În 2010, vameșii moldoveni au reținut cu 470% mai multe țigări decît în 2008, astfel Moldova nu mai este sursa Nr.1 de țigări de contrabandă pentru România

joi, 28 octombrie 2010

În 2010, vameșii moldoveni au reținut cu 470% mai multe țigări decît în 2008, astfel Moldova nu mai este sursa Nr.1 de țigări de contrabandă pentru România
Foto: REALIATEA.NET

Cantitatea țigărilor reținute de vameșii moldoveni la posturile de trecere ale frontierei moldo-române în primele luni ale anului 2010 este cu 470% mai mare decât cea din 2008. Totodată, numărul de țigări reținute de către vameșii români la puctele de frontieră cu Republica Moldova s-a micșorat de două ori, comparativ cu anul 2008. Astfel, Moldova nu mai este sursa Nr.1 de contrabandă cu țigări, anunță Serviciul de Presă al Serviciul Vamal RM.


Deși numărul total de țigări reținute de către vameșii moldoveni și cei români la frontiera moldo-română rămâne constant timp de 3 ani (cca 2 milioane de pachete), Serviciul Vamal moldovenesc a reținut în 2010 cu 470 la sută mai multe țigări decât în 2008. 

Acest lucru se explică prin faptul că anterior, din cele 2 milioane de țigări confiscate, cele mai multe capturi de țigări reveneau vameșilor români (1,7 milioane pachete în 2008). În 2010, însă, datorită  intensificării controalelor la frontiera moldo-română și colaborării între cele două autorități vamale, atât vameșii moldoveni cât și cei români au reținut o cantitate aproximativ egală de țigări - cca un milion de pachete.

Informația este confirmată și de Autoritatea Națională a Vămilor din România (ANV), datele statistice ale căreia arată că, datorită numărului sporit de țigări reținute de vameșii moldoveni, vameși români au reținut în 2010 de două ori mai puține țigări decît în 2008.

Astfel, doar 26 la sută din țigările capturate de vameșii români au proveniența moldovenească, iar ”sursa Nr.1” de țigări de contrabandă a devenit Ucraina.

Aceste rezultate pozitive sunt determinate de aplicarea Acordului de colaborare dintre autoritățile vamale din Republica Moldova și România. Începând cu august curent, vameșii moldoveni scanează împreună cu vameșii români autoturismele la punctele de trecere a frontierei moldo-române, pe principii de paritate, pentru a evita scanarea dublă.

UNIMEDIA precizează că  în perioada ianuarie-septembrie 2010, Serviciul Vamal moldovenesc a realizat 189 de capturi, depistând un număr total de 1,067 milioane pachete de țigări de contrabandă.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: