Moldova învaţă să-şi menţină securitatea hotarelor pe banii Uniunii Europene

joi, 22 iulie 2010

Moldova învaţă să-şi menţină securitatea hotarelor pe banii Uniunii Europene
Foto: mediafax.ro

Colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Grăniceri, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi ai Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor (MTIC) participă în prezent la un proiect finanţat de Uniunea Europeană, ce are drept scop consolidarea capacităţilor şi cooperării în identificarea actelor de călătorie false şi falsificate la frontiera moldo-română, au declarat astăzi, 21 iulie 2010, în cadrul unei întâlniri cu presa, experţii şi beneficiarii trainingului.

"Este un proiect de conlucrare concretă cu Uniunea Europeană. Astfel, vom securiza hotarele Republicii Moldova, dar şi vom evita ca Moldova să fie folosită drept ţară de trecere ilegală către Uniunea Europeană sau către Răsărit", a ţinut să adauge în acest context managerul proiectului la nivel naţional Ştefan Carauş.


"Este un training binevenit. Unele lucruri le cunoaştem, altele ni le amintim, aflăm însă şi foarte multe noutăţi de la traineri", a declarat expertul criminalist din Direcţia Poliţie în Transport Iurie Leşan, participant la cursul de instruire.

Reprezentantul AIESEC Monica Weber, responsabilă de implementarea proiectului, susţine că trainerii moldoveni au fost selectaţi în urma unui curs de formare, iar pe parcursul trainingului sunt susţinuţi de experţi internaţionali. "În această săptămână, de exemplu, în Moldova sunt prezenţi un expert din Olanda şi unul din România", a menţionat Monica Weber.

"Este un proiect absolut nou pentru Republica Moldova, suntem siguri că va avea un impact pe termen lung", susţine Şeful Direcţiei Refugiaţi din cadrul MTIC Iulian Boboc, delegat ca trainer în Moldova. Acesta a ţinut să menţioneze că capacităţile de identificare a actelor de călătorie false şi falsificate la frontieră trebuie să fie consolidate încontinuu, pentru că este o domeniu care se află mereu în schimbare.

"Pentru că România şi Republica Moldova au interese comune, este necesar să cooperăm, inclusiv şi în ceea ce priveşte securitizarea hotarelor", susţine expertul român Lucian Sprintu. Acesta consideră că respectivul proiect este un început bun, apreciind în acelaşi timp calităţile profesionale şi didactice ale trainerilor moldoveni.

Proiectul va dura 18 luni şi pentru implementarea lui Uniunea Europeană a alocat circa 700 mii de euro, a declarat reprezentantul AIESEC Monica Weber.

Ulterior, în rezultatul proiectului, ministerelor de resort li se va pune la dispoziţie o bază de date speciale, numită EDISON, care va conţine mostrele originale de paşapoarte din întreaga lume, precum şi descrierea detaliată a elementelor de securitate ale acestora.

sursa: Unimedia

0 Comments: