Trupele speciale ale SIS şi Ministerului Apărării fac antrenamente pentru neutralizarea grupelor teroriste şi eliberarea ostaticilor

miercuri, 27 octombrie 2010

Trupele speciale ale SIS şi Ministerului Apărării fac antrenamente pentru neutralizarea grupelor teroriste şi eliberarea ostaticilor
Foto: oastea.army.md

Trupele speciale ale Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) în conlucrare cu Ministerul Apărării (MA) au participat în perioada 25 - 26 octombrie, la exerciţiul tactic antiterorist „Forţele Speciale - 2010”, care are scopul de a neutraliza grupele teroriste şi eliberarea ostaticilor şi care se încadrează în planul de colaborare, instruire şi schimb de experienţă dintre Detaşamentul cu destinaţie specială al SIS şi Batalionul cu destinaţie specială „Fulger” al MA pentru anul 2010. 


Scopul exerciţiului a fost ridicarea nivelului pregătirii profesionale şi perfecţionarea mecanismelor de interacţiune a subunităţilor cu destinaţie specială privind combaterea terorismului. De menţionat faptul că acesta este primul exerciţiu antiterorist al subunităţilor cu destinaţie specială din cadrul SIS şi MA privind testarea gradului de interoperabilitate în cazul apariţiei situaţiilor excepţionale.

În cadrul exerciţiului au fost modelate diferite situaţii tactice care au permis executarea misiunii cu eficienţă maximă. Reieşind din situaţia operativă creată de către ofiţerii „ALFA” şi „FULGER”, au fost efectuate măsuri de urmărire, blocare şi neutralizare a teroriştilor. Astfel, după localizarea bazei de staţionare a grupelor teroriste, statul major a operat o serie de schimbări, dislocînd subunităţile cu destinaţie specială ale SIS şi MA într-o zonă cu acces dificil. În urma acţiunilor prompte, grupurile operative de luptă au efectuat asaltul ascunzişului teroriştilor, eliberînd cu succes ostaticii şi neutralizînd infractorii.
 
Menţionăm că exerciţiul antiterorist „Forţele Speciale-2010” se înscrie în Planul Individual de Acţiuni Republica Moldova – NATO (IPAP), la capitolul reformarea sectorului militar de securitate şi modernizarea mecanismului de cooperare între instituţiile de forţă, ca parte componentă a realizării politicii de integrare europeană. 

sursa: Unimedia

0 Comments: