O inovaţie a savanţilor din Moldova va permite fabricarea computerelor performante de dimensiunea unui card bancar

sâmbătă, 24 iulie 2010

O inovaţie a savanţilor din Moldova va permite fabricarea computerelor performante de dimensiunea unui card bancar
Foto: wikimedia.org

Un grup de savanţi din Republica Moldova a reuşit să integreze un milion de nanofire metalice într-o fibră optică. Descoperirea reprezintă un record mondial în ceea ce priveşte densitatea de transmitere a informaţiei, iar aplicarea ei ar da posibilitate de a fabrica computere performante de dimensiunea unui card bancar, informează moldpres.md.


Vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Ion Tighineanu, membru al grupului de cercetare, a precizat că, după aplicarea invenţiei, se va reuşi şi transmiterea informaţiei de la calculatoare într-un volum mai mare şi mai rapid.

Savantul este de părerea că descoperirea are o importanţă mare şi pentru biomedicină şi se va putea utiliza în tratamentul la nivel de celule. Totodată, integrarea a unui milion de nanofire metalice într-o fibră optică va face posibilă elaborarea unor materiale artificiale noi, cu proprietăţi neobişnuite.

Cercetarea a fost efectuată în R.Moldova, de un grup de savanţi de la Institutul "Eliri", de la Academia de Ştiinţe şi Universitatea Tehnică. Activităţile s-au desfăşurat în cadrul Programului de Stat "Nanotehnologii şi nanomateriale" (2009-2012). Pentru efectuarea cercetării, din bugetul de stat s-au alocat 200 de mii de lei (13 mii de euro).

Rezultatele cercetării au fost publicate recent într-o revistă de ştiinţă din Marea Britanie. Anterior, savanţi din SUA, Japonia şi Germania au reuşit să integreze zeci de mii de nanofire metalice într-o fibră optică. O fibră optică este cea care se vede cu ochiul liber şi are dimensiunea unui fir de păr. Un nanometru reprezintă o milionime de milimetru, comunică moldpres.md.

sursa: Unimedia

0 Comments: