PLDM declară că sediul formațiunii din Bălți a fost vandalizat

sâmbătă, 6 noiembrie 2010

PLDM declară că sediul formațiunii din Bălți a fost vandalizat
Foto: PLDM

Sediul Organizației Teritoriale Bălți al Partidului Liberal Democrat din Moldova a fost vandalizat ieri noaptea. Despre aceasta anunță formațiune prin intermediul unui comunicat remis presei.


Potrivit sursei, persoane necunoscute au rupt drapelul de stat al Republicii Moldova şi cel al PLDM, au distrus afişajul electoral de pe faţada sediului şi au pângărit pereţii clădirii. PLDM declară că tricolorul a fost rupt în fâşii, la faţa locului fiind lăsată doar bucata de pânză de culoare roşie.
 
În urma incidentului, formațiunea a sesizat organele de drept, pe cazul dat fiind intentat un dosar penal. De asemenea, la oficiul PLDM din municipiul Bălţi au fost invitaţi şi observatori internaţionali, care monitorizează campania electorală. Ei au fost informaţi despre cele întâmplate, fiindu-le prezentate şi mărturii foto şi video, care probează actul infracţional.
 
"Oponenţii politici ai PLDM recurg la metode murdare, care demonstrează nimic altceva decât laşitatea  lor", a declarat vicepreşedintele partidului, Mihai Şleahtiţchi, preşedinte al OT Bălţi a PLDM

sursa: Unimedia

Eweek: FBI a arestat doi hackeri moldoveni din cei cinci dați în căutare

Eweek: FBI a arestat doi hackeri moldoveni din cei cinci dați în căutare
Foto: fbi.com

Doi moldoveni căutați de FBI pentru infracțiuni cibernetice au fost arestați recent de către autorităţile americane. Joi, pe 4 noiembrie, Dorin Codreanu şi Lilian Adam, ambii originari din Republica Moldova, au apărut în fața instanței de judecată din orașul Madison, statul Wisconsin, SUA. Ei sunt acuzați de participare într-o organizație "criminală", specializată în fraude cibernetice, care a folosit troianul Zeus pentru a infecta computere şi a stoarce online informaţii referitoare la conturile bancare ale utilizatorilor de internet.

Potrivit EWeek, nu este clar ce făceau Codreanu și Adam în Wisconsin. Detalii despre arestul lor nu sunt disponibile la oficiul procurorului din Madison şi nici pe site-ul FBI.


Dorin Codreanu (21 de ani) este suspectat de Biroul Federal de Investigații în recrutarea și crearea unei rețele de persoane care i-ar ajuta la spălarea banilor. El a reușit să găsească două persoane, promițându-le zece procente din sumă retrasă din cont. Lilian Adam (21 de ani) a deschis trei conturi false reușind să transfere pe ele 14,620 de dolari și să retragă 7,900 de dolari.

Reamintim că Victoria Opincă şi Alina Turuta au fost reținute în Manhattan, New York, la începutul lunii octombrie, fiind la fel suspectate de fraude cibernetice.

sursa: Unimedia

Cred că după 28 noiembrie vom reuși să depășim criza politică, declarație

Cred că după 28 noiembrie vom reuși să depășim criza politică, declarație
Foto: PublikaTV

Partidele din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană au început să se poziţioneze tot mai clar în campania electorală pentru alegerile parlamentare şi se observă chiar o distanţare între componentele AIE.


Totodată, sunt şi anumite semne pozitive pentru depăşirea crizei politice. Este opinia analiştilor politici, invitaţi la emisiunea Fabrika.

"O formațiune își atribuie mai mult sau mai puține niște merite, PDM lasă să se înțeleagă că este deschis spre dialog cu toți, iar PL este un pic nostalgic. Campania electorală este într-o albie normală. Cred că după 28 noiembrie vom reuși să depășim criza politică", au declarat invitații emisiunii.




sursa: Unimedia

Allan Pease a primit titlul de Profesor de Onoare a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova

Allan Pease a primit titlul de Profesor de Onoare a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova
Foto: ULIM

Ieri, 5 noiembrie Allan Pease, renumitul expert în arta comunicării şi autor a numeroase bestsellere, printre care şi cartea „Limbajul trupului”, a primit distincţia de Profesor de Onoare al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova în cadrul vizitei sale la Chişinău.


Decizia Consiliului profesoral al facultăţii Psihologie şi Asistenţă Socială, ULIM de a oferi această distincţie lui Allan Pease a fost înaintată către Senatul universităţii şi confirmată pe 27 octombrie a.c.

Pînă  la momentul actual, ULIM a oferit distincţii unui şir de personalităţi influente şi notorii precum Mircea Snegur, primul preşedinte al Republicii Moldova şi foştii preşedinţi ai României, Emil Constantinescu şi Ion Iliescu.

Astăzi, pe 6 noiembrie, la Palatul Naţional, Allan Pease conduce un business seminar cu titlul „Cum să atragi oamenii şi succesul” ce va dura de la 10:00 pînă la 16:00. Acest seminar se organizează în peste 55 țări ale lumii, mai bine de 20 de ani. Au participat în cadrul lui peste 2 milioane de persoane, în special colaboratori din domeniul business și sectorul guvernamental.

sursa: Unimedia

Gindirea “democrata si nationala” a PCRM! Priviti si va uimiti!!!!

Gindirea “democrata si nationala” a PCRM! Priviti si va uimiti!!!!
Foto: krysybegut.wordpress.com

In urma cu citeva zile, va spuneam ca voi incepe sa postez materiale primite de la unii dintre voi. M-am decis ca primul dintre acestea sa fie un document care indica exact gindirea politica „democrata si nationala” a PCRM. Dar inainte de a-l citi, vreau sa fac unele precizari, pentru ca sint sigur ca va veti intreba daca documentul este sau nu real.


Sincer, nici eu nu stiu, dar va amintiti ce va spuneam la inceput, ca si printre (ex)comunisti sint persoane care nu vor sa fie considerati „sobolani rosii”? Probabil ca acestia vor sa spuna adevarul, vor sa scape de conducerea de tip sovietic, grobiana, dictatoriala si, evident, antidemocratica si antinationala! Celor care inca nu cred acest lucru, le recomand sa mai citeasca presa de la Chisinau din anul 2010! Nu spun doar eu ca PCRM este antinational; au spus-o si fosti membri PCRM, unii chiar fondatori.

De exemplu, il mai tineti minte pe Iacob Timciuc? Citez: „Exista o grupare de politicieni care a uzurpat executivul politic si a introdus oameni care sint promovati de ei, au ignorat opinia partidului. Si astazi partidul a trecut pe calea antinationala”. O spunea chiar Timciuc cind si-a dat demisia din PCRM in martie acest an, acuzandu-l direct pe Mark Tkaciuk; „In partid acum iau decizii cativa oameni”, mai spunea Timciuc atunci. Dar de Svetlana Popa, la fel demisionara in martie, odata cu Timciuc? Ea declara presei ca „partidul se transforma intr-un SRL din cauza lui Tkaciuk”. Cine e Tkaciuk stiti si voi mai bine, iar daca nu, cititi materialul postat.

Nu spun ca cei doi – Timciuc si Popa – au fost mai buni sau sint acum total schimbati, dar de ce nu ati crede ca cineva din PCRM vrea altceva, vrea un alt fel de partid? Nefiind membru al PCRM si neluind parte la sedintele lor, trebuie sa ma incred in altii, care spun ce vad din interiorul lor. La randul lor, analistii politici adevarati sa-si spuna parerea daca este sau nu adevarat ce se spune si dovedeste despre „sobolanii rosii”!

Cititi documentul cu atentie si spuneti daca gresesc cand cred cu convingere ca asa a fost! Nu asta au facut in preajma referendumului? Nu asta a fost politica lor ani de zile? Nu asta vor face su siguranta daca, Doamne pazeste, vin iar la putere?

In final, va mai zic cu certitudine ca cel care mi-a trimis documentul (evident, nu pot spune cine este) il are de la „cineva apropiat unei persoane pana nu demult era folosit de PCRM si Vova, in ciuda lui Mark Tkaciuk, care l uraste” (am citat din mesajul primit de la prietenul nostru de acasa, cu acordul sau). Prietenul meu nu a vrut sa-mi dea detalii, dar mi-a spus asa: „E vorba de A. S.: nu e Kissinger, desi ar fi vrut, si nu e nici ginerele lui Voronin, desi a gustat din fructul interzis”!

Voi ce ziceti? Mai are cineva curajul sa spuna tuturor adevarul?

Continuare pe blogul Krysy Begut s Karablie...

sursa: Unimedia

Homosexualii spanioli vor să se sărute în faţa Papei

Homosexualii spanioli vor să se sărute în faţa Papei
Foto: Realitatatea.net

Papa Benedict al XVI-lea ajunge sâmbătă în Spania pentru o vizită de două zile, care se anunţă extrem de controversată.


Mai multe cupluri de homosexuali au anunţat că se vor afla în faţa Catedralei Sagrada Familia, pe care Suveranul Pontif o va sfinţi duminică.

Homosexualii vor să se sărute chiar sub ochii Papei, ca semn de revoltă faţă de rigiditatea bisericii catolice în faţa diversităţii opţiunilor sexuale.

sursa: Unimedia

O femeie de 127 de kilograme a rămas înţepenită într-un tobogan cu apă

O femeie de 127 de kilograme a rămas înţepenită într-un tobogan cu apă
Foto: travellersguide.ro

O femeie de 127 de kilograme a rămas cu fundul prins într-un tobogan cu apă, într-un parc de distracţii din Somerset, Marea Britanie.


Englezoaica se urcase într-o barcă gonflabilă alături de încă o femeie, aproape la fel de grasă, şi s-au dat pe toboganul cu apă, cu toate că semnul de avertizare arăta o restricţie de 130 de kilograme pe bărcuţă, potrivit libertatea.ro. Angajaţii parcului au fost nevoiţi să oprească apa din tobogan şi să cheme ajutoare pentru a le scoate pe femei din bărcuţa blocată.

La faţa locului au sosit două ambulanţe şi un echipaj de pompieri pentru a le ajuta pe cele două femei.

sursa: Unimedia

Corespondentul ziarului rus "Kommersant", Oleg Caşin, a fost bătut cu bestialitate

Corespondentul ziarului rus
Foto: frognews.bg

Corespondentul ziarului rus "Kommersant", Oleg Caşin, a fost bătut cu bestialitate în această noapte, în faţa blocului în care locuieşte în Moscova. Potrivit comunicatului publicat pe site-ul ziarului, jurnalistul a fost dus de urgenţă la spital pentru a fi operat.


În urma atacului, jurnalistul rus Oleg Caşin a suferit mai multe fracturi ale mandibulei, ale picioarelor, mâinilor, dar şi o comoţie cerebrală. Odată ajuns la spital el a fost operat. Potrivit medicilor, citaţi de ziarul Commersant, ziaristului a fost indus în comă artificială.

Vestea despre atac a apărut imediat şi pe reţelele de socializare. Colegii şi prietenii victimei susţin că doi tipi îl aşteptau în faţa blocului în care locuieşte, iar banii, telefonul şi alte bunuri nu i-au fost furate. "Acest lucru nu poate decât să confirme că atacul este legat de activitatea lui profesională", susţine redactorul şef al publicaţiei, Mihail Mihailin.

Caşin aborda în articole teme social-politice, în special despre protestele opoziţiei, dar şi despre activitatea preşedintelui Dmitri Medvedev. Surse din cadrul poliţei, susţin că atacul asupra lui Caşin s-a produs aproape de ora 1 noaptea, iar acum se decide deschiderea unui dosar penal.

Oleg Caşin s-a născut în 1980, în Kaliningrad, iar în 2001şi-a început activitatea jurnalistică. În 2009 şi-a reluat activitatea la publicaţia "Kommersant".

sursa: Unimedia

Tragedie la cămin! O studentă a căzut de la etajul 4 și a decedat în timp ce încerca să-și pună hainele la uscat

Tragedie la cămin! O studentă a căzut de la etajul 4 și a decedat în timp ce încerca să-și pună hainele la uscat

Tragedie la căminul studenţesc al Universităţii Agrare din Capitală. O tânără, în vârstă de 20 de ani, studentă în anul doi a murit aseară, după ce a căzut de la etajul patru, transmite PublikaTV.

Potrivit sursei, care-l citează pe şefului serviciului de presă al Comisariatului General de Poliţie, Adrian Jovmir, tânăra a alunecat de la balcon în timp ce punea haine la uscat pe sârmă. Vecinii au chemat ambulanţa, însă, studenta a decedat la Spitalul de Urgenţă.

În urma impactului cu solul, tânăra s-a ales cu o fractură de craniu, iar viața acesteia nu a mai fost posibil de salvat. Tânăra este originară din satul Copceac, raionul Ştefan-Vodă.


sursa: Unimedia

Tom Cruise si Katie Holmes, probleme în paradis

vineri, 5 noiembrie 2010

Tom Cruise si Katie Holmes, probleme în paradis
Comentariu: Tom Cruise (48 de ani) si Katie Holmes (31 de ani) nu mai par la fel de fericiti ca altadata
Foto: cancan.ro

Actrita Katie Holmes nu se mai intelege de nicio culoare cu sotul ei, Tom Cruise, dar continua deocamdata sa pozeze in nevasta fericita de dragul vietii confortabile pe care i-o ofera starul. Despartirea, insa, este iminenta, sustine revista "In Touch Weekly".


Privit din afara, mariajul actorilor Katie Holmes (31 de ani) si Tom Cruise (48 de ani) pare minunat. In realitate, lucrurile nu sunt chiar atat de roz. Potrivit unor surse din apropierea celor doi actori, citate de publicatia "In Touch Weekly", Katie si Tom ar fi la cutite, iar actrita s-ar fi mutat din dormitorul conjugal in camera de oaspeti. 

Mai mult decat atat, diva ar fi inceput din nou sa ia anticonceptionale pentru a fi sigura ca nu va ramane gravida in viitorul apropiat. Si pentru ca e o negociatoare abila, Holmes a reusit sa ii smulga lui Cruise promisiunea ca acesta sa ii plateasca lunar o "alocatie" de 125.000 de dolari doar pentru cumparaturi, adica 1,5 milioane de dolari pe an.



Oficialii clubului Universitatea Craiova au amenajat în faţa sediului un loc unde Păunescu poate fi omagiat. Suporterii s-au înghesuit!

Oficialii clubului Universitatea Craiova au amenajat în faţa sediului un loc unde Păunescu poate fi omagiat. Suporterii s-au înghesuit!
Foto: prosport.ro

Oficialii clubului Universitatea Craiova au amenajat în această după-amiază, în faţa sediului clubului, un loc unde oricine poate aprinde o lumânare în memoria lui Adrian Păunescu.


Primii care au dorit să-i aducă un ultim omagiu poetului au fost membrii galeriei Universităţii. "Adrian Păunescu a însemnta totul pentru Universitatea. Fără el, Universitatea era într-un grup cu Farul, FC Argeş, care nu s-au putut lupta cu sistemul comunist. A fost cel care a creat barajul între Universitatea şi echipele departamentale. Toată lumea ştie ce greu era în acele timpuri să faci performanţă", a declarat Gabi Blondu, liderul galeriei oltene.

Printre cei care au aprins o lumânare s-a numărat şi fostul fotbalist din echipa de aur a Ştiinţei, Aurică Beldeanu. "Sunt trist, nu credeam că se poate duce în ceruri aşa devreme. Adrian Păunescu a fost pentru Universitatea un mare om. A făcut multe pentru ea, alături de Ştefan Andrei au fost singurii aproape de echipa asta în acele vremuri. Adrian Păunescu trăieşte, pentru că poezia lui va fi nemuritoare. Am amintiri plăcute cu dânsul. Înainte de meciul cu Benfica am cântat pe scenă alături de dumnealui", a declarat Beldeanu.

Menţionăm că regretatul poet este autorul celor mai frumoase imnuri din fotbalul românesc, cel al Universităţii Craiova şi cel al Rapidului.


(video) CEC "a pasat" luarea deciziei privind spotul electoral PCRM către instanţele de judecată

(video) CEC
Foto: protv.md

Comisia Electorală Centrală a hotărât ca în cazul contestației împotriva spotului electoral PCRM, depuse de către PD şi PL, trebuie să se expună instanţa de judecată. Şase din cei şapte membri ai CEC au votat pentru susţinerea acestui proiect de hotărâre. Unul dintre membrii Comisiei, Nicolae Gîrbu, a menţionat că este un litigiu destul de complicat, iar luarea unei asemenea decizii ţine de competenţa instanţelor de judecată.

UNIMEDIA amintește că spotul electoral al PCRM a fost contestat la CEC de către postul privat de televiziune ProTV Chişinău, Partidul Democrat şi Partidul Liberal. ProTV a solicitat ca din cadrul spotului electoral să fie scoasă sigla ProTV, menţionând că în rest nu au nici o obiecţie în ceea ce priveşte utilizarea imaginilor video de către PCRM.


Potrivit reprezentanţilor PD şi PL, spotul electoral în cauză este un mixaj din mai multe frânturi de imagine, rupte din context, care au drept scop denaturarea imaginii președintelui Mihai Ghimpu și a liderul PD, Marian Lupu.

Totodată, reprezentantul PCRM la CEC, Vadim Moţarschi, a menţionat că singurul mixaj din video este prezent la secunda 23, când interjecţia „PIU-PIU” este repetată de câteva ori. „O simplă interjecţie nu poate denatura mesajul”, a subliniat Motârschi.



sursa: Unimedia

Aurul şi argintul bat noi recorduri de apreciere

Aurul şi argintul bat noi recorduri de apreciere
Foto: stirileprotv.ro

Uncia de aur a atins nivelul istoric de 1390 de dolari, în timp ce argintul a depăşit recordul ultimilor 30 de ani, de 26,3 dolari. Potrivit experţilor, aprecierile vin pe fondul slăbiciunii afişate de dolar după ce Federal Reserve a anunţat că va investi încă 600 de miliarde de dolari în economia americană.


Analiştii de la Commerzbank au explicat că injecţia de lichidităţi anunţată de FED ar putea accentua riscurile de inflaţie. 

Acest lucru ar putea susţine cererea unor active utilizate ca rezerve pentru valute. 

Euro a atins joi cel mai înalt nivel faţă de moneda americană din ultimele zece luni, de aproape 1,43 dolari.

Sursa: money.ro


După alegeri, PDM lasă ușa deschisă pentru dialog cu toate forțele politice care vor accede în Parlament, dar nu va uita replicile lui Voronin

După alegeri, PDM lasă ușa deschisă pentru dialog cu toate forțele politice care vor accede în Parlament, dar nu va uita replicile lui Voronin
Foto: karadeniz-press.ro

”Astăzi toți se întreabă ce comportament va adopta Partidul Democrat după alegerile din 28 noiembrie. Am declarat deschis că lăsăm ușa deschisă pentru un dialog cu toate forțele politice care vor accede în Parlament. Dialogul, însă, nu înseamnă baterea de palmă. În prezent, polarizarea societății este flagelul principal pe calea dezvoltării țării. Din care motiv acest dialog trebuie să aibă loc. Este altă întrebarea de pe ce platformă, de pe ce poziții și principii va avea loc acest dialog”. Declaraţiile aparţin președintelui Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu,  lansate în seara zilei de ieri, 4 octombrie, în cadrul unei emisiuni la Publika TV.


Cu toate acestea, Marian Lupu a specificat că  nu va uita toate replicile liderului comunist Vladimir Voronin lansate la adresa sa.

Mai mult, liderul PDM spune că formațiunea pe care o conduce este cea care s-a gândit cel mai mult la interesul național deoarece dacă vroia să devină președinte de țară cu orice scop, anul trecut o făcea ușor. ”Însă nu pot să accept poziția de un președinte bufon, un președinte lipsit de orice capacitate de acțiuni și de a promova propriile valori, nu pentru interesul său, dar cel național. Eu reies din interesul național. Vreau să văd asemenea abordare și din partea altor", a afirmat Lupu.

Liderul PDM a estimat că o soluție a  crizei politice din Moldova ar fi ca toată lumea să se gândească la găsirea unei formule pentru stabilirea unui Guvern de unitate națională.

Sursa: UNIMEDIA


Bursele au revenit la nivelul anterior căderii Lehman

Bursele au revenit la nivelul anterior căderii Lehman
Foto: money.ro

Pieţele de capital la nivel mondial au atins joi un nou maxim al ultimilor doi ani şi au revenit la valoarea anterioară prăbuşirii băncii Lehman Brothers în 2008, eveniment care a marcat începutul unei crize financiare severe.


Indicele MSCI, care include pieţele de capital din întreaga lume, a avansat joi cu 1,4%, la 324,12 puncte, susţinut de programul financiar de 600 de miliarde de dolari anunţat de Rezerva Federală a SUA pentru stimularea economiei.
 
Acest nivel a fost înregistrat ultima dată la 9 septembrie 2008, cu doar câteva zile înainte de prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers.
 
Pe parcursul întregului an, indicele a urcat cu 8,2% şi se află cu aproximativ 89% peste minimul record înregistrat în martie anul trecut.
 
Rezerva Federală din SUA a anunţat miercuri, 3 noiembrie 2010, un program cu fonduri de 600 de miliarde de dolari, care vizează achiziţia de obligaţiuni guvernamentale, scopul fiind acela de a reduce costurile finanţării pentru populaţie şi companii.

Sursa: money.ro


ZileleTineretului în Republica Moldova debutează la 6 noiembrie

ZileleTineretului în Republica Moldova debutează la 6 noiembrie
Foto: emaramures.ro

Începând cu 6 noiembrie, în Republica Moldova debutează Zilele Tineretului. Evenimentul va fi marcat de o serie de acţiuni socio-culturale organizate în comun cu tinerii şi pentru tineri și vor dura până la 23 noiembrie, transmite Serviciul de Presă al Ministerului Tineretului și Sportului.


Scopul acţiunilor îl constituie antrenarea plenară a tinerilor în viaţa publică, promovarea valorilor socio-educative, manifestarea potenţialului creativ şi intelectual al tinerilor, mediatizarea celor mai bune practici din domeniu, inclusiv desemnarea celor mai activi, talentaţi şi merituoşi tineri din Republica Moldova în domeniile literatură, artă, ştiinţă ţi tehnică şi activitate civică.

Planul de acţiuni pentru Zilele Tineretului cuprinde un Festival deTeatru Social, concursuri sportive, seminare, concert cu participarea formației ”Proconsul”, Gala Premiilor pentru Tineret 2010 și desemnarea Capitalei
Tineretului pentru anul 2011. Programul integral îl vedeți aici.

Sursa: UNIMEDIA


Fotografia Zilei: Foc pe un bloc aflat în construcție

Fotografia Zilei: Foc pe un bloc aflat în construcție
Foto: UNIMEDIA

Un grup de muncitori s-a hotărât să facă focul pe un bloc aflat în construcție. Iar asta pentru a înfierbânta vasul cu smoală suspendat de o macara.













sursa: Unimedia

(FOTO) Osemintele unor evrei ucişi în 1941, descoperite într-o pădure de lângă Iaşi

(FOTO) Osemintele unor evrei ucişi în 1941, descoperite într-o pădure de lângă Iaşi
Foto: libertatea.ro

16 cadavre au fost găsite în mai multe gropi comune, au anunţat cercetătorii Holocaustului vineri, 5 noiembrie. Descoperirea macabră a fost făcută într-o pădure de lângă Iaşi, iar specialiştii spun că aparţin evreilor care au fost ucişi acolo în anul 1941. Reprezentanţii au afirmat că în gropile comune ar putea fi aproximativ 100 de corpuri.


Reprezentanţii Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului 'Ellie Wiesel', în parteneriat cu Facultatea de Istorie din Iaşi, au dezgropat situl în Pădurea Vulturi, situată în apropierea satului ieşean Popricani. Osemintele aparţin unor bărbaţi, femei şi copii, care au fost ucişi în anul 1941.

Primele săpături au fost făcute în sit la începutul lunii octombrie, iar până în prezent au fost dezgropate rămăşiţele a 16 oameni.

Reprezentanţii Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului 'Ellie Wiesel', în parteneriat cu Facultatea de Istorie din Iaşi, au dezgropat situl în Pădurea Vulturi, situată în apropierea satului ieşean Popricani. Osemintele aparţin unor bărbaţi, femei şi copii, care au fost ucişi în anul 1941.

Primele săpături au fost făcute în sit la începutul lunii octombrie, iar până în prezent au fost dezgropate rămăşiţele a 16 oameni.







Uniunea Europeana testeaza noi aparate radar

Uniunea Europeana testeaza noi aparate radar
Foto: kissfm.ro

Uniunea Europeana lucreaza la perfectionarea unui nou aparat radar. Acesta va putea detecta pana la cinci infractiuni realizate de acelasi sofer.


Uniunea Europeana testeaza noul sistem ASSET (Advanced Safety and Driver Support for Essential Road Transport) si l-ar putea introduce in curand pe drumurile europene. Noul radar are un sistem avansat de camere care poate detecta pana la cinci infractiuni simultane, astfel ca soferii vor risca amenzi mai costisitoare.

Noul aparat radar poate detecta viteza de circulatie, purtarea/nepurtarea centurii de siguranta, distanta prea mica fata de vehiculul din fata si daca soferul a platit taxele de drum. Noul radar este format din camere video foarte precise si un scaner care analizeaza vignetele intr-un timp foarte scurt.

Acest sistem a inceput testele in 2008, teste care se vor incheia pana la sfarsitul anului viitor. Momentan este testat in Finlanda, aparitia sa pe drumurile europene este preconizata pentru 2013. Parerile sunt impartite, unii considera ca noul aparat radar nu poate decide exact, deoarece multe incidente nu sunt exacte, iar statele care implementeaza acest sistem doresc doar sa faca bani. Pe de cealalta parte, unii considera ca acest sistem va reduce drastic numarul de accidente. 

Sursa: masini.ro


Imaginile Zilei: Bătaie între fete! Tras de păr și pumni în toată regula

joi, 4 noiembrie 2010

Imaginile Zilei: Bătaie între fete! Tras de păr și pumni în toată regula
Foto: muligambia.com

Noi imagini cu două tinere care se trag de păr au fost plasate pe internet. Incidentul a avut loc într-un sat din raionul Râșcani, iar imaginile video au fost plasate pe site-ul Muligambia.


Atenție! Secvențele conțin cuvinte indecente.













sursa: Unimedia

Candidatul independent Valeriu Pleşca propune "RESET" în sistemul politic din Moldova

Candidatul independent Valeriu Pleşca propune
Valeriu Pleșca
Foto: PublikaTV

"Resetarea sistemului politic din Moldova". Acesta este titlul platformei electorale pe care şi-a lansat-o azi fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleşca, în calitatea sa de candidat independent.


El afirmă că atât actuala guvernare, cât şi opoziţia s-au compromis şi se declară convins că va trece pragul electoral de două la sută. Pleşca insistă asupra modificării sistemului electoral, în aşa fel încât o treime dintre deputaţi să fie aleşi în circumscripţii uninominale. Chiar dacă se poziţionează deja ca fiind primul independent care va accede în Parlament, el recunoaşte că nu va reuşi de unul singur să-şi realizeze platforma electorală.

sursa: Unimedia

PCRM: ”Dai, dai zacuriti”, ”cic-cic”-ul şi ”piu-piu”-ul domnului Ghimpu nicidecum nu sunt un motiv de îngrijorare pentru securitatea naţională

PCRM: ”Dai, dai zacuriti”, ”cic-cic”-ul şi ”piu-piu”-ul domnului Ghimpu nicidecum nu sunt un motiv de îngrijorare pentru securitatea naţională
Foto: Colaj UNIMEDIA

”Partidul Comuniştilor din Republica Moldova este ferm convins că ”dai, dai zacuriti”, ”cic-cic”-ul şi  ”piu-piu”-ul domnului Ghimpu nicidecum nu sunt un motiv de îngrijorare pentru securitatea naţională şi siguranţa publică, de aceea, interzicerea acestui spot electoral doar din motivul că Preşedintele nostru interimar şi-a dat arama pe faţă şi a arătat lumii întregi capacităţile sale ”suprainteligente” nu poate şi nici nu trebuie să fie obiectul de examinare în cadrul organelor electorale.”

PCRM a transmis presei o declarație în care se arată indignat de campania de limitare a libertăţii de exprimare, promovată de actuala guvernare față de forțele de opoziție.

Partidul Comuniștilor susține că drepturile formațiunii, în calitate de concurent electoral, sunt limitate, referindu-se la contestațiile depuse la CEC împotriva spotului electoral al comuniștilor, în care sunt prezente imagini video cu președintele interimiar, Mihai Lupu și liderul PD, Marian Lupu.


Comuniștii menționează că dreptul la o agitație electorală în defavoarea unor concurenți electorali poate fi restrîns doar în condiţii strict stabilite de lege, care sînt necesare într-o societate democratică, pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică.

Comuniștii solicită Comisiei Electorale Centrale să se abţină de la practica de a limita dreptul la libera exprimare în campania electorală şi să se concentreze asupra măsurilor organizatorice de pregătire a alegerilor.

UNIMEDIA precizează că PDM și PL au depus contestații la CEC împotriva unui spot electoral al comuniștilor. Comisia Electorală Centrală, însă, a amânat de două ori examinarea proiectului, care prevedea interzicerea spotului, pentru că acesta ar reprezenta o compilaţie, care denaturează sensul inițial al secvențelor video, în care sunt prezenți Marian Lupu și Mihai Ghimpu.



sursa: Unimedia

MAE, după sondaj: Suntem buturuga care va răsturna carul PCRM și factorul decisiv în alegerea președintelui țării

MAE, după sondaj: Suntem buturuga care va răsturna carul PCRM și factorul decisiv în alegerea președintelui țării
Foto: Radio Europa Libera

Partidul Mişcarea Acţiunea Europeană poate fi factorul decisiv pentru crearea majorităţii parlamentare necesare pentru alegerea Preşedintelui Republicii şi, implicit, elementul determinant pentru încheierea crizei politice.

Declarația aparține liderului MAE, Veaceslav Untilă, cu privire la rezultatele sondajului realizat de către CBS-AXA și făcute publice astăzi, 4 octombrie.


Potrivit rezultatelor, MAE urmează să obțină 3 la sută din voturi, iar PLDM, PL și PDM - 53% din voturile alegătorilor, procent ce nu-i asigură 61 de mandate în viitorul Legislativ.  

”Din acest motiv, MAE devine buturuga care poate răsturna carul PCRM şi este cheia rezolvării crizei politice care a ţinut ţara noastră în stagnare şi incertitudine în ultimii ani”, afirmă Untilă.

UNIMEDIA precizează că potrivit sondajului realizat de CBS-AXA în aprilie 2010, MAE urma să obțină 0,8 % din voturi.

Sursa: UNIMEDIA


[VIDEO] Un american i-a pus motanului său dinți de aur

[VIDEO] Un american i-a pus motanului său dinți de aur
Foto: captura YouTube

Sebastian este un motan persan, caruia stapanul lui, stomatologul David Steele, i-a pus colti de aur. Fiecare dinte a costat nici mai mult nici mai putin de 900 de dolari.


Se pare ca, inaintea acestei interventii, Sebastian aducea mai mult a buldog, avea coltii de jos atat de iesiti in afara, incat stapanul lui traia cu frica sa nu care cumva ca acestia sa se sparga. In plus, pozitia dintilor il predispunea pe Sebastian infectiilor. Drept urmare, stapanul-stomatolog i-a implantat motanului dinti de aur.




Sursa: cancan.ro


TRAGIC! Are 25 de ani, joacă la Real Madrid şi s-a lasat de fotbal din cauza inimii! Vezi cine e

TRAGIC! Are 25 de ani, joacă la Real Madrid şi s-a lasat de fotbal din cauza inimii! Vezi cine e
Poză simbol
Foto:sportze.info

La numai 25 de ani, un jucator de la Real Madrid a aflat ca nu mai poate juca fotbal. Ruben de la Red a aflat din partea doctorilor ca nu mai are voie sa joace fotbal din cauza unor probleme grave de inima, care l-au facut chiar sa lesine pe teren intr-un meci de Cupa cu Real Union din urma cu 2 ani.


El a anuntat astazi ca nu va mai juca fotbal. Ruben de la Red a fost crescut de Real Madrid si a jucat 2 ani la club, marcand un gol. El a mai fost imprumutat la Getafe un an si a prins 3 meciuri la nationala marcand o data

Sursa: sport.ro


Oamenii de Neanderthal erau obsedați de sex

Oamenii de Neanderthal erau obsedați de sex
Foto: flickr.com

Ultimele cercetari releva faptul ca stramosii nostri erau agresivi, competitivi si dadeau dovada de promiscuitate.


Oamenii de stiinta de la Universitatile Oxford, Liverpool, Southampton si Calgary au analizat lungimea degetelor inelare la fosilele oamenilor de Neanderthal.

Cum aceasta depaseste media inregistrata la omul modern, oamenii de stiinta au tras concluzia ca stramosii nostri prezentau un nivel mult mai mare de testosteron, ceea ce determina o agresivitate crescuta si duce la promiscuitate, scrie The Telegraph.

Sursa: 9am.ro


De astăzi, scrisorile vor ajunge mai repede la destinatari - ”Poșta Moldovei” a oferit 20 de automobile noi pentru oficiile regionale poștale

De astăzi, scrisorile vor ajunge mai repede la destinatari - ”Poșta Moldovei” a oferit 20 de automobile noi pentru oficiile regionale poștale
Foto: MTIC

”20 de automobile noi Niva au fost donate oficiilor poștale regionale pentru utilizarea acestora în procesul de transportare a corespondenţei şi coletelor poştale”, transmite Serviciul de Presă al Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor .


Potrivit directorului întreprinderii ”Poșta Moldovei”, Vladimir Ceban, parcul de maşini al întreprinderii are în gestiune 151 de unităţi de transport. 27 dintre acestea sunt uzate definitiv. Pentru cele 20 automobile, repartizate astăzi, s-au alocat circa 3,6 mln lei, iar pentru anul 2011 este planificată achiziţionarea a cel puţin încă 37 de automobile de acest fel. 

UNIMEDIA precizează că pe parcursul ultimilor 2 ani întreprinderea ”Poșta Moldovei” a înregistrat pierderi de 10 mln. lei. În urma reorganizării managementului întreprinderii, în 8 luni ale anului 2010 întreprinderea a înregistrat profit în mărime de aproximativ 8 mln. lei.

Sursa: UNIMEDIA


Spyker C8 Aileron Spyder debut in UK

Spyker C8 Aileron Spyder debut in UK
Foto: autobook.ro

Spyker C8 Aileron Spyder a debutat azi in Marea Britanie in cadrul evenimentului MPH Prestige and Performante Motor Show, ce are loc la Earls Court din Londra.


Spyker C8 Aileron Spyder a fost dezvoltat in Olanda, iar sub caroserie se gaseste un motor V8 de 4.2 litri capabil sa dezvolte 400 cai putere. La fel ca toate modelele Spyker, C8 Aileron Spyder are un design inspirat din industria aeronautica si a avioanelor de vanatoare, iar caroseria din aluminiu si suspensia acestui model sunt imprumutate de la modelul C8 Aileron Coupe.

Din punct de vedere al performantelor, Spyker C8 Aileron Spyder, ce vine dotat standard cu o transmisie manuala in 6 trepte, accelereaza de la 0 la 100 km/h in 4.5 secunde si atinge viteza maxima de 300 km/h.

De asemenea, clientii pot opta si pentru o transmisie automata ZF in 6 trepte.



Trăian Băsescu împlineşte astăzi 59 de ani

Trăian Băsescu împlineşte astăzi 59 de ani
Foto:nato.int

Preşedintele României, Trăian Băsescu, îşi sărbătoreşte astăzi, 4 noiembrie, ziua de naştere. Şeful statului vecin împlineşte 59 de ani. Cu această ocazie, a fost felicitat de către omologul său moldovean, Mihai Ghimpu.


Vezi ce i-a urat Ghimpu:

"Cu ocazia zilei Dumneavoastră de naştere, împreună cu cetăţenii Republicii Moldova, am onoarea şi deosebita plăcere să Vă adresez sincere felicitări şi urări de bine, dorindu-Vă sănătate şi realizări deosebite în activitatea de zi cu zi, desfăşurată pentru binele românilor de pretutindeni.
 
Acest fericit prilej îmi oferă posibilitatea de a reitera hotărîrea mea fermă şi a cetăţenilor Republicii Moldova de a contribui pe toate căile la extinderea şi consolidarea colaborării bilaterale pe multiple planuri, spre binele cetăţenilor ambelor state. Am deplina convingere că dezvoltarea relaţiilor speciale şi privilegiate pe care le are Republica Moldova cu România va cunoaşte noi perspective în realizarea obiectivelor comune stabilite. Îmi exprim certitudinea că legăturile de limbă, cultură, identitate şi istorie dintre Republica Moldova şi România îşi vor găsi împlinirea într-un viitor apropiat.
 
Doresc să vă mulţumesc pentru faptul că în aspiraţiile sale de integrare europeană, Republica Moldova poate miza şi în continuare pe sprijinul României, care rămîne a fi un susţinător constant şi dezinteresat al Republicii Moldova în realizarea parcursului său european", se arată în mesajul de felicitare a preşedintelui interimar Mihai Ghimpu.

Trăian Băsescu s-a născut pe 4 noiembrie 1951 în localitatea constănţeană Basarabi. A absolvit în 1976 Facultatea de Navigaţie din cadrul Institutului de Marină "Mircea cel Bătrân" din Constanţa.

Băsescu s-a născut la 4 noiembrie 1951 în localitatea Basarabi din judeţul Constanţa. A absolvit secţia comercială a Institutului Naval din Constanţa în 1976 şi a fost căpitan de navă timp de 11 ani. În 1987 a devenit şeful agenţiei Navrom din Anvers, Belgia. Doi ani mai târziu a fost numit director general al inspectoratului de navigaţie civilă al Ministerului Transporturilor, devenind apoi subsecretar al departamanetului de transporturi navale. Băsescu a avut două mandate ca Ministru al Transporturilor, din 1991 până în 1992 şi din 1996 până în 2000.

Trăian Băsescu a obţinut primul mandat de primar al Bucureştiului  în 2000. În iunie 2004 a fost reales în această funcţie.

În  decembrie 2004, Trăian Băsescu a preluat fotoliul de la Palatul Cotroceni. Suspendat de către Parlament la 16 aprilie 2007, a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al României, prin Referendum, pe 19 mai 2007, iar din 14 decembrie 2009 îşi continuă, până în prezent, funcţia supremă în stat. Traian Băsescu este căsătorit şi are două fiice.

Sursa: UNIMEDIA


Sondaj superoptimist, AIE cistiga detasat: PLDM-21%, PD-19%, PL-13%, MAE-3%, AMN-2% = 58%!

Sondaj superoptimist, AIE cistiga detasat: PLDM-21%, PD-19%, PL-13%, MAE-3%, AMN-2% = 58%!
Foto: romanmihaes.wordpress.com

Sondajul prezentat astazi de CBS-AXA arata bine pentru componentele AIE: PLDM-21%, PD-19%, PL-13%, MAE-3%, AMN-2%. Impreuna toate componentele AIE,  cu MAE si AMN acumuleaza 58%, ceea ce ar insemna cam 65 de mandate si asta fara indecisi!


Super optimiste sunt datele sondajului sau poate au fost efectuate pe esantioane anticomuniste? Nu cred ca sondajul a fost redactat la calculator asa cum insinueaza unii pe retelele de socializare, declarind ca Ion Jigau este membru PD si ca astfel sondajul este trucat. Chiar daca unele date trezesc dubii nu vreau sa cred ca realizatorii sondajului au trisat la rugamintea unor politicieni. De exemplu mi se pare straniu ca pentru integrarea in UE se pronunta doar 48%, pe cind in alt sondaj efectuat vara la comanda fundatiei Priznanie pentru UE se pronuntau peste 80% din cei chestionati.

Continuare pe blogul lui Roman Mihaeș...

sursa: Unimedia

Locuitorii Chişinăului pot verifica on-line listele alegătorilor

Locuitorii Chişinăului pot verifica on-line listele alegătorilor
Foto: chisinau.md

Cetăţenii cu drept de vot, care au înregistrare - viză de domiciliu sau reşedinţă, în Chişinău, pot verifica dacă au fost incluşi în lista alegătorilor pentru scrutinul din 28 noiembrie, accesând rubrica „Verifică lista electorală!”.


Pentru verificare, se va selecta în fereastra de dialog sectorul de reşedinţă şi numărul buletinului de identitate. Dacă recent aţi schimbat viza de domiciliu, buletinul de identitate sau alte date personale, puteţi solicita modificarea acestora în listele electorale, completând on–line un formular.

Alegătorii care nu cunosc adresa secţiei unde vor vota în ziua alegerilor parlamentare din 28 noiembrie 2010, pot consulta rubrica „Află unde să votezi!”. Selectând sectorul şi adresa domiciliului, cetăţenii vor determina numărul secţiei de votare, localul, adresa şi numărul de telefon al Biroului electoral.

Datele vor putea fi consultate on-line până la 22 noiembrie 2010 inclusiv, cu posibilitatea de a opera modificări şi completări în listele electorale.

De la 08 noiembrie 2010, alegătorii pot verifica listele la sediile birourilor electorale şi preturilor de sector.

Acest proiect, iniţiat în anul 2009, este realizat de către Primăria municipiului Chişinău, în colaborare cu Pretura sectorului Centru şi cu susţinerea Fundaţiei Soros Moldova şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.

Sursa: UNIMEDIA


(info) Directorul CBS-AXA, Ion Jigău - membru al biroului politic executiv al Partidului Democrat. Ion Jigău: Eu știu să fiu obiectiv

(info) Directorul CBS-AXA, Ion Jigău - membru al biroului politic executiv al Partidului Democrat. Ion Jigău: Eu știu să fiu obiectiv
Foto: Colaj UNIMEDIA

(UPDATE, 16.21) Solicitat să comenteze informațiile, Ion Jigău a declarat următoarele: "Eu am activat toată viața ca statistician. Eu știu să fiu obiectiv. Sondajul nu poate fi pus la îndoială".

Directorul Centrului de Investigații Sociologice și Marketing "CBS-AXA", Ion Jigău, este unul din cei 25 de membri ai Biroului Politic Executiv al Partidului Democrat din Moldova, potrivit informației prezentate pe pagina oficială a formațiunii conduse de Marian Lupu.

Menționăm că CBS-AXA a prezentat, astăzi, 4 noiembrie, un sondaj despre opțiunile politice ale alegătorilor moldoveni în ajunul alegerilor parlamentare din 28 noiembrie. Potrivit acestuia, dacă duminica viitoare se va organiza  scrutinul, Partidul Democrat ar obține 19% din voturi, PLDM - 21%, PCRM - 39 la sută, iar AMN nu ar trece pragul electoral, acumulând 2%. În cadrul conferinței de presă, Ion Jigău a declarat că sondajul nu este realizat la comanda unui partid politic, finanțatorul sondajului fiind compania Public Media.


Aminitim că același Centru de Investigații Sociologice și Marketing "CBS-AXA" a realizat un sondaj în aprilie curent, potrivit căruia Partidul Democrat urma să obțină 10,8 %, iar în decembrie 2009 - 14 % la sută din voturi.



sursa: Unimedia

Redresarea economiei mondiale a încetinit în acest an

Redresarea economiei mondiale a încetinit în acest an
Foto: money.ro

Redresarea economiei mondiale a încetinit de la începutul anului, iar tendinţa este mai pronunţată în ţările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), se arată într-un raport publicat miercuri de OCDE, care precede summit-ul G20 de la Seoul, din 11-12 noiembrie.


"Creşterea activităţilor economice şi a schimburilor comerciale s-a redus de la începutul acestui an, din cauza expirării programelor de stimulare, iar în ţările OCDE această încetinire este peste aşteptări", potrivit raportului.

Se anticipează că la nivelul OCDE va avea loc în acest an un avans economic de 2,5%-3%, de 2%-2,5% în 2011 şi 2,5%-3% în 2012.

sursa: Unimedia

Pentru a primi bilete la un club de noapte este de ajuns să participi la Marşul Unităţii Naţionale, organizat de Liga tineretului rus

Pentru a primi bilete la un club de noapte este de ajuns să participi la Marşul Unităţii Naţionale, organizat de Liga tineretului rus
Foto: UNIMEDIA

Datoritorii de a primi bilete de acces într-un club de noapte din capitală trebuie doar să participe astăzi, 4 noiembrie, la Marşul Unităţii Naţionale (Марш народного единства), organizat de Liga tineretului rus şi Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău. Acest anunţ a fost postat pe blogul Net Fashismu.


Potrivit organizatorilor, scopul principal al manifestaţiei este de a cere autorităţilor să confere limbii ruse statutul limbii de stat.

Marşul a început  la ora 14:00 în faţa Arcului de Triumf din centrul Chişinăului, după care participanţii au mers în faţa ambasadei ruse.

UNIMEDIA precizează că în Rusia astăzi se sărbătoreşte Ziua Unităţii Naţionale. În mod deja tradiţional, Liga tineretului rus organizează asemenea manifestaţii. Amintim că în 2009, circa 200 de protestatari împreună cu  liderul Mişcării social-politice „Ravnopravie”, Valerii Climenco, au scandat în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău - „Vrem limba rusă să fie limbă de stat” şi „Rusia, Te iubim!” 

Sursa: UNIMEDIA


Gestionarii a 7 Asociaţii de locatari au fost amendaţi de către CCCEC

Gestionarii a 7 Asociaţii de locatari au fost amendaţi de către CCCEC
Foto: ziare.com

Directorii şi contabilii a 7 Asociaţii de locatari au fost sancţionaţi de către Centrul Anticorupţie pentru gestionarea incorectă a banilor locatarilor. Aceştia urmează să achite amenzi de 3-4 mii lei.


CCCEC a demarat un control la APLP-uri după ce la Centru a parvenit o cerere din partea SA „Termocom”, care a solicitat ofiţerilor să verifice de ce banii achitaţi pentru serviciile de energie termică şi apă caldă APLP-urilor nu au ajuns în conturile furnizorului de căldură. 

În cadrul investigaţiei s-a demonstrat că banii achitaţi de locatari pentru energia termică erau redirecţionaţi pentru achitarea altor plăţi comunale şi acoperirea cheltuielilor administrative.

De asemenea s-a mai stabilit că, la majoritatea acestora nu se ţine evidenţa separată a decontărilor cu locatarii pentru serviciile comunale, inclusiv pentru energia termică livrată, din care cauză banii încasaţi de la locatari sunt gestionaţi la discreţia responsabililor din cadrul acestor asociaţii.

Sursa: UNIMEDIA


Prognozele BNM reactualizate: În anul 2010 vom avea o creştere economică de 5% şi inflaţie de 7,8%

Prognozele BNM reactualizate: În anul 2010 vom avea o creştere economică de 5% şi inflaţie de 7,8%
Foto: finances-news.com

Prognozele Băncii Naţionale a Moldovei privind creşterea economiei şi evoluţia preţurilor în anii 2010 şi 2011 au fost reactualizate. Potrivit Raportului de Politică Monetară nr.4, prezentat astăzi, 4 noiembrie 2010, în acest an vom avea o creştere economică de 5%, anterior anticipându-se o creştere de 3,4%. Inflaţia anuală va constitui în anul curent 7,8%, prognoza anterioară a BNM arătând o creştere a preţurilor de 8,2%.


Potrivit guvernatorului BNM Dorin Drăguţanu, recuperarea economică mai rapidă se datorează reformelor structurale implementate, liberalizării comerţului, politicii monetare adaptive şi situaţiei mai bune la partenerii externi (UE şi Rusia).

Nivelul de creştere a preţurilor s-a redus pe seama reactualizării prognozelor ce ţin de majorarea tarifelor în anul 2010, pe care Banca Naţională o anticipase anterior ca fiind mai semnificativă.

Potrivit prognozelor reactualizate ale BNM, în anul 2011 vom avea o creştere economică de 3,4% (cu 0,1 puncte procentuale mai mare decât prognoza anterioară) şi inflaţie de 7,3% (cu 0,2 puncte procentuale mai mică decât prognoza anterioară).

"Nu este atât de important cu cât creşte economia, important este să fie o creştere durabilă. Pentru aceasta este necesar să avem o industrie bună şi pieţe de desfacere care să ne asigure cât de cât exporturile", a spus Dorin Drăguţanu. În acest context, guvernatorul şi-a reiterat ideea, potrivit căreia, în cazul Republicii Moldova, singura metodă eficientă pentru creşterea competitivităţii exporturilor este atragerea masivă de investiţii, şi nu reducerea salariilor sau devalorizarea monedei naţionale.

sursa: Unimedia

Sondaj CBS-AXA: Fiecare al doilea moldovean crede că în țară este prea multă democrație, iar mai mult de jumătate susțin că ”pe vremea lui Voronin era mai bine”

Sondaj CBS-AXA: Fiecare al doilea moldovean crede că în țară este prea multă democrație, iar mai mult de jumătate susțin că ”pe vremea lui Voronin era mai bine”
Foto: captura CBS-Axa

Mai mult de jumătate din populația țării este de părere că în Moldova este prea multă democrație, ceea ce nu face bine oamenilor. În același timp, fiecare al doilea este de părerea că pe vremea când Vladimir Voronin era președinte era mai bine, iar 54% consideră că odată cu revenirea comuniștilor la putere țara va prospera.

Acestea sunt datele sondajului efectuat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing “CBS-AXA, dat publicității astăzi.

88 la sută din respondenți consideră că partidele de guvernare se ceartă prea mult între ele și la fel de mulți sunt dezamăgiți de politica de la noi din țară. 65 la sută din cei chestionați consideră că Republica Moldova merge într-o direcție greșită.


UNIMEDIA precizează că sondajul a fost efectuat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing “CBS-AXA”, pe un eşantion de peste 1500 persoane din 88 localități. Datele au fost colectate în perioada 22-30 octombrie 2010. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +/-2,5%. Sondajul a fost finanțat de compania Public Media. 

Sursa: UNIMEDIA


Forbes: Preşedintele Chinei, cel mai puternic om de pe planetă. Vezi topul

Forbes: Preşedintele Chinei, cel mai puternic om de pe planetă. Vezi topul
Foto: satirikon.wordpress.com

Hu Jintao, preşedintele Chinei, Barack Obama, liderul Statelor Unite ale Americii şi regele Abdullah bin Abdul Aziz al Saud sunt primii trei cei mai puternici oameni de pe planetă, potrivit unui top realizat de publicaţia Forbes.


Urmează în ordine, premierul Rusiei, Vladimir Putin, Papa Benedict al XVI-lea şi Doamna de Fier a Germaniei, Angela Merkel.

Pe poziţia a şaptea se clasează prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron. La 11 mai 2010, după demisia lui Gordon Brown din funcţia de prim-ministru şi la recomandarea acestuia, regina Elisabeta a II-a l-a invitat pe Cameron să formeze un nou guvern. La 43 de ani, Cameron a devenit cel mai tânăr premier britanic de la Lord Liverpool, care fusese numit în 1812.

Şeful Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, se situează pe locul opt în topul realizat de Forbes, urmat de Sonia Ghandi, preşedinta Congresului Naţional Indian. În 2004, revista Forbes a desemnat-o pe Sonia Ghandi a treia cea mai puternică femei din lume.

Locul 10 a fost adjudecat de fondatorul Microsoft şi unul dintre cel mai bogati oameni din lume, Bill Gates.

Pe locul 12 se află preşedintele Rusiei, Dimitri Medvedev, la mare distanţă în clasament de premierul Vladimir Putin (locul patru).

Două poziţii mai jos (locul 14), se situează premierul Silvio Belusconi. El este al doilea premier italian care a avut cele mai lungi mandate. Tot publicaţia Forbes l-a clasat pe Berlusconi pe locul 74 în topul celor mai bogaţi oameni ai planetei, cu o avere estimată la 9 miliarde de euro.

Co-fondatorul şi directorul general al Apple, Steve Jobs, se plasează pe poziţia 17. Acesta a fost şi directorul companiei Pixar până la achiziția acestui studio de animaţie de către Disney.

Liderul Franţei, Nicolas Sarkozy, se află abia pe poziţia 19, urmat de secretarul de stat american, Hillary Clinton.

În a doua jumătate a topului realizat de Forbes, între cele mai cunoscute personalităţi apar conducătorul spiritual al Tibetului, Dalai Lama (locul 39), Osama bin Laden (locul 57) şi celebra  Oprah Winfrey (locul 64).

Sursa: REALITATEA.NET cu referire la Forbes


Băsescu: Transnistria, test pentru Moscova dacă este partener deschis al UE în rezolvarea conflictului

Băsescu: Transnistria, test pentru Moscova dacă este partener deschis al UE în rezolvarea conflictului
Foto: topnews.ro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri la Ljubljana în cadrul discuțiilor cu omologul său sloven că rezolvarea problemei transnistrene este un test, pe de o parte pentru capacitatea UE de a rezolva acest conflict îngheţat, şi pe de altă parte pentru Moscova dacă este un partener deschis al Uniunii în această problemă, relatează money.ro.


La rândul său, preşedintele Sloveniei Danilo Türk a spus că Parteneriatul Estic este o prioritate maximă a Uniunii Europene, fiind vorba de relația între Uniune şi Rusia, cu implicaţii în evoluţia economică a statelor estice. El a apreciat că Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult în sensul rezolvării problemei transnistrene.

"În această regiune există anumite conflicte nerezolvate care necesită rezolvare. Problema Transnistriei este o problemă care trebuie rezolvată cu o mai mare hotărâre şi cu sentimentul că soluţia finală este posibilă. Nu ar fi bine să apară vreo evaluare, vreo opinie că această problemă nu poate fi rezolvată. Această problemă trebuie rezolvată şi această rezolvare necesită o colaborare strânsă a ţărilor membre UE, a Uniunii ca întreg, dar şi a ţărilor din afara Uniunii, cum sunt Ucraina şi Moldova", a sublinat Türk.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la money.ro


Procurori anti-tortură în toate raioanele republicii

Procurori anti-tortură în toate raioanele republicii
Foto: alexneagoe.blogspot.com

Toate Procuraturile teritoriale din republică vor avea câte un procuror responsabil de investigarea cazurilor de tortură, tratament degradant şi inuman. Decizia a fost luată de Procurorul General, Valeriu Zubco, care a semnat un ordin în acest sens, transmite Serviciul de Presă al Procuraturii Generale.


Procurorii- antitortură vor fi numiţi în cadrul fiecărei procuraturi teritoriale şi specializate, inclusiv din rîndurile celor care au fost responsabili de verificarea respectării legislaţiei în izolatoare sau penitenciarele din regiune. În sarcina acestor procurori va fi pusă examinarea sesizărilor şi efectuării urmăririi penale pe cauzele penale ce ţin de: constrîngerea de a face declaraţii, tortură, depăşirea atribuţiilor de serviciu însoţită de aplicarea violenţei, torturii sau acţiuni care înjosesc demnitatea părţii vătămate, acte de violenţă săvîrşite asupra militarului.

Concomitent, procurorii responsabili de investigarea cazurilor de tortură, tratament degradant şi inuman, nu vor mai fi implicaţi în activităţi care au tangenţă cu activitatea colaboratorilor subdiviziunilor teritoriale ale MAI şi CCCEC, astfel încît să le fie asigurată independenţa.

Odată cu aprobarea noii structuri a Procuraturii Generale, în cadrul instituţiei a fost creată în premieră Secţia combatere tortură, care va coordona activitatea în domeniu la nivel republican.

”Necesitatea creării unei secţii specializate anume în investigarea tratamentelor inumane şi degradante s-a accentuat după evenimentele din 7 aprilie 2009”, a explicat Procurorul General.

UNIMEDIA amintește că faptele de tortură, tratamente sau pedepse inumane ori degradante pot fi semnalate şi la numerele„telefonului de încredere” a Procuraturii Generale. 

Sursa: UNIMEDIA




(grafic) Topul încrederii: Voronin pe primul loc, Filat - nr. 2, Lupu - nr.3, conform sondajului CBS-AXA

(grafic) Topul încrederii: Voronin pe primul loc, Filat - nr. 2, Lupu - nr.3, conform sondajului CBS-AXA
Foto: Colaj UNIMEDIA

Liderul Partidului Comuniştilor este în topul încrederii în rândul populaţiei (21%) şi este urmat de preşedintele liberal democraţilor, Vladimir Filat - 14%, arată datele sondajului CBS-Axa, făcut public astăzi.


Pe locul trei se situează preşedintele PDM, Marian Lupu, cu 10%, faţă de 6% ale liberalului Mihai Ghimpu. În topul persoanelor care se bucură de încredere din partea cetățenilor este şi prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, care este cotat în sondaj cu 2%. Liderul AMN, Serafim Urechean, lipseşte din acest compartiment al studiului.

Totodată, procentul persoanelor care nu au încredere în nimeni este de 30%, indecişi - 14%.

Sondajul a fost efectuat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing “CBS-AXA”, pe un eşantion de peste 1500 persoane din 88 localități. Datele au fost colectate în perioada 22-30 octombrie 2010. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +/-2,5%. Sondajul a fost finanțat de compania Public Media.


sursa: Unimedia

Dorin Drăguţanu: Rata dobânzii la creditele acordate în lei în luna septembrie, de 15,8%, este un minim istoric pentru Republica Moldova

Dorin Drăguţanu: Rata dobânzii la creditele acordate în lei în luna septembrie, de 15,8%, este un minim istoric pentru Republica Moldova
Foto: distresdebt.com

În luna septembrie 2010 rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în moneda naţională s-a redus cu 0,64 puncte procentuale, până la nivelul de 15,80%. "Este un minim istoric. În Republica Moldova nu s-a mai înregistrat o rată de dobândă la creditele acordate în lei mai mică de 15,8%". Declaraţia aparţine guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei Dorin Drăguţanu, astăzi, 4 noiembrie 2010, în cadrul evenimentului de lansare a Raportului de Politică Monetară nr.4.


Potrivit guvernatorului, în trimestrul I al anului 2010, creditele noi acordate s-au dublat faţă de trimestrul I al anului 2009. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în trimestrul II creditele noi acordate au crescut cu 63%, iar în trimestrul III - cu 62,6%.

"Datorită nivelului mare de lichidităţi şi cererii de bani, Banca Naţională prognozează că se vor reduce ratele de dobândă la creditele noi acordate şi vor creşte cele aplicate la depozitele atrase", a menţionat guvernatorul. Conform informaţiilor prezentate, marja bancară, sau diferenţa dintre rata dobânzii la credite şi rata dobânzii la depozite, atât la operaţiunile în monedă naţională, cât şi în valută străină, s-a redus în trimestrul III.

Dorin Drăguţanu a enunţat de asemenea date ce arată o uşoară îmbunătăţire a calităţii portofoliului de credite pe întreg sistemul bancar naţional. Astfel, dacă ponderea creditelor neperformante la sfârşitul anului 2009 era de circa 16,38%, potrivit situaţiei din 30 septembrie 2010, cota acestora s-a redus la 15,67%. "Nu este o schimbare semnificativă, dar este o tendinţă pozitivă", a spus guvernatorul BNM.

Amintim că în luna septembrie, în condiţiile ratei de dobândă de 15,8%, au fost contractate credite noi în MDL în valoare de 1056,1 milioane lei, cu 136,6 milioane lei mai mult decât în august 2010. În septembrie, rata medie a dobânzii la creditele acordate în valută străină a consituit 9,77%, în creştere cu 0,48 puncte procentuale faţă de august. Volumul creditelor în valută străină acordate a constituit 1095,0 milioane lei, în creştere cu 188,77 milioane comparativ cu august 2010.

sursa: Unimedia

Sondaj: 47% din populaţie pledează pentru integrarea ţării în UE, 46% - Republica Moldova să rămână membră CSI

Sondaj: 47% din populaţie pledează pentru integrarea ţării în UE, 46% - Republica Moldova să rămână membră CSI
Foto: “CBS-AXA”

Dacă ar fi să aleagă cursul de dezvoltare al ţării, 47% din populaţie ar opta pentru integrarea Republica Moldova în Uniunea Europeană, alte 46% - pentru ca RM să rămână membră CSI. Totodată, numai 3% din respondenţi pledează pentru unirea cu România. Aceste date au fost prezentate în cadrul aceluiaşi sondaj realizat de către Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing “CBS-AXA”.


Aceeaşi situaţie şi în cadrul relaţiilor cu UE şi Federaţia Rusă. 49% dintre cei chestionaţi au spus că îşi doresc o apropiere de comunitatea europeană, în timp ce numai la un procent distanţă s-au situat cei optează pentru apropierea de Rusia - 48%.

Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de peste 1500 persoane din 88 localități. Datele au fost colectate în perioada 22-30 octombrie 2010. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +2,5%. Sondajul a fost finanțat de compania Public Media, specializată în domeniul comunicării. 

Sursa: UNIMEDIA