Preşedintele Asociaţiei Băncilor din Moldova: Anual, la 31 octombrie, Ziua Internaţională a Economisirilor va fi marcată şi în Moldova

vineri, 29 octombrie 2010

Preşedintele Asociaţiei Băncilor din Moldova: Anual, la 31 octombrie, Ziua Internaţională a Economisirilor va fi marcată şi în Moldova
Foto: realitatea.net

"Procesul de globalizare a capitalului bancar a atins şi Republica Moldova, de aceea Ziua Internaţională a Economisirilor este un eveniment necesar pentru ţara noastră". Declaraţia aparţine preşedintelui Asociaţiei Băncilor din Moldova, Gheorghe Ursu, şi a fost lansată astăzi, 29 octombrie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, marcarea acestei Zile va permite îmbunătăţirea climatului investiţional al Republicii Moldova, precum şi sporirea încrederii populaţiei în bănci.


Potrivit lui Gheorghe Ursu, în băncile comerciale din Republica Moldova, soldul depozitelor populaţiei reprezintă la zi 17,4 miliarde lei, dintre care 52% sunt depozite în valute liber convertibile (dolar şi euro) şi 48% în lei moldoveneşti. "Dacă e să determinăm gradul de economisire a populaţiei, după metoda de calcul practică în ţările europene, atunci în Moldova acest indicator ar fi negativ", spune Gheorghe Ursu. Aceasta pentru că, potrivit datelor publicate de Biroul Naţional de Statistică, cheltuielile populaţiei depăşesc veniturile acestora, nemaiputând fi vorba de disponibilităţi băneşti pentru economisire. Aceste date statistice arată că nu toate fluxurile de mijloace băneşti trec prin bănci şi că funcţionează economia tenebră.

Preşedintele Asociaţiei Băncilor din Moldova s-a referit şi la volumul creditelor acordate în anul 2010, care au crescut cu circa 900 milioane de lei sau 8%. Dintre acestea, cele mai multe credite au fost acordate pentru consum şi pentru ipotecă. Gheorghe Ursu a ţinut să menţioneze că băncile din Moldova au portofolii de credite nu tocmai calitative, ponderea creditelor nefavorabile ridicându-se la 17%, în timp ce în ţările europene este de maxim 5,5%. O sursă importantă de credite nefavorabile sunt anumite creditele de consum, care constituie circa 30% din creditele nefavorabile.

O altă deficienţă menţionată de preşedintele Asociaţiei este cantitatea mare de bani lichizi în circulaţie. "Masa monetară este de 23 miliarde de lei, dintre care circa 9 miliarde sau 40% sunt bani lichizi în circulaţie", a spus Ursu. În gestiunea populaţiei, banii pot determina anumite fluctuaţii valutare bruşte şi îngreuna activitatea Băncii Naţionale, consideră preşedintele ABM.

Revenind la ziua de 31 octombrie, Gheorghe Ursu a menţionat că aceasta a fost marcată pentru prima dată în lume în 1924, în cadrul unui congres al băncilor de economii din Milano. Ulterior, aceasta s-a răspândit în întreaga Europa. "În această zi, toate băncile comerciale funcţionează şi îşi promovează produsele. Chiar dacă în acest an, data de 31 octombrie este duminică, băncile din Moldova vor avea program de lucru", a spus preşedintele Asociaţiei Băncilor din Moldova.

sursa: Unimedia

0 Comments: