Momentul zero pentru sistemul bancar european: Azi se publică testele de stres realizate la 91 bănci din UE

vineri, 23 iulie 2010

Momentul zero pentru sistemul bancar european: Azi se publică testele de stres realizate la 91 bănci din UE
Foto: abc.net.au

Comitetul european pentru supravegherea sectorului bancar (CEBS) va publica astăzi, 23 iulie 2010, rezultatele testelor de stres aplicate la 91 de bănci europene. Momentul este aşteptat cu deosebit interes de investitori, fiind considerat un adevărat moment al adevărului. Primele date vor fi date publicităţii la ora 19, ora Moldovei, după închiderea burselor.

Presa internaţională a relatat faptul că testele vor arăta cu siguranţă faptul că multe bănci se află într-o stare critică şi asta din cauza creditelor neperformante.


Wall Street Journal a scris chiar că o parte dintre băncile europene au ajuns să depindă de fondurile oferite de Banca Centrală Europeană (BCE). Printre acestea s-ar afla multe bănci din Spania, Grecia, Portugalia, ţări care se confruntă cu grave probleme structurale. Pe lista băncilor cu probleme s-ar afla şi băncile germane, dar şi cele austriece care au expuneri mari în Europa de Est.

În cealaltă tabără, a optimiştilor, se află autorităţile europene care au afirmat, în repetate rânduri, că sistemul financiar european este un solid şi că poate face faţă provocărilor. Oficialii au lăsat însă de înţeles că dacă vor fi totuşi bănci cu probleme, acestea vor fi ajutate. Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn a avertizat însă că, până să apeleze la ajutorul fondului de stabilitate de 440 de miliarde de euro, băncile ce nu vor trece testul vor trebui să apeleze în primul rând la fonduri private.

Testele de stres asupra băncilor europene vor fi publicate în două etape. Astăzi, după închiderea burselor, Comitetul european pentru supravegherea sectorului bancar va prezenta rezultatele consolidate, iar peste două săptămâni vor fi incluse mai multe detalii de la autorităţile naţionale de reglementare.

Amintim că anterior, guvernatorul Băncii Naţionale din Moldova Dorin Drăguţanu a declarat că pentru evaluarea stabilităţii şi siguranţei financiare a băncilor comerciale din Moldova este necesar ca acestea să fie supuse unui test de stres. „După acest test se vor reevalua bilanţurile băncilor şi BNM va stabili o diagnoză pentru fiecare bancă pentru a le putea recomanda pastila”, a menţionat Drăguţanu. Testul de stres, conform explicaţiilor guvernatorului BNM, ar însemna un test personalizat pentru fiecare bancă în parte, în funcţie de specificul activităţii sale şi expunerea la risc pe care o are într-un domeniu sau altul.

sursa: Unimedia

0 Comments: