Bruxelles invită Serbia şi Kosovo la dialog

vineri, 23 iulie 2010

Bruxelles invită Serbia şi Kosovo la dialog
Foto: 1235.ro

"UE se arată gata de a facilita dialogul între Belgrad şi Pristina", se arată într-un comunicat de presă al Înaltullui Reprezentant Catherine Ashton, care adaugă că viitorul Serbiei şi al Kosovo se află în Europa.


Şefa diplomaţiei europene este pe cale de a studia avizul Curţii Internaţionale de Justiţie privind independenţa Kosovo şi crede că acesta marchează începutul unei noi relaţii sârbo-kosovare.

Relaţiile bune de vecinătate, cooperarea regională şi dialogul stau la baza relaţiilor europene. Practic comunicatul de la Bruxelles dă de înţeles că la o astfel de înţelegere vor trebui să ajungă cele două ţări.

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, spune că reconcilierea nu se poate face prin hotărâri judecătoresti ci prin dorinţa popoarelor din Balcani de a trăi armonios împreună.

"Comunitatea internaţionala", adaugă el însă, "trebuie să respecte avizul Curţii Internaţionale de Justiţie anume, cele două părţi trebuie să folosească acest prilej pentru reconciliere şi să nu mai continue disputa".

Iar raportorul Parlamentului European pentru Balcanii de vest, Doris Pack, vede în hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie o presiune făcută asupra ţărilor ce nu au recunoscut statul Kosovo.

Cinci state membre ale UE printre care si România nu au recunoscut noul stat, pentru Kosovo nu există, însă, o altă alternativă, a adăugat deputatul european.


sursa: Unimedia

0 Comments: