Moment istoric pentru Europa: Independenţa Kosovo este legală!

joi, 22 iulie 2010

Moment istoric pentru Europa: Independenţa Kosovo este legală!
Foto: polsci.ku.dk

Separarea unilaterala a Kosovo de Serbia in 2008 nu a incalcat legea internationala, a anuntat ieri, 22 iulie 2010, Curtea Internationala de Justitie (CJI) de la Haga. Desi nu are caracter obligatoriu, decizia CIJ privind independenta Kosovo este asteptata in intreaga lume, pentru ca poate avea repercusiuni asupra mai multor miscari separatiste din lume. De asemenea, poate fie sa consolideze independenta Kosovo, fie sa impiedice noi recunoasteri.


Prima reactia a Kosovo dupa ce CIJ a decis ca independenta nu incalca dreptul international a fost aceea de a invita Serbia sa discute cu un Kosovo "suveran". "Ma astept ca Serbia sa vina la noi, pentru a discuta despre atat de multe probleme de interes reciproc, de importanta reciproca", a declarat ministrul de externe Skender Hyseni. "Dar astfel de discutii pot avea loc numai intre state suverane", a adaugat el.

Serbia nu recunoaste independenta Kosovo, considerand teritoriul drept una dintre provinciile sale. Belgradul nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo, a declarat ministrul sarb de externe, Vuk Jeremici, relateaza B92. De asemenea, Serbia va continua cu o lupta diplomatica pentru Kosovo, a spus Jeremici, notand ca procesul va fi unul dificil. Urmatorul pas va fi dezbaterea din Adunarea generala a ONU, din toamna. Ministrul a mai spus ca este extrem de important sa se mentina pacea si stabilitatea in provincie si le-a cerut cetatenilor sa ramana calmi.

La Pristina, capitala Kosovo, masinile au inceput sa claxoneze a sarbatoare. Oamenii au iesit chiuind din cafenele si baruri, unde se stransesera ca sa asculte avizul. Shkelzen Maliqi, un intelectual reputat, a rezumat ceea ce gandesc kosovarii: "Perfect. Cine ar fi asteptat un raspuns atat de clar?". Nici la Belgrad nu exista loc de indoiala. "A fost un KO clasic. Nu stiu cum poate iesi guvernul din asta", spune analistul Braca Grubacici.

Biserica Ortodoxa sarba a cerut sa sune clopotele, iar un mars de protest a fost convocat de sarbii din Kosovska Mitrovita. In ultimele saptamani, acolo s-au inregistrat violente, soldate cu un mort. Sarbii de acolo au pregatit un raspuns militar, in cazul in care albanezii vor incerca sa treaca raul Ibar, ce imparte orasul in doua. In manastirea sarba din Visoki Decani, vestul Kosovo, parintele Sava se teme pentru siguranta bisericii. In ultimele saptamani, tineri albanezi au aruncat cu pietre in biserica si i-au insultat pe calugari. "Suntem in mare pericol, pentru ca suntem vazuti ca un simbol al Serbiei, cu toate ca noi nu actionam politic", subliniaza el.

Kosovo si-a declarat independenta in 17 februarie 2008. Noul stat a fost recunoscut pana in prezent de 69 de tari, inclusiv de Statele Unite si 22 dintre cei 27 de membri UE, cu exceptia Spaniei, Romaniei, Greciei, Slovaciei si Cipru.

Spania, una din cele cinci tari UE ce nu au recunoscut independenta Kosovo si care se afla la presedintia Consiliului UE, "respecta" avizul Curtii Internationale de Justitie (CIJ), a anuntat joi Ministerul spaniol de Externe, fara a se pronunta insa in legatura cu independenta teritoriului.

Cipru si-a reafirmat joi pozitia constanta privind respectarea integritatii teritoriale a Serbiei, care include provincia Kosovo, arata un comunicat al Ministerului cipriot de Externe. In acelasi timp, Cipru a cerut Belgradului si Pristinei sa relanseze dialogul, pentru a gasi o solutie reciproc accetabila pentru ambele parti, care sa mentina pacea si stabilitatea in regiune.

Acum intrebarea este: ce va face Romania si celelalte tari ale lumii?

sursa: Unimedia

0 Comments: