Justiţia juvenilă din Moldova va fi reformată, prin instanţe specializate pentru copii

joi, 22 iulie 2010

Justiţia juvenilă din Moldova va fi reformată, prin instanţe specializate pentru copii
Foto: stirileprotv.ro

Lacunele Justiţiei Juvenile din Moldova demonstrează că aceasta necesită o ajustare la standardele internaţionale. Institutul de Reforme Penale a lansat proiectul “Promovarea Noilor Elemente de Justiţie pentru Copii în Sistemul de Justiţie din Moldova", care va contribui la implementarea unei practici moderne în acest domeniu.


Conform unui studiu efectuat de IRP în 2009 s-a constatat faptul că acţiunile inspectorilor pentru minori, din cadrul Ministerului de Interne, nu sunt întotdeauna efective şi suficente. Autorii studiului au mai observat că nu există date oficiale despre numărul judecătorilor specializaţi pentru copii, ceea ce face imposibil evaluarea activităţii şi eficienţei acestora.

În cadrul proiectului, vor fi încurajate utililzarea procedurilor prietenoase copiilor în activitatea ofiţerilor de urmărire penală şi a procurorilor, promovarea instanţei judecătoreşti specializată în cazurile ce implică copiii. Copiii aflaţi în sistemul de justiţie penală vor beneficia de serviciile mediatorului, de asistenţa şi supravegherea din partea psihologului şi a asistentului social, urmărindu-se în acest fel, corectarea comportamentului delicvent al copilului în cadrul comunităţii sale de trai.

Misiunea proiectului este de a contribui la ajustarea legislaţiei şi procedurilor, aplicate copiilor în conflict cu legea, la prevederile Convenţiei ONU privind drepturile copilului şi a altor tratate internaţionale, la care ţara noastră este parte din 1993.

Proiectul se desfăşoară cu susţinerea financiară a UNICEF Moldova, în parteneriat  cu Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiţie, Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne.

UNIMEDIA precizează că IRP este o organizaţie nonguvernamentală, constituită la 31 martie 2001, scopul careia este de a contribui la respectarea drepturilor omului prin reformarea sistemului de justiţie penală şi susţinerea iniţiativelor comunitare.

sursa: Unimedia

0 Comments: