Ucraina nu vrea să rămână un figurant în soluționarea diferendului transnistrean

sâmbătă, 16 octombrie 2010

Ucraina nu vrea să rămână un figurant în soluționarea diferendului transnistrean
Foto: realitatea.net

”Dialogul ruso-german cu privire la problema transnistreană nu va avea succes fără participarea Ucrainei. Ucraina nu va fi mulțumită de rolul unui figurant în soluționarea diferendului transnistrean. Kievul doreşte să influențeze în mod direct soarta republicii separatiste”, a declarat directorul Centrului pentru studierea problemelor societății civile, Vitali Kulik, comentând reuniunea Medvedev – Merkel  – Sarkozy programată pentru 17 octombrie curent.


"Deși Germania va insista asupra retragerii trupelor, prezenţa militară rusă va fi menţinută cel puţin printr-un contingent de poliţie sub egida OSCE", a spus expertul.

Întrebarea cine va "așeza" la masa de negocieri Chișinăul și Tiraspolul și-i va "constrânge" la reintegrare rămâne în vigoare. Moscova, cu siguranță, are pârghii suficiente pentru a angaja ambele părți la dialog, dar să constrângă Tiraspolul la reintegrare poate doar Ucraina, este convins Kulik.

"Ucraina va sprijini iniţiativa ruso-germană, dacă Tiraspolul şi Chişinăul se vor  stabili regulile de joc" a concluzionat Kulik.

sursa: Unimedia

O reţea de apeduct pentru aprovizionarea cu apă potabilă va fi construită pentru locuitorii satului Roşu, raionul Cahul

O reţea de apeduct pentru aprovizionarea cu apă potabilă va fi construită pentru locuitorii satului Roşu, raionul Cahul
Foto: totul.md

Peste 3 000 de locuitori ai satului Roşu, raionul Cahul  vor beneficia de construcţia reţelei de apeduct pînă la finele anului 2011, obiectiv major al unui proiect pilot implementat cu contribuţia financiară a Guvernului României pentru Republica Moldova prin intermediul Biroului de Cooperare Tehnică al Germaniei (GTZ).


Este vorba despre proiectul pilot „Aprovizionarea cu apă potabilă a satului Roşu, raionul Cahul, Republica Moldova”  care are drept obiective furnizarea apei potabile conform standardelor stabilite prin Directiva CE pentru Apa Potabilă, construcţia sistemului de alimentare cu apă din localitate, unde folosesc în prezent apa potabilă doar din fântâni particulare, de calitate necorespunzătoare şi de multe ori poluată, dezvoltarea capacităţii locale de management a reţelelor de alimentare cu apă, eliminarea riscului de îmbolnăvire a populaţiei din zona, prin conectarea la serviciul oferit de regie şi crearea de noi locuri de muncă.

„Avem scopul să îmbunătăţim calitatea vieţii oamenilor ce locuiesc în satele republicii prin accesul la serviciile calitative de aprovizionare cu apa şi de asemenea să stimulăm cooperarea instituţiilor publice din regiune” a menţionat dna Valentina Pleşca directorul Direcţiei Dezvoltare Regională a MCDR.

Liviu Bleoca, reprezentant al Ambasadei României în ţara noastră a specificat că acest suport financiar nu are un scop de a obţine un profit pentru Guvernul României, dar are menirea susţinerii Moldovei în dezvoltarea regională, în calitate de vecin şi susţinător în integrarea UE a RM.  

Proiectul prevede alimentarea cu apă potabilă a sătenilor, a instituţiilor publice, grădiniţa de copii, gimnaziul, obiectivele sociale, centrul medicilor de familie din localitate şi prevede o investiţie financiară de circa 3 mln. lei.

Menţionăm că „Aprovizionarea cu apă a satului Roşu din raionul Cahul face parte din Proiectul „Modernizarea serviciilor locale, lansat de Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Germaniei în luna februarie 2010. Proiectul GTZ în Republica Moldova va fi implementat în două etape, o primă fază este  pentru următorii 2,5 ani cu un buget total de circa  3,5 mln euro, dintre aceştia 500 mii euro contribuţia Guvernului României. Din suma totală de bani, 700 mii de euro sunt alocaţi pentru investiţii capitale în cinci proiecte, iar diferenţa de bani va fi redirecţionată pentru dezvoltarea capacităţilor întreprinderilor din ţară ce prestează servicii publice comunale” a menţionat Philipp Johannesen, reprezentant al Biroului de Cooperare Tehnică al Germaniei.

sursa: Unimedia

Mihai Ghimpu deranjat de insistenţa cu care presa spune că oferă prea multe distincţii: "Voi semna atâta cât merită cetăţenii, nu cât credeţi dvs"

Mihai Ghimpu deranjat de insistenţa cu care presa spune că oferă prea multe distincţii:
Foto: captura imagini Publika TV

"Nu poţi compara decretele lui Mihai Ghimpu cu cele ale lui Voronin şi ca să vă potoliţi odată şi odată presa, o să v-o spun pe şleau, voi semna atâta cât merită cetăţenii, nu cât credeţi dvs". Declaraţia aparţine preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, lansată în cadrul unei ceremonii de oferire a distincţiilor de stat.


Menţionăm că ieri, 15 octombrie, şeful statului a mai oferit 70 de distincţii de stat unor personalităţi printre care deputaţi din primul Parlament sau victime ale regimului bolşevic. Pe listă au mai fost Anatol Şalaru şi Boris Vieru, colegi cu Ghimpu în Partidul Liberal.

La finalul ceremoniei preşedintele a explicat că aprecierile presei îi demoralizează pe cei decoraţi.

sursa: Unimedia

Berlusconi, cercetat pentru evaziune fiscală

Berlusconi, cercetat pentru evaziune fiscală
Foto: Grup RC

Parchetul din Roma a deschis o anchetă pentru evaziune fiscală împotriva premierului Silvio Berlusconi, împotriva fiului său cel mare, Piersilvio, vicepreşedinte al grupului Mediaset, şi împotriva a circa zece alţi responsabili ai societăţii, relatează presa internaţională.


Parchetul a deschis ancheta în cadrul unui proces mai amplu, care are loc la Milano, asupra  vânzării şi cumpărării de drepturi de retransmitere televizată de către cele trei posturi TV (Italia Uno, Rete Quattro, Canale Cinque) ale Mediaset, informează NewsIn.

Magistraţii din Roma sunt interesaţi de situaţia din anii fiscali 2003 şi 2004, când Rti, filială 100% Mediaset, avea sediul în capitala italiană şi aici îşi depunea declaraţiile de impozit.

Dezbaterile din procesul Mediaset din Milano au fost suspendate în aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale - la jumătatea lunii decembrie- asupra unei legi adoptate în martie, care îi permite premierului, precum şi miniştrilor săi să evite aducerea în justiţie pe o perioadă de maxim 18 luni.

Potrivit acuzării, grupul lui Berlusconi a umflat artificial preţul drepturilor de difuzare de filme, cumpărate de societăţi-paravan care îi aparţineau,  în cadrul revânzării lor la Mediaset. Graţie acestui mecanism, grupul ar fi reuşit să formeze conturi nedeclarate în străinătate şi să reducă în Italia profiturile, pentru a plăti  mai puţine impozite. Delictul este pasibil de 18 luni-6 ani de închisoare.

De la intrarea în politică în 1994, Berlusconi a fost acuzat în diverse dosare de corupţie, fraudă fiscală, finanţare ilegală a partidului şi coruperea unui judecător, dar nu a fost condamnat definitiv sau a fost exonerat în apel.

sursa: Unimedia

(FOTO) Cum să NU transformi un Lexus în Mercedes

(FOTO) Cum să NU transformi un Lexus în Mercedes
Foto: automarket.ro

Asiaticii au încercat să transforme un Lexus SC300 într-un Mercedes-Benz SL55 AMG. Conversia le-a reuşit dacă nu ar fi exagerat cu anumite elemente estetice.


Deşi majoritatea conversiilor prin care un model este făcut să arate identic cu altul sunt de prost gust, există unele creaţii care sunt realizate foarte bine. Transformarea unui Lexus SC300 într-un Mercedes SL55 AMG este una dintre aceste conversii la câţiva paşi de reuşită. Practic, cu excepţia unor elemente exagerate, modelul seamănă foarte mult cu originalul. Având în vedere numerele de înmatriculare, putem spune că vorbim de un model din Asia.

Proporţiile modelului sunt similare cu cele ale lui Mercedes SL, iar tunerii care au realizat această conversie au greşit doar la câteva elemente. Pe lângă capota motor exagerată, cu un unghi greşit şi un număr impresionant de fante de aerisire, aripile laterale au o formă diferită de cea a modelului original, iar fanta de aerisire laterală arată suspect. De remarcat şi bosajele aripilor spate, care au o dimensiune mai mare decât ar fi fost normal pentru a face loc jantelor din aliaj de dimensiuni mari.

Pragurile laterale sunt integrate foarte bine în design-ul modelului, dar nu au nicio legătură cu originalul. Portierele prezintă şi ele o problemă, acestea având un alt tip de mâner de deschidere. Semnalizatoarele laterale integrate în oglinzi au fost integrate foarte bine, cel mai probabil fiind vorba de adaptarea unui set de oglinzi originale pe modelul Lexus. Bara faţă exagerată se remarcă şi prin lipsa proiectoarelor, oarecum justificată de faptul că design-ul exagerat de agresiv i-a distras atenţia tinichigiului de la obiectul pe care trebuia să îl realizeze.

La nivelul posteriorului, modelul este aproape un eşec. Singurele elemente preluate corect de la SL55 AMG sunt stopurile şi cele două evacuări duble. Bara de protecţie spate nu integrează corect sistemul de evacuare, dar a primit numărul de înmatriculare. Portbagajul a fost aplatizat complet, nu înainte de a aplica badge-urile care specifică faptul că avem de a face cu un SL55 AMG. Stopul spate central a fost eliminat, iar montantul C nu a fost îngroşat pentru a urma linia lunetei în stilul SL-ului.





sursa: Unimedia

Valentina Buliga: Nivelul sărăciei în Republica Moldova, în ultimii ani, a rămas practic același

Valentina Buliga: Nivelul sărăciei în Republica Moldova, în ultimii ani, a rămas practic același
Foto: europalibera.org

”Dacă comparăm nivelul de sărăcie absolută în ultimii ani, se poate spune că acesta a rămas practic același,cu toate că anul trecut era un an de criză financiară internaţională” a declarat ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga în cadrul unei conferinţe video cu participarea  specialiștilor din Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia și Rusia.


Valentina Buliga consideră că obiectivul principal al guvernului Republicii Moldova este reducea numărului de cetățeni care trăiesc sub pragul sărăciei. ”Odată cu implementarea reformelor recente, nivelul de sărăcie în Republica Moldova, conform estimărilor noastre, nu este în scădere, dar s-a stabilizat, ceea ce ne permite să constatăm că reformele din ultimul an dau roade,” a concluzionat ministru.

Menţionăm că ziua de mâine, 17 octombrie, a fost declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite „Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei”.

sursa: Unimedia

Patru moldoveni au devenit campioni în Rusia

Patru moldoveni au devenit campioni în Rusia
Alexei Cotruţa
Foto: rugby.md

Patru moldoveni au devenit campioni în Rusia. Este vorba despre jucătorii naţionalei Moldovei la rugby de la clubul rus VVA, care au adus pentru a cincea oară medaliile de aur pentru clubul lor. Pentru acest succes fiecare dintre ei va fi premiat cu 10 mii de dolari.


Patru moldoveni au devenit campioni la rugby în Rusia. Al cincilea titlu consecutiv de campioni ai Rusiei l-au cîştigat Andrei Romanov, Vadim şi Maxim Cobîlaş şi veteranul diasporei moldoveneşti din acest campionat Alexei Cotruţa - toţi trei jucători la clubul moscovit "VVA".

Cotruţa a fost printre primii rugbişti moldoveni care a nimerit în Campionatul rus. Acesta s-a alăturat celor de la VVA în 2002. Pe atunci clubul era unul mediocru. Venirea altor moldoveni la echipă a coincis cu evoluţia clubului spre glorie.

Toţi cei patru moldoveni de la "VVA" sunt şi membrii de bază ai selecţionatei Moldovei. Pentru succesul din campionatul rus, rugbiştii au primit un premiu de 10 de mii.

sursa: Unimedia

Adela Popescu şi-a dezgolit sânii la "Dansez pentru tine". Vezi AICI dansul

Adela Popescu şi-a dezgolit sânii la
Foto: protv.ro

Adela Popescu cu siguranţă nu va uita dansul în ploaie atât pentru rezultatele frumoase pe care le-a obţinut, adică 10 pe linie, cât şi pentru că fără sa vrea şi-a arătat sânul.


Actriţa din telenovela "Iubire si onoare" a avut parte de un mic incident în timpul dansului în ploaie. Cuprinsă de febra dansului Adela a sărit şi odata cu ea şi tricoul, astfel şi-a dezgolit sânul spre deliciul publicului.

Din fericire acest incident a fost umbrit deoarece perechea formată din Adela Popescu şi Alexandru Lica au ieşit locul I în prima ediţie din sezonul 10 "Dansez pentru tine".

sursa: Unimedia

Dan Balan despre concertul de Hramul Oraşului: "Sunt foarte trist că spectacolul a ieşit în acest fel. Calitatea sunetului la TV a fost foarte rea, deoarece acesta a fost mixat incorect"

Dan Balan despre concertul de Hramul Oraşului:
Foto: velvetaddiction.com

"Atmosfera din piaţă a fost cu adevărat fantastică, şi vreau să mulţumesc tuturor fanilor mei, care au venit să mă vadă în aceasta noapte speciala. Sper că s-au bucurat de spectacolul  pe care l-am pregătit pentru ei. Dar am văzut pe internet unele imagini şi scene din show şi sunt foarte trist că spectacolul a ieşit în acest fel la televizor. În special, îmi pare rău pentru fani, care si-au făcut impresii greşite, după toate eforturile pe care le-am depus pentru a adapta programul meu, astfel încât să reuşesc să fiu împreuna cu toţi chişinăuienii de Hramul Oraşului Chişinău", spune Dan Balan despre concertul susţinut în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Interpretul menţionează că a rămas surprins când a văzut imaginile care au fost prezentate la televizor, subliniind că este foarte indispus din cauza că calitatea sunetului la TV a fost foarte rea, deoarece acesta a fost  mixat incorect, ceea ce a cauzat unele eventuale probleme ce ţin de interpretarea live.


Dan Balan precizează că în cariera sa a susţinut sute de concerte şi acest lucru i s-a întâmplat pentru prima dată: "Dar sper să mă întorc în curând la Chişinău pentru a oferi tuturor un alt spectacol mare care să aducă doar emoţii pozitive".

Mai mult, artistul spune că programul foarte încărcat pe care îl are la moment, oboseala din cauza călătoriilor şi stresului de la lansare a noului videoclip au cauzat faptul că a cântat în modul care nu-l caracterizează pe el. "După cum ştiţi, în ultimul timp am avut un program foarte încărcat, pregătesc lansarea unui nou videoclip cu Vera Brejneva, care a fost filmat zilele acestea la Kiev  şi de la turnarea căruia am revenit la Chişinău, special ca să cânt pentru fanii mei din oraşul  pe care îi iubesc foarte mult", a ţinut să specifice Dan Balan.

"Încă o dată vreau să transmit mulţumiri fanilor mei şi sper să ne revedem în curând", a conchis artistul.

sursa: Unimedia

Vlad Filat, lider PLDM: Noi vom lupta cu sărăcia, nu cu un partid sau altul. "Moldova fără sărăcie" nu e un simplu slogan - este angajamentul nostru față de cetățeni

Vlad Filat, lider PLDM: Noi vom lupta cu sărăcia, nu cu un partid sau altul.
Foto: UNIMEDIA

Partidul Liberal Democrat s-a lansată astăzi oficial în campania electorală. Liderul formațiunii, Vlad Filat, a expus în scuarul Teatrului de Operă și Balet principalele puncte din oferta electorală a PLDM. "Timp de 8 ani, regimul comunist a făcut din R. Moldova cea mai săracă țară din Europa.

Ei cred că mașinăria propagandistă care minte poporul va funcționa și de această dată. Oamenii acum au acces la informație și pot vedea schimbările dintr-un an. Sigur, într-un an nu poți repara ce au distrus comuniștii timp de opt", și-a început Filat discursul în fața mai multor mii de oameni.

"PLDM va lupta cu sărăcia, nu cu un partid sau altul. Mi-aș fi dorit să îmbunătățesc viața oamenilor peste noapte, dar e imposibil să îmbunătățești lucrurile după ce timp de 8 ani totul a fost distrus.


"Moldova fără sărăcie" nu e un simplu slogan, dar angajamentul nostru în fața cetățenilor. Venim cu un nou tip de campanie - inamicul nostru nr. 1 este sărăcia. Avem și un program despre cum vrem să combatem acest fenomen. Vom sta departe de polemicile politice", a mai precizat liderul liberal-democrat, amintind că timp de un an s-a reușit stoparea falimentului economic al țării.

"Angajamentul nostru și al meu personal este "Moldova fără sărăcie". Aceasta este biblia noastră pentru următorul Guvern. Miza acestor alegeri, de la 28 noiembrie 2010, e mult mai mare decât își imaginează oamenii. Eu am încrederea că noi vom reuși. Succes și să ne întâlnim data viitoare să spunem că noi am reușit", a menționat președintele PLDM.  

Vlad Filat a promis în următorii ani va fi majorată pensia până la 1300 lei, vor crește substanțial îndemnizațiile pentru nou-născuți și creșterea copiilor, dar și circulația liberă în UE în câțiva ani pentru cetățenii moldoveni.

Alexandru Tănase, prim-vicepreședintele PLDM, a menționat în timpul evenimentului că între sărăcie și corupție există o legătură. "Sărăcia e un rezultat direct al corupției. Lupta împotriva corupției va fi o prioritate a următorului Guvern", a promis acesta alegătorilor.

Lansarea PLDM în campania electorală a avut loc în scuarul Teatrului de Operă și Balet, acolo unde au fost prezenți mii de membri și simpatizanți ai formațiunii.



sursa: Unimedia

Copilul tău este în siguranţă acasă? Vezi care sunt pericolele şi cum poţi reduce riscul de accidentare

vineri, 15 octombrie 2010

Copilul tău este în siguranţă acasă? Vezi care sunt pericolele şi cum poţi reduce riscul de accidentare
Poză simbol
Foto: utilecopii.ro

Pentru că în fiecare zi 111 copii din Republica Moldova ajung la spitale din cauza diferitor accidente care se produc acasă şi pentru că în fiecare săptămână, un copil decedează în urma unui astfel de accident, Ministerul Sănătăţii a lansat, acum un an, o campanie de informare şi sensibilizare a populaţiei „O casă fără pericole pentru copilul tău”.


Potrivit Ministerului Sănătăţii, campania a avut succes. „Pe parcursul acestui an, numărul cazurilor de accidentări a copiilor de până la 5 ani a scăzut, la fel ca şi indicele mortalităţii infantile”, a precizat viceministrul Sănătăţii, Gheorghe Ţurcan.

Specialiştii evidenţiază trei posibilităţi de accidentare: intoxicaţii/otrăvire, arsuri/opărire şi înec/sufocare. Principala recomandare este „de a nu lăsa nici o clipă copilul fără supraveghere”. Totodată, substanţele toxice (detergenţi, insecticide, ojă, etc.), medicamentele şi alte produse care pot dăuna sănătăţii copilului trebuie să fie păstrate în dulapuri încuiate sau în locuri inaccesibile pentru micuţi.

Cei mici sunt mai curioşi şi mai rapizi decât crezi, iată de ce, trebuie să-l ţii departe de locul unde găteşti şi să nu-i  laşi la îndemână vase cu apă fierbinte sau fierul de călcat încins.

Copiii de până la 5 ani se pot sufoca sau îneca de aceea este important să: nu laşi la îndemână obiecte pe care le-ar putea înghiţi şi să nu laşi copilul fără supraveghere lângă apă, fântână, veceul din curte sau baie.

Campania a fost realizată de către Ministerul Sănătăţii, cu suportul financiar al Guvernului elveţian.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


Eurodeputatul Cristian Preda către AIE: Nu mai trageți cu coada ochiului la Voronin, că nu mai este actual

Eurodeputatul Cristian Preda către AIE: Nu mai trageți cu coada ochiului la Voronin, că nu mai este actual
Foto: lilick-auftakt.blogspot.com

”Nu mai trageți cu ochiul la Voronin, că nu mai este actual nici chiar pentru Partidul Comuniștilor”, a sfătuit Alianței pentru Integrare Europeană, eurodeputatul român, Cristian Preda, în cadrul rundei a patra a negocierilor moldo-comunitare pe marginea Acordului de Asociere, care s-au desfășurat recent la Chișinău, scrie publicația rusă ”Vremya Novostei”.


Tot în octombrie se preconizează continuarea negocierilor privind liberalizarea regimului de vize între UE și Republica Moldova. Ultimele două săptămâni, Moldova a fost vizitată de numeroși oficiali europeni, care și-au reiterat intenția de a susține Republica Moldova în procesul de integrare în Uniunea Eropeană.

Partidele politice de opoziție, însă, consideră că integrarea europeană este doar o momeală pentru alegători, integrarea în spațiul economic postsovietic fiind mult mai eficientă. ”Perspectiva aderării Republicii Moldova la UE este foarte neclară, iar societatea este dezamăgită în actuala guvernare”, este de părere deputatul comunist, Igor Dodon.

”Toate aceste discuții au loc pe fundalul unei susțineri fără precedent, pe care o demonstrează Uniunea Europeană și SUA față de conducerea Republcii Moldova. Astfel, în cursa elelctorală, Occidentul este de partea AIE”, scrie publicația, menționând că în timpul guvernării comuniste, UE avea o poziție expectativă față de Republica Moldova.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la vremya.ru





 


Guvernul polonez a adresat CEDO un Memorandum, în care cere desecretizarea tuturor documentelor din dosarul ”Katyn”

Guvernul polonez a adresat CEDO un Memorandum, în care cere desecretizarea tuturor documentelor din dosarul ”Katyn”
Foto: blogspot.com

Rusia a refuzat să acorde rudelor ofițerilor polonezi uciși la Katyn statut de ”victime” și nu le-a oferit acces la documentele secretizate a dosarului, fiind făcute publice doar 67 din 183 volume ale acestuia, se  spune într-un Memorandum al Ministerului polonez de Externe, adresat CEDO, relatează inosmi.ru.


Timp de câteva luni, Procuratura Militară a Federației Ruse nu a răspuns la solicitările rudelor victimelor masacrului de la Katyn, ba mai mult, partea rusă susține că nu se cunoaște ce s-a întâmplat cu prizonierii lagărelor de la Katyn și nu se poate afirma că aceștia au fost uciși.

Memorandumul din partea Guvernului polonez vine să se alăture plângerilor depuse la CEDO de către rudele militarilor polonezi, uciși în pădurea de la Katyn. Rusia, răspunzând la plângerile acestora, nu a utilizat niciodată cuvântul ”crimă”, numind ceea ce s-a întâmplat ”evenimentele de la Katyn.” 

În 2004, Procuratura militară din Rusia a suspendat investigaţia asupra masacrului din  1940 de la Katyn, motivând că aceasta vizează documente secrete importante pentru securitatea Federației Ruse. 

Acum, CEDO trebuie să se pronunțe. Se speră că plângerile vor fi examinate în cîteva luni, luând în considerație vârsta înaintată a rudelor ofițerilor polonezi.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la inosmi.ru


(video) Vrei să vezi ce suprize noi au vinificatorii în această toamnă? Vino la Shopping Malldova, unde poţi vedea, savura şi cumpăra noile produse vinicole

(video) Vrei să vezi ce suprize noi au vinificatorii în această toamnă? Vino la Shopping Malldova, unde poţi vedea, savura şi cumpăra noile produse vinicole
Foto: UNIMEDIA

Expoziție de vin și accesorii de bere la MallDova

Vinificatorii şi-au strâns roada, iar produsul lor îl puteţi vedea, savura şi cumpăra la Shopping Malldova, unde în perioada 11 - 17 octombrie se desfăşoară târgul producătorilor de vin din ţară. Agrovin Bulboaca, Basavin&Co, Mileştii Mici, Dionysos Mereni, Vinariile Purcari şi Bostavan, propun vizitatorilor o mică incursiune în lumea magică a licorii bahice.


De asemenea, la Shopping MallDova a fost inaugurată în premieră o expoziţie de accesorii pentru bere, cu genericul „Colecţia de aur a berii Chişinău”, în cadrul căreia cunoscătorii şi amatorii de bere, vor putea "gusta" din tradiţia şi cultura berăritului în Moldova şi în lumea întreagă.
 
Piesele din colecţie au fost adunate de Alex Tihman: "De-a lungul timpului, tradiția producerii berii s-a îmbogățit, au apărut noi tendințe în berărit, în timp s-au schimbat și accesoriile pentru bere. Iniţial halbele se confenționau din lemn, metal, apoi au apărut halbele din sticlă. Obiectivul meu este păstrarea unei istorii vii a accesoriilor pentru bere. Este păcat că etichetele vechi sunt aruncate atunci cînd fabricile de bere lansează produse noi. Dacă nu vor fi păstrate, nimeni nu va afla de ele.”
 
Printre cele mai deosebite exponate se numără halbe de bere inedite, din ţări exotice şi pahare unice, cu forme neordinare. În cadrul expoziţiei este prezentată şi o gamă largă de accesorii din industria berii din Moldova: suporturi pentru halbe, etichete istorice şi sticle deosebite, capace pentru bere. Toate acestea vor aminti împătimiţilor de bere despre etapele dezvoltării berăritului în Moldova. O adevărată  bijuterie a expoziţiei va fi medalia de aur pentru calitate, cu care a fost desemnată cunoscuta bere «Chişinău Blondă» la prestigiosul concurs internaţional «Monde Selection 2010».
 
Menţionăm că târgul producătorilor de vinuri şi expoziţia «Colecţia de aur a berii Chişinău» se vor desfăşoară în perioada 11 - 17 octombrie 2010, la parterul centrului comercial Shopping Malldova.

sursa: Unimedia

Petru Bogatu: Traian Băsescu şi Angela Merkel au avut o întâlnire pentru Republica Moldova

Petru Bogatu: Traian Băsescu şi Angela Merkel au avut o întâlnire pentru Republica Moldova
Foto: roembus.org

"De ce a venit Angela Merkel în România? Iată o întrebare scormonitoare pe care şi-o pun astăzi unii observatori ai vieţii politice internaţionale. Şi nu întâmplător. În aparenta ei simplitate, interogaţia nu-i atât de retorică după cum poate să pară la prima vedere.  Atenţia presei de dincolo de Prut s-a centrat pe promisiunea Berlinului de a sprijini fără echivoc primirea României în spaţiul Schengen şi astfel i-a scăpat adevărata miză a vizitei sale", scrie analistul Petru Bogatu pe blogul său.

Bogatu explică ce a vrut, de fapt, Angela Merkel de la Traian Băsescu, menţionând că au dreptate analiştii atenţi care consideră că răspunsul la această întrebare îl găsim în cuvintele pe care le-a rostit cancelarul german după încheierea vizitei. „Există un interes comun să fie rezolvate problemele în Republica Moldova…”, a spus ea, specificând că este vorba de chestiunea transnistreană.


"E un mare meci geopolitic pe care Germania îl dispută cu Rusia şi rezultatul lui nu poate fi decis în actualul context istoric şi geopolitic fără România. De aceea, Merkel a venit la Bucureşti preponderent pentru a negocia căile posibile de aplanare a conflictului îngheţat de pe teritoriul Republicii Moldova", mai scrie Petru Bogatu.

Analistul se întreabă dacă "autoproclamata republică nistreană se va legitima sub mandatul UE?", specificând că după toate probabilităţile, în abordarea internaţională a chestiunii transnistrene se coace o turnură spectaculoasă, iar această schimbare de proporţii a fost pregătită, în mare parte, de vizita cancelarului german la Bucureşti.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la blogul lui Petru Bogatu


Giganţii media strâng bani să cumpere Yahoo

Giganţii media strâng bani să cumpere Yahoo
Foto: money.ro

Mai multe firme de private equity încearcă să atragă News Corp şi AOL în achiziţionarea Yahoo Inc., potrivit unor surse apropiate discuţiilor, citate de Reuters.


Discuţiile dintre fondurile de investiţii şi News Corp şi AOL au început în urmă cu două săptămâni şi s-au intensificat în ultimele zile. Oficialii Yahoo nu au fost contactaţi încă, dat fiind faptul că afacerea este într-o fază incipientă.
 
Yahoo este motorul de cautare numarul 2 pe piaţa din SUA, în urma Google, şi încearcă să-şi revitalizeze veniturile sub conducerea lui Carol Bartz.
 
Veştile privind o potenţailă achiziţie au sporit preţul acţiunilor Yahoo, acestea crescând cu 9,5% la 16,71 dolari/acţiune.
 
News Corp, AOL şi Yahoo au refuzat să comenteze.
 
Compania Yahoo a mai fost curtată şi în 2008, atunci când Microsoft a prezentat o ofertă de achiziţie de 47,5 miliarde de dolari (33 dolari/acţiune). CEO-ul de atunci al companiei şi co-fondator, Jerry Yang, a refuzat oferta Microsoft.

Sursa: money.ro


(video) Filat nu vrea să spună cu cât a contribuit financiar la aducerea Scorpions la Chișinău

(video) Filat nu vrea să spună cu cât a contribuit financiar la aducerea Scorpions la Chișinău
Foto: captura youtube

Prim-ministrul Vlad Filat s-a ferit să răspundă aseară la întrebările jurnaliștilor legate de chestiunile financiare ale aducerii trupei The Scorpions la Chișinău. "A fost contribuția mea personală, nu contează cât. Este important că am reușit să organizăm evenimentul", a precizat Filat după eveniment. Premierul le-a oferit membrilor "Scorpions" un butoiaş cu vin şi un covor cu Ştefan cel Mare, scrie realitatea.net.


"Vă mulţumesc pentru ceea ce aţi realizat pe parcursul carierei dumneavoastră. Cunosc creaţia Scorpions de mic copil. Aceasta a avut o mare influenţa asupra mea. Vântul schimbării (aluzie la titlul unei celebre melodii a formaţiei - n.r.) a fost în Germania acum 20 de ani, în Republica Moldova schimbarea a venit anul trecut. Mi-am dorit mult să fiţi aici anul trecut, pentru ca energia dvs. să fie alături de noi în acel proces de demolare a unui regim autoritar. Nu am reuşit anul trecut, dar sunt fericit că sunteţi prezenţi astăzi la Chişinău", a mărturisit Filat.   

UNIMEDIA amintește că Scorpions au fost aduși la Chișinău de un parteneriat între Dublu Sens SRL, Orange Moldova, Voiaj International, Euroasig, Casa Sărbătorii, susținuți și de prim-ministrul Vlad Filat, care a urmărit concertul din tribună alături de familia sa, fără a ieși pe scenă.

Concertul face parte din turneul de adio al formaţiei. De-a lungul carierei de 45 de ani, The Scorpions au vândut între 100 şi 150 de milioane de albume în întreaga lume.



sursa: Unimedia

CurajTV: Dan Bălan s-a făcut de râs pe scena din Piața Marii Adunări Naționale

CurajTV: Dan Bălan s-a făcut de râs pe scena din Piața Marii Adunări Naționale
Foto: captura youtube

Dan Bălan s-a făcut de râs pe scenă. A cântat beat în Piața Marii Adunări Naționale.

















sursa: Unimedia

Acord între Putin şi Ecclestone: Marele Premiu al Rusie, din 2014 la Soci!

Acord între Putin şi Ecclestone: Marele Premiu al Rusie, din 2014 la Soci!
Foto: sport.ro

Premierul rus Vladimir Putin şi patronul Formulei 1, Bernie Ecclestone, au ajuns la un acord pentru organizarea din 2014 a unui Mare Premiu pentru prima data în Rusia, anunţă BBC.


"Am ajuns la un acord cu patronul Formulei 1, astfel ca oraşul Soci va găzdui Marele Premiu al Rusiei, în perioada 2014-2020", a declarat Putin. 

Oraşul Soci va găzdui în 2014 şi Jocurile Olimpice de iarna. 

În 2002 au mai avut loc negocieri pentru că Moscova să găzduiască un Mare Premiu de Formula 1, dar atunci discuţiile s-au încheiat fără succes.

Sursa: sport.ro


Mihai Ghimpu: „O presă liberă disciplinează puterea”

Mihai Ghimpu: „O presă liberă disciplinează puterea”
Foto: curaj.net

„O presă liberă disciplinează puterea, iar cetăţenii, fiind bine informaţi, nu pot fi manipulaţi. Adevărata putere într-un stat este presa deoarece exprimă punctul de vedere al cetăţenilor care aleg puterea. O democraţie fără libertatea de expresie, fără un spaţiu public real în care vocile societăţii să fie auzite şi respectate, este o contradicţie în termeni. Am învăţat şi noi, în Republica Moldova, ce înseamnă lipsa libertăţii de expresie, îngrădirea presei sau cenzura. Şi tocmai pentru asta, vom lupta pentru ca vremurile care au fost să nu se mai întoarcă”.


Declaraţia a fost lansată de Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, la deschiderea lucrărilor Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români, care se desfăşoară la Chişinău, în perioada 14-16 octombrie.

Preşedintele a menţionat că schimbarea care s-a produs la 29 iulie la Chişinău a fost posibilă graţie presei libere.
„PRO TV Chişinău, TV 7, TIMPUL, Jurnal de Chişinău, UNIMEDIA, Vocea Basarabiei, Ziarul de Gardă, Europa Liberă sunt doar câteva nume ale unor instituţii de presă care au reuşit să-şi ducă misiunea jurnalistică până la capăt”, a subliniat Mihai Ghimpu.

Evenimentul sub genericul „Presă-Putere-Libertate” reuneşte reprezentanţi ai instituţiilor mass-media din Republica Moldova, România, Ucraina, Serbia, Ungaria şi Bulgaria, precum şi oameni politici, diplomaţi, experţi, reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova şi România.

Sursa: UNIMEDIA


Concurs: „Armata Naţională în fotografie 2010”

Concurs: „Armata Naţională în fotografie 2010”
Foto: army.md

Cu scopul de a încuraja fotografii şi reporterii din Moldova să elucideze activităţile Armatei Naţionale, precum şi de a spori interesul militarilor Armatei Naţionale pentru arta fotografică, Ministerul Apărării organizează, în perioada 15 octombrie - 30 noiembrie, concursul de fotografie tematică întitulat „Armata Naţională în fotografie 2010”.


Participanţii la concursul în cauză vor concura la patru categorii – portret;  profesionalism; memorie; misiuni internaţionale şi NATO.

În cadrul fiecărei categorii a concursului vor fi nominalizate cele mai bune fotografii pentru primele trei locuri, iar învingătorul fiecărei categorii de concurs va primi un premiu.

Cele mai bune fotografii din cadrul concursului „Armata Naţională în fotografie 2010”, vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii. 
 
Sursa: UNIMEDIA


Consilierii raionali PD, MAE şi PPR din Cahul "au făcut alianţă cu comuniştii" şi au demis medicului-şef al Spitalului raional, membru PLDM

Consilierii raionali PD, MAE şi PPR din Cahul
Foto: unigres87.net

Contradicţii între consilierii PLDM şi PDM în cadrul şedinţei ordinare din 14 octombrie a Consiliului raional Cahul şi asta după ce pe ordinea de zi s-a propus  proiectul de decizie privind demiterea din funcţie a medicului-şef al Spitalului raional Cahul, Gheorghe Antohi, care este membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova.


Dacă liberal-democraţi au declarat în plenul şedinţei că  introducerea în ordinea de zi a acestei chestiuni este ilegală, întrucât aceasta nu a fost discutată în cadrul comisiilor de specialitate şi a propus excluderea acestei întrebări, consilierii MAE, în frunte cu preşedintele consiliului, Gheorghe Vasilachi, dar şi cei de la PD şi PPR s-au aliat cu comuniştii, au votat, alături de consilierii comunişti, pentru includerea întrebării pe ordinea de zi şi discutarea ei în cadrul şedinţei consiliului.

Consilierii liberal-democraţi, 8 la număr, şi un consilier neafiliat au părăsit sala de şedinţe în semn de protest.

În apărarea liberal-democratului Gheorghe Antohi, medic-şef al Spitalului raional, a ieşit consilierul PPCD Nicolae Năstas, angajat al spitalului, care le-a cerut colegilor săi consilieri să nu critice neîntemeiat activitatea conducătorului instituţiei respective şi a declarat că pe parcursul celor opt luni în care şi-a exercitat mandatul, Gheorghe Antohi a întreprins o serie de măsuri care au avut ca finalitate dezvoltarea Spitalului raional Cahul.

Proaspeţii aliaţi au ignorat şi de această dată opinia contrară  intenţiilor lor şi au pus la vot demiterea medicului-şef actual  şi  alegerea unui conducător interimar al instituţiei, care să exercite această funcţie până la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului declarat vacant. Cu o majoritate de voturi, Gheorghe Antohi a fost demis din funcţia de medic-şef al Spitalului raional Cahul cu o majoritate de voturi, iar în locul lui a fost ales Mihai Orlov, medic, consilier raional din partea Partidului  Democrat, care a a fost propus la funcţia de medic-şef interimar de către consilierii raionali ai PD.

Vitalie Ponomariov şi Ion Groza, consilieri raionali din partea PLDM, consideră că acest gest este o răfuială politică ordinară şi că ea constituie începutul unui lung şir de atacuri care vor caracteriza această campanie electorală.

Pe de altă parte, consilierii care au ţinut ca întrebarea respectivă  să fie discutată au declarat că demiterea medicului-şef al Spitalului este o decizie necesară pentru redresarea situaţiei din această instituţie, care, potrivit lor, este una nu tocmai pozitivă.

Gheorghe Antohi a declarat că decizia Consiliului raional Cahul privind numirea lui Mihai Orlov în funcţia de medic-şef interimar este o încălcare a legislaţiei în vigoare, care stipulează că interimatul unei funcţii poate fi exercitat doar de către un angajat al instituţiei respective. Gheorghe Antohi susţine, însă, că Mihai Orlov nu a activat nicio zi în cadrul Spitalului raional Cahul.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Univers FM
Redactor: Maia Visterniceanu


Emil Boc: Între priorităţile României se numără şi interconectarea reţelelor de gaze cu Republica Moldova

joi, 14 octombrie 2010

Emil Boc: Între priorităţile României se numără şi interconectarea reţelelor de gaze cu Republica Moldova
Foto: adevarul.ro

Prioritatea principală a sistemului energetic din România este de a interconecta sistemul de gaze naturale românesc cu sistemele similare maghiar, bulgar, sârb şi moldovenesc, relatează Stratfor.


"Între priorităţile României se numără şi interconectarea reţelelor de gaze cu Bulgaria, precum şi cu Republica Moldova şi Serbia", a declarat Emil Boc fiind prezent la inaugurarea conductei de gaze Arad-Szeged.

Interconectarea reţelelor de gaze naturale va avea loc în câteva etape. Prima etapă va fi interconectarea sistemului românesc cu cel maghiar prin conducta de gaze Arad-Szeged, a doua etapă va fi interconectarea cu sistemul bulgar prin conducta de gaze Giuriu-Ruse, ulterior vor avea loc conexiunile similare cu Republica Moldova şi Serbia.

"Obiectivul strategic al României este consolidarea securității energetice europene", a declarat Emil Boc.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Strarfor


Dolarul a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani faţă de yen

Dolarul a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani faţă de yen
Foto: dolarcotizacionhoy.com.ar

Dolarul a scăzut sub 81,23 yeni joi dimineaţă, la Tokio, după ce în 8 septembrie se depreciase la 83,35 yeni. Yenul rămâne o ameninţare serioasă pentru exportatorii niponi, după ce autorităţile au intervenit pe piaţa valutară. Iniţial, acţiunea a dus la deprecierea yenului faţă de dolar, dar, recent, moneda Japoniei s-a apreciat din nou faţă de dolar.


Luna trecută, Banca Japoniei a intervenit pe pieţele valutare în încercarea de a opri aprecierea yenului şi a limita pagubele înregistrate de exportatorii niponi de pe urma unei monede naţionale puternice.

Pe data de 15 septembrie, Japonia a intervenit pe pieţele valutare, pentru prima dată în ultimii şase ani, după ce dolarul american a coborât până la 82,27 yeni, cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani. Analiştii estimează că atunci autorităţile nipone au vândut între 1.700 şi 1.900 miliarde de yeni (19,96-22,31 miliarde dolari). Premierul nipon Naoto Kan a declarat că Japonia "va continua să ia măsuri decisive dacă va fi nevoie" pentru a opri yenul să se aprecieze.

Un yen mai puternic face exporturile japoneze mai puţin competitive şi, de asemenea, afectează profiturile producătorilor japonezi de automobile şi electronice în momentul când aceştia îşi repatriază veniturile realizate pe pieţele externe.

sursa: Unimedia

Ministrul român de Interne, Trăian Igaş, în vizită oficială la Chişinău

Ministrul român de Interne, Trăian Igaş, în vizită oficială la Chişinău
Comentariu: Trăian Igaş
Foto: pdlarad.ro

Ministrul de Interne al României, Trăian Igaş, întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia omologului moldovean, Victor Catan. Igaş se va afla la Chişinău timp de două zile, 15 şi 16 octombrie.


În cadrul întrevederilor, cei doi miniştrii vor evalua activităţile comune realizate în domeniul combaterii criminalităţii, în special cu caracter transnaţional, şi vor stabili noi perspective de cooperare între cele doua ministere.

Din delegaţia Ministerului Administraţiei şi Internelor, condusă de ministrul Trăian Igaş, fac parte secretarul de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, chestor şef de poliţie Dan Valentin Fatuloiu şi şeful Departamentului Schengen, chestor şef de poliţie Marian Tutilescu.

Constantin trăian Igaş e preşedintele Grupului PD-L din Senat şi a fost numit în funcţia de ministru de Interne al României la sfârşitul lunii septembrie.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la hotnews.ro


Panou electoral cu Obama "terorist", "gangster", "bandit" "mexican" și "homosexual"

Panou electoral cu Obama
Foto: thenayshun.com

În statul Colorado de-a lungul unei șosele naționale a apărut un panou electoral reprezentându-l pe Barack Obama ca terorist, gangster, bandit mexican și homosexual. Până în prezent nu se cunoaște cine l-a plătit.


Panoul reprezintă "patru Obame" care stau în jurul unei mese jucând o partidă de cărți și fiind urmăriți de doi vulturi numiți George Soros şi ONU. Pe masă se află o copie a Declaraţiei de Independenţă, Clopotul Libertății, un soldat de jucărie şi statuia Justiției ținând în mână o balanță. Sub masa mișună şobolanii etichetați ca IRS (Serviciul pentru Venituri Interne), avocaţi, EPA (Agenție de Protecție a Mediului) și the Fed (Sistemul federal de rezerve al SUA).

În partea de jos a caricaturii este plasat sloganul "Vote DemocRAT. Join the game." (Votează democratul. Alătură-te jocului). Sloganul este, de fapt, un joc de cuvinte, rat în limba engleză înseamnă șobolan.

Reamintim că, în zilele acestea, în Statele Unite are loc campania electorală, iar președintele Obama susține Partidul Democrat.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la politicsdaily.com


(video) Legendarii "The Scorpions" și "Vântul schimbării" au zguduit aseară stadionul Zimbru într-un show muzical LIVE de excepție

(video) Legendarii
Foto: Colaj UNIMEDIA

Aproape 20 mii de oameni au asistat aseară la un show muzical de excepție, susținut pe stadionul Zimbru din Capitală de legendara formație germană "The Scorpions". Fanii trupei, veniți în număr mare la stadion încă înainte de începerea concertului, au cântat, au dansat, au aprins brichetele și telefoanele mobile pentru a-i arăta lui Klaus Meine (solistul trupei) satisfacția și bucuria de a-l vedea la Chișinău.

Deși o mare parte din programul muzical a fost constituit din piese hard-rock, The Scorpions au ridicat tot stadionul în picioare atunci când au interpretat piese precum "The Wind of Change" (Vântul Schimbării), "The best is yet to come" (Ce este mai bine încă urmează) sau "Still Loving you" (Încă te mai iubesc). Sunetul live a fost însoțit de un spectacol de lumini, susținut de un monitor imens de background, plus două pe lateral pentru proiecția video a acțiunilor de pe scenă.


Bateristul trupei, dar și chitariștii "The Scorpions" au oferit și ei momente de neuitat pentru  fanii de muzică rock, executând mai multe scene impresionante. Într-unul dintre momente, solistul trupei a ieșit cu drapelul R. Moldova în mâini și a strigat: "Moldova, we love you. We'll rock you like a hurricane", fapt aclamat îndelung de spectatori. În momentul care trupa germană și-a încheiat recitalul, publicul moldovean de pe stadion a scandat numele formației pentru ca într-un final aceștia să se întoarcă pe scenă și să mai cânte 15 minute. Concertul celor 5 scorpioni a durat exact două ore (20.03 - 22.03). Buna desfășurare a evenimentului a fost asigurată de sute de polițiști și membri ai echipajului Scut.

The Scorpions este cea mai populară trupă cu renume mondial care a evoluat vreodată în R. Moldova. Aceștia au fost aduși la Chișinău de un parteneriat între Dublu Sens SRL, Orange Moldova, Voiaj International, Euroasig, Casa Sărbătorii, susținuți și de prim-ministrul Vlad Filat.

Vezi mai jos imagini video de la concert:





sursa: Unimedia

Experți moldoveni: Infectarea oamenilor cu substanţe toxice din Ungaria prin păsări şi animale de curte e posibilă

Experți moldoveni: Infectarea oamenilor cu substanţe toxice din Ungaria prin păsări şi animale de curte e posibilă
Foto: consultinggroup.ro

"Reziduurile toxice deversate în Ungaria care au ajuns în Dunăre, după accidentul de la fabrica din vestul Ungariei, vor fi diluate de apele Dunării, faptul care nu neagă necesitatea unor acţiuni de protecţie a mediului de către guvernele ţărilor din bazinul dunărean", consideră participanţii la videoconferinţă organizată de RIA Novosti, la care au fost invitați specialiștii din Republica Moldova, Ucraina și Rusia.


Vicedirectorul Direcţiei de monitorizare a mediului înconjurător de pe lângă Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Moldova, Svetlana Știrbu, a declarat că după 10 zile de la tragedie este verificată zilnic cantitatea de substanțe toxice și metale din apă. "Până în prezent, ea nu a depăşit standardele naționale. De fapt, Moldova are ieșire la Dunăre pe o fâșie de doar 500 de metri, or pericolul, pentru ţara noastră, este oarecum exagerat", a spus expertul.

Potrivit colaboratorului ştiinţific superior la Institutul de Ecologie şi Geografie al Academiei de Ştiinţe a RM, Tatiana Belous, "posibilitatea infectării oamenilor care intră în contact cu animale, păsări şi peşti, sau alte organisme vii care provin din zona afectată persistă".

"Datorită acţiunilor eficiente întreprinse de Uniunea Europeană şi ecologilor, situaţia se află sub control. Pe Dunăre există 700 de baraje, dintre care majoritatea sunt de netrecut pentru pești. Având în vedere că nămolul roşu este un oxid de aluminiu, el se va sedimenta pe fundul râului, iar peştii care trăiesc la adâncime nu ajung atât de departe de şenalul fluviului," a spus expertul, menționând că răspândirea substanţelor toxice prin păsări şi animale de curte, desigur, va avea loc. 


Sursa: UNIMEDIA cu referire la eco.rian.ru


(Foto, video) Chişinăul are un Hram de zile mari, cu muzică de sărbătoare, chef, hore, mici, plăcinte şi vin

(Foto, video) Chişinăul are un Hram de zile mari, cu muzică de sărbătoare, chef, hore, mici, plăcinte şi vin
Foto: UNIMEDIA

Hram la Chișinău

În capitală e sărbătoare, Hramul Oraşului. Chişinăuienii au ieşit din case şi au dat buzna în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde de dimineaţă răsună muzică de sărbătoare, se învârt hore, se gătesc bucate gustoase şi se serveşte vin. Oficiali din Republica Moldova, dar şi de peste hotare au felicitat locuitorii Capitalei cu ocazia sărbătorii de astăzi, 14 octombrie.

"Să trăieşti Chişinău, să înfloreşti Chişinău, La Mulţi Ani Chişinău!", a declarat Primarul General al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, în cadrul manifestaţiilor de deschidere a sărbătorii. "La aniversarea a 574 de ani de la prima atestare documentară, oraşul demostrează în continuare că este tânăr, puternic şi gata pentru a fi mai dezvoltat, mai prosper şi mai primitor de oaspeţi", a mai adăugat edilul capitalei.

La eveniment a participat şi preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care le-a urat chişinăuienilor sănătate, bucurie, speranţă, bani, viitor şi tot ceea ce merită un om în viaţă.


Hramul Oraşului este o sărbătoare de suflet şi pentru ex-primarul municipiului Chişinău, în perioada 1994-2005, Serafim Urechean. "O sărbătoare de suflet a mea şi a tuturor locuitorilor, pentru că eu în calitatea mea de Primar General am fost cel care am fost la începutul sărbătoririi.  Multumesc celor care au muncit alături de mine, temelia care am pus-o noi sper să fie valorificată măcar la acel nivel, sănătate, la mulţi ani şi noi realizări", a menţionat Urechean.

Chişinăuienii au primit felicitări şi de la primarul oraşului Riga - Nils Usakovs, viceprimarul oraşului Bucureşti - Victor Teodor Iovici, Eric-Normand Thibeault – coordonator de programe OIF (Franţa), dar şi alţi oficiali din România, Ucraina, Suedia.

Mii de cetăţeni se îmbulzesc pe străzile centrale ale oraşului admirând expoziţiile agenţilor economici din municipiu, care comercializează bucate din cele mai alese, bauturi pentru toate gusturile, obiecte de artă, cosmetică, birotică, haine ş.a.

Sărbătoarea va culmina cu un concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale susţinut de interpreţii autohtoni.





sursa: Unimedia

S-a încheiat cea de-a patra rundă de negocieri moldo-comunitare pe marginea Acordului de Asociere. Leancă: ”Suntem la un nivel avansat al negocierilor”

S-a încheiat cea de-a patra rundă de negocieri moldo-comunitare pe marginea Acordului de Asociere. Leancă: ”Suntem la un nivel avansat al negocierilor”
Foto: politik.md

Cea de-a patra și ultima pentru anul 2010 rundă a negocierilor moldo-comunitare pe marginea Acordului de Asociere a luat sfârșit. Părțile au examinat textul preambulului viitorului Acord și au trecut în agendă situația actuală a negocierilor pe toate cele patru grupuri de lucru, abordând subiecte ce se referă la politica externă, securitate, justiție și cooperare economică.


”A fost un an deosebit, plin de consistență în relațiile moldo-comunitare, care decurg extrem de pozitiv”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iurie Leancă.

Leancă a menționat că la capitolul ”cooperarea economică” au fost închise deja 18 din 22 capitole asupra cărora s-a negociat.

La rândul său, șeful delegației UE, directorul pentru Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală, Gunnar Weigand a menționat că rămân o serie de prevederi care trebuie negociate și ajustate în cadrul următoarelor runde de negocieri, accentuând atenția deosebită pe care o necesită diferendul transnistrean, fiind o lacună la capitolul securitate regională.

Weigand a remarcat pasul important pe care l-a făcut Republica Moldova, ratificând Statutul Curţii Penale Internaţionale de la Roma. El a prezentat o declarație semnată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Catherine Ashton, prin care aceasta salută această decizie.

Oficialul european a precizat că, în urma încheierii celei de-a patra runde a negocierilor, UE va emite niște recomandări-cheie pentru Republica Moldova, care vor viza și subiectul creării zonei de liber schimb.

”În acest an, s-a ajuns la un progres enorm în relațiile de cooperare UE-Moldova”, a mai spus Weigand, reiterând angajamentul ferm al Uniunii Europene în privința liberalizării regimului de vize.

UNIMEDIA amintește că negocierile moldo-comunitare pe marginea Acordului de Asociere au debutat în ianuarie 2010. Acordul de Asociere conține trei componente: acordul politic, de liber schimb și regimul liberalizat de vize. A V-a rundă de negocieri se va desfășura în ianuarie 2011.

Sursa: UNIMEDIA


Esquire: Natalia Barbu - cea mai sexy femeie din Republica Moldova

Esquire: Natalia Barbu - cea mai sexy femeie din Republica Moldova
Foto: monden.info

Revista americană pentru bărbați Esquire a publicat în această săptămână, un "Atlas al celor mai sexy femei". Atlasul reprezintă o listă de femei pe care redacția le consideră cele mai sexy în ţările în care s-au născut, au crescut sau au trăit. Aici sunt prezente toate țările lumii, inclusiv Republica Moldova.


Potrivit Esquire cea mai sexy femeie din Republica Moldova este Natalia Barbu - cântăreață şi violonista care a participat în finala Eurovision Song Contest 2007, a cărei costume suprarealiste şi performanţe hipercinetice l-au făcut pe "American Idol", (emisiune concurs, din SUA ce-și propune să descopere persoane talentate și să le dea șansa de a avea o carieră muzicală – n.a.) să arate ca un spectacol de liceu.
 
Cea mai sexy femeie din lume a fost numită actrița americană Minka Kelly.
Cea mai sexy româncă a fost aleasă actrița Maria Dinulescu, iar cea mai frumoasă rusoaică supermodelul Natalia Vodianova.

În listă au ajuns și nume de politicieni. Cea mai sexy ucraineană a fost desemnată fosta prim-ministru al Ucrainei Yulia Tymoshenko.



Sursa: UNIMEDIA cu referire la esquire.com


TorrentsMD a fost închis la solicitarea Uniunii Producătorilor de Fonograme şi Videograme

TorrentsMD a fost închis la solicitarea Uniunii Producătorilor de Fonograme şi Videograme
Foto: moydeni.ru

Procuratura Generală investighează presupusele încălcări ale drepturilor de autor comise pe www.torrentsmd.com şi a pornit urmărirea penală în acest sens. Temei pentru declanşarea procesului penal a servit plîngerea Directorului Uniunii Producătorilor de Fonograme şi Videograme din Republica Moldova, cu privire la valorificarea ilegală a operelor audiovizuale, interpretărilor, fonogramelor, programelor de computer şi altor opere ce formează obiectul dreptului de autor şi al drepturilor conexe prin intermediul web-site-ului www.torrentsmd.com.


Urmărirea penală a fost pornită în baza art.1851 alin.(6) lit.b) şi e) şi art.2604 alin.(2) lit.b) şi d) din Codul penal, pe faptul încălcării dreptului de autor şi a drepturilor conexe, precum şi punerii ilegale la dispoziţie a parolelor, codurilor de acces şi a datelor similare, prin intermediul fişierelor constituite în baza web-serverului cu domenul www.torrentsmd.com.

Efectuarea urmăririi penale în prezenta cauză a fost dispusă Secţiei tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale şi Direcţiei Investigare a Fraudelor din cadrul MAI.

Menţionăm că în vederea constatării existenţei sau inexistenţei infracţiunii, identificării făptuitorului, constatării vinovăţiei, precum şi examinării instrumentelor destinate pentru a fi folosite ca mijloace la săvârşirea pretinsei infracţiuni, au fost ridicate web-serverele care conţin date informatice privind fişierele de tip „.torrent” ale reţelei P2P constituite pe domenul www.torrentsmd.com.

sursa: Unimedia

Chirtoacă: Bulevardul Alba Iulia a fost renovat, urmează strada Unirii Principatelor şi Ion Creangă

Chirtoacă: Bulevardul Alba Iulia a fost renovat, urmează strada Unirii Principatelor şi Ion Creangă
Foto: UNIMEDIA

Dansuri, muzică şi voie bună – iată atmosfera în care a fost inaugurată strada principală din sectorul Buiucani, Alba Iulia. Nici primarul capitalei nu a putut rezista, încingând chiar în mijlocul bulevardului, alături de consilierii municipali şi locuitorii sectorului Buiucani, o horă.


Zeci de maşini de epocă au testat astăzi, la inaugurare, învelişul de asfalt proaspăt. Dorin Chirtoacă  a făcut şi el un tur pe bulevard cu o maşină decapotabilă de epocă, luând cu dânsul mai mulţi copii din mulţimea adunată. Restul copiilor au avut ocazia de a se plimba cu trenuleţul, iar cei mari au urcat în autobuze şi troleibuze, special pregătite din timp.

Edilul capitalei a menţionat că Primăria are un program de 36 de străzi şi bulevarde din municipiu, care urmează a fi renovate în perioada următoare. „Am ales să începem de aici, dintr-un capăt şi să ajungem în celălalt capăt al oraşului, pentru ca în fiecare sector să putem inaugura câte o stradă şi astfel să vedem înnoirea oraşului. Urmează să continuăm cu strada Principatelor şi cu strada Creangă”, a menţionat Dorin Chirtoacă.

Bulevardul Alba Iulia a fost construit în anul 1978, de atunci carosabilul  nu a fost niciodată reparat integral. Pentru reparaţia străzii, din bugetul municipal au fost alocate 30 milioane lei. 

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


A fost arestat presupusul organizator al migraţiei ilegale a celor 11 cetăţeni moldoveni arestați în Egipt

A fost arestat presupusul organizator al migraţiei ilegale a celor 11 cetăţeni moldoveni arestați în Egipt
Foto: photobucket.com

Procuratura Generală l-a pus astăzi sub învinuire pe bărbatul, care ar fi organizat migraţia ilegală a celor 11 cetăţeni moldoveni, reţinuţi la mijlocul lui septembrie de către organele de drept ale Egiptului. Acesta va fi arestat pe un termen de 15 zile.


Potrivit procurorilor, bărbatul în vârstă de 36 ani, originar din or. Ialoveni, în perioada lunilor mai - iulie 2010, acţionând în cadrul unui grup criminal, a organizat migraţia ilegală pe teritoriul Israelului a 11 cetăţeni moldoveni, prin tranzitarea ilegală a teritoriului Egiptului.

Secţia combatere a traficului de fiinţe umane a Procuraturii Generale în comun cu Centrul pentru combaterea traficului de persoane al MAI şi Serviciul de Informaţii şi Securitate continuă să efectueze acţiuni de urmărire penală întru cercetarea multilaterală, completă şi obiectivă a circumstanţelor cauzei.

Amintim că la 11 septembrie curent, 16 turiști, printre care și cetățeni ai Republicii Moldova au fost arestați în Egipt, fiind suspectați că au ucis un beduin.

Conform datelor prezentate de forţele de ordine egiptene, beduinii i-au promis moldovenilor să-i ajute să ajungă ilegal în Israel contra unei sume de o mie de dolari. Însă, ulterior egiptenii au mărit de două ori suma iniţial negociată şi moldovenii au refuzat să o achite. Atunci beduinii i-au luat prizonieri, însă moldovenii au reuşit să fugă, după ce l-au omorât pe paznic.

Autoritățile Republicii Moldova au reușit să-i elibereze pe cei 11 moldoveni, care în prezent se află în Republica Moldova.

Sursa: UNIMEDIA


Fostul şef al serviciilor antiterorism ale SUA: Europa de Est este un sanctuar pentru crimele cibernetice

Fostul şef al serviciilor antiterorism ale SUA: Europa de Est este un sanctuar pentru crimele cibernetice
Foto: freelegaladvicehelp.com

Fostul consilier antiterorism de la Casa Albă a cerut înăsprirea măsurilor de represiune pentru statele-paria, care servesc drept un "refugiu" pentru criminalitatea informatică, și o regândire fundamentală a arhitecturii internetului în aceste țări.


Richard Clarke, fost şef al serviciilor antiterorism ale SUA și consilier special al preşedintelui George W. Bush pe probleme de securitate cibernetică, a declarat delegaţilor la Conferinţa RSA de la Londra că autoritățile din Occident nu reușesc de multe ori să aplice legea când sunt implicate ţările din Europa de Est, cum ar fi Republica Moldova, Rusia şi Belarus.

"Aceste ţări sunt sanctuare internaţionale pentru crimele cibernetice", a spus Clarke.

"Guvernele locale tolerează hackingul, în special accesările ilegale ale reţelelor computerizate în afara ţării. Hackerii mituiesc poliţia locală, pot lucra pentru Guvern, în cazul în care au nevoie de o dezmințire plauzibilă. Ar trebui să existe niște consecinţe dure pentru țările care au o atitudine nepăsătoare față de normele internaţionale", a spus Clarke.

"Totuși nu putem limita accesul la internet pentru utilizatorii din aceste țări, prin aplicarea filtrelor sau monitorizării riguroase," a adăugat el.

Declarația lui Richard Clarke vine după ce Biroul Federal de Investigații a înaintat învinuirile mai multor persoane acuzându-le în fraude bancare, piraterie informatică, spălare de bani şi folosirea de paşapoarte false.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la theregister.co.uk


Promo-LEX: PCRM, AMN și PD au avut întâlniri cu alegătorii înainte de a fi înregistrați la CEC

Promo-LEX: PCRM, AMN și PD au avut întâlniri cu alegătorii înainte de a fi înregistrați la CEC
Foto: pdm.md

Începutul campaniei electorale nu a fost marcat de încălcări majore. Cu toate acestea, unele deficiențe au fost înregistrate de către observatorii din teritoriu. PCRM, AMN și PDM au organizat activități electorale până la data înregistrării în calitate de concurenți de către CEC (11 octombrie).

Aceasta este una din concluziile primului raport de monitorizare a campaniei electorale pentru alegerile din 28 noiembrie, efectuat de Asociația Promo-LEX.


Potrivit membrilor Promo LEX, Partidul Comuniștilor a organizat o întâlnire cu alegătorii din Taraclia la 6 octombrie, în zi de lucru și în timpul orelor de serviciu, la care au participat funcționari ai administrației publice locale.

La 8 octombrie, Alianța Moldova Noastră a avut o întâlnire cu alegătorii la Cahul, în cadrul căreia ministrul Educației, Leonid Bujor, a atacat unele partide din AIE. Și membrii Partidului Democrat s-au întâlnit cu alegătorii din Orhei la 10 octombrie.

Promo LEX a constatat că, la fel ca și în cadrul campaniilor trecute, CEC nu a constituit, deocamdată, nici o secție de votare în stânga Nistrului și nu a desfășurat activități de informare și educație electorală pentru cetățeni moldoveni din regiunea transnistreană.

La fe, în raport se atenționează că modificarea Codului Electoral, în urma căreia studenții din Republica Moldova vor putea vota la orice secție de votara din localitatea unde își fac studiile, discriminează alte categorii ale populației, aflate în situație similară și sporește riscul votului multiplu.

Comparând actuala campanie electorală cu cele anterioare, Promo LEX constată că aceasta este una mai calmă, dar cu o mai mare implicare a concurenților electorali.

UNIMEDIA precizează că Asociația Promo LEX va elabora patru rapoarte preelectorale, trei rapoarte în ziua de 28 noiembrie și va realiza numărarea în paralel a voturilor. De asemenea, circa 2500 de observatori vor fi delegați în ziua alegerilor în toate secțiile de votare. Proiectul beneficiază de asistență tehnică și financiară din partea Ambasadei SUA și USAID.

Sursa: UNIMEDIA


Funcţionarii publici, care se regăsesc în listele electorale, au degrevat din funcţii

Funcţionarii publici, care se regăsesc în listele electorale, au degrevat din funcţii
Colaj: UNIMEDIA

Toţi miniştrii, viceminiştrii şi conducătorii autorităţilor publice centrale, care se regăsesc în listele electorale, au degrevat din funcţii. Anunţul a fost făcut public astăzi, 14 octombrie, de către Comisia Electoral Centrală.

Amintim că, conform art. 13 alin (3) din Codul electoral, cetăţenii Republicii Moldova care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituţia Republicii Moldova şi/sau de legile organice, din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, îşi suspendă activitatea în funcţia pe care o deţin.


Persoanele care cad sub incidenţa acestor prevederi sunt: 
a) viceprim-miniştrii, miniştrii şi viceminiştrii, membrii din oficiu ai Guvernului; 
b) conducătorii autorităţilor publice centrale; 
c) preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor; 
d) primarii şi viceprimarii; 
e) pretorii şi vicepretorii.   

Vezi mai jos lista funcţionarilor care au degrevat:

6 membri ai Partidului Democrat:
1.Lazăr Valeriu, Viceprim-ministru, ministru, Ministerul Economiei
2.Raducan Marcel, Ministru, Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale
3.Buliga Valentina, Ministru, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale
4.Ţulea Oleg, Viceministru, Ministerul Tineretului şi Sportului
5.Godoroja Dumitru, Viceministru, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare
6.Beleacova Elena, Director General, Biroul relaţii interetnice

4 membri ai Partidului Liberal
1.Vasilachi Ana Viceministru, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei
2.Ciobanu Sergiu, Viceministru, Ministerul Economiei
3.Chitoroagă Ştefan, Viceministru, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare
4.Andronachi Nicolae, Viceministru, Ministerul Tineretului şi Sportului

4 membri ai Alianţei Moldova Noastră
1.Osipov Victor,Viceprim-ministru
2.Cosarciuc Valeriu, Ministru, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare
3.Bujor Leonid, Ministru, Ministerul Educaţiei
4.Oleinic Alexandru, Ministru, Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor

1 membru al Partidului pentru Neam şi Ţară
Susarenco Gheorghe, Viceministru, Ministerul Justiţiei.

Partidul Liberal Democrat a depus dosarele la CEC în privinţa înregistrării în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate. După ce lista candidaţilor va fi înregistrată, va fi stabilit un termen în care funcţionari publici, membri ai PLDM,vor fi obligaţi să degreveze din funcţii.

Sursa: UNIMEDIA


Alegerea başcanului Găgăuziei va avea loc pe 12 decembrie, aşa cum se stabilise anterior

Alegerea başcanului Găgăuziei va avea loc pe 12 decembrie, aşa cum se stabilise anterior
Foto: karadeniz-press.ro

Alegerea başcanului Găgăuziei va avea loc pe 12 decembrie, aşa cum se stabilise anterior. Comisia Electorală din regiune are acum un preşedinte şi o nouă conducere.


De mâine, candidaţii la funcţia de başcan pot să ia listele de subscripţie pentru a colecta semnături de susţinere.

Ieri, Adunarea Populară a Găgăuziei se arăta îngrijorată că alegerile pentru başcanul Găgăuziei ar putea să nu aibă loc la data de 12 decembrie, pe motiv că nici după cinci şedinţe, Comisia Electorală Centrală din regiune nu şi-a putut desemna conducerea.

La moment, funcţia de guvernator al regiunii Gagauz Yeri este deţinută de Mihail Formuzal, care se află la conducere din 2006.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la PUBLIKA TV


(Foto) Porsche arată în premieră modelul Cajun

(Foto) Porsche arată în premieră modelul Cajun
Foto: incont.ro

Constructorul auto german Volkswagen pregateste un nou model Porsche, un SUV mai mic decat Cayenne, pe care l-a numit Cajun, potrivit Autobild. Porsche Cajun este un coupe care va avea drept concurent  modelul Range Rover Evoque lansat recent pe piata.


Masina  va intra in productie in primavara anului 2013. Motorizarile pregatite pentru acest model vor fi atat diesel cat si pe benzina.
 
Versiunile pe benzina vor avea motoare 2.0 TFSI care dezvolta 240 CP si 3.0 TFSI din care ies 292 CP. Versiunile diesel vor fi propulsate de un 2.0 TDi cu 190 CP si un 3.0 TDI care va avea 265 CP.
               
Porsche va deveni in curand, dupa ce procesul de fuziune va fi incheiat, a 10-a marca a grupului Volkswagen. Amintim ca Volkswagen  a cumparat la sfarsitul anului trecut 49,9% din actiunile Porsche.

Colosul auto german are in portofoliu in prezent marcile Volkswagen, Volkswagen Vehicule Comerciale (Germania), Audi, Skoda (Cehia), Seat (Spania), Bentley (Marea Britanie), Bugatti (Franta), Lamborghini (Italia) si Scania (Suedia).

sursa: Unimedia

„Petrom-Moldova” a lansat prima staţie de alimentare de standard European în Republica Moldova

„Petrom-Moldova” a lansat prima staţie de alimentare de standard European în Republica Moldova
Foto: Petrom Moldova

“Petrom-Moldova” lansează prima staţie de alimentare de standard European în Republica Moldova

Petrom Moldova a lansat în premieră în Moldova o staţie PECO ce corespunde celor mai înalte cerinţe de calitate şi standardelor avansate Europene. Staţia de alimentare a fost deschisă pe şos. Hânceşti 130/1, PECO-38.


O staţie PECO modernă, în viziunea Petrom-Moldova, combină lotul de alimentare echipat cu utilaj de performanţă  cu un magazin, un Bistro cu o terasă la aer liber completată un teren de joacă pentru copii şi cu o spălătorie complet automatizată.

Îmbinând un design modern cu echipament de ultimă generaţie, blocul de distributie cu carburanti este dotat cu un sistem de recuperare a vaporilor, care da posibilitatea de a controla şi reduce la minim gazele eliminate în atmosferă. Acest sistem, la fel ca şi sistemul de aprovizionare cu apă reciclabil şi sistemul de purificare conectat direct la canalizarea centrală a spălătoriei auto, corespunde celor mai înalte cerinţe de calitate şi celor mai stricte criterii ecologice.

Activitatea întreprinderii în ţara noastră începe în anul 2000, când a fost deschisă prima staţie Petrom de distribuire a produselor petroliere, PECO1, amplasată pe strada  Sarmisegetusa, 24. În 2001 a urmat construcţia unui Centru Comercial de distribuire a produselor petroliere, amplasat pe strada Calea Orheiului nr. 109, municipiul Chişinău (Staţia PECO2). Treptat s-a trecut la politica de extindere masivă a Î.C.S. „Petrom-Moldova" S.A. pe întreg teritoriul Republicii Moldova. La moment compania deţine în reţeaua „Petrom" 102 staţii de distribuire a produselor petroliere şi a gazelor lichefiate.

Pentru a îmbunătăţi serviciile prestate, Petrom-Moldova a introdus mai întâi un nou instrument de achiziţionare a produselor petroliere PetromCard, prin intermediul căruia clientul poate face plinul pe tot teritoriul ţării, evitând plăţile în numerar.

sursa: Unimedia