(grafic) Harta criminalității mondiale. Pe ce loc se află Moldova?

sâmbătă, 8 octombrie 2011

(grafic) Harta criminalității mondiale. Pe ce loc se află Moldova?

Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) a făcut public primul său studiu privind omuciderile la nivel global. Potrivit acestuia în 2010 la nivel mondial au fost comise circa 468 000 de omucideri, dintre care 36% în Africa, 31% pe continentul american, 27% în Asia, 5% în Europa şi 1% în Oceania. 

Studiul, de asemenea, a stabilit o legătură clară între rata criminalității şi dezvoltarea economică a țărilor. Astfel, statele cu venituri scăzute sunt de patru ori mai periculoase din punct de vedere al infracționalității decât statele cu economii avansate. Nivelul ridicat al criminalităţii este cauzat în primul rând de sărăcie şi subdezvoltare. 


Potrivit studiului, în Republica Moldova pe parcursul anului 2010 au fost comise 265 de omoruri, ceea ce constituie 6,6 omoruri la 100 de mii de persoane. Totodată, în Chișinău rata este mai mică decât la nivelul întregii țări, aceasta fiind de 5.3. În țara noastră 67.9% dintre victime sunt bărbați și 32.1% femei.

În România, în 2009, au fost comise 397 de omoruri, ceea ce constituie 1.8 de omoruri la 100 de mii de persoane. Și în Ucraina situația este mai bună decât în Moldova. În țara vecină rata este de 4.8. În Federația Rusă au fost comise 11.2 omoruri la 100 de mii de persoane în 2010.

Cele mai periculoase țări, potrivit raportului, sunt Honduras (82,1 de omoruri la 100 de mii de persoane), Salvador (66 de omoruri) și Coasta de Fildeș (56.9 la 100.000 mii locuitori).

Sursa: UNIMEDIA 
Autor: Radu Burdujan 


(foto) Ziua Vinului provoacă ambuteiaje în zona MoldExpo

(foto) Ziua Vinului provoacă ambuteiaje în zona MoldExpo
Foto: UNIMEDIA

Ambuteiaj de sute de metri în zona centrului Expozițional MoldExpo din Chișinău. Azi, 8 octombrie, acolo începe sărbătoarea Ziua Vinului, unde sunt așteptați mii de vizitatori. 

Șoferii care circulă prin zonă nu vor scăpa de nervi. Asta deoarece fluxul mare de mașini a supraaglomerat zona. Mai mulți agenți de circulație sunt prezenți pe str. Vasile Lupu și încearcă să faciliteze traficul.


Azi la amiază, cozile de mașini se întindeau de la str. Belinschi până la str. M. Kogălniceanu. Șoferii sunt sfătuiți să evite zona azi și mâine. 

UNIMEDIA amintește că Ziua Vinului este sărbătorită la Chișinău pe 8-9 octombrie. Menționăm că în perioada 30 septembrie - 16 octombrie 2011, cetăţenii străini vor beneficia de vize gratuite de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. 



Sursa: UNIMEDIA


Steve Jobs a fost înmormântat vineri, în cursul unei ceremonii private

Steve Jobs a fost înmormântat vineri, în cursul unei ceremonii private
Foto: gandul.info

Steve Jobs, cofondatorul companiei Apple, a fost înmormântat vineri, la două zile după deces, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal, în ediţia online de vineri. 


Potrivit gandul.info, ceremonia de înmormântare a fost descrisă drept o adunare privată de mici dimensiuni, însă sursa citată de Wall Street Journal a refuzat să precizeze unde s-a desfăşurat aceasta. Evenimentul a avut loc la două zile după moartea lui Jobs, care suferea de cancer pancreatic.

Compania Apple a anunţat că nu va fi organizată nici o ceremonie publică pentru înmormântarea lui Jobs.

Într-o scrisoare adresată miercuri angajaţilor companiei, directorul executiv Tim Cook a afirmat că Apple "pregăteşte o celebrare a vieţii extraordinare a lui Steve", care va avea loc în curând.

Sursa: gandul.info


Fotografia Zilei: Fanii moldoveni în Olanda

Fotografia Zilei: Fanii moldoveni în Olanda
Foto: Mariana Galben via Facebook

Ieri, 7 septembrie, la Rotterdam s-a disputat meciul de fotbal Olanda - Moldova (calificarea Euro 2012). Galeria de suporteri moldoveni a afișat în tribune un banner cu inscripția: Nu agresiunii rusești în Moldova!


sursa: Unimedia

Tinerii preferă internetul, apoi televiziunile, ziarele și radioul

Tinerii preferă internetul, apoi televiziunile, ziarele și radioul
Foto: www.nextrem.eu

Majoritatea tinerilor din Moldova se informează foarte rar din ziare, deseori de la TV și radio, iar internetul este sursa de bază pentru aceștia. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de Centrul de Cercetare Sociologică (CCSM), la care au participat aproape 1600 de tineri.


Astfel, fiind întrebați despre cât de des răsfoiesc ziarele, tinerii respondenți au răspuns cu „Foarte des” - doar 5%, „Des” - 15%, „Rar” - 36%, 30% au spus că foarte rar accesează presa scrisă, iar 14% deloc nu interacționează cu ziarele. De altfel, nici televizorul nu este pe primul loc printre preferințele tinerilor din Moldova. Aproximativ 28% din adolescenți urmăresc jurnalele de știri la televizor foarte des, 47% deseori vizionează știrile la televizor deseori, 18% au spus că rar se informează de la TV, 5% foarte rar, iar 2% în general nu privesc știrile la televizor.

Internetul este sursa principală de informare a tinerilor. Astfel, potrivit sondajului, 53% foarte des citesc știrile pe internet, 25% deseori accesează portalurile informaționale, 10% intră mai rar pe site-urile de știri, 5% citesc foarte rar internetul, iar 7% nu interacționează deloc cu mediul online pentru a se informa. Posturile radio de asemenea nu sunt surse de informare foarte importante pentru adolescenți. Doar 9% au răspuns că ascultă radioul foarte des pentru informații, 18% au răspuns cu „Des”, 33% au spus că rareori ascultă radioul pentru a afla mai multe informații, 25% ascultă foarte rar posturile de radio, iar 15% din tineri - nu ascultă deloc radioul.

Postul de televiziune cu cel mai mult public tânăr este PRO TV - cu 30%, 13% din adolescenți urmăresc PRIME de cele mai multe ori, Moldova 1, PUBLIKA TV, MUZ TV și NIT sunt posturile care sunt urmărite de câte 8% din tineri, fiecare. Posturile de divertisment TNT, Jurnal TV și CTC au câte 7%, 7% și respectiv 5%. Postul public național românesc, TVR 1, este urmărit de aproximativ 2% din tinerii moldoveni, iar Euro TV este vizionat de 1% din tinerii care au participat la sondaj.

Referitor la jurnalele de știri, de asemenea PRO TV este pe primul loc în top - 41%, iar PRIME e pe 2 cu 13%. PUBLIKA TV - 12%, Jurnal TV - 10%, Moldova 1 - 9%, iar NIT - 7% -posturi alese de tineri pentru știri. Tipul de program cel mai urmărit de adolescenți este filmul, cu o pondere de 41%, urmează știrile - 32%, emisiunile de divertisment - 16%, iar talk show-urile sunt alese de 9% din tineri.

UNIMEDIA menționează că sondajul a fost realizat de CCSM pe un eșantion de 1596 persoane, care au vârste cuprinse între 15 și 34 de ani. Probabilitatea rezultatelor sondajului este de 95%, iar eroarea tolerată, de ± 2,6%. Interviurile au avut loc în mai multe localități ale Moldovei în perioada 28 august - 21 septembrie 2011.

Sursa: UNIMEDIA
Autor: Vadim Zgherea


În august 2011, salariul mediu pe economie s-a redus cu 2,7%

În august 2011, salariul mediu pe economie s-a redus cu 2,7%
Foto: karadeniz-press.ro

În luna august 2011, pentru a doua lună consecutiv, salariul mediu pe economie s-a redus. Dacă în luna iulie câştigul salarial mediu s-a redus cu 8,3% faţă de iunie, atunci în luna august acesta a constituit 3174,8 lei sau cu 2,7% mai mic decât în luna iulie 2011, arată datele Biroului Naţional de Statistică. 


Datele statistice arată că faţă de luna august 2010, câştigul salarial mediu înregistrat în august 2011 a fost mai mare cu 8,5%. Raportat însă la creşterea preţurilor, puterea de cumpărare a salariului este de fapt în scădere, cu 0,6%. Şi aceasta, în condiţiile în care, economia RM creşte, iar Guvernul a promis creşteri de salarii.

Amintim că intenţia Guvernului pentru anul 2011 este de a majora salariul mediu cu 11%. Totodată, potrivit estimărilor Băncii Naţionale a Moldovei, rata anuală a inflaţiei la finele anului 2011 va înregistra nivelul de 8,4%.

Menţionăm că economia Republicii Moldova a înregistrat în prima jumătate a anului 2011 o creştere de 7,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. „Începutul creşterii economice nu înseamnă imediat salarii şi locuri de muncă”, a explicat anterior ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în contextul datelor ce arată că salariile se reduc.

Sursa: UNIMEDIA


PLDM și PD s-au înțepat cu „ghimpi” în Parlament

PLDM și PD s-au înțepat cu „ghimpi” în Parlament
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a dat dovadă de lipsă de responsabilitate și nu a asigurat siguranța sectorului financiar în cazurile de atac raider de pe piața valorilor imobiliare. La această concluzie a ajuns Comisia parlamentară Economie, Buget și Finanțe, după ce a examinat felul în care au acționat instituțiile statului. Un raport în acest sens a fost prezentat în Plenul Parlamentului președintele Comisiei Veaceslav Ioniță, ieri, 7 octombrie.

Comisia parlamentară a stabilit că CNPF a dat dovadă de incapacitate de acțiune sau, și mai grav, inacțiune, astfel fiind încălcată una din atribuțiile de bază a instituției - „protejarea drepturilor participanților la piața financiară nebancară”. Ioniță consideră că prin acțiuni întârziate CNPF a expus membrii pieței riscului pierderii proprietății.


Circumstanțele în care a acționat CNPF, privind constatarea și ignorarea tranzacțiilor dubioase, urmează să fie examinate de către organele abilitate de drept.


Raportul Comisiei Economie a trezit nemulțumiri în rândul democraților, care au sărit în apărarea celor de la CNPF. „Ei au acționat în limita legii”, a accentuat deputatul PD, Oleg Sîrbu. 

„În ultimul timp, trandafirul are prea mulți ghimpi”, a subliniat Tudor Deliu, referindu-se la simbolica PD și la faptul că democrații ar avea un motiv pentru a apăra CNPF.

De cealaltă parte, liberalii i-au susținut pe democrați. „E natural ca trandafirul să aibă spini. De acum încolo, oamenii o să vadă harbuz roșu pe dinafară și verde înăuntru”, a spus Gheorghe Brega, făcând referire la o posibilă coaliție roșu-verde.

Tot în contextul atacurilor de tip raider asupra sitemului financiar-bancar, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare și ordine publică, Alexandru Stoianoglu (PD), a punctat că Procuratura Generală și CCCEC au acționat adecvat și în termen corespunzător au întreprins tot complexul de măsuri.

Totodată, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Victor Popa a recomandat Ministerului Justiției să ajusteze legislația națională la standardele internaționale, pentru ca pe viitor astfel de situații să nu mai fie admise.

Într-un final, s-a decis crearea unui grup de lucru de 9 persoane care să examineze rapoaretele comisiilor și să elaboreze poziția Parlamentului privind atacurile raider. Din partea PCRM au fost înaintați în grup patru deputați: Igor Muntean, Zinaida Chistruga, Vladimir Vitiuc, Anatolii Zagorodnîi; de la PLDM trei - Veaceslav Ionița, Angel Agachi, Lilian Zaporojan; PL și PD urmează să înainteze câte un reprezentant.

Sursa: UNIMEDIA


Sarkozy: Franța sprijină integritatea teritorială a Georgiei

Sarkozy: Franța sprijină integritatea teritorială a Georgiei
Foto: http://pik.tv

Preşedintele Franței, Nicolas Sarkozy, sprijină suveranitatea şi integritatea Georgiei, dar pledează pentru reluarea unui dialog politic pentru realuarea relaţiilor ruso-georgiene. Declarațiile au fost făcute vineri în Piaţa Libertăţii din Tbilisi, relatează presa georgiană. 


"Am reușit să oprim rapid războiul din 2008, însă acest fapt nu înseamnă că am fost în măsură să aducem pace pe acest pământ. Vi s-a luat o parte din teritoriu. În pofida oricărei logici strategice şi ignorării obligaţiilor, forțele armate rusești nu numai că au rămas la linia de demarcaţie, dar au și crescut cantitativ, ignorând acordul", a declarat Sarkozy.

Oficialul francez a promis că va continua să monitorizeze îndeplinirea acordului din 12 august 2008 privind încetarea focului, deoarece aceasta presupune "asumarea responsabilității de toate părțile". Potrivit lui Sarkozy, Franța, ca nici o altă țară știe ce înseamnă dezmembrarea ţării şi, "în pofida acestui fapt, datorită marilor politicieni precum Charles de Gaulle şi Konrad Adenauer, pe ruinele conflictului, a fost capabilă să încheie pacea cu Germania". "Rusia și Franţa sunt prieteni şi parteneri strategici. Noi considerăm că Georgia şi Rusia trebuie, de asemenea, să devină parteneri şi prieteni", a mai spus președintele Franței.

În cadrul aceleiași vizite, Sarkozy l-a decorat pe Saakașvili cu Ordinul "Legiunea de onoare", cea mai înaltă distincție civilă și militară franceză. "Niciodată nu mi-am imaginat că aș putea obține una dintre cele mai mari distincții ale Franței", a spus președintele Georgiei.

Sursa: UNIMEDIA


MAI: Descreșterea crimelor grave, creșterea celor ușoare

MAI: Descreșterea crimelor grave, creșterea celor ușoare
Foto: adliterate.com

Într-o şedinţă a Clubului de Presă, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), care a avut loc la Chişinău, 6 octombrie 2011, s-a discutat despre “Creşterea nivelului criminalităţii în Republica Moldova în ultima perioadă”.


La această întrunire au fost invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Centrului de Resurse Juridice.

Ion Bodrug, şeful adjunct al Departamentului poliţie al MAI, a declarat că la momentul actual se atestă o descreştere a numărului crimelor excepţional de grave şi o creştere la capitolul crimelor uşoare. "Scăderea numărului crimelor grave este de aproximativ 26%", a mai spus Bodrug (pedepse pentru o perioadă de la 25 ani în sus).

La capitolul corupţie au fost aduse un set de explicaţii de ce acest fenomen continuă să se dezvolte. Potrivit lui Ion Bodrug, cetăţenii moldoveni clasifică diferit luarea de mită și darea de mită, pe când acestea sunt identice şi ambele trebuie sancţionate conform legii.

Sursa: UNIMEDIA 
Olga Cheptene 


Roberto Carlos: „Nu Messi e numărul 1 în lume”

Roberto Carlos: „Nu Messi e numărul 1 în lume”
Foto: blogspot.com

Fundașul Brazilian, Roberto Carlos laudă un alt jucător decât Messi, drept cel mai bun din lume. Carlos susține că altcineva e numărul 1 în lume, iar nimeni nu prea zice nimic de el, transmite sport.ro


„De 3 sau 4 ani, Xavi trece printro perioadă fantastică. Barcelona depinde mult de el. Este un geniu”, spune fundașul brazilian, referindu-se la Xavi Hernandez, care evoluează ca mijlocaș la clubul catalan. Carlos mai susține că Xavi este creierul echipei, punctul de referință și ar trebui recunoscurt drept cel mai bun din lume. „Mă oftic că oamenii nu îl apreciază așa cum ar trebui”, a adăugat Carlos, într-un interviu pentru Ligabbva.com.

„Nu Messi este cel mia bun, se menține înaintea tuturor pentru că are norocul ca în spate să-i aibă pe Xavi și Iniesta. Cristiano Ronaldo tot este un fenomen”, susține Roberto Carlos, care acum antrenează Anzhi-ul rușilor.

UNIMEDIA precizează că mijlocașul clubului Barcelona, Xavi Hernandez, a fost nominalizat la Balonul de Aur FIFA 2010, iar coechipierii săi, Messi și Iniesta i-au fost concurenți la titlu. La ora actuală, publicul apreciază cel mai mult cum evoluează Lionel Messi, acesta fiind declarat și cel mai bun jucător al lumii, iar recent a fost desemnat de UEFA drept cel mai bun jucător pentru sezonul 2010-2011 în Europa. 

Sursa: UNIMEDIA


Berlusconi, la ziua lui Putin

vineri, 7 octombrie 2011

Berlusconi, la ziua lui Putin
Foto: adevarul.ro

Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, a plecat vineri dimineaţă în Rusia, pentru a participa la aniversarea prietenului şi omologului său Vladimir Putin, care împlineşte 59 de ani, scrie presa italiană.


Anul trecut, Berlusconi şi Putin au participat la un dineu privat organizat cu aceeaşi ocazie la Sankt-Petersburg. Cei doi politicieni au relaţii amicale din anii 2000, când Putin era preşedinte. 


Premierul italian, care a împlinit 75 de ani pe 29 septembrie, a efectuat numeroase vizite private în Rusia şi l-a catalogat pe Vladimir Putin drept „un om providenţial" pentru ţara sa.

La jumătatea lunii septembrie, Putin lăuda calităţile de politician ale lui Berlusconi, apreciind că scandalul în care premierul italian este acuzat că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o prostituată minoră este "fructul geloziei".
Premierul Rusiei, Vladimir Putin, împlineşte astăzi 59 de ani.


Sondaj: UNIMEDIA, cel mai popular site de știri și printre tineri

Sondaj: UNIMEDIA, cel mai popular site de știri și printre tineri
Foto: a1.ro

Portalul de știri UNIMEDIA este accesat de 34% dintre tinerii moldoveni, astfel clasându-se pe locul 1 într-un sondaj realizat de Centrul de Cercetare Sociologică (CCSM). În categoria site-urilor de știri mai sunt incluse și Timpul.md, accesat de 23% din tineri, Realitatea.ro - 12% din respondenți, News.yam.md - 11%, iar Newsru.com - 6%. În același timp, Lenta.ru este vizitată de 6% din adolescenții moldoveni, Privesc.eu de 4%, iar Arena.md de alte 4%.


Astfel, dacă despre televiziuni, radiouri și ziare, tinerii au spus că le accesează deseori sau mai rar, în ce privește resursele informaționale de pe Internet, ultimul este în topul preferințelor adolescenților. Potrivit rezultatelor sondajului, 53% din tineri accesează foarte des Internetul. Totodată, 10% au timp puțin pentru internet, 5% intră foarte rar, iar 7% din tineri nu au nici o treabă cu online-ul.

Rețeaua de socializare Odnoklassniki.ru este cea mai preferată de persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani, Facebook se află pe locul 3 cu 18%, iar Twitter este utilizată de 1% dintre moldoveni.

UNIMEDIA menționează că sondajul a fost realizat în perioada 28 august - 21 septembrie. La acesta au participat 1596 de tineri, care au vârsta cuprinsă între 15-34 de ani. Rata erorii ajunge până la ± 2,6 %. Sondajul a fost realizat de Centrul de Cercetare Sociologică.

Amintim că portalul de știri UNIMEDIA este vizitat în fiecare zi de peste 30 de mii de persoane.

Sursa: UNIMEDIA


Vasile Belous s-a calificat la Jocurile Olimpice din 2012

Vasile Belous s-a calificat la Jocurile Olimpice din 2012
Foto: adevarul.ro

Boxerul moldovean, Vasile Belous s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012. Pugilistul s-a duelat pe 4 octombrie cu australianul Mark Basile, în cadrul Campionatului Mondial de Box, pe care la învins cu 18:9.


Belous, care evoluează la categoria de greutate de 69 kg, câștigase anterior lupta cu Myke Carvalno, iar pe 2 octombrie a învins, cu scorul 15:9, în lupta contra românului Ionuț Gheorghe. Astfel, până la meciul cu Basile, moldoveanul se calificase în optimile de finală ale Campionatului din Bacu.


Alături de sportivul din Moldova s-au mai calificat încă 71 de sportivi, dintre care 5 români și 6 ucraineni.

UNIMEDIA amintește că la Campionatul Mondial de Box din acest an au fost delegați de Ministerul Tineretului și Sportului 8 sportivi. Cheltuielile suportate de MTS pentru participarea din acest an au fost de cca 309 mii lei. Alături de Belous, la JO din 2012 va mai participa și Zalina Marghieva, care s-a calificat la competiția internațională în urma prestației de succes de la Universiada din Shenzhen din acest an.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Cum poţi face lucrurile să devină nevăzute

(video) Cum poţi face lucrurile să devină nevăzute
Foto: descopera.ro

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Dallas au descoperit cum pot crea, sub apă, un efect de miraj pentru a face un obiect să devină invizibil.


Nanotuburile de carbon (foto) sunt folii de carbon de grosimea unei molecule, rulate sub forma unor tuburi şi, deşi au densitatea aerului, sunt la fel de rezistente ca oţelul. Deşi au aplicaţii în medicină şi tehnologii spaţiale, nanotuburile de carbon nu păreau, totuşi, a fi materiale revoluţionare, mai ales după ce, de curând, au fost eclipsate de grafen (folie alcătuită dintr-un singur strat de atomi de carbon).Acum însă, nanotuburile şi-au găsit utilizarea în fizică, reuşind să ajute la crearea efectului de miraj.


Mirajul se produce ca urmare a schimbării de direcţie a luminii, atunci când trece prin medii cu densităţi diferite. Cel mai cunoscut efect de miraj îl reprezintă înşelătoarele "băltoace" care par să existe pe şosea, în zilele caniculare. Aerul din apropierea solului este mai fierbinte decât cel din straturile superioare, care este mai dens. Când aerul îşi schimbă temperatura, îşi schimbă şi densitatea. Razele de lumină traversează mai întâi straturile mai reci de aer, apoi vin în contact cu aerul încins din apropierea asfaltului şi sunt deviate şi până la obţinerea reflexiei totale. Privitorul are astfel impresia că vede cerul reflectându-se în nişte ochiuri de apă de pe şosea.

Deoarece nanotuburile de carbon pot fi încălzite şi pot ajuta la creşterea temperaturii apei din jur, ele pot devia razele de lumină în acelaşi mod în care o face şi un gradient de temperatură în aer. Nanotuburile de carbon sunt perfecte pentru producerea acestui fenomen, ele fiind uşoare, subţiri, transparente şi putând fi încălzite atât de rapid, încât "mantia invizibilă" poate fi pornită şi oprită prin activarea unui întrerupător.



Ucraina: Un automobil înmatriculat în Moldova a tamponat mortal un biciclist

Ucraina: Un automobil înmatriculat în Moldova a tamponat mortal un biciclist
Foto: glavred.info

Joi, la 6 octombrie, în jurul orei 20.00, în regiunea Rivne, Ucraina, a avut loc un accident rutier în care a fost implicat un automobil cu numere de înmatriculare moldovenești, informează glavred.info cu referire la serviciul de presă al poliţiei rutiere regionale.


Potrivit sursei, camionul de marca DAF cu numere de înmatriculare moldovenești venea dinspre hotarul belaruso-ucrainean. Vehiculul, la volanul căruia se afla un bărbat în vârstă de 65 de ani, se deplasa în același sens cu biciclistul.


Deoarece bicicleta nu a fost echipată cu reflectoare, șoferul camionului nu l-a observat pe biciclist. În rezultat, bărbatul a fost tamponat mortal. În prezent se stabilește identitatea acestuia. 


Sursa: UNIMEDIA


Mâine traficul rutier pe şoseaua Munceşti va fi suspendat

Mâine traficul rutier pe şoseaua Munceşti va fi suspendat
Foto: maps.google.com

Primăria Municipiului Chişinău informează despre suspendarea traficului rutier pe şoseaua Munceşti, pe 8 octombrie a.c., între orele 8.00 şi 17.00, pe tronsonul: str. Burebista - str. Pandurilor, în legătură cu desfăşurarea lucrărilor de defrişare şi curăţare a arborilor.


Ca urmare a executării lucrărilor planificate, circulaţia transportului va fi organizată după cum urmează


 Troleibuze:   
                                                                                                      
Ruta nr. 5 în direcţia sectorului Botanica se scurtează până la Gară.                     
Ruta nr. 20 – de la bd. Gagarin pe bd. Decebal, str. N. Zelinski, str. Sarmizegetusa şi în continuare pe traseul stabilit; 
Autobuze:  
                                                                                                         
Ruta nr. 18 – de la bd. Iu. Gagarin pe bd. Decebal, str. N. Zelinski, str. Sarmizegetusa, str. Burebista, şos. Munceşti şi în continuare pe traseul stabilit, retur – de la şos. Munceşti pe str. Burebista, str. Sarmizegetusa, bd. Decebal, bd. Iu. Gagarin şi în continuare pe traseul stabilit;

Microbuze:     
                                                                                                 
Rutele nr. 118, 120, 161 şi nr. 171 – de la şos. Munceşti, pe str. Pandurilor, str. Cetatea Albă, str. Burebista, şos. Munceşti şi în continuare  pe traseele stabilite.

Conducătorii auto care traversează zona sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră amplasată temporar.


Sursa: UNIMEDIA


Nivel înalt de securitate cu ocazia vizitei Patriarhului Kiril

Nivel înalt de securitate cu ocazia vizitei Patriarhului Kiril
Foto: MAI

Circa 2400 de polițiști, pe parcursul a trei zile, vor fi implicați în asigurarea ordinei publice în municipiul Chișinău cu ocazia vizitei Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii Kiril. Despre aceasta a declarat astăzi, 7 octombrie, Iurie Maximov, şef-adjunct al Direcţiei investigaţii şi securitate internă.


Potrivit lui Maximov, pentru a supraveghea ordinea publică colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne vor utiliza tehnică video petru a monitoriza străzile Capitalei.


Un nivel sporit de securitatea va fi la Catedrala Nașterii Maicii Domnului, unde Sanctitatea Sa Kiril va ține o slujbă comună cu Mitropolitul Vladimir. Astefl, polițiștii vor folosi detectoare mobile pentru a nu permite accesul la eveniment a persoanelor cu arme.

La rândul său, șeful Direcției poliție rutieră, Sergiu Armașu, a menționat că pe intinerarele de deplasare a cortegiului SS Kiril, circulaţia va fi suspendată şi redirecţionată pe străzile adiacente. Totodată, acesta a subliniat că în timpul slujbei la Catedrală nu va fi blocat bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

UNIMEDIA amintește că SS Kiril se va afla în R. Moldova în perioada 8-10 octmobrie.       

Sursa: UNIMEDIA


Curtea de Conturi: Am plătit cu 31 milioane de lei mai mult pentru apa caldă, furnizată de Termocom

  Curtea de Conturi: Am plătit cu 31 milioane de lei mai mult pentru apa caldă, furnizată de Termocom
Foto: noi.md

Cheltuieli și venituri nejustificate în valoare de cca 55 milioane lei la S.A Termocom. Aceasta este constantarea Curții de Conturi, care a prezentat un raport privind activitatea întreprinderii în perioada 2009-2010. Potrivti raportorilor, la Termocom au fost depistate o serie de iregularități și deficiențe la gestionarea resurselor financiare și la administrarea patrimoniului public, printre care lipsa reglementărilor privind salarizarea angajaților, crearea unor cheltuieli suplimentare pentru consumatori, lipsa unei evidențe contabile adecvate a operațiunilor economice.


În urma auditului realizat s-a constatat:


- În perioada 2009-2010, pierderi în rețea au depășit limita stabilită de 18%, ceea ce a cauzat cheltuieli suplimentare de cca 50 mii lei. 

 - Majorarea neîntemeiată a cantității de energie termică livrată consumatorilor pentru încălzirea apei menajere a dus la calcularea unor venituri suplimentare în valoare de 31 milioane lei, dar și la cheltuieli nejustificate de resurse. În consecință, consumatorii au plătit mai mult pentru facturi.

„Guvernul stabileşte limita maximă de 50 de grade, Termocom-ul a stabilit limita de 55 de grade. Respectiv 5 grade care trebuie încălzite au fost incluse în preţ neregulametnar şi asta constituie 2,16 lei în 2009 şi 2,9 lei în 2010. În 2009 a acestă suma a constiuit 12 milioane lei iar în 2010 – 19 milioane lei”, explică raportorul Srgiu Știrbu.

- Acordarea neargumentată a unor sporuri la salariu angajaților Termocom, precum și lipsa surselor de acoperire a acestor cheltuieli în valoare de 24,6 mln lei. S-a constatat că în unele cazuri, pentru acelaşi lucru pe care trebuia să-l îndeplinească un angajat s-a oferit şi salariu, şi spor.

- Acceptarea majorării nejustificate a valorii lucrărilor de construcție și reparație cu 4,9 mln lei, fără TVA;

Curtea de Conturi va monitoriza implementarea recomandărilor și va remite materialele auditului instituțiilor abilitate.


Sursa: UNIMEDIA


(foto) Un filipinez şi-a făcut mai multe operaţii estetice pentru a arăta ca Superman

(foto) Un filipinez şi-a făcut mai multe operaţii estetice pentru a arăta ca Superman
Foto: huffingtonpost.com

Herbert Chavez, un filipinez în vârstă de 35 de ani, şi-a făcut o serie de operaţii estetice pentru a arăta cât mai mult ca Superman, idolul său, scrie Gawker. 


Totul a început în 1995, când şi-a modificat nasul. Apoi şi-a modificat bărbia şi şi-a făcut implanturi la şolduri.


Ba mai mult, şi-a injectat silicon în buze pentru ca asemănarea să fie cât mai mare. Chavez nu vrea să se oprescă aici, tânărul anunţând că urmează să fie supus unei operaţii chirurgicale care să-l facă mai înalt




Fostul director „Registru”, Vladimir Molojen și predecesorul său - acuzați de neglijență și abuz în serviciu

Fostul director „Registru”, Vladimir Molojen și predecesorul său - acuzați de neglijență și abuz în serviciu
Foto: vipmagazin.md

Doi foști directori ai întreprinderii de stat „Registru” sunt învinuiți de procurori de abuz în serviciu și neglijență. Este vorba de Vladimir Molojen și Anatolie Gumeniuc, care ar fi încheiat contracte ilegale cu o companie de publicitate, prejudiciind bugetul instituției cu cca 3,6 milioane lei. În consecință, aceste cheltuieli nejustificare s-au reflectat în prețul majorat al serviciilor prestate de Î.S. Registru, de care urmau să beneficieze cetățenii. Informația a fost făcută publică de către șeful-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. 

Molojen este acuzat că în perioada 2008-2011 ar fi încheiat contracte de publicitate cu agenția de publicitate „Altent-Com”, fondatorii căreia erau soția și feciorul acestuia.


Având interesul personal de a majora veniturile agenției, Molojen a achitat în contul Altent-Com cca 2,6 milioane de lei timp de 3 ani. Serviiciile de publicitate contra plată, ce au fost prestate pentru întreprinderea de stat „Registru” nu au fost nici rentabile, și nici eficiente. Asta pentru că Registru nu are concurență pe piață, fiind unica înteprindere care prestează servicii de perfectare a actelor.

Predecesorul lui Molojen, Antalolie Gumeniuc, este învinuit și el de neglijență în serviciu. Potrivit procurorilor, în intervalul 2006-2008, cunoscând despre existența unor contracte între Î.S „Registru” și compania soției și feciorului lui Molojen, care pe atunci era ministru al Dezvoltării Informaţionale, nu a întreprins acţiuni în vederea rezilierii lor. Ca urmare, bugetul întreprinderii a fost prejudiciat cu aproape un milion de lei.

Procuratura Anticorupție a declanșat urmărirea penală ca urmare a unui raport făcut public de Curtea de Conturi privind activitatea Î.S „Registru”. Cei doi foști directori sunt cercetați în stare de libertate.

UNIMEDIA precizează că Vladimir Molojen a fost demis din funcția de director al Î.S „Registru” în martie curent, pentru gestionare incorectă a fondurilor. Asta după ce președintele interimar, Marian Lupu, s-a arătat nemulțumit de prețurile excesiv de înalte stabilite de Registru pentru perfectarea pașapoartelor. Demisionar din guvernul Tarlev, Molojen a fost numit în funcţia de director general al ÎS „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru” de către fostul președinte, Vladimir Voronin. Numele lui Molojen a figurat în mai multe scandaluri legate de afacerile dubioase cu pașapoarte, precum și în raportul Curții de Conturi, care în 2005 a constat delapidări de milioane de lei comise la Departamentul tehnologii informaţionale. Acesta, însă, și-a păstrat postul, iar în 2006, Voronin l-a decorat pe Molojen cu „Ordinul Republicii”.

Sursa: UNIMEDIA


Deputații „cască gura” la Parlament

 Deputații „cască gura” la Parlament
Deputații stau cu Facebook-ul deschis la ședința Parlamentului
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

"Ieri nu am știut ce se votează, de accea nici nu am participat la vot”. Așa explică fracțiunea PCRM decizia de astăzi, 7 octombrie, de a amâna raportul prim-ministrului Vlad Filat pentru săptămâna viitoare. Asta în condiția în care, o propunere în acest sens a fost înaintată cu o zi înainte de liberal-democrați, dar care nu a fost sprijinită de deputați.


„N-a fost foarte clar ce se votează,  de accea nici nu am participat la vot. Și dl Diacov a confirmat, în cadrul unei intervenții, că n-a înțeles ce s-a votat”, a subliniat deputatul comunist Sergiu Sîrbu.


De cealaltă parte, liberal-democrații s-au arătat surpinși de această răsturnare de situație, dar menționează că discuții cu comuniștii pe acest subiect nu au fost purtate. „Propunerile noastre au fost considerate rezonabile și de alte fracțiuni. Am fost surpins, au fost invocate aceleași argumente. Cu toate că noi nu am comunicat cu PCRM la acest subiect”, a precizat liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț.

Amintim că ieri, fracțiunea PLDM a propus ca audierea raportului premierului privind atacurile asupra instituţiilor financiar-bancare, situaţia social-economică, executarea bugetului, întârzierea examinării și prezentării politicii fiscale și a bugetului pentru anul următor să fie audiat după ce vor fi prezentate rapoartele comisiilor parlamentare. Însă, liberalii și democrații au insistat ca audierile să aibă loc în această săptămână. Președintele fracțiunii PD, Dumitru Diacov, a declarat ieri la finele ședinței că nu a înțeles ce se pune la vot, de aceea nu a susținut inițiativa liberal-democraților de a amâna audierea premierului. Colac peste pupăză, PCRM a susținut astăzi propunerea făcută de PLDM.

Sursa: UNIMEDIA


5 motive pentru care ar trebui să mănânci nuci

5 motive pentru care ar trebui să mănânci nuci
Foto: gazetanord-vest.ro

Dacă vrei să incluzi o gustare sănătoasă între mesele principale, nu ezita să alegi nucile crude care sunt considerate un superaliment datorită substanţelor nutritive din componenţa lor. Vezi de ce este bine să consumi nuci.


Iată de ce ar fi bine să le consumăm cât mai des:

1. Protejează bărbaţii de cancerul la prostatăPotrivit unui studiu, bărbaţii care obişnuiesc să consume câteva nuci în fiecare zi se protejează de cancerul de prostată. Pe lângă faptul că au proprietatea de a împiedica apariţia acestei maladii, nucile pot micşora dimensiunea tumorilor, împiedicându-le dezvoltarea, susţin specialiştii de la Universitatea California.
2. Sunt bogate în grăsimi buneDatorită conţinutului ridicat în acizi graşi omega-3, specialiştii ne recomandă să consumăm în fiecare zi câte un pumn de nuci crude.
3. Protejează împotriva cancerului la sânPotrivit unui studiu efectuat pe 30.000 de adolescente, consumul de nuci reduce riscul de apariţie a tumorilor la sân. Cercetătorii de la Universitatea Harvard au analizat dieta adolescentelor şi după o perioadă de patru ani au urmărit câte dintre acestea au dezvoltat boala. Rezultatele au arătat că un consum regulat (două sau mai multe porţii pe săptămână) de orice tip de nuci, scade riscul de cancer la sân cu până la 36%. Tot acizii graşi omega-3 sunt responsabili de acest beneficiu, potrivit specialiştilor.
4. Sunt benefice pentru inimăPotrivit unui studiu apărut în publicaţia “American College of Cardiology”, consumul zilnic de nuci menţine arterele sănătoase şi protejează inima de boli.
5. Te apără de bolile gingivaleCercetătorii au analizat efectele unei diete bogate în grăsimi polinesaturate (nucile fiind o sursă importantă) pe aproximativ 9.200 de adulţi, cu vârste de peste 20 de ani. La sfârşitul studiului s-a observat că particpanţii care au optat pentru o dietă bogată în astfel de grăsimi au fost mai feriţi de problemele gingivale, riscul scăzând cu până la 30%.

Sursa: eva.ro


FISC-ul aminteşte în regim on-line despre obligativitatea serviciului "Declaraţie electronică" din anul 2012

FISC-ul aminteşte în regim on-line despre obligativitatea serviciului
poză simbol

FISC-ul aminteşte în regim on-line câte zile au rămas până subiecții impunerii cu TVA au posibilitatea de a se conecta la Serviciul "Declaraţie electronică" şi de-a-şi ridica semnăturile de autentificare. Aceasta, în contextul în care începând cu 1 ianuarie 2012, subiecții impunerii cu TVA vor prezenta, în mod obligatoriu, dările de seamă fiscale utilizând metode automatizate de raportare electronică. 


Contribuabilii sunt obligați să semneze Acordul de conectare la serviciul „Declarație electronică” până la finele anului curent. Potrivit situaţiei din 7 octombrie, la Serviciul "Declaraţie electronică" sunt conectate un număr de 4113 companii sau 27,3% din numărul total. Menţionăm că subiecţii impunerii cu TVA mai au la dispoziţie încă 85 de zile pentru a face acest lucru. 


Informațiile cu privire la data, locul prezentării și lista documentelor necesare, vor fi aduse la cunoștință contribuabililor de către inspectoratele fiscale de stat teritoriale de care aceștia sunt deserviți (Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (Direcția Marilor Contribuabili), Inspectoratul fiscal de stat pe mun. Chișinău, Inspectoratul fiscal de stat pe mun. Bălți sau Direcția administrare fiscală Comrat).

Pentru semnarea Acordului de conectare la serviciul „Declarație electronică” și ridicarea semnăturilor gratuite electronice de autentificare, trebuie să se prezinte persoanele responsabile ale contribuabililor vizați (conducătorul, contabilul-șef, altă persoană împuternicită cu drept de semnare a dărilor de seamă). Pentru informații suplimentare, puteți apela Centrul de Asistență și Contact al Î.S. „Fiscservinform” la tel. 82-22-22, comunică Serviciul de Presă al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.

Sursa: UNIMEDIA


Șelin vrea să-i transmită lui Filat facturile pentru gaz, neachitate de cetățeni

Șelin vrea să-i transmită lui Filat facturile pentru gaz, neachitate de cetățeni
Foto: PSD

Partidul Social Democrat anunță că intenționează să organizeze ample manifestații de protest în PMAN din Capitală, dacă Guvernul nu va ajuta familiile vulnerabile, achitându-le 1/4 din factura lunară pentru gaz. Declarații în acest sens au fost lansate astăzi de către președintele social-democrat, Victor Șelin.


„Partidul Social Democrat este gata să organizeze acţiuni de protest împotriva politicii antipopulare şi antisociale a actualei guvernări, care a condamnat la foamete şi frig păturile social- vulnerabile ale societăţii noastre, din care fac parte peste 100 mii de şomeri, 650 mii pensionari şi 200 mii de persoane cu dizabilităţi”, a declarat Șelin.


Potrivit lui, pînă la data de 20 octombrie curent, în regim de urgenţă, Guvernul trebuie să adopte o Hotărîre despre alocarea compensaţiilor speciale pentru gazul consumat, în mărime de 23% de la tariful stabilit pentru toate categoriile de cetăţeni, venitul total al cărora pentru fiecare membru de familie este mai mic de 1500 lei. 

În caz contrat, social-democrații promit că vor scoate oamenii în stradă, iar toate facturile neachitate ale cetăţenilor vor fi colectate și transmise spre achitare prim-ministrului Vlad Filat şi Guvernului.

De asemenea, PSD anunță că va recurge la acțiuni de protest și împotriva actualei componenţe a Parlamentului Republicii Moldova, care nu este în stare să aleagă un președinte.

UNIMEDIA precizează că începând cu luna octombrie, tariful la gaze naturale pentru consumatorii finali s-a majorat cu 23%. 


Sursa: UNIMEDIA


„Vatra Neamului” invită la festivalui „Cu miros de busuioc și aburi de sarmale”

„Vatra Neamului” invită la festivalui „Cu miros de busuioc și aburi de sarmale”

Restaurantul-muzeu „Vatra Neamului” invită în perioada 8-20 octombrie 2011 la un festival dedicat tradițiilor seculare „Cu miros de busuioc și aburi de sarmale”. În cadrul evenimentului vizitatorii vor avea ocazia de a gusta din sarmale pregătite de câștigătorii premiului internațional „Arta și iscusința sarmalelor”.


Festivalul se axează pe oaza de tradiții ale poporului moldovensec unde se vor servi o gamă variată de sarmale în frunză de podbal, viță de vie, sfeclă roșie, varză, hrean, leuștean cu umplutură din crupe de grâu, arpacaș, orz, secară, păsat de porumb și orez cărora li se vor adăuga la împletit câte o felie de costiță de porc și jambon afumat.


Programul, însoțit de muzică tradițional-folclorică, își va da startul sâmbătă, 8 octombrie 2011, la ora 18:00 în incinta restaurantului-muzeu „Vatra Neamului”.

Publicitate

sursa: Unimedia

1400 de persoane evacuate după explozie la o rafinărie din Canada

1400 de persoane evacuate după explozie la o rafinărie din Canada
Foto: cbc.ua

Cel puțin 10 persoane au fost rănite și circa 1400 evacuate în urma unei explozii urmată de incendiu la o rafinărie din localitatea Regina în sudul Canadei, informează postul de televiziune CBC.


Potrivit sursei, incidentul a avut loc în acea parte a rafinăriei unde se produce combustibil diesel. Potrivit martorilor oculari, deflagrația și incendiul au fost atât de puternice, încât încât au început să se topească și instalațiile metalice.


Din cele zece perosane rănite, opt au fost spitalizate. Potrivit datelor preliminare explozia a fost provocată de o scurgere de motorină şi hidrogen. Pompierii au localizat incendiul. În prezent nu nu există niciun pericol ca incendiul să se reaprindă.

 

Sursa: UNIMEDIA cu referire la cbc.ua

 


Pădurarul-șef din Soroca riscă până la 10 ani de pușcărie pentru corupere pasivă

Pădurarul-șef din Soroca riscă până la 10 ani de pușcărie pentru corupere pasivă
poză simbol

Şeful Ocolului silvic al raionului Soroca a fost reţinut ieri, 6 octombrie, de ofiţerii anticorupţie şi procurori, fiind bănuit de corupere pasivă. Acesta ar fi pretins 1100 dolari de la un angajat de a-l său pentru a nu-i reduce funcţia.


Pădurarul-şef a fost prins în flagrant în momentul în care a primit 1000 dolari, marcaţi „mită CCCEC”. Operaţiunea a avut loc în centrul oraşului Soroca.


În prezent acesta este cercetat în cadrul unui dosar penal pornit pe „corupere pasivă”. Dacă va fo găsit vinovat bănuitul riscă până la 10 ani de detenţie cu amendă în mărime de până la 60 000 lei.

O altă reţinere a avut loc în incinta primăriei Bălţi. Ofiţerii anticorupţie au prins o angajată a Direcţiei învăţămînt, tineret şi sport, suspectând-o de corupere pasivă.

Potrivit denunţătorului, aceasta ar fi pretins de la el 300 euro pentru a înmatricula un minor într-o instituţie de învăţămînt din localitate. Femeiei este cerecetată penal pentru „corupere pasivă”.

Sursa: UNIMEDIA


Tatăl lui Rooney a fost reținut: Este învinuit de escrocherii în pariurile fotbalistice

Tatăl lui Rooney a fost reținut: Este învinuit de escrocherii în pariurile fotbalistice
Foto: dailymail.co.uk

Tatăl lui Wayne Rooney a fost arestat astăzi, 6 octombrie, pentru o presupusă escrocherie în domeniul pariurilor fotbalistice. Rooney seniorul, de 48 de ani, a fost reținut în locuința sa din West Derby, din Liverpool, anunță TheSun


De altfel, mai multe arestări au avut loc ieri în Liverpool și Glasgow. Tot cei reținuți sunt învinuiți în cazul partidei dintre Motherwell și Hearts, din luna decembrie a anului trecut, când s-ar fi făcut conspirație de fraudă la pariurile, pentru care s-au pus sume mari de bani. Odată cu tatăl lui Rooney, a fost arestat și unchiul acestuia.


Potrivit Asociației de Fotbal din Scoția, au fost înregistrate și „neînțelegeri” între cele două echipe menționate mai sus. „În timp ce ancheta implică mai multe persoane din afara Scoției, este foarte important să subliniem faptul că dovezile adunate în ultima vreme, pentru anchetă, implică doar un singur meci din regiune”, spune Stewart Regan, directorul executiv al Asociației de Fotbal din Scoția.

La fel, acesta a mai menționat că oficialii de la FC Motherwell vor da un răspuns în perioada următoare. Ofițerii de poliție au declarat pentru presă că poliția a efectuat 9 arestări. „Ofițerii au fost la 10 adrese, unde au arestat 9 oameni. Arestările sunt punctul culminant al unei operațiuni comune cu Comisia de jocuri de noroc. Iar nouă persoane reținute pentru conspirație de fraudă sunt interogate de detectivi”, spun reprezentanții poliției.

Precizăm că de 9 luni se duc investigații în acest caz, iar recent a fost luată decizia arestării celor ce se fac vinovați. Acuzațiile sunt făcute pe baza meciului dintre Motherwell și Hearts, din 14 decembrie 2010, când s-a pariat cu sume mari pe un cartonaș roșu, care avea cota 10, iar în timpul partidei a fost eliminat Jennings.

Sursa: UNIMEDIA


HTC lansează Sensation XL un smartphone cu super-sunet de la Beats Audio

HTC lansează Sensation XL un smartphone cu super-sunet de la Beats Audio
Foto: antena3.ro

HTC Corporation a lansat astăzi HTC Sensation XL cu Beats Audio integrat, un smartphone rezultat în urma noului parteneriat dintre HTC şi Beats. Terminalul dispune de un ecran de 4,7 inch şi are o grosime de doar 9,9 milimetri. HTC Sensation XL are un sistem audio ieșit din comun, se laudă cei de la HTC, cu un reglaj audio unic realizat de Beats.


De asemenea, HTC Sensation XL include noile căşti extrem de ușoare urBeats, create exclusiv pentru se integra în profilul audio Beats de pe telefon. Microfonul integrat face ca apelurile în mod mâini libere să fie uşor de realizat, iar telecomanda cu cablu le permite utilizatorilor să pună pauză, să avanseze sau să revină şi să răspundă unui apel în timp ce ascultă o melodie.


La fel, utilizatorii pot să trimită prietenilor prin SMS, e-mail sau prin intermediul profilului de Facebook recomandări muzicale și informaţii despre piese. Pentru a seta alerta audio potrivită unui ton de apel sau mesaj de la prieteni şi familie, se poate utiliza setarea de ajustare a sunetelor pentru editarea unei melodie şi adăugarea ei la profilului prietenilor. 

Telefonul are o camera  foto de 8 megapixeli, cu un obiectiv f/2.2, de 28 mm superangular şi sensor BSI pentru a cuprinde cadre mai largi în fiecare imagine capturată şi pentru rezultate mai bune în condiţii slabe de iluminare.

HTC Sensation XL va fi disponibil în principalele piețe din zona EMEA și Asia începând cu luna noiembrie. De asemenea, în zona EMEA, HTC va oferi un pachet ediţie limitată care include ediţia specială a căştilor Beats Solo.

Sursa: antena3.ro


Riscă 12 ani de închisoare pentru că au furat miez de nucă în sumă de peste 260 mii lei

Riscă 12 ani de închisoare pentru că au furat miez de nucă în sumă de peste 260 mii lei

Trei tineri din Rezina, cu vârste cuprinse între 19 şi 24 ani, riscă până la 12 ani închisoare pentru furt în proporţii deosebit de mari, informează serviciul de presă al Procuraturii Generale.


Potrivit Procuraturii sect. Rîşcani, unul dintre învinuiţi a pătruns în depozitul unui agent comercial, de unde a sustras miez de nucă în sumă de peste 76 mii lei.

O lună mai târziu, tânărul cu ceilalţi doi învinuiţi au pătruns în acelaşi depozit şi au sustras miez de nucă în sumă de peste 183 mii lei.

Pe parcursul urmăririi penale, procurorii au stabilit că doi dintre inculpaţi anterior au mai fost în conflict cu legea.

Cauza penală a fost expediată spre examinare în instanţa de judecată.

Sursa: UNIMEDIA


Euro şi dolarul, fără fluctuaţii majore

Euro şi dolarul, fără fluctuaţii majore
Poză simbol

Cursurile oficiale leu/euro şi leu/dolar american, faţă de ieri, nu prezintă fluctuaţii majore. Pentru astăzi, 7 octombrie 2011, ratele de schimb stabilite de Banca Naţională sunt la nivelul de 15,9996 MDL/EUR şi 11,9874 MDL/USD, arată datele BNM. Astfel, faţă de ieri, euro e mai scump cu 0,03 bani, iar dolarul - cu 0,55 bani.


La băncile comerciale, cursul mediu de vânzare a dolarului este 12,0584 MDL/USD şi cel de cumpărare - 11,9154 MDL/USD. Rata medie de schimb pentru euro este la vânzare - 16,0895 MDL/EUR şi la cumpărare - 15,8495 MDL/EUR. 

La casele de schimb valutar, cursul mediu de vânzare a dolarului este 12,0486 MDL/USD şi cel de cumpărare - 11,9027 MDL/USD. Rata medie de schimb pentru euro este la vânzare - 16,0649 MDL/EUR şi la cumpărare - 15,8701 MDL/EUR.

Conform BNM, fluctuaţiile cursului valutar sunt determinate de cererea şi oferta de pe piaţa valutară internă. BNM stabileşte cursul oficial al leului moldovenesc faţă de dolarul SUA, iar cursurile oficiale pentru celelalte valute străine se stabilesc în funcţie de cotaţia lor faţă de dolarul SUA pe pieţele internaţionale din acea zi.

Pe piaţa valutară internaţională, dolarul american s-a apreciat în raport cu moneda unică europeană, cursul zilei de ieri, 6 octombrie 2011, constituind 1,3269 USD/EUR. Cursul mediu USD/EUR în ultimele 30 de zile este 1,4215.

Sursa: UNIMEDIA


Forfotă mare: Patriarhul Kirill vine mâine în Moldova însoțit de 60 de persoane

Forfotă mare: Patriarhul Kirill vine mâine în Moldova însoțit de 60 de persoane
Foto: basilica.ro

Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii Kirill sosește mâine 8 octombrie, în Republica Moldova. Acesta va fi însoțit de o delegație de 60 de persoane din care fac parte doi mitropoliți, dar și de medicul și bucătarul lui personal.

Patriarhul Kirill va sosi cu avionul companiei ruse „Trans Air”, arendat de Patriarhia Moscovei. Acesta va fi păzit de Serviciul Federal de Pază din Rusia, reprezentanții cărora deja s-au deplasat la Chișinău. Adițional, vor fi antrenate în exercițiu și serviciile de pază din Moldova. Kirill va fi cazat la Reședința de Stat și va sta în țară până la data de 10 octombrie.


În această perioadă, SS Kiril va avea întâlniri cu arhiereii Mitropoliei Moldovei și cu conducerea țării. La toate evenimentele Patriarhul va fi însoțit de președintele intermar Marian Lupu.

„Pentru mirenii din Republica Moldova vizita Patriarhului Kiril ar trebui să fie una importantă, luând în considerație condițiile social-politice din țară. Această vizită este un sprijin spiritual și moral pentru credincioși, iar problemele cotidiene nu ar trebuie să influențeze stabilitatea și starea sufletească”, a declarat Vladimir Vighileanski, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Moscovei.

Potrivit sursei citate, cel mai important moment în acestă vizită constituie liturghia la Catedrala Mitropolitană, unde vor fi prezenți slujitorii laici, conducerea țării, ambasadori. Slujba va avea loc în scuarul Catedralei și va începe la ora 9.00 dimineața.

Totodată, părintele Vighileanschi a infirmat zvonurile precum că SS Kiril vine în R. Moldova pentru a-l demite pe Mitropolitul Moldovei, remarcând că Patriarhia Moscovei este mulțumită de activitatea ÎPS Vladimir.

Solicitat de UNIMEDIA, părintele Ion, reprezentant al Mitropoliei Basarabiei, a declarat că sunt anumite regului privind vizita unui patriarh. „Avem o societate multietnică. Dacă SS Kiril vine la cetățenii vorbitori de limba română atunci este ilegal din punct de vedere canonic. Nu vom participa la aceste evenimente, dar nici nu vom organiza proteste”, a menționat sursa citată.

UNIMEDIA menționează că această este prima vizită a Patriarhului Kirill în Republica Moldova. Oaspetele intenționează să viziteze eparhiile din ţară care se supun Patriarhiei de la Moscova: Episcopia de Edineţ şi Briceni, Episcopia de Cahul şi Comrat şi Episcopia de Bălţi şi Făleşti.

Vedeți mai jos programul vizitei:

Sâmbătă, 08 octombrie 2011
19.30 - Întâmpinarea SS Kiril la Aeroportul Internaţional Chişinău.
19.45 - Mesaj de binecuvântare către credincioşii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei.
20.15 - Întâmpinarea la Arcul de Triumf.
20.30 - Te Deum de mulţumire la Catedrala Mitropolitană.

Duminică, 09 octombrie 2011
09.00-12.00 - Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană. Predică. Depuneri de flori la monumentul Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt. Binecuvântarea perechilor de tineri care se căsătoresc în această zi.
12.40-13.00 - Depuneri de flori, parastas pentru ostaşii căzuţi la datorie şi întâlnire cu veteranii de război la Complexul memorial "Eternitate".
16.30-17.45 - Întâlniri cu conducerea republicii
19.00 - Întâlnire cu arhiereii Mitropoliei Moldovei.

Luni, 10 octombrie 2011
10.00 - Vizitarea Secţiei de Pediatrie a Institutului Oncologic.
11.00-13.00 - Vizitarea Complexului Monastic Curchi. Sfinţirea mică a Catedralei mănăstirii. Interviu pentru reprezentanţii mass-media.
14.30 - Petrecerea delegaţiei la Aeroportul Internaţional Chişinău

Sursa: UNIMEDIA


Butmalai: PG execută comenzi politice! PG: Vrea să discrediteze instituția!

Butmalai: PG execută comenzi politice! PG: Vrea să discrediteze instituția!
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Procuratura Generală reacționează la acuzațiile aduse de deputatul PLDM, Ion Butmalai. Ultimul a declarat ieri la ședința Parlamentul că dorește să fie lipsit de imunitatea parlamentară pentru ca să se facă ordine în dosarele care i-au fost intentate cu mai mulți ani în urmă.


Deputatul liberal-democrat susține că în 2007, la comanda unor demnitari, pe numele lui, cu grave încălcări de procedură, au fost deschise două dosare penale pentru fals în acte, care la moment se află pe rol la judecătoria Cahul. După ce acum o săptămână a adresat câteva întrebări incomode speakerului Parlamentului, Butmalai susține că procurorii de la Cahul au primit comanda să urgenteze examinarea dosarelor.„Sunt acuzat de fals în documente, însă tangență cu aceste documete eu nu am. Zubco se ocupă cu chestii politice, la comanda lui Marian Lupu. La 30 septembrie, el le-a dat indicații procurorilor de la Cahul ca până la 3 octombrie să colecteze toate materialele pe cazul meu. Este o încercare de a se răfui cu mine, pentru că eu am dat întrebări incomode lui Zubco și am criticat activitatea speakerului. Sunt niște interese personale, de clan, de grup, ale lui Lupu și ale lui Plahotniuc. Ei doresc să privatizeze și Parlamentul și instituțiile statale", a declarat Butmalai.

De cealaltă parte, Procuratura a remis astăzi un comunicat de presă în care declară că instituția este ținta unor acuzaţii neîntemeiate şi "atacuri de discreditare a Procuraturii din partea unor politicieni, prin care se încearcă atât intimidarea, cât şi crearea artificială a disensiunilor între organele de drept". "Drept exemplu a servit discursul deputatului Ion Butmalai lansat în cadrul şedinţei de ieri a Parlamentului, prin care a învinuit Procuratura Generală că l-ar fi „persecutat şi intimidat” – discurs, care s-a transformat într-o acuză publică gravă la adresa activităţii procurorilor, menită a incita la neîncredere în actul de justiţie în ansamblu. Procuratura Generală se detaşează de toate acuzaţiile deputatului Butmalai, care sunt lipsite de temei, logică şi suport probatoriu, şi pe care le consideră o metodă de inducere în eroare atît a forul legislativ cît şi a opiniei publice", se spune în textul Procuraturii.

Potrivit sursei, aceasta ar fi finalizat urmărirea în cazul de învinuire a cetățeanului Oleg Dermenji, iar dosarul a ajuns la judecătoria Cahul. Potrivit PG, toți judecătorii au făcut cereri de abținere de la acest dosar, motiv pentru care dosarul va fi expediat Curţii de Apel Cahul pentru a decide asupra instanţei care va judeca în continuare cauza penală.

Sursa: UNIMEDIA


Drăguţanu la Clubul Guvernatorilor Băncilor Centrale din Asia Centrală, Bazinul Mării Negre şi Balcani

Drăguţanu la Clubul Guvernatorilor Băncilor Centrale din Asia Centrală, Bazinul Mării Negre şi Balcani
Dorin Drăguţanu
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

În perioada 7-9 octombrie 2011, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei Dorin Drăguţanu va participa la cea de-a 26-a şedinţă a Clubului Guvernatorilor Băncilor Centrale din Asia Centrală, Bazinul Mării Negre  şi Balcani. Reuniunea cu tema "Principalele riscuri de stabilitate şi provocări ale politicii monetare” îşi va desfăşura lucrările la Cappadocia, Turcia, sub prezidarea băncii centrale din această ţară, comunică Serviciul de Presă al Băncii Naţionale.


Evenimentul va prilejui, în principal, dezvăluiri ale experienţelor ţărilor-membre în domeniul financiar-bancar, pe fundalul globalizării problematicii identificate,  şi schimburi de opinii decizionale aferente.
 
Discuţiile preconizate au drept scop să fortifice cooperarea regională între autorităţile monetare, în baza unor abordări generale de materializare cu efort comun a oportunităţilor financiar-bancare, comunică sursa citată.

Clubul Guvernatorilor Băncilor Centrale din Asia Centrală, Bazinul Mării Negre şi Balcani, în mod tradiţional, îşi organizează şedinţele de două ori pe an cu o tematică centrată pe menţinerea stabilităţii financiare în regiune.

Sursa: UNIMEDIA


PCRM „cedează”: Data alegerii președintelui poate fi negociată în Parlament

PCRM „cedează”: Data alegerii președintelui poate fi negociată în Parlament
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Fracțiunea PCRM insistă în continuare asupra includerii pe ordinea de zi a proiectelor privind crearea unei comisii speciale de organizare a alegerilor şefului statului și stabilirea datei pentru ca procedura propriu-zisă să înceapă. Comuniștii sunt gata să renunțe la data de 17 octombrie și să negocieze în Parlament un nou termen pentru organizarea alegerii președintelui. 


Declarați în acest sens au fost făcute de către deputatul comunist, Artur Reșetnicov. „Suntem gată să schimbăm data, să convenim în cadrul dezbaterilor parlamentare, sau 17, sau 20 sau o altă dată la care vom conveni”, a subliniat acesta.

UNIMEDIA precizează că ieri, deputații AIE au respins proiectele propuse de PCRM, iar ultimii în semn de protest au părăsit sala de ședințe a Plenului Parlamentului. Din lipsă de cvorum, deputații au plecat acasă.

Sursa: UNIMEDIA


PLDM și PCRM au decis: Filat va prezenta raportul nu astăzi, ci săptămâna viitoare

PLDM și PCRM au decis: Filat va prezenta raportul nu astăzi, ci săptămâna viitoare
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Fracțiunea Partidiului Comuniștilor a solicitat amânarea audierii prim-ministrului Vlad Filat pentru săptămâna viitoare, deoarece nu au fost prezentate rapoartele comisiilor parlamentare. Propunerea a fost enunțată de către deputatul PCRM, Sergiu Sîrbu, în debutul ședinței de astăzi a Legislativului. 

Conform regulamentului, propunerea a fost supusă votului și majoritatea deputaților, PLDM și PCRM, au decis ca raportul premierului privind atacurile asupra instituţiilor financiar-bancare, situaţia social-economică, executarea bugetului, întârzierea examinării și prezentării politicii fiscale și a bugetului pentru anul următor să fie audiat în una din ședințele următoare.


UNIMEDIA precizează că ieri, în cadrul ședinței Legislativului, fracțiunea PLDM, de asemenea, a solicitat amânarea audieriii raportului prim-ministrului pentru săptâmâna viitoare, însă liberalii și democrații au insistat ca audierile să aibă loc astăzi.

Sursa: UNIMEDIA


Satul Costești din Ialoveni va avea drum reconstruit

Satul Costești din Ialoveni va avea drum reconstruit
Foto: mtid.gov.md

Pe drumul din satul Costești, raionul Ialoveni se efectuează lucrări de reconstrucție. La momentul actual este reabilitată o porțiune de drum care traversează localitatea, cu o lungimea de 1,4 km, informează serviciul de presă a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.


Totodată au fost demarate lucrări de reconstrucție a bordurilor, trotuarelor și a accesului în ogrăzi. Cu această ocazie, ministrul Anatol Șalaru (MTID) a efectuat o vizită pentru a inspecta executarea lucrărilor care au loc. 

„Anul viitor, datorită mijloacelor financiare acumulate suplimentar în Fondul Rutier, vor fi supuse lucrărilor și alte drumuri locale din raionul Ialoveni, cât și din republică”, spune ministrul.

Pentru reabilitarea drumului local din satul Costești se necesită 4,8 milioane de lei, bani care au fost alocați din Fondul Rutier. Conform prognozărilor, finalizarea acestor lucrări va avea loc la sfârșitul lunii octombrie 2011.

Sursa: UNIMEDIA
Autor: Olga Cheptene


Incendiu la Liceului „Ştefan cel Mare” din Capitală

Incendiu la Liceului „Ştefan cel Mare” din Capitală
Foto: dse.md

Un incendiu a izbucnit în dimineața zilei de ieri într-un laborator de chimie al Liceului „Ştefan cel Mare” din municipiul Chișinău. Imediat a fost alertat serviciul 901. Din instituţie au fost evacuate 500 de persoane, iar orele de clasă au fost suspendate. potrivit datelor preliminare, incendiul s-a produs din cauza unui scurt circuit.


7 autospeciale a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale s-au deplasat la faţa locului. Echipele de intervenţie au acţionat operativ reuşind lichidarea eficientă a incendiului în decurs de 17 minute. Focul a afectat circa 4m2 din interiorul laboratorului de chimie, fiind deteriorate o masă şi un dulap.

În urma incendiului 4 persoane au primit intoxicaţii a căilor respiratorii, profesoara de chimie în vârstă de 58 de ani, doi băieţi de 18 ani şi o fată de 17 ani.

Persoanele au fost internate de urgenţă în spital. La moment viaţa acestora este în afara pericol.

Inspectorii supravegherii de Stat a măsurilor contra incendiilor investighează toate circumstanţele şi cauza producerii incendiului.   

Sursa: UNIMEDIA


Descoperire de excepție: Apa de pe Pământ provine din comete

Descoperire de excepție: Apa de pe Pământ provine din comete
Foto: bbc.co.uk

Cea mai mare parte din apa care se găsește în prezent în oceanele de pe Terra, ar putea proveni din comete, și nu din asteroizi, potrivit unor cercetători, care au descoperit recent o cometă ce conține apă ca cea de pe Pământ, mai multă decât toate celelalte descoperite până acum.


Cercetătorii au descoperit că pe cometa Harley 2, spre deosebire de toate celelalte studiate până acum, conține apă cu aceleași chimicale ca apa de pe planeta noastră, sugerând că impactul dintre comet ear fi adus apa pe Terra, care a acoperit planeta uscată și stâncoasă de dinainte, scrie BBC.

Poitrivit oamenilor de știință, cometa Hartley 2 s-ar fi format în zona Kuiper, nu departe de sistemul nostrum solar. Cometele studiate anterior veneau de distanțe mult mai mari și aveau componente chimice diferite, făcându-i pe cercetători să creadă că doar 10 % din apa de pe Pământ ar fi venit de pe comete.

„A fost o mare surpriză atunci când am văzut că proporțiile erau aproape aceleași ca cele din oceanele pîmântești. Asta înseamnă că nu mai este adevărat că maxim 10% din apă ar proven din comete. Acum, în principiu, cam toată apa ar fi venit din comete”, a declarat liderul echipei de cercetători.

Sursa: b1.ro 


Doar un moldovean merge la Campionatul Mondial de Scrimă din acest an

Doar un moldovean merge la Campionatul Mondial de Scrimă din acest an
Poză simbol
Foto: evz.ro

În acest an, la Campionatul Mondial de Scrimă, Republica Moldova va fi reprezentată doar de un sportiv - Boris Paghiev. Acesta va apăra interesele țării noastre la competiția din orașul Catania, Italia, care va avea loc în perioada 8-14 octombrie.


Astfel, Federația de Scrimă a emis un demers în acest sens, iar Ministerul Tineretului și Sportului a acceptat lista lotului țării noastre, care este formată doar din 2 persoane, adică Paghiev și antrenoarea sa, Olga Cojocari. Devizul de cheltuieli va constitui aproximativ 15200 de lei, bani care vor fi cheltuiți pe cazare și alte lucruri necesare lotului.

UNIMEDIA precizează că la Campionatul Mondial de Scrimă din 2010, lotul Republicii Moldova a fost format din 3 persoane. Competiția a avut loc în perioada 4-13 noiembrie 2010 în Paris.

Sursa: UNIMEDIA


Nissan înlocuieşte oţelul din structura maşinilor cu un aliaj mult mai performant şi rezistent

Nissan înlocuieşte oţelul din structura maşinilor cu un aliaj mult mai performant şi rezistent

Nissan a anunţat că a dezvoltat un aliaj de oţel ultraperformant care va fi utilizat în formă de plăci în structura de rezistenţă a tuturor modelelor mărcii începând cu anul 2013.


Principalele caracteristici fizice ale acestui aliaj sunt rezistenţa la torsiune extrem de ridicată (1.2 Gigapascali, echivalent al 12.000 de atmosfere sau al 10.200 de kilograme Forţă pe centimetru pătrat) şi masa uşor mai scăzută decât cea a oţelului clasic. Acesta din urmă, utilizat în zonele de ranforsare de toţi producătorii lumii, are o rezistenţă de 0.98 Gigapascali.

Astfel, conform comunicatului Nissan, noul aliaj de oţel va scădea masa proprie a maşinilor cu până la 15 kilograme, timp în care rezistenţa acestora creşte vizibil. Noul material a fost dezvoltat de Nissan în colaborare cu Nippon Steel Corporation şi Kobe Steel, urmând să fie utilizat atât la ranforsarea principalelor componente structurale ale maşinii, cât şi la nivelul montanţilor.
 
Pe lângă îmbunătăţirea randamentului plăcilor care vor fi produse din noul aliaj, noul material va reduce şi costurile totale de producţie. Pentru dezvoltarea acestuia, inginerii celor trei companii implicate în proiectul de cercetare au reuşit să controleze structura oţelului la nivel de submicron. Astfel s-au putut utiliza straturi diferite de oţel (rigide şi mai puţin rigide) care au dus în final la dezvoltarea unei rezistenţe la torsiune optime.