Reținuți pentru că au editat falsuri „Timpul de dimineață” şi „Ziarul de Gardă”

sâmbătă, 14 mai 2011

Reținuți pentru că au editat falsuri „Timpul de dimineață” şi „Ziarul de Gardă”
Foto: UNIMEDIA

Ministerul Afacerilor Interne anunță că a reținut două persoane în cazul distribuției de ziare false "Timpul de dimineață" și "Ziarul de Gardă". Potrivit sursei, începând cu 22 aprilie 2011, persoane necunoscute, exercitând arbitrar dreptul acordat de art. 5 al Legii Presei, au editat şi răspândit în municipiul Chişinău, fără a înregistra în ordinea stabilită, circa 50 000 exemplare a pretinsei publicaţii periodice intitulată „Ziarul de Chişinău”, făcând uz de machetele, rubricile şi sloganul săptămânalului “Ziarul de Gardă”. 


Ca urmare acțiunilor investigativ-operative, Serviciile specializate ale MAI au reţinut noaptea trecută două persoane, suspectate de editarea ediţiilor false ale ziarelor „Timpul de Chişinău” şi „Ziarul de Chişinău. În urma percheziţiilor într-un apartament închiriat de cei doi, au fost depistate mai multe numere a ediţiilor falsificate, tehnică de calcul, precum şi mostre ale unor ziare falsificate în limba ucraineană. 


MAI anunță că falsificatorii pregăteau distribuirea unui nou fals gazetăresc. Potrivit sursei, acesta conținea materiale denigratoare la adresa unor concurenți electorali.

Amintim că redacţia Ziarului de Gardă (ZdG) a sesizat organul de urmărire penală al MAI că ziarele distribuite ilegal conţin logoul, corpul de literă, numele de rubrici ale redacţiei ZdG. Totodată, redacţia a considerat că prin publicaţiile ilegale i-a fost cauzat un prejudiciu moral, estimat la circa 500 000 lei.

O altă copie falsă distribuită a fost cea a ziarului Timpul de dimineață.

Sursa: UNIMEDIA


(video) CNN: Moldova este printre primele 4 favorite ale concursului Eurovision

(video) CNN: Moldova este printre primele 4 favorite ale concursului Eurovision
Foto: CNN

Postul de televiziunea american CNN suprinde prin reportajul difuzat recent. Potrivit sursei, Moldova este printre primele 4 favorite la câștigarea concursului Eurovision din acest an. 

"Prezentatorul CNN, Phil Han, aruncă o privire asupra participanților la finala Eurovision, care deja au reușit să iasă în evidență prin ținute de la foarte frumoase la absolut ridicole.

Astăzi, la Düsseldorf va avea loc marele eveniment - finala concursului. Printre participanții care au reușit să se evidențieze se numără și formația Zdob și Zdub, membrii căreia poartă haine amuzante și provin dintr-o țara mică numită Moldova. Cu siguranță și ea se va lupta strâns pentru primul loc în acest concurs", se menționează în știrea pusă pe post de CNN. 


Numărul de ordine al zdubilor în concurs este 15. Este pentru a doua oară când formaţia Zdob şi Zdub va reprezenta Republica Moldova la concursul Eurovision. În 2005, Zdubii s-au clasat pe locul 6, cu piesa "Bunica bate doba”. Acesta este cel mai bun rezultat al ţării noastre în cei 6 ani de când este participantă la concursul muzical internaţional.



Sursa: UNIMEDIA


Lazurca: Moldova este singurul stat din cadrul Parteneriatului Estic care a devenit cel mai european

Lazurca: Moldova este singurul stat din cadrul Parteneriatului Estic care a devenit cel mai european
Foto: tineribasarabeni.com

Oameni de afaceri, locuitori ai regiunii de Nord a țării, studenți și reprezentanți ai sectorului academic și societății civile din orașul Bălți s-au reunit astăzi în cadrul unei mese rotunde pentru a discuta despre oportunitățile investiționale din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, anunță Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale. 


Potrivit sursei, masa Rotundă a fost organizată în cadrul evenimentelor consacrate Zilelor Europei în orașul Bălți, la deschiderea căreia Ion Bodrug, directorul ADR Nord a menționat că scopul evenimentului este de a comunica potențialilor investitori posibilitățile de investiții și avantajele activității în regiunea de Nord a Republicii Moldova, precum și de a crea condiții optime pentru dezvoltarea relațiilor economice avantajoase pe piața statelor UE.

Viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor, Veaceslav Guțuțui a specificat în cadrul discursului că investițiile în regiuni sunt importante pentru Guvernul țării, în contextul integrării în UE, deoarece avem nevoie de regiuni dezvoltate economic și social, iar Regiunea de Dezvoltare Nord dispune de un potențial mare ce necesită a fi valorificat. De asemenea, viceministrul a vorbit despre colaborarea eficientă cu partenerii de dezvoltare în implementarea proiectelor de dezvoltare regională, nominalizînd prioritățile investiționale din regiune. Totodată, Veaceslav Guțuțui a specificat necesitatea susținerii parteneriatelor între sectoarele academic, de afaceri și civil, precum și dezvoltarea cadrului legal normativ ce ar corespunde cerințelor existente.

Marius Lazurcă, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, prezent la eveniment, a comunicat tipurile de investiții ale României în țara noastră, obiectivele și scopul acestora, menționînd că Ambasada României va susține Republica Moldova în crearea condițiilor favorabile pentru potențialii investitori străini. Totodată, Lazurca a mai specificat că Republica Moldova este singurul stat din cadrul Parteneriatului Estic care a devenit cel mai european.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug a prezentat proiectele de dezvoltare regională, enumerând obiectivele și beneficiarii eligibili ale acestora. De asemenea, directorul Bodrug a mai vorbit despre instrumentele financiare europene pentru proiectele regionale, menționînd programul de asistență tehnică și financiară în valoare de 100 mln euro acordat de Guvernul României și cele 7 mln euro pentru Programele Pilot în Dezvoltarea Regională din RM acordate de fondurile UE.

Sursa: UNIMEDIA


Cheryl Cole, cu sânii pe afară la Cannes

Cheryl Cole, cu sânii pe afară la Cannes
Foto: EPA

Anul acesta, cântăreaţa de origine britanică a fost o apariţie foarte încrezătoare în sine pe covorul roşu, la Festivalul de Film de la Cannes. 


Cheryl Cole a ales să poarte o rochie lungă, albă, cu un decolteu foarte larg, ce i-a lăsat sânii la vedere.

Rochia cântăreţei a fost remarcată de designerii vestimentari, care sunt de părere că a fost o alegere foarte bună.

Costumaţia a fost accesorizată cu o curea unicat, care are la cataramă sticlă modelată manual, umplută cu aur lichid.

Filat, alertat de situația criminogenă din țară

Filat, alertat de situația criminogenă din țară
Foto: gov.md

Ședință de urgență la Guvern. Premierul Vlad Filat a convocat astăzi într-o şedinţă conducerea Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei 

Potrivit serviciului de presă al Executivului, discuţia s-a axat pe situaţia criminogenă din ţară şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse pentru combaterea criminalităţii şi asigurarea ordinii publice. "Filat s-a arătat îngrijorat de situaţia criminogenă din ultima perioadă şi a solicitat urgentarea acţiunilor în scopul identificării persoanelor care se fac vinovate de comiterea infracţiunilor", se menționează în comunicat. 


UNIMEDIA amintește că ședința a avut loc după ce doi candidați din partea Partidului Liberal Democrat au fost atacați în propria casă în noaptea de 12 spre 13 mai. În acea noapte familia directorul fabricii de vin din localitate, s-a trezit la miez de noapte în casă cu trei persoane necunoscute, cu cagule pe cap. Potrivit MAI, indivizii au forţat uşa şi au intrat în casa cetăţeanului Efim Agrici, pe care l-au ameninţat cu o armă de vânătoare cu ţeavă retezată, după care i-au imobilizat întreaga familie.

PLDM susține că este vorba de atacuri electorale și cere MAI, Procuraturii Generale, SIS şi CCCEC să investigheze cu maximă atenţie cazurile și să identifice făptașii cât mai curând posibil. În caz contrar, s-ar putea ajunge la unele pretenții referitor la activitatea organelor de forță. Pe de altă parte, Agrici, una din victime, susține că atacul de ieri seara, nu are nimic comun cu activitatea sa politică. „Sunt niște huligani care vor bani”, a declarat acesta.

Sursa: UNIMEDIA


Pe 15 Mai, de Ziua Familiei, concert Eugen Doga la Chișinău

Pe 15 Mai, de Ziua Familiei, concert Eugen Doga la Chișinău
Foto: metrolic.com

De Ziua Familiei, pe 15 mai, Primăria municipiului Chişinău şi maestrul Eugen Doga organizează un concert cu genericul „Păstraţi iubirea", care va avea loc la Palatul Naţional, cu începere de la ora 17.00. 


Potrivit serviciului de presă al Primăriei, în cadrul spectacolului vor răsuna fragmente din baletul „Venancia", în interpretarea Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale, sub bagheta dirijorului Alexandru Samoilă, care a venit special pentru acest eveniment din Turcia. Pe scenă vor evolua şi alţi invitaţi ai maestrului Eugen Doga. Este vorba despre Svetlana Mareeva din Moscova, artistă lirică de prestigiu internaţional şi basarabeanul Metodie Bujor, care este stabilit de mai mult timp la Sankt Petersburg.

Vor răsuna creaţii celebre pe versurile poeţilor Mihai Eminescu, Veronica Micle, Grigore Vieru, Emil Loteanu, Gheorghe Vodă, intrepretate de Lilia Şolomei şi Igor Ţurcanu, solişti ai Operei Naţionale, Nelly Ciobanu, trupa Akord.

De asemenea, în concert vor evolua artiştii de balet Cristina şi Alexei Terentiev, Ansamblul de dans sportiv „Codreanca", conducători artistici Svetlana şi Petru Gozun.

Sursa: UNIMEDIA


Justițiarul vrea și el un duel cu Chirtoacă

Justițiarul vrea și el un duel cu Chirtoacă
Foto: radubusila.md

Candidatul PPCD la funcția de primar al Capitalei, Radu Bușilă, vrea și el un duel cu Dorin Chirtoacă. După ce primarul și Igor Dodon s-au autoinvitat la dezbateri publice în diferite locuri din Chișinău, Bușilă spune că vrea și el să se dueleze cu candidatul PL. 


"Acum, când sunteţi la capătul mandatului dumneavoastră, am decis să Vă fac o invitaţie. Vă chem să discutăm public despre o problemă, de care m-am ocupat personal timp de câţiva ani în calitate de reprezentant al socităţii civile. Este vorba de problema colectării şi stocării gunoiului din oraş. Am avut mai multe ocazii să Vă atenţionez personal asupra situaţiei dezastruoase din acest domeniu, dar nu aţi reacţionat", spune Bușilă în mesajul său.

Candidatul PPCD îl invită la discuții pe Dorin Chirtoacă la gunoiștea de la Țânțăreni.

Sursa: UNIMEDIA


Leancă pleacă în Cehia

Leancă pleacă în Cehia
Foto: evenimentul.md

Viceprim-ministrul Iurie Leancă, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, va efectua pe 16-17 mai 2011 o vizită de lucru la Praga la invitaţia lui Karel Schwarzenberg, Prim-viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Cehe. 


Potrivit serviciului de presă al MAEIE, programul vizitei va include o întrevedere tet-a-tet cu omologul său, o şedinţă în plen a delegaţiilor, întrevederi cu Preşedintele Senatului ceh, cu Preşedintele comitetului pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, cu Ministrul ceh al Industriei şi Comerţului şi cu Ministrul ceh al Apărării, precum şi semnarea Acordului interministerial de cooperare în domeniul apărării. În cadrul vizitei se aşteaptă prezentarea oficială a Programului de asistenţă pentru dezvoltare Republica Moldova – Republica Cehă pentru anii 2011-2017, care va cuprinde mai multe domenii de asistenţă de care va beneficia ţara noastră. De menţionat faptul că Guvernul Cehiei a inclus RM în lista celor 4 ţări prioritare pentru asistenţa de dezvoltare în anul 2011.

În prezent, în Republica Moldova se implementează proiectele cehe de realizare a studiului de identificare a surselor de contaminare şi a gradului de poluare a terenurilor în satele Lunga şi Mărculeşti, raionul Floreşti precum şi de construcţie a apeductului Prut - Nisporeni, complementar proiectului de asigurare cu apă a or. Nisporeni şi a satelor Vărzăreşti şi Grozeşti.

Sursa: UNIMEDIA


Dacia, campioana Moldovei la fotbal!

Dacia, campioana Moldovei la fotbal!
Foto: Radu Lisița

“Campionii, campionii, ole-ole-ole”- asta a răsunat azi pe stadionul din Orhei. Dacia Chișinău este noua campioană a Moldovei la fotbal, după ce a stârpit hegemonia de 10 ani a Sheriff-ului. Cu două etape înainte de final, “lupii-galbeni” s-au asigurat. Sunt CAMPIONI! 


Costuleni – Dacia, scor 0-1
Înainte de această partidă Dacia avea nevoie de un punct pentru a-și asigura titlul. Le-a obținut pe toate 3. Cum era și de așteptat, Costuleni s-a închis în apărare. Abia de a dat câteva paze bine puse la punct. Nici Dacia nu a strălucit! Din nou, elevii lui Dobrovolski se confruntă cu probleme la finalizare. Nu are cine marca!

În meciul de azi a fost Ghenadie Orbu, în minutul 55. Dar a fost puțin. Cu jocul slab prestat de formația din Ungheni, Dacia practic a avut cărare liberă spre poarta adversă. Până la urmă, vă dați seama, “când titlul e la doi pași..”.

Continuare pe VoxReport.md... 

sursa: Unimedia

(video) Astăzi are loc finala Eurovision. Formația Zdob și Zdub evolueaza cu numărul 15

(video) Astăzi are loc finala Eurovision. Formația Zdob și Zdub evolueaza cu numărul 15
Foto: bestmusic.ro

Azi, 14 Mai, are loc finala concursului Eurovision. Acesta se desfășoară la Dusserdolf, în Germania. Reprezentanții Republicii Moldova la Eurovision, formația Zdob și Zdub, s-au calificat în finala concursului la semifinala din 12 mai. 

Numărul de ordine al zdubilor în concurs este 15. Este pentru a doua oară când formaţia Zdob şi Zdub va reprezenta Republica Moldova la concursul Eurovision. În 2005, Zdubii s-au clasat pe locul 6, cu piesa "Bunica bate doba”. Acesta este cel mai bun rezultat al ţării noastre în cei 6 ani de când este participantă la concursul muzical internaţional. 


Finala concursului Eurovision 2011 are loc astăzi și va avea 25 de ţări concurente, câte 10 calificate în fiecare semifinală şi cele cinci mari ţări participante direct în finală. Cele trei competiţii (din 10, 12 şi 14 mai) se desfășoară pe scena din Arenele Fortuna, Dusseldorf, după ce, la ediţia de anul trecut, trofeul Eurovision a fost câştigat de Germania, reprezentată de Lena cu piesa "Satellite".

Ordinea în care vor participa țările în finală:

1. Finlanda
2. Bosnia și Herzegovina
3. Danemarca
4. Lituania
5. Ungaria
6. Irlanda
7. Suedia
8. Estonia
9. Grecia
10. Rusia
11. Franța
12. Italia
13. Elveția
14. Marea Britanie
15. Republica Moldova
16. Germania
17. România
18. Austria
19. Azerbaijan
20. Slovenia
21. Islanda
22. Spania
23. Ucraina
24. Serbia
25. Georgia



Sursa: UNIMEDIA


Rusia consideră imposibilă soluţionarea conflictului transnistrean în cadrul unui stat unitar

Rusia consideră imposibilă soluţionarea conflictului transnistrean în cadrul unui stat unitar
Foto: edition.presstv.ir

Rusia va accepta orice format de soluţionare a conflictului transnistrean, cu excepţia unui stat unitar care nu ar ţine cont de interesele poporului transnistrean, a declarat preşedintele comisiei de Afaceri Externe din Duma de Stat a Rusiei, Konstantin Kosacev. 


"Suntem gata să sprijinim orice format, care va fi convenit de către Chişinău şi Tiraspol. Singura excepţie este formatul unui stat unitar, care va ignora interesele poporului din Transnistria. Orice altceva este posibil", a declarat Konstantin Kosacev, vineri, după o întâlnire cu conducerea Sovietului Suprem al Transnistriei, relatează Interfax-Ucraina.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la NewsRu



15 Mai - Ziua Europei la Bălți

15 Mai - Ziua Europei la Bălți
Foto: Delegatia UE

La Bălţi va fi marcată, mâine, 15 mai, în premieră, Ziua Europei. În centrul oraşului a fost montată o scenă imensă. Aici sunt aşteptaţi să evolueze mai mulţi artişti din Moldova, dar şi trupa Monarchy din Marea Britanie. În preajma acesteia, au fost instalate mai multe corturi, în care vor fi vernisate diferite expoziţii, anunță publika.md


Potrivit sursei, la Bălţi, pregătirile pentru Ziua Europei sunt în toi. La sărbătoare sunt asteptaţi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice, acreditate la Chişinău. Aici, în piaţa Vasile Alecsandri, va fi organizată o expoziţie cu bucate tradiţionale europene.

Cel mai dificil a fost la montarea scenei. Aceasta a fost adusă cu trei camioane din Chişinău.

"Dimensiunile scenei sunt 10 metri pe 12. În părţi se vor construi încă două turnuri pentru sunet. Puterea sunetului va fi de 45 de kilowaţi, ca să se audă până în cealaltă parte a pieţii", a relatat Veaceslav Creţu, organizator al concertului.

Poliţiştii vor avea mai mult de lucru, pentru că vor trebui să sporească gradul de vigilenţă şi de securitate.

Evenimentul este organizat şi finanţat de reprezentanţa Consiliului Europei în Moldova şi de Primăria municipiului Bălţi.

Sursa: Publika.md


Minor condamnat la 10 ani de închisoare pentru furt, tâlhărie şi omor

vineri, 13 mai 2011

Minor condamnat la 10 ani de închisoare pentru furt, tâlhărie şi omor
Poză simbol
Foto: iasiplus.ro

Un omor, un furt şi o tâlhărie - toate aceste infracţiuni au fost comise de un minor, care a ajuns în atenţia Procuraturii Făleşti. Recent, acesta a fost condamnat de către instanţa de la 10 ani închisoare.


Din datele acuzatorilor de stat rezultă că, tânărul în vârstă de 17 ani a pătruns într-o locuinţă din mun. Bălţi, de unde a sustras bani şi bunuri în sumă de 15 mii lei.

Două săptămâni mai târziu, într-o altă locuinţă din aceeaşi localitate, fiind în stare de ebrietate, el l-a agresat fizic pe stăpânul casei în care stătea la gazdă iubita sa. Inculpatul a sustras bunuri din casa victimei în valoare de 2500 lei.

În octombrie 2010, aflându-se la hramul unui sat din raionul Făleşti, el s-a încăierat la bătaie cu un grup de tineri din localitate. În timpul bătăii, el a înjunghiat mortal cu un cuţit un tânăr.

Procurorii menţionează că inculpatul a mai fost anterior judecat şi provine dintr-o familie social vulnerabilă, tatăl căruia se află după gratii.

Sentinţa cu drept de atac conform prevederilor legale.

Sursa: UNIMEDIA


Preț Renault Twizy

Preț Renault Twizy
Foto: autobook.ro

Cum editia din acest an a Salonului Auto de la Barcelona a debutat azi, fabricantul auto francez a profitat de ocazie si a anuntat pretul noii sale creatii electrice cu doua locuri, Renault Twizy.


Urmand sa intre pe piata auto la sfarsitul lui 2011, Renault Twizy, ce va fi asamblat la uzina Valladolid din Spania, va fi disponibil cu un motor electric ce dezvolta fie 5 cai putere, fie 17 cai putere. Versiunea mai putin puternica a primit denumirea de Twizy 45 si are pretul de 6,990 Euro, iar din punct de vedere al performantelor, aceasta poate atinge viteza de top de 45 km/h.

Cu acest motor electric, Renault Twizy 45 poate fi condus in unele tari fara carnet de conducere, iar din punct de vedere al cheltuielilor lunare, Renault sustine ca reincarcarea bateriei ce alimenteaza motorul electric de 5 cai putere il va costa pe proprietar in jur de 45 Euro pe luna.

Cat despr versiunea cu motor electric de 17 cai putere, clientii vor putea alege una din cele doua variante  disponibile, Urban si Technic, iar pretul acestora este de 7,690 Euro si respectiv 8.490 Euro. In cazul acestui motor, costul de reincarcare a beteriei se ridica la 49 Euro pe luna.

Lista de dotari cu care vine echipat noul Renault Twizy include o geanta rigida de 50 de litri folosita pe post de portbagaj, protectie suplimentara pentru vreme proasta, un kit audio cu interfata Bluetooth, conectivitate USB, o mufa mama jack si un conector Apple, plus senzori de parcare cu spatele.

Sursa: autobook.ro


Doi candidați liberal-democrați agresați în aceeași noapte. PLDM cere socoteala de la MAI

Doi candidați liberal-democrați agresați în aceeași noapte. PLDM cere socoteala de la MAI
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Doi candidați din partea Partidului Liberal Democrat au fost atacați în propria casă în noaptea de 12 spre 13 mai. PLDM susține că este vorba de atacuri electorale și cere MAI, Procuraturii Generale, SIS şi CCCEC să investigheze cu maximă atenţie cazurile și să identifice făptașii cât mai curând posibil. În caz contrar, s-ar putea ajunge la unele pretenții referitor la activitatea organelor de forță. 

Declarații în acest sens au fost lansate de către președintele fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, astăzi, 13 mai, în cadrul unui briefing de presă. 

Precizăm că în noaptea de 12 spre 13 mai, directorul fabricii „Mileștii Mici”, Efim Agrici și membrii familiei sale au fost atacați în propria casă, torturați și jefuiți.


Agrici este candidat pe lista consilierilor PLDM din Ialoveni. În aceeași noapte, un caz similar a avut loc şi în satul Ţipala din Ialoveni. Indivizi mascaţi au intrat în casa candidatului PLDM la funcţia de primar, Ion Cotorobai, şi au agresat-o pe soţia acestuia.

Streleț susține că în această campanie, PLDM este ținta unor atacuri fără precedent, ceea ce exclude orice coincidențe. „Având în vedere că atacurile de noaptea trecută s-au produs în plină campanie electorală și nu sunt unice, nu excludem că acestea arfi organizate la comanda cuiva”, spune acesta.

Pe de altă parte, Agrici, una din victime, susține că atacul de ieri seara, nu are nimic comun cu activitatea sa politică. „Sunt niște huligani care vor bani”, a declarat acesta pentru Pro TV.

UNIMEDIA precizează că potrivit unui comunicat MAI, amenii legii au întreprins imediat măsurile necesare pentru depistarea infractorilor, iar la ieşirile şi intrările în oraş au fost postate filtre poliţieneşti.

Sursa: UNIMEDIA


Michael Schumacher te învaţă să nu calci acceleraţia

Michael Schumacher te învaţă să nu calci acceleraţia
Michael Schumacher
Foto: europarl.europa.eu

Pilotul de Formula 1 Michael Schumacher, de 7 ori campion mondial, a devenit ambasador european pentru siguranţă rutieră. Prezent la lansarea unei campanii de siguranţă rutieră la Parlamentul European, Schumacher a explicat că a acceptat această postură deoarece, ca pilot de Formula 1, este mult mai credibil atunci când vorbeşte despre riscurile ce apar când eşti la volan şi despre importanţa unui sistem inteligent de securitate.


Potrivit site-ului www.europarl.europa.eu, Schumacher spune că tehnologia ajutătoare este un mare avantaj atunci când te aflii la volan.

"Este uimitor să observi ce s-a întâmplat în decursul ultimilor 10 ani. Înainte, aveam doar airbag-uri şi sisteme de control electronic, dar acum avem vizibilitate pe timp de noapte, poţi vedea dacă apar brusc pe drum copii, poţi evita un accident pe care tu nu îl vezi, dar maşina îl vede. Evident că mă simt mult mai în siguranţă în ziua de azi. Suntem cu toţii oameni, facem cu toţii greşeli, nu depinde mereu numai de noi. Deci, cred că tehnologia oferă un mare avantaj. Dacă maşina ta te poate ajuta, asta este extraordinar", a spus Schumacher.

"Există reguli şi acestea există pentru un motiv. Există ţări ca Germania, în care poţi să conduci cu viteză, dar să fii şi în siguranţă în acelaşi timp. Un şofer bun ştie să pună siguranţa pe primul loc, ceea ce înseamnă că nu încearcă să arate cât de repede poate să conducă. Nimănui nu îi pasă cu adevărat de asta. Nu are nici un rost, nu câştigi nici un premiu dacă faci asta. Mai bine ai avea grijă de oameni, pentru că asta contează cu adevărat", a precizat pilotul german.

"Din această poziţie cred că oamenii au mai multă încredere în ceea spun decât în recomandările oricărui politician. Am multă experiență în acest domeniu şi tocmai de aceea cred că pot da sfaturi bune", a conchis Michael Schumacher în cadrul evenimentului care a marcat un deceniu de luptă ONU pentru siguranţă rutieră. Obiectivul campaniei de siguranţă rutieră lansată de această dată este reducerea ratei mortalităţii în urma accidentelor rutiere cu 50 la sută în următorii 10 ani.

(video) A fost aleasă cea mai reuşită iluzie optică a anului

(video) A fost aleasă cea mai reuşită iluzie optică a anului
Foto: descopera.ro

O iluzie numită "Conştientizarea atenuării zgomotului prin schimbarea fundalului în timpul unei mişcări", a câştigat premiul cel mare în cadrul concursului Cea Mai Buna Iluzie a Anului, desfăşurat pe 9 mai 2011 la Naples, Florida.


Creaţia câştigătoare a fost realizată de Jordan Suchow, un student absolvent al Harvardului şi George Alvarez, un profesor asistem al departamentului de psihologie din cadrul Universităţii Harvard.

Primele două locuri ale concursului de anul acesta au fost ocupate de animaţii. O iluzie a fost referitoare la contrast, iar cea câştigătoare a folosit efecte vizuale induse de mişcare.

Mai jos puteţi vedea animaţia câştigătoare. Pe parcursul clipului trebuie să vă fixaţi privirea asupra punctului alb aflat în centrul ecranului. Veţi putea observa că bilele se mișcă mult mai lent atunci cînd însuși cercul începe să se miște. De fapt, viteza mișcării bilelor colorate nu se schimbă pe tot parcursul fragmentului video.



Sursa: descopera.ro


Angelina Jolie, la judecată cu servitoarea

Angelina Jolie, la judecată cu servitoarea
Foto: click.ro

Surpriză neplăcută pentru Angelina Jolie. În timp ce vedeta era aplaudată la Festivalul filmului de la Cannes, s-a aflat că e dată în judecată de o angajată care îi cere 85 de mii de euro.


O fostă secretară de la castelul Miraval al Angelinei Jolie din Var (regiunea Provence, sudul Franţei) a dat-o în judecată pe actriţă pentru că a concediat-o în mod abuziv.

Femeia, în vârstă de 45 de ani, cere 80 de mii drept despăgubire şi 5 mii de euro cheltuieli de judecată, pentru că a fost dată afară pe nedrept în timp ce era în concediu medical.

Secretara vorbea la perfecţie limba franceză şi limba engleză şi lucra de 3 ani la castel. Absenţa sa prelungită, din cauza bolii, în luna februarie, a fost considerată ca dăunătoare pentru lucrările de renovare pe care Angelina Jolie şi Brad Pitt le-au demarat după ce au cumpărat clădirea cu 24 milioane de euro.

Fosta secretară este supărată că Angelina, care se laudă cu operele ei de caritate, i-a făcut o aşa mare nedreptate.

Sursa: click.ro


Soluțiile lui Buliga privind grădinițele și creșele din Chișinău

Soluțiile lui Buliga privind grădinițele și creșele din Chișinău
Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie

Valentina Buliga, candidatul PDM la funcţia de primar general propune soluţionarea problemei grădiniţilor şi creşelor în capitală prin procurarea serviciilor de grădiniţe tip familie, precum şi prin luarea în arendă a edificiilor şi sediilor unor grădiniţe de copii, care actualmente nu activează.


”Modelul procurării serviciilor de grădiniţe tip familie este aplicat cu succes în Marea Britanie, dar şi în alte state europene. Arendarea edificiilor grădiniţelor care au fost supuse privatizării, poate fi o soluţie eficientă a problemei enunţate”, se scrie într-un comunicat al lui Buliga

Potrivit candidatlui PD, cheltuielile de arendă a acestor spaţii, care după privatizare nu sunt utilizate, ar fi cu mult mai mici decât în cazul construcţiei unor obiective noi. În plus, nu se va irosi timpul necesar construcţiei clădirilor noi. 

În comunicat se mai menționează că din cauza locurilor limitate în grădinițe, părinţii sunt nevoiţi să aştepte perioade îndelungate bonurile de repartiţie, fiind puse în aplicare aşa numite liste de aşteptare. Astăzi pentru a fi înmatriculaţi în grădiniţe, sunt înscrişi pe liste cca 9 mii de copii.

Sursa: UNIMEDIA


Segway - cea mai modernă metodă de deplasare. Acum o oră la jumate de preț

Segway - cea mai  modernă metodă de deplasare. Acum o oră la jumate de preț
Foto: cupon.md

Segway-ul e o gaselniţă ecologică produsă numai de SUA și are un preț de 6.000 de dolari. Dacă ai visat la o plimbare cu o astfel de invenţie, atunci este timpul să profiţi de oferta cupon.md: acum plăteşti doar 300 lei în loc de 600 pentru o oră de plimbare cu un Segway. 


Segway este constituit dintr-o mică platformă joasă pe care te urci, având în dreapta şi în stânga câte o roată de marime mijlocie, şi în mijloc un ghidon cu mânere. Segway este ţinut în picioare în echilibru static sau dinamic de către un computer şi motoare electrice plasate discret sub platformă.

Pentru a detecta aplecările ghidonului, prin care se dau comenzile, se folosesc senzori giroscopici. Acesta livrează computerului poziția și viteza momentană. 

Acum ai şansa de a încerca acest minunat mijloc de deplasare la jumate de preţ. În mod normal, o oră de utilizare a unui Segway costă nu mai puţin de 600 lei. Doar prin intermediul site-ului de reduceri cupon.md vei beneficia de -50% reducere. Achită doar 300 în loc de 600.

Publicitate

sursa: Unimedia

O misiune de afaceri din Suedia vine în Moldova. Lazăr: Ne ocupăm de vânarea investitorilor

O misiune de afaceri din Suedia vine în Moldova. Lazăr: Ne ocupăm de  vânarea investitorilor
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

O misiune de afaceri din Regatul Suediei va vizita Moldova la finele lunii mai 2011, comunică Serviciul de presă al Ministerului Economiei. Programul vizitei misiunii a fost discutat în cadrul unei întrevederi între ministrul Economiei Valeriu Lazăr şi ministrul Economiei şi Ambasadorul Suediei în RM Ingrid Tersman.


Potrivit sursei citate, din misiune vor face parte companii interesate de sectoarele economiei moldoveneşti. Valeriu Lazăr a declarat că au fost elaborate nouă studii de fezabilitate pentru crearea parcurilor industriale pe teritoriul RM, care vor fi puse la dispoziţia companiilor suedeze.

Părţile au discutat şi despre posibilitatea de a susţine capacitatea instituţională a RM de a atrage investiţii străine, în special în partea ce ţine de reformarea Organizaţiei pentru Promovarea Exporturilor şi Atragerea Investiţiilor (MIEPO). 

Potrivit ministrului Lazăr, MIEPO ar urma să devină un ghişeu unic pentru investitorii străini care vor veni în RM, oferind atât informaţii şi consultanţă, cât şi contactele necesare. "Intenţia noastră este de a ne ocupa cu vânarea investitorilor şi convingerea lor să-şi mute producţia la noi în ţară", a spus Valeriu Lazăr.

Sursa: UNIMEDIA


(video) 5 kg de cânepă, în valoare de 120 mii lei, confiscată de poliţişti

(video) 5 kg de cânepă, în valoare de 120 mii lei, confiscată de poliţişti
Poză simbol
Foto: fotode.eu

5 kilograme de marijuană a fost confiscată de poliţie, de la domiciliul unui cetăţean în vârstă de 59 de ani din satul Antoneşti, raionul Ştefan Vodă. Potrivit oamenilor legii, persoana bănuită făcea parte dintr-o reţea de distribuire şi comercializare a substanţelor narcotice care activa pe întreg teritoriul republicii, inclusiv pe segmentul Transnistrean.


Un colaborator sub acoperire, sub pretextul că vrea să procure 15 pahare de marijuana, l-a reţinut în flagrant pe bănuit. În urma efectuării percheziţiei, la domiciliul persoanei suspecte a fost depistat un laborator clandestin de depozitare şi prelucrare a substanţelor narcotice, în care se aflau uneltele destinate prelucrării şi aproximativ 3,5 kg de marijuană.

În total, din circuitul ilicit au fost ridicate aproximativ 5 kg de masă vegetală mărunţită. În urma realizării substanţei depistate, figurantul intenţiona să obţină un venit ilicit în sumă de aproximativ 120 000 lei.

Totodată, din depoziţiile prealabile a figurantului, s-a constatat, că acesta singur a cultivat plantele de cânepă, le-a prelucrat şi a pregătit substanţa finită – marijuana, pentru realizare.

În cazul dat a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 217/1 alin. 4 Codul penal “Circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor în scop de înstrăinare”.

Bănuitul, cercetat în stare de arest, riscă o pedeapsă de la 7 la 20 ani de închisoare. Concomitent, se întreprind măsuri operative de investigaţie, întru stabilirea şi documentarea complicilor şi persoanelor implicate în acest caz.



Sursa: UNIMEDIA


(video) Chișinău. Turneu de hochei cu premierul

joi, 12 mai 2011

(video) Chișinău. Turneu de hochei cu premierul
Foto: gov.md

Cea de-a doua ediție a Turneului Internațional la hochei pe gheață a fost deschisă astăzi, 12 mai, la patinoarul din Chișinău. Șase echipe din patru țări urmează să lupte pentru Cupa premierului. Asta pentru că, începînd cu acest an, evenimentul are loc sub patronajul prim-ministrului Republicii Moldova. 


Turneul se va desfășura în perioada 12-15 mai, iar Chișinăul va găzdui hocheiști sub 15 ani din patru țări: Ucraina, România, Belarus și Moldova.

Deși patinoarul nu întrunește toate condițiile pentru asemenea evenimente, se pare că tinerii sportivi au rămas impresionați. În cuvântarea sa, Vlad Filat le-a mulțumit organizatorilor, iar participanților le-a urat să aibă o competiție corectă. Acesta a spus că va ține pumnii pentru echipa „Dinamo” și a refuzat să spună care va fi premiul pe care îl va primi câștigătorul din partea prim-ministrului. „Am crescut cu hocheiul, când era mic, eram cu ochii pe televizor de fiecare dată când era un meci. E un sport dinamic, bărbătesc”, a mai spus Filat, adăugînd că a jucat hochei și el în copilărie.

Președintele Clubului de hochei pe gheață „Dinamo”, Mihai Caraseni, speră că Republica Moldova va lăsa impresii bune oaspeților străini. „Hocheiul în Moldova face primi pași, dar cred că pe viitor vom auzi de hocheiștii moldoveni”, a declarat invitatul special Alexandr Kharlamov, fiul legendarului hocheist, Valerii Kharlamov.

UNIMEDIA precizează că, inițial s-a preconizat ca Turneul să aibă loc la Tiraspol. Ulterior, organizatorii au decis că evenimentul va avea loc în Chișinău. Începând cu acest an, toate edițiile Turneului Internațional la hochei pe gheață se vor desfășura sub patronajul prim-ministrului.

În meciul de astăzi, echipa Dinamo Chișinău a învins cu 6:3 echipa din Ucraina, Sdiushor 98.



Sursa: UNIMEDIA


(video) Tony Hawks despre moldoveni și fimul ”Tenis cu moldovenii”

miercuri, 11 mai 2011

(video) Tony Hawks despre moldoveni și fimul ”Tenis cu moldovenii”
Foto: jurnal.md

Scriitorul britanic Tony Hawks, autorul cărții și filmului ”Tenis cu moldovenii” este unul dintre primii occidentali care a venit în R. Moldova, în 1998 și a încercat să înțeleagă oamenii și cultura de aici pentru a filma pelicula ”Tenis cu moldovenii”, în 2010. Acum filmările sunt pe sfârșit, iar Hawks este din nou în Moldova.


Autorul cărții care a devenit bestseller în Anglia, a declarat astăzi, 11 mai, în cadrul unei conferințe de presă că la baza filmului stă un pariu nebunesc a lui Tony și un prieten de-al lui. Acesta a pariat că va învinge la tenis pe toți fotbaliștii din naționala Moldovei.

”În filmul ”Tenis cu moldovenii” au jucat peste 30 de actori din R. Molodva. Am început să filmăm în anul 2010, de aceea a fost deficil să redăm atmosfera anilor '90. Actualmente, mai avem de înregistrat încă 6-7 scene și posibil, în acest an va avea loc premiera mondială a filmului”, a afirmat Hawks.

Autorul cărții ”Tenis cu moldovenii” a mărturisit că țara noastră s-a schimbat mult din 1998: ”Am observat multe mașini luxoase în Chișinău, cred că oamenii în acest mod vor să demonstreze că o duc bine. Au apărut și multe clădiri noi, însă situația nu s-a schimbat și în localitățile rurale”, a opinat Tony.

Totodată, acesta este încântat de oamenii de la țară, care sunt foarte ospitalieri și sufletiști.

În acest an Tony Hawks a venit în R. Moldova pentru a asista la premiera filmului ”În jurul Irlandei cu un frigider”, care va fi prezentat în cadrul Festivalului Filmului European, la cinematograful Gaudeamus, la 13 mai. Pelicula, de asemenea, a fost filmată după scenariu lui Hawks și are la bază un alt pariu.

Menționăm că banii adunați din vânzările cărții ”Tenis cu moldovenii”, Tony Hawks i-a donat unui centru destinat copiilor bolnavi din R. Moldova.



Sursa: UNIMEDIA 


BMW 328, 75 de ani de la lansare

BMW 328, 75 de ani de la lansare
Foto: masini.ro

BMW 328 a fost un model sport fabricat de constructorul german intre anii 1936 si 1940, masina fiind la acel moment una dintre cele mai de succes in lumea sporturilor cu motor.


O parte dintre pasionati isi vor aduce desigur aminte ca anul trecut, un 328 Kamm Coupe reconstruit a marcat a 70-a aniversare a victoriei obtinute de un 328 in cursa Mille Miglia din 1940. Ei bine, in acest an BMW marcheaza cea de-a 75-a aniversare a lansarii pe piata a modelului 328.

O parte din acest succes s-a datorat multelor inovatii si dotari prezente pe masina, cateva dintre acestea fiind spaceframe-ul tubular si un motor cu o camera de combustie hemisferica.

O parte dintre pasionati isi vor aduce desigur aminte ca anul trecut, un 328 Kamm Coupe reconstruit a marcat a 70-a aniversare a victoriei obtinute de un 328 in cursa Mille Miglia din 1940. Ei bine, in acest an BMW marcheaza cea de-a 75-a aniversare a lansarii pe piata a modelului 328.
Dupa ce modelul a pornit cu dreptul in curse la jumatatea anului 1936, BMW 328 a intrat in productia de serie in primavara lui 1937. Masina nu a ramas insa apanajul pilotilor de curse, ea fiind impresionant de usor de utilizat si in viata de zi cu zi.

Agilitate, acceleratie, fiabilitate si o greutate extrem de scazuta au fost atu-urile modelului. Intr-o perioada in care modelele supraalimentate “Kompressor” faceau legea in motorsport, BMW 328, cu o greutate de doar 780 kilograme si 80 CP a fost o senzatie.

Dintre cele 464 unitati construite, doar circa 200 au supravietuit razboiului si trecerii timpului, dintre care aproximativ 120 sunt in Germania. Foarte multe dintre acestea continua sa alerge in curse, inclusiv multe dintre cele aflate in colectia privata BMW de masini clasice.

Sursa: masini.ro


(foto) Accident grav pe bd. Dacia: O mașină răsturnată și o motocicletă proiectată pe contrasens

(foto) Accident grav pe bd. Dacia: O mașină răsturnată și o motocicletă proiectată pe contrasens
Foto: UNIMEDIA

Un accident grav s-a produs în această seară pe bd. Dacia, pe strada ce duce de la porțile orașului spre Aeroport. S-au tamponat o mașină și o motocicletă. Autoturismul s-a răsturnat, iar mașina a fost proiectată pe contrasens. 


La fața locuilui au venit echipaje ale poliției și două ambulanțe. Deocamdată nu se cunoaște dacă sunt victime.








Sursa: UNIMEDIA


Ministerul Economiei a revizuit indicatorii macroeconomici. Vezi ce economie se aşteaptă îm 2011-2014!

Ministerul Economiei a revizuit indicatorii macroeconomici. Vezi ce economie se aşteaptă îm 2011-2014!
Foto: 9am.ro

Ministerul Economiei a revizuit prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anii 2011-2014 elaborată în luna februarie curent. La estimarea indicatorilor macroeconomici s-a luat în consideraţie economia mondială, evoluţia economică în ţările–parteneri comerciali ai Republicii Moldova, precum şi tendinţele economiei naţionale. Vezi în continuare ce prognoze economice face Ministerul Economiei pentru următorii 4 ani.


A fost revizuită prognoza creşterii volumului producţiei agricole pentru anii 2011 şi 2012, de la 2% şi respesctiv 3% până la 5% şi respectiv 3,5%. Pentru anii 2013 şi 2014 se prevede creşterea volumului producţiei agricole cu 3% şi 2,5%, respectiv. De asemenea, se estimează o rată anuală de creştere a producţiei industriale, în termeni reali, până la nivelul de 7,5% pentru anul 2011, câte 7% pentru anii 2012 şi 2013 şi 6,5% pentru anul 2014.

Au fost modificate datele privind creşterea exporturilor pentru anul 2011 de la 14% la 22%, şi pentru anii 2012-2014 de la 14%, 10% şi 11% la câte 12%, respectiv. De asemenea, au fost revizuite şi datele privind importurile. Astfel, conform prognozei revizuite, se prevede creşterea importurilor în anul curent cu 21%, în anul 2012 - cu 11% şi câte 10% - în anii 2013 şi 2014 (prognoza anterioară: 13,5%, 10%, 9% şi respectiv 8%).

Luând în considerare estimările privind dezvoltarea industriei, agriculturii şi comerţului exterior, precum şi a altor activităţi economice, a fost revizuită creşterea anuală a investiţiilor în capital fix pentru anul curent de la 11% la 12%. Pentru anii 2012-2014 se prevede creşterea anuală a volumului investiţiilor în capital fix cu 8-9%.

În anul 2011, cursul de schimb mediu anual al monedei naţionale se estimează la nivel de 11,73 lei/USD, nivelul prognozat anterior fiind de 12,4 lei/USD. În anii 2012-2014 cursul de schimb se va deprecia uşor până la 12 lei/USD (comparativ cu 12,6 lei/USD, conform prognozei precedente). 

Se estimează că rata inflaţiei va constitui la sfârşitul anului 2011 circa 8%, comparativ cu 7,5% cum se prognozase anterior. De asemenea, a fost revizuită şi rata inflaţiei pentru anul 2012 de la 5% la 5,7%. Pentru anii 2013 şi 2014 se prevede o rată a inflaţiei la sfârşitul anului de câte 5%.

Produsul intern brut pentru anul 2011 se estimează în sumă de 82,1 mlrd lei, cu o creştere reală comparativ cu anul 2010 de 5% faţă de 4,5% conform prognozei din luna februarie curent. În anii 2012-2014 PIB se va majora cu 4,5-5% anual.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Chirtoacă și Dodon vor un „duel”, dar nu se pot înțelege unde și când

(video) Chirtoacă și Dodon vor un „duel”, dar nu se pot înțelege unde și când
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Reprezentanții Partidului Liberal au transmis astăzi, 11 mai, la ora 18.00, o invitație lui Igor Dodon, candidatul PCRM la funcţia de primar general al mun. Chişinău, de a participa la dezbateri publice împreună cu Dorin Chirtoacă. Duelul urma să aibă loc la 12 mai, la Stația de Epurare. La rândul său, Dodon spune că acceptă provocarea doar că în altă zi și în altă locație. 

„Vă lansăm invitaţia de a participa la dezbateri publice, în care să le prezentăm locuitorilor municipiului Chişinău soluţiile pentru rezolvarea problemelor capitalei. Suntem convinşi că o veţi accepta fără rezerve, cu atât mai mult cu cât aţi declarat că aveţi deja soluţii pentru rezolvarea problemelor municipiului. Vă rugăm în acelaşi timp să pregătiţi şi răspunsurile la întrebările care vi le-am adresat încă pe 22 aprilie 2011”, se spune în invitația liberalilor.


Pentru început, PL a ales drept locație Stația de Epurare, unde va fi prezentată soluţia fiecăruia pentru modernizarea serviciului de aprovizionare cu apă a locuitorilor municipiului Chişinău.

În replică, candidatul PCRM, Igor Dodon spune că nu e prerogativa lui Chirtoacă „să-i dicteze unde și când să se prezinte”. „El trebuie să răspundă în faţa mea şi a miilor de cetăţeni. De aceea, îl chem la tribunalul chişinăuienilor, vineri, ora 13.00, pe strada Alba-Iulia. Acolo, în faţa orăşenilor, vom analiza în amănunte cum a fost batjocorit municipiul Chişinău ultimii patru ani. Şi vom asculta din nou cum Chirtoacă se jelăluie, dă vina pe alţii şi face isterie politică”, spune Dodon într-o declarație pentru presă.

Liberalii, însă, rămân pe poziții. „A fost lansată o invitație. Dacă vrea, dl Dodon o acceptă, dacă nu - nu o acceptă”, spun aceștia.

UNIMEDIA amintește că la sfârșitul lunii aprilie, PL i-a adresat lui Dodon 12 întrebări care se referă la activitatea Primăriei Chișinău în cei opt ani de gunvernare comunistă. Recent, candidatul PCRM a scris pe blogul său că este disponibil de a polemiza pe marginea problemelor municipiului cu contracandidații săi. Până în prezent, acesta nu a răspuns la întrebările adresate de liberali.



Sursa: UNIMEDIA


Cercetătorii au creat un computer schizofrenic pentru a înţelege mai bine această afecţiune

Cercetătorii au creat un computer schizofrenic pentru a înţelege mai bine această afecţiune
Foto: descopera.ro

Una dintre teoriile asupra cauzei schizofreniei sugerează că în urma unui exces de dopamină, creierul tinde să reţină prea multe detalii irelevante. Schizofrenicii devin astfel copleşiţi de numărul impresionant de întâmplări, gânduri si amintiri care s-au aglomerat în capul lor şi care nu par a fi bazate pe realitate.


Cercetătorii de la Universitatea din Texas, Austin, au încercat simularea pe calculator a schizofreniei. Uli Greasemann, un absolvent al Departamentului de Ştiinţă Computerizată, a folosit o reţea neuronală sintetică numită DISCERN. Aceasta a fost proiectată pentru a simula efectul pe care diferite disfuncţii neurologice îl au asupra funcţiei limbajului.

Greasemann şi profesorul său Risto Miikkulainen, au început să îi «spună» poveşti dispozitivului DISCERN, care foloseşte un sistem de memorare asemănător cu cel uman. Funcţionând pe baza reţelelor neuronale, sistemul învaţă prin repetarea îndelungată a exemplelor.

După un timp, cei doi cercetători au modificat dispozitivul DISCERN pentri a-l determina să nu mai uite multe informaţii inutile. Acest pas a provocat computerul să creeze o poveste fantastică şi delirantă, ce combina detalii din toate poveştile povestite anterior.

Într-un caz, computerul DISCERN chiar şi-a asumat responsabilitatea pentru un atac terorist cu bombă. De asemenea, sistemul prezenta simptomele bolii mentale numite derailment - deraiere - amestecând fragmente de poveşti, trecând de la un subiect la altul şi spunându-şi povestea trecând de la persoana întâi, la persoana a treia.

 Experimentul demonstrează potenţialul utilizării calculatoarelor în domeniul cercetării neurologice. "Procesarea informaţiei în reţelele neuronale tinde să se petreacă în acelaşi fel ca în creierul uman, aşa că speram ca şi simptomele schizofreniei să fie reproduse în condiţii similare, ceea ce s-a şi întâmplat", a declarat Grasemann.

Sursa: descopera.ro


NASA construieşte suprafaţa unui asteroid pe fundul mării

 NASA construieşte suprafaţa unui asteroid pe fundul mării
Foto: NASA

Înainte ca oamenii să exploreze un asteroid în spaţiu, un grup de astronauţi şi cercetători NASA vor testa conceptele şi tehnicile pentru următoarele expediţii pe o suprafaţă asemănătoare celei de pe asteroid, pe fundul oceanului.


Săptămâna aceasta, inginerii construiesc fundaţiile celei de-a 15-a expediţii NASA Extreme Environment Mission Operation, adică NEEMO 15, care va începe pe 17 octombrie. Pentru a pregăti misiunea, echipele de scufundători se ocupă momentan de suprafaţa necesară pentru a simula aspectul unui asteroid.

Expediţiile NEEMO sunt realizate în laboratorul subacvatic Aquarius al Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din SUA, la 19 metri adâncime, în largul Floridei.
Expediţia NEEMO 15 din acest an va simula o călătorie pe un asteroid, iar "acvanauţii" vor investiga cum se poate ancora pe suprafaţa unei roci spaţiale şi cum se pot mişca pe ea, a declarat purtătorul de cuvânt al NASA Brandi Dean.

Faţă de Lună sau de Marte, asteroizii nu prea au o gravitaţie pe care să o exercite asupra astronauţilor sau a vehiculelor lor, aşa că NEEMO 15 va investiga diverse metode de ancorare.

"Nici experţii nu ştiu cum va fi suprafaţa asteroizilor. Ar putea exista unii despre care nu vom ştii nimic până îi vom vizita. Aşa că cea mai bună metodă este să mergem la ei", a spus managerul de proiect al NEEMO, Bill Todd.

(video)Ai lăsa pilotul unui elicopter să te bărbierească cu saboţii de frână?

(video)Ai lăsa pilotul unui elicopter să te bărbierească cu saboţii de frână?
Foto: Realitatea TV

Un pilot rus poate să te bărbierească cu saboţii de fână ai elicopterului, să deschidă sticle de limonadă sau să ridice pahare cu apă.


Un pilot rus şi-a demonstrat măiestria printr-o manevră incredibilă - a ras barba unui voluntar cu ajutorul saboţilor de frână ale elicopterului.

Nu i-a fost teamă că nu îi va ieşi exerciţiul pentru că are în spate ani buni de experienţă. Pilotează de 34 de ani şi a participat la războiul din Afganistan, 187 zboruri de luptă pe Mi-8 şi Mi-24.

Fost pilot militar, rusul conduce în prezent o şcoală de aviaţie dintr-un oraş siberian. El ştie să mai facă şi alte trucuri. Să deschidă cu elicopterul sticle cu limonadă sau să ridice pe saboţi pahare cu apă minerală.




Ghimpu propune ca Lupu să rămână președinte interimar încă 3 ani

Ghimpu propune ca Lupu să rămână președinte interimar încă 3 ani
Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie

Marian Lupu ar putea rămâne președinte interimar până la finele mandatului actualului Parlament. Dacă vor fi organizate alegeri anticipate nimeni nu garantează că va fi ales șeful statului. Declarațiile aparțin liderului PL, Mihai Ghimpu și au fost lansate în cadrul unei emisiuni la Euro TV și citate de publika.md.


”O altă soluție ar fi organizarea unui referendum și adoptarea noii Constituții ca alternativă a alegerilor anticipate. Un referendum fără prag de participare, din motiv că participarea la referendum și la votare este un drept, nu obligație. Democrație înseamnă - cine vrea participă, cine vrea nu”, a opinat Ghimpu.

La rândul său, preșdintele interimar, Marian Lupu a declarat că soluțiile privind depășirea crizei politice din țară trebuie discutate în cadrul ședinței Consiliului AIE. ”Nu trebuie să admitem organizarea  alegerilor anticipate, perpetuarea crizei politice este catastrofală pentru R. Moldova. În același timp, soluțiile care vor fi găsite, trebuie să se înscrie perfect în cadrul legal al țării”, a mai spus Lupu, astăzi, 11 mai, după ședința Biroului Permanent al Parlamentului.

Și premierul Vlad Filat este de părerea că în Republica Moldova există Constituție și lege, iar statutul de drept presupune ca activitățile deptaților să fie efectuate în baza normei legale. ”Şi în acest sens, atât Constituţia, cât şi legile vorbesc foarte clar cum trebuie să procedăm", a menționat sursa citată.

Menționă că actualul Parlament a fost instituit după alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010.

Sursa: UNIMEDIA


Polonia, în pericol să nu poată găzdui EURO 2012 din cauza huliganilor

Polonia, în pericol să nu poată găzdui EURO 2012 din cauza huliganilor
Foto: Reuters

Incidentele recente provocate de suporteri au sporit îngrijorările în ceea ce priveşte siguranţa pe stadioanele din Polonia, ţară ce va găzdui, alături de Ucraina, Campionatul European din 2012. Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a avertizat că organizarea EURO 2012 este în pericol şi a solicitat autorităţilor să înăsprească sancţiunile pentru a combate huliganismul.


Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, s-a întâlnit, miercuri, cu autorităţile din fotbal şi cu patronii cluburilor pentru a-i presa să aplice măsuri drastice în vederea combaterii huliganismul pe stadioane: "Situatia este gravă. Dacă nu schimbăm ceva, găzduirea EURO 2012 este în pericol. Dacă nu vom asigura siguranţa spectatorilor şi a oaspeţilor străini, organizarea turneului este în pericol", a declarat Tusk, citat de presă din Polonia.

"Întrunirea a fost dură, dar nu avem timp de negocieri. Avem măsurile necesare pentru a lua atitudine şi trebuie să o facem. Trebuie să înăsprim sancţiunile. Dacă autorităţile vor considera că există riscuri în ceea ce priveşte securitatea, atunci nu vom mai găzdui acest eveniment", a adăugat prim-ministrul polonez.

Tusk susţine că securitatea pe stadioane trebuie să fie una dintre principalele priorităţi ale autorităţilor, mai ales după incidentele de săptămâna trecută, din Cupa Poloniei, de la meciul dintre Legia Varsovia şi Lech Poznan. Suporterii au cauzat pagube de 13.000 de dolari stadionului Bydgoszcz, iar poliţia a arestat 26 de huligani.

Sursa: hotnews.ro


(video) Maxim Brăila - salvarea de 18 ani a Chișinăului!

(video) Maxim Brăila - salvarea de 18 ani a Chișinăului!
Foto: Maxim Braila Blog

Excluderea termenului de experiență de muncă pentru tineri, promovarea acestora în structurile de stat, dotarea tehnică a școlilor și grădinițelor din Capitală, soluționarea problemei câinilor maidanezi și acordarea privilegiilor în transportul public pentru elevi și pensionari. Acestea sunt doar câteva din prevederile platformei electorale ale celui mai tânăr candidat la funcția de consilier municipal din Chișinău.

Maxim Brăila are 18 ani și este elev în clasa a XII-a. El recunoaște că nu are experiență politică, dar vrea să schimbe Chișinăul și viața tinerilor din Capitală. „Da, noi nu avem experiență, într-adevăr, dar tinerii din Chișinău au o mulțime de probleme care trebuie rezolvate. Cine să le rezolve? O persoană care să le simtă pe propria piele”, a declarat acesta astăzi, 11 mai, în cadrul prezentării platformei sale, care a avut loc în incinta liceului unde își face studiile.  


Băiatul spune că vrea să facă o politică curată, transparentă. Anume din acest motiv, tânărul nu vrea să adere la niciun partid politic, fiind dezamăgit de clasa politică actuală. Pentru că nu este susținut financiar de nimeni, tânărul nu va avea afișe și panouri electorale. „Campania mea se va baza pe discuții cu alegătorii. Nu am aderat la nicio formațiune pentru a face lucruri murdare și „mahinații”. Nu accept să fiu dictat din spate”, declară candidatul.

În ce privește îmbinarea activității politice cu studiile, Maxim este sigur pe propriile forțe. „Voi avea un rezultat bun și la alegeri și la BAC”, spune acesta, adăugând că nu are contracandidați în cursa electorală.

Maxim este susținut de părinți, prieteni și chiar de directoarea școlii. Se pare că și fetele au început să-i facă curte, dar tânărul spune că este adeptul doctrinei familiste și are deja de doi ani o prietenă.

Chiar dacă are doar 18 ani, băiatul are o viață socială mai activă decât mulți alți contracandidați ai săi. Maxim este membru al Consiliului Local al Tinerilor și Copiilor din Chișinău, membru student al școlii tânărului lider politic ADEPT și președintele al Parlamentului Liceului Teoretic „Vasile Vasilache”.



Sursa: UNIMEDIA


(video) Oleg Efrim a depus jurământul în calitate de ministru al Justiției

(video) Oleg Efrim a depus jurământul în calitate de ministru al Justiției
Foto: justice.gov.md

Oleg Efrim a depus astăzi, 11 mai, jurământul în fața președintelui interimar al Republicii Moldova Marian Lupu, în calitate de ministru al Justiției.


„Jur să-mi dăruiesc toata puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”, a apus Efrim după care a sărutat drapelul RM.

La ceremonie a fost prezent şi prim-ministrul Vlad Filat, care a ciocnit împreună cu Marian Lupu şi Oleg Efrim câte o cupă de şampanie.

Tot astăzi, președintele interimar Marian Lupu a emis un decret prin care Oleg Efrim a fost numit în funcția de ministru al Justiției. Prin alt decret prezidențial Alexandru Tănase a fost revocat din funcția de ministru al Justiției în legătură cu numirea sa în funcția de judecător la Curtea Constituțională.

Potrivit liderului PLDM, candidatura pentru funcția de ministru al Justiției a fost identificată încă la începutul lunii aprilie, după ce Alexandru Tănase a renunțat la acest post în favoarea funcției de judecător la Curtea Constituțională. Ministrul Justiției a declarat că actual viceministru al Justiției, Oleg Efrim ar fi cel mai potrivit candidat.

„Oleg Efrim va fi noul ministru al Justiției. Cred că asta este cea mai corectă decizie”, a spus Vlad Filat, atunci când a anunţat cine îl va înlocui pe Tănase.

Oleg Efrim are 35 ani, este căsătorit și are un copil. Este doctorand în drept. În anii 2002 -2008 a activat în calitatea de  avocat parlamentar (Ombudsman) al Republicii Moldova, în cadrul Centrului pentru drepturile omului, iar anterior - în calitate de avocat în cadrul Biroului asociat de avocaţi "Avornic&Partenerii". Din 2009 este viceministru al Justiţiei. 



Sursa: UNIMEDIA
Video: privesc.eu 


Primele cheltuieli electorale: Partidele sărace, partidele bogate…

Primele cheltuieli electorale: Partidele sărace, partidele bogate…
Foto: cenusadi.wordpress.com

Se pare că ieşirea lui Bodiu din competiţia pentru capitală a ajutat cu adevărat PLDM-ul să facă anumite economii pentru campania electorală. Deducând din bilanţul cheltuielilor prezentate de partide, observăm că liberal-democraţii se plasează după democraţi la capitolul costuri electorale. Comuniştii s-au plasat pe locul trei cu 1,95 mln. de lei [1], banii fiind oferiţi în principal de către Igor Dodon. Ca şi în anii anteriori, lider în rândul partidelor “sărace” este Partidul Liberal. 


Risipitorii principali sunt democraţii, care au investit peste 3 milioane de lei. Dar nimeni nu poate evalua cât de eficientă este această investiţie. Dar cu certitudine, lansarea Valentinei Buliga şi folosirea unei asemenea sume de bani pentru promovarea ei vin să ajută formaţiunea să-şi revină după seria de scandaluri cu implicarea “ideologului financiar” al formaţiunii Vladimir Plahotniuc. Pe lângă, aplicarea unei imagini feminine (vezi: Hijab-urile din politica moldovenească), pentru a şterge amprentele lui Plahotniuc de pe vitrina PDM-ului, s-a decis excluderea oricăror menţiuni a unor bani primiţi personal din partea omului de afaceri, Vladimir Plahotniuc. În acest sens, în lista finanţatorilor partidelor figurează diverse nume, dar nu şi a businessmanului care a întreţinut formaţiunea la rundele de alegeri din 2009 şi 2010. Supoziţia principală este că acest personaj politic vrea să iasă din tiparele negative, în care a fost încercuit de luptătorii împotriva mafiei. Această nevoie nu ţine doar de situaţia politică instabilă din ţară, dar şi de faptul că Plahotniuc a sărit peste capul său şi acum trebuie să aibă o “faţă” impecabilă pentru a comunica la egal cu partenerii occidentali.

Motivul principal pentru care PLDM-ul a cheltuit mai puţin decât PDM este părăsirea terenului de luptă de către Bodiu. Dar spre deosebire de democraţi, liberal-democraţii nu au pus accentul pe un “rebranding” latent al partidului, ceea ce a dus la formarea unor costuri cu aproape 1/3 mai mici. Oricum la fel ca şi democraţii, liberal-democraţii au reuşit să folosească resursele administrative, promovându-şi candidaţii. Totodată, anumite economii au putut fi obţinute de PLDM folosind transferul de imagine de la liderul de partid, premierul moldovean, care la rândul său a beneficiat de un asemenea transfer în interior (personalităţi notorii membre ale PLDM – Alexandru Tănase, Iurie Leancă, Mihai Godea, Călin Vieru etc.) şi din exterior (partenerii occidentali ai RM – liderii UE, ai statelor UE, SUA etc.).

Continuare pe blogul lui Denis Cenușă... 

sursa: Unimedia

Record macabru: Un bărbat s-a sinucis aruncându-se de pe cea mai înaltă clădire

Record macabru: Un bărbat s-a sinucis aruncându-se de pe cea mai înaltă clădire
Foto: lowcosttravel.blogspot.com

Un bărbat s-a sinucis aruncându-se de pe cea mai înaltă clădire din Dubai, Burj Khalifa, relatează BBC.  


Tânărul, în vârstă de 20 de ani, a căzut de la etajul 147, de la o înălțime de 828 de metri, fapt care, într-un mod macabru și ciudat, atinge un record.

Potrivit sursei precizate, bărbatul a decis să se sinucidă după ce angajatorul său îi respinsese o cerere de concendiu.

"Autoritățile au confirmat că este vorba de sinucidere, dar așteptăm raportul final", a declarat patronul clădirii, Emaar.

Clădirea Burj Khalifa a fost concepută de doi arhitecți americani, Owings și Merill și este cea mai înaltă clădire din lume.

Sursa: b1.ro


"Gone in 60 seconds" la Moscova: Doi moldoveni suspectaţi că au furat 40 de automobile

Poză simbol
Foto: webnocular.com

La Moscova a fost arestat un grup criminal din șase indivizi care în perioada 2009-2011 au furat circa 40 de automobile, relatează agenția de presă lenta.ru.


În total au fost reținuți doi cetăţeni ai Republicii Moldova şi patru ai Federației Ruse. Potrivit anchetatorilor, cetăţenii Republicii Moldova născuți în 1978 şi respectiv în 1981, cu antecedente penale, furau automobile folosind mijloace tehnice moderne. Ceilalţi membri ai grupării ascundeau mașinile și pregăteau documente pentru legalizarea şi vânzarea lor în alte regiuni ale Rusiei.

Înainte de reținere, poliţia i-a urmărit o perioadă de timp, în care au înregistrat mai multe furturi. Ulterior, oamenii legii au reținut trei membri ai grupării criminale în flagrant pe traseul Moscova – Riazan în timp ce aceștia se deplasau într-un automobil furat, după ce au arestat și pe ceilalți suspecţi.

Criminalii au recunoscut că au participat doar în șapte din circa patruzeci de furturi. Anume șapte automobile au fost găsite de oamenii legii. În prezent toți suspecții se află sub arest.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la lenta.ru


(video) Reprezentantul Rusiei la Eurovision a înjurat aseară în direct pe scena din Germania

(video) Reprezentantul Rusiei la Eurovision a înjurat aseară în direct pe scena din Germania
Colaj: UNIMEDIA

Reprezentantul Rusiei la Eurovision, Alexei Vorobiov, a înjurat aseară în direct pe scena din Germania. De bucurie că a fost selectat pentru a evolua în finală, interpretul rus s-a uitat în camera de filmat și a înjurat de bucurie. 

În unele țări, cuvintele lui Vorobiov nu s-au auzit, dar apoi, pe Internet au apărut secvențele necenzurate.

"Это Россия! Это Россия, бл**ь! Иди сюда, бл**ь! Смотри в глаза, бл**ь!" (n. r. Asta e Rusia! Asta e Rusia, ****! Vino-ncoa, b****! Uită-te în ochi, b****!), a strigat rusul, fluturând tricolorul Federației Ruse și pupând camera de filmat.


Presa rusă scrie că Vorobiov era îngrijorat că nu va trece în finala concursului Eurovision. Într-o discuție pe Skype cu tatăl său, interpretul rus spune că i-au venit în minte toate înjurăturile atunci când numele Federației Ruse întârzia să apară pe ecran.



UNIMEDIA amintește că Alexei Vorobiov a surprins publicul aseară printr-un gest greu de înțeles. Vorobiov i-a felicitat pe germani cu Ziua Victoriei. "S dniom Pobedî" (n.r. Cu ziua Victoriei) a strigat acesta după ce a terminat de interpretat piesa și a testat întâi microfonul cu două bătăi în palmă.



Aseară, la Dusserdolf, a avut loc prima semifinală a concursului Eurovision. Joi, 12 mai, va avea loc a doua semifinală, în cadrul căreia urmează să evolueze și reprezentanții R. Moldova, Zdob și Zdub. 

Sursa: UNIMEDIA


(D)eficiența Guvernului

(D)eficiența Guvernului
Foto: onorica.wordpress.com

La Guvern se muncește mult. Dacă lumea crede că e vorba de mutatul hârtiilor dintr-un birou în altul, are doar parțial dreptate. Parțial, pentru că există mulți profesioniști de rang diferit care vin devreme la servici, pleacă după ce ciorile au făcut înconjurul clădirii (de obicei asta se întâmplă exact la ora 5) și-și fac meseria destul de bine. Se întrunesc în discuții, negocieri și fac tot felul de prezentări. Dar cât scriu… 


Guvernul este o mașinărie de produs documente – legi, hotărâri, strategii, concepții, planuri, programe, rapoarte. Ce mai, 120 mii de documente într-un an. Din care aprobate la ședință de Guvern doar 1200 acte. Spre comparație, în Letonia se produce 27 mii documente, iar se aprobă 4400 acte. Unde se lucrează mai eficient? Cred că raspunsul e evident.

Altă problemă e cu documentele de politici publice care înglobează toate aspirațiile Guvernului față de societate. Din astea aveam peste 300. După o triere delicată au rămas peste 200. Ăsta e stocul. Însă anual Guvernul dă dovadă de o productivitate de invidiat. Le scrie, le aprobă, raportează cum are loc implementarea, le actualizează. O parte îs pentru a face plăcere donatorilor, că gândim așa cum ei vor. Altă parte e pentru a justifica propria existență.

Continuare pe blogul Onoricai Badiu... 

sursa: Unimedia

 
Știri
Templates Novo Blogger