(foto) Vânt năprasnic în toată țară. Peste 50 de arbori dați jos în Capitală. Str. Bănulescu-Bodoni din Chișinău este blocată

sâmbătă, 12 februarie 2011

(foto) Vânt năprasnic în toată țară. Peste 50 de arbori dați jos în Capitală. Str. Bănulescu-Bodoni din Chișinău este blocată
Un copac a căzut peste un maxi-taxi pe str. Tighina la amiaza
Foto: vizitator UNIMEDIA/Sergiu

Zeci de arbori din toată țara au fost dați jos din cauza vântului puternic. În Capitală, 60 de abori au căzut din aceleași motive. Potrivit şefului Asociaţiei Spaţii Verzi, Eliferie Haruţă, cele mai multe cazuri de prăbuşiri ale arborilor s-au înregistrat în sectoarele Centru şi Botanica. Toate brigăzile specializate de defrişare vor lucra pe parcursul întregii nopţi la lichidarea consecinţelor furtunii.


În acest moment este blocată strada M. Gavriil Bănulescu Bodoni, în perimetrul străzilor Columna şi Alexandru cel Bun, din cauza căderii unui arbore, dar şi a unui pilon. Şeful Direcţiei Transport Public, Veaceslav Ţărnă a menţionat că s-au înregistrat două rupturi de cablu la energia electrică în sectorul Botanica.

Potrivit serviciului de presă al Primăriei pe parcursul zilei mai multe panouri publicitare au căzut. În regiunea Circului din cauza unui panou a fost întreruptă reţeaua de contact, dar problema a fost soluţionată. Şi în sectorul Centru, pe str. A. Mateevici din cauza unui copac doborât de vânt, aproximativ 1 oră nu s-a circulat spre sectorul Telecentru. La moment se circulă în regim normal. Autospecialele Regiei Transport Electric activează în regim de alertă.

---

Azi la amiază un copac a căzut peste un maxi-taxi de pe ruta 104, pe str. Tighina. Fotografii de la incident au fost expediate la redacția UNIMEDIA de către vizitatorul Sergiu. 





Sursa: UNIMEDIA


S-a inventat sutienul care stimulează creșterea sânilor

S-a inventat sutienul care stimulează creșterea sânilor
Foto simbol
Foto: adevarul.ro

Sutienul care le oferă sanilor tăi un masaj ca la carte se folosește de electrozi pentru a-ți ajuta pieptul să își mărească dimensiunile.


Cei care au inventat acest „sutien minune” au fost oamenii de stiinta chinezi. Acestia si-au unit fortele pentru a crea un produs pe baza de electrozi denumit "cel mai fermecator stimulator mamar".

Si sanii vostri pot creste, daca folositi "cel mai fermecator stimulator mamar", insa va puteti de asemenea expune unor riscuri, din cauza impulsurilor electrice trimise catre inima. Insa, veti avea sani de invidiat...

Sursa: totulredus.ro


Despre o hotărîre a Curții Constituționale. Una importantă

Despre o hotărîre a Curții Constituționale. Una importantă
Foto: UNIMEDIA

Trebuie să recunosc, am fost mai mult decît sceptic în privința perspectivei reformei instituției reprezentării procesuale de a trece de controlul constituționalității. Și nu că aș fi avut vreun dubiu referitor la constituționalitatea modificărilor.


Practica arată că mai toate încercările  de a schimba starea de lucruri în justiție realizate în ultimul an au fost contestate la Curtea Constituțională și, una cîte una au fost declarate neconstituționale.

Am menționat în fața Curții, că hotărîrea pe acest caz poate schimba paradigma abordărilor anacronice  a reformei justiției.  Și cred că așa este. Am fost plăcut surpins, când ambele sesizări (a ombudsmanului și a unui grup de deputați comuniști) au fost respinse, modificările fiind recunoscute drept conforme cu Legea supremă.

Continuare pe blogul lui Oleg Efrim

sursa: Unimedia

(foto) Licitație în ziar: „Telejca, tanc hranenia rasola, promîșlenîi lift”

(foto) Licitație în ziar: „Telejca, tanc hranenia rasola,  promîșlenîi lift”
Foto: vizitator UNIMEDIA

Ziarul „Cahul Expres” anunță pe paginile sale o licitație organizată de Consilul Raional Cahul. Publicația informează că se vinde: „Telejca, cabeli, promîșlenîi lift, tanc hranenia rasola”.


sursa: Unimedia

Ce se va întâmpla cu zecile de miliarde ale lui Mubarak?

Ce se va întâmpla cu zecile de miliarde ale lui Mubarak?
Foto: answers.com

Nu există niciun Mubarak în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni ai lumii, dar ar trebui să fie, susţine US News.


Şi-a dat demisia după 30 de ani de domnia asupra Egiptului, dar nu are deloc grija zilei de mâine. Dimpotrivă, ar putea fi cel mai bogat om al planetei. E vorba, fireşte, despre Hosni Mubarak, cel care vineri a renunţat la funcţie, sub presiunea străzii şi a armatei.

Cotidianul britanic The Guardian, care citează surse din Orientul Mijlociu estimează că averea lui Hosni Mubarak ar putea fi între 40 şi 70 de miliarde de dolari. Spre comparaţie, cel mai bogat om al planetei – mexicanul Carlos Slim – ar avea doar 54 de miliarde de dolari, iar Bill Gates, patronul Microsoft, ar avea cu un miliard mai puţin.

Cel mai probabil, banii lui Mubarak nu se află depozitaţi în Egipt. Guvernul elveţian a anunţat că a îngheţat temporar orice depozit aflat în băncile elveţiene care ar putea conduce la Mubarak, într-o acţiune deloc tipică pentru o ţară în care secretul bancar era considerat sfânt. Alţi bani ai lui Mubarak s-ar afla în băncile britanice. 

Interviu Face2Face cu Viorel Soltan. Adresează și tu o întrebare!

Interviu Face2Face cu Viorel Soltan. Adresează și tu o întrebare!
Foto: europalibera.org

Inițiem un nou interviu Face2Face. De această dată invitatul este Viorel Soltan, viceministrul Sănătăţii.


Pentru a adresa o întrebare faceți click aici, apoi scrieţi întrebarea pe care o doriţi. Ulterior, tot voi, vizitatorii, stabiliţi ratingul întrebărilor adresate (1 este ratingul minim, iar 5 – maxim). UNIMEDIA va selecta cele mai interesante şi mai apreciate 20 de întrebări, pe care le va adresa lui Viorel Soltan.

Astfel, facem apel să vă gândiţi şi să formulaţi bine întrebările adresate pentru ca şi ceilalţi vizitatori să vă ofere punctajul maxim, care este necesar pentru ca întrebarea voastră să ajungă pe monitorul lui Viorel Soltan, viceministrul Sănătăţii. 

Perioada în care puteţi adresa întrebări este  10 - 17 februarie 2011.

Sursa: UNIMEDIA


Brad Pitt este stilistul Angelinei Jolie

Brad Pitt este stilistul Angelinei Jolie
Foto: buzznet.com

Angelina Jolie are cel mai ieftin, dar bogat stilist din lume. Este vorba despre partenerul ei de viaţă. domnul Brad Pitt. Actorul îi alege iubitei lui rochiile pe care le poartă pe covorul roşu la diverse ceremonii.


Brad şi-a descoperit acest talent în 2009 când i-a lăsat mască pe stiliştii Angelinei alegând o superbă rochie albastră, creaţie Lubov Azria, pentru ceremonia SAG Awards. Azria a povestit că în 2009 a avut sarcina de a o îmbrăca pe Angelina, a făcut o secţie de trei creaţii, iar când a venit momentul alegerii, Brad a fost cel care a luat decizia finală. Acest fapt l-a luat complet prin surprindere pe creatorul de origine rusă pentru că, de obicei, există o echipă de 10 oameni care decide ce va purta o vedetă de talia Angelinei pe covorul roşu.

Surse apropiate cuplului au declarat că Angelina apelează destul de des la serviciile stilistice ale iubitului ei.

Pe de altă parte, Jolie a declarat că nu se prea streseză atunci când vine vorba despre rochiile de "covor roşu" şi că pentru ea este mai important să se simtă confortabil decât să fie pe trend.

Sursa: tabu.ro


Creierul îți spune dacă te poți lăsa de fumat sau nu

Creierul îți spune dacă te poți lăsa de fumat sau nu
Foto: magazinstiintific.ro

Cercetatorii au descoperit o modalitate de a prezice daca fumatorii vor reusi sau nu sa renunte la viciu, prin utilizarea unei scanari RMN. Cu ajutorul acestei scanari se urmareste activitatea creierului, intr-o regiune anume,  regiune care este asociata cu schimbarile comportamentale.


Pentru a se ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au apelat la 28 de fumatori care au fost supusi unui program anti-fumat.

Participantii au fost rugati sa vizioneze o serie de reclame cu privire la renuntarea la fumat, in timp ce o masina de imagistica, bazata pe rezonanta magnetica, a scanat activitatea creierelor lor.

Dupa derularea fiecarei reclame, cei supusi studiului au evaluat efectul pe care l-au avut asupra lor cele vizionate, in sensul  ca au indicat daca increderea in reusita este mai mare sau mai mica.

Cei care au prezentat o activitate intensa in cortexul prefrontal medial, au fost catalogati ca predispusi renuntarii la viciu in luna ce a urmat experimentului, fara a lua in considerare declaratiile facute de ei anterior.

"Ceea ce este interesant este faptul ca stiind ce se intampla in creierul unei persoane, in timpul vizualizarii de catre aceasta a unui anunt sau reclama, putem fi de 2 ori mai siguri de tendinta lor de a renunta la fumat…decat daca am avea doar constatatarile si evaluarile lor subiective”, a declarat liderul proiectului, Emily Falk.

"Se pare ca activitatea creierului nostru poate furniza informatii care nu pot fi constatate prin intermediul introspectiilor”, a adaugat  Falk, director al Laboratorului de Comunicare Neurostiintifica, Universitatea din Michigan.

Studiul a fost finantat de Institutul National de Sanatate si Fundatia Nationala de Stiinta, si a avut loc la Universitatea din California, Los Angeles.

(video) Cea mai stupidă execuţie a unei lovituri libere

(video) Cea mai stupidă execuţie a unei lovituri libere
Foto: captură imagini video

Amatorii de la Moulhouse şi-au dovedit amatorismul şi cu prilejul unei execuţii de la 18 metri.Fotbaliştilor de la formaţia franceză FC Mulhouse nu prea le-a stat mintea la indicaţiile antrenorului privitoare la cum se execută o lovitură liberă şi s-au făcut de râs când s-au confruntat cu realitatea din teren.


Ca la un semn, toţi cei trei jucători aflaţi în preajma balonului s-au împrăştiat, însă au uitat să lovească şi mingea. Când şi-au dat seama de gafă era deja prea târziu. Norocul lor a venit din partea arbitrului, care a sancţionat destrămarea zidului advers şi a decis repetarea loviturii.

Schema ratată a celor de la Moulhouse trece însă drept cea mai stupidă execuţie a unei lovituri libere, cel puţin din acest sezon.



Deconectări de energie pentru 16 februarie. Vezi adresele

Deconectări de energie pentru 16 februarie. Vezi adresele
Foto: naturalist.ro

Î.C.S. „RED UNION FENOSA” S.A. îşi informează clienţii, că în legătură cu efectuarea unor lucrări de reparaţie, miercuri, 16 februarie, 2011,  este posibilă o întrerupere programată în livrarea energiei electrice.


Deconectările vor avea loc la următoarele adrese:   

or. Chişinău: sectorul Buiucani: bl.locativ: şos. Balcani 6 în perioada de timp între 09:00 şi 17:00 or. Chişinău: sectorul Centru: str. Bănulescu Bodoni 1-7, Al. Mateevici 62-86, 87-99, M. Cibotari 1-7, 2-4, Kogălniceanu 76 în perioada de timp între 09:00 şi 17:00 or. Chişinău: sectorul Botanica: bl.locativ: Cuza-Vodă 15/1 în perioada de timp între 09:00 şi 17:00 or. Chişinău: sectorul Rîşcani: str. 8 Martie 37-79, 38-70; V. Badiu 49, 52, 70; Constructorilor 10-74, 35-97, 101-147; Căluşari 12-48, 13-23, 39, 65; Montană 10-34, 15-35; Podgorenilor 57-81, 91-97, 40-86, 94-108, 124; Poştei 52, 78-100, 37-53, 79-93; str-la Criuleni 8-60, 13-63; Sf. Maria 40-120, 53-95; Pitulicii 1-29, 2-34 în perioada de timp între 09:00 şi 17:00 or. Chişinău: sectorul Rîşcani: bl.locative: Doina 104/2, 106, 106/1 în perioada de timp între 09:00 şi 17:00 or. Chişinău: sectorul Centru: str. Costiujeni 32-86, Dumbrăvii 28, Plaiului 1-7, 8-10, 24-28, Soarelui 81-121, 132-202, str-la 1 Valea Apelor 5-7, str-la 4 Valea Apelor 3-7 în perioada de timp între 08:00 şi 17:00 

or. Durleşti: bl.locativ: Chimiştilor  3, 5, 7, 9 în perioada de timp între 09:00 şi 17:00 or. Codru: str. Plaiului, Sf. Ion, Costiujeni 28-32 în perioada de timp între 08:00 şi 17:00 

raionul Anenii Noi  s. Puhaceni, s. Niculaevca, s. Delacau, s. Tantareni - parţial în perioada de timp între 08:00 şi 17:00  

raionul Cahul  s. Bădicul Moldovenesc - parţial în perioada de timp între 08:30 şi 16:30
  
raionul Călăraşi  s. Horodiste, s. Novaci, s. Pituşca - parţial în perioada de timp între 08:00 şi 17:00  

raionul Cantemir s. Enichioi, s.Ţolica- parţial în perioada de timp între 08:00 şi 17:00 

raionul Cauşeni s. Plop-Stiubei, s. Chircăeşti- parţial în perioada de timp între 08:00 şi 17:00 

raionul Comrat or. Ceadîr- Lunga: str. Komarov, Komsomoliscaia, Maiacovschii, Pobeda,str şi str-la Maiacovschii-  parţial  în perioada de timp între 09:00 şi 13:00

or. Ceadîr- Lunga : str. Lazo, Ostrovslii, Cosmonavtov, Bugeacului, Belinskii-  parţial  în perioada de timp între 13:00 şi 17:00

or. Comrat: str. Svetlaia, Sovetscaia, Lenin, Geologului, Denici– parţial în perioada de timp între 09:00 şi 16:00

or. Vulcăneşti: str. Rumeanţeva– parţial în perioada de timp între 09:00 şi 16:30
s. Cişmichioi: str. Bolgarscaia,  Cehov, Dimitrova, Lenina, Lesnaia, Melnicinaia, Mira Pirogov, Pocitovaia, S. Lazo, Cosmodemianscaia – parţial în perioada de timp între 09:30 şi 14:30 

raionul Criuleni s. Măşcăuţi, s. Steţcani – parţial în perioada de timp între 08:00 şi 17:00 raionul Hînceştis. Nemteni, s. Obileni, s. Cotul Morii, s. Cărpineni, s. Farladeni– parţial în perioada  de timp între 08:00 şi 17:00 

raionul Ialoveni or. Ialoveni: str. Cupcea, Soltis, Victoriei, Viilor, Putna, Luceafarul, Creanga, Alecsandri, gagarin, latiniei, 8 Martie, Albinita, Cantemir, Kogalniceanu, Tineretului – parţial în perioada  de timp între 08:00 şi 17:00

or. Ialoveni: str. 8 Martie, Creangă, Gagarin, Putna, Tineretului, Viilor – parţial în perioada  de timp între 08:00 şi 17:00
s. Zîmbreni, s. Bardar – parţial în perioada  de timp între 08:00 şi 17:00 

raionul Leova or. Leova: str. Doina, Grănicerilor, Horelor, Luceafărul, G. Meniuc, Mircea cel Bătrîn, str-la Doina, Cogălniceanu, Luceafărul, Russo, Vatlin, str-la Cogălniceanu, Cantemir, Frumuşica, Horelor, Marinescu, Neculce, Stere, Suvorov, Unirii, V. Cupcea, Ştefan cel Mare – parţial şi periodic în perioada  de timp între 08:00 şi 17:00, pentru 3-4 ore.
or. Iargara: str. Cosmonauţilor, Cucoarelor, Căii Ferate, Eminescu, gagarin, Gorkii, Mecanizatorilor, Mioriţa, Pădurilor, Sfîntul Dumitru, Ştefan Vodă, s. Orac– parţial în perioada  de timp între 08:30 şi 16:30  

raionul Nisporeni s. Marinici, s. Calimanesti, s. Cioreşti - parţial în perioada de timp între 08:00 şi 17:00 raionul Orheis. Curchi, s. Mana, s. Morozeni, s. Vatici, s. Tabara, or. Orhei: str. Fantanilor, Livezilor- parţial în perioada de timp între 08:00 şi 17:00

raionul Străşeni s. Stejăreni, s. Roşcani, s. Sireţ, s. Făgureni – parţial în perioada de timp între 08:00 şi 17:00 

raionul Teleneşti or. Teleneşti: str. Ştefan cel Mare, Gh. Asachi, Renaşterii, Plopilor, Dacia, 8 Marta, P. Boţu, Frunze, P. Rareş, Zeleonaia, C. Stamati, Spătaru, Plămădeală, Chişinăului, 31 August, Cotovschii– parţial în perioada de timp între 08:00 şi 17:00  

Administraţia întrerpinderii îşi cere scuze pentru eventualele incomodităţi, ce pot fi cauzate de întreruperea de scurtă durată în livrarea energiei electrice. 

Sursa: UNIMEDIA


Lexus pregătește o ediție limitată a modelului LFA

Lexus pregătește o ediție limitată a modelului LFA
Foto: masini.ro

Lexus a declarat ca va lansa o versiune speciala a supercarului LFA. Acesta va primi pachetul Nurburgring si va debuta oficial in cadrul Salonului Auto de la Geneva. Noul model a primit o serie de modificari mecanice si estetice.


Lexus LFA este primul supercar creat de catre japonezi. Niponii vor produce doar 500 de exemplare LFA, dintre care 50 vor fi dotate cu noul pachet sportiv Nurburgring. Pachetul consta intr-o serie de imbunatatiri mecanice si estetice exterioare.

Propulsorul V10 de 4.8 litri a primit o crestere a puterii de 10 CP, astfel ca acum dezvolta o putere maxima de 562 CP. Acest plus de putere se datoreaza folosirii unui nou sistem de evacuare. Inginerii Lexus au imbunatatit si transmisia, schimbarea vitezei a fost redusa de la 0.2 secunde la 0.15 secunde. 

Accelerarea de la 0-100 km/h are loc in 3.7 secunde, iar viteza maxima este de 325 km/h. Printre modificarile mecanice amintim si suspensia imbunatatita si jantele de performanta.

Designul exterior a suferit modificari minore, modelul LFA primind o bara frontala noua, un eleron mai performant si noile culori Black, Matte Black si Whitest White. Lexus a declarat ca toti clientii care achizitioneaza aceasta editie limitata vor primi acces la Nurburgring timp de un an si o zi de pregatire alaturi de un instructor.

Sursa: masini.ro


Vameşii s-au speriat: Doamne, ce se întâmplă în ţara asta!

Vameşii s-au speriat: Doamne, ce se întâmplă în ţara asta!
Foto: customs.gov.md

Mulţi dintre vameşii de la graniţa cu Republica Moldova sunt convinşi că ar putea fi arestaţi în orice moment. Unii refuză chiar să plece în concediul dinainte stabilit, de teamă să nu devină imediat suspecţi. Trebuia să plec în vacanţă, dar nu mă mai duc, că zic ăştia: "Uite, contrabandistul, a fugit". Nu vezi, vine elicopterul, te duce la Bucureşti şi acolo îţi găsesc ei ceva să te lege", se plângea miercuri un vameş ieşean colegului său din Vama Sculeni.


Am ajuns la acest punct de trecere a frontierei pentru a vedea cum a afectat arestările DNA micul trafic de frontieră. Am trecut marţi noaptea graniţa în Republica Moldova şi am cumpărat de la Cahul cinci cartuşe de ţigări şi cinci litri de alcool. Legea prevede că o persoană poate intra în România, dacă vine dintr-o ţară non-UE, cu doar două pachete de ţigarete şi un litru de alcool de persoană.

Ce refuză românul primeşte moldoveanul

Primul punct de trecere a frontierei testat a fost Giurgiuleşti, din Galaţi. Vameşii basarabeni sunt la curent cu "nebunia arestărilor" de dincoace de Prut. Când a văzut că am depăşit limita legală de produse, unul dintre ei ne-a avertizat. "Noi vă lăsăm, dar la români nu treceţi. E foarte mare controlul, de când cu arestările astea". Am pornit totuşi spre Giurgiuleşti şi, preventiv, am pus 100 de lei într-unul dintre paşapoarte. Am dat actele unui poliţist de frontieră şi totodată i-am spus că avem la noi mult tutun. Când a descoperit banii, agentul s-a întors speriat. "Vedeţi că aţi uitat ceva aici. Şi nu mai umblaţi cu prostii", ne-a certat. Apoi, în loc să confişte marfa pe care o aveam în plus şi să ne lase în propria ţară, poliţistul a refuzat să mai aibă de a face cu noi şi ne-a întors în Republica Moldova. Am revenit la graniţa moldovenească şi vameşul basarabean a început să râdă. Cum la ei nu au loc arestări, a realizat că i-ar putea ieşi un câştig pe seama noastră. "Nu puteţi intra la noi, că aveţi prea multe ţigări şi alcool". I-am explicat că le-am cumpărat de la Cahul şi tocmai trecusem pe acolo în urmă cu zece minute. "Nu contează", ne-a replicat sec. Prinşi între frontiere, am băgat 100 de lei moldoveneşti în paşaport şi l-am întins funcţionarului. Basarabeanul a luat banii şi abia atunci a decis să ne lase să trecem dincolo de Prut.

"Eu am trecut zece pachete, ascunse în buzunare"

A doua zi, am abordat o altă variantă. Pentru a vedea cât de departe merg vameşii cu această neaşteptată corectitudine, am redus cantitatea de marfă cu care urma să trecem fiecare dintre noi frontiera. Unul dintre noi a luat patru cartuşe de ţigări şi doi litri de coniac, după care a pornit cu maşina spre Vama Albiţa. Cel de al doilea a băgat în bagaje un cartuş de ţigarete şi trei litri de coniac şi s-a urcat într-un microbuz care făcea curse între Chişinău şi Iaşi.

La Vama Albiţa, coada era destul de mare pentru că fiecare persoană era controlată atent. Când ne-a venit rândul, le-am explicat anagajaţilor statului ce transportăm. Vameşii au luat foc. Au verificat atent portbagajul, sub roata de rezervă, după banchete şi la motor. Au refuzat orice discuţie despre bani şi au decis să ne confişte produsele, iar la rugăminţile noastre de a nu aplica legea, unul dintre funcţionari ne-a replicat mâhnit: "Doamne, nu vedeţi ce se întâmplă în ţara asta?". O concesie au făcut totuşi: în loc de două pachete, cât este voie, ne-au lăsat patru.

Pe cea de a doua rută, basarabenii din microbuzul de Chişinău erau burduşiţi de ţigări ascunse prin haine, spre dezamăgirea şoferului. "Care nu duce ţigări, că vreau să-mi transporte mie nişte pachete? Cum, toţi aveţi deja ale voastre?", s-a mirat conducătorul auto. Când au aflat că noi intenţionăm să declarăm corect ce transportăm, micii contrabandişti s-au revoltat. "Ascunde-le, nu fi fraier. Pune câte un pachet prin buzunare, că ăştia controlează numai la bagaje". La Vama Sculeni, întreg microbuzul a fost golit de oameni şi bagaje. S-au cercetat amănunţit documentele, apoi ne-au lăsat să aşteptăm o oră. Funcţionarii şi poliţiştii de frontieră erau deja blocaţi cu alţi turişti. Într-un târziu, un vameş grăbit ne-a cerut să declarăm singuri dacă avem ţigări. "Nu spune nimic, stai după mine", ne-a rugat o bătrână care nu era la primul transport de tutun din viaţa sa. Am recunoscut totuşi şi funcţionarul ne-a explicat că pachetele în plus vor fi confiscate. După ce am ieşit din vamă, micii traficanţi basarabeni din microbuz ne priveau cu milă: "De ce le-ai spus? Eu am acum la mine zece pachete şi am trecut. Uite, am pus în buzunare, am vreo două la laptop, unul pe sub haine", ne-a explicat un tânăr, care ne-a povestit că face la fel la fiecare drum spre România.

ACUM 2 ANI

5 lei pentru fiecare cartuş de ţigări trecut ilegal era taxa pe care vameşii o reţineau la graniţa de est a României, în 2008, când reporterii României Libere au realizat o investigaţie cu camera ascunsă printre contrabandiştii români, basarabeni şi ucraineni.

50 de pachete de ţigări, 10 litri de alcool şi 300 kilograme de prune au trecut jurnaliştii prin punctul de trecere a frontierei Giurgiuleşti, din Galaţi, cu acordul vameşilor; legal, ar fi avut voie la doar 10 pachete de ţigări şi 1 litru de alcool de persoană.

5 cartuşe ţigări au confiscat vameşii de la Albiţa, judeţul Vaslui, când ziariştii au încercat în 2009 un nou experiment privind micul trafic de la frontieră.

Sursa: newspad.ro


(video) Egiptenii au sărbătorit cu artificii plecarea lui Mubarak

(video) Egiptenii au sărbătorit cu artificii plecarea lui Mubarak
Foto: EPA

Demisia preşedintelui egiptean Hosni Mubarak a pus capăt celor 18 zile de proteste. La aflarea veştii, zeci de mii de egipteni au explodat în urale asurzitoare pe străzile din Cairo, plini de entuziasm, anunţă CNN.


Deşi joi seară, când Mubarak a apărut în faţa oamenilor şi a spus că va rămâne în funcţie până în septembrie, mulţimea a fost scandalizată şi oamenii chiar au ridicat în aer pantofi, o mare jignire în Egipt, protestatarii au sperat pe tot parcursul manifestaţiilor în plecarea lui Mubarak.

"Egiptul este liber!" şi "Dumnezeu este Mare!", au scandat egiptenii în unele dintre cele mai emoţionante momente. Ei au fluturat steaguri egiptene, au suflat în trompete şi au lansat focuri de artificii. Pe scurt, au savurat un moment care, cu doar câteva zile în urmă, părea de neimaginat.

În mijlocul euforiei, liderul opoziţiei, Mohamed ElBaradei, a îndemnat la precauţie. El a cerut egiptenilor să rămână uniţi dincolo de momentul de fericire.

"Ne aşteaptă provocări", a declarat laureatul Premiului Nobel, despre care mulţi cred că ar putea fiun viitor lider al Egiptului. "Cred că avem nevoie să nu vă faceţi griji în legătură cu răzbunarea. Mubarak trebuie să plece şi noi trebuie să privim înainte", a spus ElBaradei.





295 exobiti de date s-au scocat până acum

295 exobiti de date s-au scocat până acum
Foto: tgdaily.com

Un cercetator de la Universitatea din California de Sud declara ca a reusit sa calculeze cantitatea de informatie care este stocata de rasa umana. Iar cifrele sunt colosale: 295 de exobiti. Asta inseamna extrem de multe postari pe Facebook si filme mai mult sau mai putin "deochiate", precum si multa literatura, pentru ca cifrele includ si informatii analogice.


Daca un graunte de nisip reprezinta o singura informatie, atunci fiecare persoana din lume are stocata o cantitate de informatii de 315 ori mai mare decat numarul total al grauntelor de nisip din lume, a declarat omul de stiinta Martin Hilbert.

“Aceasta este prima serie de studii care isi propun sa cuantifice abilitatea rasei umane de a administra informatia", a spus HilbertInainte de ne entuziasma prea tare in legatura cu aceste cifre, este bine de stiut ca cei 295 de exobiti reprezinta mai putin de 1% din informatia stocata in AND-ul unei singure persoane.

Potrivit cercetatorului, era digitala a inceput in 2002, anul in care capacitatea de stocare digitala din intreaga lume a depasit capacitatea analoga totala. Pana in anul 2007, 94% din memoria nostra se afla in forma digitala.Se pare ca, in acelasi an, omenirea a trimis 1.9 zetabiti de informatie prin intermediul tehnologiilor de transmisie precum televiziunea sau GPS-ul. Asta echivaleaza cu informatia citita zilnic din 174 de ziare de o singura persoana.

“Aceste cifre sunt impresionante, dar in acelasi timp, minuscule in comparatie cu magnitudinea la care natura administreaza informatia".

Sursa: hit.ro


Consiliul AIE se va întruni pentru a discuta cât e de unită alianța

Consiliul AIE se va întruni pentru a discuta cât e de unită alianța
Foto: UNIMEDIA

Președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, consideră că toate acțiunile comuniștilor au un singur scop - distrugerea Alianței pentru Integrarea Europeană. „PCRM face ce trebuie să facă. El vrea revenirea la putere. Tot ceea ce am văzut până astăzi încă nu reprezintă tot arseanul pe care-l vor utiliza comuniștii pentru reformarea alianței de guvernământ”. Declarația a fost lansată de Marian Lupu în cadrul emisiunii Fabrika de la Publika TV.

Liderul democrat spune că toate condițiile impuse de comuniști: coaliția largă, candidat neutru, demisia miniștrilor - sunt armele PCRM pentru distrugerea AIE astfel încât Partidul Comuniștilor să poată ajunge din nou la putere, pentru că acesta nu vrea să rămână în opoziție 4 ani. 


„Comuniștii vor să facă ceva să explodeze. Azi se atacă un partid, mâine altul. Dacă alianța va fi unită va câștiga, dacă nu - va pierde. Acest subiect va fi pus pe ordinea de zi în cadrul Consiliului Alianței pentru Integrare Europeană. Noi trebuie să avem o idee consolidată”, a precizat Lupu.

UNIMEDIA amintește că PCRM a declarat în repetate rânduri că nu va vota pentru candidatul AIE la funcția de președinte și vrea un candidat neutru. Cu toate acestea comuniștii niciodată nu au menționat numele unui candidat pe care l-ar dori în fruntea statului. 

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Statul scoate la vânzare bunuri de 1 miliard de lei

Statul scoate la vânzare bunuri de 1 miliard de lei
Foto: news.click.md

Statul va scoate anul acesta la vânzare bunuri în valoare de aproximativ un miliard de lei. Unele obiecte au fost reevaluate şi ieftinite cu pâna la 20 la sută. În total, Guvernul speră să obţină din privatizări cel puţin 280 de milioane de lei.


În decembrie 2010, statul a încercat să vândă întreprinderea "Vibropribor" cu 170 de milioane de lei. Acum, preţul a fost coborât până la 155 de milioane.

Un alt obiect este uzina de bijuterii "Giuvaier". În prezent, costul ei a fost micşorat cu cinci milioane de lei.

La licitaţie, urmează a fi scoase zece construcţii neterminate din ţară, al căror preţ ar putea fi redus cu până la 50 la sută.

În 2010, statul planifica să încaseze 430 de milioane de lei în urma vânzărilor pachetelor de acţiuni.

Guvernul a reuşit să obţină peste 90 de milioane de lei sau puţin peste 20 de procente din ceea ce a planificat.

Sursa: Publika TV


Comisia Electorală își va alege marți conducerea

vineri, 11 februarie 2011

Comisia Electorală își va alege marți conducerea
Foto: cec.md

Noua componenţă a Comisiei Electorale Centrale îşi va alege marţi, 15 februarie, conducerea, într-o şedinţă festivă.  Pe ordinea de zi este inclusă chestiunea referitor la alegerea preşedintelui, vicepreşedintelui şi secretarului CEC.


La eveniment sunt invitați și foștii membri ai Comisiei Electorale Centrale.

UNIMEDIA amintește că membrii Comisiei Electorale Centrale au fost confirmaţi prin Hotărîrea Parlamentului nr. 332 de azi, 11 februarie.

Până în acest moment, Iurie Ciocan este singurul membru care a menționat că își va înainta candidatura la funcția de președinte CEC. Candidatura acestuia a fost înaintată de Partidul Liberal Democrat.

Sursa: UNIMEDIA


Un weekend de dragoste

Un weekend de dragoste
Foto: shoppingmalldova.md

Căsătorii pentru 24 ore la balconul Julietei, felicitări şi cadouri de Valentine's Day, portrete în creion şi muzică romantică pentru vizitatorii Shopping MallDova. În acest an, Ziua Îndrăgostiţilor începe mai devreme la Shopping MallDova. Centrul comercial are un program special şi o mulţime de surprize pentru toţi îndrăgostiţii.  


Căsătoreşte-te la „balconul Julietei”!

În acest an, Romeo şi Julieta sunt simbolul Valentine’s Day la Shopping MallDova, iar cei îndrăgostiţi au posibilitatea să-şi facă declaraţii de dragoste şi să se căsătorească pentru o zi, în ţinută de epocă, la balconul Julietei. Căsătoriile vor fi oficiate în zilele 12, 13 februarie (ora 14.00-20.00) şi 14 februarie (ora 12:00-18:00), iar perechilor le vor fi acordate certificate de căsătorie şi poze gratuite. 

Pictori medievali şi fanfară “italiană”

Vizita la mall în această perioadă este plină de romantism şi emoţii frumoase. Un târg de flori şi inimioarele a fost deschis în mall începând din data de 7 februarie, pictori medievali fac schiţe în creion tuturor doritorilor, iar pe holurile mall-ului răsună muzica romantică a fanfarei „italiene”.  

Vizitatorii centrului comercial pot admira decoraţiile speciale de Valentine’s Day din mall şi se pot bucura de ofertele magazinelor. Cadoul potrivit poate fi găsit în peste 80 de magazine de îmbrăcăminte şi accesorii, iar serile romantice pot fi petrecute în cele 15 restaurante şi cafenele din mall. În perioada 7-14 februarie, pentru cumpărături de minim 200 lei în magazinele din mall, cuplurile pot câştiga un weekend romantic în Verona, faimosul oraş care l-a inspirat pe William Shakespeare pentru subiectul piesei "Romeo şi Julieta".  

De 14 februarie, “Romeo şi Julieta”

În data de 14 februarie Shopping MallDova va fi gazda unui spectacol al iubirii. Pe scena din mall va fi interpretată în premieră o scenetă din cea mai cunoscută poveste de dragoste din dramaturgia universală – “Romeo şi Julieta”. Tinerii actori Iurie Focşa şi Dumitriţa Drumi, studenţi în anul IV de la Academia de Teatru, Muzică şi Arte plastice vor aduce în faţa tuturor pe îndrăgostitul Romeo şi gingaşa Julieta în celebra “scenă de la balcon”.   

Atmosfera va fi întregită  de un concert cu participarea interpreţilor înscrişi în cursa pentru Eurovision 2011: Pasha Parfeni, Boris Covali&Cristina Croitoru, Dana Marchitan, Doiniţa Gherman, Karizma.   

Programul activităţilor din mall: Vineri, 11 februarie
Pictori medievali: 18:00 – 20:00
Fanfara: 18:00 – 20:00 

Sâmbătă, duminică,  12 - 13 februarie
Căsătorii la balconul Julietei: 14.00-20.00
Pictori medievali: 14:00 – 17:00
Fanfara: 16:00 – 18:00 

14 februarie, Ziua Îndrăgostiţilor
Căsătorii la balconul Julietei, fotografii instant: 12:00-18:00
Pictori medievali  15:00 –  17:00
Fanfara: 15:00 – 17:00
Teatru, sceneta balconului din “Romeo si Julieta”: 18.15
Concert cu participanţii la Eurovision 2011: 18.30 – 19:30
Concursuri cu premii: 19.30 –  20.00
Extragerea călătoriei în Verona: 20.00  

Publicitate

sursa: Unimedia

(video) Ce poreclă avea Voronin în copilărie, când a lucrat „prițăpcik” și de ce a fost dat afară din școală

(video) Ce poreclă avea Voronin în copilărie, când a lucrat „prițăpcik” și de ce a fost dat afară din școală
Foto: UNIMEDIA

Ex-președintele Vladimir Voronin dezvăluie „amintiri din copilărie” legate de porecla sa, munca în colhoz pe când era elev și excluderile din școală din cauza purtării.

„Îmi amintesc că porecla era legată de familia mea - Vorona”, spune Voronin zâmbind. Totodată liderul comunist își amintește cât de năzbâtios era în școală. „Am avut probleme cu directorul școlii. De vreo 2-3 ori am fost exclus din școală din cauza purtării”, a continuat fostul președinte.

În clasa a 8-a, a 9-a și a 10-a Voronin lucra în colhoz, mai întâi „prițăpcik”, iar mai târziu pe tractor. Acesta spune că atunci când a început să facă o școală prodesională, după jumătate de an i-a venit ideea să lase învățătura și să se întoarcă în colhoz.


Președintele PCRM mărturisește că a avut brobleme cu admiterea în instituțiile de învățământ superior deoarece nu cunoștea limba rusă. „După ce am absolvit școala medie nu cunoșteama absolut limba rusă, categoric. Eu am învățat numai în satele Moldovei”, continuă Voronin.

Probleme de acest gen, liderul PCRM a avut și atunci când a fost ales președinte: „Am fost nevoit să-mi iau o profesoară pentru 6 luni ca să învăț gramatica. Eu iubesc să scriu personal orice document”.

UNIMEDIA amintește că Vladimir Voronin a fost președinte al Republicii Moldova timp de 8 ani, din 4 aprilie 2001 până în 11 septembrie 2009.



Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Ultimă oră! Mubarak a demisionat. Armata preia puterea în Egipt

Ultimă oră! Mubarak a demisionat. Armata preia puterea în Egipt
Foto: realitatea.net

Vicepreşedintele Omar Suleiman a anunţat vineri că preşedintele Hosni Mubarak, aflat în funcţie de 30 de ani, a decis să demisioneze şi a încredinţat responsabilitatea conducerii treburilor curente ale ţării Consiliului Militar Suprem. 


Anunţul a fost întâmpinat cu o explozie de bucurie din partea sutelor de mii de manifestanţi aflaţi pe străzile din Cairo.

"Egiptul e liber!", "Egiptul e liber!", "Victorie!", a strigat mulţimea.

În "comunicatul numărul doi" al Consiliului suprem al forţelor armate, citit la televiziunea publică de un prezentator, armata a dat asigurări că va garanta "alegeri libere şi transparente", la o zi de la anunţul lui Mubarak, puternic contestat în stradă, că îi va delega prerogativele vicepreşedintelui, potrivit Mediafax.

Consiliul, prezidat de ministrul Apărării Mohamed Hussein Tantawi, a anunţat măsuri "pe baza ultimelor evoluţii care determină destinul ţării (...) şi decizia de a delega prerogativele vicepreşedintelui".

Armata dă asigurări că va garanta organizarea unor "alegeri prezidenţiale libere şi transparente în lumina amendamentelor constituţionale decise" şi a "avertizat împotriva oricărui afront la adresa securităţii naţionale şi a cetăţenilor".

Consiliul "subliniază necesitatea revenirii la muncă în instituţiile statului şi întoarcerea la o viaţă normală.

Armata a promis "să pună capăt stării de urgenţă imediat după încheierea condiţiilor actuale", dând asigurări că "persoanele oneste care au refuzat corupţia şi a cerut reforme nu vor fi arestate".

"Forţele armate îşi iau angajamentul să vegheze asupra revendicărilor legitime ale poporului şi să acţioneze în vederea realizării lor (...) până la încheierea tranziţiei paşnice a puterii şi pentru a se ajunge la o societate democratică liberă, la care aspiră fiii poporului".

Joi, televiziunea publică şi-a întrerupt programele pentru a difuza "comunicatul numărul unu" al Consiliului suprem al forţelor armate, citit de un militar.

Gazprom are în plan creşteri de preţuri

Gazprom are în plan creşteri de preţuri
clon.ro

Grupul rus Gazprom ar putea majora in acest an cu 14% pretul mediu al gazelor naturale exportate in Europa si anticipeaza cresterea vanzarilor in regiune datorita imbunatatirii conditiilor economice, transmite Reuters.


Gazprom estimeaza majorarea exporturilor de gaze destinate Europei de la 140 de miliarde m.c. in 2010 la 152 de miliarde m.c. in acest an. Totodata, grupul intentioneaza sa creasca de la 308 de dolari/1000 m.c. la 352 dolari/1000 m.c. pretul mediu al gazelor naturale destinate consumatorilor europeni, au mentionat sursele.
 
Preturile gazelor naturale prevazute in contractele pe termen lung incheiate de Gazprom cu clientii din Europa sunt ancorate de cotatiile petrolului, care recent au urcat peste nivelul de 100 de dolari pe baril, la maximul ultimilor doi ani.
 
Exporturile de gaze reprezinta principala sursa de venituri a grupului rus, care asigura un sfert din necesarul de combustibil al statelor europene.
 
In 2009, productia Gazprom a atins un nivel scazut record, in conditiile in care problemele economice globale au erodat cererea, iar piata a fost alimentata din exploatari neconventionale de gaze naturale din SUA.

Sursa: incont.ro


Dolarul câştigă teren pe fondul tensiunilor din Egipt

Dolarul câştigă teren pe fondul tensiunilor din Egipt
ekonomistim.com

Dolarul american s-a întărit vineri în raport cu moneda euro, în condiţiile în care escaladarea tensiunilor din Egipt îi determină pe traderi să caute active mai sigure.


Pe piaţa de la Londra moneda euro a coborât vineri la prânz până la 1,3521 dolari de la valoarea de 1,3601 dolari înregistrează joi seară la bursa de la New York. De asemenea, dolarul american s-a întărit şi în raport cu yenul japonez fiind cotat la 83,52 yeni faţă de valoarea de 83,20 yeni înregistrată joi.

"Evoluţiile din Egipt i-au forţat pe investitori să evite activele riscante", a declarat Adrian Schmidt analist la Lloyds Banking Group. Dolarul american este privit ca o investiţie sigură în perioadele de turbulenţe geopolitice, în timp ce moneda euro este văzută ca o valută mai riscantă.

Armata egipteană a anunţat vineri că va ridica starea de urgenţă, a promis alegeri prezidenţiale libere şi a garantat alte concesii protestatarilor, dar a precizat că doreşte ca aceştia să renunţe la protestele de stradă.

În cazul zonei euro traderii sunt preocupaţi şi de speculaţiile cu privire la cine va fi viitorul preşedinte al Băncii Centrale Europene. Purtătorul de cuvânt al cancelarului german a anunţat că Angela Merkel se va întâlni cu guvernatorul Băncii centrale a Germaniei, Axel Weber, pe fondul zvonurilor că acesta s-a retras din cursa pentru desemnarea celui care îi va succeda în funcţie lui Jean-Claude Trichet.

Sursa: money.ro


Fotografia Zilei: Prăjitură Napoleon sau Bonapart?

Fotografia Zilei: Prăjitură Napoleon sau Bonapart?
Foto: vizitator UNIMEDIA

Prăjitura Napoleon a fost rebotezată de cantina universității Perspectiva. Aceasta se numește acum "Bonapart". Fotografia a fost expediată la redacție de către un vizitator UNIMEDIA.


sursa: Unimedia

(video, foto) Renault CAPTUR la Salonul Auto de la Geneva 2011

(video, foto) Renault CAPTUR la Salonul Auto de la Geneva 2011
Foto: autobook.ro

Carlos Chosn a dezvaluit azi noul concept Renault CAPTUR ce demonstreaza noua filosofie de design a fabricantului auto francez si care va debuta peste trei saptamani la Salonul Auto de la Geneva.


Renault CAPTUR este un crossover sport propulsat de un motor twin turbo dCi ce dezvolta 160 cai putere (118 kw) si un cuplu de 380 Nm si care are valoare emisiilor de CO2 foarte scazuta, de numai 99 grame per km.

Masurand 4,223 m in lungime, 1,950 m in latime, 1,586 in inaltime si avand o garda la sol de 261 mm si o greutate totala de 1,300 kg, Renault CAPTUR vine echipat cu o transmisie automata Efficient Dual Clutch si, conform fabricantului auto, noul crossover atinge viteza de top de 210 km/h.






Şase români, închişi după ce au clonat cardul soţului preşedintelui Irlandei

Şase români, închişi după ce au clonat cardul soţului preşedintelui Irlandei
Foto: novinite.com

Şase români, membri ai unei grupări specializate în skimming, au fost condamnaţi la închisoare de o instanţă din Dublin, după ce au clonat mai multe carduri, printre care cel al lui Martin McAleese, soţul preşedintelui Irlandei, informează independent.ie.    


George Cioară (27 de ani), Vasile Martin (36 de ani), Bogdan Scântei (27 de ani), Vlad Condriuc (25 de ani), Adrian Moroşan (19 ani) şi Costel Asimioanei (28 de ani) au fost condamnaţi la între 16 luni şi zece ani de închisoare. Un alt bărbat este încă judecat, în vreme ce alt român este căutat de autorităţi.     

O parte din membrii grupării au clonat cardul lui Martin McAleese, soţul preşedintelui Irlandei, Mary McAleese. Ei au extras, din contul acestuia, 5.000 de euro.    Poliţiştii irlandezi au găsit, în urma percheziţiilor la locuinţele infractorilor, dispozitive pentru clonare de carduri, poze cu persoane care îşi introduceau codurile PIN la bancomate şi un laptop cu 1.900 de numere de carduri.    

Românii instalau dispozitive de skimming pe bancomate, precum şi camere de supraveghere ce înregistrau codurile PIN ale clienţilor băncilor. După ce scoteau banii din conturi, românii demontau echipamentele de supraveghere de pe ATM-uri.    

Membrii grupării şi-au desfăşurat activitatea în Dublin de la începutul anului 2010.

Sursa: antena3.ro


Pe 13-14 februarie, vor avea loc acţiuni de omagiere a marelui poet Grigore Vieru

Pe 13-14 februarie, vor avea loc acţiuni de omagiere a marelui poet Grigore Vieru
Foto: UNIMEDIA

Pe 14 februarie 2011, marele poet Grigore Vieru ar fi împlinit vârsta de 76 de ani. Cu această ocazie, Primăria municipiului Chişinău va organiza mai multe acţiuni de omagiere, după cum urmează:


Duminică, 13 februarie 2011

12.00, Inaugurarea expoziţiei de fotografii „Călătorie spre sine. Grigore Vieru – 76 de ani de la naştere”. Autori: Mihai Potârniche, Valeriu Volontir, Andrei Mardare. Evenimentul va avea loc în Scuarul monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt

12.30, Colocviu „Grigore Vieru – Taina care mă apără”. Partea I. Biblioteca publică „B.P. Hasdeu”

 Luni, 14 februarie 2011 

11.00, Depuneri de flori şi recital de poezii la bustul poetului Grigore Vieru. Aleea Clasicilor Literaturii Române 

14.00, Vernisaj de fotografii „Grigore Vieru – mereu aproape”. Autor Nicolae Răileanu. Uniunea Scriitorilor din Moldova 14.30, Lansarea CD-ului „Scrisori din Basarabia”. Autoru Nicolae Jelescu.Uniunea Scriitorilor din Moldova 15.00, Colocviu „Grigore Vieru – Taina care mă apără”. Partea II. Uniunea Scriitorilor din Moldova

UNIMEDIA precizează că poetul Grigore Vieru s-a stins din viaţă la 18 ianurie 2009, în urma unui grav accident rutier, la vârsta de 73 ani. Accidentul s-a produs în noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009 în timp ce se întorcea din sudul ţării, de la un spectacol la Cahul de omagiere a lui Mihai Eminescu. Poetul a fost transportat la spital, unde s-a aflat în comă până în noaptea spre 18 ianuarie, când a murit în urma unui stop cardiac.

Sursa: UNIMEDIA


F1: Scuderia Ferrari a schimbat numele monopostului după ce a fost dată în judecată de Ford

F1: Scuderia Ferrari a schimbat numele monopostului după ce a fost dată în judecată de Ford
Foto: Reuters

Scuderia Ferrari a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că a schimbat numele monopostului pe care îl va folosi în sezonul 2011 al Formulei 1. Italienii au recurs la acestă modificare după ce constructorul Ford i-a dat în judecată pentru încălcarea unei mărci înregistrate.


"Pentru a arăta buna sa credinţă şi faptul că actele sale sunt complet corecte, Ferrari a decis să asigure că versiunea abreviată (a numelui monopostului) va fi înlocuită cu versiunea integrală, aceea de Ferrari F-150e Italia. Numele F150 nu a fost şi nu va fi niciodată folosit pentru un produs disponibil pentru cumpărare. Cu siguranţă nu va exista o producţie în serie de monoposturi", au precizat reprezentanţii Scuderiei Ferrari, conform Mediafax. 

Monopostul cu care vor concura Felipe Massa şi Fernando Alonso se va numi F150th Italia în loc de F150.

"F150 reprezenta nomenclatura unui proiect de cursă şi era strâns legat de o ordine cronologică ce are o bază tehnică sau, în cazuri excepţionale, de evenimente speciale", a explicat Ferrari (nr. 150 vine de la cea de-a 150-a aniversare a unificării Italiei). 

F150 este numele folosit de Ford pentru o camioneta care este cel mai bine vândut autovehicul din SUA. Pe lângă interzicerea folosirii numelui, Ford a cerut şi daune financiare. Până în acest moment, americanii nu au făcut publică suma.

Sursa: hotnews.ro


Zece realizări ale „Moldova Agroindbank” în anul 2010

Zece realizări ale „Moldova Agroindbank” în anul 2010
maib.md

Cea mai bună bancă a deceniului, centrul de autoservire non-stop, încrederea din partea instituţiilor financiare internaţionale, gestionarea conturilor Fondului Provocările Mileniului, guvernare corporativă, număr record de clienţi. Acestea sunt câteva dintre cele 10 realizări distinctive  ale BC „Moldova Agroindbank” S.A. (MAIB) care au marcat evoluţia băncii şi pieţei bancare din Republica Moldova în anul 2010.


1. MAIB a fost nominalizată de către revista britanică „Finance Central Europe” drept cea mai bună bancă din Moldova, din perioada 2000-2010. Totodată, pentru a patra oară banca este nominalizată ca cea mai bună bancă a anului.

2. MAIB este prima bancă din RM deţinătoare a certificatului de înregistrare internaţională a mărcii comerciale în registrul internaţional al Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale.

3. MAIB a fost unul dintre cei doi finanţatori ai „Glass Container Prim” - un proiect unic pentru RM, în valoare de 40 milioane de dolari.

4. MAIB a lansat în premieră pentru piaţa bancară din Moldova un nou serviciu ataşat la cardul bancar Visa: cardul cu design individual „Clic Card”. De asemenea, pentru susţinerea medicilor cu spirit antreprenorial, banca a creat pachete de produse creditare specializate pentru medici: „Practic”, „Asociat” şi „Medic”. Un alt produs inovativ creat pentru a recompensa loialitatea clienţilor este cardul de credit “Fidel”. Acest card este destinat clienţilor care dispun deja de un card salarial de la MAIB şi le oferă posibilitatea de a contracta un împrumut.

5. MAIB a inaugurat primul său Centru de autoservire deschis 24 din 24 de ore. Situat în  sectorul Botanica al mun. Chişinău, acesta întruneşte echipament şi tehnologii moderne pentru executarea unui volum mare de operaţiuni bancare de pe piaţa autohtonă, în regim non-stop.

6. În 2010, MAIB a obţinut două linii de creditare: din partea Corporaţiei Financiare Internaţionale (IFC) şi din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Linia de creditare din partea IFC în valoare de 15 mln USD este destinată creditării Întreprinderilor Mici şi Medii (ÎMM). Cea din partea BERD este direcţionată pentru creditarea ÎMM (20 mln euro) şi pentru finanţarea proiectelor de modernizare a sectorului energetic (7 mln euro).

7. MAIB a fost desemnată drept câştigătoare a tenderului pentru dreptul de a administra conturile Fondului „Provocările Mileniului Moldova” creat, în cadrul Programului „Compact”, pentru realizarea proiectelor investiţionale din agricultură şi infrastructură,  în valoare de 262 mln USD, resursele financiare fiind oferite de Corporaţia „Provocările Mileniului” a Guvernului SUA.

8. În 2010, MAIB şi-a sporit cota pe piaţa bancară din Moldova, fortificându-şi poziţia de lider după volumul de credite şi depozite ale persoanelor fizice, precum şi după numărul de carduri bancare active în circulaţie. Banca a încheiat anul 2010 cu rezultate financiare remarcabile – banca a obţinut un beneficiu de 260 mln. lei.

9. În 2010, MAIB a implementat Politica de guvernare corporativă, care a asigurat funcţionarea băncii într-o manieră corectă, o administrare şi un control intern orientat spre transparenţă, responsabilitate şi informare publică corectă.

10. MAIB şi-a încheiat anul 2010  cu un număr record de clienţi pe piaţa bancară din Moldova, care a depăşit cifra de 600 mii. Toate realizările băncii au fost obţinute graţie încrederii pe care i-au acordat-o clienţii.

Publicitate

sursa: Unimedia

E oficial: Telefoanele Nokia vor merge cu Windows

E oficial: Telefoanele Nokia vor merge cu Windows

Nokia şi Microsoft au anunţat astăzi planurile pentru un parteneriat strategic la nivel global, în condiţiile în care sistemul de operare al Nokia nici nu mai contează în piaţă, în faţa Apple şi Android.


"Parteneriatul va crea oportunitatea de a reacţiona rapid cu produse noi", spun oficialii Microsoft. Este exact de ceea ce avea nevoie Nokia, care nu a reuşit să ţină pasul în competiţia cu Apple şi Google pe piaţa de smartphone-uri.

Nokia va adopta Windows Mobile pentru viitoarele smartphone-uri care vor fi lansate în perioada următoare.

De asemenea, motorul de căutare pe Internet al Microsoft, Bing, va opera toate serviciile de căutare Nokia. Microsoft va opera inclusiv anunţurile publicitare în urma căutărilor online efectuate prin intermediul serviciilor şi produselor Nokia.

Nokia Maps va face parte din serviciile de localizare oferite de Microsoft. “Nokia şi Microsoft îşi vor uni forţele şi vor produce un ecosistem fără concurenţa la scară globală. Acum este o cursă în trei", a declarat Stephen Elop, preşedintele şi directorul executiv al Nokia.

Anunţul celor două companii vine la scurt timp după ce Stephen Elop le-a trimis angajaţilor Nokia o scrisoare în care le descria slăbiciunile Nokia şi deplângea faptul că Nokia a pierdut cursa pe piaţa smartphone-urilor, în competiţia cu Apple şi Google.

Sursa: money.ro 

 


Al Arabiya: Hosni Mubarak a părăsit Cairo

Al Arabiya: Hosni Mubarak a părăsit Cairo
emnnews.com

Postul de televiziune egiptean Al Arabiya susţine că preşedintele Hosni Mubarak şi familia sa ar fi părăsit capitala Egiptului. Între timp, protestele continuă în Cairo, unde zeci de mii de oameni îşi exprimă nemulţumirea faţă de menţinerea sa în funcţie.


Preşedintele egiptean Hosni Mubarak şi familia sa ar fi părăsit Cairo către o destinaţie necunoscută, relatează postul de televiziune Al Arabiya, fără a cita sursa informaţiei. Preşedintele şi familia sa ar fi plecat de la o bază militară aeriană din suburbii.

Mubarak a declarat că va transfera prerogativele prezidenţiale noului său vicepreşedinte Omar Suleiman, dar şi-a anunţat intenţia de a rămâne preşedintele ţării până la alegerile din luna septembrie.

Potrivit postului naţional egiptean de televiziune, anunţul preşedintelui înseamnă că Suleiman va fi responsabil pentru politica internă şi pentru cea externă a ţării, în timp ce Mubarak îşi păstrează dreptul de a dizolva Parlamentul şi guvernul şi de a propune amendamente constituţionale.

Discursul lui Mubarak a înfuriat mulţimea de protestatari din piaţa Tahrir, din Cairo, care aştepta demisia şefului statului.

Chronicles: Occidentul trebuie să recunoască că Moldova este dependentă de gaze rusești și s-o lase în sfera de influență a Rusiei

Chronicles: Occidentul trebuie să recunoască că Moldova este dependentă de gaze rusești și s-o lase în sfera de influență a Rusiei
Foto: printscreen

Evoluţiile recente din Republica Moldova au plasat strategic fosta republica sovietică în centrul coridoarelor energetice din Europa Centrală şi de sud-est și în centrul relaţiilor uneori tensionate dintre Rusia și Occident, scrie editorialistul revistei americane Chronicles, Eugene Girin.


Potrivit publicației, la 7 februarie, senatorul Richard Lugar, un adept al expansiunii NATO şi un "şoim" rusofob, a cerut lui Obama să exercite presiune asupra lui Medvedev pentru a "rezolva" problema regiunii transnistrene.

"E ca şi cum Zidul Berlinului nu a căzut," scrie Girin. Richard Lugar consideră că soluţia este ca Moldova să absoarbă Transnistria, în schimbul autonomii limitate și mai mult formale. Această opinie este contrarie cu cea a locuitorilor regiunii separatiste, care în majoritatea sa covârşitoare doresc independenţă şi sunt susținuți de Moscova. Poziţia Kievului este ambivalentă.

"Către 2009, Voronin a devenit antagonist faţă de Rusia, cu toate acestea, şi-a făcut avansurile spre Occident, dar genuflexiunea lui tardivă nu a rezultat în nici un sprijin din partea occidentului nici pentru el şi pentru partidul său. Când a demisionat în 2009, "comunitatea internaţională", a susţinut recent renăscută facţiunea pro-română. De atunci, Republica Moldova a fost "guvernată" de o coaliţie de partide pro-române cu președintele parlamentului în rolul de "președinte interimar", mai scrie jurnalistul american.

Potrivit autorului, acest imbroglio se datorează amestecul Occidentului în afacerile Republicii Moldova. Încurajând interferenţa iredentistă a României, "comunitatea internaţională" a destabilizat ţara.

"Occidentul trebuie să recunoască că Republica Moldova este dependentă de gazele, petrolul și  pieţele forţei de muncă rusești pe care România nu le poate propune și să lase Republica Moldova să ia locul său de drept în sfera de influență a Rusiei, astfel un punct major de dispută între Rusia şi Occident vor fi evitate", conchide editorialistul de la Chronicles.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Chronicles


TABU: 15 obiceiuri sexuale din toată lumea

 TABU: 15 obiceiuri sexuale din toată lumea
shortandsweetnyc.com

Chiar de când Adam şi Eva au început să se înmulţească prima dată obiceiurile legate de sex au luat-o care încotro.  Regula miresei nevirgine, normalitatea bisexualităţii şi obligaţiunea preotului de a deflora femeia înainte de a ajunge în patul soţului său sunt câteva dintre regulile ciudate practicate în anumite regiuni ale lumii.


01. Membrii unui grup (fericit) de aborigeni din Australia au un obicei admirabil. Îşi schimbă nevestele între ei pentru sex şi nimeni nu îi condamnă pentru asta. Din contră. Obiceiul în sine este o formă de prietenie şi bunăvoinţă. De multe ori, schimbul de experienţă este iniţiat de femei care îşi doresc o schimbare de peisaj.

02. Pentru populaţia Siwans din Africa, bisexualitatea este un lucru extrem de normal şi comun. Prin urmare, toată lumea poate face (şi face) sex cu toată lumea. Cei care evită acest gen de practici sunt consideraţi nişte ciudaţi.

03. Copiii din tribul Lesu (undeva prin sudul Chinei) au voie şi chiar sunt încurajaţi să-i privească pe adulţi în timp ce fac sex. Singura interdicţie în acest sens ar fi că nu au voie să-şi privească părinţii în timp ce fac asta. Restul adulţilor din comunitate sunt numai buni de privit.

04. Copiii din comunitatea Ila din Africa sunt extrem de precoce. Asta pentru că părinţii lor îi încurajează să practice orice formă de sex au ei (copiii) chef. Există şi o regulă nescrisă cum că niciun copil trecut de 10 ani nu ar trebui să fie virgin.

05. Băieţii din tribul Mangaia din Insulele Cook au parte de educaţie sexuală de la vârste fragede. Încă de mici ei sunt învăţaţi cum stă treaba cu poziţiile şi cum pot să-şi menţină erecţia mai mult timp pentru a-şi ajuta partenerele să se bucure de orgasme multiple.

06. Deşi toată lumea conservatoare susţine că sexul înainte de căsătorie este un păcat, un studiu efectuat în urmă cu 60 de ani a arătat că 70% dintre societăţile moderne nu dau doi bani pe această regulă.

07. În unele triburi Hindu, mireasa nu e niciodată virgină odată ajunsă în patul iubitului. De ce? Pentru că în fiecare trib există câte un preot deflorator care se ocupă de treaba asta. Explicaţia acestui obicei ar fi că dezvirginarea trebuie făcută extrem de bine de către cineva cu experienţă şi nu de către un soţ proaspăt şi nepriceput.

08. 70% dintre societăţile existente în acest moment sunt bazate pe poligamie. Adică bărbatul are voie să îşi ia câte soţii vrea el. Cazul celor care le permit femeilor să deţină mai mulţi soţi este muuuult mai redus.

09. În sânul unor comunitaţi din Bali lucrurile sunt extrem de simple. Când unul dintre "tribaşi" vrea să facă sex, se duce la cel/cea alături de care vrea să se bucure de intimitate şi îi spune. Dacă primeşte acordul, trec imediat la treabă. Vorba aia... de ce să te apuci să seduci pe cineva dacă ai un vocabular suficient de dezvoltat cât să poţi spune ce vrei.

10. Strămoşii tribului Aweikoma din Brazilia şi-au dat seama că, atât sexul, cât şi consumul de alimente implică folosirea unor orificii. Prin urmare există un singur cuvânt pentru ambele acţiuni.

11. Dacă o femeie din tribul Guajiro din Columbia reuşeşte să-i pună piedică vreunui bărbat în timp ce dansează cu acesta, bărbatul respectiv e obligat să facă sex cu ea. Câţi nu s-or fi lăsat împiedicaţi...

12. Bărbaţii marquezani din tribul cu acelaşi nume (undeva prin Pacific) au un singur scop atunci cât fac sex. Să menţină erecţia cât mai mult timp pentru ca partnerele lor să ajungă la orgasm multiplu. La ei e normal ca o femeie să aibe cel puţin trei orgasme pe partidă.

13. În tribul Hidat, dragostea de soră chiar există. Soţii de femei gravide au voie să facă sex cu surorile nevestelor lor în cazul în care consoartele nu au chef sau nu mai sunt apte de acest lucru.

14. În tribul Aranda din Australia, sexul ţine o noapte întreagă de fiecare dată. Odată ce s-au apucat de făcut dragoste, partenerii repetă acţiunea de cel puţin trei ori. Dar dorm puţin între fiecare partidă.

15. Evreicele au voie să facă sex oricând vor ele. Dacă sunt însărcinate. Altfel, au o grămadă de reguli cărora trebuie să li se supună.

Sursa: tabu.ro


Cei căzuți în războiul din Afganistan vor fi oficial comemorați la 15 februarie

Cei căzuți în războiul din Afganistan vor fi oficial comemorați la 15 februarie
Foto: ok.ya1.ru

15 februarie a fost desemnată Zi a comemorării celor căzuţi în războiul din Afganistan. O decizie în acest sens a fost aprobată în Parlament, astăzi, 11 februarie.


Potrivit proiectului de hotărâre, inițiativa respectivă a fost elaborată în urma adresării parvenite din partea Uniunii Veteranilor de război din Afganistan. Astfel, hotărârea Legislativului cu privire la zilele de odihnă și sărbătoare va fi completată cu o poziție nouă.

UNIMEDIA amintește că la 15 februarie 2011 se vor împlini 22 de ani de la finalizarea retragerii trupelor sovietice din Afganistan. Din cei cca 13 mii de soldați din Republica Moldova, care au participat în conflictul militar, 301 au decedat, în jur de 1 000 de persone au plecat din viaţă după război din cauza unor răni şi boli și 257 au rămas invalizi.

Sursa: UNIMEDIA


PLDM a fost primit în familia europeană a creştin-democraţilor, în calitate de membru cu statut de observator

PLDM a fost primit în familia europeană a creştin-democraţilor, în calitate de membru cu statut de observator
Foto: UNIMEDIA

Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova a fost primit în mod oficial în cadrul Partidului Popular European (PPE). Decizia de aderare a fost anunţată în cadrul şedinţei PPE, care a avut loc pe 10 februarie la Bruxelles.


Deocamdată, PLDM a fost acceptat drept membru cu statut de observator al PPE. Acest statut poate fi modificat în dependenţă de statutul Republicii Moldova faţă de UE, în cel de membru asociat sau membru cu drepturi depline.

"Este o realizare remarcabilă a PLDM. Deşi PLDM a apărut recent pe arena politică a Republicii Moldova, am demonstrat că suntem un partener serios, de nădejde, capabil să soluţioneze şi să promoveze interesele poporului pe care îl reprezintă. Noul statut PLDM va permite să participăm în activitatea organelor PPE. Da, nu avem drepturi de vot, însă în rest avem toate deschidere a de a afirma ca partid european", a subliniat liberal-democratul Iurie Leancă, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit acestuia, şi aripa tânără a echipei PLDM şi-a manifestat interesul de a adera la PPE, lucru care se va realiza în viitorul apropiat.

Amintim că PLDM a fost susţinut în cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie de către PPE. În cadrul campaniei,  președintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, a venit la Chișinău pentru a-i susține pe liberal-democrați.

UNIMEDIA precizează Partidului Popular European este cel mai numeros grup politic din Europa, în care sunt prezente 79 partide din 39 de state. PPE are 288 de membri în Parlamentul European. Printre personalităţile acestei formaţiuni se numără cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Franţei, Nicholas Sarkozy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Menționăm că până la aderarea PLDM la Partidul Popular European, PPCD era unicul partid din Republica Moldova care făcea parte din PPE, având statut de membru observator din 2005.

Sursa: UNIMEDIA


11 deputați și-au dat demisia. Vezi cine le va lua locul

11 deputați și-au dat demisia. Vezi cine le va lua locul
Foto: UNIMEDIA

11 deputați din actualul Parlament și-au depus mandatul în cadrul ședinței de azi, 11 februarie. Printre aceștia se numără și prim-ministrul Vlad Filat.

Din cadrul fracțiunii PLDM, au demisionat: Vlad Filat - premierul Republicii Moldova, Alexandru Tănase - Ministrul Justiției, Iurie Leancă - Ministrul Afacerilor Externe și Intergării Europene, Mihai Şleahtiţchi - Ministrul Educației, Grigore Belostecinic - rector ASEM, Lilia Bolocan - Directorul General al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală.

Din fracțiunea Partidului Democrat, și-au depus mandatul: Valeriu Lazăr - Ministrul Economiei, Valentina Buliga - Ministrul Muncii, Protectiei Sociale şi Familiei , Pavel Filip  - Tehnologiei Informatiei şi Comunicaţiilor şi Marcel Răducan - Ministrul Dezvoltării Regionale si Construcţiilor.


Din fracțiunea liberală a plecat doar un deputat, Anatol Şalaru - Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

Deputați vor deveni următorii candidați de pe listele electorale. Astfel, fotoliile de legislatori vor fi suplinite cu următoarele nume:

PLDM: Frumosu Elena, Apostolachi Iurie, Grisciuc Simion, Nașu Maria, Chiorescu Iurie, Zaporojan Lilian;

PDM: Jantuan Stella, Stratan Valentina, Brasovschi Gheorghe, Sârbu Oleg;

PL: Lupu Ion.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu 


Lady Gaga vrea ca noul său album să fie cel mai bun din acest deceniu

Lady Gaga vrea ca noul său album să fie cel mai bun din acest deceniu
Foto: gigsport.com

Deşi este abia 2011, Lady Gaga a declarat că îşi doreşte ca noul şi mult aşteptatul său album, "Born This Way", să fie cel mai bun album al acestei decade.


Celebra cântăreaţă pop a declarat pentru numărul din luna martie al revistei Vogue că fanii săi merită nimic mai puţin decât un astfel de album. Ea a mai adăugat că nu-şi doreşte să înregistreze ceva "trendy". 

Primul extras pe single al albumului este piesa ce dă nume LP-ului şi este prezentată ca un adevărat imn gay-pride, pe care Lady Gaga susţine că l-a compus în doar 10 minute. Conform unui mesaj publicat pe Twitter de Lady Gaga, acest single va fi lansat vineri 11 februarie la posturile de radio din SUA.

(video) Ghimpu și Lupu: Voronin va face și alianță cu PL, și „pe dracu în patru”, ca să ajungă la putere

(video) Ghimpu și Lupu: Voronin va face și alianță cu PL, și „pe dracu în patru”, ca să ajungă la putere
Foto: UNIMEDIA

Liderul PL, Mihai Ghimpu și președintele PD, Marian Lupu nu cunosc nimic despre întrevederile recente care au avut loc între Vlad Filat și Vladimir Voronin. Aceștia, însă, nu se arată îngrijorați, afirmând că PCRM face totul pentru a ajunge la putere.

„Credeți în tot ce spune Voronin? Întrebați-l pe Filat dacă confirmă, atunci vedem, analizăm, dacă nu, atunci e doar o vorbă de a lui Voronin. El este gata să facă și cu PL alianță numai să fie la putere”, a declarat Ghimpu. „Eu cred că noi suntem mai puternici, dar dacă cineva vrea să se ducă, drumul e deschis”, a adăugat președintele liberal.


Liderul PD, Marian Lupu, este de aceeași părere. „Sper că toate componenetele alianței sunt suficient de inteligente ca să înțeleagă care este scopul acestui joc al PCRM. Scopul este unul - de a-l face pe dracu în patru, numai să ajungă la putere”, a conchis Lupu.

Acesta a precizat că nu este deranjat de întrevederile lui Filat cu Voronin atât timp cât este anunțat. ”Despre o parte a întâlnirilor cunosc, dar despre întâlnirea de duminică nu cunosc nimic”, a recunoscut liderul PD.

Amintim că astăzi, 11 februarie, președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a declarat că poartă discuții cu liderul PLDM, Vlad Filat, în privința alegerii șefului statului. Acesta a precizat că ultima întrevedere a avut loc 5 februarie.



Sursa: UNIMEDIA


Panourile publicitare existente rămân, noi nu se instalează

Panourile publicitare existente rămân, noi nu se instalează
Poză simbol
Foto: http://deliuludmila.files.wordpress.com

Panouri şi alte tipuri de publicitate stradală nu vor mai apărea în Capitală. O decizie în acest sens a fost luată chiar de către primarul general al municipiului, Dorin Chirtoacă, care consideră că oraşul Chişinău şi aşa este supraaglomerat de către publicitatea exterioară.


„Panourile existente rămân, panouri noi nu se instalează. Am semnat o dispoziţie de suspendare pentru a face inventarierea în tot ceea ce ţine de panouri publicitare în oraş, deoarece deja vorbim despre o supraaglomerare a municipiului în acest sens. Totodată vom vedea dacă sunt respectate toate normele şi rigorile de amplasare a acestora”, a subliniat Chirtoacă.

UNIMEDIA precizează că ieri, 11 februarie, pe ordinea de zi a Consiliului municipal era inclusă chestiunea cu privire la suspendarea publicităţii electorale, însă aceasta nu a mai ajuns să fie examinată de către consilieri, deoarece a fost scoasă. Decizia a fost luată de către primar.

 

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi