a se deprecia în raport cu moneda unică europeană, cursul zilei de 20 octombrie constituind 1,3807 USD/EUR. 

Potrivit prognozelor luate în vedere în contextul Cadrului bugetar pe termen mediu (2012-2014) al RM, cursul de schimb al leului se va încadra în limitele medii anuale 11,93-12 lei/dolar SUA. Conform pronozelor reactualizate, Ministerul Economiei estimează un curs mediu anual al leului moldovenesc în anul 2011 de circa 11,8 MDL/USD. Aceeaşi prognoză rămâne valabilă şi pentru anul viitor. 

Sursa: UNIMEDIA


Vrei să fii președintele țării? Obține certificat medical și aplică aici!

joi, 20 octombrie 2011

Vrei să fii președintele țării? Obține certificat medical și aplică aici!
Tudor Deliu - președintele comisiei pentru alegerea președintelui
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Comisia specială pentru alegerea șefului statului s-a întrunit astăzi în ședință și și-a ales conducerea. Astfel, cu unanimitate de voturi în funcția de președinte al comisie a fost desemnat liberal-democratul Tudor Deliu, iar în cea de secretar - comunistul Artur Reșetnicov.

Comisia este gata să primească dosare de la cetățenii eligilibi la funcția de președinte începând cu ziua de astăzi și până la 15 noiembrie. Totodată, fiecare candidat va trebui să prezinte un certificat medical, de la o instituție medicală convenită în comisie.


Precizăm că din comisie fac parte 9 deputați.  Din partea PCRM: Victor Vitiuc, Zinaida Chistruga, Sergiu Sârbu și Artur Reșetnicov; PLDM - Tudor Deliu, Iurie Chiorescu și Geroge Mocanu; din partea PL și PD, Valeriu Munteanu și respectic Alexandru Stoianoglu.

UNIMEDIA precizează că astăzi, 20 octombrie, majoritatea parlamentară, cu excepția fracțiunii PL și a deputatului neafiliat Mihai Godea, au votat pentru declanșarea procedurii de alegere a șefului statului și au desemnat data 18 noiembrie pentru prima încercare de alegere a președintelui RM.

Sursa: UNIMEDIA


MAI al României și al R. Moldova vor organiza o ședință comună de lucru

MAI al României și al R. Moldova vor organiza o ședință comună de lucru
Foto: MAI

Ministrul Administraţiei şi Internelor al României, Constantin Traian Igaş, aflat în Republica Moldova, a avut astăzi, 20 octombrie, o întrevedere cu omologul său moldovean Alexei Roibu. În cadrul întâlnirii, Roibu a menţionat că va fi recunoscător, dacă MAI al României va susţine țara noastră să treacă la cea de-a II-a fază de implementare a Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.


„Consider că acoperirea operativă a segmentului de frontieră moldo-român, împotriva pericolelor fraudării, reprezintă un obiectiv, care trebuie să canalizeze relaţiile noastre în domeniu”, a menționat ministrul RM.


Totodată, Roibu a specificat că este necesar de a uni eforturile în vederea identificării şi realizării proiectelor de asistenţă financiară, în vederea dotării corespunzătoare a subdiviziunilor specializate în combaterea traficului ilicit de mărfuri, droguri, arme, substanţe radioactive.

La rândul său, ministrul roman, Constantin Traian Igaş a propus organizarea unei sedinţe comune de lucru, pentru a aborda chestiuni ce ţin de cooperarea poliţienească în zona de frontieră, unde ar putea fi invitaţi şi reprezentanţi ai MAI din Ucraina.

UNIMEDIA menționează Ministrul Administraţiei şi Internelor al României, Constantin Traian Igaş se află într-o vizită oficială de 2 zile în Republica Moldova, în perioada 20-21 octombrie.

Sursa: UNIMEDIA