Vreau guvern…

marți, 21 decembrie 2010

Vreau guvern…
blog.moscovici.org

Guvernul trebuie să fie o echipă de manageri profesioniști care să administreze resursele statului și să contribuie la bunăstarea cetățenilor. Miniștriii trebuie să fie oameni loiali cetățenilor și a intereselor statului. Ideal ar fi ca ministrul să fie un tehnocrat, un expert în materie de administrare și gestiune. 


Cred că e mai bine cînd ministrul nu face parte din breasla pe care o administrează: ministrul educației nu trebuie să fie profesor, ministrul sănătății nu trebuie să fie medic, ministrul de interne nu trebuie să fie polițist, etc. /desigur, sunt cazuri de excepție, dar acestea confirmă regula/.

Continuare pe blogul lui Mihai Moscovici ...

sursa: Unimedia

Un nou şoc pentru economia globală: Mai mult de 100 de oraşe americane sunt sortite falimentului, declaraţie

Un nou şoc pentru economia globală: Mai mult de 100 de oraşe americane sunt sortite falimentului, declaraţie
topnews.in

Analistul din SUA Meredith Whitney, care a prezis criza globală a creditelor, consideră că datoria locală şi datoriile statelor este cea mai mare problemă cu care se confruntă economia Statelor Unite. "Pe lângă problemele pe piaţa imobiliară, aceasta este problema cea mai importantă în Statele Unite şi, cu siguranţă, cea mai mare ameninţare la adresa economiei SUA", a declarat Whitney pentru CBS, comunică seekingalpha.com.


Oraşele americane şi statele au datorii în valoare totală de până la 2 trilioane de dolari SUA sau 1,3 trilioane de lire sterline.

În comparaţie, în Europa împrumuturile publice locale şi regionale se aşteaptă să ajungă în acest an la un maxim istoric de aproape de 1,3 trilioane de euro sau 1,1 trilioane de lire sterline.

Statele americane au cheltuit aproape 500 miliarde de dolari SUA mai mult decât au colectat din taxe şi se confruntă cu o gaură de un trilion de dolari în fondurile de pensii, comunică CBS. Printre statele care au probleme, sunt menţionate Detroit, Illinois, California şi Florida.

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la seekingalpha.com


Condiţiile meteo de iarnă aduc aeroporturilor europene pierderi de 35 milioane de euro

Condiţiile meteo de iarnă aduc aeroporturilor europene pierderi de 35 milioane de euro
romaninuk.net

Sute de curse au fost anulate în ultimele zile şi mii de oameni sunt blocaţi pe aeroporturile europene, în condiţii de disconfort grav. Uniunea Europeană a criticat aspru aeroporturile pentru proasta gestionare a situaţiei provocate de condiţiile meteo nefavorabile. Prima estimare a costurilor acestui blocaj este de 35 milioane de euro.


Comisarul pentru transport, Siim Kallas, a cerut aeroporturilor europene "să devină serioase" în legătură cu planificarea şi le-a numit "veriga slabă" a infrastructurii. Sute de curse au fost anulate în ultimele zile şi mii de oameni sunt blocaţi pe aeroporturi, în condiţii de disconfort grav.

Între timp a apărut şi prima estimare a costurilor acestui blocaj. Aceasta vine de la Air France - KLM, cel mai puternic operator european. Directorul executiv al grupului afirmă că ninsorile şi viscolul din decembrie vor lăsa în buget un gol de până la 35 de milioane de euro.

Acesta a precizat de asemenea că pasagerii afectaţi nu vor avea dreptul la o indemnizaţie suplimentară.

Sursa: money.ro


Franţa şi Germania cer amânarea intrării României în Schengen din cauza carenţelor la capitolele corupţie şi criminalitate organizată

Franţa şi Germania cer amânarea intrării României în Schengen din cauza carenţelor la capitolele corupţie şi criminalitate organizată
caleaeuropeana.ro

Parisul şi Berlinul cer oficial amânarea aderării Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen. Într-o scrisoare a miniştrilor francez şi german de Interne către comisarul  pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom, se spune că această aderare ar fi "prematură", dacă ar avea loc în martie 2011, informează Radio France Internationale.


"Nu sunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări în Spaţiul Schengen", scriu cei doi miniştri în corespondenţă. Ei vorbesc despre "carenţe", care au legătură cu securitatea şi justiţia, cu corupţia şi criminalitatea organizată. "Nu este posibil să nu luăm în calcul aceste carenţe, constatate de Comisia Europeană în Mecanismul de Cooperare şi Verificare", spun cei doi miniştri.

Potrivit lui Brice Hortefeux şi Thomas de Maiziere, dacă România şi Bulgaria ar intra în Schengen, există riscul unor "consecinţe grave pentru securitatea internă a Uniunii Europene şi pentru fiecare stat membru". "Estimăm că decizia ar trebui luată când principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adică atunci când vor fi făcute progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate", se arată în scrisoarea oficială a miniştrilor.

Aceasta, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a declarat într-un interviu pentru Financial Times că este convins că ultima misiune de verificare va avea un rezultat pozitiv. El a adăugat că România ar vrea "ca tratatul să fie aplicat, ceea ce înseamnă că nu suntem pregătiţi să acceptăm o amânare a datei aderării la spaţiul Schengen", relatează Mediafax.

Pentru ca România să adere la spaţiul Schengen e nevoie de votul unanim pozitiv al celor 25 de membre ale Consiliului Uniunii Europene.

TRM respinge acuzaţiile comuniştilor: Unica organizaţie care a taxat negativ TRM a fost cea la care se face referinţă în declaraţia PCRM

TRM respinge acuzaţiile comuniştilor: Unica organizaţie care a taxat negativ TRM a fost cea la care se face referinţă în declaraţia PCRM
Foto: moldova.md

„Emisiunile de ştiri, programele de actualitate electorală şi dezbaterile publice de la TV Moldova 1 şi Radio Moldova au tratat concurenţii electorali echidistant, echilibrat, corect şi imparţial. Compania a promovat pluralismul social–politic şi echilibrul, asigurând concurenţilor electorali şanse egale de manifestare”. Această este răspunsul dat de către Compania „Teleradio-Moldova” cu referire la declaraţia PCRM despre monopolizare în campania electorală a radiodifuzorului public de către guvernarea liberal-democrată, informează icomunicat.md.


În declaraţia radiodifuzorului public naţional se menţionează că instituţia în activitatea sa de reflectare a campaniei electorale s-a condus în exclusivitate de normele legale, prevăzute în Codul Electoral, Codul Audiovizualului, Regulamentul CEC privind reflectarea campaniei electorale în mijloacele de informare în masă, precum şi în Declaraţia proprie privind politica editorială pentru campania respectivă.

„Comportamentul radiodifuzorului public în perioada campaniei electorale a fost apreciat drept unul conform prevederilor legale, străin de tratamentul preferenţial al concurenţilor electorali, indiferent de ponderea şi doctrina lor politică. La această concluzie au ajuns mai multe organizaţii şi instituţii de monitorizare din ţară şi de peste hotare ce au o experienţă demonstrată în domeniu”, se mai spune în declaraţia administraţiei Companiaei „Teleradio-Moldova”.

Sursa precizează că în Raportul de monitorizare al Asociaţiei Presei Electronice, realizat în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, se menţionează: „IPNA Compania „ Teleradio-Moldova” în programele de ştiri şi actualităţi a recuperat în măsură semnificativă caracterul public al emisiei…” şi „IPNA Compania „Teleradio-Moldova” a utilizat în mod adecvat oportunităţile oferite de actele normative referitoare la reflectarea alegerilor de către mass-media”.

TRM invocă concluziile rapoartelor de monitorizare efectuate de către Centrul pentru Jurnalism Independent.„Posturile publice Moldova 1 şi Radio Moldova au avut un comportament diferit de cel adoptat în campaniile electorale din 2009. Acestea au renunţat la practica de a începe buletinele de ştiri cu materiale privind administraţia centrală şi partidele aflate la guvernare. Posturile au asigurat pluralism de opinie în ştiri…”.

Rapoartele de monitorizare a modului de reflectare a campaniei electorale în programele de ştiri, realizate de CCA cu concursul experţilor de la Agenţia de monitorizare media „MEMO 98” din Bratislava, Slovacia, la fel au constatat că „din punct de vedere al cerinţelor legale, nu au fost înregistrate careva cazuri serioase, care ar provoca îngrijorări vis–a–vis de modul în care este reflectată campania electorală în cadrul emisiunilor de ştiri ale postului public de televiziune Moldova 1”. Autorii raportului precizează, că „unele partide au primit cote similare de prezentare – PLDM -12,5 %, PL – 10,6 %, PCRM – 10,5%”.

În raportul preliminar al OSCE se concluzionează: „În general, televiziunea publică a respectat cerinţa legală de a asigura o reflectare electorală exactă, echilibrată şi imparţială a concurenţilor”.

Unica organizaţie care a taxat negativ TRM a fost cea la care se face referinţă în declaraţia PCRM. "În context, vom menţiona că nicio formaţiune politică, inclusiv PCRM, pe durata campaniei electorale, nu şi-a exprimat public dezacordul faţă de modul de reflectare a ei de către TV Moldova 1 şi Radio Moldova", a conchis conducerea TRM.

UNIMEDIA aminteşte că că ieri, PCRM a acuzat radiodifuzorul public naţional că face partizanat politic în favoarea PLDM.

Sursa: UNIMEDIA



Permise de conducere de modelul anului 1995 nu vor mai fi perfectate

 Permise de conducere de modelul anului 1995 nu vor mai fi perfectate
Foto: registru.md

Începând cu 1 ianuarie 2011 vor fi eliberate doar permise de conducere de tip nou. Totodată, permisele de conducere de tip vechi vor fi utilizate până la expirarea termenului de valabilitate ale acestora.


Şoferii care au permise de model DL1995 pot depune cereri pentru obţinerea în termen de cinci zile a permisului de tip nou la toate subdiviziunile teritoriale de examinare şi evidenţă a transportului.

Implementarea de la 1 ianuarie 2011 a permisului de conducere de tip nou este dictată de necesitatea asigurării liberei circulaţii a deţinătorilor permiselor de conducere moldoveneşti în trafic internaţional, prin trecerea la noul sistem european de categorii de conducere.

Permisul de conducere de tip nou va fi eliberat pe un termen de 10 ani. Costul permisului nu va fi modificat: pentru perfectarea timp de o lună, şoferii vor achita 190 de lei, în 15 zile – 280 lei, cinci zile – 380 lei, trei zile – 490, 24 de ore – 760, opt ore – 840 de lei.

Sursa: UNIMEDIA 


Deponenţii „Băncii de Economii” S.A. născuţi până în 1970 îşi pot primi indexarea la prima etapă până la sfârşitul anului 2010

Deponenţii „Băncii de Economii” S.A. născuţi până în 1970 îşi pot primi indexarea la prima etapă până la sfârşitul anului 2010
blogspot.com

Comisia centrală pentru indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor atenţionează depunătorii “Băncii de Economii” născuţi până în anul 1970, care au depus cererile de înregistrare până la 1 septembrie 2010, că pot să se adreseze la subdiviziunile „Băncii de Economii”, până la 30 decembrie 2010, pentru primirea indexării la prima etapă.


Concomitent, Comisia centrală atenţionează că până la 1 aprilie 2011 se primesc cererile de înregistrare de la deponenţii “Băncii de Economii” născuţi până în anul 1991 pentru includerea în listele beneficiarilor de indexare în anul 2011.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute la telefoanele: 224-131, 225-535, 241-078.        

În Legea Bugetului de stat pe anul 2010, pentru indexarea depunerilor băneşti ale clienţilor Băncii de Economii, sunt prevăzute 85 milioane lei, în timp ce anul trecut în acest scop au fost alocate din buget 59,3 milioane lei.

Sursa: UNIMEDIA


Imagini șocante: Șoferul unui automobil a dat buzna peste copiii din curtea unei școli, călcându-i din mers, după care și-a dat foc

Imagini șocante: Șoferul unui automobil a dat buzna peste copiii din curtea unei școli, călcându-i din mers, după care și-a dat foc
Foto: captura YT

În Taiwan, un automobil a intrat în curtea unei școli, călcând din mers copiii care au ieșit la pauză. După ce s-a oprit, șoferul mașinei și-a dat foc.


Potrivit The China Post, incidentul a avut loc astăzi dimineaţă, la ora de vârf în capitala taiwaneză, Taipei. Mașina era condusă de un bărbat pe nume Wu. În imagini video se vede cum sub roţile mașinii au nimerit patru elevi. Atunci când profesorii şi gardienii s-au grăbit să-i ajute, maşina, cu sinucigașul în ea, a explodat. 

Patru elevi, împreună cu șoferul, care are arsuri grave, au fost spitalizați. Toate circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite. Potrivit medicilor vieţile copiilor sunt în afara oricărui pericol. Conducătorul auto s-a ales cu arsuri extinse la cap, față, mâini, iar starea lui este gravă.

Poliţia a găsit în automobil patru canistre cu benzină, iar în portbagaj 100 de mii de dolari.



Sursa: UNIMEDIA cu referire la chinapost.com.tw


Crăciun Vienez la Shopping MallDova

Crăciun Vienez la Shopping MallDova
shoppingmalldova.md

Devenit o tradiţie în ţările europene, "Crăciunul Vienez" va delecta în acest an publicul chișinăuian într-o locaţie neconvenţională. Miercuri, 22 decembrie, începând cu ora 17:00, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale va oferi, în premieră, vizitatorilor centrului comercial Shopping MallDova un concert de valsuri vieneze.


Orchestra Simfonică a Filarmonicii, care va evolua sub bagheta dirijorului Mihai Agafiţa, va interpreta pentru prima dată într-un centru comercial melodii din creaţia dinastiei de compozitori Strauss. Celebrele creaţii "Dunărea albastră", "Marşul Radetzky", "Poveşti din pădurea vieneză", "Valsul imperial" vor reda emoţiile caracteristice epocii când era la modă valsul, iar sărbătorile se ţineau în sălile de bal.

Regalul muzical "Valsul fulgilor de nea", susţinut de Filarmonica Naţională este o ocazie minunată pentru iubitorii muzicii de calitate de a simţi atmosfera de basm specifică concertelor vieneze.

În data de 24 decembrie, la ora 17:00, Capela Corală Academică "Doina" compusă din artişti cu voci de excepţie, va încânta publicul din mall cu un spectacol denumit "Vino, vino Crăciun drag". Evenimentul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Anatol Jar şi va conţine binecunoscutele colinde şi creaţii din repertoriul universal dedicat sărbătorilor de Crăciun.

sursa: Unimedia

Premierul Muntenegrului a demisionat la câteva zile după ce ţara sa a primit statutul de candidat UE

Premierul Muntenegrului a demisionat la câteva zile după ce ţara sa a primit statutul de candidat UE
ec.europa.eu

Premierul statului Muntenegru, Milo Djukanovic, şi-a anunţat demisia astăzi, 21 decembrie 2010, într-o conferinţă de presă. Djukanovic, în vârstă de 48 de ani, s-a aflat la putere aproape fără întrerupere din 1991, atât ca prim-ministru cât şi ca preşedinte al ţării, scrie presa internaţională.


Decizia de a renunţa la şefia guvernului a fost luată de Djukanovic la câteva zile după ce ţara sa a primit oficial statutul de candidat la aderarea la UE. El a declarat de altfel că şi-a îndeplinit obiectivul de a apropia cât mai mult Muntenegrul de blocul comunitar şi de NATO.

Djukanovic a asigurat însă că va rămâne la conducerea partidului aflat la putere. "Voi rămâne la cârma Partidului democratic al socialiştilor, ceea ce înseamnă că voi contribui la prosperitatea ţării", a explicat fostul premier.

Noul prim-ministru va fi, cel mai probabil, actualul ministru al Finanţelor, Igor Luksic, în vârstă de 34 de ani.

Amintim că ieri, 20 decembrie 2010, cabinetul de miniştri a decis ca Iurie Reniţă, ambasadorul RM în România, să fie angajat, prin cumul, şi în funcţia de ambasador al ţării noastre în Republica Muntenegru şi Republica Serbia.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Agentul economic, care gestionează gheretele „Conus Pizza”, nu a fost sancționat pentru "plăcintele cu gândaci" comercializate

luni, 20 decembrie 2010

(video) Agentul economic, care gestionează gheretele „Conus Pizza”, nu a fost sancționat pentru
Colaj: UNIMEDIA

Agentul economic, care gestionează gheretele „Conus Pizza” din capitală, unde se comercializau învârtite „cu cartofi şi gândaci”, nu va fi sancţionat. O declaraţie în acest sens a fost făcută pentru UNIMEDIA de către şefa secţiei igiena alimentară a Centrului de Medicină Preventivă (CMP), Ludmila Antosi. 

Potrivit sursei, specialiştii Centrului din municipiul Chişinău s-au autosesizat în urma ştirii publicate de către portalul nostru de ştiri şi au efectuat controale la două gherete din această reţea. În urma verificărilor, însă, nu au fost depistate nici un fel de nereguli, iar agentul economic a ieşit basma curată. „Noi nu putem sancţiona întreprinderea în baza unor filmări s-au fotografii. Conform procedurii juridice, sancţionarea se efectuează strict în baza actelor de constatare. În cadrul verificărilor efectuate încălcări nu au fost depistate. Agentul a efectuat o dezinfectare capitală”, a precizat Ludmila Antosi.


Aceasta a mai specificat că gheretele dispun de autorizaţie de la Primărie şi sunt amplasate în baza schemelor eliberate de către Direcţia generală de Arhitectură, Urbanism şi Relaţii funciare. „Proprietarii dispun de toate actele necesare, precum şi de autorizaţii sanitare. Gheretele dispun de condiţii de comercializare, utilajul – refrigerentul şi cuptorul sunt prelucrate sanitar, iar materia primă este luată de la o secţie culinară de specialitate", a subliniat Antosi pentru UNIMEDIA.

Şefa secţiei igienă alimentară din cadrul CMP a ţinut să menţioneze că specialiştii vor intensifica verificările şi că sistematic vor fi efectuate controale inopinate.

UNIMEDIA aminteşte că un vizitator a trimis la adresa redacţiei imagini video, filmate duminică, 12 decembrie, la una din gheretele ”Conus Pizza”, amplasată în parcul Catedralei, la intersecția bvd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu str. Pușkin. În imagini, pot fi sesizați gândaci de bucătărie care mișună printre învârtitele cu cartofi.

Vedeți în continuare imaginile video:



Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


Marian Lupu, lider PD: Vrem depolitizarea MAI, a Serviciului Fiscal și a Serviciului Vamal. VEZI VIDEO

Marian Lupu, lider PD: Vrem depolitizarea MAI, a Serviciului Fiscal și a Serviciului Vamal. VEZI VIDEO
Foto: Privesc.EU

Liderii PLDM, PD și PL s-au întâlnit la ora 15.00 la Reședința de Stat din str. N. Iorga pentru a negocia formarea unei coaliții de guvernare. La venire, președintele democraților, a declarat că formațiunea sa își dorește ca viitoare coaliție să guverneze într-un spirit de echipă.


"Astăzi, în cadrul acestei runde, așteptăm să vedem reacțiile partenerilor de discuții. Partajarea de funcții nu e problema primordială. Țara nu are nevoie de alegeri parlamentare anticipate, anul viitor. Cine nu se preocupă de acest caz, înseamnă că are această dorință. Noi trebuie să ajungem la o formă de muncă în echipă. Trebuie să fie un stil de echipă. Trebuie să eliminăm conflictele de interes. PD își dorește depolitizarea instituțiilor de stat precum MAI, Serviciul Fiscal, Serviciul Vamal", a subliniat liderul democraților.

Vedeți mai jos declarațiile video:



Sursa: UNIMEDIA
Video: privesc.EU


Noile bancnote filipineze conţin multe erori geografice! „Exprimare artistică”, se apără autorităţile!

Noile bancnote filipineze conţin multe erori geografice! „Exprimare artistică”, se apără autorităţile!
Foto: blogspot.com

Noile bancnote emise de Banca centrala din Filipine contin numeroase greseli geografice, insa institutia pune aceste erori pe seama libertatii de exprimare artistica. Astfel, una dintre noile bancnote, cea de 500 de pesos (8,60 euro), prezinta pe verso un papagal cu ceafa albastra, o specie rara filipineza, cu ciocul galben şi pene verzi in coada. In realitate, acest tip de papagal are ciocul rosu si pene galbene in coada.

Pe aceeasi bancnota a fost imprimata o harta a tarii pe care sunt plasate gresit mai multe locuri, printre care Saint Paul, un rau subteran inclus in patrimoniul mondial UNESCO.
 
Harta statului Filipine, care figureaza pe sase bancnote diferite, redeseneaza contururile tarii: frontiera din nord este desenata la 150 de kilometri mai la sud de zona in care se afla in realitate, iar insulele Batanes, din nordul tarii, nu mai fac parte din Filipine.
 
Purtatorul de cuvant al Bancii centrale din Filipine, Fe de la Cruz, a recunoscut ca s-au facut greseli, insa este de parere ca artistii, constransi de spatiul limitat, s-au vazut obligati sa-si asume niste libertati estetice.

Sursa: incont.ro


Copii defavorizaţi din Chişinău, vizitaţi de Moş Crăciun şi Alba ca Zăpada

Copii defavorizaţi din Chişinău, vizitaţi de Moş Crăciun şi Alba ca Zăpada
Foto: Fundaţia Edelweiss

Casa municipală din Chişinău, instituţie care găzduieşte 91 de copii defavorizaţi, cu vârste cuprinse între 1 şi 7 ani, a organizat un concert, împreună cu cei mici, la care Moş Crăciun a împărţit cadouri în schimbul poeziilor şi colindelor. Evenimentul, organizat cu scopul de a aduce căldura sărbătorilor de iarnă în sufletele copii defavorizaţi, a fost susţinut de Fundaţia Edelweiss, care în această perioadă realizează o serie de proiecte sociale în urma cărora vor beneficia familiile social-vulnerabile, copiii defavorizați și persoanele în etate.

Majoritatea copiilor de la Casa municipală din Chişinău sunt fie abandonaţi, fie lăsaţi de către părinţii lor în grija statului. Fundaţia Edelweiss şi-a propus să aducă lumina pe chipurile copiilor care nu se pot bucura de un Crăciun în sânul familiei. Micii, împreună cu educatorii l-au întâmpinat cu aplauze şi zâmbete pe Moş Crăciun, au fost încântaţi de apariţia moşului, dar şi a nepoţelei sale, şi s-au înghesuit să spună câte o poezie.

"Copii foarte mult l-au aşteptat pe Moș Crăciun, au visat la el şi s-au împlinit visurile lor, datorită faptului că moşul le-a adus daruri. Mulţumim mult Fundaţiei Edelweiss şi fondatorului, dlui Vlad Plahotniuc", a menţionat Vera Pîrgaru, metodist Casa municipală de copii.

La rândul său, fondatorul Edelweiss, Vlad Plahotniuc a spus că în special, în această perioadă a anului nu trebuie să uităm de cei ce sunt mai defavorizați decât noi. "Vom împărtăși spiritul sărbătorilor în orfelinate, case de copii, centre de plasament, aziluri pentru bătrâni. Îndemnăm și alte organizații și persoane să urmeze acest exemplu și să aducă și ei zâmbete pe fețele oamenilor", a subliniat Plahotniuc.

Pentru a asigura o mai bună activitatea a instituției, Fundaţia a mai donat instituţiei aspiratoare şi fierbătoare electrice.








Publicitate 

sursa: Unimedia

(VIDEO) The Tracy Awards a desemnat cel mai prost spot publicitar al anului

(VIDEO) The Tracy Awards a desemnat cel mai prost spot publicitar al anului
Foto: screenshot

Juriul concursului anual The Tracy Awards a ales cel mai nereușit spot publicitar al anului 2010. Numele celor unsprezece "câștigători" sunt publicate pe site-ul oficial al concursului. Astfel, "premiul" la categoria cel mai prost joc actoricesc a luat spotul "Heads or Tails" ("Cap sau pajură") al biscuiților Oreo.

În listă putem găsi și spotul realizat de o asociaţie americană a medicilor. Acțiunea se desfăşoară la morgă, iar o femeie plânge lângă cadavrul unui bărbat în floarea vârstei, lungit pe o masă, cu un Big Mac.

Mai multe posturi de televiziune au refuzat să-l difuzeze.Titlul de "cea mai proastă publicitate", pentru 2010, a primit, de asemenea, spotul "The Tube" ("Țeava"), al berii Heineken. Potrivit juriului The Tracy Awards, autorii spotului "au furat" ideea sloganului "beer is good, men are stupid" de la o altă marcă de bere, Bud Light. La concurs puteau participa spoturi din diferite țări.





Sursa: UNIMEDIA


(video) Invitații lui Andi Moisescu de la ApropoTV au făcut mișto de Dan Bălan: Era călduț bine de Hramul Orașului!

(video) Invitații lui Andi Moisescu de la ApropoTV au făcut mișto de Dan Bălan: Era călduț bine de Hramul Orașului!
Foto: M1

Emisiunea ApropoTV, realizată de Andi Moisescu și difuzată de ProTV București a făcut ieri totalizările pentru "Ooops-urile" anului 2010. Printre protagoniștii secvențelor hazlii s-a numărat și artistul basarabean, Dan Bălan. Acesta a ajuns în topul ApropoTV din cauza prestației sale pe scena din Piața Marii Adunări Naționale în timpul Hramului Orașului Chișinău din luna octombrie a acestui an.


Invitații emisiunii, au făcut haz de mișcările și tonul vocii lui Dan Bălan în timpul evoluției din 14 octombrie. Vedeți mai jos secvența video în care s-a discutat despre Dan Bălan:



Sursa: UNIMEDIA cu referire la ApropoTV


(FOTO) ë-AUTO prezintă trei prototipuri hibride ruseşti

(FOTO) ë-AUTO prezintă trei prototipuri hibride ruseşti
Foto: Worldcarfans.com

Compania rusească ë-AUTO a prezentat trei prototipuri hibride – un microvan, cross coupe şi fourgonetă. Cele trei vehicule au fost concepute de Andrey Trofimchuk şi construite de către firma Cardi, cu sediul la Moscova, relatează Worldcarfans.com.Vehiculele dispun de un sistem de propulsie hibrid cu un motor pe post de generator şi două motoare electrice.



E-microvan şi e-cross-coupe, ambele cu o greutate de 700 kg, vor accelera de la 0 la 100 km/h în 8 secunde, cu un consum de 3,5 litri/100km. E-van-ul, ceva mai mare, cântăreşte 750 kg şi accelerează mai greu, în 15 secunde de la 0 la 100 km/h. Acest model consumă 4 litri/100 km. Toate cele trei vehicule ating viteza maximă de 130 km/h.



Modelele vor intra în producţia de serie din 2012, urmând să fie fabricate aproximativ 10.000 de unităţi pe an. Constructorul va fi compania Onexim Yarovit. 

Sursa: antena3.ro cu referire la Worldcarfans.com


Rusia va dezvolta un nou tip de rachetă intercontinentală grea

Rusia va dezvolta un nou tip de rachetă intercontinentală grea
Ruşii îşi schimbă rachetele intercontinentale
Foto: realitatea.net

Rachetele intercontinentale grele se referă la o clasă de rachete cu o greutate a încărcăturii de luptă cuprinsă între cinci şi nouă tone şi cu o lungime de peste 35 de metri, capabile să transporte un număr mare de ogive.

Rusia intenţionează să dezvolte până în 2020 un nou tip de rachetă intercontinentală grea, a anunţat luni un oficial însărcinat cu programul de armament rus, citat de RIA Novosti.

O decizie finală ar urma să fie luată în 2012-2013, de o comisie de experţi, nu numai de Ministerul Apărării, a declarat Iuri Solomonov, de la Institutul pentru tehnologie termală de Moscova (MIT), care dezvoltă racheta balistică Bulava, ce a avut probleme la teste.

"Această chestiune depăşeşte competenţa Ministerului Apărării. Este o chestiune cu importanţă de stat", a subliniat el.

Rachetele intercontinentale grele se referă la o clasă de rachete cu o greutate a încărcăturii de luptă cuprinsă între cinci şi nouă tone şi cu o lungime de peste 35 de metri, capabile să transporte un număr mare de ogive.

Forţele ruse strategice dispun în prezent de rachete intercontinentale SS-18 Satan şi SS-20 Saber, din perioada sovietică. Acestora le-a fost prelungită perioada de folosire şi vor rămâne în uz până în 2026.

Sursa: NewsIn


Astăzi, în ziua alegerilor prezidențiale, în Belarus a fost blocată telefonia mobilă și toate rețelele de socializare. Opoziția anunță miting în centrul Minskului, iar organele de forță pregătesc tehnica militară

duminică, 19 decembrie 2010

Astăzi, în ziua alegerilor prezidențiale, în Belarus a fost blocată telefonia mobilă și toate rețelele de socializare. Opoziția anunță miting în centrul Minskului, iar organele de forță pregătesc tehnica militară
Foto: svobodanews.ru

Duminică, 19 decembrie, în ziua alegerilor prezidenţiale în Belarus, a fost blocată telefonia mobilă și mai multe rețele de socializare printre care Facebook și Twitter. De asemenea au fost blocate Gmail, Skype, Opera, LiveJournal şi ICQ. Motivele închiderii site-urilor rămân necunoscute. Accesul a fost blocat aproximativ la orele 16.00, transmite pravda.com.ua


De asemenea au fost blocate toate site-urile partidelor de opoziție. Precizăm că în Belarus există doar un provider care furnizează servicii internet - Beltelecom.

Amintim că astăzi, 19 decembrie, în Belarus au loc alegerile prezidențiale. Acum câteva zile, opoziția de la Minsk a organizat cîteva mitinguri în care și-a anunțat intenția de a aduce în seara zilei de astăzi, la ora 20.00, în Piața Libertății din Minsk, zeci de mii de oameni, pentru a protesta împotriva fraudării masive a alegerilor prezidențiale.

Rosbalt.ru anunță că la ora aceasta, în Piața Libertății încep să se adune colaboratorii MAI și tehnica militară, printre care BTR-uri și mașini blindate. 

Potrivit unor concurenți electorali, câțiva membri ai partidelor politice au fost reținuți duminică de către colaboratorii poliției. În total, în buletinul de vot sunt prezenți 10 candidați electorali, printre care și Alexandr Lukașenko, care deține postul de șef al statului timp de 17 ani.

Chiar dacă această campanie electorală se consideră una din cele mai libere, în timpul căreia opoziția a organizat două proteste pașnice, șeful administrației prezidențiale, Vladimir Makei, consideră că protestele din seara zilei de astăzi nu vor fi pașnice. Acesta dispune de informații precum că vor exista provocatori, care vor utiliza arme și substanțe explozive.

Tehnica militară este pregătită, tradițional pentru alegerile prezidențiale din Belarus. Neobișnuit este faptul că Lukașenko a permis organizarea mitingurilor pașnice în toată țara, deși anterior, acestea erau curmate de organele de forță. Cei 9 candidați electorali care reprezintă opoziția, au anticipat rezultatele alegerilor de astăzi, declarând că ele sunt fraudate în favarea principalului lor oponent, Alexandr Lukașenko, la fel ca și scrutinele anterioare. Potrivit rezultatelor prealabile ale exit-poll-urilor, pentru Lukașenko au votat cca 76 la sută din alegători.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la rosbalt.ru


(video) Vot istoric în SUA: Armata îi primeşte şi pe cei care se declară homosexuali

(video) Vot istoric în SUA: Armata îi primeşte şi pe cei care se declară homosexuali
Foto: captura video CNN

Senatul american a adoptat, sâmbătă, un proiect de lege care elimină interdicţia ca homosexualii declaraţi să servească în armată şi l-a trimis preşedintelui spre promulgare. Controversata lege care data din "era Clinton", din 1993, şi care era cunoscută sub denumirea de "don't ask, don't tell" ("nu întreba, nu spune") le interzicea militarilor americani să-şi declare homosexualitatea. Peste 13.500 de militari au fost excluşi din armată în cei 17 ani, conform legii care îi determina pe homosexuali sau lesbiene să-şi ascundă indentitatea sexuală, transmite adevarul.ro.


Senatul a numărat 65 de voturi "pentru" şi 31 "împotrivă", în favoarea legii. Camera Reprezentanţilor a adoptat miercuri, cu 250 de voturi "pentru" şi 175 "împotrivă", o versiune identică a proiectului de lege.

Hillary Clinton a declarat că această lege este un mare pas înapoi pentru legăturile perfecte şi esenţa valorilor omenirii.

Chiar dacă Obama va semna documentul săptămâna viitoare, noua lege va intra în vigoare abia peste câteva luni. Preşedintele şi cei de la conducerea armatei trebuie să fie convinşi şi să certifice că această eliminare a interdicţiei să nu afecteze în vreun fel trupele militare.

"Este timpul să închidem un capitol al istoriei. Este timpul să recunoaştem că sacrificiul, valorile, integritatea nu sunt definite de orietarea sexuală, în aceeaşi măsură în care sunt definite nici de rasă, sex, religie sau principii", se artă într-un comunicat trimis de preşedintele SUA, citat de CNN.

Abrogarea vechii prevederi înseamnă că, pentru prima dată în istoria SUA, homosexualii declaraţi vor putea fi acceptaţi în armată şi îşi vor putea recunoaşte orientarea sexuală fără a se teme că vor fi daţi afară.



Sursa: UNIMEDIA cu referire la adevarul.ro/CNN


Transnistrenii scriu cărți despre istoria Parlamentului Republicii Moldova

Transnistrenii scriu cărți despre istoria Parlamentului Republicii Moldova

”Despre Parlamentul Republicii Moldova și culoarele lui” este cartea scrisă de politologul, istoricul și jurnalistul transnistrean, Andrei Safonov, lansată la 17 decembrie curent. Opera prezintă evenimentele politice ale RSSM și ulterior, ale Moldovei, din anii 1988-1992.


La baza cărții stau impresiile personale ale autorului care a fost unul din cei mai tineri deputați ai Parlamentului'90 și care a pledat pentru păstrarea URSS.

Cum s-a destrămat Imperiul Sovietic, cum s-a constituit Republica Moldova și cum s-a creat Transnistria, în contextul evenimentelor din 1992 - acestea sunt doar câteva subiecte abordate de scriitor.

”Sper că această carte va fi interesantă și pentru maturi, dar și pentru elevi”, spune Andrei Safonov.



Sursa: UNIMEDIA cu referire la nr2.ru


(video) Un nou miting Pro-Europa în Chișinău: Facem apel către PLDM și PL, dar în special către PD, să refacă Alianța pentru Integrare Europeană

(video) Un nou miting Pro-Europa în Chișinău: Facem apel către PLDM și PL, dar în special către PD, să refacă Alianța pentru Integrare Europeană
Colaj: UNIMEDIA

Un nou miting al forumului Pro-Europa s-a desfășurat astăzi, 19 decembrie, în Scuarul Operei Naționale. Ca și duminica trecută, organizatorii au pledat pentru refacerea Alianței pentru Integrare Europeană și continuarea guvernării pro-europene. 

"Apelul nostru nu este doar pentru PD, dar pentru toate formațiunile democratice, care au acces în Parlament. Facem apel în special către dl Lupu și Partidul Democrat să nu mai cocheteze cu Partidul Comuniștilor și să declare în public că va face o alianță democratică", a declarat președintele forumului, Val Butnaru. 

"Noi nu mai dorim să fim o gubernie rusească, noi nu mai dorim transnistrizare, nu mai dorim neocomunism. Îmi pare rău că dl Lupu nu a înțeles că societatea civilă are dreptul să protesteze, are dreptul să-și expună poziția nu doar în ziua votării", a ținut să precizeze și Roman Mihăieș, secretarul forumului pro-european.

Cu un mesaj de susținere a alianței pro-europene a venit și regizorul teatrului Satiricus, Sandu Grecu. "Cu regret, au trecut 20 de ani și iar vorbim despre același pericol - comuniștii. Noi putem avea demnitate să spunem odată nu comuniștilor? Trebuie să audă acest lucru și Marian Lupu. Nu noi suntem vinovați că incităm poporul la acțiuni, dar ei - pentru că PD nu a declarat franc că face alianță cu PLDM și PL", s-a arătat indignat acesta.

"Dragii noștri politicieni, vă deranjăm pentru că nu suntem o turmă de vite sau de oi. Noi avem o poziție civică și vrem să ne facem auziți", a opinat o persoană din mulțime, care a ținut să cuvânteze la microfon.

Organizatorii mitingului au mai criticat postul de televiziune NIT pentru acțiunile "antistataliste". "Rușine!", au scandat oamenii veniți la protest. Totodată, grupul adunat în Scuarul Operei Naționale a condamndat comportamentul și declarațiile șefului administrației prezidențiale Serghei Narîșkin, venit în vizită la Chișinău acum câteva săptămâni. Într-un final, grupul adunat azi în Centrul Capitalei a îndemnat oamenii să participe peste o săptămână, pe 26 decembrie, la o Mare Adunare Națională.

Amintim că Partidul Democrat a declarat că nu se va lăsa influențat de presiunile care se fac prin "diferite metode". Membrii formațiunii au declarat pentru UNIMEDIA că unele ONG-uri activează în interese de partid, iar unele persoane prezente la miting sunt candidați pe lista PL, iar alții, membri ai PLDM.

Vedeți mai câteva declarații video, făcute în cadrul mitingului de astăzi:

Sandu Grecu, directorul teatrului Satiricus, regizor:



Roman Mihăieș, secretar forum Pro-Europa



Val Butnaru, președinte Pro-Europa, președinte Jurnal Trust Media:


Sursa: UNIMEDIA


Crocodilul vegetarian cu nas de porc, descoperit de arheologi

Crocodilul vegetarian cu nas de porc, descoperit de arheologi
Foto: Stony Brook U.

Arheologii au descoperit scheletul unui crocodil antic care avea rât de porc şi care era vegetarian. Cunoscut drept Simosuchus clarki, animalul a trăit în Madagascar acum aproximativ 66 de milioane de ani.


Simosuchus arăta complet diferit faţă de crocodilii din ziua de azi cu nasul său de porc, dinţii în formă de frunză şi un corp scurt.

Dr. Christopher Brochu, expert în fosilele de crocodili de la Universitatea din Iowa, a spus că simosuchus este cea mai bizară rudă a crocodililor descoperită vreodată.

Avea 60cm lungime, era durduliu şi avea o coadă extrem de scurtă. 

"Simosuchus trăia pe uscat, iar corpul său îndesat însemna că nu era prea agil sau prea rapid", spune Joseph Sertich, care a participat la cercetare.

În plus, dinţii săi în formă de frunză arată că se hrănea doar cu plante.






Mourinho şi-ar da nota 11 pentru realizările din 2010

Mourinho şi-ar da nota 11 pentru realizările din 2010
Foto: thesoccerroom.com

Tehnicianul Jose Mourinho, care a trecut în vară de la Internazionale Milano la Real Madrid, a declarat, sâmbătă, că 2010 a fost cel mai bun an din cariera sa şi că dacă ar trebui să îşi dea o notă de la 1 la 10, aceasta ar fi 11, informează AFP.


Anul 2010 a fost cel mai bun al carierei mele. Am câştigat totul cu Inter, am venit la Real Madrid şi avem şanse în continuare în toate competiţiile. Astfel că dacă ar trebui să îmi dau o notă de la 1 la 10, aceasta ar fi 11", a spus Mourinho într-o conferinţă de presă.

Echipa Real Madrid ocupă în prezent locul al doilea în clasamentul campionatului spaniol, la două puncte de liderul FC Barcelona. Formaţia madrilenă va întâlni echipa Levante în optimile de finală ale Cupei Spaniei şi pe Olympique Lyon în optimile Ligii Campionilor.

Sursa: adevarul.ro


Cuplul Angelina Jolie-Brad Pitt vrea nuntă în stil hindus

Cuplul Angelina Jolie-Brad Pitt vrea nuntă în stil hindus
Foto: polichicksonline.com

Angelina Jolie vrea sa-si uneasca destinele cu Brad Pitt, in cadrul unei ceremonii in stil hindus, ce va avea loc anul viitor la Jodhpur.


Se pare ca cei doi au fost incantati de nunta cantaretei Katy Perry care s-a casatorit in luna octombrie cu Russell Brand, cei doi avand parte de o ceremonie  hindusa.

Presa indiana relateaza ca nunta cuplului Angelina Jolie-Brad Pitt va fi oficiata chiar de  Ram Lal Siyag, gurul spiritual al celor doi.

Ram Lal Siyag a fost cel care i-a initiat pe Brad si Angelina in tainele yoga, tehnica de relaxare cu ajutorul careia au invatat cum sa-si mentina pasiunea intr-o relatie, care a implinit deja cinci ani.

Economistul care a prevăzut criza financiară şi-a luat casă de 5,5 milioane de dolari

Economistul care a prevăzut criza financiară şi-a luat casă de 5,5 milioane de dolari
Foto: gurusblog.com

Nouriel Roubini, economistul supranumit şi Doctor Doom pentru previziunile sale pesimiste, cel care a previzionat criza financiară globală, şi-a achiziţionat recent un apartament în Manhattan, New York, pentru care a plătit nu mai puţin de 5,5 milioane de dolari.


Roubini a făcut un împrumut ipotecar de 2,99 milioane dolari pentru a cumpăra apartamentul de pe East First Street, New York, scrie Bloomberg. Apartamentul este un penthouse de 340 de metri pătraţi construit pe trei nivele.

Accesul la fiecare nivel se face pe o scară din oţel, iar fiecare nivel oferă ceva unic şi special,  aşa este descris apartamentul într-un anunţ. La primul nivel există un living  imens scăldat în lumină care pătrunde prin ferestrele supradimensionate, un şemineu cu lemne, podele încălzite, iar pereţii sunt din cărămidă.

Roubini, care a declarat că încă există riscuri ca economia americană să reintre în recesiune, a afirmat luna trecută că un alt "dezastru" ar putea avea loc dacă preţurile de pe piaţa imobiliară vor coborî din nou.

"Dacă preţurile caselor vor mai coborî cu 5%-10%, alte 8 milioane de gospodării vor ajunge să fie supraevaluate", a spus Roubini la 2 noiembrie, într-o conferinţă susţinută în Cape Town.

Roubini nu a dorit să comenteze în legătură cu apartamentul recent cumpărat.

Sursa: capital.ro


Pericol de poluare pe Dunăre: S-a scufundat o barja cu îngrășăminte chimice, aflată sub pavilionul Republicii Moldova

Pericol de poluare pe Dunăre: S-a scufundat o barja cu îngrășăminte chimice, aflată sub pavilionul Republicii Moldova
Foto: naveolandeze.ro

Pericol de poluare pe Dunăre, după ce duminica dimineața o barjă sub pavilion moldovenesc s-a scufundat in zona localității Ghindărești, lângă Hârșova. Barja transporta cca 1.000 tone de substante chimice. Pescuitul in zona afectata a fost interzis.

Barja făcea parte din convoiul unui împingător sub pavilion al Republicii Moldova și urma ruta Ismail-Backa Palanka (Serbia). Incidentul s-a produs pe la orele 04.00 dimineața. Barja s-a scufundat în Dunăre după ce s-a izbit de o stâncă.

În zona localității constanțene Ghindărești s-au rupt paramele de legătură între danele doi si trei, fapt ce a dus la desprinderea barjei din convoi, încărcată cu aproximativ 960 tone de îngrășăminte. Barja s-a lovit apoi de stâncile din zona și s-a scufundat.

Accidentul este anchetat de ofiterii Capitaniei Hârșova, navigația în zonă a fost suspendată, iar pescuitul pe Dunăre este interzis.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la a1.ro


Candidații din partea Bisericii Ortodoxe Ruse vor putea participa la alegeri în cazuri de "extremă necesitate"

Candidații din partea Bisericii Ortodoxe Ruse vor putea participa la alegeri în cazuri de
Foto: news.ru

Episcopii şi preoţii Bisericii Ortodoxe Ruse vor putea candida la alegeri, în orice organ reprezentativ al puterii de stat din orice țară în cazuri de "extremă necesitate," se spune în proiectul documentului, "Practica şi acţiunile episcopilor, clericilor şi laicilor în timpul campaniilor electorale. Problema desemnării candidaţilor pentru alegeri din partea clerului," aprobat în prima lectură de Biserica Ortodoxă Rusă, relatează newsru.com.

"În acest moment istoric, episcopii şi preoţii nu pot candida la alegerile în orice organ reprezentativ al puterii de stat din orice țară la nici un nivel (naţional, regional, local). Excepţiile de la această regulă vor fi făcute  în cazuri de extremă necesitate," se spune în document.

În acest caz, Sfântul Sinod, sau Sinodul Bisericii autocefale va putea desemna persoane pentru participare la alegeri în organe reprezentative ale puterii pe care  îi va binecuvânta în mod individual.Trebuie de menționat că modalitatea identificării "necesității extreme" nu este prevăzută în document.


Sursa: UNIMEDIA cu referire la newsru.com




Cât îi costă pe părinți să-și surprindă copiii de Revelion: un brad - de la 100 la o 1000 de lei, un Moș Crăciun - de la 10 la 50 de euro

Cât îi costă pe părinți să-și surprindă copiii de Revelion: un brad - de la 100 la o 1000 de lei, un Moș Crăciun - de la 10 la 50 de euro
Foto: garogaro.wordpress.com

În piețele din capitală, au apărut primii brazi. Potrivit comercializanților, brazii sunt aduși din Briceni, iar prețul acestora variază de la 100 de lei pentru un brăduț de un metru și până la 1000 lei pentru un brad de peste 3 metri înălțime. Chiar dacă prețurile sunt accesibile, fluxul de cumpărători nu este mare. Asta pentru că vânzătorii au o ofertă modestă, iar cea mai mare cerere se înregistrează în ajunul sărbătorilor.


Cu câteva zile înainte de Crăciun, în capitală vor sosi și brazii din Carpați, aceștia însă, vor fi mai scumpi. Amintim că în acest an, întreprinderilor silvice de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, le-au fost repartizate 28 mii de brazi pentru a fi comercializaţi ca pomi de Crăciun.

Și pentru ca sărbătorile de iarnă să fie cât mai frumoase pentru cei mici, părinții, pe lângă procurarea unui brad în toată legea, apelează și la serviciile unui Moș Crăciun. 

Pentru ca moșul să treacă pragul în noaptea de Revelion, părinții vor scoate din buzunar cca 150 lei, în cazul în care apelează la servicile Poștei Moldovei și până la 50 de euro, dacă vor apela la servicilie unor agenții private.



Sursa: UNIMEDIA cu referire la publika.md


Plastic care se vindecă singur

Plastic care se vindecă singur
Foto: antivirushelpcenter.com

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona au construit un tip de plastic care se poate vindeca singur. Acesta este realizat dintr-un polimer special, care memorează forma, în care a fost introdusă o reţea de fibră optică.


Imaginaţi-vă că vă alunecă laptop-ul de pe masă sau din braţe, se loveşte zdravăn de podea, iar carcasa se zgârie şi chiar se sparge într-un colţ. Apoi…laptop-ul se vindecă singur. Sună neverosimil, însă s-ar putea să nu fim chiar atât de departe de această situaţie pe cât am crede. Cercetătorii din cadrul Arizona State University au reuşit să construiască un material plastic ce se poate vindeca singur. Acesta conţine un fel de “sistem nervos” din fibră optică ce poate detecta şi repara crăpăturile de-a lungul timpului.

Astfel, echipa de cercetători condusă de Henry Sodano a introdus o reţea de fibră optică într-un polimer care memorează forma (shape memory polymer) – un tip de material plastic care revine la forma iniţială atunci când este încălzit. Reţeaua transmite lumină infraroşie dintr-un laser de 1 watt, acţionând ca un sistem nervos, deoarece atunci când apare o fisură, se pierde lumină din reţea. Lumina “pierdută” ar fi absorbită de plasticul din jur, încălzind astfel materialul. Pe durata procesului de încălzire, materialul devine cu 11% mai rezistent (împiedicând astfel lărgirea fisurii) şi îşi recuperează apoi forma iniţială.

Din păcate, “vindecarea” nu este completă – chiar dacă marginile fisurii sunt reunite, nu are loc şi o refacere a legăturilor la nivel molecular. Cu toate acestea, testele de laborator au arătat că materialul este capabil să refacă până la 96% din rezistenţa iniţială a unui obiect. Oricum, cercetătorii sunt optimişti şi percep această nouă tehnologie drept un prim pas către un sistem autonom care se poate reface singur în totalitate. Conform lui Sodano, materialul plastic care se vindecă singur ar putea ajunge pe piaţă în doi ani, dacă va fi încheiat un parteneriat comercial convenabil.

 
Știri
Templates Novo Blogger