Experţii ruşi: Moldova nu are altă soluţie, decât să îmbunătăţească calitatea vinului.Dar această conformare îi poate aduce avantaje

vineri, 23 iulie 2010

Experţii ruşi: Moldova nu are altă soluţie, decât să îmbunătăţească calitatea vinului.Dar această conformare îi poate aduce avantaje
Foto: businessmoments.com

"Moldova este dispusă să înăsprească controlul calităţii vinurilor livrate în Rusia, pentru că, în următorii 10-15 ani, această ţară nu va reuşi să-şi redirecţioneze exporturile spre alte state," scrie publicaţia rusă Vzgliad.

Publicaţia face referire la declaraţia ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, făcută ieri, 22 iulie: "Moldova nu poate renunţa la exportul vinurilor moldoveneşti în Rusia, deci, va respecta toate cerinţele impuse pentru furnizarea acestora". El a confirmat că Guvernul examinează eventualele posibilităţi de diversificare a pieţei de export, dar a specificat că în următorii 10-15 ani Moldova nu va reuşi să redirecţioneze exportul de vinuri spre alte ţări.

Potrivit experţilor ruşi, exportul vinurilor în Rusia este unica salvare pentru Moldova, care nu are industrie. Totodată, aceştia sunt de părerea că, în urma îmbunătăţirii calităţii vinului, "aşa cum o cere Rusia" şi având o politică corectă a preţurilor, vinurile din Moldova ar putea concura cu cele europene şi ar aduce un mai mare venit ţării.


Anterior, medicul sanitar şef al Federaţiei Ruse, Ghenadii Onişcenco a declarat că, în cazul în care Moldova nu va întreprinde măsuri de îmbunătăţire a calităţii vinului, Rusia va introduce embargo-ul. În cele 18 loturi de vin moldovenesc, furnizate pentru Rusia, la începutul lunii iulie, Serviciul Sanitar rus a depistat substanţe nocive, ca dibutilftalat şi metaxil.

UNIMEDIA precizează că în anul 2006, Rusia consuma circa 80 la sută din volumul total de băuturi alcoolice, produse în Moldova.

sursa: Unimedia

0 Comments: