(video) Filat a acordat un interviu exclusiv postului de televiziune chinez CNTV: Vom dezvolta economia R. Moldova dacă va crește cantitatea livrată a vinurilor moldoveneşti în China

marți, 14 septembrie 2010

(video) Filat a acordat un interviu exclusiv postului de televiziune chinez CNTV: Vom dezvolta economia R. Moldova dacă va crește cantitatea livrată a vinurilor moldoveneşti în China
Foto: captură cntv.cn

"Volumul schimburilor comerciale moldo-chineze ar putea îmbunătăţi semnificativ, dacă va crește cantitatea livrată a vinurilor moldoveneşti în Republica Populară Chineză." Declarația îi aparține premierului Vlad Filat, oferită pentru postului de televiziune chinez CNTV, cu referință la posibilitățile de dezvoltare a comerţului şi a interacţiunii economice a R. Moldova cu China.

Filat a declarat că forumul Davos, la care participă, va deveni o bază bună pentru a discuta modul în care economia internațională se va dezvolta după criza mondială.


Prim-ministru crede că tema în cauză este foarte relevantă, fiind discutată și în cadrul Forumului de la Davos din vara acestui an. Pe lângă negocieri și discuții, anume experiențele diferitor ţări vor contribui la identificarea vectorilor comune, care vor asigura o dezvoltare durabilă.

"Noi toţi înțelegem că trebuie să acţionăm împreună. Prin urmare, Forumul de la Davos este foarte important. El arată cum putem împreună depăşi criza", a adăugat Vlad Filat.

Primul-ministru a subliniat că ar dori să consolideze cooperarea cu China. Potrivit acestuia, obiectivul maxim este de a stabili un parteneriat strategic între cele două ţări.



sursa: Unimedia

La o ţigară, pe zebră

La o ţigară, pe zebră
Foto: http://senin.ladyclub.md/

Ies astăzi de la Jurnal TV unde am discutat despre poliţişti care sunt reţinuţi în stare de ebrietate la serviciu şi unde m-am expus şi cu referinţă la imposibilitatea de a trece liniştiţi la verde / zebre.


Ajung la bine-cunoscuta zebră din faţa Primăriei Chişinău. Înainte ca să trec apare un automobil cu însemne de taxi particular şi se parchează exact pe zebra din faţa Oficiului Poştal Central.

Şoferul, domnul cu haina în dungi, iese pe trotuar, îşi aprinde o ţigară şi o fumează liniştit până apare o doamnă cu bebeluş, pasagera sa. Între timp câteva rânduri de pietoni înconjoară absolut liniştiţi automobilul cu numărul C LO 902. Şoferul îşi scoate însemnele de taxi şi pleacă liniştit din „parcarea sa de elită”, chiar în centrul Chişinăului.

Continuare pe blogul Antoniței Fonari

sursa: Unimedia

Legislaţia Republicii Moldova în domeniul protecţiei sociale necesită actualizare şi conformare cu normele europene

Legislaţia Republicii Moldova în domeniul protecţiei sociale necesită actualizare şi conformare cu normele europene
Foto: padui.net

Statul trebuie sa creeze servicii de asistenţă socială şi îngrijire  funcţionale, iar sistemul de prestaţii sociale să fie abordat complex.  Aceasta este una din recomandările studiului realizat de către profesorul în dreptul muncii de la Universitatea din Helsinki, Matti Mikkola.


Apariţia studiului este determinată de sporirea numărului de demersuri şi solicitări parvenite la Comisia protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului Republicii Moldova, din partea persoanelor fizice şi juridice, cu privire la interpretarea anumitor articole ale legislaţiei din domeniul social. 

„Republica Moldova duce în prezent lipsă de angajamente privind combaterea excluziunii sociale, condiţii egale pentru muncitorii migranţi, standarde de îngrijiri sociale, asigurarea dreptului la locuinţă etc.”, a spus Matti Mikkola.

 „UNICEF recunoaşte importanţa Parlamentului RM în transformarea ideilor în legi şi a legilor în acţiuni. Nu este suficient să scrii o lege frumoasă, trebuie să existe bani, continuitate, întrebări corecte ale guvernanţilor privind implementarea acestor legi”, a afirmat Alexandra Yuster, reprezentant UNICEF. 

Expertiza legislativă a analizat unsprezece legi de bază din domeniul protecţiei sociale din Republica Moldova şi le-a evaluat din perspectiva corespunderii cu  două tratate europene în domeniul social : Carta Socială Europeană şi Convenţia europeană cu privire la drepturile omului, documente ratificate de ţara noastră anterior. 

În continuare deputaţii din actualul şi viitorul Parlament urmează să lucreze într-un grup de lucru cu experţi naţionali şi internaţionali, pentru a pregăti toate modificările necesare  Republicii Moldova.

Sursa: UNIMEDIA


Dorin Chirtoacă declară că cele 90 de troleibuze noi procurate de Primăria Capitalei vor începe să ajungă la Chișinău cel târziu în octombrie

Dorin Chirtoacă declară că cele 90 de troleibuze noi procurate de Primăria Capitalei vor începe să ajungă la Chișinău cel târziu în octombrie
Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului
Foto: privesc.eu

Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, declară că relansarea relațiilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va aduce în curând și primele beneficii pentru locuitorii capitalei. Edilul spune într-un interviu acordat Angelinei Olaru că acordul cu privire la procurarea a 90 de troleibuze noi a fost deja aprobat şi, începând cu lunile septembrie-octombrie, în câteva tranşe, "vom primi acele troleibuze în municipiu".


Tot în cadrul interviului, Chirtoacă vorbește și despre cum au fost ultimii 3 ani la cârma principalului oraș al țării. "Primăria Chişinău n-a primit nicio injecţie financiară de la nimeni, în ultimii trei ani. Ne-am descurcat din bani proprii. Mai mult decât atât, noi azi finanţăm statul RM. Marea majoritate a banilor colectaţi în RM, se adună în capitală, sub formă de taxe şi impozite. 70% din banii colectaţi pleacă la stat şi doar  aproximativ 30% ne rămân. Cu aproape jumătate din bugetul Chişinăului, noi finanţăm activităţile statului", a mai precizat vicepreședintele Partidului Liberal.

Referindu-se la terenurile achiziționate ilegal în Chișinău de către oamenii de afaceri, edilul Capitalei spune că nu numai Oleg Voronin, dar și foarte mulţi dintre acei care au luat terenuri gratuit de la primărie, trebuie să le returneze, "în condiţiile în care un ar de pământ în municipiu costă bani grei – de la 10 000 de euro în sus". "Asemenea chestiuni pot fi rezolvate doar de procuratură şi de instanţa judiciară. Noi am informat opinia publică despre nelegiuirile care s-au făcut la primărie, în complicitate cu comuniştii şi cu Voronin. Şi despre faptul că, în general, municipiul Chişinău a avut o avere mare, care în 20 de ani, de la independenţă încoace, a rămas cu foarte puţin. În mare parte, averea a fost împărţită", a conchis primarul în cadrul aceluiași interviu.

sursa: Unimedia

China oferă Republicii Moldova 500 mii de dolari pentru reconstrucţia caselor distruse de inundaţii

China oferă Republicii Moldova 500 mii de dolari pentru reconstrucţia caselor distruse de inundaţii
Foto: UNIMEDIA

La Beijing, astăzi, 14 septembrie 2010, a fost semnat Acordul de cooperare economică şi tehnică între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Populare Chineze privind acordarea unui ajutor nerambursabil în valoare de 20 milioane iuani (circa 3 milioane de dolari SUA). Dintre aceştia, 500 mii de dolari vor fi orientaţi pentru sprijinirea activităţii de reconstrucţii a caselor distruse în urma inundaţiilor ce au avut loc în Republica Moldova în vara acestui an. Acordul a fost semnat în cadrul celei de-a cincea şedinţe a Comisiei interguvernamentale moldo-chineze pentru cooperare comercial-economică.


Vice-ministrul Economiei Octavian Calmâc, preşedintele părţii moldave a Comisiei a prezentat climatul investiţional şi avantajele desfăşurării activităţii antreprenoriale în Republica Moldova, asigurând partea chineză despre deschiderea şi suportul pe care Ministerul Economiei îl oferă şi îl va oferi în continuare oamenilor de afaceri chinezi.

Partea chineză a susţinut propunerea de îmbunătăţire şi diversificare a structurii exporturilor moldoveneşti în Republica Populară Chineză în vederea echilibrării balanţei comercial-economice bilaterale. Totodată, reprezentanţii  autorităţilor publice chineze au asigurat despre disponibilitatea acestora de face schimb de experienţă, prin organizarea  cursurilor şi seminarelor de perfecţionare, de a coopera în vederea organizării evenimentelor în cadrul cărora oamenii de afaceri ar putea stabili contacte şi identifica potenţiali parteneri.

Un subiect care a prezentat un interes deosebit pentru ambele părţi a fost exportul şi promovarea vinurilor şi produselor alcoolice moldoveneşti pe piaţa chineză. Partea chineză a fost informată despre situaţia vinificaţiei din Republica Moldova şi a menţionat că deşi exporturile au crescut de patru ori, volumul exportului rămâne a fi modest. Totodată, investitorii chinezi au fost îndemnaţi să participe în programul de modernizare a ramurii agroalimentare, nemijlocit a celei vitivinicole, inclusiv în proiectul privind crearea unui centru Agroindustrial în Moldova în baza parteneriatului public-privat.

Ca urmare a şedinţei, vice-ministrul Economiei Octavian Calmâc şi şeful adjunct al Departamentului Europa al Ministerului Comerţului Li Jinguan, au semnat un protocol care asigură un cadru general propice pentru iniţierea activităţilor de intensificare a cooperării bilaterale în domeniile agriculturii şi vinificaţiei, transporturilor şi infrastructurii drumurilor, muncii şi protecţiei sociale, construcţiei şi dezvoltării regionale, comunicaţii şi tehnologii informaţionale.

sursa: Unimedia

(VIDEO) Doi magicieni, fraţi gemeni, au levitat 3 ore

(VIDEO) Doi magicieni, fraţi gemeni, au levitat 3 ore
Foto: captura YouTube

Timp de aproape 200 de minute gemenii Nicolas Luisetti şi John Paul Olhaberry au stat 200 de minute în aer, la 7 metri deasupra mulţimii de curioşi, reuşind să doboare recordul mondial al numerelor de iluzionism de acest gen. Potrivit Daily Mail, fraţii magicieni au dedicat acest număr de magie aniversării a 200 de ani de la crearea statului Chile, marcată pe 18 septembrie.


Mulţimea adunată a putut urmări întreg show-ul pe un ecran gigantic, însa mulţi dintre curioşi au pus la îndoiala capacităţile celor doi magicieni, adăugând că este vorba despre o înşelătorie sau o iluzie optică. Alţii au crezut că cei doi tineri aveau sub haine bare metalice cu care erau agatati de stalp sau au stat nemiscati pe sârme. Totuşi aceste presupuneri nu explică faptul că  Nicolas şi Paul au reuşit să leviteze mai bine de 3 ore. 

Gemenii sunt consideraţi cei mai renumiţi iluzionişti din Chile, fiind mereu invitaţi la show-urile TV. Numerele lor de magie sunt deseori comparate cu cele ale celebrului magician american David Blane, care a devenit faimos în întreaga lume pentru trucurile sale fenomenale, inexplicabile.


Sursa: 9am.ro


CE va declanşa o procedură de infringement împotriva Franţei, în cazul repatrierii romilor

CE va declanşa o procedură de infringement împotriva Franţei, în cazul repatrierii romilor
Comentariu: Viviane Reding, Comisarul european pentru Justiţie şi Drepturile Cetăţenilor
Foto: broadband-finder.co.uk

Comisia Europeană şi-a anunţat intenţia de a declanşa o procedură de infringement împotriva Franţei, pentru încălcarea dreptului european în cazul repatrierii romilor români şi bulgari, relatează AFP.

Comisarul european pentru Justiţie şi Drepturile Cetăţenilor, Viviane Reding, a apreciat că atitudinea Guvernului francez, care a disimulat existenţa unei directive ce viza explicit romii pentru expulzări, este "o ruşine".


Viviane Rediang a anunţat că vrea să lanseze două proceduri de infringement împotriva politicii Franţei faţă de romi, relatează Le Monde.

Prima procedură vizează nerespectarea garanţiilor legale (procedură scrisă, posibilitatea de apel, analiza de la caz la caz) prevăzute de directiva pe tema liberei circulaţii a cetăţenilor europeni, în caz de expulzare. A doua vizează caracterul "discriminatoriu" al măsurilor decise de Franţa.

"Intenţionez să îi propun preşedintelui Comisiei" să deschidă procedura de infringement, a spus ea, precizând că o decizie finală ar urma să fie luată în "termen de două săptămâni". "Personal, sunt convinsă de faptul că CE nu va avea de ales", a adăugat Reding. Procedura urmează să fie lansată la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg.

Parisul s-a declarat uimit de afirmaţiile Bruxelles-ului pe tema posibilei deschideri a procedurii de infringement, dar a spus că refuză "polemica".

Într-o circulară din 5 august, semnată de Michel Bart, director de cabinet al ministrul de Interne, le aminteşte prefecţilor obiectivele precise fixate de către preşedintele Nicolas Sarkozy: "Trei sute de tabere sau campari ilegale trebuie să fie evacuate în următoarele trei luni, cu prioritate cele ale romilor".

Anterior, ministrul imigraţiei Eric Besson dăduse asigurări că "Franţa nu a luat nicio măsură specifică vizând romii". "Romii sunt sunt consideraţi ca atare, ci în calitate de cetăţeni ai unei ţări", a afirmat el, precizând că Parisul "nu face expulzări colective".

În condiţiile în care documentul a generat o polemică aprinsă, ministrul francez de interne, Brice Hortefeux, a semnat personal luni o nouă directivă care prevede demolarea taberelor ilegale indiferent  naţionalitatea sau etnia ocupanţilor lor.

(VIDEO) Duminică, chişinăuenii sunt îndemnaţi să renunţe la maşină şi să se deplaseze - la serviciu, acasă sau la cumpărături - pe jos sau cu bicicleta

(VIDEO) Duminică, chişinăuenii sunt îndemnaţi să renunţe la maşină şi să se deplaseze - la serviciu, acasă sau la cumpărături - pe jos sau cu bicicleta
Foto: UNIMEDIA

VeloHora - o zi fără automobil

Ziua Internaţională Fără Automobil se va sărbători, al doilea an, şi în Republica Moldova, la 19 septembrie, atunci când fiecare cetăţean este îndemnat să renunţe la maşină şi să se deplaseze - la serviciu, acasă, la cumpărături, în vizită - pe jos sau cu bicicleta. Cetăţenii sunt cam rezervaţi vis-a-vis de acest subiect deoarece spun că nu-şi permit luxul a-şi cumpăra o bicicletă, nu le permite serviciul sau nu-şi imaginează viaţa fără automobil.

Sărbătoarea mersului pe bicicletă, VeloHora, te invită să participi şi tu, alături de familie, prieteni şi toţi adepţii unui mod sănătos de viaţă. VeloHora îşi va lua startul în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la ora 12.00, printr-o cursă de ciclism, de cca 20 km, care va conecta toate sectoarele capitalei.


Toţi doritorii vor putea să se alăture participanţilor la cursă în oricare din cele trei puncte de control situate la Botanica, Râşcani şi Sculeni. Fiecare participant al cursei de ciclism va primi câte un tricou cu logo-ul acţiunii şi o brăţară numerotată în baza căreia va putea participa la o tombolă specială, în calitate de prime servind biciclete moderne de marca Author.

Acţiunea se va încheia cu o VeloHoră încinsă de interpreta Nelly Ciobanu. Mai mult, organizatorii acţiunii au pregătit un show fascinant de ciclism, cu participarea riderilor din Republica Moldova, Federaţia Rusă, Ucraina. În PMAN va fi adus un parc german veritabil pentru executarea celor mai sofisticate figuri de-ale cicliştilor, va fi montat un spaţiu separat pentru Velo Trial, unde oaspeţii competiţiei, dar şi participanţii moldoveni vor demonstra măiestria de a conduce bicicleta, iar punctul de atracţie al competiţiei va deveni o gigantică pernă pneumatică -  BigBag, menită să asigure securitatea în timpul executării celor mai curajoase salturi cu bicicleta. 

În încercarea de a afla de la oameni un răspuns dacă ar putea renunţa măcar pentru o zi la maşină, majoritatea au avut un răspuns negativ, precizând că sunt impuşi de serviciu să folosească zilnic automobilul, sau nu îşi permit să-şi cumpere o bicicletă. "Dacă am maşină, pentru ce bicicletă", au spus unii cetăţeni sau "nu-mi imaginez viaţa fără maşină".

O altă problemă în opinia cetăţenilor este lipsa pistelor pentru biciclişti, lipsa parcărilor şi chiar lipsa unor puncte de închiriere a bicicletelor. 

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Procurorul cere detalii referitor la Ordinul cu parafa "Secret", emis de Papuc. Martorii refuză să vorbească despre Ordinul 01 în prezența presei

Procurorul cere detalii referitor la Ordinul cu parafa
Foto: wikimedia.org

Procurorul Sergiu Roșu afirmă că ordinul 01 este un ordin cu parafa ”Secret”, iar martorii au dreptul să refuze să divulge în prezența mass-media, detalii privind acest ordin, pentu a fi protejați și nu a fi pedepsiți penal.

Pe de altă parte, completul de judecători afirmă că Ordinul 01, emis de ministrul Afacerilor Interne a fost desecretizat, iar martorii nu riscă, răspunzând la întrebările procurorului.


Doi martori, colaboratori ai MAI au refuzat să răspundă la întrebările care vizau Ordinul 01. Este vorba de comisarul Sergiu Paiu, sect. Râșcani și Grigorie Pulisca, direcția generală a Serviciului Operativ al MAI.

Din spusele procurorului, Ordinul 01 reglementează acțiunile și dislocarea organelor de forță în cazul unor dezordini în masă. Acesta a fost semnat  de către ministrul Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, având parafa ”secret”. Procurorul susține că acesta a fost anulat, dar nu desecretizat. De asemenea, ordinul stipulează formarea statului major operativ, dar și efectivul colaboratorilor MAI, care urmează a fi pus la dispoziție în cazul unor eventuale proteste. 

UNIMEDIA precizează că procurorul, dar și avocații au cerut instanței ca reprezentanții mass-media să nu participe la ședința de judecată, pentru a nu intimida martorii.

Sursa: UNIMEDIA


UNION FENOSA: Pe 17 şi 18 septembrie sunt posibile întreruperi în livrarea energiei electrice în ţară. VEZI adresele şi localităţile

UNION FENOSA: Pe 17 şi 18 septembrie sunt posibile întreruperi în livrarea energiei electrice în ţară. VEZI adresele şi localităţile
Foto: coloradoindependent.com

În legătură cu efectuarea unor lucrări de reparaţie pe 17 şi 18 septembrie, sunt posibile întreruperi în livrarea energiei electrice în ţară.

Vineri, 17 septembrie, posibil se vor deconecta de la sursa de alimentare cu energie electrică pentru efectuarea unor lucrări planificate consumatorii de pe următoarele adrese:


1.or. Chişinău: sectorul Buiucani: str. 31 August 110, P. Movila 1-5, Sciusev 121-139, T. Ciorba 2-26, 1-13 în perioada de timp între 09:00 şi 17:00, pentru 5-6 ore

2.or. Chişinău: sectorul Buiucani: str. Donici 1-39, 2-40, Muzicescu 2-4, Rahmaninov 15-31, 18-30 în perioada de timp între 09:00 şi 17:00, pentru 5-6 ore

3.or. Chişinău: sectorul Botanica: Astronauţilor 2-4, Aviatorilor 1-13, 2-14, Cikalov 1-5, Columb 1-9, Dacia 77-83, Navogatorilor 2-4, Plopilor 5-13, 2, Tupolev 1-5, 2-4 în perioada de timp între 09:00 şi 17:00, pentru 5-6 ore

4.or. Chişinău: sectorul Centru: str. Bujorilor 6, 24, Crihan 12-44, 7-33, Timiş 2-38, 1-37 în perioada de timp între 09:00 şi 17:00, pentru 5-6 ore

5.or. Codru: str. Bujorilor, Cobzarilor, Drumul Schinoasei, Dumbravii, Gutuilor, Juravel, Molocanilor, Olimpic, str-la 1, 2, 3 Olimpic, Potarnichii, Prepelitei, str-la 1, 2 Prepelitei, Schinoasa Noua, Schinoasa Vale, Sf. Dumitru, Sf. Gheorghe, Sf. Maria, Sf. Nicolai, Sf. Vasile, Sitarului, str-la 1, 2 Sitarului în perioada de timp între 09:00 şi 17:00, pentru 5-6 ore

6.or. Cricova: str. Cantemir, Colosov, Florilor, Frunze, Glavan, Hajdeu, Miorita, Pacii - parţial în perioada de timp între 08:00 şi 17:00

7.com. Tohatin: str. Cantemir, Creangă, Eminescu, Păcii, Russo, Ştefan cel Mare, Trandafirilor, Creanga, Florilor, Mateevici, Padurilor, Stefan cel Mare, Trandafirilor în perioada de timp între 09:00 şi 17:00, pentru 5-6 ore

8.com. Tohatin: str. Ciocana Veche, Cantemir, Creanga, Eminescu, Hajdeu, Pacii, Russo, Stefan cel Mare, Trandafirilor în perioada de timp între 09:00 şi 17:00, pentru 5-6 ore

9.com. Coloniţa: 31 August, Ştefan cel Mare în perioada de timp între 09:00 şi 17:00, pentru 5-6 ore

10.raionul Anenii Noi
 s. Puhaceni, s. Bulboaca- parţial în perioada de timp între 09:00 şi 17:00

11.raionul Cahul
s. Pascani – parţial în perioada de timp între 06:00 şi 17:00

12.raionul Cantemir
s. Acui, s. Baimaclia, s. Enichioi, s. Bobocica, s. Ţolica, s. Crăciun -  parţial în perioada de timp între 07:00 şi 18:00
s. Rumeanţev, s. Vişniovca, s. Şamalia -  parţial în perioada de timp între 08:00 şi 17:00

13.raionul Căuşeni
s. Baimaclia, s. Plop Ştiubei, s. Fîrlădeni - parţial în perioada de timp între 08:00 şi 17:00

14.raionul Ceadîr – Lunga 
s. Tomai: str. Lesnaea, Lomonosova, 28 Iunea, Jucova, Malinovscogo, Miciurina, Voroşilova, Novaea, Lenina, Frunze, Calinina în perioada de timp între 09:00 şi 17:00
or. Ceadîr-Lunga: str. Lomonosov- parţial în perioada de timp între 13:00 şi 20:00
s. Dezghingea: str. Gagarin, str-la Mojaisc -parţial în perioada de timp între 10:00 şi 13:00
s. Congazcic: str. S. Lazo, Şcolinaia, str-la 1 Maia -parţial în perioada de timp între 09:00 şi 17:00

15.raionul Cimişlia
s. Sagaidac - parţial în perioada de timp între 08:00 şi 19:00    
s. Zloţi, s. Sadaclia: str. 31 August, Colodeznaea, Creangă, Frunze, Gorikogo, Livezilor, Molodejnaea, Roz, Sadovaea, Voczalinaea - parţial în perioada de timp între 08:00 şi 17:00                 

16.raionul Criuleni
s. Cimiseni, s. Pascani, s. Porumbeni - parţial în perioada de timp între 08:00 şi 17:00

17.raionul Hînceşti
s. Semionovca, s. Voinescu în perioada de timp între 08:00 şi 17:00

18.raionul Ialoveni
s. Bardar - parţial în perioada de timp între 08:00 şi 17:00

19.raionul Nisporeni
or. Nisporeni, s. Soltanesti, s. Marinici, s. Calimanesti, s. Varzaresti - în perioada de timp între 12:00 şi 13:00 pentru 5 minute
s. Seliste - parţial în perioada de timp între 08:00 şi 17:00

20.raionul Orhei
s. Putintei, s. Ghetlova, s. Virpova, s. Hulboaca, s. Neculaieuca, s. Noroceni, s. Discova, s. Isacova, s, Ciocalteni, s. Fedoreuca, s. Clisova Noua, s. Cismea,  s. Oxentea, s. Susleni, s. Peresecina, s. Morozeni, s. Mana, s. Vatici, s. Tabara, s. Curchi, s. Mitoc  – parţial în perioada de timp între  08:00 şi 17:00

21.raionul Ştefan Vodă
s. Crocmaz – parţial în perioada de timp între  08:00 şi 17:00

22.raionul Taraclia
or. Taraclia: str. 28 Iunie, Bulgară, str-la Bulgară, Ceapaev, Gagarin, Karl Marx, Kotovski, Lenin, Lermontov, Stepnaea, Podgornaea, Pervomaiskaea, Lesnaea, Gogol, S. Lazo, Goriki, str-la Goriki, Lomonosov, Matrosov, Miciurin, Sovetscaea, Şciorsa, Komsomoliskaea, Sadovaea, Dimitrov, maiakovski, Dzerjinski, Puşchin, Octeabriscaea, Gagarin, Panov, str-la Matrosov, Kooperativnaea, str-la Ceapaev, 1 Maea, Frunze, Pionerscaea – parţial în perioada de timp între  08:00 şi 17:00

23.raionul Teleneşti
s. Banestii Noi, s. Leuseni, s. Banesti – parţial în perioada de timp între  08:00 şi 17:00


Sâmbătă, 18 septembrie,  2010,  este posibilă deconectarea energiei electrice pentru o  perioadă, necesară efectuării unor lucrări de reparaţie pe următoarele adrese:


1.or. Chişinău: sectorul Buiucani: str. Donici 1-39, 2-40, Muzicescu 2-4, Rahmaninov 15-31, 18-30 în perioada de timp între 09:00 şi 17:00, pentru 5-6 ore

2.or. Chişinău: sectorul Rîşcani: bl. locative: Gr. Vieru 20, 22/3, 22/4, 22/5, Renasterii 26, Romana 19/1S în perioada de timp între 09:00 şi 17:00, pentru 5-6 ore

3.or. Codru: str. Bujorilor, Cobzarilor, Drumul Schinoasei, Dumbravii, Gutuilor, Juravel, Molocanilor, Olimpic, str-la 1, 2, 3 Olimpic, Potarnichii, Prepelitei, str-la 1, 2 Prepelitei, Schinoasa Noua, Schinoasa Vale, Sf. Dumitru, Sf. Gheorghe, Sf. Maria, Sf. Nicolai, Sf. Vasile, Sitarului, str-la 1, 2 Sitarului în perioada de timp între 09:00 şi 17:00, pentru 5-6 ore

4.raionul Anenii Noi
or. Anenii Noi: str. Comsomolului, Matrosov, Solnecinaia, Viilor, s. Botnăreşti - parţial în perioada de timp între 09:00 şi 17:00

5.raionul Cahul
s. Andrusul de Sus – parţial în perioada de timp între 06:00 şi 17:00

6.raionul Ceadîr – Lunga 
s. Baurci: str. C. Marcsa, Iscrî, Lomonosova, Orlova, Turgeneva, Şcolinaea în perioada de timp între 09:00 şi 17:00
or. Ceadîr-Lunga: str. Lomonosov- parţial în perioada de timp între 13:00 şi 20:00

7.raionul Cimişlia
s. Selemet: str. Victoriei, Ştefan cel Mare, Păcii, Decebal, Cimişlia - parţial în perioada de timp între 08:00 şi 16:00                 

8.raionul Criuleni
s. Corjova - parţial în perioada de timp între 08:00 şi 17:00

9.raionul Ştefan Vodă
s. Rascaietii Noi, s. Viisoara– parţial în perioada de timp între  08:00 şi 17:00

10.raionul Taraclia
or. Taraclia: str. Sovetscaea, Komsomoliscaea, Gogol, str-la Gogol, Sovetscaea, Gagarin, str-la Gagarin, Karl Marx, Goriki, Raevschi, str-la Raevschi, Lesnaea, Dimitrov, Lenin, Maiakovski, Şciors, Miciurin, Matrosov, Lomonosov, str-la Goriki, S. Lazo– parţial în perioada de timp între  08:00 şi 17:00

Sursa: UNIMEDIA


Un bărbat, care a încercat să-şi salveze fiul de la închisoare, riscă să ajungă după gratii

Un bărbat, care a încercat să-şi salveze fiul de la închisoare, riscă să ajungă după gratii
Foto: .businesspundit.com

Un bărbat din raionul Glodeni a încercat să dea mită procurorului care instrumentează cazul fiului său, învinuit de viol şi acţiuni violente cu caracter sexual, pentru ca cel din urmă să înceteze procedura de căutare a acestuia. Bărbatul s-a ales cu dosar penal, fiind învinuit de corupere pasivă şi riscă până la 5 ani de închisoare.


Potrivit actului de învinuire, bărbatul în vârstă de 47 ani a oferit unui procurorului 800 dolari SUA. La rândul său, procurorul a anunţat conducerea despre acest fapt şi câteva zile mai târziu, învinuitul a fost prins în flagrant delict în momentul transmiterii banilor.

Dacă bărbatul va fi recunoscut vinovat, el riscă o pedeapsă de până la 5 ani închisoare cu amendă de la 1000 la 3000 u.c.

Sursa: UNIMEDIA


Asociaţia Tinerilor Basarabeni din Iaşi lansează campania "Adoptă un boboc" pentru tinerii din Moldova înmatriculaţi la studii în România

Asociaţia Tinerilor Basarabeni din Iaşi lansează campania
Foto: tineribasarabeni.com

Iaşi, Bucureşti şi Cluj sunt oraşele României care vor primi în acest an cei mai mulţi tineri studioşi din Republica Moldova, au declarat astăzi, 14 septembrie 2010, membrii Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Iaşi, în cadrul unei conferinţe de presă. Pe lângă prezentarea totalurilor campaniei "Student în România", demarată la 9 iunie curent în Republica Moldova, membrii ATB au lansat oficial campania "Adoptă un boboc" şi un concurs pentru vizitatorii site-ului www.tineribasarabeni.com.


În cadrul campaniei "Student în România", derulată pe parcursul perioadei iulie-august 2010, Asociaţia a oferit sprijin tinerilor din Republica Moldova care doresc să-şi continue studiile în România. În sprijinul campaniei, membrii voluntari ai ATB Iaşi s-au aflat pe durata admiterii în faţa consulatelor României din Moldova, pentru a oferi tinerilor ajutor şi răspuns la întrebări. "Deşi au fost deschise consulate şi la Bălţi, şi la Cahul, organizarea admiterii a lăsat de dorit", a ţinut să aprecieze preşedintele ATB Iaşi Olga Bondari. Aceasta susţine că perioadele de admitere în cele trei consulate ale României au fost anunţate prea târziu. "În noaptea de dinaintea primei zile de admitere tinerii s-au adunat în faţa consulatului din Chişinău. Am venit să le spunem celor din capitală că vor putea depune dosarele abia peste 3 zile. Celor veniţi din sudul ţării le-am sugerat să se reîntoarcă acasă, pentru că dosarele se depuneau în acele zile la Consulatul din Cahul", a explicat preşedintele ATB Iaşi.

La fel ca în anii precedenţi, Asociaţia Tinerilor Basarabeni din Iaşi a lansat campania "Adoptă un boboc". Aceasta are ca scop susţinerea tinerilor admişi la liceele şi universităţile din România din momentul în care părăsesc Republica Moldova. Reprezentanţii ATB susţin că cele mai stringente probleme cu care se confruntă tinerii moldoveni, o dată ajunşi peste Prut, sunt cazarea, obţinerea permisului de şedere, dar şi impactul emoţional al unui mediu străin. "Deşi suntem cu toţii români, există anumite diferenţe de mediu. În acest context, intervenim noi, membrii ATB, şi reuşim în cel mai scurt timp să-i facem pe tinerii basarabeni să treacă peste aceste probleme", a ţinut să menţioneze coordonatorul Departamentului Media al ATB, Dan Caranfil.

De asemenea, pentru stimularea implicării tinerilor în viaţa civică, Asociaţia Tinerilor Basarabeni din Iaşi lansează un concurs pentru vizitatorii site-ului www.tineribasarabeni.com, al cărui Regulament îl puteţi găsi pe pagina oficială a Asociaţiei.

ATB este o asociaţie neguvernamentală înfiinţată în 2004, care îşi propune să apere şi să reprezinte drepturile şi interesele tinerilor din Republica Moldova plecaţi la studii în România, precum şi să promoveze valorile culturale şi civice în rândul tinerilor de pe ambele maluri ale Prutului. Potrivit ATB, la moment, în Iaşi îşi fac studiile circa 1500 de elevi şi studenţi din Moldova. "Există o tendinţă ca tinerii să preferă tot mai mult Iaşi, Suceava şi Botoşani", susţine Dan Caranfil. El consideră că aceasta ar avea legătură cu schimbarea politică din Republica Moldova şi respectiv, dorinţa tinerilor de a fi mai aproape de acasă şi de a se întoarce mai des în ţară.

sursa: Unimedia

Iarna care vine, cea mai geroasă din ultimii 1.000 de ani?

Iarna care vine, cea mai geroasă din ultimii 1.000 de ani?
Foto: media.monitorulsv.ro

Meteorologii polonezi avertizează că la iarnă vom avea parte de cele mai cumplite geruri din ultimul mileniu. Răcirea Europei este în directă legătură cu reducerea de două ori a curentului oceanic Gulfstream, cel care păstrează echilibrul climatic pe Terra.

Gulfstream sau Curentul Golfului acţionează ca un "radiator" pentru partea nordică a continentului european, iar dispariţia sau chiar diminuarea acestuia poate duce la o nouă eră glaciară.


Experţii Institutului de Meteorologie din Polonia estimează că în 2010-2011, Europa s-ar putea confrunta cu cea mai severă iarnă din ultimul mileniu, iar un prim motiv ar fi reducerea vitezei curentului nord-atlantic Gulfstream. Comparativ cu anii trecuţi, curentul şi-a redus de două ori viteza. În prezent, acesta nu este capabil să compenseze frigul adus de masele de aer rece din Arctica.

Potrivit unui expert de la Institutul de Meteorologie şi Gospodărirea Apelor din Polonia, aceste schimbări sunt deja vizibile în Norvegia şi în alte câteva ţări scandinave.

"În cazul în care Gulfstream va dispărea în totalitate, Europa se va confrunta cu o epoca glaciară, iar în Scandinavia este de aşteptat formarea unui mare gheţar" – susţin meteorologii polonezi.

Unii observatori apreciază că una din cauzele încetinirii Gulfstreamului ar fi avaria survenită la 22 aprilie la platforma petrolieră Deepwater Horizon, a companiei BP, în Golful Mexic. Din puţul de urgenţă s-au deversat în ocean între 600.000 şi 760.000 tone de ţiţei, în perioada dintre sfârşitul lunii aprilie şi sfârşitul lunii iulie.


Audierea martorilor în cazul lui Papuc și Botnari se desfășoară fără înregistrarea video și audio

Audierea martorilor în cazul lui Papuc și Botnari se desfășoară fără înregistrarea video și audio
Foto: curaj.net

Procurorul Sergiu Roșu insistă. După ce ieri, 13 septembrie, acesta a cerut ca ședința de judecată în care vor fi audiați martorii în cazul lui Papuc și Botnari, să fie închisă, astăzi, acuzatorul de stat a solicitat instanței de a permite reprezentanților mass media să asiste la ședință, dar fără a efectua înregistrări video, audio și foto.


Procurorul susține că martorii care nu sunt încă interogați pot fi influențați de declarațiile martorilor deja interogați, făcute publice prin intermediul mass-media.

În urma deliberărillor, judecătorul a admis demersul procurorului și a permis reprezentanților mass media să efectueze înregistrări audio, video și foto numai la începutul ședinței de judecată.

Demersul procurorului a fost susținut de inculpați și reprezentanții acestora.

UNIMEDIA precizează că ieri, 13 septembrie, demersul acuzatorului de a desfășura o ședință de judecată închisă a fost respins ca fiind nefondat. Tototdată. mai mulți martori ai acuzării au declarat că sunt initimidați de prezența presei.

Sursa: UNIMEDIA


Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă acordă Moldovei 20 de milioane de dolari

Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă acordă Moldovei 20 de milioane de dolari
Foto: recolta.eu

Republica Moldova va beneficia de un grant de 20 milioane dolari SUA pentru dezvoltarea agriculturii şi susţinerea producătorilor agricoli. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Fondului Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) Kanayo F. Nwanze, în cadrul unei discuţii telefonice cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu.


Potrivit lui Kanayo F. Nwanze, Republica Moldova va mai beneficia şi de subvenţii din partea unor state europene în valoare totală de circa 10 milioane dolari SUA pentru implementarea unui şir de proiecte pentru relansarea sectorului agricol. O decizie finală în acest sens va fi adoptată la începutul lunii octombrie la Şedinţa Comitetului de Evaluare IFAD.
 
Totodată, Kanayo F. Nwanze a declarat că în timpul apropiat va efectua o vizită la New York în cadrul căreia va discuta cu donatorii externi despre posibilitatea de a acorda Republicii Moldova un suport financiar în valoare de circa 30 milioane dolari SUA pentru relansarea agriculturii.
 
Preşedintele Mihai Ghimpu a adresat mulţumiri preşedintelui IFAD Kanayo F. Nwanze pentru programele de finanţare desfăşurate în Republica Moldova în vederea revitalizării agriculturii. În acelaşi context, Mihai Ghimpu a confirmat disponibilitatea autorităţilor din Republica Moldova de a susţine principiile şi valorile IFAD referitoare la eradicarea sărăciei în mediul rural prin implementarea reformelor democratice, inclusiv adoptarea politicilor eficiente de dezvoltarea a agriculturii.
 
Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă este o agenţie specializată a ONU, a cărei activitate vizează eradicarea foametei şi a sărăciei în mediul rural în ţările în curs de dezvoltare prin acordarea susţinerii financiare. Republica Moldova a aderat la IFAD în 1996, iar volumul angajamentelor anuale pentru finanţarea proiectelor şi a granturilor constituie peste 450 milioane dolari SUA.

sursa: Unimedia

Elevii de la trei instituţii preuniversitare vor studia limba germană drept prima limbă străină

Elevii de la trei instituţii preuniversitare vor studia limba germană drept prima limbă străină
Foto: storage0.dms.mpinteractiv.ro

Elevii de la trei instituţii preuniversitare din Republica Moldova vor studia intensiv limba germană. În acest sens astăzi, 14 septembrie, a fost semnat un acord de intenţie între ministrul Educaţiei, Leonid Bujor şi ambasadorul Republicii Federale Germane în Republica Moldova, Bertkold Johannes.


Potrivit prevederilor acordului, începând cu anul curent elevii Liceelor Teoretice „Mihail Kogâlniceanu”, „Titu Maiorescu” din mun. Chişinău şi din Liceul „Nicolae Gogol” din Bălţi vor studia limba germană drept prima limbă străină.

Astfel, începând cu clasa I, elevii vor avea câte 5-6 ore de germană pe săptămână. Orele vor fi predate de către profesori din Republica Moldova. Totodată, Republica Federală Germană va delega anual un profesor german la una dintre cele trei şcoli, care în cooperare cu cadrele didactice va asigura procesul de studiu pe întreg parcursul anului şcolar.

Profesorul german va primi un salariu echivalent cu cel al profesorilor de la noi şi o primă din parte autorităţilor germane.

Cu toate că studierea acestei limbi în aceste licee este deja obligatorie, proba de examen are un caracter opţional. Diplomele vor fi recunoscute în Germania şi în alte state în care se vorbeşte limba germană.

UNIMEDIA precizează că în Republica Moldova 13 mii de elevi studiază limba germană, dintre care 7 mii drept prima limbă străină.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


MIEPO și Asociația oamenilor de afaceri din Moldova au semnat ieri un acord de parteneriat

MIEPO și Asociația oamenilor de afaceri din Moldova au semnat ieri un acord de parteneriat
Foto: MIEPO

Promovarea oportunităţilor investiţionale a membrilor AOAM în baza de date MIEPO, accesul la informaţia cu privire la investitori potenţiali şi investitori străini interesaţi, participarea la activităţi specifice de promovare a exportului şi investiţiilor sunt doar câteva din domeniile de colaborare prevăzute de acordul de parteneriat semnat astăzi de către Acordul de Parteneriat între Organizaţia de Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), reprezentată de Andrei Timush, Directorul Executiv MIEPO şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova, cu prezenţa Directorului Executiv AOAM Roman Chirca.


Acordul de parteneriat prevede angajamentul părţilor de a se informa reciproc în mod regulat pentru a extinde posibilitățile membrilor şi clienţilor săi de a accesa serviciile de dezvoltare a afacerilor în Moldova.

AOAM va participa activ la activităţile organizate de MIEPO, implicând participarea conducerii şi a membrilor săi la seminare, mese rotunde, ateliere de lucru, evenimentelor de prezentare a ţării cu scopul promovării afacerilor autohtone, exportului şi investiţiilor străine, oferind suport informaţional şi financiar în derularea evenimentelor sus menţionate.

Părţile au convenit să iniţieze elaborarea de proiecte investiţionale atractive atât pentru oamenii de afaceri din Moldova cât şi pentru investitorii străini, instruirea mediului de afaceri autohton în domeniul formării investiţionale fiind una din activităţile importante planificate pentru viitor.Acordul de parteneriat conferă organizaţiilor posibilitatea prin eforturi comune de a promova imaginea Republicii Moldova peste hotarele ei.

AOAM este o asociație obștească, neguvernamentală, non-profit, care întrunește în rândurile sale oameni de afaceri având convingeri comune de dezvoltare a societății prin dezvoltarea mediului de afaceri, susținerea spiritului antreprenorial pentru o dezvoltare durabilă a economiei Republicii Moldova în contextul valorilor Uniunii Europene. AOAM este un mecanism promotor de programe și proiecte concrete, de dezvoltare aplicabile atît la nivelul unei întreprinderi, cît și la nivelul național de impulsionare a mediului de afaceri.

sursa: Unimedia

Avion prăbuşit în Venezuela: 36 de supravieţuitori

Avion prăbuşit în Venezuela: 36 de supravieţuitori
Foto: Associated Press

15 persoane au murit ieri, 13 septembrie, după ce un avion al companiei aeriene naţionale din Venezuela, Conviasa, s-a prăbuşit aproape de Puerto Ordaz, în sud-estul ţării, potrivit bilaţului final anunţat de autorităţi, relatează AFP.

Conform datelor oficiale, 36 de pasageri au supravieţuit accidentului.


Avionul, un ATR-42, s-a prăbuşit la puţin timp după decolare, la 9,6 kilometri de Puerto Ordaz.

La bord se aflau 51 de persoane, dintre care patru erau membri ai echipajului.

Rusia iniţiază în premieră reuniunea miniştrilor economiei statelor CSI. Participă şi Moldova

Rusia iniţiază în premieră reuniunea miniştrilor economiei statelor CSI. Participă şi Moldova
Foto: totul.md

Ministrul Economiei Valeriu Lazăr va participa, în data de 16 septembrie curent, la Reuniunea miniştrilor economiei ai statelor-membre ale CSI, desfăşurat în premieră, la iniţiativa Federaţiei Ruse, la Moscova. Scopul evenimentului va fi examinarea noului proiect de Acord privind zona de comerţ liber în cadrul CSI, care are drept scop crearea condiţiilor necesare pentru libera circulaţie a mărfurilor în spaţiul CSI, comunică Serviciul de Presă al Ministerului Economiei.


Totodată, ministrul Valeriu Lazăr va participa la cea de a 47-a Reuniune a Consiliului Economic (CE) al Comunităţii Statelor Independente, desfăşurat la 17 septembrie curent, în capitala Federaţiei Ruse. Scopul principal al Consiliului Economic constă în asigurarea cooperării statelor-membre ale CSI în domeniul social-economic şi realizarea prevederilor tratatelor internaţionale cu caracter economic, încheiate în cadrul CSI.

Tradiţional, la această Reuniune vor participa viceprim-miniştrii guvernelor statelor CSI. Agenda Reuniunii include 21 de subiecte din domeniul cooperării economice în spaţiul Comunităţii, care vor fi examinate şi ulterior propuse pentru semnare.

Printre cele mai importante subiecte ce vor fi puse în discuţie în cadrul evenimentului figurează informaţia privind mersul creării expoziţiilor permanente ale statelor-membre ale CSI pe teritoriul Centrului de Expoziţii al Federaţiei Ruse în Moscova, proiectul Programului special interstatal de cooperare inovaţională a statelor până în anul 2020, proiectul Concepţiei expoziţiei interstatale consacrate aniversării a 20-a a CSI.

Amintim că ultima Reuniune a Consiliului Economic al Comunităţii Statelor Independente s-a desfăşurat în data de 17 iunie 2010 la Sankt Petersburg. În Moldova, acest eveniment a avut loc în premieră la 19 iunie 2009.
 

sursa: Unimedia

Lady Gaga - marea câştigătoare la gala MTV VMA

Lady Gaga - marea câştigătoare la gala MTV VMA
Colaj: UNIMEDIA/ Reuters

Lady Gaga a fost desemnată marea câştigătoare la gala MTV Video Music Awards pe anul 2010, care a avut loc duminică la Nokia Theater din Los Angeles, cântăreaţa americană câştigând opt trofee, inclusiv pentru cel mai bun videoclip al anului.

Cele mai multe dintre statuetele primite de Lady Gaga i-au fost decernate pentru videoclipul piesei "Bad Romance" - la categoriile "cel mai bun videoclip al anului", "cel mai bun clip al unei artiste", "cel mai bun clip pop", "cel mai bun videoclip dance", "cea mai bună coregrafie", "cea mai bună regie" şi "cel mai bun montaj". Lady Gaga a mai câştigat un trofeu pentru cea mai bună colaborare, cu Beyonce Knowles, pentru "Telephone".


Eminem a primit două premii MTV Video Music pentru piesa "Not Afraid", la categoriile "cel mai bun clip al unui artist" şi "cel mai bun clip hip-hop". Taylor Swift, care primise o singură nominalizare, a plecat acasă cu mâna goală, gala din 2010 fiind categoric dominată de Lady Gaga. Justin Bieber, idolul adolescenţilor nord-americani, a fost desemnat cel mai bun artist debutant, pentru piesa "Baby", pe care o interpretează în duet cu rapperul Ludacris.

Printre ceilalţi câştigători ai galei de duminică se numără trupa rock 30 Seconds to Mars, al cărei solist este actorul Jared Leto, premiată la categoria "cel mai bun videoclip rock" ("Kings and Queens"), în timp ce Muse, The Black Keys, Jay-Z şi Alicia Keys şi Florence & The Machine au câştigat câte un MTV Video Music Award la diverse categorii tehnice.

Cea mai mică mamă din Europa are 80 cm înălţime, atît cât măsoară fiul ei la un an şi jumătate

Cea mai mică mamă din Europa are 80 cm înălţime, atît cât măsoară fiul ei la un an şi jumătate
Foto: swns.com

Are 80 de centrimetri înălţime, adică exact cât măsoară şi băieţelul ei, Aidan, de aproape un an şi jumătate! Amanda Moore, cea mai mică mamă din Europa. Britanica, în vârstă de 26 de ani, suferă de o boală extrem de rară care îi afectează oasele, dar şi procesul de creştere.


În ciuda acestei boli, Amanda se consideră o femeie împlinită, mai ales pentru că a avut curajul să aducă pe lume un copil, în ciuda avertismentelor medicilor că şi-ar putea pierde viaţa sau că băieţelul i-ar putea moşteni boala.

De trei ani, Amanda se iubeşte cu Steven Fyfe, un bărbat cu şase ani mai mic, dar cu un metru mai înalt! Iubirea celor doi a devenit şi mai frumoasă când tânăra l-a adus pe lume pe fiul lor.









Aidan se dezvoltă normal, aşa că are toate şansele să-şi ajungă tatăl în înălţime când va fi mare.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la click.ro


În acest an va demara cel mai mare proiect chinez în Republica Moldova, evaluat la 62,4 milioane dolari SUA

În acest an va demara cel mai mare proiect chinez în Republica Moldova, evaluat la 62,4 milioane dolari SUA
Foto: gov.md

Delegaţia Guvernului Republicii Moldova a încheiat la Beijing un acord cu Corporaţia Sinohydro, ce prevede realizarea primului proiect lansat de aceasta în Republica Moldova. Proiectul este în domeniul infrastructurii drumurilor şi se estimează la 62,4 milioane dolari SUA, informează Serviciul de Presă al Guvernului. Din partea Republicii Moldova, Acordul a fost semnat de vice-ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Boris Gherasim.


„Vreau să vă asigur că ceea ce noi semnăm, executăm întocmai, respectând legislaţia locală. Corporaţia noastră are capacitatea de a da proiectele la cheie, adică suntem capabili să proiectăm, executăm şi să predăm lucrul final”, a precizat preşedintele Sinohydro, Fan Jixiang.

Preşedintele Sinohydro a spus că îşi doreşte ca deja în acest an să demareze implementarea proiectului în Republica Moldova. „Pentru noi, colaborarea cu Moldova este foarte importantă. Ne dorim să realizăm proiecte frumoase în ţara dumneavoastră”, a spus Fan Jixiang.

El a menţionat că Corporaţia pe care o conduce este una mare şi serioasă. Cifra anuală de afaceri se ridică la 3 miliarde dolari SUA, Corporaţia având lansate proiecte în peste 50 de state ale lumii şi peste 13 mii angajaţi în străinătate. „Noi putem deveni un pod de legătură între China şi Republica Moldova, prin lansarea mai multor proiecte de interes comun”, a precizat  Fan Jixiang.

Prim-ministrul Vlad Filat şi-a exprimat speranţa că acest prim proiect, care este şi cel mai mare de până acum realizat de o companie chineză în Moldova, va fi un important pas în colaborarea dintre Moldova şi Sinohydro. „Ne dorim ca relaţia bilaterală cu compania dumneavoastră să fie una în continuă dezvoltare, iar lansarea acestui proiect să fie doar un început. vom trata cu maximă atenţie şi responsabilitate perspectiva care se deschide acum. Cu siguranţă că, prin implicare şi muncă, vom reuşi să realizăm acest prim proiect cu succes”, a menţionat premierul Vlad Filat.

sursa: Unimedia

Nadal la învins pe Djokovic în finala Marelui Slem US Open

Nadal la învins pe Djokovic în finala Marelui Slem US Open
Foto: i.telegraph.co.uk

Rafael Nadal a câştigat pentru prima dată turneul de Mare Slem US Open, după ce l-a învins în finală pe Novak Djokovic, scor 3-1 (6-4, 5-7, 6-4, 6-2). În setul al doilea, la 4-4 (30-30) meciul a fost suspendat din cauza unei furtuni care s-a abătut asupra arenei "Arthur Ashe".


Rafael Nadal a câştigat singurul turneu de Mare Slam care îi lipsea.Rafael Nadal ajunge la cota 9 trofee de Grand Slam cucerite de-a lungul carierei: Roland Garros 5, Wimbledon 2, Australian Open 1, US Open 1.

Sportivul i-a egalat pe Fred Perry, Don Budge, Rod Laver, Roy Emerson, Andre Agassi sau Roger Federer.
 
Nadal a câştigat 1,7 milioane de dolari, iar Djokovic 850.000 de dolari.
 
Sursa: UNIMEDIA cu referire la sport.ro


VIDEO şocant: Fostul preparator fizic al Stelei, înjunghiat de fratele său pe teren

VIDEO şocant: Fostul preparator fizic al Stelei, înjunghiat de fratele său pe teren
Foto: images.gsp.ro

Situatie incredibilă in campionatul Turciei, acolo unde fostul preparator fizic al Stelei, Yuksel Yesilova, a fost atacat cu un cuţit chiar în timpul meciului dintre Samsunspor si Mersin şi înjunghiat de cinci ori, potrivit presei din Turcia.


În minutul 35, fratele lui Yuksel a pătruns pe teren şi l-a înjunghiat pe acesta cu cinci lovituri de cuţit.

Meciul a fost întrerupt, iar Yuksel a fost dus la spital, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale. El se află acum în afara oricărui pericol, iar fratele său a fost arestat.

Preparatorul fizic Yuksel Yeşilova a fost demis de la Steaua în data de 13 decembrie 2008. Ulterior, el a susţinut că gruparea bucureşteană a renunţat la serviciile sale deoarece este musulman, iar acest caz a fost analizat de Comitetul Etic al FIFA.



sursa: Unimedia

Un grup de experţi apropiaţi Kremlinului recomandă Rusiei să adere la NATO

Un grup de experţi apropiaţi Kremlinului recomandă Rusiei să adere la NATO
Foto: topnews.in

Un document elaborat de un grup de experţi apropiaţi Kremlinului recomandă insistent Rusiei să adere la NATO, scrie Der Spiegel.

Potrivit cotidianului, „această schimbare revoluţionară care a primit, se pare, aprobarea preşedintelui Dmitri Medvedev, se loveşte de o rezistenţă puternică în interiorul elitei la putere”. Publicaţia aminteşte că problema aderării Rusiei la NATO nu este ridicată pentru prima dată.​


În martie anul curent, într-un interviu acordat Der Spiegel, fostul ministru german al apărării, Folkner Rue, a insistat asupra necesităţii ca „uşile NATO să fie deschise pentru Rusia”. La acea dată, prounerea nu a găsit ecou în Rusia. Spre exemplu, Fedor Lukianov, important expert de politica externă, scria că nu-şi poate imagina Moscova subordonata unei Alianţe dominată de SUA. 

Acum, insuşi Kremlinul trimite semnale Occidentului, dându-i de inţeles că Rusia este interesată nu numai de o mai mare apropiere, ba chiar de aderare la blocul militar. 

În documentul său, Institutul pentru dezvoltare modernă sugerează trei variante de cooptare a Rusiei la NATO. „Este vorba de o integrare instituţională şi organizatorică, ca membru NATO; o alianţă defensivă între NATO şi Rusia, care ar putea genera un nou pact de securitate, sau crearea unui consiliu coordonator unic între NATO şi Rusia”. 

Der Spiegel menţionează că o propunere oficială în acest sens ar putea fi făcută la sfârşitul acestei săptămâni, la Forumul politic mondial de la Iaroslavl.

Sursa: Hotnews.ro cu referire la Der Spiegel


Utilaj pentru scuturarea nucilor. VEZI VIDEO

Utilaj pentru scuturarea nucilor. VEZI VIDEO
Foto: captura YouTube

Chinezii sunt într-adevăr geniali. Nici nu ştiu cum le-a putut trece prin cap, invenţia respectivă. Oare în China se cresc nuci?


Un prieten îmi spunea că a văzut utilajul respectiv numit “NUT SHAKE” şi chiar a scuturat câteva nuci cu acesta. N-am crezut, dar l-am rugat să filmeze chestia respectivă. Aşa că iaca na şi utilajul pentru scuturarea nucilor, chiar aici în Moldova – made in China.






Sursa: Blogul lui Moldoveanul


Primele imagini cu SkyRider - scaunul destinat pasagerilor care zboară stând în picioare

luni, 13 septembrie 2010

Primele imagini cu SkyRider - scaunul destinat pasagerilor care zboară stând în picioare
Foto: Aviointeriors.it

O firma ce realizeaza design interior pentru avioane a dat publicitatii primele imagini cu SkyRider, scaunul destinat pasagerilor care zboara stand in picioare, transmite YahooTravel. Compania italiana Aviointeriors, care realizeaza controversatul SkyRider, afirma ca acesta va permite atat aparitia unor bilete mai ieftine cat si suplimentarea numarului de calatori dintr-un avion.


Publicarea imaginilor cu noul scaun a venit la un an dupa ce patronul companiei Ryanair, Michael O'Leary, a declarat ca pasagerii sai vor putea calatori in curand gratis sau foarte ieftin cu avionul, cu conditia sa stea in picioare. El a anuntat ca pasagerii ar putea plati doar 5 lire pe un bilet, daca vor sta fie in picioare fie pe scaune de bar, in cazul curselor cu o durata mai mica de o ora si jumatate.

"Am putea renunta la ultimele cinci sau sase randuri de scaune si sa spunem pasagerilor: Vreti sa stati in picioare? Daca da, puteti calatori gratis", a spus O'Leary. In acest sens Ryanair a cerut Boeing sa analizeze posibilitatea de a adapta avioanele sau sa livreze o noua flota, adaptata pentru transportul in picioare al pasagerilor.

Un reprezentant al companiei Aviointeriors a declarat ca SkyRider este conceput ca o noua clasa aeriana, denumita "de baza". Spatiul ocupat de un astfel de scaun este mai mic decat cel al unui scaun de la clasa Economy, lucru care va permite companiei aeriene sa sporeasca si numarul pasagerilor intr-un zbor.

YahooTravel scrie ca expertii se asteapta ca Autoritatea britanica din domeniul sigurantei aviatice (CAA) sa respinga orice propunere legata de introducerea "scaunelor in picioare" la operatorii aerieni din Marea Britanie.

Sursa: Hotnews.ro


Violenţe în India musulmană: 12 morţi

Violenţe în India musulmană: 12 morţi
Foto: .independent.co.uk

Douăsprezece persoane, în principal manifestanţi, au fost ucise astăzi în Caşmirul indian, teritoriu cu majoritate musulmană, anunţă AFP.

Aceasta este cea mai sângeroasă zi de la începutul protestului împotriva autorităţilor de la New Delhi, în urmă cu trei luni, mai notează France Press.


Un poliţist şi trei manifestanţi au fost ucişi în timpul luptelor din districtul Budgam, în timp ce trei alte persoane şi-au găsit moartea în satul Tangmarg, unde o mulţime a incendiat o şcoală religioasă (creştină).

Un alt bărbat a fost ucis în districtul Bandipora, când forţele de ordine au deschis focul asupra manifestanţilor care aruncau cu pietre şi cereau independenţa Caşmirului. Alte patru persoane au murit în timpul confruntărilor din nordul Indiei. 

Statul Jammu şi Caşmir este singurul din India unde populaţia este majoritar musulmană. Cealaltă parte a Caşmirului este controlată de Pakistan.

Un moldovean a trecut Prutul înot ca să-şi impresioneze prietenii

Un moldovean a trecut Prutul înot ca să-şi impresioneze prietenii
Foto: adevarul.ro

Ruslan M., de 25 de ani, din Republica Moldova ar fi mers duminică la pescuit cu prietenii. În urma discuţiilor purtate tânărul s-ar fi hotărât să-i impresioneze pe amicii lui şi a trecut râul înot. Pe partea cealaltă îl aşteptau poliţiştii români de la Frontieră care i-au făcut dosar penal, relatează Adevărul.ro.


„Bărbatul a fost preluat de către o echipă de intervenţie din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră. Poliţiştii i-au întocmit lucrare penală pentru intrare în România prin trecerea ilegală a frontierei de stat, fiind prezentat Parchetului de pe lângă Judecătorie pentru dispunerea măsurilor legale", a declarat inspector Mihaela Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Iaşi.

După definitivarea cercetărilor tânărul va fi predat autorităţilor moldovene.


Vedetele sclipitoare pe covorul roşu de la MTV VMA 2010 - VEZI FOTO

Vedetele sclipitoare pe covorul roşu de la MTV VMA 2010 - VEZI FOTO
Colaj: UNIMEDIA foto: MTV

Vedetele şi-au etalat ţinutele înainte de începerea showului MTV Video Music Awards 2010. Lady GaGa a ţinut să iasă în evidenţă din nou, de data asta cu un set de pene pe cap şi cu o alură a la Cher.









Ashley Greene


Audrina Patridge


Ciara


Drake


Katy Perry


Ke$ha


Lady GaGa


Justin Timberlake


Sursa: MTV.ro


O delegație din Republica Moldova vizitează orașul Toledo din SUA

O delegație din Republica Moldova vizitează orașul Toledo din SUA
Foto: voceabasarabiei.ne

O delegație din cinci persoane din Moldova se află în vizită de 10 zile în orașul Toledo, relatează ToledoBlade.com.

Din delegație fac parte, trei primari şi doi membri ai consiliilor orășenești din Moldova, Ion Bodrug, consilierul din Bălți; Constantin Cojocari, primarul de Edineț; Mihail Mîrzenco, primarul de Mateuți; Igor Oboroc, primarul satului Grinăuți, și Angela Rusnac, consilier raional din Soroca. Ei sunt asistați de un translator.


Delegația se va întâlni cu primari, administratori ai oraşelor şi regiunilor, experți în educaţie şi afaceri pentru a afla mai multe despre sistemul administrației publice din America.

Subiecte de discuţie includ responsabilitatea şi transparenţa guvernului, colectarea impozitelor, probleme cu care se confruntă comunităţile rurale, precum şi strategiile de dezvoltare economică.

"Este util pentru ei să vină și să vadă democraţia americană în acțiune şi modul în care oraşele noastre mici sunt guvernate", a declarat Vera DeBuchananne, managerul programului Open World pentru Moldova. "Acesta este un schimb de idei şi bune practici, deoarece, putem să învățăm multe de la ei, dar și ei de la noi."

Inițial programul de schimburi Open World opera pentru participanţii din Rusia, însă în prezent s-a extins și în statele din fosta Uniune Sovietică, inclusiv Moldova.

În ciuda diferenţelor dintre Moldova și Statele Unite, lideri politici se confruntă cu aceleaşi probleme în guvernare la nivel local, cum ar fi crearea locurilor de muncă sau de investiţii în zone rurale.

Programul, de asemenea, va oferi oportunitatea de a îmbunătăţi înţelegerea culturală între naţiuni, a declarat Jacky Pauken, coordonatorul programului. "Este minunat când cunoști oamenii complet diferiți din țări străine. Dar, în fine, înțelegi ... că ei sunt oameni ca și noi", a mai spus el.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la ToledoBlade.com


Curtea de Apel a îngheţat tarifele la gazele naturale în baza cererii de chemare în judecata înaintată de Partidul Moldova Unită

Curtea de Apel a îngheţat tarifele la gazele naturale în baza cererii de chemare în judecata înaintată de Partidul Moldova Unită
Foto: 1235.ro

Curtea de Apel Chişinău prin încheierea sa a suspendat executarea hotărârilor prin care ANRE a majorat tarifele la gazele naturale. Aceasta încheiere a fost emisa astăzi, 13 septembrie, în baza cererii înaintate de Partidul Moldova Unită contra ANRE şi Moldova Gaz.


Formaţiunea a contestat corectitudinea stabilirii tarifului. Astfel, începând cu ziua de azi consumatorii casnici urmează să achite tariful existent până la majorările efectuate de ANRE la 14 ianuarie 2010. 

Amintim că ANRE a decis la 14 ianuarie, majorarea tarifului la gaze pentru consumatori cu 16,5 %. Astfel consumatorii erau nevoiţi să achite 3 lei 57 de bani pe metru cub, dacă consumau mai puţin de 30 de metri cubi pe lună, iar dacă mai mult – 3 lei 99 de bani pe metru cub – fără TVA. Agenţii economici erau nevoiţi să plătească cu 17,5 la %  mai mult, adică 4 lei 19 bani pe metru cub. 

Sursa: UNIMEDIA


Vom avea parte doar de o toamnă fierbinte, sau de un "octombrie roşu"?

Vom avea parte doar de o toamnă fierbinte, sau de un
Foto: http://mariobalint.blogspot.com/

Referendumul pentru alegerea preşedintelui Moldovei prin vot direct a fost un eşec! De fapt, o sumă de ratări ale Alianţei pentru Integrare Europeană, în general, şi ale unor lideri din politica de dreapta de pe malurile Bîcului. Paradoxal, invalidarea referendumului prin rata scăzută de participare la vot, 29%, pare să fie pe placul Moscovei, dar şi al Bucureştiului. Să mă explic.


1) Şansa de a organiza un referendum cu reale şanse de reuşită s-a spulberat în ziua în care premierul Vladimir Filat a declarat, foarte sigur de sondaje, că AIE NU va avea un staff comun de campanie pentru referendum. De parcă viziunile tehnice ale liberal-democraţilor s-ar fi lovit contondent de cele ale democraţilor lui Marian Lupu, sau ale liberalilor lui Ghimpu. Rezultatul acestei decizii s-a văzut cu ochiul liber: o campanie dezlînată, confuză, bruiată de orgolii personale şi vanităţi. Aş putea bănui, chiar, că a fost o înfruntare între consilieri: Nicu Popescu - care a părăsit Bruxell-ul pentru a încerca să asezoneze imaginea Putiniană a lui Filat cu discursul pro-european -, Dan Dungaciu - care a adus discursul pro-euro-atlantic unui preşedinte ancorat demn în memoria tragediei unui popor - şi Cosmin Guşă - cel care a aplicat marketingul politic socialiştilor reformaţi ai lui Marian Lupu. Din toată această înfruntare intestină a fost uitat scopul iniţial al AIE: lupta împotriva PCRM! Considerat mort înainte de vreme, Partidul Comuniştilor a scos în stradă, pe 9 mai, amintiţi-vă!, 30.000 de oameni! Iar tripleta Voronin - Muntean - Dodon, atent dirijată de Tkaciuk şi Reidman au avut o eficienţă deosebită, amplificată tocmai de bîlbîielile Alianţei. Evident, întrebarea de vierme, repetată mai direct, sau pe la colţuri în ultimele luni, este dacă există un pact real între Filat şi Voronin? Filat îşi doreşte prea mult puterea, în orice condiţii, pentru a exclude un astfel de troc, iar Voronin este mult prea inteligent să nu speculeze dorinţa de mărire a fostului contrabandist de ţigări! Cel puţin, rezultatele referendumului mă duc cu gîndul acolo! În acest context, devine probabilă revenirea la putere a Partidului Comuniştilor, chiar şi în această formulă, fără aportul de imagine a lui Andrei Stratan, despre venirea căruia în calitate de lider reformator al PCRM s-a vorbit intens în perioada în care liderii Alianţei încercau să scoată PCRM din istorie prin interzicerea denumirii şi a simbolurilor acestuia, gesturi care au mai recuperat cîteva procente pierdute de comuniştii moldoveni.

2) Eşecul validării referendumului din 5 septembrie reprezintă şi eşecul personal al unor politicieni-locomotivă, precum Vlad Filat sau Marian Lupu. Ambii au nutrit speranţa ca referendumul din 5 să le netezească drumul spre funcţia de preşedinte al ţării. Marian Lupu, comunistul reformator, părea preşedintele perfect şi unic al Alianţei pentru Integrare Europeană. Boicotarea votului din Parlament, de către PCRM, l-au scos din cărţi pe "băiatul ăsta de doi metri care se luptă pentru funcţia de preşedinte. Mi-i jale de doamne fereşte de el. Oi, oi, oi...", ca să-l citez pe preşedintele comunist, trădat, Vladimir Voronin! Acum, pare tot mai aproape perspectiva intrării în partid, pe o funcţie importantă, a magnatului Vladimir Plahotniuc, despre care se zvonea că ar prelua preşedinţia PD în cazul în care Marian Lupu ar fi ajuns preşedinte. Chiar şi aşa, un viitor pol de stînga modern, construit în jurul lui Plahotniuc şi Şelin, poate chiar cu aportul umaniştilor bisericoşi ai lui Pasat, nu este imposibil, chiar dacă Lupu devine "un proiect politic" expirat! Cel de-al doilea mare perdant este Vladimir Filat, învins, în primul rînd, de propria aroganţă! Deşi a făcut eforturi vizibile de a fi popular şi "băiat de gaşcă", premierul moldovean nu şi-a putut ascunde pornirile sale spre autoritarism. De la admiraţia faţă de Putin, eforturile disperate ale consilierilor săi de a obţine o întrevedere faţă în faţă cu puternicul premier rus, la subordonarea prin forţă a diviziei de interceptare-ascultare a SIS, contrar legilor, sau declaraţiile oficiale referitoare la viziunea sa asupra conducerii statului, republică prezidenţială în care preşedintele să deşină şi funcţia de premier, totul a demonstrat că Filat s-a folosit doar de AIE ca de o trambulină pentru propria carieră politică, evident fulminantă, "un proiect politic cîştigător" pentru strategii "micii table de şah" care este Republica Moldova. Că doar nu şi-a imaginat cineva că un politician de umplutură se trezeşte că vrea să facă un partid, peste noapte, cu care să şi cîştige alegerile şi să devină premier fără "voie" de la "cineva"! Altfel, să nu credeţi că ambasadorii SUA şi Rusiei ar fi mizat şi chiar supra-licitat, uneori, la limita diplomaţiei, relaţia cu cei doi lideri pomeniţi la acest paragraf! În cazul victoriei politice al unuia, sau altuia, statalitatea Republicii Moldova şi neutralitatea acesteia nu s-ar mai fi pus în discuţie, iar orientarea spre CSI ar fi fost la fel de puternică precum declaraţiile referitoare la integrarea europeană.

3) Deşi cu o tristeţe vădită pe chip, marele cîştigător al eşecului din 5 septembrie este actualul preşedinte al Moldovei, Mihai Ghimpu! Domnia Sa va conduce în continuare, cel puţin pînă la sfîrşitul acestui an, Republica Moldova, devenind interlocutorul cheie în relaţiile dintre UE şi SUA cu micuţul stat din Estul României, iar primirea de către preşedintele Obama i-ar conferi statutul şi anvergura necesare unui mare lider local. Şi ar fi şi un succes al consilierilor şi diplomaţiei moldovene (în opoziţie totală cu omologii români care nu i-au putut aranja lui Băsescu o excursie similară!)! Mihai Ghimpu este un mare şi declarat pro-român, dar şi pro-european, iar unirea Basarabiei cu România nu este plauzibilă decît sub conducerea acestui bărbat de stat care, a dovedit, că s-a plasat desupra istoriei. Eşecul referendumului din 5 septembrie re-deschide culoarul unioniştilor!

4) Eşecul validării referendumului reprezintă succesul jucătorilor aflaţi în culisele evoluţiei actuale a Republicii Moldova. Vocal şi vorbăreţ pînă la isterie, Traian Băsescu, actualul preşedinte-jucător al României, ar obţine un cadou nesperat prin reunificarea ţării, cadou care i-ar şterge toate păcatele unor proaste mandate şi guvernări în interiorul ţării, şi o politică externă, uneori haotică şi periculoasă. "Traian Unificatorul de Ţară" ar avea povara administrării unui teritoriu mai mare cu uriaşe probleme economice şi sociale. Prin unirea Basarabiei cu România, Administraţia Băsescu ar da o palmă serioasă Bruxellului. În primul rînd că UE mimează dorinţa de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană, din motivele cunoscute plus Transnistria, plus relaţia privilegiată cu Rusia. În al doilea rînd, UE nu agrează integrarea prin absorbţie, cu atît mai puţin de către România, o ţară mare, cu multe voturi în Parlamentul European, ce ar deveni şi mai mare şi, Doamne fereşte şi fie guvernată şi eficient şi coerent! Rusia poate beneficia, la rîndul său, de eşecul referendumului de duminică. În primul rînd, că sistemul constituţional nu a fost modificat, iar dispariţia din fruntea statului a liderilor AIE, la alegerile din octombrie, ar re-aduce Moldova, calm, în plasa de securitate a Moscovei. Pe de altă parte, evoluţia Moldovei spre unirea cu România ar favoriza independenţa Transnistriei şi posibilitatea recunoaşterii acestui stat care va deveni avanpostul Rusiei la gurile Dunării, în relaţiei directă cu bazele militare NATO de pe teritoriile României şi Bulgariei. Pentru că a te gîndii, fie şi numai la nivel de scenariu, că unirea Basarabiei cu România ar include şi Transnistria, este o tîmpenie! RMN va rămîne ca o "coadă de şopîrlă" în spaţiul fost sovietic.

Eşecul referendumului face ca alegerile anticipate din octombrie-noiembrie să elimine din cursă liderii-locomotivă, iar electoratul să se îndrepte spre formaţiuni politice capabile să ofere certitudini. Deşi a întreprins o serie întreagă de reforme, AIE nu a fost capabilă să direcţioneze efectele imediate ale acestei reforme spre electorat. În acest răstimp, PCRM şi-a adunat forţele şi a învăţat din greşeli, pornind o ofensivă politică, aproape militar planificată, cu foarte multe figuri tinere în prim-plan. Pare pe placul Moscovei! Cum o hotărîre radicală de continuare a drumului spre Uniunea Europeană prin unirea cu România este clar scenariul agreat de Bucureşti! Vom avea parte doar de o toamnă fierbinte, sau de un "octombrie roşu"?

sursa: Unimedia

Examinarea dosarului pe numele lui Iacob Gumeniţa a fost din nou amânată

Examinarea dosarului pe numele lui Iacob Gumeniţa a fost din nou amânată
Foto: UNIMEDIA

Şedinţa de judecată de astăzi de la ora 14:30, în care urma să fie examinat dosarul intentat împotriva fostului şef al poliţiei municipale, Iacob Gumeniţa, a fost amânată pentru 18 octombrie, ora 10:00. Motivul – neprezentarea tuturor părţilor, atât a părţii vătămate, cât şi avocatul acesteia.


Inculpatul Iacob Gumeniţa, avocatul acestuia, precum şi procurorul s-au prezentat, însă fiindcă partea vătămată nu s-a prezentat, judecătorul care instrumentează cazul, Sergiu Lazari, a decis să amâne examinarea acestui caz.

Totodată, judecătorul a pus o condiţie pentru ca jurnaliştii să aibă acces la şedinţa de judecată - Sergiu Lazari a permis jurnaliştilor să filmeze, să nregistreze audio întreaga şedinţă, numai în cazul în care nu va fi filmată şi nu va fi fotografiată fizionomia sa. În caz contrar, acesta a spus că va declara şedinţa secretă, iar pe coridoare vor fi puşi paznici care vor restricţiona accesul spre sala de judecată. Judecătorul a invocat acest drept al său, motivul - "nu vreau să apar la televizor".

Precizăm că preşedintele de judecată are dreptul de a restricţiona accesul la judecată, precum şi înregistrarea audio şi video a şedinţei, conform Codului de procedură penală.

UNIMEDIA aminteşte că la 17 iunie, judecătorul Sergiu Lazari a restricţionat accesul presei în sala de judecată şi a fost implicat şi într-un incident. Acesta a ieşit în coridor, acoperindu-şi faţa cu o mapă, a îmbrâncit unul din cameramani, forţând uşa sălii de judecată, şi lovind cu ea camera video a unui post tv. 

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


Chirtoacă: Încă nu sunt sigur dacă voi candida la funcția de deputat în alegerile parlamentare anticipate

Chirtoacă: Încă nu sunt sigur dacă voi candida la funcția de deputat în alegerile parlamentare anticipate
Foto: http://itiaudchemarea.blogspot.com/

"Încă nu sunt sigur că voi candida la funcția de deputat în alegerile parlamentare." Declarația îi aparține vicepreședintelui PL, primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, lansată în cadrul unui interviu realizat de Privesc.EU în parteneriat cu UNIMEDIA.

"Am candidat de două ori la funcția de deputat. Atunci era obiectivul de a scăpa de dictatura comunistă. Acum e altă situație. Deja am candidat de două ori la funcția de deputat. Doresc să-mi respect angajamentele față de alegătorii din Chișinău", a mai precizat Chirtoacă.


"Totuși, caracatița comunistă este încă tare... Doi foști parteneri de afaceri (referință la Victor și Viorel Țopa vs Vladimir Plahotniuc) se ceartă cu influența sa mediatică...", a mai subliniat Chirtoacă.

Amintim că vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, a candidat de două ori și a fost ales în funcția de deputat - la 5 aprilie și 29 iulie 2009 - fiind unul dintre principalii factori, care au contribuit la un rezultat bun al Partidului Liberal în alegeri.

Ulterior, Chirtoacă a renunțat la mandatul de deputat, motivându-și decizia că trebuie să-și ducă la bun sfârșit mandatul de primar general.

sursa: Unimedia