(video) Declarații surprinzătoare pe final de campanie electorală! Diacov: "Dl Plahotniuc a avut un rol important în procesele din PDM!" Chirtoacă: "Niciun partid nu arată fiecare leu care l-a cheltuit în campanie"

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

(video) Declarații surprinzătoare pe final de campanie electorală! Diacov:
Foto: Colaj UNIMEDIA

Declarații surprinzătoare pe final de campanie electorală. Aseară, în cadrul unei emisiuni la PublikaTV, Dumitru Diacov a lăsat să se înțeleagă că Vladimir Plahotniuc este implicat de mai mult timp în procesul de luare a deciziilor în PDM. "Dl Plahotniuc era bun în trecut, atunci când eu cu dl Lupu am creat premise și am adus la lumina zilei această alianță.

Fără Lupu, fără PDM și fără Plahotniuc acest lucru nu era rezolvat", a declarat președintele de onoare al PDM, care a recunoscut că îl cunoaște pe controversatul om de afaceri de mai mulți ani. Rugat de moderatoarea emisiunii să facă precizări în ce moment a fost Plahotniuc implicat în "procese", Dumitru Diacov a evitat să dea un răspuns sigur.  


De cealaltă parte, prim-vicepreședintele PLDM, Mihai Godea, a ținut să precizeze că între discuțiile dintre cei 4 lideri ai AIE, Plahotniuc nu a avut niciun rol. "Liderii AIE au fost cei care au luat deciziile. Deja, ce ține de partidul dvs dle Diacov, vă privește", a subliniat liberal-democratul. 

Vicepreședintele PL a făcut și el declarații surprinzătoare. "Noi am arătat fiecare leu care l-am cheltuit în campanie. Noi am fost transparenți", este declarația lui Dumitru Diacov, la care Chirtoacă a ținut să facă niște precizări: "Haideți să fim sinceri dle Diacov, nimeni nu arată fiecare leu cheltuit, inclusiv PL", a declarat edilul, suprinzând audiența cu excesul de sinceritate. 

În cadrul emisiunii televizate, primarul Capitalei a avut și o serie de discuții aprinse cu analistul politic Igor Boțan. Ultimul i-a acuzat pe liberali că uneori apelează la metode bolșevice, precum ar fi interzicerea sondajelor înainte de alegeri, interzicerea comunismului, etc. "Cum se poate ca un partid liberal să opereze cu "interziceri", s-a întrebat Boțan. "Vreți să spuneți că tot ce s-a făcut acum în Chișinău sunt măsuri bolșevice", a replicat Chirtoacă. A urmat Boțan: "Vreți să-mi amintesc de Maia Laguta? Sunteți un cuplu armonios". Chirtoacă a ținut să pună și el puncte: "Puteți să o luați dvs pe doamnă, că sunteți mai apropiați ca vârstă". 

Toți reprezentanții AIE au declarat că după 28 noiembrie, noua guvernare trebuie să vină cu planuri și măsuri, menite să amelioreze viața oamenilor.


Imagini video vor fi disponibile în cca o oră.   

Sursa: UNIMEDIA


UNIMEDIA și Privesc.EU îți prezintă alegerile parlamentare anticipate ÎN DIRECT. Stai aproape pentru o experiență unică!

UNIMEDIA și Privesc.EU îți prezintă alegerile parlamentare anticipate ÎN DIRECT. Stai aproape pentru o experiență unică!

Portalul de știri UNIMEDIA și Privesc.EU îți prezintă alegerile parlamentare anticipate ÎN DIRECT. Duminică, 28 noiembrie, începând de la primele ore ale dimineții, stai alături de noi pentru transmisiuni ÎN DIRECT de la Comisia Electorală Centrală, dar și de la secțiile de vot unde își vor exprima opțiunea principalii lideri politici din țară.  

Îți vom spune instantaneu prin știri, fotografii, dar și imagini grafice care este rata de participare la alegeri, care sunt ultimele declarații și încotro se îndreaptă Moldova după scrutinul electoral. Întreaga echipa UNIMEDIA și Privesc.EU va fi antrenată în spectacolul știrilor electoralei pentru ca voi, cei peste 30 de mii de vizitatori care ne sunteți alături în fiecare zi, să aveți parte de ultimele informații, dar și de experiența "Alegeri parlamentare ÎN DIRECT". 


Seara, îți vom spune primii care sunt reacțiile liderilor politici, dar și care sunt rezultatele alegerilor. În cursul nopții de duminică spre luni, UNIMEDIA îți va prezenta LIVE care sunt ultimele rezultate parțiale oferite de CEC. În următoarele câteva zile suntem 24/24 on-line.

În 2007, UNIMEDIA a transmis comentarii LIVE de la secțiile de vot, în 2009 - ți-am adus înregistrările video cu declarațiilor tuturor liderilor politici, iar în 2010 - ai parte de o nouă experiența unică - alegeri ÎN DIRECT. 

Stai aproape! Alegerile se fac pe portalul de știri numărul 1 din Moldova!

sursa: Unimedia

Astăzi are loc Gala Premiilor de Excelenţă TVR Internaţional, prezentată de Andreea Marin şi Cristian Tabără la București și Chișinău

Astăzi are loc Gala Premiilor de Excelenţă TVR Internaţional, prezentată de Andreea Marin şi Cristian Tabără  la București și Chișinău
Foto: TVR

Cea de-a IX-a a Galei Premiilor de Excelenţă TVR Internaţional va avea loc astăzi, 27 noiembrie, la Chișinău și București. Susținut mediatic de portalul de știri UNIMEDIA, pentru prima dată în cadrul acestui eveniment va fi premiată excelența din România, dar şi din Republica Moldova.


"Acest lucru se datorează dorinței de a extinde recunoaşterea personalităţilor şi proiectelor marcante dincolo de graniţele ţării. Gala Premiilor de Excelenţă va fi o transmisiune duplex Bucureşti - Chişinău, în direct la Moldova1, TVR 1, TVR Internaţional, dar și la JurnalTV", se menționează într-un comunicat de presă.   

Organizatorii evenimentului menționează că acest prim demers de recunoaştere a valorii românilor de dincolo de graniţe nu putea avea loc decât în Republica Moldova - "țara de care ne leagă valorile şi rădăcinile comune, limba, istoria, dar şi aceleaşi ţeluri şi aspiraţii de viitor, într-o Europă din ce în ce mai unită. Ceremonia din 27 noiembrie va constitui, totodată, o trecere de la simbolicul „Pod de Flori" la recunoaşterea publică a excelenţei şi valorilor din Republica Moldova”, au subliniat aceștia.   

Menționăm că în cadrul ceremoniei vor fi premiate personalităţi româneşti, vârfuri în ştiinţă, economie, cultură, sport şi politică de ambele părţi ale Prutului, iar spectacolul va fi susţinut de mari nume ale cântecului popular autentic, reprezentativi pentru toate regiunile româneşti şi ale Republicii Moldova. Gazdele Galei vor fi Andreea Marin (la Bucureşti) şi Cristian Tabără (la Chişinău).   

Precizăm că Gala Premiilor de Excelenţă TVR Internaţional este o manifestare anuală dedicată personalităţilor şi proiectelor care au obţinut rezultate deosebite în promovarea imaginii României în lume. De-a lungul celor opt ediţii de până  acum, premiile de excelenţă acordate de TVR Internaţional au revenit unor mari personalităţi din România sau din străinătate, sportivi, diplomaţi, manageri şi oameni de afaceri, oameni de cultură, instituţii şi organizaţii, ansambluri artistice, etc.  

Sursa: UNIMEDIA


Ambasada SUA şi Delegaţia UE îndeamnă moldovenii să participe la alegerile de duminică

Ambasada SUA şi Delegaţia UE îndeamnă moldovenii să participe la alegerile de duminică
Foto: lorylex.files.wordpress.com

Ambasada Statele Unite ale Americii şi Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova îndeamnă moldovenii să participe la alegerile parlamentare anticipate de duminică, 28 noiembrie.


"Un proces electoral liber, corect şi transparent este o parte indispensabilă a guvernării democratice şi este o ocazie istorică pentru oamenii din Moldova de a-şi confirma angajamentul faţă de principiile democratice, bazându-se pe progresele pe care Moldova le-a făcut până în prezent", se menţionează în mesajul instituţiilor sus menţionate.

Cele două reprezentanţe cheamă toţi participanţii electorali să ajute la desfăşurarea alegerilor de duminică la nivelul standardelor europene şi internaţionale, şi să se asigure că perioada electorală şi post electorală decurge într-o atmosferă de pace şi ordine.  

Sursa: UNIMEDIA


Obama s-a ales cu 12 copci după ce a fost rănit în timpul unui meci de baschet

Obama s-a ales cu 12 copci după ce a fost rănit în timpul unui meci de baschet
Foto: Asociated Press

Preşedintele american, Barack Obama, a suferit o rană la una dintre buze în timpul unui meci de baschet, având nevoie de 12 puncte de sutură, a anunţat, vineri, Casa Albă, citată de AFP.


Incidentul s-a produs în cursul dimineţii, în timp ce Obama juca baschet cu prieteni şi membri ai familiei, la Fort McNair, o bază militară situată în apropiere de Washington.

"După ce a fost lovit din greşeală la buză de un jucător advers (...), preşedintele a necesitat 12 puncte de sutură, efectuate de echipa medicală a Casei Albe", a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.

FC Barcelona, cel mai bun club european în primul deceniu al noului mileniu

FC Barcelona, cel mai bun club european în primul deceniu al noului mileniu
Foto: zimbio.com

FC Barcelona este cel mai bun club european în primul deceniu al secolului XXI, a stabilit, cu 3 luni înainte de încheierea perioadei luate în calcul, Federaţia internaţională de istorie şi statistică în fotbal (IFFHS).


După 9 ani şi 9 luni, Barcelona deţine primul loc, în faţa clubului Manchester United, iar diferenţa actuală, apreciază specialiştii de la IFFHS, nu permite grupării engleze să treacă pe primul loc în ultimul trimestru al anului. 

Iată clasamentul dat publicităţii de IFFHS: 
1. FC Barcelona (Spania) 2.459,0 
2. Manchester United (Anglia) 2.436,0 
3. Liverpool FC (Anglia) 2.362,0 
4. Arsenal (Anglia) 2.348,0 
5. Inter Milano (Italia) 2.275,0 
6. AC Milan (Italia) 2.237,0 
7. FC Bayern Munchen (Germania) 2.231,0 
8. Real Madrid (Spania) 2.168,0 
9. Chelsea (Anglia) 2.165,0 
10. AS Roma (Italia) 1.959,0

Olandezii au inventat berea pentru căţei

Olandezii au inventat berea pentru căţei
Foto: Europics

O companie din Olanda a scos pe piaţă o bere realizată special pentru câini, pentru ca oamenii să poată "ieşi la bere" alături de prietenii lor pufoşi.


"Dog Beer" este făcută dintr-un amestec din carne de vită şi malţ, pentru a păstra gustul de bere, dar şi cel de carne.

Producătorii săi spun că berea pentru căţei nu are alcool.

"Pentru câinii mari recomandăm o sticlă pe zi şi pentru cei precum chihuahua, credem că preferă sticlele mici", a declarat un purtător de cuvânt.

Wiktor Piotrowski a încercat berea când a fost lansată în Polonia săptămâna aceasta şi spune că prietenul său pufos o adoră. "Când ieşim la plimbare, putem să mergem amândoi într-un bar".

BMW X5 facelift, premium veritabil

BMW X5 facelift, premium veritabil

Cea de-a doua generaţie a SUV-ului bavarez a primit în 2010 o restilizare, lucru firesc după patru ani de la lansarea versiunii de bază. Dincolo de modificările estetice, schimbările adevărate au avut loc la nivelul motoarelor şi transmisiei, precum şi a sistemului de rulare. Oricum, la exterior trebuie notate redesenarea spoilerului faţă, tehnologia LED introdusă pentru inelele luminilor de poziţie, precum şi stopurile cu înfăţişare nouă de pe spate.


La o primă vedere, maşina dă senzaţia că este mai masivă decât X5-ul lansat în 2006. Fără îndoială că noile propulsoare, mai puternice decât precedentele, au avut nevoie de o nouă ergonomie a spaţiului de sub capotă, aşa că aceasta pare acum mai mare. Iluzie optică sau nu, aceeaşi impresie este apoi amplificată de liniile laterale ale SUV-ului, care, dincolo de curbele moi şi de aerul aerodinamic, nu pot ascunde faptul că X5 rămâne totuşi un SUV de 2,15 tone.

Dacă greutatea ridică semne de întrebare, acestea dispar ca şi cum n-ar fi existat în momentul rulării. Versiunea avută la test a fost dotată cu un motor diesel de 3.0 litri, într-o echipare xDrive40d. Performanţele acestui propulsor vorbesc de la sine: 306 CP şi un cuplu maxim de 600 Nm, cifre care, luate împreună cu transmisia automată ireproşabilă în opt trepte, anulează instantaneu orice gânduri legate de masa lui X5. 

Motorul  urcă foarte mult şi uşor, are „viaţă” în el chiar şi la turaţii unde de obicei diesel-urile se blochează, iar cu modul Sport activat nu va schimba treapta mai jos de 5.000 rpm. Mai pe româneşte, BMW X5 xDrive40d se mişcă teribil de uşor şi de agil. Cel mai mult impresionează însă ţinuta sa de drum, unde risc să spun că nu are rival. Un pic mai rigidă decât alţi adversari din segment, maşina dă clasă atunci când vine vorba despre comportamentul de pe şosea. Practic, cu un X5 poţi face aproape tot ce vrei. Ţine şi îi plac virajele luate la extrem, iar viteza în regim de croazieră nu îi afectează mai deloc pe pasageri, pentru că în interior nu se simte nimic. 

Consumul modelului testat s-a ridicat la aproximativ 11 litri în mediul urban, în timp ce afară a scăzut la 8,5 litri. O medie de sub 10 l/100 km în condiţii de test nu este deloc un rezultat rău, mai ales dacă ţinem cont de reperele dinamice pe care le propune maşina: acceleraţie 0-100 km în 6,6 secunde şi o viteză maximă de 236 km/h.

Interiorul se ridică la aceleaşi standarde înalte ca orice BMW premium. Păstrează designul original, cu aceeaşi voită asimetrie, de inspiraţie aviatică, a instrumentele de bord orientate spre şofer. Acum este însă folosită mult mai multă piele, lucru care accentuează caracterul de lux dat şi de acoperişul panoramic. Scaunele se pot regla pe toate dimensiunile şi există riscul real ca atunci când faceţi asta să pierdeţi câteva zeci de secunde până vă lămuriţi ce şi cum cu droaia de butoane aferente.

Despre tehnologie, ca la orice BMW de acest nivel. Duduie de sisteme, există un ecran de 8,8 inch, navigaţie, Bluetooth, asistenţă la parcare cu maşina văzută de sus (Surround View), avertizare la părăsirea benzii.


(VIDEO) Bucureştiul este din nou în Cartea Recordurilor Guinness: Cea mai mare instalaţie de Crăciun din lume

(VIDEO) Bucureştiul este din nou în Cartea Recordurilor Guinness: Cea mai mare instalaţie de Crăciun din lume
Foto: youtube.com

Bucureştiul a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare instalaţie de Crăciun expusă într-un spaţiu închis, recordul fiind omologat de o reprezentantă Guinness World Records.


Instalaţia a fost aprinsă în mall-ul Sun Plaza. Potrivit Mediafax, în vederea atingerii acestui record, la Sun Plaza au fost instalate 500 de perdele de lumini cu o lăţime de doi metri şi înălţimea de 1,5 metri - în interiorul mall-ului - 6 perdele cu o înălţime de 2 metri şi o lăţime de 7 metri, la intrări, 20 de perdele cu înălţimea de 2 metri şi lăţimea de 7 metri, la restaurantele fast-food, 120 de ghirlande luminoase, la scările rulante, iar la etaj au fost împodobiţi 40 de brazi cu 2.400 de leduri. În total, au fost aprinse 449.658 de beculeţe.

După aprinderea beculeţelor, reprezentanţa Guinness World Records i-a înmânat diploma care atesta acest record. Recordul mondial precedent in domeniu includea 150.000 de becuri.

Guinness World Records este o carte de referinţă publicată anual, care conţine o colecţie recunoscută internaţional de recorduri mondiale - atât performante umane, cât şi fenomene extreme ale naturii. Cartea în sine deţine un record mondial, ca fiind cel mai bine vândută serie de carte cu copyright.

Anul trecut, în mai, a fost omologata la Bucureşti cea mai mare pungă de hârtie reciclată, realizată de reprezentanţii unui lanţ de magazine. În 2008, Bucureştiul a intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai lung cârnaţ afumat, dar şi cu cel mai mare număr de Moşi Crăciun.


Sursa: 9am.ro


Poliţia recomandă prudenţă în trafic din cauza condiţiilor meteo nefavorabile

Poliţia recomandă prudenţă în trafic din cauza condiţiilor meteo nefavorabile
Poză simbol
Foto: iasiplus.ro

Condiţiile meteorologice prognozate pentru perioada următoare ar trebui să-i determine pe şoferi să-şi ia măsurile corespunzătoare atunci când pleacă la drum, pentru a evita incidentele nedorite.


Angajaţii Direcţiei poliţiei rutiere recomandă şoferilor să-şi echipeze corespunzător autovehiculele, cu anvelope de iarnă şi să efectueze din timp reviziile. La plecarea cu autovehiculele, conducătorii acestora trebuie să verifice funcţionarea la parametri normali a sistemului de iluminare-semnalizare, a sistemului de frânare, a instalaţiei de dezaburire, a ştergătoarelor de parbriz, să menţină permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale, precum şi să verifice existenţa triunghiurilor reflectorizante, a trusei medicale şi a stingătorului de incendii. În funcţie de drumurile pe care vor circula este recomandat ca în autovehicule să existe lanţuri pentru anvelope, o lopăţică pentru deszăpezire precum şi puţină sare sau nisip.

În acest sens agenţii de circulaţie recomandă: 
- să adaptaţi viteza la condiţiile de drum pentru că este una dintre principalele cauze ale accidentelor ;
- să frânaţi din timp deoarece distanţa de frânare a unui autovehicul se triplează în condiţiile unui carosabil lunecos ;
- să executaţi cu atenţie manevrele de pornire de pe loc, depăşirea şi oprirea în condiţii de siguranţă ;
- să fiţi odihnit pentru că ceaţa, precipitaţiile, albul zăpezii scade acuitatea vizuală ;
- să circulaţi cu atenţie în zilele cu precipitaţii abundente, când numărul accidentelor creşte considerabil ;
- asiguraţi-vă că aveţi în automobil trusa medicală completată şi stingătorul de foc.

Având în vedere condiţiile meteo, iminenţa producerii de polei şi a căderilor de zăpadă, poliţia recomandă ca înainte de a pleca la drum, conducătorii auto trebuie să se informeze din timp cu privire la situaţia drumurilor pe care intenţionează să se deplaseze, dacă acestea nu au fost închise circulaţiei publice sau dacă există restricţii de circulaţie, precum şi să-şi pregătească eventuale rute ocolitoare.

De asemenea, este indicat să circulaţi cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpada bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.

Pietonilor li se recomandă să manifeste o atenţie sporită când intenţionează să traverseze partea carosabilă, să circule numai pe trotuar, iar când acesta lipseşte, pe acostamentul din partea stângă a drumului pe sensul său de mers, iar dacă sunt nevoiţi să circule pe marginea drumurilor naţionale, să poarte pe haine o sursă de lumină reflectorizantă vizibilă din ambele sensuri.

Reamintim că şoferii vor fi obligaţi, în perioada 1 decembrie - 1 martie, să echipeze automobilul cu pneuri destinate exploatării în sezonul de iarnă sau, în afara acestei perioade a anului, în lipsa zăpezii ori a gheţii pe carosabil este echipat cu pneuri utilate cu crampoane precum şi cu lanţuri antiderapante. Aceste măsuri vor contribui la siguranţa tuturor participanţilor la trafic.

Sursa: UNIMEDIA


Socor: Miza alegerilor parlamentare din Moldova este stabilizarea situaţiei politice

Socor: Miza alegerilor parlamentare din Moldova este stabilizarea situaţiei politice
Foto: gdb.rferl.org

Miza alegerilor parlamentare din Republica Moldova este stabilizarea situaţiei politice şi continuarea reformelor instituţionale. Moldova are nevoie de un stat care să funcţioneze în mod stabil, declară Vladimir Socor într-un interviu pentru Europa Liberă.


Republica Moldova a trecut timp de aproape doi ani printr-o campanie electorală permanentă. Acest lucru trebuie curmat prin alegerile din 28 noiembrie, consideră Socor.

Potrivit lui, după alegerile parlamentare va fi o luptă acerbă pentru ocuparea celor trei funcţii importante în stat. “Acest lucru nu este în interesul Republicii Moldova. Poate fi în interesul personal sau de grup îngust al unor politicieni, sau unor grupuri de businessmani,” spune analistul politic.

Vladimir Socor speră ca la alegerile din 28 noiembrie să se profileze un partid care să poată să restabilească ordinea şi guvernarea stabilă, şi un ciclu electoral de patru ani încheiaţi, şi care să poată să schimbe eventual Constituţia pentru a institui o republică prezidenţială sau să guverneze Republica Moldova în stilul unei republici prezidenţiale, chiar dacă pe hârtie ea rămâne o republică parlamentară.

Comisia Electorală Centrală organizează o întâlnire cu concurenţii electorali

Comisia Electorală Centrală organizează o întâlnire cu concurenţii electorali
Foto: voceabasarabiei.net

Comisia Electorală Centrală organizează astăzi, 27 noiembrie 2010 o întâlnire cu liderii partidelor politice înregistrate în calitate de concurenţi electorali şi cu candidaţii independenţi la alegerile parlamentare anticipate acest an.


În cadrul evenimentului va fi efectuată o totalizare preliminară a activităţii CEC de organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare. 

Pentru a nu intra în contradicţie cu prevederile art. 47 alin. (8) din Codul electoral care interzice orice fel de agitaţie electorală în ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor, mass-media va putea efectua doar pentru filmări protocolare şi nu va fi oferită posibilitate de a adresa întrebări. 

Sursa: UNIMEDIA


Aur pentru Anatol Cîrîcu la Campionatul European de Haltere

Aur pentru Anatol Cîrîcu la Campionatul European de Haltere
Foto: moldova.sports.md

În perioada 19-28 noiembrie în or. Limassol (Cipru), se desfăşoară Campionatul European de Haltere, rezervat tineretului. Până acum, sportivii Republicii Moldova au obţinut rezultate îmbucurătoare.


Halterofilul Anatolie Cîrîcu, categoria de greutate – 94kg a obţinut locul I la auncat - 209 kg şi locul III la smuls - 170kg. Total 379 kg şi a devenit deţinătorul medaliei de aur la Campionatul European de Haltere (under – 23). 

Astăzi, 27 noiembrie, sportivul Anatol Cîrîcu va reveni în ţară.

Sursa: UNIMEDIA


Dar tu ştiai că ai dreptul să ceri încă un buletin de vot în caz că ai greşit la completarea primului? VEZI ce spune legea

Dar tu ştiai că ai dreptul să ceri încă un buletin de vot în caz că ai greşit la completarea primului? VEZI ce spune legea

Din păcate mulţi dintre noi nu-şi cunosc drepturile. Aşa se întâmplă şi în cazul drepturilor ce ţin de exprimarea voinţei de vot. Nu mulţi sunt la curent că în cazul în care au greşit la completarea unui buletin de vot, au dreptul să ceară un nou buletin de vot.


Potrivit art. 54(6) din Codul Electoral, dacă alegătorul a completat greşit buletinul de vot, la cererea lui, biroul electoral al secţiei de votare anulează acest buletin şi îi eliberează imediat, o singură dată, un nou buletin de vot. Acest caz va fi menţionat în procesul-verbal cu privire la votare şi în lista electorală.

Conform aceluiaşi Cod Electoral, buletinul de vot se completează de către alegător numai în cabina pentru vot secret. Alegătorul care nu este în stare să completeze de sine stătător buletinul are dreptul să invite în cabină o altă persoană, cu excepţia membrilor biroului secţiei de votare, membrilor reprezentanţi ai concurenţilor electorali şi a persoanelor autorizate să asiste la operaţiile electorale.


Alegătorul aplică ştampila cu inscripţia "Votat" în interiorul cercului unui singur patrulater din buletinul de vot, ceea ce înseamnă că a votat pentru concurentul electoral corespunzător. Cercurile din celelalte patrulatere trebuie să rămână curate.

Un alegător poate vota numai pentru un singur concurent electoral. Se interzice scoaterea din localul secţiei de votare a buletinului eliberat pentru vot.

Sursa: UNIMEDIA


Iurie Muntean: Partidul Comuniștilor nu este un partid comunist, ci unul de tip socialist european

vineri, 26 noiembrie 2010

Iurie Muntean: Partidul Comuniștilor nu este un partid comunist, ci unul de tip socialist european
Foto: europalibera.org

Iurie Muntean, secretarul general al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova ”recunoaște” că PCRM nu este un partid comunist, ci unul socialist. Declarația a fost făcută în seara zilei de azi, 26 noiembrie, în cadrul unei emisiuni televizate.


”Faceți diferența între noi și staliniști, deoarece staliniști sunteți voi, dar noi un partid de tip socialist european”, a replicat Muntean candidaților la funcția de deputat din partea PL, PLDM și PDM.


Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Pe ultima sută de metri, PDM dorește păstrarea AIE și nu vede cum ar putea face alianță cu comuniștii

Pe ultima sută de metri, PDM dorește păstrarea AIE și nu vede cum ar putea face alianță cu comuniștii
Foto: Prime

Și partidul Democrat vrea refacerea Alianței pentru Integrare Europeană după alegerile parlamentare din 28 noiembrie. Desprea aceasta a vorbit vicepreședinte PDM, Valeriu Lazăr, în cadrul unei dezbateri electorale la televiziunea națională.


"Răspunsul nostru e univoc. Cu unii dintre din acest studiou, cu care nici nu ai ce comunica, nu avem cum sa facem alianță”, a declarat Lazăr cu referire la candidatul PCRM la funcția de deputat, Iurie Muntean.  ”Ne dorim refacerea AIE. Cu toții am făcut unele greșeli și sper că am învățat din ele", a mai subliniat Valeriu Lazăr.

Același lucru a fost confirmat și de președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, în cadrul unei alte emisiuni TV: ”Sigur că avem pretenții foarte serioase față de partenerii din AIE. Discuțiile vor fi complicate, dar și de această dată vom contribui la o guvernare democratică”. 

Amintim că astăzi, în ultima zi de campanie electorală, și ceilalți lideri ai AIE și-au reiterat pozițiile că nu vor face alianță, după alegeri, cu Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, ci își doresc refacerea Alianței pentru Integrare Europeană.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Artur Reșetnicov: Am să-l dau în judecată pe acest individ, Ghimpu!

Artur Reșetnicov: Am să-l dau în judecată pe acest individ, Ghimpu!
Foto: Colaj UNIMEDIA

"Îmi este groaznic să povestesc ce mi s-a întâmplat. Pentru mine e importantă prezența prietenilor ca să mă reabilitez emoționonal și psihologic. Eu știu din interior PCRM. Noi suntem o echipă cu PCRM, corectă, echipă care luptă pentru echitate. PCRM nu putea să însceneze răpirea mea. Am povestit amănunțit tot din noaptea cu pricina. Ancheta din start a comis erori fatale. Aceste erori nu au fost întâmplătoare". Declarațiile aparțin candidatului PCRM, Artur Reșetnicov, oferite pentru ProTV Chișinău.


Potrivit lui, acesta nu are încredere în ancheta Ministerului Afacerilor Interne. "Am impresia că sunt și polițiști implicați în răpirea mea. Îl voi acționa în judecată pe acest individ Ghimpu. El întrece orice limită. Îl voi acționa în judecată pentru 2 cuvinte urâte. Nu vreau să le menționez. La indicația cui am fost filmat și fotografiat la întâlnirea electorală a PL? Eu la Călărași treceam alături pe strada și atunci se desfășura întâlnirea electorală a PL. Cei care m-au răpit mi-au spus și ce să declar acasă, cu privire la rana de la cap. Mi-au zis să spun că m-a lovit cineva la cap, am leșinat, iar când m-am trezit erau doar banii furați. Mi-au turnat rachiu în gât", a mai precizat Reșetnicov. 

Candidatul PCRM s-a jeluit jurnaliștilor de la ProTV Chișinău că are probleme psihologice din cauza a ceea ce i s-a întâmplat. "Eu stau și mă uit pe geam și am frică. Nu am dormit două nopți din cauza stresului psihologic. Eu deja încep să cred că poliția devine complice. Eu am vorbit de foto-robot, de apartamentele conspirative, dar ei încă nu au găsit nimic. Am câteva versiuni, una - legată de vechea mea activitate în calitate de director SIS. A doua - unele cunoștințe cu care eu m-am întâlnit înainte de răpire. A treia - de perioada politică. Mie mi s-au cerut informații compromițătoare despre Vladimir Voronin", a conchis Reșetnicov.

UNIMEDIA amintește că că Artur Reşetnicov, fostul director SIS, a ajuns luni, la spital, după ce, potrivit lui, a fost bătut de persoane necunoscute. Reşetnicov susţine că ar fi fost torturat, pentru a oferi materiale compromiţătoare despre Vladimir Voronin.  

Sursa: UNIMEDIA


Postul PrimeTV repetă de câteva zile o emisiune în care participă doar echipa Partidului Democrat, inclusiv Lupu și Plahotniuc. VEZI FOTO

Postul PrimeTV repetă de câteva zile o emisiune în care participă doar echipa Partidului Democrat, inclusiv Lupu și Plahotniuc. VEZI FOTO
Foto: PrimeTV

Postul PrimeTV repetă de câteva zile o emisiune în care participă doar candidații PDM la funcția de deputat. Nucleul Partidului Democrat participă "de câteva zile" în cadrul unei emisiuni la Prime în care democrații se lăudă reciproc și vorbesc despre echipa puternică construită în ultima perioadă. Fără contracandidați și alți concurenți în studiou, reprezentanții PDM povestesc despre domeniile pe care le cunosc cel mai bine. Astfel, primii din lista PDM, dar dără Dumitru Diacov, promit politici noi și egale pentru toți cetățenii țării. "Colegii mei, cei care sunt alături de mine, au dat de înțeles un lucru - partidul nostru este unul puternic, cu o echipă consolidată, gata să preia guvernarea. Acest lucru este foarte important", a menționat Lupu, aplaudat frenetic la fiecare discurs rostit. 


"Noi nu venim cu vorbe goale. Acesta este partidul celor mulți, un partid al păcii, formațiunea care va aduce locuri de muncă și prosperitate în țară. Moldova nu va părăsi CSI după 28 noiembrie. Țara noastră trebuie să-și consolideze poziția în această regiune", a declarat liderul Partidului Democrat Marian Lupu, în cadrul emisiunii înregistrate pusă pe post de Prime în fiecare seară.  

Igor Corman a ținut să critice Guvernul Filat pentru relațiile proaste cu Federația Rusă și "neclaritățile" în privința relațiilor cu Ucraina. Candidatul Adrian Candu a declarat că politicile investiționale ale Guvernului Filat sunt slabe și acestea sperie investitorii. "Există o serie de acțiuni agresive ale Inspectoratului Fiscal, care nu duc la nimic bun", a precizat acesta. De cealaltă parte, Valentina Buliga a vorbit despre planurile democraților în privința protecției mamelor, dar și realizările PDM în Guvernul de până acum. 



Sursa: UNIMEDIA


Concurenții electorali au cheltuit până astăzi circa 45,6 milioane lei pentru campania electorală

Concurenții electorali au cheltuit până astăzi circa 45,6 milioane lei pentru campania electorală
Foto: Colaj UNIMEDIA

Concurenții electorali înscriși în cursa pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie au cheltuit împreună circa 45,6 milioane lei. Potrivit unui comunicat al instituției publicat pe iComunicat, în şedinţa de vineri, 26 noiembrie 2010, Comisia Electorală Centrală a aprobat raportul financiar final de totalizare privind veniturile şi cheltuielile concurenţilor electorali pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, la venituri în sumă de 45 714 044,75 lei şi la cheltuieli în sumă de 45 635 020,52 lei, conform situaţiei la data de 26 noiembrie 2010.   

Potrivit aceleași surse, concurenţii electorali Partidul Conservator, Partidul Popular Republican şi Cuşnir Valentina au fost avertizaţi pentru neprezentarea rapoartelor financiare, obligîndu-i pe aceştia să le prezinte în termen de 24 ore.   


În cadrul ședinței CEC de astăzi au fost acreditați 45 de reprezentanţi din partea a 13 instituţii mass-media din străinătate pentru reflectarea alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 şi a acreditat 464 de persoane în calitate de operatori de interviu din partea PublikaTV IRES România pentru efectuarea la 28 noiembrie 2010 a sondajului de opinie la ieşirea din secţiile de votare

Sursa: UNIMEDIA


În cadrul campaniei “CoNTăM, deci VOTăm!”, peste 150 mii de persoane au fost informate despre importanța participării la alegeri

În cadrul campaniei “CoNTăM, deci VOTăm!”, peste 150 mii de persoane au fost informate despre importanța participării la alegeri
Foto: cntm.md

În cadrul campaniei “CoNTăM, deci VOTăm!”, lansată de Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) la 1 noiembrie, peste 100 mii de cetățeni din 16 raioane și 50 mii de studenți din 6 universități au fost informați despre importanța participării la alegeri.


Campania “CoNTăM, deci VOTăm!” s-a axat pe 3 direcții majore: comunicarea directă, comunicarea prin canale video/tv și comunicarea on-line.

Comunicarea directă s-a desfășurat în 16 raioane și 6 universități din țară. Astfel mai multe microbuse cu voluntarii CNTM au mers în cele mai mari localități, inclusiv centre rationale, unde discutau cu populația despre importanța participării la alegeri și le ofereau diverse material informative. Pentru activitățile din mediul universitar au fost alese 6 universități: Universitatea din Bălți, Universitatea din Cahul, ASEM, USM, UTM și UPS “Ion Creangă”. Voluntarii, studenți la universitățile respective, au mers în toate căminile, în fiecare cameră din cămin și în blocurile universitare unde au vorbit cu colegii lor, motivându-i să participe la alegeri.

Activitățile majore în cadrul comunicării prin canale tv au fost elaborarea și difuzarea a 4 spoturi publicitare precum și organizarea dezbaterilor televizate cu liderii organizațiilor de tineret a partidelor politice. În total au avut loc 4 dezbateri cu reprezentanții partidelor și 3 dezbateri cu candidații independenți. Spoturile au fost și continuă a fi difuzate de mai multe posturi TV atât cu acoperire națională cât și locală.

A fost creată pagina web a campaniei www.cntm.md/votam, iar pe paginile de socializare a fost creat grupul “CoNTăM, deci VOTăm!”. Drept rezultate înregistrate la moment sunt 1000 de abonați la grupurile din rețele sociale, circa 30 000 de vizitatori pe site-ul campaniei.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Ghimpu: Duminica trecută Reșetnicov căuta să fie furat, dar a văzut că nu-i trebuiește nimănui pentru că-l bate vântul și ei au înscenat. Filat: Îmi pare rău că colegii lui Reşetnikov l-au folosit ca pe un instrument electoral

(video) Ghimpu: Duminica trecută Reșetnicov căuta să fie furat, dar a văzut că nu-i trebuiește nimănui pentru că-l bate vântul și ei au înscenat. Filat: Îmi pare rău că colegii lui Reşetnikov l-au folosit ca pe un instrument electoral
Foto: UNIMEDIA

Mihai Ghimpu despre Artur Reșetnicov

Prim-ministrul Vlad Filat și-a exprimat regretul că colegii lui Reșetnicov îl folosesc ca pe un instrument electoral. ”Este un caz regretabil, care nu trebuie să fie trecut pe dimensiune electorală”, a declarat Filat pentru presă azi, 26 noiembrie, subliniind că dacă se va demonstra că a fost înscenare sau provocare, cei care au făcut-o, vor fi sancţionaţi.


Președintele interimar, Mihai Ghimpu, a subliniat că comuniștii au inventat răpirea ex-directorului SIS, Artur Reșetnicov, menționând că acesta ”s-a bătut nu niște cunoscuți care erau datori unul altuia cu bani și pe urmă a venit ideologul Tkaciuk și l-a învățat ce să spună”. 

Mai mult, Ghimpu a prezentat poze cu Reșetnicov prezent lansarea echipei PL la Călărași. ”Credea că liberalii o să-l vadă și o să facă scandal, dar cetățenii noștri au crescut și nu se mai dau la provocații. Reșetnicov umbla să-l fure cineva și să facă din asta o poveste, dar a văzut că nu-i trebuiește nimănui pentru că-l bate vântul și ei au înscenat toată povestea”. 

Premierul Filat, cât și președintele interimar au menționat că adevărul este altul decât cel pe care-l auzim și o să-l aflăm mai târziu , când organele de achetă se vor expune asupra acestui caz.

Amintim că astăzi, Ministerul de Interne a declarat că agresarea lui Artur Reșetnicov a fost înscenată de PCRM fără ca acesta să știe. 

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


IDOM: Listele electorale pentru scrutinul din 28 noiembrie sunt cu mult mai bune decât cele de la alegerile din 2009

IDOM: Listele electorale pentru scrutinul din 28 noiembrie sunt cu mult mai bune decât cele de la alegerile din 2009
Foto: agir-ensemble.over-blog.com

În listele electorale de la Birourile Electorale ale Secţiilor de Votare (BESV) se regăsesc persoane care nu au domiciliu/reşedinţa în raza secţiei de votare, persoane decedate şi alegători care figurează de 2 ori - acestea sunt doar câteva din erorile depistate de către observatorii Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM).


De asemenea, au fost întâlnite cazuri când nu toţi alegătorii se regăseau în listele electorale, printre acestea se numără şi o parte din persoanele care au împlinit 18 ani. 

Conforma datelor prezentate de IDOM, comparativ cu referendumul constituţional din 5 septembrie, la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie, numărul de alegători încluşi în liste a scăzut cu aproximativ 1240 alegători.

"Pentru acest scrutin listele sunt bunicele, sunt cu mult mai puţine persoane decedate incluse. În comparaţie cu 2009 listele sunt de o calitate mult mai bună. Cred că erorile depistate nu vor influenţa rezultatul alegerilor", a subliniat Stela Livădaru, coordonatorul de proiect.  

Observatorii IDOM declară că nu au întâmpinat probleme în cadrul monitorizării la Consiliile Electorale de Circumscripţie, având acces nestingherit la informaţia privind procesul de actualizare a listelor.

IDOM a recomandat Comisiei Electorale Centrale să treacă cât mai rapid la registrul electronic al alegătorului, în care datele să fie prezentate într-un format unci care să permită verificarea rapidă a listelor.

Totodată, experţii IDOM au lăudat activitatea CEC, în ce priveşte organizarea campaniei de informare activă a cetăţenilor prin intermediul mass-mediei.

Sursa: UNIMEDIA


BNM a hotărât să menţină rata de bază şi ratele la instrumentele politicii monetare la acelaşi nivel

BNM a hotărât să menţină rata de bază şi ratele la instrumentele politicii monetare la acelaşi nivel
Foto: bank.md

În cadrul şedinţei Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei de ieri, 25 noiembrie 2010, s-a decis ca rata de bază, rata la creditele overnight şi cea a depozitelor overnight şi rata rezervelor obligatorii să rămână la nivelul actual, informează Serviciul de Presă al BNM.


Astfel, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt şi rata de baza la creditele acordate pe termen lung (mai mare de 5 ani) rămân la nivelul de 7% anual. Potrivit BNM, decizia a fost luată în vederea creării unui cadru monetar adecvat pentru menţinerea stabilităţii preţurilor şi susţinerea relansării continue a economiei naţionate. 

Consiliul de Administraţie al BNM a decis să menţină rata la creditele overnight la 10% şi cea a depozitelor overnight - la 4% anual. Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă, precum şi norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menţine la nivelul de 8%.

Amintim că ratele de dobândă la instrumentele de reglementare monetară au fost schimbate ultima dată în cadrul şedinţei Consiliului din 25 martie curent, când au crescut cu un punct procentual. Următoarea şedinţă a Consiliului de administraţie cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 30 decembrie 2010, comunică Serviciul de Presă al BNM.

Sursa: UNIMEDIA


CCA a primit în dar de la UE tehnică şi echipament specializat

CCA a primit în dar de la UE tehnică şi echipament specializat
Foto: frocus.net

Sala de conferinţe a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Republica Moldova a fost utilat cu echipament specializat în prezentarea rapoartelor de monitorizare a mass-media, materialelor video. Tehnica a fost donată de Programul Comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei „Programul privind Susţinerea Democraţiei în Moldova”, componenta – Sprijin pentru dezvoltarea mass-media pluraliste.


Noul echipament, televizoare LCD, sisteme audio şi de microfoane şi notebook cu HDMI output - va permite CCA să vizualizeze rezultatele rapoartelor de monitorizare a mass-media realizate de Direcţia de Monitorizare, ştirile contestate de partidele politice şi cetăţeni în plângeri, materialele depuse de radiodifuzori în vederea solicitării licenţelor de emisie etc. 

Până acum CCA folosea un proiector LCD care nu oferea cea mai bună calitate a imaginii. Costul total al echipamentului donat este de circa 8 mii Euro.

“Programul privind Susţinerea Democraţiei în Moldova” şi CCA lucrează împreună din iunie 2010 în vederea îmbunătăţirii calităţii activităţii de monitorizare a mass-media a autorităţii de reglementare a audiovizualului. 

În august, experţi internaţionali au elaborat metodologia de monitorizare a mass-media pentru CCA în conformitate cu standardele europene şi legislaţia Republicii Moldova. 

În septembrie, angajaţii Direcţiei Monitorizare a CCA au fost instruiţi cum să monitorizeze reflectarea în mass-media a evenimentelor politice şi electorale, pluralismul social şi publicitatea în concordanţă cu noua metodologie de monitorizare a mass-media şi au studiat experienţa Belgiei în monitorizarea mass-media. 

De la sfârşitul lunii octombrie, Marek Mracka, coordonator de programe la MEMO98, consultă şi asistă CCA în elaborarea rapoartelor de monitorizare a mass-media în timpul campaniei electorale.

Sursa: UNIMEDIA


Decizie istorică: Duma rusă condamnă masacrul de la Katyn şi recunoaşte că este opera lui Stalin

Decizie istorică: Duma rusă condamnă masacrul de la Katyn şi recunoaşte că este opera lui Stalin
Foto: ww2incolor.com

Camera inferioară a Parlamentului rus a condamnat masacrarea polonezilor la Katyn în Al Doilea Război Mondial, relatează BBC News online. Duma a acceptat că Stalin şi oficialii săi au ordonat masacrul din 1940. Comuniştii s-au opus declaraţiei, unii încercând să acopere vina sovieticilor.


Propaganda sovietică a încercat timp de zeci de ani să prezinte masacrul de la Katyn ca fiind opera naziştilor. Adevărul a fost recunoscut oficial în 1990, dar chestiuna continuă să fie una sensibilă între Rusia şi Polonia.

Duma speră "într-o nouă fază în relaţiile" cu Polonia, "bazată pe valorile democratice". Preşedintele Dmitri Medvedev se va duce în Polonia luna viitoare.

"Documentele publicate, păstrate în arhive clasificate, nu numai că prezintă amploarea acestei tragedii, dar arată şi că această crimă de la Katyn a fost comisă la ordinele directe ale lui Stalin. Propaganda sovietică a atribuit resaponsabilitatea criminalilor nazişti", spune Duma.

Duma de Stat cere ca masacrul să fie investigat în continuare, pentru a se confirma lista victimelor şi mai spune că aceasta a fost o tragedie şi pentru ruşi, pentru că mii de sovietici au fost executaţi acolo în 1936-1938, în perioada istoriei sovietice cunoscută drept "Teroarea".

(video) Vladimir Țurcan continuă lupta politică și de pe patul de spital. VEZI acum arată salonul de lux în care "este cazat" liderul PUM

(video) Vladimir Țurcan continuă lupta politică și de pe patul de spital. VEZI acum arată salonul de lux în care
Foto: UNIMEDIA

Vladimir Țurcan continuă lupta politică chiar și dacă acesta se află în spital. Anunțul a fost făcut de președintele Partidului Moldova-Unită, care a organizat o conferință de presă chiar în camera de spital.  "Vreau să vă anunț că Partidul Moldova-Unită continuă lupta politică. Informații și bârfele distribuite de concurenții noștri electorali nu sunt adevărate. Suntem siguri că vom acumula un rezultat bun la alegeri", a declarat Țurcan azi la amiază.  

Întrebat cum se simte, Țurcan a menționat că are 3 fracturi în zona bazinului și va trebui să stea în pat circa 4 săptămâni. Rugat să comenteze împrejurările accidentului care i s-a întâmplat, liderul Moldova-Unită a menționat că are mai multe întrebări către MAI. "Eu am mai multe întrebări către MAI. De unde a apărut greiderul care a nivelat locul accidentului, de ce până în prezent nu a fost identificat șoferul care a provocat accidentul, cum s-a întâmplat ca anvelopele mașinii sale s-au spart chiar în timpul accidentului. Nu înțeleg cum MAI a putut face declarații în acest sens dacă ancheta nu a fost terminată", s-a întrebat fostul general de poliție.  


Vorbind despre incidentul în care a fost implicat Artur Reșetnicov, Țurcan s-a ferit să dea aprecieri, menționând că declarațiile politice nu-și au loc în acest caz, iar verdictul poate fi dat în urma expertizelor. 

Vladimir Țurcan este cazat într-un salon de lux de la Spitalul Militar din Capitală. Acesta a fost implicat la 20 noiembrie într-un accident rutier. Potrivit MAI, accidentul s-ar fi produs din cauza carosabilul umed. Liderul PMU a declarat pentru jurnaliști că a depus deja o cerere pentru a vota prin intermediul urnei mobile. 




Sursa: UNIMEDIA


(VIDEO) CCA: Publika TV a procedat corect când l-a evacuat din studiou pe Sergiu Mocanu

(VIDEO) CCA: Publika TV a procedat corect când l-a evacuat din studiou pe Sergiu Mocanu
Colaj UNIMEDIA/vipmagazin.md

Consiliul Coordonator al Audiovizualuilui a respins contestaţia partidului "Pentru Neam şi Ţară", în care se cerea sancţionarea Publika TV. În cadrul şedinţei, membrii CCA au declarat că moderatorul emisiuni, Vadim Stângaciu, a procedat corect, atunci când l-a invitat pe Sergiu Mocanu să părăsească studioul televiziunii.


Reamintim că în cadrul dezbaterilor electorale din 20 noiembrie, liderul acestei formaţiuni, Sergiu Mocanu, a fost evacuat din studiou postului de televiziune, pentru că a încălcat regulamentul dezbaterilor.

Tema acestei emisiunii, conform anunţului făcut în prealabil de către Publika TV, era agricultura, pentru că pe 20 noiembrie  Ziua Agricultorului. Reprezentanţii postului de televiziune susţin că Sergiu Mocanu a venit la dezbateri cu o temă personală, aceeaşi cu cea pe care o promovează şi prin intermediul partidului - atacul la adresa omului de afaceri Vlad Plahotniuc și câteva instituții publice. 

Moderatorul Vadim Stângaciu a încercat în mod repetat să îl determine pe Mocanu să îşi încadreze discursul în tema emisiunii. Acesta, în schimb, şi-a îndreptat atacurile către Publika TV. În rezultat, moderatorul emisiunii a fost nevoit să întrerupă emisia şi să îi ceară lui Sergiu Mocanu să părăsească studioul.

La rândul său Mocanu, a declarat atunci pentru UNIMEDIA că Publika TV i-a fost îngrădit accesul la transmiterea mesajului pe care el îl consideră important pentru alegătorii săi şi că va depune o sesizare la CEC şi CCA.


Sursa: UNIMEDIA cu referire la Publika TV


Germania şi Franţa doresc un fond permanent de salvare a ţărilor în criză din zona euro

Germania şi Franţa doresc un fond permanent de salvare a ţărilor în criză din zona euro
Foto: eurofora.net

Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy au semnat un comunicat în care anunţă dorinţa lor de creare a unui mecanism permanent de salvare financiară, care să funcţioneze oricând, pentru orice membru al zonei euro. Este vorba despre aşa-numita Facilitate de Stabilitate Financiară Europeană, un fond de aproape 500 de miliarde de euro creat special pentru a răspunde unor situaţii cum a fost cea din Grecia şi cum e în prezent cea din Irlanda. Acest fond expiră în 2013, iar mesajul comun Merkel-Sarkozy vizează găsirea unei astfel de soluţii permanente.


Mai mult, Banca Centrală a Germaniei a anunţat, concomitent, că fondurile pentru ajutorarea ţărilor din zona euro aflate în dificultate pot fi mărite, dacă situaţia o va cere.
 
Acesta este răspunsul oficial al celor două ţări în urma speculaţiilor că zona euro, care cuprinde în prezent 16 state, s-ar putea destrăma din cauza crizei deficitelor bugetare din unele ţări. 

Speculaţiile s-au intensificat după ce Irlanda a cerut oficial ajutor financiar, ajutor de care ar putea avea nevoie şi Portugalia, Spania, Belgia ori Italia.

Hainele unui boschetar "au blocat" strada Bănulescu Bodoni azi preț de câteva zeci de minute

Hainele unui boschetar
Foto: vizitator UNIMEDIA

Strada Bănulescu-Bodoni din Capitală a fost blocată astăzi preț de câteva zeci de minute. Aceasta pentru că organele de poliție au fost alertate cu privire la existența unui pachet suspect. Ulterior, s-a dovedit că era vorba despre un pachet cu haine.  


"Este vorba despre o alarmă falsă", au precizat reprezentanții poliției. 

Sursa: UNIMEDIA


20 zile de arest preventiv pentru figuranţii în dosarul „spălării de bani”

20 zile de arest preventiv pentru figuranţii în dosarul „spălării de bani”
Foto: ccccec.md

Judecătoria Buiucani a dispus astăzi, 26 noiembrie 2010, prelungirea arestului preventiv cu încă 20 de zile pentru cei 6 figuranţi din dosarul spălării de bani, pornit acum o lună de către Centrul anticorupţie. Învinuiţii se vor deţine în Izolatorul de detenţie provizorie al CCCEC.



Atunci au fost reţinuţi 6 membri activi ai grupării, printre care capul reţelei şi un angajat al unei instituţii bancare din RM, prin intermediul căruia se extrăgeau lichidităţi de pe conturi deschise pe numele unor persoane fictive.

În cadrul operaţiunii, Centrul a efectuat peste 30 de percheziţii la domiciliile reţinuţilor, de unde au ridicat în jur de  300 de mii dolari, o armă de foc şi 2 maşini de lux.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia  riscă o pedeapsă sub formă de detenţie pe un termen de până la 10 ani.

Sursa: UNIMEDIA


Mai ţineţi minte: "Refuz, Rezist, sunt Anti-comunist!"?

Mai ţineţi minte:
Foto: inlegeanoastra.blogspot.com

Au trecut timpurile când votam împotrivă. Au venit timpuri când trebuie să votăm pentru. Votând pentru, trebuie să ne asumăm responsabiitatea că votul nostru va contribui la creşterea economică şi bunăstarea populaţiei R. Moldova; va contribui la aşezarea noastră, ca ţară, la locul bine meritat printre ţările europene; va contribui la readucerea mândriei pe feţele cetăţenilor noştri; va contribui la ridicarea frunţilor aplecate ale fraţilor şi părinţilor care au împânzit Europa şi Rusia.


Fraţilor, haideţi să ne mobilizăm, să mobilizăm şi rudele, apropiaţii, prietenii... pe toţi, să iasă la vot!

Am rezistat în faţa comunismului în aprilie şi iulie 2009, a rămas să facem un ultim efort ca să îngropăm definitiv acest cancer, care ne manâncă de 70 de ani, deja.


Continuare pe blogul In legea noastra...

sursa: Unimedia

(video) Voronin nu renunță la limbajul său deocheat. "Pe mine nu mă freacă că PublikaTV m-o scos din emisia lor"

joi, 25 noiembrie 2010

(video) Voronin nu renunță la limbajul său deocheat.
Foto: UNIMEDIA

Vladimir Voronin continuă să utilizeze un limbaj suburban. Acesta s-a mirat astăzi, într-o conferinţă de presă, că are embargo la apariţiile în direct la Publika TV şi susţine că interdicţia i se trage de la un simplu termen medical. Dar a evitat să-şi comenteze pe fond limbajul suburban care i-a atras acest tratament din partea postului de televiziune. 

Amintim că Publika TV a decis, săptămăna trecută, să-i refuze liderului PCRM prezenţa în studio şi intervenţiile telefonice în direct, din cauza limbajului incalificabil folosit la o emisiune Fabrika. Atunci, Voronin l-a atacat pe preşedintele interimar, Mihai Ghimpu. 






Sursa: PublikaTV


După ce l-a numit ”idiot” pe un locuitor din Ceadâr-Lunga, dar și pe bașkanul Găgăuziei, Voronin este atacat mâine în judecată de Formuzal

După ce l-a numit ”idiot” pe un locuitor din Ceadâr-Lunga, dar și pe bașkanul Găgăuziei, Voronin este atacat mâine în judecată de Formuzal
Foto: Colaj UNIMEDIA

Mihail Formuzal, bașcanul Găgăuziei, îl va ataca în instanța de judecată pe liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, după ce acesta l-a făcut idiot pe un locuitor al Găgăuziei, dar și pe însăși conducătorul autonomiei găgăuze. Cererea de chemare în judecată va fi depusă mâine, 26 noiembrie, în Ceadâr-Lunga, transmite PublikaTV

UNIMEDIA amintește că acum o săptămână, Formuzal l-a amenințat cu judecata pe liderul comuniștilor, dacă ultimul nu-și va cere scuze publice în fața poporului găgăzuz, după ce, în cadrul unei întrevederi cu alegătorii, Voronin l-a numit idiot pe un locuitor din Ceadâr-Lunga. În urma unei discuții aprinse între candidat și alegători, cineva din sală i-a strigat liderului comunist "Dvs. insultați poporul găgăuz!". În replică, Voronin i-a spus: "Tu nu ești popor. Tu ești un idiot!"


Președintele PCRM nu numai că nu și-a cerut scuze publice în fața poporului găgăuz, dar l-a numit idiot și pe liderul Găgăuziei, Mihail Formuzal, astăzi, 25 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă. ”Eu în 8 ani de zile, cât am fost președinte, am promis că nu mă voi judeca cu niciun ziar sau jurnalist. Acum eu sunt liber și vom intra în lucru cu toți acești mincinoși și idioți ca bașcanul, care organizează provocări la întâlnirile electorale", a declarat Voronin. 

UNIMEDIA menționează că din cauza limbajului licențios, Vladimir Voronin a fost interzis pe toată durata campaniei electorale la unul din posturile TV din țară. 



Sursa: UNIMEDIA 


IDIS Viitorul: PIB-ul R. Moldova ar putea creștere cu 12,5% în cazul semnării Acordului de comerț liber aprodundat cu UE

IDIS Viitorul: PIB-ul R. Moldova ar putea creștere cu 12,5% în cazul semnării Acordului de comerț liber aprodundat cu UE
Foto: IDIS

Beneficiile semnării unui Acordul de comerţ liber aprofundat şi comprehensiv (ACLAC) cu Uniunea Europeană s-ar putea cifra la o creştere în jur de 12.5 procente în PIB real, conform unui studiu de fezabilitate comandat de Comisia Europeană, anunță IDIS Viitorul într-un press-release plasat pe iComunicat.md.


Potrivit sursei, Republica Moldova trebuie să facă faţă unor provocări şi costuri de ordin financiar, în mare parte, pentru a atenua „şocul structural al liberalizării”, suportat de economia naţională şi la modul direct de producătorii autohtoni. "În aceste condiţii, semnarea ACLAC ar putea să mai aştepte, pentru a permite derularea unor reforme-cheie. Or, costurile armonizării instituţionale pentru Moldova ar putea atinge aproximativ 1.1 miliarde $, sau aproape 20 procente din PIB-ul pentru 2009", se menționează în ultimul buletin de politică externă al IDIS Viitorul.

Potrivit iComunicat, acesta reprezintă o serie de analize succinte, scrise de experţii locali şi internaţionali, dedicate celor mai importante subiecte ce ţin de politica externă a Moldovei, schimbărilor majore din regiunea Mării Negre, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de consolidare a păcii din regiune.

Sursa: UNIMEDIA


A început echiparea căminelor studențești cu computere conectate la internet

A început echiparea căminelor studențești cu computere conectate la internet
Foto: gov.md

Două săli de calculatoare şi internet au fost deschise astăzi, 25 noiembrie, în incinta căminului nr. 2 al Universităţii de stat de medicină şi farmaceutică “N. Testimiţanu” şi a căminului nr.4 al Colegiului de medicină, de către Guvernul Republicii Moldova.


Potrivit consilierului pe politici de tineret al prim-ministrului Republicii Moldova, Tudor Darie, aceste acțiuni fac parte dintr-un proiect care a fost elaborat în vederea sporirii accesului la informaţie în rândurile studenţilor, îmbunătăţirii procesului educaţional şi creării condiţiilor pentru realizarea plenară a potenţialului tinerilor.

Premierul Vlad Filat, prezent la lansare, a promis studenților că toate cele 90 de cămine studenţeşti ale instituţiilor de învăţămînt superior, 68 ale colegiilor şi 117 cămine ale şcolilor profesionale vor fi dotare cu calculatoare, iar această acțiune va avea un impact pozitiv pentru circa 42 mii de studenţi.

Potrivit icomunicat.md acoperirea financiară a acestui proiect va fi realizată din sursele atrase de la partenerii de dezvoltare şi din alocaţiile bugetare pentru dotarea unei săli de calculatoare în toate căminele studenţeşti.

Amintim că o decizie de Guvern cu privire la echiparea tuturor căminelor studențești cu computere conectate la internet a fost adoptată la 3 noiembrie curent.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Ministrul sud-coreean al Apărării a demisionat

Ministrul sud-coreean al Apărării a demisionat
Foto: evz.ro

Ministrul Apărării din Coreea de Sud a demisionat astăzi, la două zile după atacul nord-coreean asupra insulei Yeonpyeong, soldat cu patru morţi, anunţă agenţia Yonhap, citată de France Presse.


Criticat pentru riposta firavă a Seulului la bombardamentul nord-coreean de marţi, ministrul Kim Tae-young şi-a prezentat demisia, iar preşedintele Coreei de Sud, Lee Myung-Bak i-a acceptat-o, adaugă Yonhap.

Executivul de la Seul s-a confruntat în ultimele zile cu un val de critici din partea presei şi unor oameni politici. Cabinetul sud-coreean e acuzat că a răspuns nepotrivit bombardamentului nord-coreean.

Phenianul a tras 170 de obuze spre Insula sud-coreeană Yeonpyeong: 90 au căzut în mare şi 80 au semănat haos în Insula locuită de 1.500 de oameni. Forţele sud-coreene au ripostat cu 80 de tiruri de obuze. Număr considerat prea mic de aleşii de la Seul. Ei au comentat şi reacţia întârziată a armatei care le-a permis nord-coreenilor să lanseze două valuri de tiruri.

"Dezamăgitor", aşa a calificat un fost ministru al apărării, Kim Jang-soo, modul în care au reacţionat forţele sud-coreene la bombardamentul de marţi.

Alţi parlamentari cred că armata ar fi trebuit să angajeze imediat avioane de luptă, capabile să neutralizeze piese de artilerie.

Sursa: evz.ro
 


Al 2-lea târg de informare privind piaţa muncii din Moldova organizat în Germania

Al 2-lea târg de informare privind piaţa muncii din Moldova organizat în Germania

La 20 noiembrie în oraşul Nurnberg, Germania a avut loc cel de-al doilea târg de informare privind piaţa muncii din Moldova organizat pentru moldovenii ce trăiesc în Germania, dar care ar dori să se întoarcă acasă.


În acest sens au fost invitate 10 companii: Starnet, Moldcell, Alied Testing, Mobiasbanca, Summa, Zona economică liberă din Bălţi, Efes Vitanta, Roedl and Partner, IDS Consulting şi 2 agenţii private de recrutare: HR consulting şi TopJobs care au oferit locuri de muncă vacante din domeniile IT, bancar, construcţii, produse alimentare, servicii, etc.

„Acest târg ne oferă posibilitatea de a găsi angajaţi cu o experienţă de muncă, înalt calificaţi şi cunoştinţe europene care vor  contribui cu siguranţă la dezvoltarea companiei în particular şi a ţării în general”, au remarcat angajatorii.

Târgul a fost organizat de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă  şi proiectul UE în parteneriat cu Centrul pentru Migraţie Internaţională din Germania, care şi-a prezentat proiectul de susţinere a experţilor moldoveni reîntorşi  acasă. Scopul programului este de a oferi suport financiar, suplimentar la salariul de bază, moldovenilor din Germania ce se reîntorc acasă.

Organizaţiile diasporei moldoveneşti din Germania alături de consulatul general al Republicii Moldova din Frankfurt pe Main, au promovat evenimentul atât în nordul cât şi în sudul Germaniei.  
  
Deschiderea oficiala a târgului a avut loc în prezenţa lui Sergiu Sainciuc, vice-ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, care a salutat astfel de evenimente menite să informeze moldovenii de peste hotare despre oportunităţile pieţei muncii din Moldova.
 
În prezent  în Moldova activează aproximativ 160 de companii germane, iar investiţiile Germaniei în piaţa muncii din Moldova constituie 110 mln dolari, asta fiind o dovada clară a relaţiilor de colaborare strânse moldo-germane.

Pentru a încuraja moldovenii de peste hotare să se reîntoarcă, guvernul Moldovei a lansat un program de îndreptare a remitenţilor spre dezvoltarea ţării prin deschiderea afacerilor proprii, şi anume pentru fiecare leu din remitente investit în ţară de origine, Guvernul  dublează suma. 

Acest program , numit „1+1”,  a fost iniţiat de curând şi este implementat de către Organizaţia pentru Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. 
Pe lângă informarea cetăţenilor noştri despre posibilităţile pieţei muncii din Moldova, evenimentul a avut ca scop consolidarea relaţiilor dintre Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Moldova şi instituţia similară din Germania.

„Astfel de evenimente sunt utile pentru a întări relaţiile dintre Moldova şi ţările UE, cât şi a facilita apropierea Moldovei de cetăţenii săi de peste hotare. Asigurând  transparenţa  pieţei muncii din Moldova, vom facilita şi îmbunătăţi controlul fluxului de migraţie”, a mentionat Per Lindberg, directorul proiectului.


sursa: Unimedia

Pactul ruso-chinez împotriva dolarului

Pactul ruso-chinez împotriva dolarului
Foto: opencurrency.com

Rusia şi China vor demara schimburile comerciale şi contractele economice cu utilizarea yuanului şi a rublei începând cu anul viitor, punând bazele unei legături comerciale care va exclude dolarul SUA ca monedă de schimb în relaţia bilaterală. Această decizie a fost luată de către ambele state, în cadrul Summitului de afaceri de la Moscova. 


„Rubla va începe să fie schimbată pe bursa chineză şi yuanul va fi schimbat la Moscova începând din decembrie", a anunţat premierul rus Vladimir Putin, citat de AFP. Conform statisticilor citate de AFP şi agenţia chineză Xinhua, schimburile ruso-chineze au crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu circa 56% faţă de aceeaşi perioada din 2009 şi vor ajunge la un total de 50 de miliarde până la sfârşitul anului - un nivel aproape egal cu cel dinaintea izbucnirii crizei.

În cadrul Summitului de la Moscova, cele două puteri asiatice au încheiat, de asemenea, un contract în baza căruia Rusia va construi două noi reactoare la centrala nucleară Tianwan, din estul Chinei. ţări. În baza unui alt acord, elicopterele militare ruseşti Mi-171 vor fi modernizate şi întreţinute în fabrici chineze. Conform UPI şi AFP, până în 2015, Beijingul va putea cumpăra 48 de avioane de luptă de ultimă generaţie Suhoi Su-35. Moscova a refuzat însă în mod diplomatic să exporte sistemul antiaerian/antibalistic superperformant S-400, după ce, în aprilie, a livrat Chinei 15 baterii din generaţia anterioară, S-300.

Deschiderea spre comerţul în ruble ar putea semnala că Beijingul a decis să mizeze şi pe alte devize pentru construcţia rezervei valutare, ca mişcare de retaliere faţă de presiunile exercitate de SUA pentru creşterea cotaţiei yuanului.

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la romanialibera.ro


Băuta de sâmbătă seara cade greu la inimă

Băuta de sâmbătă seara cade greu la inimă
Foto: ideidefemei.ro

Persoanele care obişnuiesc să-şi petreacă sfârşitul de săptămână exagerând cu alcoolul îşi pun viaţa în pericol, arată studiile internaţionale, sugerând că problema este mai gravă în Marea Britanie.


Britanicii beau mult în timpul săptămânii, după terminarea programului de lucru, dar şi mai mult în weekend, când iau cu asalt puburile, restaurantele şi magazinele care vând băuturi alcoolice. Iar după miezul nopţii, când se dă oficial interzis la vânzările de alcool, petrecerile se mută în stradă, unde tinerii stau înconjuraţi de pahare şi de sticle până spre dimineaţă. 

Un studiu publicat ieri de British American Journal (BMJ) arată că majoritatea britanicilor nu scapă niciun prilej de "a trage o băută" cu prietenii în weekend. Această situaţie a determinat o creştere îngrijorătoare a ratei mortalităţii. 

Acelaşi studiu mai demonstrează că, în comparaţie cu francezii, de exemplu, cu care în timpul săptămânii se află pe picior de egalitate în ceea ce priveşte consumul de alcool, britanicii beau la final de săptămână aproape dublu. Acesta este şi motivul pentru care, în cazul lor, riscul decesului din cauze cardiace este de două ori mai mare, sunt de părere specialiştii. 

"Toţi cei care obişnuiesc să consume alcool, mai ales în weekend, trebuie să ştie că sunt în pericol de a face boli care le pun viaţa în pericol", avertizează medicii. 

Sursa: evz.ro


Programul BERD BAS Moldova organizează expoziţia specializată „BUSINESS CONSULT EXPO”

Programul BERD BAS Moldova organizează expoziţia specializată „BUSINESS CONSULT EXPO”

Programul BERD BAS Moldova organizează în premieră expoziţia specializată „BUSINESS CONSULT EXPO”. Scopul Expoziţiei este promovarea serviciilor de consultanţă în afaceri precum şi prezentarea impactului acestora asupra dezvoltării întreprinderilor locale,


În cadrul expoziţiei vor participa circa 50 companii de consultanţă. Vizitatorii sunt invitaţi să participe la prezentările care vor fi organizate în cadrul expoziţiei. 

Evenimentul va avea loc la data de 3 decembrie 2010, în incinta Leogrand Convention Centre. Pentru detalii privind expoziţia Vă rugăm să vizitaţi www.bas.md sau să contactați coordonatorul evenimentului la numărul de telefon: (+373 22) 278701

Sursa: UNIMEDIA


Primul computer personal Apple, produs în 1976, a fost vândut pentru 156 mii de euro

Primul computer personal Apple, produs în 1976, a fost vândut pentru 156 mii de euro
Foto: BNPS

Peste 156 mii de euro. Cu atât s-a vândut unul dintre primele computere personale din lume. Licitaţia a avut loc aseară la Casa Christie's din Londra.


Calculatorul, un Apple ONE, este unul dintre puţinele modele realizate în 1976. Cele 200 de exemplare, scoase atunci pe piaţă, s-au vândut la acea vreme cu 666,66 de dolari.

Computerul licitat la Londra a fost cumpărat de un om de afaceri italian pentru impresionanta sumă de peste 156.000 de euro.A fost oferit împreună cu ambalajul original şi cu o scrisoare semnată de co-fondatorul şi actualul director executiv al Apple, Steve Jobs.

Vezi procedura de eliberare a paşaportului non-biometric în baza cererilor depuse în perioada 1 - 31 decembrie!

Vezi procedura de eliberare a paşaportului non-biometric în baza cererilor depuse în perioada 1 - 31 decembrie!
Foto: flux.md

Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru” aduce la cunoştinţă populaţiei care vor fi condiţiile de primire a cererilor privind perfectarea şi eliberarea paşaportului non-biometric a cetăţeanului Republicii Moldova, în perioada 01.12.2010-31.12.2010. Vezi în textul ştirii care sunt condiţii enunţate de către ÎS CRIS "Registru" într-un comunicat publicat pe icomunicat.md.


La solicitarea perfectării paşaportului (seria B) în termen de 30 zile, primirea cererilor se va efectua până pe 4 decembrie 2010; în termen de 15 zile - până pe 11 decembrie 2010; în termen de 10 zile - cererile se vor primi până pe 18 decembrie 2010; în 5 zile - până pe 25 decembrie 2010; în 24 de ore - până pe 30 decembrie 2010; în termen de 4 şi 8 ore, primirea cererilor va fi până pe 31 decembrie 2010. 

Referitor la primirea cererilor privind stabilirea cetăţenilor cu domiciliu permanent peste hotare, începând cu 1 decembrie 2010 se va efectua doar la prezentarea paşaportului naţional al solicitantului.

Cererile privind perfectarea şi eliberarea paşaportului biometric (seria A) vor fi primite până pe 31 decembrie 2010 (la termen de 30 zile, 15 zile, 10 zile, 5 zile, 24 ore, 8 ore şi 4 ore).

Cererile privind perfectarea paşaportului non-biometric (seria B), parvenite în adresa Direcţiei documentarea populaţiei după 31 decembrie 2010 nu vor fi examinate. 

Sursa: UNIMEDIA