De la 1 ianuarie 2011, fără euro şi dolari

joi, 13 ianuarie 2011

De la 1 ianuarie 2011, fără euro şi dolari
adevarul.it

De la 1 ianuarie 2011, statul interzice comercianţilor să indice preţul în euro şi dolari, ci doar în lei moldoveneşti. O decizie în acest sens a fost luată la 14 octombrie 2010, în cadrul şedinţei Executivului.


De la 1 ianuarie 2011, unităţile comerciale cu suprafaţă de vânzare mai mare de 50 m.p., sunt obligate să indice preţurile doar în valută naţională şi nu în euro sau dolari.

De asemenea, statul impune comercianţilor să indice preţul de vânzare şi preţul unitar într-o formă clară, vizibilă şi uşor de identificat, cu aceleaşi dimensiuni ale cifrelor, astfel încât să nu ducă în eroare cumpărătorii.

Acest proiect a fost elaborat în baza Directivei Parlamentului European şi a Consiliului Europei privind protecţia consumatorului prin indicarea preţurilor produselor oferite acestuia. Prevederile hotărârii au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2011, iar pentru unităţile comerciale cu suprafaţa de vânzare de până la 50 m.p. - vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2013.

Sursa: UNIMEDIA


Un radio din Germania va pune pe post o emisiune despre regiunea Transnistreană

Un radio din Germania va pune pe post o emisiune despre regiunea Transnistreană
Foto: euromost.info

„În Transnistria nu există oficial nici o bancă străină, iar Smirnov este considerat „naşul”, care controlează totul în regiune”. Informația este publicată pe SWR.de, site-ul unui post de radio din Germania, unde se mai precizează că vineri, 14 ianuarie, va fi transmisă o emisiune radio despre regiunea Transnistreană a Republicii Moldova cu genericul „Staţionare pe Nistru”.


În comunicat se precizează că, deşi Transnistria are circa 200 de km în lungime şi pe alocuri doar 2 km lăţime, autoproclamata republică are un preşedinte, un parlament, servicii secrete şi chiar valută naţională, dar cu toate acestea pe teritoriul său nu activează nicio bancă străină.

SWR2 califică drept autoritar regimul din Transnistria: „Smirnov este considerat "naşul", fiii lui controlând vama şi, prin influenţa companiei „Sheriff”, benzinăriile, supermarketurile şi cazinourile. Toate încercările internaţionale de miediere a relaţiilor dintre Republica Moldova şi regiunea separatistă nu au reuşit, până în prezent”.

„Oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru convieţuiesc foarte bine, dar încăpăţânarea elitei politice pare a fi mai puternică”, precizează publicaţia, amintind că regiunea Transnistreană este parte a Republicii Moldova, care și-a autoproclamat independența la începutul anilor 90 prin forţă, în timpul luptei elitelor post-sovietice.

Amintim că Autoproclamata Republică Transnistreană se întinde în stânga Nistrului pe aproximativ 3362,33 km pătraţi, aici locuind 555,5 mii locuitori (incluzând municipiul Tighina) conform Recensământului din 2004.

Sursa: UNIMEDIA cu referință la swr.de


(video) Comuniștii se simțeau mai ”prikolino” cu Ghimpu, iar Lupu mai vrea o îmbrățișare cu Voronin

(video) Comuniștii se simțeau mai ”prikolino” cu Ghimpu, iar Lupu mai vrea o îmbrățișare cu Voronin
Colaj: UNIMEDIA / Foto: blogosfera.md

La început de cale este ”lăudat”. Este vorba de președintele Parlamentului, Marian Lupu, care conduce ședințele ”nu așa cum trebuie”, spun deputații Partidului Comuniștilor. ”Fracțiunea noastră nu vede diferențe între o ședință de Parlament condusă de Ghimpu și una de Lupu, doar că, cu Ghimpu era mai ”prikolino” ”, a declarat ieri în plenul Parlamentului deputatul comunist Eduard Mușuc.


În replică, Marian Lupu a spus că vede necesitatea unei îmbrățișări repetate cu liderul comunist, Vladimir Voronin, pentru a detensiona situația.

La solicitarea UNIMEDIA, președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a refuzat să comenteze ședințele Legislativului conduse de liberalul Mihai Ghimpu și democratul Marian Lupu. ”Fiecare are stilul său”, a conchis Diacov.

Marian Lupu a ținut să explice că este ”un tip de persoană absolut specială”. ”M-am învățat pe durata mandatului 2005-2009 ce înseamnă funcția de președinte al Pararlamentului. Această funcție cere calm, pentru că sunt provocări și caractere diferite, tactici de comportament și nu trebuie să învinuiești pe nimeni. Am fost, sunt și voi fi calm”, a încheiat democratul. 

UNIMEDIA amintește că tot ieri, 12 ianuarie, în cadrul ședinței Legislativului, deputatul PCRM, Ina Șupac, i-a făcut observație spicherului Marian Lupu să nu mestece gumă.



Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Publicarea acordului de creare a Alianţei pasat de la o zi la alta

Publicarea acordului de creare a Alianţei pasat de la o zi la alta
Foto: UNIMEDIA

Preşedintele interimar, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu presupune că textul Acordul de creare a Alianţei va fi făcut public vineri, 14 ianuarie, după şedinţa Parlamentului de învestire a noului Guvern. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către liderul democraţilor în cadrul emisiunii Politica în direct de la Moldova 1.


"Consider că ar fi o acţiune logică, ca după învestirea noului Guvern, acordul să fie făcut public. Nu este rost să tergiversezi publicarea unui acord politic, dacă el a fost semnat", a subliniat preşedintele PD menţionând că nu ştie de ce textul acordului de formare a coaliţiei de centru-dreapta nu a fost încă publicat.

Lupu a precizat că decizia de creare a Prezidiului Guvernului a fost prevăzută de Acord. "Este judicios ca un asemenea organ să existe. Este vorba de eficienţa Guvernului în cadrul şedinţelor", a explicat acesta.

Totodată, Marian Lupu a accentuat că este mulţumit de refacerea AIE şi că nu vede rostul unor supărări între colegii din alianţă. Şi liberalul Mihai Ghimpu a declarat că nu este supărat.

UNIMEDIA precizează că în timpul negocierilor pentru constituirea AIE 2, liderii PL, PD şi PLDM au asigurat că textul Acordului va fi făcut public, pentru a respecta principiul transparenței. Ieri, liderul liberal-democrat, Vlad Filat a declarat că actul de constituire a coaliţiei dintre cele trei partide de orientare democratică va fi făcut public atunci când cuiva îi va trece supărarea, evitând să spună la cine se referă.

De cealaltă parte, deputatul  comunist Igor Dodon a afirmat în repetate rânduri că după sărbătorile de iarnă, formaţiunea pe care o reprezintă va face public textul Acordului de formare a coaliției PD-PCRM.

Sursa: UNIMEDIA

 


Precizări la unele afirmaţii de presă ale Mitropolitului Vladimir privind Mitropolia Basarabiei

Precizări la unele afirmaţii de presă ale Mitropolitului Vladimir privind Mitropolia Basarabiei
Foto: Vlad Cubreacov blog

Mitropolia Basarabiei constată cu amărăciune că bucuria clerului şi a creştinilor noştri de Sărbătoarea Naşterii Domnului a fost umbrită de unele declaraţii deplasate şi jignitoare ale Mitropolitului Vladimir îndreptate împotriva întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei, Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru Păduraru, în emisiunea „Pietrele vorbesc”, din 09 ianuarie 2011, de la postul Jurnal TV. 


În legătură cu aşa-numita „oprire” a Episcopului Petru, Mitropolia Basarabiei precizează punctual următoarele:

În anul 1992, Preasfinţitul episcop Petru de Bălţi, a fost silit să părăsească Patriarhia Rusă, după ce a fost umilit fără temei şi alungat în stradă de către arhiepiscopul Vladimir de atunci şi anturajul său politizat, amoral, românofob şi corupt, având conexiuni în fostele servicii secrete sovietice.

Continuare pe blogul lui Vlad Cubreacov... 

sursa: Unimedia

Pavlicenco îl susţine pe Ghimpu

Pavlicenco îl susţine pe Ghimpu
Colaj: UNIMEDIA

Mihai Ghimpu are dreptate când îi face cu ou şi oţet pe analiştii şi comentatorii politici care au "trâmbiţat" împotriva liberalilor, când aceştia au cerut în cadrul negocierilor un minister de drept. De această părere este preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, într-o postare pe blogul personal.


Vitalia Pavlicenco consideră că PL a procedat corect când a pretins un minister de drept. "Liberalii vor trebuisă răspundă de ce Alianţa nu face una sau alta, de ce nu e justiţie şi nici ordine, de ce oamenii nu mai cred că în R.Moldova li se poate face dreptate", explică liderul PNL.

"Acum, la elaborarea Programului, dacă tot nu i s-a dat o pârghie, PL să încerce să demonstreze că în R.Moldova poate începe întronarea legii. Ar fi trebuit să fie mai insistent în privinţa lucrurilor fundamentale – CSI, NATO, reformarea învăţământului şi acceptarea promovării adevărului istoric. Pentru ca de spus – spune bine, dar de obţinut de la aliaţi recunoaşterea unor lucruri fundamentale încă nu poate", subliniază Pavlicenco.

Potrivit ei, unificarea forţelor cu adevărat liberale - PL, PNL, AMN, PNR, MAE, cu un preşedinte asupra cărora vor conveni cu toţii, este o acţiune necesară, care va consolida falia proromâneasca în R.Moldova. Pavlicenco, însă, a exclus Partidul Liberal Democrat, potrivit ei PLDM nu e forţă liberală.

Sursa: UNIMEDIA


Lanţul slăbiciunilor: Sectorul serviciilor - salvatorul economiei - se ţine pe consum

Lanţul slăbiciunilor: Sectorul serviciilor - salvatorul economiei - se ţine pe consum
guido.nl

Cu o pondere de 2/3 din PIB şi creşterea de circa 3% în anul 2010, sectorul serviciilor a fost principalul pilon al restabilirii economice interne. Volumul serviciilor prestate populaţiei s-a mărit mai repede decât cel al serviciilor prestate companiilor, ceea ce, potrivit experţilor, confirmă ipoteza că creşterea economică va continua să se bazeze pe consum. Acestea sunt principalele concluzii enunţate de analiştii Expert-Grup în capitolul "Servicii" al noului număr al publicaţiei "Analiza Creşterii Economice în Moldova MEGA".


Creşterea a fost deosebit de pronunţată în comerţul cu amănuntul şi serviciile prestate populaţiei. Experţii estimează o creştere anuală totală de 9% în volumul comerţului cu amănuntul şi de 6% în volumul serviciilor prestate populaţiei.

În anul 2010, comerţul cu produsele nealimentare a înregistrat o creştere mai rapidă (11%) comparativ cu cea a produselor alimentare (4%). Aceasta reflectă creşterea economică geografic nebalansată, determinată de consumul în creştere al locuitorilor oraşelor şi consumul scăzut în regiunile rurale.
 
Subsectorul serviciilor orientate către agenţii economici a rămas un pic în urmă. Conform estimărilor experţilor, volumul de mărfuri transportate a crescut în 2010 cu aproximativ 6,5%, în special în ultimul trimestru al anului 2010, pe când numărul de pasageri a rămas aproximativ la fel ca în anul 2009. Transportul rutier a fost principala sursă de creştere în acest sector, iar sectorul feroviar a început să se restabilească abia din septembrie 2010.

În anul 2009, sectorul turismului şi serviciilor hoteliere din Moldova a fost afectat puternic de criza financiară. Numărul turiştilor cazaţi în hoteluri a scăzut cu aproximativ 20%. Începând cu aprilie 2010, businessul a înregistrat o mică creştere. Estimările experţilor arată că în anul 2010 numărul total de oaspeţi cazaţi în hotelurile moldoveneşti a crescut cu 6%, inclusiv datorită creşterii cu 25% a numărului de vizitatori din străinătate.

Sectorul telecomunicaţiilor a făcut faţă crizei mult mai bine decât alte sectoare. Datorită concurenţei aprige între doi jucători mari, numărul abonaţilor telecomunicaţiilor mobile a crescut cu 15% în 2009 şi cu aproximativ 9% în 2010.

Analiştii Expert-Grup prognozează că în anul 2011 sectorul serviciilor va crește cu 5,6% în valoarea sa adăugată. Această creştere se va produce în urma extinderii serviciilor comerciale, în timp ce volumul serviciilor publice va rămâne la aproximativ aceeaşi valoare.

Sursa: UNIMEDIA


NIT: Haite de lupi din România sperie localnicii din Hâncești. Motivul: Lipsa sârmei ghimpate. VEZI VIDEO

NIT: Haite de lupi din România sperie localnicii din Hâncești. Motivul: Lipsa sârmei ghimpate. VEZI VIDEO
Colaj: UNIMEDIA

Haite de lupi, care vin din România, hărțuiesc localnicii din Hâncești. Despre aceasta anunță postul de televiziune NIT, care înaintează ipoteza că incidentele au loc pentru că a fost scoasă sârma ghimpată de pe Prut. 

"După ce animalele au atacat două stâni, şi sunt suspectate de moartea unui om, localnicii se tem să-şi mai lase animalele în afara curţilor şi se străduiesc să nu zăbovească noaptea pe drumuri.

Lumea nu ştie de unde au apărut haitele de lupi, insă presupune că animalele au trecut Prutul dinspre România după ce a fost scoasă sîrma ghimpată", se menționează în reportajul realizat de postul TV aservit Partidului Comuniștilor.


Vedeți mai jos reportajul video:




Sursa: UNIMEDIA 
Video: NIT


”Punct” pe programul de guvernare, ”virgulă” pe componenţa cabinetului de miniștri

”Punct” pe programul de guvernare, ”virgulă” pe componenţa cabinetului de miniștri
Foto: UNIMEDIA

Doar o singură zi a mai rămas până prim-ministrul desemnat, Vlad Filat, așa cum și-a programat în agendă, la 14 ianuarie, va prezenta spre confirmare în Parlament, programul de guvernare şi componenţa noului cabinet de miniștri.


Potrivit autorilor programului de guvernare, documentul este gata și a fost deja înaintat Biroului Permanent al Parlamentului pentru includere în ordinea de zi. 

Situația nu este la fel însă cu structuta Guvernului, care mai necesită unele ajustări. Cu toate acestea, termenul trebuie să fie respectat, iar premierul desemnat va prezenta mâine întreaga componenţă a Cabinetului de Miniștri.

În acest moment nu se cunosc detalii vis-à-vis de candidaturile partidelor din AIE2 pentru funcțiile de miniștri. Cert este că majoritatea miniștrilor din Guvernul precedent își vor păstra funcțiile, au anunțat PLDM, PD și PL. 

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visternieanu


Sectorul telecomunicaţiilor din Moldova a trecut testul crizei cu brio

Sectorul telecomunicaţiilor din Moldova a trecut testul crizei cu brio
ec.europa.eu

Sectorul telecomunicaţiilor a făcut faţă crizei mult mai bine decât alte sectoare ale economie, consideră experţii. Rata de penetrare a telecomunicaţiilor mobile a ajuns la nivelul remarcabil de 83%, iar cea de penetrare a internetului - la 14%. Din această perspectivă, Moldova a fost una din ţările cu cea mai mare rată de creştere în Europa, spun analiştii Expert-Grup în noul număr al publicaţiei "Analiza Creşterii Economice din Moldova MEGA".


Datorită concurenţei aprige între doi jucători mari, numărul abonaţilor telecomunicaţiilor mobile a crescut cu 15% în 2009 şi cu aproximativ 9% în 2010. Venitul mediu pe utilizator a scăzut pentru toţi operatorii în anul 2009, dar a reînceput să crească în 2010. Rata de penetrare a telecomunicaţiilor mobile a ajuns la nivelul remarcabil de 83%, în comparaţie cu 78,1% în trimestrul III al anului 2009.

Piaţa internetului a suferit nişte schimbări structurale semnificative, în timp ce vânzările totale ale pieţei au crescut cu mai mult de 25% în termeni reali în anul 2010. O companie privată şi-a dublat în mod spectaculos cota de piaţă, dizolvând astfel monopolul companiei de stat de telecomunicaţii. Numărul abonaţilor cu conexiune de bandă largă a crescut cu aproape 50% doar într-un singur an, pe când rata de penetrare a internetului a ajuns la 14%, comparativ cu 10,2% la sfârşitul anului 2009. Din această perspectivă, Moldova a fost una din ţările cu cel mai mare rată de creştere în Europa.

În 2010, experţii estimează o creştere în termeni reali cu 7-8% a volumului vânzărilor de telecomunicaţii mobile. În anul 2011, piaţa telecomunicaţiilor fixe va stagna. În ceea ce priveşte piaţa internetului, acesta va fi subsectorul care va creşte cel mai rapid. Datorită concurenţei şi potenţialului de creştere, analiştii Expert-Grup consideră că piaţa se va extinde cu cel puţin 23-25% în anul 2011. 

Sursa: UNIMEDIA


Zvonuri din culise: Victor Bodiu va fi numit Ministrul Afacerilor Interne

miercuri, 12 ianuarie 2011

Zvonuri din culise: Victor Bodiu va fi numit Ministrul Afacerilor Interne
Colaj: UNIMEDIA

Actualul ministru de Stat, Victor Bodiu, ar putea fi numit Ministrul Afacerilor Interne. Cel puțin acestea sunt informațiile care se vehiculează în presă în ultimele 2 zile. Aseară, și postul ProTV a înaintat ipoteza Bodiu - ministru la Interne. 

De cealaltă parte, liderul PLDM, Vlad Filat, s-a ferit să ofere un răspuns cert: va rămâne Bodiu în Guvern sau nu. "Joi, în a doua parte a zilei vom avea decizia luată la partid. Vom decide persoanele care se vor regăsi în echipa guvernamentală. Vreau să vă spun că dl Bodiu ar face față la conducerea oricărui minister - are capacitatea de organizare și de muncă", a ținut să precizeze prim-ministrul desemnat. Prim-vicepreședintele PLDM, Mihai Godea, le-a spus jurnaliștilor că șeful de la interne va fi unul foarte bun. 

Victor Bodiu nu a dorit să comenteze informațiile despre o eventuală numire la Ministerul Afacerilor Interne. UNIMEDIA amintește că liderii AIE au convenit despre depolitizarea și demilitarizarea acestei instituții, iar actualul Ministru de Stat pare să se încadreze perfect în "fișa de post" stabilită de Filat, Lupu și Ghimpu.


Precizăm că Partidul Liberal a decis că-și va păstra în funcție toți miniștrii din Guvernul anterior. De cealaltă parte, Partidul Democrat îi va păstra în fotoliul de miniștri pe Valentina Buliga, Valeriu Lazăr, Marcel Răducanu, Boris Focșa, însă urmează să desemneze și o candidatură pentru Ministerul Tehnologiilor Informaționale. Potrivit surselor neoficiale, acesta ar putea fi Pavel Filip, directorul Tutun-CTC.

Pentru funcția de ministru al Agriculturii din partea PLDM, bursa zvonurilor discută despre candidatura lui Vasile Bumacov, fost viceministru în Guvernul AIE1.

Deocamdată nu se cunoaște nimic nici despre fotoliul ministrului Sănătății și cine-l va ocupa. La fel este și cu ministerul Educației, acolo unde șef ar putea ajunge liberal-democratul Mihai Șleahtițchi.



Sursa: UNIMEDIA


Păzea! Filat a trimis băieții

Păzea! Filat a trimis băieții
Foto: UNIMEDIA

Incident azi la Parlament. Premierul desemnat Vlad Filat a întâmpinat dificultăți atunci când a încercat să ofere o declarație jurnaliștilor - liderul liberal-democraților a fost somat de un membru al serviciului de presă al Parlamentului să meargă la pupitrul special rezervat pentru declarații și să nu blocheze intrarea.


Drept replică, Filat și-a trimis băieții să rezolve problema. "Tu cine ești? Haideți, la o parte. Vă rog frumos...", a insistat de câteva ori președintele PLDM, după care a făcut "semn băieților să facă regulă".

Vezi mai jos câteva secvențe video:



Sursa: UNIMEDIA


Consiliul AIE este constituit și va avea 9 membri

Consiliul AIE este constituit și va avea 9 membri

Consiliul AIE a fost constituit odată cu semnarea Acordului de creare a coaliției de centru-dreapta. El urmează să aibă nouă membri, câte trei din partea fiecărui partid. Componența nominală a acestuia, însă, ”nu este bătută în cuie”. 


”În mod normal acele persoane, care au participat la negocieri în formatul 3+3+3, vor forma Consiliul Alianței. Respectiv, oricare componentă a alianței, dacă își schimbă părerea referitor la componența nominală a Consiliuului Alianței este în drept să o facă”, a declarat președintele interimar, Marian Lupu, astăzi, în cadrul ședinței Legislativului.

El a specificat că există posibilitatea să fie elaborat un document separat care va reglementa activitatea Consiliului.”Trebuie să încheiem exercițiul de învestire a noului Guvern, după care vom continua cu detalierea elementelor funcționale ale Alianței.”

Și premierul desemnat, Vlad Filat, a precizat că organul de consultări a fost constituit odată cu semnarea Acordului pentru formarea alianței de centru-dreapta. ”Principiile sunt foarte clare - câte 3 reprezentați de la fiecare din cele trei partide, o președinție prin rotație. Există și periodicitatea întrunirilor acestui Consiliu”, a explicat Filat.

Președintele de onoare a Partidului Democrat, Dumitru Diacov, susține că cel mai probabil membri ai Consiliului vor deveni ”cei trei lideri ai partidelor, președinții de fracțiune și probabil cineva din Guvern”.

Sursa: UNIMEDIA


Andrei Gheorghe: Moldova, de ce te temi de tine?

Andrei Gheorghe: Moldova, de ce te temi de tine?
Foto: www.curatmurdarsrl.com

Andrei Gheorghe a stabilit un diagnostic destul de precis pentru Moldova în finalul seriei de emisiuni “Salutare Naţiune“: Frica şi neacceptarea de sine. Cuvinte spuse precis, chiar dacă par un pic patetic. Cuvinte care te pun pe gânduri. Şi care îmi plac prin adevărul pe care-l aduc: 


Moldova, eşti o ţară încântătoare, îmi place foarte mult de tine. De ce ţi-e atât de mult de frică de tine? De ce ţi-e atât de groază de de felul în care te văd ceilalţi? De ce trebuie neapărat să te oglindeşti în alte priviri?

Continuare pe blogul Curat Murdar SRL... 

sursa: Unimedia

(Galerie foto) Cernobâl, după 25 de ani

(Galerie foto) Cernobâl, după 25 de ani
totallycoolpix.com

Pe 26 aprilie 1986, al patrulea reactor al centralei nucleare Cernobâl a explodat, provocând cea mai mare catastrofă ecologică a istoriei recente a Europei. Cernobâl a fost părăsit în anul 1986 din cauza calamității nucleare de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl, care se află la 14,5 km spre nord-vest de localitate. Iată cum arată acest loc după 25 de ani.


Centrala electrică a fost denumită după oraș și s-a aflat în raionul Cernobâl, iar localitatea și centrala n-au fost conectate direct. În timpul construirii centralei, un oraș denumit Pripiat a fost construit pentru lucrători.

Chiar dacă orașul este în principal nelocuit, câțiva oameni trăiesc încă acolo. Case ocupate nu sunt diferite față de cele nelocuite, însă pe ele se află scrieri care declară că „proprietarul acestei case trăiește aici”.

De asemenea, lucrători în patrulă și personalul administrativ al zonei de alienație sunt staționați în oraș pentru paza temporară.

Înainte de accident, orașul a avut o populație de aproximativ 14.000 locuitori.







Vezi mai mult imagini aici.

NASA: Fulgerele produc antimaterie. Vezi video

NASA: Fulgerele produc antimaterie. Vezi video
Antimaterie detectată în furtuni
Foto: NASA

Oamenii de ştiinţă au detectat particule de antimaterie deasupra fulgerelor de pe Pământ, un fenomen necunoscut până acum, informează NASA.


Cercetătorii de la NASA au detectat radiaţii Gamma cu ajutorul telescopului Fermi. Ei cred căparticulele de antimaterie s-au format în interiorul furtunilor şi le asociază cu fulgerele, scrie Mediafax.

"Aceste semnale reprezintă prima dovadă directă că furtunile produc particule de antimaterie", a declarat Michael Briggs, membru al echipei de studiu de la Universitatea Alabama din Huntsville.

Telescopul Fermi este proiectat să monitorizeze razele Gamma, cea mai mare energie dată de lumină. Atunci când antimateria intră în coliziune cu o particulă normală de materie, ambele particule sunt anihilate şi transformate în radiaţii Gamma.




Parlamentul a aprobat schimbarea denumirii a două ministere

Parlamentul a aprobat schimbarea denumirii a două ministere
Foto: gov.md

Deputații Parlamentului de Legislatura a XIX-a au votat azi, 12 ianuarie, în cadrul plenul Parlamentului, proiectul de lege care vizează modificarea demunirii a două ministere. Este vorba de Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale și Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor.


Cu votul majorității deputaților, poziția ”Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale” va fi substituită cu ”Ministerul Dezvoltării Regionale”, iar ”Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor” cu ”Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor”. Modificarea a fost explicată prin ajustarea la unele standarde de o calitate mai înaltă.

Comisia economie, buget și finanțe a cerut să fie explicat faptul dacă modificarea noțiunii Ministerului Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor nu va condiția reorganizarea acestuia, ceea ce ar putea duce la costuri suplimentare ale bugetului de stat. Răspunsul a fost unul negativ.

Proiectul de lege a primit avizul majorității comisiilor parlamentare. 

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Parlamentul Republicii Moldova - Sex și... nonsens!

Parlamentul Republicii Moldova - Sex și... nonsens!
Colaj: UNIMEDIA

După ce ieri președintele Parlamentului Marian Lupu a declarat că unii deputați se excită din cauza jurnaliștilor, astăzi, dezbaterile din Parlament au ajuns până la explicarea termenilor de consensualitate și consexualitate.


În timpul adoptării Legii Guvernului, deputații din Alianța de Guvernare au propus formarea unui prezidiu pentru asigurarea "consensului" în Executiv. De cealaltă parte, deputații comuniști consideră că dacă nu există drept de veto în Guvern nu poate fi vorba de consensualitate. "Acesta deja e nonsens", a explicat Vadim Mișin, propunând termenul de "majoritate".

Și deputatul Eduard Mușuc a ținut să pună punctul pe i. "Nu prea înteleg ce reprezintă aceasta noțiune sexuală de consensualitate, eu mă uit mai mult la prevederile legale și noțiuni", a subliniat deputatul PCRM. În replică, Marian Lupu a ținut să facă niște precizări despre rădăcinile cuvântului consensualitate. "Atenție! Cuvântul consensualitate provine de la cuvântul sens, dar nu de la sex", a remarcat liderul democraților.

Sursa: UNIMEDIA


Despre alegere — 4: perpetuarea sovocului*

Despre alegere — 4: perpetuarea sovocului*
Foto: iongrosu.com

În lumina feerică a deconspirărilor Larice Livingstonice, o să încerc să găsesc o explicaţie existenţei "politicilor de tineret" şi Ministerului Tineretului. Pentru că pînă acum nu găseam. 


Faptul că guvernul elaborează o politică pentru un domeniu sau altul este o intervenţie. Îmi pare evidentă activitatea guvernului în administrarea drumurilor. E domeniu public, de interes major, societatea nu se descurcă cu administrarea drumurilor singură. Este evidentă necesitatea unui monopol guvernamental asupra armatei şi justiţiei, pentru a asigura securitatea cetăţenilor. De ce guvernul acordă pensii persoanelor în etate tot poate fi înţeles — oamenii bătrîni sunt defavorizaţi. Bătrîneţea e un handicap.

Guvernul şi partidele încearcă să ne convingă că şi tinereţea este un handicap. Tinerilor li se insuflă ideea că fără ajutor de la guvern ei nu se vor descurca în viaţă. Pentru că sunt tineri, deci vulnerabili, slabi, defavorizaţi.

Continuare pe blogul lui Ion Grosu...

sursa: Unimedia

(video) Gol Pușcă prin piața centrală din Chișinău

(video) Gol Pușcă prin piața centrală din Chișinău
Foto: captura imagini video Youtube

Un bărbat a umblat gol pușcă prin piața centrală și gara auto din Chișinău. Cel puțin așa reiese din imaginile video, postate la 9 ianuarie curent pe Internet (Youtube). Mai mult, necunoscutul, care se pare că era mahmur, a fost filmat de curioșii din preajmă. 


Vezi mai jos imagini video:







Sursa: UNIMEDIA


Haiti la un an de la devastatorul cutremur de 7 pe Richter

Haiti la un an de la devastatorul cutremur de 7 pe Richter

Pe 12 ianuarie 2010 Haiti a fost lovită de un cutremur devastator cu magnitudinea 7 pe Richter. Bilanţul cutremurului din Haiti a fost tragic - 230 mii de oameni morţi, peste 300 mii răniţi şi mai bine de 1,5 milioane de sinistraţi. La un an de la dezastru, reconstrucţia zonelor afectate de seism este mai lentă şi mai complexă decât se estimase, scrie Euronews.


În urma cutremurului violent, 105 mii de case au fost distruse şi 208 mii avariate, însă doar 15% dintre cei rămaşi fără locuinţă stau într-un adăpost temporar. Peste 800 mii de haitieni locuiesc şi acum în corturi.

Autorităţile împreună cu supravieţuitorii seismului au comemorat astăzi victimele seismului. Haiti se confruntă şi cu o epidemie de holeră care a ucis, în ultimele luni, peste 3.000 de persoane.

Sursa: UNIMEDIA


Parlamentul a decis structura Guvernului: "Polnîi consens" în trecut, Prezidiu în prezent

Parlamentul a decis structura Guvernului:
Foto: gov.md

Declarații, replici, critici și explicații - este situația creată în plenul Parlamentului azi, 12 ianuarie, în timpul dezbaterii proiectului de lege înaintat de deputații Alianței pentru Integrare Europeană privind modificarea Legii cu privire la Guvern. Potrivit proiectului, în cadrul Executivului va fi instituit Prezidiul Guvernului, cel care va propune Guvernului spre aprobare ordinea de zi a ședințelor și va avea următorul cuprins: ”Hotărârile și ordonanțele se adoptă cu votul majorității membrilor Guvernului”. 

”Deciziile în cadrul Prezidiului se adoptă prin consens”, se menționează în proiect. Acest lucru a stârnit replici în rândul deputaților PCRM care și-au manifestat neîncredere vizavi de deciziile care vor fi luate în cadrul acestei structuri. ”Prin consens se înțelege drept de veto, de ce acesta nu este inclus în activitatea Guvernulu”, a întrebat deputatul comunist Igor Dodon. Totodată acesta și-a exprimat convigerea că crearea Prezidiului Guvernamental înseamnă ”vot de neîncredere pentru Filat din partea colegilor din AIE”.


Comuniștii Vadim Mișin și Sergiu Sârbu au calificat acest proiect de lege drept neconstituțional. ”Propun ca cuvântul  ”consens” să fie înlocuit cu ”majoritatea” deoarece consens înseamnă, la moment, nonsens”, a subliniat Mișin.

Autorul proiectului, Dumitru Diacov, a explicat deputaților comuniști de ce este nevoie de un asemenea Prezidiu. ”Pe timpul Guvernării comuniste, Voronin spunea și se executa, totul era polnâi consens. Acum noi nu avem Vladimir Nicolaevici și s-a creat necesitatea acestui consens prin intermediul Prezidiului”.

UNIMEDIA precizează că ședința Prezidiului se convoacă de Prim-ministru și se consideră deliberativă dacă la ea participă toți membrii acestuia. În cadrul absenței unui viceprim-ministru, acest va delega pentru participare la ședință cu drepturi depline un alt membru al Guvernului.

Prezidiul Guvernului este format din Prim-ministru și viceprim-miniștri și are scopul de a coordona activitatea internă a Guvernului și aprobarea proiectului ordizii de zi a ședințelor Executivului.

Proiectul de lege a fost votat în prima și a doua lectură cu votul majorității deputaților. 

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


(video) Dodon despre crearea Prezidiului Guvernului: AIE nu are încredere în prim-ministrul desemnat

(video) Dodon despre crearea Prezidiului Guvernului: AIE nu are încredere în prim-ministrul desemnat
Foto: UNIMEDIA

"Primul element care denotă neîncrederea maximă în cadrul AIE  este crearea Prezidiului, care trebuie să examineze toate proiectele de hotărâre de Guvern. Acest lucru înseamnă că Alianța nu are încredere în premierul desemnat, iar componentele AIE nu au încredere unul în altul. Actul de guvernare în care mebrii alianței nu au încredere în prim-ministru va fi un act neeficient."



Declarația aparține deputatului PCRM, Igor Dodon, lansată astăzi, 12 ianuarie, ca urmare a deciziei AIE de a constitui un Prezidiu al Executivului. La rândul lor, reprezentanții AIE susțin că existența prezidiului nu a fost  a fost reglementată acum 10 ani și are ca scop îmbunătățirea activității Guvernului.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, afirmă că existența acestei instituții a fost reglementată prin lege încă din anii "90, iar AIE doar o ”pune în mișcare”. Și vicepreședintele PD, Valeriu Lazăr, i-a replicat comuniștilor că prezidiul este o instituție care a existat de foarte mulți ani în guvernele anterioare și problema încrederii nu trebuie pusă: ”Constituirea prezidiului Guvernului nu înseamnă lipsa de încredere. Înseamnă să consolidăm calitatea actelor guvernamentale.”

Precizăm că tot astăzi, premierul desemnat Vlad Filat a confirmat că Guvernul Republicii Moldova va avea un Prezidiu. Acesta va fi reprezentat de prim-ministrul, vicepremieri și va aproba proiectele ordinii de zi a ședințelor Executivului.





Sursa: UNIMEDIA


Analist britanic: "Eşti nebun dacă nu ai aur în vremurile astea!"

Analist britanic:
emaramures.ro

"Eşti nebun dacă nu ai aur în vremurile astea!". Declaraţia aparţinelui Robin Griffiths, analist de investiţii la o reputată firmă din City-ul londonez". "Nu eşti numai nebun, dar arată şi o formă de masochism nesănătos, care are nevoie de tratament medical", afirmă hotărât analistul britanic.


Dolarul va cădea în derizoriu, spre asta se îndreaptă, iar "goana după aur" din ultimii zece ani va creşte exponenţial, pentru investitori fiind obligatoriu să profite căderile de preţ ale acestuia şi să-l cumpere, a declarat Griffith, strateg pentru Cazenove Capital, pentru CNBC.

Afirmaţiile sale vin după stimulul uriaş venit din partea Rezervei Federale a SUA, despre care mulţi cred că va duce la inflaţie şi scăderea valorii dolarului, scrie telegraph.co.uk, citat de Realitatea TV.

Menţionăm că prognoza privind creşterea preţului la aur a fost inclusă de banca daneză Saxo Bank în topul "10 predicţii exagerate pentru 2011". Astfel, potrivit unor prognoze, în contextul agravării "războaielor valutare", preţul aurului ar putea ajunge în 2011 la 1 800 de dolari pe uncie, de la aproape 1 400 dolari în prezent.

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă Realitatea TV


Cancelaria de Stat - în căutarea unui consultant de e-achiziţii

Cancelaria de Stat - în căutarea unui consultant de e-achiziţii
Foto: sevak.us

Cancelaria de Stat este în căutarea unui consultant local de achiziţii publice pentru proiectul de E-Transformare a Guvernării din Republica Moldova.


Printre cerinţe se numără minim 7 ani de experienţă de lucru în cadrul unei proceduri de achiziţie; cunoştinţe şi experienţă în dezvoltarea viziunii şi strategiei de e-achiziţii publice; cunoaşterea limbii române şi engleze;etc.

Contractul va fi semnat pentru o perioadă de 9 luni, cu posibilitate de extindere. Persoanele interesate pot transmite CV-ul la adresa de email oxana.casu@egov.md, până la 28 ianuarie curent. Pentru mai multe informaţii, persoana de contact Oxana Caşu, tel.250-234. 

Proiectul de e-transformare a guvernării este conceput pentru a spori eficienţa şi calitatea unei game selectate de servicii publice pentru cetăţeni şi întreprinderi, şi îmbunătăţirea gestionării domeniului TIC în sectorul public. 

Moldova beneficiază de experienţa şi expertiza practicienilor şi experţilor cheie în domeniul e-guvernării din întreaga lume. Conform experţilor,  e-transformarea guvernării trebuie să-şi găsească locul în Strategia Naţională de Dezvoltare, deoarece este un punct cheie pentru integrarea europeană.

Sursa: UNIMEDIA


Prea mulţi milionari în fotbal! Vezi cum a explodat salariul mediu al jucătorilor în ultimul deceniu

Prea mulţi milionari în fotbal! Vezi cum a explodat salariul mediu al jucătorilor în ultimul deceniu
Poză simbol
Foto: vidu.ro

"Prea mulţi fotbalişti mediocri sunt milionari" titrează ziarul britanic Daily Mail, care a calculat evoluţia salariului mediu al jucătorilor faţă de cea a salariului mediu al oamenilor obişnuiţi.


Englezii sunt convinşi că ziua în care fotbalul a renunţat la salariul maxim acum 50 de ani este cea mai importantă din istoria jocului şi ziua în care fotbaliştii au pierdut legătura cu realitatea.

De exemplu: În 1986 salariul mediu în Anglia era 300 de euro pe săptămână. Un fotbalist câştiga însă 1700 de euro pe săptămână. 

în 1990, un muncitor englez 400 euro pe săptămână, asta în timp ce un jucător din prima ligă avea 2000 euro.

Anul 1994, 4000 de euro era salariu mediu al unui jucător. Salariu mediu din Anglia era de 500 de euro pe săptămână.

1999 a fost anul în care Manchester United lua prima Liga a Campionilor şi prima după 15 ani pentru Anglia. Atunci, salariu mediu era 600 de euro, însă un fotbalist căştiga 14.000 pe săptămână!

În 2010, salariu mediu pe săptămână din Anglia era 800 de euro, iar un fotbalist primeşte 41.000 de euro pe săptămână.

Sursa: sport.ro


Un avocat, bănuit de extorcare de bani şi trafic de influenţă, a fost reţinut de ofiţerii CCCEC

Un avocat, bănuit de extorcare de bani şi trafic de influenţă, a fost reţinut de ofiţerii CCCEC
Foto: CCCEC

Avocatul Victor Ciuprov a fost reţinut în flagrant de către ofiţerii Centrului Anticorupţie în timp ce primea 2000$ mită. În schimbul sumei de bani, acesta promitea că va influenţa decizia unui judecător al Judecătoriei Ungheni.


La data de 11 ianuarie, cetăţeanul Victor Ciuprov, de 45 ani, a fost reţinut în orăşelul Ungheni, pe strada V. Alecsandri 6 în momentul primirii celor 2000$ marcaţi „mită CCCEC”. Acesta este bănuit de extorcare de bani şi trafic de influenţă. 

Potrivit legislaţiei acesta riscă o pedeapsă sub formă de amendă de 30 mii lei sau până la 3 ani privaţiune de libertate.

Actualmente bănuitul este cercetat în stare de libertate.

Sursa: UNIMEDIA


În 2010, Rospotrebnadzor a blocat mai mult de 2,2 de milioane de litri de vinuri moldovenești

În 2010, Rospotrebnadzor a blocat mai mult de 2,2 de milioane de litri de vinuri moldovenești
europalibera.org

Rospotrebnadzor a blocat, în 2010, mai mult de 2,2 de milioane de litri de vinuri, coniacuri și vinuri brut din Republica Moldova. Acest volum de vin constituie nici un 1% din exportul total al Republicii Moldova în Rusia, se spune în raportul anual al Serviciului Federal. În total, Moldova a exportat în Federația Rusă peste 117 de milioane de litri de vin, 34 de milioane de litri de coniac şi 157 de milioane de litri de vin brut.


În 2006, Rospotrebnadzor a introdus interdicţia privind importul în Rusia a produselor vinicole din Republica Moldova din motive de securitate şi calitate.

Ulterior, în vara anului 2007, produsele a peste 40 de companii vinicole moldovenești au trecut expertiza sanitaro-epidemiologică şi livrările pe piața rusă au fost reluate.

La sfârşitul lunii august 2010 s-a decis de a majora numărul exportatorilor de vinuri moldoveneşti până la 53. Lista companiilor vinicole moldovenești ale căror produsele vinicole s-au dovedit a fi necalitative poate fi consultată pe site-ul oficial al Rospotrebnadzor.

Amintim că în luna octombrie a anului trecut, Nezavisimaia Gazeta scria că bugetul de stat al Republicii Moldova pierdea circa 4 milioane de dolari lunar în urma interdicțiilor impuse de Federația Rusă la exporturile vinurilor moldovenești.

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la vedomosti.ru


Lupu ”criticat” de comuniști că mestecă gumă fiind în fruntea Parlamentului

Lupu ”criticat” de comuniști că mestecă gumă fiind în fruntea Parlamentului
Foto: adevarul.ro

”Nu este estetic ca un președinte de Parlament să mestece gumă la ședințe, în fața deputaților”. Declarația aparține deputatului comunist Ina Șupac și a fost lansată în adresa spicherului Marian Lupu, în plenul ședinței de azi, 12 ianuarie.


Declarația a provocat zâmbete în rândul deputaților, iar președintele Legislativului s-a conformat foarte repede. ”Am luat act de doleanța dumneavostră”, a conchis Lupu.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Cele mai noi tehnologii ale maşinilor "de mâine"

Cele mai noi tehnologii ale maşinilor

Cele mai noi gadget-uri auto au fost expuse săptămâna trecută în cadrul Consumer Electronics Show (CES) 2011, desfăşurat în Las Vegas.


Cel mai mare ecran tactil de bord din lume

Cunoscuţi de cei mai mulţi dintre noi pentru plăcile grafice dedicate computerelor noastre de acasă, cei de la Nvidia îşi extind aria de activitate şi în lumea auto. Compania americană se va afla în spatele celui mai mare ecran tactil introdus vreodată în interiorul unui automobil.



Nvidia a colaborat cu Tesla pentru a introduce pe viitorul Model S un ecran gigant, care măsoară 17 inch şi ţine practic locul întregii console centrale. Procesorul Tegra, dezvoltat de compania americană, va asigura suportul pentru funcţii generale cum sunt navigaţia, sistemul multimedia şi instrumentarul de bord. Ecranul tactil gigant va lua locul actualelor butoane, ceea ce înseamnă că funcţiile de reglare ale sistemelor de climatizare şi audio vor fi încorporate tot de inovaţia Nvidia.

 

 

Tesla Model S va primi şi un LCD ceva mai mic, de numai 12.3 inch, care va ţine locul instrumentarului de bord analog. Acesta va folosi proiecţii 3D pentru a oferi şoferului informaţii despre maşină.

Încărcare wireless pentru telefonul mobil

General Motors a acordat o atenţie deosebită ediţiei de anul acesta a CES, expunând la standul său un sistem foarte util în interiorul unui automobil. Dezvoltat împreună cu Powermat, gadget-ul încearcă să satisfacă o nevoie universală a omului contemporan: încărcarea telefonului mobil în maşină. 

 

Cum toţi avem probleme cu găsirea unui încărcător potrivit şi mai apoi cu descurcarea firelor care împânzesc consola centrală, GM a venit cu o soluţie simplă. Încărcarea wireless a telefonului mobil. Pare o utopie, dar soluţia este realizabilă şi încă foarte devreme.
 




GM intenţionează să introducă casete de încărcare Powermat pe noul Chevrolet Volt, atât pentru pasagerii faţă cât şi pentru cei spate. Încărcarea inductivă va fi posibilă prin simpla amplasare a telefonului în casetă. Din păcate foarte puţine telefoane mobile disponibile în prezent pe piaţă dispun de capacitatea de a fi încărcate wireless, ceea ce înseamnă că unii utilizatori vor avea nevoie de adaptoare speciale.

Vestea bună este că tehnologia prezentată de GM şi Powermat va putea încărca wireless şi sisteme GPS, console, tablete sau cititoare MP3. Aşadar, adio adaptoarelor pentru priză şi cablurilor.
 


GM intenţionează să introducă sistemul de încărcare wireless pe cele mai noi modele Chevrolet, Buick, Cadillac şi GMC începând cu a doua jumătate a anului 2012.

Citeşte în continuare pe Automarket 

sursa: Unimedia

În ianuarie-noiembrie 2010 importurile au depăşit exporturile cu circa 2,02 miliarde dolari SUA

În ianuarie-noiembrie 2010 importurile au depăşit exporturile cu circa 2,02 miliarde dolari SUA
lorylex.wordpress.com

În ianuarie-noiembrie 2010 exporturile au totalizat circa 1,395 miliarde dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2009 cu 20,4%. În aceeaşi perioadă, importurile au totalizat 3,415 miliarde dolari SUA, sau în creştere cu 17,1% faţă de perioada respectivă a anului trecut. Destinaţia exporturilor este prioritară în ţările Uniunii Europene, acestea fiind şi originea principală a bunurilor importate în Republica Moldova. Ţara noastră importă mai mult decât exportă în special din Ucraina, China şi Germania.


Republica Moldova exportă cel mai mult în Federaţia Rusă, România şi Italia şi cel mai puţin în Uzbekistan, Albania şi Libia. În perioada ianuarie-noiembrie 2010 cele mai mari creşteri ale livrărilor, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, s-au înregistrat către Libia (de 10,3 ori), Liban (de 5,3 ori), Albania (de 3,0 ori), Turcia (de 2,3 ori) şi Irak (de 2,1 ori)

Republica Moldova a importat în primele 11 luni ale anului trecut prioritar din Federaţia Rusă, Ucraina şi România şi cel mai puţin din Taiwan, Israel şi Danemarca. Cele mai semnificative creşteri de livrări, în comparaţie cu perioada ianuarie-noiembrie 2009, s-au înregistrat din Brazilia (de 3,2 ori), Grecia (cu 83,6%) şi Federaţia Rusă (cu 57,8%).

Diferenţa dintre evoluţia exporturilor şi importurilor a determinat acumularea în ianuarie-noiembrie 2010 a unui deficit al balanţei comerciale în valoare de 2,02 miliarde dolari SUA, cu 14,9% mai mare faţă de cel înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2009. Cu ţările Uniunii Europene balanţa comercială s-a încheiat cu un deficit de 862,4 milioane dolari SUA (cu 29,2% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009), iar cu ţările CSI - de 544,7 milioane dolari SUA (cu 4% mai mic).

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Daniela Dermengi


Cuvinte cheie: Polonia, 300km/h, Porsche, țăndări, supraviețuitor

Cuvinte cheie: Polonia, 300km/h, Porsche, țăndări, supraviețuitor
Foto: The Sun

Un tânăr a uimit medicii din Polonia după ce a reușit să scape cu viață dintr-un accident auto spectaculos. La intrarea în orașul Krakov, șoferul conducea cu cca 300 km/h. După ce a alunecat pe gheață a lovit un stâlp, iar mașina Porsche pe care o conducea s-a rupt în două.


Cele două jumătăți de automobil au fost aruncate în urma accidentului la peste 20 metri una de alta.

Poliția declară că tânărul șofer are doar 18 ani și a rămas în viață. El și-a rupt ambele picioare și are multiple răni pe corp.



Sursa: UNIMEDIA cu referire la The Sun


James Bond revine! Actorul Daniel Craig va juca rolul celebrului agent 007

James Bond revine! Actorul Daniel Craig va juca rolul celebrului agent 007
Foto: wallpaper-s.org

Din cauza problemelor financiare filmările la cel de-al 23-lea film James Bond au fost amânate pentru nouă luni. Însă producătorul noului film James Bond, Sam Mendes, ne-a adus câteva vești bune recent, declarând că la sfârșitul anului curent vor începe filmările. Actorul Daniel Craig va fi cel ce va juca rolul celebrului agent 007, iar filmul va avea premiera mondială pe 9 noiembrie 2012, transmite LadyClub.


Încă nu se știe cine va interpreta rolul prietenei lui James Bond, nici care va fi denumirea oficială a noului film. Dar se pare că deja actorul Daniel Craig și-a reluat programul de antrenament la sală pentru a fi perfect în rolul agentului 007.

Sursa: LadyClub


Împărțeala comisiilor parlamentare și reacțiile PLDM, PD și PL

Împărțeala comisiilor parlamentare și reacțiile PLDM, PD și PL
Foto: UNIMEDIA

Spre deosebire de Partidul Comuniștilor, PL, PLDM și PL declară că sunt mulțumiți de repartizarea comisiilor parlamentare. Reprezentanții formațiunilor susțin că repartizarea a fost conform normelor legale și speră că vor avea o colaborare bună cu comuniștii în cadrul acestor structuri.


Președintele de onoare a Partidului Democrat, Dumitru Diacov spune că e în firea omului să-și dorească ceva mai mult, dar ar trebui să fie mulțumită toată lumea. Vicepreședintele Partidului Liberal, Corina Fusu, speră că va conlucra bine cu deputații comuniști, chiar dacă numai este președintele comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, care a revenit PCRM. Prim-vicepreședintele PLDM, Alexandru Tănase, crede că problema mulțumirii sau nemulțumirii, în general, nu trebuie pusă.

Dumitru Diacov, președintele de onoare PD:
”Eu cred că toată lumea e mulțumită, faptul că comuniștii nu sunt mulțumiți e firesc - toți doresc mai mult, mai bun, asta este firea omului, dar pentru asta trebuie să fii la guvernare. Majoritatea a decis asupra comisiilor, care sunt principial importante pentru actul de guvernare. Ne rugăm la Dumnezeu ca în cadrul comisiilor să fie mai puține conflicte, deși cu siguranță, vor fi discuții aprinse.”

Corina Fusu, vicepreședintele Partidului Liberal:
"Comisiile parlamentare au fost negociate în cadrul AIE. PL a negociat comisia juridică numiri și imunități, pentru că Partidul Liberal și-a pus ca scop reforma instituțiilor de drept, reformarea și adoptarea unei noi Constituții. Sunt vicepreședintele comisiei pe care am prezidat-o anterior și o să am grjă de domeniul dat. Vom lucra cum am și lucrat în precedentul Parlament, împreună cu deputații comuniști Petkov, Starâș și Șupac, care sunt niște parlamentari foarte activi.”

Alexandru Tănase, prim-vicepreședintele Partidului Liberal-Democrat:
”Decizia a fost adoptată cu participarea tuturor fracțiunilor, nu cred că trebuie de pus problema mulțumirii sau nemulțumirii, există norma legală. Nu sunt mulțumiți comuniștii, o să le treacă, sper că vom reuși să avem o cooperare bună cu deputații comuniști. Suntem mulțumiți, chiar dacă nu în totalitate am obținut ce ne-am dorit.”

UNIMEDIA precizează că potrivit redistribuirii, în baza numărului de mandate în Legislativ, Partidului Comuniștilor din Republica Moldova i-a revenit președinția a 4 comisii. Deputații Partidului Liberal Democrat se află în fruntea a 3 comisii, Partidul Democrat -2 și Partidul Liberal - o singură comisie.

Sursa: UNIMEDIA


Partea plină a paharului: Inundaţiile au fericit constructorii, spun experţii

Partea plină a paharului: Inundaţiile au fericit constructorii, spun experţii
Foto: UNIMEDIA

Sectorul construcţiilor şi-a pierdut avântul în ultimul trimestru al anului 2008, pentru ca în anul 2009 să se contracteze cu mai mult de 30%, din cauza cererii tot mai mici şi reticenţei băncilor de a finanţa. În anul 2010, Expert-Grup se aşteaptă la o creştere a sectorului cu 2,5%. În mod ironic, această creştere se datorează parţial lucrărilor de construcţie iniţiate în urma inundaţiilor din vara anului 2010, în raionul Hânceşti, spun analiştii Expert-Grup în capitolul "Construcţii" al noului număr de Analiză a Creşterii Economice din Moldova MEGA.


Programul „Prima Casă” anunţat de autorităţile publice locale ale municipiului Chişinău promite, de asemenea, să susţină creşterea sectorului, dar numai începând cu anul viitor și, evident, fără un impact sistemic major, spun experţii.

În afara lucrărilor de construcţii iniţiate de Guvern în satele afectate de inundaţii, şi unele companii străine şi companii mixte au contractat astfel de lucrări, dar numărul lor se limitează la câteva proiecte relativ mari. Companiile private din ţară au fost pasive în ce priveşte procurarea serviciilor de construcţie în anul 2010. Sectorul rezidenţial a primit un stimul nou în a doua jumătate a anului trecut, o dată cu creşterea remitenţelor, spun experţii.

În 2011, Expert-Grup se aşteaptă la o creştere economică în sectorul construcţiilor, de circa 5%. Preţurile la bunurile imobiliare vor rămâne stabile în prima jumătate a anului şi vor începe să crească moderat în a doua jumătate, consideră experţii.

În vederea dezvoltării sectorului construcţiilor din RM, Expert-Grup recomandă Guvernului să eficientizeze procedurile administrative pe care le implică proiectele rezidenţiale şi nerezidenţiale, în special cele ce ţin de schimbarea destinaţiei terenului de pământ şi obţinerea autorizaţiei de construcţie. Guvernul trebuie de asemenea să ia măsuri în vederea impunerii concurenţei loiale şi combaterii fenomenului de construcţii rezidenţiale ilegale. Experţii recomandă reducerea barierelor create de concurenţa slabă între băncile care acordă credite ipotecare, credite care sunt scumpe şi necesită garanţii solide.

Sursa: UNIMEDIA


Preţurile au crescut în decembrie cu 1,3%. S-au scumpit uleiul, ouăle, pâinea şi laptele

Preţurile au crescut în decembrie cu 1,3%. S-au scumpit uleiul, ouăle, pâinea şi laptele
reteteilustrate.blogspot.com

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna decembrie 2010 preţurile au crescut faţă de noiembrie 2010 cu 1,3%. Această creştere a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare, nealimentare şi a serviciilor. Cea mai semnificativă scumpire o atestăm la uleiul vegetal şi ouă. S-au ridicat de asemenea preţurile la fructe şi legume, lapte şi pâine.


Creşterea preţurilor medii de consum în decembrie faţă de noiembrie 2010 a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 2%, nealimentare – cu 1,4% şi a tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei - cu 0,1%.

Creşterea preţurilor produselor alimentare a fost mai semnificativă la: struguri – cu 16,7%, ulei vegetal – cu 10,4%, ouă dietetice – cu 9,7%, fructe proaspete – cu 4,7% (inclusiv: mere – cu 15,6%), legume – cu 4,4% (inclusiv: morcov – cu 10%, usturoi – cu 6,8%, castraveţi de seră – cu 6,4% şi varză – cu 4,9%), lapte şi produse lactate  – cu 2,7% (inclusiv: lapte integral – cu 4,3%,  brânză din lapte de vacă – cu 3,2%). Totodată, în luna decembrie au scăzut preţurile la: citrice – cu 7,1%,  băuturi nealcoolice  - cu 2,1%  şi zahăr – cu 0,5%.

În perioada de raport s-au majorat preţurile la: combustibili – cu 5,4% (în special: la cărbune – cu 6,0%), articole de blană naturală – cu 3,8%, piese de rezervă şi accesorii pentru autoturisme, ziare şi reviste – cu  câte 2,3%. În luna decembrie au fost reduse preţurile la aparate pentru prelucrarea informaţiei, telefoane, foto şi de filmat, accesorii pentru bucătărie  – cu câte 0,5%.

În ultima lună a anului au fost majorate tarifele pentru prestarea serviciilor către populaţie: de transportul feroviar internaţional - cu 2,9%,  pentru reparaţia şi deservirea autoturismelor – cu 1,4% şi de instituţiile pentru educaţie preşcolară – cu 1,1%.

Menţionăm că în luna decembrie 2010 preţurile au crescut faţă de decembrie 2009 - cu 8,1%. Potrivit estimărilor Băncii Naţionale a Moldovei, rata anuală a inflaţiei la finele anului 2010 va înregistra nivelul de 7,8%.

Sursa: UNIMEDIA


Procuratura Municipiului Chişinău face bilanţul activităţii pentru 2010. Zubco: Rezultatul este satisfăcător

Procuratura Municipiului Chişinău face bilanţul activităţii pentru 2010. Zubco: Rezultatul este satisfăcător
Foto: adevarul.ro

Conlucrare insuficienta cu colaboratorii MAI, lipsa de profesionalism, volumul mare de lucru şi slaba dotare tehnică – acestea sunt principalele probleme cu care se confruntă procurorii municipali în cadrul procedurii de urmărire penală. Cel puţin asta rezultă din bilanţul activităţii anuale al Procuraturii Municipiului Chişinău, făcut public astăzi, 12 ianuarie, în cadrul unei şedinţe de totalizare la care a participat şi Procurorul General, Valerii Zubco.


Procurorul municipiului Chişinău, Ivan Diacov  a invitat fiecare adjunct să prezinte darea de seamă pentru segmentul său de activitate. În cadrul raportului, adjunctul său, Vladimir Lupu a specificat că pe parcursul anului 2010, cei 10 procurori din subdiviziunea urmărire penală a avut în gestiune 221 cauze penale, dintre care 113 au fost finisate. Printre principalele probleme cu care s-au ciocnit în cadrul procedurii de urmărire penală a fost lipsa suportului din partea colaboratorilor MAI. „ Pe ei mai mult îi interesează crimele produse recent şi nu cele vechi, rămase nesoluţionate”, a specificat Vladimir Lupu.

La rândul său, Valeriu Zubco a  solicitat ca procurorii să-şi asume responsabilitatea pentru rezultatele slabe şi să nu-şi motiveze insuccesele dând vina pe lipsa de conlucrare cu colaboratorii MAI. „Lipsa de conlucrare cu organele de poliţie demonstrează, în primul rând, incapacitatea şi lipsa de profesionalism a conducătorilor Procuraturii. Nu este corect să dăm vina pe alţii. Aceleaşi impedimente sunt peste tot, în toate procuraturile. Problema este în  factorul uman”,  a accentuat Procurorul General.

„O altă problemă care persistă este tergiversarea urmăririi penale de către procurori, care a devenit un viciu deja şi necesită a fi înlăturat. Din păcate, procurorii nu cercetează cazurile multidimensional şi se limitează la o anchetă îngustă”, a mai spus Lupu.

Un alt adjunct, Ruslan Toma s-a referit la numărul mare de dosare aflate în gestiunea sa, multe dintre care le-a numit chiar „istorice”. „Toate dosarele istorice să fi finisate. Nu pot ţinute la infinit în procedură”,  a subliniat Zubco.

Procurorul Municipiului  a abordat  şi problema dotării insuficiente a Procuraturii cu tehnică profesională. „Calculatoare puţine, un singur automobil la 32 de procurori, lipsa tehnicii de filmat şi de reprodus la faţa locului –o altă problemă cu care ne confruntăm zi de zi. Procurorul are un salariu de 3500 lei, de aceea se descurcă foarte greu”, a adăugat Ivan Diacov. „Am analizat cum stau lucrurile, am vorbit cu Procurorul General şi prim-adjunctul acestuia. Noi avem de gând să reexaminăm volumul de lucru. Sunt mult prea multe dosare în gestiunea noastră, care nu ţin exclusiv de competenţa noastră. De ce noi ne încărcăm şi luăm pe umerii noştri atâtea dosare şi în loc să facem calitativ lucru de conducerea urmăririi penale”, a accentuat Procurorul municipiului Chişinău.

„În urma rapoartelor prezentate voi face o concluzie generală. Sunt un şir de probleme în plan organizatoric, ce ţin de instabilitatea din ultima vreme de la Procuratura municipiului Chişinău. În această perioadă a avut loc schimbarea conducerii. În rest se creează o impresie pozitivă, iar rezultatul este satisfăcător”, a conchis Valeriu Zubco.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi

 


PCRM deține președinția a 4 comisii parlamentare, PLDM - 3, PD - 2, PL -1. VEZI aici membrii celor 10 comisii

PCRM deține președinția a 4 comisii parlamentare, PLDM - 3, PD - 2, PL -1. VEZI aici membrii celor 10 comisii
Colaj: UNIMEDIA

Deputații Parlamentului de Legislatura a XIX-a au aprobat, în cadrul plenul Parlamentului de azi, 12 ianuarie, componența nominală a comisiilor permanente. Potrivit redistribuirii, în baza numărului de mandate în Legislativ, Partidului Comuniștilor din Republica Moldova i-a revenit președinția a 4 comisii. Deputații Partidului Liberal Democrat se află în fruntea a 3 comisii, Partidul Democrat -2 și Partidul Liberal - o singură comisie.

Membri ai comisiilor sunt și președintele PLDM, Vlad Filat - Comisia mediu și schimbări climatice, președintele PL, Mihai Ghimpu - Comisia juridică, numiri şi imunităţi. Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov este membru al Comisiei politică externă şi integrare europeană, iar vicepreședintele PDM, Vladimir Plahotniuc face parte din Comisia economie, buget şi finanţe.


Vezi în continuare compenența celor 10 comisii parlamentare:

1. Comisia juridică, numiri şi imunităţi
Președinte Victor Popa (deputat PL)
Vicepreședinte Sergiu Sârbu (deputat PCRM), Raisa Apolschi (deputat PDM)
Secretar Tudor Deliu (deputat PLDM)
Membri
Anatolie Zagorogdnâi
Irina Vlah
Maria Postoico
Vasile Șova
Agache Anghel
Alexandru Tănase
Adrian Mocanu
Mihai Ghimpu

2. Comisia economie, buget şi finanţe
Președinte Veaceslav Ioniță (deputat PLDM)
Vicepreședinte Zinaida Chistruga (deputat PCRM), Vadim Cojocaru (deputat PL)
Secretar Valeriu Guma (deputat PDM)
Membri
Igor Dodon
Zinaida Greceanâi
Oleg Reidman
Iurie Muntean
Groigore Belostecinic
Simion Furdui
Chiril Lucinschi
Vladimir Plahotniuc
Oleg Bodrug

3. Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică 
Președinte Alexandru Stoianoglo (deputat PDM)
Vicepreședinte Alexandru Cimbriciuc (deputat PLDM), Anatolie Gorilă (deputat PCRM)
Secretar Ion Butmalai (deputat PLDM)
Membri
Vladimir Voronin
Vladimir Vitiuc
Artur Reșetnicov
Mihai Godea
Anatolie Dimitriu
Vladimir Lupan


4. Comisia politică externă şi integrare europeană 
Președinte Igor Corman (deputat PDM)
Vicepreședinte Sergiu Stati (deputat PCRM)
Secretar Valeriu Ghilețchi (deputat PLDM)
Membri 
Grigore Petrenco
Marc Tkaciuk
Victor Mândru
Iurie Leancă
Valeriu Streleț
Dumitru Diacov
Ana Guțu

5. Comisia drepturile omului şi relaţii interetnice 
Președinte Vadim Mișin (deputat PCRM)
Vicepreședinte Valentina Buliga (deputat PDM)
Secretar Veronica Abramciuc (deputat PCRM)
Membri
Oleg Banenco
Miron Găgăuz
Petru Vlah
Lilia Bolocan
Ion Hadârcă

6. Comisia administraţie publică şi dezvoltare regională 
Președinte Eduard Mușuc (deputat PCRM)
Vicepreședinte Iurie Țap (deputat PLDM)
Secretar Mihai Coleanschi (deputat PCRM) 
Membri
Vasile Panciuc
Ioan Ionaș
Gheorghe Mocanu
Anatolie Ghilaș
Valeriu Munteanu

7. Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media 
Președinte Mihail Șleahtițchi (deputat PLDM)
Vicepreședinte Corina Fusu (deputat PL) și Alexandr Petkov (deputat PCRM)
Secretar Iurie Bolboceanu (deputat PDM)
Membri 
Constantin Starâș
Ina Șupac
Zurabi Todua
Oleg Garizan
Ghenadie Ciobanu
Maria Ciobanu
Nicolae Juravschi
Pavel Filip

8. Comisia agricultură şi industrie alimentară 
Președinte Gherghe Popa (deputat PCRM)
Vicepreședinte Ion Balan (deputat PLDM)
Secretar - Veaceslav Bolgari (deputat PCRM)
Membri
Alexandru Parlicov
Gheorghe Anghel
Nicolae Olaru
Andrei Vacarciuc
Vasile Botnaru
Anatol Șalaru

9. Comisia protecţie socială, sănătate şi familie 
Președinte Vladimir Hotineanu (deputat PLDM) 
Vicepreședinte Oxana Dominte (deputat PCRM)
Secretar Ala Mironic (deputat PCRM)
Membri
Vladimir Eremciuc
Galina Balmoș
Tatiana Botnariuc
Liliana Palihovici
Petru Știrbate
Valeriu Lazăr
Gheorghe Brega
Tatiana Botnariuc

10. Comisia mediu și schimbări climatice 
Președinte Violeta Ivanov (deputat PCRM)
Vicepreședinte - Grigore Cobzac (deputat  PL)
Secretar - Boris Vieru (deputat PLDM)
Membri
Serghei Filipov
Elena Bondarenco
Vladimir Filat
Marcel Răducan

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Top 5 cei mai mediatizaţi actori politici la Moldova 1, în decembrie 2010: Filat, Lupu, Ghimpu, Chirtoacă şi Voronin

Top 5 cei mai mediatizaţi actori politici la Moldova 1, în decembrie 2010: Filat, Lupu, Ghimpu, Chirtoacă şi Voronin
stelapopa.unimedia.md

Filat, Lupu, Ghimpu, Chirtoacă şi Voronin sunt în topul celor mai mediatizate figuri politice în luna decembrie a anului 2010, la postul public de televiziune Moldova 1. Radio Moldova a relatat în ştiri, ca frecvenţă şi durată, cel mai mult partidele parlamentare PDM, PLDM, PL, PCRM, precum şi AIE. Spre deosebire de compania "Teleradio-Moldova", ştirile cu caracter conflictual au o pondere redusă în numărul total de ştiri politice realizate de radiodifuzorul public regional Compania "Teleradio-Găgăuzia". Acestea sunt principalele concluzii din Raportul de monitorizare a pluralismului politic în programele de ştiri şi actualităţi ale celor două instituţii media, realizat de Asociaţia Presei Electronice şi prezentat astăzi, 12 ianuarie 2011, în cadrul unei conferinţe de presă.


La postul de televiziune Moldova 1, în perioada 1-31 decembrie au fost monitorizate buletinul de ştiri "Mesager" şi emisiunea "Moldova în direct". Astfel, în luna decembrie, Moldova 1 a realizat 301 ştiri politice, dintre care 35 sunt conflictuale (6 au fost realizate dintr-o singură sursă). Menţionăm că 13 ştiri au vizat alegerile başcanului Găgăuziei.  Ca intervenţii directe şi menţiuni, precum şi ca durată de prezenţă în ştiri, premierul desemnat Vlad Filat a fost cel mai mediatizat, fiind urmat de actualul preşedinte al Parlamentului Marian Lupu şi fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu. "Nedorinţa PCRM de a-şi delega un reprezentat în emisiuni", astfel explică expertul Vlad Ţurcan de ce Partidul Comunist se află în acest clasament abia pe locul 5.

În luna decembrie, Radio Moldova a difuzat 171 de ştiri politice, dintre care 19 - cu caracter conflictual. Din acestea, 7 au fost scrise în temeiul unei singure surse de informaţie. În fruntea topului, ca frecvenţă şi ca durată a apariţiilor, se situează partidele parlamentare, precum şi AIE. Majoritatea formaţiunilor politice şi a actorilor politici au apărut în cadrul ştirilor în context neutru. Din numărul total de ştiri, 11 au vizat alegerile başcanului Găgăuziei. La Radio Moldova au fost monitorizate buletinele de ştiri de la orele 12.00 şi 19.00.

În luna decembrie, TV Găgăuzia a realizat 143 de ştiri politice, inclusiv 8 cu caracter conflictual, toate fiind realizate din 2 şi mai multe surse. Fiecare a şasea ştire a avut drept tematică alegerile pentru funcţia de başcan al UTA Găgăuzia. Postul de televiziune public regional a relatat în ştiri despre 13 actori politici, dintre care 5 reprezentanţi din regiune. Cel mai des în ştirile politice, a apărut Filat, urmat de Lupu şi Voronin. Cea mai mare vizibilitate, ca frecvenţă şi durată, au avut-o partidele parlamentare, urmate de PPCD. Ca durată, despre PPCD s-a vorbit în ştiri în aceeaşi măsură ca şi depsre AMN, PNL şi PSD luate împreună.

În luna decembrie, la Radio Găgăuzia au fost monitorizate 126 de ştiri politice, inclusiv 5 cu caracter conflictuale, toate fiind realizate în temeiul mai multor surse de informaţie. Radio Găgăuzia a relatat în ştiri în mod special despre candidaţii la funcţia de başcan trecuţi în turul doi al scrutinului - Dudoglo şi Formuzal. Publicitatea electorală, atât la Radio, cât şi la TV Găgăuzia, a fost plasată contra plată. Radiodifuzorul public regional a încălcat prevederile legislaţiei electorale, plasând publicitate electorală în zilele premergătoare scrutinului (pe 11 şi respectiv 25 decembrie 2010).

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Daniela Dermengi


 
Știri
Templates Novo Blogger