Când nu ai timp nici de menaj - Clean House şi Cupon.md îţi sar în ajutor

vineri, 1 aprilie 2011

Când nu ai timp nici de menaj - Clean House şi Cupon.md îţi sar în ajutor

Site-ul Cupon.md vine cu o nouă ofertă. Compania de menaj Clean House oferă servicii profesioniste de curăţenie. Iar prin intermediul Cupon.md, toate serviciile acestei companii sunt la jumate de preţ! 


Clean House oferă servicii de menaj şi curăţenie profesionistă pentru apartamente, case, birouri. Lasă curăţenia în mâinile echipei Clean House şi vei avea mai mult timp liber pentru tine.

Clean House vă face casa lună folosind doar detergenţi profesionali şi echipament modern Kaercher. 

Cupon.md şi Clean House au pregătit o ofertă pentru această săptămână! Reducere -50% la toate serviciile indiferent de suma comenzi. Vezi lista preţurilor pe www.Cupon.md şi vezi cât economiseşti dacă îţi cumperi cuponul de pe site.

Cum beneficiezi de reducere?
1. Înregistrează-te pe Cupon.md
2. Reîncarcăţi contul de pe site, prin intermediul terminalelor de plată
3. Cumpară cuponul de pe site cu banii care-i aveţi în cont
4. Printaţi cuponul şi cu el primiţi reducere -50% la suma comenzii.
E simplu!

Cupon.md - Împreună Reducem Preţurile! 

Publicitate

sursa: Unimedia

Cutremurul din Japonia a dus la ridicarea fundului mării cu cinci metri

Cutremurul din Japonia a dus la ridicarea fundului mării cu cinci metri

Cutremurul cu magnitudinea 9 produs în 11 martie, în Japonia a dus la ridicarea cu până la cinci metri a fundului mării în apropiere de epicentru.


Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători japonezi, relatează postul de televiziune NHK, citat de DPA.

Echipa a strâns date de la un senzor instalat la 5.800 de metri adâncime, la circa 200 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în apropiere de epicentru.

Zona de ruptură tectonică are o lungime de 450 de kilometri, de la nord la sud, potrivit NHK.

Bilanţul oficial al seismului era vineri de 11.620 de morţi şi 16.464 de persoane dispărute, a anunţat Agenţia naţională de poliţie. Circa 164.000 de persoane sunt găzduite în continuare în 2.200 de adăposturi temporare.

(video) Putin a testat un nou automobil hibrid rusesc, până la reşedinţa lui Medvedev

(video) Putin a testat un nou automobil hibrid rusesc, până la reşedinţa lui Medvedev
Foto: RIA Novosti

Premierul rus Vladimir Putin a testat, astăzi, 1 aprilie un nou automobil hibrid de producţie autohtonă, Yo-mobile, pe o distanţă de zece kilometri între reşedinţa sa şi cea a preşedintelui Dmitri Medvedev din afara Moscovei, transmite RIA Novosti.


Yo-mobile este un proiect al Yo-Auto, companie mixtă între producătorul de camioane Yarovit şi grupul Onexim al miliardarului Mihail Prohorov.

Producţia vehiculelor Yo-mobile va începe la St. Petersburg în a doua jumătate a anului 2012.
"Nu sunt pregătit să trag concluzii. Vreau să conduc acest Yo-mobile până la Dmitri Anatolievici (Medvedev) şi să i-l arăt", a declarat Putin la o întâlnire cu o comisie high-tech.

Modelele vor costa 350.000-450.000 de ruble (12.000-15.000 de dolari).





Sursa: mediafax.ro


Lege aspră în Turcia pentru combaterea huliganismului

Lege aspră în Turcia pentru combaterea huliganismului
Foto: agerpres.ro

Îngrijoraţi de nivelul la care a ajuns huliganismul în sport, parlamentarii din Turcia au adoptat, joi seara, o nouă lege ce vizează eradicarea huliganismului la meciurile de fotbal, precum şi din alte competiţii sportive, informează AP. Noua lege vizează şi blaturile din fotbal, cei care încearcă să stimuleze financiar alte echipe urmând a primi o pedeapsa cu închisoarea de până la 12 ani.


Conform noii legi, care are nevoie de aprobarea preşedintelui Turciei pentru a intra în vigoare, cei care scandeaza remarci "religioase, rasiste sau legate de diferenţele sexuale" vor primi o pedeapsă cu închisoarea între şase luni şi doi ani, pedeapsa urmând a fi majorată cu jumătate dacă infracţiunea este comisă în scris şi afişata pe stadion. De asemenea, suporterii care încearcă să introducă pe stadion arme, obiecte ascuţite sau torte vor primi până la un an de închisoare. 

Legea înăspreşte şi normele de securitate de la meciurile de fotbal, introducând un card electronic obligatoriu prin care spectatorii să-şi poată cumpăra biletele pentru meci. Baza de date cu numele spectatorilor va fi pusă la dispoziţia Ministerului Internelor şi Finanţelor. Prin noul sistem, scandalagiii vor fi mai uşor de găsit şi de pedepsit.

Noua legea acoperă şi zona "blaturilor" din sport. În dorinta de a combate aranjarea meciurilor, cei care vor încerca să mituiască jucătorii sau să plătească stimulente financiare altor echipe se vor confrunta cu o pedeapsă cu închisoarea între 5 şi 12 ani. Pedepsele vor fi majorate cu jumătate dacă infracţiunea este comisă de conducătorii de cluburi sau este făcută cu scopul de a influenţa rezultatele de la pariuri.

Sursa: hotnews.ro


NASA a publicat primele imagini de pe orbita planetei Mercur

NASA a publicat primele imagini de pe orbita planetei Mercur
Foto: Reuters

Pe 29 martie 2011, sonda Messenger de la NASA a realizat prima imagine de pe orbita planetei Mercur, o fotografie istorică. În următoarele şase ore, Messenger a mai realizat încă 363 de imagini ale unor zone neobservate până acum, după care a început să le trimită pe Pământ.


Noua fotografie de pe Mercur arată o regiune de la Polul Sud al lui Mercur. Un crater mare de 85km lăţime, denumit Debussy, se află în dreapta sus, cu multiple raze care pornesc din centrul său.

Un crater mai mic, Matabei, de 24km lăţime, cunoscut pentru razele sale întunecate, este şi el vizibil în vestul craterului Debussy, au explicat managerii misiunii.

Messenger a ajuns pe orbita lui Mercur pe 17 martie, la peste şase ani şi jumătate de la plecarea de pe Terra. Sonda de 446 de milioane de dolari îşi va petrece acolo cel puţin un an pământean.

Principala sa misiune ştiinţifică va porni pe 4 aprilie, când va începe cartografierea întregii suprafeţe a planetei Mercur, în speranţa că va oferi răspunsuri despre geologia, formarea şi istoria planetei.





Sursa: jurnalul.ro


Cele mai tari farse de 1 Aprilie

Cele mai tari farse de 1 Aprilie
Foto: apropo.ro

Nici în zilele noastre nu se cunoaşte originea Zilei Păcălelilor, însă se spune că obiceiul ar veni din lumea francofonă. Acest obicei s-a raspandit foarte mult in secolul trecut, iar multe persoane continua sa cada in capcane, mai mult sau mai putin reusite si amuzante.


De exemplu, în anul 1998, americanii au crezut anunţul publicat de către lanţul de restaurante fast food Burger King, prin care se făcea cunoscută lansarea unui hamburger pentru stângaci, conceput astfel încât ingredientele să curgă numai spre dreapta. Ulterior, unii clienţi au fost chiar auziţi comandând: "Un hamburger normal, pentru dreptaci, vă rog!", potrivit apropo.ro.

În mass-media, cea mai tare păcăleală datează din anul 1957 şi aparţine BBC-ului, care pe 1 aprilie, în acel an, a difuzat un reportaj în care puteau fi văzuţi elveţieni care culegeau recolta de spaghetti, excelentă în acel an. Aşa cum putea fi prevăzut, mulţi telespectatori au telefonat întrebând cum ar putea obţine şi ei seminţe pentru un arbore de spaghetti.

Tot BBC şi-a depăşit performanţa, în anul 2008, difuzând un reportaj despre migraţia anual[ a pinguinilor zburători din Antarctica până în jungla amazoniană.

Exemple de farse, pe care le poti face prietenilor:
Pune o folie de plastic transparentă la toaletă între vas şi colac. Noaptea e cel mai bun moment, ca să nu fie remarcată. Apoi când cineva o să meargă la toaletă… Surpriză!!! Dar să fii atent să nu faci farsa asta decât dacă eşti pregătit să cureţi pe urmă… şi cu siguranţă vei avea ce curăţa!

Ai nevoie de o farfurie, unt, sare şi... multe şerveţele. Spune-i "victimei" tale, cât mai serios posibil, că ai văzut pe Discovery cum untul degajă căldura, dacă pui sare deasupra. Pune unt în farfurie şi un pic de sare peste el. Ţine apoi mâna deasupra şi prefă-te că simţi căldura. Apoi... întreabă-l şi pe el/ea dacă o simte. Iar când are mâna deasupra farfuriei... pleosc! Presează-i repede mâna cu a ta ca să strivească untul....

Traficul rutier pe str. V. Ţepeş va fi suspendat, în perioada 2 aprilie-28 iunie

Traficul rutier pe str. V. Ţepeş va fi suspendat, în perioada 2 aprilie-28 iunie
Poză simbol
Foto: blogspot.com

Traficul rutier pe str. Vlad Ţepeş, tronsonul cuprins între străzile Mioriţa şi Sihastrului, va fi suspendat în perioada 2 aprilie – 28 iunie, în legătură cu executarea lucrărilor de pozare a canalizării, anunţă serviciul de presă al Primăriei Chişinău.


Circulaţia transportului va fi organizată în conformitate cu schema coordonată cu poliţia rutieră a municipiului Chişinău.
Conducătorii auto care traversează zona sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară instituită în zonă. 

Sursa: UNIMEDIA


Paradox moldovenesc: Serviciile gratuite ale statului au preţ - peste un miliard de lei anual

Paradox moldovenesc: Serviciile gratuite ale statului au preţ - peste un miliard de lei anual
Foto: moldova.md

„Este vorba de peste un miliard de lei anual, pe care statul îi colectează de la business şi cetăţeni pentru servicii pe care trebuie să le presteze gratuit”. Declaraţia aparţine ministrului Economiei Valeriu Lazăr şi a fost lansată în cadrul Forumului Republica Moldova-Uniunea Europeană, comunică Serviciul de Presă al Ministerului.


Potrivit ministrului Economiei, această problemă va fi rezolvată în urma finalizării reformei regulatorii Ghilotina 2+, urmată de Ghilotina 3, care va filtra serviciile cu plată oferite de stat.

„După finalizarea reformei, aceşti bani, care depăşesc suma de 1 miliard de lei anual, vor fi puşi în circuitul economic. În plus, vor fi eliminate presiunile suplimentare asupra business-ului”, a declarat Lazăr.

Menţionăm că "Ghilotina 2+" reprezintă un proces de inventariere a actelor permisive eliberate antreprenorilor de către autorităţile publice şi are drept obiectiv simplificarea reglementărilor existente şi optimizarea numărului şi procedurilor ce afectează desfăşurarea afacerilor.

Sursa: UNIMEDIA


Lupu și-a ales „sfetnicii”

Lupu și-a ales „sfetnicii”
Foto: UNIMEDIA

Președintele interimar al Republcii Moldova, Marian Lupu, și-a ales consilierii. Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, astăzi, Lupu a semnat decretele privind numirea în funcţie a cinci consilieri prezidenţiali.


Mariana Zolotco a devenit consilier în domeniul politic şi al integrării europene. Aceasta este fosta consilieră a lui Lupu de pe timpurile guvernării comuniste.

Juristul și fostul vicepreședinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, Aurel Băieșu, a fost numit în funcția de consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul juridic. Acesta a figurat și pe listele electorale ale PD pentru alegerile din 28 noiembrie.

Fostul ministru al Justiției și ex-ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Vasile Sturza, a devenit consilier prezidenţial în domeniul  reintegrării. 

Funcția de consilier în domeniul agroindustrial şi al administraţiei publice i-a revenit fostului secretar general al PD, Vladimir Ciobanu.

Iurie Richicinschi a devenit consilierul Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul apărării şi al securităţii. Acesta este secretar al Consiliului Suprem de Securitate și a candidat pe listele PD la ultimile alegeri parlamentare.

Anterior, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, declara că nu are deocamdată nevoie de niciun consilier, pentru că se descurcă şi singur. Acesta spunea că cele nouă funcţii vacante de consilieri vor fi suplinite când va fi cazul.

Sursa: UNIMEDIA


Moldova va transmite Ucrainei în arendă două loturi de teren cu suprafața totală de 14,4 hectare

Moldova va transmite Ucrainei în arendă două loturi de teren cu suprafața totală de 14,4 hectare
Foto: recolta.eu

Republica Moldova va transmite Ucrainei în arendă două loturi de teren cu suprafața totală de 14,4 hectare pentru asigurarea funcţionării complexului hidroenergetic de pe râul Nistru, informează agenția de știri Belta. 


Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei prevede ca cele două loturi cu o suprafaţă de 5 hectare şi respectiv 9,4 hectare vor fi transferate în posesia Ucrainei şi utilizate pentru o taxă pe durata contractului timp de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii acestuia.

Până la intrarea în vigoare a Acordului privind asigurarea funcţionării complexului hidroenergetic de pe râul Nistru, partea ucraineană va plăti despăgubiri Moldovei pentru utilizarea neautorizată a loturilor menţionate mai sus, pentru toată perioadă de independenţă a Republicii Moldova, de la 27 august 1991 şi până la semnarea contractului. Mai mult, Ucraina este de acord şi să despăgubească daunele anuale aduse stocurilor de peşte, ca urmare a construirii complexului. Părţile au convenit să efectueze monitorizarea comună a calităţii apelor de suprafaţă în punctul de frontieră pentru a preveni poluarea apei. 

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei al Republicii Moldova, Valeriu Lazăr consideră acest Acord avantajos din punct de vedere economic, deoarece Moldova va putea să rezolve unele probleme importante în relaţiile moldo-ucrainene, inclusiv cele referitoare la recunoaşterea drepturilor Republicii Moldova cu privire la bunurile care îi aparţin, precum şi să obțină fonduri suplimentare în urma semnării contractului. Mai mult, R. Moldova va avea încă o sursă alternativă de energie electrică.

Sursa: UNIMEDIA referire la belta.by


Noi detalii în cazul dublului omor din Durlești: imagini VIDEO

Noi detalii în cazul dublului omor din Durlești: imagini VIDEO
Foto: MAI

După mai mult de 12 ore, poliția încă nu a găsit nici un supect în cazul dublului omor din localitatea Durlești. Totodată, Ministerul Afacerilor Interne a făcut publice imaginele de la fața locului.


Amintim că la 31 martie spre 1 aprilie, în jurul orei 01:00, un tânăr de 18 ani și o minoră de 15 ani au fost găsiți împușcați, într-o maşină de marca BMW, abandonată în orăşelul Durleşti, lângă Biserica "Sfântul Andrei" din localitate. 

Tânărul a fost găsit în portbagajul automobilului BMW, înmatriculat în orașul Ialoveni. Ambele victime au fost împuşcate în cap. În acest caz a fost pornită o urmărie penală - omor premeditat.

Poliția nu exclude faptul că tinerii erau împușcați de aceeași persoană, care a săvârșit omorul dublu, în septembrie 2010, în orașul Ialoveni.



Sursa: UNIMEDIA


Filat a închis mulțumit ușa Ministerului Tineretului

Filat a închis mulțumit ușa Ministerului Tineretului
Foto: gov.md

Premierul Vlad Filat a rămas satisfăcut de vizita pe care a efectuat-o astăzi la Ministerul Tineretului și Sportului. Acesta a declarat că discuția cu ministrul a fost una productivă. Și Ion Ceban a rămas mulțumit de întrevedere, menționând că nu a primit critici nici la adresa sa, nici la adresa adjuncților săi.


Politicile de tineret au constituit subiectul prioritar al discuției. Astfel, ministrul a constatat că este necesară constituirea unei direcții speciale, care se va ocupa doar de politici de tineret. În acest context, premierul Vlad Filat a declarat că Guvernul va acorda sprijin în sporirea capacității instituționale a ministerului. 

Tot astăzi, cei doi au convenit și asupra creării unui comitet interiministerial, care va avea drept scop asigurarea unei coordonări mai bune a politicilor de tineret. „Pentru proiectele destinate tinerilor Guvernul a alocat în acest an cca 380 milioane de lei. Acest comitet va avea scopul să analizeze acțiunile ministerelor care au tangență cu tineretul, dar și să echilibreze aceste investiții”, a declarat Filat.

Premierul  nu a venit cu critici, ci a subliniat că ministerul activează în condiții nesatisfăcătoare, situație care urmează a fi schimbată de urgență. La rândul său, ministrul Ion Ceban a declarat că în rezultatul vizitei au fost identificate mai multe soluții ce țin și de domeniul sportului moldovenesc.

Menționăm că MTS a primit în acest an cca 10 milioane de lei, bani destinați pentru politicile de tineret. 

UNIMEDIA amintește că Ministerul Tineretului este al doilea minister pe care îl vizitează premierul. În urma vizitei la Ministerul Sănătății, șefa Agenției Medicamentului a fost demisă. Vlad Filat a accentuat că scopul vizitelor sale nu sunt demiterile, ci indentificarea și soluționarea problemelor cu care se ciocnesc ministerele.

Sursa: UNIMEDIA


Consiliul Concurenţei din România acordă asistenţă autorităţii de concurenţă din ţara noastră

Consiliul Concurenţei din România acordă asistenţă autorităţii de concurenţă din ţara noastră
Foto: consiliulconcurentei.ro

„Alături de partenerii din Austria şi Letonia, vom contribui la îmbunătăţirea aplicării politicilor în domeniul concurenţei şi ajutorului de stat, premise indispensabile consolidării economiei de piaţă în Republica Moldova”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu la conferinţa de lansare a Proiectului de Twinning "Suport pentru implementarea şi respectarea politicii în domeniul concurenţei şi ajutorului de stat în Republica Moldova”.


În cadrul acestui proiect ce se va desfăşura pe o perioadă de 18 luni, Consiliul Concurenţei din România va oferi asistenţă tehnică, alături de Autoritatea Federală de Concurenţă din Austria şi Consiliul Concurenţei din Letonia.

Principalele obiective ale proiectului sunt îmbunătăţirea capacităţii administrative a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei din Republica Moldova, adoptarea noii legislaţii în domeniul concurenţei şi ajutorului de stat, crearea unei culturi a concurenţei în Republica Moldova.

Directorul General al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei din Republica Moldova, Viorica Cărare, a explicat că proiectul va contribui la îmbunătăţirea comunicării între instituţiile publice în vederea dezvoltării unui mediu concurenţial favorabil în Moldova.

Proiectul "Suport pentru implementarea şi respectarea politicii în domeniul concurenţei şi ajutorului de stat în Republica Moldova” este finanţat de Uniunea Europeană, bugetul total fiind de 1 milion euro. 

La eveniment au mai participat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, Ambasadorul României în Moldova, Marius Lazurcă, preşedintele Consiliului Concurenţei din Letonia, Ieva Jaunzeme, reprezentanţi ai ambasadelor Austriei şi Letoniei, ai Autorităţii Federale de Concurenţă din Austria, miniştri, reprezentanţi ai altor instituţii publice.

Sursa: UNIMEDIA


Circa 39 300 lei din partea Băncii Naţionale a Moldovei pentru Japonia

Circa 39 300 lei din partea Băncii Naţionale a Moldovei pentru Japonia
Foto: bnm.md

Dezastrul natural suferit de Japonia determină tot mai multe instituţii publice din RM să contribuie la ajutorarea Guvernului nipon. Pe lângă banii oferiţi de Guvernul RM, de Primăria Chişinău şi cei colectaţi în conturile deschise de Ministerul Finanţelor, în sprijinul Japoniei vin şi salariile pentru o zi ale angajaţilor Băncii Naţionale a Moldovei, care în sumă se ridică la 39 283 lei, precum şi ajutorul din partea organului sindical al BNM în sumă de 3 000 lei.


Amintim că Guvernul a decis să acorde un milion de lei pentru ajutorarea statului nipon, ca urmare a calamităţilor dezastruoase suferite de Japonia. Primăria Chişinău a hotărât să aloce în acest scop 500 mii de lei.

Ministerul Finanţelor a deschis conturi bancare unde cetăţenii RM pot depune bani pentru ajutorarea cetăţenilor japonezi. Toţi cei care doresc să contribuie la lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale din Japonia o pot face transferând mijloace băneşti la conturile bancare enunţate pe site-ul ministerului.

UNIMEDIA menţionează că, din momentul stabilirii relaţiilor diplomatice dintre RM şi Japonia, ţara noastră a fost asistată financiar de către Japonia cu circa 120,9 mil. dolari SUA, dintre care circa 72 mil. de dolari au fost finanţări nerambursabile.

Sursa: UNIMEDIA


Comunităţile ruse din Transnistria refuză solicitarea Ambasadei Ruse de a se înregistra la Ministerul Justiţiei al R. Moldova

Comunităţile ruse din Transnistria refuză solicitarea Ambasadei Ruse de a se înregistra la Ministerul Justiţiei al R. Moldova
Foto: MJ

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, în cadrul "unirii comunităţilor ruse într-o singură asociație", insistă la înregistrarea comunităţilor ruse din Transnistria în Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova, se spune pe site-ul președintelui autoproclamatei republici nistrene.


Potrivit președintelui comunităţilor ruse din Transnistria, Victor Arestov, liderii comunităţilor ruse au hotărât, în unanimitate, să refuze solicitarea Federației Ruse în Republica Moldova și să nu fuzioneze cu comunităţile similare din Republica Moldova. Motivul principal fiind că acestea din urmă nu au reacționat în nici un fel la multiple presiuni exercitate asupra Transnistriei.  

Sursa: UNIMEDIA


Bosnia a fost suspendată oficial de FIFA

Bosnia a fost suspendată oficial de FIFA
Foto: uefaclubs.com

Forul mondial a postat pe site-ul său un comunicat în care confirmă suspendarea din toate competiţiile, pe termen nelimitat, a federaţiei de la Sarajevo.


Suspendarea Bosniei a devenit oficială. Anunţul a fost postat pe site-ul oficial al FIFA, unde se subliniază: "Federaţia din Bosnia a fost suspendată de FIFA şi UEFA începand de astăzi, 1 aprilie, până când se va lua o altă decizie în acest caz. Aceasta hotărâre a fost luată deoarece Federaţia din Bosnia nu s-a aliniat cu statutul la cerinţele UEFA şi FIFA".

Comitetul Executiv al FIFA (28 octombrie 2010) şi al UEFA (4 octombrie) i-au cerut Federaţiei Bosniace să îşi schimbe statutul cel mai târziu la data de 31 martie 2011, în caz contrar această federaţie urmând să fie suspendată automat. La Adunarea Generală reunită la Sarajevo, în data de 29 martie 2011, nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea noului statut, astfel că suspendarea are efect imediat.

Echipele reprezentative şi echipele de club nu mai au voie să participe la competiţii internaţionale de la 1 aprilie 2011 până la rezolvarea problemei.

De asemenea, de la 1 aprilie 2011 niciun oficial sau reprezentant al federaţiei bosniace nu mai poate participa la meciuri sau evenimente internaţionale.

Jefuiau femei în stradă

Jefuiau femei în stradă
Foto: adevarul.es

Doi bărbaţi, în vârstă de 38 și 31 de ani, au fost condamnați la închisoare, pentru că au jefuit în stardă peste 20 de femei.


Potrivit serviciului de presă al Procuraturii Generale, făptaşii  au comis jafuri şi tâlhării în diferite sectoare din capitală. Cei doi erau „specializaţi” pe bijuterii din aur, astfel ei au sustras articole din aur în sumă de aproximativ 120 mii lei. 

Infractorii realizau bunurile la casele de amanet. Banii câştigaţi erau unica sursă de venit a lor, neavând un loc de muncă. Anterior, aceștia au mai avut conflicte cu legea.

Potrivit procurorilor, inculpaţii au primit pedepse cu închisoare de 13 ani 9 luni şi respectiv la 6 ani. 

Sursa: UNIMEDIA


De azi, Moldova primeşte lumină cu 11% mai scumpă

De azi, Moldova primeşte lumină cu 11% mai scumpă
Foto: ziare-pe-net.ro

De astăzi, 1 aprilie 2011, energia electrică va fi livrată Republicii Moldova la un preţ de achiziţie de 6,1 cenţi/Kwt, în creştere cu 11% faţă de preţul vechi. „Sunt conştient de faptul, că această veste nu este cea mai frumoasă şi cea mai aşteptată. Dar acest preţ, vă asigur cu toată responsabilitatea, este cel mai mic posibil în condiţiile conjuncturii actuale”, a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.


Majorarea preţului la energie electrică vine în condiţiile în care, astăzi expiră contractele de livrare a energiei pe care le are semnate RM cu distribuitorii şi intră în vigoare contractele renegociate. Potrivit ministrului Economiei, preţul a fost negociat între RED Union Fenosa şi compania de stat Energocom, pe de o parte, şi Centrala de la Cuciurgan şi compania ucraineană Power Trade, pe de altă parte.

„Am reuşit să reducem din preţul oferit iniţial (6,3 cenţi/Kwt) şi chiar am obţinut de la partea ucraineană un preţ mai mic decât cel agreat de Ucraina pentru export, care depăşeşte 7 cenţi/Kwt”, susţine Lazăr. Acesta a menţionat că preţul de 6,1 cenţi/Kwt nu este încă cel pentru consumatorul final, acesta urmând să fie stabilit şi anunţat de Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică.

„Sunt conştient de faptul că noile tarife vor afecta o parte din populaţia RM, precum şi mediul de afaceri. Anume din aceste motive este o sarcină primordială să găsim soluţii de susţinere socială a populaţiei vulnerabile, pentru ca aceasta să fie afectată cât mai puţin”, a declarat Lazăr. Referindu-se la consumatorii din sectorul industrial, ministrul le-a sugerat că să depună eforturi în vederea eficientizării energetice prin economisire inteligentă şi inovaţie.

UNIMEDIA amintește că despre posibila scumpire a energiei electrice ministrul Economiei a anunțat acum o săptămână. Premierul Vlad Filat a precizat că Executivul va depune toate eforturile pentru ca majorarea tarifului să nu afecteze păturile sociale vulnerabile.

Sursa: UNIMEDIA


Diplomat ucrainean: Pe documentul final privind soluţionarea conflictului transnistrean trebuie să fie și semnătura Bucureştiului

Diplomat ucrainean: Pe documentul final privind soluţionarea conflictului transnistrean trebuie să fie și semnătura Bucureştiului
Foto: wavemagazine.net

România trebuie să facă parte din formatul de negocieri privind soluționarea conflictului transnistrean, consideră diplomatul ucrainean, fostul ambasador al Ucrainei în România Aleksandr Chalîi. Declarația a fost făcută în cadrul  forumului UE-Moldova, pe 31 martie la Chişinău, relatează Regnum.


Potrivit lui Chalîi, fiind un jucător geopolitic important și având interese în regiune, Bucureştiul trebuie să pună semnătura pe documentul final privind soluţionarea conflictului. În caz contrar, va exista pericolul nerecunoaşterii latente de către România a înțelegerilor din acord, ceea ce va contribui la tensiuni în regiune.

Diplomatul ucrainean, de asemenea, consideră că statutul de neutralitate al Republicii Moldova trebuie să fie recunoscută internaţional. Mai mult, Chişinăul şi Kievul pot veni cu o iniţiativă comună de a crea o centură internaţional recunoscută a statelor neutre, în care pot intra Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Azerbaidjan.

Perspectiva aderării Republicii Moldova în UE va deveni un mecanism real pentru "reintegrarea" ţării, mai consideră diplomatul ucrainean.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la regnum.ru

 


(foto) Avem de toate în Parlament: Dulceața, castraveți, semințe și plapume

(foto) Avem de toate în Parlament: Dulceața, castraveți, semințe și plapume
Foto: UNIMEDIA

Seminţe de pătrunjel, borcane cu legume de 200 g, iaurt cu termen de valabilitate expirat, borcănaşe cu dulceaţă, căciuli şi plapume fabricate în Australia, toate aceste „cadouri” în sacoşe cu sigla PD „Respect, Bunăstare, Progres – Marian Lupu pentru tine”  – aşa a urcat astăzi, 1 aprilie, la tribuna Parlamentului, deputatul comunist Elena Bodnarenco.
 
Potrivit ei, cu aceste „ajutoare materiale” au venit reprezentanţii celor trei partide în cadrul campaniei electorale „Acum este timpul ca aceste cadouri să vă fie returnate. Noi cunoaştem care este tactica voastră, voi mai întâi sărăciţi populaţia, nu le achitaţi salariile, iar apoi îi cumpăraţi cu ajutoare umanitare”, a susţinut Bodnarenco.


„Stimaţi colegi. Să aveţi grijă să nu salivaţi când veţi vorbi la tribune”, a spus spicherul Marian Lupu pe un ton umoristic.
 
„PL în nicio campanie electorală nu a distribuit ajutoare materiale. Poate v-aţi referit la alte partide”, a subliniat deputatul liberal Valeriu Munteanu.
 
UNIMEDIA precizează că astăzi în Parlament a fost aprobat proiectul care prevede transferarea competenţelor cu privire la acordarea ajutoarelor materiale pentru cetăţeni. Astfel, aceste competențe au trecut de la Guvern către Ministerul Municii, Protecţiei sociale şi Familiei, condus de către democrata Valentina Buliga.





Sursa: UNIMEDIA
 


Google lansează +1, rivalul butonului Like de pe Facebook

Google lansează +1, rivalul butonului Like de pe Facebook
Foto: stiri-telefoane.mobilissimo.ro

In ultima vreme, Google si-a dezvaluit interesul din ce in ce mai crescut pentru componenta sociala a online-ului. Zvonurile potrivit carora compania planuieste sa lanseze o retea sociala par sa aiba din ce in ce mai multa credibilitate, cu atat mai mult cu cat gigantul pregateste ceea ce putem numi rivalul butonului “Like” de pe Facebook.


Serviciul +1 le permite utilizatorilor sa impartaseasca recomandari cu prietenii, familia sau orice alt utilizator al celui mai mare motor de cautare.

Instrumentul de cautare sociala lansat de Google faciliteaza marcarea paginilor web, anunturilor publicitare sau serviciilor pe care le gasesti utile. Potrivit managerului de produs Google Rob Spiro, +1 este “prescurtarea digitala a sintagmei “asta este cool.”

Pentru a putea folosi +1 va trebui sa fii logat in contul de Google. Pentru a recomanda ceva in Google Search, este de ajuns sa faci click pe butonul +1 de pe pagina web sau anuntul publicitar. Acest +1 va aparea ulterior in rezultatele de cautare Google.

Google va implementa +1 intr-un ritm lent, incepand cu versiune in limba engleza a Google.com. Recomandarile +1 vor aparea initial langa rezultatele cautarii si anunturile publicitare, urmand sa migreze catre alte produse si site-uri.

Sursa: hit.ro


(video)"Pământul cartof": Gravitaţia Terrei văzută în detalii fără precedent

(video)

Pământul arată ca un cartof gigantic în spaţiu în ultimele imagini publicate de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), care înfăţişează câmpul gravitaţional al planetei noastre.


Imaginile au fost prezentate de echipa care lucrează la satelitul european Goce. Ele sunt exagerate, însă vor să sublinieaze faptul că forţa gravitaţională a Pământului nu este aceeaşi peste tot.

Forţa gravitaţională este cea mai puternică în zonele colorate în galben şi este mai slabă în zonele albastre.

Modelul globului reprezentat de cercetătorii de la Goce este un geoid. Geoidul este forma convenţională a suprafeţei terestre şi se defineşte ca fiind nivelul mediu al mărilor în stare liniştită, prelungit sub continente şi modelat de gravitaţie. Planeta noastră nu este o sferă perfectă, iar masa ei nu este distribuită în mod egal peste tot.

Satelitul Goce (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer) a fost lansat în martie 2009 şi studiază forţa gravitaţională a Pământului.

"Am primit recent informaţii noi din zone precum Himalaya, munţii Anzi şi mai ales din Antarctica, de unde nu ştiam prea multe lucruri până acum", au precizat cercetătorii în cadrul unei conferinţe ţinute joi, la Munchen.

Misiunea este finanţată până în 2012, ca restul misiunilor de observare ale ESA, şi trebuie să găsească noi surse de venit de la statele membre pentru a putea continuare.

(video) Clubul Amatorilor de Filmări vă spune "Cele două cuvinte", în varianta feminină

(video) Clubul Amatorilor de Filmări vă spune
Foto: captura YT

Clubul Amatorilor de Filmări sau pe scurt, CAF Films, a realizat un nou filmuleţ. Drept fundal muzical băieţii din CAF Films au ales "Cele două cuvinte" a trupei româneşti TAXI, protagonistele filmuleţului sunt mai multe moldovence frumoase şi faimoase, iar versurile au fost adaptate perfect mentalităţii femeieşti. Vedeţi în continuare imaginile video.


Din imaginile video, puteţi observa că la transmiterea mesajului "Cele două cuvinte" au participat Cleopatra Stratan, Aura, Nelly Ciobanu, Maria Iliuţ, Geta Voinovan, Adriana Ochişanu, Ana Barbu, Rodica Ciorănică, Nata Albot, Cristina Moldovanu, Aliona Triboi, Dorina Cojocaru, Dianna Rotaru, Mihaela Sîrbu, Angela Ciobanu, Ilinca Avram, Luminiţa Morozan, Lili Lozan, Adelia, Daniela Tudos.

"L-am filmat în 3 zile şi pentru aceasta am avut acordul trupei TAXI. Nu am avut cheltuieli prea mari şi pentru aceasta vrem să mulţumim tuturor care au acceptat să participe la filmări, pentru că n-au făcut-o pentru bani", au declarat membrii CAF Films, pentru UNIMEDIA. Băieţii au menţionat că odată cu acest videoclip se relansează şi site-ul Clubului.

UNIMEDIA menţionează că proiectul CAF Films a fost lansat în anul 2006, fondatorii săi fiind elevii unui Colegiu din capitală. Timp de 4 ani, tinerii au realizat peste 30 de videoclipuri. Activitatea CAF Films este finanţată integral de către membrii clubului. De cele mai deseori, aceştia cheltuiesc circa 500 de lei pentru fiecare film.



Sursa: UNIMEDIA


10 sacoșe cu cruciulițe și iconițe găsite pe marginea drumului

10 sacoșe cu cruciulițe și iconițe găsite pe marginea drumului
Foto: border.gov.md

La frontiera moldo-ucraineană au fost depistate 450 de iconiţe şi aproximativ 5000 de cruciuliţe. Obiectele de cult religios au fost descoperite în interiorul a 10 sacoşe, ce erau ascunse nu departe de autocarul, care circula pe itinerarul Cernăuţi Chişinău.


Potrivit centrului de presă al Servciului Grăniceri, atât şoferul autocarului, cât şi pasagerii acestuia au declarat că nu ştiu nimic de existenţa acestor iconiţe şi cruciuliţe. 

Cazul dat a fost înregistrat în punctul de trecere a frontierei de stat “Criva”. 

Întreaga cantitate a fost preluată de organul vamal în vederea continuării investigaţiilor.

Sursa: UNIMEDIA
 


În 2010, datoria externă a Moldovei s-a majorat cu 9,5%

În 2010, datoria externă a Moldovei s-a majorat cu 9,5%
Foto: ro-dark.blogspot.com

Datoria externă a RM s-a majorat cu 9,5% în anul 2010, ajungând la circa 4,779 miliarde dolari, arată datele preliminare ale Băncii Naţionale a Moldovei. Circa 23% din această datorie ţine de sectorul guvernamental, care a constituit 1,116 miliarde dolari. Vezi în ce perioadă a fost ţara noastră cel mai mult îndatorată faţă de exterior.


Datele prezenentate de BNM arată că cele mai mari creşteri ale datoriei externe a Republicii Moldova au avut loc în anii 2005, 2006, 2007 şi 2008. În anul 2005 datoria externă s-a majorat cu 10,43% faţă de anul 2004, în anul 2006 - cu încă 21,4% faţă de nivelul înregistrat în 2005, în 2007 - s-a înregistrat un procent de creştere record, cu 32,6%, şi în anul 2008 - datoria externă a crescut cu încă 22,37% faţă de cea atestată în 2007.

Potrivit datelor prezentate pentru anul 2010, 23,3% din datoria externă totală ţine de sectorul guvernamental care, fără precedent, s-a îndatorat cu mai mult de 1 miliard de dolari. 4,2% din datoria externă ţin de autorităţile monetare, 8,4% - de bănci, 46,5% - de alte sectoare şi 17,5% - reprezintă angajamente faţă de investitorii străini.

Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa a menţionat în repetate rânduri că injecţiile financiare în RM, sub formă de grant sau împrumut, au un rol multiplicator şi determină în ultimă instanţă creşterea economică. „Datorită sprijinului financiar exterior, economia este capabilă să facă faţă, să ducă o politică de protecţie socială adecvată şi să asigure creşterea economică”, explică ministrul.

Sursa: UNIMEDIA


O delegație a Parlamentului RM efectuează o vizită de lucru în Belarusia

O delegație a Parlamentului RM efectuează o vizită de lucru în Belarusia
Foto: europalibera.org

O delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova condusă de Igor Corman, Preşedintele Comisiei politică externă şi integrare europeană, va efectua o vizită de lucru la Adunarea Naţională a Republicii Belarus în perioada 3-5 aprilie 2011.


Potrivit servciului de presă la Parlamentului, conform agendei, la Minsk, delegaţia Parlamentului Republicii Moldova, din componenţa căreia face parte şi deputatul Valeriu Streleţ, va avea întrevederi separate cu vicepreşedintele Camerei Reprezentanţilor a Adunării Naţionale a Republicii Belarus Victor Guminskii, cu membrii Comisiei parlamentare politică externă şi relaţii cu statele membre CSI, precum şi cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe. În cadrul acestor întrevederi vor fi discutate subiecte de interes comun, aflate pe agenda bilaterală, regională şi internaţională.

Totodată, deputaţii Igor Corman şi Valeriu Streleţ vor participa la ceremonia deschiderii celei de-a VIII-a sesiuni a Camerei Reprezentanţilor a Adunării Naţionale a Republicii Belarus.

Sursa: UNIMEDIA


Cod Electoral „șlefuit” în grabă

 Cod Electoral „șlefuit” în grabă
Foto: UNIMEDIA

Modificările în legea cu privire la Codul Electoral au fost adoptate astăzi, 1 aprilie, în două lecturi. Nu fără de discuţii aprinse. Comuniştii au acuzat, din nou, deputaţii liberal-democraţi că fac modificări în grabă şi fără consultarea cu opoziţia.


Mai mult decât atât, deputatul comunist, Alexandr Petkov, a declarat că amendamentele au fost aprobate, fără ca deputaţii din AIE să aibă numărul suficient de voturi. „Marian Lupu criminal”, a strigat Petkov. „Eu văd că la voi aceasta este deja „dejurnaia fraza”, i-a replicat speakerul. 

Astfel, principalele amendamente vizează chestiuni de procedură electorală cum ar fi: acordarea timpilor de antenă gratuit pentru candidaţii electorali, amânarea implementării Registrului Electronic al Alegătorilor până în anul 2015, expirarea mandatului aleşilor locali după 4 ani de la data alegerilor nu de la intrarea lor în funcţie, stabilirea zilei de luni de după alegeri – zi de odihnă pentru funcţionarii electorali, clarificarea modului de gestionare şi compilare a listelor electorale, etc. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a calificat aceste modificări drept unele benefice, dar insuficiente.

 „Noi am propus mai multe amendamente, însă nu s-a reuşit analizarea acestora în totalitate. Modificările operate sunt unele benefice pe care noi demult le-am aşteptat”, a subliniat Ciocan. 

Comuniştii au recunoscut că aceste amendamente la legislaţia electorală sunt necesare, dar s-au arătat indignaţi că ele au fost operate în regim de urgenţă. ”Totul decurge cu fundul în sus. Numiţi mai întâi data alegerilor, după care în următoarea zi, în 15 minute, aprobaţi în două lecturi modificări la Codul Electoral. Este tocmai acea schimbare a regulilor jocului în timpul jocului. Amendamentele sunt necesare, dar este nevoie de o abordare sistemică”, a conchis deputatul comunist Sergiu Sârbu.

Precizăm că modificările au fost aprobate cu majoritatea de voturi a deputaţilor AIE, fracţiunea PCRM a votat împotriva. Potrivit președintelui PLDM, Mihai Godea, Codul Electroal trebuia modificat înaintea stabilirii datei alegerilor locale.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Parlamentarii din prima legislatură rămân fără pensia de deputat. Godea: Regretabil!

joi, 31 martie 2011

(video) Parlamentarii din prima legislatură rămân fără pensia de deputat. Godea: Regretabil!
Foto: hotnews.md

Ca urmare a aprobării în a treia lectură a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2011, aproximativ 80 de parlamentari din prima legislatură, care nu au atins încă vârsta de pensionare, vor rămâne fără pensia de deputat. Acest fapt a nemulţumit cel mai mult fracțiunea Partidului Liberal-Democrat, formațiune la care au aderat peste 40 de deputați din primul Parlament.


Conform legii adoptate astăzi, de pensia de deputat, formată din 42% din salariu, beneficiază alesul poporului care are un stagiu de cotizare specială de 4 ani. Deputaţii din prima legislatură şi-au exercitat mandatul 3 ani şi 11 luni.

Potrivit președintelui fracțiunii PLDM, Mihai Godea, liberal-democrații au propus şi un amendamentul la lege, care, însă nu a fost susţinuți de către colegii din Parlament. 

 "Este un ghinion! Am propus ca legea să nu răsfrângă asupra deputaţilor din primul Parlament, de fapt sunt vreo 80 la număr, care au mai rămas să se pensioneze, legea neavând  putere retroactivă. E regretabil! Sunt părinţii fondatori ai Republicii Moldova, sunt oamenii care au votat declaraţia de independenţă, sunt oamenii care au stat la bază şi au creat acest stat", a subliniat Godea, după şedinţa Legislativului.

Precizăm că astăzi, Curtea Constituţională urma să examineze sesizare avocatului parlamentar Tudor Lazăr şi deputatului în Parlamentul de legislatura a XVIII-a Vasile Balan privind controlul constituţionalităţii acestor modificări. Însă, CC a decis amânarea examinării, invocând că legislatorii puteau să schimbe astăzi în Parlament prevederile legislative contestate.

"Există suficiente pârghii pentru a reveni la această decizie", a subliniat Godea cu referire la decizia CC.

UNIMEDIA menţionează că  44 de deputaţi din primul Parlament al Republicii Moldova, printre care Petru Sandulache, preşedintele Asociaţiei Parlamentul ’90, Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele Baroului Avocaţilor, şi Alexandru Moşanu, speakerul primului Legislativ, sunt membri ai Partidului Liberal Democrat din Moldova.



Sursa: UNIMEDIA





Contrabandă cu haine de copii și țigarete

Contrabandă cu haine de copii și țigarete
Foto: Serviciul Vamal

Vameșii au contracarat două tentative de scoatere ilicită a mărfurilor de larg consum cu eschivarea de la achitarea plăților vamale și scoaterea unui lot de țigarete.


Potrivit centrului de presă al Serviciului Vamal, în urma controlului fizic al unei unități de transport, înmatriculat în municipiul Bălți, vameșii au depistat haine pentru copii în valoare de 9,500 de lei. 

În cel de-al doilea caz, în aripele din față al unui autoturism au fost depistate 990 pachete de țigarete, în valoare de 2,734 de lei.

Șoferul autoturismului, locuitor al satului Cerepcani, raionaul Ungheni, de asemenea nu a declarat marfa pe care o ducea. 

Sustragerea pachetelor de ţigări a fost posibilă după deşurubarea aripilor din faţă şi după dezlipirea plăcuţelor plasate special, care erau lipite cu mastică şi vopsite cu o culoare identică cu cea a autoturismului, fiind special camuflată cu noroi.

Sursa: UNIMEDIA


“PASTORAL BCR” – o nouă ofertă de depozit

“PASTORAL BCR” – o nouă ofertă de depozit
Foto: bcr.md

Noua soluţie de economisire, „PASTORAL BCR”, asigură beneficiarilor săi condiţii de depozit favorabile, la o rată a dobânzii avantajoasă, cu posibilitatea alimentării contului şi efectuarea retragerilor parţiale. Persoanele fizice pot beneficia de „PASTORAL BCR” începând cu 1 aprilie 2011 până în 15 mai 2011.


Suma minimă ce poate fi depusă pentru deschiderea depozitului „PASTORAL BCR” este de 2500 lei sau 250 EUR/USD, pe un termen de 9 sau 12 luni, la o dobândă avantajoasă ce poate fi capitalizată. Mai mult ca atât, noua soluţie de economisire oferă posibilitatea de a alimenta contul pe întreaga perioadă a depozitului şi de a efectua retrageri parţiale până la 15% din soldul lunii precedente.

”Lansând depozitul ”Pastoral BCR” dorim să oferim clienţilor noştri cele mai bune condiţii de plasament a banilor disponibili. Astfel, sumele economisite vor contribui la creşterea siguranţei financiare a deponenţilor noştri, răsplătind încrederea pe care o au în BCR Chişinău ca o instituţie financiară sigură şi capabilă să ofere randamentele dorite clienţilor săi”, a declarat Sergiu Bulbaș, directorul executiv retail din cadrul BCR Chişinău.

Pe parcursul anului 2010 BCR Chişinău a fost una din cele mai dinamice bănci de pe piaţa Moldovei în atragerea depozitelor de la populaţie. Astfel, la finele anului 2010 portofoliul depozitelor atrase de la persoane fizice a constituit 145.8 milioane lei, de 2.5 ori mai mult comparativ cu 31 decembrie 2009.

Încurajarea şi promovarea siguranţei financiare în rândul populaţiei se înscrie în filozofia Grupului Financiar Erste, din care face parte BCR, care timp de peste 190 ani şi-a construit relaţiile cu clienţii prin stimularea economisirilor şi construirea parteneriatelor durabile cu clienţii și partenerii săi.

Publicitate

sursa: Unimedia

OFICIAL: Moldova are BUGET pentru 2011

OFICIAL: Moldova are BUGET pentru 2011
Foto: odn.info.md

Cu votul a 54 de deputați ai AIE, toate componentele bugetului public național au fost votate, astăzi, 31 martie, în cadrul ședinței Parlamentului. După discuții aprinse, parlamentarii au aplaudat și asta pentru că au reușit să se încadreze în termenul stabilit - 31 martie.


Proiectul bugetului a avut o cale dificilă. Inițial, nefiind discutat între membrii AIE, acesta fost votat abia din a doua încercare în Guvern. În Legislativ proiectul a fost dur criticat de fracțiunea PCRM, care a venit cu un șir de amendamente. Premierul Vlad Filat a declarat că Guvernul își va da demisia, în cazul în care Parlamentul nu va vota bugetul.

Deputații AIE recunosc că proiectul bugetului nu este unul perfect, dar important e că țara nu este lăsată în haos. Fracțiunea PCRM nu a votat proiectul bugetului, considerându-l antisocial, anticonstituțional și făcut pentru a îndestula structurile europene.

Amintim că bugetul de stat prevede venituri în sumă de 19 miliarde lei. Cheltuielile bugetare, potrivit proiectului, vor constitui aproximativ 20 miliarde lei. Astfel, deficitul bugetar prognozat pentru anul 2011 va fi de puțin peste un miliard de lei. Proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat prevede venituri în sumă de 9,1 miliarde lei şi la partea de cheltuieli - 9,3 miliarde lei. Veniturile şi respectiv cheltuielile prognozate în cazul fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală constituie 3,673 miliarde lei.

Sursa: UNIMEDIA


100 de lei, în schimbul pachetelor alimentare promise de Chirtoacă

100 de lei, în schimbul pachetelor alimentare promise de Chirtoacă
Foto: monitorulexpres.ro

Pensionarii şi invalizii din Capitală nu vor mai primi cu ocazia sărbătorilor de Paşti pachetul alimentar promis de către primarul Dorin Chirtoacă. În schimb, ei vor primi câte 100 lei din partea Primăriei. O decizie în acest sens a fost luată astăzi, 31 martie, de către Consiliul municipal Chişinău.


De ajutorul financiar vor beneficia pensionarii care au pensia lunară mai mică de 1450 lei, invalizii de gradul I şi II, dar şi persoanele care beneficiază de compensaţie nominativă la călătoria în transportul public. Banii vor putea fi primiţi prin intermediul oficiilor poştale.  

În acest sens din bugetul municipal au fost alocate 8 milioane lei.

Amintim că anterior, primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a propus ca ajutorul să fie compus din alimente de primă necesitate, precum şi din produse care în mod tradiţional, nu lipsesc de pe masa de Paşti.

Sursa: UNIMEDIA

 


A mai rămas o oră pentru a fi sincer cu statul. FISC-ul te aşteaptă până la ora 19.00!

A mai rămas o oră pentru a fi sincer cu statul. FISC-ul te aşteaptă până la ora 19.00!
Foto: a1.ro

Potrivit Codului Fiscal, toţi cetăţenii Republicii Moldova care au obţinut în anul 2010 venituri suplimentare în afara venitului obţinut la locul de muncă de bază, sunt obligaţi să prezinte Declaraţia persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit (forma CET08). Termenul limită de prezentare a Declaraţiei expiră astăzi, 31 martie 2011, la ora 19.00.


Neprezentarea dării de seamă fiscale sau prezentarea tardivă a acesteia se sancţionează lunar cu o amendă de 5% din suma impozitului care urmeaza să fie vărsată la buget, dar nu mai mult de 30%. 

Diminuarea impozitului prin prezentarea către organul fiscal a unei declaraţii cu informaţii sau date neveridice se sancţionează cu amendă egală cu 30% din suma diminuării. Cuantumul majorării de întârziere pentru anul curent constituie 0,03% pentru fiecare zi de întârziere.

Întocmirea incompletă şi/sau neconformă a documentelor de evidenţă şi/sau a Declaraţiilor se sancţionează cu o amendă în mărime de 200 de lei pentru fiecare caz, dar nu mai mult de 5000 de lei.

Sursa: UNIMEDIA


Hyundai prezintă noul concept Blue2

Hyundai prezintă noul concept Blue2
Foto: auto-customs.com

Noul concept Hyundai Blue2 reprezinta viitorul berlinelor coreene si a tehnologiei electrice si pe baza de hidrogen dezvoltata de Hyundai. Hyundai a dorit prin conceptul Blue2 sa creeze un model care combina sportivitatea cu inovatia, scrie masini.ro


Noul Blue2 prefigureaza viitorul tehnologiei Fuel Cell. O sursa din interiroul companiei a declarat ca multe din modelele viitoare vor fi inspirate de acest concept, Hyundai dorind sa implementeze o parte din elementele de design pe viitoarele sedan-uri.

Conceptul Blue2 este dotat cu motor care functioneaza pe baza de hidrogen si poate dezvolta o putere maxima de 120 CP. Consumul declarat este de 2.87 litri de hidrogen/100 km. 

Usile sunt cu deshidere automata si permit un acces mai facil pentru sofer si pasageri. Jantele sunt realizate din aliaj usor si sunt imbracate in anvelope cu rezistenta redusa la rulare. Punctul culminant al interiorului este consola centrala asimetrica, dotata cu tehnologie LED si cristale transparente.

Sursa:masini.ro


Japonia, afectată de cutremure şi inundaţii, ajută Moldova cu 21 milioane de lei

Japonia, afectată de cutremure şi inundaţii, ajută Moldova cu 21 milioane de lei
Foto: paidcontent.org

Deşi trece prin momente dificile, Japonia a răspuns pozitiv la apelul Ministerului Economiei al RM de a coordona folosirea mijloacelor Fondului partener, în sumă de 21 milioane de lei, pentru finanţarea Proiectului de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii. La data de 30 martie curent, Guvernul Japoniei a aprobat utilizarea acestui Fond, comunică Serviciul de Presă al Ministerului Economiei.


În perioada anilor 2005- 2008, Japonia a oferit RM patru tranşe de sprijin sub formă de grant de tip non-proiect, în sumă de cca 11,8 mln. dolari pentru susţinerea eforturilor de reglementare structurală şi economică a Guvernului RM, precum şi pentru depăşirea dificultăţilor economice. 

Guvernul RM a decis să utilizeze acest sprijin sub formă de grant pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) prin achiziţia utilajului necesar, tehnicii şi altor mărfuri, care ulterior erau transmise întreprinderilor în condiţii preferenţiale. Începând cu luna martie 2005, 123 de IMM-uri au beneficiat de finanţări din cadrul Grantului japonez şi a Fondului partener.

În luna martie 2011, Ministerul Economiei al RM s-a adresat Guvernului Japoniei cu solicitarea de a coordona folosirea mijloacelor Fondului partener în sumă de 21 de milioane de lei pentru finanţarea Proiectului de susţinere a IMM. După examinarea cererii, Guvernul Japoniei a decis să aprobe proiectul. 13 IMM-uri urmează a fi selectate pentru a fi finanţate din proiect.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Britney Spears, aruncată în aer într-un WC plin cu fecale

(video)  Britney Spears, aruncată în aer într-un WC plin cu fecale
Foto: captura video

Pentru a-şi promova noul album, Britney Spears a decis să apară în filmul Jackass 3D, o producţie cinematografică a unei emisiuni foarte iubite în Statele Unite.


Mai mult, în căutarea spectaculosului, vedeta a acceptat propunerea realizatorului Jimmi Kimmel de a fi catapultată într-un WC portabil plin cu...fecale. Imediat după saltul de senzaţie, cântăreaţa a simţit nevoie să se răzbune pe realizatorii emisiunii. 

Iată cum a reacţionat Britney!




Jean-Paul Belmondo va fi omagiat la Cannes 2011

Jean-Paul Belmondo va fi omagiat la Cannes 2011
Foto: moviemail-online.co.uk

Festivalul de Film de la Cannes a anunţat că îi va aduce un omagiu în acest an actorului Jean-Paul Belmondo, cândva băiatul rău al noului val din cinematografia franceză.


Organizatorii festivalului au spus că actorul de 77 de ani va participa la premiera din 17 mai a unui documentar realizat de Vincent Perrot şi Jeff Domenech, intitulat "Belmondo, cariera", care va fi urmată de o cină şi o petrecere.

Rolul care l-a consacrat pe Belmondo a fost cel din pelicula "Au bout de souffle" (Cu sufletul la gură) a lui Jean-Luc Godard, din 1959, în care a jucat rolul unui tânăr hoţ de maşini care fugea de poliţie. A devenit treptat unul dintre cei mai cunoscuţi actori francezi, jucând în zeci de filme.

Festivalul de Film de la Cannes 2011 va avea loc între 11 şi 22 mai, pe Riviera Franceză.

Armata lui Gaddafi rămâne fără muniţie

Armata lui Gaddafi rămâne fără muniţie
Foto: fxnonstop.com

Forţele colonelului Muammar Gaddafi au început să rămână fără muniţie, după ce bombardierele britanice şi americane au distrus, luni dimineaţa, un amplu complex de depozitare a muniţiei, în deşertul libian, relatează Daily Express în ediţia electronică.


Bombardiere britanice de tip GR4 Tornado, care au plecat în misiune de la Baza aeriană Marham, în Norfolk, au survolat deşertul Sahara şi au lansat rachete de tip Storm Shadow asupra buncărelor pentru armament situate la nord de oraşul Sebha, la aproximativ 640 de kilometri de coasta Mediteranei. Avioanelor britanice li s-au alăturat bombardiere americane de tip B1 Lancer, venind direct din South Dakota, care au lansat rachete teleghidate, după care s-au întors la bază, situată la aproximativ 9.600 de kilometri de locul operaţiunii.

Raidul a distrus 40 de buncăre cu muniţia pentru arme şi artilerie. Acest raid al Forţelor aeriene britanice este unul dintre cele mai "lungi" lansate direct de pe teritoriul Marii Britanii de la cel de al Doilea Război Mondial şi până în prezent, precizează publicaţia, adăugând că bombardierele au fost realimentate în aer, de avioane de tip VC-10, de la bazele din Sicilia şi Cipru.

Drumul către depozit a fost "curăţat" încă de joia trecută, comentează publicaţia, cu rachete de tip Tomahawk, lansate de submarinul britanic HMS Triumph, care a distrus sistemele de apărare antiaeriană. Din cauza acestui raid, care a avut loc luni dimineaţa, armata lui Kadhafi a rămas fără muniţie, în special forţele care asediază Misrata. "Cu lovituri atât de precise, lovim forţele lui Kadhafi exact acolo unde doare, limitându-le liniile de aprovizionare şi capabilitatea de a omorî propriii lor civili", a declarat ministrul britanic al Apărării, Liam Fox.

Atât colonelul Muammar Gaddafi, cât şi trupele sale, par să aibă tot mai puţină muniţie, potrivit unei surse din domeniul apărării. "Muniţia va deveni o problemă tot mai importantă. Logistica regimului este foarte afectată. Capacitatea lor de a transporta muniţie pe distanţe de 650-800 de kilometri este restrânsă", a precizat sursa citată. Atacurile împotriva "lanţului aprovizionării" sunt foarte eficiente în încercarea de a pune capăt luptelor, a apreciat aceasta.

"Forţele regimului au fost serios afectate. Dar mai sunt multe de făcut pentru a împiedica o continuare a vărsării de sânge", a mai apreciat sursa citată.

Sursa: realitatea.net 

 


Încep exerciții militare comune a forţelor de menţinere a păcii din Rusia, Moldova şi regiunea transnistreană

Încep exerciții militare comune a forţelor de menţinere a păcii din Rusia, Moldova şi regiunea transnistreană
Foto: karadeniz-press.ro

Contingentele militare ale Rusiei, Moldovei şi Transnistriei, care fac parte din forţe de menţinere a păcii vor participa astăzi, 31 martie, la exerciții militare unde-și vor testa nivelul de cooperare şi disponibilitatea de a efectua sarcini comune, a declarat pentru RIA Novosti comandatul contingentului militar rus de menținere a păcii din regiunea transnistreana, colonelul, Anatoli Zverev.


"În cadrul exercițiilor practice, vom afla cât de organizat şi coerent pot acţiona cele trei părți, în îndeplinirea sarcinilor propuse," a spus Zverev.

Acesta a precizat că exercițiile practice vor avea loc în zona de menţinere a păcii, la punctele de control pe podul de peste Nistru, în zona localităților Gura Bâcului şi Bâcioc, în apropierea oraşului Bender.

"Autorităţile locale din zona unde vor avea loc exerciții au fost preîntâmpinați cu privire la desfășurarea exercițiilor practice", a mai spus colonelul.

Potrvit lui Zverev, pentru monitorizarea exercițiilor comune a forţelor de menţinere a păcii au fost invitați membrii Comisiei Unificate de Control, ataşații militari din Rusia şi Ucraina, precum şi reprezentanţii misiunii OSCE în Republica Moldova.

Sursa: UNIMEDIA referire la ria.ru


DECIS! Data alegerilor locale - 5 IUNIE! Ciocan: Reușim!

DECIS! Data alegerilor locale - 5 IUNIE! Ciocan: Reușim!
Poză simbol
Foto: UNIMEDIA

Deputații au decis - alegerile locale se vor organiza la 5 iunie 2011. Cu majoritatea voturilor, deputaţii AIE au adoptat proiectul înaintat de PL.

Comisia Jurudică Numiri și Imunități a propus spre examinare deputaților proiectul înaintat de fracțiunea PL privind stabilirea datei organizării alegerilor locale. Comuniștii s-au opus și au propus ziua de 19 iunie.


Fracţiunea PCRM susține că CEC nu va reuși să implementeze Registrul Electronic, prevăzut pentru alegerile locale din 2011.

„Avem obligația de a organiza alegerile locale, în termenii stabiliți de lege. În limita Codului Eletoral vom implementa și Registrul Electronic. Timp este suficient, nu văd nici un impediment”, a declarat președintele CEC, Iurie Ciocan.

UNIMEDIA amintește că potrivit Codului Electoral, data alegerilor locale trebuie stabilită cu cel puțin 60 de zile înainte. Până la 5 iunie au rămas 66 de zile.

Sursa: UNIMEDIA  


”Circul din Chișinău” a revenit în proprietatea statului

”Circul din Chișinău” a revenit în proprietatea statului
Colaj: UNIMEDIA

Astăzi, 31 martie, Curtea de Apel Economică a decis declararea nulă a contractului încheiat în februarie 2008, între S.A. „Circul din Chişinău” şi un agent economic din Cipru. Astfel ”Circul Chișinău” a revenit în proprietatea statului.


Potrivit Procuraturii Generale, în baza contractului încheiat pe un termen de 29 ani, agentul economic a primit în folosinţă bunurile imobile ale S.A.„Circul din Chişinău” în sumă de aproximativ 70 milioane lei, fiind astfel, obligat să efectueze reconstrucţia clădirii. Compania, însă, nu şi-a onorat aceste obligaţii. 

UNIMEDIA amintește că, în anul 2006, în temeiul ordinului ministrului Culturii şi Turismului (pe atunci Artur Cozma), ÎS „Circul din Chişinău” a fost reorganizată în SA "Circul din Chişinău”.

Potrivit lui Boris Focşa, ministrul Culturii, contractul a fost semnat cu grave încălcări,
atunci când întreprinderea de stat a fost reorganizată în societate pe acţiuni, deoarece nu este suficient ca pe un astfel de contract să fie doar semnătura ministrului de resort.

sursa: Unimedia

Victoriabank, cea mai bună bancă din Moldova, premiată şi recunoscută la nivel internaţional

Victoriabank, cea mai bună bancă din Moldova, premiată şi recunoscută la nivel internaţional
Foto: victoriabank.md

La 28 martie 2011 în incinta hotelului „Premier Palace” din Kiev a avut loc premierea oficială a câştigătorilor primei etape a concursului internaţional „Banca anului 2010 din ţările CSI, Ţările Baltice şi Georgia” organizat de editura Internaţională „KBS-Izdat” în colaborare cu revista ucraineană „Банкиръ” şi Agenţia de rating „Credit-rating”.


Potrivit comunicatului de presă al organizatorilor, obiectivul principal al acestui concurs a constat în stabilirea liderilor pieţelor bancare din ţările CSI, ţările Baltice şi Georgia. La concursul sus menţionat au participat circa 1220 instituţii bancare, laureaţi devenind doar 12 bănci.

BC „Victoriabank” S.A. a fost distinsă cu marele premiu „Cea mai bună bancă pentru elaborarea şi implementarea noilor servicii bancare”. Această distincţie confirmă recunoaşterea de care se bucură Victoriabank pentru efortul de a aduce constant inovaţii în domeniul bancar, fapt atestat şi prin emiterea recentă a primului card bancar din categoria Premium Class - Visa Platinum.

La 30 martie 2011 în cadrul galei „Cele mai bune bănci GUAM-2010” BC „Victoriabank”S.A. a obţinut şi titlul de „Cea mai bună bancă pentru oferirea serviciilor populaţiei”.

Astfel, BC „Victoriabank”S.A., deţinând întâietatea la două categorii, a demonstrat din nou că este un lider incontestabil pe piaţa bancară prin oferirea celor mai diverse şi inovative servicii bancare populaţiei.

Nominalizările sus-menţionate au fost acordate în urma unei analize complexe realizate de Comisia Organizatorică din care fac parte colaboratorii revistei „Банкиръ”, experţi bancari internaţionali şi agenţii de rating şi au avut la bază următoarele criterii: rating-ul înalt, încrederea, transparenţa şi responsabilitatea.

Perseverenţa de care dă dovadă echipa BC „Victoriabank”S.A. la rezolvarea solicitărilor şi aşteptărilor clienţilor săi a adus băncii de-a lungul anilor şi alte nominalizări şi premii de excelenţă oferite de reviste economice prestigioase atât naţionale cât şi internaţionale.

Publicitate

 

sursa: Unimedia

 
Știri
Templates Novo Blogger