MAE al Ucrainei se pronunță pentru soluţionarea conflictului transnistrean prin retragerea trupelor ruse

miercuri, 27 octombrie 2010

MAE al Ucrainei se pronunță pentru soluţionarea conflictului transnistrean prin retragerea trupelor ruse
Foto: gdb.rferl.org

Ministrul ucrainean de externe, Kostiantin Hrişcenko, pledează pentru găsirea unei astfel de soluţii pentru conflictul transnistrean, care ar asigura retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă, relatează newsru.ua.


"Noi considerăm că este necesar de a găsi o soluție exhaustivă, care ar excepta prezenţa trupelor ruse în regiune," a declarat Hrişcenko, la Bruxelles în cadrul unei conferințe organizate de German Marshall Fund (SUA).

Amintim că anterior, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe, Leonid Kojara a declarat că Transnistria trebuie să fie parte a Republicii Moldova, iar trupele ruse retrase din regiune.

"Fără Ucraina, orice fel de negocieri cu privire la schimbarea statutului Transnistriei, sau retragerea trupelor ruse sunt imposibile. Tranzitul trupelor trebuie să se realizeze cu acordul Ucrainei. În orice caz, Ucraina susţine acordul de la Istanbul, care prevede retragerea trupelor ruse din Transnistria. Vrem să intensificăm procesul de rezolvare a conflictului. Preşedinții Ianukovici şi Medvedev au semnat o formulă cu privire la statutul Transnistriei ca parte integrantă a Moldovei. Ce fel de statut va fi acesta rămâne de văzut", a spus deputatul.

Totodată, membrii Partidului regiunilor, condus de Viktor Ianukovici, au negat posibilitatea aderării a Transnistriei la Ucraina, menţionând că problema retragerii trupelor ruse din Transnistria este problema relaţiilor bilaterale a Republicii Moldova şi Rusiei.Ucraina nu trebuie să se implice în această problemă. 

Sursa: UNIMEDIA cu referire la newsru.ua


0 Comments: