Deutsche Welle: Creșterea indicelui percepţiei corupţiei este preţul democraţiei în Republica Moldova

miercuri, 27 octombrie 2010

Deutsche Welle: Creșterea indicelui percepţiei corupţiei este preţul democraţiei în Republica Moldova
Foto: mirror.co.uk

Nivelul corupţiei în Republica Moldova este mai înalt decât în 2008 când la guvernare erau comuniştii. Aşa reiese din raportul anual prezentat de Transparency International privind indicele percepţiei corupţiei. Funcţionarii responsabili de combaterea corupţiei spun că „acesta este preţul democraţiei” şi dau vina pe legislaţie, relatează Deutsche Welle.


Reprezentantul Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc a declarat că aşteptările populaţiei după schimbarea guvernării au fost mult mai înalte decât această guvernare a putut să facă faţă. „Au fost pornite mai multe dosare în privinţa evenimentelor violente din 7 aprilie 2009, au fost făcute investigaţii, dar ele nu s-au soldat cu succes şi nu au răspuns aşteptărilor populaţiei",a menţionat Carasciuc.

„Acesta este preţul democraţiei. În pofida majorării indicatorilor de depistare a cazurilor de corupţie de către Centrul anticorupţie, totuşi percepţia societăţii este că nivelul corupţiei a crescut. Şi într-adevăr, aşteptările pe care le-a avut societatea după alegerile din 2009 şi aşteptările privind tragerea la răspundere a unor personalităţi – au arătat o dezamăgire", a declarat directorul adjunct al Centrului pentru combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei din Moldova, Gheorghe Rusu.

Pe de altă parte, Gheorghe Rusu a spus că actualul mecanism de control a declaraţiilor cu privire la veniturile persoanelor publice este ineficient şi urmează a fi modificat de către viitorul Parlament.

Raportul Transparency International arată că vama, alături de sistemul judiciar şi poliţie sunt percepute ca cele mai corupte sectoare.

Potrivit raportului citat, Republica Moldova se află la acelaşi nivel de percepţie a corupţiei cu Algeria, Argentina, Kazahstan şi Senegal, dar stă mai bine decât celelalte state din CSI.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la dw-world.de


0 Comments: