Rezultatele licitaţiei privind construcţia caselor sinistraţilor: Un singur câştigător din 18, un singur lot din 20

sâmbătă, 21 august 2010

Rezultatele licitaţiei privind construcţia caselor sinistraţilor: Un singur câştigător din 18, un singur lot din 20
Foto: UNIMEDIA

Din cele 18 firme de construcţii care şi-au depus ofertele, una singură a îndeplinit condiţiile de calificare în cadrul licitaţiei publice organizate de Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale (MCDR) în vederea construcţiei celor 560 de case din satele Cotul Morii şi Nemţeni din raionul Hânceşti, informează Serviciul de Presă al MCDR.

Astfel, după cinci zile de analiză şi verificare, membrii grupului de lucru au adjudecat ofertele, iar contractantul câştigător pentru un singur lot, din numărul total de 20 loturi ofertate, s-a dovedit a fi Societatea cu Răspundere Limitată "Viscons–Service" din Chişinău.


Conform documentelor de licitaţie evaluarea ofertelor pentru determinarea câştigătorului au fost: preţul ofertei, durata de execuţie şi manualul calităţii pentru execuţia lucrărilor.

În urma analizei ofertelor grupul de lucru a constatat că pentru loturile unde urmează a fi construite casele cu 3 odăi nu au fost prezentate oferte, astfel, fiind anulată procedura de achiziţii publice. Concomitent pentru unele loturi unde urmează a fi construite case cu 2 odăi, a fost anulată procedura de achiziţii publice din motivul că ofertele nu corespundeau cerinţelor de calificare din documentele de licitaţie.

Totodată, au fost respinse ofertele care nu corespundeau şi nu respectau cerinţele din documentele de licitaţie, prezentau un cost mai mare decât cel estimativ, au inclus în formularul ofertei preţul cu TVA, nu aveau o scrisoare de garanţie bancară.

Amintim că în cadrul licitaţiei de construcţie a caselor de locuit pentru sinistraţi, lansată de Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale la 9 august curent, şi-au cumpărat materiale de licitaţie 49 de companii. Dintre acestea, au reuşit să-şi depună ofertele doar 18, dosarele cărora au fost deschise oficial la 16 august 2010. Conform datelor preliminare, preţul lucrărilor de construcţie solicitat de companiile participante la licitaţie variază în jurul la 400 de dolari. Preţul propus de câştigătorul S.R.L. "Viscons-Service" nu a fost deocamdată făcut public.

sursa: Unimedia

Părinţii lui Michael Jackson divorţează după 60 de ani de căsătorie

Părinţii lui Michael Jackson divorţează după 60 de ani de căsătorie
Foto: mediafax.ro

Părinţii "regelui muzicii pop" vor divorţa, deoarece Katherine Jackson nu ar mai suporta "comportamentul crud" al soţului ei, Joe Jackson, după moartea fiului lor, Michael Jackson, decedat pe 25 iunie 2009, la Los Angeles, în urma unui stop cardiac.

Katherine şi Joe Jackson s-au despărţit în urmă cu cinci ani şi de atunci locuiesc separat, însă Katherine Jackson a decis să depună actele de divorţ abia după ce soţul ei Joe, în vârstă de 81 de ani, a sugerat într-o serie de declaraţii că ea este vinovată de moartea fiului lor.


Joe Jackson, acuzat că l-ar fi abuzat pe Michael Jackson în copilărie, a declarat în luna iunie: "Am rugat-o să meargă acolo şi să se mute cu el, însă ea a refuzat, spunând că Michael avea nevoie de intimitate". Katherine Jackson a reacţionat imediat, prin intermediul unei declaraţii făcute de purtătoarea ei de cuvânt: "Declaraţia şi comportamentul lui Joe Jackson faţă de Katherine Jackson sunt scandaloase".

Referindu-se la abuzurile comise asupra fiului lor în copilărie, aceeaşi purtătoare de cuvânt a adăugat: "Toată lumea ştie cine este cu adevărat Joe Jackson, iar el pare că nu vrea să ne lase să uităm acest lucru".

Potrivit tabloidului britanic Daily Star, acea declaraţie a soţului ei a fost picătura care a umplut paharul. "S-a lăsat umilită de el prea mult timp. E furioasă. Nu mai există cale de întoarcere", a declarat aceeaşi sursă.

Katherine Jackson a fost desemnată tutorele unic al celor trei copii ai megastarului - Prince Michael, în vârstă de 13 ani, Paris, în vârstă de 12 ani, şi "Blanket", în vârstă de opt ani - care locuiesc împreună cu bunica lor, în reşedinţa acesteia din Encino din California. Joe Jackson locuieşte în Las Vegas.

Deşi trăieşte separat de soţul ei de peste cinci ani, Katherine Jackson a respins până de curând ideea unei încheieri legale a mariajului, deoarece, în calitate de membră a cultului religios Martorii lui Iehova, ea nu crede în divorţ.

Katherine şi Joe Jackson, părinţii a nouă copii, s-au căsătorit în noiembrie 1949 şi au împreună 26 de nepoţi. În ciuda diferenţelor dintre ei, Joe şi Katherine Jackson au făcut front comun, prezentând în faţa presei imaginea unui cuplu solid şi unit, atât în timpul procesului în timpul căruia Michael a fost acuzat de molestarea unui minor, cât şi în timpul funeraliilor celebrului lor fiu.

În 2007, într-un interviu acordat unui post de televiziune american, Michael Jackson l-a acuzat pe tatăl său - pe care nu l-a trecut în testament - că l-a bătut de multe ori atunci când era copil.

Michael Jackson a decedat în urma unei supradoze de medicamente. Poliţia americană a calificat moartea sa drept "omucidere". La începutul acestui an, Conrad Murray, fostul medic personal al starului, a fost pus sub acuzaţie pentru omucidere.

sursa: Unimedia

A fost jefuită o casă de schimb valutar situată chiar în centrul capitalei

A fost jefuită o casă de schimb valutar situată chiar în centrul capitalei
Foto: stirileprotv.ro

O casă de schimb valutar din centul capitalei a fost jefuită în dimineaţă zilei de astăzi, 21 august 2010. Hoţii au sustras euro, dolari, ruble ruseşti şi lei româneşti, echivalentul a jumătate de milion de lei, relatează Publika TV. Până la această oră poliţia nu poate spune nici măcar dacă bănuieşte pe cineva de comiterea infracţiunii.

Jaful a avut loc chiar în centul Chişinăului, vizavi de primărie. Proprietarii casei de schimb şi-au dat seama că au fost jefuiţi dimineaţa aproape de ora nouă, şi au anunţat poliţia imediat.


Potrivit Ministerului de Interne, din seif au dispărut 300 de mii de lei, şapte mii de euro, patru mii de dolari americani, câteva mii de lei româneşti şi ruble ruseşti. Poliţia presupune că operaţiunea a fost una planificată, întrucât până acum nu a fost identificat niciun martor, cu excepţia unei vecine.

Menţionăm că de la începutul anului 2010 au fost înregistrate trei jafuri în casele de schimb valutar din capitală. Infractorii au ales filiale ale băncilor comerciale Moldova Agroindbank, EuroCreditBank şi Mobiasbanca.

În luna februarie, din filiala băncii comerciale Moldova Agroindbank, de pe strada Ismail din Chişinău, a fost sustrasă valută în valoare totală de 289 550 de lei. Ulterior, poliţia i-a reţinut pe infractori.

În dimineaţa zilei de 17 aprilie, din filiala băncii comerciale Mobiasbancă, din strada Ioan Vodă din Chişinău, s-a sustras 83 de mii de lei, 2000 de euro şi 2000 de dolari. Ulterior, poliţia a reuşit să-l reţină pe Mihai Mocanu, alias "Cvadrat".

Un caz similar s-a produs în luna mai a acestui an. Un hoţ a pătruns în filiala EuroCreditBank din bulevardul Dacia. Făptaşul a sustras aproximativ 2 300 de dolari, aproape 4 000 de euro, 11 mii de ruble ruseşti şi 11 mii de lei. Peste 700 de poliţişti au fost implicaţi atunci în operaţiunea de identificare a infractorului.

sursa: Unimedia

Mihai Ghimpu va emite un decret de condamnare a Pactului Ribbentrop-Molotov

Mihai Ghimpu va emite un decret de condamnare a Pactului Ribbentrop-Molotov
Foto: romanialibera.ro

Mihai Ghimpu va mai semna multe decrete prin care va conferi distincţii de stat, dar lucrează şi la un nou decret de condamnare, conform declaraţiei preşedintelui interimar, lansată ieri, 20 august 2010, în cadrul unei emisiuni la Publika TV.

De această dată este vorba de 23 august 1939, an în care a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut și ca Pactul Stalin-Hitler. "Ceea ce s-a produs atunci trebuie condamnat", a ţinut să menţioneze Ghimpu.


Preşedintele interimar a declarat că pe lângă distincţiile de stat pe care le va acorda cu ocazia sărbătorilor naţionale "Ziua Independenţei" şi "Limba noastră cea română", în curând va semna şi un decret de condamnare a Pactului Ribbentrop-Molotov.

Menţionăm că scopul declarat al Pactului Stalin-Hitler era, din punctul de vedere oficial al Germaniei, să-și asigure flancul estic în perspectiva iminentei invadări a Poloniei, petrecută cu o săptămână mai târziu, la 1 septembrie 1939. Pe de altă parte, Uniunea Sovietică voia să câștige timp, să prevină temporar o invazie germană, întrucât Armata Roșie avea prea puțini ofițeri superiori, după executarea multora dintre ei din ordinul lui Stalin, în frunte cu mareșalul Tuhacevski, sub pretextul unui complot imaginar.

În realitate, ambele țări vroiau să se asigure reciproc în procesul de împărțire în două a ceea ce rămase neocupat și neîmpărțit din Europa. Acest Pact a determinat în cele din urmă scindarea Europei în două prin Cortina de fier între anii 1945-1989. În acești 45 de ani, Europa Occidentală a progresat prin practicarea democrației și a economiei libere în toate țările aflate la vest de Cortina de fier, în timp ce Europa de est, aflată la est de Cortina de fier, a avut parte de regimuri totalitare mai dure, aservite Kremlinului, și de economii centralizate, de stat.

Amintim că la 24 iunie curent, printr-un decret prezidenţial semnat de Mihai Ghimpu, ziua de 28 iunie a fost desemnată drept zi de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice din 1940 şi de condamnare a regimului totalitar comunist. „Trebuie să promovăm adevărul şi să educăm noua generaţie prin adevăr.  Nu poate exista o societate sănătoasă atunci când politica adevărului este înlocuită cu o politică a minciunii şi a nedreptăţii”, a ţinut să menţioneze atunci preşedintele interimar. Decretul se încheie cu solicitarea retragerii de către Federaţia Rusă, succesoare de drept a Uniunii Sovietice, a trupelor şi armamentului de pe teritoriul Republicii Moldova.

sursa: Unimedia

Artiştilor Ansamblului Etnografic „Tălăncuţa” le-au fost conferite titluri onorifice

Artiştilor Ansamblului Etnografic „Tălăncuţa” le-au fost conferite titluri onorifice
Foto: flux.md

Printr-un decret prezidenţial, pentru succese în activitatea de creaţie, contribuţie  la valorificarea şi promovarea tezaurului folcloric naţional şi înaltă măiestrie artistică titlul onorific „Artist al Poporului” i-a fost conferit lui Andrei Tamazlâcaru.

Prin acelaşi decret, titlul onorific „Maestru în Artă” le-a fost conferit lui Victor Botnaru, Elizaveta Ghimpu (Munteanu), Nicolae Gribincea, Elena Osoianu, Iulia Osoianu, Valentina Osoianu, Maria Osoianu-Bivol, Romela Osoianu-Roşca, Soltana (Suzana) Popescu şi Dina Vrăjmaşu, artişti ce fac parte din ansamblul entografic "Tălăncuţa".


Menţionăm că etnomuzicologul Andrei Tamazlâcaru, de la Uniunea Muzicienilor, este conducătorul artistic al formaţiei folclorice "Tălăncuţa", care a întrunit pe parcursul timpului cei mai apreciaţi interpreţi de folclor de la noi. În acest an, ansamblul împlineşte 30 de ani.

sursa: Unimedia

(Video) Urmărire ca-n filme, pe pista unui aeroport din Dallas

(Video) Urmărire ca-n filme, pe pista unui aeroport din Dallas
Foto: antena3.ro

Un hoţ de maşini, urmărit de poliţiştii din Texas, a încercat, fără succes, să-şi piardă urma pe pista unui aeroport din Dallas. Aflat la volanul unei camionete furate, individul a refuzat să oprească la semnalele poliţiştilor, chiar şi după ce a spart un cauciuc. El a forţat o poartă şi a pătruns, în viteză, pe pistă, unde nu rula niciun avion.


Poliţiştii, care chemaseră în ajutor mai multe vehicule, şi-au pierdut răbdarea şi, în scurt timp, i-au blocat maşina şi l-au arestat.

Întreaga aventură a fost filmată din elicopter de echipele televiziunilor locale.



sursa: Unimedia

(Video) Deşi nu are mâini, cântă excepţional la pian

(Video) Deşi nu are mâini, cântă excepţional la pian
Foto: captură youtube.com

Un tanar chinez fara brate a reusit sa uluiasca audienta concursului "China's Got Talent", dupa ce a interpretat, fara cusur, o piesa la pian folosindu-se doar de degetele de la picioare.


Liu Wei, in varsta de 23 de ani, si-a pierdut mainile in urma unui accident stupid pe cand avea doar 10 ani, cand a atins din greseala un gard electric in timp ce se juca de-a v-ati ascunsea. Cu toate astea, intamplarea tragica nu l-a oprit pe Liu sa-si urmeze visul de a canta la pian.

Tanarul a invatat sa cante pe cont propriu, la varsta de 19 ani, dupa ce un profesor i-a spus ca nu va reusi niciodata, scrie new.music.yahoo.com.

“Aveam doua optiuni. Sa imi pierd orice speranta si sa nu mai lupt, ceea ce ar fi dus la o viata lipsita de sens si o moarte asemenatoare, sau sa imi urmez visul si sa duc o viata exceptionala”, le-a spus Liu Wei membrilor juriului de la “China’s Got Talent”.



sursa: Unimedia

ANRE: Tarifele la gaze sunt exagerate cu circa 0,2%

ANRE: Tarifele la gaze sunt exagerate cu circa 0,2%
Foto: capital.ro

Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică a realizat pentru prima dată o analiză economico-financiară a companiei "Chişinău-Gaz" şi a determinat că modul de gestionare a resurselor de către aceasta au dus la exagerarea tarifelor la gaze cu circa 0,2%, a declarat directorul general ANRE Victor Parlicov, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, 20 august 2010.


Această majorare este pusă pe seama devierilor financiare care sunt deductibile din tarif. Astfel, în urma analizei economico-financiare, s-a determinat că tariful este exagerat cu aproape 9 lei, ceea ce înseamnă circa 0,2% din tariful actual. Cea mai semnificativă cauză, care o constată ANRE-ul drept determinată pentru această exagerare de tarif, este creşterea valorii mijloacelor fixe, cu aproape 5 milioane de lei, care respectiv a determinat majorarea uzurii care se include în tarif.

Directorul companiei "Moldovagaz" Alexandr Gusev a declarat în cadrul conferinţei de presă că nu este de-acord cu concluziile Agenţiei. În plus, acesta a menţionat că actualizările de tarife se fac doar atunci când se dovedeşte că acestea trebuie să crească sau să scadă cu minim 5%. Cu toate acestea, "Chişinău-Gaz" susţine că va aduce probe prin care va confirma că analiza economico-financiară efectuată de ANRE este eronată. În cazul neacceptării lor, "Chişinău-Gaz", cea mai mare firmă de distribuţie a companiei "Moldovagaz", este hotărâtă să recurgă la judecată.

"În cazul în care nu vom primi probe ce ar demonstra contrariul concluziilor noastre, devierile financiare vor fi deduse din tarif la următorul calcul al acestuia şi vor fi restituite consumatorilor. Întotdeauna s-a făcut chestia asta, da nu întotdeauna consumatorul a ştiut cum se formează tariful şi ce sunt devierile financiare", susţine Victor Parlicov. Devierile financiare, potrivit acestuia, sunt tariful plătit de consumatori peste nivelul cheltuielilor de prestare a serviciilor de către compania de distribuţie a gazelor. Aceasta, potrivit directorului general ANRE, va determina eficienţa activităţii prestatorului de servicii, iar în cazul înregistrării de cheltuieli suplimentare - acoperirea acestora din profitul companiei, asupra căruia au drept legitim de utilizare.

În urma analizei economico-financiare, ANRE a determinat de asemenea că "Chişinău-Gaz" nu a gestionat corect 12,3 milioane de lei, sumă care nu se include în structura tarifelor. În plus, firma de distribuţie a avut un venit ratat de 2 milioane de lei din cauza intervenţiei unor companii de distribuţie intermediare.

sursa: Unimedia

Extinderile PLDM şi dezinteresul faţă de “scandalurile publice”

Extinderile PLDM şi dezinteresul faţă de “scandalurile publice”
Foto: tudordarie.md

Se contureaza o tendinta clara in miscarile PLDM si anume ca extinderile partidului au loc nu doar pe plan local, dar si international. Aderarea celor 40 de membri ai diasporelor moldovenesti din strainatate la organizatia extra-teritoriala a PLDM “Pentru Independenţă şi Integrare Europeană” explica anatomia “boom-ului verde” pe scena politica autohtona.


Activistii diasporelor din Irlanda, Italia sau Spania sunt figuri importante pentru PLDM, care vrea sa fie lider in captarea voturilor moldovenilor din strainatate. Accederea lor numeroasa, organizata si foarte festiva, ridica intrebari cu privire la costurile acestor extinderi pentru PLDM, care deja a cheltuit  mai mult decat altii pentru promovarea cauzei referendumului, dar si pentru inocularea lui Vlad Filat in rolul de “presedinte puternic” inainte de scrutinul din toamna. Pana la diaspore, sportivi, agricultori si alte “caste socio-profesionale” s-au inscris in listele liberal-democratilor, care din interes politic sau “in baza unor tranzactii” indelungate, dar planificate au ales sa fie in proximitatea unui din cele 4 partide ale puterii.

Cei 40 de “gastarbaiteri” s-au angajat sa voteze PLDM-ul, chemand totodata moldovenii de peste hotare sa respinga partidele comuniste sau cvasi-comuniste, nespecificand care din formatiunile politice autohtone fac parte din categoria secunda, adica care este intreaga lista a inamicilor.

Pe fundalul scandalurilor compromitatoare ce coboara prestigiul celorlalte partide din AIE si a incercarilor neputincioase a PL de a-si intrece principalul oponent pe segmentul filoroman, PLDM tinteste monopolizarea (semi)completa a avanscenei politice. Aceasta motivatie il face pe Filat sa se abtina spre exemplu de la batalia “Mocanu versus Plahotniuc”, care vizeaza nu doar un mediu de afaceri din care vine chiar dansul, dar si sefii institutiilor de stat montati si cu binecuvantarea liberal-democratilor, in baza agajamentelor contractuale din interiorul Aliantei pentru Integrare Europeana. Totodata, dorinta maniacala a “formatiunii stejarului” de a lasa fara replica orice “scandal public” de dragul unei imagini ireprosabile, care place mai mult decat orice publicului saturat de partide mici, ipocrite, egoiste sau incompetente.

Reticenta emanata de PLDM fata de “problemele publice”, care ies la iveala odata cu deschiderea si deconspirarea post-comunista a multimilor neajunsuri ale sistemului politic, il plaseaza intr-o pozitie vulnerabila fata de alegatorii exigenti, dar si fata de concurentii electorali motivati sa se alieze pentru a demonstra “stricaciunea” si “lipsurile” indispensabile colegilor lor din aceeasi bransa. In timp ce acestea stagneaza sau cresc destul de lent, PLDM se ingrasa incomensurabil, pierzandu-si partial din echilibru, prudenta si capacitatea de auto-control minimal.

Abandonul lui Nagacevschi sau gravele cazuri de contrabanda de tigari legate de functionari ai Ministerului condus de unul din liderii PLDM au aratat nu doar imperfectiunile partidului care vine sa propuna Moldovei un “presedinte puternic”, dar si impotriveala elementara a acestuia fata de autocritica si corectare. In aceste cazuri acesta si-a atribuit comportamentul “strutului” pitit in nisipul indiferentei, care refuza sa vada circumstantele inconvenabile care il pot costa integritatea sau chiar “viata politica”.

De aceea, Nagacevschi a fost exclus de pe agenda partidului atat de imbelsugata cu faze pozitive. La fel s-a procedat si cu asa-numitii “contrabandisti de tigari” din ministerul cu pricina (pur si simplu disponibilizati din functii in MAEIE), dar si cu seful firmelor de “work and travel”, implicat si in desfasurarea “concertelor esuate”, care si-au legat viata de captivantul PLDM, unde predomina in prezent dezinteresul de a se lupta si a eradica “impuritatile” absorbite de partid la diferite etape ale evolutiei sale.

sursa: Unimedia

Top 10 cele mai vândute maşini în Europa în iulie

Top 10 cele mai vândute maşini în Europa în iulie
Foto: napocanews.ro

Volkswagen Golf a fost cel mai vandut model in iulie pe piata auto europeana, o luna in care vanzarile de masini noi in Europa au inregistrat cea mai mare scadere din acest an, de peste 17%, pana la 1,06 milioane masini.


In Germania, cea mai mare piata europeana, vanzarile au scazut de la circa 340.000, la sub 240.000 unitati in iulie.

Modelele Fiat Punto si Panda au iesit din top 10 cele mai vandute modele in Europa, potrivit leblogauto.com

Noua generatie Polo ajunge pe locul 2 la vanzari in Europa cu 30.110 unitati, in crestere cu 85%.

Pentru prima data un crossover si-a facut loc in topul celor mai vandute modele in Europa. Cu 20.510 unitati, Nissan Qashqai intra in top 10 vanzari, pe pozitia a 9-a.



Scaderea din iulie a facut ca piata auto europeana sa coboare in ianuarie - iulie la 8,53 milioane unitati, de la 8,66 milioane masini in acelasi interval din 2009.

Dupa primele 7 luni, Germania a ramas cea mai mare piata cu 1,7 milioane masini noi vandute (-29%), urmata de Franta cu 1,38 milioane (+5%) si Italia cu 1,32 milioane (-1,5%).

sursa: Unimedia

În următorii trei ani proiectele de dezvoltare regională a Moldovei vor valora 1,2 miliarde de lei

În următorii trei ani proiectele de dezvoltare regională a Moldovei vor valora 1,2 miliarde de lei
Foto: mcdr.gov.md

Consiliul Naţional de Coordonare a Dezvoltării Regionale a decis în cadrul şedinţei din 20 august curent să propună Guvernului finanţarea a 56 de proiecte prioritare de dezvoltare a regiunilor Centru, Nord şi Sud pe parcursul perioadei 2010-2012 din resursele Fondul naţional pentru dezvoltare regională. Decizia a fost luată de membrii Consiliului, care este constituit din miniştri, reprezentaţi ai autorităţilor publice locale, ai mediului de afaceri şi societăţii civile, în baza informaţiei prezentate de Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale. Valoarea totală a celor 56 de proiecte preconizate pentru finanţare în perioada 2010-2012 este de circa 1,2 miliarde lei.


Ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale Marcel Răducan a precizat în cadrul şedinţei că lista proiectelor de dezvoltare regională a fost inclusă în proiectul Documentului unic de program, ce stabileşte acţiunile preconizate pentru următorii trei ani în scopul implementării obiectivelor de dezvoltare regională a ţării. De asemenea, ministrul a menţionat că Documentului unic de program reprezintă o platformă de negocieri cu investitorii şi partenerii de dezvoltare în procesul de atragere a finanţărilor pentru proiectele de dezvoltare regională.

Proiectele propuse se încadrează în priorităţile de dezvoltare a regiunilor, care ţin de reabilitarea infrastructurii fizice, susţinerea dezvoltării sectorului privat, în special în regiunile rurale, protecția mediului și promovarea atractivităţii turistice. Proiectele propuse spre finanţare din mijloace publice au fost selectate de Consiliile regionale de dezvoltare din 135 de propuneri prezentate. Implementarea proiectelor va fi coordonată şi monitorizată de către Agențiile de dezvoltare regională și Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale.

Conform Legii privind dezvoltarea regională în republica Moldova, Fondul naţional pentru dezvoltare regională este creat din alocaţiile anuale din bugetul de stat, care constituie 1% din veniturile aprobate ale bugetului de stat pe anul respectiv. Pentru anul 2010 au fost prevăzute 135,4 milioane lei. De asemenea, în anul 2010, Fondul va fi suplinit cu mijloace financiare în valoare de 1,75 milioane euro oferite de Guvernul Marii Britanii în baza Memorandumului de înţelegere dintre Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (DFID) şi Guvernul Republicii Moldova.

sursa: Unimedia

Răspuns pentru PSD: Rusia nu are nevoie de voluntari moldoveni. Poate, poate - de constructori

Răspuns pentru PSD: Rusia nu are nevoie de voluntari moldoveni. Poate, poate - de constructori
Comentariu: Victor Şelin
Foto: UNIMEDIA

Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova Vitalii Treapiţân a adus mulţumiri preşedintelui Partidului Social-Democrat Victor Şelin ca răspuns la propunerile PSD de a  trimite voluntari pentru ajutorarea autorităţilor ruse la depăşirea efectelor survenite în urma incendiilor. Treapiţân l-a informat pe liderul social-democraţilor moldoveni că în urma măsurilor întreprinse de autorităţile ruse, situaţia a fost luată sub control, în aşa fel încât, necesitatea de apelare la voluntarii moldoveni a decăzut.


Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova a menţionat că propunerea PSD privind crearea grupurilor de persoane, de specialitate constructori, care urmează, în baza semnării acordurilor de muncă, să participe la reedificarea obiectelor de menire socială şi a caselor individuale pentru sinistraţii din Rusia, este în stadiu de coordonare al instanţelor abilitate din Rusia.

Amintim că iniţiativa PSD de a crea echipe de voluntari care să plece în Rusia să contribuie la depăşirea consecinţelor incendiilor, a fost lansată la 7 august curent. În acest scop, PSD a deschis Linia Fierbinte pentru înregistrarea numelui, prenumelui, a datelor din paşaport şi a telefoanelor de contact ale doritorilor de a pleca în ajutorarea Federaţiei Ruse, cât şi a altor persoane interesate de organizarea şi desfăşurarea cu succes a acestei campanii.

sursa: Unimedia

Rusia a predat Poloniei dosare legate de prăbuşirea avionului prezidenţial

Rusia a predat Poloniei dosare legate de prăbuşirea avionului prezidenţial
Foto: romanialibera.ro

Rusia a predat Polonie joi, 19 august 2010, 11 volume cu dosare legate de prăbuşirea avionului prezidenţial polonez lângă Smolensk la 10 aprilie, relatează RIA Novosti, citat de europa.md.


Înlocuitorul procurorului general al Rusiei, Aleksandr Zviaguinţev, şi şeful Parchetului militar polonez, Krzysztof Parulski, au participat la ceremonie, relatează Deutsche Welle.

Parchetul general al Rusiei a predat imagini filmate cu un telefon mobil şi care prezintă căderea avionului. Imaginile confirmă ora accidentului, a spus oficialul rus.

Avionul cu 96 persoane la bord - 8 membri ai echipajului şi 88 pasageri, printre care preşedintele Lech Kaczynski - s-a prăbuşit la 10 aprilie. Nu au existat supravieţuitori.

sursa: Unimedia

Spania este cel mai mare beneficiar de fonduri europene în agricultură

Spania este cel mai mare beneficiar de fonduri europene în agricultură
Foto: newsbucovina.ro

În anul 2009 cei mai mari beneficiari de fonduri europene în agricultură au fost Franţa, Spania, Germania şi Italia, potrivit datelor direcţiei generale pentru Politica Agricolă Comună a Comisiei Europene, informează Mediafax. România se află pe locul opt în UE în funcţie de valoarea fondurilor atrase în 2009 în agricultură, care se ridică la 2,1 miliarde de dolari.


Franţa a primit în total, anul trecut, fonduri agricole de 9,87 miliarde de euro, Spania 7,26 miliarde de euro, Germania 6,9 miliarde euro şi Italia 6,08 miliarde euro. Marea Britanie a beneficiat de 4,04 miliarde euro, Polonia de 3,72 miliarde de euro, iar Grecia 3,05 miliarde euro.

Cheltuielile totale din cadrul politicii agricole comune s-au ridicat anul trecut la 56,78 miliarde euro, din care plăţiile directe şi măsurile de susţinere a pieţei (Pilonul I) au totalizat 43 miliarde de euro. Plăţile directe au reprezentat 39,1 miliarde euro.

În cazul plăţilor directe în agricultură, România a atras numai 596 de milioane de euro, iar Ungaria 758 de milioane de euro, cu mult sub suma de 1,6 miliarde de euro de care a beneficat Polonia, care se află pe primul loc în rândul noilor state membre.

Cele mai mari ajutoare directe au fost primite de Franţa, de 8,2 miliarde de euro, mari beneficiari fiind şi Germania, cu 5,5 miliarde euro, Spania, cu 5,1 miliarde euro, Italia, cu 4,1 miliarde euro, şi Marea Britanie, cu 3,3 miliarde euro. Estonia, Letonia şi Lituania au primit împreună doar 324 milioane euro.

Fondurile pentru dezvoltare rurală (Pilonul II) au totalizat 13,7 miliarde euro, cele mai mari sume fiind atrase, în ordine, de Polonia (1,9 miliarde euro) şi România (1,5 miliarde euro). Spania a primit 1,3 miliarde euro, Germania 1,2 miliarde euro şi Italia 1,1 miliarde euro.Franţa şi Marea Britanie au atras numai 947 milioane euro, respectiv 702 milioane euro.

Cheltuielile pentru susţinerea pieţei, determinate în special de preţul foarte scăzut al produselor lactate, au atins anul trecut aproape patru miliarde euro.

Între statele membre, Spania a fost cel mai mare beneficiar de astfel de fonduri, cu 861 milioane euro, urmată de Italia, cu 803 milioane euro, şi Franţa, cu 755 milioane euro.

sursa: Unimedia

Oficial rus: "Ocupaţia rusă" este un subiect exagerat în scopuri propagandistice

Oficial rus:
Foto: nta-nn.ru

"Exagerarea temei "ocupaţia rusă" poate fi făcută la nesfârşit în scopuri propagandistice, chiar de pe pretinsa poziţie de apărător al suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, A.A.Nesterenko, citat de site-ul ministerului. Aceasta afirmaţie a fost lansată ca reacţie la declaraţiile preşedintelui român Traian Băsescu, potrivit cărora interesul României este ca Moldova să-şi recapete integritatea teritorială.


"Interesul nostru este legat de lucrurile în care credem - nici unui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu", a spus Traian Băsescu, în cadrul întrevederii cu premierul Vlad Filat la 19 august 2010. Preşedintele român a făcut aceste declaraţii în contextul unor comentarii din presa rusă, potrivit cărora, diplomatul român, Gabriel Grecu, acuzat de spionaj de FSB-ul rus, ar fi fost interesat să obţină informaţii militare secrete privind regiunea transnistreană şi Republica Moldova.

"Trupele ruseşti efectuează pe teritoriul Transnistriei misiuni de menţinere a păcii şi se află acolo în temeiul unui acord privind principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Moldovei", susţine Nesterenko. Acesta consideră că negocierile în formatul "5+2" caută toate mijloace politice posibile pentru a compromite viitorul statut al Transnistriei şi garanţiile sale.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe rus A.A. Nesterenko a declarat că toate declaraţiile şi insinuările ce au ca subiect "ocupaţia rusă" sunt neprietenoase, iar care este scopul lor să răspundă cei care le lansează.

sursa: Unimedia

Se lansează Logan şi Sandero cu transmisie automată

Se lansează Logan şi Sandero cu transmisie automată
Foto: 2.bp.blogspot.com

Pentru prima data in Europa, modelele Logan si Sandero vor putea fi achizionate si in varianta cu transmisie automata. Renault va prezenta publicului cele doua variante la Salonul Auto de la Moscova.


In momentul de fata exista putine informatii cu privire la aceste modele.

Cutia automata pentru un Logan nu este o nouatate, caci Nissan Aprio, numele sub care Loganul este comercializat in Mexic, este vandut si in varianta cu transmisie automata cu 4 viteze, anunta Autorealeaseinfo.com.

Vanzarile Logan si Sandero care vor avea cutie automata vor incepe in septembrie.

sursa: Unimedia

(Video) Pumni, picioare şi scaune la meciul de baschet Grecia-Serbia

(Video) Pumni, picioare şi scaune la meciul de baschet Grecia-Serbia
Foto: AP

Componenţii naţionalelor Greciei şi Serbiei s-au încăierat în timpul unui meci amical de baschet, jucat la Atena, cu o săptămână înainte de startul Campionatului Mondial.

Un jucător sârb, Nenand Krstic, a fost chiar reţinut de poliţia elenă, pentru infracţiuni aflate sub incidenţa Legii împotriva violenţei în sport.


Bătaia a fost generală, dar în imaginile video, Krstic, care joacă în NBA (Oklahoma City Thunder), aruncă un scaun în capul unui adversar, Ioannis Bourousis.

Partida a fost oprită definitiv când mai erau două minute şi 40 de secunde de joc, iar Grecia conducea cu un punct avans.



sursa: Unimedia

(Video) Ghimpu va vizita mai multe vinării din Moldova pentru a se informa despre problema vinului moldovenesc

(Video) Ghimpu va vizita mai multe vinării din Moldova pentru a se informa despre problema vinului moldovenesc
Foto: UNIMEDIA

Vizita președintelui interimar la Vinăria „Purcari”

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, refuză să vorbească despre problema calităţii vinului moldovenesc, până când nu va vizita personal fabricile vinicole din Moldova şi nu-şi va formula un punct de vedere propriu. "Vreau să discut personal cu conducătorii fabricilor, să aflu care sunt problemele de producţie sau financiare", a explicat pentru jurnalişti Mihai Ghimpu, în cadrul vizitei de astăzi, 20 august, la Vinăria Purcari.

Ghimpu a menţionat că şi-ar dori ca Moldova să se apropie de standardele europene, folosind eficient piaţa internă de vinuri, care este în cădere, dar, totodată, a lăsat să se înţeleagă că, în ceea ce ţine de export, piaţa europeană este o alternativă bună celei ruse.


Preşedintele în exerciţiu a făcut o excursie în beciurile celei mai vechi vinării din Moldova şi a ţinut în mână sticle de vin de vârsta lui. De asemenea, el a discutat cu directorul vinăriei despre exportul vinului, tehnologia producţiei şi atractivitatea turistică a Vinăriei Purcari.

UNIMEDIA precizează că gospodăria vinicolă Purcari a fost creată în 1827. Beciuriel vinăriei sunt cele mai vechi din Moldova. Circa 30 la sută din exportul vinurilor de Purcari revine pieţii ruse.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Ana Rîmbu


Şocant: O fetiţă de trei ani abuzată sexual la grădiniţă

 Şocant: O fetiţă de trei ani abuzată sexual la grădiniţă
Comentariu: poză simbol
Foto: informatia-zilei.ro

O fetiţă de trei ani a fost supusă perversiunilor sexuale în timp ce se afla la grădiniţă. Cel puţin aşa susţin părinţii copilei, care au alertat imediat poliţia.


Oamenii legii au reţinut principalul suspect, care este chiar fiul unei educatoare, care efectua lucrări de reparaţie în cadrul instituţiei preşcolare. Bărbatul, în vârstă de 31 de ani, este căsătorit şi are un copil. Poliţia spune că bănuitul este cercetat în stare de arest, iar expertiza medico-legală este cea care va face lumină în acest caz.

Potrivit părinţilor, abuzul a avut loc în timp ce copiii dormeau. Educătoarea, în grijă cui se afla copila, i-a lăsat pe micuţi fără supraveghere timp de jumătate de oră, fapt confirmat şi de administraţia grădiniţei.

Suspectul nu-şi recunoaşte vina, dacă va fi demonstrată vina acesta riscă să facă de la 10 până la 20 ani de închisoare.

sursa: Unimedia

CEC a respins demersul lui Voronin: Premierul nu a încălcat legea, pentru că executivul este responsabil de asigurarea bunului mers a referendumului constituţional

CEC a respins demersul lui Voronin: Premierul nu a încălcat legea, pentru că executivul este responsabil de asigurarea bunului mers a referendumului constituţional
Foto: colaj UNIMEDIA

Premierul Vlad Filat nu a încălcat legislaţia când a cerut organelor de resort să întreprindă, la necesitate, măsurile de rigoare în vederea prevenirii acţiunilor de sabotaj din partea persoanelor cu funcţii de răspundere. De această părere sunt membrii Comisei Electorale, care s-au expus pe marginea acestui subiect ieri, 20 august 2010, după ce liderul Partidului Comuniştilor s-a adresat la CEC cu un demers.

Potrivit CEC, Vlad Filat, în calitate de prim-ministru, a luat măsuri de precauţie în scopul evitării şi contracarării unor eventuale cazuri de săvârşire a contravenţiilor contra drepturilor politice şi constituţionale ale cetăţenilor.

Comisia consideră că de competenţa executivului ţine întreprinderea acţiunilor de asigurare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, prin ministerele şi autorităţile administrative din subordine.


Totodată, CEC a menţionat că, până acum, nu au fost înregistrate cazuri de încălcare a legislaţiei electorale şi nu a determinat careva abateri de la procesul de organizare şi desfăşurare a referendumului.

„Formaţiunile politice, care au declarat oficial opţiunea de boicotare a referendumului, nu au încălcat legea deoarece drepturile politice individuale sunt garantate de Constituţie, legislaţia în vigoare şi practica internaţională”, a explicat secretarul CEC, Iurie Ciocan, făcând trimitere la prevederile Convenţiei Europene.

Astfel, Ciocanu a dezminţit declaraţiile făcute de către Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte, care declara anterior că CEC s-a abătut de la lege când a admis, drept participanţi la referendum, formaţiunile politice, poziţia cărora nu se încadrează în limitele celor două opţiuni de răspuns.  

UNIMEDIA  aminteşte că Vlad Filat, în cadrul şedinţei executivului a anunţat că-i va sancţiona pe aleşii locali şi funcţionarii din teritoriu, care vor împiedica organizarea şi petrecerea Referendumului constituţional din 5 septembrie, după ce mai mulţi preşedinţi de raioane, membri ai Partidului Comuniştilor, au făcut apel la boicotarea plebiscitului. Ulterior, Vladimir Voronin a depus la CEC un demers în care se menţiona că Guvernul se implică ilegal în procesul electoral, depăşindu-şi atribuţiile, iar ameninţările de a sancţiona toate persoanele care vor boicota referendumul, reprezintă o intimidare a PCRM.

sursa: Unimedia

Preţul petrolului a scăzut sub 74 dolari/baril, minimul ultimelor şase săptămâni

Preţul petrolului a scăzut sub 74 dolari/baril, minimul ultimelor şase săptămâni
Foto: bloombiz.ro

Preţul petrolului a scăzut, vineri, 20 august 2010, sub 74 dolari pe baril, la minimul ultimelor şase săptămâni, din cauza temerilor investitorilor privind soliditatea economiei mondiale.  Temerile au amplificat reticenţa investitorilor faţă de plasamentele riscante şi au majorat cotaţia dolarului, cu efect negativ pe bursele de mărfuri, scrie money.ro.


La ora 16:02 GMT, petrolul destinat pieţei americane, cu livrare în septembrie, era cotat în scădere cu 1,13 dolari, la 73,3 dolari pe baril, după un minim al şedinţei de 73,19 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins după 7 iulie.

Contractele cu livrare în octombrie au fost cotate în scădere cu 1,14 dolari, la 73,63 dolari pe baril.

Preţul petrolului Brent cu livrare în octombrie a coborât cu 1,13 dolari, la 74,17 dolari pe baril.

Investitorii de pe piaţa din New York au reacţionat negativ ca urmare a condiţiilor economice incerte, a cererii în scădere de petrol şi a aprecierii dolarului, potrivit Reuters, citat de hotnews.ro.

În primul semestru al anului curent, petrolul a fost extrem de volatil: la începutul anului, preţul era de 78,42 USD/ baril, atingând, în primele zile ale lunii mai, maximul pe anul în curs, respectiv de 89,51 USD/ baril, dar încheind primul semestru la un nivel mai mic decât cel de la începutul anului, respectiv de 74,62 USD/ baril. Pe parcursul lunii iulie, preţul petrolului a crescut însă cu 5,4%, iar în prima săptămână din august, cu 2,37%, încheind ziua de vineri (6 august) la un nivel de 80,3 USD/ baril, după ce a trecut printr-un maxim de 82,82 USD/ baril.

Pentru perioada următoare, analiştii X-Trade Brokers se aşteaptă la o volatilitate ridicată a preţului petrolului, fiind posibile chiar şi mişcări foarte bruşte ale acestuia, informează hotnews.ro.

sursa: Unimedia

Şomajul din SUA va deveni "cronic"

Şomajul din SUA va deveni
Foto: monitorulexpres.ro

Economia americana va trece prin vremuri dificile, cu un somaj "cronic" si o activitate lenta in industrie, care vor afecta ritmul de revenire, potrivit Biroului pentru Buget al Congresului american, citat de Reuters.

Biroul prognozeaza ca deficitul bugetar al SUA va atinge 1.324 miliarde de dolari in acest an, nivel usor mai redus decat cel estimat in luna martie, de 1.368 miliarde dolari, scrie Mediafax.


Diferenta dintre prognoze este atribuita unei posibile reduceri de 50 de miliarde de dolari in cheltuielile implicate de programul TARP, instituit de guvern in 2009 pentru salvarea companiilor financiare.

Datele subliniaza, insa, ca fara modificari semnificative in legislatia fiscala, executivul se va chinui sa gaseasca o rezolvare problemei deficitului bugetar.

"Numarul mare de locuinte nelocuite si capacitatea nefolosita a uzinelor si birourilor vor frana continuu activitatea din constructii si investitiile din afaceri si vor incetini cresterea veniturilor, iar bunastarea pierduta va afecta cheltuielile populatiei", a declarat Douglas Elmendorf, directorul Biroului.

Rata somajului, in prezent de 9,5%, nu va cobori aproape de 5% pana in 2014, a adaugat el. Rata somajului a atins ultima data 5% in aprilie 2008, perioada in care economia a intrat in recesiune.

sursa: Unimedia

(Video) Shakira a dansat într-o fântână din Barcelona, alături de admiratori

(Video) Shakira a dansat într-o fântână din Barcelona, alături de admiratori
Foto: moejackson.com

Dezmăţ într-o fântână arteziană din Barcelona! În centrul distracţiei, nimeni alta decât cântăreaţa Shakira, care s-a răcorit în mişcări lascive, alături de fanii săi.

Scenele în care Shakira dansează nestigherită în fântâna publică ar putea să apară şi în ultimul său videoclip.


Scenele au fost filmate de trecători şi postate pe site-ul YouTube. Distracţia ar putea să o coste pe Shakira o amendă consistentă. Asta pentru că vedeta a încălcat legea.

Scenele în care Shakira dansează nestigherită în fântâna publică ar putea să apară şi în ultimul său videoclip, care este şi motivul pentru care cântăreaţa se află în oraşul spaniol.

Autorităţile din Barcelona susţin, însă, că Shakira nu a cerut nicio autorizaţie pentru a filma în spaţiul public şi că imaginile postate pe YouTube ar putea fi chiar probă într-un eventual proces intentat artistei.



sursa: Unimedia

Femeile se îmbracă mai frumos în perioada de ovulaţie

Femeile se îmbracă mai frumos în perioada de ovulaţie
Foto: lyla.ro

Femeile se îmbracă mai frumos şi îşi cumpără haine şi accesorii mai sexy în perioada de ovulaţie, pentru a atrage un partener, dar şi pentru a-şi descuraja rivalele. Prin acest obicei practicat inconştient, femeile urmăresc să îi impresioneze pe bărbaţi, dar şi pe femeile care le-ar putea fi concurente, potrivit unui studiu care vizează legăturile dintre impulsul de cumpărare şi factorii hormonali, realizat la Universitatea Minnesota şi publicat în Journal of Consumer Research.


"Această dorinţă a femeilor, în momentul-cheie al fertilităţii lor, de a alege inconştient articole vestimentare care să le pună în valoare, este determinată de dorinţa de a fi mai seducătoare decât rivalele lor", potrivit Kristinei Duarte, autoarea studiului.

Totodată, femeile aleg, în perioada de ovulaţie, articole vestimentare mai sexy, după modelul oferit de femeile atrăgătoare din proximitatea lor, a mai explicat Duarte. Femeilor care au participat la studiu li s-au arătat fotografiile unor femei atrăgătoare din vecinătatea lor, iar apoi li s-a cerut să îşi aleagă hainele şi accesoriile pe care doreau să le poarte. S-a constatat că ele alegeau haine şi accesorii mai sexy, având în minte imaginile vizionate.

Această rivalitate faţă de alte femei, aflate în proximitate, nu a fost constatată la femeile care nu erau în perioada de ovulaţie.

sursa: Unimedia

Cum faci rost de muzică gratis de pe Internet, 100% legal

Cum faci rost de muzică gratis de pe Internet, 100% legal
Foto: anyplace.ro

Este greu sa nu-ti doresti sa asculti oriunde si la orice ora o melodie, atunci cand Internetul duduie de atata oferta. Muzica poti descarca de pe o groaza de site-uri specializate contra cost, dar este posibil sa faci rost de melodii sau chiar de emisiuni intregi difuzate de radiourile online, legal si fara sa platesti vreun ban.


Pentru inceput, este bine de stiut ca programele de tip DC++ in sine NU sunt ilegale, prin urmare poti sa le folosesti linistit pentru a descarca ce materiale vrei tu.

Problema apare in momentul in care alegi materialele de share. Astfel, daca materialele din calculatorul tau devin publice si lasi alti utilizatori sa descarce continut protejat, acest lucru se considera infractiune.

Dar poti salva muzica si altfel: de pe radiourile online din lumea intreaga. Sau, de ce nu, emisiunile tale preferate, astfel incat sa le asculti cand vrei! Este 100% legal si totul functioneaza ca in cazul unui VCR sau al unui DVR.

Pentru asta poti folosi diverse programe gratuite, cum ar fi Freecorder, de la Applian Technologies, care converteste inregistrarile in cele mai populare formate si include FLV Player.

O alta optiune este Easy Radio. Cu un singur click ai usor si rapid show-uri de pe radiourile online sau podcast-uri, pe PC, MP3 Player, iPod si chiar pe CD.

De asemenea, exista softuri contra cost, pe care le poti folosi, insa, gratis cat tine perioada de testare. Spre exemplu, Radio2MP3, cu ajutorul caruia inregistrezi pana la 30 de stream-uri deodata, imparti inregistrarile pe melodii, adaugi tag-uri cu numele melodiei, al artistului si al albumului sau programezi inregistrari automate.

Replay Radio 6.0 este o alta varianta pentru stream-uri si podcast-uri deopotriva. Cu bonusul Replay Player ai posibilitatea sa sari peste reclame.

Sau poate iti place mai mult RadioTracker. Ambele contin un splitter care separa melodiile, ca sa le asculti in ce ordine vrei tu si cand vrei tu.

sursa: Unimedia

(video) The Scorpions și-a reprogramat concertul de la Chișinău pentru ziua în care este sărbătorit Hramul Orașului - 14 octombrie

vineri, 20 august 2010

(video) The Scorpions și-a reprogramat concertul de la Chișinău pentru ziua în care este sărbătorit Hramul Orașului - 14 octombrie
Foto: rockeramag.com

Celebra trupă The Scorpions și-a reprogramat concertul de la Chișinău. Deși inițial aceștia urmau să evolueze în capitala noastră la 10 octombrie, acum site-ul oficial al trupei anunță data de 14 octombrie - moment în care este sărbătorit Hramul Chișinăului.

Informația este prezentă pe site-ul oficial al formației, care menționează că după concertul de pe 9 octombrie de la Sofia în Bulgaria, The Wind of Change va răsuna pe 14 octombrie seara și în R. Moldova, la Chișinău.

Comunicatul oficial nu precizează deocamdată unde va avea loc concertul și nici cine este organizatorul evenimentului.


UNIMEDIA precizează că "The Scorpions" sunt autorii binecunoscutelor piese Wind of Change (Vântul schimbării), Still Loving you (Încă te mai iubesc), White Dove (Porumbelul alb).

Până în acest moment, niciun partid nu a anunțat oficial despre organizarea concertului The Scorpions la Chișinău.

Ascultați mai jos două dintre cele mai cunoscute piese The Scorpions:





sursa: Unimedia

Diplomaţii moldoveni, implicaţi în contrabanda cu ţigări, au fost eliberaţi din funcţii

Diplomaţii moldoveni, implicaţi în contrabanda cu ţigări, au fost eliberaţi din funcţii
Foto: ziuaconstanta.ro

Cei doi diplomaţi moldoveni, angajaţi ai Ministerului de Externe şi Integrării Europene, reţinuţi la 16 august la vama Albiţa din România și fiind suspectaţi de contrabandă cu ţigări, au fost sanţionaţi prin eliberarea din funcţie. Anunţul a fost făcut acum câteva minute de către ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit ministrului, este vorba de Iurie Cerbari, consilier pe probleme speciale al ministerului, care deja a fost demis şi Aurel Guilă, şoferul ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, caruia îi va fi aplicată sancţiunea luni, la revenirea din concediu.

Iurie Leancă a declarat că, după acest incident, premierul Vlad Filat a dat dispoziţie ca la traversarea frontierei să fie verificate toate persoanele, indiferent de paşaportul pe care îl deţin, unitatea de trasnport sau plăcuţele de înmatriculare.


Menţionăm că în maşinile celor doi au fost descoperite 7500 de pachete cu ţigări. Într-o maşină erau ascunse cinci mii de pachete de ţigări „Plugarul", iar în celălalt autoturism au fost găsite 2500 pachete de ţigări marca „Winston". Potrivit poliţiştilor de frontieră valoarea unui pachet de ţigări "Plugarul" este de 0,5 euro, iar a unui pachet "Winston" de 1 euro.

“Cu ocazia controlului de frontierã în douã autoturisme au fost depistate câteva mii de pachete de ţigări fapt pentru care s-au luat măsurile legale corespunzătoare”, a declarat Valeriu Bodoga, şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Vaslui, citat de vremeanoua.ro. Acesta a menţionat că nu a fost un caz de contrabandă, întrucât valoarea ţigărilor găsite asupra celor doi basarabeni nu depăşise suma de 20.000 lei. Cu toate acestea, diplomaţii au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 lei fiecare, informează adevarul.ro. Amenda a fost achitată pe loc. 

Ministrul de externe a ţinut să sublinieze că dacă MAEIE era sesizat în momentul reţinerii acestora aveau să fie luate alte măsuri decât achitarea amenzii, specificând că acum, pentru Cerbari şi Guilă a fost aplicată cea mai drastică acţiune care este permisă de Codul Muncii, eliberarea din funcţie.

Leancă a dat asigurări că Iurie Cerbari şi Aurel Guilă nu sunt membri PLDM, iar întrevederea premierului Vlad Filat cu preşedintele României, Traian Băsescu, care a avut loc ieri, 19 august, nu are legătură cu acest incident.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Expert american: „Productivitatea laptelui în Moldova este limitată”

Expert american: „Productivitatea laptelui în Moldova este limitată”
Foto: blocnotes.ro

„Productivitatea laptelui în Moldova este limitată, în principal, de conţinutul sărac în proteine, vitamine şi minerale din hrana animalelor”, afirmă expertul american David Ziegler, savant al Universităţii din Minnesota. David Ziegler, aflat în Moldova în perioada 9-21 august, a acordat consultanţă pe bază de voluntariat unor producători de lapte din nordul republicii în cadrul Programului De la Fermier la Fermier, implementat cu suportul financiar al USAID. 


„Mulţi dintre poducătorii de lapte din Moldova deţin cunoştinţe de bază în domeniu şi sunt deschişi pentru a asimila practici mai avansate”, susţine David Ziegler. „Cu toate acestea, după ce fermele care au activat pe vremuri au fost desfiinţate definitiv, crearea unor noi ferme, performante, necesită multe investiţii şi timp”,  estimează expertul.

Potrivit savantului american, culturile furajere crescute fără îngrăşăminte au un conţinut redus de proteine. Pentru sporirea productivităţii de lapte, David Ziegler recomandă folosirea mai frecventă a concentratelor pe bază de soia care au un conţinut de două ori mai bogat în proteine decât cele pe bază de floarea-soarelui. Totodată, în opinia savantului, animalele ce asigură o productivitate mai înaltă trebuie să dispună de raţie alimentară separată, care să conţină mai mult nutreţ combinat. Consultaţiile oferite de voluntarul american s-au axat, de asemenea, pe îngrijirea viţeilor chiar din primele ore de viaţă, nutriţia optimă a animalelor, condiţiile de întreţinere şi sănătate a şeptelului, prevenirea şi tratarea bolilor.

Programul De la Fermier la Fermier oferă grupurilor de fermieri, cooperativelor şi întreprinderilor agricole posibilitatea de a beneficia de consultanţă americană gratuită pentru îmbunătăţirea performanţelor prin abordarea profesionistă a problemelor de ordin tehnic şi financiar. Consultanţa este acordată în decursul unor perioade de până la trei săptămâni în două sub-sectoare strategice ale agriculturii – producerea fructelor şi legumelor, precum şi a produselor lactate. Valoarea consultanţei pentru 2010 se estimează la aproape 1 milion de dolari.

CNFA este o organizaţie pentru dezvoltare internaţională din SUA, creată în anul 1985, care se axează pe dezvoltarea agriculturii pe baza iniţiativelor de facilitare a accesului la piaţă, creştere a competitivităţii afacerilor agricole, sporire a productivităţii şi creştere a accesului la finanţe şi mijloace de producţie pentru întreprinderi. În Republica Moldova, CNFA implementează în prezent Programul De la Fermier la Fermier în valoare de 2,5 milioane de dolari cu durata de cinci ani şi a finalizat recent Proiectul Dezvoltarea Businessului Agricol în valoare de 12 milioane de dolari.

sursa: Unimedia

Încă trei minori susţin că au fost abuzaţi sexual de medicul acuzat de pedofilie

Încă trei minori susţin că au fost abuzaţi sexual de medicul acuzat de pedofilie
Foto: metropol.hu

Presupunerile colaboratorilor de poliţie, potrivit cărora numărul minorilor supuşi perversiunilor sexuale de către medicul reţinut pentru pedofilie ar putea creşte, se confirmă. Potrivit lui Adrian Jovmir, responsabil pentru Relaţiile cu Publicul la Comisariatul General de Poliţie, încă 3 minori susţin că au fost abuzaţi sexual, comunică protv.md.


Primele victime sunt doi băieţi în vârstă de 13-14 ani, care au fost forţaţi să întreţină sex oral cu inculpatul, medic de profesie.

Acesta a fost prins la data de 15 august curent în urma unei sesizări parvenite de la mama unuia dintre băieţi, conform declaraţiei şefului poliţiei municipale Silviu Muşuc lansată în cadrul şedinţei operative de la Primărie din 16 august.

Pe numele pedofilului a fost intentat un dosar penal, pe seama violării persoanelor minore. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă să facă până la 10 ani de închisoare.

sursa: Unimedia

O fotografie cu Kylie Minogue şi un urs de pluş nud, interzisă pe Facebook. VEZI FOTO

O fotografie cu Kylie Minogue şi un urs de pluş nud, interzisă pe Facebook. VEZI FOTO
Foto: realitatea.net

Se pare că Facebook nu permite postarea fotografiilor cu ursuleţi de pluş fără chiloţi.


Kylie Minogue avea un spectacol la G-A-Y în Londra, când a primit pe scenă un urs de pluş gigantic. Cântăreaţa l-a luat în braţe cu inocenţă, dar imaginea rezultată a fost un pic cam perversă: microfonul ei era plasat strategic în dreptul ursului.

Întâmplarea este hazlie. Nu însă şi pentru Facebook. După ce un fan al lui Kylie a postat fotografia pe site-ul de socializare, Facebook a eliminat-o, potrivit blogului lui Perez Hilton.

Compania a justificat astfel acţiunea: "Nu permitem fotografii care conţin nuditate, droguri sau violenţă".

Plantaţie de marijuana păzită de 11 urşi grizzly, în Canada

Plantaţie de marijuana păzită de 11 urşi grizzly, în Canada
Foto: RCMP / The Canadian Press / AP

Surpriză de proporţii pentru poliţiştii din provincia canadiană British Columbia, care tocmai descoperiseră, în mijlocul pădurii, o plantaţie de marijuana.


Plantaţiile ilegale de marijuana nu sunt ceva neobişnuit în regiune, însă este pentru prima dată, spun poliţiştii, când găsesc o plantaţie păzită de urşi.

Ofiţerii canadieni spun că animalele erau foarte paşnice şi că aproape nu i-au băgat în seamă în timpul percheziţiei. Mai mult, transportarea lor într-o zonă sălbatică s-a desfăşurat fără probleme. Nu se ştie dacă docilitatea urşilor vine de la faptul că erau bine hrăniţi şi obişnuiţi cu oamenii, sau dacă uriaşele mamifere mai rodeau cîte o frunză.

Avertizare meteorologică: Vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova

Avertizare meteorologică: Vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova
Foto: colaj UNIMEDIA

Serviciul Hidrometeorologic de Stat lansează pentru astăzi, 20 august 2010, o avertizare meteorologică cu cod galben pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Principalul fenomen meteorologic prognozat este vântul puternic. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului din nord-vest în rafale de până la 15-20 m/s.


De asemenea, se menţine codul galben, lansat pe 18 august, pentru pericolul excepţional de incendiu, riscul apariţiei acestuia fiind sporit în zonele forestiere.

UNIMEDIA menţionează că Codul galben semnalizează că condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot afecta anumite activităţi socio-economice.

sursa: Unimedia

Ghimpu declară că betonul AIE nu este marca Plahotniuc, ci marca Ghimpu, iar Mocanu spune bancuri

Ghimpu declară că betonul AIE nu este marca Plahotniuc, ci marca Ghimpu, iar Mocanu spune bancuri
Foto: UNIMEDIA

"Pe Ghimpu nu l-a condus şi nu-l va conduce nimeni. M-am văzut cu Plahotniuc în 2002 şi am avut numai o tangenţă cu el. Betonul Alianţei nu  este marca Plahotniuc, ci marca Ghimpu. Astfel a comentat preşedintele intrimar, Mihai Ghimpu, informaţiile lansate de fostul consilier prezidenţia Sergiu Mocanu potrivit cărora Plahotniuc ar fi stat în spatele AIE, iar betonul din care este construită alianţa este de marca "Plahotniuc".


Totodată, Ghimpu a menţionat că va documenta cazul Mocanu - Plahotniuc , dar nu exclude că acesta ar putea fi un truc electoral:"Am mai auzit asemenea vorbe în timpul campaniilor electorale. Mocanu spunea până acum bancuri, iar acum a început a vorbi pentru că vin alegerile". 

Preşedintele în exerciţiu a afirmat că a solicitat PG, MAI, SIS şi CCCEC informaţii privind scandalul Mocanu - Plahotniuc, dar şi rezultatul activităţii acestor instituţii timp de un an, privind privatizările ilegale din perioada guvernării comuniştilor. Ghimpu a mai cerut informaţii şi referitor la desfăşurareea anchetei ”7 aprilie”.

”Sunt jurist, voi vedea unde sunt vorbe şi unde nu sunt probe”, a subliniat preşedintele interimar. 

UNIMEDIA precizează că ieri, 19 august, Mihai Ghimpu a convocat conducerea PG, MAI, SIS şi CCCEC şi a solicitat factorilor de decizie să prezinte informaţii detaliate privind recentele declaraţii ale politicienilor şi oamenilor de afaceri.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Ana Râmbu


14 sfaturi pentru a fi convingător într-o discuţie de afaceri

14 sfaturi pentru a fi convingător într-o discuţie de afaceri
Foto: .themillionairesecrets.net

A avea dreptate si a primi dreptate sunt doua lucruri cat se poate de diferite. Ati trecut vreodata prin situatia de a va esua o negociere in afaceri, chiar daca ati folosit toate argumentele posibile? Manager.ro va recomanda 14 sfaturi si tehnici de negociere profesioniste in afaceri care va vor ajuta sa va impuneti punctul de vedere.


1. Pregatiti bine toate argumentele afacerii!
Una dintre cele mai bune premise ale unei discutii reusite si ale unei negocieri in afaceri perfecte este pregatirea. Descoperiti toate argumentele care va sunt favorabile, dar si (foarte important!) obiectiile care vi s-ar putea aduce de catre partenerul de dialog.

2. Controlati mediul in care va avea loc discutia de afaceri!
Trebuie sa luati in calcul conditii externe precum lumina (nici orbitoare, nici prea slaba); temperatura (nici prea cald, nici prea frig), scaunele, fotoliile (confortabile si asemanatoare)

3. Timp suficient la dispozitie!
Negocierea in afaceri sub presiunea timpului este o negociere proasta. In plus, daca nu-i acordati timp suficient, este o lipsa de respect fata de partenerul de negocieri. Nu va subapreciati interlocutorul. Va observa imediat cand negociati in graba. Acest lucru duce la intarirea pozitiei lui si a argumentelor pe care le pune in joc. Un principiu important: Cand cineva spune ca nu are timp, aceasta se traduce prin faptul ca are alte prioritati…

4. Oferiti alternative viabile in afaceri!
Oferiti-i partenerului de discutie, daca este posibil, doua propuneri de solutii realiste in afaceri.

5. Prezentati si alternative neviabile!
Oferiti-i partenerului de negociere o propunere de afaceri realista si una nerealista. Veti fi uimit sa vedeti ca partenerul va alege dintre cele doua propuneri de afaceri pe cea care va avantajeaza si care vi se pare realista.

6. Lasati-va partenerul sa gaseasca solutiile afacerii!
De obicei, oamenii sunt mai usor de convins daca ajung ei insisi la un inteles decat atunci cand sensul le este servit. (Blaise Pascal)

7. Aduceti in discutie specialistii:
Aduceti in discutie concluziile unor specialisti si experti care sa va intareasca punctul de vedere. Astfel veti mari considerabil scara negocierii in afaceri. Chiar si citarea unor specialisti necunoscuti poate fi un pas pentru imbunatatirea cadrului de discutii de afaceri.

8. Motivati-va partenerul de discutie in afaceri!
Scoateti in evidenta increderea in partenerul de discutie in afaceri. Aratati-i cat il apreciati. Daca va dovediti sceptic fata de el, neincrederea dvs. va fi simtita. In orice caz, asta va va aduce pe o pozitie mai slaba de negociere in afaceri.

9. Folositi formulari pozitive!
Tot ceea ce exprimati negativ trebuie reformulat pozitiv, deoarece astfel va predomina mereu jumatatea plina a paharului, in loc de jumatatea goala. Iar concurentul este partener.

10. Ascultati activ!
Sa ascultati activ nu inseamna sa dati mereu din cap a aprobare, ci sa faceti comentarii constructive.

11. Incercati o discutie simpla!
Incercati sa ii castigati pe partenerii in afaceri de discutie care au pareri opuse opiniilor dvs., aducandu-i la o discutie personala. Acest lucru este valabil in special in cazul negocierilor de amploare, desfasurate in echipa. Totusi, aveti grija ca un astfel de comportament sa nu para premeditat sau, mai rau, chiar o manipulare.

12. Ghiciti tipul personalitatii!
Studiati cu atentie tipul omului cu care negociati in afaceri. Pe un partener de discutii in afaceri incruntat nu-l veti convinge cu firea dvs. vesela. Pe un om de genul "stie tot" cu greu il puteti trece de partea dvs. daca sunteti pedant. In afara de acest aspect, fiti atent in ce dispozitie se afla omul din fata dvs. Tratati in functie de starea lui sufleteasca.

13. Inspirati incredere!
Nu veti parea niciodata convingator daca la randul dvs., nu sunteti convins de propriile argumente ale afacerii dvs. Fiti atent la limbajul trupului si la mimica. Cu o fata incruntata si fioroasa rareori veti avea succes in negociere in afaceri. Este valabil, in special, in cazul in care vreti sa atingeti si o a treia parte, sa convingeti un auditoriu.

14. Dati-i partenerului senzatia ca a invins!
Daca v-ati atins scopul afacerii, puteti (si trebuie) sa va aratati generos. Dati-i si partii adverse senzatia ca a invins. Demonstrati-i ca il respectati ca partener de negociere in afaceri.

sursa: Unimedia

Ghimpu: Eu am luptat pentru referendum şi eu l-am obţinut

Ghimpu: Eu am luptat pentru referendum şi eu l-am obţinut
Foto: UNIMEDIA

"Eu am luptat pentru referendum şi eu l-am obţinut prin mare muncă", a declarat preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, astăzi, 20 august, în cadrul unei conferinţe de presă.


Ghimpu a reiterat că toate acţiunile lui sunt conform Constituţiei şi pledarea pentru referendum demonsrează că preşedintele în exerciţiu nu încearcă să menţină puterea în mâinile sale.

Totodată, Ghimpu a confirmat că meritul pentru ajutorul acordat de Guvernul român este al cetăţenilor români: "La solicitarea mea am primit ajtor, dar asta nu înseamnă că e meritul meu, meritul e a celor care au acordat banii, adică a cetăţenilor români."

Preşedintele în exerciţiu a menţionat că nu stă bine membrilor Alianţei să concureze în cine "e mai frumos sau cine e mai deştept", pentru că "suntem patru şi ajutorul acordat sinistraţilor este din partea Alianţei".

UNIMEDIA aminteşte că la 18 august, în cadrul unei emisiuni la postul TV Moldova 1, Mihai Ghimpu a declarat că anume el a obţinut din partea României materiale de construcţie pentru sinistraţi. Ulterior, premierul Vlad Filat a precizat că meritul pentru ajutorul acordat Republicii Moldova este al cetăţenilor români. 


Sursa: UNIMEDIA


CEC a admis contestaţia juristului PCRM: Spotul electoral al PNL este interzis

CEC a admis contestaţia juristului PCRM: Spotul electoral al PNL este interzis
Foto: captura YouTube

Comisia Electoral Centrală a obligat Partidul Naţional Liberal  să-şi retragă spotul electoral, prin care este promovată direct ideea unirii Republicii Moldova cu România. De asemenea, CEC a interzis  tuturor mijloacelor de informare în masă să difuzeze spotul electoral al PNL. Decizia a fost luată ca urmare a contestaţiei depuse juristul PCRM, Sergiu Sârbu.


Potrivit CEC, conţinutul spotului contestat intră în contradicţie cu obiectivele PNL, cât şi a Constituţiei Republicii Moldova, Legea privind partidele politice şi  Codul Electoral.

De asemenea, hotărârea dată cu toate materialele cauzei vor fi remise Ministerului Justiţiei, pentru ca ministerul să o examineze conform legislaţiei în vigoare.

Precizăm că paginile web fondate de către partidele politice sau alte organizaţii social- politice nu sunt supuse controlului CEC, spotul respectiv fiind retras numai din grila instituţiilor media.

Amintim că în cadrul contestaţiei, juristul PCRM menţionează că Partidul Naţional Liberal a încălcat flagrant Constituţia Republicii Moldova şi legislaţia electorală, prin declaraţiile unioniste din spotul său publicitar.

De cealaltă parte, preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco susţine că nu a fost încălcat  Codul Electoral, pentru că PNL nu pledează împotriva suveranităţii Republicii Moldova.  Naţional-liberalii afirmă că prin acest spot pledează pentru discutarea unui subiect în societate, pentru sensibilizarea cetăţenilor asupra unei asemenea eventualităţi de decizie politică, adoptată conform normelor constituţionale. 


Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi
 


O familie de sinistraţi are acum o casă nouă

miercuri, 18 august 2010

O familie de sinistraţi are acum o casă nouă

Familia Mitru, a căror casă a fost distrusă în urma inundaţiilor, au acum o casă nouă. Acest lucru a fost posibil datorită Fundaţiei Edelweiss şi Postul TV Prime. Vlad Plahotniuc, Fondator Edelweiss, a înmânat familiei Mitru ieri, 17 august, cheile de la noua lor locuinţă din s. Lăpuşna, r-l Hânceşti.


Înainte de inundaţii, Familia Mitru a locuit în s. Cotul Morii din r-l Hânceşti. Casa şi gospodăria lor a fost mândria şi temelia acestei familii. Soţii Mitru, au lucrat pe rând, peste hotare, la Moscova, pentru a agonisi bani pentru casă, pentru a o repara şi mobila. Întregul lor venit în decursul la ultimii ani, a fost direcţionat doar pentru amenajarea casei şi a gospodăriei. În toamna anului trecut, soţii Mitru au finalizat reparaţia casei, o reparaţie modernă, cu geamuri şi uşi termopan, cu acoperiş din ulcele, dar nu le-a fost dat să se bucure mult de comodităţile pe care şi le-au amenajat cu atâta dedicaţie şi efort.

Casa lor, la fel ca şi toate casele din satul Cotul Morii, a fost complet inundată, iar după inundaţii această familie a fost cazată temporar în căminul Şcolii Profesionale nr. 8 din r-l Hânceşti. 

Pentru această familie, Fundaţia Edelweiss a procurat o casă în valoare de 14,000 EUR şi a efectuat lucrări de reparaţie şi amenajare a casei în valoare de 6,000 EUR.



sursa: Unimedia

Mușchii astronauților se deteriorează în spațiu

Mușchii astronauților se deteriorează în spațiu
Foto: dailymail.co.uk

Mușchii astronauților se deteriorează în timpul zborurilor spațiale iar capacitatea lor de efort fizic se reduce cu peste 40%. Cel puțin așa susține un grup de cercetători americani care au publicat un studiu în The Journal of Physiology. Este vorba de poate prima lucrare de analiză la nivel celular a efectelor zborului spațial de lungă durată asupra sistemului muscular uman.


În timpul unei misiuni spațiale, mușchii unui astronaut cu vârsta de 30-50 de ani ajung să se comporte ca ai unei persoane în vârstă de 80 de ani. Efectele stării de imponderabilitate asupra sistemului muscular constituie astfel un risc extrem pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman către planeta Marte sau orice alt loc din Univers.

Cercetătorii americani au realizat biopsii ale gambei pentru nouă astronauți și cosmonauți, înainte și după 180 de zile petrecute pe Stația Spațială Internațională. Rezultatele arată că la finalul misiunii s-au înregistrat pierderi substanțiale de fibră musculară.

Din păcate, nu a contat forma fizică bună de la începutul călătoriei; mai mult chiar, cei mai bine dezvoltați mușchi observați la plecarea în misiune au suferit și cel mai mare declin. Prin urmare, e nevoie de noi programe de exerciții fizice. Acestea trebuie imaginate și testate pe SSI, apoi se poate pune problema unei călătorii spațiale lungi. 



Oficial! Brad Jones la Liverpool

Oficial! Brad Jones la Liverpool
Foto: dailytelegraph.com.au

Liverpool a confirmat miercuri, 18 august, transferul lui Brad Jones, portarul echipei Middlesbrough. Australianul a semnat un contract pe trei ani, a efectutat vizita medicală şi urmează să fie, cel mai probabil, rezerva spaniolului Jose Reina.


Totuşi, după gafa impardonabilă a spaniolului din meciul cu Arsenal, s-ar putea ca Jones să aibă chiar şansa să joace titular.

Internaţionul australian are 28 de ani, a jucat 58 de partide pentru Middlesbrough, iar în Anglia a mai evoluat la Blackpool şi la Sheffield Wednesday.De asemenea, Jones are două selecţii la echipa naţională a Australiei.