Nezavisimaia Gazeta: România preia Registrul Populaţiei al R.Moldova

vineri, 23 iulie 2010

Nezavisimaia Gazeta: România preia Registrul Populaţiei al R.Moldova
Foto: UNIMEDIA

La Chişinău stă să izbucnească un nou scandal legat de Bucureşti, scrie joi cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, monitorizat de Agerpres, precizând că este vorba despre accesul oferit României la Registrul de Stat al Populaţiei din Republica Moldova. Autorităţile moldovene afirmă că acest lucru a fost făcut pentru înlesnirea activităţii consulatelor româneşti. Experţii, însă, atenţionează că pentru aceasta nu a fost cerut acordul cetăţenilor moldoveni, care nu doresc ca în datele lor personale să ”scormonească” serviciile speciale ale altei ţări.


Faptul că funcţionarii consulatelor româneşti din Cahul şi Bălţi au primit acces la baza care cuprinde date despre toţi cetăţenii moldoveni a fost anunţat de Ministerul de Tehnologii Informaţionale şi al Comunicaţiilor. Populaţiei i s-a explicat că acest lucru a fost făcut în scopul unei verificări mai rapide a persoanelor care doresc să primească acces în România, în cadrul Convenţiei privind micul trafic de frontieră: astfel, autorităţile române vor putea să verifice repede totul şi să elibereze moldovenilor care locuiesc în apropiere de graniţa română documente pentru libera circulaţie.

Nezavisimaia Gazeta subliniază că, în condiţiile în care România este membră a Uniunii Europene, pentru mulţi cetăţeni moldoveni accesul în ţara vecină înseamnă, de fapt, acces în Europa, adică la un loc de muncă onorabil. Ziarul rus notează că ”românii le asigură pe şest moldovenilor integrarea în UE”, amintind în acest context de articole recente pe această temă din Der Spiegel şi Il Giornale. Ministerul de Externe al României a replicat la aceste critici din mass-media străine, subliniind că România nu iese în acest demers din cadrul normelor europene.

Marţi, pe marginea acestui subiect s-a pronunţat şi preşedintele român Traian Băsescu, care a declarat că România are ”obligaţii de sânge să-i sprijine pe moldoveni”, oferindu-le cetăţenie română. Băsescu a subliniat că moldovenii care obţin această cetăţenie locuiesc în marea lor majoritate pe teritoriul României şi că europenii nu au de ce să-şi facă griji în privinţa lor.

La Chişinău aceste declaraţii au fost interpretate în mod univoc: România vorbeşte despre Republica Moldova ca despre propriul teritoriu, cu atât mai mult cu cât Băsescu a vorbit în repetate rânduri despre reunificarea ”celor două Românii” în cadrul UE. Despre aceasta aminteşte într-un interviu acordat Nezavisimaia Gazeta liderul mişcării proruse Ravnopravie, Valeri Klimenko. Potrivit acestuia, ”astăzi la putere la Chişinău se află români, care desfăşoară în mod activ românizarea statului moldovean”. Klimenko este de părere că această politică a României ar trebui să fie analizată la Consiliul Europei, iar Rusia şi Ucraina ar trebui la rândul lor să adopte o poziţie, deoarece în acest caz sunt lezate drepturile tuturor cetăţenilor Republicii Moldova: ”Nimeni nu a cerut acordul cetăţenilor, cu atât mai mult cu cât este vorba despre o ţară (România) în care majoritatea moldovenilor nu au încredere, din cauza încercărilor Bucureştiului de a-i văduvi de propria statalitate”, a spus Klimenko.

Înainte, datele personale ale cetăţenilor moldoveni erau protejate, iar o verificare putea fi realizată doar la cerere oficială. Potrivit expertului moldovean în domeniul tehnologiilor informaţionale şi de comunicare, Valeriu Diozu, ”în practica internaţională, normal este să existe un control extrem de riguros asupra oferirii de date personale şi aici nu trebuie să existe excepţii”. Diozu este de părere că Ministerul de Tehnologii Informaţionale şi al Comunicaţiilor ar trebui să dea publicităţii protocolul pe baza căruia consulatele româneşti au primit acces la datele cetăţenilor moldoveni, ”pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să nu mai aibă dubii în acest sens”.

Deocamdată, liderii Republicii Moldova nu comentează acest subiect, continuând să insiste asupra retragerii trupelor ruseşti din Transnistria. Săptămâna aceasta, preşedintele interimar al republicii Mihai Ghimpu, le-a solicitat parlamentelor altor ţări să facă presiuni în acest sens asupra Moscovei, subliniind că Rusia se face vinovată de faptul că Republica Moldova este cea mai săracă ţară din Europa. Pentru ca moldovenii să o ducă mai bine, ar fi necesar, potrivit ”reţetei lui Ghimpu”, ca militarii ruşi să fie evacuaţi, după care nu va mai rămâne niciun obstacol în calea reunificării dintre Republica Moldova şi România, conchide ziarul moscovit.


0 Comments: