Urât, dar sănătos: când defectele devin avantaje!

vineri, 29 octombrie 2010

Urât, dar sănătos: când defectele devin avantaje!
Foto: perfecte.ro

Solduri late, picioare scurte, un nas borcanat si un piept plat? Si ce daca? Purtatoarele unora dintre aceste caracteristici – socotite “urate” in conformitate cu canoanele restrictive care guverneaza perceptia moderna asupra nurilor feminini – le-ar putea rade in nas “frumoaselor” peste cativa ani.

Caci cele cu defecte au mari sanse sa fie mai sanatoase, sa traiasca mai mult si, una peste alta, sa se bucure de viata mai mult (si calitativ, si cantitativ) decat splendorile cu proportii la moda. Asta pentru ca numeroase studii stiintifice au aratat ca anumite proportii corporale – socotite in ziua de azi cusururi – sunt asociate cu riscuri mai mici de a dezvolta cutare sau cutare boala sau de a muri prematur.


1. Un fund mare nu e chiar asa de rau - in orice caz, e preferabil unei burti mari, afirma specialistii. Persoanele care depoziteaza grasimea mai ales pe posterior prezinta un risc mai mic de a face diabet si stau mai bine cu colesterolul (niveluri mai mici de colesterol rau - LDL, niveluri mai ridicate de colesterol bun - HDL). Prin comparatie, grasimea depusa pe abdomen e mult mai primejdioasa: prezenta ei e asociata cu un risc mare de aparitie a diabetului si a bolilor de inima.



2. Soldurile baietesti, drepte, fara rotunjimi, sunt OK la manechine; in practica, mai toata lumea prefera, totusi, niste arcuiri mai sexy. Ce faci daca nu le ai? Te consolezi cu ideea ca, dupa cum sugerereaza un studiu realizat la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, esti mai putin - de vreo trei ori mai putin - expusa riscului de face cancer de san si de a transmite aceasta predispozitie fiicelor tale. Se considera ca un nivel crescut de estrogen - un hormon sexual feminin - mareste riscul aparitiei temutei maladii; femeile cu solduri late ar avea un nivel mai crescut de estrogen.


3. Stiti cum e omul: fiecare vrea ce n-are. Femeile cu bustul mic isi doresc unul mai mare, iar femeile generos inzestrate in regiunea pectorala se plang adesea de problemele generate de "zestrea" cu pricina. Cea mai comuna problema asociata cu prezenta unor sani mari e durerea de spate; greutatea bustului afecteaza coloana vertebrala care, silita sa suporte o incarcatura grea, se curbeaza exagerat, ceea ce duce la deformari si dureri.


4. Un nas mare nu e cea mai dorita trasatura faciala, mai ales la femei, desi exista unele care - in ciuda nasului lor mare, sunt atragatoare si au devenit celebre si pentru alte calitati (ca doar nu judecam o femeie numai dupa nas!) Barbra Streisand e doar un exemplu. In ceea ce priveste sanatatea, un nas mare e, categoric, un avantaj: posesorul sau inhaleaza cu cca. 7% mai putine substante si particule care pot declansa infectii si, probabil, si alergii. Un nas mai mare constituie o bariera mai eficienta in calea germenilor patogeni, asa ca proprietarul e mai putin expus racelilor transmise pe cale respiratorie.


5. Picioarele scurte si groase, desi sunt cu totul si cu totul in afara modei (care cere picioare zvelte si lungi pana la gat), nu sunt nici ele lipsite de avantaje. Ca sa spunem totul -si bune, si rele - prezenta lor e asociata cu un risc ceva mai mare de aparitie a unor boli de inima si diabet (asa ca atentie la alimentatie!) dar, totodata, asemenea picioare sunt dotate, adeseori, cu oase mai solide - un mare avantaj la batranete, mai ales la femei. Tinand seama de predispozitia femeilor la osteoporoza si la fracturile asociate cu rarefierea tesutului osos, e de bine sa ai oase mai scurte si mai groase - pur si simplu, acestea sunt mai greu de rupt.


7. Si urechile mari au un avantaj - pot contracara scaderea acutitaii auditive asociate cu imbatranirea. La varsta senectutii, persoanele dotate cu pavilioane auditive mai mari au sanse mari sa auda mai bine. Ati vazut vreodata cum, uneori, oamenii "isi fac mana palnie" in dreptul urechii, ca sa auda mai bine un sunet greu de deslusit? Asta e mecanismul: "palniile" mai mari ale urechilor localizeaza si capteaza mai eficient sunetele.



0 Comments: